EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Δείτε όλη τη νομική διαδικασία για το πως θα κάντε αγωγή στην εισπρακτική και πως μπορείτε να λάβετε αποζημίωση

Ένα μεγάλο όπλο σε χιλιάδες δανειολήπτες που πέφτουν θύματα όχλησης, κυνηγητού, διασυρμού μέχρι και εκβιασμού από εισπρακτικές εταιρίες που  χρησιμοποιούν τα προσωπικά τους δεδομένα με τις  ευλογίες των τραπεζών, δίνει νέα δικαστική απόφαση. Η οποία έρχεται να προστεθεί σε σωρεία παλαιότερων και δίνει το δικαίωμα στο δανειολήπτη να διεκδικήσει αγωγή περίπου 6.000 ευρώ από την εισπρακτική.

Η απόφαση αυτή θα λειτουργήσει ουσιαστικά ως νομολογία τη μεθοδολογία με την οποία λειτουργούν οι εισπρακτικές και τις παραβιάσεις είτε προσωπικών δεδομένων είτε προσβολής στοιχείων της προσωπικότητας στην ιδιωτική ή επαγγελματική ζωή και, όπως εκτιμούν έμπειροι νομικοί, θα αποτελέσει εφαλτήριο για μαζικές αγωγές εναντίον των εισπρακτικών.

Πώς όμως μπορείτε να προχωρήσετε σε αγωγή κατά των εισπρακτικών εταιριών, πως μπορείτε να προστατευτείτε από τις συνεχείς ενοχλήσεις τους, ποια είναι τα δικαιώματα σας; Η “PRESS” σας παρουσιάζει ένα χρήσιμο οδηγό που απαντάει σε όλα τα ερωτήματα σας.

Αγωγές και κόστος

Αν επιθυμείτε να προβείτε σε αγωγή αποζημίωσης απέναντι στην παράνομη διαρροή δεδομένων σας και στην ανεπίτρεπτη ενόχληση για το χρέος σας από τρίτο, οφείλετε να γνωρίζετε ότι οι αγωγές αφορούν και στις τράπεζες και τις εισπρακτικές και πρόκειται για:

– Αγωγή αποζημίωσης για την υλική βλάβη που υπεστήκατε λόγω της παραβίασης προσωπικών δεδομένων και της επαγγελματικής ζημίας αφού εξευτελιστήκατε ή διασυρθήκατε σε επαγγελματικό χώρο (π.χ. επαγγελματική μείωση ή απόλυση) ή στον οικογενειακό περίγυρο π.χ. τηλεφωνήματα σε συζύγους ή παιδιά.

-Αγωγή για την ηθική βλάβη που υπέστη η προσωπικότητά σας από τις ενέργειες αυτές.

Όσον αφορά το κόστος υποβολής της αγωγής, η αμοιβή του δικηγόρου μπορεί να συμφωνηθεί σε ποσοστό επί του τελικού ποσού αποζημίωσης που θα εκδικάσει το δικαστήριο ενώ υποχρεωτικά θα πληρώσετε, δικαστικό ένσημο που είναι περίπου 1/100 της οικονομικής αξίωσης του αιτούντος (δηλ. για αξίωση 20.000 ευρώ αποζημίωση 200 ευρώ), παράσταση δικηγόρου που στοιχίζει περίπου 150 ευρώ και την κοινοποίηση της αγωγής μέσω δικαστικού κλητήρα, που είναι επίσης 150 ευρώ.
Σύμφωνα με την εφετειακή απόφαση, υποχρέωση έχουν και οι τράπεζες να ενημερώνουν το δανειολήπτη τους πριν μεταβιβάσουν τα προσωπικά δεδομένα των πελατών τους σε εισπρακτικές.

Οι δεύτερες, όταν λάβουν τα προσωπικά δεδομένα των δανειοληπτών και πριν αρχίσουν τις οχλήσεις, οφείλουν να τους ενημερώνουν εγγράφως ότι έχουν τα προσωπικά τους στοιχεία. Επίσης έχουν την υποχρέωση να γνωστοποιούν στον δανειολήπτη το όνομα του υπευθύνου της εταιρίας, το σκοπό της χρήσης των προσωπικών τους δεδομένων και ότι θα κάνουν χρήση των δεδομένων αυτών.

Εάν δεν τηρηθούν οι συγκεκριμένοι κανόνες που προστατεύουν τα προσωπικά δεδομένα και προκληθεί ηθική βλάβη στον δανειολήπτη, τότε, σύμφωνα με τον Αστικό Κώδικα, μπορεί ο τελευταίος να αξιώσει χρηματική ικανοποίηση, στην οποία το κατώτερο πλαφόν είναι 5.863 ευρώ, όπως τονίζεται στη δικαστική απόφαση.

Η απόφαση

Η υπ’ αριθμόν 1437/14 απόφαση του Εφετείου Αθηνών που δημιουργεί νομολογιακό δεδομένο, αφορούσε περίπτωση δανειολήπτη, ο οποίος λόγω οικονομικής στενότητας καθυστέρησε να πληρώσει 3 δόσεις ύψους 1.865 ευρώ από συνολικό δάνειο 25.000 ευρώ που είχε πάρει από τράπεζα. Υπάλληλος της εισπρακτικής εταιρίας –αφού είχε πληροφορηθεί όλα τα προσωπικά του δεδομένα από την τράπεζα- κάλεσε τον δανειολήπτη στο κινητό, αλλά και στο σταθερό τηλέφωνο.

