EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Θεσσαλονίκη: Γνωστός δημοσιογράφος και υποψήφιος με το Ποτάμι εμπλέκεται σε υπόθεση κακουργηματικής απάτης

Αναταραχή έχει προκαλέσει στη Θεσσαλονίκη η είδηση της εμπλοκής γνωστού δημοσιογράφου σε κύκλωμα που εξαπατούσε ανυποψίαστους πολίτες σε Θεσσαλονίκη, Βόλο, Μυτιλήνη και στα Μέγαρα Αττικής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας που δημοσιοποίησε τα στοιχεία των εμπλεκομένων πρόκειται για το Φωκίωνα Φουντουκίδη, ο οποίος ήταν και υποψήφιος με το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Πάντως, από το Ποτάμι διευκρινίζεται ότι ο Φουντουκίδης αμέσως μετά τις εκλογές αποχώρησε από το κόμμα και πως η παράταξη δεν έχει πλέον καμία σχέση μαζί του.
Σύμφωνα, πάντα, με τις Αρχές, πρωταγωνιστικό ρόλο στην υπόθεση φαίνεται ότι είχε ανδρόγυνο Αυστριακών, o 50χρονος Herbert Teissel και η 46χρονη σύζυγός του Anna Teissel. Σύμφωνα με την αστυνομία σχεδόν μέσα σε μία 3ετία, και ειδικότερα από το Νοέμβριο του 2010 έως το Σεπτέμβριο του 2013 οι εμπλεκόμενοι φέρονται να εξαπάτησαν τουλάχιστον είκοσι πολίτες στη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, τη Μυτιλήνη και τα Μέγαρα Αττικής.

Ως «όχημα» της δράσης τους, παρουσίαζαν πέντε εταιρίες, διεθνούς βεληνεκούς, μία εκ των οποίων -κατά την Αστυνομία- αποτελούσε υποκατάστημα επιχείρησης με έδρα την Αυστρία, ενώ η ταυτότητα των υπολοίπων ερευνάται. Ο 50χρονος Αυστριακός και η 46χρονη σύζυγός του εμφανίζονταν κατά περίπτωση ως διαχειριστές και νόμιμοι εκπρόσωποι των παραπάνω εταιριών, με τις οποίες υποτίθεται ότι θα συνεργάζονταν τα θύματα δια μέσω ενός πολύπλοκου και σκοπίμως δυσνόητου –όπως χαρακτηρίζεται από την Αστυνομία- προγράμματος που αποδείχθηκε ανύπαρκτο.

Πιο ειδικά, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της «πυραμίδας» και με δέλεαρ το εύκολο και μεγάλο κέρδος, οι επιτήδειοι έπειθαν τους ανυποψίαστους επιχειρηματίες να συμμετάσχουν με αρχικό χρηματικό κεφάλαιο στο υποτιθέμενο πρόγραμμα, το οποίο δήθεν θα τους καθιστούσε μέλη ενός δικτύου επιχειρήσεων - συμβεβλημένων με τις παραπάνω εταιρίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι κατηγορούμενοι υπόσχονταν στους παθόντες, τους οποίους συναντούσαν σε σεμινάρια και εκδηλώσεις που οργάνωναν για τον σκοπό αυτό, ότι χάρη στη συνεργασία αυτή θα διεύρυναν το πελατολόγιό τους και ότι θα εξασφάλιζαν έκπτωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες, αλλά και στην αγορά προϊόντων μεταξύ των δήθεν συναλλασσόμενων επιχειρήσεων.

Προκειμένου δε να πείσουν τους παθόντες, τους παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν οποιαδήποτε στιγμή επιθυμούσαν από το πρόγραμμα κι ότι θα έπαιρναν πίσω το αρχικό τους κεφάλαιο. Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, το παράνομο περιουσιακό όφελος που φέρονται ότι αποκόμισαν κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα ανέρχεται σε 81.071 ευρώ, ενώ οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό τυχόν άλλων ατόμων που εξαπατήθηκαν από τους ίδιους.

Και... βραβευμένος

Ο Φουντουκίδης ως υποψήφιος με το Ποτάμι έγραφε στο βιογραφικό του:
«Είμαι δημοσιογράφος. Εκδίδω περιοδικά και διατηρώ ειδησεογραφικές ιστοσελίδες (ηλεκτρονικές εφημερίδες) σε περιοχές στην Β’ Περιφέρεια της Θεσσαλονίκης όπως το Ωραιόκαστρο, τα Πεύκα κ.α.

