EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ηρθαν στην Αθήνα τα distressed funds για να αγοράσουν «κόκκινα» δάνεια

Της Κατερίνας Κοσμά
 
Ετοιμοι να μπήξουν τα… νύχια τους σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι οι «γύπες» των «κόκκινων» δανείων. Ο λόγος για τα λεγόμενα distressed funds, τα αμερικανικά κυρίως κεφάλαια που επενδύουν στην αγωνία και τη θλίψη του κόσμου, κι ετοιμάζονται να αγοράσουν «κοψοχρονιά» περιουσιακά στοιχεία και προβληματικά δάνεια από χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες που αδυνατούν να προχωρήσουν στην αποπληρωμή τους.  
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκπρόσωποι των συγκεκριμένων funds βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα, αναζητούν γραφεία προς ενοικίαση και σχεδιάζουν επαφές με τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση ανάψει το «πράσινο φως» για την πώληση σε ξένες εταιρείες μεγάλου μέρους των «κόκκινων» δανείων που προσεγγίζουν τα 110 δισ. ευρώ.
 
Η Αθήνα δέχεται από το «κουαρτέτο» στενό μαρκάρισμα για να πει το… πολυπόθητο «ναι» και να ακολουθήσει το «παράδειγμα» της Κύπρου, όπου έχει ήδη υπερψηφιστεί κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για την πώληση μη εξυπηρετούμενων δανείων σε distressed funds, καθώς έτσι εκτιμάται ότι θα «ανασάνουν» οι τράπεζες και θα τονωθεί η ρευστότητα στην αγορά.
 
Μαζικές εκποιήσεις
 
Με το «ναι», όμως, αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ανοίξει ο δρόμος για μαζικές εκποιήσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν στην Ελλάδα ανάλογες σκηνές με αυτές που εκτυλίχθηκαν στην Ισπανία, όπου χιλιάδες υπερχρεωμένοι πολίτες βρέθηκαν κυριολεκτικά στον δρόμο.
 
Και αυτό, διότι ξαφνικά οι δανειολήπτες δεν θα χρωστούν σε τράπεζες αλλά σε ξένες εταιρείες που θα τους ασκούν τεράστιες πιέσεις λειτουργώντας με χρηματοοικονομικά και όχι με κοινωνικά κριτήρια. Ένα απρόσωπο fund που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, το Λονδίνο ή κάποια άλλη μεγαλούπολη του πλανήτη δεν το ενδιαφέρει αν κάποιος είναι άνεργος ή έχει μειωθεί ο μισθός του στο μισό, αλλά αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνο στο κέρδος.
 
Ηρθαν στην Αθήνα τα distressed funds για να αγοράσουν «κόκκινα» δάνεια
 
Με στόχο να αποκομίσουν υπέρογκα κέρδη σε σύντομο διάστημα τα distressed funds θα αγοράσουν τα πακέτα των δανείων στο 20% – 25% της αξίας τους και θα εισπράξουν, εκβιάζοντας με τους πλειστηριασμούς, το 50%-60%, υποχρεώνοντας τους δανειολήπτες και τους εγγυητές τους σε μαζικές ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων και κινήσεις πανικού.
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, με στόχο την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους, τάσσονται υπέρ της πώλησης μεγάλου μέρους των «κόκκινων» δανείων τους. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στα funds που διαπραγματεύονται με τις ελληνικές τράπεζες την αγορά ελληνικών δανείων σε πολύ χαμηλότερη τιμή από την ονομαστική, περιλαμβάνονται:
 
α) το Oaktree, μεγάλος αμερικανικός επενδυτικός οργανισμός, με δραστηριότητες σε όλο το φάσμα των επενδύσεων, 
 
β) το York Capital, γνωστό στην Ελλάδα από τις επενδύσεις σε TEPNA, ελληνικά ομόλογα κ.λπ., 
 
γ) η Valde Capital Investment, επενδυτικός οργανισμός με στρατηγική την εξαγορά πλειοψηφίας ή και 100% επιχειρήσεων, 
 
δ) η Paulson Fund, εταιρεία διαχείρισης hedge fund από τη Νέα Υόρκη με σημαντικές επενδύσεις στις μετοχές των τραπεζών, 
 
ε) η αμερικανική Marathon Asset Management, που δραστηριοποιείται στις διεθνείς χρηματαγορές, 
 
στ) το Fortress Investment Group, μεγάλο αμερικανικό hedge fund που είχε επιδείξει ενδιαφέρον για την αγορά των στεγαστικών δανείων της Citibank.
 
Τα «αρπακτικά»
 
Η επέλαση των «αρπακτικών» στην Ευρώπη ξεκίνησε το 2010, ταυτόχρονα με την κρίση χρέους που ξέσπασε στην Ευρωζώνη. Μεταξύ των μεγάλων επενδυτών σε distressed debt στην ευρωπαϊκή αγορά υπάρχουν γνώριμα ονόματα. Στα ακίνητα εκ των μεγαλύτερων είναι, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, οι Deutsche Bank, Apollo και Lone Star, ενώ σε επιχειρηματικά και όχι μόνον, οι Cerberus Capital Management, η Oaktree Capital, η Blackstone, η Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) και η Fortress.
 
Τα «θύματα»
 
«Επέλαση» σε Ισπανία – Ιρλανδία
 
Κάποια από αυτά αγόρασαν σε εξευτελιστικές τιμές στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια χρεοκοπημένων τραπεζών σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Αργεντινή. Ειδικά στις δυο ευρωπαϊκές χώρες η παρουσία τους εξόργισε Ιρλανδούς και Ισπανούς που βρέθηκαν να χρωστάνε σε άγνωστους και να απειλούνται με εξώσεις. Είναι ενδεικτικό πως σε διάστημα λίγων μόνο μηνών πουλήθηκαν σε τέτοια funds περί τις 4.860 εργατικές κατοικίες από τον δήμο και την τοπική κυβέρνηση της Μαδρίτης, όπως επίσης άλλες 1.000 εργατικές κατοικίες σε Βαλένθια, Ανδαλουσία, Μούρθια, Κανάρια Νησιά. Ξεπουλήθηκαν ακόμα 13 κρατικά κτίρια από την τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας, καθώς και ξενοδοχεία, ολόκληρα «μπλοκ» γραφείων, εμπορικά κέντρα σε Βαρκελόνη, Μαδρίτη. Από το 2008 έως το 2012 οι εξώσεις στην Ισπανία έφθασαν τις 363.000, ενώ κάθε μέρα υπολογιζόταν ότι 80 οικογένειες διώχνονταν από τα σπίτια τους συνοδεία αστυνομικών.
 
Έντονη κυβερνητική κρίση προκάλεσε η δράση των distress funds στην Ιρλανδία. Ενυπόθηκα δάνεια τραπεζών αρχικής αξίας 5,7 δισ. ευρώ αγοράστηκαν από την κρατική bad bank ΝΑΜΑ για μόλις 2 δισ. ευρώ και εν συνεχεία πουλήθηκαν σε fund για 1,2 δισ. ευρώ! H Deloitte παραθέτει στο μεταξύ στοιχεία για τις τιμές που κατέβαλαν τα funds σε αγορές της ανατολικής Ευρώπης. Ειδικότερα:
  • Στη Ρουμανία οι συναλλαγές «κόκκινων» καταναλωτικών δανείων που έγιναν τα προηγούμενα έτη ήταν σε τιμές που αντιστοιχούν σε ποσοστό από 6% έως 10% της ονομαστικής αξίας του δανείου.
  • Στην Ουγγαρία τα «κόκκινα» καταναλωτικά της τελευταίας διετίας αποτιμήθηκαν στο 12%-15% της αξίας τους.
  • Στην Τσεχία και τη Σλοβακία έναντι 19%-21%.
  • Στην Πολωνία πουλήθηκαν μεταξύ 11% και 14% της ονομαστικής.
 
Στην Ελλάδα όλα θα εξαρτηθούν από τα περιθώρια που θα παράσχει το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο. Έρευνα της PricewaterhouseCoopers επισημαίνει, τέλος, ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες σκοπεύουν να πουλήσουν μέχρι το 2018 προβληματικά δάνεια ύψους 300 δισ. ευρώ, ποσό υπερδιπλάσιο από τα 125 δισ. ευρώ που έχουν πωληθεί από το 2010.
 
 
 
Ημερησία




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Πώς βρέθηκε σε αδιέξοδο ο Τσίπρας. Τι μπορεί να ρίξει την κυβέρνηση, οι 10 βουλευτές που ακολουθούν τον Σακελλαρίδη και ο ρόλος του Παυλόπουλου…

Αρκετές ημέρες πριν ξεσπάσει η καταιγίδα στη Βουλή με τη διαφοροποίηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη και την παραίτησή του από το βουλευτικό αξίωμα, ο Αλ. Τσίπρας είχε κάνει σε στενό κύκλο συνομιλητών του -σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας- τη δυσοίωνη πρόβλεψη: «Μόνο δύο πράγματα μπορεί να ρίξουν την κυβέρνηση: Η πρώτη κατοικία και το ασφαλιστικό».

Κατά το ένα σκέλος, η προφητεία επιβεβαιώθηκε ως ένα βαθμό αφού η κυβέρνηση από το βράδυ της Πέμπτης στηρίζεται πλέον όχι σε 155 αλλά σε 153 βουλευτές και αν ο κ. Σακελλαρίδης είχε ακολουθήσει άλλη τακτική, θα ήταν ακόμη ένας λιγότερος. Αυτός είναι και ο λόγος που δίνεται μέχρι εσχάτων η μάχη να μετακινηθούν χρονικά προς τα πίσω οι επώδυνες αποφάσεις για το ασφαλιστικό ώστε να περιοριστεί ο κίνδυνος ενός δεύτερου ισχυρού (αν όχι μοιραίου) ρήγματος στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κατρούγκαλος έχει αναβάλει περισσότερες από μια φορές -υπό την έντονη πίεση και του κομματικού επιτελείου της Κουμουνδούρου- την παρουσίαση του σχεδίου του για τις συντάξεις, αλλά από την άλλη πλευρά οι δανειστές κάθε άλλο παρά εμφανίζονται είναι διατεθειμένοι να το δεχτούν.

