EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Πλήρες αδιέξοδο – Αποχώρησαν οι Έλληνες διαπραγματευτές – Άρνηση της κυβέρνησης για οποιοδήποτε υφεσιακό μέτρο

Διακόπηκαν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες ανάμεσα στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, η οποία αποχώρησε, και τους εκπροσώπους των Θεσμών, καθώς δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί κοινός τόπος.Οι συζητήσεις δεν θα συνεχιστούν άλλο στις Βρυξέλλες και το ενδιαφέρον μεταφέρεται πλέον στο Eurogroup της Πέμπτης, το οποίο θα διεξαχθεί στο Λουξεμβούργο.Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, που μετέχει στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης που βρίσκεται στις Βρυξέλλες, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε σήμερα στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ωστόσο παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ.

Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά.

Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας».

Η συνάντηση της Κυριακής ανάμεσα στους εκπροσώπους των Θεσμών και την ελληνική διαπραγματευτική ομάδα διήρκεσαν μόλις 45 λεπτά.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επικαλείται το Reuters ανέφερε ότι παρά το γεγονός πως υπήρξε πρόοδος, οι συνομιλίες δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουν επιτυχώς.

Η ίδια πηγή ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει περικοπές ύψους 0,5 έως 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,8 δισ. ευρώ, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Πρόσθεταν δε ότι οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ελλιπείς και η οποιαδήποτε παραπέρα συζήτηση θα πρέπει τώρα να γίνει στο Eurogroup της Πέμπτης.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια αυτό το Σαββατοκύριακο να βρεθεί -μέσω προσωπικών απεσταλμένων και σε στενή συνεργασία με την Επιτροπή, την ΕΚΤ και τους εμπειρογνώμονες του ΔΝΤ- μια λύση με τον πρωθυπουργό Τσίπρα που θα επιτρέψει μια θετική αξιολόγηση εγκαίρως για το Eurogroup την Πέμπτη 18 Ιουνίου» ανακοίνωσε η Κομισιόν.

«Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν πέτυχαν καθώς εξακολουθεί να υπάρχει σημαντικό κενό μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και τις κοινές απαιτήσεις της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης των 0,5-1 μονάδες του ΑΕΠ, ή το ισοδύναμο έως 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων, σε ετήσια βάση» προσθέτει η δήλωση.

«Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup καταλήγει η Κομισιόν.

Από την πλευρά της, η Αθήνα αποδίδει το γεγονός της διακοπής των συνομιλιών στις παράλογες απαιτήσεις και την ανελαστική στάση της πλευρά των δανειστών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγο πριν γίνει γνωστή η αποχώρηση της ελληνικής αντιπροσωπείας, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι «το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο! Και άλλο ένα 1% (ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ) από την αύξηση του ΦΠΑ».

Οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν ότι η Ελλάδα δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς, ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα.

To κακό κλίμα είχε φανεί νωρίτερα σε δηλώσεις του αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα, ανέφερε ότι ο χρόνος αλλά και η υπομονή σε όλη την Ευρώπη εξαντλούνται.

«Οι επανειλημμένες φαινομενικά τελευταίες απόπειρες για να επιτευχθεί μια συμφωνία αρχίζουν να κάνουν την όλη διαδικασία να μοιάζει γελοία. Ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι αισθάνονται ότι η ελληνική κυβέρνηση υπεκφεύγει» δήλωσε.

«Αν δεν επιτευχθεί σύντομα συμφωνία, η υπομονή πολλών στην Ευρώπη μπορεί να εξαντληθεί» δήλωσε ο αντικαγκελάριος. «Δεν θα αφήσουμε τους γερμανούς εργάτες και τις οικογένειές τους να πληρώσουν για τις υπερβολικές προεκλογικές υποσχέσεις μιας εν μέρει κομουνιστικής κυβέρνησης».

Αίσθηση προκάλεσαν και οι δηλώσεις του Ματέο Ρέντσι. «Ο Αλέξης εμπιστεύθηκε την Μέρκελ και όσοι παρακολούθησαν την προεκλογική του εκστρατεία, τείνουν να χαμογελούν, δεδομένων των όσων έλεγε τότε» είπε ο ιταλός πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

««Για να εξηγήσουμε στους έλληνες ότι δεν μπορούμε να πληρώσουμε τις πρόωρες συντάξεις τους από την στιγμή που κοπιάσαμε για να σταματήσουμε να τις δίνουμε στους ιταλούς, δεν χρειάζεται συνεδρίαση. Όλοι μας θέλουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά πρέπει να το θέλουν και οι ίδιοι».

Το μήνυμα του Μαξίμου

Το απόγευμα της Κυριακής το Μαξίμου διεμήνυσε ότι «δεν θα δεχθεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, δεν θα δεχθεί κανένα μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη», αφού όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «το πείραμα κράτησε αρκετά».

Η κυβέρνηση στέλνει το δικό της τελεσίγραφο απέναντι στους πιστωτές και στις φωνές που πληθαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα για Grexit και τέλος χρόνου και υπομονής από την Ευρώπη προς την Ελλάδα.
Ειδικότερα, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν, σχετικά με την εξελισσόμενη διαπραγμάτευση:

1.Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει τις προτάσεις της έγκαιρα [01.06.2015], όπως και δύο επεξεργασμένα κείμενα που αφορούν την βιωσιμότητα του χρέους και το δημοσιονομικό κενό.

2. Η Ελληνική αντιπροσωπεία, μάλιστα, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

3. Η κυβέρνηση επαναλαμβάνει, σε όλους τους τόνους, ότι δεν θα δεχτεί ποτέ καμία μείωση σε συντάξεις και μισθούς ή αυξήσεις, μέσω του ΦΠΑ, σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα το ηλεκτρικό ρεύμα. Κανένα υφεσιακό μέτρο που θα υπονομεύει την ανάπτυξη –το πείραμα αρκετά κράτησε.