Στο τηλέφωνο, όπως αναφέρεται στην απόφαση, απάντησε ο γιος του δανειολήπτη από τον οποίο η υπάλληλος της εισπρακτικής ζητούσε «χωρίς μάλιστα να τον ενημερώνει για λογαριασμό ποιάς εταιρίας τον καλούσε, να της επιβεβαιώσει τα σχετικά με τη ρύθμιση της επίδικης οφειλής του, προκαλώντας τόσο στον ίδιο όσο και στον πατέρα του μεγάλη ψυχική αναστάτωση, θυμό και οργή από το γεγονός ότι τα απόρρητα κατά το νόμο προσωπικά του δεδομένα είχαν ανακοινωθεί και διαρρεύσει χωρίς καμιά δική του ενημέρωση σε τρίτους».

Έτσι οι «παράνομες και υπαίτιες (από πρόθεση) πράξεις και παραλείψεις της τράπεζας (δια των προστιθέντων οργάνων της) προσέβαλαν την προσωπικότητα του δανειολήπτη και προκάλεσαν σ’ αυτόν σημαντική ηθική βλάβη, ενώ τα όργανα της τράπεζας, κατά την επεξεργασία (διαβίβαση, λήψη, καταχώρηση, χρήση) των προσωπικών δεδομένων αυτού, χωρίς την προηγούμενη ενημέρωση του, όφειλαν να γνωρίζουν την πιθανότητα επέλευσης της ηθικής βλάβης».

Η προστασία

Όσοι πάλι δεν επιθυμείτε ή δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να υποβάλλετε αγωγή μπορείτε να καταγγείλετε τις παράνομες και αθέμιτες εισπρακτικές ή και τραπεζικές οχλήσεις στη τηλεφωνική γραμμή 1520 της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή. Εναλλακτικά μπορείτε αφού ρωτήσετε το όνομα της εταιρίας που σας καλεί καθώς και το μητρώο της, να στείλετε την ακόλουθη επιστολή στην τράπεζα ή στην εταιρία που οφείλετε, κοινοποιώντας την σε καταναλωτικούς φορείς και στον Συνήγορο του Καταναλωτή: «Με την παρούσα σας δηλώνω ότι απαγορεύω και δεν συναινώ από σήμερα να διαβιβάζετε προσωπικά μου στοιχεία συμπεριλαμβανομένων και των πιθανών υπόλοιπων προς εσάς».

Αποζημιώσεις και για τα τηλεφωνήματα

Σε εκκρεμότητα βρίσκονται ωστόσο άλλες 20 περίπου αγωγές που έχουν κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών, αλλά και σε περιφερειακά δικαστήρια κατά εισπρακτικών και τραπεζών, όχι μόνο για διαρροή των προσωπικών δεδομένων τους, αλλά και για συκοφαντική δυσφήμηση, προσβολή της προσωπικότητας και πολλά ακόμα.

Έτσι λοιπόν, εάν έχετε απηυδήσει από τις συνεχείς ενοχλήσεις των αγενών τηλεφωνητών των εισπρακτικών εταιριών, ακόμα και για ασήμαντες οφειλές και σε ακατάλληλες ώρες και τόπους (πχ στη δουλειά σας), τώρα έχετε στα χέρια σας δεδικασμένο του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

Ακολουθήστε λοιπόν την πεπατημένη… Συγκεκριμένα, το δικαστήριο, με την υπ’ αριθμ. 3383/2012 απόφαση, επιδίκασε αποζημίωση 3.000 ευρώ στον δικηγόρο Λ.Ντ., κρίνοντας ότι τα συνεχή και προσβλητικά τηλεφωνήματα που δεχόταν από εισπρακτική εταιρία, για ανύπαρκτη οφειλή του, συνιστούν προσβολή για την προσωπικότητά του. Μάλιστα, με βάση την απόφαση του δικαστηρίου, «η προσβολή στην προσωπικότητα θα αναγνωριζόταν ακόμα και αν η οφειλή ήταν υπαρκτή».

Ουσιαστικά, το δικαστήριο έκρινε ότι οι εισπρακτικές εταιρίες δεν έχουν το δικαίωμα να πιέζουν παράνομα τους πολίτες, ακόμα και στην περίπτωση που εκείνοι πράγματι έχουν οφειλές προς κάποια τράπεζα. Αυτό σημαίνει πως οι καθημερινές τηλεφωνικές ενοχλήσεις, η με αγενή τρόπο υπενθύμιση της ύπαρξης οφειλών, οι κλήσεις σε τηλεφωνικούς αριθμούς της εργασίας τους ή η ενημέρωση τρίτων προσώπων για οφειλές των πελατών τραπεζών είναι ξεκάθαρα παράνομες.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, πριν την κατάθεση της αγωγής, έχετε δικαίωμα με εξώδικο.


πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να
τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μια απίστευτη ιστορία: Πώς χάθηκαν 600 κιλά χρυσού από την Ολυμπιακή

Την άγνωστη δικογραφία για τον «κλεμμένο χρυσό της Ολυμπιακής Αεροπορίας», βάρους 600 κιλών και αξίας 1,8 εκατ. ευρώ, αποκαλύπτεται σήμερα η απίστευτη απάτη μεγατόνων σε βάρος του πρώην κρατικού αερομεταφορέα, θα μπορούσε κάλλιστα να είναι σενάριο χολιγουντιανής ταινίας, καθώς φαίνεται πως η «κομπίνα» εξυφάνθηκε από ένα διεθνές κύκλωμα στο οποίο ενεπλάκησαν αμερικανικές και ελληνικές εταιρείες, ασφαλιστικοί κολοσσοί και εξανεμίστηκαν μυθικά χρηματικά ποσά.