Στις ίδιες συζητήσεις του ο κ. Τσίπρας εκφράζει γενικότερη ανησυχία για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα αυτόν το χειμώνα και διατυπώνει την ελπίδα ότι εάν έως την άνοιξη αντέξει η κυβέρνηση τότε η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί στη συνέχεια και άρα -παρά τη μικρή πλειοψηφία της στη Βουλή- να μην αντιμετωπίσει προβλήματα παραμονής στην εξουσία. Αυτή η ελπίδα στηρίζεται κυρίως στις εκτιμήσεις ότι θα αρχίσει να αλλάζει διεθνώς το κλίμα για την ελληνική οικονομία και -όπως λέει στους συνομιλητές του ο πρωθυπουργός- στη ροή κονδυλίων από το ΕΣΠΑ. Οι επόμενοι πέντε μήνες είναι πολλαπλά κρίσιμοι διότι εκτός των άλλων έως το Πάσχα πρέπει να υλοποιηθεί τουλάχιστον το 58% των δράσεων του τρίτου Μνημονίου μπροστά στις οποίες τα σημερινά μέτρα μοιάζουν με «χάδια»!

Επειδή πάντως ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να μεταφέρει αυτές τις ενέσεις αισιοδοξίας και σε δύσπιστα στελέχη του, ορισμένοι μένουν με την εντύπωση ότι προσπαθεί ταυτόχρονα να αγοράσει πολιτικό χρόνο για να κατασιγάσει τις εσωκομματικές διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπονται πολύ έντονες. Από τις συζητήσεις αυτές φαίνεται επίσης ότι ο πρωθυπουργός – σε μεγάλη απόσταση από τη δημόσια ρητορική του- έχει πλήρη επίγνωση του ναρκοπεδίου στο οποίο βρίσκεται αλλά και ότι ήδη σχεδιάζει πιθανές εναλλακτικές λύσεις που -όσο κι αν ακούγεται απίστευτο υπό τις παρούσες συνθήκες- περιλαμβάνουν και τις εκλογές!

Στο πλαίσιο αυτό η ανταρσία Σακελλαρίδη, έστω κι αν παραιτήθηκε από βουλευτής, θεωρείται πιο «επίφοβη» σε σχέση με τον Στ. Παναγούλη ο οποίος αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Πίσω από τον κ. Σακελλαρίδη βρίσκεται η ομάδα των «53» η οποία τείνει να αποτελέσει -ύστερα από τη διάσπαση του καλοκαιριού και την αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας- τη νέα εσωκομματική αντιπολίτευση. Κατά τις πληροφορίες στην ομάδα αυτή (μέλος της οποίας υπήρξε τουλάχιστον μέχρι πρότινος και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος) μετέχουν και περίπου δέκα εν ενεργεία βουλευτές οι οποίοι αποδέχθηκαν -όπως και ο κ. Σακελλαρίδης- να μπουν στις λίστες του Σεπτεμβρίου. Η συμμετοχή τους έγινε (λόγω και της πληροφόρησης από τον κ. Τσακαλώτο) εν γνώσει των σκληρών μέτρων που ετοιμάζονταν, άρα δεν τίθεται επί της ουσίας κανένα θέμα αιφνιδιασμού. Το έκαναν σε πολιτική βάση εν όψει των εξελίξεων της επόμενης μέρας στον ΣΥΡΙΖΑ. Η κόκκινη γραμμή που μάλιστα έχουν θέσει εσωτερικά στον κ. Τσίπρα είναι ότι δεν θα δεχθούν σε καμία περίπτωση το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός μιλώντας τις τελευταίες ημέρες και με στελέχη των «53» φέρεται να επανέλαβε τη δέσμευση αυτή. Έτσι υπό την έννοια αυτή η παραίτηση Σακελλαρίδη επιδέχεται, κατά τους γνωρίζοντες το παρασκήνιο, δύο αναγνώσεων Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι παραχωρώντας τη βουλευτική έδρα της Α” Αθηνών στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χριστόφορο Βερναρδάκη διευκόλυνε την επιβίωση της κυβέρνησης. Η δεύτερη συνδέεται με το μήνυμα «επιφυλακής» που έστειλε η νέα εσωκομματική αντιπολίτευση υπό την ομηρία της οποίας τελεί πια το Μέγαρο Μαξίμου. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι υπέρ του κ. Σακελλαρίδη τάχθηκαν αμέσως ο πρώην γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κορωνάκης και αποχωρήσαντες πρώην βουλευτές όπως η Ηρώ Διώτη καθώς και ότι η ομάδα των «53 έχει αποκαταστήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, διαύλους επικοινωνίας με την Λαϊκή Ενότητα του Παν. Λαφαζάνη.

Αρκετοί υποστηρίζουν ότι το προσεχές διάστημα θα επαναληφθεί ανάλογο εσωκομματικό σκηνικό με εκείνου του προηγούμενου οκταμήνου αλλά με τη διαφορά ότι στη θέση της Αριστερής Πλατφόρμας θα βρίσκονται οι «53». Από την πλευρά του ο κ. Τσίπρας δεν κρύβει ότι αν κινδυνεύσει η πλειοψηφία του στη Βουλή θα ήθελε τη στήριξη της Φ. Γεννηματά και του Στ. Θεοδωράκη. Αμφότεροι όμως (όπως αποκάλυψε πρώτη η «κυριακάτικη δημοκρατία») έχουν κάθε λόγο να είναι αρνητικοί και αντιτάσσουν το σενάριο της κυβέρνησης ευρύτερης συνεργασίας με τη συμμετοχή δηλαδή και της ΝΔ. Λόγω της άρνησης αυτής, την πολιτική πίεση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης (εν αναμονή και της εκλογής ηγεσίας στη ΝΔ) ανέλαβε να μεταφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ύστερα από την προχθεσινή συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα.

Πάντως από τη μία πλευρά ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει την πίεση των εν δυνάμει εταίρων του για οικουμενική κυβέρνηση και από την άλλη την αντίθεση μιας σημαντικής πλέον μερίδας του κόμματός του σε κάτι τέτοιο. Μια λύση, για να συμβεί το πρώτο, είναι να διακινδυνεύσει άλλη μια διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ έστω και μικρότερης κλίμακας. Ήδη η «Αυγή» βάλλει συστηματικά κατά των «53» όπως έκανε μέχρι πρότινος κατά της πτέρυγας Λαφαζάνη. Ωστόσο υπάρχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα ότι σε μια οικουμενική πολύ δύσκολα θα μπορέσει να κρατήσει ο ίδιος των θώκο του πρωθυπουργού. Τούτων δοθέντων επανέρχονται ακροθιγώς τα σενάρια των εαρινών εκλογών.

Μάλιστα ο κ. Τσίπρας, όπως πληροφορείται η «κυριακάτικη δημοκρατία», εκφράζει στις συζητήσεις του την άποψη ότι εάν οδηγηθούν εκεί τα πράγματα ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί μεν μια μεγάλη μείωση των δυνάμεων του αλλά θα καταφέρει να συγκρατήσει -έναντι του 36,5% του Σεπτεμβρίου- περίπου 25% και να διατηρήσει τον έλεγχο των πολιτικών εξελίξεων.
 



Ανδρέας Καψαμπέλης




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δεν είναι Hollywood. Τα ζούμε ήδη!

Το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, ξαναφέρνει στο προσκήνιο το πάντα επίκαιρο θέμα της Παγκοσμιοποίησης. Το θέμα αυτό δεν είναι καν θέμα, αλλά σχέδιο που εφαρμόζεται και βρίσκεται σε συνεχή εξέλιξη. Είναι η Νέα Τάξη Πραγμάτων που πρέπει να επικρατήσει στον πλανήτη, ή πιο απλοποιημένα μια νέα φάση λειτουργίας του.


Παγκοσμιοποίηση λοιπόν. Ή αλλιώς ομογενοποίηση ή όπως συνηθίζεται να λέγεται τελευταία, πολτοποίηση και σαλομοποίηση. Με δυο λόγια, ισοπέδωση των πάντων: θεσμών, αγορών, πολιτισμού, οικονομίας, εθίμων, γλώσσας ακόμη και της θρησκείας. Αλλά το χειρότερο όλων; της διακυβέρνησης! Το γνωστό μας ΔΝΤ βέβαια, όπως και ορισμένοι πολιτικοί στις δηλώσεις τους, προτιμούν έναν άλλον όρο, δεμένο στενά μόνο με τον εμπόριο και την οικονομία. Ελεύθερη ροή κεφαλαίων, λένε, αλλά εννοούν πολλά παραπάνω…


Σήμερα μιλάμε για βιομηχανική παγκοσμιοποίηση (πολυεθνικές εταιρίες), χρηματοπιστωτική παγκοσμιοποίηση (τράπεζες) και πολιτισμική παγκοσμιοποίηση (μία παγκόσμια κουλτούρα). Οι υποστηριχτές της Παγκοσμιοποίησης, όπως προείπαμε, μιλάνε μόνο για απελευθέρωση του εμπορίου, των αγορών και γενικότερα της οικονομίας. Οι αυστηροί επικριτές και πολέμιοι της παγκοσμιοποίησης, μιλάνε για το τέλος των εθνών, των κρατών και των συνόρων.

Στην πραγματικότητα, μια Παγκόσμια Κυβέρνηση υπάρχει ήδη, ανεπίσημα, απλά ήρθε η ώρα να αποκαλυφθεί και να επιβληθεί κι επίσημα πλέον.

