EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Η μεγαλύτερη απάτη: Δεν έχουν ούτε «σέντσι» να δώσουν οι δανειστές – Εξαπάτησαν τον Α.Τσίπρα που έκανε το λάθος και δεν ζήτησε εγγυήσεις

Στην μεγαλύτερη απάτη στην σύγχρονη ιστορία της Ευρώπης εξελίσσεται η συμφωνία για το τριτο Μνημόνιο, καθώς οι δανειστές παραδέχονται ότι δεν έχουν άλλα λεφτά για να αναχρηματοδοτήσουν το χρέος που οι ίδιοι δημιούργησαν όταν ανάγκασαν την Ελλάδα να πάρει δάνεια για να αποπληρώσει τις τράπεζές τους!

Εχουν δαπανήσει τεράστια ποσά (800 δισ.μέχρι 1 τρισεκατομμύριο ευρώ) για να στηρίξουν το ευρώ στις αγορές από τότε που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα και τώρα «δεν έχουν μαντήλι να κλάψουν»!
Αυτό, βέβαια, ξέχασαν να το πουν στον δυστυχή Αλέξη Τσίπρα, πριν τον βάλουν να ανακοινώσει την συμφωνία. Δεν έχουν καν λεφτά για την ενδιάμεση συμφωνία για μόλις 12,5 δισ. ευρώ!

Πρώτος ο αποκαλούμενος και «τρελός με το καρότσι» ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε, γιος πρώην αξιωματικού των SS, που είχε το θράσος να προτείνει IOUs για να δανειοδοτηθεί η Ελλάδα! Λες και αν θέλαμε IOU’s, πρακτικά ένα παράλληλο μόμισμα θα ρωτάγαμε θα υπογράφαμε το τρίτο κατά σειρά εθνοκτόνο Μνημόνιο.

Θα εκδίδαμε μόνοι μας – όπως πολύ σωστά είπε ο πρώην ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης – και θα λύναμε το πρόβλημα των εσωτερικών πληρωμών.

Το χειρότερο όλων είναι ότι θα κρατήσουν για πολύ καιρό τις τράπεζες κλειστές ή αυτές θα υπολειτουργούν!

Το εύρος της χρηματοδότησης που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες για να μπορέσουν σε βάθος χρόνου να επανέλθουν στην κανονικότητα, κυμαίνεται από 7-20 δισεκατομμύρια ευρώ. Και οι «εταίροι» δεν έχουν «σέντσι» για να δώσουν!

Την ίδια στιγμή περνάει ο χρόνος για ένταξη της Ελλάδας στην Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS που θα συνεδριάσει στις 17 Ιουλίου στην πόλη Ούφα: Ενώ επρόκειτο να ταξιδέψει εκεί ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας να υπογράψει την ελληνική συμμετοχή και να αποκτήσει πρόσβαση σε κεφάλαια μέχρι 100 δισ. δολ. αρχικά, πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι «Δεν θα πάει γιατί έτσι ή αλλιώς η συμφωνία απαγορεύει στην Ελλάδα να δανειστεί από τρίτες πηγές»!

Οι ίδιοι οι υπυργοί Οικονομικών της ευρωζώνης παραδέχθηκαν ότι ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ λεφτά να δώσουν στην Ελλάδα για να πληρώσει τα δάνειά τους, έστω και για την συμφωνία-γέφυρα, κρίσιμη για να ανοίξουν οι τράπεζες.

«Είναι πρόβλημα να βρεθούν αυτά τα χρήματα, ψάχνουμε να βρούμε λύσεις», είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Είναι δύσκολο να βάλουμε λεφτά», είπε ο Φινλανδός Μ. Στούμπ. Στο έγγραφο για το δάνειο γέφυρα στην Ελλάδα αναφέρονται έξι συγκεκριμένες επιλογές και τονίζεται ότι το συνολικό ποσό του δανείου – γέφυρα είναι 12 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα χρειάζεται τα 7 από τα 12 δισ. ευρώ ως τη Δευτέρα για να πληρώσει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ.

Η πρώτη επιλογή είναι να χρησιμοποιηθούν τα 11 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Αυτή η λύση στηρίζεται από την Κομισιόν και τη Γαλλία.

Οι άλλες επιλογές που εξετάζονται είναι διμερή δάνεια από άλλες χώρες της ευρωζώνης ή τη μεταφορά των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα.
Συγκεκριμένα οι επιλογές είναι:

-Τα 11 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

- Διμερή δάνεια από άλλες χώρες της ευρωζώνης. Ένα ενδεχόμενο θα ήταν κάποιες χώρες να δώσουν διμερή δάνεια, με πιθανή υποψήφια να είναι κυρίως η Γαλλία.

- Μεταφορά 3,5 δισ. ευρώ από κέρδη επί ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, είτε ως δάνειο στην Αθήνα ή ως χορηγία.

- Μεταφορά «μαξιλαριών» από τα εθνικά ταμεία κυβερνήσεων της ευρωζώνης.

- Τιτλοποίηση ελληνικών δημόσιων περιουσιακών στοιχείων.

- Χρήση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών πόρων ανάπτυξης για τους οποίους η Αθήνα είναι μεν επιλέξιμη, οι οποίοι όμως κανονικά χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση δημοσίων έργων.

Τίποτα από αυτά δεν έχουν στα χέρια τους, καθώ έχουν δαπανήσει τεράστια ποσά για να στηρίξουν το κοινό νόμισμα στις διάφορες κεφαλαιαγορές του κόσμου, από την ημέρα που ανακοινώθηκε το δημοψήφισμα.

Την ίδια στιγμή η Goldman Sachsι σημειώνει πως παράλληλα με την ανακεφαλαιοποίηση, θα πρέπει να δούμε στο άμεσο μέλλον να ανεβαίνει το όριο του ELA (έστω και σταδιακά), ενώ η πλήρης επαναφορά του τραπεζικού συστήματος στην κατάσταση προς των capital controls, θα πάρει χρόνο. Πόσο χρόνο; Μήνες, ίσως χρόνια. Μέχρι τότε τα χρήματα των Ελλήνων πολιτών θα είναι φυλακισμένα στις τράπεζες.

Όπως σημειώνει η Goldman Sachs, το κρατικό μερίδιο στις ελληνικές τράπεζες διαμορφώνεται στο 35-68% ενώ η νέα ένεση ρευστότητας ενδέχεται να μεταβάλλει αυτή τη μετοχική σύνθεση. Η πρόσφατη κλιμάκωση της κρίσης έχει εξαντλήσει την ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών οδηγώντας σε ταχεία επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω δυσκολίες, οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφάλαια ύψους 7-20 δις. ευρώ, εκτιμά η GS.

Υπογραμμίζει, ωστόσο, πως αυτό το μέγεθος υπολογίζεται με βάση δύο προϋποθέσεις:

Δεν θα ανακληθεί ο αναβαλλόμενος φόρος συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ

Ο έλεγχος φερεγγυότητας των τραπεζών θα βασιστεί στα προ προβλέψεων κέρδη

Χωρίς αυτές τις προϋποθέσεις ο… λογαριασμός για τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ανεβαίνει σημαντικά, σημειώνει η GS.

Τι θα γίνει με το «κούρεμα» στις εγγυήσεις

Η παροχή έκτακτης ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ μέσω του ELA έχει παγώσει στα 89 δις. ευρώ σε αυτό το στάδιο, σημειώνει η τράπεζα, ενώ εκτιμά πως η «δεξαμενή” ενεχύρων για πρόσβαση στον ELA πάνω από αυτό το επίπεδο διαμορφώνεται στα 12 δις. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα και η δέσμευση για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ενδέχεται να οδηγήσει την ΕΚΤ στο να ανοίξει την κάνουλα ρευστότητας μέσω του ELA και να μειώνει σταδιακά το haircut στα ελληνικά ενέχυρα.

Πιστεύουμε πως αυτό θα μπορούσε να απελευθερώσει σε βάθος χρόνου επιπλέον 8-16 δις. ευρώ ενεχύρων, επιτρέποντας την συνέχιση του τρέχοντος ρυθμού αναλήψεων από τις τράπεζες, λέει η GS.

Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες στην Ελλάδα απέχουν σημαντικά από την ανάκτηση της κανονικότητας των λειτουργιών τους, καθώς η ανακεφαλαιοποίηση και η αύξηση του ορίου πρόσβασης στον ELA δεν εξασφαλίζουν την άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος.

Τέλος, η GS προχωρά σε μείωση των εκτιμήσεών της λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον μεγαλύτερων προκλήσεων στο οποίο βρίσκονται οι τράπεζες της Ελλάδος.


defencenet.gr



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αφήστε τα ηθικά θέματα και βάλτε κανέναν φυλακή

Του Κώστα Βαξεβάνη

Μία ακόμη λίστα κέρδισε τη θέση της στην επικαιρότητα. Είναι η λίστα με ονόματα δημοσιογράφων την οποία κατέθεσε ο Πάνος Καμμένος στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ και οι οποίοι φέρονται να έχουν πάρει χρήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Το ποσό αγγίζει τα 21 εκατομμύρια ευρώ που προφανώς φέρονται να δόθηκαν ως διαφήμιση. Τουλάχιστον αυτό θα υποστηρίξουν όσοι παραδεχθούν πως πήραν χρήματα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά  και κυρίως με τη λογική τους ακολουθία.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ο πιο αμαρτωλός φορέας, ο οποίος μας απασχόλησε σε πολλά τεύχη του HOT DOC. Μέσα από τις ενημερωτικές καμπάνιες του, εμφανιζόταν να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για διάφορα νοσήματα στην Ελλάδα. Η Ελλάδα προμηθεύτηκε έτσι 11 εκατομμύρια εμβόλια για τον ιό H1N1 τα οποία έμειναν αχρησιμοποίητα. Από το ΚΕΕΛΠΝΟ κατά καιρούς μάθαμε πως κινδυνεύουμε από μαλάρια και διάφορα άλλα νοσήματα τα οποία αμφισβητήθηκαν από την επιστημονική κοινότητα. Πίσω βέβαια από τις κατά καιρούς επιδημίες, υπήρχε πάντα η γνωστή επιδημία του «κάποιος τα παίρνει και είναι πολλά». Το ΚΕΕΛΠΝΟ μέσα από ένα προκλητικό νομικό καθεστώς, παρότι φορέας που πληρώνεται από το Δημόσιο κατάφερε να μην δίνει λογαριασμό για τα έξοδα και επίσης να κάνει προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ. Έτσι το καθεστώς Σαμαρά έκανε προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ, -πάντα λόγω επιδημιών-, ανθρώπων που δεν πάτησαν ποτέ. Τεράστια ποσά δόθηκαν σε διαφήμιση για δήθεν ενημέρωση του κόσμου. Ο λόγος ήταν απλός: αφού υπάρχουν διαφημίσεις για τον κίνδυνο κάποιου νοσήματος τεκμαίρεται πως το νόσημα υπάρχει, αλλά καλώς δίνονται τα λεφτά που δίνονται για φάρμακα για την ελονοσία, παγίδες κουνουπιών, συμβούλους έργου και άλλα επιδημικά φαινόμενα.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ όμως φαίνεται πως έπαιζε και ένα άλλο ρόλο σύμφωνα με καταγγελίες που μας έγιναν. Της διοχέτευσης χρήματος σε πολιτικά πρόσωπα. Ένα Μέσο Ενημέρωσης τιμολογούσε υποτίθεται διαφήμιση στο ΚΕΕΛΠΝΟ, κρατούσε ένα ποσό και στη συνέχεια έδινε το υπόλοιπο σε πολιτικό για τις «δαπάνες» του. Οι καταγγελίες αυτές δεν μπόρεσαν να δεθούν δημοσιογραφικά αφού απαιτούν έλεγχο όλων των τιμολογίων που έκοβε το ΚΕΕΛΠΝΟ. Μεγάλα ποσά δίνονταν επίσης σε Μέσα Ενημέρωσης που ήταν φιλικά προς την κυβέρνηση. Εξαγόραζαν δηλαδή Μέσα Ενημέρωσης μέσω διαφήμισης που τους έδιναν.

Πάμε τώρα στη λίστα. Εικοσιένα εκατομμύρια φαίνεται να έχουν αποδέκτες δημοσιογράφους και Μέσα. Υπάρχουν στη λίστα άτομα που δηλώνουν πως δεν πήραν ποτέ λεφτά από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Υπάρχει επίσης το όνομα του Μαρινάκη. Όπως είναι γνωστό όμως, ο Μαρινάκης δεν εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης Μέσου Ενημέρωσης, αν και του αποδίδονται Μέσα Ενημέρωσης μέσω κρυφών μετοχών.
Το να αναγράφει λοιπόν η λίστα το όνομα του Μαρινάκη ως αποδέκτη χρημάτων, προφανώς μπορεί να το αρνηθεί αφού δεν έχει Μέσα Ενημέρωσης. Αυτός που συνέταξε τη λίστα προφανώς δεν κατέγραφε αυτόν που έκανε την τιμολόγηση του ποσού, αλλά αυτόν που θεωρούσε τελικό αποδέκτη.

Αν η λίστα είναι πραγματική δεν θα αποδειχθεί με τον έλεγχο των ονομάτων και την αντιστοίχιση σε κάποιο ποσό, αλλά με τα τιμλόγια που έχει κόψει το ΚΕΕΛΠΝΟ. Ο χρηματισμός κάποιου δημοσιογράφου μπορεί να έγινε με τιμολόγηση εταιρείας ή φορέα στον οποίο δεν εμφανίζεται. Κάποια από τα ποσά ενδεχομένως να τιμολογούνται από το Μέσο και το Μέσο στη συνέχεια να τα αποδίδει στο φυσικό πρόσωπο ως νόμιμο μισθό.

Στη λίστα πάντως υπάρχουν εξωφρενικά ποσά που αποδίδονται σε Μέσα με μηδενικές αναγνωσιμότητες. Για παράδειγμα ο Νίκος Χατζηνικολάου με τέσσερα Μέσα Ενημέρωσης παίρνει 398.000 ευρω ενώ ο Καραμανλής της εφημερίδας Παρασκήνιο με μηδενικές πωλήσεις μισό εκατομμύριο. Το ίδιο ισχύει και για άλλα πρόσωπα.

