EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Μεγάλες περικοπές στις τράπεζες: Έρχεται «μαχαίρι» σε θέσεις εργασίας και καταστήματα

Σε νέες μεγάλες περικοπές θέσεων εργασίας και καταστημάτων έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σε ορίζοντα τριετίας.

Σύμφωνα με τα νέα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών, τα οποία επιβλήθηκαν από τον εκτροχιασμό της οικονομίας, τις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι ίδιες οι τράπεζες εντός του καλοκαιριού, αλλά και ο παρολίγον εξοστρακισμός της χώρας από την ΕΕ, θα πρέπει να γίνει μείωση προσωπικού, κατά τουλάχιστον 5.500 εργαζόμενους, καθώς και να μπει λουκέτο σε περίπου 180 καταστήματα μέχρι το 2017.

Το νέο κύμα περικοπών έρχεται σε συνέχεια της ήδη τεράστιας συρρίκνωσης που έχει υποστεί ο τραπεζικός κλάδος τα τελευταία χρόνια.

Σημειωτέον ότι από τα τέλη του 2009, οπότε ξεκίνησε η μεγάλη κρίση στη χώρα, έχουν χαθεί πάνω από 16.000 θέσεις εργασίας (και αν συνυπολογιστούν οι -5.500 θέσεις εργασίας μέχρι το 2017 τότε η απώλεια θα ξεπεράσεις τις 20.000 θέσεις) ενώ έχουν κλείσει περισσότερα από 1.500 καταστήματα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών στο τέλος του 2009 λειτουργούσαν 19 τράπεζες, 36 ξένες (κυρίως υποκαταστήματα μεγάλων τραπεζών του εξωτερικού) και 16 συνεταιριστικές τράπεζες. Σήμερα έχουν απομείνει μόλις 7 τράπεζες (Εθνική, Alpha, Πειραιώς, Eurobank, Attica, HSBC και Πανελλήνια), μόλις 5 ξένες τράπεζες διατηρούν υποκαταστήματα ενώ από τις συνεταιριστικές διασώζονται 3 και είναι αβέβαιο αν τελικά θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια που απαιτούνται στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης ώστε να επιβιώσουν. Η κρίση αφάνισε ιστορικές τράπεζες όπως η Αγροτική Τράπεζα, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Εμπορική Τράπεζα αλλά και πολλές άλλες όπως η Marfin Egnatia Τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα, η Millennium Bank, η Proton Bank, η Probank και η FBBBank. κ.α.

Στο τέλος του 2009 οι εγχώριες εμπορικές τράπεζες και οι συνεταιριστικές απασχολούσαν στην Ελλάδα 65.000 εργαζόμενους και διατηρούσαν ένα δίκτυο καταστημάτων 4.100 σημείων ενώ σήμερα απασχολούν περίπου 48.000 εργαζόμενους και διατηρούν δίκτυο 2.600 σημείων, τα οποία μέχρι το τέλος του 2017 θα πρέπει να συρρικνωθούν περαιτέρω κατά περίπου 7% και 9% αντίστοιχα.

Η συρρίκνωση του τραπεζικού συστήματος σε όρους απασχόλησης και δικτύου καταστημάτων είναι ανάλογη της συρρίκνωσης της οικονομίας καθώς την τελευταία 7ετία το ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά 25% περίπου.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι νέες περικοπές, σε συνέχεια της ήδη δραματικής συρρίκνωσης του κλάδου, οφείλονται στην επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών αλλά και στη νέα ανακεφαλαιοποίηση. Υπενθυμίζεται ότι Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς, που έλαβαν νέα κρατική βοήθεια για να καλύψουν τις κεφαλαιακές ανάγκες του δυσμενούς σεναρίου του stress test, υποχρεώθηκαν σε μεγαλύτερης εμβέλειας κινήσεις μείωσης κόστους. Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη τοι νέες περικοπές θέσεων εργασίας θα είχαν αποτραπεί, αν δεν είχε επιστρέψει σε ύφεση η οικονομία και δεν υποχρεώνονταν σε νέα ανακεφαλαιοποίηση οι τράπεζες.





πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δεν θα υπάρχει τρύπα για να κρυφτείτε άθλιοι…

Το κρίμα στον λαιμό σας…

»Εσύ είσαι που ήσουν βουλευτής στο ΠαΣοΚ, στη ΔΗΜΑΡ και στη ΝΔ τώρα;»ρώτησαν και ξεκίνησαν να τον ξυλοκοπούν.
»Δεν μπορεί η κοινωνία να μετατραπεί σε άγρια ζούγκλα» δήλωσε μετά τον
Ευαγγελισμό ο άνθρωπος που ψήφισε και τα τρία μνημόνια σε διαφορετικά κόμματα,
     ..μετατρέποντας ο ίδιος την κοινωνία σε ζούγκλα, χωρίς τουλάχιστον να μπορεί  να είναι αυτός ο Ταρζάν! 
     Τα χέρια σου, καθόλου αγαπητέ Βασίλη, δεν είναι καθόλου καθαρά. Είναι βαμμένα με αίμα.Πολύ αίμα.
Αυτά τα χεράκια που τα πλένεις(;) πριν φας τις γκουρμεδιές σου στα μπιστρό, είναι μουλιασμένα στο αίμα.
Άσε αυτό το αθώο υφάκι. Δεν είσαι θύμα. Θύτης είσαι.
     Άλλο, αν είσαι η τελευταία τρύπα τού ζουρνά, το τελευταίο τσουτσέκι των τοκογλύφων. 
     Άλλο, αν άλλοι έχουν σειρά πριν από σένα. 
     Εσύ διαθέτεις το μυαλό κότας ώστε να πας να ξυστείς στην γκλίτσα του τσοπάνη.
Εσύ, η Βλάχα στα μπουζούκια, και όλοι οι υπόλοιποι που ψηφίσατε υπέρ της ταφόπλακας του λαού και της χώρας, θα έπρεπε να είσαστε υποψιασμένοι για τον πόλεμο με την κοινωνία πουεσείς ξεκινήσατε.
     Δεν πορεί να παραδίνετε μ” ένα  »ναι, σε όλα»  τα σπίτια του κοσμάκη στα ξένα κερδοσκοπικά funds
     ..δεν μπορεί να ξηλώνετε το μέτρο των 100 δόσεων με μόνο σκοπό την κατάσχεση από το δημόσιο λογαριασμών και περιουσίας των πολιτών, στην πρώτη αδυναμία τους να φανούν συνεπείς, παρά την θέλησή τους,
     ..και να περιφέρεστε »ασπιλοι» και αμόλυντοι »ανα τας ρύμας και τας οδούς», έχοντας την απαίτηση να παραμερίζει ο κόσμος στο διάβα σας και να σας αποκαλεί »κύριε Βουλευτά»!
Όλοι εσείς οι αριστεροί του κ@λου, που μαζί με τους υπόλοιπους προδότες που πριν από σας κυβέρνησαν,
     ..να ξέρετε πως μετά και την χθεσινή σας ψηφοφορία για το »δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων»,
     ..ανοίξατε τον ασκό του Αιόλου. 
     ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ ΤΗΝ ΒΙΑ.
     Αλλά εσείς την επιδιώκετε, την προκαλείτε.
     Για να βγείτε μετά να κάνετε τις αθώες περιστερές και να παριστάνετε τα θύματα σαν τον χθεσινό ξυλοδαρμένο. 
     Να ξέρετε πως από δω και πέρα:    
     Για τα σπίτια του κόσμου που θα αρπαχτούν βίαια, γιατί εσείς το θέλετε.
     Για τις επιχειρήσεις που θα βάλουν λουκέτο ή θα τις κλέψουν οι κερδοσκόποι.
     Για μιά κοινωνία που βρίσκεται σε κατάθλιψη, ή σε παραλήρημα.
     Για τις οικογένειες που θα διαλυθούν. 
     Για τους γέρους που θα ψοφήσουν σαν σκυλιά γιατί δεν θάχουν να πάρουν φάρμακα.
     Για την καρδιά της μάνας και του πατέρα που θα σπάσει στέλνοντας το παιδί του στην εξορία.
     Για κάθε έναν από μάς που αυτοκτονεί.
     ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΛΙΨΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΝΘΟΣ ΠΟΥ ΣΚΟΡΠΑΤΕ.
     Το αίμα θάναι στα χέρια σας,
     ..και το κρίμα στον λαιμό σας..
     Υ.Γ.  Αυτό το σχόλιο δεν θάπρεπε να προκαλέσετε με τις πράξεις σας να γραφτεί μιά βδομάδα πριν απ” τα Χριστούγεννα.
     Εκτός από απάτριδες και προδότες,
     ..είστε και απάνθρωποι, και ψυχροί εγκληματίες. Είστε κτήνη.
     Το κρίμα στον λαιμό σας..







πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Και εγεννήθη το πρώτο Χρηματιστήριο 'Κόκκινων' Δανείων στην Ελλάδα

Από το βράδυ της Τρίτης 15 Δεκεμβρίου ψηφίστηκε το νομοθετικό πλαίσιο που οδηγεί στη δημιουργία του πρώτου Χρηματιστηρίου «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα. Πρόκειται για τη λύση στο πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων ή άλλο ένα κεφάλαιο εξαθλίωσης στο βιβλίο της ελληνικής κρίσης; 

Πάνος Παναγιώτου*

Ήταν 9 Μαρτίου του 2000 όταν ο πρωθυπουργός της Ελλάδας,  Κώστας Σημίτης, ενημέρωνε  από το Ζάππειο Μέγαρο τους Έλληνες ότι «το 2001, η δραχμή, το νόμισμά μας … μετατρέπεται σε ΕΥΡΩ … μπαίνουμε στην ΟΝΕ με το σπαθί μας. Οι κόποι, οι προσπάθειες και οι θυσίες του ελληνικού λαού «πιάσαν τόπο» … τελειώνει οριστικά η εικόνα μιας Ελλάδας μικρής και ανασφαλούς.. κάθε Έλληνας πολίτης κερδίζει από την ένταξη… σε ασφάλεια και σιγουριά για τον ίδιον, σε καλύτερες ευκαιρίες και δυνατότητες για τα παιδιά του».

Αυτά τα γεμάτα αισιοδοξία και εθνική υπερηφάνεια λόγια συνέπεσαν με το κραχ του Χρηματιστηρίου το οποίο μέχρι το 2001 είχε εξαϋλώσει  την περιουσία εκατομμυρίων Ελλήνων.
Προκειμένου να αποφευχθεί μία μεγάλη ύφεση η οποία, μεταξύ άλλων, θα αναδείκνυε την ανετοιμότητα της ελληνικής οικονομίας να εγκαταλείψει το εθνικό της νόμισμα, η ελληνική κυβέρνηση προσπάθησε να υποκαταστήσει το ελληνικό χρηματιστήριο ως ένα από τους βασικούς μοχλούς ανάπτυξης της οικονομίας με την ενίσχυση της εσωτερικής κατανάλωσης.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής αύξησε την πίστωση στις ελληνικές επιχειρήσεις κατά 20% και στα ελληνικά νοικοκυριά κατά 35% και χαλάρωσε τις νομισματικές συνθήκες κατά 5% μέσα σε λίγους μήνες, κάνοντας την πρόσβαση των Ελλήνων σε δανεικά κεφάλαια και ρευστότητα ευκολότερη απ’ ότι σε οποιαδήποτε στιγμή από το Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέσα σε λίγα χρόνια δεν υπήρχε Έλληνας χωρίς ένα ή περισσότερα δάνεια.

Σε έκθεση του για την ελληνική οικονομία το 2001 ο ΟΟΣΑ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η εσωτερική ζήτηση αποτέλεσε την κύρια μηχανή της δραστηριότητας, λαμβάνοντας ώθηση από τα χαμηλά ονομαστικά και πραγματικά επιτόκια, την ισχυρή καταναλωτική εμπιστοσύνη, τη μεγάλη ροή κεφαλαίων από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και τις προετοιμασίες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες …  η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ άνοιξε το δρόμο για την αναβάθμιση του αξιόχρεου της σε Α από Α- στα τέλη του 2000 … τα επιτόκια τριμήνου μειώθηκαν κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες από τα τέλη του 1999 ..   το εταιρικό χρέος αυξήθηκε ταχύτατα από το 15% του ΑΕΠ το 1999 σε 40% σήμερα …  σε συνδυασμό με την αδυναμία του ευρώ έναντι του δολαρίου οι νομισματικές συνθήκες έχουν χαλαρώσει ουσιαστικά από τα τέλη του 1999 στηρίζοντας την οικονομική δραστηριότητα σε όλο το 2001»

Προκειμένου όμως αυτό το μοντέλο να μην οδηγήσει την οικονομία στην πτώχευση, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί από το 2001 στην υλοποίηση μίας σφιχτής δημοσιονομικής πολιτικής η οποία θα έπρεπε να παράγει «πλεονάσματα πάνω από το 6% του ΑΕΠ … για να φέρει το δημόσιο χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ μέχρι το 2010» όπως αναφέρεται σε έκθεση του ΔΝΤ, όπου σημειώνεται η υπόσχεση της ελληνικής κυβέρνησης και για μία ριζική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος το 2002, η οποία δεν έγινε ποτέ.

Το 2004, το υπέρογκο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων έφερε την ελληνική οικονομία στα γόνατα ενώ στα επόμενα χρόνια η νέα ελληνική κυβέρνηση απομακρύνθηκε εντελώς από τη ρυθμιστική ατζέντα με την οποία και είχε εκλεγεί και αρκέστηκε στη διαχείριση του οικονομικού μοντέλου που κληρονόμησε απ’ την προηγούμενη.

Το αποτέλεσμα ήταν στο τέλος του 2007 η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας να είναι  η χειρότερη μεταξύ όλων των αναπτυγμένων οικονομιών του κόσμου. Την ίδια χρονιά σε έκθεση του ο ΟΟΣΑ έκανε λόγο για μία χαμένη δεκαετία για το συνταξιοδοτικό και ασφαλιστικό σύστημα τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη για μεταρρυθμίσεις προκειμένου τα ταμεία να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις μελλοντικές τους υποχρεώσεις.

Έτσι , η είσοδος της Ελλάδας στο ευρώ και η παραμονή της σε αυτό στηρίχτηκε σε μία πολιτική προώθησης της πίστωσης με τις κυβερνήσεις να προβάλλουν μία ειδυλλιακή εικόνα της οικονομίας και τις τράπεζες να απολαμβάνουν ασύλληπτα κέρδη προωθώντας και πουλώντας κάθε μορφής δάνεια στους πολίτες στα πλαίσια του κυβερνητικού σχεδιασμού.

Το κακόφημο, σήμερα, αλλά δημοφιλές το 2008-2009, ‘λεφτά υπάρχουν’,  του Γιώργου Παπανδρέου εξαπάτησε τους πολίτες κρύβοντας τους το μέγεθος της επικείμενης απειλής και  καθησυχάζοντας τους  αντ’ αυτού,  εμποδίζοντας τους , έτσι, να αντιληφθούν την οικονομική πραγματικότητα και να προστατευθούν προσαρμόζοντας τις καταναλωτικές τους συνθήκες και αλλάζοντας τον οικογενειακό τους προγραμματισμό ως προς την έκθεση τους σε δανεισμό και επιχειρηματικό ρίσκο.

Χιλιάδες άνθρωποι συνέχισαν να λαμβάνουν καταναλωτικά, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, αγνοώντας ότι σύντομα η οικονομία θα τινάζονταν στον αέρα και θα ήταν αδύνατο να εκπληρώσουν της υποχρεώσεις τους και έτσι το 2009 τα συνολικά δάνεια των τραπεζών προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις σκαρφάλωσαν στο ιστορικό ρεκόρ των 250 δις ευρώ.