Μια μικρή ιστορική αναδρομή: το μοντέλο της Διεθνούς Κυβέρνησης μπορεί να είναι ένας πρόσφατος σχετικά όρος, αλλά δεν αποτελεί καινούργια ιδέα. Ήδη από τις αρχές του αιώνα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ουίλσον οραματίστηκε την Κοινωνία των Εθνών, ως πρώτο βήμα για την παγκόσμια διακυβέρνηση που θα υποκαθιστούσε την ‘παλαιά τάξη’ ισορροπίας με τη ‘νέα τάξη’ ισχύος. Το όραμα εκείνο του Ουίλσον δεν ευδοκίμησε τελικά, καθώς η Κοινωνία των Εθνών δεν οικοδόμησε υγιείς σχέσεις δικαίου ανάμεσα στα μέλη της Διεθνούς Κοινότητας.

Στη συνέχεια, στο τέλος του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, ένας άλλος Αμερικανός Πρόεδρος ο Ρούσβελτ, έθεσε τα θεμέλια για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, μιας άλλης Παγκόσμιας Κοινότητας που θα στηριζόταν στον ηγετικό περιφερειακό ρόλο των 4 χωροφυλάκων του πλανήτη: των ΗΠΑ, της ΕΣΣΔ, της Βρετανίας και της Κίνας. Θεωρητικά στον οργανισμό αυτό συμμετείχαν όλα τα κράτη μέλη του, αλλά στη πραγματικότητα οι παραπάνω επικεφαλής ήλεγχαν τις σφαίρες επιρροής των περιοχών τους (Αμερικανικής, Σοβιετικής-Κομμουνιστικής, Ευρωπαϊκής και Ασιατικής αντίστοιχα).

Δέκα χρόνια αργότερα, με την υποχώρηση των ασθενέστερων ηγεμόνων, το μοντέλο οδηγήθηκε στο γνωστό διπολικό σχήμα: ΗΠΑ – ΕΣΣΔ. Οι δύο υπερδυνάμεις, προσπαθούσαν για δεκαετίες να ελέγχουν τις χώρες που βρίσκονταν στη δική τους επιρροή και ταυτόχρονα να αποδυναμώσουν τον έλεγχο και επιρροή του αντιπάλου (εποχή ψυχρού πολέμου). Η συνέχεια είναι επίσης γνωστή, με την κατάρρευση και αποχώρηση του πιο αδύναμου (ΕΣΣΔ) και την καθολική επικράτηση των ΗΠΑ στη παγκόσμια σκακιέρα για δύο τουλάχιστον δεκαετίες. Μόλις τη τελευταία δεκαετία υπό τη διακυβέρνηση Πούτιν, κατάφερε να επανέλθει στο προσκήνιο και να ισορροπήσει τη κατάσταση, σαν Ρωσία πλέον, ως αντίπαλο δέος των ΗΠΑ.

New World Order λοιπόν. Υποστηριχτές της, οι αυτοαποκαλούμενοι νεωτεριστές ή εκσυγχρονιστές κυβερνήτες κρατών που παίζουν το παιχνίδι της νεοταξικής παγκοσμιοποίησης άλλοτε άθελά τους, άλλοτε όμως ηθελημένα και απόλυτα συνειδητά. Στόχος η δημιουργία μιας νέας παγκόσμιας πολιτικής και οικονομικής τάξης, της οποίας θα ηγούνται προφανώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Παγκόσμια Τράπεζα, οι G8 και η Ατλαντική Συμμαχία. Τι επιδιώκεται; η κατάρρευση των εθνών-κρατών όπως τα γνωρίζουμε σήμερα και η επιβολή ενός νέου μοντέλου διακυβέρνησης των λαών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Οι αποφάσεις θα παίρνονται από μη εκλεγμένους πολιτικούς τεχνοκράτες οι οποίοι θα είναι υπάλληλοι των μόνων κερδισμένων της οικονομικής κρίσης και οι οποίοι θα τις επιβάλουν στις κυβερνήσεις-μαριονέτες των κρατών!

Οργουολικό; Επιστημονική φαντασία; Συνωμοσιολογία; Ίσως όχι και τόσο…

Απώτερος σκοπός της παγκοσμιοποίησης είναι ο απόλυτος έλεγχος των λαών και δεν εννοούμε μόνο της οικονομικής πλευράς, αλλά και του μυαλού (σκέψης), των αισθημάτων, της υγείας, της παιδείας, των δραστηριοτήτων και κατά συνέπεια όλης της συμπεριφοράς των πολιτών του κόσμου. Μέσω της ευκολίας και της μαλθακότητας που πετυχαίνεται με την προσφερόμενη τεχνολογία, οι πολίτες σταδιακά ατονούν, αδιαφορούν και φτάνουν σε σημεία αναισθησίας. Μέσω της κατευθυνόμενης ‘ενημέρωσης’ που πετυχαίνεται με τα ΜΜΕ, οι πολίτες βομβαρδίζονται με σκηνοθετημένες ειδήσεις, αποπροσανατολίζονται, συχνά τρομοκρατούνται και οδηγούνται τελικά σε απόγνωση. Τότε, ως ευάλωτοι, είναι και ευκολότερα κατευθυνόμενοι. Τότε ως φοβισμένοι, είναι και περισσότερο δεκτικοί.

Όταν ο κόσμος βυθιστεί στο οικονομικό χάος και στο σκοτάδι της χρεοκοπίας, όταν ο πανικός κυριεύσει εξαιτίας της χρηματιστηριακής συντριβής, τότε οι λαοί του κόσμου τρομοκρατημένοι και απελπισμένοι, θα στραφούν αναγκαστικά στους ‘Μεσσίες’ που υποτίθεται ότι έχουν τις λύσεις.

Τότε θα αναγκαστούν να ζητήσουν από τα Τραπεζικά Ιδρύματα (και τους ιδιοκτήτες τους) να αναλάβουν να αποσοβήσουν την οικονομική κρίση, να τους βγάλουν από το οικονομικό αδιέξοδο και να τους οδηγήσουν ξανά στη σιγουριά και στη σταθερότητα, αποδεχόμενοι έτσι την Παγκόσμια Διακυβέρνηση. Αυτό είναι το Σχέδιο κι είναι τόσο απλό!

Ως γνωστόν, ο φόβος φυλάει τα έρμα. Και τα έρμα είμαστε εμείς. Επίσης είμαστε και τα πράγματα στη Νέα Τάξη Πραγμάτων (όπως πολύ σοφά είπε πρόσφατα ο Τζίμης Πανούσης). Αυτό βέβαια το διαισθανόμαστε όλοι μας τα τελευταία χρόνια και νιώθουμε πως γίνονται καθημερινά σημαντικές αλλαγές στο τρόπο ζωής μας. Αυτό που δεν συνειδητοποιήσαμε ακόμα οι περισσότεροι, είναι το που θα καταλήξει όλο αυτό. Διότι την διαδικασία της εξέλιξης αυτής την βιώνουμε, τον σκοπό μάλλον δεν αντιλαμβανόμαστε.

Αρχικά λοιπόν θα επιδιωχθεί η επιβολή ενός ενιαίου νομίσματος, κοινό σε όλες τις αγορές, για όλες τις συναλλαγές. Αυτό θα εξυπηρετήσει και θα βολέψει όλους μας. Περισσότερο όμως τους Παγκοσμιοποιητές. 


Διότι το ένα και μοναδικό παγκόσμιο νόμισμα, θα αποτελεί το όχημα που θα τους οδηγήσει (σαν άλλος Δούρειος Ίππος) στη κατάκτηση των κρατών και στη χειραγώγηση των λαών. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα. Ποια είναι αυτά; Απλούστατα, ο φόβος από τις ταραχές, ο πανικός από την ανασφάλεια και πλείστα άλλα παρόμοια δυσάρεστα συναισθήματα. Με πρόσχημα λοιπόν την τρομοκρατία (που οι ίδιοι επιδιώκουν και εμμέσως προκαλούν) κι εκμεταλλευόμενοι τον τρόμο του κόσμου, θα επιβάλουν σκληρά μέτρα ελέγχου, καταπίεσης και καταστολής στον Δυτικό κόσμο, ο οποίος θα τα δεχτεί αδιαμαρτύρητα και θα παραχωρήσει μέρος από τα ανθρώπινα δικαιώματά του, με αντάλλαγμα την ασφάλειά του. Με δυό λόγια, η Δικτατορία θα επιβληθεί με δημοκρατικές διαδικασίες (σατανικά έξυπνο).

Τι σημαίνει όμως ΜΙΑ παγκόσμια κυβέρνηση; Είναι τόσο άκακο, ελκυστικό, απλοποιημένο και ανώδυνο όσο ακούγεται;

Το αριθμητικό ΜΙΑ παραπέμπει αυτόματα σε ολιγαρχικό μοντέλο και ενδεχομένως και σε δικτατορικό. Ο ακίνδυνος φαινομενικά προτεινόμενος ισχυρισμός, δηλαδή αυτός του ελεύθερου εμπορίου, της ανοιχτής οικονομίας και της κατάργησης των συνόρων, κρύβει πολλά από πίσω του. Η καλά μεθοδευμένη και τεχνητά δρομολογημένη οικονομική κρίση, αρχικά έχει ως σκοπό τη φτωχοποίηση των λαών. Αφενός αυξάνει ποσοτικά τα κατώτερα λαϊκά στρώματα κι αφετέρου διευρύνει το χάσμα μεταξύ των πολλών φτωχών και των ελάχιστων πλουσίων. Ο κόσμος μας, είτε το θέλουμε είτε όχι, εξουσιάζεται ήδη από μια ελίτ ισχυρών. Ένα δίκτυο δηλαδή τραπεζιτών και μεγαλοβιομηχάνων, κύριος στόχος των οποίων είναι η δημιουργία ενός υπερκράτους στο οποίο θα κυβερνά ο επιλεγμένος απ’ αυτούς ηγέτης που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους.

