EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

«Βόμβα» στη ΔΕΗ: 2,1 εκατ. απλήρωτοι λογαριασμοί – Στο μικροσκόπιο όσοι χρωστούν και μένουν σε βίλες

Εκτός ελέγχου είναι πλέον η κατάσταση με τους απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος προκαλώντας κανονικό  μπλακ άουτ στη ΔΕΗ.  Όπως υπολογίζεται ένας στους τρεις καταναλωτές δεν πληρώνει ενώ υπάρχει και ένας στους έξι αγρότες-μαϊμού με φτηνά τιμολόγια.

Η διοίκηση της εταιρείας προσπαθεί να ανακόψει τη φρενήρη πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πελατών της, που έχουν εκτιναχτεί στα 2,2 με 2,5 δισ. ευρώ, ξεκινώντας πρόγραμμα διακοπών ηλεκτροδότησης σε μπαταχτσήδες.

Οι έλεγχοι θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών από τους έχοντες που διαμένουν σε πολυτελείς βίλες.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης Εμμανουήλ Παναγιωτάκης, στο περιθώριο εκδήλωσης για την υπογραφή των συμβάσεων με την ΕΤΕπ, τόνισε ότι δεν επιβεβαιώνεται το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ που αναφέρουν πληροφορίες και υπογράμμισε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται στα 2,2 δισ. ευρώ, προσπαθώντας να παρουσιάσει μία καλύτερη εικόνα του προβλήματος.

Τόνισε δε ότι 2,1 εκατομμύρια παροχές ρεύματος είναι ασυνεπείς στις υποχρεώσεις τους (από τους 7,4 εκατομμύρια), άρα περίπου ένας στους τρεις πελάτες έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Ο πρόεδρος της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι από εβδομάδα ο ΔΕΔΔΗΕ με εντολή της επιχείρησης θα ξεκινήσει διακοπές σε καταναλωτές με ανεξόφλητες οφειλές και υψηλές καταναλώσεις

Ελεγχοι και για τους «μαϊμού» αγρότες

Η ΔΕΗ κάνει νοικοκύρεμα και στα αγροτικά τιμολόγια, σκανάροντας τους δικαιούχους, με σκοπό να εντοπίσει τους “μαϊμού” αγρότες που απολαμβάνουν κατά 30% φθηνότερο ρεύμα.
Μάλιστα όσοι δεν στείλουν βεβαιώσεις η ΔΕΗ θα παύσει να τους χορηγεί το κατά 30% φθηνότερο ρεύμα, επαναφέροντάς τους στο κανονικό τιμολόγιο. Σύμφωνα με την επιχείρηση από τους ιδιοκτήτες 190.000 παροχών, οι κάτοχοι 30.000 μετρητών δεν έχουν ανταποκριθεί στο αίτημα της εταιρίας.




imerisia.gr



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ οι εργαζόμενοι! Κινητοποιήσεις και στο ΕΚΑΒ…

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ  απεφάσισε να προχωρήσει σε δύο κυλιόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις  για εξιτήρια  στις 4, 5, 6 και  11, 12 και 13 Νοεμβρίου με σκοπό να βρεθεί  λύση   τα προβλήματα τους, όπως οι ελλείψεις διασωστών και προσωπικού,  το ωράριο τους, οι επισκευές των ασθενοφόρων  που δεν γίνονται και ο νέος οργανισμός.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Γενοκτονία – εθνοκάθαρση: Η δολιότητα των νομικών ορισμών…

Είναι εκ του πονηρού, δηλαδή δόλιο, να επιχειρείς να ερμηνεύσεις μεγάλα ιστορικά γεγονότα με νομικούς ορισμούς: Με τους νομικούς ορισμούς του ΟΗΕ που εμπεριέχουν πάντα το στοιχείο της «σκοπιμότητας» των ισχυρών. 

Ο Φίλης και γενικά οι εθνομηδενιστές παίζουν με τις νομικές (νομικίστικες) έννοιες της «Εθνοκάθαρσης» και της «Γενοκτονίας» και με την ταχυδακτυλουργική αντιπαράθεσή τους, επιχειρούν να αφανίσουν την πολιτική θηριωδία της ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ.

Πρακτικά, δηλαδή πολιτικά, και η Εθνοκάθαρση είναι μια μορφή Γενοκτονίας, εμπεριέχεται δηλαδή στην πολιτική στρατηγική της Γενοκτονίας. 
Ο ΟΗΕ όρισε τις νομικές έννοιες της «Γενοκτονίας» και της «Εθνοκάθαρσης» για να απαλύνει τη βάρβαρη στρατηγική της «ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ» (βαπτίζοντάς την «εθνοκάθαρση»), στρατηγική των εθνικών αστικών τάξεων στην κρατική τους οργάνωση και συγκρότηση. 
Έτσι ο ΟΗΕ όρισε ως «εθνοκάθαρση» την προσπάθεια δημιουργίας εθνικά ομοιογενών γεωγραφικών περιοχών μέσω βίαιου εκτοπισμού πληθυσμών που ανήκουν σε ιδιαίτερες εθνικές ομάδες. 

Σύμφωνα με τον ορισμό του Μπαμπινιώτη: «Εθνοκάθαρση είναι ο μαζικός αφανισμός ή εκδίωξη των μελών μιας εθνότητας από μια περιοχή για γεωπολιτικούς σκοπούς». 

Η «Εθνοκάθαρση», συνεπώς, σε πολιτικούς όρους, δηλαδή στην πράξη και όχι στη σφαίρα των νομικίστικων κανόνων, είναι το ντροπαλό ψευδώνυμο της ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ: Εμπεριέχεται στην έννοια της Γενοκτονίας και δεν αντιπαρατίθεται. 

Ο ίδιος ο νομικός ορισμός του ΟΗΕ το επιβεβαιώνει. Ορίζει ως «Γενοκτονία» πράξεις που σκοπό έχουν την καταστροφή ολόκληρου ή μέρους μιας εθνικής, φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας. Πράξεις, όπως,«τη δολοφονία μελών της ομάδας, τη σωματική ή πνευματική ζημιά σε μέλη της ομάδας καθώς επίσης και την ηθελημένη δημιουργία συνθηκών φυσικής καταστροφής ολόκληρης ή μέρους της ομάδας». 

Και ο Μπαμπινιώτης: 

«Γενοκτονία: η βάσει σχεδίου συστηματική και ολοκληρωτική εξόντωση φυλής ή έθνους». 

Στην πολιτική πράξη, δηλαδή, οι δύο αυτές πρακτικές της καπιταλιστικής βαρβαρότητας ταυτίζονται και δεν αντιπαρατίθενται. 

Με τα νομικίστικα τερτίπια επιχειρείται η «διάσπαση» της «ενιαίας βαρβαρότητας», η αντιπαράθεση των εννοιών, με σκοπό να δικαιολογηθούν ή να απαλυνθούν τα ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ της ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑΣ, να χαρακτηριστούν σαν «νόμιμες» πράξεις «εθνοκάθαρσης»… 

Αυτό επιχειρεί να κάνει, ταχυδακτυλουργικά ο Φίλης και όλων των ειδών και ποικιλιών εθνομηδενιστές: Να χαρακτηρίσουν το αποτρόπαιο και θηριώδες ΕΓΚΛΗΜΑ της σφαγής και του ΑΦΑΝΙΣΜΟΥ των Ποντίων, όχι ως «ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ», αλλά ως «εθνοκάθαρση»: Ως «νόμιμο» δικαίωμα των Τούρκων για …γεωπολιτικούς σκοπούς. 

Σε αυτό αποσκοπούν οι δόλιοι νομικοί κανόνες των ισχυρών:Να θολώνουν τα νερά και συχνά να εμφανίζουν το μαύρο σαν άσπρο…




πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στα Τέμπη στις 11 και 12 Νοεμβρίου

Κλειστή ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα παραμείνει, στις 11 και 12 Νοεμβρίου, η Εθνική Οδός, στο ύψος της κοιλάδας των Τεμπών, λόγω προβλεπόμενων εργασιών βραχοπροστασίας.

Συγκεκριμένα, το παραπάνω διήμερο θα διακόπτεται η κυκλοφορία των οχημάτων από τις 7:00 έως τις 20:00.

Οι εναλλακτικές διαδρομές κυκλοφορίας θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.





ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η Ελλάδα παγιδευμένη στη γραφειοκρατία

Η επίσκεψη του επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στην Αθήνα και μια ανάλυση της επιρροής των γραφειοκρατικών μηχανισμών στη δημόσια διοίκηση ξεχωρίζουν στην επισκόπηση του γερμανικού Tύπου.

«Η Αθήνα πρέπει να διατηρήσει τον ρυθμό της» σημειώνει το περιοδικό Focus στην ηλεκτρονική του έκδοση, επικαλούμενο τις δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα. Το δημοσίευμα μεταφέρει την αισιοδοξία του κ. Μοσκοβισί για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, σημειώνοντας όμως ότι δύο δις ευρώ από τα συνολικά 86 δις του τρίτου δανειακού προγράμματος «θα έπρεπε να έχουν εκταμιευθεί ήδη τον Οκτώβριο. Οι δανειστές δεν έχουν ολοκληρώσει όμως ακόμη την αξιολόγηση των μεταρρυθμίσεων που είναι συνδεδεμένες με την εκταμίευση».

«Η Ελλάδα δημιουργεί εκ νέου προβλήματα» σχολιάζει η Rheinische Post. Όπως αναφέρει η εφημερίδα του Ντύσελντορφ, «για άλλη μια φορά υπάρχουν δυσκολίες στο ελληνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και λιτότητας. Τα κόκκινα δάνεια κάνουν δύσκολη τη ζωή των ελεγκτών και της κυβέρνησης στην Αθήνα. Χωρίς την επίτευξη σχετικής συμφωνίας δεν μπορούν να εκταμιευθούν χρήματα προς την Ελλάδα», σημειώνει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί κάλεσε από την Αθήνα «να εφαρμοστεί με συνέπεια το πρόγραμμα λιτότητας και μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, που απειλείται από χρεοκοπία».

Η εκταμίευση των χρημάτων προς την Ελλάδα «δεν είναι εξασφαλισμένη» επισημαίνει δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του γερμανικού ειδησεογραφικού τηλεοπτικού σταθμού n-tv, που σχολιάζει ότι «υπάρχει πάλι δυσαρέσκεια με την Αθήνα» και επικαλείται τα «τρία με τέσσερα ανοικτά θέματα» στα οποία αναφέρθηκε ο Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος τόνισε ότι αυτά θα μπορούσαν να διευθετηθούν έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 9 Νοεμβρίου.

Η γραφειοκρατία αναστέλλει τον εκσυγχρονισμό

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung φιλοξενεί στην ηλεκτρονική της έκδοση ανάλυση του καθηγητή Δημόσιων Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης Φρίντριχ Χάινεμαν, ο οποίος εστιάζει στη στασιμότητα που παρατηρείται στην Ελλάδα. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων, «οι κρίσεις είναι στην πραγματικότητα καταλύτης για μεταρρυθμίσεις. Μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας δεν προχωρά σχεδόν καθόλου ο εκσυγχρονισμός του κρατικού μηχανισμού. Γιατί συμβαίνει αυτό;» διερωτάται ο Γερμανός οικονομολόγος.