Ολα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2002, όταν μια εταιρεία με έδρα στον Ασπρόπυργο αγόρασε μεγάλη ποσότητα καλωδίων (scrap) του ΟΤΕ, από τα οποία έγινε εξαγωγή χρυσού, λευκόχρυσου και πλατίνας, συνολικού βάρους άνω των 600 κιλών και αξίας άνω του 1,8 εκατομμυρίων ευρώ

εκατ. ευρώ. Όλα ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2002, όταν μια εταιρεία με έδρα στον Ασπρόπυργο αγόρασε μεγάλη ποσότητα καλωδίων του ΟΤΕ, από τα οποία έγινε εξαγωγή χρυσού, λευκόχρυσου και πλατίνας, συνολικού βάρους 600 κιλών και αξίας 1,8 εκατ. ευρώ.

Μια κοινοπραξία αμερικανικών εταιρειών συμφώνησε να αγοράσει τα ευγενή μέταλλα και να καταβάλει το αντίτιμο. Μια τρίτη εταιρεία, ελληνικών συμφερόντων, ανέλαβε τη μεσιτεία της πώλησης και υπογράφηκε σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό. Ο χρυσός τοποθετήθηκε σε ειδικά κιβώτια στις εγκαταστάσεις στον Ασπρόπυργο, τα οποία ελέγχθηκαν και μολυβδοσφραγίστηκαν από ανεξάρτητο πραγματογνώμονα.

Μεσολαβητής μεταξύ των πωλητών και των αγοραστών ορίστηκε από τους μεσίτες ο H.D., που γεννήθηκε στη Σουηδία και διαμένει στις ΗΠΑ. Οι μεσίτες ασφάλισαν τον χρυσό σε δύο ασφαλιστικούς κολοσσούς έναντι 1.650.000 δολαρίων. Επίσης, ανέλαβαν και τη μεταφορά του χρυσού από τον Ασπρόπυργο στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», για να αποσταλεί με εμπορική πτήση της Ο.Α. στη Φρανκφούρτη. Όταν όμως προσγειώθηκε το αεροπλάνο στο γερμανικό αεροδρόμιο διαπιστώθηκε πως ο χρυσός είχε κάνει... φτερά!

Η αγοράστρια εταιρεία στέλνει έγγραφο με το οποίο καθιστά την Ολυμπιακή Αεροπορία μοναδική και πλήρως υπεύθυνη για την απώλεια του χρυσού. Όπως προκύπτει, όμως, από τα βουλεύματα του Συμβουλίου Εφετών είχε στηθεί απάτη σε βάρος της Ο.Α.

Η εταιρεία που είχε αναλάβει τη μεσιτεία, με απάτη του μεσολαβητή, στελέχη της μεταφορικής εταιρείας αλλά και διεφθαρμένοι υπάλληλοι της Ο.Α. που φέρονται πως έλαβαν χρηματικά ανταλλάγματα για να πλαστογραφήσουν σειρά εγγράφων, ακόμα και τον ακτινολογικό έλεγχο των κιβωτίων με τον οποίο «πιστοποιείτο» η παραλαβή του χρυσού από την Ο.Α. Ώστε να σκηνοθετήσουν την εξαφάνιση του χρυσού, που παραμένει άφαντος 13 χρόνια μετά.

Από την προανάκριση της Εισαγγελίας και της Οικονομικής Αστυνομίας προκύπτει πως δεν παρελήφθησαν ποτέ τα επίμαχα εμπορεύματα. Ο χρυσός φέρεται να υπεξαιρέθηκε με ευθύνη των οκτώ κατηγορουμένων, οι οποίοι πήραν προκαταβολή ύψους 900.000 δολαρίων από την αγοράστρια εταιρεία και στη συνέχεια σκηνοθέτησαν «απώλεια» του χρυσού για να λάβουν αποζημίωση από την Ο.Α. και τις ασφαλιστικές εταιρείες ύψους περίπου 3 εκατ. δολαρίων.

Την «κομπίνα» φαίνεται να έστησαν στέλεχος της κοινοπραξίας αμερικανικών εταιρειών που αγόρασε τον χρυσό, οι ιδιοκτήτες της ελληνικής εταιρείας που ανέλαβαν τη μεσιτεία της πώλησης, υπάλληλοι της μεταφορικής εταιρείας και της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί της απάτης-μαμούθ θα καθίσουν στις 30 Νοεμβρίου στο εδώλιο. Ένας εκ των κατηγορουμένων έχει αποβιώσει, ορισμένοι φυγοδικούν και άλλοι κυκλοφορούν ελεύθεροι λόγω παρέλευσης του 18μηνου ορίου προφυλάκισης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Έθνους», μια εντυπωσιακή πτυχή της υπόθεσης είναι ότι η ΟΑ προέβη σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την αγοράστρια εταιρεία και κατέβαλε μεγάλο ποσό ως αποζημίωση, ενώ η ποινική διαδικασία ήταν σε εξέλιξη και από την έρευνα των ανακριτικών αρχών προέκυπτε απάτη και μάλιστα εγκληματικό σχέδιο σε βάρος της.