4. Να σημειωθεί ότι το ΔΝΤ επιμένει να ζητά περικοπές συντάξεων ύψους 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 1,8 δισ. ευρώ το χρόνο! Και άλλο ένα 1% [ακόμα, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ] από την αύξηση του ΦΠΑ! Μέτρα που αφορούν τα λαϊκά στρώματα και τους εργαζόμενους και αποδεδειγμένα οδηγούν σε νέο κύκλο ύφεσης.

5. Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη της αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.




πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τραγωδία από τις πλημμύρες στην Τιφλίδα: Τρεις νεκροί από άγρια ζώα που δραπέτευσαν από πάρκο

Τουλάχιστον 10 είναι οι νεκροί από τις καταστροφικές πλημμύρες που κυριολεκτικά έπνιξαν την πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα, ενώ τρεις από αυτούς βρήκαν φρικτό θάνατο μέσα σε ζωολογικό κήπο όταν κατασπαράχθηκαν από άγρια ζώα που κατάφεραν να βγουν από τα κατεστραμμένα κλουβιά τους.








 

Τα νερά της βροχής παρέσυραν τις εγκαταστάσεις του πάρκου με αποτέλεσμα δεκάδες ζώα, ανάμεσα στα οποία τίγρεις, λιοντάρια, αρκούδες αλλά και λύκοι δραπέτευσαν έντρομα και σκότωσαν τουλάχιστον τρία άτομα που βρίσκονταν στον ευρύτερο χώρο, αφήνοντας μόνο υπολείμματα από τα πτώματά τους.




 

 

Ήδη οι Αρχές εξέδωσαν έκτακτη ανακοίνωση με την οποία καλούν τους κατοίκους να παραμείνουν σε κλειστούς χώρους, καθώς τα μόνα που κατάφεραν να εντοπιστούν ήταν ένας ιπποπόταμος ο οποίος ακινητοποιήθηκε με ναρκωτική βολίδα και ένα λιοντάρι το οποίο όμως, μπροστά στον άμεσο κίνδυνο, αναγκάστηκαν να θανατώσουν.



Εν τω μεταξύ τα σωστικά συνεργεία δεν σταματούν να αναζητούν ανάμεσα στα βυθισμένα σπίτια τυχόν εγκλωβισμένους κατοίκους, με τον φόβο για την αύξηση του αριθμού των νεκρών να είναι μεγάλος.

Ταυτόχρονα, πολλές είναι και οι οικογένειες που έχουν μείνει άστεγες, ο αριθμός των οποίων ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί.



 

 

 

 

 

 

 

 

 







πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Φουντώνει ο πόλεμος για τις e-κρατήσεις Taxi - O νέος διάσημος "παίκτης" που μπαίνει στη μάχη

Σφήνα στον ανταγωνισμό της online εύρεσης taxi φαίνεται να μπαίνει η Taxitrack, μια εφαρμογή που αναπτύσσει η «MCK SPARK Α.Ε.», συμφερόντων της οικογένειας του Μανώλη Κοπελούζου, η οποία όπως επισημαίνει στο moneypro ο διευθύνων σύμβουλος της επιχείρησης κ. Χρήστος Κοπελούζος: «ήρθε για να μείνει».

Είναι προφανές ότι μετά την σημαντική μείωση της κίνησης που προκάλεσε η συρρίκνωση των εισοδημάτων που κατέστησε το taxi είδος πολυτελείας, αλλά και η αύξηση των φόρων και της τιμής των καυσίμων που περιόρισε σημαντικά την κερδοφορία των επαγγελματιών, δημιουργήθηκε η ανάγκη για μείωση του κόστους τόσο για τον πελάτη όσο και για τον οδηγό. Όπως φάνηκε, μια τέτοια διέξοδο έδωσαν οι online εφαρμογές (apps) που αναπτύχθηκαν, (σ.σ. στην Ελλάδα λειτουργούν τρεις συνολικά), αφού μέσω αυτών «καταργήθηκαν» η extra χρέωση για ραντεβού και το τηλεφωνικό κόστος, ενώ παράλληλα μειώθηκε η κατανάλωση καυσίμου και οι φθορές του αυτοκινήτου από τις άσκοπες περιηγήσεις αναζήτησης πελατών.

Η Taxitrack είναι μια νέα εφαρμογή εύρεσης ταξί η οποία συνδυάζει τα πλεονεκτήματα παρόμοιων εφαρμογών της αγοράς με επιπλέον δυνατότητες και διαφορετική τιμολογιακή πολιτική. Ο χρήστης κατεβάζει στο κινητό ή Tablet του, την εφαρμογή, εντελώς δωρεάν χωρίς καμία επιβάρυνση και μπορεί άμεσα και χωρίς χρέωση να καλέσει ένα από τα 10 κοντινότερα σε αυτόν ταξί, έχοντας πλήρη ενημέρωση της πορείας του οχήματος που μεταβαίνει για την παραλαβή του. Την ίδια ώρα ο οδηγός ταξί αφού εγγραφεί στο σύστημα, λαμβάνει απευθείας κλήσεις από χρήστες που επιθυμούν κάποια μετάβαση με ταξί. Η χρήση της εφαρμογής από τους επαγγελματίες είναι απεριόριστη, δεν υπάρχουν κρυφές χρεώσεις, ποσοστά ή κάθε είδους επιπλέον επιβάρυνσης και η χρέωση είναι ελάχιστη και σταθερή κάθε μήνα, προσφέροντας συγχρόνως πλοήγηση, άμεση επικοινωνία με τον πελάτη και διακριτικότητα. Επιπλέον σκοπός λοιπόν του TAXITRACK είναι, εκτός από το να ενημερώνει τον πελάτη για τα 10 κοντινότερα σε αυτόν ταξί, να επιλέξει ο ίδιος πιο ταξί από αυτά θα καλέσει και χωρίς κανένα κόστος, να έχει πλήρη ενημέρωση για το που είναι το ταξί κατά την μετάβασή του σε αυτόν όπως και να παρακολουθεί σε πραγματικό χρόνο την διαδρομή του ταξί, το δρομολόγιο δηλαδή μέχρι τον προορισμό. Του δίνεται επίσης η δυνατότητα να μπορεί απευθείας να επικοινωνεί με τον οδηγό ταξί που τον μετέφερε πριν λίγο, ώστε να τον ενημερώσει για απολεσθέντα αντικείμενα, για παράδειγμα “μου έπεσαν τα κλειδιά στο κάθισμα”. Και όλα αυτά σε ένα απλό στη χρήση περιβάλλον, χωρίς πολλαπλές οθόνες και πολύπλοκα μενού. Από την άλλη, κατεβάζοντας ο χρήστης την εφαρμογή έχει έναν μίνι πλοηγό πλέον στο κινητό του από όπου μπορεί αντίστοιχα να πληροφορείται για στοιχεία κατεύθυνσης, δρόμων κτλ.

