EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Cine πρόταση - Προτείνουμε «Η Χώρα του Αύριο» (Tomorrowland: A World Beyond - 2015) του Μπραντ Μπερντ (Η.Π.Α.)

«Η Χώρα του Αύριο» (Tomorrowland: A World Beyond - 2015) του Μπραντ Μπερντ (Η.Π.Α.)

Μία έξυπνη και αισιόδοξη έφηβη (Μπριτ Ρόμπερτσον) με έντονες επιστημονικές αναζητήσεις, γνωρίζει κάτω υπό περίεργες συνθήκες, ένα πρώην παιδί θαύμα και νυν απογοητευμένο, γκριζομάλλη εφευρέτη (Τζορτζ Κλούνεϊ). Οι δυο τους θα αναλάβουν μια επικίνδυνη αποστολή, καθώς θα αποκαλύψουν τα μυστικά ενός αινιγματικού μέρους, χαμένου κάπου στον χώρο και στον χρόνο, που ακούει στο όνομα "Η Χώρα του Αύριο" (Tomorrowland). Αυτό που καλούνται να κάνουν, θα αλλάξει τους ίδιους, αλλά και τον κόσμο για πάντα.

Ο δύο φορές βραβευμένος με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων, Μπραντ Μπερντ
(The Incredibles - 2004, Ratatouille - 2007), τέσσερα χρόνια μετά το "Mission: Impossible - Ghost Protocol", επιστρέφει με τη νέα του δημιουργία. Με οδηγό το έξυπνο σενάριο του ταλαντούχου Damon Lindelof (Lost TV Series 2004–2010, Prometheus - 2012), με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας, περιπέτειας αλλά και με την υπογραφή της Disney, το "Tomorrowland" αποτελεί το blockbuster φιλμ της κινηματογραφικής εβδομάδας, αλλά παράλληλα και μία αξιόλογη πρόταση, για τους λάτρεις του είδους.

Μία φαντασμαγορική περιπέτεια γεμάτη μυστήριο, δράση και εκπλήξεις με εντυπωσιακά σκηνικά, καθώς το φιλμ διαδραματίζεται σ' ένα παραμυθένιο παράλληλο σύμπαν, όπου εκτός από τον Τζορτζ Κλούνεϊ και την Μπριτ Ρόμπερτσον (Under the Dome TV Series), στο καστ συναντάμε επίσης τους: Τζούντι Γκριρ, Κάθριν Χαν, Κρις Μπάουερ, Ράφι Κάσιντι και τον Χιου Λόρι (House M.D. TV Series - 2004–2012).


         



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Γνωρίζετε τη διαφορά ανάμεσα στα Βιοομοειδή και τα Γενόσημα φάρμακα;

ΚΑΘΕ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ, ΟΠΩΣ ΕΝΑ ΔΑΚΤΥΛΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ

Οι βιολογικοί παράγοντες είναι μεγάλα, σύνθετα μόρια που αναπτύσσονται μέσα σε ζωντανά κύτταρα.

Οι περισσότεροι βιολογικοί παράγοντες είναι πρωτεΐνες, συνήθως σε ενέσιμη μορφή. Τα μικρά φαρμακευτικά μόρια παράγονται ακολουθώντας με ακρίβεια μια χημική φόρμουλα και χορηγούνται συνήθως ως χάπια.

Τα βιοομοειδή (biosimilars) δεν είναι γενόσημα βιολογικών παραγόντων, δεδομένου ότι είναι αδύνατον να παραχθεί ένα ακριβές αντίγραφο ενός βιολογικού παράγοντα.

Οι διαδικασίες παραγωγής και οι κυτταρικές σειρές του ξενιστή ενός βιολογικού παράγοντα είναι μοναδικές και ανήκουν στην ιδιοκτησία της κάθε φαρμακευτικής εταιρείας και δεν μπορούν να αντιγραφούν.

Ένα τυπικό μονοκλωνικό αντίσωμα (mAb), για παράδειγμα, έχει περίπου 1400 αμινοξέα, και η αλλαγή ακόμη και ενός από αυτά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τον τρόπο δράσης του βιολογικού παράγοντα.10,11

Οι εταιρείες που παράγουν βιοομοειδή πρέπει να εξασφαλίσουν επαρκείς αναλύσεις προκειμένου να επιδείξουν υψηλό βαθμό ομοιότητας μεταξύ πρωτότυπων βιολογικών παραγόντων και βιοομοειδών, πριν από τη διενέργεια μελετών φάσης III.