Η εξέταση του θέματος από το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ δεν έχει κανένα νόημα. Οι δημοσιογράφοι θα προσέλθουν και θα δηλώσουν ή ό,τι δεν πήραν, ή πως πήραν χρήματα για διαφήμιση. Το παραμύθι του ηθικού δήθεν θέματος όπως και αυτό των προσωπικών δεδομένων για πράγματα που αφορούν δημόσιο χρήμα πρέπει να τελειώσει. Πρέπει κάποιοι να μπουν φυλακή. Ο κατάλογος πρέπει να ερευνηθεί από Εισαγγελέα με τρόπο που δεν θα αφήνει κενά. Πρέπει δηλαδή να εξεταστεί πού έγιναν οι τιμολογήσεις για τα 21 εκατομμύρια της διαφήμισης και στη συνέχεια πώς κινήθηκε αυτό το χρήμα.

Η ομάδα του ΚΕΕΛΠΝΟ που έχει μετατρέψει επί χρόνια ένα επιστημονικό όργανο σε μαγαζάκι, πρέπει να κληθεί και να δώσει εξηγήσεις πώς έδωσε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για διαφήμιση σε site και εφημερίδες που είναι ανύπαρκτα.


Η κοροιδία πρέπει να τελειώσει τώρα. Και θα τελειώσει όταν κάποιοι πάνε φυλακή, όχι όταν θα βρουν τρόπο να πηδήξουν από κάποιο παραθυράκι του νόμου.




πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αυτή είναι η λίστα με τους δημοσιογράφους που φέρονται να πήραν χρήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ

Το koutipandoras.gr αποκαλύπτει τη λίστα που κατέθεσε στο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ ο Πάνος Καμμένος με τα media shops, τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους που φέρονται να έλαβαν συνολικά 21 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο της διαφημιστικής καμπάνιας του ΚΕΕΛΠΝΟ. Στη λίστα υπάρχουν ποσά που δημιουργούν ερωτήματα, ποσά με άγνωστους παραλήπτες ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια ποσά δεν έχουν καταλήξει στο σύνολό τους στους αναγραφόμενους παραλήπτες. 

Σε αρκετές περιπτώσεις το μέγεθος κι η ακροαματικότητα των Μέσων δε δικαιολογογούν τα ποσά.
Για παράδειγμα, είναι απορίας άξιο πώς τα ΜΜΕ του Νίκου Χατζηνικολάου που κατέχει το μεγαλύτερο ραδιόφωνο της χώρας, ιστοσελίδες με μεγάλη αναγνωσιμότητα και δύο εφημερίδες, έλαβε 398.000 ευρώ ενώ μεμονωμένοι δημοσιογράφοι που κατέχουν ενδεχομένως μια ιστοσελίδα μικρότερης αναγνωσιμότητας έλαβαν πολύ περισσότερα χρήματα. Με ποιό σκεπτικό το ΚΕΕΛΠΝΟ αποφάσισε ποια ποσά θα πάνε πού;

Δημοσιογραφικές πληροφορίες εμφανίζουν ορισμένους από τους παραλήπτες των ποσών αυτών να λειτουργούν ως μεσάζοντες ώστε να μεταφερθεί χρήμα προς συγκεκριμένους πολιτικούς. Η αναντιστοιχία ποσών και Μέσων που παρατηρείται συνάδει με αυτές τις πληροφορίες.

Ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων έδωσε με επιφύλαξη τη λίστα αυτή στο πειθαρχικό συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ μαζί με 153 δημοσιογράφους που εμφανίζονται να είναι στο μισθολόγιο του ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά το θέμα δεν μπορεί να αφορά μόνο στη δημοσιογραφική δεοντολογία. Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι δημόσιος φορέας κι ως εκ τούτου τα 21 εκατομμύρια της λίστας είναι δημόσιο χρήμα του οποίου η χρήση πρέπει να δημοσιεύεται και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπόκειται στο καθεστώς των προσωπικών δεδομένων.

Του θέματος πρέπει να επιληφθεί εισαγγελέας ο οποίος θα εξετάσει αν τα χρήματα αυτά πήγαν όντως για την καμπάνια του ΚΕΕΛΠΝΟ ή αν πρόκειται πρακτικά για χρηματισμό δημοσιογράφων από την κυβέρνηση Σαμαρά μέσω του ανεξέλεγκτου κι αμαρτωλού, όπως έχει αποκαλύψει το HOT DOC, ΚΕΕΛΠΝΟ. Καθώς πρόκειται για δημοσιογράφους και ΜΜΕ σε συνθήκες μνημονίου όπου συγκεκριμένες γνώμες και στάσεις έπρεπε να ακούγονται, δημιουργούνται υποψίες πως τα χρήματα αυτά εξυπηρετούσαν κι άλλους από το δηλωμένο σκοπό.

Ιδού η λίστα:







Για χρήμα που δεν πήγαινε... για τη γρίπη μίλησε ο Πάνος Καμμένος

Η λίστα που δημοσιεύει το koutipandoras.gr κατέθεσε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε λόγο για χρήματα που μοιράστηκαν προκειμένου να προωθήσουν συγκεκριμένες καμπάνιες κάνοντας την ίδια στιγμή επιθέσεις στο κυβερνητικό έργο.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έπραξε αυτό που δήλωσε αμέσως μετά τη λήξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος για κατάθεση της «χρυσής» λίστας δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Καμμένος εξερχόμενος του κτηρίου της ΕΣΗΕΑ, στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται περισσότερα από 150 μισθολόγια, πολλά sites και ΜΜΕ καθώς και 37 δημοσιογράφοι.

Ο κ. Καμμένος ζήτησε από το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ να γίνει διασταύρωση των στοιχείων με τις τραπεζικές καταθέσεις, να ερευνηθούν ποια κονδύλια ήταν αυτά που έλαβαν δημοσιογράφοι και ΜΜΕ, τί διαφήμιζαν και πώς πήραν τα εν λόγω χρήματα.

Η ΕΣΗΕΑ καλείται τώρα να ερευνήσει την τεράστια αυτή υπόθεση και κατά πόσο ΜΜΕ και δημοσιογράφοι έπαιρναν χιλιάδες ευρώ διαφήμιση με αντάλλαγμα να επιτίθενται ανελλιπώς στην κυβέρνηση και το έργο της με στημένα ρεπορτάζ.




πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μετρό: Στάση εργασίας αύριο 15/7/15 από την έναρξη βάρδιας έως της 09:00

Με δελτίο τύπου που αναρτήθηκε πριν από λίγο στην επίσημη ιστοσελίδα του Σωματείου Λειτουργίας Μετρό Αθηνών, ενημερώνουν ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί στάση εργασίας των εργαζομένων στο Μετρό, αύριο 15/7/2015, έναρξη βάρδιας ως τις 09:00.

Δείτε το δελτίο τύπου:



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η μνημονιακή ‘’λαίλαπα’’ συνεχίζεται ακόμα και από την «αριστερή» κυβέρνηση Τσίπρα στη λογική της ισοπέδωσης των εργασιακών δικαιωμάτων και της κοινωνικής αφαίμαξης.

Για τους παραπάνω λόγους προχωράμε σε προειδοποιητική στάση εργασίας αύριο 15/7/15 από την έναρξη βάρδιας έως της 09:00 και συμμετοχή στα συλλαλητήρια.


ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ


Ο Πρόεδρος                                      Ο Γενικός Γραμματέας

Σπύρος Ρεβύθης                                       Θανάσης Τζίνης



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΚΑΖΑΚΗΣ : ΣΗΜΕΡΑ 14/7 ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ 15/7 ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ: ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ ΜΕΧΡΙΣ ΟΤΟΥ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ.

Για μια ακόμη φορά η Ελλάδα αντιμετωπίζει περίοδο Ιουλιανών. Ανάλογη με εκείνη του 1965. Τότε μέσα από 2 χρόνια κατευθυνόμενης πολιτικής ανωμαλίας οδήγησαν …τον ελληνικό λαό στην επτάχρονη αμερικανοκίνητη χούντα των συνταγματαρχών.

Σήμερα, η κυβέρνηση Τσίπρα μαζί με τις δυνάμεις του γνωστού δεξιού κι αριστερού δοσιλογισμού οδηγεί τη χώρα σε νέα Ιουλιανά για να παγιωθεί το καθεστώς κατοχής της πατρίδας από τους Γερμανούς και τους Ευρωπαίους. Αν ολιγορήσουμε θα επιτρέψουμε την επιβολή μιας νέας δικτατορίας στην Ελλάδα. Μιας και τέτοιες αποικιοκρατικές συμφωνίες παράδωσης μιας ολόκληρης χώρας, επιβάλλονται στους λαούς μόνο με στυγνές δικτατορικές μεθόδους.
Το μόνο εμπόδιο είναι η μεγάλη πλειοψηφία του λαού που δεν τρόμαξε, δεν λύγισε και διατράνωσε το δικό της ΟΧΙ. Ήρθε αντιμέτωπη με ολόκληρο το καθεστώς που χρόνια τώρα βαραίνει την πατρίδα θανατερά. Ολόκληρο το σάπιο και τρισάθλιο καθεστώς πολιτικής, υποκουλτούρας, εξαγορασμένου ακαδημαϊσμού και κρατικοδίαιτης αρπαχτής δεν κατόρθωσε να τρομοκρατήσει τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού.
Κι εκεί όπου απέτυχε η τρομοκρατία, κλήθηκε η Πέμπτη Φάλαγγα των νενέκων της αριστεράς για να ξεπουλήσει το αποστομωτικό ΟΧΙ του λαού. Ο Τσίπρας δεν είναι παρά ο Νταλέμα της Ελλάδας, ο Τσιριμώκος και ο Μητσοτάκης των παλιών Ιουλιανών σε πακέτο του ενός. Και σαν τέτοιος θα μείνει στην ιστορία.
Δεν πρέπει να του επιτρέψουμε να μας οδηγήσει στη σφαγή. Δεν πρέπει να αφήσουμε την πατρίδα έρμαιο των νεοδοσίλογων και των ταγματαλητών της αριστεράς. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να μετατρέψουν την Ελλάδα σε νέο Κόσοβο, Πρίστινα, ή Ουκρανία για το συμφέρον μιας αποικιοκρατικής Ευρώπης. Κάτι που διακαώς ποθεί η εκπρόσωπος του νέου Ευρωπαικού Ράιχ, προκειμένουν να βάλει χέρι στα τιμαλφή μέσα από τα αποκαΐδια της χώρας.
ΑΝΕΝΔΟΤΟΣ λοιπόν μέχρι να πέσει η κατοχική Βουλή. Μέχρι να αποκατασταθεί η συνταγματική νομιμότητα στη χώρα. Μέχρι να επέλθει η πολιτική ομαλότητα και να οδηγηθούν στην ποινική δικαιοσύνη όσοι σφετερίστηκαν την εξουσία προς όφελος ξένων κέντρων και αλλότριων συμφερόντων.
Για μια Ελλάδα ελεύθερη, ανεξαρτήτη, κυρίαρχη για τον λαό της και δημοκρατική. Επιτέλους να ξεριζώσουμε το σαράκι του παρασητισμού, της απόλυτης διαφθοράς και της διαπλοκής που συνθλίβει και ξεπουλά την πατρίδα.
Τώρα θα αποδείξει ο καθένας από εμάς τι σόι είναι και που ανήκει. Τώρα θα αποδείξει αν είναι όντως πατριώτης, πάνω και πέρα από δεξιός ή αριστερός. Τώρα θα αποδείξει αν ποθεί τη δημοκρατία στην πατρίδα μας. Ήρθε η ώρα για καθέναν από εμάς να πει το μεγάλο ΟΧΙ και το μεγάλο ΝΑΙ.

πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα

Στη Βουλή κατατίθεται σήμερα το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που προβλέπει η συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών. Η Ευρώπη έχει εκφράσει τη βούληση το νομοσχέδιο να ψηφιστεί μέχρι την Τετάρτη. Εφόσον τα μέτρα περάσουν από την ελληνική Βουλή θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup την Πέμπτη το πρωί ώστε να δοθεί το «σινιάλο» σε όσα ευρωπαϊκά κοινοβούλια προβλέπεται ότι πρέπει να εγκρίνουν την έναρξη της διαπραγμάτευσης.

Το επόμενο βήμα είναι να δοθεί μέσω νέας τηλεδιάσκεψης του Eurogroup η εντολή στους θεσμούς να αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις για την παροχή νέου προγράμματος στήριξης στην Ελλάδα μέσω του ESM.

Ειδικότερα στο νομοσχέδιο προβλέπονται τα ακόλουθα:

Η θέσπιση τριών συντελεστών ΦΠΑ ( 6%, 13% και 23%): Ο χαμηλός συντελεστής 6% θα περιλαμβάνει τα φάρμακα, τα βιβλία και τα εισιτήρια θεάτρων. Ο μεσαίος συντελεστής 13% θα περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα, την ενέργεια (τιμολόγια ΔΕΗ, φυσικού αερίου), το νερό (εκτός τέλη αποχέτευσης) τη διαμονή σε ξενοδοχεία. Στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% θα υπάγονται όλα τα τυποποιημένα τρόφιμα, οι μεταφορές (ταξί, εισιτήρια λεωφορείων, πλοίων, κτλ) η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες, οι ιατρικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια θεαμάτων. Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σταδιακή κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου, με διατήρηση αρχικά μόνο στα απομακρυσμένα νησιά έως το τέλος του 2016 όποτε και θα γίνει η πλήρης κατάργηση. Ωστόσο θα υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων των νησιών.

Σε ό,τι αφορά τη φορολογία φυσικών προσώπων, αγροτών κα επιχειρήσεων θα προβλέπεται:

* Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2015 με νέους συντελεστές από 0,7% έως 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος

* Η αύξηση από το 10% στο 13% του φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες, τα αεροσκάφη και σκάφη αναψυχής άνω των 5 μέτρων.

* Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13% στο 26%

* Η κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες

* Αυστηρότερα κριτήρια για την προσδιορισμό των κατ' επάγγελμα αγροτών

* Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%

* Αύξηση της προκαταβολή του φόρου των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στο 100%.



πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Άξιος ο μισθός σας

Του Μιχάλη Ματζαβίνου

“Αν θα κατηγορηθεί για προδοσία ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, θα είναι στην περίπτωση εκείνη, που θα παραβιάσει εμφανώς την λαϊκή εντολή του πρόσφατου δημοψηφίσματος, υπογράφοντας κι εφαρμόζοντας νέα αντιλαϊκά μνημόνια, έχοντας στα χέρια του την άρνηση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού.” έγραφα πριν από 3 μέρες και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρις, ο κ. Τσίπρας κατέθεσε στην Βουλή νομοσχέδιο σε άρθρο μόνον, με το οποίο ζήτησε την εξουσιοδότηση του κοινοβουλίου (την οποία και έλαβε με ευρύτατη πλειοψηφία), για να διαπραγματεθεί με τους δανειστές – δυνάστες της χώρας, επί των προτάσεων της κυβέρνησης, που ελάχιστα έως καθόλου δεν διαφέρουν απ' τις προτάσεις των δανειστών, που ο ελληνικός λαός απέρριψε με το περήφανο ΟΧΙ του 61,3%!