Ο κ. Χ. Κοπελούζος αναφέρει στο moneypro ότι: « Η εφαρμογή Taxitrack είναι μια ελληνική εφαρμογή που έχουμε αναπτύξει, συντηρούμε και διαχειριζόμαστε εξ ολοκλήρου στις εγκαταστάσεις μας. Είναι σχεδιασμένη ώστε να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στις πραγματικές ανάγκες του πελάτη-χρήστη για τον οποίο είναι δωρεάν και του επαγγελματία οδηγού, με στόχο να αποτελέσει το βέλτιστο εργαλείο τις ώρες που εργάζεται. Αναπτύσσοντας το σύστημα αυτό από το μηδέν, ρωτήσαμε δεκάδες επαγγελματίες οδηγούς για το τι πραγματικά χρειάζονται, ποια είναι κατά την άποψή τους τα προβλήματα και τα μειονεκτήματα παλαιότερων συστημάτων, γιατί έχουν ανάγκη ένα νέο σύστημα όπως επίσης τι γνώμη έχουν για τις σημερινές χρεώσεις παρόμοιων υπηρεσιών από εταιρείες που υπάρχουν ήδη στο χώρο. Έτσι, δημιουργήσαμε μια εφαρμογή η οποία “ακολουθεί” ακριβώς τις οδηγίες του επαγγελματία η οποία μάλιστα εξελίσσεται καθημερινά καθώς όλο και περισσότεροι οδηγοί έρχονται σε επαφή με την εταιρεία, ακούμε τις παρατηρήσεις και τις επιθυμίες τους και τροποποιούμε άμεσα το σύστημα…».

Και συνεχίζει επισημαίνοντας ότι το κόστος για τη χρήση της εφαρμογής από τον οδηγό είναι ελάχιστο: «Το κόστος χρήσης της εφαρμογής TAXITRACK είναι μόνο 5 ευρώ τον μήνα, ανεξάρτητα την χρήση του, κι αυτό μετά τους πρώτους 6 μήνες κατά τους οποίους το προσφέρουμε δωρεάν στους οδηγούς ταξί. Δεν υπάρχει καμία άλλη χρέωση, όλες οι υπηρεσίες καλύπτονται με το παραπάνω αντίτιμο και δεσμευόμαστε για την τήρηση αυτού του κομίστρου. Επιπλέον, για οδηγούς που δεν επιθυμούν να καταβάλουν το ποσό αυτό κάθε μήνα, υπάρχει η δυνατότητα συνδρομής για ένα έτος, με συνολικό κόστος 50 ευρώ. Συγχρόνως, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι θα υπάρχουν πολλά προγράμματα επιβράβευσης οδηγών για την χρήση του συστήματος, τα οποία θα παρατείνουν την δωρεάν χρήση του συστήματος σε οδηγούς που επιλέγουν το TAXITRACK συστηματικά. Το TAXITRACK προσφέρει στον επαγγελματία οδηγό ταξί ένα σύνολο από υπηρεσίες και μάλιστα κάποιες υπηρεσίες από αυτές που σίγουρα δεν διέθετε μέχρι σήμερα αλλά θα ήθελε να τις είχε αλλά το κόστος ήταν αποτρεπτικός παράγοντας. Να σας πω ότι είναι ένα αυτόνομο σύστημα, δεν διαθέτει τηλεφωνικό κέντρο και η φιλοσοφία λειτουργίας του είναι να βοηθήσει τον επαγγελματία και όχι να τον επιτηρεί. Λειτουργεί παράλληλα με άλλα προγράμματα κάτι που σημαίνει ότι δεν υποχρεώνεται ο οδηγός να καταργήσει παλαιότερα προγράμματα ή εργαλεία της δουλειάς του που χρησιμοποιούσε ως σήμερα. Δεν έχει επίσης καμία υποχρέωση ο οδηγός να τοποθετήσει διακριτικά στο όχημά του, να αφαιρέσει διακριτικά άλλων εταιρειών κτλ. Ο οδηγός είναι ο διαχειριστής του οχήματος, κάνει ότι επιθυμεί αυτός, αποφασίζει μόνος του.»

Ποια είναι η MCK SPARK

Η MCK SPARK Α.Ε., μέλος του ομίλου επιχειρήσεων Εμμανουήλ και Χρήστου Κοπελούζου, δραστηριοποιείται στον τομέα της Ασφάλειας, της Τηλεματικής, της Διαχείρισης Πληροφορίας, της Αυτοματοποίησης και της ανάπτυξης λογισμικού πολιτικού και αμυντικού χαρακτήρα, παράγοντας εξειδικευμένα προϊόντα και λύσεις εξ ολοκλήρου βάσει των απαιτήσεων του πελάτη. Συγχρόνως η εταιρεία αναπτύσσει και εφαρμογές που απευθύνονται απευθείας στον πολίτη με στόχο να κάνει ευκολότερη την καθημερινότητά του. Μια τέτοια εφαρμογή είναι και το TAXITRACK, η οποία είναι διαθέσιμη και στο www.taxitrack.gr



ΠΗΓΗ
 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η UEFA και ο χόρος των δισ - Είναι πολλά τα λεφτά...