Η ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΕΓΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΒΙΟΟΜΟΕΙΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ

Η ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΟΜΟΕΙΔΩΝ ΑΠΑΙΤΕΙ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο συμφωνούν ότι η διαδικασία έγκρισης των γενοσήμων μικρών φαρμακευτικών μορίων δεν θα είναι επαρκής για τα βιοομοειδή. τα βιοομοειδή θα πρέπει να αποδείξουν σε κλινικές μελέτες πως η διαφορά τους από τους πρωτότυπους βιολογικούς παράγοντες δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, ο αριθμός και το μέγεθος των κλινικών μελετών μπορεί να μην είναι απαραίτητα τα ίδια με του πρωτότυπου βιολογικού παράγοντα.

Η διαδικασία έγκρισης των πρωτοτύπων βιολογικών παραγόντων περιλαμβάνει αρκετές φάσεις κλινικών μελετών, ξεκινώντας από μελέτες σε ζώα και τελειώνοντας με μεγάλης κλίμακας μελέτες σε ανθρώπους (Κλινικές Μελέτες Φάσης ΙΙΙ).

ΙΣΟΡΡΟΠΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΞΙΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ

Είναι σημαντικό να παρέχεται πρόσβαση για όσο το δυνατόν περισσότερους ασθενείς στα δυνητικά οφέλη των βιολογικών παραγόντων και τα βιοομοειδή μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη αυτού του στόχου. Μια εξίσου και ίσως πιο σημαντική παράμετρος είναι η διασφάλιση της ασφάλειας και της ευημερίας των ασθενών σε όλα τα στάδια της ανάπτυξης, της έγκρισης και της παρακολούθησης τόσο των βιοομοειδών όσο και των πρωτότυπων βιολογικών παραγόντων.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί καλύτερα εφόσον στηρίζεται σε έγκυρα επιστημονικά δεδομένα.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΤΩΝ ΒΙΟΟΜΟΕΙΔΩΝ:
ΑΣΦΑΛΕΙΑ (SAFETY)

Για όλους τους βιολογικούς παράγοντες, όπως και για τα μικρά μόρια, απαιτείται παρακολούθηση της ασφάλειας σε όλη τη διαδικασία ανάπτυξής τους καθώς και μετά από την έγκρισή τους. Αυτή ισχύει τόσο για τους πρωτότυπους βιολογικούς παράγοντες όσο και για τα βιοομοειδή.

Η παρακολούθηση πιθανών ανεπιθύμητων ενεργειών γίνεται μέσω ενός προγράμματος, που ονομάζεται «φαρμακοεπαγρύπνηση». Αν τα βιοομοειδή έχουν την ίδια ονομασία, όπως ο πρωτότυπος βιολογικός παράγοντας, θα μπορούσε να προκληθεί σύγχυση στην παρακολούθηση ανεπιθύμητων ενεργειών σχετιζόμενων, τόσο με τον πρωτότυπο βιολογικό παράγοντα όσο και με το βιοομοειδές του.

ΑΝΤΑΛΛΑΞΙΜΟΤΗΤΑ (INTERCHANGEABILITY)

Το γενόσημο φάρμακο ενός μικρού μορίου θεωρείται ανταλλάξιμο με το πρωτότυπο φάρμακο που αντιγράφει, επειδή η δραστική ουσία του είναι ένα ακριβές αντίγραφο. εάν επιτρέπεται από την τοπική νομοθεσία, μπορεί να υποκαταστήσει το πρωτότυπο φάρμακο για οποιαδήποτε εγκεκριμένη ένδειξη.
Στην περίπτωση των βιοομοειδών, αυτό είναι σαφώς πιο περίπλοκο, γιατί τα βιοομοειδή δεν είναι ακριβή αντίγραφα των πρωτότυπων βιολογικών παραγόντων.

Εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι διαφορετικές δραστικές θέσεις του προϊόντος αναφοράς ή διαφορετικοί υποδοχείς των κυττάρων-στόχων εμπλέκονται στις διάφορες ενδείξεις, ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετα στοιχεία για να δικαιολογήσουν την επέκταση των δεδομένων ασφάλειας και αποτελεσματικότητας της ένδειξης που μελετήθηκε στη μελέτη φάσης ΙΙΙ.

ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (AUTOMATIC SUBSTITUTION)

Αυτόματη υποκατάσταση σημαίνει ότι ένα φάρμακο μπορεί να υποκατασταθεί από ένα άλλο χωρίς να λάβει γνώση ο θεράπων ιατρός. Αυτό συνήθως μπορεί να γίνει από τον φαρμακοποιό αλλά και από το σύστημα υγείας. Στην περίπτωση των βιοομοειδών, ο καθορισμός της ανταλλαξιμότητας είναι πολύ πιο σύνθετος.

Ανάλογα με τη διαχείριση των βιοομοειδών και των βιολογικών παραγόντων αναφοράς στην κλινική πράξη σε εθνικό επίπεδο, η ανταλλαξιμότητα ή όχι των βιολογικών παραγόντων μπορεί να διαφέρει.

Οι εταιρείες παραγωγής βιοομοειδών καλούνται να εξετάσουν αυτές τις πτυχές, ως μέρος του σχεδίου διαχείρισης κινδύνου, και διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με την αλλαγή θα πρέπει να αξιολογούνται προσεκτικά κατά την αναφορά των ανεπιθύμητων ενεργειών.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ;

Βιολογικοί παράγοντες είναι μεγάλα, σύνθετα μόρια, συνήθως πρωτεΐνες, που αναπτύσσονται σε ζωντανά κύτταρα. Δημιουργούνται υπό αυστηρά ελεγχόμενες συνθήκες, με πολλά ενδιάμεσα βήματα για να εξασφαλισθεί η ποιότητα και η σταθερότητα του τελικού προϊόντος. Οι βιολογικοί παράγοντες σχεδόν πάντα χορηγούνται με ένεση ή έγχυση.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ

Μερικά παραδείγματα βιολογικών παραγόντων είναι:

•Τα εμβόλια
• Η ινσουλίνη
• Η αυξητική ορμονή
• Η ερυθροποιητίνη
• Τα μονοκλωνικά αντισώματα

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟ ΜΟΡΙΟ;

Τα μικρά φαρμακευτικά μόρια είναι χημικά μόρια, που προκύπτουν συνδυάζοντας συγκεκριμένες χημικές ουσίες σε μια καθορισμένη σειρά χημικών αντιδράσεων, χρησιμοποιώντας έναν χημικό τύπο. Επειδή αυτά τα μόρια είναι πολύ μικρότερα και περιλαμβάνουν πολύ λιγότερα στάδια παραγωγής συγκριτικά με τους βιολογικούς παράγοντες, είναι πιο εύκολο να αντιγραφούν. Αυτό το είδος φαρμάκου συνήθως λαμβάνεται από το στόμα σε μορφή χαπιού.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΒΙΟΟΜΟΕΙΔΕΣ (BIOSIMILAR);

Τα βιοομοειδή είναι βιολογικοί παράγοντες που αναπτύχθηκαν για να είναι παρόμοια με ένα ήδη εγκεκριμένο βιολογικό παράγοντα, γνωστό ως πρωτότυπος ή αναφοράς βιολογικός παράγοντας. Όπως υποδηλώνει το όνομα, τα βιοομοειδή είναι παρόμοια αλλά όχι εντελώς ίδια με τον πρωτότυπο βιολογικό παράγοντα.

ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΒΙΟΟΜΟΕΙΔΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΜΕ ΕΝΑ ΓΕΝΟΣΗΜΟ;

Όχι. Τα γενόσημα έχουν ενεργά συστατικά που είναι ταυτόσημα με το πρωτότυπο προϊόν. Τα βιοομοειδή δεν είναι γενόσημοι βιολογικοί παράγοντες, επειδή είναι αδύνατο να παραχθεί ένα ακριβές αντίγραφο ενός βιολογικού φαρμάκου. Κάθε βιολογικός παράγοντας είναι μοναδικός, επειδή οι διαδικασίες παρασκευής και οι κυτταρικές σειρές του ξενιστή είναι μοναδικές για κάθε εταιρεία . Για αυτό και δεν μπορεί να αντιγραφεί.