Πολλοί θεωρούν ότι πίσω από την Παγκοσμιοποίηση, βρίσκεται η γνωστή Λέσχη Μπίλντερμπεργκ (τεκτονική εξέλιξη μασόνων). Πρόκειται για την ομάδα ισχυρών του πλανήτη, που συνεδριάζει κάθε χρόνο και λαμβάνει αποφάσεις για το μέλλον του. Η θεωρία είναι ότι οι οικογένειες των Τραπεζιτών Ρόθτσιλντ (Rothschild) Μόργκαν (Morgan), Σόρος (Soros) και Ροκεφέλερ (Rockefeller) καθώς και οι οίκοι Lehman Brothers, Lazar Brothers και Goldman Sachs (όλοι ανεξαιρέτως εβραϊκής καταγωγής) αποφασίζουν ήδη για την τύχη των κρατών (κυρίως των Ευρωπαϊκών και των ΗΠΑ), στοχεύοντας στην οικονομική και πολιτισμική κατάρρευση και εξαθλίωσή τους, για να παρουσιαστούν έπειτα οι ίδιοι σαν «Σωτήρες» της ανθρωπότητας και να επιβάλλουν μια φασιστική Παγκόσμια Κυβέρνηση. Πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να ολοκληρωθεί; Μόνο οι ίδιοι το γνωρίζουν.

Ας δούμε τι συμβαίνει στην Ελληνική πραγματικότητα:




Η εργασία έχει πληχθεί βάναυσα. Η πλειοψηφία των εργασιακών δικαιωμάτων έχει καταλυθεί. Η κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και αντικατάστασή τους από ατομικές, με όλο και χαμηλότερες αμοιβές, όλο και ευκολότερες και ανώδυνες (για τους εργοδότες) απολύσεις, χωρίς αποζημιώσεις, η όλο και πιο συχνή απλήρωτη ή μαύρη εργασία και προπαντός χωρίς επιπτώσεις για τους εργοδότες, καταμαρτυρούν την εργασιακή κατάσταση που βιώνουμε. Και όλα αυτά, ενώ η ανεργία καλπάζει μέρα με τη μέρα, θερίζοντας κυρίως τους νέους.

Η υγεία στη χώρα μας είναι από καιρό ένα ανέκδοτο. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι απαγορευτική, τα Νοσοκομεία έχουν συρρικνωθεί, το προσωπικό τους έχει δραματικά μειωθεί, ενώ υπάρχει και σοβαρή έλλειψη βασικών υλικών. Το Σύστημα Υγείας έχει κυριολεκτικά καταρρεύσει, μαζί του κι όλο το Ασφαλιστικό Σύστημα.

Η εθνική συνείδηση υπονομεύεται συστηματικά. Στα σχολεία αλλοιώνεται η ιστορία και πλήττεται επιτηδευμένα (πρόσφατα παραδείγματα ο συνωστισμός της Σμύρνης και η εθνοκάθαρση των Ποντίων) με αποτέλεσμα οι νεότεροι να μαθαίνουν με εσφαλμένο τρόπο τον παρελθόν τους, να μην έχουν ηρωικά πρότυπα και να μη νοιώθουν πλέον εθνικά υπερήφανοι για τα κατορθώματα των προγόνων τους.

Η διαμαρτυρία, με οποιαδήποτε μορφή αντίστασης, καταπνίγεται και αποθαρρύνεται. Η μεθοδευμένη ταραχή και συχνά στημένη τρομοκρατία, είναι ο τρόπος που επιχειρούν να πείσουν τον κόσμο, προκειμένου να επιβάλουν την Αστυνομοκρατία, η οποία θα γίνει αποδεκτή ως η μόνη λύση για ησυχία, τάξη και ασφάλεια.

Η ιδιοκτησία υπέστη μια πρωτοφανή επίθεση. Η δυσβάσταχτη έως παράλογη φορολόγηση, συνεπικουρούμενη από έκτακτα χαράτσια, έχει οδηγήσει στην καλύτερη των περιπτώσεων στη πώληση της κατοικίας, ενώ στη χειρότερη στην απώλειά της (κατασχέσεις Τραπεζών). Ο δε παραλογισμός αυτός άγγιξε πρόσφατα ακόμη και τη πρώτη κατοικία!

Θεμελιώδη Συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα παραβιάστηκαν κατάφωρα, ενώ η ανθρώπινη αξιοπρέπεια του Έλληνα εκμηδενίστηκε. Το αποτέλεσμα; ένας λαός σκόπιμα υπερδανεισμένος, να έχει φτωχοποιηθεί βίαια και άδικα, χάνοντας συγχρόνως κάθε στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα, εβρισκόμενος κυριολεκτικά σε απόγνωση. Οι χιλιάδες αυτοκτονίες τη τελευταία πενταετία (κάποιοι μιλούν και για 9.000) είναι η αδιάσειστη απόδειξη της απελπιστικής κατάστασης που βιώνουν οι Έλληνες…

Ας δούμε τώρα ποιοι είναι οι διεθνείς εκφραστές της Νέας Εποχής και τι πρεσβεύουν.

Ο Jose Arguelles δηλώνει: «το ενδεχόμενο μιας τεράστιας οικονομικής κρίσης και κατάρρευσης θα σηματοδοτήσει και το τέλος της ιστορίας όπως την ξέρουμε».

Ο Benjamin Crème: «υπάρχει μια ομάδα βαθιά μυημένων προσώπων με μεγάλη εμπειρία και επιτεύγματα, τα οποία πρόσωπα σε συνεργασία με την Ιεραρχία έχουν δουλέψει πάνω στα σχέδια και στους προγραμματισμούς, που θα δώσουν τη λύση στα παγκόσμια προβλήματα ανακατανομής του πλούτου, ενώ οι πολιτικές ηγεσίες θα τους παράσχουν τα μέσα».

Ο Richard Lamm: «έχουμε ήδη σπείρει τους σπόρους της παρακμής και τώρα θα θερίσουμε τους κόπους μας. Τα έθνη θα χάσουν τα σύνορα και την κυριαρχία τους υπό την ενιαία Παγκόσμια Κυβέρνηση».

Ο Thomas Ehrenzeller: «ένα ολοκαύτωμα που αιωρείται πάνω απ’ τον κόσμο μας, είναι το τίμημα που θα πληρώσουν οι λαοί αν δε μάθουν να συνεργάζονται. Αγανακτισμένοι από τους πολέμους, οι λαοί θα ξεσηκωθούν και θα απαιτήσουν τα δικαιώματά τους για παγκόσμια ειρήνη και ελευθερία. Οι διάφορες ανθρώπινες κοινωνίες πρέπει επιτέλους να γίνουν μία ενιαία. Η Νέα Εποχή είναι προ των πυλών, είτε οι προστάτες της παλαιάς είναι έτοιμοι γι’ αυτό είτε όχι».

Ο Ravi Batra: «οι πολιτικές και κοινωνικές δομές θα πρέπει να αλλάξουν προκειμένου να προσαρμοστούμε στη Νέα Εποχή. Στην εποχή των πολεμιστών, ο στρατός υπό τη διοίκηση ενός Δικτάτορα -Βασιλιά, Αυτοκράτορα ή Προέδρου- θα ελέγχει τη κυβέρνηση αλλά και ολόκληρη τη κοινωνία».

Ο Ruth Montgomery: «θα συμβεί μια αλλαγή πάνω στη γη λόγω ενός μεγάλου πολέμου… στη συνέχεια θα κυριαρχήσει μια εποχή όπου θα βασιλεύει η χαρά και η ευτυχία μέχρι την έλευση της Ατλάντειας Εποχής».

Αυτοί είναι μερικοί από τους ακόλουθους της New Age φιλοσοφίας και στα λόγια τους αποτυπώνεται το ζοφερό μέλλον του κόσμου μας...

Εν κατακλείδι, το ενιαίο προτεινόμενο κι επιδιωκόμενο μοντέλο της Παγκοσμιοποίησης, θεωρητικά φαντάζει ιδανικό. Τί ωραία θα ήταν όλα τα κράτη του πλανήτη να ήταν ένα, να υπήρχε ομοψυχία, να είχαν μία κυβέρνηση, μία γλώσσα, μία θρησκεία, ένα νόμισμα. Πόση απλότητα και πόσες ευκολίες! Δεν θα υπήρχαν διαφορές μεταξύ των λαών και καθώς δεν θα υπήρχαν συγκρουόμενα συμφέροντα και επεκτατικές τάσεις, δεν θα υπήρχαν και πόλεμοι. Έλα όμως που ο κόσμος μας δεν είναι στημένος έτσι!! Έλα που από καταβολής του υπάρχουν πολλές εθνότητες, πολλά νομίσματα, πολλές γλώσσες, πολλές θρησκείες, πολλές παραδόσεις και πολλοί πολιτισμοί. Για ποιο λόγο λοιπόν προωθούν τόσο επίμονα αυτό το σχέδιο και επιθυμούν οπωσδήποτε να το επιβάλουν;
ΑΦΥΠΝΗΣΤΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΠΑΓΡΥΠΝΕΙΤΕ.
Λευτέρης Παυλίδης.
Δικηγόρος. 



πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΟΣΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΟΝΤΑΙ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ

"Επειδή μη γίνεται τα πράγματα ως βουλόμεθα, δει βουλεύεσθαι ως γίνεται",

 

Το νέο δόγμα της κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας του ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ προς Βουλευτές, σε μια παράφραση της Αριστοτελικής ρήσης που σημαίνει, ότι αφού τα πράγματα δεν έρχονται όπως τα θέλαμε και τα υποσχεθήκαμε στο Λαό, καλό είναι και πρέπον να τα θέλουμε όπως έρχονται από την Ευρώπη.


