EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σβήνουν τα ίχνη του σκανδάλου Εθνικής Πανγαία... H «νέα» Εθνική Πανγαία έχει ελληνική διοίκηση, με πρόεδρο τον τραπεζοϋπάλληλο, πρώην υπουργό των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Χρήστο Πρωτόπαπα

Η «επένδυση»-διαρπαγή ακινήτων της Εθνικής, η νέα εταιρεία και οι συμπτώσεις με Deutsche Bank
 
Στα «χαρτιά» και στις δηλώσεις υπουργών φαίνεται ότι θα μείνει η διακηρυχθείσα πρόθεση της κυβέρνησης να διερευνήσει την υπόθεση της Εθνικής Πανγαία, εταιρείας ακινήτων της Εθνικής Τράπεζας, η οποία πουλήθηκε με σκανδαλώδεις όρους από την προηγούμενη διοίκηση Τουρκολιά σε γκρουπ ισραηλινών-πολυεθνικών συμφερόντων. Χρησιμοποιώντας ως όχημα την  MIG Real Estate  με την οποία συγχωνεύθηκε, η Πανγαία μπήκε στο χρηματιστήριο, η μετοχική της σύνθεση άλλαξε για τρίτη φορά και το παζλ της υπόθεσης γίνεται εξαιρετικά πολύπλοκο, δυσχεραίνοντας οποιαδήποτε απόπειρα διερεύνησης.  
Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, η «νέα» Εθνική Πανγαία έχει ελληνική διοίκηση, με πρόεδρο τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Χρήστο Πρωτόπαπα. Βρίσκεται υπό τον έλεγχο της εδρεύουσας στην Ολλανδία και διοικούμενης από το Λονδίνο Invel Real Estate, η οποία ανήκει στο γκρουπ του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Beny Steinmetz. Κατά φοβερή σύμπτωση (;) σχεδόν όλα τα στελέχη της προέρχονται από... θυγατρικές της Deutsche Bank  
Η  Invel κατέχει 63,4% των μετοχών, ενώ μέσω άλλων χαρτοφυλακίων το γκρουπ του Steinmetz ελέγχει μικρότερα ποσοστά, εξασφαλίζοντας καταστατική πλειοψηφία.Η Εθνική μένει μέτοχος μειοψηφίας, αν και αύξησε το ποσοστό της, αποκτώντας 2,1% μέσω της θυγατρικής Ανθος Properties, ιδιοκτήτριας του κτιρίου κεντρικών γραφείων της πρώην Proton Bank. Eδωσε τα χρήματα για να την… αγοράσουν   
Η σκανδαλώδης πτυχή της υπόθεσης αφορά τον τρόπο και τους όρους  με τους οποίους η εταιρεία της Εθνικής- και μαζί 240(!) ακίνητα της τράπεζας – δόθηκαν στην Invel Real Estate, η οποία συστάθηκε γι αυτόν τον σκοπό, για να αποκτήσει δηλαδή τα ακίνητα της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας.   
Στα τέλη του 2013, επί διοικήσεως Τουρκολιά, το 66% της Πανγαία Εθνική πουλήθηκε στην Invel έναντι τιμήματος  653 εκατ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 73,5 εκατ. ευρώ καλύφθηκαν με  εισφορά εις είδος (ακινήτων). Το υπόλοιπο τίμημα πληρώθηκε με δανεικά. Αυτό είναι σύνηθες στα μεγάλα deals και δεν μπορεί να θεωρηθεί επιλήψιμο. 
 
 Το σκανδαλώδες στην υπόθεση είναι ότι η Invel  πλήρωσε το τίμημα παίρνοντας χαμηλότοκο δάνειο 421 εκατ. ευρώ από την ίδια την Εθνική(!).  Η τράπεζα  έβγαλε τα χρήματα από τη μία τσέπη ως δάνεια και τα έβαλε στην άλλη ως τίμημα, παραχωρώντας το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας της.  
Στη δανειακή σύμβαση ορίζεται μάλιστα ότι εγγύηση για αυτό το δάνειο θα είναι τα… ενοίκια που θα πληρώνει η τράπεζα για να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα παραχωρούμενα ακίνητα.  Χωρίς κεφάλαια και με ρίσκο μηδέν
 
 Η Εθνική πήρε 580 εκατ. ευρώ – τα δικά της 421 εκατ. που έδωσε ως δάνειο και άλλα 160 εκατ. που δανείστηκε η  Invel από ξένες τράπεζες. Παράλληλα υπέγραψε σύμβαση μακροχρόνιας μίσθωσης των πωληθέντων ακινήτων της, για να συνεχίσει να τα χρησιμοποιεί πληρώνοντας πλέον ετήσια ενοίκια 70 εκατ. ευρώ στην Invel…  
Ουσιαστικά η εταιρεία του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου δεν πλήρωσε ούτε ευρώ από δικά της κεφάλαια, ενώ η Εθνική πήρε ελάχιστα, χωρίς να ενισχύσει τη ρευστότητα της, που ήταν (και) τότε ο πρωταρχικός της στόχος:  
Ετσι το ισραηλινό-πολυεθνικό γκρουπ πήρε  όλη σχεδόν την ακίνητη περιουσία της Εθνικής, χωρίς να διαθέσει δικά του κεφάλαια και χωρίς να αναλάβει κανένα ρίσκο. Σκανδαλώδεις ήταν και οι όροι του δανείου που χορήγησε η Εθνική στην Invel: Όπως αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα της εποχής, δόθηκε με επιτόκιο 2,7%. Λίγους μήνες αργότερα, η τράπεζα δανείστηκε από τη διεθνή κεφαλαιαγορά με 4,5%... Επενδυτικές κινήσεις
 
 Τώρα η Invel Real Estate ελέγχει πλήρως τη νέα εταιρεία που προέκυψε από τη συγχώνευση Εθνικής Πανγαία- MIG Real Estate και είναι ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης ακίνητης περιουσίας στην Ελλάδα. Η αξία της «επένδυσης» της (που έγινε χωρίς δέσμευση ιδίων κεφαλαίων και χωρίς κανένα επιχειρηματικό ρίσκο), αυξάνεται από το γεγονός ότι η Πανγαία είναι πλέον εισηγμένη στο χρηματιστήριο. Το γκρουπ του Ισραηλινού ιδιοκτήτη της  Beny Steinmetz μπορεί εύκολα να διαθέσει πακέτα μετοχών σε διεθνείς επενδυτές, εισπράτοντας μετρητά για μετοχές που απέκτησε… επί πιστώσει.  
Προν το παρόν η διοίκηση της Πανγαίας και τα στελέχη της μητρικής Invel κινούνται για να ενισχύσουν το χαρτοφυλάκιο ακινήτων, αξιοποιώντας ευκαιρίες στην καθημαγμένη ελληνική αγορά. Την περασμένη χρονιά αγοράστηκαν τα κτίρια του Ινστιτούτου Θερβάντες επί της οδού Μητροπόλεως  και  της εταιρείας Φωκάς στην Ερμού, καθώς και τέσσερα ακίνητα του ομίλου Μαρινόπουλου σε Μαρούσι, Ίλιον, Αγρίνιο και Κατερίνη. Τα πρόσωπα και οι συμπτώσεις  
Ιθύνων νους της εταιρείας είναι o Διεθύνων Σύμβουλός της Αριστοτέλης Καρυτινός, ο οποίος βρίσκεται επί σειρά ετών στο τιμόνι της και παλαιότερα ήταν στέλεχος της Eurobank Properties. Ο πρώην υπουργός Χρήστος Πρωτόπαπας είναι μη εκτελεστικός πρόεδρος. Θέση εκτελεστικού αντιπροέδρου κατέχει ο επικεφαλής της Invel Χριστόφορος Παπαχριστοφόρου, o οποίος προέρχεται από την PREER Opportunistic Investment της Deutsche Bank. όπως και ο Arnaud Plat, που είναι μη εκτελεστικό μέλος ΔΣ.  
Μπορεί να μην είναι σύμπτωση το ότι σε εταιρείες της Deutsche Bank έχουν θητεύσει και τα υπόλοιπα  κορυφαία στελέχη της Invel (Θανάσης Καραγιάννης, Alistair Dixon, Beatrice Moozolani, Francesco Molinari κλπ).  
 