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης στα τέλη του 2009 και μέχρι το 2014, τα 87 δις ευρώ εξ αυτών, ήτοι περίπου το 40% του συνόλου των δανείων (εν έτη 2014) μετατράπηκαν σε μη εξυπηρετούμενα, από 12,5 δις ευρώ και 5% του συνόλου των δανείων το 2009. Στο διάστημα αυτό η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη ύφεση διεθνώς στα τελευταία 80 και πλέον χρόνια, ενώ οι μισθοί κατέρρευσαν και η ανεργία εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των αναπτυγμένων κρατών του κόσμου.

Μέσα σε αυτό το εκρηκτικό κλίμα η κυβέρνηση Σαμαρά ανετράπη και ήρθε στην εξουσία η κυβέρνηση Τσίπρα με στόχο τη διαγραφή ενός μεγάλου τμήματος του ελληνικού χρέους και την εκδίωξη της Τρόικας. Ωστόσο η  διαπραγμάτευση και η διαχείριση της οικονομίας υπό τις οδηγίες του νέου υπουργού Οικονομικών οδήγησαν σε μαζική εκροή κεφαλαίων απ’ τις τράπεζες, σε επιδείνωση της οικονομίας  και τελικά στο κλείσιμο των τραπεζών, την επιβολή ελέγχων κεφαλαίων, την αποτυχία πληρωμής δόσης στο ΔΝΤ και την επιστροφή στην ύφεση. Φτάσαμε έτσι στις εκλογές του Σεπτεμβρίου και στο τρίτο, πολύ σκληρό Μνημόνιο Μαμούθ, ενώ στο μεσοδιάστημα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εκτοξεύτηκαν στα 107 δις ευρώ επί συνόλου 212 δισ. ευρώ.

Και έτσι ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα ως πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης η λύση στο θέμα των κόκκινων δανείων θα ερχόταν μόνο μέσω μίας νέας «σεισάχθειας» και με την παράλληλη αποφυγή των πλειστηριασμών κατοικιών και την πώληση των δανείων σε ξένες εταιρίες για τον Αλέξη Τσίπρα ως πρωθυπουργό, για δεύτερη φορά και κάτω από πολύ δραματικότερες συνθήκες απ’ αυτές της πρώτης, σύντομης, θητείας τους, η «λύση» στο θέμα των κόκκινων δανείων είναι, πλέον, διαφορετική και αντί της νέας «σεισάχθειας» περιλαμβάνει πλειστηριασμούς κατοικιών και την πώληση των δανείων σε ξένες εταιρίες.

Πράγματι, το Δεκέμβριο του 2013 στην ομιλία του στη βουλή για τον προϋπολογισμό ο κ. Τσίπρας είχε υποστηρίξει ότι «οι πλειστηριασμοί είναι σχέδιο της τρόικας… για να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποικία χρέους» και «ν’ αλλάξει χέρια η χώρα» τονίζοντας πως «η διενέργεια πλειστηριασμών ακόμα και με την πρόφαση ότι δεν αφορά το σύνολο των πολιτών αλλά μόνο τους μπαταχτσήδες θα υποτιμήσει τα ακίνητα και η αναπροσαρμογή των τιμών θα αναγκάσει τις τράπεζες να ξεπουλήσουν τα κόκκινα δάνεια στα κοράκια και θα σπεύσουν να βρουν κεφάλαια από την κατακόρυφη πτώση κεφαλαίων τους» ενώ είχε ρωτήσει την τότε κυβέρνηση «πού θα βρείτε τα λεφτά για τις τράπεζες;» προβλέποντας πως το όλο σχέδιο θα αποτύχει «και τότε θα ξυπνήσει ο εφιάλτης της Κύπρου».
Αντίθετα, στην ψηφοφορία για το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, χτες το βράδυ, ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο που μεταξύ άλλων επιτρέπει και οδηγεί στη δημιουργία ενός χρηματιστηρίου δανείων.

Χρηματιστήριο δανείων ύψους 107 δισ. ευρώ

Η ιδέα μοιάζει πολύ με αυτήν που κατέθεσε πρόσφατα ο διεθνής χρηματοοικονομικός οίκος Nomura, ο οποίος πρότεινε τη δημιουργία μιας νέας δευτερογενούς αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων με τη χορήγηση αδειών σε ξένες εταιρίες για την αγοραπωλησία και τη διαχείριση τους.

Πράγματι, με το νέο νομοθετικό πλαίσιο στόχος είναι να δημιουργηθεί, όντως, μία δευτερογενής αγορά στην οποία θα συμμετέχουν ξένες Εταιρίες Διαχείρισης και Μεταβίβασης Απαιτήσεων από
Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΕΔΑΜΕΔ και ΕΜΑΜΕΔ) που θα μπορούν να αγοράσουν «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια και να διαχειριστούν προβληματικά στεγαστικά αλλά και να συμμετάσχουν στο μετοχικό κεφάλαιο υπερδανεισμένων ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες, αν δεν καταφέρουν να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους, θα περάσουν ολόκληρες στα χέρια των ξένων εταιριών.

Προς το παρόν η αγορά ανοίγει μόνο για τα δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 250 εργαζόμενους και έχουν κύκλο εργασιών άνω των 50 εκατ. ευρώ και εκείνα που δόθηκαν χωρίς να υποθηκευτεί η πρώτη κατοικία αλλά η εξοχική κατοικία ή άλλη στέγη. Το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των μεγάλων επιχειρήσεων εκτιμάται σε 40 δισ. ευρώ και των στεγαστικών όχι πρώτης κατοικίας υπολογίζεται σε 16 δισ. ευρώ. Τα στεγαστικά δάνεια που αφορούν πρώτη κατοικία καθώς και τα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα καταναλωτικά δε θα μπορούν να πουληθούν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου/ Αν μέχρι τότε δεν υπάρξει ρύθμιση θα μπορούν και αυτά να πουληθούν όπως και τα υπόλοιπα, ενώ αν υπάρξει ρύθμιση τότε αυτή θα καθορίζει και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα πουληθούν.

Ποια δάνεια θα «διαπραγματεύονται»

Με βάση το νόμο που ψηφίστηκε χτες το βράδυ, στο νέο χρηματιστήριο δανείων θα μπορούν να πουληθούν άμεσα τα στεγαστικά δάνεια για εξοχικές ή δεύτερες κατοικίες και όλες οι επιχειρήσεις που δεν θεωρούνται «μικρομεσαίες». Μετά τις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να προστεθούν περισσότερες κατηγορίες δανείων.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου οι δανειολήπτες και οι εγγυητές θα ειδοποιούνται εντός 12 μηνών πριν την μεταβίβαση με εξώδικη πρόσκληση να προχωρήσουν σε διακανονισμό ενώ μετά την αγορά των δανείων του από ξένες εταιρίες, αυτές θα υποχρεούνται να κάνουν προτάσεις διευθέτησης των ληξιπρόθεσμων δανείων σύμφωνα με όσα ορίζει ο Κώδικας Δεοντολογίας και ο νόμος Κατσέλη που προστατεύει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Αν δεν επιτευχθεί διευθέτηση, ωστόσο, θα μπορούν να κινηθούν δικαστικά εναντίων των δανειοληπτών ενώ εξ αρχής θα μπορούν να ζητούν από τις τράπεζες άρση του τραπεζικού απορρήτου των οφειλετών.

Εποπτεία της νέας αγοράς δανείων

Η νέα αγορά θα εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδας. Με το νομοσχέδιο καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις αδειοδότησης, λειτουργίας και δραστηριοποίησης των ΕΔΑΜΕΔ και ΕΜΑΔΕΔ οι οποίες θα πρέπει να έχουν ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 100.000 ευρώ, υποκατάστημα στην Ελλάδα και να λαμβάνουν ειδική άδεια από την Τράπεζα της Ελλάδας προκειμένου να ξεκινήσουν τη δραστηριότητά τους.