Η μετατροπή του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ομάδων Ευρώπης σε Champions League, το 1992, έγινε για να δοθεί μεγαλύτερη εμπορική ώθηση στη διοργάνωση των συλλόγων, που κατακτούν τον σημαντικότερο τίτλο στη χώρα τους.

Προϊόντος του χρόνου το εγχείρημα γιγαντώθηκε και σήμερα η «γιορτή των αστεριών», με εμφανώς διευρυμένη σύνθεση, αποτελεί ένα brand εφάμιλλο, με εκείνο των πλέον διαδεδομένων εταιρειών στον πλανήτη! Μα πάνω απ’ όλα, είναι η κότα με τα χρυσά αυγά της UEFA, που βελτιώνει διαρκώς αφενός τη θέση της ανάμεσα στα μεγαλύτερα θεάματα παγκοσμίως κι αφετέρου τις… υπηρεσίες της έναντι των συμμετεχόντων.

ΣΟΥΠΕΡ ΧΟΡΗΓΟΙ. Πώς ερμηνεύονται σε απλά… μαθηματικά όλα τα παραπάνω; Τα 1,683 δισ. ευρώ, που θα διανέμει μέχρι το 2018 η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Συνομοσπονδία στους συλλόγους μεταβάλουν το Champions League σε… «Billion Game», όπως εύστοχα το «βάφτισε» Βρετανός δημοσιογράφος. Η προσέλκυση νέων χορηγών και η εν γένει εμπορική αναβάθμιση του προϊόντος αποφέρουν στην UEFA ακαθάριστα έσοδα της τάξης των 2,24 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων καταλήγει στα ταμεία των κλαμπ. Μονάχα η τελευταία συμφωνία, τετραετούς διάρκειας, που υπογράφηκε με την αυτοκινητοβιομηχανία Nissan, εικάζεται ότι θα προσθέσει στα ταμεία της UEFA περί τα 54,5 εκατ. ευρώ ετησίως. Τελευταία, μέχρι την επόμενη, φυσικά, καθώς στο πλάι των Nissan, Heineken, Gazprom, Playstation, Unicredit, Mastercard ετοιμάζεται να πάρει θέση και η Turkish Airlines (χορηγός της Μπαρσελόνα, της Ντόρτμουντ, μεμονωμένα των Μέσι και Ντρογκμπά, καθώς και της Euroleague), όπως η ίδια η εταιρεία γνωστοποίησε στο χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης προ τριμήνου. Το συνολικό deal θ’ ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ και ο Μισέλ Πλατινί είναι λογικό να τρίβει τα χέρια του. Μαζί και οι ομάδες…

ΑΛΛΗ ΝΙΚΗΤΡΙΑ. Στον τελικό που διεξήχθη το περασμένο Σάββατο στο Βερολίνο η Μπαρσελόνα ήταν η μεγάλη νικήτρια, ωστόσο η φιναλίστ Γιουβέντους ήταν εκείνη που… τίναξε την μπάνκα στον αέρα! Τα κέρδη της «Μεγάλης Κυρίας», απ’ την πορεία της στο φετινό τουρνουά, ανήλθαν σε 63 εκατ. ευρώ έναντι 57,9 εκατ. της κατόχου του τροπαίου, διαφορά που εντοπίζεται στο αυξημένο market pool (δηλαδή στην αναλογική αξία της τηλεοπτικής αγοράς κάθε χώρας) που καρπώθηκε η ιταλική ομάδα, ως η μοναδική -μαζί με τη Ρόμα- εκπρόσωπος της Ιταλίας στους ομίλους του UCL. Αντιθέτως το ισπανικό ποσό επιμερίστηκε στα τέσσερα…

Παρ’ όλα αυτά, η Μπαρσελόνα, μετρώντας τέσσερις ανόδους στην κορυφή της Ευρώπης την τελευταία εννιαετία, συνεχίζει να αναρριχάται και στην κατάταξη των πιο εμπορικών συλλόγων. Βάσει σχετικής έκθεσης του «Forbes», οι «μπλαουγκράνα» βρίσκονται πίσω μονάχα απ’ την «αιώνια» εχθρό τους, Ρεάλ Μαδρίτης, στη λίστα με τις ομάδες που έχουν τη μεγαλύτερη οικονομική αξία, γεγονός που αποτυπώνεται στις συμφωνίες που ‘χουν υπογράψει. Από χορηγίες το καταλανικό κλαμπ αποκομίζει περί τα 210 εκατ. ευρώ ετησίως, με τη μερίδα του λέοντος να προέρχεται απ’ το «Qatar Foundation», που προβάλλεται στο μπροστινό μέρος της φανέλας. Απ’ την άλλη πλευρά, η Γιουβέντους κερδίζει από χορηγίες περί τα 85 εκατ. ευρώ το χρόνο…

Για την σπουδαιότητα του Champions League, αλλά και για την επίδραση που έχει στο διεθνές αθλητικό –κι επιχειρηματικό- γίγνεσθαι, είναι ιδιαιτέρως χαρακτηριστική η έκθεση της ανεξάρτητης συμβουλευτικής εταιρείας αποτίμησης περιουσιακών στοιχείων «Brand Finance», η οποία συμπεριέλαβε 16 συμμετέχουσες ομάδες στο UCL στις είκοσι πρώτες της λίστας εκείνων, που διαθέτουν το ισχυρότερο brand name στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Κορυφαία, με εμπορική αξία που υπερβαίνει το 1 δισ. ευρώ, θεωρείται η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (κι ας μη συμμετείχε φέτος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις), ενώ το πρώτο κλαμπ εκτός γηραιάς ηπείρου συναντάται στην 43η θέση (η βραζιλιάνικη Σάο Πάουλο).

