EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

“Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού”, κύριε Σόιμπλε…

Της Αμαλίας Κάτζου

«Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού», έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αλλά μάλλον ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βόλφανγκ Σόιμπλε δεν γνωρίζει και βεβαίως δεν οφείλει να γνωρίζει το αρχαίο ρητό. Ξέρει πολύ καλά τις γερμανικές παροιμίες, όπως αυτή με χρησιμοποίησε πρόσφατα για τη… στάμνα που πάει συχνά στη βρύση και μπορεί να σπάσει , επαναφέροντας εμμέσως το Grexit. Ο σκληρός Γερμανός προσπαθεί για μια ακόμη φορά, παριστάνοντας τάχα πως υπερασπίζεται τα συμφέροντα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου να πετύχει αυτό που δεν κατάφερε το προηγούμενο διάστημα. Να μπλοκάρει την αξιολόγηση και να ξαναβάλει στο τραπέζι την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Η σύγκρουση του Μαξίμου με τον Σόιμπλε και συνολικά με τους «σκληρούς» του Βερολίνου ξεκίνησε τη Δευτέρα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, το οποίο παρουσίαζε την Ελλάδα ως «ακυβέρνητο πλοίο», χαρακτηρισμό που τον απέδιδε σε έκθεση (“τρισέλιδη αναφορά”) της γερμανικής πρεσβείας στην Αθήνα, με ημερομηνία 1 Δεκεμβρίου. Βάσει αυτής, γίνεται η πρόβλεψη ότι η πρώτη αξιολόγηση θα τραβήξει μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και, άρα, θα αναβληθεί η συζήτηση για το χρέος. Η αντίδραση του Μαξίμου ήταν σκληρή. Σε επίσημη ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου, γινόταν λόγος για «αμετανόητους και εμμονικούς εχθρούς της Ελλάδας που παραπληροφορούν και σπεκουλάρουν», τη στιγμή που η χώρα υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. «Η ανακεφαλαιοποίηση έκλεισε με μεγάλη επιτυχία και κανείς δεν μπορεί πια να εκβιάζει ούτε με κούρεμα καταθέσεων ούτε με Grexit», αναφερόταν ενδεικτικά, με την επισήμανση: «Εκτιμούσαν ότι θα ξαναφέρουν από το παράθυρο ό,τι δεν κατάφεραν τον περασμένο Ιούλιο. Απέτυχαν, και θα συνεχίσουν να αποτυγχάνουν. Είτε τους αρέσει, είτε όχι, θα πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι ο ελληνικός λαός επέλεξε κυβέρνηση που δεν είναι της αρεσκείας τους. Και το χειρότερο: Η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη της στην Ευρώπη. Περαστικά…».

Και στο ήδη τεταμένο κλίμα Αθήνας – Σόιμλπε ήρθαν να προστεθούν όταν οι δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού στο πλαίσιο της συνέντευξής του στην ΕΡΤ ότι το ΔΝΤ πρέπει να καταλήξει τι θέλει να κάνει όσον αφορά στη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, επισημαίνοντας ότι όταν έρχονται στην Ελλάδα οι εκπρόσωποί του ζητούν πράγματα που δεν τα θέλουν οι Ευρωπαίοι και όταν μιλούν με τους Ευρωπαίους, ζητούν πράγματα που δεν τα θέλουμε εμείς. Την επόμενη ημέρα ο κ. Σόιμπλε σχολιάζοντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και εμφανιζόμενος ως υπερασπιστής του ΔΝΤ, δήλωσε πως δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να αμφισβητεί την συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης. «Η στάμνα δεν πρέπει να πηγαίνει στο πηγάδι τόσο συχνά μέχρι να σπάσει. Αυτό δεν είναι για το καλό της στάμνας», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε μετά την συνεδρίαση του Ecofin, χρησιμοποιώντας γερμανική παροιμία. Η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση διά στόματος της κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Ολγας Γεροβασίλη, η οποία απαντώντας στο γερμανό υπουργό Οικονομικών δήλωσε: «Ευτυχώς που ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, πασχίζει να ‘κρατήσει την στάμνα γερή’ ».

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο Μαξίμου, η νέα αυτή κόντρα όχι μόνο δεν θα κοπάσει, αλλά το πιο πιθανό είναι να ενταθεί το προσεχές διάστημα. Και αυτό διότι, όπως λένε οι ίδιοι κύκλοι η στάση που επιδεικνύει ο κ. Σόμπλε δεν είναι καθόλου τυχαία και αποσκοπεί σε δύο πράγματα. Πρώτον ζητηθούν από την ελληνική κυβέρνηση σκληρές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το εργασιακό, οι οποίες θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσω του ΔΝΤ, καθώς είναι σε σύγκρουση με τα ευρωπαϊκά κεκτημένα.

Δεύτερον ο γερμανός υπουργός προσπαθεί για μια ακόμη φορά να μπλοκάρει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και φυσικά να ξαναβάλει στο τραπέζι το Grexit, καθώς οι προηγούμενες προσπάθειές του έπεσαν στο κενό. Οσο κι αν προσπάθησε να συνδέσει την αξιολόγηση με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ώστε να μην ολοκληρωθεί εντός του 2015 και να οδηγηθούμε σε «κούρεμα» των καταθέσεων, βρήκε τοίχο μπροστά του από το κ. Μάριο Ντράγκι. Στη συνέχεια είτε με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας αλλά υπήρξε η παρέμβαση του Φρ. Ολάντ, ο οποίος πήρε ξεκάθαρη θέση επισήμως υπέρ της προστασίας της στέγης. Και τώρα, σε μια τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να πετύχει αυτό που ονειρεύεται, το παίζει τάχα «σωματοφύλακας» της Κριστίν Λαγκάρντ, προκειμένου το Ταμείο να βάλει τους δικούς του πολύ αυστηρούς όρους σε ασφαλιστικό και εργασιακό, να υπάρξει εμπλοκή με την αξιολόγηση και να επιστρέψουν τα σενάριο περί εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Ισως λοιπόν να ήταν καλό για τον κ. Σόμπλε να ακολουθήσει την αρχαία ρήση που λέει ότι ο σοφός άνδρας δεν κάνει το ίδιο λάθος, δύο φορές. Αφού το πάλεψε το προηγούμενο διάστημα και δεν του βγήκε, ας συνειδητοποιήσει πως κάποια κέντρα δεν θα τον αφήσουν ούτε και τώρα να το πετύχει.






πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Άδοξος αποκλεισμός του Ολυμπιακού από την Άρσεναλ

Στην πιο σημαντική βραδιά της φετινής ευρωπαϊκής πορείας του -μέχρι τώρα- ο Ολυμπιακός ήταν ανέτοιμος. Παρουσιάστηκε κατώτερος των απαιτήσεων και ηττήθηκε με 3-0 από την Αρσεναλ στο Καραϊσκάκη, με τους Λονδρέζους να παίρνουν την πρόκριση στους «16» του Champions League, στέλνοντας τον Ολυμπιακό στους «32» του Europa League.
Οι Πειραιώτες καλούνταν να διαχειριστούν την πολυτέλεια ακόμα και μιας ήττας με διάφορα ενός γκολ, αλλά εκτέθηκαν από τον αφηνιασμένο Ζιρού (29', 49', 67' πεν.) και την «παρέα» του.

Οι «Κανονιέρηδες» είχαν δοκάρι στο 25’ με τον Φλαμινί και ουσιαστικά καθάρισαν το ματς στο δεύτερο ημίχρονο, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» να δείχνουν ανήμποροι να αντιδράσουν.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο νέος νόμος του ΕΣΠΑ στη συνάντηση Χαρίτση – Θεσμών

Την ικανοποίησή τους δήλωσαν οι εκπρόσωποι των Θεσμών στον υφυπουργό Οικονομίας, αρμόδιο για το ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση, σχετικά με τον νέο νόμο του ΕΣΠΑ, στη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Χίλτον και ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Χαρίτσης ενημέρωσε ότι από πλευράς του υπουργείου Οικονομίας έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες ενέργειες και αναμένεται τις επόμενες μέρες διυπουργική συνεργασία ώστε να ολοκληρωθούν όλες οι εναπομείνασες λεπτομέρειες ενώ για τους αυτοκινητόδρομους έγινε συζήτηση επί τεχνικών λεπτομερειών για την ολοκλήρωση των έργων.

Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από θέματα που έχουν να κάνουν με τους παραχωρησιούχους και όχι με την χρηματοδότηση των έργων καθώς το θέμα αυτό έχει επιλυθεί.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, οι εκπρόσωποι των Θεσμών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την δραστηριότητα του υπουργείου Οικονομίας.

Αυτή την ώρα οι εκπρόσωποι των Θεσμών συναντώνται με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη.



πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

AOZ στα λόγια και στην πράξη! Η απόσταση μεγάλη για την Ελλάδα που έχει μείνει τελευταία

Η υπόθεση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δεν είναι πανάκεια για τα προβλήματα της χώρας. Το επισημαίνουμε ,γιατί κάποιοι επιμένουν να παρουσιάζουν την υπόθεση της ΑΟΖ και των ενεργειακών πόρων της χώρας ως τέτοια. Δυστυχώς δεν είναι έτσι . Για να μην ανοίξουμε τώρα το ζήτημα ότι πολλά από τα μεγάλα προβλήματα που έχουμε φορτωθεί έχουν να κάνουν με την ΑΟΖ κι ότι αυτή “κρύβει”.

Παρόλα αυτά η ανακήρυξη της ΑΟΖ και τελικά η εκμετάλλευση των όποιων ενεργειακών κοιτασμάτων υπάρχουν αποτελεί μια πολύ καλή ευκαιρία για την Ελλάδα να περάσει σε μια άλλη οικονομική φάση. Σε βάθος χρόνου. Όμως για να γίνει αυτό δεν αρκούν οι συναντήσεις και οι δηλώσεις επιβεβαίωσης της θέλησής μας να ανακηρύξουμε ΑΟΖ. Χρειάζονται και έργα. Με πρώτο και καλύτερο το αυτονόητο του καθορισμού και της ανακήρυξής της!

Πολλοί το έχουν πει,αρκετοί το έχουν εξαγγείλει ,αλλά το ερώτημα είναι ποιος πραγματικά το πιστεύει. Η ανακήρυξη ΑΟΖ και πολύ περισσότερο η εξασφάλισή της δεν γίνεται με χειραψίες και δηλώσεις μόνο. Απαιτούνται πολλά άλλα με πρώτο και καλύτερο σ΄ ότι έχει να κάνει ειδικά με την Ελλάδα. Οι ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πρώτο και καλύτερο!

Έχετε διαπιστώσει ότι υπάρχει πρόθεση από οποιονδήποτε για να ισχυροποιηθεί η Εθνική Άμυνα της χώρας; Από που να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε; Από τις παράδοξες απόψεις που κυριαρχούν στο υπουργείο Οικονομικών ή από τα απίστευτα που ακούγονται κάθε τόσο στο Κοινοβούλιο για τα θέματα των εξοπλισμών και της Εθνικής Άμυνας; Περιττό νομίζουμε να επεκταθούμε…

Το πρόβλημα με την ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι ένα και γνωστό. Λέγεται Τουρκία και τα όσα παράλογα ζητά να επιβάλλει στο Αιγαίο. Και είναι προφανές ότι η όποια ελληνική κίνηση θα προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας. Που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με χειραψίες και συναντήσεις μόνο.

Είναι λοιπόν λίγο αντιφατικό από τη μία οι κυβερνήσεις μας -και η σημερινή- να μας διαβεβαιώνουν ότι η απόφασή μας για την ανακήρυξη της ΑΟΖ είναι αμετάβλητη και από την άλλη να κάνουν ότι είναι δυνατό για να διαλύσουν την Εθνική Άμυνα. Κάτι που συστηματικά γίνεται τα τελευταία έξι χρόνια.