Ειδάλλως διαγράφεσθε!! Το νέο ήθος που κομίζει ο Πρωθυπουργός κύριος Τσίπρας στην εξέλιξη της πολιτικής σκέψης στην χώρα μας.
Δηλαδή η βούληση του Βουλευτή ως δυναμική εκδήλωση της ατομικής προσωπικότητας, που δύναται να αντιλαμβάνεται, να κρίνει και να καταλήγει μετά από πνευματική πολιτική και συναισθηματική επεξεργασία την σκέψη σε πράξη, θεωρείται " βουλευτοκρατία" που σημαίνει κατάχρηση του κοινοβουλευτισμού και αθέμιτη επέμβαση του Βουλευτή στο έργο της κυβέρνησης που επισύρει την δίωξη και την διαγραφή του.
Πού είναι οι δημοκρατικές αντιλήψεις της Αριστεράς περί απολύτου ανεξαρτησίας του Βουλευτή στο σκέπτεσθαι και αποφασίζειν;
Πού είναι η αλλαγή στο πολιτικό σύστημα όταν υιοθετείτε το περιεχόμενο του παλιού και αλλάζετε μόνο μορφή στο νέο; Πού είναι η ευαισθησία σας για τον Λαό που τον φλομώσατε στα ψέματα και τις υποσχέσεις για να μη καταλάβει ότι ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με τις καλές σας προθέσεις.
Μια πολιτική αγυρτεία είστε κύριοι της Κυβέρνησης, κρατικολάτρες, ουρά του παλιού διεφθαρμένου συστήματος που δεν διστάσατε να παραβιάσετε και το ιερό άσυλο της Εστίας των Ελλήνων στο βωμό του άβατου των τραπεζών.

Πολλοί Βουλευτές θα προτιμήσουν την διαγραφή εάν αρθούν στο ύψος των ευθυνών τους και αντιληφθούν ότι η εντολή του Λαού είναι πολύ ισχυρότερη και ιερότερη από την δική σας.

Στην αρχαία Βουλή δίπλα στα έδρανα των Βουλευτών υπήρχε βωμός που ελέγετο "Εστία Βουλαία" όπου ορκίζοντο οι Βουλευτές και όπου κατέφευγον οι κινδυνεύοντες.

Σε ποιόν βωμό θα προσφύγουν οι Έλληνες ως ικέτες όταν κινδυνέψει η Εστία τους κύριε Πρωθυπουργέ;;



πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Βαρουφάκης: Χάσαμε την ευκαιρία να χρεοκοπήσουμε

Δεν μετανιώνει για τίποτα κατά τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, επισημαίνει σε νέα του συνέντευξη ο Γιάννης Βερουφάκης, ενώ την ίδια στιγμή παραδέχεται ότι δεν έχει κάποια λύση για το προσφυγικό.

Σε συνέντευξή  του στην εφημερίδα Guardian, ο κ. Βαρουφάκης μιλά για το προσφυγικό ζήτημα αλλά και την οικονομική κρίση στην Ελλάδα, λέγοντας ότι «η ευρωζώνη απέτυχε θεαματικά αφήνοντας την Ευρώπη κατακερματισμένη».

«Ρίξτε μία ματιά στα γεγονότα της Ευρώπης τα τελευταία 10-15 χρόνια από την νομισματική ένωση. Το σχέδιο έχει αποτύχει θεαματικά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός Οικονομικών και συμπληρώνει: «Οι Ευρωπαίοι είναι ένας λαός που τους διχάζει το κοινό νόμισμα. Η κρίση του ευρώ έχει κατακερματίσει την Ευρώπη στρέφοντας τους Έλληνες κατά των Γερμανών, τους Ιρλανδούς κατά των Ισπανών κ.λπ.».


«Η γενική στρατηγική ήταν σωστή. Ανέλαβα υπουργός Οικονομικών 15 μέρες πριν χρεοκοπήσουμε», σημειώνει, εξηγώντας ότι το δάνειο δεν ήταν βιώσιμο. Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει επίσης ότι η Ελλάδα είχε την ευκαιρία να χρεοκοπήσει και δεν το έκανε.

«Αλλά οι δανειστές ενδιαφέρονταν περισσότερο να επιδείξουν τα αποτελέσματα της συντριβής μίας κυβέρνησης που τόλμησε να τους αντιταχθεί ώστε να μπορέσουν να εκφοβίσουν άλλους όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Γαλλία. Η Ελλάδα αντιμετωπίστηκε σαν πιόνι σε μία σκακιέρα και ήταν πολύ δύσκολο. Είχαμε την ευκαιρία (να χρεοκοπήσουμε) και την χάσαμε. Έπρεπε να είχαμε χρεοκοπήσει. Θα είχαμε μία συμβιβαστική συμφωνία, αλλά δεν μου επετράπη να χρησιμοποιήσω αυτό το όπλο. Αλλά κάτι πρέπει να δώσεις. Δυστυχώς η λύση όπως είναι τώρα δεν είναι συμβατή με τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών χωρών», λέει.

Όσον αφορά στο πρόβλημα των προσφύγων ο κ. Βαρουφάκης τονίζει ότι δεν έχει την απάντηση γιατί πρόκειται για μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Ωστόσο επισημαίνει: «Αν κάποιος μου χτυπήσει την πόρτα μετά τις 3 τα ξημερώματα, φοβισμένος, πεινασμένος και έχοντας πυροβοληθεί, έχω έχει ηθικό καθήκον σαν άνθρωπος να τον δεχτώ και να τον ταΐσω. Οτιδήποτε άλλο είναι προσβολή για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.



theguardvaroyf




πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τέλος οι κωδικοί πρόσβασης στα Windows 10

Η Microsoft έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια στα Windows 10 και η εταιρεία δεν παύει να μας το θυμίζει σε κάθε ευκαιρία,όπως στην παρουσίαση της Satya Nadella που δείχνει πως είναι το πιο ασφαλές λειτουργικό που έχει εμφανιστεί μέχρι σήμερα.

Μιλώντας για τις βελτιώσεις της Microsoft στα Windows 10, η Nadella ισχυρίζεται πως είναι το πιο ασφαλές λειτουργικό σύστημα που έχει υπάρξει ώς σήμερα. Εξηγεί πως έχουν γίνει σημαντικές βελτιώσεις στο θέμα αυτό τόσο για τους ιδιώτες όσο και για τις επιχειρήσεις. Πιο συγκεκριμένα, «Στα Windows 10 έχουμε συνδυάσει υψηλής τεχνολογίας ασφάλεια – στην πραγματικότητα, η εικονική υποδομή σε συνδυασμό με σύγχρονα χαρακτηριστικά ασφαλείας είναι αυτό που τα καθιστά το πιο ασφαλές λειτουργικό σύστημα- »εξηγεί η Nadella .

Οι αλλαγές που πραγματοποίησε η Microsoft σε επίπεδο ασφαλείας έχουν ως στόχο ειδικότερα τους πελάτες που χρησιμοποιούν τα Windows 10 Enterprice, Home, και Pro οι χρήστες ωστόσο θα ωφεληθούν από το νέο εργαλείο «Windows Hello» που κάνει πλέον τους κωδικούς να φαντάζουν παρελθόν.

Το Windows Hello,απαιτεί νέες συσκευές, όπως ειδικές κάμερες που θα επιτρέπουν τη γρήγορη ταυτοποίηση του προσώπου του χρήστη, με τη Microsoft να ισχυρίζεται πως κάτι τέτοιο θα καταργήσει τελείως τους κωδικούς πρόσβασης. Η Nadella σε συνέντευξη της είπε πως στόχος τους είναι να δημιουργήσουν έναν κόσμο χωρίς κωδικούς πρόσβασης, ένας από τους λόγους είναι ότι έτσι δεν θα έχουν πρόσβαση hackers .


Από την άλλη πλευρά, είναι δυσκολότερο σχεδόν αδύνατο να εισέλθει κάποιος άλλος στη συσκευή αντί του χρήστη, αφού η ταυτοποίηση είναι προσαρμοσμένη για κάθε άτομο ξεχωριστά. Υπάρχουν επιλογές για το πρόσωπο, το δακτυλικό αποτύπωμα ή την ίριδα του ματιού, αν ο υπολογιστής σας διαθέτει μονάδα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων ή κάμερα που να υποστηρίζει τη δυνατότητα. Ακόμα και αν έχετε ένα δίδυμο αδερφό /αδερφή, είναι αδύνατο να έχει πρόσβαση στα δεδομένα σας. (demos έχουν δείξει ότι τα Windows Hello έχουν προβλέψει και για την περίπτωση αυτή)

Προφανώς, τα Windows 10 είναι πράγματι το πιο ασφαλές λειτουργικό σύστημα μέχρι σήμερα, και με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιθέσεις έχουν συνήθως στόχο τα Windows, αυτό μάλλον θα είναι η απάντηση τους!





Πηγή: SecNews


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Υποβολή φορολογικών δηλώσεων: Αρχή από τον Φλεβάρη του 2016

Τέλος στην «καλοκαιρινή» υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Οικονομικών από το 2016, καθώς εντείνονται οι διαδικασίες ώστε όλα τα συστήματα του υπουργείου, κυρίως δε το TAXIS, να είναι έτοιμα να «υποδεχτούν» από το επόμενο έτος τις δηλώσεις, από τον Φεβρουάριο.

Στόχος για τον οποίο, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, συγκροτείται στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ειδική ομάδα εργασίας, η οποία αναλαμβάνει τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό του τρόπου υλοποίησης της υποβολής, παραλαβής και επεξεργασίας των δηλώσεων του Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (ΦΕΦΠ) για το φορολογικό έτος 2015.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έργο της συγκεκριμένης ομάδας θα είναι ο καθορισμός των προδιαγραφών, η ανάλυση απαιτήσεων, η μέριμνα για την έκδοση σχετικών εγκυκλίων ή αποφάσεων όπου απαιτείται, ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη μηχανογραφικών εφαρμογών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών TAXIS και TAXISnet σε θέματα παραλαβής δήλωσης, συλλογής πληροφοριακών στοιχείων, όπως εισοδημάτων και παρακρατούμενων φόρων, προσυμπλήρωσης, διασταυρώσεων, ελέγχου, εκκαθάρισης, βεβαίωσης και είσπραξης φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2015.



πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έκοψαν το ρεύμα σε 15.000 συνδέσεις μέσα σε 10 ημέρες και ετοιμάζουν τους «έξυπνους μετρητές»!

Μετά από μία περίοδο ύφεσης στις διακοπές ρεύματος, η οποία οφείλεται τόσο στην αποσύνδεση του “χαρατσιού” από τους λογαριασμούς ηλεκτρικού όσο και από τις πολιτικές παρεμβάσεις -προεκλογική περίοδο, δημοψήφισμα, φιλολαϊκή πολιτική- η επιστροφή στην πραγματικότητα ήταν σκληρή για όσους δεν είχαν την δυνατότητα να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού.
Όπως ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίηθηκε το απόγευμα της Τετάρτης  ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας Νίκος Χατζηαργυρίου ήδη τις τελευταίες 10 ημέρες τα συνεργεία των συνεργαζόμενων εργολάβων έχουν προχωρήσει σε 15.000 αποκοπές συνδέσεων την περίοδο των δύο εβδομάδων που η διοίκηση της ΔΕΗ έδωσε το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι αποκοπές συνδέσεων στους “κακοπληρωτές”.
Όπως ενημέρωσε πριν από λίγες ημέρες ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Γιώργος Αδαμίδης έχει δοθεί από την διοίκηση της ΔΕΗ η εντολή για διακοπή ρεύματος σε 100.000 περιπτώσεις καθώς οι απλήρωτοι λογαριασμοί ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ. Όπως επιβεβαίωσε ο κ. Χατζηαργυρίου οι περιπτώσεις αποσυνδέσεων δεν αφορά μόνο λαϊκές συνοικίες αλλά και ακριβά προάστια και βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες. Οι αριθμοί των αποκοπών της περιόδου αυτής είναι στα επίπεδα της περιόδου 2010- 2013 όπου είχαν διαμορφωθεί σε ετήσιο επίπεδο 300.000 – 350.000 περιπτώσεις τον χρόνο. Πέρυσι για τους λόγους που αναφέρθηκαν στην αρχή οι αποκοπές είχαν περιορισθεί στο 1/4 από το υψηλό. 
Οι «ρευματοκλοπές» η σπουδαία δικαιολογία
Παράλληλα έγινε εκτενής αναφορά στις ρευματοκλοπές. Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεση του ο ΔΕΔΔΗΕ από τον Νοέμβριο του 2014 έως τον Αύγουστο του 2015 έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 5.500 περιπτώσεις ρευματοκλοπής σε όλη την χώρα με πρωταθλητές να είναι οικισμοί ρομά και οικογένειες μεταναστών.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε ώστε να παρουσιαστούν τα στρατηγικά έργα του ΔΕΔΔΗΕ έως το 2020. Ένα από τα σημαντικότερα είναι η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος είναι η μετάβαση των δικτύων διανομής στην εποχή των “‘έξυπνων δικτύων”. Στα πλαίσια αυτά προτάσσεται πιλοτικό έργο τηλεμέτρησης χαμηλής τάσης που αφορά στην 170.000 μετρητές διατάξεων έως το 2018.
Οι «κλέφτες» και οι «μπαταχτσήδες»
Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι… «αμαρτωλοί οι κλέφτες» έτσι παίρνουμε οριζόντια μέτρα κι όποιον πάρει ο χάρος, γιατί και καλά δεν μπορούμε να τους πιάσουμε.
Έτσι κόπηκε το ρεύμα σε παππούδες με ανάγκες, με χαμηλό εισόδημα και άνεργα τέκνα που ζουν από την πενιχρή σύνταξή των γηραιών γονιών τους, ακόμα και σε ηλικιωμένο με μηχανική υποστήριξη.
Αλλά όλα γίνονται για να μαζευτεί το χρήμα, ώστε η ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσει στα «στρατηγικά της σχέδια». Ποια είναι αυτά; Να σας εξασφαλίσουν τον καρκίνο!
Πόσα γνωρίζουν οι Έλληνες για τους “έξυπνους μετρητές” που θα τους πλασάρουν ως τη νέα τεχνολογία η οποία θα τους εξασφαλίζει σωστή και ασφαλή μέτρηση της κατανάλωσης του ρεύματος; Ήρθε η ώρα λοιπόν, να μάθει και ο Έλληνας τι ακόμα τον περιμένει:
Η “τηλεμέτρηση” γίνεται μέσω ακτινοβολίας και ο μετρητής στο σπίτι -που μόνο ασφαλή δεν τον λες- θα ισούται σαν με μια ακτινοβολία πολλών κινητών, φούρνων μικροκυμάτων και ασυρμάτων τηλεφώνων να δουλεύουν ΌΛΑ ΜΑΖΊ.
Γι’ αυτό, πριν πετάξετε τη σκούφια σας στα ψεύτικα λόγια και υποσχέσεις για φθηνότερο ρεύμα (ούτε κι αυτό θα ισχύει) ενημερωθείτε και ενημερώστε.
"Πηγή:nea.allnewz.gr"




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΟΑΕΔ: Ξεκινούν από σήμερα (23/11) οι αιτήσεις για το πρόγραμμα των 12.700 θέσεων από το νέο ΕΣΠΑ

Ξεκινούν από σήμερα Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, οι αιτήσεις για τις θέσεις των 12.700 εργαζόμενων και ελεύθερων επαγγελματιών, που θα μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του ΟΑΕΔ για την ένταξή τους στη δράση «Ενίσχυση της ρευστότητας και της απασχόλησης», με την οποία πέφτει η αυλαία των προγραμμάτων ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-13.

Οι σχετικές αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα για τις επιχειρήσεις που προχώρησαν σε καθαρή αύξηση της απασχόλησης μέσα στο 2015 και για νέους ανθρώπους που άνοιξαν επιχείρηση τα δύο τελευταία χρόνια στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας, Θράκης, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδος, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου και Κρήτης ξεκινούν σήμερα (23/11) μέχρι 30 Νοεμβρίου 2015.

Αναλυτικότερα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα του ΟΑΕΔ την αίτηση υπαγωγής τους στο πρόγραμμα από:

Σήμερα Δευτέρα 23/11 για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με έδρα στις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Ιονίων Νήσων.

Την Τρίτη 8/12 για επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες, με έδρα στις Περιφέρειες Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.

Το πρόγραμμα αφορά σε αναδρομική πρόσληψη εργαζομένων από επιχειρήσεις από την αρχή του 2015 μέχρι και εφέτος τον Αύγουστο και όχι σε νέες προσλήψεις και δεν αφορά επιχειρήσεις για θέσεις εποχικής απασχόλησης.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έρχονται νέα προαπαιτούμενα… φωτιά – Ασφαλιστικό και ΕΝΦΙΑ σε πρώτο πλάνο

Πλέον έτσι θα γίνεται. Το ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει αποφάσεις αλλά υλοποιεί τα σχέδια των δανειστών ήταν γνωστό και επιβεβαιώθηκε ακόμα μια φορά, αφού το κουαρτέτο άφησε λίστα με τα μέτρα που θα πρέπει να έχουν ωριμάσει στις ερχόμενες 10-15 μέρες, μέτρα πολύ σκληρότερα από αυτά που ψηφίστηκαν πριν λίγες ημέρες και αφορούν μεταξύ άλλων το ασφαλιστικό.

Στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν απόψε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και αναμένεται να εγκρίνουν την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ προς τη χώρα μας, καθώς οι τεχνοκράτες του Euro Working Group ανακοίνωσαν ότι η Ελλάδα εφάρμοσε -χωρίς ουσιαστικές παρεκκλίσεις τουλάχιστον- τα 48 προαπαιτούμενα μέτρα. Στη σημερινή συνεδρίασή τους οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων, που θα απελευθερώσει άλλο 1 δισ. ευρώ δανειακής βοήθειας.

Ποια είναι τα νέα προαπαιτούμενα

Ασφαλιστικό, φορολογικές αλλαγές θα δοκιμάσουν τις αντοχές της κυβέρνησης για άλλη μια φορά, αφού η φορολόγηση των αγροτών, η αύξηση των συντελεστών φορολόγησης των εισοδημάτων από ενοίκια και ο νέος ΕΝΦΙΑ είναι θέματα που δεν πρόκειται να περάσουν… αναίμακτα

Στα μέτρα που θα αρχίσουν να ξεδιπλώνονται από αυτήν την εβδομάδα περιλαμβάνονται:

1.νέο Φορολογικό νομοσχέδιο: θα περιλαμβάνει περικοπές και καταργήσεις φοροαπαλλαγών, νέες φορολογικές κλίμακες για εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, ενοίκια, κληρονομιές, δωρεές, γονικές παροχές και μεταβιβάσεις ακινήτων, ενσωμάτωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στις φορολογικές κλίμακες καθώς και αύξηση της φορολογίας των αγροτών.

2.Το ασφαλιστικό: προκειμένου να ολοκληρωθεί η εν λόγω μεταρρύθμιση πριν το τέλος του τρέχοντος έτους, στο τραπέζι μπαίνουν επώδυνες για χιλιάδες συνταξιούχους –και όχι μόνον τους «μελλοντικούς»- καθώς ήδη υπάρχει δέσμευση για περικοπή δαπανών το 2016 κατά 1,8 δισ. ευρώ.

3. Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: πρέπει να κατατεθεί το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου στη Βουλή και προβλέπεται η αποσύνδεση του ύψους του μισθού από τον βαθμό του κάθε υπαλλήλου και η επανακατάταξη όλων των υπαλλήλων σε μισθολογικά κλιμάκια με βάση τα χρόνια υπηρεσίας τους με ταυτόχρονο «ξεπάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων.

Όλα αυτά τα δύσκολα μέτρα καλούνται να περάσουν οι 153 βουλευτές -πλέον- της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και όπως είναι φυσικό, πολλοί είναι εκείνοι που υποστηρίζουν πως μπορεί να υπάρχουν νέες απώλειες, που αυτή τη φορά θα αποβούν και μοιραίες για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς κοινοβουλευτική του πλειοψηφία… πατάει πάνω σε ένα τεντωμένο σχοινί.



πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νέος ιός χτυπάει το facebook – Τι πρέπει να προσέξουν οι χρήστες

Ένας νέος ιός έχει κάνει την εμφάνισή του εδώ και λίγες μέρες στο Facebook στέλνοντας μαζικά μηνύματα με link από το Youtube.

Τα μηνύματα φαίνονται πως έχουν σταλεί από κάποιον φίλο, ωστόσο πάνε σε όλους φίλους του χρήστη (χωρίς ο ίδιος να το γνωρίζει). Σε περίπτωση που κάποιος από αυτούς πατήσει στο link τότε η διαδικασία επαναλαμβάνετε στους δικούς του Facebook φίλους.

Σε περίπτωση που κάποιος κατά λάθος πατήσει στο link και μολυνθεί ο λογαριασμός του τότε θα πρέπει να σβήσει τα cookies από τις ρυθμίσεις του browser του και να αλλάξει κωδικό στο λογαριασμό του στο Facebook.





ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πεντάωρη στάση εργασίας την Παρασκευή στα Κέντρα Υγείας

Στάση εργασίας από τις 10:00-15:00 των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας προκήρυξε για την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου η ΠΟΕΔΗΝ.

Στην Αθήνα η παράσταση διαμαρτυρίας θα γίνει στις 12 στο υπουργείο Υγείας και στην περιφέρεια στις αντίστοιχες Διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

– Εξόφληση νυκτερινών – αργιών

– Επαρκή χρηματοδότηση και στελέχωση

– Κατάργηση των μνημονίων που προβλέπουν τη συρρίκνωση – κατάργηση Πρωτοβάθμιων Υγειονομικών Μονάδων

– Επαναφορά των Κέντρων Υγείας στο νοσοκομεία προέλευσης



πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σοκ: Συνελήφθη καθηγητής Αγγλικών με σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας

Αλλη μια υπόθεση με υλικό σκληρής παιδικής πορνογραφίας, το οποίο βρέθηκε στα χέρια καθηγητή Αγγλικών που κατοικεί στα  δυτικά προάστια, συγκλονίζει το πανελλήνιο.

Το υλικό που βρέθηκε στους υπολογιστές του καθηγητή προκάλεσε σοκ στους αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Ο συλληφθείς φέρεται να είχε στην κατοχή του σκληρό υλικό παιδικής πορνογραφίας καθώς ανάμεσα στα βίντεο οι αστυνομικοί εντόπισαν και εικόνες με βιασμούς παιδιών από ζώα.

Οι Αρχές έφθασαν στα ίχνη του καθηγητή μετά από σήμα της Ιντερπόλ ότι σε έρευνα για κύκλωμα διακίνησης υλικού παιδικής πορνογραφίας βρέθηκε στίγμα που έδειχνε την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, ο καθηγητής υποστήριξε στους αστυνομικούς ότι δεν πρόκειται για υλικό που έχει τραβήξει ο ίδιος καθώς και ότι τα παιδιά που απεικονίζονται στις πολύ σκληρές σκηνές δεν είναι Ελληνόπουλα.




πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πήραν του κόσμου τα… ισοδύναμα με εξασφαλισμένη την ατιμωρησία

«Τα λάθη των πολιτών αντιμετωπίζονταν ως εγκλήματα και τα εγκλήματα των πολιτικών ως λάθη».
Ιωάννα Καρυστιάνη

Οχι μόνο δεν φορολογούνται, κάνοντας την Εκκλησία να φαντάζει φτωχός συγγενής, αλλά τα χρηματοδοτούμε και αδρά, αφού τα τελευταία 17 χρόνια έχουν ούτε λίγο ούτε πολύ λάβει σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Για τα πολιτικά κόμματα ο λόγος, η συνολική δημόσια χρηματοδότηση των οποίων από τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται σε 982,07 εκατ. ευρώ την περίοδο 1997-2014.


Μιλάμε για πολλά ισοδύναμα. Σαν να μην έφτανε όμως η οικονομική τους στήριξη, όλο τον καιρό που χαίρονται τα διάφορα «κρατικά τους λάφυρα», φροντίζουν να παράσχουν στους εαυτούς τους απόλυτη ασυλία από κάθε είδους «παραστράτημα», αφού όχι μόνο δεν λογοδοτούν ποτέ για τα ποσά που παίρνουν, αλλά ακόμη κι όταν διαπιστωθούν αδικήματα στρίβουν διά της… ψηφοφορίας σχετικών απαλλαγών.

Πολύ απλά επειδή ο ελεγχόμενος είναι και ο ελεγκτής, δηλαδή η Βουλή: «Γιάννης πίνει, Γιάννης κερνάει» και η ατιμωρησία… κυβερνάει. Τακτική, που μόνο με τον βαρύ μαφιόζικο ορισμό «ομερτά» μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει.

Τα παραπάνω είναι μερικά μόνο από τα όσα αποκαλύπτει το άρθρο «Χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και μεταβολές στον πολιτικό ανταγωνισμό» της μεταδιδακτορικής συνεργάτιδας στο Πανεπιστήμιο του Bournemouth Λαμπρινής Ρόρη στον συλλογικό τόμο «Το Πολιτικό Πορτραίτο της Ελλάδας», που εξέδωσε πρόσφατα το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών από τις εκδόσεις Gutenberg.

Επειτα από μια αναδρομή στους νόμους που διέπουν τη χρηματοδότηση των κομμάτων, που τα ίδια έχουν αποφασίσει, η πολιτική επιστήμων αναφέρεται σε άλλα λάφυρα από την κρατική μηχανή: καθορισμός βουλευτικής και υπουργικής μισθοδοσίας, ότι χρησιμοποιούν για ίδιον έργο προσωπικό της δημόσιας διοίκησης και αξιοποιούν κρατικές υποδομές κ.ά.

Και σχολιάζει:
Μέσω της νομής κρατικών πόρων τα κόμματα ενισχύουν τα πελατειακά τους δίκτυα και τις σχέσεις εγγύτητας με συγκεκριμένους κοινωνικούς δρώντες.

Ατιμωρησίας εγκώμιον

 Οσο για το πώς εξασφαλίζουν το… ακαταδίωκτο για τις ατασθαλίες τους παρά τις εκάστοτε νομοθετικές προβλέψεις;

Οι σχετικές αναφορές της θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και «ατιμωρησίας το εγκώμιον».
Αλλοτε δεν διασφαλίστηκε κανένας έλεγχος στα οικονομικά τους, αφού ορίστηκε να τα ελέγχει διακομματική επιτροπή οπότε ο ελεγχόμενος ταυτιζόταν με τον ελεγκτή.
Σε άλλες περιπτώσεις, ακόμη κι όταν διαπιστώνονταν οι παραβάσεις δεν υπήρξαν κυρώσεις, αφού με ειδικά νομοθετικά μέτρα αμνηστεύθηκαν οι παραβάτες των εκλογών, ενώ δεν έλειψαν και φορές όπου η συναίνεση με την οποία περίπου καταργήθηκαν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους παραβάτες ήταν… διακομματική.

Μάλιστα υπό την πίεση της δημοσιονομικής προσαρμογής και απουσίας κάθε ελέγχου, το 2014 ψηφίστηκε νέος νόμος με δραστικές μειώσεις της τάξης του 46% στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων και προβλέψεις για περισσότερη διαφάνεια και περιορισμό του τραπεζικού δανεισμού, καθώς απαγορεύτηκαν τα τραπεζικά δάνεια που χρησιμοποιούν ως εγγύηση την κρατική επιχορήγηση πέρα από το τρέχον έτος, πρακτική που χρησιμοποίησαν κυρίως Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, καταλήγοντας σε υπερδανεισμό, που το 2013 ανήλθε στο ποσό των 270 εκατομμυρίων ευρώ.

Τα θαλασσοδάνεια

Ωστόσο, «παρά τη σαφή προσπάθεια εξορθολογισμού δαπανών, ελέγχου εσόδων και περιορισμού του τραπεζικού δανεισμού, είναι αμφίβολη η δυνατότητα του κράτους να ελέγξει τις πηγές χρηματοδότησης, πολλώ δε μάλλον που ο τελευταίος νόμος αυξάνει τη σημασία της ιδιωτικής επιχορήγησης», παρατηρεί η Λαμπρινή Ρόρη, αναφερόμενη στα μεγάλα περιθώρια των κομμάτων να διαμορφώσουν το θεσμικό πλαίσιο υπέρ αυτών.

Αλλά ακόμη και να προσπεράσουν ή να τροποποιήσουν το θεσμικό πλαίσιο, όταν αντίκειται στα συμφέροντά τους, όπως είναι η έκτακτη νομοθέτηση υπέρ της αναδρομικής αμνήστευσης προστίμων, υπέρ της ρύθμισης παλαιών τραπεζικών δανείων, καθώς και της απαγόρευσης δίωξης στελεχών τραπεζών που χορήγησαν υπέρογκα δάνεια από κρατικές τράπεζες, αλλά και πολιτικών που ζήτησαν δάνεια, τα οποία έπαψαν να αποπληρώνουν: «δηλωτική της κατάχρησης της νομοθετικής εξουσίας
από τα κόμματα προς όφελός τους», όπως εύστοχα επισημαίνει.

Να θυμίσουμε εδώ την πρόσφατη αμνήστευση των απλήρωτων θαλασσοδανείων του 2013 από την Αγροτική προς Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ που ανέδειξε επανειλημμένως με πρωτοσέλιδα η «Εφ.Συν.», όταν η σχετική υπόθεση μπήκε στο αρχείο.

Αυτό ας το εξηγήσουν οι μέχρι σήμερα κυβερνώντες σε όσων τα σπίτια απειλούνται με πλειστηριασμό.

