EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τα βρώμικα χέρια του Βενιζέλου το υπέγραψαν!!! ΣΟΚ και ΔΕΟΣ!!! Η τζίφρα Βενιζέλου το 2011 «νομιμοποιεί» ΣΗΜΕΡΑ…το βέτο της Φιλανδίας για grexit

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Φιλανδία δημιουργεί πρόβλημα και αντιτάσσεται στην παροχή οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα.

Το καλοκαίρι του 2011 είχε αρνηθεί να συμμετάσχει με το μερίδιο που της αναλογούσε στο δεύτερο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα και σύμφωνα με απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε.
Τότε λοιπόν η Ελλάδα μέσω του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου είχε υπογράψει ειδική συμφωνία με τη Φιλανδία στην οποία έδινε περισσότερες εγγυήσεις προκειμένου να συνεισφέρει το ποσό που της αναλογούσε.

Μια λογική εξήγηση για τη σημερινή αρνητική έως εχθρική στάση απέναντι στην Ελλάδα – βάζοντας βέτο στο νέο πακέτο διάσωσης και επιμένοντας στο grexit – είναι ότι θα ήθελε να επαναλάβει μια παρόμοια ειδική συμφωνία με την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα στις 16 Αυγούστου 2011 Το Βήμα έγραφε:

Σε επιτυχή ολοκλήρωση οδηγήθηκε διμερής πρωτοβουλία του υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου με στόχο να ξεπεραστεί το πρόβλημα της συμμετοχής της Φινλανδίας στις αποφάσεις της 21ης Ιουλίου για τη στήριξη της Ελλάδας.

«Η Ελλάδα και η Φινλανδία συμφώνησαν, στο πλαίσιο της απόφασης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης της 21ης Ιουλίου, σε ένα χρηματοδοτικό σχήμα που επιτρέπει στην κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας να αποφασίσουν τη συμμετοχή της χώρας τους στη νέα δέσμη βοήθειας προς την Ελλάδα, μέσω του EFSF» δήλωσε την Τρίτη ο κ. Βενιζέλος.
Το χρηματοδοτικό σχήμα διαμορφώθηκε τελικά σε τηλεδιάσκεψη που είχε ο κ. Βενιζέλος με τη Φιλανδή ομόλογό του κυρία Γιούτα Ουρπιλάινεν τις προηγούμενες μέρες, ενώ συνεχίζεται η νομική και τεχνική επεξεργασία.

«Το χρηματοδοτικό σχήμα που έχει συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο χώρες θα υποβληθεί προς έγκριση στο Euro WorkingGroup (Eurogroup σε επίπεδο των εκπροσώπων των Υπουργών). Περιττεύει να σημειωθεί ότι το χρηματοδοτικό αυτό σχήμα δεν έχει κανέναν εμπράγματο χαρακτήρα» εξήγησε σήμερα Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι η Φινλανδία είχε θέσει το ζήτημα αυτό τόσο στο Eurogroup όσο και στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, επικαλούμενη σοβαρούς εσωτερικούς πολιτικούς λόγους και μια διμερής συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας γύρω από ένα κατάλληλο χρηματοδοτικό σχήμα συμπεριελήφθη στα συμφραζόμενα της απόφασης της 21ης Ιουλίου.

Επίσης στις 17 Αυγούστου 2011 η Καθημερινή έγραφε:

Ελλάδα και Φινλανδία κατέληξαν σε ειδική συμφωνία, προκειμένου η δεύτερη να συμμετάσχει στο νέο πακέτο στήριξης που αποφασίστηκε στη σύνοδο κορυφής, συνολικού ύψους 109 δισ. ευρώ. Στην ουσία, ωστόσο, με τη συμφωνία αυτή ακυρώνεται η συμμετοχή της Φινλανδίας, αφού το μερίδιο που της αναλογεί θα καταβληθεί μεν προς την Ελλάδα, αλλά η χώρα μας θα της το επιστρέψει με νέα δανειακή σύμβαση 25 ετών. Εάν η Ελλάδα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους, τότε το 1 δισ. με τους τόκους θα επιστραφεί στη χώρα μας. Σε διαφορετική περίπτωση, το 1 δισ. ευρώ θα ανήκει στη Φινλανδία. Λόγος της συμφωνίας αυτής ήταν η άρνηση της Φινλανδίας να συμμετάσχει σε νέα δάνεια χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις.

Για τη συμφωνία ενημέρωσε ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τη Δευτέρα, ενώ χθες και σήμερα επρόκειτο να ενημερώσει και τους άλλους ομολόγους του στην Ευρωζώνη, ασκώντας τους ταυτόχρονα πιέσεις για τη γρήγορη υιοθέτηση των αποφάσεων της συνόδου κορυφής.

Στο μεταξύ, προς τα τέλη του μηνός θα βρεθούν στην Αθήνα υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας. Κοινοτικοί αξιωματούχοι, αλλά και αρμόδιοι παράγοντες, στην Ελλάδα ξεκαθαρίζουν ότι η χρηματοδότηση της χώρας είναι εξασφαλισμένη.

Η μυστική συμφωνία στη δημοσιότητα

Τον Μάιο του 2013 η Φιλανδία έδωσε στη δημοσιότητα μέρος της συμφωνίας. Σχετικά δημοσιεύματα ανέφεραν τα εξής:

Το υπουργείο Οικονομικών της Φινλανδίας δημοσίευσε, τελικά, τους όρους της συμφωνίας που είχε συνάψει με την Ελλάδα το 2012, για την χορήγηση έμπρακτων εγγυήσεων από την Αθήνα ως αντάλλαγμα για την έγκριση της δανειακής σύμβασης.

Όπως μεταδίδουν τα φινλανδικά μέσα, τα έγγραφα δείχνουν ότι οι δύο χώρες άνοιξαν τρεις κοινούς λογαριασμούς για τη μεταβίβαση χρημάτων και χρηματοοικονομικών τίτλων.

Οι λογαριασμοί αυτοί χρησιμεύουν ως βάση για το διμερές σύστημα παροχής των εγγυήσεων. Τα τραπεζικά δεδομένα έχουν αφαιρεθεί από τα δημοσιευμένα έγγραφα, βάσει της απόφασης του δικαστηρίου.

Νωρίτερα, το ανώτατο δικαστήριο της σκανδιναβικής χώρας, ζήτησε από τη φινλανδική κυβέρνηση να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες της συμφωνίας που έκανε με την Ελλάδα για τα collateral, ως αντάλλαγμα για την παροχή κεφαλαίων για ένα δεύτερο δάνειο διάσωσης.

Σύμφωνα με το BusinessWeek, το υπουργείο Οικονομικών πρέπει να δημοσιεύσει τη συμφωνία με την εξαίρεση ονομάτων και άλλων αναγνωριστικών των ελληνικών τραπεζών που διευκόλυναν την ανταλλαγή περιουσιακών στοιχείων, αναφέρει το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο στο Ελσίνκι σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του.

Η υπουργός Οικονομικών Γιούτα Ουρπλάινεν και ο τότε Έλληνας υπουργός Ευάγγελος Βενιζέλος, υπέγραψαν τη συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου 2012, αφού κατέληξαν σε μια συμφωνία αποδεκτή από τα άλλα μέλη της ευρωζώνης, στις 5 Οκτωβρίου 2011. Η Φινλανδή υπουργός οικονομικών απαίτησε collateral ως αντάλλαγμα για την υποστήριξη της διάσωσης, με βάση μια προεκλογική υπόσχεση για την προστασία των φορολογούμενων.