Εκδότης υπήρξα επίσης της πανελλαδικής εφημερίδας για την οικολογία και το περιβάλλον «βιολογικά» καθώς και της ιστορικής-πολιτιστικής εφημερίδα«Πόντος». Εργάστηκα ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς στην Ελλάδα και την Κύπρο και τιμήθηκα με το πρώτο βραβείο ελληνικής τηλεόρασης 1992 για το ντοκιμαντέρ «Αποστολή στην Ίμβρο» όπου αποκάλυπτα τα δράμα των τελευταίων Ελλήνων της Ίμβρου που καταπιέζονταν από το ρατσιστικό τουρκικό καθεστώς έγραφε ο ίδιος πριν τις εκλογές ενώ για την επιλογή του να κατέβει υποψήφιος με το Ποτάμι ανέφερε: Αγαπώ την πολιτική και τη θεωρώ μία ανώτερη μορφή εθελοντισμού. Δεν είχα ψηφίσει κανένα κόμμα τα τελευταία 14 χρόνια, ως τις πρόσφατες Ευρωεκλογές, καθώς το παλιό πολιτικό σύστημα δεν εξέφραζε τα όνειρα μου για την Ελλάδα του αύριο. Είμαι από αυτούς που δεν είχαν και δεν ήξεραν τι να ψηφίσουν αυτά τα 14 χρόνια.
Η λύση ήρθε από το "Ποτάμι" που με ξανάβαλε στην πολιτική. Νέα νοοτροπία, φρέσκιες ιδέες, ανοιχτό σε όλους, δημοκρατικός τρόπος λειτουργίας.»



πηγη

 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αυτή είναι η λίστα με τα μέτρα-φωτιά που περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο

Στο 30. Νόμος για την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ;;;;;;;;

Μέτρα – φωτιά που αναμένεται να προκαλέσουν οξύτατες κοινωνικές αντιδράσεις, περιλαμβάνει το νέο Μνημόνιο που έχει επί της αρχής συμφωνηθεί με τους δανειστές. 
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή» που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το προσχέδιο του Μνημονίου πρόκειται για ένα βαρύ πακέτο με προαπαιτούμενα που περιλαμβάνει το σχέδιο του νέου μνημονίου σε 27 σελίδες και καλείται να ψηφίσει η κυβέρνηση άμεσα.

Τα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα
  1. 1. Αυστηροποίηση του ορισμού του αγρότη.
  2. 2. Αύξηση του φόρου χωρητικότητας στη ναυτιλία.
  3. 3. Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2015, ώστε να ξεκινήσει η αποστολή των σημειωμάτων τον Σεπτέμβριο.
  4. 4. Διόρθωση εισπρακτικών μέτρων που υιοθετήθηκαν προσφάτως.
  5. 5. Επιστροφή του καθεστώτος συνταγογράφησης φαρμάκων.
  6. 6. Μείωση των τιμών των γενόσημων φαρμάκων.
  7. 7. Κατάργηση των προνομίων στο αγροτικό πετρέλαιο.
  8. 8. Καλύτερη στόχευση του πετρελαίου θέρμανσης το 2016.
  9. 9. Πλήρης αξιολόγηση του συστήματος κοινωνικής προστασίας με στόχο την ετήσια εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ.
  10. 10. Αναδιάρθρωση δημόσιας διοίκησης.
  11. 11. Αντιμετώπιση των αστοχιών στην είσπραξη φορολογικών εσόδων.
  12. 12. Κατάργηση του ανώτατου ορίου του 25% επί των μισθών και των συντάξεων για τις κατασχέσεις.
  13. 13. Μείωση όλων των ορίων για τις κατασχέσεις στα 1.500 ευρώ.
  14. 14. Αλλαγή στα επιτόκια της ρύθμισης των 100 δόσεων και εξαίρεση από αυτήν των κακοπληρωτών.
  15. 15. Μεταφορά των υπηρεσιών και του προσωπικού φορολογικών ελέγχων στο ΣΔΟΕ.
  16. 16. Δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν άλλες ρυθμίσεις για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές.
  17. 17. Διευκρίνιση των προϋποθέσεων για την επιλεξιμότητα στην καταβολή της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης μετά τα 67 έτη.
  18. 18. Εκδοση εγκυκλίων για την πλήρη εφαρμογή του νόμου του 2010 για το ασφαλιστικό.
  19. 19. Σταδιακή εξάλειψη των εξαιρέσεων στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
  20. 20. Διευκρίνιση του καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, με τις εκπτώσεις να καταργούνται μέχρι το τέλος του 2016.
  21. 21. Ολοκληρωμένο σχέδιο για ανακεφαλαιοποίηση, ενίσχυση ρευστότητας τραπεζών και αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.
  22. 22. Κατάργηση του νόμου για τη μετενέργεια στις συμβάσεις εργασίας που ψηφίστηκε στις 2 Ιουλίου του 2015.
  23. 23. Εφαρμογή όλων των συστάσεων του ΟΟΣΑ που προβλέπονταν από την Εργαλειοθήκη Ι (πλην των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων) και όλων των συστάσεων της Εργαλειοθήκης ΙΙ σχετικά με τα μη αλκοολούχα ποτά και τα πετρελαιοειδή.
  24. 24. Ανοιγμα επαγγελμάτων, όπως μηχανικοί, συμβολαιογράφοι κ.λπ.
  25. 25. Περιορισμός των φόρων υπέρ τρίτων.
  26. 26. Μείωση της γραφειοκρατίας και επιτάχυνση αδειοδοτήσεων για επενδύσεις χαμηλού ρίσκου.
  27. 27. Μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας και ειδικά του φυσικού αερίου που θα οδηγήσει σε πλήρη απελευθέρωση το 2018.
  28. 28. Εγκριση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που ήδη έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ.
  29. 29. Υιοθέτηση των καλύτερων πρακτικών στην Ε.Ε. για το μη μισθολογικό κόστος (επιδόματα, οδοιπορικά κ.λπ.) με εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου 2016.
  30. 30. Νόμος για την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ.
  31. 31. Προτάσεις μέτρων για μείωση των καθυστερήσεων στις δικαστικές αποφάσεις.
Πέραν των μέτρων που πρέπει να προχωρήσουν άμεσα, η κυβέρνηση θα πρέπει μέσα στον Σεπτέμβριο να έχει καταρτίσει και το σχέδιο αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους προμηθευτές του. Σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στο προσχέδιο του νέου Μνημονίου, αυτές ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο θα πρέπει επίσης να κατατεθεί νομοσχέδιο με το οποίο θα εισάγεται θεσμικό πλαίσιο για τις ανεξάρτητες αρχές, θα δίνεται η δυνατότητα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους να ελέγχει τα οικονομικά στοιχεία ολόκληρου του δημόσιου τομέα και ταυτόχρονα να εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις για το Δημοσιονομικό Συμβούλιο που θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία από τον Νοέμβριο.