Στο δικόγραφο επισημαίνεται ότι από το πόρισμα της ΕΔΕ που είχε κάνει η ΟΑ προέκυπτε πως ο χρυσός δεν είχε εισέλθει στους χώρους του αεροδρομίου. Οπότε, πέραν όλων των οικονομικών απαιτήσεων, πολλών εκατομμυρίων που εγείρονται σε βάρους του κρατικού αερομεταφορέα, προκλήθηκε επιπλέον ζημία με την εξωδικαστική αποζημίωση που καταβλήθηκε. Εντύπωση προκαλεί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, και η απουσία της Ολυμπιακής από την ποινική διαδικασία.






Πηγή


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τρία χρόνια κάθειρξη για τον Υπουργό Παιδείας

Την ποινή τριών χρόνων κάθειρξης θα αντιμετωπίσει ο Υπουργός Παιδείας της χώρας  μας κ.Νίκος Φίλης αν εμμείνει στις απόψεις του περί άρνησης της Γενοκτονίας των Ποντίων που είχε εκφράσει δια του τύπου στην εφημερίδα Αυγή.  Αυτό θα συμβεί αν εφαρμοστεί ο νέος αντιρατσιστικός νόμος 4285/2014 (ΦΕΚ Α 191/10.9.2014).Όπως είναι γνωστό ο Υπουργός Παιδείας της χώρας μας σε άρθρο του πριν την ψήφιση του νόμου αρνείται τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου θεωρώντας πως δεν πρόκειται για Γενοκτονία αλλά για εθνοκάθαρση.

Το άρθρο 2 του νόμου 4285/2014 ξεκάθαρα αναφέρει την αυξημένη ποινή που προβλέπεται αν η άρνηση γίνει από Δημόσιο Λειτουργό όπως προφανώς και είναι ο Υπουργός Παιδείας :

Δημόσια επιδοκιμασία ή άρνηση εγκλημάτων

1. Οποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή δια του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, επιδοκιμάζει, ευτελίζει ή κακόβουλα αρνείται την ύπαρξη ή τη σοβαρότητα εγκλημάτων γενοκτονιών, εγκλημάτων πολέμου, εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, του Ολοκαυτώματος και των εγκλημάτων του ναζισμού που έχουν αναγνωριστεί με αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων ή της Βουλής των Ελλήνων και η συμπεριφορά αυτή στρέφεται κατά ομάδας προσώπων ή μέλους της που προσδιορίζεται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, το σεξουαλικό προσανατολισμό, την ταυτότητα φύλου ή την αναπηρία, όταν η συμπεριφορά αυτή εκδηλώνεται κατά τρόπο που μπορεί να υποκινήσει βία ή μίσος ή ενέχει απειλητικό ή υβριστικό χαρακτήρα κατά μίας τέτοιας ομάδας ή μέλους της, τιμωρείται με τις ποινές της παραγράφου 1 του προηγούμενου άρθρου.

2. Αν η πράξη της προηγούμενης παραγράφου τελέστηκε από δημόσιο λειτουργό ή υπάλληλο, κατά την άσκηση των ανατεθειμένων σε αυτόν καθηκόντων, επιβάλλεται φυλάκιση έξι (6) μηνών έως τριών (3) ετών και χρηματική ποινή δέκα χιλιάδων έως είκοσι πέντε χιλιάδων (10.000 – 25.000) ευρώ.»


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο ιός της… λογοκλοπής διδακτορικών ξαναχτυπά την κυβέρνηση της Μέρκελ

Ο ιός λογοκλοπής διδακτορικών ξαναχτυπά την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και το κόμμα της. Αυτή τη φορά η δόκτωρ Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, Γερμανίδα υπουργός Άμυνας και μεγαλοστέλεχος του χριστιανοδημοκρατικού CDU κατηγορείται ότι η διατριβή της περιέχει στοιχεία που είναι προϊόντα λογοκλοπής. Η ίδια το διαψεύδει κατηγορηματικά και ζητά την επανεξέταση της εργασίας της.

Δεν είναι η πρώτη φορά που Γερμανός πολιτικός έρχεται αντιμέτωπος με τέτοιο περιστατικό τα τελευταία χρόνια. Η πολιτική καριέρα του προκατόχου της φον ντερ Λέγεν στο υπουργείο Άμυνας, Καρλ - Τέοντορ τσου Γκούτενμπεργκ - επίσης από τα ελπιδοφόρα στελέχη των Χριστιανοδημοκρατών  (στο βαυαρικό CSU) - καταστράφηκε όταν διαπιστώθηκε λογοκλοπή στη διατριβή του. Το ίδιο συνέβη με τις Σιλβάνα Κοχ - Μέριν (αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής) και την Ανέτε Σαβάν (υπουργός Παιδείας).

Η ιντερνετική πλατφόρμα «VroniPlag Wiki», που παρακολουθεί και καταγράφει τα κρούσματα ακαδημαϊκής λογοκλοπής, έχει βάλει τώρα στο μικροσκόπιο την διατριβή της φον ντερ Λέγεν στην Ιατρική του Αννόβερου το 1990.

«Στοιχεία λογοκλοπής βρέθηκαν σε 27 από τις 62 σελίδες» της διατριβής της φον ντερ Λάιεν που είχαν μέχρι στιγμής εξεταστεί από την πλατφόρμα, δηλαδή «μια αναλογία 43,5%» σύμφωνα με την VroniPlag.