Η Φινλανδία ήταν η μόνη χώρα που προχώρησε σε μια τέτοια συμφωνία. Το υπουργείο Οικονομικών έχει δείξει το έγγραφο στους βουλευτές χωρίς να επιτρέψει να πάρουν αντίγραφα, και στη συνέχεια δημοσίευσε μια σύντομη περίληψη. Η Ελλάδα ήθελε το έγγραφο να παραμείνει εμπιστευτικό, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δικαστηρίου.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, ελληνικά ομόλογα συνολικού ύψους 880 εκατ. ευρώ μεταφέρθηκαν από τις ελληνικές τράπεζες σε ένα διαχειριστή, ο οποίος τα πουλάει και επενδύει τα έσοδα σε ομόλογα των πέντε χωρών της ευρωζώνης με την υψηλότερη αξιολόγηση, με λήξη 15-30 έτη. Το Δικαστήριο παρενέβη για να γίνει γνωστή η συμφωνία μετά από επτά καταγγελίες που έχουν υποβληθεί, συμπεριλαμβανομένων και δύο βουλευτών, ενός ερευνητή και διαφόρων δημοσιογράφων.

«Η απόφαση είναι μια σημαντική νίκη για την καλή και διάφανη διακυβέρνηση που χρειάζεται σε ένα δημοκρατικό κράτος, είναι υπέροχο το ότι δεν επικράτησε το απόρρητο», δήλωσε ο ένας εκ των βουλευτών της αντιπολίτευσης που επίσης ζήτησε την παρέμβαση της δικαιοσύνης.

Ως αντάλλαγμα για την ειδική μεταχείριση, η Φινλανδία κατέβαλε εκ των προτέρων την εισφορά της στο κεφάλαιο του μόνιμου ταμείου διάσωσης και συμφώνησε να χαρίσει το μερίδιο των κερδών της από τα δάνεια που χορηγούνται από το EFSF. Το collateral δεν θα κάλυπτε όλη την ελληνική της έκθεση. Σε περίπτωση χρεοκοπίας, δεν θα μπορούσε να εξαργυρώσει το collateral μέχρι να ωριμάσουν τα επίσημα δάνεια της Ελλάδας, μια αναμονή που θα μπορούσε να διαρκέσει 30 χρόνια.

Η συμμετοχή της σκανδιναβικής χώρας στη δεύτερη ελληνική διάσωση ήταν περίπου 2,2 δις ευρώ και έδωσε στην Ελλάδα ένα διμερές δάνειο 1,3 δις ευρώ, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών.



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ελληνες βοηθούν εταιρείες που ασφυκτιούν από τα capital controls

Εναν πρωτότυπο τρόπο βρήκαν Ελληνες σταρτάπερς για να προσπεράσουν τα εμπόδια των κεφαλαιακών ελέγχων. Στη σελίδα zerofund.gr επιτρέπουν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, αλλά και σε εξαγωγικές εταιρείες που αδυνατούν να καλύψουν τα λειτουργικά τους έξοδα, να εγγραφούν για να λάβουν επιδότηση από εθελοντές επιχειρηματίες εκτός Ελλάδος.

Βοήθεια

«Ολο και περισσότερες επιχειρήσεις στηρίζονται σε υπηρεσίες λογισμικού που βρίσκονται στο εξωτερικό, όπως είναι, για παράδειγμα, ένας μέιλ σέρβερ, hosting services για ιστοσελίδες ή ηλεκτρονικά καταστήματα, ονοματοδοσία DNS και πιστοποιητικά ασφάλειας και πολλά άλλα», εξηγεί ο κ. Πάνος Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης της εταιρείας..., ο οποίος έχει την έδρα της στην Αμερική. «Ολα αυτά απαιτούν τραπεζικές συναλλαγές με κάρτες, οι οποίες τώρα δεν γίνονται δεκτές. Θέλουμε να βοηθήσουμε να παραμείνουν λειτουργικές οι επιχειρήσεις – όσες μπορέσουμε να βοηθήσουμε», συνεχίζει ο ίδιος.

Ο όρος fund εδώ χρησιμοποιείται προφανώς καταχρηστικά, αφού δεν υπάρχει επενδυτική υποδομή, αλλά μόνο η διάθεση συγκεκριμένων ανθρώπων να βοηθήσουν επιχειρήσεις που στηρίζονται στην παγκόσμια υποδομή του διαδικτύου να παραμείνουν λειτουργικές.

Εκτός από τα λειτουργικά κόστη όμως, προβλήματα δημιουργούνται και στις υπηρεσίες διαφήμισης online, στις οποίες στηρίζονται εταιρείες υπηρεσιών, όπως είναι, για παράδειγμα, πολλές τουριστικές επιχειρήσεις. Τα Facebook, Trip Advisor, κρίσιμα για τον τομέα των υπηρεσιών και του τουρισμού, δεν δέχονται πληρωμές ελληνικών καρτών, και το ίδιο συμβαίνει και με το paypal, ένα ψηφιακό πορτοφόλι που λειτουργεί σαν ενδιάμεσος ασφαλών συναλλαγών.

Υποδομή

«Η υποδομή αυτών των υπηρεσιών είναι παγκόσμια, όμως τα αποτελέσματα θα τα νιώσουμε εδώ. Πολλά ειδησεογραφικά σάιτ δεν θα μπορούν να ανανεώσουν τις ιστοσελίδες τους», λέει ο κ. Τζιραλής, δημιουργός του openfund, ενός οργανισμού χρηματοδότησης νεοφυών επιχειρήσεων.

Αντίδραση

Μια παράλληλη αντίδραση μέχρι στιγμής υπήρξε και η στροφή στις ηλεκτρονικές συναλλαγές που παρατηρήθηκε τις ημέρες πριν από τους ελέγχους. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων
Πληροφορικής, οι καταναλωτές στράφηκαν στα οnline σούπερ μάρκετ και τα e-shops για τις αγορές ειδών πρώτης ανάγκης και βρεφικής φροντίδας, με αποτέλεσμα, εντός του Σαββατοκύριακου, να καταγραφεί πολύ μεγάλη αύξηση στα καταστήματα αυτά. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της συμβουλευτικής ομάδας της Convert Group, οι online πληρωμές μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών θα αυξηθούν, καθότι θα υπάρχει μικρή ρευστότητα σε μετρητά στους καταναλωτές. Ομως η αύξηση αυτή θα αφορά μονάχα ελληνικές εταιρείες, ή διεθνείς με ελληνικό παράρτημα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν λειτουργικά έξοδα στο εξωτερικό, αλλά μπορούν να στηριχθούν σε υπηρεσίες στην Ελλάδα μόνο.

Ο Πάνος Παπαδόπουλος του zero fund εξηγεί ότι έχουν δεχτεί αιτήματα μέχρι στιγμής από είκοσι εταιρείες. «Εχουμε εξυπηρετήσει τις πρώτες έξι. Κοιτάμε πρώτα τις εταιρείες που έχουν υπαλλήλους και μετά τις σταρτ απς. Δεν έχουμε καμία διασφάλιση ότι θα μας δώσουν πίσω τα χρήματα που δίνουμε, όμως δεν μας πειράζει γιατί τα ποσά είναι μικρά. Θέλουμε να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να επιβιώσουν», λέει ο ίδιος



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σφιγμένη η… παντοδύναμη Μέρκελ: «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη» (βίντεο)

Εμφανώς στριμωγμένη η Άνγκελα Μέρκελ, προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, αναφέρθηκε στο έλλειμμα εμπιστοσύνης, τη γνωστή καραμέλα που πιπιλίζουν από το Σάββατο οι Γερμανοί και τα τσιράκια τους, τονίζοντας στη συνέχεια ότι το Εurogroup «δεν είναι σε θέση να μας δώσει ένα έγγραφο. Δεν εκπλήσσομαι. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη».

Πρόσθεσε δε ότι «δεν θα έχουμε συμφωνία για να έχουμε συμφωνία. Πρέπει να δούμε τα υπέρ και τα κατά και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από τα μειονεκτήματα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες».