Αναφερόμενος στο παράδειγμα της Μ. Βρετανίας τη δεκαετία του 1980, στις σκανδιναβικές χώρες τη δεκαετία του 1990 και στις κακές αναπτυξιακές προοπτικές της Γερμανίας τη δεκαετία του 2000, σημειώνει ότι οι καταστάσεις αυτές αποτέλεσαν αφορμή για αποφασιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων. Όπως παρατηρεί, «φαίνεται αινιγματικό γιατί η ελληνική κρίση έχει αποτύχει έως τώρα να λειτουργήσει ως καταλύτης για μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, αν και οι διαστάσεις της επισκιάζουν όλες τις προαναφερθείσες περιπτώσεις».

Ο Γερμανός καθηγητής παρουσιάζει τα συμπεράσματα έρευνας δύο οικονομικών ινστιτούτων, του γερμανικού ZEW και του αυστριακού WIFO, όπου διερευνάται «υπό ποιες συνθήκες οι κρίσεις οδηγούν σε μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα. Τα συμπεράσματα αυτά κινούνται σε δύο αντίθετες κατευθύνσεις. «Από τη μία πλευρά, διαστήματα υψηλής ανεργίας και υψηλών κρατικών ελλειμμάτων αυξάνουν σημαντικά την πίεση για περισσότερη αποτελεσματικότητα στη δημόσια διοίκηση. (…) Ως εκ τούτου οι κρίσεις θα πρέπει κανονικά να δίνουν ώθηση στον εκσυγχρονισμό των γραφειοκρατικών δομών». Από την έρευνα προέκυψαν όμως και επιχειρήματα που κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση, σημειώνει ο Γερμανός οικονομολόγος, που επισημαίνει ότι «οι πολιτικοί που υφίστανται ισχυρές πιέσεις για μεταρρυθμίσεις σε όλα τα πεδία της οικονομικής πολιτικής εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τους δημοσίους υπαλλήλους τους. Μια κυβέρνηση -όπως αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα- μπορεί να επιβάλει μεταρρυθμίσεις μόνο μαζί με τον μηχανισμό των δημοσίων υπαλλήλων και όχι ενάντια στη θέλησή τους. Με αυτόν τον τρόπο οι γραφειοκράτες γίνονται ιδιαίτερα ισχυροί ειδικά σε περιόδους κρίσης ».

Ο Γερμανός καθηγητής υπογραμμίζει ότι σε περιόδους κακής δημοσιονομικής κατάστασης οι μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση καθίστανται ιδιαίτερα «ριψοκίνδυνες» για τους δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι προβάλλουν αντίσταση στις όποιες αλλαγές. Όπως επισημαίνει ο Φρίντριχ Χάινεμαν, «μία χώρα σαν την Ελλάδα βρίσκεται σε ένα είδος γραφειοκρατικής παγίδας: Από τη μία πλευρά το μέγεθος και η αναποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα αποτελούν βασικό εμπόδιο για την οικονομική ανάκαμψη. Από την άλλη η πολιτική επιρροή των δημοσίων υπαλλήλων αποτρέπει την επιτυχή επίλυση αυτού του προβλήματος».



Deutsche Welle
πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αγώνας δρόμου για να μη χαθούν τα ΕΣΠΑ

Μέχρι τον Μάρτιο του 2017 έχει περιθώριο η κυβέρνηση να ολοκληρώσει τα έργα των αυτοκινητόδρομων και να απορροφήσει τις κοινοτικές επιδοτήσεις.

Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει εντός της προθεσμίας, θα υποχρεωθεί να επιστρέψει τις κοινοτικές επιδοτήσεις, που υπολογίζονται σε 4-5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Χρήστο Σπίρτζη, πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όσο γίνεται περισσότερα έργα που χρηματοδοτούνται από το τρέχον ΕΣΠΑ το οποίο λήγει στο τέλος του χρόνου, προκειμένου να μην χαθούν χρήματα και να μεταφερθούν όσο γίνεται λιγότερα έργα- γέφυρες στο νέο ΕΣΠΑ.

Ποια είναι τα έργα

Τα έργα είναι οι αυτοκινητόδρομοι, οι επεκτάσεις του Μετρό και τα σιδηροδρομικά, ενώ σε ό,τι αφορά το μετρό Θεσσαλονίκης υπάρχει παράταση της χρηματοδότησης έως και τον Μάρτιο του 2020.

Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός με τον Πρόεδρο της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, για την ολοκλήρωση των έργων τέθηκε στο τραπέζι και το θέμα της επέκτασης του προαστιακού από το Λαύριο έως τη Ραφήνα, ενώ τα υπόλοιπα έργα που μπαίνουν στον νέο σχεδιασμό, είναι η κατασκευή της νέας σιδηροδρομικής γραμμής της Εγνατίας: Ηγουμενίτσα-Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη- Ορμένιο κόστους 5 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο κ. Χόγιερ σημείωσε ότι η ΕΤΕπ έμεινε στην Ελλάδα κατά την περίοδο της κρίσης και ότι σκοπεύει να παραμείνει και μετά την κρίση, ενώ σημείωσε ότι αποχωρεί αισιόδοξος από το υπουργείο.

«Είναι εκπληκτικό το πόσα έργα θα ολοκληρωθούν σε λίγο στην Ελλάδα», τόνισε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων διαπιστώνοντας «μεγάλη πρόοδο όσον αφορά τους αυτοκινητόδρομους και ειδικά τον Μορέα».

Όχι στην ιδιωτικοποίηση της Εγνατίας

Τη ξεκάθαρη θέση κατά της ιδιωτικοποίησης της Εγνατίας επανέλαβε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Ο σύγχρονος αυτοκινητόδρομος των 640 χλμ. έχει περιέλθει στο ΤΑΙΠΕΔ, αλλά ο κ. Σπίρτζης αποκάλυψε χθες τα σχέδιά του να δημιουργηθεί ενιαίο σύστημα αυτοκινητόδρομων, στον οποίο θα ενταχθεί και η Αττική οδός.





πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ολοκληρώθηκε η κατάληψη των δημαρχείων από την ΠΟΕ-ΟΤΑ

Ολοκληρώθηκε η τρίωρη συμβολική κατάληψη των δημαρχείων και άλλων υπηρεσιών των δήμων (ΚΑΠΗ, γκαράζ, βρεφονηπιακοί σταθμοί) από την ΠΟΕ-ΟΤΑ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα μέτρα του νέου μνημονίου που πλήττουν τους δημοτικούς υπαλλήλους.

Από τις 10:00, μέλη τοπικών σωματείων ενημέρωσαν τους εργαζόμενους σε κάθε δήμο για την επικείμενη, όπως υποστηρίζουν, κατάργηση του καθεστώτος βαρέων και ανθυγιεινών για τους υπαλλήλους στην καθαριότητα, το νέο μισθολόγιο, τις μειώσεις στις συντάξεις και το νέο σύστημα αξιολόγησης.

Σε ορισμένα δημαρχεία της Αττικής είχαν σταλεί από τη ΓΑΔΑ, προληπτικά, δύο έως τρεις αστυνομικοί, χωρίς, ωστόσο, να χρειαστεί να επέμβουν.

Συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας εξέφρασαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την ικανοποίησή τους για την ανταπόκριση του κλάδου στη σημερινή κινητοποίηση, ενώ θα συμμετάσχουν στην 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου.






ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δεκάδες νεκροί από συντριβή αεροπλάνου στο Σουδάν

Τον θάνατο τουλάχιστον 41 ανθρώπων, μεταξύ των επιβαινόντων και άλλων που βρισκόντουσαν στο έδαφος, προκάλεσε νέα αεροπορική τραγωδία στον Νότιο Σουδάν.

Το ρωσικής κατασκευής φορτηγό αεροσκάφος συνετρίβη σήμερα λίγο μετά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Νοτίου Σουδάν Τζούμπα, σύμφωνα με το Reuters.

Του δυστυχήματος επέζησαν δύο άνθρωποι, ένα μέλος πληρώματος και ένα παιδί, δήλωσε ο εκπρόσωπος της νοτιοσουδανικής προεδρίας Ατένι Ουέκ Ατένι στο Ρόιτερς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το αεροσκάφος μπορεί να είχε περίπου 20 επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένου του πληρώματος και 10 με 15 επιβάτες, ενώ άγνωστος αριθμός ανθρώπων σκοτώθηκε στο έδαφος.

Αξιωματικός της αστυνομίας, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε ότι τουλάχιστον 41 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το δυστύχημα. Επίσης αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Ρόιτερς ότι είδε 41 πτώματα στον τόπο του δυστυχήματος.

Νωρίτερα, αξιωματικός της αστυνομίας και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δύο επέζησαν.




πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σοκ στο χώρο του ποδοσφαίρου: Συνελήφθη ο Μπενζεμά!

Ο Καρίμ Μπενζεμά συνελήφθη από την Αστυνομία Βερσαλλιών και κατηγορείται για ανάμειξη στο σκάνδαλο με το sex tape του Ματιέ Βαλμπουενά

Σύμφωνα με τα γαλλικά Μέσα ενημέρωσης ο σούπερ σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης εμπλέκεται στην υπόθεση με το sex tape του Βαλμπουενά και γι′ αυτόν τον λόγο οι Αρχές προχώρησαν στη σύλληψή του.

Μένει να φανεί ποια θα είναι η εξέλιξη στην συγκεκριμένη υπόθεση.



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ακαρπη η Συνάντηση της ΠΝΟ με Δρίτσα – Συνεχίζεται η Απεργία στα Πλοία

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση των εκπροσώπων της ΠΝΟ με τον υπουργό Ναυτιλίας, Θ. Δρίτσα.

Ως εκ τουτου η νέα 48ωρη απεργία της ΠΝΟ συνεχίζεται και τα πλοία θα παραμείνουν δεμένα στα λιμάνια ως τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Χαρακτηριστικό της διάστασης απόψεων των δύο πλευρών είναι το γεγονός ότι δεν βρέθηκε λύση ούτε για την εξαίρεση μισθωμένων πλοίων που μεταφέρουν πρόσφυγες από τα νησιά.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σκάνδαλο: Πέρασαν άρθρο - ρουσφέτι για τον εαυτό τους, ενώ ψήφιζαν τα σκληρά μέτρα του Μνημονίου!

Με ειδική διάταξη που πέρασε - μάλλον - «σιωπηλά» στο σκληρό πολυνομοσχέδιο του Τρίτου Μνημονίου (14/08/2015), προβλέφθηκε η κάλυψη εξόδων διαμονής των εξωκοινοβουλευτικών στελεχών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ!

Παρά τις εκ του αντιθέτου υποσχέσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, έτσι όπως τουλάχιστον εκφράστηκαν λίγο πριν από τη διάλυση της Βουλής στις 10 Αυγούστου 2015, για κατάργηση του αφορολόγητου των βουλευτών και μείωση των αποδοχών τους (εν τέλει δεν έγινε νόμος του κράτους), η αποκάλυψη της εφημερίδας «Δημοκρατία», - τουλάχιστον - προβληματίζει... 