Ο Γκέρχαρντ Ντάνεμαν, καθηγητή του Δικαίου στο πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου και μέλος της πλατφόρμας, τον οποίο επικαλείται το Spiegel, υποστηρίζει ότι «37 αποσπάσματα» αντιβαίνουν σε ακαδημαϊκούς κανόνες.

Γίνονται για παράδειγμα συνεχείς επαναλήψεις φράσεων από ξένα κείμενα χωρίς η συγγραφέας να αναφέρει πως πρόκειται για βιβλιογραφικές αναφορές. «Η συχνότητα αυτών των λαθών και η ευκολία με την οποία θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί δείχνει μια χονδροειδώς πρόχειρη δουλειά» τονίζει ο Ντάνεμαν στην Sueddeutsche Zeitung.



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το τρίτο μνημόνιο θεωρεί «νεόπλουτους» όσους έχουν εισόδημα 1.500 ευρώ το μήνα!- Αυτοί θα πληρώσουν τον λογαριασμό...

Του Νάσου Νασόπουλου

Έρχεται νέα φοροκαταιγίδα
Προ της εποχής των μνημονίων, στη λεγόμενη «μεσαία τάξη» τοποθετούνταν όσοι είχαν ετήσια εισοδήματα από 40.000 ευρώ και πάνω, δηλαδή, μηνιαίο εισόδημα 3.500 ευρώ.

Τα μνημόνια 1 και 2, «λεηλάτησαν» αυτή την κατηγορία πολιτών, με μεγάλες μειώσεις μισθών και εξαντλητική φορολογία.


Παράλληλα, άφησαν πίσω τους κοινωνικά ερείπια, προκαλώντας 1,5 εκατομμύριο ανέργους και εκατοντάδες χιλιάδες πάμφτωχους πολίτες, οι οποίοι συνωστίζονταν στα κοινωνικά παντοπωλεία και σε άλλες δράσεις δωρεάν διάθεσης τροφίμων για να επιζήσουν.

Το μνημόνιο 3, εισάγει μια εξόχως ενδιαφέρουσα καινοτομία: αναγορεύει σε «μεσαία τάξη» όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, δηλαδή 1.500 ευρώ το μήνα (αυτοί, προ κρίσης, θεωρούνταν ότι μόλις και κάλυπταν το ελάχιστο όριο αξιοπρεπούς διαβίωσης).

Αυτή η κατηγορία πολιτών καλείται πλέον να καταβάλει νέους εξαντλητικούς φόρους για να εξοικονομηθούν 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο.


Ωστόσο, δεν θα έχουν καλύτερη μεταχείριση και ακόμα χαμηλότερα εισοδήματα, καθώς πολίτες με ετήσιο εισόδημα 9.000 ευρώ δεν θα πληρώνουν φόρο, αλλά αν έχουν εισόδημα 9.001 ευρώ, θα καταβάλλουν φόρο 2.100 ευρώ! Πλέον, φτωχός θωρείσαι αν είσαι άστεγος, ή σιτίζεσαι στα λαϊκά συσσίτια (φωτό). Αν έχεις έστω κι ένα μικρό εισόδημα, μπάινεις στο στόχαστρο της εφορίας.

Αυτή είναι η φιλοσοφία που διαπνέει το τρίτο μνημόνιο και γίνεται πλέον ξεκάθαρο ποιους εννοούσαν «έχοντες» οι επιτελείς της κυβέρνησης, όταν, προεκλογικώς, υπόσχονταν «δικαιότερη κατανομή των βαρών».

Και φυσικά, με αυτή τη φιλοσοφία, το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθούν κατά πολύ οι νεόπτωχοι, όπως έγινε και με τα δύο προηγούμενα μνημόνια.

Φυσικά,
όποιος έχει μηδενικό εισόδημα λόγω ανεργίας, είναι λογικό να θεωρεί «προνομιούχο» αυτόν που παίρνει έστω και 500 ευρώ το μήνα.

Και συνήθως οι κυβερνήσεις αυτό κάνουν:
επιχειρούν να στρέψουν την μία κοινωνικά ομάδα εναντίον της άλλης, αναδεικνύοντας τα «προνόμια» που έχουν κάποιοι πολίτες έναντι κάποιων άλλων. Και διαφημίζουν ως «προνόμια» τους μισθούς των 500, 700 και 1.000 ευρώ.

Έ, αν το όραμά μας είναι μια Ελλάδα που όλοι οι πολίτες θα λαμβάνουν έναν μισθό Βουλγαρίας, 300 ευρώ και αυτό θα το αποκαλούμε «κοινωνική δικαιοσύνη» (επειδή τον λαμβάνουν, όλοι), τότε οραματιζόμαστε έναν εφιάλτη…

Ο ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

Από τα τέλη του μήνα ξεκινά η φοροκαταιγίδα,
ενώ μέσα στο φθινόπωρο θα πρέπει να ψηφιστούν και οι νέοι φόροι που θα ισχύσουν το 2016. Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της δεύτερης δόση του φόρου εισοδήματος αλλά και του συμπληρωματικού φόρου πολυτελείας για όσους έχουν Ι.Χ. μεγάλου κυβισμού, σκάφη, πισίνες κ.λπ.

Όσοι εκ των τελευταίων
πλήρωσαν νωρίτερα τον φόρο έχουν ήδη λάβει συμπληρωματικά εκκαθαριστικά για τον φόρο πολυτελείας που έχει αυξηθεί από 10% σε 13%.