Όλες οι χώρες που ανακήρυξαν ΑΟΖ ,φρόντισαν ή φροντίζουν για την ασφάλειά της. Η Αίγυπτος για παράδειγμα ,η οποία έχει επίσης οικονομικά προβλήματα, πήρε σημαντικές και οικονομικά επώδυνες αποφάσεις για αγορές οπλικών συστημάτων από Γαλλία και Ρωσία προς το παρόν. Το Ισραήλ έχει ήδη “σφραγισει” τη δική του ΑΟΖ . Από την άλλη πλευρά η Κύπρος βρίσκεται στην δύσκολη θέση να πιέζεται για τον τρόπο με τον οποίο θα αξιοποιήσει τα δικά της ενεργειακά αποθέματα, τα οποία οι ισχυροί του κόσμου τα χρησιμοποιούν για να την εκβιάσουν σε σσχέση με τη “λύση” του Κυπριακού.

Πρέπει να αγοράσουμε όπλα θα αναρωτηθούν πολλοί. Όχι είναι η απάντηση . Θα πρέπει όμως να ασχοληθεί και η κυβέρνηση και οι “εθνοπατέρες” λίγο σοβαρά με το τι πρέπει να κάνουμε στην Άμυνα ,ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σε υψηλές στροφές, Πολλά μπορούν να γίνουν με χρήματα που μπορούν και πρέπει να δοθούν . Η ελληνική αμυντική βιοηχανία ,κρατική και ιδιωτική μπορεί να βοηθήσει και να βοηθηθεί από την διαδικασία “ανάστασης” των ΕΔ σ΄ ότι έχει να κάνει με τον εξοπλισμό τους.

Για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να σταματήσει η κομματική αντιπαράθεση που προκαλεί ακατάσχετη …ανοησία κάθε φορά που κάποιο θέμα σχετικό με την Άμυνα ανοίγει.

Αν αυτά δεν γίνουν και αν η Ελλάδα δεν αναβαθμίσει τις αμυντικές της ικανότητες με τα υπάρχοντα οπλικά συστήματα, τότε θα μείνουμε στις χειραψίες και τα λόγια για την ΑΟΖ.

Το χειρότερο είναι ότι έχουμε μείνει τελευταίοι των τελευταίων. Και στην συγκεκριμένη περίπτωση ταιριάζει απόλυτα ότι «ο χρόνος είναι χρήμα».





πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αυτή είναι η αριστερά! Δεν υπάρχει άλλη…

Κάποτε έλεγαν ότι ο κομμουνισμός θα κατέρρεε, αλλά η Ελλάδα θα ήταν το τελευταίο κομμουνιστικό κράτος στη γη. Αυτή μάλιστα! Ήταν προφητεία! Κι επαληθεύτηκε 100%. Σήμερα υπάρχουν κάποιοι άλλοι που βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ και λένε ότι δεν είναι αυτή η αριστερά. Ότι αριστερά είναι κάτι άλλο κι όχι αυτό που βλέπουμε. Λυπάμαι σύντροφοι, αν σας χαλάμε το όνειρο, αλλά αυτή είναι η αριστερά!

Βαθιά καθεστωτική, αντιδημοκρατική, ιδεοληπτική, διόλου ανεκτική στην κριτική, στο διαφορετικό. Καταλαβαίνουμε όλους αυτούς που θέλουν να συνεχίσουν να ζουν το όνειρό τους, ότι δήθεν υπάρχει ένα κόμμα που απαρτίζεται από υπεράνθρωπους, που έχει την ηθική υπεροχή έναντι όλων των άλλων και μαγικές λύσεις για κάθε πρόβλημα. Δυστυχώς γι” αυτούς, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται.

Το πέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία διαλύει αυτού του είδους τις ψευδαισθήσεις. Κι αυτό από μια πλευρά είναι λυπηρό. Όχι μόνο διότι κατέρρευσε ο κόσμος που είχε κτίσει στα όνειρά του ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού, αλλά κι επειδή η χώρα είχε ανάγκη από κάτι διαφορετικό σε σχέση με αυτό που έζησε τις τελευταίες δεκαετίες. Ότι αυτό το διαφορετικό δεν μπόρεσε τελικά να το εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κακό για την ίδια τη χώρα.

Προσωπικά, πάντως, δεν πίστεψα ότι αυτό το διαφορετικό θα μπορούσε να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα χρειαζότανε μία επανάσταση προς την κατεύθυνση της κοινής λογικής, κάτι που δεν μπορούσαν εκ των πραγμάτων να το υπηρετήσουν οι οπαδοί του Στάλιν. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη λαϊκή δεξιά! Η κοινή λογική, η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, δεν μπορεί να υπηρετηθεί από τους Βαρόνους. Όσο καταστροφική είναι για τα συμφέροντα της πατρίδας μας η αριστερή διακυβέρνηση, άλλο τόσο καταστροφική έχει αποδειχτεί η δεξιά εκδοχή του κρατισμού.

Αυτή είναι η αριστερά, δεν έχει άλλη. Κι αυτή που έχετε γνωρίσει είναι η δεξιά, δεν έχει άλλη. Αυτές είναι οι δύο εκδοχές του εμφυλίου. Αν θέλουμε να πάμε μερικά βήματα μπροστά, πρέπει να απαλλαγούμε από το παρελθόν μας. Να το γνωρίσουμε, να το αποδεχτούμε και έτσι να απαλλαγούμε από αυτό. Να είστε σίγουροι ότι δεν θα πάθουμε κάτι, αν χάσουμε αυτές τις αλυσίδες που μας κρατούν δέσμιους σε αυτό το γκρίζο περιβάλλον. Η δεξιά και η αριστερά του εμφυλίου είναι αυτά που δεν χρειαζόμαστε. Χρειαζόμαστε τις δυνάμεις της κοινής λογικής.

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mavridis@liberal.gr
πηγη




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η Hyundai αποκάλυψε το νέας γενιάς i20 WRC (+video)

Σήμερα η Hyundai πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια του νέου αγωνιστικού i20 WRC, με το οποίο θα λάβει μέρος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στη νέα σεζόν των 14 γύρων, ξεκινώντας από το Μόντε
Κάρλο (22-24 Ιανουαρίου). Η παρουσίασή του έγινε σήμερα στο εργοστάσιο της ομάδας, στο Alzenau της Γερμανίας, παρουσία και των οδηγών του i20 WRC, οι οποίοι είναι οι Dani Sordo, Hayden Paddon και Thierry Neuville.