Να επισημάνουμε πως μέχρι τότε, οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί της κυβέρνησης από την περιφέρεια, δεν δικαιούνταν κάλυψη των δαπανών διαμονής τους στην Αθήνα. 
Βάσει του ισχύοντος - μέχρι τότε - νόμου, αρκούνταν στη βουλευτική αποζημίωση, η οποία χορηγείται και στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.


Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Δημοκρατία», μία ημέρα πριν από την εορτή του Δεκαπενταύγουστου, λίγα 24ωρα πριν από την προκήρυξη των εκλογών, με μια μικρή παράγραφο που «παρεισέφρησε» στο πολυνομοσχέδιο 4336/2015, το οποίο με τη σειρά του επικύρωσε την επώδυνη συμφωνία του Μνημονίου 3, αποφασίστηκε η «χορήγηση δαπανών διαμονής» και για τα μέλη της κυβέρνησης (υπουργούς κ.α) που δεν είναι βουλευτές. 


Αυτή η μικρή, αλλά τόσο σημαντική παράγραφος αναφέρεται στο Άρθρο 25 του πολυνομοσχεδίου με τίτλο: «Χορήγηση δαπανών διαμονής». 


Προβλέπει το άρθρο: «Η καταβολή που προβλέπεται στην 6701/27.12.1994 (Α’234) απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, όπως εκάστοτε τροποποιείται και ισχύει, εφαρμόζεται και για τα μέλη της Κυβέρνησης και τους Υφυπουργούς που δεν έχουν βουλευτική ιδιότητα. Με απόφαση τουΥπουργού Οικονομικών δύναται να ρυθμίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρειεα για την εφαρμογή της παρούσας διάταξης. Η σχετική δαπάνη βαρύνει τις πιστώσεις του οικείου Υπουργείου. Η ως άνω διάταξη ισχύει από 1.2.2015». 
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Δημοκρατία», το συγκεκριμένο Άρθρο… αφορά δύο πολιτικά στελέχη. 


Τον υφυπουργό Εξωτερικών, Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών (!) και αρμόδιος για τα θέματα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο. 


Και τώρα στην πράξη... 


Πόσο επωφελήθηκαν από το συγκεκριμένο Άρθρο οι δύο υπουργοί; 


Κατά την εφημερίδα, με bonus 1.000 και 1.200 ευρώ το μήνα. Μέχρι τότε αυτό το ποσό αφορούσε τους βουλευτές της περιφέρειας που δεν έχουν ιδιόκτητη κατοικία στην Αττική. 
Εύλογο συμπέρασμα: Για τους άλλους νομοθετούν τα «σκληρά» μέτρα και για τον «εαυτό τους προβλέπουν» κάλυψη των δαπανών διαμονής τους από τον προϋπολογισμό του κράτους, με αναδρομική - μάλιστα - ισχύ! 
Νόμιμο. Ηθικό; 


Μάλιστα, το ρεπορτάζ της εφημερίδας, «δείχνει» ως ιθύνων νου της συγκεκριμένης «παρέμβασης» στο πολυνομοσχέδιο, τον υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο. 


«Το πολυνομοσχέδιο φέρει την υπογραφή του υπουργείου Οικονομικών, με τον Δημήτρη Μάρδα να είναι εκείνη την περίοδο αναπληρωτής υπουργός του ΥΠΟΙΚ και υπεύθυνος για τα έξοδα του κράτους στο Γενικό Λογιστήριο. Ο κ. Μάρδας ενήργησε λοιπόν στα πρότυπα του δόγματος “Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει”, περνώντας τη συγκεκριμένη διάταξη για τον εαυτό του και τον συνάδελφό του κ. Παρασκευόπουλο, ο οποίος πάντως, σήμερα φωτογραφίζεται από αρκετά στελέχη της κυβέρνησης ως ο εμπνευστής του συγκεκριμένου άρθρου», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ. 

Τι απαντούν οι δύο υπουργοί 


Για «λάσπη στον ανεμιστήρα» κάνουν λόγο οι κ.κ. Παρασκευόπουλος και Μάρδας, σε κοινή τους δήλωση. 


«Η τοποθέτηση λάσπης στον ανεμιστήρα συνιστά προσφιλή πρακτική όσων θητεύουν στον κιτρινισμό και στην εντυπωσιοθηρία. Το πρωτοσέλιδο καθημερινής εφημερίδας που κραυγάζει για αποκάλυψη μείζονος σκανδάλου, το οποίο υποτίθεται πως μας αφορά, προκαλεί την κοινή λογική», αναφέρουν και προσθέτουν: 


«Η νομοθετική ρύθμιση μέσω της οποίας το προβλεπόμενο για τους "επαρχιώτες" Υπουργούς και Υφυπουργούς στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται για λόγους ισότητας μεταχείρισης και στους εξωκοινοβουλευτικούς, ονομάζεται "ρουσφέτι". Αποσιωπάται ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν είναι καινοφανής, αλλά ακολουθείτο μέχρι σήμερα από τη Βουλή, με απόφαση της Ολομέλειάς της από το 1994. Αποσιωπάται επίσης ότι αυτό γίνεται νομοθετικά και με διαφάνεια καθώς και ότι καλύπτει απρόσωπα και εξίσου όλους τους "επαρχιώτες" Υπουργούς». 



newsbomb.gr




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Πράσινο φως» στο νομοσχέδιο για την καθολική υγειονομική κάλυψη

Εγκρίθηκαν εχθές , στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί από το Υπουργείο Υγείας εντός του Νοεμβρίου και αφορά στην καθολική υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού και τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης, «το νομοσχέδιο υλοποιεί μία σημαντική δέσμευση, καθώς διευκολύνεται η πρόσβαση των ανασφάλιστων στις δημόσιες δομές Υγείας και διασφαλίζεται η ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη. Παράλληλα εισάγονται ρυθμίσεις που ενισχύουν το δημόσιο σύστημα Υγείας, βελτιώνοντας συνολικά τη διαφάνεια, την αποτελεσματικότητα και την αποδοτικότητά του».
Το κυβερνητικό συμβούλιο αποφάσισε επίσης:
  • Τη συνέχιση του Προγράμματος Αντιμετώπισης της Ανθρωπιστικής Κρίσης και κατά το ερχόμενο έτος. Το Πρόγραμμα προσφέρει ουσιαστική στήριξη σε εκατοντάδες χιλιάδες ωφελούμενους που έχουν πληγεί από την κρίση και η συνέχισή του κρίνεται ως μη διαπραγματεύσιμη προτεραιότητα για την κυβέρνηση.
  • Τη συγκρότηση διυπουργικής Επιτροπής για την Κοινωνική Οικονομία, με έργο την αναθεώρηση του σχετικού νομικού πλαισίου. Στόχος είναι η άρση της πολυδιάσπασης που χαρακτηρίζει το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, η ενοποίηση της συνεταιριστικής νομοθεσίας και η εξειδίκευση όλων των ειδικών περιπτώσεων στη βάση των διεθνών καλών πρακτικών. Το συντονισμό της Επιτροπής αναλαμβάνει το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Οι νομοπαρασκευαστικές εργασίες  αναμόρφωσης του ν. 4019/2011 που διέπει τη λειτουργία των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.)  θα ολοκληρωθούν μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο. Στη συνέχεια το νέο νομοσχέδιο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2016 θα έχει γίνει νόμος του κράτους. Οι τροποποιήσεις του ν. 4019/2011 θα αναρτηθούν στη «Διαύγεια» στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, προς ενημέρωση και ανοικτή διαβούλευση.
  • Ανατέθηκε στον υφυπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού αρμόδιο για τα θέματα ΕΣΠΑ, Αλέξη Χαρίτση, να υποβάλει εντός του Νοεμβρίου ολοκληρωμένη εισήγηση για τον αποτελεσματικό συντονισμό και τη βέλτιστη αξιοποίηση υφιστάμενων και νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, καθώς και για την κινητοποίηση νέων περιφερειακών πόρων. Στόχος είναι να αξιοποιηθεί κάθε διαθέσιμο μέσο στο πλαίσιο της στρατηγικής για την επιτάχυνση της αναπτυξιακής διαδικασίας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Συνέχεια στις περιπέτειες της VW: Προβλήματα στις εκπομπές ρύπων σε επιπλέον 800.000 οχήματα

Προβλήματα με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα σε επιπλέον 800.000 οχήματα εντόπισε η Volkswagen, κατά τη διάρκεια εσωτερικής έρευνας που διεξήγαγε.

Πλέον, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, το κόστος για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Οκτωβρίου αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, με τη Volkswagen να ανακοινώνει ότι περίπου 11 εκατ. πετρελαιοκίνητα οχήματά της διαθέτουν ένα ειδικό λογισμικό, το οποίο χειραγωγεί τις μετρήσεις εκπομπής ρύπων.


πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Παραπολιτικά... θαλασσοδάνεια

Οι οικονομικοί εισαγγελείς πρόσφατα, για την περίπτωση της Κατερίνας Σαββαϊδου, κινήθηκαν ταχύτατα και η ποινική δίωξη οδήγησε στην απομάκρυνσή της, κατ' εντολήν του Μαξίμου. Και μάλιστα για μια υπόθεση που ούτε έχει τελεσιδικήσει, είναι δε εξαιρετικά «θολή».

Άραγε για μια άλλη περίπτωση, καραμπινάτη και με οσμή σκανδάλου που μυρίζει μέχρι... την Κρήτη τι θα κάνουν οι εισαγγελείς; Πρέπει ή όχι να παρέμβουν, να γίνει έρευνα και ο κάθε κατεργάρης να καθίσει στον πάγκο του ή στο εδώλιο του κατηγορουμένου;

Ο λόγος για την αποκάλυψη που έκανε η εφημερίδα Δημοκρατία σχετικά με ένα δάνειο το οποίο δόθηκε στην εταιρεία που έχει το ραδιόφωνο Παραπολιτικά του κ. Κουρτάκη και το οποίο με απόφαση της εκλεκτής του Αλέξη Τσίπρα θα αποπληρωθεί με... αέρα.