Άπαξ και πουληθούν τα δάνεια θα μπορούν να μεταπωληθούν

Σύμφωνα με τους κανόνες που προβλέπονται στο νομοσχέδιο, οι τράπεζες θα μπορούν να αναθέτουν τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στις ΕΔΑΜΕΔ και να πωλούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε ΕΜΑΜΕΔ. Άπαξ και πουληθεί ένα δάνειο σε μία ΕΜΑΜΕΔ, αυτή θα έχει το δικαίωμα να το μεταπωλήσει σε τράπεζες και άλλες παρόμοιες με εκείνη εταιρίες.

Σε ποιες τιμές θα διαπραγματεύονται τα δάνεια

Οι τιμές πώλησης για τα καταναλωτικά δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις υπολογίζονται στα 4-5 σεντς του ευρώ για να έχει απόδοση, ενώ για τα δάνεια με μεγάλες υποθήκες οι τιμές μπορούν να φτάσουν τα 20-40 σεντς ανάλογα με τις εμπράγματες εγγυήσεις και τις προβλέψεις που έχουν σχηματίσει.

Ποιες τράπεζες θα μπορούν να πουλούν δάνεια

Παρά τη νέα νομοθεσία δεν είναι απαραίτητο ότι όλες οι τράπεζες θα μπορέσουν να την εκμεταλλευτούν πουλώντας μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς να βρεθούν κάτω από τα επιτρεπόμενα όρια κεφαλαίων και έτσι το πιθανότερο είναι στις πρώτες τράπεζες που θα προβούν σε πωλήσεις δανείων να βρίσκονται η Alpha και η Πειραιώς που έχουν τους υψηλότερους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας στην Ελλάδα.

Πού αλλού έχει υπάρξει ανάλογη αγορά διαπραγμάτευσης δανείων

Ανάλογη αγορά διαπραγμάτευσης δανείων υπάρχει στην Ιρλανδία και την Ισπανία ενώ δάνεια έχουν πουληθεί και σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπως η Ρουμανία, η Ουγγαρία, η Πολωνία και η Τσεχία.

Τι συνέβη με τα στεγαστικά δάνεια σε άλλες χώρες

Η εφαρμογή της νομοθεσίας περί πωλήσεων δανείων σε συνδυασμό με τη δυνατότητα πλειστηριασμού πρώτης κατοικίας οδήγησε σε αύξηση ρεκόρ των εξώσεων και κατασχέσεων σε άλλες χώρες. Στην Ισπανία το 2014 καταγράφηκαν 98 εξώσεις την ημέρα ενώ στην Ιρλανδία χρησιμοποιήθηκε καταχρηστικά η αιτιολογία του «μη συνεργαζόμενου δανειολήπτη» με αποτέλεσμα την παραπομπή στο δικαστήριο της συντριπτικής πλειοψηφίας των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ποιες είναι οι βασικές υποψήφιες εταιρίες για την αγορά των δανείων

Μεταξύ των υποψηφίων εταιριών για αγορά δανείων από τις ελληνικές τράπεζες είναι οι εταιρίες Deutsche Bank, Apollo Capital, Lone Star (κατοικίες και πάσης φύσεως ακίνητα), οι Cerberus Capital Management, Oaktree Capital, Blackstone, Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR), York Capital, Marathon Asset Management, Capital Management και Fortress (επιχειρηματικά δάνεια).

Είναι η νέα νομοθεσία η λύση στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων;

Με απλά λόγια «όχι». Τουλάχιστον αυτό φάνηκε στην Ιρλανδία και την Ισπανία όπου ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξακολουθεί να αυξάνεται.

Εξασφαλίζεται ότι οι τράπεζες θα αποφύγουν νέα ανακεφαλαιοποίηση;

Και πάλι «όχι». Ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι μέσω της ουσιαστικής ανάπτυξης της οικονομίας, της μείωσης της ανεργίας και της αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα. Οτιδήποτε άλλο θα αποτελεί πάντα ημίμετρο που αν δε συνδυαστεί με τα παραπάνω θα είναι καταδικασμένο να αποτύχει.

Τελικά είναι μία καλή ή κακή ρύθμιση;

Είναι μία ρύθμιση με μεγάλα κοινωνικά ρίσκα και αμφίβολα οικονομικά αποτελέσματα στην οποία η χώρα και δη η κυβέρνηση έφτασαν από έσχατη ανάγκη εξαιτίας της αποτυχίας όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών, συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας, να αντιμετωπίσουν την κρίση και να βάλουν την Ελλάδα σε ουσιαστική και βιώσιμη αναπτυξιακή τροχιά. Σε κάθε περίπτωση όπως και να το δει κανείς δεν είναι κάτι για το οποίο οποιαδήποτε χώρα θα ήταν χαρούμενη η περήφανη.

* Ο Πάνος Παναγιώτου είναι τεχνικός αναλυτής χρηματιστηριακών αγορών, εκδότης τουwww.analitis.gr , διευθυντής της Ελληνικής Κοινότητας Τεχνικών Αναλυτών στην Αγγλία (www.ekta.gr)  και διευθυντής εκπαίδευσης και έρευνας της Enalos LTD στο Λονδίνο. Είναι δημιουργός λογισμικών αυτοματοποίησης της τεχνικής ανάλυσης (3F, DomiStock) και συγγραφέας χρηματιστηριακών και οικονομικών βιβλίων. Άρθρα και συνεντεύξεις του δημοσιεύονται για μιάμιση δεκαετία σε πληθώρα ΜΜΕ ενώ είναι συχνός καλεσμένος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.




πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

TAXIS: Ανοίγει η εφαρμογή για το επίδομα θέρμανσης

Για όσους υποβάλλουν αίτηση για το επίδομα θέρμανσης ως το τέλος του έτους η καταβολή του επιδόματος θα γίνει ως τις 2 Φεβρουαρίου ενώ για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν από την αρχή του έτους έως τις 30 Μαΐου η καταβολή του ποσού θα γίνει ως το τέλος Ιουνίου.





Στην αίτηση θα αναγράφονται:

• ο αριθμός Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος - υπόχρεου φορολογικής δήλωσης,

• το ονοματεπώνυμο του,

• ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων του,

• ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ) στον οποίο επιθυμεί να πιστωθεί το ποσό και το ονοματεπώνυμο του πρώτου δικαιούχου,

• ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας,

• η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος,

• αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη καθώς και ο Α.Φ.Μ. του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος,

• τα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων της κύριας κατοικίας κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης,

• η ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία,

• τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Παράλληλα οι διαχειριστές ή οι εκπρόσωποι των πολυκατοικιών ή οι εταιρίες διαχείρισης πολυκατοικιών, δηλώνουν στην εφαρμογή τα ακόλουθα στοιχεία:

• τον αριθμό φορολογικού μητρώου του διαχειριστή ή του προσώπου που εκπροσωπεί την πολυκατοικία ή της εταιρίας διαχείρισης της πολυκατοικίας,

• τον Α.Φ.Μ. της πολυκατοικίας, εφόσον υπάρχει,

• τον αριθμό της κοινόχρηστης παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ή μιας παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που εκπροσωπεί την πολυκατοικία,

• τα χιλιοστά συμμετοχής των διαμερισμάτων στις δαπάνες θέρμανσης,

• το ονοματεπώνυμο των φυσικών προσώπων που διαμένουν στα διαμερίσματα τα οποία δεν χρησιμοποιούνται ως επαγγελματική στέγη.

Τα πρόσωπα που δεν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στο TAXISnet, για την είσοδο τους στην ηλεκτρονική αίτηση, δηλώνουν τον Α.Φ.Μ. και έναν αριθμό ειδοποίησης εκκαθαριστικού σημειώματος μιας εκ των δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος της τελευταίας πενταετία.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού λογαριασμού τραπέζης (ΙΒΑΝ) από δύο διαφορετικούς δικαιούχους επιδόματος.