Να υπενθυμίσουμε ότι το 2014 το i20 WRC είχε κάνει το ιστορικό ένα-δύο στη Γερμανία και το 2015 πέτυχε τέσσερις πόντιουμ και τερμάτισε στην τρίτη θέση του Πρωταθλήματος των
Κατασκευαστών. Το νέο i20 WRC πέρασε 8.000 χιλιόμετρα σκληρών δοκιμών και έχει βελτιωθεί σε ταχύτητα και οδική συμπεριφορά από το προηγούμενο i20 WRC. Το ολοκαίνουργιο αγωνιστικό Hyundai εφοδιάζεται με νέα αεροδυναμικά βοηθήματα που βελτιώνουν στην σταθερότητα και την ψύξη του κινητήρα, ενώ αναβαθμίστηκε η ανάρτησή του και η ακαμψία του πλαισίου.

Για την κίνησή του φροντίζει το 1.6 λτ. turbo μηχανικό σύνολο ισχύος 300 ίππων και 400 Nm ροπής, το οποίο συνδυάζεται με 6άρι σειριακό κιβώτιο που στέλνει τη δύναμη σε όλους τους τροχούς. Στις ασφάλτινες διαδρομές φοράει 18άρες ζάντες και στις χωμάτινες 15 ιντσών.

Παρακολουθείστε παρακάτω και το βίντεο από τα αποκαλυπτήρια του νέου Hyundai i20 WRC:

 


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μπρος… πίσω το ΥΠΟΙΚ: Αποσύρει τη διάταξη για τις αποδείξεις!

Πριν από λίγο πάρθηκε η απόφαση από το ΥΠΟΙΚ να αποσυρθεί η διάταξη για τις αποδείξεις, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα είχε γίνει γνωστό πως… πρέπει να γίνεται συλλογή αποδείξεων για τα εισοδήματα του 2015.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό γύρω στις 20:00 το βράδυ, το υπουργείο Οικονομικών καταργεί τον κωδικό 049 στο έντυπο των φορολογικών δηλώσεων, που αφορά στη συλλογή αποδείξεων, τον ίδιο κωδικό που… πριν από λίγο είχε επαναφέρει, προκαλώντας αναστάτωση στους φορολογούμενους!

Τι προέβλεπε μέχρι πριν λίγο η διάταξη 

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στη νέα διάταξη που σύντομα έγινε… παλιά, θα διατηρούνταν και το 2015 το 10% του εισοδήματος. Αν δηλαδή, ένας φορολογούμενος έχει εισόδημα 10.000 ευρώ θα έπρεπε να δηλώσει αποδείξεις 1.000 ευρώ. Στην περίπτωση ωστόσο που δε θα δήλωνε αποδείξεις του 10%, τότε θα επιβαλλόταν πρόστιμο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που λείπουν. Έτσι θα έπρεπε να πληρώσει πρόσθετο φόρο 220 ευρώ.

Στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο που θα συμπεριλαμβανόταν και η διάταξη για τις αποδείξεις, υπάρχει και ένα καλό νέο που προέρχεται από τα… capital controls.

Σύμφωνα με τη νέα παρέμβαση, διαγράφεται ο φόρος δωρεάς χρηματικών ποσών έως 5.000 ευρώ που έγιναν από την ενεργοποίηση των capital controls και μετά. Ο φόρος είναι 10% επί των χρηματικών ποσών, και έτσι πρόκειται να επιστραφούν ποσά έως 500 ευρώ.

Σημειώνεται ότι η ελάφρυνση αυτή ισχύει μόνο για δωρεές από γονείς σε τέκνα και από παππούδες σε εγγόνια.




πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πογέτ: «Οι δημοσιογράφοι μάλλον ξέρετε περισσότερα από εμένα»

Καμία επαφή με την Σουόνσι δεν είχε ο Γκουστάβο Πογέτ, τονίζοντας πως είναι φυσιολογικό να υπάρχουν σενάρια όταν η ΑΕΚ πηγαίνει καλά. Τα… προβλήματα που του δημιουργούν τρεις παίκτες ενόψει Πανιώνιου.

Αναλυτικά τα όσα είπε στη Nova:

«Δεν υπάρχει κάτι. Όταν η ομάδα πάει καλά κι έχει θετικά αποτελέσματα, τότε βγαίνουν προς τα έξω τέτοιου είδους ειδήσεις. Αν η ομάδα μας δεν τα πήγαινε καλά δε νομίζω να αναφερόταν το όνομά μου».

– Άρα δε σκέφτεται καν το ενδεχόμενο να συζητήσει αυτή τη στιγμή με κάποια ομάδα από την Αγγλία;

«Δε μου αρέσει να βιάζομαι. Δε μου αρέσει να προτρέχω. Περιμένω να δω πως πηγαίνουν τα πράγματα γιατί στην ουσία χάνεις χρόνο αν σκέφτεσαι τι μπορεί να γίνει στο μέλλον».

– Στο μόνο που δεν απάντησε είναι αν είχε κάποια επαφή με τον πρόεδρο της Σουόνσι.
«Δεν είχα απολύτως καμία επαφή. Σήμερα επίσης μου είπαν ότι μια εφημερίδα έγραψε ότι και η Ρέντιγκ ενδιαφέρεται για μένα. Μάλλον ήδη εσείς γνωρίζετε περισσότερα απ” ότι εγώ», ήταν ο διάλογος με τον Πογέτ, ο οποίος αναφέρθηκε και στο σύστημα με τους δύο επιθετικούς που επιλέγει στα τελευταία ματς:

«Με το νέο σύστημα που δουλέψαμε, μέχρι και το 60ο λεπτό (στο παιχνίδι με την Καλλονή) είδαμε πολλά πράγματα απ” αυτά που μου αρέσουν. Στη συνέχεια υπήρχαν κάποια σημεία κλειδιά για τη νίκη, αφού δε γίνεται σε κάθε αγώνα να νικάς με τρία και τέσσερα γκολ διαφορά. Πρέπει να εκμεταλλεύεσαι τις ευκαιρίες που σου δίνει ο αντίπαλος. Η Καλλονή είχε δύο, αλλά εμείς συγκεντρωθήκαμε και πετύχαμε το τρίτο γκολ, με το οποίο τελείωσε το παιχνίδι. Πιστεύω ότι κάναμε μικρές αλλαγές σε κάποιες θέσεις, γεγονός το οποίο αντιλήφθηκαν οι παίκτες άμεσα και για μεγάλο χρονικό διάστημα το εφάρμοσαν. Αυτό μας δίνει αυτοπεποίθηση και χαρά για τη συνέχεια. Δε με ανησυχεί τόσο το γεγονός ότι δεχθήκαμε ευκαιρίες από στημένες φάσεις, γιατί είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο. Στα προηγούμενα παιχνίδια δεν είχαμε τέτοιο πρόβλημα. Αυτό συνέβη είτε επειδή εμείς χαλαρώσαμε μετά το 2-0 είτε λόγω της ποιότητας του αντιπάλου. Πρέπει να δουλέψουμε και να το διορθώσουμε».

Για το αν επιλέξει ξανά δύο επιθετικούς και στον αγώνα της Νέας Σμύρνης, είπε:

«Είναι μια επιλογή που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να συνεχίσουμε αυτό το σύστημα γιατί είδαμε ότι αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες για να μπορέσουμε να σκοράρουμε. Υπάρχουν όμως και παίκτες που με «πιέζουν» με την απόδοσή τους για να παίξουν, όπως για παράδειγμα ο Μάνταλος, ο Μπαρμπόσα και ο Βάργκας. Είμαι μια καλή επιλογή και θα το δούμε στην πορεία.

Το επόμενο παιχνίδι είναι διαφορετικό και δεν έχω ακόμα καταλήξει στο σύστημα. Δεν είναι ότι δε θέλω να αποκαλύψω. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μπούμε για να νικήσουμε. Να χρησιμοποιήσουμε μεν επιθετικογενείς παίκτες, αλλά να διατηρήσουμε τα καλά αμυντικά μας χαρακτηριστικά».

Για τον επόμενο αντίπαλο της ΑΕΚ υποστήριξε:

«Ένα χαρακτηριστικό της επίθεσης του Πανιωνίου είναι η ταχύτητα. Τόσο στη δεξιά πτέρυγα όσο και στην κορυφή υπάρχει ταχύτητα με τη μπάλα. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να μπούμε στο γήπεδο με σκοπό να κάνουμε το παιχνίδι μας, όχι τόσο με αμυντικό προσανατολισμό, αλλά με σκοπό να παίξουμε επιθετικά. Ένα καταπληκτικό παιχνίδι δίνει άλλωστε την ευκαιρία σε όλους να αποδώσουν και δε χρειάζεται κάποιο έξτρα κίνητρο για να δώσει κάθε ποδοσφαιριστής τον καλύτερό του εαυτό».







πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στο…παρά πέντε θυμήθηκαν τη συλλογή αποδείξεων

Την συλλογή αποδείξεων για τα εισοδήματα του 2015 πρέπει να αρχίσουν οι φορολογούμενοι στα μέσα Δεκεμβρίου, όπως προβλέπεται από τις παρεμβάσεις του υπουργείου Οικονομικών στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες από στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, θα διατηρηθεί και το 2015 το 10% του εισοδήματος. Αν δηλαδή, ένας φορολογούμενος έχει εισόδημα 10.000 ευρώ θα πρέπει να δηλώσει αποδείξεις 1.000 ευρώ. Στην περίπτωση ωστόσο που δεν θα δηλώσει αποδείξεις του 10%, τότε θα επιβάλλεται πρόστιμο 22% επί της αξίας των αποδείξεων που λείπουν από τους φορολογούμενους. Έτσι θα υπάρχει πρόσθετος φόρος 220 ευρώ.

Η οριστικοποίηση πάντως για την συλλογή αποδείξεων ίσων με το 10% του εισοδήματος, θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.

Στο υπό κατάθεση πολυνομοσχέδιο υπάρχει και ένα καλό νέο που προέρχεται από τα… capital controls. Σύμφωνα με τη νέα παρέμβαση , διαγράφεται ο φόρος δωρεάς χρηματικών ποσών έως 5.000 ευρώ που έγιναν από τα capital control και μετά. Ο φόρος είναι 10% επί των χρηματικών ποσών και έτσι πρόκειται να επιστραφούν ποσά έως 500 ευρώ. Η ελάφρυνση αυτή ισχύει μόνο για δωρεές από γονείς σε τέκνα και από παππούδες σε εγγόνια.

Το μαρτύριο πάντως της συλλογής αποδείξεων θα σταματήσει από το 2016, οπότε η έκπτωση φόρου λόγω αποδείξεων θα δίνεται μόνο εφόσον οι δαπάνες γίνονται με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα.




πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δείτε ποιοι διοικητές νοσοκομείων μένουν και ποιοι φεύγουν

Σαρωτικός ήταν ο  ανασχηματισμός σε διοικητές νοσοκομείων και αναπληρωτές τα τελευταία 24ωρα από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από διάφορους φορείς, αλλά και την αντιπολίτευση.

Οι περισσότεροι ενημερώθηκαν είτε από τις υπηρεσίες τηλεφωνικά, είτε με σημειώματα, αφού οι αλλαγές έγιναν με διαδικασίες – εξπρές. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ακόμη σβήνονται και γράφονται ονόματα των διοικητών και αναπληρωτών που μένουν ή φεύγουν.
Δείτε τη λίστα με τα ονόματα αυτών που φεύγουν ή μένουν στις αρμόδιες υπηρεσίες, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία:

Α” ΥΠΕ

Μένουν:
Ζούμπος Αριστείδης, Παίδων Πεντέλης αναπληρωτής διοικητής
Πετρόχειλος Γιάννης, διοικητής Ερυθρός Σταυρός
Τίγκας Μάριος, αναπληρωτής διοικητής Ερυθρός Σταυρός
Γρηγορόπουλος Αναστάσιος διοικητής Ευαγγελισμός.
Μητσάκη Νάγια, αναπληρώτρια διοικήτρια Πολυκλινική
Τουρούτσικας Νίκος, αναπληρωτής διοικητής Ιπποκράτειο
Γκογκοζώτου Βασιλική αναπληρώτρια διοικήτρια ΣΩΤΗΡΙΑ
Παπασάββας Εμμανουήλ, διοικητής Παίδων Αγία Σοφία