Και δε μιλάμε για λίγα ευρώπουλα, κοντά στο ένα εκατομμύριο είναι η υπόθεση. Το δάνειο μπορεί να δόθηκε πριν από 1,5 χρόνο από την Εθνική αλλά την υπογραφή για το μείζον σκάνδαλο την έβαλε η διοίκηση της κ. Κατσέλη τον Ιούνιο, λίγες ημέρες πριν από τα capital controls. Παρέμενε δηλαδή παγωμένη η διαδικασία από τον Φεβρουάριο του 2014 για να έρθει η πρώτη φορά αριστερά και να ξεμπλοκάρει το δάνειο ύψους 960 χιλ. ευρώ στον εκλεκτό του κ. Μαρινάκη, τον εκδότη Γ. Κουρτάκη.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Δημοκρατία «Στις 3 Ιουνίου 2015, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από την κήρυξη των capital controls, η Εθνική Τράπεζα, με άλλη διοίκηση και νέα επικεφαλής τη Λούκα Κατσέλη, υπογράφει «σύμβαση ενεχυρίασης απαίτησης» με την επιχείρηση του κ. Κουρτάκη. Ο στόχος; Να συμψηφίζονται οι δόσεις του δανείου της ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ με έσοδα από διαφημίσεις που θα καταβάλλει η ίδια η τράπεζα στον όμιλο. Συγκεκριμένα, η τράπεζα, προς εξασφάλιση των απαιτήσεών της, λαμβάνει ως ενέχυρο κάθε υφιστάμενη ή μελλοντική (!!) απαίτηση έναντι του δανειολήπτη, αλλά και κάθε απαίτηση που απορρέει ή θα απορρεύσει (!!) από την τυχόν (;) ανάθεση διαφημιστικών εργασιών εκ μέρους της Εθνικής Τραπέζης ή εταιριών του ομίλου στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM 90,1. Θα συμψηφίζει, δηλαδή, τις δόσεις του δανείου με την αξία των διαφημίσεων που αναγκαστικά δίνει η τράπεζα στην ίδια επιχείρηση! (Και μετά αναζητούμε φόρμουλα για τα κόκκινα δάνεια...).

Να θυμίσουμε ότι το δάνειο που αποφασίστηκε είχε δοθεί από τον Αλ. Τουρκολιά και το κορυφαίο στέλεχος τότε τη Εθνικής κ. Π. Χριστοδούλου ο οποίος... εντελώς τυχαία έγινε επικεφαλής των επιχειρήσεων του εφοπλιστή Β. Μαρινάκη λίγο αργότερα.

Η Δημοκρατία αναφέρει και τα εξής: «Να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος ραδιοφωνικός σταθμός είναι συνέχεια του ρ/σ του ΚΚΕ, 902 Αριστερά στα FM, ο οποίος πουλήθηκε «πακέτο» με τον ομώνυμο τηλεοπτικό από το ΚΚΕ (στο οποίο είχαν παραχωρηθεί οι συχνότητες για να μπορεί να εκφράζει χωρίς περιορισμούς τις πολιτικές θέσεις του) σε κυπριακή εταιρία αγνώστου ιδιοκτησίας.

Ο ρ/σ δεν εμφανίζεται στις επίσημες μετρήσεις ακροαματικότητας της ΕΙΙΡΑ (Ένωση Ιδιοκτητών Ρ/Σ). Και το πιο ενδιαφέρον; Ο ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM άρχισε να εκπέμπει υπό τη νέα ιδιοκτησία στις 28 Απριλίου 2014! Δηλαδή, τρεις μήνες περίπου μετά τη λήψη του δανείου!»

Μήπως λοιπόν είναι καιρός για μια εισαγγελική παρέμβαση για να δούμε όλοι πώς παίρνουν δάνειο ορισμένοι δημοσιογράφοι και κάνουν περιουσίες με τα λεφτά του λαού;



πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Και τώρα τι θα γένουμε χωρίς... σωτήρα

Όπως όλα δείχνουν ο Τζιτζικώστας «ξεφουσκώνει» σαν το μπαλόνι που έχει ήλιον, ανεβαίνει ψηλά και ξαφνικά σκάει με πάταγο. Όπως όλα δείχνουν, κι αν δεν υπάρξει κάποια μεγάλη ανατροπή, ο Μεϊμαράκης θα είναι ο νικητής των εκλογών, αν βεβαίως πιστέψουμε τις δημοσκοπήσεις. Η μάχη πάντως συνεχίζεται, οι αντιπαραθέσεις επίσης και δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις, όπως π.χ. από τον Άδωνι ο οποίος κάνει μια έντιμη, σοβαρή και προσεκτική καμπάνια που αναδεικνύει το δεξιό προφίλ του και δεν χαρίζεται σε κανέναν.
Ωστόσο, σε λίγες εβδομάδες θα γνωρίζουμε τι ακριβώς θα συμβεί στη ΝΔ και ποιοι θα πάρουν στην πλάτη τους τις τύχες μιας παράταξης που είναι καταδικασμένη να πρωταγωνιστεί, να ασκεί εξουσία κι όχι να βλέπει την πλάτη του Τσίπρα. Όταν θα ολοκληρωθούν οι εκλογές θα έχουμε πολλά να πούμε για την ιδεολογική ταυτότητα που πρέπει να αποκτήσει η ΝΔ, την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει για να ξανακερδίσει το λαό. Άλλωστε, δεν είναι μόνο θέμα αρχηγού, χρειάζονται και οι «λοχαγοί», χρειάζονται και οι «στρατιώτες» για να ξεκινήσει νέα πορεία προς τους πολίτες.
Όμως, αυτό που κατάφερε να κάνει ο «νέος», ο «άφθαρτος», ο «μοντέρνος πολιτικός» Απόστολος Τζιτζικώστας είναι άξιο αναφοράς. Έχει καταφέρει τα εξής:
1.Θα κάνει τον Μεϊμαράκη απόλυτο κυρίαρχο στο κόμμα. Με τις γκάφες του, την αποκαθήλωση των προηγούμενων αρχηγών της ΝΔ, τις επιθέσεις κατά του Σαμαρά αλλά και το ψυχρό κλίμα με τον Καραμανλή και τις μηδενικές σχέσεις με τους Μητσοτάκηδες κατάφερε να συσπειρώσει τους πάντες εναντίον του. Αυτός «βαφτίζει» την αποκαθήλωση της ΝΔ ως σύγκρουση με το εντός του κόμματος κατεστημένου. Αλλά δεν είναι έτσι. Σύγκρουση σημαίνει να φύγουν όλα τα βαρίδια αλλά να έρθουν νέα πρόσωπα με νέες ιδέες, όραμα και δυνατότητα για σύνθεση. Μέσα σε λίγες εβδομάδες ο Τζιτζικώστας κατάφερε να «απογειώσει» τα ποσοστά των άλλων υποψηφίων του διότι απλά απογοήτευσε ο ίδιος.
2.Κατάφερε να «συκοφαντήσει» το νέο και την ανανέωση στη ΝΔ. Μη μπορώντας ο ίδιος να δημιουργήσει ένα ρεύμα, να δείξει στον κόσμο ότι η «επανάσταση» που πρέπει να γίνει για να φύγει η γερουσία είναι απαραίτητη, έχει καταφέρει να απογοητεύσει τους πολίτες. Άλλοι περίμεναν τον «αντι- Τσίπρα», άλλοι έναν νέο άνθρωπο που θα έλεγε αλήθειες και θα έχτιζε ένα κόμμα από την αρχή. Ο Τζιτζικώστας μπόρεσε με τη δική του ανεπάρκεια να φαντάζουν οι «παλιοί» πολλοί καλύτεροι από τους νέους. Και στο μέλλον, όταν θα υπάρξει κάποιος άλλον νέος που θα διεκδικήσει την αρχηγία στη ΝΔ θα έχει το μειονέκτημα καθώς όλοι θα λένε «κι αν είναι σαν τον Τζιτζικώστα»;
3.Επίσης κατάφερε να συκοφαντήσει στην κυριολεξία τον Σαμαρά και την κυβέρνηση της ΝΔ που έσωσαν την Ελλάδα. Ναι, ο κόσμος δεν ξαναψήφισε ΝΔ. Ναι δεν είναι ελκυστικό κόμμα πλέον. Αλλά γι’ αυτό δεν φταίει ο Σαμαράς αλλά ο… Τσίπρας. Τα ψέματα, η ιδεολογική κυριαρχία της Αριστεράς και η αυτοκτονική τάση του ελληνικού λαού έχουν κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση και έχουν στείλει τη ΝΔ στα τάρταρα. Ο Τζιτζικώστας μπόρεσε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να κάνει εχθρούς σε όλο το φάσμα της κεντροδεξιάς παράταξης όχι γιατί τον φοβούνται αλλά γιατί τον θεωρούν «λίγο».
4.Τέλος κατάφερε να λιγοστέψει και το προσωπικό του κεφάλαιο. Όντας 37 χρονών θα μπορούσε στο μέλλον να αποκτήσει μια πιο… ζηλευτή θέση στη ΝΔ, γιατί όχι και του αρχηγού όταν θα ήταν έτοιμος βεβαίως. Όμως, τώρα, μια συντριβή του θα σημάνει το πολιτικό του τέλος. Αντιθέτως αν χάσει ο Μητσοτάκης ή ο Άδωνις δεν θα έχουν χάσει και πολλά επειδή δεν καλλιέργησαν και υπερβολικές προσδοκίες. Ο Απόστολος νόμισε ότι είναι… ιεραπόστολος της κεντροδεξιάς ή σωτήρας της ΝΔ. Τώρα που απέδειξε ότι είναι ένα απλό στέλεχος χωρίς μεγάλη εμπειρία, γνώση και κυρίως πολιτικό όραμα, ήρθε και το «ξεφούσκωμα». Δυστυχώς γι’ αυτόν, ευτυχώς ίσως για τη ΝΔ και την Ελλάδα γιατί αν το λάθος το καταλαβαίναμε αργότερα θα μπορούσε να είναι μοιραίο.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μεγάλο deal αλλάζει ριζικά το χάρτη στο χώρο των media;

