Σαν να μην έφταναν οι τεράστιες οικονομικές περιπέτειες της Ελλάδας, την προηγούμενη εβδομάδα ξένα χαρτοφυλάκια επενδύσεων κατάφεραν να πάρουν τον έλεγχο τεσσάρων από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας - Alpha Bank, Eurobank, Εθνική Τράπεζα και Πειραιώς – μέσω μιας αύξησης κεφαλαίων της τάξεως των 6,42 δισ. δολαρίων και ενός πολύπλοκου πακέτου νομικών διακανονισμών.

Αυτό σχολιάζει αρθρογράφος του CNBC, εξηγώντας πως με αυτόν τον τρόπο οι μετοχές των τραπεζών πωλούνται σαν κουρελόχαρτα και μειώνεται έτσι η αξία της κρατικής ιδιοκτησίας σε σημαντικά ιδρύματα που αριθμούν πάγια αξίας 358 δισ. δολαρίων.
Το κρατικό μερίδιο στην Εθνική απο το 57% έπεσε στο 24%, στην Eurobank από το 35% στο 2,4%, στην Alpha Bank από το 64% στο 11% και στην Τρ. Πειραιώς από το 67% στο 22%. Πρόκειται για μια απώλεια περίπου 44 δισ. δολαρίων, σημειώνει ο αρθρογράφος, τα οποία έδωσαν οι Έλληνες φορολογούμενοι στα προγράμματα bailout των τραπεζών μέσα στα τελευταία τρία χρόνια.

Έλληνες αναλυτές της αγοράς και νομικοί, σχολιάζουν σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο, αυτό κατέστη εφικτό μέσω νομοθετικών διατάξεων της Βουλής που επέτρεψαν σε ιδιώτες να χρησιμοποιήσουν τη μέθοδο “book-building” για την αποτίμηση των τραπεζικών μετοχών. Η μέθοδος αυτή, ουσιαστικά επιτρέπει τη γρήγορη πώληση μετοχών κυρίως σε θεσμικούς επενδυτές. Έτσι, η τιμή της μετοχής στην αύξηση κεφαλαίων δεν προκαθορίζεται και μ’ αυτόν τον τρόπο οι επενδυτές έχουν τη δυνατότητα να ορίσουν την τιμή στην οποία θέλουν να αγοράσουν τις μετοχές.
Επιπλέον, κατέστη υποχρεωτικό το ρυθμιστικό όργανο της χώρας -το ΤΧΣ- να δέχεται τιμές που έχουν καθοριστεί με τη μέθοδο “book-building” ακόμη κι αν δεν αντανακλά δεόντως την αξία των μετοχών.


Σύμφωνα με ελληνικές τραπεζικές πηγές, οι Capital Group, Pimco, WLR Recovery Fund, Wellington, Fairfax, Brookfield Capital Partners και η Highfields Capital Management έχουν δείξει ενδιαφέρον για επενδύσεις σε ελληνικές τράπεζες. Οι ξένοι επενδυτές έχουν εκτιμήσει την αξία των τεσσάρων τραπεζών στα 800 εκατ. δολάρια, δηλαδή τρεις φορές πιο χαμηλά από την τωρινή αξία που έχουν στην αγορά (3 δισ. δολάρια).


Όπως αναφέρει ο αρθρογράφος, πως οι αποφάσεις του κινούνται στα πλαίσια της νομιμότητας και εντός της ελληνικής νομοθεσίας. Παράλληλα, οι πιστωτές και οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης αποποιούνται κάθε ευθύνης.