Οι Γερμανοί εφηύραν το «έλλειμμα εμπιστοσύνης» ως επιχείρημα να συμφωνήσουν με την Ελλάδα όταν ανακάλυψαν, ξαφνικά, ότι η ελληνική πρόταση συντάχθηκε από Γάλλους ειδικούς με τη συνεργασία του ΔΝΤ και των ΗΠΑ. Μην μπορώντας οι Γερμανοί να απορρίψουν τις ελληνικές προτάσεις, άρχισαν να μιλούν για έλλειμμα εμπιστοσύνης.

Από εκείνη τη στιγμή η Γερμανία δέχεται συνεχώς χτυπήματα από τη Γαλλία, η οποία έχει πάρει το πράσινο φως από τις ΗΠΑ να αναδειχθεί σε ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης στη θέση της καταστροφικής Γερμανίας.

       




πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Θέλουν να μας πάρουν όλη την Ελλάδα οι δανειστές...

Στη δημοσιότητα έδωσε το Reuters το προσχέδιο της ανακοίνωσης του Eurogroup.

Σύμφωνα με αυτό, το συμβούλιο των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θεωρεί ως καλή βάση συζήτησης για νέο πρόγραμμα τις ελληνικές προτάσεις.

Όπως αναφέρεται στο...
προσχέδιο, στο πλαίσιο ενός νέου προγράμματος θα απαιτηθεί η πλήρης συμμετοχή του ΔΝΤ, ενώ συμφωνεί ότι το πακέτο των ελληνικών προτάσεων θα πρέπει να ενισχυθεί και με άλλα μέτρα προκειμένου να επιτευχθεί η σωστή συμμόρφωση με όρους ενός πακέτου από τον ESM.

Ειδικότερα, σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθεί πλήρως με τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ έως το 2018 με ετήσιο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Πρέπει επίσης να γίνουν μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και να ληφθούν μέτρα για να καλυφθεί το κενό που θα προκύψει από τις δικαστικές αποφάσεις για τις μειώσεις των συντάξεων αλλά και να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.

Ζητάει επίσης να συμμορφωθεί πλήρως με τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ, με σαφή αναφορά στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, την περίοδο των εκπτώσεων, τη πώληση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων στα σούπερ μάρκετ, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων, την αγορά γάλακτος και του ψωμιού.

Παράλληλα, επαναλαμβάνεται το θέμα του ΑΔΜΗΕ είτε για πώλησή του είτε για ισοδύναμα αυτού που θα φέρουν την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Ζητείται επίσης η δέσμευση της Αθήνας ότι δεν θα καταργήσει μέτρα πολιτικής για τα εργασιακά, που αφορούν σε προηγούμενους μνημονιακούς νόμους αλλά και ότι θα επανεξετάσει το καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των ομαδικών απολύσεων στους επόμενους μήνες.

Γίνεται επίσης λόγος για ανάγκη συμμόρφωσης της Αθήνας με τους κανόνες της οικονομικής και νομισματικής Ένωσης και θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία το δημοσιονομικό συμβούλιο ενώ θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τα κόκκινα δάνεια, να προωθηθεί ισχυρό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων με βελτιωμένη διοίκηση, μέσω δημιουργίας ομάδας εργασίας κυβέρνησης - θεσμών.

Σημειώνεται επίσης στο προσχέδιο ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που είχαν αποτυπωθεί στην έκθεση των δανειστών του 2014 στο πλαίσιο της πέμπτης αξιολόγησης του προηγούμενου προγράμματος. 



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ιδού το έγγραφο του γερμανικού Υπ. Oικ. που απεργάζεται Grexit ή ξεπούλημα περιουσίας 50 δισ. ευρώ

Δύο εναλλακτικές πορείες για την Ελλάδα εξετάζει έγγραφο του γερμανικού υπουργείου οικονομικών.

To γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν προχωρούν «αρκετά μακριά» και τονίζει ότι απουσιάζουν κρίσιμοι τομείς μεταρρυθμίσεων που θα εκσυγχρονίσουν τη χώρα και θα προωθήσουν τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Ως εκ τούτου προτείνει δυο εναλλακτικές επιλογές για τη χώρα. Όπως αναφέρει το έγγραφο στην πρώτη περίπτωση η Ελλάδα θα καταθέσει βελτιωμένες προτάσεις και θα μεταφέρει ακίνητα αξίας 50 δισ. ευρώ σε ένα fund για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Στη δεύτερη επιλογή θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις στο Eurogroup για ένα «time out» της Ελλάδας από την ευρωζώνη για μια περίοδο τουλάχιστον 5 ετών στην οποία θα αναδιαρθρώσει το χρέος της.

Σύμφωνα με αυτή την πρόταση η Ελλάδα θα παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα λάβει ανθρωπιστική βοήθεια και τεχνική συνδρομή.




Πηγή: real.gr


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΧΡΕΟΥΣ – ΤΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΛΕΝΕ…



Υπάρχουν αρκετές σημαντικές μεταβλητές για την ελληνική κρίση χρέους που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συζητούν…

         



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η Φινλανδία μπλοκάρει τη συμφωνία – Αιφνίδια ανάκληση του εκπροσώπου της από το Eurogroup

Το Φινλανδικό κοινοβούλιο αποφάσισε πως ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αλεξάντερ Στουμπ δεν έχει εξουσιοδότηση να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με την Ελλάδα και του ζητούν να αποχωρήσει από το Eurogroup. Τα Φινλανδικά μέσα μεταδίδουν πως η κυβέρνηση προετοιμάζεται να θέσει βέτο για ένα νέο πρόγραμμα προς την Ελλάδα.

 Στον κυβερνητικό συνασπισμό συμμετέχει το αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό κόμμα «True Finns», οι οποίοι απείλησαν πως αν δεν σταματήσουν άμεσα οι συζητήσεις και δεν μπλοκαριστεί η συμφωνία θα αποχωρήσουν από τον κυβερνητικό συνασπισμό.H δημοσιογράφος Μαρία Στενρόος, αρμόδια για ευρωπαϊκά ζητήματα γράφει στο Twitter ότι πηγή της φινλανδικής κυβέρνησης δήλωσε στο Yle ότι η εξουσιοδότηση που έχει λάβει ο Στουμπ από το φινλανδικό Κοινοβούλιο είναι πολύ συγκεκριμένη και στην πραγματικότητα δείχνει σε Grexit.

Η δημοσιογράφος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η φινλανδική κυβέρνηση βρέθηκε αντιμέτωπη με ενδεχόμενο κατάρρευσης το πρωί του Σαββάτου, καθώς το Κόμμα των Φινλανδών απείλησε ότι εάν η κυβέρνηση δεν πει «Όχι» σε τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, τότε θα παραιτηθεί από την κυβέρνηση.

Η στάση της Φινλανδίας από την έναρξη των διαπραγματεύσεων ήταν αρνητική και προκαλούσε συχνά εμπόδια, ως μία εκ των «λαγών» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Μάλιστα η Φινλανδία εμφανίζεται αποφασισμένη να εμμείνει στη θέση της ακόμη και αν μείνει μόνη της.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πραξικόπημα 2.0

Από το πρωί του Σαββάτου παρακολουθούμε τις δηλώσεις των «εταίρων» περί ανάγκης εγγυήσεων για την έγκριση οποιουδήποτε προγράμματος και πολύ φοβάμαι ότι θα επιχειρηθεί για δεύτερη φορά ανατροπή της κυβέρνησης. Η πρώτη προσπάθεια έγινε την προηγούμενη Τρίτη.