Το πολιτικό σύστημα είναι για τα… μπάζα, το γνωρίζουμε καλά. Ανίκανοι πολιτικοί, βολεμένα στελέχη, διαλυμένα και διεφθαρμένα κόμματα. Κι όσο κι αν μπαίνουν νέα πρόσωπα στο χώρο, η ανανέωση, η ηθική στην πολιτική δεν έρχονται ποτέ.
Όμως, υπάρχει τελικά κι ένα σύστημα που ίσως είναι ακόμη πιο διεφθαρμένο και δε λέει να αλλάξει με τίποτε. Εννοούμε το δημοσιογραφικό – εκδοτικό σύστημα, η τέταρτη εξουσία η οποία μπορεί να αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, όμως, παραμένει το «βρόμικο» χέρι του συστήματος.
Δεν εννοούμε τους δημοσιογράφους των 1.000 ευρώ και κάτω που τρέχουν από το πρωί ως το βράδυ για ένα μεροκάματο. Ούτε για τις χιλιάδες των ανέργων που δε βρίσκουν δουλειά ούτε με «μαύρα».
Εννοούμε για τους μεγαλόσχημους δημοσιογράφους ή τους εκδότες που ξεπουλάνε και τη μάνα τους για λίγα ευρώ, τα οποία δεν είναι βεβαίως λίγα.
Χρεοκοπημένες επιχειρήσεις με δεκάδες εκατομμύρια θαλασσοδάνεια, πιέζουν για «κούρεμα» και για νέα δάνεια βάζοντας μπροστά τους υποψήφιους ανέργους των καναλιών και των εφημερίδων τους. Πιέζουν την εκάστοτε κυβέρνηση, εκβιάζουν τον εκάστοτε πρωθυπουργό να τηλεφωνήσει στους τραπεζίτες και να χαριστούν δάνεια την ίδια ώρα που απελευθερώνονται οι πλειστηριασμοί απλών πολιτών για μερικές εκατοντάδες ευρώ σε χρέη.
Και τώρα, απ’ ότι μαθαίνουμε, ετοιμάζεται ένα πολύ μεγάλο deal που θα αλλάξει ριζικά το χάρτη στο χώρο των media. Μια mega – συγχώνευση που θα φέρει τα πάνω – κάτω αλλά και θα φέρει εκατοντάδες απολύσεις. Όμως, όπως λέει η πιάτσα ο λόγος των παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων δεν είναι μόνο να κουρευτούν δάνεια. Αλλά και να γλιτώσουν τη φυλακή εκδότες που κάποτε ανέβαζαν και κατέβαζαν κυβερνήσεις και τώρα σέρνονται στην αυλή του Παππά για να μην τους στείλει στη φυλακή. Οι ανατροπές στα media μπορεί να κρύψουν κάτω από το χαλί θαλασσοδάνεια με την υπογραφή μεγαλόσχημων που κανονικά έπρεπε να πάνε στη φυλακή. Και ταυτόχρονα, η διαπλοκή στο χώρο των media θα συνεχιστεί αφού κάποιοι δεν μπορούν να αλλάξουν τις συνήθειές τους. Η πολιτική με τα μέσα ενημέρωσης έχουν σχέση εξάρτησης.
Αλλά να ήταν μόνο αυτό το κακό στο χώρο; Τι να πει κανείς για παράδειγμα για τα νέα «τζάκια» της δημοσιογραφίας με λεφτά βρόμικα.
Τα τελευταία χρόνια πέφτουν πολλά χρήματα σε εφημερίδες και κανάλια που δεν θα έπρεπε καν να υπάρχουν. Ξεβράκωτοι δημοσιογράφοι της δεκάρας έχουν γίνει εκδότες και μεγαλοπαράγοντες. Μιλούν με υπουργούς και επιχειρηματίες, κάνουν μεγάλα «μαγαζιά», εκβιάζουν, πληρώνουν δημοσιογράφους για να μη μιλάνε και να μη γράφουν για τα αφεντικά τους. Εν ψυχρώ εκβιαστές για να ζητήσουν μια διαφήμιση ή μια «δουλίτσα» από το σύστημα. Και μόλις το κράτος ή κάποιος επιχειρηματίας δεν ενδώσει, αμέσως γράφεται ένα συκοφαντικό δημοσίευμα χωρίς αποδείξεις αλλά η ζημιά έχει γίνει. Κάπως έτσι επιβιώνουν αυτοί οι λαθρόβιοι της δημοσιογραφίας. Με βρόμικο χρήμα από το αφεντικό για να γλιτώσει τις φυλακές και με εκβιαστικά δημοσιεύματα.
Ο καρκίνος της δημοσιογραφίας δεν σταματά εδώ. Μεγαλοδημοσιογράφοι με βιλάρες και πισίνες είναι ακόμη στα payroll επιχειρηματιών και πολιτικών. Ετοιμάζονται να ανοίξουν κι άλλες εφημερίδες, ετοιμάζονται να μπουν και στην τηλεόραση «αγοράζοντας» άδεια από αυτόν που λιβάνιζαν τόσο καιρό. Έγλειφαν την εξουσία και τώρα ήρθε η ώρα της ανταπόδοσης. Όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για τα αφανή αφεντικά που σπρώχνουν χρήμα προκειμένου να μη θιγεί η… τιμή και η υπόληψη των μεγαλοοικογενειών τους. Παρ’ ότι είναι πιο βρόμικοι από κάθε άλλον στον τόπο αυτό, κρύβονται στα σκοτάδια κάνοντας φιλανθρωπίες ή βραδινά… γκαλά για να ρίξουν στάχτη στα μάτια.
Οι γάγγραινες της δημοσιογραφίας παίζουν το ρόλο του μπροστινού έναντι αδράς αμοιβής και έχουν τα μούτρα να βγαίνουν και να τους βλέπουμε κάθε μέρα, την ίδια ώρα που χρωστάνε δύο και τρεις μισθούς σε μεροκαματιάρηδες τίμιους «συναδέλφους» τους. Και όλοι αυτοί είναι μαζί στην ΕΣΗΕΑ και το παίζουν υπερασπιστές της δεοντολογίας.
Υπάρχουν πολλοί «εκδότες» και «δημοσιογράφοι» που τρώνε τη σάρκα της χώρας και κανείς δεν τους πειράζει, αντιθέτως τους βάζουμε στα σπίτια μας. Τους πολιτικούς μπορούμε να τους διώξουμε. Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη και φεύγουν με την ψήφο μας.
Αυτούς τους άθλιους, πληρωμένους δολοφόνους, τα ντελίβερι μπόις της κάθε εξουσίας, πολιτικής και επιχειρηματικής, πότε θα τους διώξουμε; Πότε θα αναπνεύσει ο χώρος από τη μπόχα τους.


Πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων ο νέος πρόεδρος ΕΟΠΥΥ

Ένα βήμα πιο κοντά στην αλλαγή προέδρου βρίσκεται ο ΕΟΠΥΥ.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αύριο Τετάρτη, η Διαρκής Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων θα συνεδριάσει προκειμένου να εξετάσει το διορισμό του Σωτήρη Μπερσίμη στη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ


Ο κ. Μπερσίμης υπήρξε η σταθερή επιλογή της Αριστοτέλους και του Μαξίμου,  ο διορισμός του «περνάει» από την Επιτροπή, εκκινώντας τις διαδικασίες για να αντικαταστήσει τον Δ. Κοντό στο τιμόνι του ΕΟΠΥΥ.


Ο νέος πρόεδρος καλείται να «βουτήξει στα βαθιά», σε έναν Οργανισμό που παρά τον υψηλό προϋπολογισμό του αντιμετωπίζει προβλήματα επαρκούς χρηματοδότησης, αποτέλεσμα κυρίως της αδυναμίας πίστωσης στα ταμεία του Οργανισμού, των χρημάτων από τις εισφορές υγείας. Τα ταμεία, άλλωστε, οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ περίπου 1,5 δισ. ευρώ.


Βέβαια, αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα που είχαμε θέσει και πριν από μερικές ημέρες, παρότι βρισκόμαστε ακόμη πιο κοντά στην αλλαγή της διαδικασίας βασικά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.


Αφενός, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί αν επιτυγχάνεται η μνημονιακή απαίτηση για αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, αλλά και η δέσμευση της ίδια της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας για αξιολόγηση. Αφετέρου, παραμένει ασαφές το αποτέλεσμα της πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τη θέση του προέδρου του ΕΟΠΥΥ.



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Βρισκόμαστε στο χείλος μιας νέας παγκόσμιας χρηματο-οικονομικής καταστροφής

Καμπανάκι κινδύνου για νέα παγκόσμια οικονομική κρίση, κρούει η Saxo Bank με τον αναλυτή της Christopher Dembik να αναφέρει ότι το ξέσπασμα μιας κρίσης είναι αναπόφευκτο.

Η ανάλυση επισημαίνει ότι υπάρχουν τέσσερα σενάρια για το 2016 και αν και πολλοί περίμεναν ισχυρή ανάπτυξη πλέον η προσδοκία αυτή έχει περιοριστεί.
 
Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι οικονομικοί κύκλοι έχουν συρρικνωθεί εξαιτίας της απελευθέρωσης της αγοράς, της γιγάντωσης του χρηματοπιστωτικού κλάδου στο σύνολο της οικονομίας, την παγκοσμιοποίηση του εμπορίου και την επιτάχυνση των κύκλων καινοτομίας. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 25 ετών, η οικονομία των ΗΠΑ διήλθε από τρεις περιόδους ύφεσης: το 1991, το 2001 και το 2009. Το ξέσπασμα μιας νέας κρίσης τα επόμενα χρόνια είναι αναπόφευκτο. Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στην παραδοχή ότι ο καπιταλισμός πλέον χαρακτηρίζεται από κύκλους που διαρκούν λιγότερο από μία δεκαετία. Και δεν υπάρχει τίποτα το θριαμβευτικό σε αυτό.
Παρακάτω παρουσιάζονται τέσσερα μακροοικονομικά σενάρια για το 2016:
 
1. Μέχρι πρόσφατα, η οικονομική κοινή γνώμη προσδοκούσε ισχυροποίηση της παγκόσμιας οικονομίας εντός του 2016. Ωστόσο, μια σειρά αρνητικών αναθεωρήσεων των προβλέψεων ανάπτυξης από μεγάλους διεθνείς οργανισμούς επιβεβαιώνει ότι η εν λόγω προσδοκία απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο.
 
2. Η δυναμική για την ανάπτυξη του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, ειδικά στις ΗΠΑ, συνεχίζει να αποτελεί τον κύριο παράγοντα παγκόσμιας ανάπτυξης. Επιπλέον, είναι ασθενέστερη σε σχέση με προηγούμενες περιόδους ανάκαμψης, όπως καταδεικνύει η δυνητική ανάπτυξη του ΑΕΠ, η οποία μειώθηκε στο 2% για την περίοδο 2015-2025, συγκριτικά με το 3% της περιόδου 2000-2007.
 
3. Η αδυναμία αυτής της ανάκαμψης διαφαίνεται από τη μεγάλη επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο διεθνές εμπόριο. Η αύξηση των παγκόσμιων εισαγωγών σε επίπεδο όγκου είναι σημαντικά χαμηλότερη σε σύγκριση με τα έτη 1992-2008. Οι δυσμενείς επιπτώσεις από την κρίση με τα δάνεια υψηλού κινδύνου εξακολουθούν να επηρεάζουν το παγκόσμιο γίγνεσθαι.
 
 4. Η προοπτική μιας νέας κρίσης επανέφερε στο προσκήνιο τη θεωρία της «τεράστιας απόκλισης». Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση η θεωρία δεν βρήκε εφαρμογή στην πράξη. Το 2008, το συγκεκριμένο μοντέλο αναφέρθηκε συστηματικά αλλά δεν υλοποιήθηκε, καθώς βασίζεται στην ψευδαίσθηση ότι η Ασία, και ειδικότερα η Κίνα, θα καταφέρει να πάρει τα ηνία από τα χέρια των ΗΠΑ.
 
Η οικονομική επιρροή του Πεκίνου αυξάνεται ολοφάνερα: το γουάν αποτελεί το τέταρτο πλέον σε διαπραγμάτευση νόμισμα παγκοσμίως, έχοντας ξεπεράσει το ιαπωνικό γιεν, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα ξεπεράσει τη βρετανική λίρα στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές πριν από το τέλος του 2016.
 
Η στρατηγική του «νέου Δρόμου του Μεταξιού», η οποία φιλοδοξεί να δημιουργήσει μια οικονομική γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, αποτελεί έναν εξαιρετικό μοχλό για την ανάπτυξη της χώρας και την ανάληψη εκ μέρους της ηγετικού ρόλου στο διεθνές επιχειρηματικό γίγνεσθαι.
 
Παρ” όλα αυτά, η υπό διαμόρφωση ζώνη του γουάν δεν είναι ακόμα σε θέση να ανταγωνιστεί την ηγεμονία της τεράστιας ζώνης του δολαρίου. Οποιαδήποτε δυσμενής αναθεώρηση των προβλέψεων για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ θα έχει εκτεταμένες επιπτώσεις στην Ασία και το σύνολο των αναδυόμενων αγορών.
 
Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε την πιθανότητα ενός νομισματικού «μπαζούκα» στην Κίνα το α” εξάμηνο του 2016. Οι προσδοκίες για νέα μέτρα τόνωσης είναι ιδιαίτερα πιθανό να αυξηθούν τους επόμενους μήνες, καθώς η νομισματική πολιτική των δυτικών κεντρικών τραπεζών γίνεται κάθε μέρα ολοένα και πιο ασαφής.
 
Σε κάθε περίπτωση, η σταθεροποίηση του κινεζικού χρηματιστηρίου και η μακροοικονομική ανάπτυξη της χώρας δεν έχουν τεθεί σε προτεραιότητα, γεγονός που καταδεικνύει ότι δεν θα υπάρξει κάποια ανησυχητική επιδείνωση, ακόμα και αν τα αποτελέσματα είναι όντως απογοητευτικά σε σύγκριση με την περίοδο 1979-2012.
 
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια, καθώς και να μεταβάλει το απαιτούμενο ποσοστό ρευστών διαθεσίμων για τις τράπεζες -ένα από τα αγαπημένα εργαλεία της- προκειμένου να ανακινήσει τις πιστώσεις. Με αποθεματικά ξένου συναλλάγματος που αγγίζουν τα 3,56 τρισ. USD (στα τέλη Αυγούστου), η Κίνα διατηρεί ακόμα ένα επίπεδο ισχύος άνευ προηγουμένου.
 
Ταυτόχρονα με μια ήπια νομισματική πολιτική, η Κίνα θα μπορούσε να υιοθετήσει ένα κεϋνσιανό πρόγραμμα οικονομικής τόνωσης, με βάση το ήδη αναμενόμενο πρόγραμμα έκδοσης ομολόγων που είναι πιθανό να συγκεντρώσει 1 δισ. γουάν. Παρά το γεγονός ότι από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του, τον Νοέμβριο του 2012, ο πρόεδρος Xi Jinping είναι διστακτικός απέναντι στο ενδεχόμενο εφαρμογής ενός μεγάλου πακέτου οικονομικής τόνωσης, και αντ” αυτού προτιμά τις μεμονωμένες ενέργειες προσαρμογής, δεν θα καταφέρει να αποφύγει αυτή την επιλογή για πολύ ακόμα αν θέλει να πετύχει τους επίσημους μακροοικονομικούς στόχους της χώρας του.
 
Ένα κινέζικο νομισματικό «μπαζούκα» ενδεχομένως να παρείχε κάποια προσωρινή ασφάλεια στις παγκόσμιες αγορές. Το να πιστέψουμε, όμως, ότι θα μπορούσε να σώσει την παγκόσμια οικονομία σε περίπτωση που οι ανεπτυγμένες χώρες βυθιστούν στην κρίση θα ήταν υπερβολικό.
Όλοι πίστευαν ότι η παγκόσμια οικονομία κατευθυνόταν σε βιώσιμη ανάπτυξη. Ωστόσο, ολοένα και περισσότεροι βασικοί δείκτες (ο δείκτης δευτερογενούς παραγωγής Empire Manufacturing στις ΗΠΑ, η βιομηχανική παραγωγή και το επιχειρηματικό συναίσθημα στην Ιαπωνία, το ΑΕΠ στον Καναδά, οι τιμές του χαλκού, κ.λπ.) εγείρουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο μιας παγκόσμιας ύφεσης.
Οι αναδυόμενες αγορές είναι οι πρώτες που θα την υποστούν. Η Βραζιλία άνοιξε τον δρόμο και η Τουρκία είναι πιθανόν η επόμενη στη σειρά. Ο αυξανόμενος κίνδυνος μιας ύφεσης λογικά θα εντείνει τις πιέσεις προς τις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να παρέχουν ρευστότητα στην αγορά.
 
Το τέλος των νομισματικών πολιτικών
 
Η πιθανή ανακοίνωση αρνητικών επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα εκληφθεί ως μια απελπισμένη ενέργεια με τεράστιες αρνητικές συνέπειες, καθώς τα επιτόκια υπό του μηδενός θα εντείνουν τις χρηματοοικονομικές στρεβλώσεις. Μια τέτοια κίνηση θα τόνιζε ότι είναι αδύνατον να διαφύγουμε από νομισματικές πολιτικές χαλάρωσης.
 
Η απερισκεψία αυτή θα διαρκέσει όσο και η αξιοπιστία των κεντρικών τραπεζών. Αλλά η εν λόγω αξιοπιστία έχει ήδη πληγεί, ειδικά μετά την απροσδόκητη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας, νωρίτερα εντός του έτους, να αποσύρει την ελάχιστη συναλλαγματική ισοτιμία του ελβετικού φράγκου, αλλά και τον δισταγμό της επικεφαλής της Fed, Janet Yellen, κατά τη συνέντευξη τύπου στις 17 Σεπτεμβρίου.
 
Είναι απλώς θέμα χρόνου προτού οι αγορές συνειδητοποιήσουν ότι τα όρια της νομισματικής πολιτικής έχουν εξαντληθεί.
 
Η κρίση που δεν τελείωσε ποτέ
 
Η αδυναμία που χαρακτηρίζει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα είναι εν μέρει αποτέλεσμα της απουσίας μιας πραγματικής κάθαρσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος το 2008. Έχει γίνει αδιανόητο να αφήσουμε ολόκληρα τμήματα του συστήματος να καταρρεύσουν, και ο χαρακτηρισμός ορισμένων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων ως «συστημικά» εντάσσεται σε αυτή τη λογική.
 
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που επιδιώκουν να διατηρήσουν στη ζωή μη υγιή οικονομικά και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κάνουν λάθος. Η ουσία του καπιταλισμού έγκειται ακριβώς στη διαδικασία της δημιουργικής καταστροφής. Όσες εταιρείες αδυνατούν να καινοτομήσουν όταν έρχονται αντιμέτωπες με νέους ανταγωνιστές ή αναλαμβάνουν δυσανάλογους χρηματοοικονομικούς κινδύνους, οφείλουν να υποστούν τις συνέπειες.
 
Το 2008, οι δημόσιες αρχές αρνήθηκαν να αναλάβουν την ευθύνη του κοινωνικού κόστους από τα εκτεταμένα  περιστατικά πτώχευσης. Ωστόσο, παρά τον ρόλο τους ως «δανειστές ύστατης ανάγκης», τα κράτη δεν μπόρεσαν να αποφύγουν το μαζικό κύμα ανεργίας.
 
Με την άρνησή τους να μεταρρυθμίσουν το σύστημα, έθεσαν σε κίνδυνο τις προοπτικές μιας βιώσιμης επανόδου σε ρυθμούς ανάπτυξης, και αυτό εξαιτίας του υπερβολικού χρέους. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά ετών, το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά 57 δισ. USD – ένα ποσό σχεδόν ισοδύναμο με το παγκόσμιο ΑΕΠ. Αυτό που βλέπουμε σήμερα δεν είναι μια οδός διαφυγής από την κρίση. Αντιθέτως, βρισκόμαστε στο χείλος μιας νέας χρηματοοικονομικής καταστροφής.
 
 
 
imerisia.gr



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η δίκη για το Σκάνδαλο του αιώνα θα γίνει χωρίς πολιτικούς κατηγορούμενους!

Η ΧΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΗ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΜΑ

– ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ 64 ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΑ «ΜΑΥΡΑ» ΤΑΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΙΖΕΣ
– «ΚΟΛΥΜΒΗΘΡΑ ΤΟΥ ΣΙΛΩΑΜ» ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ
– ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ

Για όσους αναρωτιούνται γιατί ο τόπος δεν αλλάζει σελίδα η απάντηση είναι πλέον ξεκάθαρη: Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει καμία απολύτως πολιτική βούληση για ανατροπή και για πάταξη της διαπλοκής.

Σε λίγες μέρες, στις 27 Νοεμβρίου 2015 αναμένεται να ξεκινήσει η εκδίκαση της κορυφαίας υπόθεσης που αφορά στο λεγόμενο «σκάνδαλο των σκανδάλων», με συνολικά 64 κατηγορούμενους, οι οποίοι βαρύνονται με σωρεία κακουργηματικών πράξεων.

Μόνο που κανένας από τους «πρωταγωνιστές» αυτής της δίκης δεν είναι πολιτικός.

Το μεγαλύτερο βάρος των κατηγοριών θα σηκώσει ο Τσουκάτος για το ένα εκατομμύριο που μπήκαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ κι από εκεί και πέρα «όλα καλά, όλα ανθηρά»…



Η δίκη των υπευθύνων για την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens συνοδεύεται προτού καν αρχίσει ακόμη με τόνους ολόκληρους από χαρτί και μελάνι και χιλιάδες σελίδες δικογραφίας, όπου περιγράφονται τα «αμαρτωλά» δρομολόγια των χρημάτων, δηλαδή οι μίζες του γερμανικού «κολοσσού» προς την Ελλάδα.

Όμως αυτή η «δίκη του αιώνα» κρύβει απύθμενη υποκρισία: κανένας – ή σχεδόν κανένας – πολιτικός δεν πρόκειται να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου, ώστε να λογοδοτήσει για τα όσα αφορούν στο μεγαλύτερο πολιτικό σκάνδαλο των τελευταίων 30 χρόνων.


                                                            Χάινριχ φον Πίρερ

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι από τους 64 κατηγορούμενους οι 15 είναι Γερμανοί, πρώην στελέχη της εταιρείας και μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο πρώην επικεφαλής της Siemens Χάινριχ φον Πίρερ, ο οποίος ακόμα και σήμερα φέρεται να διατηρεί στενές σχέσεις με τον στενό πολιτικό πυρήνα της γερμανικής κυβέρνησης.

                                                 
                                       Ο μεγάλος απών και ο αυτόχειρας
Τη στιγμή, όμως, που οι 64 κατηγορούμενοι ετοιμάζονται να βρεθούν στο «σκαμνί», δύο πρόσωπα που γνώριζαν πολλά για την υπόθεση δεν θα παραβρεθούν ποτέ στη δίκη του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων: Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και ο Χάιντς-Γιοακίμ Νόιμπεργκερ.



           

           




Ο Χριστοφοράκος, σύμφωνα με πληροφορίες, το τελευταίο διάστημα κατοικοεδρεύει στο Μόναχο.
Είναι, κατά πολλούς, ο άνθρωπος-κλειδί που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα.

Το άλλοτε ισχυρό στέλεχος της Siemens κατέχει σημαντικές πληροφορίες για τις υπόγειες διαδρομές του χρήματος από και προς την Ελλάδα και σίγουρα θα είχε πολλά να πει, αν βεβαίως δεν είχε φροντίσει να εξαφανιστεί από την χώρα με σχεδόν κινηματογραφικό τρόπο.

Μάλιστα, κατόρθωσε να γλιτώσει από τρία ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, ενώ παρά τη σύμφωνη γνώμη του Εφετείου του Μονάχου για έκδοσή του στην Ελλάδα, τελικά το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε τα αιτήματα της έκδοσης ως αντισυνταγματικά.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι όλα τα αδικήματα που τον βάρυναν από πλευράς γερμανικής δικαιοσύνης είχαν ήδη παραγραφεί, κατόπιν απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βαμβέργης στις Νοεμβρίου 2009.