ΠΩΣ ΘΑ ΕΓΚΡΙΘΟΥΝ ΤΑ ΒΙΟΟΜΟΕΙΔΗ;
ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ

Οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο συμφωνούν ότι η διαδικασία για την έγκριση των γενοσήμων μικρών φαρμακευτικών μορίων δεν θα είναι επαρκής για τα βιοομοειδή. Τα βιοομοειδή θα πρέπει να αποδείξουν σε κλινικές δοκιμές πως η διαφορά τους από τους πρωτότυπους βιολογικούς παράγοντες δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα. Ωστόσο, ο αριθμός και το μέγεθος των δοκιμών μπορεί κατ” ανάγκη να μην είναι η ίδια με αυτά των πρωτότυπων.

Η διαδικασία έγκρισης των πρωτότυπων βιολογικών παραγόντων περιλαμβάνει αρκετές φάσεις κλινικών μελετών, ξεκινώντας από μελέτες σε ζώα και τελειώνοντας με μεγάλης κλίμακας μελέτες σε ανθρώπους (μελέτες Φάσης ΙΙΙ). Τυπικά, τουλάχιστον δυο δοκιμές Φάσης ΙΙΙ απαιτούνται σε κάθε ένδειξη για την οποία έχει εγκριθεί ένα βιολογικός παράγοντας.

Η διαδικασία έγκρισης για τα βιοομοειδή περιλαμβάνει συγκριτικές μελέτες in vitro (έξω από το σώμα) και in vivo (εντός του σώματος, συνήθως στα ζώα) για να αξιολογηθεί η φαρμακοδυναμική (πώς το φάρμακο δρα μέσα στον οργανισμό) και η φαρμακοκινητική (πώς το σώμα αντιδρά στο φάρμακο ). Περιλαμβάνει, επίσης, μία ή περισσότερες κλινικές μελέτες σε ασθενείς για τουλάχιστον μία ένδειξη του ήδη αδειοδοτημένου βιολογικού παράγοντα.

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ

Επιπλέον των κλινικών μελετών, πολλές άλλες παράμετροι πρέπει να εξετάζονται προσεκτικά για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια πριν το βιοομοειδές προϊόν εγκριθεί:

• Διαδικασία παρασκευής
• Σύστημα έκφρασης κυττάρου-ξενιστή
• Φαρμακοκινητική
• Φαρμακοδυναμική
• Ανοσογονικότητα

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ;

Οι βιολογικοί παράγοντες παράγονται χρησιμοποιώντας μια σύνθετη διαδικασία παραγωγής που διαρκεί αρκετούς μήνες. 14,15 Στην πραγματικότητα, η διαδικασία παραγωγής ενός βιολογικού παράγοντα απαιτεί πέντε φορές περισσότερους και διαφορετικούς ποιοτικούς ελέγχους συγκριτικά με ένα μικρό φαρμακευτικό μόριο.
 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΝΔΕΙΞΗΣ (INDICATION EXTRAPOLATION);

Επέκταση της ένδειξης σημαίνει ότι η έγκριση ενός βιοομοειδούς έχει επεκταθεί σε πολλαπλές ήδη εγκεκριμένες ενδείξεις του πρωτότυπου βιολογικού παράγοντα, με βάση στοιχεία από την έγκριση μιας μόνο ένδειξης.

Εάν υπάρχουν ενδείξεις ότι διαφορετικές δραστικές θέσεις του προϊόντος αναφοράς ή διαφορετικοί υποδοχείς των κυττάρων-στόχων εμπλέκονται στις διάφορες θεραπευτικές ενδείξεις, ή ότι το προφίλ ασφάλειας του προϊόντος διαφέρει μεταξύ των θεραπευτικών ενδείξεων, μπορεί να χρειαστούν επιπλέον δεδομένα για να δικαιολογήσουν την επέκταση, από την ένδειξη που μελετήθηκε, της ασφάλειας και την αποτελεσματικότητας.
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙΤΑΙ Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΒΙΟΟΜΟΕΙΔΩΝ;
Όλες οι εταιρείες παραγωγής βιολογικών παραγόντων πρέπει να δεσμευτούν για την παρακολούθηση της ασφάλειας, προκειμένου να εγκριθούν για χρήση. Αυτό ισχύει τόσο για τους πρωτοτύπους βιολογικούς παράγοντες όσο και για τα βιοομοειδή. Η παρακολούθηση για πιθανές παρενέργειες (επίσης γνωστή ως «ανεπιθύμητες ενέργειες») γίνεται μέσω ενός προγράμματος που ονομάζεται «φαρμακοεπαγρύπνηση». Αν τα βιοομοειδή έχουν την ίδια ονομασία δραστικής ουσίας με τον αντίστοιχο πρωτότυπο βιολογικό παράγοντα, θα μπορούσε να προκληθεί σύγχυση στον εντοπισμό ανεπιθύμητων ενεργειών τόσο για το πρωτότυπο όσο και για το βιοομοειδές.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΝΤΑΛΛΑΞΙΜΟΤΗΤΑ (INTERCHANGEABILITY);