 
 





ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Mισό δις ευρώ ΕΣΠΑ σε εταιρείες βαρόνου των ΜΜΕ

Ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε πρόσφατα στην ΕΡΤ: «Καταφέραμε την πλήρη εκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του 2015, καθώς μέσα σε τρεις μόλις μήνες (Οκτώβριος – Δεκέμβριος 2015), διατέθηκαν στην πραγματική οικονομία πόροι ύψους 5 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας ακόμα και τους αισιόδοξους στόχους των 4,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015 που είχαμε θέσει στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Συνολικά, το 2015 διατέθηκαν 6,4 δισ. ευρώ (100% υλοποίηση του ΠΔΕ), διαψεύδοντας όλες τις Κασσάνδρες, εντός κι εκτός συνόρων, που κινδυνολογούσαν προεξοφλώντας την αποτυχία των προσπαθειών μας…”

Αυτό που δεν μας είπε ο υφυπουργός είναι πόσα από τα χρήματα του ΕΣΠΑ κατευθύνθηκαν σε θαλασσοδανεισμένους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ (τους οποίους υποτίθεται ότι πολεμά η σκληροτράχηλη κυβέρνηση πρώτη φορά τόσο παλαβοί) ώστε να κρίνει και ο λαός του ΣΥΡΙΖΑ την “ποιότητα” της απορροφητικότητας.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφοφορίες κοντά στο μισό δις ευρώ από τα κονδύλια του ΕΣΠΑ κατέληξαν στα ταμεία συγκεκριμένου βαρόνου των ΜΜΕ. Δεν είναι φυσικά ο μόνος. Ενας στρατός από ιδιοκτήτες ΜΜΕ πάσης φύσεως εμπλέκονται στο ροκάνισμα των περίφημων κονδυλίων μέσα από κάθε είδους εταιρείες της πλάκας. Οι επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ καταλήγουν να γίνοται πολυτελείς κατοικίες, υπεράκτιοι λογαριασμοί και γλυκιά ζωή για συγκεκριμένα λαμόγια που διατηρούν το προνόμιο πρόσβασης στην κάθε εξουσία.

Καλούμε λοιπόν τον κο Χαρίτση- για χάρη της αξούριστης ταγαροσυριζοπούλας από τα Εξάρχεια- να δώσει στην δημοσιότητα τις λίστες με τα ποσά από το ΕΣΠΑ που κατέληξε σε εταιρίες βαρόνων και βαρονέτων των ΜΜΕ καθώς και συγγενικών τους προσώπων.
Kατά τ΄ άλλα ο Κατρούγκαλος πετσοκόβει τις συντάξεις.

Ο Αλέξης Χαρίτσης είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, με ειδίκευση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, και στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου.

Έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα σε θέματα ενέργειας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 
Είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών Καλαμάτας».





πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Λαϊκή οργή για τη λαίλαπα Κατρούγκαλου

Λαϊκή οργή για τους φαύλους και ανίκανους ηγετίσκους. Το Ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου είναι ένας εν ψυχρώ δολοφόνος των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα δείχνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις την έξοδο από την άθλια Κολομβία των Βαλκανίν. Πάρτυ κάνουν σήμερα στην Βουλαγαρία καθώς βλέπουν να συρρέουν χιλιάδες ελληνικές επιχερήσεις. Ο Κατρούγκαλος θα μείνει στην πολιτική ιστορία ως το σκιάχτρο της ανάπτυξης και των επενδύσεων.

Μιλάμε για μακελειό δίχως τέλος.

”Δεν μιλάμε πλέον για μειώσεις 50 ή 100 ευρώ. Μιλάμε πια για κατάργηση ενός ολόκληρου συστήματος. Ξεθεμελιώνεται όλο το κοινωνικό πρόσωπο της κοινωνίας, ό,τι υπήρχε σε ασφαλιστικό από τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο” επισημαίνει στο newpost o πρόεδρος των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ  Παντελής Τάτσης.
Η διαδικασία είναι πλέον ‘‘ο σώζων ευατόν σωθήτω. Βλέπουμε τους αγώνες που έχουμε κάνει για την κοινωνική ασφάλιση να καταρρακώνονται. Πραγματικά αυτό το νέο ασφαλιστικό είναι αιτία πολέμου.
Όπως τονίζει ο κ. Τάτσης με το νέο σύστημα ”δίνεις αλλά δεν ξέρεις αν θα πάρεις”, ενώ μιλά για ένα ασφαλιστικό που καρατομεί μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο ”το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ήταν και θα πρέπει να παραμείνει αναδιανεμητικό και όχι κεφαλοποιητικό όπως θέλουν διακαώς να το κάνουν”.

Τις επόμενες ημέρες, η ομοσπονδία οργανώνει αλλεπάλληλες ενημερώσεις στους ασφαλισμένους, ενώ σύμφωνα με τον κ. Τάτση, έρχονται δυναμικές κινητοποιήσεις, η ημερομηνία των οποίων θα καθοριστεί το ερχόμενο διάστημα από τα συλλλογικά όργανα.

Ιδού πως περιγράφει την λαίλαπα Κατρούγκαλου η Μαίρη Λαμπαδίτη στο Πρώτο Θέμα:

Σε συναγερμό  βρίσκονται πάνω από ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς  με το νέο ασφαλιστικό, ακόμη και όσοι δηλώνουν εισόδημα μόλις 20.000 ευρώ το χρόνο, είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν υψηλότερες  εισφορές στον ΟΑΕΕ σε σχέση με το ασφάλιστρο που πληρώνουν σήμερα.  Όσο μεγαλώνει το ύψος του εισοδήματος, τόσο πολλαπλασιάζεται η επιβάρυνση.  Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματικών με εισόδημα 70.000 ευρώ ετησίως αυξάνονται  έως και 223% . Δηλαδή, ο επαγγελματίας που ανήκει σήμερα στην ανώτατη κλάση του ΟΑΕΕ και πληρώνει για ασφάλιστρα σύνταξης και υγείας περίπου 7.000 ευρώ το χρόνο, αν υιοθετηθεί η πρόταση Κατρούγκαλου θα πληρώνει 18.000 ετησίως. 

Η αλλαγή ευνοεί μόνο τους επαγγελματίες με μπλοκάκια και χαμηλές αμοιβές που επιβαρύνονται σήμερα δυσανάλογα καταβάλλοντας ασφάλιστρο 245 ευρώ το μήνα. Δηλαδή, ένας επαγγελματίας στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας του που δηλώνει   καθαρά κέρδη (πραγματικά ή προϊόν φοροδιαφυγής) κάτω από 9.600 ευρώ ετησίως, ευνοείται  αφού έχει την ευκαιρία να καταβάλλει στον ΟΑΕΕ, το μικρότερο ασφάλιστρο ύψους 117 ευρώ το μήνα. Από την άλλη, για τους ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα (μεταξύ αυτών και τους πιο ειλικρινείς των φορολογουμένων), η αλλαγή ισοδυναμεί ακόμη και με διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών. 