Ο 60χρονος επιχειρηματίας, μάλιστα, κατά την εξέτασή του από Έλληνες βουλευτές (μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής) στις 27 Οκτωβρίου 2010 ισχυρίστηκε ότι δεν είχε δωροδοκήσει κόμματα και πολιτικούς, καθώς και ότι δεν είχε ιδιαίτερα φιλικές σχέσεις με πολιτικά πρόσωπα.

Ακόμη και σήμερα παραμένει απορίας άξιον γιατί οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις δεν κίνησαν εκ νέου τις δέουσες διαδικασίες για την κλήτευσή του ενώπιον της ελληνικής δικαιοσύνης.

 

                                              Χάιντς-Γιοακίμ Νόιμπεργκερ

Ο δεύτερος μεγάλος απών από τη δίκη της 27ης Νοεμβρίου είναι ο πρώην οικονομικός διευθυντής της Siemens Χάιντς-Γιοακίμ Νόιμπεργκερ.

Ο άλλοτε επίσης ισχυρός άνδρας του γερμανικού «κολοσσού» είχε βρεθεί νεκρός στις 5 Φεβρουαρίου 2015, όταν έπεσε με το αυτοκίνητό του από γέφυρα στο Μόναχο.

Με πλούσια θητεία κι εμπειρία στην JP Morgan, ο Νόιμπεργκερ έγινε ο οικονομικός «τσάρος» της Siemens το 1998, αλλά το 2006 παραιτήθηκε στη σκιά του πολύκροτου σκανδάλου με τα «μαύρα ταμεία» και τις δωροδοκίες.

Δεν παραδέχτηκε ποτέ την ενοχή του, ενώ το 2012 προσήλθε σε δίκη, κατά την οποία του επιβλήθηκε πρόστιμο 15 εκατομμυρίων ευρώ για παράβαση καθήκοντος, απόφαση για την οποία άσκησε έφεση.

Μόλις πέρυσι το 2014, είχε καταλήξει σε συμβιβασμό με την εταιρεία, καταβάλλοντας 2,5 εκατ. ευρώ στην εταιρεία.

Ο Τσουκάτος

Αντίθετα, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσει ο Θεόδωρος Τσουκάτος, ο άλλοτε στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη.


         

Ο πάλαι ποτέ «στρατηγός» των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ελέγχεται για το ποσό του 1 εκατ. ευρώ που βρέθηκε στον λογαριασμό του και σύμφωνα με δικαστική απόφαση είχαν προέλθει ως χορηγία από τη γερμανική εταιρεία.

Όπως ο ίδιος είχε ισχυριστεί κατά το παρελθόν, τα χρήματα αυτά προορίζονταν για το κόμμα.

Όμως η Χαριλάου Τρικούπη τον άφησε έκθετο και πλέον στη δίκη αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον η κατάθεσή του.


Τα «ορφανά» εκατομμύρια και υπόλοιποι «πρωταγωνιστές»

Οι δικαστικές αρχές καλούνται στη δίκη-μαμούθ να ανακαλύψουν και το τι συμβαίνει με ένα ποσό ύψους 55 εκατ. ευρώ, που έχει χαρακτηριστεί ως «αγνώστου αποδέκτη».

Παράλληλα, θα εξεταστεί και η «αμαρτωλή» σύμβαση 8002/97 της Siemens με τον ΟΤΕ, η οποία, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, επέφερε σημαντική ζημία στο ελληνικό Δημόσιο.

Εξάλλου, στο εδώλιο θα καθίσουν και πρώην στελέχη του ΟΤΕ, τα οποία είχαν εισπράξει συγκεκριμένα ποσά.

Στους κατηγορούμενος ξεχωρίζει η περίπτωση του Πρόδρομου Μαυρίδη, ο οποίος κατηγορείται για διακίνηση «μαύρου χρήματος» ύψους 46 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είχε διακινηθεί από τους Γερμανούς διαχειριστές του παράνομου ταμείου, τον Ράινχαρτ Σίκατσεκ και τον Μίκαελ Κουτσενρόιτερ.



Κατηγορούμενοι για διακίνηση ποσού πάνω από 20 εκατ. ευρώ είναι και ο Χρήστος Καραβέλας, ο οποίος εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να διαφεύγει τη σύλληψη αλλά και ο Ηλίας Γεωργίου, ο οποίος δικάζεται ήδη για την ίδια υπόθεση στο Εφετείο μαζί με τον πρώην υπουργό των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, Τάσο Μαντέλη.



πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΚΑΙ Η ΠΩΛΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΑΡΙΘΜΟΥΣ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ!!!

Ολόκληρο το σχέδιο ξεπουλήματος της χώρας – οικονομικές αλλά και κοινωνικές – πολιτικές οι επιπτώσεις
 
Δημοσιεύουμε παρακάτω το πλήρες σχέδιο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας από το ΤΑΙΠΕΔ, από επίσημη παρουσίαση του ΤΑΙΠΕΔ με ημερομηνία 30 Ιουλίου 2015, 15 μέρες μετά τη συμφωνία κορυφής για το 3ο μνημόνιο και την ψήφιση του 1ου προαπαιτούμενου νόμου.
 
 Το ξεπούλημα της Ελλάδας με αριθμούς και φωτογραφίες
 
 
 
ΟΛΠ, ΟΛΘ και 10 περιφερειακά λιμάνια
 
 
ΟΣΕ – ΤΡΑΙΝΟΣΕ
 
 
14 Περιφερειακά Αεροδρόμια
 
 
Εγνατία Οδός και οι άλλες Εθνικές Οδοί
 
 
Μαρίνες Αλίμου, Νέας Επιδαύρου, Ύδρας, Πόρου, Χίου, Πύλου και σε όλη την Ελλάδα
 
 
ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ
 
ΔΕΗ
 
Το κείμενο είναι στα Αγγλικά (όπως άλλωστε και τα μνημόνια που ψηφίζονται από τη βουλή τα τελευταία 5 χρόνια), με Ελληνική μετάφραση στα κύρια σημεία του από το μέλος της Επιτροπής μας (το οποίο και ευχαριστούμε)
 
Τα ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας:
 
Παραδίδει σε ιδιώτες κρίσιμης σημασίας για τις λαϊκές ανάγκες υποδομές (νερό, ρεύμα, συγκοινωνίες, επικοινωνίες), ορισμένες από τις οποίες είναι κρίσιμες και από άποψη εθνικής ασφάλειας (ΟΤΕ, αεροδρόμια κλπ)
 
Η περιουσία του δημοσίου, που δημιουργήθηκε με χρήματα του Ελληνικού λαού, ξεπουλιέται κακήν – κακώς και με εξευτελιστικό τίμημα, εκατοντάδες (και χιλιάδες) φορές κάτω από την πραγματική της αξία. Οι αγοραστές, γνωρίζοντας τη μνημονιακή υποχρέωση του ξεπουλήματος με συγκεκριμένες μάλιστα προθεσμίες, χαμηλώνουν ακόμα πιο πολύ το τίμημα και χειροτερεύουν (σε όφελός τους) τους όρους. Για παράδειγμα, η Fraport (αγοραστής των 14 περιφερειακών αεροδρομίων) φέρεται τώρα απρόθυμη να τηρήσει αυτά για τα οποία είχε δεσμευτεί στην περσινή προσφορά της. Ζητά «να της παρασχεθούν αδιαμφισβήτητες εγγυήσεις για την παραχώρηση», ενώ «δυσκολεύεται να εξασφαλίσει χρηματοδότηση εξαιτίας του ρίσκου της χώρας»!
 
Πωλήσεις δημόσιας περιουσίας κάτω από τέτοιες συνθήκες, αποτελούνθερμοκήπιο διαφθοράς και σκανδάλων. Για παράδειγμα, «Η εκποίηση των 28 δημοσίων κτιρίων έφτασε μετά από παρεμβάσεις πολιτών στην εισαγγελέα διαφθοράς, ασκήθηκε δίωξη κατά στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ για απιστία κατά του δημοσίου σε βαθμό κακουργήματος και επιδικάστηκε πρόστιμο 600 εκ ευρώ. Επίσης, η ιδιωτικοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης σταμάτησε γιατί το ΣτΕ δεν έκανε δεκτό το ΕΣΧΑΔΑ» (απόσπασμα από κοινή ανακοίνωση τριών κινημάτων ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις).
 
Το δημόσιο χάνει έσοδα πολλαπλάσια από το τίμημα της πώλησης, το οποίο συνήθως το λαμβάνει σε δόσεις, αν το λάβει τελικά (γιατί έχουμε και περιπτώσεις που δεν το λαμβάνει). Και πάλι το παράδειγμα αφορά στη Fraport: H Fraport θα πληρώσει στο Ελληνικό Δημόσιο μόνο 1,234 δις ευρώ, όσα είναι τα τριετή καθαρά έσοδα του κράτους από αυτά τα αεροδρόμια, εκ των οποίων τα 520 εκατ. θα κληθεί το Δημόσιο να επιστρέψει στην Ε.Ε. ως απραγματοποίητα έργα ΕΣΠΑ που ήδη τρέχουν. Την ίδια στιγμή μάλιστα που η επίσης γερμανική εταιρία διαχείρισης του Αερολιμένα Αθηνών (Hochtief) καθυστερεί να πληρώσει ΦΠΑ 1,4 δις στο κράτος. Ο δε ιδιώτης επενδυτής θα εισπράξει πάνω από 22 δισ. ευρώ στα 40 χρόνια της παραχώρησης.
 
Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις πάνε στην εξυπηρέτηση της μαύρης τρύπας του χρέους, δηλαδή σε ένα βαρέλι δίχως πάτο, με μόνους ωφελημένους, εκτός από τους αγοραστές, τους δανειστές. Όπως δηλώνει ο Μάικλ Χάντσον, καθηγητής οικονομικών και σύμβουλος πολλών κυβερνήσεων: “Σήμερα η Ελλάδα δεν έχει τα αναγκαία έσοδα να αποπληρώσει τα δάνεια της. ‘Eτσι της λένε.
 
Εάν δεν έχετε να πληρώσετε, να δώσετε την περιουσία σας. Όμως, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο κανένα κυρίαρχο κράτος δεν μπορεί να στερηθεί την περιουσία του. Εδώ δεν είναι μόνο το ότι γίνεται υπέρβαση της δημοκρατίας αλλά απορρίπτεται ο ίδιος ο ορισμός του κυρίαρχου κράτους σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. ‘Αρα είναι κάτι πολύ πιο σοβαρό από μια επίθεση στη δημοκρατία, είναι ένας διευρωπαικός πόλεμος”.
 
Η περιουσία παραδίδεται απαλλαγμένη από βάρη (πχ. χρέη κλπ), τα οποία φορτώνονται στον Ελληνικό λαό. Πρόσφατο παράδειγμα ο νόμος που ψηφίστηκε στις 16 Οκτώβρη 2015, που διαγράφει τα χρέη της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΣΕ προς το Δημόσιο, φορτώνοντάς τα στον Ελληνικό λαό, για να γίνει η πώληση πιο επωφελής για τον αγοραστή.
 