Η πρώτη φορά αριστερή (τρομάρα της) κυβέρνηση, στην πρεμούρα της να υπογράψει άρον άρον μια συμφωνία, διέπραξε ένα “αριστερό” κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, παραβιάζοντας ευθέως το Σύνταγμα της χώρας μας!

Ακόμη και ο “πολύς” κ. Ε. Βενιζέλος, στην τοποθέτησή του επί της πρότασης αντισυνταγματικότητας που κατέθεσε η Χρυσή Αυγή, είπε πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν είναι συμβουλευτικό, αλλά απόλυτα δεσμευτικό και η πρόταση αντισυνταγματικότητας είναι αβάσιμη, γιατί κατά την γνώμη του, το δημοψήφισμα ήταν έωλο!!!

Έωλο ή όχι, το δημοψήφισμα έγινε κι έδωσε αποτέλεσμα συγκεκριμένο και δεσμευτικό με 61,3% ΟΧΙ στις προτάσεις των δανειστών, που είναι πανομοιότυπες με αυτές που κατέθεσε η κυβέρνηση, για να μην πούμε ότι οι κυβερνητικές προτάσεις είναι και χειρότερες!!!

Στους παλιότερους, ξύπνησαν μνήμες απ' την εποχή της χούντας των συνταγματαρχών, με το δημοψήφισμα παρωδία που είχαν διοργανώσει.

Πρώτη φορά μου που θωρώ, τέτοιο κουτί ρημάδι, ΟΧΙ να ρίχνεις το πρωί, να βγαίνει ΝΑΙ το βράδυ, διακωμωδούσε τότε ο λαός μας το χουντικό δημοψήφισμα. Τελικά δεν ξέρω τι απ' τα δύο είναι χειρότερο, η ευθεία νόθευση της ψήφου στην κάλπη, όπως έκαναν οι χουντικοί ή η ευθεία νόθευση του αποτελέσματος της κάλπης, όπως πράττει σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα;;;

Σε κάθε περίπτωση, η πρώτη φορά αριστερή (εδώ γελάνε) κυβέρνηση, κατέγραψε μια σειρά από επιτυχίες:

Πρώτη μεγάλη επιτυχία του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του, με την πολιτική πρακτική τους, είναι η ανάδειξη (αν είναι δυνατόν) της Χρυσής Αυγής, σε θεματοφύλακα του Συντάγματος!!!

Δεύτερη μεγάλη επιτυχία τους, είναι το ξέπλυμα των ευθυνών, όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που με την ίδια ακριβώς επιχειρηματολογία, που συνοψίζεται στο δίλημμα μνημόνια ή καταστροφή, έβαλαν την χώρα μας και τον λαό της στο μνημονιακό καθεστώς, που διατηρείται μέχρι σήμερα.

Τρίτη μεγάλη επιτυχία τους, η απογοήτευση που έσπειραν σε μεγάλες λαϊκές μάζες, προδίδοντας την ψήφο τους και τις ελπίδες τους!

Τέταρτη μεγάλη επιτυχία τους, είναι το άνοιγμα του δρόμου για την κοινοβουλευτική ανατροπή τους, αφού με τις διαφοροποιήσεις 15 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων 15 βουλευτών που ψήφισαν ΝΑΙ, αλλά είναι (κατά δήλωσή τους) ενάντια στα μέτρα, η δεδηλωμένη πολύ σύντομα θα χαθεί κι αν ο κ. Τσίπρας τηρήσει όσα είπε στην κοινοβουλευτική του ομάδα (δεν θα γίνω Παπαδήμος κλπ.), η κυβέρνηση θα πέσει και η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές!

Αν όμως γίνει τελικά Παπαδήμος, θα είναι όμηρος του κ. Θεοδωράκη, της κ. Γεννηματά και

του κ. Μεϊμαράκη και πολύ σύντομα θα καταρρεύσει, όπως κατέρρευσε και η κυβέρνηση Παπαδήμου!

Πέμπτη μεγάλη επιτυχία, που είναι προσωπική του κ. Τσίπρα, αφού τείνει να καταγραφεί στην συνείδηση του λαού, ως ο μεγαλύτερος λαοπλάνος πολιτικός, που ανέδειξε αυτός ο τόπος! Μεγαλύτερος κι απ' τον μακαρίτη τον Ανδρέα Παπανδρέου!!!

Μετά απ' τις προαναφερόμενες επιτυχίες του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του, δεν μπορούμε παρά να τους υποβάλλουμε τα συγχαρητήριά μας και να αναφωνήσουμε: Άξιος ο μισθός σας!!!

ΥΓ. 1: Το να ψηφίζεις ΝΑΙ στην Βουλή και μετά να βγαίνεις με ανακοίνωση και να λες ότι είσαι ενάντια στα μέτρα και θ' αγωνιστείς με το λαϊκό κίνημα για να μην περάσουν, σημαίνει δύο τινά: ή θέλεις ψυχίατρο ή συνειδητά κοροϊδεύεις το ακροατήριό σου, νομίζοντας ότι απευθύνεσαι σε χαχόλους!!!

ΥΓ. 2: Το δύσκολο δεν είναι ν' ανέβει κανείς στην κορυφή, το δύσκολο είναι να μπορέσει να κρατηθεί στην κορυφή, καθώς η πτώση από τόσο μεγάλο ύψος, συνήθως είναι και θανατηφόρα!!!

Ξέρετε κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο εύκολα θα ξαναγυρίσετε στο 4% και πιο κάτω ίσως;;;; Αν δεν το ξέρετε, ρωτήστε το ΠΑΣΟΚ, που κάνετε σοβαρές προσπάθειες για να του μοιάσετε αν όχι να το ξεπεράσετε!!!

ΥΓ. 3: Ο μόνος πλέον δρόμος για ν' αντιπαλέψουμε τον Αρμαγεδώνα που έρχεται, είναι στις πλατείες και στους δρόμους, με παλλαϊκά συλλαλητήρια αντίστασης!!! Εκεί που πάλευε, παλεύει και θα παλεύει πάντα η καρδιά της πραγματικής Αριστεράς!!!



πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Θαυμάστε τον… νεοφιλελεύθερο Αλέξη Τσίπρα

του Δημήτρη Κανελόπουλου


Ας δούμε 10 μόνο από τα μέτρα που θα νομοθετήσει αυτή η κυβέρνηση και θα αποτελούσαν την… ντροπή οποιουδήποτε αριστερού, σε οποιοδήποτε μέρος της Γης, όχι να τα εφαρμόσει αλλά και να τα σκεφτεί ακόμα. 1) «Λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων την Κυριακή».

2) «Υλοποίηση όλων των συστάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ». Όλων. Επαναλαμβάνω: όλων! 

3) «Ιδιωτικοποίηση της ενέργειας». Η μικρή ΔΕΗ δηλαδή. 

4) «Αυστηρή επανεξέταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων».Αριστερή κυβέρνηση εναντίον των συλλογικών συμβάσεων; Που να το πεις και ποιος να σε πιστέψει. 

5) «Αυστηρή επανεξέταση των εργατικών κινητοποιήσεων». Η Αριστερά να απαγορεύει τις απεργίες; Όνειδος για την ιστορία της παγκόσμιας Αριστεράς. 

6) «Θα ακολουθήσει τη βέλτιστη πρακτική της ΕΕ για τις ομαδικές απολύσεις». Σε αυτό αδυνατώ να κάνω κάποιο σχόλιο. Σηκώνω τα χέρια ψηλά. 

7) «25 δισ. ευρώ ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».Ξεπουλάει την πατρίδα για να σώσει τις τράπεζες. Ο αριστερός πρωθυπουργός. 
8) «Η κυβέρνηση οφείλει να διαβουλεύεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς όσον αφορά όλα τα νομοσχέδια, αρκετό χρόνο πριν από την υποβολή τους σε δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή». Μιλάμε για ανεξάρτητη κυβέρνηση! Να δείχνει από πριν στην Τρόικα τα νομοσχέδια ώστε να παίρνει την έγκρισή της. 
9) «Η ελληνική κυβέρνηση θα επανεξετάσει, με σκοπό να τις τροποποιήσει, τις θεσπισθείσες νομοθετικές πράξεις που δεν συνάδουν με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου». Μιλάμε τον ξεφτιλίζουν εντελώς, τόσο που μου δημιουργεί οίκτο. 

10)
 «Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τηρήσουν πλήρως και εγκαίρως τις χρηματοοικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους».Και ο λαός ας πεθάνει… 

Τελικά ο Αλέξης Τσίπρας και παρά τα λεγόμενά του αποδεικνύεται «πρωθυπουργός παντός καιρού».
 

Πηγή:efsyn 
Το διαβάσαμε εδώ


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Γαλλία: Δύο εκρήξεις και πυρκαγιά σε πετροχημικό εργοστάσιο

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σήμερα στο πετροχημικό εργοστάσιο LyondellBassel στη νότια Γαλλία, έπειτα από δύο διαδοχικές εκρήξεις, σύμφωνα με τις αρχές.

Γύρω στις 03.00 τοπική ώρα σημειώθηκαν δύο εκρήξεις στη μονάδα στο Μπερ-λ' Ετάν, κοντά στο αεροδρόμιο της Μασαλίας-Μαρινιάν. Επλήγησαν δύο δεξαμενές που απείχαν μεταξύ τους 500 μέτρα και περιείχαν χημικά προϊόντα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάποια αναφορά για τραυματίες.





πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πραξικόπημα στην καρδιά της Ευρώπης

Του Στάθη Χαμπίμπη

Το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος την 5η Ιουλίου ήταν ξεκάθαρο. Δέχονται οι Έλληνες νέα υφεσιακά μέτρα λιτότητας ναι ή όχι; Προς τιμήν τους η απάντηση ήταν ένα ξεκάθαρο ΌΧΙ, σε συνθήκες ωμού εκβιασμού από τους δήθεν εταίρους, γεγονός που αναδεικνύει το ΌΧΙ σε μια μεγάλη παρακαταθήκη για τους μελλοντικούς αγώνες, που έρχονται τόσο στην Ελλάδα όσο και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η κυβέρνηση από τη μεριά της υποστήριξε το ΌΧΙ σε αυτό το δημοψήφισμα και πέτυχε μια τεράστια νίκη, αφού το 61,3% των πολιτών υπερψήφισαν την πρότασή της. Ο Αλέξης Τσίπρας από τη στιγμή της ανακήρυξης του δημοψηφίσματος και ιδιαιτέρως αμέσως μετά το αποτέλεσμά του αποκτούσε επιτέλους ηγετικά χαρακτηριστικά, μέσα από την πρώτη ουσιαστική μάχη που έδινε.

Όμως η ζωή παίζει περίεργα παιχνίδια. Το μεγαλειώδες ΌΧΙ του ελληνικού λαού ξεκινά να μεταμορφώνεται σε ένα τεράστιο ΝΑΙ, μαζί με την ‘ευγενική χορηγία’ των διαπλεκόμενων καναλιών. Ο Αλέξης Τσίπρας συγκαλεί τη Δευτέρα συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και παίρνει τη συγκατάθεσή τους (πλην του ΚΚΕ) για να κλείσει συμφωνία με τους δήθεν εταίρους. Το βροντερό ΌΧΙ του ελληνικού λαού μεταφράζεται ως συμφωνία πάση θυσία εντός της ευρωζώνης. Ένα σχέδιο παραχάραξης της λαϊκής ετυμηγορίας, που συνιστά πραξικόπημα, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση. Ένα τερατώδες μνημόνιο έρχεται να προστεθεί πάνω στα άλλα, από ότι δείχνουν ως τώρα οι εξελίξεις.

Η επόμενη πράξη του δράματος εξελίσσεται στη Βουλή των Ελλήνων. Ο πρωθυπουργός καταθέτει την πρόταση την οποία προτείνει ως βάση διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές η κυβέρνηση και ζητάει την εξουσιοδότηση του σώματος, την οποία και παίρνει με 251 ψήφους. Όμως η νίκη της κυβέρνησης είναι Πύρρειος μιας και 17 βουλευτές του Σύριζα με τον έναν ή τον άλλον τρόπο δεν την ψήφισαν. Προς τιμήν τους η Ιωάννα Γαϊτάνη και Ελένη Ψαρρέα ψήφισαν ΟΧΙ. Ακολουθούν οκτώ βουλευτές που ψηφίζουν παρών, ανάμεσά τους ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Δημήτρης Στρατούλης. Επίσης εφτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απουσιάζουν από την ψηφοφορία.

Αξιοσημείωτος ο μνημειώδης κολοπαιδαρισμός του Γιάνη Βαρουφάκη, που ανεξαρτήτως του τι θα ψήφιζε, απουσιάζει προκλητικά από τη βουλή, γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων του έναν ολόκληρο λαό, που του εμπιστεύτηκε τόσο καιρό την τύχη του στα χέρια του, για να κάνει τα μπάνια του στην Αίγινα. Τέλος ακολουθούν 15 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι ψηφίζουν την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά προειδοποιούν ότι θα καταψηφίσουν τα μέτρα που έρχονται.

Η χώρα με την πλάτη στον τοίχο και με ένα περίστροφο κολλημένο στο κρανίο της. Ο Αλέξης Τσίπρας στο ρόλο του μοιραίου αυτόχειρα. Αφού αρνήθηκε πεισματικά να οργανώσει εδώ και τρία χρόνια την αντίσταση ενός λαού ακόμα και την ύστατη ώρα που ανακοίνωνε το δημοψήφισμα συνέχιζε να περπατά στο δρόμο του εφησυχασμού. Αντί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και σαν πραγματικός ηγέτης να καλέσει σε αντίσταση τον ελληνικό λαό για να υπερασπιστεί το διακύβευμα του δημοψηφίσματος, αυτός πρώτος ευνούχισε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού και σέρνεται από ταπείνωση σε ταπείνωση και μαζί με αυτόν σέρνει και τη χώρα. Αντί να έχει ένα εναλλακτικό σχέδιο εκτάκτου ανάγκης σε κατάσταση πολέμου έχει εναποθέσει όλες του τις ελπίδες στην καλή θέληση των εκβιαστών της χώρας. Όμως αυτοί με τη σειρά τους απαιτούνε την πλήρη υποδούλωση της πατρίδας μας και τη μετατροπή του λαού μας σε σύγχρονους δουλοπάροικους.

