EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Αλλάζουν όλα στα τέλη κυκλοφορίας – Έρχονται κατραπακιές…

Οι σχεδιασμοί του υπουργείου Οικονομικών έχουν ήδη ξεκινήσει και οι τελικές προτάσεις θα γίνουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την τρόικα από τα μέσα Οκτωβρίου όταν και θα καταφθάσουν οι εκπρόσωπο των δανειστών στην Αθήνα.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα τέλη κυκλοφορίας που θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι από φέτος (τέλη κυκλοφορίας 2016) παρουσιάζει κατ΄ αποκλειστικότητα το capital.gr.

Τα σχέδια προβλέπουν την εισαγωγή νέων κριτηρίων για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάζεται:

– η εισαγωγή κριτηρίου συνολικού αριθμού ΙΧ ανά νοικοκυριό. Τα νοικοκυριά με δυο ενήλικες που έχουν τρίτο ή και τέταρτο ΙΧ θα επιβαρυνθούν σε σχέση με όσα καταβάλλουν σήμερα. Αντίστοιχα το νοικοκυριό με έναν φορολογούμενο και περισσότερα από ένα ΙΧ επίσης θα επιβαρυνθούν.

– η εισαγωγή κριτηρίου αθροίσματος κυβικών των ΙΧ κάθε νοικοκυριού. «Όποιος έχει ένα οικογενειακό ΙΧ και ένα «χιλιάρι» για δεύτερο δεν θα επιβαρυνθεί», λένε αρμόδια στελέχη του ΥΠΟΙΚ που επεξεργάζονται τις σχετικές προτάσεις. «Γιατί όμως να μην πληρώσει περισσότερα το εύπορο νοικοκυριό που διαθέτει δύο ή τρία οχήματα μεγάλου κυβισμού.

– η εισαγωγή κριτηρίου εμπορικής αξίας κυρίως για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά και σήμερα τα ύψος των τελών υπολογίζεται αποκλειστικά με βάση τους εκπεμπόμενους ρύπους. Τονίζουν στο υπουργείο Οικονομικών ότι αυτός ο υπολογισμός ευνοεί σημαντικά φορολογούμενους που αγοράζουν ακριβά ΙΧ σε σχέση με φορολογούμενους που έχουν ΙΧ με τα ίδια περίπου χαρακτηριστικά αλλά είναι μοντέλα πριν το 2010.

Τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας ανήλθαν το 2014 στα περίπου 1,1 δις. ευρώ και με τις παραπάνω παρεμβάσεις εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση των κρατικών εσόδων, αλλά με επιβάρυνση, όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, των νοικοκυριών που διαθέτουν φοροδοτική ικανότητα.



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Solar Ride: Ποδηλατοδράση για το κλίμα!

Την Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου η Greenpeace διοργανώνει το Solar Ride, την τρίτη συνεχόμενη ποδηλατοδράση της, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Δράσης για το Κλίμα, στέλνοντας ένα δυνατό μήνυμα: Η ηλιακή οικονομία θα μας βοηθήσει να βγούμε από την κρίση.

«Με την ενεργειακή φτώχεια να αναδεικνύεται ως ένα από τα πιο σοβαρά συμπτώματα της ύφεσης, 6 στα 10 νοικοκυριά αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος. Είναι πλέον καιρός η Ελλάδα να εκμεταλλευτεί το σπουδαιότερο και σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητο περιουσιακό στοιχείο που έχει: τον Ήλιο», αναφέρει η Greenpeace και συνεχίζει: 

«Λίγες εβδομάδες πριν την Παγκόσμια Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα στο Παρίσι, διεκδικούμε με το Solar Ride το αυτονόητο: τη στροφή της Ελλάδας προς την ηλιακή οικονομία, ώστε κάθε νοικοκυριό να παράγει τη δική του ενέργεια από τον ήλιο, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να εξοικονομηθούν δισεκατομμύρια ευρώ από εισαγωγές καυσίμων και το σημαντικότερο: να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από μία κλιματική κρίση.