 
 

ΠΗΓΗ





ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αυτές είναι οι κρατικές εταιρείες που συμφώνησε να πουλήσει η κυβέρνηση

Με (σχετική) βεβαιότητα και πάντοτε υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξει εκτροχιασμός της οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας, πέντε ιδιωτικοποιήσεις ή αξιοποιήσεις όπως είναι η τρέχουσα ορολογία της εποχής (sic) δείχνουν πως θα προχωρήσουν χωρίς μεγάλες ανατροπές.

Αυτές είναι η πώληση του 51% του ΟΛΠ (κυρίως για λόγους που σχετίζονται με το φλερτ με την Κίνα και τις αφόρητες πιέσεις από το Πεκίνο ), των 15 περιφερειακών αεροδρομίων (κυρίως γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε διαφορετικά εκ του νόμου), αυτή του Αστέρα (κυρίως διότι η Εθνική τράπεζα είναι επισπεύδουσα), η ΤΡΑΙΝΟΣΕ (κυρίως διότι διαφορετικά θα πρέπει να ανακτήσουμε τις παράνομες κρατικές επιδοτήσεις στον ΟΣΕ) και το Ελληνικό (διότι υπάρχει υπογεγραμμένη σύμβαση και ρήτρες και εγκρίσεις από το ΣτΕ). Αυτή συνοπτικά είναι η τρέχουσα πραγματικότητα παρά το γεγονός ότι η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ φαίνεται πως και ιδέες και ικανότητες και διάθεση έχει να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με στόχο την ύπαρξη υπεραξιών για την οικονομία μακροπρόθεσμα και όχι απλώς εισπρακτικά, στην συναλλαγή. Αν όμως δεν υπήρχαν οι νομικές δεσμεύσεις και οι πιέσεις των ξένων το σίγουρο είναι πως τίποτα άλλο δεν θα προχωρούσε. Ακόμα και στις παραπάνω περιπτώσεις πολλά ζητήματα παραμένουν έωλα.

Χαρακτηριστική είναι η απόσταση που χώριζε κυβέρνηση και δανειστές ακόμα και τις τελευταίες αυτές ημέρες. Οι τελευταίοι ζητούν να προχωρήσει ως έχει ολόκληρο το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μαζί με την πώληση του ΑΔΜΗΕ και της "μικρής ΔΕΗ", κόκκινο πανί αμφότερα για τον de facto ηγέτη της εσωκομματικής αριστερής αντιπολίτευσης Π. Λαφαζάνη. Η κυβέρνηση στη δική της πρόταση υποστηρίζει μόνο συγκεκριμένο αριθμό εν εξελίξει διαγωνισμών με ελάχιστες νέες προκηρύξεις. Οι δανειστές από την άλλη ζητούν να καθοριστεί ακόμα και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα αξιοποίησης (sic) για όλα τα περιουσιακά στοιχεία που βρίσκονταν στο ΤΑΙΠΕΔ στις 31 Δεκεμβρίου του 2014 και να εγκριθεί μάλιστα από το υπουργικού συμβούλιο για να μην καθυστερούν κατά το δοκούν οι απαραίτητες Κοινές Υπουργικές αποφάσεις.

Άμεση ολοκλήρωση

Ειδικότερα συγκεκριμένης αναφοράς άμεσης ολοκλήρωσης των δανειστών τυγχάνουν οι διαγωνισμοί του ΟΛΠ, του ΟΛΘ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, της Εγνατίας Οδού, του Ελληνικού και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Ζητείται επίσης να ανακοινωθούν επισήμως ημερομηνίες κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών για πλειοψηφικό πακέτο του ΟΛΠ (αυτή έχει προσδιοριστεί για τις 17 Σεπτεμβρίου αλλά δεν έχει επικοινωνηθεί δημοσίως) αλλά και ΟΛΘ το αργότερο μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Ακόμα ζητείται να μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ το 6% που διατηρεί το δημόσιο στον ΟΤΕ ώστε να πωληθεί σε μια προφανή γερμανική προτεραιότητα αν αναλογιστεί κανείς ότι τούτο ενδιαφέρει την Deutsche Telekom. Όπως άλλωστε γερμανικά συμφέροντα πιέζουν και για τα αεροδρόμια. Ειδικά για τα περιφερειακά αεροδρόμια ζητείται να προχωρήσει η παραχώρησή τους στον πλειοδότη του διαγωνισμού, δηλαδή το σχήμα υπό την γερμανική Fraport άμεσα.

Στην πρόταση των εταίρων μας το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων (της προηγούμενης κυβέρνησης που θέλουν να εφαρμοστεί) τίθεται στόχος εσόδων 22 δισ. ευρώ μέχρι το 2022 και συγκεκριμένοι ετήσιοι στόχοι εσόδων (εξαιρουμένων των τραπεζών) για τα έτη 2015, 2016 και 2017. Τα έσοδα αυτά για τους δανειστές σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να πάνε πουθενά αλλού παρά στο χρέος. Αντίθετα, η κυβέρνηση θέλει τμήμα των εσόδων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, που δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 2,2 δισ. από σήμερα μέχρι το 2019 κατά την πρότασή της , να κατευθύνεται για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων όπως προβλέπουν οι προγραμματικές της δηλώσεις και επιπλέον ένα ποσοστό να αξιοποιηθεί για τη στήριξη Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Από το κείμενο της κυβέρνησης φαίνεται πως ελάχιστοι νέοι διαγωνισμοί πώλησης κρατικών εταιρειών θα προχωρήσουν. Γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στην πώληση ποσοστού της "Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών" που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Σπάτων καθώς και της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Από την πώληση μετοχών της ΔΑΑ προβλέπονται έσοδα 250 εκατ. ευρώ, ενώ από την παραχώρηση της Εγνατίας, 50 εκατ. ευρώ για το 2016 και στη συνέχεια 10 εκατ. ευρώ ετησίως. Υπουργοί έχουν εξαγγείλει πολλές φορές πως το δημόσιο θα διατηρήσει πλειοψηφικό πακέτο μετοχών σε εταιρείες διαχείρισης υποδομών όπως η Αερολιμήν Αθηνών, η εταιρεία διαχείρισης της Εγνατίας τα λιμάνια κλπ κλπ. Τούτο δεν επιβεβαιώνεται ή έστω κατοχυρώνεται εμμέσως από την «ελληνική πρόταση»…