Όμως μερίδιο ευθύνης έχει και η εσωτερική αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ, η αριστερή πλατφόρμα, που ενώ μίλαγε για την ανάγκη ενός σχεδίου Β δεν τόλμησε να προχωρήσει και να απαιτήσει ένα τέτοιο σχέδιο να υπάρχει στη φαρέτρα του ΣΥΡΙΖΑ, αντί αυτού πειθήνια ακολούθησε τις προσταγές της ηγετικής ομάδας, αποδεχόμενη ουσιαστικά να μην έχει αντιπρόσωπο στη διαπραγματευτική ομάδα και επί προσθέτως στα λόγια καθησύχαζε τον κόσμο ότι διέθετε εναλλακτικές λύσεις. Απ’ τη στιγμή που η αριστερή πλατφόρμα έβλεπε ότι ο Τσίπρας και οι γύρω από αυτόν δεν προχωρούσαν στην κατάλληλη προετοιμασία του λαού και του κόμματος για τη σφοδρή σύγκρουση, που ερχόταν έπρεπε να διαχωρίσουν τη θέση τους κάτι που έπραξαν έστω και καθυστερημένα με τη στάση τους στη βουλή. Ουδείς από την αριστερή πλατφόρμα έχει το δικαίωμα να παραδώσει την έδρα του μιας και είναι συνταγματική τους υποχρέωση να ελέγχουν την κυβέρνηση και να εκφράζουν τη γνώμη τους με θάρρος και εντιμότητα. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια αποτελεί κοινοβουλευτική εκτροπή.

Παρόλα αυτά είναι γεγονός ότι βρισκόμαστε μπροστά σε πλήρη αδυναμία της υπάρχουσας αριστεράς να παίξει τον επαναστατικό της ρόλο. Το έλλειμμα ηγεσίας αρχίζει και γίνεται κάτι περισσότερο από προφανές στον ελληνικό λαό. Το πολιτικό προσωπικό της χώρας είναι κατώτερο των περιστάσεων. Από τη μια πλευρά τα πολιτικά τζάκια του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ εντελώς αποκομμένα από το λαϊκό αίσθημα, ανίκανα να αισθανθούν την παραμικρή συμπάθεια για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός και από την άλλη μια αριστερά της καρέκλας, που έχει μετατρέψει την πολιτική και το συνδικαλισμό σε κύρια πηγή εισοδήματος.

Ένα καινούργιο πολιτικό υποκείμενο είναι τώρα περισσότερο από ποτέ αναγκαίο. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και οι μετέπειτα εξελίξεις που έλαβαν χώρα δείχνει ξεκάθαρα πως άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Ήρθε η ώρα ο λαός να βγει στο προσκήνιο. Ο δρόμος της ανάθεσης, της προσωπολατρίας, των αιώνιων και αλάνθαστων ηγετών μοιραία κάνει τους χειρότερους φόβους μας πραγματικότητα. Ένα πραγματικά δημοκρατικό λαϊκό κίνημα είναι η μόνη διέξοδος, που μπορεί να υπερασπίσει την εθνική μας ανεξαρτησία, να πραγματοποιήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου μας και να πραγματώσει τους πόθους μας για δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. Είτε οδηγηθούμε σε ρήξη με την ευρωζώνη (το λιγότερο πιθανό σενάριο μιας και η κυβέρνηση προσφέρει γη και ύδωρ στους δανειστές) είτε ψηφιστεί ένα αποικιακού τύπου τρίτο μνημόνιο, που θα προσπαθήσει να ολοκληρώσει το καταστροφικό έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες. Γρηγορείτε….






πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι βάρβαροι πιστωτές της Ελλάδας κατεδάφισαν την ευρωζώνη

efsyn.gr

Ξεγυμνωμένη από φιλοδοξίες για πολιτική και οικονομική ένωση, η ζώνη του κοινού νομίσματος αλλάζει και γίνεται απλώς ένα ωφελιμιστικό πρότζεκτ, σχολιάζει ο έγκυρος αναλυτής Βόλφγκανγκ Μινχάου σε ένα άκρως επικριτικό άρθρο του στους Financial Times, για τους χειρισμούς και τις σκοπιμότητες γύρω από την τελική συμφωνία για την Ελλάδα:

«Μερικά πράγματα από αυτά που πολλοί εξ υμών θεωρούσαν δεδομένα και ορισμένοι από εμάς πίστευαν, τελείωσαν μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο. Ωθώντας τον Αλέξη Τσίπρα σε μια ταπεινωτική ήττα, οι πιστωτές της Ελλάδας πέτυχαν πολλά περισσότερα από μια αλλαγή καθεστώτος στην Ελλάδα ή από το να θέσουν σε κίνδυνο τις σχέσεις τους με την ευρωζώνη. Κατέστρεψαν την ευρωζώνη, όπως την γνωρίζαμε και κατεδάφισαν την ιδέα της νομισματικής ένωσης, που θα ήταν ένα βήμα προς μια δημοκρατική πολιτική ένωση», γράφει ο Μινχάου και συνεχίζει:

«Με αυτό τον τρόπο επανήλθαν στις εθνικιστικές ευρωπαϊκές διαμάχες του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου αιώνα. Υποβάθμισαν την ευρωζώνη σε ένα τοξικό σύστημα συναλλαγματικών ισοτιμών, με ένα κοινόχρηστο κοινό νόμισμα, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Γερμανίας και παραμένει ενωμένο από την απειλή της απόλυτης εξαθλίωσης για όσους προκαλούν την επικρατούσαν τάξη. Το καλύτερο πράγμα που μπορεί να ειπωθεί για αυτό το Σαββατοκύριακο είναι η βίαιη εντιμότητα αυτών που διαπράττουν αυτή την αλλαγή καθεστώτος.

Δεν ήταν όμως μόνο η βαναυσότητα που ξεχώρισε, ούτε ακόμα η ολική συνθηκολόγηση της Ελλάδας. Η ουσιαστική μετακίνηση είναι ότι η Γερμανία πρότεινε επίσημα έναν μηχανισμό εξόδου. Το Σάββατο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργός των Οικονομικών, επέμενε σε μια περιορισμένου χρόνου έξοδο - ένα “timeout” όπως την αποκάλεσε. Εχω ακούσει μερικές τρελές προτάσεις, και αυτή είναι μια από αυτές. Μια χώρα μέλος να σπρώχνει στην έξοδο μια άλλη. 
Αυτό ήταν το πραγματικό πραξικόπημα του Σαββατοκύριακου: η αλλαγή καθεστώτος στην ευρωζώνη. 

Το γεγονός ότι ένα επίσημο Grexit μπορεί να έχει αποφευχθεί για τώρα, είναι επουσιώδες. Το Grexit θα μπει και πάλι στο τραπέζι όταν γίνει και το πιο μικρό πολιτικό ατύχημα- υπάρχουν ακόμα πολλά που μπορεί να στραβώσουν τόσο στην Ελλάδα όσο και στα άλλα ευρωπαικά κοινοβούλια. Οποιαδήποτε άλλη χώρα στο μέλλον, ίσως προκαλέσει την οικονομική ορθοδοξία της Γερμανίας θα αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα. 

Ετσι επιστρέφουμε στην πιο τοξική εκδοχή των παλιών μηχανισμών συναλλαγματικής ισοτιμίας της δεκαετίας του 1990 που παγίδευε τις χώρες σε ένα σύστημα το οποίο κυρίως λειτουργούσε προς όφελος της Γερμανίας και οδήγησε στην έξοδο της αγγλικής λίρας και την προσωρινή έξοδο της Ιταλικής λιρέτας. Αυτό που απέμεινε (τότε) ήταν μια συμμαχία χωρών προθύμων να προσαρμόσουν τις οικονομίες τους με αυτή της Γερμανίας. Η Βρετανία έπρεπε να φύγει διότι δεν ήταν πρόθυμη να το κάνει.

Τι θα πρέπει να κάνουν τώρα οι Ελληνες;  Ας ξεχάσουν για λίγο  την οικονομική διαμάχη των τελευταίων λίγων μηνών για θέματα όπως οι επιπτώσεις της λιτότητας ή των  οικονομικών  μεταρρυθμίσεων στην ανάπτυξη και να αναρωτηθούν: πιστεύετε πραγματικά ότι ένα οικονομικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, για το οποίο η κυβέρνηση σας δεν είχε πολιτική εντολή (να εφαρμόσει) και το οποίο έχει σαφώς απορριφθεί σε ένα δημοψήφισμα και επιβλήθηκε μέσω ενός καθαρού πολιτικού εκβιασμού, μπορεί θεωρητικά να  αποδώσει;   

Οι επιπλοκές για την υπόλοιπη ευρωζώνη είναι, το λιγότερο, το ίδιο ανησυχητικές. Σύντομα θα αναρωτιόμαστε εάν αυτή η νέα ευρωζώνη, στην οποία οι αδύναμοι άγονται και φέρονται από τους δυνατούς, μπορεί να είναι βιώσιμη. Μέχρι τώρα το πιο ισχυρό επιχείρημα κατά των προβλέψεων για διάλυση (της ευρωζώνης) ήταν η δυνατή πολιτική δέσμευση όλων των μελών της.
Εάν ρωτήσει κανείς τους Ιταλούς γιατί είναι στην ευρωζώνη, λίγοι θα τονίσουν τα οικονομικά οφέλη.
Ήθελαν να ανήκουν στο πλέον φιλόδοξο σχέδιο της ευρωπαικής ενσωμάτωσης που είχε γίνει ποτέ.
Εάν όμως αφαιρεθεί αυτή η πολιτική φιλοδοξία, μπορεί να καταλήξει κανείς σε μια διαφορετική ετυμηγορία. Από καθαρά οικονομικής άποψης, ξέρουμε ότι το ευρώ έχει εργαστεί καλά για την Γερμανία.

Εχει αποδώσει μετρίως καλά για την Ολλανδία και την Αυστρία, παρότι προκάλεσε σε σημαντικό βαθμό οικονομική αστάθεια και στις δυο.

Αλλά για την Ιταλία ήταν μια ολοκληρωτική καταστροφή. Η χώρα δεν έχει καταγράψει σχεδόν καθόλου αύξηση παραγωγικότητας από την υιοθέτηση του ευρώ το 1999. Εάν θέλει κανείς να ρίξει το φταίξιμο στην έλλειψη δομικών μεταρρυθμίσεων, τότε θα πρέπει να εξηγήσει γιατί η Ιταλία είχε αξιόλογους ρυθμούς ανάπτυξης πριν το 1999. Μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι οι Ιταλοί θα στηρίζουν το κοινό νόμισμα σε τρία χρόνια; 

Το ευρώ δεν έχει αποδώσει ούτε  για την Φινλανδία. Παρότι η χώρα θεωρείται πρωταθλήτρια στις δομικές μεταρρυθμίσεις, η οικονομία της βουλιάζει από τότε που η Nokia έχασε τη θέση της ως η πάλαι ποτέ πρώτη κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων στον κόσμο.

Η Γαλλία τα πήγαινε σχετικά καλά τα πρώτα χρόνια του ευρώ. Αλλά και αυτή τώρα καταγράφει επίμονα ελλείμματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα για την οποία το ευρώ δεν είναι το βέλτιστο

Μόλις ξεγυμνώσεις την ευρωζώνη από κάθε φιλοδοξία πολιτικής και οικονομικής ένωσης, αυτή αλλάζει σε ένα ωφελιμιστικό project στο οποία οι χώρες μέλη, ψυχρά, θα ζυγίζουν το κόστος και τα οφέλη. Οπως η Βρετανία αξιολογεί τώρα τα σχετικά πλεονεκτήματακ αι μειονεκτήματα του να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Σε ένα τέτοιο σύστημα, κάποιος, κάπου, θα θέλει κάποτε να φύγει. Και η δυνατή πολιτική θέληση να σωθεί (η ευρωζώνη), δεν θα υπάρχει πλέον».





ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μέχρι και την Τετάρτη η τραπεζική αργία χωρίς ELA

Παρατείνεται μέχρι και τις 15 Ιουλίου η τραπεζική αργία που κηρύχθηκε με την από 28 Ιουνίου Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Την ίδια ώρα, σε οριακό σημείο βρίσκεται η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο στα 89 δισ. ευρώ το όριο ρευστότητας.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε την Δευτέρα πως παρατείνεται η τραπεζική αργία μέχρι και την Τετάρτη με το ημερήσιο όριο ανάληψης να παραμένει στα 60 ευρώ αν και ελλείψει χαρτονομισμάτων των 20 ευρώ συχνά οι καταθέτες λαμβάνουν 50 ευρώ.

Σήμερα, το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο στα 89 δισ. ευρώ το όριο ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών μέσω του Έκτακτου Μηχανισμού (ELA).

Η κατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αναμένεται να επανεξεταστεί από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ την Τετάρτη.

Θα χρειαστούν μήνες...

Μπορεί να περάσουν μήνες πριν το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα επιστρέψει στη κανονική του λειτουργία και βέβαια αυτό θα συμβεί εφόσον η συμφωνία Ελλάδος-πιστωτών προχωρήσει όπως έχει σχεδιαστεί, προειδοποίησε σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο του BBC, ο Κώστας Μποτόπουλος, Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Θα αρχίσουμε να σκεφτόμαστε να ανοίξουμε πάλι με νέους περιορισμούς από την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Το πρώτο βήμα θα είναι να λειτουργήσει κάπως το σύστημα και στις τράπεζες και στο χρηματιστήριο... Οι περιορισμοί στη διακίνηση των κεφαλαίων θα εξακολουθούν να υπάρχουν για μερικές εβδομάδες, μπορεί και μήνες. [...] Σταδιακά θα αίρονται, όσο η κατάσταση επιστρέφει στην ομοαλότητα. Είνα θέμα ημερών ή εβδομάδων για να αρχίσει αυτή η ομαλότητα και πιθανώς μήνες για να ολοκληρωθεί».