του Κώστα Εφήμερου

Κατά την είσοδο του στο Eurogroup, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι ακόμα και αν το πρόγραμμα συμφωνηθεί υπάρχει μεγάλη ανησυχία για το αν θα εφαρμοστεί γιατί έχει χαθεί η εμπιστοσύνη της Ευρώπης στη κυβέρνηση Τσίπρα. Αν όμως αμφισβητείται η ίδια η κυβέρνηση τότε το πιθανότερο είναι ότι θα προσπαθήσουν να την αλλάξουν. Σας ακούγεται σαν πραξικόπημα;

Είμαι σε θέση να γνωρίζω ότι η νομική υπηρεσία της κομισιόν έχει ήδη προετοιμάσει το «νομικό κατασκεύασμα» για την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώσε περίοδο 4 μηνών με ταυτόχρονη «ανθρωπιστική βοήθεια» και χρηματοδότηση πάνω από 30 δις (και ταυτόχρονο πάγωμα καταβολής δόσεων). Αυτό το πλάνο χρησιμοποιήθηκε ήδη τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να πιεστεί το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Η Ευρώπη δεν έχει κρύψει ότι δεν θέλει την κυβέρνηση Τσίπρα. Επαναλαμβάνει κάθε τρεις και λίγο ότι σέβεται τη διάθεση του Ελληνικού λαού, όμως με τις πράξεις της έχει αποδείξει ακριβώς το αντίθετο. Οι ηγέτες αυτής της οργανωμένης μαφίας προσπάθησαν να οδηγήσουν στην πτώση της κυβέρνησης τη Δευτέρα μετά την ανακοίνωση του Δημοψηφίσματος. Ήταν τότε που οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι διέρρεαν ότι είχε ήδη αποφασιστεί η ακύρωσή του. Η πίεση για να μη γίνει το δημοψήφισμα ήταν τρομακτική και ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί αυτό ήταν να πέσει η κυβέρνηση. Δεν τα κατάφεραν, και την Τετάρτη φάνηκε ότι αυτή η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό, όταν όλοι μαζί έδωσαν ραντεβού για τη Δευτέρα.

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τη σύγκλιση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών ενώ μόλις είχε πετύχει μεγάλη νίκη στο Δημοψήφισμα; Γνωρίζοντας για τους εκβιασμούς, υπέθεσα ότι υπάρχει κάποιο κρυφό προαπαιτούμενο για την πολιτική συναίνεση. Προσπάθησα να ελέγξω τη σκέψη μου αλλά κανείς δεν θέλησε ούτε να με διαψεύσει ούτε και να με επιβεβαιώσει.

Χθες η ανησυχία μου μεγάλωσε παρακολουθώντας την διαδικασία στη Βουλή. Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας να ζητήσει αυτή τη συνεδρίαση την ώρα που ήξερε ότι θα «φάει ξύλο» και θα σημειώσει απώλειες; Γιατί όλος ο λόγος του γύριζε πίσω από τις λέξεις «ευθύνη» και «εκβιασμό»; Γιατί είπε δύο φορές ότι δεν εξαπάτησε τους Έλληνες; Και κυρίως γιατί είπε «Εγώ δεν θα γίνω Παπαδήμος

Η κυβέρνηση δεν χρειαζόταν να περάσει αυτή την υποτιμητική διαδικασία. Θα μπορούσε να αρκεστεί στο αίτημα που έστειλε και να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για να το διαπραγματευτεί. Κι όμως επέλεξε να δημιουργήσει ένα πραγματικό χάος, να ψηφίσει τα χαράματα ένα ασαφές νομοσχέδιο εκμεταλλευόμενη διασταλτικές ερμηνείες του συντάγματος. Ήταν μια συνεδρίαση-παρωδία στην οποία συμμετείχε και η αντιπολίτευση χωρίς να βγάλει ουσιαστικά άχνα. Με τον Σταύρο Θεοδωράκη να έρχεται (πάλι) από ραντεβού που είχε στις Βρυξέλλες.

Γιατί ο Πάνος Καμμένος πέρασε τόσες ώρες χθες στο γραφείο του Πρωθυπουργού; Γιατί ο Γιούνκερ μιλάει στον Τσίπρα μέσω του Σταύρου; Όλα αυτά τα ερωτήματα με βασανίζουν αυτές τις ημέρες.

Μιλάω με κυβερνητικά στελέχη και αξιωματούχους και προσπαθώ να ανασυνθέσω το περίεργο αυτό παζλ. Και ο μόνος τρόπος που τα κομμάτια κολλάνε, έστω και πρόχειρα, είναι με την ερμηνεία του «δημοκρατικού πραξικοπήματος».

Όταν οι Ευρωπαίοι ζητάνε εγγυήσεις για την εφαρμογή του προγράμματος μπορεί να μη σημαίνει λοιπόν μόνο αυστηρή εποπτεία και ελεγκτικά κλιμάκια. Μπορεί να σημαίνει απαίτηση για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας.

Μην ξεχνάμε οτι την περασμένη φορά ζήτησαν απλά την συνυπογραφή του προγράμματος από την αντιπολίτευση και στις εκλογές τους βγήκε ο τρίτος. Ίσως αυτή τη φορά να θέλουν κάτι περισσότερο.

Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο από όλα όμως είναι αν ο Τσίπρας μπορεί να ανταπεξέλξει  σε αυτή την επίθεση. Γιατί τις τελευταίες ημέρες δείχνει να έχει ηττηθεί και να υποχωρεί συνεχώς. Τώρα θα πρέπει να αποδείξει ότι όντως δεν σκοπεύει να γίνει Παπαδήμος.

Αλλά το πρόβλημα πλέον είναι ότι ήδη κάναμε τόσα βήματα πίσω ώστε το πρόγραμμα που στείλαμε στην Ευρώπη είναι σχεδόν αυτό που ο λαός απέρριψε. Και μην αυταπατάστε, όσο το διαπραγματευόμαστε ακόμα θα μας ζητηθεί να κάνουμε και αυτά τα ελάχιστα που δεν ενσωματώθηκαν στην «πρόταση μας».

Μπορεί να το γυρίσει όλο αυτό ο Πρωθυπουργός; Δύσκολα.


πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δήθεν η φιλανδική νύφη έκλασε, και ο γάμος ...προσωρινά... σχόλασε.

Μέσα στο γενικό παραλογισμό των τελευταίων ημερών, τόσο εντός Ελλάδος, όσο και στην υπόλοιπη ΕΕ και πριν ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον της Ελλάδας, ελάχιστοι μπόρεσαν να κατανοήσουν την πρόσφατη δήλωση του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη παρουσία του Γάλλου ομολόγου του, Μισέλ Σαπέν, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε για πρώτη φορά ευθέως πως το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Οι ποιο πολλοί  δεν αντελήφθησαν για ποιον λόγο ο κ. Σόιμπλε, αναφέρθηκε την συγκεκριμένη χρονική στιγμή στο ελληνικό χρέος.

Η λεπτομέρεια, βρίσκεται στο άρθρο 13 του καταστατικού του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), στο μηχανισμό δηλαδή που προσέφυγε η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για να λάβει τα χρήματα για το τρίτο Μνημόνιο.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο άρθρο, ο ESM δεν μπορεί να εκταμιεύσει κανένα δάνειο σε καμία χώρα της ΕΕ, αν το χρέος της δεν είναι βιώσιμο.
 Η  ευθύνη του διαφαινόμενου  ναυάγιου βαρύνει τον Τσιπρα που αποφάσισε να διαπραγματευθεί για ένα νέο πρόγραμμα μετά τη λήξη της υπαγωγής της χώρας μας στον EFSF, το καταστατικό του οποίου δεν προέβλεπε αυτή τη λεπτομέρεια για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Αν και εμείς έχουμε μια αντίρρηση σε αυτό το «δίλλημα βιωσιμότητας » γιατί απλά δεν ξέρουμε να καταφεύγουν σε τοκογλύφους βιώσιμες επιχειρήσεις. ας πάμε λίγο παρακάτω με την σκέψη ότι …είμαστε δανειστές όπως μας τους παρουσιάζουν .