To Solar Ride θα ξεκινήσει από τον σταθμό του ΗΣΑΠ στο Θησείο (Πλατεία Αγίων Ασωμάτων) και θα καταλήξει στην Πλατεία Αυδή, στο Μετακουργείο, όπου θα βγάλουμε μία ομαδική φωτογραφία - έκπληξη! Θα ακολουθήσει DJ set by Music on Arrival. Oι ποδηλάτες με τη συμμετοχή τους ζητούν την αξιοποίηση του ήλιου, του πιο ισχυρού και ανεξάντλητου φυσικού μας πλούτου που θα βοηθήσει τη χώρα μας να σταθεί και πάλι στα πόδια της».

ΠΟΤΕ | Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου

ΑΦΕΤΗΡΙΑ | Σταθμός ΗΣΑΠ Θησείο (Πλατεία Αγίων Ασωμάτων)

ΩΡΑ | 16:30

Δηλώστε συμμετοχή εδώ




πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μεγάλες καταστροφές σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη και Κέρκυρα λόγω κακοκαιρίας [ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ]

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Παρασκευής αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση στην Κεφαλλονιά και την Ιθάκη, λόγω της κακοκαιρίας, που είχε αφήσει χωρίς ρεύμα για περίπου τέσσερις ώρες τα δύο νησιά του Ιονίου.

Λόγω της σφοδρής βροχόπτωσης που ξεκίνησε στις 3 το μεσημέρι στη Κεφαλλονιά, οι δρόμοι έχουν μετατραπεί σε χείμαρρους παρασέρνοντας αυτοκίνητα, τραπέζια, καρέκλες και άλλα αντικείμενα, δημιουργώντας πολλά προβλήματα σε σπίτια και καταστήματα.

Η απροσδόκητη θεομηνία κατάφερε να ξεριζώσει δέντρα στο νησί, ενώ υπάρχουν ζημιές και στο οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης σε αρκετές περιοχές.

       

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Ιονίων Νήσων, Ευθύμιος Γεωργακόπουλος, δύο άτομα εγκλωβίστηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους και χρειάστηκε η άμεση συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό τους.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, μέχρι στιγμής έχει δεχθεί περί τις 90 κλήσεις για απεγκλωβισμό ατόμων από σπίτια και καταστήματα, 120 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων, 35 κλήσεις για παροχή βοήθειας, ενώ επιχειρούν 18 συνεργεία με 40 πυροσβέστες.

Νωρίτερα, ο περιφερειακός διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των Ιονίων Νήσων, Ευθύμιος Γεωργακόπουλος έκανε γνωστό στο ΑΜΠΕ ότι δύο άτομα εγκλωβίστηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους και χρειάστηκε η άμεση συνδρομή της Πυροσβεστικής για τον απεγκλωβισμό τους. Η απροσδόκητη θεομηνία κατάφερε να ξεριζώσει δέντρα στο νησί, ενώ υπάρχουν ζημιές και στο οδικό δίκτυο, με αποτέλεσμα να υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης σε αρκετές περιοχές.















































Οι παρακάτω εικόνες είναι από τα Σπήλια











Πηγή φωτογραφιών και βίντεο: In Kefalonia



Μεγάλες καταστροφές και στην Κέρκυρα

Στην Κέρκυρα η δυνατή καταιγίδα προκάλεσε βιβλικές καταστροφές στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, στα νότια του νησιού, όπου το οδόστρωμα σε περιφερειακό δρόμο υποχώρησε, ενώ στο νεκροταφείο περισσότεροι από πέντε τάφοι άνοιξαν και μετατοπίστηκαν, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να αντικρίσουν ένα μακάβριο θέαμα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Χλωμού, Χρήστο Παυλίδη, οι ζημιές που προκλήθηκαν στο νεκροταφείο είναι «αδιανόητες», ενώ όπως δήλωσε στο ΑΠΕ και κάτοικος του μικρού χωριού, «τα κόκαλα των αποθανόντων συγγενών τους βρίσκονται διάχυτα έξω από τους τάφους».