Ανταλλαξιμότητα σημαίνει ότι ένα φάρμακο μπορεί να υποκατασταθεί από ένα άλλο, επειδή θεωρείται ίδιο ή παρόμοιο, και αναμένεται να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα με το αρχικό φάρμακο. Για παράδειγμα, το γενόσημο ενός μικρού φαρμακευτικού μορίου μπορεί να θεωρηθεί ανταλλάξιμο με το πρωτότυπο που αντιγράφει, επειδή η δραστική ουσία του είναι ακριβές αντίγραφο.

Στα βιοομοειδή, ο καθορισμός της ανταλλαξιμότητας είναι πολύ πιο περίπλοκος, γιατί τα βιοομοειδή δεν είναι ακριβή αντίγραφα των αντίστοιχων πρωτότυπων βιολογικών παραγόντων. Είναι παρόμοια, αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο. Πρέπει να αποδειχθεί ότι είναι παρόμοια και ότι παράγουν το ίδιο αποτελέσματα στο σώμα με τον πρωτότυπο βιολογικό παράγοντα μέσω μελετών τόσο in vitro (έξω από το σώμα) και in vivo (εντός του σώματος, συνήθως σε ζώα) όσο και σε ανθρώπους σε τουλάχιστον μία από τις ενδείξεις του πρωτότυπου βιολογικού παράγοντα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ; (AUTOMATIC SUBSTITUTION) ;

Αυτόματη υποκατάσταση σημαίνει ότι ένα φάρμακο μπορεί να υποκατασταθεί από ένα άλλο χωρίς να λάβει γνώση ο θεράπων ιατρός. Αυτό συνήθως μπορεί να γίνει από τον φαρμακοποιό αλλά και από το σύστημα υγείας. Στην περίπτωση των βιοομοειδών, ο καθορισμός της ανταλλαξιμότητας είναι πολύ πιο σύνθετος.

ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΒΙΟΟΜΟΕΙΔΩΝ;

Όταν εισέρχεται στην αγορά το γενόσημο ενός συμβατικού μικρού φαρμακευτικού μορίου, υπάρχει συνήθως μια απότομη πτώση των τιμών. Τα βιοομοειδή πιθανότατα θα οδηγήσουν σε μικρότερη εξοικονόμηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Αυτό συμβαίνει γιατί οι επενδύσεις που απαιτούνται για την ανάπτυξη ενός βιοομοειδούς υψηλής ποιότητας, το οποίο που είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, είναι απίθανο να ακολουθήσουν τις μειώσεις των τιμών που παρατηρούνται στα γενόσημα.




πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πάνω από 1500 οι νεκροί στην Ινδία από τον καύσωνα – Χάος στα νοσοκομεία

Εξαιρετικά δύσκολη παραμένει η κατάσταση στην Ινδία λόγω του καύσωνα, που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 1500 ανθρώπους σε διάστημα επτά και πλέον ημερών, με τα νοσοκομεία να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στη μαζική προσέλευση των ανθρώπων, των οποίων ο οργανισμός έχει εξαντληθεί από την υπερβολική ζέστη.

Στο κρατίδιο Άντρα Πραντές που έχει πληγεί περισσότερο, 1.020 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από την 18η Μαΐου, αριθμός διπλάσιος σε σύγκριση με τα θύματα που καταγράφθηκαν συνολικά πέρυσι από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Οι γιατροί της περιοχής τονίζουν ότι ποτέ στα χρονικά δεν έχουν καταγραφεί τόσα σοβαρά περιστατικά, με τη θερμοκρασία να αγγίζει κατά τόπους τους 48 βαθμούς Κελσίου, δημιουργώντας μια ανυπόφορη ατμόσφαιρα.