Β” ΥΠΕ

Μένουν:
Χρήστος Παπαχρήστος, Τζάννειο διοικητής
Αναπληρωτής Διοικητής Τζάννειο Γρηγοριάδης Γιώργος
Παπανικόλας Βασίλης, Ρόδος διοικητής
Μεγαλοκονόμος Γιώργος Διοικητής Κύθηρα
Μονεμβασιώτης Σταύρος Ασκληπιείο Βούλας αναπληρωτής διοικητής
Θριάσειο Χρυσανθόπουλος Γιώργος αναπληρωτής Διοικητής
Καρπούζου Λαμπρινή, Αττικό Αναληρώτρια διοικήτρια
Θεοχάρης Αθανάσιος Δρομοκαϊτειο
Ηλιόπουλος Γιώργος, Αγία Βαρβάρα αναπληρωτής διοικητής
Δόκος Παναγιώτης Νίκαια, αναπληρωτής διοικητής
Ρόδος Κορναρόπουλος Ευγένιος αναπληρωτής
Λαίτσας Τηλέμαχος Ικαρία αναπληρωτής διοικητής
Λυμπέρη Ισμήνη αναπληρώτρια διοικήτρια Λήμνος

3η ΥΠΕ

Μένουν:
Αναπληρωτές διοικητές
Αντωνάκης Νικόλας, Πτολεμαΐδας
Μπίνος Αναστάσιος Νάουσα
Τσιούμης Τριαντάφυλλος, Παπανικολάου
Γιαννούτσου Σταύρου. Ψυχιατρείο Θεσσαλονίκης
Τσακίρης Παντελεήμων, Άγιος Δημήτριος Θεσσαλονίκης

4η ΥΠΕ

Να σημειωθεί ότι στην 4η και 5η ΥΠΕ παραμένουν οι παρακάτω διοικητές και αναπληρωτές αλλά η διαδικασία αξιολόγησης είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Μένουν:
Κουρτέλη Ξουρή διοικήτρια Θεαγένειο
Κοπατσάρης Χρήστος, διοικητής Καβάλα
Πάσχου Αθανάσιος διοικητής Ξάνθης
Ναλπάντης Κωνσταντίνος Κομοτηνή Διοικητής
Λαζόπουλος Δημήτρης διοικητής Αλεξανδρούπολη
Αναπληρωτές:
Μελετιάδης Μιχαήλ, ΑΧΕΠΑ
Φαρμάκης Νίκος Ιπποκράτειο θεσσαλονίκης
Βαμβίνης Στέλιος, αναπληρωτής διοικητής Γουμένισσα
Σωτηρίου Γιάννης Σέρρες αναπληρωτής
Παπαδοπούλου Στέλλα Καβάλα αναπληρώτρια
Κάκκαλη Αθανασία Διδυμοτείχου αναπληρώτρια

5η ΥΠΕ

Μένουν:
Καραμπάτσας Κωνσταντίνος Λάρισα διοικητής
Σουφλιάς Γιώργος Τρίκαλα διοικητής
Καρούζος Γιάννης Εύβοια
Μίχας Αναστάσιος Κάρυστος αναπληρωτής
Χατζημαργαρίτης, Κύμη αναπληρωτής διοικητής

6η ΥΠΕ

Φεύγουν:
Άρτας Κατσαχιώρης , διοικητής Άρτας
Λευκάδα Γρηγορόπουλος
Κέρκυρα Γρηγορόπουλος
Κεφαλλονιά Ζαφειρόπουλος Π.
Τρίπολη, Χρόνης διοικητής
Άργος, Δημητρογιάννης διοικητής
Κόρινθος Άρχοντας διοικητής
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών
Διοικητής Χ.Μπονάνος
Αναπληρωτής Απ.Λέτσιος

7η ΥΠΕ

Αλλάζουν όλα τα πρόσωπα.




Πηγή: healthreport.gr





ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αλλαγές στα ΙΧ: «Έρχονται» ειδικά τσιπάκια και τέλη κυκλοφορίας με τον μήνα

Αλλαγές δρομολογούνται μέσα στο 2016 στο σύστημα πληρωμής των τελών κυκλοφορίας αλλά και στους ελέγχους τους από τις Αρχές.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Έθνους, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων θα μπορούν να πληρώνουν τα τέλη κατ' αποκοπήν, ανάλογα δηλαδή με τους μήνες που κυκλοφορεί το αυτοκίνητο. Στο πλαίσιο αυτό ο ιδιοκτήτης του οχήματος θα μπορεί να πληρώσει το ποσό που αναλογεί στα τέλη κυκλοφορίας για έναν ή τρεις μήνες.

Επίσης προωθείται η καθιέρωση ενός νέου «αυτοκόλλητου» που θα προμηθεύονται δωρεάν όλοι οι φορολογούμενοι με την εξόφληση των τελών κυκλοφορίας και στο οποίο θα είναι ενσωματωμένο τσιπάκι με όλα τα απαραίτητα στοιχεία του αυτοκινήτου συμπεριλαμβανομένου του αν έχουν πληρωθεί τα τέλη, αν το όχημα είναι ασφαλισμένο και αν έχει περάσει από έλεγχο ΚΤΕΟ.

Το σήμα θα πρέπει να προμηθευτούν υποχρεωτικά τα ΙΧ και τα φορτηγά με ξένες πινακίδες που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους έναντι αντιτίμου που το ύψος του θα εξαρτάται από τη διάρκεια παραμονής του στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, θα υπάρχει ειδικό τέλος για την παραμονή μιας εβδομάδας, 15 ημερών ή ενός μήνα.

Ο έλεγχος του σήματος θα γίνεται σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου από περιπολικά τα οποία θα είναι εξοπλισμένα με ειδικές συσκευές ελέγχου.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Το μυστήριο του… αιώνα» – Αποκαλύφθηκε το πρόσωπο πίσω από τη Μόνα Λίζα!