Από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Βασίλης Καββαδίας επισήμανε ότι «άμεσα θα επιληφθεί του ζητήματος η τεχνική υπηρεσία του δήμου Κέρκυρας, προκειμένου να γίνουν οι εργασίες που χρειάζονται για τις αποκατάσταση του νεκροταφείου».





πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι κίβδηλες εκλογές πέρασαν – Τα παράνομα εκλογικά αποτελέσματα μένουν

Η αποδοχή των εκλογικών αποτελεσμάτων της 20ης Σεπτεμβρίου, είναι ό,τι πιο καταλυτικό και καταστροφικό, μπορεί να συμβεί στη χώρα, ως συνέπεια της χειραγώγησης του Ελληνικού Λαού από τα μμε, του κατακερματισμού της κοινωνίας σε συνονθύλευμα ατομικιστών και της ιντερνετομανίας.

Έτσι, αυτός ο φιλότιμος και αξιοπρεπής Λαός χάνει ακόμα και το ένστικτο της αυτοπροστασίας του και μεταβάλλεται σε έρμαιο των αλλοδαπών νεοαποικιοκρατών και των ντόπιων συμπλεγματικών πολιτικών.

Από όπου και να «πιάσει» κανείς το θέμα … ΒΡΩΜΑΕΙ. Η κυριότερη ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ, μέσω της πλύσης εγκεφάλου, που πασχίζει να περάσει το σύστημα, είναι ότι: «Παρά την βέβαιη κοινωνική και πολιτική απόγνωση, το εκλογικό αποτέλεσμα παραμένει προϊόν δημοκρατικής διαδικασίας και αυτό από ουδένα αμφισβητείται»!

Όμως, αν περάσει σαν πολιορκητικός κριός αυτό το μήνυμα, περνούν, ο φασισμός της νέας τάξης και η αυθαιρεσία της κοινοβουλευτικής χούντας από πίσω κι όλα αυτά τα τρελά, που γίνονται και που μας διεμήνυσε η κα Ψαρούδα Μπενάκη το 2007 απευθυνόμενη στον άβουλο κ. Παπούλια -όταν αναλάμβανε την προεδρεία της «δημοκρατίας»- αυτό που εμείς δεν έχουμε ακόμα συνειδητοποιήσει!
Ε λοιπόν εμείς, πρέπει να λέμε, ότι τα εκλογικά αποτελέσματα δεν ήταν προϊόν δημοκρατικής διαδικασίας, αλλά ΑΠΑΤΗΣ!!!
 

Και στη συνέχεια να επιδείξουμε ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ σε όλα τα επίπεδα!
Γιατί, ο αδιαφανής χαρακτήρας της επί 35 χρόνια μονοπωλιακής Singular Logic, οι άνισες δυνατότητες προβολής των υποψηφίων στα μμε, ο χρονικός ασφυκτικός αιφνιδιασμός της προκήρυξης των εκλογών και πάνω από όλα … Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ …, ότι δήθεν το 83% των ψηφισάντων … επέλεξαν, …για να βγάλουν τα μάτια τους … μνημονιακά κόμματα, όταν στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, το 62% ψήφισε ευλόγως ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΑ!..

Συνεπώς, είναι πασιφανές, ότι το (χουντικό) κοινοβούλιο που προέκυψε αντιδημοκρατικά – αντισυνταγματικά και με τους διορισμούς των κομματαρχών …  είναι κίβδηλο, απαράδεκτο, αντισυνταγματικό, αντιδημοκρατικό, ανθελληνικό, παράνομο και ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ … σύμφωνα και με τα ενδελεχή (αυτονόητα) επιχειρήματα του συνημμένου πονήματος! (*)

Γι αυτό, επιμείναμε σε προηγούμενες αναφορές μας στην ΑΠΟΧΗ, η οποία είναι πράξη συνειδητής ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ για το σάπιο, αποσαθρωμένο και διεφθαρμένο πολιτικοοικονομικό κατεστημένο!