ΠΗΓΗ



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αυτοί (δηλαδή εμείς) θα πληρώσουν το κόστος της συμφωνίας - Όλος ο κατάλογος

Μπορεί το τελικό ποσό του πακέτου νέων μέτρων να μην έχει κλειδώσει ακόμη όμως, έχει καταστεί σαφές ότι ο λογαριασμός θα κυμαίνεται ανάμεσα στα δύο και τρία δισεκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2015. Το ερώτημα τώρα, είναι ποιοι θα πληρώσουν αυτό τον λογαριασμό και πότε.

Το ποια θα είναι τα θύματα, έχει σχεδόν αποσαφηνιστεί. Πρακτικά, από τη στιγμή που θα αλλάξουν συντελεστές ΦΠΑ, δεν θα γλιτώσει κανείς. Απλώς σε άλλους, ο λογαριασμός θα έρθει πολύ πιο βαρύς καθώς εκτός από τον ΦΠΑ θα κληθούν να πληρώσουν και άλλα μέτρα. Ο κατάλογος των θυμάτων της επερχόμενης συμφωνίας, περιλαμβάνει τους εξής:

1. Φορολογούμενοι με απολαβές άνω των 20-30 χιλιάδων ευρώ: Θα πληγούν από την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Το πρόσθετο βάρος -κατ’ ελάχιστον 220 εκατ. ευρώ χωρίς να αποκλείεται ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση λόγω του ότι αναζητούνται επιπλέον μέτρα- θα το σηκώσουν όλα τα φυσικά πρόσωπα πλην αυτών που δεν θα έχουν εισοδήματα μέχρι το όριο που θα τεθεί (σ.σ.: μέχρι στιγμής είναι στα 30.000 ευρώ χωρίς να αποκλείεται περαιτέρω μείωση στις 20.000 ευρώ). Τα θύματα, διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: Στην πρώτη κατηγορία, μισθωτοί και συνταξιούχοι, θα δουν άμεσα τις συνέπειες από την αύξηση των συντελεστών καθώς θα αποτυπωθούν ως αύξηση των κρατήσεων και μείωση των καθαρών αποδοχών. Μάλιστα, η αύξηση των συντελεστών υπολογισμού της εισφοράς αλληλεγγύης, θα ισχύσει αναδρομικά από 1/1/2015. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ήδη για όσους έχουν εισοδήματα πάνω από το όριο που θα αποφασιστεί (30.000 ευρώ ή χαμηλότερα) έχει ήδη δημιουργηθεί ένα… χρέος το οποίο θα πρέπει να κάποιο τρόπο να αποπληρωθεί. Το ευνοϊκό σενάριο είναι ότι θα καταβληθεί με το εκκαθαριστικό του 2016. Στην δεύτερη κατηγορία είναι όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες φορολογουμένων (ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες κλπ) οι οποίοι είναι βέβαιο ότι θα πληρώσουν με το εκκαθαριστικό της επόμενης χρονιάς.

2. Ιδιοκτήτες αυτοκινήτων: Οι εξαγγελθείσες από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των αυτοκινήτων, είναι βέβαιο ότι θα φέρουν επιβαρύνσεις για χιλιάδες οδηγούς. Ποιοι θα πληρώσουν περισσότερα; Οι οδηγοί ανασφάλιστων ΙΧ και αυτοκινήτων που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, θεωρείται βέβαιο ότι θα βάλουν το χέρι στην τσέπη καθώς έχει αποφασιστεί οι ανασφάλιστες και οι παραβάτες να εντοπιστούν με ηλεκτρονικούς ελέγχους και να πληρώσουν. Ο κατάλογος όμως δεν σταματά εδώ. Αποφασισμένη θεωρείται η αύξηση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα ΙΧ άνω των 2500 κυβικών (ενδεχομένως και 2000 κυβικών). Επίσης, είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να «ψαλιδιστεί» το όριο απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής των τελών κυκλοφορίας (σ.σ.: σήμερα δεν πληρώνουν ΙΧ που εκπέμπουν λιγότερα από 100 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο). Αυτό θα σημαίνει ότι οδηγοί που το 2015 δεν πλήρωσαν τέλη, για το 2016 θα πληρώσουν. Ανοικτό επίσης είναι το ενδεχόμενο να υπάρξει επιβάρυνση για τους κατόχους πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων (σ.σ.: το δημόσιο χάνει έσοδα από την αύξηση της πετρελαιοκίνησης καθώς ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης είναι πολύ μικρότερος από τον ειδικό φόρο στη βενζίνη). Τέλος, έχει προαναγγελθεί αύξηση επιβάρυνσης στα παλαιά ΙΧ ενώ είναι βέβαιο, εφόσον προχωρήσουμε σε υπολογισμούς φόρων με βάση την αξία, ότι θα επιβαρυνθούν ιδιοκτήτες και υποψήφιοι αγοραστές αυτοκινήτων μεγάλης αξίας αλλά μικρού κυβισμού.

3. Κάτοχοι σκαφών αναψυχής: Έχει εξαγγελθεί η επέκταση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης και στους ιδιοκτήτες των σκαφών αναψυχής. Δύο τα σενάρια: ο φόρος να επιβληθεί σε σκάφη άνω των πέντε μέτρων (αυτό είναι το δυσμενές σενάριο) ή να περιοριστεί σε σκάφη άνω των 10 μέτρων. Σε κάθε περίπτωση, ο φόρος θα υπολογίζεται επί των τεκμηρίων με συντελεστές που θα φτάνουν έως και το 13%.