Και κάτι ανατριχιαστικό: όπως αποκαλύπτει η αρθρογράφος, το 2009 αποτελεί την πλέον δαπανηρή χρονιά καθώς τα κόμματα έλαβαν 92,91 εκατομμύρια, τη ίδια στιγμή που η χώρα προσήλθε εκτάκτως σε εκλογές εξαιτίας του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και της αδυναμίας διαχείρισης του οικονομικού προβλήματος.

Το συμπέρασμά της; «Η αρχική θεσμοθέτηση διάθεσης κρατικών πόρων προκειμένου να χειραφετηθούν τα κόμματα από ιδιωτικές εξαρτήσεις εν τέλει πολλαπλασιάζει τη διαφθορά του πολιτικού προσωπικού και τη διαπλοκή μεταξύ ιδιωτικού και τραπεζικού κεφαλαίου, μιντιακών και πολιτικών δρώντων» λέει η κ. Ρόρη.

Οπως επισημαίνει:
Η καρτελοποίηση του κομματικού συστήματος δεν περιορίζεται στη θεσμική δυνατότητα των κομμάτων να ορίζουν τους όρους εκχώρησης της κρατικής χρηματοδότησης, αλλά σε ένα σύνολο κανόνων που εν τέλει πλαισιώνουν τον πολιτικό ανταγωνισμό, και επιφέρει περαιτέρω συνέπειες στη λειτουργία του, καθώς μάλιστα τις περισσότερες φορές βρίσκουν διακομματική εφαρμογή μεταξύ των κοινοβουλευτικών δρώντων.
Τα κόμματα δεν φορολογούνται, αποφασίζουν για τον εκλογικό νόμο και τους αποδέκτες της κρατικής χρηματοδότησης, τους κανόνες προβολής κομμάτων και βουλευτών, τη βουλευτική και υπουργική μισθοδοσία. Ακόμα κι όταν δεν έχουν συμφέρον να συνεργαστούν ή να συναινέσουν επισήμως και παρά την ανισοκατανομή στα λάφυρα μεταξύ κυβερνητικών και κοινοβουλευτικών κομμάτων, τα πολιτικά κόμματα με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση που επωφελούνται όλων αυτών των προνομίων σιωπηρά τα αποδέχονται.

Πολιτικός ανταγωνισμός


 Ποιες είναι οι συνέπειες στον πολιτικό ανταγωνισμό;

«Οι συνέπειες είναι εντονότερες σε τρία πεδία: τη φυσιογνωμία των κομμάτων, την εσωκομματική κατανομή ισχύος και τη διαπλοκή συμφερόντων μεταξύ ιδιωτών και κομμάτων που επηρεάζουν εκ νέου τον εκλογικό ανταγωνισμό».

 Και μας εξηγεί:

«Ο πολλαπλασιασμός των κρατικών πόρων υπέρ των κομμάτων δίνει κίνητρα για τη μετατροπή τους σε εκλογικές μηχανές, με επαγγελματίες συμβούλους πολιτικής και επικοινωνίας. Η επαγγελματοποίηση της κομματικής γραφειοκρατίας αλλάζει ταχύτατα τη φυσιογνωμία του στελεχικού δυναμικού υπέρ έμμισθων με ειδίκευση στην επικοινωνία – σε βάρος τεχνοκρατών, επηρεάζοντας τις προσλαμβάνουσες αντιλήψεις.
»Δαπανώνται χρήματα σε εμφανείς και αφανείς πηγές δημοσιότητας και έρευνες κοινής γνώμης, με αποτέλεσμα τη ραγδαία και ιδιότυπη ανάπτυξη του κλάδου της πολιτικής επικοινωνίας στην Ελλάδα από το 1990 μέχρι σήμερα».


 Πώς ακόμα επηρεάζονται τα κόμματα;

«Η υπερσυγκέντρωση πόρων σε μια ηγετική ομάδα πέριξ του αρχηγού ισχυροποιεί αυτόν και ενισχύει την υπάρχουσα τάση προειδοποίησης, αφού ο νόμος δεν ορίζει τη διανομή των κρατικών ενισχύσεων στο εσωτερικό των κομμάτων.

»Η ισχυροποίηση της ηγετικής ομάδας μειώνει τη δυνατότητα διαφωνίας και εσωκομματικής αμφισβήτησής της. Επιπλέον μέσω τη νομής κρατικών πόρων τα κόμματα ενισχύουν τα πελατειακά τους δίκτυα. Αλλη μια συνέπεια από την υπέρμετρη αύξηση της προσφοράς κρατικού χρήματος είναι ότι αύξησε κατακόρυφα το κόστος λειτουργίας των κομμάτων και διεξαγωγής των εκλογών αναγκάζοντας τα κόμματα να αναζητήσουν επιπλέον πόρους από ιδιωτικά κεφάλαια και τραπεζικό δανεισμό.

»Η ιδιωτική χρηματοδότηση είναι κατά βάση αδήλωτη ή κρυφή. Καταλήγει τόσο στα κόμματα όσο και στα στελέχη τους, επηρεάζοντας τα κόμματα στην άσκηση νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας και καθιστώντας τα ευάλωτα σε πιέσεις.

»Αντίστοιχα ο τραπεζικός δανεισμός που έγινε κυρίως μέσω κρατικών ιδρυμάτων υποθηκεύοντας μελλοντικές τακτικές χρηματοδοτήσεις στο όνομα της κρατικής ενίσχυσης νοθεύει τον ελεύθερο ανταγωνισμό, παράγει εξαρτήσεις και λειτουργεί σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού καθώς τα κόμματα εν τέλει αδυνατούν να επιστρέψουν τα χρήματα που δανείστηκαν».

Επεξήγηση των πινάκων

Πίνακες με τη χρηματοδότηση των κομμάτων 
   
ΕΦ.ΣΥΝ.

Τρεις είναι οι μορφές που παίρνει η κρατική χρηματοδότηση προς τα κόμματα: η ετήσια τακτική επιχορήγηση στην οποία προστίθεται και κονδύλι για την επιμόρφωση και έρευνα των κομμάτων και τέλος η εκλογική ενίσχυση για τις εκλογές.

Στη μελέτη της, η πολιτική επιστήμων παραθέτει τα ποσά που έχουν αναχθεί σε ευρώ σε τρέχουσες τιμές.

◆ Κρατική χρηματοδότηση των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, 1997-2014 (σε εκατομμύρια ευρώ, τρέχουσες τιμές). Tην περίοδο 1997-2014 η τακτική επιχορήγηση των κομμάτων ανέρχεται συνολικά σε 824,59 εκατομμύρια ευρώ.

◆ Μόνο τα έτη 2009 και 2008, που αποτελούν τις πιο δαπανηρές χρονιές, η επιχορήγηση των πολιτικών κομμάτων επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 67,99 και 64,58 εκατ. ευρώ αντιστοίχως.

◆ Οι συνολικοί πόροι για την επιμόρφωση και έρευνα των κομμάτων την υπό εξέταση περίοδο ανέρχονται σε 76,81 εκατομμύρια.

◆ Αθροίζοντας τα ποσά της εκλογικής ενίσχυσης για τα έτη που διαθέτει στοιχεία (2000, 2004, 2007, 2009, 2012, 2014) αυτή ανήλθε στα 80,67 εκατομμύρια ευρώ. Tο ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. έχουν λάβει συνολικά 65,04 εκατ. που αντιστοιχούν στο 68,22% της συνολικής εκλογικής χρηματοδότησης των κομμάτων για τα υπό εξέταση έτη.

◆ Συνολικά η δημόσια χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό ανέρχεται σε 982,07 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 1997-2014: αρχικά βαίνει αυξανόμενη, το 2009 διακόπτεται απότομα με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης και από το 2010 η τάση αντιστρέφεται και οι μειώσεις προοδευτικά αυξάνονται.

Και φυσικά η κρατική χρηματοδότηση αποτελεί και τη βασική πηγή εισροών για τα κόμματα όπως διαπιστώνει, με βάση την επεξεργασία των ισολογισμών των κομμάτων η κ. Ρόρη επισημαίνοντας τη «σαφή έλλειψη κουλτούρας συλλογής εισφορών από τα μέλη τους».

Ετσι από το 1997 έως το 2007 το μέσο ποσοστό της συμμετοχής της κρατικής χρηματοδότησης στα συνολικά έσοδά τους είναι 81,6% για το ΠΑΣΟΚ, 74,7% για τη Ν.Δ., 55% για το ΚΚΕ και 81,3% για τον ΣΥΝ.

Αντίθετα το μέσο ποσοστό συμμετοχής της κομματικής βάσης (συνδρομές μελών – κομματικών οργανώσεων) στα εισπραχθέντα έσοδα των κομμάτων είναι μηδαμινό για τη Ν.Δ. και τον ΣΥΝ, 5,3% για το ΠΑΣΟΚ και 4,1% ΚΚΕ.

Οσο για το πώς κατανέμονται οι ετήσιοι πόροι –τακτική χρηματοδότηση και ενίσχυση για ερευνητικούς επιμορφωτικούς σκοπούς μεταξύ των πολιτικών κομμάτων;

Τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα –ή πυλώνες του δικομματισμού- έχουν λάβει τη μερίδα του λέοντος της τακτικής χρηματοδότησης.

Από το 1997 έως το 2014 το ΠΑΣΟΚ έχει λάβει συνολικά 361,02 εκατ. ευρώ και η Ν.Δ. 353,71 εκατ. ευρώ, δηλαδή περισσότερο από τα 2/3 της συνολικής ετήσιας κρατικής χρηματοδότησης.

Μεταξύ των μικρών κοινοβουλευτικών κομμάτων το ΚΚΕ έχει λάβει την υψηλότερη ενίσχυση ήτοι 81,52 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 67,07 και ο ΛΑΟΣ 29,38.
Συνολικά τα πολιτικά κόμματα έλαβαν 901,4 εκατ. ευρώ.




πηγη


 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!