Ενώ τώρα λένε, ότι «ο Λαός ψήφισε δημοκρατικά» … Δεν ψήφισε όμως μια ακατάλληλη κι επικίνδυνη μνημονιακή συγκυβέρνηση, που θα παραδώσει την Ελλάδα στους κατακτητές και θα καταστήσει τον αυτόχθονα Λαό της σε γύφτους … χωρίς γη, χωρίς στέγη, χωρίς πατρίδα.
(*) Στο συνημμένο link … μία εμπεριστατωμένη μελέτη για τα «σημεία και τέρατα» της δήθεν «δημοκρατικής» και «διαφανούς» διαδικασίας εξαγωγής των εκλογικών αποτελεσμάτων.





πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΙΔΟΥ ΓΙΑΤΙ “ΕΦΑΓΑΝ” ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗ!

ΤΑ 5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ “ΓΑΡΓΑΡΑ” Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ…

Θέλετε να πάρετε δάνειο εκατομμυρίων και να το αποπληρώσετε με τη μέθοδο του «balloon payment»; Τότε είστε άτυχοι διότι η Αγροτική Τράπεζα δυστυχώς έκλεισε και μάλλον θα πρέπει να το αποπληρώσετε κανονικά. Δεν πρόκειται για αστείο αλλά για μία από τις ευφάνταστες μεθόδους που σκαρφίστηκαν στην Αγροτική Τράπεζα προκειμένου να δώσουν την δυνατότητα σε «κακούς» αποπληρωτές να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Με τη μόνη διαφορά ότι η μέθοδος αποπληρωμής ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για τον οφειλέτη αλλά όχι για την Τράπεζα.

Η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, ιδρύθηκε το 1929 με έδρα την Αθήνα. Επρόκειτο για «αυτόνομο τραπεζικό οργανισμό», ο οποίος είχε κοινωφελή χαρακτήρα. Στον ιδρυτικό της νόμο αναφέρονταν χαρακτηριστικά πως κύριος σκοπός της Τράπεζας ήταν η άσκηση αγροτική πίστης σε συνεργασία με το κράτος. Για δεκαετίες ολόκληρες συνέβαλλε στην άσκηση αγροτικής πολιτικής. Ήταν το αποκούμπι των αγροτών στους οποίους παρείχε μία σειρά από διευκολύνσεις που καμία άλλη Τράπεζα, δεν υπήρχε περίπτωση να παρέχει ποτέ. Όπως για παράδειγμα τα χαμηλότοκα δάνεια που παρείχε προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας.

ate_5

Ο κοινωνικός της ρόλος ωστόσο ήταν μόνο η μία πτυχή που είχε να κάνει με τη λειτουργία της. Η δεύτερη πτυχή και η πιο «σκοτεινή» ήταν αυτή για τον τρόπο που λειτούργησε με τις ευλογίες πολιτικών προσώπων και που είχε σαν αποτέλεσμα να χρεωθεί η Τράπεζα με δισεκατομμύρια ευρώ. Η Τράπεζα των αγροτών για πολλά χρόνια λειτούργησε ως ο «κουμπαράς» του πολιτικού συστήματος. ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έλαβαν από την ΑΤΕ δάνεια εκατομμυρίων ευρώ, υποθηκεύοντας χρήματα από μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις, την ίδια ώρα που δόθηκαν δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ σε γνωστούς και φίλους, δίχως τις ανάλογες εγγυήσεις, καταπατώντας κάθε έννοια υγιούς τραπεζικής λειτουργίας.