Ενώ τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2015, το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2016 και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-2019.

Στο ίδιο κείμενο περιλαμβάνονται άλλα 23 μέτρα που θα πρέπει να υλοποιηθούν τον Οκτώβριο

1. η δεύτερη φάση της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος
 

2. η αναδιάρθρωση του φορολογικού κώδικα
 

3. η σταδιακή αλλαγή της φορολογίας των αγροτών. Από το 2016 θα φορολογούνται με συντελεστή 20% και από το 2017 με συντελεστή 26%
 

4. η επιβολή φόρου στις τηλεοπτικές διαφημίσεις
 

5. Να προχωρήσει ο διεθνής δημόσιος διαγωνισμός για την απόκτηση τηλεοπτικών αδειών και τα σχετικά τέλη χρήσης των σχετικών συχνοτήτων
 

6. να επεκταθεί η φορολογία 30% επί των ακαθορίστων εσόδων απο τυχερά παιχνίδια και στα VLT που προβλέπεται να εγκατασταθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2015 και το 2016.
 

7. να αυξηθεί στο 15% η φορολογία των οεισοδημάτων από ενοίκια κάτω των 12.000 ευρώ
 

8. σταδιακή κατάργηση των φοροελαφρύνσεων στο ναυτιλιακό κλάδο
 

9. μόνιμη μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. φέτος και 400 εκατ. ευρώ το 2016
 

10. επέκταση της προσωρινής εθελοντικής εισφοράς έως το 2018
 

11. απλοποίηση συστήματος φοροαπαλλαγών φυσικών και νομικών προσώπων
 

12. Επανασχεδιασμός της εισφοράς αλληλεγγύηης από το 2016
 

13. αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ ώστε οι πιθανές αλλαγές στις αντικειμενικές τιμές το 2016 να μην επηρεάσουν τον εισπρακτικό στόχο των 2,65 δισ. ευρώ
 

14. μέτρα για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής
 

15. να συνδεθούν οι ασφαλιστικές εισφορές με τις παροχές
 

16. αλλαγές στο νόμο που διέπει το ΤΧΣ
 

17. νέα εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ για χονδρικό εμπόριο, κατασκευές, ΜΜΕ, ηλεκτρονικό εμπόριο και μεταποίηση
 

18. λήψη μη αναστρέψιμων μέτρων για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
 

19. ορισμός ανεξάρτητης ομάδας δράσης που θα προσδιορίσει τις δυνατότητες για επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων ενώ θα μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία στο νέο ανεξάρτητο ταμείο
 

20. αναδιάρθρωση του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου που θα εφαρμοστεί απο 1/1/2016 και θέσπιση νέων ανώτατων ορίων για τη μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου έως το 2019
 

21. κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων που είναι συνδεδεμένα με τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων από την 31η Οκτωβρίου. Οι απώλειες των ταμείων θα αντικατασταθούν από τη μείωση των επιδομάτων ή την αύξηση των εισφορών
 

22. η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ ξεκινώντας με το 20% των «υψηλότερων» χαμηλοσυνταξιούχων από τον Μάρτιο του 2016
 

23. εκκίνηση της συζήτησης με ανεξάρτητους φορείς και το ILO για εφαρμογή των καλύτερων ευρωπαϊκών πρακτικών στα εργασιακά χωρίς να γίνει καμία αλλαγή στις συλλογικές διαπραγματεύσεις έως το τέλος του έτους.




www.imerisia.gr


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κίνδυνο παραγραφής εκατοντάδων χιλιάδων υποθέσεων φοροδιαφυγής καταγγέλλει το ΣΔΟΕ

Με εσωτερικό εμπιστευτικό και εξαιρετικά επείγον σημείωμα, ημερομηνίας 22 Ιουλίου 2015, που έχει στα χέρια του το ThePressProject ο ειδικός Γραμματέας του ΣΔΟΕ, Παναγιώτης  Δάνης, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για εκατοντάδες χιλιάδες υποθέσεων φοροδιαφυγής που θα παραγραφούν στο τέλος του έτους… και όχι μόνο.

Κώστας Εφήμερος

Στην μακροσκελή και πολυσέλιδη επιστολή που απευθύνεται στους κυρίους Τσακαλώτο και Αλεξιάδη και κοινοποιείται στον Πρωθυπουργό, τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και τον Υπουργό Επικρατείας για την καταπολέμηση της διαφθοράς ο κύριος Δάνης σκιαγραφεί πλήρως τα προβλήματα της υπηρεσίας του και παρουσιάζει μια σειρά πολύ ενδιαφερόντων στοιχείων που δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά. Και όλα αυτά την ώρα που όπως διαβάζουμε τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση εντός των επόμενων ημερών περιλαμβάνουν την οριστική διάλυση του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και την υπαγωγή του στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ξέρετε… στο γραφείο της ακλόνητης κυρίας Κατερίνας Σαββαΐδου.

Στο ενημερωτικό σημείωμα μαθαίνουμε ότι το ΣΔΟΕ έχει προχωρήσει στην ταυτοποίηση μερικών εκατομμυρίων ΑΦΜ από μια σειρά υπό έλεγχο λιστών που περιλαμβάνουν:
  • Δεδομένα από 65 CD (1.364.069 ΑΦΜ) με αναλυτικές κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών από το 2000 μέχρι το 2012 με συναλλαγές ή εμβάσματα στο εξωτερικό άνω των 300.000€ και 100.000€ αντίστοιχα.
  • Τη λίστα Λαγκάρντ με ταυτοποιημένα 1.727 ΑΦΜ
  • Τη λίστα εμβασμάτων με 54.246 ΑΦΜ
  • Τη λίστα Αρχής ν.3691/2008 με 5.157 ΑΦΜ
  • Τη λίστα Λονδίνου των 306 προσώπων που απέκτησαν ακίνητη περιουσία στο Λονδίνο
  • Τη λίστα Λουξεμβούργου με τα επιπλέον 38 ονόματα που λείπουν από τη λίστα Λαγκάρντ και
  • Εισαγγελικές παραγγελίες που αφορά πλήθος φυσικών και νομικών προσώπων για τα οποία γίνονται έλεγχοι βάσει του Πόθεν Έσχες.
Διαβάζουμε επίσης ότι από το 2013, οπότε και το ίδιο το ΣΔΟΕ αποδυναμώθηκε με την μεταφορά πολλών αρμοδιοτήτων του έχει μείνει να επεξεργάζεται χιλιάδες υποθέσεις χωρίς καμία ουσιαστική δυνατότητα να το πράξει. Πιο συγκεκριμένα μαθαίνουμε ότι εκκρεμούν 37.507 υποθέσεις μείζονος σημασίας και 2.539 εισαγγελικές παραγγελίες τις οποίες έχουν αναλάβει 421 ελεγκτές οι οποίοι δεν μπορούν να ολοκληρώσουν πάνω από 10 υποθέσεις το χρόνο. Όλα αυτά δημιουργούν έντονο κίνδυνο να παραγραφεί μεγάλο μέρος των υποθέσεων αυτών στο τέλος του 2015.