Για παράδειγμα , ο ελεύθερος επαγγελματίας που σήμερα είναι ασφαλισμένος 10 χρόνια στον ΟΑΕΕ, στην 5η κατηγορία, πληρώνει 4464 ετησίως  ανεξάρτητα από το εισόδημά του.  Με την αλλαγή του καθεστώτος που προβλέπει οι εισφορές να βασίζονται στο πραγματικό εισόδημα, αν δηλώσει μηδενικό εισόδημα γιατί έκλεισε το μαγαζί του λόγω της κρίσης , θα υποχρεωθεί να καταβάλει στον ΟΑΕΕ το ένα τρίτο ,περίπου 1895 ευρώ.

Η αλλαγή είναι προς το συμφέρον όσων δηλώνουν χαμηλά εισοδήματα κάτω από 10.000 ευρώ. Ωστόσο αν το εισόδημα ( πραγματικό η δηλωθέν ψευδώς) πλησιάσει τα 20.000 ευρώ , αρχίζει η επιβάρυνση. Για παράδειγμα, ο ασφαλισμένος στην 5η κατηγορία , που πλήρωνε 4464 ευρώ ετησίως, αν δηλώσει εισόδημα 20.000 ευρώ , θα υποχρεωθεί να πληρώσει 4.790 ενώ αν δηλώσει εισόδημα 30.000 ευρώ, θα πληρώσει 8.085, δηλαδή σχεδόν τα διπλάσια.

ΓΕΣΕΒΕ, ΕΣΕΕ και επιμελητήρια θα συναντηθούν μετά τις 11 πμ με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με αίτημα  τη μείωση των συντελεστών και του πλαφόν που εξοντώνουν τους επαγγελματίες.

Εκτός από της εισφορές υπέρ της σύνταξης, το νομοσχέδιο προβλέπει και την επιβάρυνση του ασφαλίστρου υπέρ υγείας. Δηλαδή ένας επαγγελματίας που πλήρωνε 90 ευρώ το μήνα για υγειονομική περίθαλψη, από την 1/1/2017 θα πληρώνει 115 ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα, στον ΟΑΕΕ πληρώνει ένας στους δύο επαγγελματίες. Αν οι εισφορές υπερδιπλασιαστούν είτε θα αυξηθεί η εισφοροδιαφυγή είτε η φοροδιαφυγή καθώς οι περισσότεροι θα προσπαθήσουν να αποκρύπτουν το πραγματικό τους εισόδημα.





πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ολοκληρωτικό Κραχ στα διεθνή χρηματιστήρια – Οι αγορές ετοιμάζονται για τα χειρότερα

Ολοκληρωτικό Κραχ στα διεθνή χρηματιστήρια – Οι αγορές ετοιμάζονται για τα χειρότερα

Από την Αρβανίτισσα 

Εικόνες με χρηματιστές να κλαίνε είδαν χθες όσοι παρακολουθούν τα διεθνή χρηματιστήρια. Δισεκατομμύρια άλλαξαν χέρια μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας.

Σήμερα τα μέσα ανενημέρωσης μιλάνε για την Κίνα, παραβλέποντας ότι ΟΛΑ τα χρηματιστήρια χθες έκαναν την βουτιά της χρονιάς… και έρχεται ακόμα χειρότερη.

Η Κίνα μόλις σε 30 λεπτά συναλλαγών έχανε 7% και φυσικά διέκοψε τις συναλλαγές. Την ώρα που βρισκόταν σε εξέλιξη οι συναλλαγές μιλούσαν για πάτο της τάξης του 15% στην ώρα…

Αυτή τη στιγμή έχουν μείνει ανεκτέλεστες πάνω από 1,5 εκατομμύριο εντολές πώλησης… Τι σημαίνει αυτό; Ότι αύριο ΑΝ ανοίξει το χρηματιστήριο ο δείκτης θα είναι στο -10% στο άνοιγμα, εκτός και αν ρίξει πάλι 1,2 τρις η Κίνα, αλλά αυτή τη φορά φαντάζει δύσκολο.


χρηματιστηρια 7-1-16


Χθες ο ΚατωΓιάννης είδε πτώση που είχε να την δει από το 2008, από την κατάρρευση της Λέμαν Μπραδερς.

Ομοίως και τα Ευρωπαϊκά που άνοιξαν σε αυτά πριν από λίγα λεπτά με ραγδαία πτώση.

Χθες ο Ζαχαρίας στο άρθρο Πότε θα έρθουν τα γεγονότα σας έδωσε ένα προμήνυμα…

Πριν λίγο σας είπα να περιμένουμε την αυριανή ημέρα.

Υπάρχει λόγος και συγκεκριμένη πληροφορία.

Εν αναμονή…




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι Ιρλανδοί επιστρέφουν, οι Έλληνες (ακόμα) αναχωρούν...

Τα κύματα "διαρροής εγκεφάλων" στην Ιρλανδία και τις άλλες χώρες που χτυπήθηκαν από την κρίση και το στοίχημα σχεδιασμού πολιτικών περιορισμού του φαινομένου στην Ελλάδα 


Άννυ Ποδηματά

Πριν από λίγες ημέρες, στην εφημερίδα Financial Times δημοσιεύτηκε ένα ρεπορτάζ για την ανάκαμψη της ιρλανδικής οικονομίας που «οδηγεί πίσω στην πατρίδα» πολλούς από τους (οικονομικούς) μετανάστες που δημιούργησε η κρίση που έπληξε τη χώρα μετά το 2008. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των ιρλανδικών αρχών, μεταξύ 2009-1014 περισσότεροι από 300.000 ιρλανδοί, οι περισσότεροι 16-45 ετών και υψηλού μορφωτικού επιπέδου, υποχρεώθηκαν λόγω της εκτόξευσης της ανεργίας να εγκαταλείψουν τη χώρα τους για να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό.
AdTech Ad

Αντίστοιχα κύματα «διαρροής εγκεφάλων» είχαμε και στις άλλες χώρες που επλήγησαν από την κρίση, κυρίως την Ισπανία, την Ιταλία, την Πορτογαλία και βεβαίως την Ελλάδα που ήταν και η πρώτη χώρα που μπήκε σε Μνημόνιο.

Σύμφωνα με τη μελέτη Λαμπριανίδη, Πρατσινάκη (news247,Χρ.Δεμέτης) που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2015, την περίοδο 2010-2013 περίπου 224.000 άτομα έφυγαν από την Ελλάδα, εκ των οποίων 75% είναι πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Έως εδώ, το ελληνικό παράδειγμα αποτυπώνει τη γενικότερη τάση στην Ευρώπη της κρίσης.

Από εκεί και μετά, αρχίζει (και πάλι) η «ελληνική ιδιαιτερότητα»: στην υπόλοιπη Ευρώπη (κυρίως τις χώρες που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση) η εξερχόμενη μετανάστευση μειώνεται σύμφωνα με τη Eurostat ενώ στην Ελλάδα συνεχίστηκε και το 2014 κι το 2015. Σύμφωνα δε με τα ευρήματα της έρευνας Λαμπριανίδη-Πρατσινάκη σε σχέση με τις μεταναστευτικές προσδοκίες «είναι πολύ πιθανό να συνεχιστεί και τα αμέσως επόμενα χρόνια»!