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αυτή είναι η μετάφραση της συμφωνίας που υπογράψαμε

Αυτή είναι η μετάφραση της συμφωνίας που υπογράψαμε :


Ανακοίνωση της Συνόδου Κορυφής
Βρυξέλλες 12 Ιουλίου 2015

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης τονίζει την επιτακτική ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τις ελληνικές αρχές ως προϋπόθεση για μια πιθανή μελλοντική συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα σταθερότητας του ESM. Σε αυτό το πλαίσιο η ιδιοκτησία του από την Ελλάδα είναι το κλειδί και για την επιτυχημένη εφαρμογή θα πρέπει να ακολουθήσουν πολιτικές δεσμεύσεις. ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ THEPRESSPROJECT.GR

Ένα κράτος μέλος της Ευρωζώνης που ζητεί χρηματοδοτική συνδρομή από τον ESM αναμένεται να απευθύνει, εφόσον είναι δυνατόν, ανάλογο αίτημα και προς το ΔΝΤ (σύμφωνα με το άρθρο 8 της Συνθήκης του ΕΜΣ). Αυτό αποτελεί προϋπόθεση προκειμένου το Eurogroup να συμφωνήσει για ένα νέο πρόγραμμα ESM. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα θα ζητήσει τη συνέχιση της στήριξης του ΔΝΤ (παρακολούθηση και χρηματοδότηση) από τον Μάρτιο του 2016. Με δεδομένη την ανάγκη να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης χαιρετίζει τις δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών να νομοθετήσουν χωρίς καθυστέρηση μια πρώτη δέσμη μέτρων. Αυτά τα μέτρα, που λαμβάνονται στην πλήρη εκ των προτέρων συμφωνία με τα θεσμικά όργανα, θα περιλαμβάνει:
Μέχρι τις 15 Ιουλίου
  • Τον εξορθολογισμό του συστήματος ΦΠΑ και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης για την αύξηση των εσόδων,
  • Άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, ως μέρος ενός συνολικού προγράμματος μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος
  • Τη διασφάλιση της πλήρους νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ
  • Την πλήρη εφαρμογή των σχετικών διατάξεων της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, τον Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, ιδίως όσον αφορά το Δημοσιονομικό Συμβούλιο που θα πρέπει να λειτουργεί πριν από την οριστικοποίηση του μνημονίου συμφωνίας και την εισαγωγή οιονεί αυτόματων περικοπών δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τον φιλόδοξο στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος αφού πρώτα ζητήσει τη συμβουλή του Δημοσιονομικού Συμβουλίου και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι κάθε ενέργεια υπόκειται στην προηγούμενη έγκριση των κοινοτικών οργάνων
Μέχρι τις 22 Ιουλίου
  • Την υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας η οποία είναι μια πολύ σημαντική αναθεώρηση των διαδικασιών και των κανόνων για το σύστημα αστικής δικαιοσύνης και μπορεί να επιταχύνει σημαντικά τη δικαστική διαδικασία και να μειωθεί το κόστος
  • Τη υιοθέτηση της BRRD (Οδηγία για την Ανάκτηση και Επίλυση των προβλημάτων των Τραπεζών) με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 
Άμεσα, και μόνο ως συνέπεια της νομικής υλοποίησης των πρώτων τεσσάρων προαναφερθέντων μέτρων καθώς και της έγκρισης όλων των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται σε αυτό το έγγραφο από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, την επαλήθευση από τα θεσμικά όργανα και το Eurogroup, μπορεί να εκδοθεί απόφαση ώστε να δοθεί εντολή στα αρμόδια όργανα να διαπραγματευτούν ένα μνημόνιο συμφωνίας (ΜΣ). Αυτή η απόφαση θα ληφθεί όταν οι εθνικές διαδικασίες έχουν ολοκληρωθεί και, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις του άρθρου 13 της Συνθήκης ΕΜΣ οι προϋποθέσεις, βάσει της αξιολόγησης που αναφέρεται στο άρθρο 13.1.

Προκειμένου να δημιουργηθεί μια βάση για την επιτυχή ολοκλήρωση του Μνημονίου, η ελληνική προσφορά των μέτρων μεταρρύθμισης πρέπει να ενισχυθεί σοβαρά και να λάβει υπόψη της την σημαντική οικονομική επιδείνωση και την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να δεσμευτεί επισήμως για την ενίσχυση των προτάσεών της σε μια σειρά από τομείς που προσδιορίζονται από τους Θεσμούς, με ικανοποιητικό σαφές χρονοδιάγραμμα για τη νομοθεσία και την εφαρμογή, συμπεριλαμβανομένων των διαρθρωτικών σημείων αναφοράς, τα ορόσημα και τα ποσοτικά κριτήρια και το πρόγραμμα  να έχει σαφήνεια σχετικά με την κατεύθυνση των πολιτικών μεσοπρόθεσμα. Θα πρέπει κυρίως, σε συμφωνία με τους Θεσμούς να:
  • να εφαρμοστούν φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις του ασφαλιστικού συστήματος και να καθοριστούν οι πολιτικές για να αντισταθμιστεί πλήρως η δημοσιονομική επίπτωση από την απόφαση του ΣτΕ  σχετικά με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος το 2012 και να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή αμοιβαία αποδεκτή εναλλακτική λύση από Οκτώβριο του 2015
  • να υιοθετηθούν φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στην αγορά προϊόντων με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή όλων των συστάσεων της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των ανοικτών καταστημάτων τις Κυριακές, τις περιόδους εκπτώσεων, την αλλαγή στην ιδιοκτησία των φαρμακείων, το γάλα και τα αρτοποιεία, εκτός από τα Μη Αποζημιούμενα Φάρμακα φάρμακα, η ρύθμιση των οποίων θα υλοποιηθεί σε επόμενο βήμα, καθώς και για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (π.χ. μεταφορές με πλοία). Μετά την εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ ο κλάδος της κατασκευής θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα προαπαιτούμενα.
  • Στην αγορά ενέργειας  να προχωρήσει με την ιδιωτικοποίηση του φορέα εκμετάλλευσης του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), εκτός αν μπορούν να βρεθούν μέτρα αντικατάστασης που έχουν ισοδύναμο αποτέλεσμα επί του ανταγωνισμού, όπως συμφωνήθηκε από τους Θεσμούς
  • Στην αγορά εργασίας θα γίνουν αυστηρές αναθεωρήσεις και εκσυγχρονισμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη συλλογική δράση και, σύμφωνα με τη σχετική οδηγία της ΕΕ και τις βέλτιστες πρακτικές, τις ομαδικές απολύσεις, μαζί με το χρονοδιάγραμμα και την προσέγγιση που συμφωνήθηκε με τα όργανα. Με βάση αυτά τα σχόλια, οι πολιτικές για την αγορά εργασίας θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές, και δεν θα πρέπει να συνεπάγονται την επιστροφή στις ρυθμίσεις της παρελθούσης πολιτικής που δεν είναι συμβατές με τους στόχους της προώθησης της βιώσιμης και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης
  • Να θεσπίσει τα απαραίτητα μέτρα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης αποφασιστικής δράσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μέτρα για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του ΤΧΣ και των τραπεζών, ιδίως με την εξάλειψη κάθε δυνατότητας για πολιτική παρέμβαση, ιδίως σε διαδικασίες διορισμού.
  • Επιπλέον αυτών οι Ελληνικές αρχές θα αναλάβουν να:
  • να αναπτύξουν ένα σημαντικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με τη βελτίωση της διακυβέρνησης. Πολύτιμα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μεταβιβαστούν σε ένα ανεξάρτητο ταμείο που θα έχει έσοδα από τη διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων μέσω των ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων. Η οικονομική αποτίμηση του ενεργητικού θα είναι μια πηγή για την προγραμματισμένη αποπληρωμή του νέου δανείου του ΕΜΣ και θα δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια που θα ισχύει το νέο δάνειο με στόχο τα 50 δισεκατομμύρια ευρώ  εκ των οποίων 25 δις θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και το 50% για κάθε εναπομείναντα ευρώ (δηλαδή το 50% των 25 δις ευρώ) θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις. Το ταμείο αυτό θα πρέπει να είναι εγκατεστημένο στην Ελλάδα και να το διαχειρίζονται οι ελληνικές αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων ευρωπαϊκών οργάνων. Σε συμφωνία με τους Θεσμούς και με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, θα πρέπει να θεσπιστεί ένα νομοθετικό πλαίσιο για τη διασφάλιση διαφανών διαδικασιών και την κατάλληλη τιμολόγηση πώληση περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ σχετικά με τη διαχείριση των κρατικών επιχειρήσεων (ΚΕ)
  • σύμφωνα με τις ελληνικές φιλοδοξίες της κυβέρνησης, θα εκσυγχρονιστεί και θα ενισχυθεί σημαντικά η ελληνική διοίκηση και θα θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη δημιουργία ικανοτήτων και από-πολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης. Μια πρώτη πρόταση θα πρέπει να παρουσιαστεί στις 20 Ιουλίου μετά από συζητήσεις με τους Θεσμούς. Η ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει περαιτέρω το κόστος της ελληνικής διοίκησης, σύμφωνα με ένα χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε με τα όργανα
  • να εξομαλύνει πλήρως τις μεθόδους εργασίας με τους Θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων εργασιών που θα γίνονται στην Αθήνα, για να βελτιωθεί η εφαρμογή και παρακολούθηση του προγράμματος. Η κυβέρνηση πρέπει να συμβουλεύεται και να συμφωνήσει με τους Θεσμούς σε όλα τα νομοσχέδια σε σχετικούς τομείς με επαρκή χρόνο πριν από την υποβολή σε δημόσια διαβούλευση ή στο Κοινοβούλιο. Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης τονίζει και πάλι ότι η εφαρμογή είναι το κλειδί, και στο πλαίσιο αυτό χαιρετίζει την πρόθεση των ελληνικών αρχών να ζητήσουν από 20 Ιουλίου στήριξη από τους Θεσμούς και τα κράτη μέλη για την παροχή τεχνικής βοήθειας, και να ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συντονίσει αυτήν τη στήριξη από την Ευρώπη
  • Με την εξαίρεση του νομοσχεδίου της ανθρωπιστικής κρίσης, η ελληνική κυβέρνηση θα επανεξετάσει με σκοπό την τροποποίηση νομοθεσιών που εισήχθησαν σε αντίθεση με τη συμφωνία της 20 Φεβρουαρίου και αποτέλεσαν οπισθοδρόμηση σε σύγκριση με τις προηγούμενες δεσμεύσεις του προγράμματος ή να προσδιορίζουν σαφώς αντισταθμιστικά ισοδύναμα για τα κεκτημένα δικαιώματα τα οποία στη συνέχεια δημιούργησε.
Στα παραπάνω αναφέρονται οι υποχρεώσεις που είναι οι ελάχιστες απαιτήσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις ελληνικές αρχές. Ωστόσο, η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης κατέστησε σαφές ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων δεν αποκλείει οποιαδήποτε τελική πιθανή συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα του ESM, το οποίο θα πρέπει να βασίζεται σε μια απόφαση για το συνολικό πακέτο (συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης των αναγκών, της βιωσιμότητας του χρέους και την πιθανή χρηματοδότηση-γέφυρα).

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης σημειώνει τις πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος μεταξύ 82 και  86 δις ευρώ όπως εκτιμάται από τους Θεσμούς. Καλεί τα θεσμικά όργανα να διερευνήσουν τις δυνατότητες για τη μείωση του κονδυλίου χρηματοδότησης, μέσω μιας εναλλακτικής δημοσιονομικής πορείας ή υψηλότερες προσόδους από τις ιδιωτικοποιήσεις. Αποκατάσταση της πρόσβασης στην αγορά, η οποία αποτελεί στόχο κάθε προγράμματος χρηματοδοτικής βοήθειας αφού μειώνει την ανάγκη άντλησης από το συνολικό κονδύλιο χρηματοδότησης. Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης σημειώνει τις άμεσες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, που υπογραμμίζουν την ανάγκη για την πολύ ταχεία πρόοδο κατά την λήψη απόφασης για ένα νέο Μνημόνιο Συνεργασίας: αυτές εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στο ποσό των 7 δισ έως τις 20 Ιουλίου και επιπλέον 5 δισ ευρώ από τα μέσα Αυγούστου.

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης αναγνωρίζει τη σημασία της διασφάλισης ότι η ελληνική κυρίαρχη μπορεί να καθαρίσει τις καθυστερούμενες οφειλές της προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδας και να τιμήσει τις υποχρεώσεις του χρέους της κατά τις προσεχείς εβδομάδες για να δημιουργηθούν οι συνθήκες που επιτρέπουν την ομαλή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Οι κίνδυνοι της μη σύναψης γρήγορης συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις παραμένουν. Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης καλεί την Ευρωομάδα να συζητήσουν τα θέματα αυτά ως επείγοντα θέματα.

Λαμβάνοντας υπόψη τις έντονες προκλήσεις του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα, το συνολικό κονδύλιο ενός πιθανού νέου προγράμματος ΕΜΣ θα πρέπει να περιλαμβάνει την καθιέρωση ενός ρυθμιστικού πακέτου 10 εως 25 δις για τον τραπεζικό τομέα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανές ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και το κόστος ανάλυσης, της οποίας τα 10 δις θα διατεθούν άμεσα σε χωριστό λογαριασμό στο ESM.

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης έχει επίγνωση ότι μια γρήγορη απόφαση για ένα νέο πρόγραμμα αποτελεί προϋπόθεση για να επιτρέψει στις τράπεζες να ξανανοίξουν, αποφεύγοντας έτσι την αύξηση του συνολικού κονδυλίου χρηματοδότησης. Η ΕΚΤ / SSM θα προβούν σε λεπτομερή αξιολόγηση μετά το καλοκαίρι. Το συνολικό ρυθμιστικό πακέτο θα καλύψει πιθανές ελλείψεις κεφαλαίων μετά την ολοκληρωμένη αξιολόγηση μετά την εφαρμογή του νομικού πλαισίου.

Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό οφείλεται στη χαλάρωση των πολιτικών κατά τη διάρκεια των τελευταίων δώδεκα μηνών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πρόσφατη επιδείνωση του εγχώριου μακροοικονομικού και χρηματοπιστωτικού περιβάλλοντος. Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης υπενθυμίζει ότι τα κράτη μέλη της ζώνης του ευρώ έχουν, καθ 'όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, εκδόσει σειρά μέτρων για τη βιωσιμότητα του χρέους στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν εξομαλύνει την πορεία εξυπηρέτησης του χρέους στην Ελλάδα και με σημαντικά μειωμένο κόστος.