Μέσα στον Οκτώβριο συμπληρωματικό φόρο θα πληρώσουν επίσης οι αγρότες και οι επιχειρήσεις, καθώς με το τρίτο μνημόνιο έχει διπλασιαστεί η προκαταβολή του φόρου για τους αγρότες.

Τον ίδιο μήνα αναρτώνται
στο Taxis και τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, ενώ αναμένεται και η εφαρμογή του αυξημένου φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο, από τα 66 στα 200 ευρώ το χιλιόλιτρο.

Από την 1η Οκτωβρίου αυξάνεται επίσης ο ΦΠΑ στα νησιά. Η πρώτη ομάδα των νησιών στα οποία θα ισχύσει θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση τη Δευτέρα. Στα νησιά η αύξηση θα είναι της τάξης του 30%, στα ξενοδοχεία από 6% σε 13%.

Από τις 12 Οκτωβρίου δίνεται συνέχεια στο σίριαλ των φόρων, καθώς αναρτώνται στο taxis τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, με την πρώτη δόση να πληρώνεται στο τέλος του μήνα. Έρχονται ακόμη η αύξηση του επιτοκίου αλλά και λιγότερες δόσεις, για όσους θεωρείται ότι μπορούν να πληρώσουν, στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Έρχονται επίσης αυτόματες κατασχέσεις
για όσους έχουν χρέη άνω των 70.000 ευρώ στο Δημόσιο, ενώ μειώνεται και το ακατάσχετο μισθών και συντάξεων από τα 1500 στα 1000 ευρώ.

Το κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης μειώνεται κατά 50%. Αυξάνεται ο φόρος για τα εισοδήματα από ενοίκια από 11% σε 15% για ποσά έως 12.000€ και από 33% σε 35% για μεγαλύτερα ποσά. Οι αγρότες θα βρεθούν εκ νέου στο στόχαστρο της εφορίας με το φόρο εισοδήματος να αυξάνεται από το 13% στο 20%, Καταργούνται όσες φοροαπαλλαγές έχουν απομείνει, ενώ η έκτακτη εισφορά μονιμοποιείται και ενσωματώνεται στην κλίμακα.

Όσο για τις νέες κλίμακες στη φορολογία εισοδήματος; Η αναπροσαρμογή αναμένεται να ρίξει το βάρος στα μεσαία και υψηλά εισοδήματα. Ωστόσο, «μεσαία» εισοδήματα πλέον, θα θεωρούνται, όπως όλα δείχνουν, τα 1.500 ευρώ το μήνα!


Πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Για όσους γεννήθηκαν πριν το 1980…

Το κείμενο μιλάει για το πώς ήταν η ζωή πριν από μερικά χρόνια, αποκαλύπτοντας πολλές αλήθειες για το σήμερα και καταδεικνύοντας τη   μεγάλη διαφορετικότητα σχετικά με το πώς μεγάλωσαν οι προηγούμενες γενιές και οι «σύγχρονες». Καλύτερα ή χειρότερα, δεν θα σας πω εγώ αλλά θα το καταλάβετε μόνοι σας διαβάζοντας το κείμενο ως το τέλος.

»H αλήθεια είναι ότι δεν ξέρω πώς καταφέραμε να επιβιώσουμε. Ήμαστε μια γενιά σε αναμονή:περάσαμε την παιδική μας ηλικία περιμένοντας. Δύο ώρες μετά το φαγητό πριν κολυμπήσουμε, δύο ώρες μεσημεριανό ύπνο για να ξεκουραστούμε και τις Κυριακές έπρεπε να μείνουμε νηστικοί όλο το πρωί για να κοινωνήσουμε. Ακόμα και οι πόνοι περνούσαν με την αναμονή. Κοιτάζοντας πίσω, είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι είμαστε ακόμα ζωντανοί.. Εμείς ταξιδεύαμε σε αυτοκίνητα χωρίς ζώνες ασφαλείας και αερόσακους.Κάναμε ταξίδια 10 και 12 ωρών, πέντε άτομα σε ένα Φιατάκι και δεν υποφέραμε από το «σύνδρομο της τουριστικής θέσης».

Δεν είχαμε πόρτες, παράθυρα, ντουλάπια και… μπουκάλια φαρμάκων ασφαλείας για τα παιδιά.. Ανεβαίναμε στα ποδήλατα χωρίς κράνη και προστατευτικά, κάναμε ωτο-στοπ, καβαλάγαμε μοτοσικλέτες χωρίς δίπλωμα. Οι κούνιες ήταν φτιαγμένες από μέταλλο και είχαν κοφτερές γωνίες. Ακόμα και τα παιχνίδια μας ήταν βίαια. Περνάγαμε ώρες κατασκευάζοντας αυτοσχέδια αυτοκίνητα για να κάνουμε κόντρες κατρακυλώντας σε κάποια κατηφόρα και μόνο τότε ανακαλύπταμε ότι είχαμε ξεχάσει να βάλουμε φρένα. Παίζαμε «μακριά γαϊδούρα» και κανείς μας δεν έπαθε κήλη ή εξάρθρωση.