Το πιο εξωφρενικό είναι ότι ουδείς από τους ιθύνοντες μοιάζει να ανησυχεί! Πολύ περισσότερο ουδείς απασχολείται με το σχεδιασμό πολιτικών περιορισμού της έκτασης και έντασης του φαινομένου αλλά και δημιουργίας κινήτρων επαναπατρισμού όπως έκαναν οι ιρλανδοί: με ισχυρή την πεποίθηση ότι η μετανάστευση, κυρίως νέων και με υψηλά προσόντα ανθρώπων, είναι εντελώς καταστροφική για την οικονομία της χώρας και την προσπάθεια ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης, η κυβέρνηση Κένι σχεδίασε  και υλοποίησε μια φιλόδοξη πρωτοβουλία που είχε στόχο να ενημερώσει, να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τους ιρλανδούς που μετανάστευσαν στη διάρκεια της κρίσης να γυρίσουν στην πατρίδα τους.

Όπως όλοι θυμόμαστε, η Ιρλανδία –που ήταν η δεύτερη χώρα μετά την Ελλάδα που μπήκε σε Μνημόνιο, τον Νοέμβριο του 2010 και η πρώτη που βγήκε, τον Δεκέμβριο του2013-έδωσε σκληρή μάχη (και με την δική της τρόϊκα) για να προστατέψει τις ξένες επενδύσεις και να διατηρήσει τη φορολογία των επιχειρήσεων στο 12,5%, με αποτέλεσμα, να δημιουργούνται  νέες θέσεις εργασίας ακόμα και στα χρόνια της κρίσης, αντί να κλείνουν η μια μετά την άλλη οι επιχειρήσεις όπως συνέβαινε και δυστυχώς ακόμη συμβαίνει, εδώ.

Από το 2012 έως σήμερα, στην Ιρλανδία έχουν δημιουργηθεί περίπου 150.000 νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, ενώ η χώρα έχει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ευρωζώνη -4,8% το 2014 και εκτιμήσεις για 7%  το 2015!

Εδώ βέβαια, εξακολουθούμε να είμαστε «αλλού»:  Μετά από 7 χρόνια ύφεσης, με 1,3 εκατ. ανέργους, με γηράσκοντα πληθυσμό και συνεχιζόμενη «διαρροή εγκεφάλων» στο εξωτερικό, το αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα εξακολουθεί να είναι ζητούμενο. Ενώ η ανάσχεση της ύφεσης «πάση θυσία», θα έπρεπε να είναι δική μας εθνική προτεραιότητα, προσπαθούμε, με νέα υφεσιακά μέτρα, να λύσουμε το ασφαλιστικό.. Κι αν όλα πάνε καλά και ολοκληρωθεί η 3η  αξιολόγηση εγκαίρως, φοβούμαι ότι θα αφοσιωθούμε στη συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους -μετά το 2030(!)-αδιαφορώντας για τα μέτρα που θα έπρεπε εδώ και καιρό να έχουμε μόνοι μας πάρει για να αναπτύξουμε την οικονομία μας και να αρχίσουμε να μειώνουμε το χρέος μας.

* H Άννυ Ποδηματά είναι δημοσιογράφος, πρώην ευρωβουλευτής και πρώην Αντιπρόεδρος του ΕΚ.




πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι Βρετανοί 'ψηφίζουν' έξοδό τους από την ΕΕ, οι Έλληνες επιθυμούμε την παραμονή μας

Τι δείχνουν τα στοιχεία σφυγμομέτρησης, με παρόμοιες ερωτήσεις σε 14 χώρες. Σε τι ποσοστό σήμερα, στην Ελλάδα, οι πολίτες επιθυμούν εθνικό νόμισμα, πόσοι είναι υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Η πλειοψηφία των Βρετανών που έχουν πάρει οριστική θέση για το αν η Βρετανία θα πρέπει να μείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ψήφιζαν την έξοδό της, σύμφωνα με μια σφυγμομέτρηση της εταιρείας ORΒ.
AdTech Ad

Ενώ ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον προωθεί μια συμφωνία με τους άλλους ηγέτες των 28 χωρών για αλλαγές στην ΕΕ πριν από ένα δημοψήφισμα που αναμένεται το νωρίτερο τον Ιούνιο φέτος, η σφυγμομέτρηση αποκαλύπτει ότι η αντίθεση των πολιτών της χώρας του στην Ένωση αυξάνεται.

Η σφυγμομέτρηση έδειξε ότι παρότι 21% των ψηφοφόρων είναι αναποφάσιστο, το 43% των Βρετανών ψηφοφόρων ήθελαν να φύγει η χώρα από την ΕΕ, ενώ 36% ήθελαν να παραμείνει. Εάν αφαιρεθούν οι αναποφάσιστοι, το ποσοστό των Βρετανών ψηφοφόρων που θέλουν ένα "Brexit", ή έξοδο της Βρετανίας, ανεβαίνει στο 54% και όσων θέλουν την παραμονή στο 46%, από τα αντίστοιχα ποσοστά 51% και 49% πριν από ένα χρόνο.

Ο Τζόνι Χέλντ, διευθυντής της εταιρείας ORB International, είπε στο Ρόιτερς ότι "παρά το επικείμενο δημοψήφισμα (του Κάμερον), σημαντικά ψηλότερο ποσοστό ατόμων είπαν ότι ένιωσαν πιό απομακρυσμένοι από την Ευρώπη τους τελευταίους δώδεκα μήνες από ό,τι πλησιέστερα. [...] Αν ο πρωθυπουργός θέλει να αποφύγει μια καταστροφή κατά τη θητεία του, κάποιος χρειάζεται να αρχίσει να πείθει το κοινό πολύ γρήγορα για το γιατί θα έπρεπε να παραμείνουμε τμήμα της ΕΕ".

Μια πιθανή έξοδος της Βρετανίας θα συγκλονίσει την ΕΕ σε βάθος, καθώς θα σημάνει την απόσχιση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας και μιας από τις δύο κορυφαίες στρατιωτικές δυνάμεις της Ένωσης. Οι υποστηρικτές της ΕΕ προειδοποιούν ότι η έξοδος από την ΕΕ θα ζημιώσει την οικονομία της Βρετανίας και θα μπορούσε να πυροδοτήσει την διάλυση του Ηνωμένου Βασιλείου, ενθαρρύνοντας μια επαναληπτική ψηφοφορία για την αυτονομία της Σκωτίας. Οι αντίθετοι προς την ΕΕ δηλώνουν ότι η Βρετανία θα αποκτήσει ευημερία εκτός της Ένωσης.

Συνολικά, στις 14 χώρες όπου διενεργήθηκαν παρόμοιες σφυγμομετρήσεις, οι χώρες με τα ψηλότερα ποσοστά πολιτών που τάχθηκαν υπέρ της παραμονής της χώρας τους στην ΕΕ ήταν η Ρουμανία (85%), η Γερμανία (72%), τη Φιλανδία (71%) και η Ισπανία (68%).

Και στις 14 χώρες συνολικά, το ποσοστό των ερωτηθέντων που θέλει την παραμονή στην ΕΕ φτάνει το 64% - το ίδιο όπως και πέρσι - παρότι μέσα σε χώρες όπως η Ιταλία (όπου τώρα το 42% θέλει να φύγει σε σχέση με το 25% πριν από ένα χρόνο) υπήρξε αύξηση της αντίθεσης στην παραμονή.

Στην Ελλάδα, 44% είπαν ότι θα προτιμούσαν να είχε η χώρα τους το δικό της νόμισμα (πτώση από το περσινό ποσοστό του 55%), ενώ 43% είπαν ότι ήθελαν να μείνουν στην ευρωζώνη (άνοδος από το περσινό ποσοστό του 33%). Ένα 12% των Ελλήνων δεν είχαν ιδιαίτερη προτίμηση είτε για το ευρώ είτε για τη δραχμή.