Στο πλαίσιο ενός ενδεχόμενου μελλοντικού προγράμματος ΕΜΣ, και σύμφωνα με το πνεύμα της δήλωσης του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012, η Ευρωομάδα είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο, εάν είναι απαραίτητο, πιθανά πρόσθετα μέτρα (το δυνατόν περισσότερο χάρη και προθεσμίες πληρωμής) με στόχο στη διασφάλιση ότι οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες είναι ακόμα σε βιώσιμο επίπεδο. Αυτά τα μέτρα θα εξαρτηθούν από την πλήρη εφαρμογή των μέτρων που θα συμφωνηθούν σε ένα πιθανό νέο πρόγραμμα και θα πρέπει να εξεταστούν μετά την πρώτη θετική ολοκλήρωση της επανεξέτασης.

Η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης τονίζει ότι δεν μπορεί να γίνει ονομαστικό κούρεμα του χρέους. Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους πλήρως και εγκαίρως.

Υπό τον όρο ότι πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις που περιέχονται στο παρόν έγγραφο, η Ευρωομάδα και το Συμβούλιο των Διοικητών του ΕΜΣ δύναται, σύμφωνα με το άρθρο 13.2 της Συνθήκης του ΕΜΣ, να δώσει εντολή στα αρμόδια όργανα να διαπραγματευτούν ένα νέο πρόγραμμα ΕΜΣ, βάσει της αξιολόγησης που αναφέρεται στο άρθρο 13.1.

Για τη βοήθεια και τη στήριξη της ανάπτυξης και της δημιουργίας θέσεων εργασίας στην Ελλάδα (μέσα στα επόμενα 3-5 χρόνια), η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να διατεθούν έως και 35 δισ ευρώ (στο πλαίσιο των διαφόρων προγραμμάτων της ΕΕ) για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων και της οικονομικής δραστηριότητας, συμπεριλαμβανομένων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ως εξαιρετικό μέτρο και δεδομένης της μοναδικής κατάστασης στην Ελλάδα, η Επιτροπή θα προτείνει να αυξηθεί το επίπεδο της προ-χρηματοδότησης από 1 δισ ευρώ για να δοθεί άμεση ώθηση στις επενδύσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν από τους συν-νομοθέτες της ΕΕ. Το Επενδυτικό Πρόγραμμα για την Ευρώπη θα προσφέρει επίσης δυνατότητες χρηματοδότησης για την Ελλάδα.

Το πρωτότυπο έγγραφο







πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Tι αλλάζει στη δημόσια διοίκηση με τo νέο μνημόνιο

Μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο με εφαρμογή του νέου ενιαίου μισθολογίου από την 1η Ιανουαρίου 2016 και εφαρμογή νέου σχήματος κινητικότητας από τον προσεχή Οκτώβριο, προβλέπει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς.

Παράλληλα, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης καλείται έως τις 20 Ιουλίου να έχει συγκεκριμένη πρόταση ώστε «να εκσυγχρονίσει και να ενισχύσει σημαντικά την ελληνική διοίκηση, και να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη δημιουργία ικανοτήτων και αποπολιτικοποίηση της ελληνικής διοίκησης».

Η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα γίνει κατά τρόπο δημοσιονομικά ουδέτερο και σύμφωνα με τους συμφωνημένους στόχους του μισθολογικού κόστους και με πλήρη εφαρμογή σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα, συμπεριλαμβανομένης και της αποσυμπίεσης της κατανομής των μισθών μέσω της σύνδεσής τους με την ικανότητα, την απόδοση και την ευθύνη του προσωπικού.

Συμφωνήθηκε η θέσπιση ανώτατου ορίου στο μισθολογικό κόστος του Δημοσίου και η μείωση του κόστους αυτού σε σχέση με το ΑΕΠ, έως το 2019. Στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης εκτιμούν ότι το μισθολογικό κόστος θα μειωθεί σε μεγάλο βαθμό λόγω των αθρόων εξόδων των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι εταίροι ζητούν να ανοίξει η μισθολογική ψαλίδα μεταξύ των ανώτερων στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και των χαμηλόμισθων. Το αρμόδιο υπουργείο, πάντως, διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις μισθών στους χαμηλόμισθους, καθώς η εξοικονόμηση πόρων μπορεί να επιτευχθεί με άλλους τρόπους, όπως περιορισμούς σε επιδόματα, άδειες, έξοδα ταξιδίων κ.λ.π.

Σε ό,τι αφορά στην κινητικότητα, αυτή θα στοχεύει στη καλύτερη κατανομή του προσωπικού και στον εξορθολογισμό στην κατανομή των πόρων. Το πρόγραμμα θα προωθήσει τη χρήση της περιγραφής εργασίας και θα πρέπει να συνδέεται με μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων που θα περιλαμβάνει όλες τις τρέχουσες κενές θέσεις εργασίας. Η τελική απόφαση σχετικά με την κινητικότητα των εργαζομένων, θα πρέπει να λαμβάνεται από κάθε σχετική υπηρεσία.

Τέλος, συμφωνήθηκε η πρόσληψη διευθυντών ( κομματόσκυλα ) που θα αξιολογούν τις επιδόσεις όλων των εργαζομένων, με στόχο να ολοκληρωθεί η πρόσληψη νέων στελεχών από την 31η Δεκεμβρίου 2015 μετά από μια διαδικασία αναθεώρησης.





πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ιδού το νέο 3ετές αριστερό Μνημόνιο – Τι θα περιλαμβάνει το Ταμείο εκποίησης της ελληνικής περιουσίας – Όλα τα μέτρα – Να τα χαιρόμαστε (upd2)