Στην επιστολή γίνεται επίσης αναφορά για την προσπάθεια που έχει κάνει το ΣΔΟΕ να δημιουργηθεί ηλεκτρονική εφαρμογή ταυτοποίησης και αλγοριθμικής επεξεργασίας των δεδομένων που θα περιλαμβάνουν τις τραπεζικές κινήσεις των υπό έλεγχο προσώπων, τα φορολογικά στοιχεία και τις φορολογικές δηλώσεις. Η εφαρμογή αυτή θα μπορούσε αυτοματοποιημένα να παρουσιάζει την κρυμμένη περιουσία και να καλεί τους παραβάτες να την δηλώσουν με κίνητρα προκειμένου να υποστούν όλους τους φόρους και τις νομικές κυρώσεις. Η εφαρμογή αυτή που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται ήδη από τον Φεβρουάριο αντιμετωπίζει από την πρώτη στιγμή εμπόδια εκ μέρους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων και υπάρχουν φόβοι ότι θα ακυρωθεί λίγο πριν φέρει τα πρώτα αποτελέσματα.

Ο κύριος Δανής παρουσιάζει έναν αναλυτικό πίνακα με τις δράσεις που έχει κάνει η υπηρεσία του μέχρι και τα μέσα Ιουλίου προκειμένου να έρθουν έσοδα από την φορολόγηση της αδήλωτης περιουσίας και χαρακτηριστικά αναφέρει ότι έχει ήδη στείλει στην Γ.Γ.Δ.Ε. 597 υποθέσεις που αφορούν περιπτώσεις προσαύξησης περιουσίας από αδήλωτα εισοδήματα προκειμένου οι υπηρεσίες της κυρίας Σαββαΐδου να εκδώσουν τις οικίες καταλογιστικές πράξεις σε όσες περιπτώσεις εκπληρώνονται τα οριζόμενα στις διατάξεις του νόμου ή να εκδώσουν άμεσα εντολή ελέγχου για τις πληροφοριακές εκθέσεις ελέγχου. Ο ίδιος ο Γραμματέας του ΣΔΟΕ υπολογίζει τα αναμενόμενα έσοδα από τις βεβαιώσεις θα υπερβούν το μισό εκατομμύριο ευρώ. Τι έχει συμβεί άραγε στην ΓΓΔΕ;

Κατακερματισμός και αναρμοδιότητα

Η πολυσέλιδη επιστολή του Γραμματέα του ΣΔΟΕ ρίχνει φως σε μια αδικαιολόγητη και ύποπτη κατάσταση με τις απαιτήσεις της Τρόικας να αφαιρεθούν οι αρμοδιότητες του ΣΔΟΕ και να μεταφερθούν στην Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και την Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κυρίου Δανή από την 31η Οκτωβρίου του 2013, οπότε και έγινε η μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων η αγορά είναι ανέλεγκτη και η νέα υπηρεσία δεν μπορεί να καλύψει τόσο επιχειρησιακά όσο και χωροταξικά τους μέχρι τότε συστηματικούς ελέγχους του ΣΔΟΕ.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος συνεχίζει στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του να προσπαθεί για την συλλογή εσόδων αλλά αντιμετωπίζει συνέχεια προβλήματα που θα μπορούσαμε να μεταφράσουμε και ως «τρικλοποδιές». Ζητάει την επιστροφή των αρμοδιοτήτων της ΥΕΔΔΕ στον ΣΔΟΕ και παραθέτει μια σειρά από επιχειρήματα αλλά την ίδια ώρα το Κουαρτέτο φαίνεται ότι κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Μάλιστα πληροφορίες από έγκυρες πηγές καταλογίζουν στην κυρία Σαββαΐδου την επιχείρηση πίεσης προς το Κουαρτέτο ώστε στα προαπαιτούμενα να συμπεριληφθεί και η πλήρης κατάργηση του ΣΔΟΕ.

Ο μεγάλος πλούτος πληροφοριών που δεν μετατρέπεται σε έσοδα

Στην επιστολή του Γραμματέα του ΣΔΟΕ γίνεται αναφορά στις λίστες που έχει στη διάθεσή του το κράτος προκειμένου να χτυπήσει την φοροδιαφυγή (δες παραπάνω). Οι λίστες αυτές περιλαμβάνουν πάνω από ενάμιση εκατομμύριο ελεγχόμενα ΑΦΜ. Μάλιστα ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί ο αριθμός των ΑΦΜ που φαίνεται να έχουν κάνει συναλλαγές με το εξωτερικό μεγαλύτερες των 300.000€ την τελευταία δεκαετία. Προφανώς ανάμεσα στα σχεδόν 1,4 εκατομμύρια ΑΦΜ περιλαμβάνονται και επιχειρήσεις και τα ποσά είναι απόλυτα δικαιολογημένα, ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις αιτιάσεις της Τρόικας οι χαμηλόμισθοι και οι χαμηλοσυνταξιούχοι σηκώνουν το βάρος της «διάσωσης» της ελληνικής οικονομίας γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί πλούσιοι να το αναλάβουν. Θα πρέπει λοιπόν να αναρωτηθούμε γιατί οι «Θεσμοί» ζήτησαν και πέτυχαν να αφαιρεθεί από την Συμφωνία η πρόβλεψη για φορολόγηση των εισοδημάτων άνω των 500.000€ με φόρο 8%.