Τα δάνεια

Τον περασμένο Αύγουστο μία ανακοίνωση του μέχρι πρότινος υπουργού Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτη Νικολούδη για την ΑΤΕ, τάραξε τα λιμνάζοντα νερά. Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και ένας άνθρωπος με μακρά θητεία στην Αρχή για την Καταπολέμηση του μαύρου χρήματος, έκανε λόγο για δάνεια 5 δισ. ευρώ περίπου τα οποία είχαν δοθεί σε 1.300 περίπου περιπτώσεις. Επρόκειτο για δάνεια τα οποία χορηγήθηκαν σε φυσικά αλλά και νομικά πρόσωπα από το 2000 μέχρι και το 2012 περίπου. Τις εποχές δηλαδή των «παχιών αγελάδων», όταν και κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί το τι θα επακολουθούσε στη συνέχεια. Σημαντική λεπτομέρεια; Το ποσό των 5 δισ. ευρώ ήταν καθαρό ποσό που εκταμιεύτηκε από την Τράπεζα, δίχως να υπολογίσει κανείς τα χρήματα τα οποία χάθηκαν εξαιτίας των τόκων.

Στη λίστα Νικολούδη συγκαταλέγονται περιπτώσεις δανείων ύψους 35, 60 ή ακόμη και 105 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία δόθηκαν κατά περίπτωση. Επιχειρηματίες, αγροτικοί συνεταιρισμοί ακόμη και ΜΜΕ, κατάφερναν να δανειοδοτούνται από τον «κουμπαρά» της ΑΤΕ, δίχως να πληρούν τις προϋποθέσεις και κανένα κριτήριο. Με λίγα λόγια τα ίδια φυσικά αλλά και νομικά πρόσωπα δεν υπήρχε περίπτωση να λάβουν ποτέ τα δάνεια αυτά από οποιαδήποτε ιδιωτική τράπεζα με βάση τα οικονομικά τους δεδομένα.

Οι παρεμβάσεις

Σε πολλές περιπτώσεις, προκειμένου να δοθούν τα δάνεια φέρονται να υπήρξαν άνωθεν παρεμβάσεις. Ίσως σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και πολιτικών προσώπων τα οποία παρενέβαιναν προκειμένου να εξηγήσουν την εκλογική τους πελατεία. Κάτι το οποίο θα δείξει η έρευνα των δικαστικών αρχών.

Τα δάνεια χορηγούνταν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Οι υπεύθυνοι της τράπεζας ωστόσο αντί να παρακολουθούν την εξέλιξη του δανείου για το αν αποπληρωνόταν κανονικά ή όχι δεν έπραξαν τίποτα.

Ο αγροτικός συνεταιρισμός και ο επιχειρηματίας

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, δανειοδότησης που εγείρει πολλά ερωτηματικά είναι και αυτό αγροτικού συνεταιρισμού, ο οποίος έλαβε δάνειο ύψους 105 εκατ. ευρώ. Ένα ποσό που σε καμία των περιπτώσεων δεν υπήρχε περίπτωση να ληφθεί εάν ο συνεταιρισμός απευθυνόταν σε κάποια ιδιωτική τράπεζα, με βάση τα οικονομικά του δεδομένα. Το που πήγαν τα χρήματα του δάνειου είναι κάτι που κανείς δεν γνωρίζει και που σίγουρα θα ερευνήσουν οι δικαστικές και εισαγγελικές αρχές της χώρας.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και αυτό επιχειρηματία ο οποίος έλαβε δάνειο ύψους 35 εκατ. ευρώ. Ο επιχειρηματίας επισκέφτηκε κάποιο υποκατάστημα της ΑΤΕ και ζήτησε να λάβει το συγκεκριμένο δάνειο, απαιτώντας μάλιστα να εγκριθεί την ίδια ημέρα. Οι υπεύθυνοι της τράπεζας του εξήγησαν ότι αυτό δεν μπορεί να συμβεί, ο ίδιος όμως επέμενε. Τελικά το δάνειο εγκρίθηκε. Κάποιοι υψηλά ιστάμενοι είχαν φροντίσει να παρέμβουν και πάλι.