 1ο Ερώτημα: Το χρέος είναι ή όχι βιώσιμο;

Η κυβέρνηση πανηγύρισε την έκθεση του ΔΝΤ που έλεγε ότι με τις οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν το τελευταίο εξάμηνο το χρέος δεν είναι βιώσιμο.


Ο Σόιμπλε όπως προείπαμε λέει το ίδιο. Η BlackRock λέει το ίδιο ,το Δ.Ν.Τ λέει το ίδιο , ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου λέει το ίδιο, Ο Βαρουφακης μέχρι χθες ΥΠΟΙΚ λέει το ίδιο ,η  Πρόεδρος της βουλής το ίδιο, όλοι λένε ..μη βιώσιμο.   


 Από την άλλη, η συνθήκη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας λέει ρητά στο άρθρο 13 ότι πρέπει το χρέος να αποδειχθεί ότι είναι βιώσιμο, διαφορετικά δεν βγάζει λογική να δανείσει σε μια χώρα της οποίας το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Το συμπέρασμα όμως που βγαίνει  είναι τραγελαφικό, διότι αν το Eurogroup "καταπατήσει" την εθνική μας κυριαρχία και δεν λάβει τοις μετρητοίς τα ελληνικά επιχειρήματα, τότε ναι μπορεί να μας δανείσει, παραβιάζοντας όμως τους κανόνες. Αν αντίθετα, σεβαστεί τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς, δεν πρέπει να μας δανείσει, διότι εμείς οι ίδιοι λέμε ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Είναι όμως τόσο μεγάλο το κέρδος του δανεισμού ,αφού σίγουρα το χρέος θα σκάσει, και το όφελος για τον ESM  θα είναι τεράστιο, που θα βρουν την φόρμουλα.

 2ο Ερώτημα : Μπορεί να εφαρμοστεί το νέο ζητούμενο μνημόνιο;

 Η χθεσινή ψηφοφορία στην Βουλή ναι μεν έβγαλε ευρεία εξουσιοδότηση 251 ΝΑΙ, αλλά απωλέσθη χθες η πολιτική διάσταση της δεδηλωμένης, μιας και 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δήλωσαν μη προθυμία υπερψήφισης του προγράμματος διάσωσης. Αν οι Ευρωπαίοι θελήσουν να καταπατήσουν την κυριαρχία μας, θα πρέπει μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας να τους εγγυηθεί την υλοποίηση της συμφωνίας. Αν οι Ευρωπαίοι σεβαστούν την λαϊκή μας κυριαρχία, πώς θα δώσουν τα χρήματά τους, όταν κανείς δεν εγγυάται το ποιος θα ψηφίσει και θα εφαρμόσει τα μνημονιακά μέτρα; Θα μας πείτε δεσμεύτηκε η αντιπολίτευση ότι θα τα ψηφίσει. . Σ' αυτή την περίπτωση όμως οι δανειστές πρέπει να κάνουν τα στραβά μάτια και να ρισκάρουν την παροχή μιας αμφίβολης δεσμευτικότητας δανειοδότησης. Και αν ασκήσουμε το  δημοκρατικό μας δικαίωμα για την εκ νέου προσφυγής στις κάλπες τι γίνετε;  Aυτό θα σημάνει και το οριστικό τέλος της ελληνικής οικονομίας αλλά και του προγράμματος δανεισμού που ενδιαφέρει άμεσα τους δανειστές τοκογλύφους. .

 Καταληκτικά, το πρόβλημα πέρα από οικονομικό είναι και μείζον πολιτικό. Οι εταίροι-δανειστές είτε θα πρέπει να κάνουν τα στραβά μάτια και να δώσουν πολιτική λύση στο πρόβλημα, όπου σ' αυτή την περίπτωση θα καταπιούν τα πολιτικά προβλήματα της χώρας, ή θα πουν να λυθεί ταυτόχρονα το πολιτικό μαζί με το οικονομικό πρόβλημα της χώρας και μετά να αποφασίσουν για τον νέο μεγάλο και επώδυνο δανεισμό.

 Σε κάθε περίπτωση, αν η συμφωνία και μόνο μας πήρε κοντά 6 μήνες με την χώρα να είναι στο παρα ένα της ανατίναξης, ας φανταστούμε τι θα γίνει στο στάδιο της υλοποίησης του μνημονίου, όποτε κι αν έρθει αυτή. Για αυτό το βάρος των διαπραγματεύσεων μετατίθεται προς τα εκεί, κάνοντας τες ολοένα και δυσκολότερες.

Υπό αυτές τις συνθήκες το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε είναι ότι ίσως πάμε σε μία ενδιάμεση συμφωνία – γέφυρα με στόχο, την κάλυψη των άμεσων χρηματοδοτικών αναγκών της Χώρας προς πληρωμή των δανειστών, πριν από ένα πλήρες τριετές χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με …δείγματα όμως καλής διαγωγής. Δηλαδή άμεση ψήφιση στην βουλή των σκληρών προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων από όλες  τις νεομνημονιακές παρατάξεις.

Εκτός εάν τους πουλήσουμε ανοικτά εθνική περιουσία, διότι τα ενέχυρα τελείωσαν. Εξάλλου το υπονόησε ο Σόιμπλε κοστολογώντας τα κιόλας . Πουλήστε τα πετρέλαια για 50 δις να πληρώσετε τα χρέη..



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ποια μέτρα έρχονται από Δευτέρα

Καταρχήν, όλες οι αλλαγές στον ΦΠΑ ισχύουν από 1/7, επομένως συσκευασμένα - επεξεργασμένα τρόφιμα θα ανέλθουν στο 23%, όπως και η εστίαση, τα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών, οι ιδιωτικές κλινικές ενώ ο ίδιος έμμεσος φόρος θα επιβληθεί και στα ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Επίσης, άμεσης εφαρμογής με αναδρομική μάλιστα από 1/1/2015 ισχύ θα έχει η έκτακτη εισφορά, γεγονός που φέρνει αυξημένες κρατήσεις φόρου από τον ερχόμενο μήνα.
Με βάση τα όσα έχει εισηγηθεί η ελληνική πλευρά αναμένονται αυξήσεις από τις 30.000 ευρώ και πάνω.
Άμεση θα είναι και η κατάργηση όλων των απαλλαγών - εξαιρέσεων για αγροτικές επιδοτήσεις και αποζημιώσεις ενώ θα αυξηθεί ο φόρος πολυτελείας (ΙΧ άνω των 2.500 κ.ε, σκάφη αναψυχής, πισίνες) από το 10% στο 13% για τα εισοδήματα του 2014.
Επιπρόσθετα, στο κομμάτι των συντάξεων καταργούνται από 1/7 και σταδιακά οι πρόωρες συντάξεις με στόχο την σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας στα 67 ενώ τίθεται σε εφαρμογή ποινή 16% για τις πρόωρες αποχωρήσεις ανά έτος.
Για όσους συνταξιοδοτούνται από τον Ιούλιο και μετά θα χορηγείται μόνο η βασική σύνταξη και το υπόλοιπο θα καταβάλλεται με την συμπλήρωση των 67 ετών.
Αυξάνονται επίσης οι εισφορές υγείας από 4% στο 6% και μπαίνει το ίδιο ποσοστό για πρώτη φορά στις επικουρικές ενώ εξισώνονται οι εισφορές σε όλα τα ταμεία που θα φέρει αυξήσεις εισφορών σε ταμεία όπως ο ΟΓΑ.
Θα αποβάλλονται επίσης άμεσα όσοι δεν πληρώνουν τις τρέχουσες οφειλές τους, κάτι που αφορά κυρίως τους οφειλέτες του Δημοσίου, ενώ θα μειωθούν οι δόσεις για όσους έχουν τη δυνατότητα πληρωμής. Την ίδια ώρα, θα αυξηθούν τα επιτόκια στα επίπεδα της αγοράς.
Επίσης, αναμένεται η κατάργηση του ορίου του 25% για κατασχέσεις μισθών και συντάξεων αλλά και μείωση του ορίου των 1.500 ευρώ για κατασχέσεις μισθών - συντάξεων.
Πηγή