Για δέκα χρόνια ο Pascal Cotte, Γάλλος επιστήμονας ανέλυε τον πιο διάσημο πίνακα του Λούβρου, τη Μόνα Λίζα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και αποκάλυψε ότι το μεγαλύτερο μυστήριο του πίνακα δεν είναι ούτε το αινιγματικό χαμόγελο, αλλά ούτε το βλέμμα.

Όπως ισχυρίζεται πίσω από τη Μόνα Λίζα στον πίνακα του Ντα Βίντσι, υπάρχει ένα άλλο πρόσωπο και σύμφωνα με ιστορικούς το όνομα του πίνακα άλλαξε μέσα στην πάροδο των ετών.




Ένα νέο ντοκιμαντέρ που θα προβάλλεται στο BBC με τίτλο «Τα μυστικά της Μόνα Λίζα», ισχυρίζεται ότι το όνομα του πίνακα άλλαξε και ο ιστορικός Andrew Graham-Dixon τονίζει ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για μία από τις ιστορίες του αιώνα.

«Θα υπήρχε θέμα για τις αρχές του μουσείου να παραδεχθούν ότι ο πίνακας έχει άλλο όνομα υποστηρίζει ο ιστορικός γιατί εδώ μιλάμε για τον αποχαιρετισμό της Μόνα Λίζα και το καλωσόρισμα κάποιας άλλης» επισημαίνει ο ιστορικός.

Ο Γάλλος επιστήμονας πήρε άδεια να μελετήσει τον πίνακα το 2004 εφαρμόζοντας μία πρωτοπόρα τεχνολογία που του έδωσε τη δυνατότητα να αναδομήσει το τι υπάρχει ανάμεσα στα διαφορετικά επίπεδα του πίνακα.



«Τώρα μπορούμε να αναλύσουμε ακριβώς το τι υπάρχει μέσα στα διαφορετικά επίπεδα του πίνακα και μπορούμε να δούμε και τις διαφορετικές χρονολογίες που κατασκευάστηκε ο πίνακας» λέει ο Γάλλος επιστήμονας και τονίζει ότι το αποτέλεσμα θα ανατρέψει πλήρως την εικόνα μας για το αριστούργημα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι.

Οι ισχυρισμοί του Γάλλου επιστήμονα έχουν προκαλέσει αντιπαραθέσεις στην επιστημονική κοινότητα και έχουν διχάσει τους ειδικούς.

Πολλοί ιστορικοί της τέχνης υποστηρίζουν ότι το πρόσωπο πίσω από τη Μόνα Λίζα είναι απλά η εξέλιξη του έργου και δηλώνουν πεπεισμένοι ότι η Μόνα Λίζα είναι η Λίζα.

Το μουσείο του Λούβρου δεν θέλησε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις του Γάλλου επιστήμονα για τον πίνακα που σήμερα κοστολογείται στα 782 εκατ. δολάρια.







Πηγή: Independent




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ενεργειακό «χαράτσι» σε όλα τα ακίνητα από το 2016

Αντιμέτωποι με νέα χαράτσια και επιπλέον «τρέξιμο» θα βρεθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με την έναρξη της νέας χρονιάς. Οι υποχρεώσεις, σε ό,τι αφορά την ενεργειακή απόδοση των ακινήτων τους, μεγαλώνουν και σε κάθε πώληση ή ενοικίαση θα πρέπει από την 1.1.2016 να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, αλλιώς• έρχονται τσουχτερά πρόστιμα.

Όπως ενημερώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά πιστοποιητικά, οι κυριότερες από τις νέες υποχρεώσεις που επιβάλλονται από την πρόσφατη νομοθεσία, η μη τήρηση των οποίων μπορεί να επισύρει πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 ανάλογα με την επιφάνεια και τη χρήση του κτιρίου, τον βαθμό υπαιτιότητας του υπόχρεου κ.λπ. είναι οι εξής:

1. Από την 1η Ιανουαρίου 2016 είναι πλέον υποχρεωτική η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού (ΠΕΑ) και για κτίσματα μικρότερα των 50 τ.μ., όταν αυτά ενοικιάζονται ή πωλούνται. Αυτό σημαίνει ότι και οι μικρές γκαρσονιέρες πλέον θα πρέπει να ελέγχονται για την ενεργειακή τους απόδοση. 
Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση πιστοποητικού ενεργειακής απόδοσης (ΠΕΑ) απαιτούταν σε όλα τα κτίρια επιφάνειας άνω των 50 τ.μ., (κατοικία, μόνιμη και παραθεριστική, γραφεία, εμπορικές χρήσεις, συνάθροιση κοινού, εκπαίδευση, προσωρινή διαμονή, υγεία και κοινωνική πρόνοια, κλπ), ως εξής:
  • Με το πέρας της κατασκευής κάθε νέου ή ριζικά ανακαινιζόμενου κτιρίου.
  • Από 09.01.2011: σε κάθε πώληση-αγορά ενιαίου κτιρίου ή πώληση-αγορά τμήματος κτιρίου (π.χ. διαμέρισμα).
  • Από 09.01.2012 στην ενοικίαση τμήματος κτιρίου κατοικία (π.χ. διαμέρισμα) και επαγγελματικής στέγης.
Επίσης τα συστήματα θέρμανσης των κτιρίων πρέπει να επιθεωρούνται υποχρεωτικά τουλάχιστον κάθε πέντε (5) έτη για συστήματα με λέβητες συνολικής ωφέλιμης ονομαστικής ισχύος έως είκοσι (20) έως και εκατό κιλοβάτ (100 kW)  τουλάχιστον κάθε δύο (2) έτη, για συστήματα με λέβητες άνω των εκατό κιλοβάτ (100 kW)  (ανά 4 έτη αν χρησιμοποιούν αέριο ως καύσιμο).

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις 9 Νοεμβρίου, σε κάθε μίσθωση ακινήτου, ο αριθμός πρωτοκόλλου του ΠΕΑ πρέπει να αναγράφεται υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας» της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr).