Η σφυγμομέτρηση έγινε σε δείγμα 15.500 ατόμων στην Ευρώπη.
 




πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ξεκινούν οι… εξετάσεις των διοικήσεων των τραπεζών

Στο τέλος 6μηνου τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των τραπεζών. Με αντικειμενικά κριτήρια θα γίνει η αξιολόγηση για ανθρώπινο δυναμικό και δομές των τραπεζών. Θα απομακρύνεται όποιος δεν κρίνεται επαρκής. Προβλήματα στελέχωσης των τραπεζών. Γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πολλά ικανά τραπεζικά στελέχη με διεθνή εμπειρία;

Ελένη Κομίνη

Στο …μάτι του κυκλώνα θα βρεθούν οι διοικήσεις των τραπεζών και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων. Η αξιολόγησή τους ξεκινά και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του τρέχοντος εξαμήνου. Τα δύο βασικότερα κριτήρια της αξιολόγησης είναι ο τρόπος που θα διαχειριστούν τα «κόκκινα» δάνεια και η αποτελεσματικότητα της υλοποίησης των σχεδίων αναδιάρθρωσης που έχουν καταρτίσει και έχουν εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές αλλά και τις ελληνικές αρχές.
AdTech Ad

Σύμφωνα με το νόμο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ψηφίστηκε τον περασμένο Νοέμβριο, το Ταμείο, με τη βοήθεια ανεξάρτητου συμβούλου, διεθνούς εμβέλειας και κύρους, θα αξιολογήσει το πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, αφού προηγουμένως θεσπιστούν κριτήρια σύμφωνα με τις διεθνείς βέλτιστες πρακτικές.

Βάσει της αξιολόγησης το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα προβεί σε συγκεκριμένες προτάσεις για βελτιώσεις και τυχόν αλλαγές στην εταιρική διακυβέρνηση των πιστωτικών ιδρυμάτων. Για τη διεξαγωγή της αξιολόγησης τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων και των επιτροπών αυτών υποχρεούνται να συνεργαστούν με το Ταμείο και τους συμβούλους του και να παράσχουν κάθε αναγκαία πληροφόρηση.

Τα κριτήρια της αξιολόγησης για τα μέλη:

(i) Το μέλος θα πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον 10ετή διεθνή εμπειρία, εκ των οποίων τουλάχιστον 3 έτη ως μέλους διοικητικού συμβουλίου πιστωτικού ιδρύματος. Η ανωτέρω διεθνής εμπειρία θα πρέπει να είναι σε διευθυντικό επίπεδο και να έχει αποκτηθεί στους τομείς της τραπεζικής, της ελεγκτικής, της διαχείρισης κινδύνων ή της διαχείρισης προβληματικών στοιχείων ενεργητικού. Το διοικητικό συμβούλιο θα πρέπει να διαθέτει σε συλλογικό επίπεδο την απαραίτητη γνώση και εμπειρία που ανταποκρίνεται στο επιχειρηματικό πρότυπο και στη χρηματοοικονομική κατάσταση του πιστωτικού ιδρύματος.

(ii) Το μέλος δεν θα πρέπει να έχει διατελέσει κατά τα τελευταία 5 έτη σε ανώτατες πολιτικές ή διοικητικές θέσεις του δημοσίου, όπως Πρόεδρος Δημοκρατίας ή της Κυβέρνησης, υψηλόβαθμα πολιτικό, κυβερνητικά, κομματικά, δικαστικά, στρατιωτικά στελέχη, ή διευθυντικά στελέχη κρατικών επιχειρήσεων.

(iii) Το μέλος πρέπει να γνωστοποιήσει όλες τις οικονομικές σχέσεις του με την τράπεζα πριν από το διορισμό του. Η εποπτική αρχή έχει επιβεβαιώσει ότι το μέλος είναι κατάλληλος και επαρκής για το διορισμό του ως μέλος. Το Ταμείο με τη βοήθεια του ανεξάρτητου συμβούλου κατά τη διενέργεια της αξιολόγησης για την εταιρική διακυβέρνηση θα ορίσει επιπλέον κριτήρια για συγκεκριμένες δεξιότητες που απαιτούνται στο διοικητικό συμβούλιο. Τα κριτήρια θα επισκοπούνται τουλάχιστον μία φορά κάθε δύο έτη ή και συχνότερα εάν υπάρξει ουσιώδης αλλαγή στην οικονομική κατάσταση της τράπεζας.

Τα κριτήρια για την αξιολόγηση της δομής και της σύνθεσης των διοικητικών συμβουλίων και των επιτροπών:

α. Στο διοικητικό συμβούλιο να συμμετέχουν τουλάχιστον τρία ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη με επαρκή γνώση και μακροχρόνια εμπειρία σε αντίστοιχα πιστωτικά ιδρύματα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν είχαν καμία σχέση με πιστωτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα κατά τα προηγούμενα 10 έτη

β. Τα ανωτέρω ανεξάρτητα μέλη προεδρεύουν σε όλες τις Επιτροπές του διοικητικού συμβουλίου

γ. Τουλάχιστον ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου θα διαθέτει σχετική εξειδίκευση και διεθνή εμπειρία τουλάχιστον πέντε (5) ετών στους τομείς της διαχείρισης κινδύνων ή/και της διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το εν λόγω μέλος θα προεδρεύει σε κάθε επιτροπή του διοικητικού συμβουλίου που θα ασχολείται με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

δ. Στην περίπτωση που η επισκόπηση ή η αξιολόγηση του διοικητικού συμβουλίου δεν πληροί τα σχετικά κριτήρια, το Ταμείο θα ενημερώνει το διοικητικό συμβούλιο και εφόσον το τελευταίο δεν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την υλοποίηση των σχετικών προτάσεων, το Ταμείο θα συγκαλεί τη γενική συνέλευση των μετόχων με σκοπό την ενημέρωσή τους και θα προτείνει τις απαιτούμενες αλλαγές. Το Ταμείο θα αποστέλλει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης στις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Στην περίπτωση που το μέλος του διοικητικού συμβουλίου ή της επιτροπής αυτού δεν πληροί τα σχετικά κριτήρια ή το διοικητικό συμβούλιο ως σώμα δεν ικανοποιεί την προτεινόμενη δομή ως προς το μέγεθος, την κατανομή των αρμοδιοτήτων και εξειδίκευσης και σε περίπτωση που οι απαιτούμενες αλλαγές δεν μπορούν να υλοποιηθούν με άλλο τρόπο, τότε θα υπάρξει σύσταση για αλλαγή συγκεκριμένων μελών του διοικητικού συμβουλίου ή των επιτροπών του.

Τέλος, στην περίπτωση που η γενική συνέλευση των μετόχων δεν συμφωνήσει εντός 3 μηνών με την αντικατάσταση των μελών του διοικητικού συμβουλίου που δεν εκπλήρωσαν τα κριτήρια αξιολόγησης, τότε το Ταμείο θα δημοσιοποιήσει εντός 4 εβδομάδων στην ιστοσελίδα του σχετική αναφορά η οποία θα περιλαμβάνει την επωνυμία του πιστωτικού ιδρύματος, τις προτάσεις και τον αριθμό των μελών του.