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η Φούσκα της Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης και τα Ψέματα για την Ελλάδα

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος

Η θυελλώδης και ιστορική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου που ζήσαμε στις 8 Ιουλ. 2015, μας βοήθησε να κάνουμε πολλές σκέψεις μπροστά στην εικόνα και τις τοποθετήσεις που ακούσαμε. Καταρχήν ο Έλληνας π/θ έκανε πολύ καλή δουλειά για όλους τους Ευρωπαίους. Κατόρθωσε να αμφισβητήσει την αίσθηση των »σκληρών» ότι έχουν την μόνη ορθή άποψη και να θέσει την πολιτική στο επίκεντρο της συζήτησης. Αντικατέστησε τις γραφειοκρατικές, τεχνοκρατικές εξηγήσεις των πραγμάτων με την πολιτική και αυτό είναι πολύ σημαντικό, αλλά συχνά μένει στο περιθώριο των αναλύσεων. Καλό έκαναν αυτές οι διαπραγματεύσεις, διότι η ΕΕ είχε ανάγκη από πολιτική.
Το μεγάλο πρόβλημα της ΕΕ, αυτή τη στιγμή, είναι ότι έβαλε στο περιθώριο τον πολιτικό διάλογο και τον αντικατέστησε ευθέως με μια αντίληψη που δεν χωρά καμία εναλλακτική λύση. Αυτή η αντίληψη μετέτρεψε την ΕΕ από πολιτικό σχέδιο σε διοικητικό τεχνοκρατικό εργαλείο επιβολής νεοφιλελεύθερων χρηματοοικονομικών συμφερόντων. Αυτό γίνεται αισθητό πλέον όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά ακόμα και στην Γαλλία και στη Γερμανία.

Σύμφωνα με τον κοινωνιολόγο Γιούρι Ασλάνοφ, η ελληνική κρίση έσκασε το μπαλόνι των ψευδαισθήσεων. Δεν αληθεύουν οι ισχυρισμοί ότι οι Έλληνες θέλουν να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη, ούτε ότι είναι τεμπέληδες. Τα συσσωρευμένα τεράστια χρέη δεν έφτασαν στις τσέπες των απλών ανθρώπων. Δεν αληθεύουν επίσης οι ισχυρισμοί ότι τα χρέη απορροφήθηκαν όλα από την ελληνική ολιγαρχία. Κάποια στιγμή κατέστη σαφές ότι τα χρήματα που παραχωρούνταν στην Ελλάδα δήθεν ως βοήθεια, επέστρεφαν σε εκείνους που τα έδιναν, αλλά στα λόγια και στα χαρτιά χρεωνόταν η Ελλάδα.

Μετά το κατηγορηματικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, για την Ελλάδα υπάρχει μόνο ένας δρόμος, ο δρόμος του αγώνα για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ. Η ελληνική κρίση έσκασε σαν το μπαλόνι την ψευδαίσθηση ότι η αλληλεγγύη και όχι ο εθνικός εγωισμός αποτελεί την κατευθυντήρια αρχή της ευρωπαϊκής πολιτικής. Εν τω μεταξύ ήρθε στο προσκήνιο και άλλη μια αλήθεια, ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι καν τράπεζα, αλλά ένα χρηματοκιβώτιο στα χέρια της διεθνούς ολιγαρχίας, ενώ η ομάδα των υπουργών Οικονομικών, στην οποία ο Βαρουφάκης δεν ταίριαζε, αποτελεί ένα πειθαρχημένο εργαλείο της ίδιας αυτής ολιγαρχίας.

Η Ελλάδα έχει μπροστά της έναν δρόμο, αλλά η Ευρώπη έχει δύο. Ο ένας έχει προοπτικές και είναι να επιχειρήσει αυτό που ζήτησε η Ελλάδα, των μεταρρυθμίσεων στην ΕΕ. Ο άλλος είναι να χρησιμοποιήσει την ισχύ της και να καταστρέψει την Ελλάδα. Ας μην έχουμε αυταπάτες. Η ΕΕ μπορεί να το κάνει αυτό. Μπροστά στην απειλή το “κακό“ παράδειγμα της Ελλάδας να ακολουθηθεί από την Ισπανία, την Πορτογαλία, ακόμη και από την Ιταλία, οι Βρυξέλλες είναι πρόθυμες να ακολουθήσουν τον δρόμο της δύναμης. Νωρίς ή αργά όμως αυτό θα υποσκάψει τα θεμέλια της και η ΕΕ θα διαλυθεί. Είναι θέμα χρόνου. Στις Βρυξέλλες αρνούνται να κατανοήσουν ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα αποτελεί ευκαιρία και όχι απειλή για την Ευρώπη. Μένει να δούμε αν η Ευρώπη θα επιστρέψει στις αυθεντικές ρίζες της που την μετέτρεψαν σε σύμβολο της προόδου στα μάτια όλων των κατοίκων του πλανήτη ή θα ακολουθήσει το δρόμο του αναπόφευκτου θανάτου της. Σε λίγες ώρες θα το ξέρουμε.

Θα λέγαμε στο pentapostagma.gr ότι, το ελληνικό πρόβλημα θέτει ένα τεράστιο ζήτημα για τις σχέσεις στο πλαίσιο της ΕΕ, αυτές μεταξύ κέντρου – περιφέρειας, πλούσιων – φτωχών. Οι πλούσιοι που έχουν πλεόνασμα δεν το προωθούν προς την περιφέρεια (Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, …). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την υποδούλωση. Και αυτό συμβαίνει σε μια ΕΕ όπου, όπως μας διαβεβαιώνουν, όλοι είμαστε αδέρφια με κοινή μοίρα! Η Ευρώπη με αφορμή την Ελλάδα είναι μπροστά στην Ιστορικότερη επιλογή της.


πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

"Αλήτες, ρουφιάνοι..."

Καμία έκπληξη. Σε μια χώρα που ο Κασιδιάρης είναι βουλευτής, ο  Γεωργιάδης  διετέλεσε  υπουργός και ο Άνθιμος ασκεί πολιτική επιρροή, ήταν αυτονόητο ότι κάποια στιγμή η υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου θα έπεφτε στα χέρια του Άρη Πορτοσάλτε.

Μολονότι όμως ανακοινώσεις όπως του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ προσφέρουν άφθονο γέλιο σε στιγμές πολιτικοκοινωνικής έντασης, παρέχουν και αφορμές για (λίγο παραπάνω) προβληματισμό.

"Ο ΣΚΑΪ δηλώνει ότι θα σταθεί απέναντι σε κάθε τέτοια εκδήλωση εκτροπής από τα δημοκρατικά κεκτημένα λειτουργίας του Τύπου και των Μέσων Ενημέρωσης."