Επίσης δεν είναι αποδεκτή η χρήση του ίδιου αριθμού παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για περισσότερους από δύο δικαιούχους κατά την ίδια χρονική στιγμή.





πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο ρόλος της ΟΤΟΕ στις τράπεζες

Ανεξέλεγκτη η ΟΤΟΕ. Διόριζε μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και επηρέαζε ακόμα και αποφάσεις στρατηγικής. Κατακτούσε μέσω πολιτικής παρέμβασης και των διορισμένων από τη κυβέρνηση, διοικήσεων, υπέρογκες αυξήσεις πολύ μεγαλύτερων από τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν με κανένα τρόπο .

Όπως σε όλους τους τομείς της εργασιακής ζωής, ο συνδικαλισμός έπαιξε μεγάλο ρόλο και στις τράπεζες. Στόχος του, ήταν η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων που υπηρέτησε με ευλάβεια, ωστόσο, πολύ συχνά η στενή πελατειακή συνεργασία με την πολιτική εξουσία οδηγούσε σε ανεξέλεγκτες και παράλογες απαιτήσεις από την εργοδοσία.

Για πάνω από 30 χρόνια η καθημερινότητα του μέσου τραπεζικού υπαλλήλου στριφογύριζε γύρω από τη προστασία και τις παροχές που κατακτούσε για αυτόν ο σύλλογος των εργαζόμενων. Οι συνδικαλιστές μονοπωλούσαν δε, κάθε παροχή προς τους εργαζόμενους, ακόμα μάλιστα και αυτές που προέρχονταν από την ίδια τη διοίκηση της τράπεζας. Μέχρι λίγο πριν την γιγάντωση της κρίσης, ο κακά ευνοούμενος κομματικός συνδικαλισμός κέρδισε την ηθική ανωτερότητα, με την πολιτική εξουσία να σιγοντάρει τις πρακτικές που ακολουθούσαν.

Η παντοδυναμία της ΟΤΟΕ σε συνεργασία με τους επιμέρους συλλόγους των τραπεζών προερχόταν από τον έλεγχο της ψήφου ενός μεγάλου μέρους των τραπεζικών υπαλλήλων-ψηφοφόρων, που έφτασε κάποτε να υπερβαίνει τις 60.000. Η δύναμή τους, τους έδινε τη δυνατότητα της συναλλαγής και τους εξασφάλιζε την υποχωρητικότητα των πολιτικών και των διοικήσεων που διόριζαν οι ίδιοι και που επέτρεπε στους συνδικαλιστές να εκμεταλλεύονται χωρίς κανένα περιορισμό και για δικό τους όφελος όλο τον τραπεζικό χώρο, όχι μόνο στις καθημερινές τραπεζικές εργασίες, αλλά αρκετές φορές επηρεάζοντας και μεγάλα στρατηγικά θέματα!

Το αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν η κατάργηση κάθε έννοιας χρηστής Εταιρικής Διακυβέρνησης, κυρίως σε τράπεζες ελεγχόμενες από το κράτος, είτε μέσω μετοχικού ελέγχου, αλλά πολλές φορές και με την γνωστή τακτική του …έτσι θέλω.

Η λειτουργική παντοδυναμία των συνδικαλιστών βασίζεται στους "οργανισμούς λειτουργίας", που δεν είναι τίποτα άλλο από συμφωνίες μεταξύ διοίκησης και συλλόγου εργαζομένων κάθε τράπεζας που καλύπτουν κάθε λεπτομέρεια της λειτουργίας των τραπεζών σχετικά με τη προστασία και διαχείριση των υπαλλήλων και που έχουν ισχύ νόμου του κράτους. Μονιμότητα, μισθοί, επιδόματα, επετηρίδες, προαγωγές, προσλήψεις, πειθαρχικά! Οι πρωτοβάθμιες αυτές συμφωνίες έρχονταν για διαπραγμάτευση κάθε χρόνο. Μετά από την διαπραγμάτευση των αιτημάτων και την υπογραφή τους, ακολουθούσε η διαπραγμάτευση της δευτεροβάθμιας συμφωνίας, αυτής της ΟΤΟΕ, με όλες τις τράπεζες μαζί. Πολλές φορές όμως, η διαδικασία άρχιζε με συμφωνία σε δευτεροβάθμιο επίπεδο και στη συνέχεια ακολουθούσε η πρωτοβάθμια σε κάθε τράπεζα.

Προτεραιότητα στη διαπραγμάτευση είχε το ποσοστό της ετήσιας αύξησης μισθών και επιδομάτων και ακολουθούσαν θεσμικά θέματα όπως ειδικά προνόμια, κλπ.

Σχεδόν πάντα η ΟΤΟΕ πήγαινε στη διαπραγμάτευση ζητώντας αυξήσεις πολλαπλάσιες της αύξησης του ΑΕΠ ή του πληθωρισμού. Αντίθετα, οι διοικήσεις των τραπεζών προσέρχονταν στη διαπραγμάτευση με πολύ χαμηλότερα ποσοστά αυξήσεων. Το αδιέξοδο συνήθως "έλυνε" ο εκάστοτε υπουργός εργασίας, χωρίς ωστόσο αυτός να έχει κάποια σχετική αρμοδιότητα, προβλεπόμενη από το νόμο. Καλούσε και τις δύο πλευρές κάτω από την πίεση που του ασκούσαν οι κρατικοδίαιτοι συνδικαλιστές και τελικά, επέβαλε το ποσοστό της αύξησης των μισθών που ήταν προσυμφωνημένη από τον ίδιο με τους συνδικαλιστές. Συνήθως, το ποσοστό της αύξησης ήταν κάπου στη μέση των αιτημάτων των δυο μερών. Έτσι, επί σειράν ετών η ΟΤΟΕ κατακτούσε μέσω πολιτικής παρέμβασης και ανοχής των αδύναμων -διορισμένων από τη κυβέρνηση- διοικήσεων, υπέρογκες αυξήσεις, πολύ μεγαλύτερων από τον πληθωρισμό και το ΑΕΠ που δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν με κανένα τρόπο από την κερδοφορία των τραπεζών, ενισχύοντας τις πληθωριστικές τάσεις της οικονομίας, αλλά και ενισχύοντας τη στήριξη των συνδικάτων από τους υπαλλήλους. Στις λίγες περιπτώσεις όπου δεν επέρχεται συμφωνία, ο νόμος (κατά παράβαση κάθε Ευρωπαϊκής Οδηγίας) προέβλεπε τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία από την ΟΤΟΕ η οποία πάντα ήταν ελεγχόμενη από τους συνδικαλιστές μέσω πολιτικών διασυνδέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός ότι οι σύλλογοι εργαζομένων περιείχαν πολλές διαφορετικές κομματικές παρατάξεις που αλληλοσπαραζόντουσαν, στην πραγματικότητα, «κάτω από το τραπέζι» συνεργάζονταν για το κοινό συμφέρον. Διότι απλά, «σήμερα» ήταν οι μεν και «αύριο» οι δε.