Βγαίναμε από το σπίτι τρέχοντας το πρωί, παίζαμε όλη τη μέρα και δεν γυρνούσαμε στο σπίτι παρά μόνο αφού είχαν ανάψει τα φώτα στους δρόμους. Κανείς δεν μπορούσε να μας βρει. Τότε δεν υπήρχαν κινητά. Σπάζαμε τα κόκκαλα και τα δόντια μας και δεν υπήρχε κανένας νόμος για να τιμωρήσει τους «υπευθύνους». Ανοίγανε κεφάλια όταν παίζαμε πόλεμο με πέτρες και ξύλα και δεν «έτρεχε τίποτα». Ήταν κάτι συνηθισμένο για παιδιά και όλα θεραπεύονταν με λίγο ιώδιο ή μερικά ράμματα. Δεν υπήρχε κάποιος να κατηγορήσεις παρά μόνο ο εαυτός σου. Είχαμε καυγάδες και κάναμε καζούρα ο ένας στον άλλος και μάθαμε να το ξεπερνάμε.

Τρώγαμε γλυκά και πίναμε αναψυκτικά, αλλά δεν ήμασταν παχύσαρκοι. Ίσως κάποιος από εμάς να ήταν χοντρός και αυτό ήταν όλο.
Μοιραζόμασταν μπουκάλια νερό ή αναψυκτικά ή οποιοδήποτε ποτό και κανένας μας δεν έπαθε τίποτα. Πίναμε νερό κατευθείαν από τη βρύση, όχι εμφιαλωμένο, και κάποιοι έβαζαν τα χείλη τους πάνω στη βρύση.Καμιά φορά κολλάγαμε ψείρες στο σχολείο και οι μητέρες μας το αντιμετώπιζαν πλένοντάς μας το κεφάλι με ζεστό ξίδι..

Δεν είχαμε Playstations, Nintendo 64, 99 τηλεοπτικά κανάλια, βιντεοταινίες με ήχο surround, υπολογιστές ή Ιnternet. Εμείς είχαμε φίλους. Κανονίζαμε να βγούμε μαζί τους και βγαίναμε. Καμιά φορά δεν κανονίζαμε τίποτα, απλά βγαίναμε στο δρόμο και εκεί συναντιόμασταν για να παίξουμε κυνηγητό, κρυφτό, αμπάριζα – μέχρι εκεί έφτανε η τεχνολογία. Περνούσαμε τη μέρα μας έξω, τρέχοντας και παίζοντας. Τότε, το κρυφτό ήταν «υπερπαραγωγή»: ξεκινούσε απόγευμα, αφού είχες διαβάσει και σε άφηνε η μαμά να βγεις στη γειτονιά, και τελείωνε μαζί με τις ειδήσεις της ΕΡΤ, στις 10 το βράδυ!

Παίζαμε ποδόσφαιρο ατελείωτες ώρες… Χάσαμε χιλιάδες μπάλες. Άσε που όλοι είχαμε τα γόνατά μας καταχτυπημένα, αλλά δεν μας ένοιαζε! Πηγαίναμε με το ποδήλατο ή περπατώντας μέχρι τα σπίτια των φίλων και τους φωνάζαμε από την πόρτα. Φανταστείτε το! Χωρίς να ζητήσουμε άδεια από τους γονείς μας, ολομόναχοι εκεί έξω στον σκληρό αυτό κόσμο! Χωρίς κανέναν υπεύθυνο! Πώς τα καταφέραμε;

Στα σχολικά παιχνίδια συμμετείχαν όλοι και όσοι δεν έπαιρναν μέρος έπρεπε να συμβιβαστούν με την απογοήτευση. Κάποιοι δεν ήταν τόσο καλοί μαθητές όσο άλλοι και έπρεπε να μείνουν στην ίδια τάξη. Δεν υπήρχαν ειδικά τεστ για να περάσουν όλοι. Τι φρίκη!

Κάναμε διακοπές τρεις μήνες τα καλοκαίρια και περνούσαμε ατέλειωτες ώρες στην παραλία χωρίς αντηλιακή κρέμα με δείκτη προστασίας 30 και χωρίς μαθήματα ιστιοπλοΐας, τένις ή γκολφ. Φτιάχναμε όμως φανταστικά κάστρα στην άμμο και ψαρεύαμε με ένα αγκίστρι και μια πετονιά.

Ρίχναμε τα κορίτσια κυνηγώντας τα για να τους… βάλουμε χέρι, όχι πιάνοντας κουβέντα σε κάποιο chat room και γράφοντας ; ) : D : P>!!!!!
Είχαμε ελευθερία, αποτυχία, επιτυχία και υπευθυνότητα και μέσα από όλα αυτά μάθαμε και ωριμάσαμε.

Αν εσύ είσαι από τους «παλιούς»… συγχαρητήρια! Είχες την τύχη να μεγαλώσεις σαν παιδί….»



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το σκάνδαλο κλονίζει οικονομικά τη Volkswagen και «αγγίζει» τη Seat

Τη Seat αγγίζει το σκάνδαλο της Volkswagen που τις τελευταίες ημέρες έχει αποκτήσει διεθνείς διαστάσεις και κατακλύζει και την Ευρώπη.

Η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να ζητήσει από τη Seat, την ισπανική θυγατρική της Volkswagen, να επιστρέψει τις επιδοτήσεις που χορηγήθηκαν για τα οχήματα ντίζελ, που φέρουν κινητήρες με λογισμικό που παραποιεί τους ελέγχους για τους ρύπους και τα οποία πουλήθηκαν στο πλαίσιο της εκστρατείας προώθησης αποδοτικότερων αυτοκινήτων.