Ένα νέο 3ετές Μνημόνιο συμφώνησε να διαπραγματευθεί ο Αλέξης Τσίπρας με τους Ευρωπαίους εταίρους. Η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει μετά την ψήφιση από τη Βουλή των προαπαιτούμενων μέτρων.
Μπροστά σε μια νέα πραγματικότητα θα βρεθούν χιλιάδες ειδικές αλλά και γενικές κατηγορίες Ελλήνων πολιτών μετά την ανακοίνωση της δέσμης μέτρων για την επίτευξη συμφωνίας και την υπογραφή Γ” Μνημονίου.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως με την υπογραφή πλέον του νέου πλαισίου ανοίγουν και θέματα που μέχρι σήμερα ήταν “ταμπού» όπως οι πλειστηριασμοί κατοικιών, θα διερευνηθεί το κυνήγι δανειοληπτών για χρέη προς τις τράπεζες, προωθείται η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων αλλά και οι ομαδικές απολύσεις, το πάγωμα των αλλαγών στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας ενώ θα οδηγηθούν σε ακυρώσεις τα επιδόματα του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση που ψηφίστηκε το Φεβρουάριο αλλά και σειρά επαναπροσλήψεων που νομοθετήθηκαν και προωθήθηκαν από το Φεβρουάριο και μετά όπως οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ ή οι καθαρίστριες – «σύμβολο του αγώνα» κατά Ζωή Κωνσταντοπούλου, του υπουργείου Οικονομικών.
Πρόκειται για το πλήρες «ξήλωμα» υποσχέσεων και νόμων της πεντάμηνης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που θα δημιουργήσει σαφείς κραδασμούς. Κι αυτό διότι ακόμα και σε περιοχές που αποτελούσαν κοινωνικά «άβατα» όπως η στέγη, οι παροχές προς τους αγρότες – που θίγονται άμεσα και καίρια για πρώτη φορά – ή οι εργασιακές σχέσεις ανατρέπουν το μείγμα πολιτικής της αριστεράς και δημιουργούν νέες κοινωνικές δυναμικές.
Θα πρέπει να τονίσουμε πως για θέματα επίσης όπως η κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ ή η διάρκεια του γάλακτος, η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ κινδύνευσε να πέσει και πλέον τωρα θεσμοθετούνται.
Πόση είναι η χρηματοδότηση
Η νέα σύμβαση προβλέπει δάνειο 86 δισ. ευρώ μέσω του ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας). Θα συμμετέχει και το ΔΝΤ, το οποίο θα εκταμιεύσει επιπλέον 16 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμά του. Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε μάχη για να μη συμμετάσχει το ΔΝΤ, αλλά δεν πέρασε.
Αναπτυξιακό «πακέτο» 35 δισ. Ευρώ (το λεγόμενο πακέτο Γιούνκερ).
Αναδιάρθρωση χρέους: Το Eurogroup και οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέκλεισαν το ονομαστικό κούρεμα χρέους. Επέλεξαν «σημαντικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους .
Ταμείο Ιδιωτικοποίησης δημόσιας περιουσίας 50 δισ. ευρώ.
Μετά από μάχη που δόθηκε, δεν θα έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο, αλλά στην Ελλάδα. Στο Ταμείο αυτό θα περάσουν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου. Από τις πωλήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας τα 25 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν τις τράπεζες, τα 12,5 δισ. ευρώ ευρώ θα εξυπηρετήσουν το χρέος και το υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε επενδύσεις, τις οποίες θα αποφασίσει η Ελλάδα.
Ένα «υπερταμείο» το οποίο θα δημιουργηθεί για την εξόφληση των δανείων και τελικά για καθαρά πολιτικούς κι επικοινωνιακούς λόγους και θα έχει την έδρα του στην Ελλάδα κι όχι στο Λουξεμβούργο, ύψους 50 δισ. ευρώ αναμένεται να δημιουργηθεί μέσα στο προσεχές διάστημα με στόχο τη συνεισφορά στο δημόσιο χρέος και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Πρόκειται για την επαναφορά παλιότερου σχεδίου που είχε αποκαλυφθεί το 2013 και θα πρέπει να εγκριθεί πλέον από τη Βουλή των Ελλήνων.
Σύμφωνα πάντα με τον κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα δημιουργηθεί ένα fund με έδρα στην Ελλάδα στο οποίο θα περάσουν περιουσιακά στοιχεία και τα έσοδα από αυτό (από πωλήσεις ή αξιοποίηση) θα χρησιμοποιηθούν για μείωση του χρέους αλλά και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Όπως εξήγησε, θα χρειαστούν περίπου 25 δισ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ποσό ιδιαίτερα όμως φιλόδοξο αν κρίνουμε από τη μέχρι στιγμής ροή των αποκρατικοποιήσεων στη χώρα μας που δεν κρίνεται ως ικανοποιητική. Τα επιπλέον έσοδα θα πάνε κατά 50% στο χρέος και κατά 50% για επενδύσεις που θα αποφασίσει η Ελλάδα.
Το μέγεθος του Ταμείου στοχεύει στα 50 δισ. ευρώ, διευκρίνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα συσταθεί ομάδα ειδικών που θα εξετάσει ποια περιουσιακά στοιχεία μπορούν να ενταχθούν σε αυτό με ελληνικό μεν δ.σ. που όμως θα ελέγχεται πλήρως από supervisory board και board of experts από το εξωτερικό.
Όπως δήλωσε και η Άγκελα Μέρκελ το ταμείο «θα βρίσκεται υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση» και θα περάσει σε αυτό και περιουσία των τραπεζών. Θα πρέπει να τονίσουμε πως οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως στο εν λόγω Ταμείο θα ενταχθούν θυγατρικές τραπεζών, βραχονησίδες, κρατικά ακίνητα, εθνική γη, παλιά στρατόπεδα, ακόμα και εκκλησίες! Θα πρέπει να τονίσουμε πως με το εν λόγω σχέδιο σφόδρα είχε διαφωνήσει στο παρελθόν τόσο το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΑΝΕΛ, καθώς θεωρούσαν πως εμπεριείχε στοιχεία απεμπόλησης εθνικής κυριαρχίας.
Επιτήρηση και παρουσία των τριών θεσμών στην Αθήνα.
Ποιά μέτρα καλείται να περάσει η Βουλή ως την Τετάρτη
Η Ελλάδα καλείται ως την Τετάρτη 15 Ιουλίου να περάσει από τη Βουλή προαπαιτούμενα μέτρα, με 4 νόμους, ως εξής:
Μεταρρυθμίσεις στο αφαλιστικό, αύξηση ΦΠΑ, μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και επαγγελμάτων, την απόλυτη ανεξαρτητοποίηση της ΕΛΣΤΑΤ.
Όλα τα μέτρα της νέας συμφωνίας
Ο ΦΠΑ στην εστίαση ανεβαίνει άμεσα από το 13% στο 23%.
Στα ξενοδοχεία μετακινείται από το 6,5% στο 13% από τον Οκτώβριο του 2015.
Σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά από τον Οκτώβριο του 2015, δηλαδή κοσμικά νησιά με εξαίρεση την άγονη γραμμή.
Εφαρμόζεται από τον Ιούλιο 2015 σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης που θα φτάσει το 2022 το 67ο έτος ηλικίας ή το 62ο με 40 χρόνια εισφορών.
Εξαιρούνται βαρέα και ανθυγιεινά και μητέρες τέκνων με αναπηρία.
Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους ως το τέλος του 2019.
Αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρικά ταμεία.
Ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων υπό το ΕΤΑ ως την 1η Ιανουαρίου.
Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.
Ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές, αλλαγή στην ιδιοκτησία των φαρμακείων, γάλακτος, αρτοποιείων, άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Μείωση αμυντικών δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ το 2015 και κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016.
Ενεργοποιούνται οι διαγωνισμοί για ΟΛΠ και ΟΛΘ ως το τέλος Οκτωβρίου 2015.
Θα ολοκληρωθούν οι διαγωνισμοί για τα περιφερειακά αεροδρόμια, την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, την Εγνατία οδό και το Ελληνικό.
Τα περιφερειακά αεροδρόμια θα πωληθούν στο νικητή του διαγωνισμού με τους ισχύοντες όρους.
Ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο από 1.1.2016 με αναπροσαρμογές στους μισθούς ανάλογα με τα προσόντα και τη θέση ευθύνης.
Νέο μόνιμο σχήμα κινητικότητας στο Δημόσιο από τον Οκτώβριο του 2015.
Οι δανειστές επίσης αξιώνουν να ανατραπούν άμεσα όλα τα νομοθετήματα που αυτή κατέθεσε μονομερώς τους τελευταίους έξι μήνες και χωρίς να διασφαλίσει πρώτα τα αναγκαία κονδύλια και την ευστάθεια της χώρας.
Μπούμερανγκ κινδυνεύουν έτσι να αποδειχθούν –αν καταργηθούν- οι νέες ρυθμίσεις χρεών για 800.000 φορολογουμένους (αλλά κυρίως για τους μεγαλοφειλέτες που εμφανίστηκαν μετά από 40 χρόνια να πληρώσουν με «κούρεμα» έως 70% οφειλές που είχαν από το 1975 και μετά). Στον αέρα βρίσκονται και όσοι επαναπροσλήφθησαν, η νέα ΕΡΤ, οι (επανα-) κρατικοποιήσεις αλλά και τα μέτρα κατά της ανθρωπιστικής κρίσης.
Συγκεκριμένα, οι θεσμοί ζήτησαν από την κυβέρνηση «να τροποποιήσει ή να αναπληρώσει νομοθετήματα ανατροπής προηγούμενων μεταρρυθμίσεων του 2015, τα οποία δεν συμφωνήθηκαν με τους θεσμούς και αντίκεινται στο πλαίσιο της ανακοίνωσης της 20ης Φεβρουαρίου του Eurogroup».
Τα μέτρα που άμεσα η κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει και να ανατρέψει –εφόσον δεν καμφούν οι αντιστάσεις των δανειστών- αφορούν:
1. Ρυθμίσεις τύπου «πληρώστε ό,τι να’ναι» και ειδικά για τους μεγαλοφειλέτες. Η κυβέρνηση πέρασε και παρέτεινε τριών λογιών ρυθμίσεις στην διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών. Από όλες αυτές επωφελήθηκαν συνολικά 770.000 οφειλέτες. Ρυθμίστηκαν συνολικές οφειλές ύψους 5 δισ, αλλά εισπράχθηκαν λιγότερα από 500 εκατ. ευρώ. Τα περισσότερα από αυτά που εισπράχθηκαν προήλθαν από μεγαλοφειλέτες που πλήρωσαν ελάχιστα και γλίτωσαν πολλαπλάσια. σε σχέση με τις οφειλές και τα παραπτώματά τους. Για αυτούς, οι τεράστιες οφειλές τους αναμένεται να αναβιώσουν και να γίνουν απαιτητές. Για τους περισσότερους πάντως που στη συντριπτική τους πλειψοφηφία πλήρωσαν έως 3.000 ευρώ το πολύ ως τώρα, ο κίνδυνος είναι μικρότερος και εκτιμάται πως θα μπορέσουν να μεταφερθούν σε μία νέου τύπου ρύθμιση με 60-100 δόσεις για το υπόλοιπο της οφειλής τους.
2. Επαναπροσλήψεις στο δημόσιο: στο πλαίσιο της «άρσης αδικιών», από τέλη Μαΐου μέχρι πριν το δημοψήφισμα, άνοιξε η ΕΡΤ και επέστρεψαν στις δουλειές τους δεκάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι όπως σχολικοί φύλακες, καθαρίστριες και εκπαιδευτικοί μέσης εκπαιδεύσεως σε τεχνικές ειδικότητες που καταργήθηκαν ή είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα για διάφορους λόγους.
Η αναστροφή των προσλήψεων αφορά:
- σε όλο το φάσμα της δημόσιας διοίκησης, όπου εκπαιδευτικοί, διοικητικοί υπάλληλοι πανεπιστημίων, υπάλληλοι υπουργείων και ασφαλιστικών φορέων, σχολικοί φύλακες και 1559 εργαζόμενοι στην ΕΡΤ έκανα χρήση του επονομαζόμενου «νόμου Κατρούγκαλου»
- καθηγητές στα ΕΠΑΛ που επανήλθαν με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Τάσου Κουράκη, που είχε προχωρήσει στην επανασύσταση συνολικά 2.413 θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού των ΕΠΑΛ, 51 διαφορετικών ειδικοτήτων, οι οποίες είχαν καταργηθεί δύο χρόνια πριν.
- στα πανεπιστήμια όπου ο υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αριστείδης Μπαλτάς, ανακοίνωσε την επανασύσταση 1.174 οργανικών και προσωποπαγών θέσεων μόνιμου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού. Πρόκειται για τους διοικητικούς υπαλλήλους των οκτώ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας, οι οποίοι είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα και ήδη έχουν υποβάλει τις σχετικές αιτήσεις στις διοικητικές υπηρεσίες των ιδρυμάτων για να επανέλθουν στις θέσεις τους. Επιπλέον, ο κ. Μπαλτάς έκανε γνωστό ότι συστήνει επιπλέον 43 θέσεις για να καλυφθούν από εκπαιδευτικούς προερχόμενους από διαθεσιμότητα, οι οποίοι έχουν υποβάλει αίτηση για τις διευθύνσεις διά βίου μάθησης.
- στον ΟΑΕΔ: και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος υπέγραψε 4 αποφάσεις με τις οποίες δημιουργήθηκαν 519 θέσεις σε φορείς του υπουργείου του.
- στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ: επανασυστήθηκαν 180 προσωποπαγείς θέσεις στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, με τις 152 εξ αυτών να είναι κατηγορίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
- στον ΕΟΤ: η αναπληρώτρια υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά υπέγραψε την επαναφορά 61 υπαλλήλων του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) από το καθεστώς διαθεσιμότητας σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις του οργανισμού.
- Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: ο αναπληρωτής Βαγγέλης Αποστόλου υπέγραψε απόφαση επαναφοράς 69 υπαλλήλων σε συνιστώμενες προσωποπαγείς θέσεις μόνιμου και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου προσωπικού στις υπηρεσίες του πρώην υπουργείου του και στον ΕΦΕΤ (υπαλλήλους ειδικοτήτων ΔΕ γεωργικού – κτηνοτροφικού, διοικητικού – λογιστικού, ηλεκτρολογίας – μηχανολογίας – ηλεκτρονικής και ΥΕ κλητήρων και προσωπικού καθαριότητας, τεχνικών ραδιοφωνίας -τηλεόρασης, εργατών, φυλάκων – νυχτοφυλάκων κλπ) και βοηθητικού προσωπικού, κλητήρων.
- σχολικοί φύλακες: ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης επανέφερε 1.500 υπαλλήλους της ειδικότητας αυτής που είχε καταργηθεί
Επιπλέον, επανέρχονται με το νόμο Κατρούγκαλου και οι συνδικαλιστές και στον τομέα της απονομής του πειθαρχικού δικαίου. Τα πειθαρχικά συμβούλια γίνονται 5μελή με τη συμμετοχή «2 εκπροσώπων της ΑΔΕΔΥ, με τους αναπληρωτές τους, οι οποίοι είναι μόνιμοι υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή περιφερειών και οι οποίοι υποδεικνύονται με απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ».
Αντίστοιχα, στα πειθαρχικά συμβούλια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης επανέρχονται 2 εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΑ.
3. Μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση: 150.000 Έλληνες πολίτες κινδυνεύουν να χάσουν την πρόσβαση σε δωρεάν ρεύμα, νερό, θέρμανση.
4. Ιδιωτικοποιήσεις: η κυβέρνηση πάγωσε ή ανέστειλε μια σειρά αποκρατικοποιήσεων που είχαν δρομολογηθεί. Επίσης σχεδίαζε να μπαίνουν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις σε ένα λογαριασμό για το Ασφαλιστικό και όχι μόνον για το χρέος.
Από την άρση των μονομερών αποφάσεων της κυβέρνησης, στο στόχαστρο θα βρεθούν ξανά οι αποκρατικοποιήσεις ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ (λιμάνια και αεροδρόμια έχουν ήδη μπει σε διαδικασία αποκρατικοποιήσεως). Επίσης, θα πρέπει να επιστραφούν στο ΤΑΙΠΕΔ τα 12 στρέμματα του Ελληνικού, τα οποία εκχώρησε η κυβέρνηση σε δήμους της νοτιοανατολικής αττικής για χώρους διαχείρισης απορριμμάτων.
Αναλυτικά μεταφρασμένο όλο το κείμενο της Συνόδου Κορυφής
Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής τονίζονται όλα τα άμεσα μέτρα που πρέπει να περάσουν στη Βουλή και αναλυτικά τα βήματα για το τρίτο μνημόνιο.
Συγκεκριμένα τα κυριότερα σημεία αναφέρουν:
Η Σύνοδος Κορυφής τονίζει την κρίσιμη ανάγκη να επανακτιστεί η εμπιστοσύνη με τις ελληνικές αρχές ως προ-απαιτούμενο για μια πιθανή μελλοντική συμφωνία για ένα νέο πρόγραμμα ESM.
Ένα κράτος μέλος που ζητά οικονομική βοήθεια από τον ESM αναμένεται να απευθύνει, όπου είναι δυνατό, αντίστοιχο αίτημα και στο ΔΝΤ. Αυτό είναι προϋπόθεση ώστε το Eurogroup να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα του ESM. Γι΄ αυτό η Ελλάδα θα ζητήσει να συνεχιστεί η υποστήριξη του ΔΝΤ (παρακολούθηση και χρηματοδότηση) από το Μάρτιο του 2016.
Τα μέτρα ως τις 15 Ιουλίου
- Ο εξορθολογισμός του ΦΠΑ και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης ώστε να αυξηθούν τα έσοδα.
- Εμπροσθοβαρή μέτρα για να βελτιωθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ως μέρους ενός ολοκληρωμένου προγράμματος μεταρρύθμισης.
- Διαφύλαξη της πλήρους νομικής ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ
- Πλήρη εφαρμογή των σχετικών προβλέψεων της Συνθήκης για τη Σταθερότητα, Συνεργασία και Διακυβέρνηση της Νομισματικής Ενωσης και ειδικά κάνοντας λειτουργικό το Δημοσιονομικό Συμβούλιο πριν την οριστικοποίηση του Μνημονίου και περιλαμβάνοντας ημιαυτόματες περικοπές σε περιπτώσεις αποκλίσεων από φιλόδοξους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος αφού αναζητηθεί συμβουλή από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο και υπό την αίρεση της προηγούμενης έγκρισης των θεσμών.
Ως τις 22 Ιουλίου
- Υιοθέτηση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας που αποτελεί σημαντική αναμόρφωση των διαδικασιών και το σύστημα δικαιοσύνης και μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ταχύτητα απονομής δικαιοσύνης και να μειώσει τα κόστη.
- Υιοθέτηση του BRRD με στήριξη από την Κομισιόν.