4. Κερδοφόρες επιχειρήσεις: Ο πέλεκυς θα είναι βαρύς. Αν αποφασιστεί η έκτακτη εισφορά να επιβληθεί με το μοντέλο του 2009, τότε η επιβάρυνση θα περιοριστεί σε πολύ λίγες εταιρείες (λιγότερες από 200) με κέρδη άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Αν όμως ισχύσει το μοντέλο του 2010, τότε θα επιβαρυνθούν εταιρείες με κέρδη άνω των 100.000 ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση, θα πληρώσουν περίπου 160.000 εταιρείες. Οι συντελεστές, θα φτάνουν έως και το 10%

5. Καταναλωτές: Το νέο καθεστώς ΦΠΑ θα φέρει επιβαρύνσεις τουλάχιστον 1,2-1,4 δισεκατομμύρια ευρώ και το βάρος θα μοιραστεί στο σύνολο των καταναλωτών. Μεγάλο βάρος θα σηκώσουν όσοι διανυκτερεύσουν στα ξενοδοχεία ενώ ακριβότερος θα γίνει και ο λογαριασμός των σούπερ μάρκετ.
Και αυτό διότι ένα πολύ μεγάλο μέρος των πρόσθετων εσόδων, θα προέλθει από κατηγορίες τροφίμων που θα «μετακομίσουν» από το 13% που είναι σήμερα, στο 23%. Το μεγάλο ερώτημα είναι το τι θα γίνει με τη ΔΕΗ. Η επιβάρυνση αν προχωρήσει η αύξηση κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, θα είναι μεγαλύτερη των 150 εκατ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

6. Αγοραστές πετρελαίου θέρμανσης: Το έχουν ζητήσει οι δανειστές αλλά είναι πολύ πιθανό να γίνει αποδεκτό από την κυβέρνηση. Το αίτημα αφορά στην κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης το οποίο κατά τη φετινή σεζόν, φέρεται να έχει κοστίσει πάνω από 250 εκατ. ευρώ. Υπάρχει το ενδεχόμενο να «ψαλιδιστούν» τα εισοδηματικά κριτήρια έτσι ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των δικαιούχων. Φέτος, το επίδομα πρέπει να εισπράξουν (ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η καταβολή) περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια καταναλωτές.

7. Νησιώτες: Στο τραπέζι παραμένει η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών στα νησιά που κοστίζει 350 εκατ. ευρώ. Οι ανατιμήσεις θα είναι κατά μέσο όρο 3-4% και ισοδυναμούν με αντίστοιχη μείωση εισοδημάτων

Δείτε ποιοι γλιτώνουν από την υπερβολική φορολόγηση ΕΔΩ
 

ΠΗΓΗ




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πώς θα πληρώσετε τον λογαριασμό της ΔΕΗ σε πολλες δόσεις

Ένα νέο πρόγραμμα διακανονισμών που θα περιλαμβάνει περισσότερες δόσεις και μείωση της προκαταβολής επί της συνολικής οφειλής που θα πρέπει να καταβάλει κάποιος για να ενταχθεί σε αυτό, προωθεί η ΔΕΗ προκειμένου να περιορίσει τις ανεξόφλητες οφειλές ρεύματος που σήμερα φτάνουν στα 1,9 δισ ευρώ.

 Το πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποφάσισε να λύσει η διοίκηση της ΔΕΗ, η οποία προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εγκρίνει το νέο πρόγραμμα διακανονισμών, ενώ εξετάζεται να καλυφθεί το νομικό κενό που επιτρέπει σε καταναλωτές που χρωστούν μεγάλα ποσά να μεταπηδούν σε άλλες εταιρείες, χωρίς πριν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Βέβαια η Δοικηση της εταιρίας προς το παρόν κρατά κλειστά τα χαρτιά της για τις λεπτομέρειες του προγράμματος, ωστόσο πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει θέλουν τον αριθμό των δόσεων να εξαρτάται από το βαθμό συνέπειας του οφειλέτη.

Τα σενάρια

Τα σενάρια κάνουν λόγο ότι για τους καταναλωτές που έχουν οφειλές ο αριθμός θα ξεπερνά το όριο των 16 δόσεων, ενώ για τους ευάλωτους που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο να ξεπερνούν ακόμα και τις 40.

Επίσης, αναμένεται να μειωθεί το «πλαφόν» του 25% επί του ποσού ενός διμηνιαίου λογαριασμού που ισχύει σήμερα ως ελάχιστη καταβολή τον μήνα. Τέλος, η προκαταβολή αναμένεται να μειωθεί από το 20% -που είναι τώρα- γύρω στο 10%.

Άλλα σενάρια αναφέρουν ότι το ποσό των δόσεων που θα κυμαίνεται, ανάλογα με την οφειλή, να φτάνει ακόμα και τις 80 δόσεις. Επίσης, υπάρχει και το σενάριο να υιοθετηθεί ένα ειδικό πλαίσιο ρυθμίσεων οφειλών των επιχειρήσεων που έχουν εποχικό χαρακτήρα, όπως είναι οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού.

Σημειώνεται πως σήμερα οι 16 δόσεις αφορούν στους πελάτες της ΔΕΗ που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου, καθώς για τους τελευταίους οι δόσεις φτάνουν σήμερα ακόμη και τις 40.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τζόζεφ Στίγκλιτς για δανειστές: «Ανεύθυνοι, ερασιτέχνες, εμμονικοί, παράλογοι, ψεύτες, επικίνδυνοι»

Κυριολεκτικά κόλαφο για τους δανειστές αποτελεί το τελευταίο άρθρο του αμερικανού νομπελίστα οικονομολόγου Τζόζεφ Στίγκλιτς στο Project Syndicate, όπου, όχι μόνο κατακεραυνώνει τις εγκληματικές πολιτικές τις οποίες υποχρέωσαν να ακολουθήσει η χώρα αλλά και αμφισβητεί ευθέως ακόμη και την όποια στοιχειώδη επιστημονική τους επάρκεια, επισημαίνοντας τους κινδύνους που επισείουν οι εμμονικές πολιτικές τους όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη.