Η μέθοδος του «balloon payment»

Μία ακόμη πτυχή του σκανδάλου που αφορά την ΑΤΕ και έφερε στο φως η έρευνα του κ. Νικολούδη ήταν και αυτή που είχε να κάνει με τον τρόπο που δόθηκαν διευκολύνσεις σε ορισμένους να αποπληρώσουν τα δάνεια τους. Ή μάλλον τα «θαλασσοδάνειά» . Το «τρικ» ήταν αυτό του «balloon payment» και ήταν αρκετά ευφυές αλλά καθόλου επικερδές για την ΑΤΕ.

Όσοι από τους δανειοδοτηθέντες είχαν λάβει δάνειο για παράδειγμα τη τετραετία 2000 – 2004 και δεν είχαν αποπληρώσει παρά μόνο ελάχιστα, ερχόταν σε διακανονισμό με την ΑΤΕ. Η Τράπεζα τους έδινε τη δυνατότητα να αποπληρώσουν ένα μικρό μέρος του δανείου τα επόμενα τρία ή τέσσερα χρόνια και μετά η πληρωμή σταματούσε. Ο οφειλέτης μπορούσε να αποπληρώσει το υπόλοιπο του δανείου του μετά το 2017 για παράδειγμα. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνο φαινόταν ότι αποπληρώνει κανονικά τις οφειλές του, αλλά και ότι η Τράπεζα ναι μεν είχε εκκρεμότητες από δάνεια που βρισκόταν στο «κόκκινο», αλλά είχαν γίνει κινήσεις για να ρυθμιστούν.

Τα κόμματα

Οι υπέρογκες και πέρα από κάθε λογική δανειοδοτήσεις δεν ήταν όμως το μόνο μελανό σημείο στην όλη ιστορία. Η ΑΤΕ εκτός από τα «θαλασσοδάνεια» των δισεκατομμυρίων τα οποία έδωσε σε γνωστούς και φίλους, λειτούργησε ως ο οικονομικός αιμοδότης των δύο μεγάλων κομμάτων εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Ή αλλιώς ο «κουμπαράς» τους. Τα δύο κόμματα έλαβαν δάνεια ύψους εκατομμυρίων ευρώ, με μόνη υποθήκη την εκταμίευση χρημάτων από μελλοντικές επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μια πρακτική η οποία όχι απλά δεν συνάδει με την τραπεζική δεοντολογία αλλά ξεπερνά και κάθε φαντασία.

Τα δύο κόμματα φέρονται να έλαβαν συνολικά περί τα 220 εκατ. ευρώ ως δανειοδοτήσεις μέχρι και το 2011. Χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν προκειμένου να καλύψουν πανάκριβες προεκλογικές εκστρατείες και όχι μόνο και τα οποία ουδέποτε αποπληρώθηκαν. Η υπόθεση έλαβε επίσης το δρόμο για τη Δικαιοσύνη έπειτα από μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Φορολογουμένων, Γιάννης Σιάτρας το 2012.

Σε κάθε περίπτωση το σκάνδαλο της ΑΤΕ αποτελεί ίσως ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά και πολιτικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών. Μία υπόθεση η οποία δείχνει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως λειτούργησε το μεταπολιτευτικό πολιτικό σύστημα απέναντι στα χρήματα του έλληνα φορολογουμένου. Τα όσα έχουν συμβεί βρίσκονται πλέον από αντικείμενο διερεύνησης από την Δικαιοσύνη και τα αποτελέσματά της αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα που στην περίπτωση αποδειχθεί τελικά η καθαρή εμπλοκή πολιτικών προσώπων.


ixnos.blogspot.gr



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Και πάλι στο τραπέζι το «κούρεμα» των καταθέσεων – Bloomberg: «Δεν φτάνουν τα 25 δισ.ευρώ»

ΤA STRESS TESTS ΑΝΕΒΑΖΟΥΝ ΤΟΝ «ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ»
 του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
 

Το bail in η αλλιώς επί το ελληνικότερον το «κούρεμα» των καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών βρίσκεται και πάλι στο «τραπέζι» οπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Mάλιστα ανεβάζει το ποσό της ανακεφαλαιοποιήσης στα 25 δισ.ευρώ από τα 11-14 δισ. που ήταν αρχικά καθώς όπως αναφέρουν στις ελληνικές τράπεζες οι ελεγκτές κάποια από τα περιουσιακά τους στοιχεία είναι υπερτιμημένα (overvalued).