Τι ζητάει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος

Σύμφωνα με το εμπιστευτικό έγγραφο το ΣΔΟΕ ζητάει συγκεκριμένες πράξεις προκειμένου να μην χαθούν δισεκατομμύρια ευρώ από φόρους που θα έπρεπε να έχουν καταλογιστεί σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Μεταξύ αυτών διαβάζουμε ότι τα επόμενα βήματα θα έπρεπε να είναι:
  • Η ενοποίηση των δεδομένων (λίστες, έλεγχοι, εισαγγελικές παραγγελίες)
  • Απεικόνιση ανά έτος της συνολικής δηλωθείσας περιουσίας των φορολογούμενων
  • Θέσπιση υποχρέωσης των τραπεζών για άμεση ηλεκτρονική παροχή στοιχείων και δεδομένων
  • Δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής αξιολόγησης και αξιοποίησης των στοιχείων
  • Νομοθετικές ρυθμίσεις για την μη παραγραφή των υπό έλεγχο υποθέσεων και
  • Προσδιορισμός και θέσπιση διοικητικής και δικαστικής διαδικασίας
Σημειώστε ότι οι παραπάνω δράσεις αφορούν τον έλεγχο των γνωστών λιστών (Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου, Λονδίνου κ.λπ.) και όχι τον έλεγχο των επιχειρήσεων για τις οποίες το ΣΔΟΕ έχει αμφισβητούμενο παρελθόν. Μιλάμε δηλαδή για τον έλεγχο των πλούσιων φοροφυγάδων που σύμφωνα με το έγγραφο ίσως να καταφέρουν και να τη γλιτώσουν στο τέλος του έτους εξαιτίας της ολιγωρίας (στην καλύτερη περίπτωση) υπηρεσιών του Δημοσίου και των απαιτήσεων των δανειστών.
Φαίνεται δηλαδή ότι οι πιστωτές της χώρας θέλουν όντως τα χρήματά τους, αλλά όχι να τα πάρουν από τους ολιγάρχες. Προτιμούν εσάς και εμάς.



πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι κρατικές επενδυτικές μπίζνες των 7 τρισ. δολαρίων


Κρατικές μπίζνες, που υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 7 τρισεκατομμύρια δολάρια, κάνουν σήμερα σε όλο τον κόσμο τα κρατικά επενδυτικά ταμεία, όπως αυτό που θέλει να φτιάξει και στην Ελλάδα η κυβέρνηση, με προίκα δημόσιες επιχειρήσεις, τις μετοχές του ΤΧΣ, ακίνητα-φιλέτα και πιθανόν τα μελλοντικά έσοδα από τις έρευνες υδρογονανθράκων.

Τα λεγόμενα κρατικά επενδυτικά ταμεία ή κεφάλαια (sovereign wealth funds) έχουν γίνει μόδα τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στη Δύση, αλλά και στις πλούσιες οικονομίες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, εκεί κυρίως όπου ρέουν άφθονα τα πετροδολάρια και τα έσοδα από την παραγωγή εμπορευμάτων και πρώτων υλών.

Με τα λεφτά αυτά τα κράτη αγοράζουν δημόσιες ή ιδιωτικές υποδομές άλλων κρατών, «τζογάρουν» σε μετοχές και ομόλογα ή επενδύουν σε ακίνητα σε όλο τον κόσμο.

Μια μεγάλη διαφορά, όμως, της Ελλάδας με χώρες όπως η Νορβηγία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σιγκαπούρη, το Κατάρ και η Ρωσία, είναι πως το «δικό μας» κρατικό επενδυτικό ταμείο, που φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως εργαλείο ανάπτυξης και να δημιουργήσει αξίες 50 δισ. ευρώ σε βάθος 30 ετών, δεν έχει κεφάλαιο, αλλά στόχος είναι να το «καλλιεργήσει» ή να το δημιουργήσει εκ του μηδενός, μέσα από την αξιοποίηση και την πώληση περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Κρατικών Επενδυτικών Ταμείων (Sovereign Wealth Fund Institute), σήμερα υπάρχουν συνολικά 79 κρατικά επενδυτικά ταμεία σε όλο τον κόσμο, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 7,369 τρισ. δολαρίων στις αρχές Αυγούστου.

Τέτοιες εταιρείες έχουν συστήσει κυρίως χώρες με αποθέματα σε πετρέλαιο και άλλα εμπορεύματα, όπως η Λιβύη, η Αλάσκα, το Καζακστάν, η Αλγερία, η Μαλαισία, το Περού, η Χιλή, το Αζερμπαϊτζάν, η Βραζιλία, το Ιράκ κ.ά.