Γελοίο, ειρωνικό, σουρεαλιστικό αλλά και αυτοεξευτελιστικό ταυτόχρονα. Βλέπετε, τα ίδια τα ΜΜΕ που “υπερασπίζονται” την ελευθερία του Τύπου και διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους για την αντικειμενικότητα που υποτίθεται ότι πρεσβεύουν, κατόρθωσαν να παραποιήσουν ακόμα και την είδηση της παραπομπής εννέα "δημοσιογράφων" τους από το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ. Μίλησαν για κυβερνητικές παρεμβάσεις, προσπάθειες φίμωσης της αντίθετης άποψης. Με περίσσιο θράσος, υπερασπίστηκαν την έγκυρη κι αντικειμενική ενημέρωση τους και ακόμη χειρότερα προσπαθούν συντεταγμένα να αυτοανακηρυχθούν  "οσιομάρτυρες"  της ελευθεροτυπίας. Στο πλευρό τους πολιτικά πρόσωπα που, εντελώς τυχαία, νομιμοποιούν με τη συχνή παρουσία τους την τηλεοπτική προπαγάνδα. Κόμματα που διαθέτουν "έτοιμη εναλλακτική κυβέρνηση" και κομμουνίστριες που συναναστρέφονται Μπαλτάκους ξεσπαθώνουν υπέρ των ρεπόρτερ που σπρώχνουν "ενοχλητικούς" ηλικιωμένους. 

Τι έγινε στην πραγματικότητα; Η παραπομπή στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ φυσικά δεν αποφασίστηκε με κάποια κυβερνητική πρωτοβουλία, αλλά από την ίδια την Ένωση Συντακτών, στην οποία είναι μέλη οι 9 “δημοσιογράφοι” και, όπως όλοι, δεσμεύονται από συγκεκριμένους δεοντολογικούς κανόνες. Ήδη ακούστηκε το επιχείρημα ότι στη διοίκηση της Ένωσης βρίσκονται μερικά “κομματόσκυλα” που ακολουθούν εντολές, προφανώς κυβερνητικές. Η "συριζαϊικη" ΕΣΗΕΑ είναι κάτι σαν τον Αρμαγεδώνα της Δευτέρας μετά το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, υπάρχουν μόνο στη φαντασία του Πορτοσάλτε και των υπολοίπων. Ενδεικτικά στη θέση της προέδρου της Ένωσης βρίσκεται η Μαρία Αντωνιάδου, που βρέθηκε μια ανάσα από το να αναλάβει καθήκοντα υπηρεσιακής κυβερνητικής εκπροσώπου της προηγούμενης κυβέρνησης, στη θέση της Σ. Βούλτεψη...

Ενώ λοιπόν τα κατηγορούμενα ΜΜΕ δημιουργούν αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας, μάλλον παρέλειψαν να αναφέρουν ποιος πραγματικά προκάλεσε τις ξαφνικές κινητοποιήσεις των αρμοδίων δημοσιογραφικών οργάνων. Οι χιλιάδες καταγγελίες απλού κόσμου, που αγανάκτησε, οργίστηκε, αποφάσισε να αντιδράσει απέναντι στον συνεχιζόμενο βιασμό της ενημέρωσης που έβλεπε να εκτυλίσσεται για ώρες μπροστά στα μάτια του. Παρένθεση: Είναι πολύ όμορφο και υγιές να βλέπεις τον κόσμο να παίρνει σταδιακά τη ζωή στα χέρια του, έστω και με κάτι μικρο, μια ψήφο, ένα τηλεφώνημα, κάτι... Πάμε παρακάτω.

Καμία έκπληξη, ξανά. Είναι απόλυτα λογικό τέτοιοι “δημοσιογράφοι” να αρνούνται να λογοδοτήσουν στους  συναδέρφους τους, αυτούς που ακούνε το γνωστό σύνθημα να δονεί τις πλατείες της χώρας και χαμηλώνουν το βλέμμα από ντροπή, χωρίς να φταίνε. Είναι επίσης λογικό να μη δέχονται να απολογηθούν στον πραγματικό τους κριτή, το κοινό που τρομοκρατούν, το λαό που χειραγωγούν, το εκλογικό σώμα που επηρεάζουν. Είναι λογικό, γιατί απλούστατα δεν τους νοιάζει. Έχουν αποδεχθεί ότι δεν τους ενδιαφέρει το δημόσιο συμφέρον, αλλά το ιδιωτικό. Έχουν αποδεχθεί ότι δεν δημοσιογραφούν, άρα δεν ακολουθούν και τους κανόνες.

Η λύση για όλους μας είναι πολύ εξαιρετικά απλή. Να απαρνηθούν τη δημοσιογραφική τους ιδιότητα, να αποχωρήσουν από τις “ενοχλητικές” Ενώσεις των “κομματόσκυλων”, που δεν τους αντιπροσωπεύουν, να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον επαγγελματικό προσδιορισμό του "δημοσιογράφου", που τους περιορίζει με τις κουραστικές απαιτήσεις για ισοτιμία, ακρίβεια, εγκυρότητα και άλλα δεοντολογικά εμπόδια.

Έτσι οι ίδιοι θα γλυτώσουν τον “λογοκριτικό” έλεγχο κοινού και συναδέρφων και θα είναι ελεύθεροι υπήκοοι μόνο ενός, του αφεντικού του πτωχευμένου κι εξευτελισμένου τους μέσου. Έτσι οι κανονικοί δημοσιογράφοι θα απαλλαγούν από το ντροπιαστικό επαγγελματικό τους στίγμα. Έτσι θα καταστεί απολύτως σαφές για τι ανθρώπους μιλάμε:
 
Αλήτες ναι.
 
Ρουφιάνοι ναι.
 
Δημοσιογράφοι όχι.




πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΖΗΤΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΑΠΟ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ: Απαιτούν τα 50 δισ. του δανείου να γίνουν 90 με υποθήκη και τους υδρογονάνθρακες!

Όσο παιρνά η ώρα ανεβαίνουν οι απαιτήσεις των Γερμανών καθώς πληθαίνουν τα σενάρια σύμφωνα με τα οποία έχουν φθάσει τώρα να ζητούν να μπουν σε υποθήκη και οι υδρογονάνθρακες !Οι Γερμανοί ανεβάζουν τώρα το ποσό της “βοήθειας” που χρειάζεται η Ελλάδα από τα 50 δισ. στα 90 δισ.

Το σενάριο για την νέα εξωφρενική απαίτηση έρχεται λίγα λεπτά μόλις μετά την πληροφορία για την πρόταση – σοκ Σόιμπλε που μετέδωσε ο Guardian σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα καλείται ή να πουλήσει δημόσια περιουσία 50 δισ. ευρώ ή να βγει από το ευρώ για πέντε χρόνια και να δεχτεί ανθρωπιστική βοήθεια, παραμένοντας όμως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.





ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο εκτροχιασμός των ΜΜΕ : Πληροφόρηση ή πλύση εγκεφάλου;