Χωρίς να το προβλέπει κανένας οργανισμός λειτουργίας, τα διοικητικά συμβούλια των κρατικά κυρίως ελεγχόμενων τραπεζών είχαν τουλάχιστον έναν, πολλές φορές και δυο, εκπροσώπους των εργαζομένων, που αν και εργαζόμενοι στην τράπεζα, αντίθετα από τους κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης, ελάμβαναν την αποζημίωση του μέλους ΔΣ αλλά και διατηρώντας και το μισθό του υπαλλήλου και όλα τα δικαιώματα για προαγωγές, έστω και εάν άφηναν τις οργανικές τους υποχρεώσεις για να αφιερωθούν στο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ). Αν και φαινομενικά η εκπροσώπηση αυτή μπορούσε να θεωρηθεί ευθυγραμμισμένη με διεθνείς πρακτικές, στη πραγματικότητα αποτελούσε σοβαρότατο πρόβλημα, δεδομένου ότι δεν ήταν δυνατόν να διατηρηθεί η εμπιστευτικότητα πολλών θεμάτων που συζητούσε το ΔΣ, με αποτέλεσμα πολλές φορές η συζήτηση για ορισμένα σοβαρά θέματα γινόταν εκτός ΔΣ. Έτσι, σε πολλές περιπτώσεις δεν αποφεύχθηκαν και μηνύσεις των εργαζομένων εναντίον της διοίκησης, αν αυτή αποφάσιζε κάτι που δεν συνέφερε τα συνδικαλιστικά συμφέροντα, όπως αμοιβές παραγωγικότητας στο προσωπικό, κλπ, που πάντα έπρεπε να φαίνονται ότι δίνονται από τους συνδικαλιστές και όχι από την διοίκηση της τράπεζας.

Ο οργανισμός κάθε τράπεζας επιβάλλει τη συμμετοχή σε όλες τις εσωτερικές επιτροπές σχετικά με τις προαγωγές των εργαζόμενων να συμμετέχουν εκπρόσωποι εργαζομένων, εκτός βέβαια από τον διευθυντή προσωπικού που πάντα ήταν τοποθετημένος σε συνεργασία με τον σύλλογο και την κυβέρνηση. Έτσι, ήλεγχαν πλήρως ποιοι θα προαχθούν και ποιοι όχι, ποιοι θα πάρουν άδεια, ποιανού το παιδί θα προσληφθεί, κλπ. Ο μηχανισμός αξιολόγησης υπαλλήλων ήταν απόλυτα διάτρητος, χωρίς καμία κατανομή του προσωπικού σε μια καμπύλη απόδοσης όπως αυτό γίνεται σύμφωνα με τις διεθνείς, κοινώς παραδεκτές, πρακτικές. Ήταν δυνατόν, όλοι να είναι άριστοι, κατά δήλωση του προϊσταμένου. Οποιαδήποτε προσφυγή υπαλλήλου σε δευτεροβάθμιο όργανο κρίσεως έβρισκε το εμπόδιο των εκπροσώπων των εργαζομένων στο όργανο αυτό που συντονισμένα απέρριπτε κάθε αίτημα αν δεν υπήρχε κομματική γραμμή.

Ο διευθυντής προσωπικού, πρόσωπο κλειδί στη όλη διαδικασία, ήταν στην ουσία ο συντονιστής όλης αυτής της ρουσφετολογικής κατάχρησης και ήλεγχε και όλη τη μισθοδοσία, για την οποία στις περισσότερες, κρατικού ελέγχου, τράπεζες υπήρχε τεράστια αντίδραση να μηχανογραφηθεί. Όλα γράφονταν σε …τεφτέρι, για να μην είναι εύκολο να ελεγχθεί τι μισθό και ποια επιδόματα έπαιρνε ο κάθε εργαζόμενος.

Ο διευθυντής προσωπικού τοποθετούσε φίλα προσκείμενα άτομα σε θέσεις κλειδιά και σε θέσεις «ψυγείου» ανάλογα με τις διάφορες εντολές της κομματικής και συνδικαλιστικής «νομενκλατούρας».

Άλλο σημαντικό «εργαλείο» των συνδικαλιστών ήταν ο έλεγχος των επικουρικών και των "εφάπαξ" ταμείων της τράπεζας όπου ο σύλλογος είχε πλειοψηφία στα ΔΣ των ταμείων αυτών. Από τα ταμεία αυτά, ελέγχονταν διαφόρων ειδών παροχές. Τα ταμεία αυτά επένδυαν τις εισφορές εργαζομένων και εργοδοσίας κατά 100% σε μετοχές της τράπεζας, καταστρατηγώντας κάθε έννοιας διαχείρισης επενδυτικού ρίσκου, μόνο και μόνο για να έχουν οι συνδικαλιστές, φωνή και δύναμη στην Γενική Συνέλευση της τράπεζας. Και, για να μπορούν να ισχυρίζονται ότι πονάνε τη τράπεζα και προστατεύουν την εργασία των υπαλλήλων τους.

Ποτέ καμία εποπτική αρχή δεν επενέβη να επιβάλλει διασπορά επενδυτικού κινδύνου στα ταμεία αυτά, αφού αυτά ήταν ...αυτοδιαχειριζόμενα και δεν επέτρεπαν ούτε στην τράπεζα την ίδια να επεμβαίνει. Μόνο αν το ταμείο είχε ελλείμματα λόγω κακοδιαχείρισης, ο σύλλογος ζητούσε τη συνδρομή από τη τράπεζα. Μόνο όταν γινόταν Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου και το ταμείο δεν είχε ρευστότητα να εξασκήσει τα δικαιώματα του ο σύλλογος ζητούσε παράτυπα δάνεια από την τράπεζα για να συμμετάσχει. Ποτέ καμία εποπτική αρχή δεν επιχείρησε να βάλει τάξη στα εν λόγω ταμεία.

Τέλος, οι διοικήσεις των τραπεζών κατηγορήθηκαν επανειλημμένα για το γεγονός ότι διατηρούσαν το 10-15% του ενεργητικού τους επενδεδυμένο σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που ήταν σύμφωνο με τα διεθνή αποδεκτά όρια, αλλά ουδέποτε έγινε λόγος για την «εγκληματική» διαχείριση των χρημάτων των εργαζόμενων από τους συνδικαλιστές.




πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι ηθοποιοί που είναι στη λίστα Μπόργιανς

Δυο ηθοποιοί με καταθέσεις από περίπου 1,5 εκατ. έκαστος , αρκετοί δικηγόροι, γιατροί με υψηλά ποσά και επιχειρηματίες (ένας από αυτούς με καταθέσεις 12 εκατ.) ταυτοποιούνται μέχρι στιγμής από τις εισαγγελικές αρχές μετά την διήμερη έφοδο στην αντιπροσωπεία της UBS στην Ελλάδα την περασμένη βδομάδα για τη λίστα Βεστφαλίας- Ρηνανίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του capital.gr οι προαναφερθέντες δεν είναι ευρέως γνωστοί στις πλατιές μάζες, γι′ αυτό και πρόσωπο που έχει γνώση των στοιχείων περιέγραφε τον συγκεκριμένο κατάλογο ονομάτων που σχηματοποιείται, ως «λίστα της υψηλής αστικής μεσαίας τάξης». Τα πρόσωπα αυτά (που δεν σημαίνει αυτομάτως ότι έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή επειδή έχουν χρήματα στο εξωτερικό) θα γίνουν δέκτες σημειωμάτων για να προσέλθουν και να δεχτούν ή όχι έναν συμβιβασμό βάσει μιας νέας διάταξης που θα προωθήσουν άμεσα τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης. Με αυτή, όπως αποκάλυψε χθες το Capital.gr, η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει εκπτώσεις στον φόρο για όσους αποκαλύψουν οικειοθελώς τις μαύρες καταθέσεις τους και μεταφέρουν τα σχετικά ποσά στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με προθεσμιακές καταθέσεις ή αν προχωρήσουν στην αγορά ομόλογων του ελληνικού δημοσίου.