Για να συνειδητοποιήσει κανείς την επανάσταση των δημόσιων επενδύσεων που έγινε τα τελευταία χρόνια, αρκεί να σκεφτεί πως πίσω στο 2007 τα υπό διαχείριση κεφάλαια των κρατικών επενδυτικών εταιρειών αθροίζονταν σε 3,2 τρισ. δολάρια.

Τα funds αυτά επενδύουν σε μια μεγάλη γκάμα περιουσιακών στοιχείων, όπως μετοχές, ομόλογα, ακίνητα και πολύτιμα μέταλλα σε όλο τον κόσμο, αλλά όλα έχουν αντικειμενικό στόχο να μεγιστοποιήσουν μακροπρόθεσμα τα έσοδά τους.

Από τα 7,3 τρισ. δολάρια, τα 4,3 τρισ. δολάρια των κρατικών επενδυτικών ταμείων προέρχονται από έσοδα κλάδων όπως το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τα βασικά μέταλλα (χαλκός κ.ά.), και τα υπόλοιπα από μη βασικά εμπορεύματα και κυρίως από τις επενδύσεις των συναλλαγματικών αποθεμάτων πλούσιων χωρών.

Ανάλογα με τον σκοπό τους, τα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια διακρίνονται σε «σταθεροποιητικά funds», τα οποία επενδύουν στο εξωτερικό τα εμπορικά πλεονάσματα των χωρών, και τα αποταμιευτικά ταμεία ή ταμεία αλληλεγγύης των γενεών, τα οποία απολαμβάνουν έσοδα από την εκμετάλλευση φυσικών πόρων, τα οποία εν συνεχεία διαχειρίζονται με στόχο να επιτύχουν σταθερές αποδόσεις στο μέλλον υπέρ των επόμενων γενεών.

Τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια

Τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά ταμεία στον κόσμο

1. Norway’s Government Pension Fund Global

Η Νορβηγία έχει σήμερα το πλουσιότερο κρατικό επενδυτικό ταμείο χάρη στα έσοδα της χώρας από το πετρέλαιο. Παρότι ιδρύθηκε μόλις το 1990, τα υπό διαχείριση κεφάλαιά του ξεπερνούν τα 882 δισ. δολάρια. Μεταξύ 1998 και 2014, η μέση ετήσια απόδοση των επενδύσεών του ήταν 3,8%. Οι μεγαλύτερες επενδύσεις του αφορούν τον κλάδο των ακινήτων, ενώ έχει αγοράσει μετοχές σε 9.000 επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο και επενδύει σε συνολικά 75 χώρες. Το 2014 λ.χ. επένδυσε 576 εκατ. δολάρια στην αγορά ακινήτων του Λονδίνου, ενώ απέκτησε το 45% από ένα 40ώροφο κτίριο γραφείων στο Μανχάταν.

2. Abu Dhabi Investment Authority

Το Abu Dhabi Investment Authority (ΑDIΑ) ιδρύθηκε το 1976, με κύρια πηγή χρηματοδότησης τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου. Σήμερα είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων στη Μέση Ανατολή, με περιουσιακά στοιχεία αξίας 773 δισ. δολαρίων. Μεταξύ άλλων είναι μέτοχος στο αεροδρόμιο Gatwick του Λονδίνου, στην εταιρεία φυσικού αερίου της Νορβηγίας Gassled κ.α., ενώ συνολικά το χαρτοφυλάκιό του είναι επενδεδυμένο σε 24 διαφορετικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων. Τον Απρίλιο συμφώνησε να αγοράσει το 50% των μετοχών σε τρία ξενοδοχεία του Χονγκ Κονγκ επενδύοντας πάνω από 2,4 δισ. δολάρια. Η μέση ετήσια απόδοση του χαρτοφυλακίου του τα τελευταία 30 χρόνια υπολογίζεται σε 8,4%.

3. SAMA Foreign Holdings

Ελάχιστα είναι γνωστά για το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας Saudi Arabian Monetary Authority (SAMA), το οποίο, σύμφωνα με το Sovereign Wealth Fund Institute, είναι το τρίτο μεγαλύτερο παγκοσμίως με κεφάλαια ύψους 757,2 δισ. δολαρίων. Ελέγχεται από την κεντρική τράπεζα της χώρας και το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων του προέρχεται από τα έσοδα των πωλήσεων πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, ενώ διαχειρίζεται και μέρος των συντάξεων της χώρας. Εχει επενδύσεις σε καταθέσεις, σε προϊόντα σταθερού εισοδήματος και σε μετοχές.