Έλλειψη στελεχών

Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχει μεγάλη έλλειψη ικανών στελεχών με την απαιτούμενη, ευρεία και διεθνή διοικητική εμπειρία και το προφίλ, για να αναλάβουν υψηλές εκτελεστικές θέσεις "κλειδιά" στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Αυτό εκτιμούν στελέχη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, λένε πληροφορίες. Από τις ίδιες πηγές τονίζεται ωστόσο ότι τα εν ενεργεία τραπεζικά στελέχη έχουν αποκτήσει στη διάρκεια της κρίσης ανεκτίμητη εμπειρία, αλλά σημειώνουν ότι απαιτείται ενδυνάμωση των υφιστάμενων ομάδων των μεσαίων στελεχών.

Ίδια μεγάλη έλλειψη υπάρχει και σε στελέχη με εμπειρία στον χρηματοοικονομικό ή/και στον τραπεζικό χώρο που θα μπορούσαν να στελεχώσουν διοικητικά συμβούλια τραπεζών και ειδικότερα να συμμετάσχουν ή να προεδρεύσουν στις εξειδικευμένες επιτροπές  του ΔΣ (πχ, επιτροπή ελέγχου, επιτροπή κινδύνων, κλπ).

Η έλλειψη «έτοιμων» στελεχών εκτιμάται από τις ίδιες πηγές ότι δεν είναι τυχαία και προέρχεται από συνδυασμό πολλών γεγονότων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο μεγάλος, μέχρι και αρκετά πρόσφατα, αριθμός τραπεζών κρατικού ελέγχου, όπου οι διοικήσεις άλλαζαν συχνά και κατά το δοκούν, δεν βοηθούσε στην εκπαίδευση και την προετοιμασία διαδόχων. Οι περισσότεροι από τους "πρώην", είτε επέστρεψαν στις κομματικές τους καταβολές, είτε κατηγορήθηκαν για ατασθαλίες, είτε έφυγαν ανεπιστρεπτί, χωρίς βέβαια ποτέ να τους ζητηθεί να βρουν διάδοχο. Επίσης, στις κρατικού ελέγχου τράπεζες, ο περιοριστικός ρόλος του οργανισμού λειτουργίας και της επετηρίδας δεν έδιναν τη δυνατότητα ταχείας ανέλιξης των νεότερων και ικανότερων, αλλά προστάτευε τις υψηλές θέσεις για τους αρχαιότερους…

Παράλληλα, στις ιδιωτικές τράπεζες η διαδικασία στελέχωσης και προετοιμασίας διαδοχής στις υψηλές διοικητικές θέσεις ήταν μια τελείως …ιδιωτική υπόθεση, με κύριο χαρακτηριστικό στις περισσότερες περιπτώσεις την πάνω από εικοσαετία παραμονή των ίδιων ατόμων στις διοικήσεις, καταστρατηγώντας κάθε έννοια χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης.

Για τους δύο παραπάνω λόγους η ελληνική τραπεζική αγορά δεν κατάφερε να βγάλει μία νέα γενιά τραπεζικών που να έχουν ολοκληρωμένη γνώση της δουλειάς και διοικητικές ικανότητες, που θα αναλάβει το μέλλον του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Από τους Έλληνες που εργάζονται στον χρηματοπιστωτικό τομέα στο εξωτερικό η επιλογή είναι ιδιαίτερα περιορισμένη έως και ανύπαρκτη. Ο κύριος λόγος είναι ότι σχεδόν όλοι οι νέοι που έφυγαν να εργαστούν στο εξωτερικό τα τελευταία 20 χρόνια και που είχαν συνήθως εξαιρετικές ακαδημαϊκές σπουδές κατέληξαν σε εξειδικευμένες εργασίες σχετικές με την αγορά χρήματος και κεφαλαίου που ήταν και αυτές που αναπτύσσονταν ταχύτερα τα τελευταία χρόνια.  Έτσι όλοι έχουν συγκεκριμένες και εξαιρετικά καλά αμειβόμενες προϊοντικές ειδικότητες στις διεθνείς κεφαλαιαγορές, παράγωγα προϊόντα, διαχείριση επενδύσεων, κ.α., που ούτε προσφέρουν, ούτε απαιτούν ανάπτυξη ιδιαίτερων διοικητικών ικανοτήτων, αλλά ούτε και προσφέρουν προσλαμβάνουσες παραστάσεις για διοίκηση εμπορικών τραπεζών. Έτσι, οι Έλληνες του εξωτερικού δε θα μπορούσαν να αποτελέσουν πηγή άντλησης ανθρώπινου, εξειδικευμένου δυναμικού που θα μπορούσαν να καλύψουν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους θέσεις γενικού management, η πολύ περισσότερο να ελέγξουν τη διοίκηση μιας τράπεζας από τη θέση του μέλους ενός Διοικητικού Συμβουλίου.

Η έλλειψη επιλογών στελεχών για θέσεις Διευθύνοντος Συμβούλου τραπεζών και ανεξαρτήτων μη εκτελεστικών μελών Διοικητικών Συμβουλίων με ειδικές τραπεζικές γνώσεις στον εσωτερικό έλεγχο, στη διαχείριση κινδύνων, κλπ, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στελέχωσης, αφού οι νέοι κανόνες επιλογής ατόμων σε τέτοιες καίριες θέσεις είναι πολύ απαιτητικοί.




πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες «πληρώνουν τη νύφη» του νέου Ασφαλιστικού

Ένα εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες και όλος ο αγροτικός κόσμος θα πληρώσει «τα σπασμένα» του νέου Ασφαλιστικού.

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί οι εισφορές που θα πληρώνουν ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες από την 1η Ιανουαρίου του 2017 σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι διπλάσιες από ότι πληρώνουν σήμερα στα Ταμεία.

Ευνοούμενοι από τις νέες ρυθμίσεις είναι μόνο όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες με μπλοκάκι έχουν καθαρά κέρδη έως και 9.600 ευρώ το χρόνο.

Οι επιβαρύνσεις για τους υπόλοιπους αλλά και το σύνολο του αγροτικού κόσμου θα κυμανθούν από 162 έως 1582 ευρώ μηνιαίως ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν υψηλά εισοδήματα και δηλώνουν κέρδη άνω των 70.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν στο Ταμείο άνω των 18.000 ευρώ ενώ σήμερα οι εισφορές είναι λίγο πάνω από 8.000 ευρώ.

Επιπλέον, με βάση το νομοσχέδιο του ασφαλιστικού οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6.95% για τον κλάδο υγείας.



πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές θα κρίνουν τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση

Συναίνεση στις βασικές επιδιώξεις της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης θα επιδιώξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη σημερινή του συνάντηση με εκπροσώπους των εργοδοτικών οργανώσεων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα ζητηθούν οι απόψεις των εργοδοτικών φορέων για το ασφαλιστικό και το ζήτημα των εργοδοτικών εισφορών. Το πλέον άμεσης προτεραιότητας ζήτημα για τους ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ και ΕΣΕΕ είναι το τι μέλλει γενέσθαι με τις ασφαλιστικές εισφορές.

Αρχικά η κυβέρνηση επιδιώκει την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών προς τα επικουρικά ταμεία προκειμένου να εξοικονομήσει 550 εκατ. ευρώ ετησίως για τρία χρόνια και να κλείσει το δημοσιονομικό κενό χωρίς να απαιτηθεί μείωση των συντάξεων.

Από το μέτρο όμως θα προκύψει μικρή ή μεγαλύτερη απώλεια στις καθαρές αποδοχές των μισθωτών. Σήμερα, για την κύρια σύνταξη παρακρατείται το 20% επί των πάσης φύσεως αποδοχών των εργαζομένων και κατανέμεται κατά 6,67% εις βάρος των ασφαλισμένων και κατά 13,33% εις βάρος των εργοδοτών.