«Στο μέτρο κατά το οποίο τα αυτοκίνητα αυτά πουλήθηκαν χάρη στις επιδοτήσεις που δίνονταν στα αποδοτικότερα οχήματα, λογικά θα προτείνουμε την επιστροφή» του ποσού, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Βιομηχανίας Χοσέ Μανουέλ Σορία. Ο Σορία αναμένει από τη Seat να δημοσιοποιήσει τον αριθμό των οχημάτων που φέρουν το επίμαχο λογισμικό, εντός αλλά και εκτός της Ισπανίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, η Seat έχει τοποθετήσει περισσότερους από 500.000 τέτοιους κινητήρες στα οχήματά της από το 2009 και μετά. Η ισπανική εταιρεία πούλησε σύμφωνα με την εφημερίδα 378.586 οχήματα το 2014 και περίπου 2 εκατομμύρια (βενζινοκίνητα και ντίζελ) τα τελευταία έξι χρόνια. «Η Seat εφοδίασε ορισμένα από τα οχήματά της με τους κινητήρες ΕΑ189 της Volkswagen», παραδέχτηκε την Πέμπτη εκπρόσωπος της εταιρείας, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς.

Την ίδια ώρα στη Βρετανία…

Τα απόνερα του σκανδάλου φτάνουν και στη Βρετανία. Η εφημερίδα Observer αποκάλυψε ότι η βρετανική κυβέρνηση επιχείρησε να μπλοκάρει ευρωπαϊκή νομοθεσία που θα ανάγκαζε τα κράτη-μέλη να πραγματοποιούν αυστηρότερους ελέγχους καυσαερίων σε οχήματα.

Συγκεκριμένα, έγγραφο του υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων, το οποίο επικαλείται η εφημερίδα, αναφέρει ότι το υπουργείο συμβούλευε Βρετανούς βουλευτές να ψηφίσουν κατά νομοθεσίας που θα ανάγκαζε τα κράτη - μέλη της ΕΕ να διενεργούν «ελέγχους ρουτίνας και αιφνίδιους ελέγχους» στις «πραγματικές» εκπομπές καυσαερίων οχημάτων. Η
αποκάλυψη αυτή αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις.

Αυστηρότεροι έλεγχοι 

Την ίδια στιγμή, και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Volkswagen, ΕΕ και ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιβάλλουν αυστηρότερους ελέγχους για τις εκπομπές ρύπων.

Η αρμόδια Ευρωπαία Επίτροπος για τη Βιομηχανία Ελζμπιέτα Μπιενκόβσκα, έκανε λόγο για μηδενική ανοχή σε περιπτώσεις απάτης. Όπως είπε, ΕΕ έχει αναπτύξει τεστ εκπομπών για τον έλεγχο των οχημάτων στον δρόμο, η πραγματοποίηση των οποίων πρόκειται να αρχίσει από τον προσεχή Ιανουάριο.

Εκπρόσωπος της αμερικανικής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος EPA προανήγγειλε σε επιστολή προς τους κατασκευαστές αυτοκινήτων επιπρόσθετους ελέγχους, στους οποίους θα διαπιστώνονται οι τιμές των ρύπων σε κανονικές συνθήκες οδήγησης στον δρόμο και όχι, όπως μέχρι σήμερα, μόνο σε εργαστήρια.

Τεράστιο οικονομικό πλήγμα για τη Volkswagen 

Το σκάνδαλο δεν έχει πλήξει μόνο το κύρος της Volkswagen, αλλά έχει προκαλέσει και τεράστια οικονομική ζημιά. Από την Παρασκευή της προηγούμενης εβδομάδας μέχρι σήμερα η αξία των μετοχών της εταιρείας έχει πέσει κατά 34%, ενώ στον ορίζοντα διαγράφεται ο κίνδυνος πληρωμής αποζημιώσεων -όχι μόνο στο εξωτερικό. Μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Γερμανίας ετοιμάζονται να καταθέσουν στο δικαστήριο αγωγή για λογαριασμό κατόχων μετοχών της VW, ζητώντας αποζημίωση. Βασική κατηγορία είναι ότι η VW δεν τήρησε το νόμο περί διαπραγμάτευσης τίτλων. Βάση αυτού, κάθε εταιρεία που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο θα πρέπει να ενημερώνει σχετικά με γεγονότα που ενδέχεται να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην χρηματιστηριακή τιμή της μετοχής.

Εκτός αυτού, πληθαίνουν στη Γερμανία οι που ζητούν αποζημιώσεις για όσους έχουν αγοράσει αυτοκίνητα της VW που είναι εφοδιασμένα με το ύποπτο λογισμικό που παραποιεί τις τιμές των εκπομπών ρύπων. Σύμφωνα με την πρόεδρο της κοινοβουλευτικής επιτροπής για θέματα προστασίας των καταναλωτών, την πολιτικό των Πρασίνων Ρενάτε Κύναστ, οι αγοραστές δικαιούνται αποζημίωση καθότι τα αυτοκίνητα δεν πληρούν τις συμφωνημένες προδιαγραφές.

Την άποψη αυτή στηρίζει έμμεσα και το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Εκπρόσωπός του κατέστησε σαφές ότι όταν ένα προϊόν παρουσιάζει ελλείψεις, ο καταναλωτής δικαιούται να ζητήσει από τον πωλητή να δώσει λύση. Μπορεί όμως να ζητήσει και έκπτωση, ακόμη και την ακύρωση της πώλησης. Όπως δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, «ενδεχομένως» και η παραποίηση των στοιχείων εκπομπής ρύπων αποτελεί περίπτωση προϊόντος που παρουσιάζει ελλείψεις.



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!