Το ποσό όμως ενδέχεται να ανέβει κι άλλο, καθώς ακόμα η διαδικασία συνεχίζεται.
Ελληνες τραπεζίτες μιλώντας στο Reuters στις 11 Ιουλίου (πριν την συμφωνία) υπολόγιζαν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών σε 10-14 δισ. ευρώ.

Μόλις υπογράφτηκε η συμφωνία υπήρξε μια σχετική αναβάθμιση των ενεχύρων και των τίτλων των τραπεζών τα οποία τώρα αποτιμούνται αφού οι τράπεζες περνούν από την διαδικασία των stress tests.

Όμως από τα stress tests προκύπτουν καινούρια δεδομένα. Τα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών κατά το Bloomberg έχουν υπερκτιμηθεί. Εάν ατό συμβαίνει τότε αυτόματα θα παρουσιάσουν «τρύπες» στα κεφάλαιά τους.

Αυτό θα οδηγήσει τις ελληνικές τράπεζες στην πώληση των περιουσιακών στοιχείων τους ή στον περιορισμό μη βασικών δραστηριοτήτων τους προκειμένου να αντλήσουν κεφάλαια ώστε να μην καταφύγουν σε bail in.

«A significant shortfall could also force Greek banks to sell assets, or scale down non-core activities, in order to raise capital, before tapping taxpayers’ money», αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο, και όλοι κατααλβαίνουν ποιοι είναι οι «taxpayers» (φορολογούμενοι).

Δηλαδή το bail in βρίσκεται στο «τραπέζι», στην ουσία δεν έφυγε ποτέ, και δεδομένου ότι οι Έλληνες πολίτες δεν διαθέτουν πλέον (πλην κάποιων) ιδιαίτερα μεγάλα ποσά στις τράπεζες, αυτά που κινδυνεύουν είναι τα χρήματα των επιχειρήσεων τα οποία είναι απαραίτητα για την λειτουργίας τους.

Εάν υπάρξει τελικώς bail in, και αυτό γίνει το 2016 τότε εκτιμάται πως θα εφαρμοστεί σε καταθέσεις που υπερβαίνουν τα 100.000 ευρώ ανά καταθέτη ανά τράπεζα και δεν θα αποδώσει, διότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα είναι πολύ μικρότερων ποσών, οπότε τίθενται σ εάμεσο κίνδυνο όλες οι επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει υιοθετησει τη σχετική κοινοτική οδηγία αλλά θα ισχύσει από την αρχή του νέου έτους οπότε θεωρητικά δεν θα αποκλείονταν νομικά το «κούρεμα» των καταθέσεων από μικρότερα ποσά, εάν αυτό γίνονταν άμεσα.

Βέβαια πολύ δύσκολα θα βρίσκονταν κυβέρνηση να το εφαρμόσει ακόμα και με νωπή λαϊκή εντολή, καθώς ουδείς συζήτησε προεκλογικά κάτι τέτοιο.

Σε κάθε περίπτωση πριν από τους καταθέτες, θα χάσουν οι μέτοχοι και οι ομολογιούχοι των τραπεζών, μετά ακολουθούν οι καταθέτες.

Στην περίπτωση του bail in υπάρχει και το ενδεχόμενο συγχώνευσης των τραπεζών ώστε να μειωθούν τα κόστη, σενάριο που παίζει από το 2011.

Οι τέσσερις τράπεζες να συγχωνευθούν σε δύο, αλλά τότε δημιουργείται μεγάλη συγκέντρωση του τραπεζικού συστήματος, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία και την χρηματοδότησή της.




pronews.gr


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!