Παράλληλα θα αυξηθεί η εισφορά προς τα επικουρικά ταμεία στο 3,50% από 3% για τους εργαζομένους και στο 4% από 3% για τους εργοδότες. Δηλαδή, όποιος αμείβεται με μεικτό μισθό 1.000 ευρώ θα παίρνει στο χέρι 900,70 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι λόγω της αύξησης της εισφοράς προς το επικουρικό ακόμα και ο εργαζόμενος των 1.000 ευρώ θα χάνει 5 ευρώ τον μήνα.

Επιπλέον, οι εισφορές για αγρότες, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοτελώς απασχολουμένους θα είναι ανάλογες με το εισόδημα και θα εναρμονιστούν με τις εισφορές του ΙΚΑ. Οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Το νομοσχέδιο προβλέπει δε και εισφορά 7,5% για όσους επαγγελματίες έχουν επικουρικό ταμείο.

Αυτό θα σημαίνει τριπλασιασμό για τις εισφορές των αγροτών, αυξήσεις για γιατρούς και δικηγόρους, μηχανικούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Για παράδειγμα επαγγελματίας ή επιστήμονας με ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ θα πρέπει να καταβάλλει τον χρόνο 14.064 ευρώ, αν έχει εισόδημα 40.000 ευρώ θα πληρώνει 8.000 ευρώ, αν έχει 20.000 ευρώ θα πληρώνει 4.000 ευρώ και αν έχει 15.000 ευρώ η ετήσια εισφορά του θα είναι 3.000 ευρώ.

Από την εξέλιξη αυτή αναμένεται να εξαιρεθούν όσοι αμείβονται με «μπλοκάκια», καθώς στο τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για το ασφαλιστικό αναμένεται να υπάρξει πρόβλεψη, ώστε το 20% μηνιαίως να επιμεριστεί κατά 13,7% στους εργοδότες τους και 6,3% στους ίδιους.


πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η Βόρεια Κορέα έριξε βόμβα υδρογόνου. Το απίστευτο βίντεο της ανακοίνωσης

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε με επιτυχία την πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου. Το Πεντάγωνο "διερευνά τις πληροφορίες". Επιθετική ανακοίνωση από τη Νότια Κορέα και παγκόσμια ανησυχία (Vid)

Χρήστος Δεμέτης

Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε σήμερα με επιτυχία την πρώτη της δοκιμή βόμβας υδρογόνου.

AdTech Ad


Η βόμβα αυτή ήταν ένας μηχανισμός κατασκευασμένος σε μικρό μέγεθος. "Η πρώτη δοκιμή βόμβας υδρογόνου της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 10:00 (τοπική ώρα, 03:30 ώρα Ελλάδος) την 6η Ιανουαρίου του 2016, βάσει της στρατηγικής αποφασιστικότητας του Κόμματος των Εργατών", που κυβερνάει τη χώρα, μετέδωσε η επίσημη βορειοκορεατική τηλεόραση.
 


Η ανακοίνωση αυτή έγινε έπειτα από τον σεισμό μεγέθους 5,1 βαθμών κοντά σε γνωστή τοποθεσία πυρηνικών δοκιμών της Βόρειας Κορέας. Πρόκειται για την τέταρτη πυρηνική δοκιμή της χώρας του Κιμ Γιονγκ Ουν, στην οποία έχουν επιβάλει κυρώσεις οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ για το πυρηνικό και το πυραυλικό της πρόγραμμα.

Η πρώτη αντίδραση από τη Νότια Κορέα

Το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε σήμερα ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα εντείνουν την παρακολούθηση της Βόρειας Κορέας μετά την ανακοίνωση από την Πιονγκγιάνγκ.
Πρόκειται για μια "σοβαρή πρόκληση" για την παγκόσμια ειρήνη, σημείωσε η Σεούλ, σύμφωνα με το Yonhap. Όπως αναφέρει το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων η πρόεδρος της χώρας Παρκ Γκεούν Χίε θα προήδρευε συνόδου του συμβουλίου ασφαλείας της Νότιας Κορέας που συνεκλήθη μετά την ανακοίνωση της Πιονγκγιάνγκ.


 
Απαντώντας, η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να ενισχύει το πυρηνικό της πρόγραμμα προκειμένου να μπορεί να προστατευτεί από τις εχθρικές πολιτικές των ΗΠΑ.
Το πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας μετέδωσε ότι η Πιονγκγιάνγκ δεν θα εγκαταλείψει το πυρηνικό της πρόγραμμα όσο οι ΗΠΑ εμμένουν στην, όπως την χαρακτήρισε "επιθετική τους στάση".
Η Βόρεια Κορέα πρόσθεσε ότι θα ενεργεί ως ένα υπεύθυνο πυρηνικό κράτος και δεσμεύτηκε να μην κάνει χρήση των πυρηνικών της όπλων αν δεν παραβιαστεί η εθνική της κυριαρχία. Επίσης, σημείωσε ότι δεν θα μεταφέρει τις πυρηνικές της δυνατότητες σε άλλες πλευρές.

Ο Λευκός Οίκος καταδικάζει

Περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν αναμένονται σήμερα, ενώ την υπόθεση διερευνά και η Αμερικανική πλευρά. Αμερικανός αξιωματούχος στο Πεντάγωνο, μιλώντας ανώνυμα, είπε, "Διερευνούμε τις πληροφορίες ότι έγινε πιθανό σεισμικό συμβάν κοντά σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας".
"Μολονότι δεν μπορούμε αυτήν τη στιγμή να επιβεβαιώσουμε τους ισχυρισμούς αυτούς, καταδικάζουμε οποιαδήποτε παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και καλούμε ξανά τη Βόρεια Κορέα να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις και δεσμεύσεις", δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Ο Πράις σημειώνει επίσης στην ανακοίνωση αυτή ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να "προστατεύουν και να υπερασπίζονται τους συμμάχους" τους στην περιοχή και θα "απαντήσουν όπως αρμόζει σε οποιεσδήποτε και σε όλες τις βορειοκορεατικές προκλήσεις".


 

Αυστηρή απάντηση θα δώσει το Τόκιο, δηλώνει ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Άμπε

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ότι η χώρα του θα δώσει μια αυστηρή απάντηση στην σημερινή πρόκληση από τη Βόρεια Κορέα στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων και χαρακτήρισε την πυρηνική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ απειλή για την ασφάλεια της Ιαπωνίας.

Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους, ο Άμπε πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία δεν μπορεί κατά κανέναν τρόπο να ανεχθεί την πραγματοποίηση πυρηνικών δοκιμών από τη Βόρεια Κορέα.

"Καταδικάζω απερίφραστα" τη δοκιμή αυτή, είπε και πρόσθεσε: "Η πυρηνική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε από τη Βόρεια Κορέα συνιστά μια σοβαρή απειλή κατά της ασφάλειας της χώρας μας και δεν μπορούμε κατά κανέναν τρόπο να την ανεχθούμε".

Συνιστά επίσης "μια σοβαρή πρόκληση στις διεθνείς προσπάθειες για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων", συνέχισε.



Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ανασφάλιστες Ελπίδες…

Ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας συνεχίζει να ζει στον δικό του κόσμο: «Η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να παραδώσει τα όπλα» στις διαπραγματεύσεις για το ασφαλιστικό, διαμηνύει, τονίζοντας ότι στόχος είναι να οικοδομηθούν «συμμαχίες στον ευρωπαϊκό χώρο, που θα μας επιτρέψουν να μη μειωθούν οι κύριες συντάξεις» (!!)