Άμεσα και μόνο μετά τη νομική εφαρμογή των παραπάνω πρώτων τεσσάρων μέτρων καθώς και της υιοθέτησης όλων των δεσμεύσεων που περιλαμβάνονται στο παρόν έγγραφο από το ελληνικό Κοινοβούλιο, επιβεβαιωμένων από τους θεσμούς και το Eurogroup, μπορεί να παρθεί η απόφαση να δοθεί εντολή στους θεσμούς να διαπραγματευτούν το Μνημόνιο.
Η Ελλάδα θα πρέπει σε συνεργασία με τους θεσμούς:
- Να προχωρήσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και να εξειδικεύσουν πολιτικές που θα καλύπτουν πλήρως τη δημοσιονομική επίπτωση από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για τη μεταρρύθμιση του 2012. Να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος ή κοινά συμφωνημένα εναλλακτικά μέτρα έως τον Οκτώβριο του 2015.
- Να υιοθετήσει πιο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων με ξεκάθαρο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όλων των συστάσεων στο Toolkit I του ΟΟΣΑ, μεταξύ των οποίων τα ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές, τις περιόδους εκπτώσεων, την ιδιοκτησία των φαρμακείων, το γάλα και το ψωμί, καθώς και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που είναι κρίσιμα από μακροοικονομικής άποψης, όπως οι ακτοπλοϊκές μεταφορές. Σε ότι αφορά το Toolkit II του ΟΟΣΑ, η μεταποίηση θα πρέπει να συμπεριληφθεί στα προαπαιτούμενα.
- Στις αγορές ενέργειας, θα πρέπει να προχωρήσει με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, εκτός εάν βρεθούν ισοδύναμα μέτρα με αντίστοιχη επίπτωση στον ανταγωνισμό, όπως συμφωνήθηκε από τους θεσμούς.
- Στις αγορές εργασίας, θα πρέπει να πραγματοποιηθεί μια τολμηρή αναθεώρηση και εκσυγχρονισμός του πλαισίου συλλογικών διαπραγματεύσεων και –λαμβάνοντας υπόψη τις σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες και τις καλύτερες τακτικές- των ομαδικών απολύσεων, σε ευθυγράμμιση με το χρονοδιάγραμμα και την προσέγγιση που συμφωνήθηκε με τους θεσμούς. Στο πλαίσιο αυτής της αναθεώρησης, οι πολιτικές στην αγορά εργασίας θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές καλύτερες πρακτικές και δεν θα πρέπει να υπάρξει επιστροφή σε παλαιότερες πολιτικές που δεν είναι συμβατές με το στόχο της προώθησης διατηρήσιμης ανάπτυξης.
- Να υιοθετήσει τα απαραίτητα βήματα για την ενίσχυση του χρηματοπιστωτικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένων αποφασιστικών ενεργειών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μέτρων για την ενίσχυση της διακυβέρνησης του ΤΧΣ και των τραπεζών, ιδιαίτερα εξαλείφοντας την όποια πιθανότητα πολιτικής παρέμβασης ιδιαίτερα στις διαδικασίες διορισμού.
Επιπλέον, οι Ελληνικές αρχές θα αναλάβουν τις ακόλουθες ενέργειες:
- Να αναπτύξουν ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διακυβέρνηση ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο Ταμείο που θα μετατρέψει σε χρήμα τα περιουσιακά στοιχεία μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων. Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα είναι μια πηγή ώστε να καταβληθούν οι προγραμματισμένες αποπληρωμές του νέου δανείου του ESM και για να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια ισχύος του νέου δανείου συνολικά 50 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων και το 50% από κάθε ευρώ που απομένει (δηλαδή 50% από τα 25 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ και το υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις.
Το Ταμείο αυτό θα ιδρυθεί στην Ελλάδα και θα το διαχειρίζονται Ελληνικές Αρχές υπό την εποπτεία των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Θεσμών. Σε συμφωνία με τους Θεσμούς και με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, θα πρέπει να υιοθετηθεί νομικό πλαίσιο για να διασφαλιστούν οι διαφανείς διαδικασίες και η επαρκής τιμολόγηση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση των Κρατικών Επιχειρήσεων.
- Ευθυγραμμιζόμενες με τις φιλοδοξίες της Ελληνικής κυβέρνησης, να εκσυγχρονίσει και να ενισχύσει σημαντικά την Ελληνική διοίκηση, και να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την αύξηση των δυνατοτήτων και την από-πολιτικοποίηση της Ελληνικής διοίκησης. Μια πρώτη πρόταση θα πρέπει να παρασχεθεί μέχρι τις 20 Ιουλίου κατόπιν συζήτησης με τους Θεσμούς. Η Ελληνική κυβέρνηση δεσμεύεται να μειώσει περαιτέρω τα κόστη της Ελληνικής διοίκησης, ευθυγραμμιζόμενη με το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί με τους Θεσμούς.
- Να ομαλοποιήσει πλήρως τις μεθόδους εργασίας με τους Θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων εργασιών επί τόπου στην Αθήνα, για να βελτιωθεί η εφαρμογή και η παρακολούθηση του προγράμματος. Η κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους Θεσμούς για όλα τα νομοσχέδια σε σχετικούς τομείς, με επαρκή χρονικό περιθώριο πριν την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή.
- Με εξαίρεση το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, η Ελληνική κυβέρνηση θα επανεξετάσει με σκοπό την τροποποίηση νομοθεσίες που εισήχθησαν σε αντίθεση με την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, αντιστρέφοντας προηγούμενες δεσμεύσεις ή αναγνωρίζοντας ξεκάθαρα ισοδύναμα για τα κεκτημένα δικαιώματα που δημιουργήθηκαν μετέπειτα.
Οι δεσμεύσεις που αναφέρονται παραπάνω είναι ελάχιστες απαιτήσεις για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τις Ελληνικές αρχές.
Η Σύνοδος Κορυφής σημειώνει τις πιθανές χρηματοδοτικές ανάγκες του προγράμματος, ύψους μεταξύ 82 και 86 δισ. ευρώ, όπως έχουν υπολογιστεί από τους Θεσμούς. Καλεί τους Θεσμούς να διερευνήσουν τις πιθανότητες για μείωση της χρηματοδοτικής κάλυψης, μέσω ενός εναλλακτικού δημοσιονομικού δρόμου ή υψηλότερων εσόδων από αποκρατικοποιήσεις. Η αποκατάσταση της πρόσβασης στην αγορά, που είναι στόχος οποιουδήποτε προγράμματος χρηματοοοικονομικής βοήθειας, μειώνει την ανάγκη χρήσης του συνόλου της χρηματοδοτικής κάλυψης. Η Σύνοδος Κορυφής σημειώνει τις επείγουσες χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας που τονίζουν την ανάγκη για πολύ γρήγορη πρόοδο στην επίτευξη απόφασης για το νέο Μνημόνιο Κατανόησης: αυτές εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ μέχρι τις 20 Ιουλίου και επιπλέον 5 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα Αυγούστου.
Η Σύνοδος Κορυφής αναγνωρίζει τη σημασία του να διασφαλιστεί ότι το Ελληνικό κράτος μπορεί να αποπληρώσει τις καθυστερούμενες οφειλές προς το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδας και να τηρήσει τις δανειακές υποχρεώσεις τις επόμενες εβδομάδες για να δημιουργήσει συνθήκες που επιτρέπουν μια ομαλή κατάληξη των διαπραγματεύσεων. Τα ρίσκα της μη γρήγορης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων ανήκουν πλήρως στην Ελλάδα. Η Σύνοδος Κορυφής καλεί το Eurogroup να συζητήσει τα θέματα αυτά επειγόντως.
Δεδομένων των άμεσων προκλήσεων του ελληνικού χρηματοπιστωτικού τομέα, η συνολική καμπύλη χρηματοδότησης του προγράμματος του ESM θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει ένα «μαξιλάρι» ύψους από 10 έως 25 δισ. για τον τραπεζικό τομέα, ώστε να αντιμετωπιστούν πιθανές ανάγκες κεφαλαιοποίησης και κόστη εκκαθάρισης, από τα οποία τα 10 δισ. θα διατεθούν άμεσα σε έναν χωριστό λογαριασμό του ESM.
H Σύνοδος Κορυφής γνωρίζει ότι μια γρήγορη απόφαση για ένα νέο πρόγραμμα είναι προϋπόθεση ώστε να ανοίξουν και πάλι οι ελληνικές τράπεζες, ώστε έτσι να αποφευχθεί μια αύξηση ποσών στο συνολικό σχεδιασμό χρηματοδότησης. Η ΕΚΤ και ο SSM θα κάνουν αναλυτική αξιολόγηση μετά το καλοκαίρι. το συνολικό μαξιλάρι θα εξυπηρετήσει πιθανές ελλείψεις κεφαλαίων μετά την πλήρη αξιολόγηση και αφού το νομικό καθεστώς υιοθετηθεί.
Δεδομένης της προαναφερθείσας κατάστασης, στο πλαίσιο ενός πιθανού μελλοντικού προγράμματος του ESM και σε ευθυγράμμιση με το πνεύμα της δήλωσης του Eurogroup το Νοέμβριο του 2012, το Eurogroup δηλώνει έτοιμο να εξετάσει πιθανά νέα μέτρα περιλαμβάνουν (πιθανή μεγαλύτερη περίοδο χάριτος και αποπληρωμής ) για να εξομαλύνει ακόμα περισσότερο την εξυπηρέτηση του χρέους, αν είναι απαραίτητο, και να εξασφαλίσει ότι η μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν σε βιώσιμα επίπεδα. Αυτά τα μέτρα και θα υπόκεινται στον όρο της πλήρους εφαρμογής των μέτρων που θα συμφωνηθούν σε ένα νέο πιθανό πρόγραμμα μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών και θα εξεταστούν μετά την θετική ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Η σύνοδος κορυφής τονίζει ότι ονομαστικό κούρεμα χρέους δεν μπορεί να γίνει.
Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την κατηγορηματική τους δέσμευση να εκπληρώσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους σε όλους τους πιστωτές πλήρως και έγκαιρα.
Για να υποστηριχθεί η ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα (τα επόμενα 3-5 χρόνια) η Κομισιόν θα συνεργαστεί στενά με τις ελληνικές αρχές για να κινητοποιήσει μέχρι και €35 δισ. (μέσα από διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα), για να χρηματοδοτήσει την οικονομική δραστηριότητα και επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων και ποσών που θα δοθούν σε SMEs. Ως ένα έκτακτο μέτρο και δεδομένης της ιδιάζουσας κατάστασης στην Ελλάδα, η Κομισιόν θα προτείνει την αύξηση της προ-χρηματοδότησης κατά €1 δισ., προκειμένου να δώσει μία ώθηση στις επενδύσεις, κάτι για το οποίο θα συνεργαστούν τα νομοθετικά όργανα της Ε.Ε. Το επενδυτικό πλάνο για την Ε.Ε. θα παράσχει επίσης χρηματοδοτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.
Η ανάλυση όλων των μέτρων
Το νέο μνημόνιο βασίζεται στα εξής:
- Δάνειο 86 δισ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με τη «συνεχιζόμενη και πλήρη εμπλοκή του ΔΝΤ» το οποίο μπορεί να εκταμιεύσει επιπλέον 16 δισ. ευρώ από το τρέχον πρόγραμμά του. Άμεσα 7 δισ. ευρώ στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες μέρες για να μην χρεοκοπήσει η χώρα, αφού πρώτα περάσει το κείμενο της συμφωνίας και σειρά μέτρων από τη Βουλή.
- Αναπτυξιακό «πακέτο» 35 δισ. ευρώ. Το πακέτο του Ζ. Κ. Γιούνκερ δεν είναι ξεκάθαρο για την ώρα καθώς ο τρόπος που θα πέσουν αυτά τα χρήματα στην Ελλάδα.
- Αναδιάρθρωση χρέους: Η Άνγκελα Μέρκελ αποκλείει το κούρεμα στην ονομαστικά αξία του χρέους. Ωστόσο θα υπάρξει σημαντικό πακέτο μέτρων για τη στήριξη της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Μετά την πρώτη θετική αξιολόγηση του προγράμματος είναι πιθανό να υπάρξει επιμήκυνση των χρεών και περίοδος χάριτος.
- Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας 50 δισ. ευρώ. Θα έχει την έδρα του στην Ελλάδα. Θα περάσουν σε αυτό περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου. Η Διοίκηση θα γίνεται από την Ελλάδα υπό την επίβλεψη ξένων. Από τις πωλήσεις και την αξιοποίηση της περιουσίας τα 25 δισ. ευρώ θα ενισχύσουν τις τράπεζες, τα 12,5 δισ. ευρώ ευρώ θα κατευθυνθούν για την εξυπηρέτηση του χρέους και το υπόλοιπα 12,5 δισ. ευρώ για επενδύσεις που θα αποφασιστούν από την Ελλάδα.
- Έλεγχοι της οικονομίας και φυσική παρουσία της τρόικας στην Αθήνα.
- Η Ελλάδα πρέπει ως την Τετάρτη 15 Ιουλίου να περάσει από τη Βουλή προαπαιτούμενες ενέργειες, αλλά και το κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου για να γίνει η πρώτη άμεση εκταμίευση των 7 δισ. ευρώ.
- Μεταξύ των μέτρων που πρέπει να περάσουν είναι οι αλλαγές στο ΦΠΑ. Ο ΦΠΑ στην εστίαση ανεβαίνει άμεσα από το 13% στο 23%. Στα ξενοδοχεία μετακινείται από το 6,5% στο 13% από τον Οκτώβριο του 2015. Προβλέπεται σταδιακή κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα νησιά από τον Οκτώβριο του 2015. Αφορά δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς με εξαίρεση την άγονη γραμμή. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2016 και θα καθοριστούν «δημοσιονομικά ουδέτερα μέτρα» για να αποζημιωθούν οι φτωχότεροι κάτοικοι.
- Επίσης πρέπει να περάσουν μέτρα για τη βελτίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος και θα εφαρμοστεί σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης που θα φτάσει το 2022 το 67ο έτος ηλικίας ή το 62ο με 40 χρόνια εισφορών. Για το ΕΚΑΣ προβλέπεται σταδιακή κατάργηση για όλους ως το τέλος του 2019. Από τον Μάρτιο του 2016 θα θιγεί το 20% των δικαιούχων με βάση ειδικά κριτήρια. Αύξηση των εισφορών των συνταξιούχων για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από το 4% στο 6% σε κύρια και επικουρικά ταμεία και ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων υπό το ΕΤΑ ως την 1η Ιανουαρίου.
- Εξασφάλιση της πλήρους ανεξαρτησίας της ΕΛΣΤΑΤ.
- Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
- Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας με ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του toolkit του ΟΟΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των Κυριακών, της ιδιοκτησίας των φαρμακείων, γάλακτος, αρτοποιείων, το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
- Η κυβέρνηση πρέπει να ακυρώσει σειρά μέτρων που πήρε αυτό το πεντάμηνο, κυρίως για τιςεπαναπροσλήψεις στο δημόσιο, ενώ είναι άγνωστο τι θα γίνει με τις 100 δόσεις. Σε ό,τι αφορά τις μονομερείς ενέργειες σχετικά με τις επαναπροσλήψεις εργαζομένων στο ελληνικό δημόσιο (ΔΕΚΟ, ΕΡΤ κ.α.), φαίνεται πως υπάρχει βάση συμβιβασμού και προβλέπεται η απόσβεση του αριθμού των επαναπροσληφθέντων, από το συνολικό αριθμό προσλήψεων που θα γίνουν ως το 2020.
- Μέχρι 22 Ιουλίου υιοθέτηση της οδηγίας για ανάκαμψη των τραπεζών (BRRD), με υποστήριξη της Κομισιόν. Η υιοθέτηση του BRRD αφορά το bail in τραπεζών και πρέπει να γίνει – σύμφωνα με το έγγραφο που έστειλε το Eurogroup, το αργότερο μία εβδομάδα με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η κοινοτική οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση των τραπεζών –γνωστή ως BRRD– ανοίγει τον δρόμο για τη συμμετοχή των καταθετών στο κόστος εξυγίανσης μιας τράπεζας . Οριο προστασίας αποτελούν οι καταθέσεις έως του ποσού των 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα και για το συνολικό ύψος των καταθέσεών του. Η οδηγία για την εξυγίανση των τραπεζών, που θεσπίστηκε τον Μάιο του 2014 και ορίζει ως ημερομηνία ισχύος τον Ιανουάριο του 2015 δεν έχει ενσωματωθεί ακόμη στο ελληνικό δίκαιο και η προσαρμογή της εκκρεμεί. Σ
Η κοινοτική οδηγία για την ανάκαμψη και εξυγίανση τραπεζών προβλέπει πως αν μια τράπεζα χρειαστεί διάσωση, οι αρχές αρχικά θα πρέπει να επιβάλλουν «κούρεμα» σε πιστωτές που επενδύουν σε τραπεζικό κεφάλαιο, όπως οι μέτοχοι και οι κάτοχοι των μετατρέψιμων ομολόγων και junior ομολόγων. Η διαδικασία είναι γνωστή ως bail in (διάσωση της τράπεζας με τα ίδια μέσα) και όπως προβλέπει η οδηγία, για να διατηρηθούν οι προοπτικές ανάκαμψης μιας τράπεζας η διαδικασία ισχύει τουλάχιστον μέχρι 8% του συνολικού ενεργητικού της τράπεζας. Αυτό σημαίνει πως οι μέτοχοι και η συντριπτική πλειοψηφία των ομολογιούχων θα χάνουν πλήρως τα χρήματά τους.
Αν αυτό δεν αρκεί τότε οι αρχές μπορούν να ζητήσουν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων τη διάσωση των τραπεζών με χρηματοδότηση προερχόμενη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Εφόσον οι μέτοχοι και ομολογιούχοι «κουρευτούν» τότε θα εξετασθεί και η απομείωση των καταθέσεων άνω των 100.000.
To Eurogroup υπογραμμίζει την αδήριτη ανάγκη να οικοδομηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη με τις ελληνικές αρχές ως προαπαιτούμενο για μία δυνητικά μελλοντική συμφωνία σε ένα νέο πρόγραμμα του ESM. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σημαντικό οι ελληνικές αρχές να κάνουν κτήμα τους το πρόγραμμα. Η επιτυχής εφαρμογή του προγράμματος θα πρέπει να κριθεί από τις δεσμεύσεις τους σε αυτές τις πολιτικές.
Αμεσα και μόνο μετά την νομική εφαρμογή των παραπάνω μέτρων και την έγκριση των δεσμεύσεων από την ελληνική βουλή μπορεί να υπάρξει μια εντολή προς τους θεσμούς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα Μνημόνιο.
defencenet.gr



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!