Τα νέα αυτά δεδομένα αφορούν πλέον όλους τους ιδιοκτήτες οι οποίοι ουσιαστικά δεν θα μπορούν να πουλήσουν ή να ενοικιάσουν την περιουσία τους αν δεν έχουν προχωρήσει προηγουμένως σε ενεργειακή επιθεώρηση. Σημειώνεται ότι το κτιριακό απόθεμα της χώρας υπολογίζεται σε 7 εκατ.

Κι αν για τα σχετικά καινούργια σπίτια ή επαγγελματικούς χώρους η ενεργειακή απόδοση είναι ικανοποιητική, για τα ακίνητα 40 ετών και πάνω υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Τα περισσότερα θεωρούνται «ενεργειακά σουρωτήρια», ειδικά οι πολυκατοικίες του κέντρου που έχουν εγκαταλειφθεί και απαξιωθεί. Θεωρείται δεδομένο ότι η υποχρέωση ενεργειακής επιθεώρησης θα τα κατατάξει σε πολύ χαμηλές κατηγορίες ρίχνοντας ακόμη περισσότερο την αξία τους. Αλλωστε, αυτός είναι και ένας λόγος όπου διαμερίσματα στο κέντρο της Αθήνας πωλούνται ακόμη και κάτω από 10 χιλιάδες ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το κόστος για την επιθεώρηση, αυτό είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, με τους εξειδικευμένους επιθεωρητές και κυμαίνονται ανάλογα με την επιφάνεια του ακινήτου. Σίγουρα, όμως, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να περιμένουν ότι θα πληρώσουν πάνω από 1 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Βεβαίως, αν κάποιος ιδιοκτήτης θελήσει να αναβαθμίσει το ακίνητό του και να «ανέβει κατηγορία» θα πρέπει πρώτα να προχωρήσει σε ιδιαίτερα κοστοβόρες εργασίες (αλλαγή κουφωμάτων και αλουμινίων, σκίαστρα, μονώσεις κ.λπ.).

Η ΠΟΜΙΔΑ διαμαρτύρεται για την έκδοση των πιστοποιητικών τονίζοντας ότι εξοικονόμηση ενέργειας επιτυγχάνεται μόνο με την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών για την ενεργειακή αναβάθμισή τους, που απαιτούν σήμερα σοβαρότατες δαπάνες, οι οποίες πρέπει να επιδοτούνται από το κράτος. «Το κράτος έχει καταργήσει κάθε φορολογική απαλλαγή, κάθε επιδότηση ή πρόγραμμα στήριξης της εξοικονόμησης ενέργειας, και αύξησε τον ΦΠΑ στις επισκευές κτιρίων από το 13% στο 23%. Αν αυτό δεν αλλάξει ριζικά, αν δεν υπάρξει σημαντική ελάφρυνση στο φόρο εισοδήματος, μειωμένος ΦΠΑ στα υλικά και εργασίες και συγκεκριμένα κίνητρα, κανένα ενεργειακό πιστοποιητικό δεν μπορεί να σώσει την κατάσταση», τονίζουν οι ιδιοκτήτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως εκτιμάται, οι απώλειες εσόδων του Δημοσίου από τη φοροαπαλλαγή (υπολογίζονται σε 95 εκατ. με υπόθεση για αναβάθμιση 50.000 κατοικιών)  υπερκαλύπτονται από τα επιπλέον έσοδα, ύψους 305 εκατ. ευρώ που θα αποφέρει η έκδοση αποδείξεων από τους επαγγελματίες της οικοδομής που θα κάνουν τις σχετικές εργασίες καθώς και από τις εισφορές κοινωνικής ασφάλισης των εργαζομένων για την εκτέλεσή τους».

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ)
Για ακίνητα πριν το 1983 (ανέγερση πριν από 14/3/1983)

• Αντίγραφα Αρχιτεκτονικών Σχεδίων (Κάτοψη/Σκαρίφημα ακινήτου) *
• Αντίγραφο δήλωσης του ακινήτου στο Κτηματολόγιο (εάν έχει γίνει δήλωση)
  • Διευκρίνιση: Για την διενέργεια Ενεργειακής Επιθεώρησης δεν απαιτείται δήλωση του ακινήτου στο Κτηματολόγιο.
• Αντίγραφο Τοπογραφικού Διαγράμματος / Σκαρίφημα (προαιρετικό)
• Τίτλος Ιδιοκτησίας (προαιρετικό)
• Φύλλο Συντήρησης Λέβητα (προαιρετικό)
• Τιμολόγια ενεργειακών καταναλώσεων (π.χ. ΔΕΗ, Φυσικού Αερίου) (προαιρετικό)
* Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η εύρεση Αρχιτεκτονικών Σχεδίων αναλαμβάνουμε την αποτύπωση του ακινήτου σας δωρεάν.
Για ακίνητα μετά το 1983 (ανέγερση μετά από 14/3/1983)
• Αντίγραφα Αρχιτεκτονικών Σχεδίων (Κάτοψη/Σκαρίφημα ακινήτου) *
• Αντίγραφο δήλωσης του ακινήτου στο Κτηματολόγιο (εάν έχει γίνει δήλωση)
  • Διευκρίνιση: Για τη διενέργεια Ενεργειακής Επιθεώρησης δεν απαιτείται δήλωση του ακινήτου στο Κτηματολόγιο.
• Αντίγραφο Οικοδομικής Άδειας
• Αντίγραφο αίτησης ρύθμισης ημιυπαίθριων χώρων (εάν έχει πραγματοποιηθεί αίτηση)
• Αντίγραφο Τοπογραφικού Διαγράμματος / Σκαρίφημα (προαιρετικό)
• Τίτλος Ιδιοκτησίας (προαιρετικό)
• Φύλλο Συντήρησης Λέβητα (προαιρετικό)
• Μελέτη Θερμομόνωσης (προαιρετικό)
• Τιμολόγια ενεργειακών καταναλώσεων (π.χ. ΔΕΗ, Φυσικού Αερίου) (προαιρετικό)
* Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η εύρεση Αρχιτεκτονικών Σχεδίων αναλαμβάνουμε την αποτύπωση του ακινήτου σας δωρεάν.








ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!