Θα έλεγε κανείς ότι δεν είναι κακό να ζει κανείς στον φανταστικό κόσμο του, αλλά αν είναι ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας, αυτός που ζει στα ροζ συννεφάκια, τότε μάλλον δεν είναι καθόλου καλά τα πράγματα.

Διότι βέβαια, κόβουν και ράβουν οι υπουργοί, ο ένας παίζει με τα ξεφτίδια των ονείρων του περί ευρω-συμμαχιών για να φτιάξει κουρελούδες κι ο άλλος, ο καθ’ ύλην αρμόδιος, καταπιάνεται να κόβει και να ράβει τις εισφορές εργοδοτών και εργαζόμενων, για να σωθεί ένα μισοβουλιαγμένο σκάφος που μόνο έτσι δεν σώζεται. 

Επιχειρούν εκεί στο κυβερνητικό συμβούλιο να αρμέξουν μια αγελάδα που ψυχορραγεί. Η κοπτοραπτική καθόλου δεν βοηθάει, δυστυχώς, το ετοιμοθάνατο ζωντανό που δεν μπορεί πια να κατεβάσει άλλο γάλα.

Θα πάνε που λες, κατά τα φαινόμενα, οι καλοί σου στους θεσμούς (sic) με τέτοια σχέδια και θα τους δείξουν τα νούμερα και τους έωλους υπολογισμούς τους -και κατά πάσα πιθανότητα, οι σύνδικοι της ελληνικής πτώχευσης, θα τους σιχτιρίσουν πάλι και θα τους τα πετάξουν τα χαρτιά και τους υπολογισμούς στα μούτρα, όπως συστηματικά κάνουν από την δεύτερη μέρα των εκλογών του Ιανουαρίου και μετά -και μάλιστα μετά επιτάσεως από την εποχή που το “όχι” το κάνανε “ναι”, διότι πώς να το κάνομε, “δώσε θάρρος στον χωριάτη, να σ’ ανέβει στο κρεβάτι”. Αλλά εκεί που είχαν φτάσει τα πράγματα…

Για να μην πολυλογούμε άλλο, ας παραδεχθούμε ότι δύο μόνο είναι οι τρόποι να σταματήσει ετούτος ο κατήφορος με το ασφαλιστικό μας σύστημα:

Ο ένας τρόπος είναι να αρχίσουμε να γινόμαστε σιγά-σιγά κράτος και να μπει μια τάξη σε αυτό το άναρχο σύστημα της αγοράς εργασίας. Μια ζούγκλα που ο ισχυρός κυριαρχεί κι ο αδύναμος χάνεται, εκεί που το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό και η μαύρη κι ανασφάλιστη εργασία, μαζί και η στυγνή εκμετάλλευση της ανάγκης του καθενός μας, καταβαραθρώνοντας την αξιοπρέπεια μας, το μόνο που ανεβάζει είναι οι χασούρες του ασφαλιστικού μας συστήματος απαράδεκτες απώλειες που θα μπορούσαν να καλύπτουν κάπως τις τρέχουσες ανάγκες.

Ο άλλος τρόπος, τα ‘χομε πει τόσες και τόσες φορές που καταντάμε γραφικοί, είναι η παραγωγική ανασυγκρότηση και η ανάπτυξη, για την οποία μόνο βαρύγδουπες μεγαλοστομίες ακούγονται. Κανείς δε μιλάει επί της ουσίας, ούτε έχει κάτσει ποτέ κανείς στα σοβαρά να βάλει κάτω τα πράγματα και να σκεφτεί ότι χωρίς στρατηγικούς στόχους και επιχειρησιακά σχέδια που θα περιορίσουν τη σπατάλη και θα διαχειριστούν αποτελεσματικά και υπέρ του δημοσίου συμφέροντος τους φθίνοντες πόρους, τίποτα δεν θα μπορέσουμε να πετύχουμε ούτε πρόκειται να δημιουργηθεί ποτέ πλούτος, παρά μόνο για τους λίγους αετονύχηδες που συνήθως κοσμούν τις λίστες των φοροφυγάδων. Λίστες με λήσταρχους, αλλά και πολλές άλλες λίστες: λίστες με βεβαιωμένους αλλά ανεπίδεκτους είσπραξης φόρους, λίστες με οικονομικούς μετανάστες, λίστες συσσιτίων, αστέγων και απόρων…  




πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Απαγορευτικό απόπλου σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ είναι από τα ξημερώματα απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν τοπικά τα 7 με 9 μποφόρ.

Επίσης για τον Αργοσαρωνικό δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων.
Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Αγ.Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα-Πρίνου, Αλεξανδρούπολη- Σαμαθροκάκη και Κυλλήνη-Ζάκυνθος





ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Χαριστική βολή στους ελεύθερους επαγγελματίες

Μεγάλοι χαμένοι από το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η Κυβέρνηση δίνει τη χαριστική βολή στα «μπλοκάκια» αφού αν ισχύσουν όσα προβλέπονται χωρίς βελτιώσεις και αλλαγές, τότε οι εισφορές που θα πληρώνουν κάθε μήνα θα αυξηθούν δραματικά.

Ο καθορισμός τους μάλιστα θα γίνεται όχι όπως σήμερα, αλλά ανάλογα με το εισόδημα το οποίο θα δηλώνουν στην εφορία. Πάνω από 1 εκατομμύριο ασφαλισμένοι θα κληθούν να πληρώσουν το μήνα από 158 έως 1582 ευρώ διότι από 1/1/2017, ο επαγγελματίας θα σταματήσει να πληρώνει ποσά που όριζε το πρώην ΤΕΒΕ και θα πληρώνει ένα ποσοστό του εισοδήματός του.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα, που είναι ειλικρινείς και δηλώνουν κανονικά τα εισοδήματά τους η αλλαγή αυτή ισοδυναμεί ακόμη και με διπλασιασμό των ασφαλιστικών εισφορών

Έτσι από τα 210,7 έως 709,01 ευρώ που πλήρωνε έως τώρα ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να υπερδιπλασιαστεί το ποσό και να φτάσει τα 1582 ευρώ.

Με τις αλλαγές που προωθεί η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ οι εισφορές θα υπολογίζονται με συντελεστή 20% επί του καθαρού εισοδήματος για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για τον κλάδο υγείας. Και όχι μόνο αυτό, αλλά το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης και εισφορά 7,5% για την επικούριση για όσους επαγγελματίες έχουν επικουρικό ταμείο.

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει η διάταξη:

Από 1.1.2017 και εφεξής οι υφιστάμενες ασφαλιστικές κατηγορίες καταργούνται και το ποσό της ασφαλιστικής εισφοράς υπολογίζεται ως ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος.

Το κατώτατο ασφαλιστέο εισόδημα ορίζεται ως το ποσό που αναλογεί στο 80% του εκάστοτε προβλεπόμενου κατώτατου βασικού μισθού άγαμου μισθωτού άνω των 25 ετών (περίπου 469 ευρώ που βγάζει εισφορές 126 ευρώ τον μήνα).

Το ανώτατο όριο ασφαλιστέου μηνιαίου εισοδήματος για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς αποτελεί το ποσό της παραγράφου 2 του άρθρου 52 (είναι τα 5860 ευρώ που βγάζουν εισφορές 1582 ευρώ τον μήνα). Κατά το έτος 2017 το ποσοστό επί του φορολογητέου εισοδήματος διαμορφώνεται σε 14%, από 1.1.2018 αυξάνεται σε 17% και από 1.1.2019 διαμορφώνεται στο τελικό 20%.





πηγη




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!