Πριν από είκοσι περίπου χρόνια (1993) με πρωτοβουλία του εκδοτικού οίκου «Δρομέας» κυκλοφόρησε η ελληνική έκδοση του «Manière de voir» (1), μιας ειδικής σειράς της «Monde Diplomatique». Κυκλοφόρησαν μόλις είκοσι τεύχη στην ελληνική έκδοση : τόσο ήταν το αναγνωστικό κοινό στην Ελλάδα της ψευδεπίγραφης τότε ευμάρειας.
Το πρώτο τεύχος που κυκλοφόρησε ήταν αφιερωμένο στα μέσα μαζικής ενημέρωσης με τίτλο εξωφύλλου «Μέσα ενημέρωσης, ψεύδη και Δημοκρατία». Το εισαγωγικό άρθρο του τεύχους έφερε την υπογραφή του Ignatio Ramonet με τον χαρακτηριστικό (και διορατικό) τίτλο «Ο εκτροχιασμός των ΜΜΕ : Πληροφόρηση ή πλύση εγκεφάλου ;».
Δανείστηκα τον παραπάνω ακριβώς τίτλο γιατί μου ήταν δύσκολο να φανταστώ κάτι πιο παραστατικό σε σχέση με τα όσα εκτρωματικά μεσολάβησαν κατά την διάρκεια της εβδομάδας που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος και που συνέβαλαν στην αντίδραση των ψηφοφόρων που εκφράστηκαν μέσα από το «Όχι». 
Θα δανειστώ επίσης ορισμένα σημεία από το άρθρο αυτό :
«Πληροφόρηση ή πλύση εγκεφάλου; Αυτό το ερώτημα θέτουν με όλο και μεγαλύτερη ανησυχία οι τηλεθεατές στη Γαλλία και αλλού μετά τις πρόσφατες περιπτώσεις «εκτροχιασμού» των μέσων μαζικής ενημέρωσης…Φαίνεται πως οι αποκαλύψεις της εξαπάτησης του κοινού και οι καταγγελίες για τη χειραγώγησή του από τα Μ.Μ.Ε κοντεύει να γίνει παράλληλη, υποχρεωτική ενασχόληση της ενημέρωσης, αυτό που στη δημοσιογραφική γλώσσα λέγεται δεύτερος χρόνος. Κατ’ αρχήν υπάρχει η «ωμή» είδηση που μεταδίδεται «καυτή» απ’ ευθείας και στον πραγματικό χρόνο που συμβαίνει, χάρις στα επιτεύγματα της σύγχρονης τεχνολογίας· η είδηση όμως δεν έχει πάντοτε επαληθευθεί ή διασταυρωθεί και, κατά συνέπεια, μπορεί να αποκαλυφθεί λανθασμένη, ελλιπής, υπερβολική, ή αναληθής. Σ’ αυτή την περίπτωση ακολουθεί με φυσικό τρόπο η διάψευση, η διόρθωσή της, η αναγνώριση της πλάνης…Όταν όμως το διπλό αυτό παιχνίδι επαναλαμβάνεται μέχρι ναυτίας, καταλήγει στο να οδηγεί τους δημοσιογράφους στην ανευθυνότητα (για ποιο λόγο να παίρνουν προφυλάξεις και να χάνουν τον χρόνο τους σε επαληθεύσεις, τη στιγμή που σε περίπτωση λάθους, αρκεί μία διάψευση;) και στο να σπέρνει την αμφιβολία στο μυαλό του κοινού (πρέπει όντως να πιστέψουμε αυτή την είδηση; Μήπως και αυτή δεν διατρέχει τον κίνδυνο να διορθωθεί, να αλλάξει ή να διαψευστεί, όπως τόσες άλλες;). Μ ’αυτόν τον τρόπο η απροσεξία, η αμέλεια και η οκνηρία εξαπλώνονται μέσα στο δημοσιογραφικό χώρο, ένα χώρο που γνωρίζει φαινόμενα μαζικοποίησης, τώρα που η επικοινωνιολογία είναι της μόδας, και πτώση του μορφωτικού επιπέδου…Και αυτά, ενώ την ίδια στιγμή, οι υποψίες και η δυσπιστία των πολιτών προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αυξάνονται. Τα φαινόμενα αυτά οξύνονται τόσο περισσότερο, όσο το σύνολο του συστήματος ενημέρωσης άγεται και φέρεται από την τηλεόραση….».
Αν σ’ όλες αυτές τις αλήθειες που διατυπώθηκαν ήδη από το 1993 προσθέσουμε και την μετοχική σύνθεση του ιδιοκτητών των ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών, ήταν απόλυτα λογικό να καταλήξουμε σε αυτό το ετερόκλητο «Όχι» που αν μη τι άλλο είχε μια κοινή συνισταμένη : την συλλογική οργή απέναντι στην καθοδηγούμενη τηλεοπτική ανευθυνότητα και αμορφωσιά.
Ήδη τις πρώτες μέρες μετά το δημοψήφισμα, εξαιρετικά κείμενα αποτύπωσαν την προκλητική τηλεοπτική εικόνα του προεκλογικής εβδομάδας που προηγήθηκε του δημοψηφίσματος ενώ παράλληλα η συμπεριφορά τηλεοπτικών παπαγάλων έδωσε τροφή σε πλήθος σατιρικών σχολίων και οδήγησε στην διακωμώδησή τους.
Η τηλεόραση όμως θα συνεχίσει να υπάρχει και αυτή την εβδομάδα και την επόμενη και ούτω κάθε εξής : το ίδιο ισχύει για όλα τα παραπάνω συμπτώματα που θα εξακολουθήσουν να αναπαράγονται και που τείνουν να αποτελέσουν καθεστώς. 
Επομένως, οι άνθρωποι του ημερήσιου Τύπου (και όχι μόνο) θα πρέπει να συμβάλουν μέσα από μία θεσμική και οργανωμένη προσπάθεια και όχι απλά μέσα από μία περιστασιακή συνεδρίαση του ΕΡΣ να αποφευχθεί να καταστεί συλλογική αμετάκλητη πεποίθηση ο αφορισμός του Karl Kraus (2): «Ο ζωγράφος έχει κάτι κοινό με τον μπογιατζή, και οι δύο βρωμίζουν τα χέρια τους. Ακριβώς αυτό διακρίνει τον συγγραφέα από τον δημοσιογράφο».
(1) Ευτυχώς η αυτούσια γαλλική δίμηνη έκδοση κυκλοφορεί έκτοτε απρόσκοπτα από τότε και σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή
*Ο Μιχάλης Κονιόρδος είναι Καθηγητής ΤΕΙ Πειραιά

 
 
 



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ιλαροτραγικές λαφαζάνειες …εκρήξεις…

Πριν από ένα χρόνο περίπου, τον Ιούνιο του 2014, ο «αριστερός» Λαφαζάνης έκανε την εξής έκκληση στα κυβερνητικά ανδρείκελα:
«Εξεγερθείτε κύριοι, σας εξευτελίζουν, εξεγερθείτε!».
Γράψαμε τότε:


«Ο κοινοβουλευτικός κρετινισμός οδηγεί σε ιλαροτραγικές καταστάσεις. Ακριβέστερα: Σε ανέκδοτα ανοησίας…
Το να καλείς τα δωσίλογα ανδρείκελα της κατοχικής βουλής να εξεγερθούν, αυτό μόνο τη θλίψη και το γέλιο μπορεί να προκαλέσει…».


Θυμίζουμε αυτήν την εντυπωσιακή πολιτική ανοησία του «έμπορα της ρήξης», για να τη συσχετίσουμε με το σήμερα…

Τότε ο Λαφαζάνης ζητούσε από τα δωσίλογα ανδρείκελα του 4ου Ράιχ να εξεγερθούν στον εξευτελισμό τους…

Σήμερα ο ίδιος ο Λαφαζάνης δεν εξεγείρεται στον μέγα ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΜΟ της κυβέρνησής του και το δικό του…


Ο Λαφαζάνης,
σήμερα (κυβέρνηση ο ίδιος) απλώς καταγράφει τη διαφωνία του και δεν εξεγείρεται στο κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που μετέτρεψε το 62% του ΟΧΙ σε 88,7% ΝΑΙ στη Βουλή!!!

Σήμερα μπροστά στην ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ της κυβέρνησής του και στο εξευτελιστικό αποτέλεσμα του κοινοβουλευτικού πραξικοπήματος, μοναδικό στο είδος του (251 ΝΑΙ με στοιχισμένες όλες τις δωσίλογες δυνάμεις των νέων αποικιοκρατών), ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν εξεγείρεται, καταπίνει το μακάβριο πολιτικό εξευτελισμό και απλώς δηλώνει «ΠΑΡΩΝ»!!!

Αν αυτός ο τσαρλατανισμός και ο αγοραίος «επαναστατικός» καταναλωτισμός έχει τίποτα κοινό με Αριστερά τότε πράγματι βρισκόμαστε μπροστά σε μία από τις πλέον εφιαλτικές εποχές της Ιστορίας, σε εποχές με άλλες έννοιες και λέξεις…






πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!