Η έφοδος στα γραφεία της αντιπροσωπείας της UBS (αφού δεν λειτουργούσε ως υποκατάστημα) αποφασίστηκε για να διασταυρωθούν τα στοιχεία που ήδη υπήρχαν από τη λίστα Βεστφαλίας – Ρηνανίας. Η κατάσταση όμως που βρήκαν οι εισαγγελείς εκεί ήταν σε μια οργανωτική αποδόμηση, κάτι αναμενόμενο αφού η αντιπροσωπεία είχε αναστείλει τις δραστηριότητες της από την 1/7/2015 με την επιβολή των capital controls. Γιατί έγινε αυτό; Γιατί η βασική δουλειά της αντιπροσωπείας είναι απλώς να την επισκέπτονται Έλληνες υποψήφιοι καταθέτες και να τους συστήνονται διαχειριστές στην Ελβετική τράπεζα, να τους υποδεικνύουν τα απαραίτητα έγγραφα και εκείνοι να πηγαίνουν στο κατάστημα της Ελβετίας να ανοίγουν λογαριασμό. Κι αυτό γιατί η αποκαλούμενη «προσέλκυση» αποτελεί διοικητική παράβαση των κανονισμών της Τράπεζας της Ελλάδος. Δηλαδή δεν επιτρέπεται να ετοιμάζει τα έγγραφα η αντιπροσωπεία και να ανοίγει εκείνη τον λογαριασμό με την αποστολή τους και χωρίς την παρουσία του εντολέα στην Ελβετία. Το γεγονός λοιπόν της απαγόρευσης αποστολής εμβασμάτων οδήγησε σε αναστολή λειτουργίας την αντιπροσωπεία με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τεράστια αρχεία αλλά προσωπικοί υπολογιστές και κάποια έγγραφα. Όμως ο πραγματικός θησαυρός , λέγεται, πως εντοπίστηκε στο γραφείο του Έλληνα μπρόκερ ο οποίος συνεργαζόταν με την τράπεζα και διαχειριζόταν δεκάδες λογαριασμούς . Εκεί εντοπίστηκαν αρχεία κίνησης λογαριασμών και κίνησης που «κούμπωσαν» με τη λίστα Βεστφαλίας-Ρηνανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα αποτελέσματα της εφόδου, κρίνονται εντυπωσιακά και ιδιαιτέρως αξιοποιήσιμα, αφού ταυτοποιήθηκαν περίπου 200 μεγαλοκαταθέτες στους λογαριασμούς των οποίων διατηρούνταν ποσά που ξεκινούν από το 1,5 εκατομμύριο και αγγίζουν ακόμα και τα 12 εκατομμύρια ευρώ. Να σημειωθεί πως η λίστα Μπόργιανς (περιέχει 10.588 κωδικούς τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών στην ελβετική μητρική UBS, που αφορούν τα έτη 2006 και 2008), έφτασε στη χώρα μας ύστερα από τη δωρεάν παραχώρησή της πριν από λίγες εβδομάδες από το γερμανικό κρατίδιο της Βεστφαλίας-Ρηνανίας.






πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στο δημόσιο η πλειοψηφία του ΑΔΜΗΕ – Τί προβλέπει η συμφωνία – Πώς θα αποζημιωθεί η ΔΕΗ

Οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, προκειμένου να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, αλλά και να ενδυναμωθεί παράλληλα ο ανταγωνισμός στην αγορά ηλεκτρισμού «ολοκληρώθηκαν με μια επιλογή η οποία εξασφαλίζει τον δημόσιο έλεγχο επί της διαχείρισης και την ιδιοκτησία επί του Δικτύου Υψηλής Τάσης», επισημαίνεται σε αναλυτική ενημέρωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με τον ΑΔΜΗΕ.

Το υπουργείο χαρακτηρίζει τη συμφωνία «σημαντική επιτυχία της κυβέρνησης».

Όπως προκύπτει από τη συμφωνία, η πλειοψηφία των μετοχών του ΑΔΜΗΕ (51%) παραμένει στο δημόσιο, ενώ ποσοστό 20% των μετοχών θα πωληθεί σε διεθνή Διαχειριστή Δικτύων (TSO), και το υπόλοιπο 29% θα διατεθεί μέσω χρηματιστηρίου.

Με τα έσοδα από την πώληση μεριδίου στον «στρατηγικό» επενδυτή, θα αποζημιωθεί η ΔΕΗ.

Σε ό,τι αφορά στο διοικητικό συμβούλιο, το δημόσιο θα έχει την πλειοψηφία, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος θα επιλεγεί με κοινή συναίνεση.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, η συμφωνία αναφέρει ότι η απόκτηση του προβλεπόμενου ποσοστού από επενδυτή θα πρέπει γίνει το συντομότερο δυνατόν, και η διάθεση του υπόλοιπου μέρους των μετοχών, μέσω του χρηματιστηρίου, σε επόμενη φάση.

«Η τελική συμφωνία για τον ΑΔΜΗΕ είναι αποτέλεσμα επίπονης και εμπεριστατωμένης διαπραγμάτευσης, η οποία υπηρετεί την σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης για τη διασφάλιση του δημόσιου ελέγχου στο Δίκτυο Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, σε αντίθεση με την προηγούμενη επιλογή – η οποία είχε νομοθετηθεί – για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ με απώλεια ποσοστού της τάξης του 66% των μετοχών του», αναφέρει το υπουργείο.

Η δομή της μετοχικής σύνθεσης του νέου ΑΔΜΗΕ αντιστοιχεί με την υφιστάμενη μετοχική σύνθεση της ίδιας της ΔΕΗ, όπου το Δημόσιο διατηρεί επίσης το 51% των μετοχών.

Ακόμη, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επαναλαμβάνει τη δέσμευση ότι θα υποστηριχθεί η ΔΕΗ, προκειμένου με ομαλότητα και χωρίς κραδασμούς να ανταπεξέλθει της διαδικασίας διαχωρισμού του Δικτύου Μεταφοράς.

«Βασικός στόχος της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης είναι η επάρκεια ενέργειας και η μείωση του κόστους, ειδικά για τα πιο αδύνατα κοινωνικά στρώματα, αλλά και συνολικά, καθώς η ενέργεια είναι βασικό συστατικό κάθε αναπτυξιακής διαδικασίας», αναφέρεται στο σχετικό σημείωμα.

Τέλος, συστήνεται ψυχραιμία «σε όλους εκείνους που «ελπίζουν» ή «φοβούνται» μέχρι και ότι θα καταρρεύσει το Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Ελλάδα, λόγω της συμφωνίας. Τόσο οι «φόβοι» τους, όσο και οι «ελπίδες» τους, θα διαψευστούν, σημειώνεται. «Το Δίκτυο θα συνεχίσει να υπάρχει με δημόσιο έλεγχο και το ελληνικό Κράτος θα μπορεί να διασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον», επισημαίνεται.







πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έξι συλλήψεις για την επίθεση στα γραφεία του Τειρεσία

Στη σύλληψη έξι ατόμων, τα οποία εισέβαλαν το πρωί στα γραφεία του Τειρεσία στο Μαρούσι, προχώρησε η αστυνομία.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, περίπου 10 με 15 άτομα προκάλεσαν φθορές στο εσωτερικό των γραφείων.

Οι άγνωστοι έσπασαν κομπιούτερ, καρέκλες, γραφεία και διάφορα άλλα αντικείμενα και στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή.

Την ευθύνη για την επίθεση στα γραφεία του Τειρεσία ανέλαβε ο Ρουβίκωνας με σχετική ανάρτηση στον ιστότοπο indymedia.

Αναλυτικά στη σχετική ανάρτηση τα μέλη του Ρουβίκωνα αναφέρουν: «Για όλους αυτούς τους λόγους αποφασίσαμε σήμερα να «επισκεφτούμε» τα κεντρικά γραφεία του Τειρεσία στο Μαρούσι» και υπογραμμίζουν «To κράτος μέσω των διαχειριστών της εξουσίας, τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛ, μένοντας πιστό στις επιταγές των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών της Ε.Ε επιβάλλει νέα, άγρια φοροεπιδρομή, παράλληλα με άλλα επαχθή μέτρα που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα, αφήνοντας ωστόσο ανέγγιχτους τους οικονομικά ισχυρούς. Καταιγισμό αντιλαϊκών μέτρων φέρνει το τρίτο κατά σειρά μνημόνιο, το οποίο έρχεται να προστεθεί σε όλο το αντεργατικό – αντιλαϊκό πλαίσιο που έχει ήδη διαμορφωθεί, αφενός μεν, τσακίζοντας -τα όποια – εναπομείναντα, εργατικά – λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις, αφετέρου δε, οδηγώντας στην οικονομική εξαθλίωση ακόμα μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας».






πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ασφαλιστικό & αναδιάρθρωση του ΕΣΥ στο επίκεντρο του ΚΥΣΚΟΙΠ

Τη συγκρότηση διυπουργικής Ομάδας Εργασίας, η οποία εντός του Ιανουαρίου 2016 θα καταθέσει τη συνολική εισήγηση για τις προοπτικές της αποθεματοποίησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, αποφάσισε μεταξύ άλλων το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) που συνεδρίασε σήμερα σε πλήρη σύνθεση υπό το συντονισμό του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της αντιπροεδρίας, το ΚΥΣΚΟΙΠ υιοθετώντας την εισήγηση του υφυπουργού, Αναστάσιου Πετρόπουλου, ενέκρινε τη δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, «τα αποθεματικά του οποίου διαχρονικά και επί διαφόρων κυβερνήσεων απαξιώθηκαν με ποικίλους τρόπους».

Σημειώνεται επίσης ότι ο νέος σχεδιασμός «δε θα αντιμετωπίζει το ζήτημα με αποσπασματικό τρόπο, όπως συχνά συνέβη στο παρελθόν, αλλά θα εφαρμόζει συνολική στρατηγική για τη βέλτιστη αξιοποίηση υφιστάμενων και την κινητοποίηση νέων πόρων, με στόχο τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Συστήματος μακροπρόθεσμα».

Ο σχεδιασμός θα γίνει σε τρεις άξονες:

– Ενοποίηση των Φορέων διαχείρισης της κινητής και ακίνητης περιουσίας.

– Αξιοποίηση μέρους της δημόσιας περιουσίας υπέρ της Κοινωνικής Ασφάλισης.

– Αναζήτηση νέων κοινωνικών πόρων.

«Η αποθεματοποίηση του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης δεν αποτελεί μόνο ζήτημα υψηλής κοινωνικής σημασίας αλλά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως κορυφαία εθνική προτεραιότητα. Η δημιουργία στέρεης αποθεματικής βάσης συνιστά απαραίτητη συνθήκη για την ουσιαστική εγγύηση, σε μακρύ ορίζοντα, των δικαιωμάτων των πολιτών στη σύνταξη και ιδιαίτερα των νέων, σήμερα, γενεών», αναφέρει η αντιπροεδρία.

Όπως επισημαίνεται, το ΚΥΣΚΟΙΠ για το 2016 στοχεύει στη διεύρυνση και εμβάθυνση των κοινωνικών πολιτικών προς αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, αλλά και στη δημιουργία μιας νέας βάσης θεμελίωσης και κατοχύρωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων. Τονίζεται επίσης ότι το νομοσχέδιο για την «Επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου» αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση, αφήνοντας ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα.

Παράλληλα, το ΚΥΣΚΟΙΠ έκανε δεκτή την εισήγηση του Υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, για τη στρατηγική ανάπτυξης ενός ολοκληρωμένου Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Με τη μεταρρύθμιση αυτή, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η κυβέρνηση επιχειρεί μία μακράς πνοής τομή στο Σύστημα Υγείας, καθώς «αντιμετωπίζει ένα χρόνιο και σοβαρό έλλειμμα στο χώρο της Υγείας και ταυτόχρονα αναθεμελιώνει το Σύστημα στη βάση της πρωτοβάθμιας φροντίδας, με έμφαση στη διαδικασία της πρόληψης».

Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε επίπεδο «γειτονιάς». Το ΕΣΥ θα αναδιοργανωθεί με επίκεντρο ένα σύγχρονο μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας, το οποίο θα στηρίζεται:

– Στη Μονάδα Γειτονιάς την οποία θα στελεχώνει διεπιστημονική Ομάδα Υγείας, αποτελούμενη από Οικογενειακούς Γιατρούς, Νοσηλευτές και άλλα άλλα επαγγέλματα Υγείας (επισκέπτες Υγείας, κοινωνικοί λειτουργοί κ.ά.), με συγκεκριμένο πληθυσμό ευθύνης και στόχο την ολιστική φροντίδα του, από την πρόληψη και την προαγωγή υγείας, έως και την αποκατάσταση.

– Στα αναβαθμισμένα Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου, με τα οποία θα διασυνδέονται άμεσα οι Μονάδες Γειτονιάς.

Σε πρώτη φάση, για την επόμενη διετία, στόχος είναι η ανάπτυξη περίπου πενήντα Μονάδων Γειτονιάς σε επιλεγμένες αστικές περιοχές (εικοσιπέντε το 2016 και εικοσιπέντε το 2017).

Τέλος, το ΚΥΣΚΟΙΠ αποφάσισε το ΣΕΠΕ. να καταθέσει Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση και πάταξη της αδήλωτης απασχόλησης μέχρι το τέλος του έτους.





πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μετά τη νίκη της δεξιάς στην Αργεντινή... τα πρώτα μέτρα: Ιδιωτικοποιήσεις, αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου...

 Τώρα, που τα αδέλφια της Βούλτεψη κέρδισαν τις εκλογές στην Αργεντινή, εκτός από "ανάπτυξη", θα έχουν και κωλόχαρτο!
Εκεί, στην Αργεντινή ψήφισαν δεξιά για ιδιωτικοποιήσεις, εμείς στην Ελλάδα ψηφίσαμε αριστερά για να μην γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, αλλά να που έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα!









πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ποινή φυλάκισης για τον βασιλιά της Νότιας Αφρικής

Ο Βασιλιάς της Νότιας Αφρικής Νταλιντιέμπο θα πάει φυλακή αφού το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας απέρριψε την προσφυγή του για αλλαγή της 12χρονης φυλάκισής του.

Ο βασιλιάς Νταλιντιέμπο καταδικάστηκε για απαγωγή, επίθεση και εμπρησμό και μέσα σε 48 ώρες θα πρέπει να εμφανιστεί στην αστυνομία, αλλιώς θα εκδοθεί ένταλμα για τη σύλληψή του.

Ο βασιλιάς Νταλιντιέμπο προέρχεται από την εθνοτική ομάδα Thembu, στην οποία ανήκε ο -ενάντια στο απαρτχάιντ- Νέλσον Μαντέλα.

Είναι ο πρώτος μονάρχης στον οποίο αποδίδεται ποινή φυλάκισης από τότε που η Νότια Αφρική έγινε δημοκρατία, το 1994.

Πριν από δύο δεκαετίες περίπου, ο Νταλιντιέμπο είχε κατηγορηθεί ότι απήγαγε μια γυναίκα και τα έξι παιδιά της. Παράλληλα κατηγορήθηκε ότι έκαψε το σπίτι της άτυχης γυναίκας ενώ έδειρε τέσσερις νέους ένας εκ των οποίων πέθανε ενώ το Συνταγματικό Δικαστήριο αρνήθηκε να εκδικάσει την υπόθεση.

«Τα θύματά του ήταν ευάλωτοι φτωχοί αγρότες, οι οποίοι εξαρτώνται από αυτόν. Το Σύνταγμά μας δεν μπορεί να ανεχθεί τέτοια συμπεριφορά», όπως ανακοίνωσε το Ανώτατο Εφετείο σε απόφαση που εξέδωσε τον Οκτώβριο».

«Είμαστε μια συνταγματική δημοκρατία στην οποία ο καθένας είναι υπόλογος και στην οποία οι πιο ευάλωτοι έχουν δικαίωμα στην προστασία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του BBC πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι ο βασιλιάς Νταλιντιέμπο έχει ντροπιάσει την βασιλική οικογένεια και ήδη διενεργούνται συζητήσεις για την διαδοχή του από τον γιο του πρίγκιπα Αζενέθι Νταλιντιέμπο.





πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!