Μόνο το κερδοφόρο κομμάτι της περιουσίας πωλείται, αφήνοντας το ζημιογόνο τμήμα στο δημόσιο, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδα του δημοσίου. Ο ίδιος ο νυν αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, τόνιζε παλαιότερα σε Γερμανούς δημοσιογράφους: «Η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να πουλήσει 14 από τα κερδοφόρα αεροδρόμια και τα άλλα, τα μη κερδοφόρα, τα προβληματικά, πάνω από 30 αεροδρόμια δηλαδή που δεν έχουν κέρδη και πρέπει να συνεχίσουν να επιδοτούνται, παραμένουν στο ελληνικό δημόσιο. Αυτό είναι ένα μοντέλο που δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά στην Ευρώπη. Αυτό ταιριάζει περισσότερο σε μια τριτοκοσμική αποικία παρά σε μια χώρα μέλος της ΕΕ.». Είναι ο ίδιος υπουργός που θα εφαρμόσει τώρα την τριτοκοσμική αυτή συμφωνία!
 
Οι ιδιώτες, που αγοράζουν τη δημόσια περιουσία με μοναδικό σκοπό το κέρδος, θα αυξήσουν τα τιμολόγια και τις τιμές για τον καταναλωτή, αδιαφορώντας για τις λαϊκές ανάγκες. Παραδείγματα είναι γνωστά από το παρελθόν της χώρας, με την ΟΥΛΕΝ στο νερό και την Πάουερ στο ρεύμα (δείτε εδώ). Αλλά και στις μέρες μας, όπου οι ιδιωτικοποιημένες εταιρείες νερού απέτυχαν πλήρως σε όλη την υφήλιο και γυρίζουν ξανά στο δημόσιο έλεγχο (πχ. Παρίσι)
 
 
Έτσι, βασικές κοινωνικές υπηρεσίες, που το κράτος υποχρεούται να παρέχει δωρεάν στους πολίτες του, γίνονται πλέον αντικείμενο κερδοσκοπίας από το κεφάλαιο, με το κράτος να μην έχει πλέον δυνατότητα παρέμβασης σε τιμολόγια και όρους παροχής υπηρεσιών (πχ. για ευπαθείς ομάδες), παρά μόνο ίσως κατόπιν αδράς επί πλέον αμοιβής προς τους ιδιώτες ιδιοκτήτες.
 
Οι ιδιώτες όμως δεν επενδύουν (γιατί επενδύσεις = κόστος), ιδίως σε τομείς όπου οι επενδύσεις έχουν τεράστιο κόστος (όπως στην ηλεκτρική ενέργεια) αρκούμενοι στην επέκταση του πελατολογίου τους (= κέρδος). Τα αποτελέσματα είναι γνωστά: Το πρώτο καθολικό Black out στις ΗΠΑ και τον Καναδά έγινε το 2003, λίγα χρόνια μετά την ιδιωτικοποίηση του ηλεκτρικού ρεύματος, γιατί οι ιδιωτικές εταιρίες δεν επένδυαν σε εργοστάσια παραγωγής, αλλά προσπαθούσαν μόνο να κερδίσουν νέα πελατεία χωρίς δυνατότητα να εξυπηρετήσουν τη νέα ζήτηση.
 
Οι ιδιώτες εφαρμόζουν αντεργατικές πολιτικές, με απολύσεις, μείωση προσωπικού (και αντίστοιχα μείωση ποιότητας υπηρεσιών και ασφάλειας των εργαζομένων). Παράδειγμα τα έργα και ημέρες της Fraport, αγοραστή των 14 κερδοφόρων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, σε άλλα αεροδρόμια που έχει στην κατοχή της.
 
Οι αγοραστές εξυπηρετούν με τις αγορές τους τα δικά τους συμφέροντα αλλά και τα συμφέροντα των χωρών τους, μιας που πολλές φορές είναι κρατικές εταιρίες (πχ. η Deutsche Telecom, αγοραστής του ΟΤΕ και η Fraport αγοραστής των 14 αεροδρομίων), και όχι του Ελληνικού λαού και της χώρας. 
Κατά δήλωση του Καθηγητή κύριου Rudolf Hickel, από Πανεπιστήμιο της Βρέμης: «Στην ουσία, λαμβάνει χώρα μια αλλαγή της ιδιοκτησίας ενός αριθμού εύρωστων ελληνικών κρατικών επιχειρήσεων σε γερμανικά χέρια. Και εν κατακλείδι, είναι σημαντικό να σημειώσουμε, ότι τα κέρδη, τα σημαντικά κέρδη που εμφανίζουν αυτά τα 14 αεροδρόμια, στην ουσία αντί να διοχετεύονται στα ελληνικά δημόσια ταμεία, θα πηγαίνουν κατ” ευθείαν σε Γερμανικά δημόσια ταμεία.»
Τέλος, η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας εντάσσεται στη νεοφιλελεύθερη πολιτική της ιδιωτικοποίησης όλων των δυνάμει κερδοφόρων δραστηριοτήτων που σήμερα ανήκουν στο κράτος, με τημετατροπή τους σε κερδοφόρες, μέσω:
 
Αύξησης τιμολογίων, που εφαρμόζονται συνήθως λίγοπριν τις ιδιωτικοποιήσεις, για να μην καταλάβει ο λαός το κόλπο, να μην είναι σαφής η ταξική φύση των σχετικών στατιστικών πριν και μετά την ιδιωτικοποίηση, και για να σιγουρευτεί ο επενδυτής για τα κέρδη του.
Της σχεδιασμένης απόλυτης υποβάθμισης των δημόσιων ανταγωνιστικών δομών (πχ. στη υγεία, την παιδεία, τις συγκοινωνίες και την ασφάλιση) ώστε η «πελατεία» να οδηγηθεί σχεδόν αναγκαστικά στον ιδιωτικό τομέα
 
Της παράδοσης των δικτύων (π.χ. διανομής ενέργειας, φυσικού αερίου, νερού, σιδηροδρόμων, εθνικών οδών), που σημειωτέον έχουν και το μεγαλύτερο κόστος κατασκευής, επίσης σε ιδιώτες (όπου αυτό συμφέρει) ή του ελέγχου τους από «ανεξάρτητες» αρχές (αν δε συμφέρει η ιδιωτικοποίηση), που θα διασφαλίζουν την κερδοφορία των ιδιωτών παρόχων υπηρεσιών. Έτσι, το δίκτυο της ΔΕΗ (που δημιουργήθηκε με τεράστιο κόστος για τον Ελληνικό λαό), ή οι γραμμές του ΟΣΕ, θα χρησιμοποιούνται από ιδιωτικές «εταιρίες λειτουργίας», που θα τις εκμεταλλεύονται χωρίς να ξοδεύουν δεκάρα για την ανάπτυξή τους, κερδίζοντας (χωρίς κόστος) πελάτες – καταναλωτές.
Αφήνουν δε στο κράτος όλες τις άλλες ζημιογόνες δραστηριότητες εξυπηρέτησης του κεφαλαίου που αυτοί οι ίδιοι δε θέλουν να αναλάβουν (όχι βεβαίως τις κοινωνικές του υπηρεσίες, τις οποίες θέλουν με λύσσα να εξαφανίσουν), για να τις εκμεταλλεύονται, και να καταγγέλλουν μετά το κράτος για ανικανότητα, αφού είναι ζημιογόνο.
 
Αυτή η πολιτική υπονομεύει επίσης και κάθε προσπάθεια κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής, αφού:
Παραδίδει ολόκληρη την οικονομική ζωή στο κεφάλαιο, ενισχύοντας έτσι και την πολιτική του δύναμη.
 
Συρρικνώνει μέχρι εξαφανίσεως το κράτος, και έτσι και την αρχική (τη στιγμή της πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής)δυνατότητα μιας νέας λαϊκής κυβέρνησης
 
Βαθαίνει την εξάρτηση (δυσκολεύοντας έτσι τη δυνατότητα άσκησης ανεξάρτητης πολιτικής από μια λαϊκή κυβέρνηση)
 
Αυξάνει δραματικά τις ανισότητες (και έτσι ενισχύει δραματικά και το συσχετισμό δύναμης υπέρ του κεφαλαίου)
 
Καταστρέφει το λαό και τη χώρα, δημιουργώντας πιεστικές ανάγκες άμεσης αναστροφής της πορείας και ανακούφισης του λαού σε περίπτωση κοινωνικής αλλαγής, αλλά και άμεσες ανάγκες ανακούφισης και αντίστοιχα καθήκοντα για το κίνημα ήδη από σήμερα.
 
Ενισχύει την ιδεολογική κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού, αφού εμφανίζει τη δική του πολιτική ως επικρατούσα, και ως εκ τούτου ως «ρεαλιστική», ως τη μόνη εν τέλει εναλλακτική (TINA: There Is No Alternative). Τι κι αν αυτή η πολιτική προτάθηκε ήδη από τη δεκαετία του 50, αλλά απέτυχε παταγωδώς παντού όπου υπήρχε στοιχειώδης δημοκρατία; Τι κι αν χρειάστηκε, από τη Χιλή του 1973 μέχρι το Ιράκ και την Ελλάδα του σήμερα, οι υποστηρικτές της να εκμεταλλευτούν (ή να δημιουργήσουν) μια σειρά από τρομακτικά σοκ (αιμοσταγείς χούντες, βασανιστήρια, πολέμους, φυσικές καταστροφές, χρέος) για να την επιβάλουν; Τι κι αν παντού όπου τελικά επιβλήθηκε ο νεοφιλελευθερισμός, πέτυχε μόνο την εξαθλίωση της τεράστιας πλειοψηφίας του πληθυσμού, την τεράστια αύξηση του χάσματος πλουσίων και φτωχών, την κατάργηση της δημοκρατίας και την καταστροφή ολόκληρων χωρών;
 
Έτσι, αυτή η πολιτική βρίσκεται σε απόλυτη αντίθεση με την πολιτική του λαίκού κινήματος και τη στρατηγική της αριστεράς, οποιασδήποτε απόχρωσης. Δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν μια από τις «αποδεκτές» τακτικές που μπορεί να εφαρμόσει μια αριστερή κυβέρνηση τάχα συγκυριακά, να αποδεχτεί μια αριστερή αντιπολίτευση, ή να γίνει ανεκτή από το λαϊκό κίνημα, αφού αποτελεί κεντρικό στοιχείο της αντίπαλης στρατηγικής.
 
Για του λόγους αυτούς, η αντιμετώπιση του ξεπουλήματος των «ασημικών» του δημοσίου, πρέπει να αντιμετωπισθεί από το λαϊκό κίνημα ως αυτό που πραγματικά είναι: Μια πολιτική καταστροφική για το λαό και τη χώρα, που ευνοεί τους λίγους και εξαθλιώνει τους πολλούς, ενταγμένη στη στρατηγική του κέρδους του κεφαλαίου και της πολιτικής κυριαρχίας του κατεστημένου.
 
 
 
 


 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!