4. China Investment Corporation

Η China Investment Corporation (CIC) θεωρείται η ναυαρχίδα για τις επενδύσεις που υλοποιεί η Κίνα σε όλο τον κόσμο, ενώ διαχειρίζεται και μέρος από τα τεράστια συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας, που φτάνουν στα 3,7 τρισ. δολάρια. Ιδρύθηκε το 2007 και σήμερα διαχειρίζεται 746,7 δισ. δολάρια με επενδύσεις σε όλο τον κόσμο. Τα κεντρικά γραφεία της Deutsche Bank στο Λονδίνο τής ανήκουν, έχει σημαντικό μερίδιο στο αεροδρόμιο Heathrow στο Λονδίνο και στην εταιρεία υδάτων Thames Water κ.α.

5. Kuwait Investment Authority

Η Kuwait Investment Authority είναι η παλαιότερη εταιρεία κρατικών επενδυτικών κεφαλαίων στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 1953 με σκοπό να επενδύσει το πλεόνασμα από τα έσοδα του Κουβέιτ από το πετρέλαιο. Σήμερα έχει υπό διαχείριση κεφάλαια 592 δισ. δολάρια. Απαρτίζεται από δύο διαφορετικά funds: ένα «γενικών επενδύσεων», μέσω του οποίου γίνεται η διαχείριση της κρατικής περιουσίας και των εσόδων από το πετρέλαιο, και ένα ταμείο μελλοντικών γενεών, στο οποίο διά νόμου εισφέρεται ετησίως το 10% των ετήσιων εσόδων του Κουβέιτ.

6. SAFE Investment Company

Είναι η θυγατρική εταιρεία της κρατικής αρχής ξένου συναλλάγματος του Χονγκ Κονγκ. Ιδρύθηκε το 1976, με σκοπό τη διαχείριση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας, και σήμερα τα κεφάλαιά της ξεπερνούν τα 547 δισ. δολάρια. Εχει επενδύσει μέρος των αποθεματικών της σε εταιρείες όπως η Telecom Italia, η Fiat κ.ά.

7. Hong Kong Exchange Fund

Το τρίτο μεγάλο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Κίνας είναι το Hong Kong Exchange Fund, το οποίο έχει ρόλο και στη διαχείριση της νομισματικής πολιτικής της χώρας. Εχει αποθεματικά ύψους 400 δισ. δολαρίων και ως επί το πλείστον τα χρησιμοποιεί για τη στήριξη του δολαρίου του Χονγκ Κονγκ. Το συγκεκριμένο ταμείο επενδύει κατά κύριο λόγο στις αγορές ομολόγων και μετοχών του ΟΟΣΑ.

8. Government of Singapore Investment Corporation

Η επενδυτική εταιρεία της κυβέρνησης της Σιγκαπούρης, γνωστή και ως GIC στις αγορές, έχει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 344 δισ. ευρώ και επενδύσεις σε περίπου 40 χώρες. Ιδρύθηκε το 1981 και αποτελείται από τρία διαφορετικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια, ένα διαχείρισης κεφαλαίων (asset management), ένα για επενδύσεις σε ακίνητα και ένα για επενδύσεις σε επιχειρήσεις (private equity fund). Η μέση ετήσια απόδοση της τελευταίας 20ετίας διαμορφώνεται στο 4,9%.

9. Qatar Investment Authority

Η Qatar Investment Authority ιδρύθηκε το 2005 ως όχημα για την επένδυση των πλεονασμάτων του προϋπολογισμού του Κατάρ, που έχει μεγάλα έσοδα από τις πωλήσεις φυσικού αερίου. Το επενδυτικό ταμείο του Κατάρ έχει υπό διαχείριση κεφάλαια και περιουσιακά στοιχεία ύψους 256 δισ. ευρώ και είναι από τους πλέον δραστήριους επενδυτές παγκοσμίως. Αμεσα ή μέσω θυγατρικών έχει αποκτήσει συμμετοχές σε τράπεζες όπως η Barclays και η Credit Suisse, σε ενεργειακές εταιρείες, όπως η Shell, σε λιανεμπορικές επιχειρήσεις, όπως η Harrods Group, κ.α.

10. China’s National Social Security Fund

Η Κίνα είναι η μοναδική χώρα που διαθέτει όχι ένα ή δύο, αλλά τέσσερα κρατικά επενδυτικά ταμεία. Το μικρότερο από αυτά έχει «μόνο» 236 δισ. δολάρια ενεργητικό και δημιουργήθηκε το 2000 για να αντιμετωπίσει τις συνταξιοδοτικές ανάγκες του πληθυσμού της χώρας, που γηράσκει ταχύτατα. Επενδύει μέχρι 40% των αποθεματικών του σε μετοχές, ανάλογο ποσοστό σε καταθέσεις και ομόλογα, ενώ οι διεθνείς επενδύσεις του ανέρχονται στο 20% των κεφαλαίων του.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!