«Οι ηγέτες της ΕΕ συνεχίζουν να παίζουν ένα παιγνίδι ακραίας πολιτικής με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις αξιώσεις των πιστωτών της καλύπτοντας πολύ περισσότερο από το μισό δρόμο», επισημαίνει συγκεκριμένα.

«Ωστόσο η Γερμανία και οι λοιποί πιστωτές της Ελλάδας συνεχίζουν να αξιώνουν να ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα το οποίο έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτυχημένο και το οποίο λίγοι οικονομολόγοι πίστεψαν ποτέ ότι θα μπορούσε, μπορεί ή θα έπρεπε να εφαρμοστεί» επισημαίνει ο Αμερικανός οικονομολόγος.

Η δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας από ένα πολύ μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα σε ένα πλεόνασμα ήταν κάτι το σχεδόν άνευ προηγουμένου, αλλά η αξίωση να επιτύχει η χώρα ένα πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ ήταν παράλογη, υπογραμμίζει ο διεθνής οικονομολόγος.

Δυστυχώς την εποχή που η «τρόικα» περιέλαβε για πρώτη φορά αυτήν την ανεύθυνη αξίωση στο διεθνές οικονομικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, οι αρχές της χώρας δεν είχαν άλλη επιλογή από το να την δεχθούν, σημειώνει.

Η παράνοια της επιμονής στην εφαρμογή του προγράμματος αυτού είναι ιδιαίτερα εμφανής τώρα, με δεδομένη την μείωση 25% του ΑΕΠ που έχει υποστεί η Ελλάδα από τότε που άρχισε η κρίση, προσθέτει εξάλλου και επισημαίνει ότι η τρόικα έκρινε πολύ λανθασμένα τις μακροοικονομικές συνέπειες του προγράμματος που επέβαλε.

Οι προβλέψεις της τρόικας ήταν εσφαλμένες και αυτό γινόταν επανειλημμένως και όχι σε μικρό, αλλά σε μεγάλο ποσοστό, επισημαίνει και υπογραμμίζει ότι οι Έλληνες ψηφοφόροι είχαν δίκιο που ζήτησαν μια αλλαγή πορείας, όπως και η κυβέρνησή τους που αρνείται να δεχθεί ένα βαθειά ελαττωματικό πρόγραμμα.

Με αυτό το δεδομένο, υπάρχει περιθώριο για μια συμφωνία: η Ελλάδα έχει δηλώσει σαφώς ότι προτίθεται να δεσμευτεί σε συνεχιζόμενες μεταρρυθμίσεις και έχει υποδεχθεί θετικά την βοήθεια της Ευρώπης στην εφαρμογή ορισμένων από αυτές. Μια δόση πραγματικότητας από την πλευρά των πιστωτών της Ελλάδας, όσον αφορά το τι μπορεί να επιτευχθεί και τις μακροοικονομικές συνέπειες διαφορετικών δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, μπορεί να προσφέρει την βάση για μια συμφωνία η οποία θα ήταν καλή όχι μόνον για την Ελλάδα, αλλά για όλη την Ευρώπη.

Ορισμένοι στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην Γερμανία, δείχνουν αδιαφορία για μια ελληνική έξοδο από την ευρωζώνη και ισχυρίζονται ότι η αγορά έχει ήδη αξιολογήσει μια έξοδο. Ωστόσο πιστεύω ότι οι απόψεις αυτές υποτιμούν όχι μόνον τους σημερινούς, αλλά και τους μελλοντικούς κινδύνους.

Ένας παρόμοιος βαθμός αδιαφορίας υπήρχε και στις ΗΠΑ πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers τον Σεπτέμβριο του 2008, επισημαίνει εξηγώντας ότι το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα εξακολουθεί να αισθάνεται τους μετασεισμούς της κατάρρευσης της Lehman και οι τράπεζες να μην είναι διαφανείς και επομένως να διατρέχουν κίνδυνο.

Με δεδομένη την γεωπολιτική αστάθεια, ο αρθρογράφος προειδοποιεί ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης, αλλά και του κόσμου, η εμφάνιση μίας χώρας στη περιφέρεια της Ευρώπης, αποξενωμένης από τις γειτονικές χώρες, με την Μέση Ανατολή σε αναταραχή, με τη Δύση να προσπαθεί να ανασχέσει την επιθετικότητα της Ρωσίας και την Κίνα να φέρνει αντιμέτωπο τον δυτικό κόσμο με νέες οικονομικές και στρατηγικές πραγματικότητες.

Η στιγμή δεν είναι κατάλληλη για ευρωπαϊκή διχόνοια, προειδοποιεί ο Στίγκλιτς.

Η ελλιπής κατανόηση των οικονομικών από τους ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και οι πολιτικές συνθήκες, δεν επέτρεψαν τη δημιουργία ενός θεσμικού πλαισίου που να ανταποκρίνεται στο όραμα του κοινού νομίσματος, διαπιστώνει ο αμερικανός οικονομολόγος επισημαίνοντας ότι, αντί της επιδιωκόμενης ευημερίας, την οποία ευαγγελιζόταν η νομισματική ένωση, “είναι δύσκολο να εντοπισθεί το παραμικρό θετικό αποτέλεσμα που είχε για την ευρωζώνη” η εισαγωγή του ευρώ κατά την περίοδο πριν από την κρίση.

Τις επόμενες λίγες εβδομάδες θα απαντηθεί το υπαρξιακό ερώτημα, εάν οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι σε θέση να συνδυάσουν μια στάλα οικονομικής αντίληψης με ένα όραμα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, στοιχεία από τα οποία εξαρτάται το μέλλον της Ευρώπης, καταλήγει.




πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!