«Τα νοσηλευτικά κέντρα είναι γεμάτα» δήλωσε ο Τζ. Β. Σουμπαράο, γιατρός στο Ινστιτούτο Ιατρικών Επιστημών Ρατζίβ Γκάντι. «Εργάζομαι ως γιατρός σε αυτήν την περιοχή τα τελευταία 40 χρόνια και ποτέ μου δεν είδα τόσα πολλά θύματα που διακομίζονται εδώ να έχουν ήδη υποκύψει», πρόσθεσε.

«Οι φτωχότεροι και οι ηλικιωμένοι, που δεν είναι ενημερωμένοι για τους κινδύνους της θερμοπληξίας, και είναι αυτοί που έχουν περισσότερο πληγεί», εξηγεί ο ίδιος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αριθμός των θυμάτων είναι πιθανόν υποτιμημένος.

Σημειώνεται τέλος, ότι οι μετεωρολόγοι αναμένουν μικρή βελτίωση της κατάστασης στη βόρεια Ινδία μέσα στις επόμενες ημέρες. «Πιστεύουμε ότι το κύμα καύσωνα θα συνεχιστεί για τέσσερις ή πέντε ημέρες ακόμα» δήλωσε ο Μπράχμα Πράκας Γιαντάβ, διευθυντής της μετεωρολογικής υπηρεσίας, του Τμήματος Μετεωρολογία της Ινδίας.




πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους

Τα πάνω κάτω φέρνει η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που βάζει τέλος στην εισφορά αλληλεγγύης κρίνοντάς την αντισυνταγματική. Η απόφαση αφορά μονάχα στους συνταξιούχους και δεν έχει αναδρομική ισχύ, δεν έχουν δηλαδή να λάβουν κάποια χρήματα αναδρομικά.

Με απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αργά χθες τη νύχτα, η επιβολή έκτακτης εισφοράς στους συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 12.000 το χρόνο κρίθηκε αντισυνταγματική.

Με βάση την ίδια απόφαση το κράτος πρέπει άμεσα να παύση τη σχετική παρακράτηση.
Ωστόσο η απόφαση δεν έχει αναδρομική ισχύ. Δεν έχουν να λάβουν κάποιο ποσό αναδρομικά οι συνταξιούχοι και αυτό καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο αναγνώρισε ότι θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στα Ταμεία.

Επί της ουσίας η απόφαση αυτή η οποία είναι δεσμευτική για το κράτος οδηγεί σε αυξήσεις των συντάξεων κάθε μήνα καθώς δεν θα υπάρχει πλέον η παρακράτηση της έκτακτης εισφοράς.

Η επίμαχη εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά με το νόμο 3986/2011 και ίσχυσε αναδρομικά και για τα εισοδήματα του 2010, ενώ παρακρατείται από τις συντάξεις με συντελεστή 1%-4% σε κλιμακούμενο ποσοστό ανάλογα με το ύψος των συντάξεων και ανά κατηγορία συνταξιούχων.

Να διευκρινιστεί ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο το απασχόλησε το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας της εισφοράς αλληλεγγύης μόνο για τους συνταξιούχους του Δημόσιου τομέα και όχι για τους εν ενεργεία εργαζόμενους του δημοσίου και τους απασχολουμένους και συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα.


πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Αιχμάλωτη» της Digea τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2016 η νέα ΕΡΤ

Αιχμάλωτη της Digea παραμένει τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του 2016 η νέα ΕΡΤ που είναι υποχρεωμένη από την 1η Μάιου να καταβάλει και πάλι 1,5 εκ. ευρώ για να μεταδίδει το ψηφιακό της σήμα.

Η ομολογία αυτή του νέου διευθύνοντος συμβούλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας το λουκέτο στους περιφερειακούς σταθμούς, το αβέβαιο αύριο για την ΕΡΤ-3 και η αδυναμία της ΔΕΗ να καταβάλει το ανταποδοτικό τέλος που εισπράττει ήταν αφορμή έντονων διαξιφισμών και το κύκνειο άσμα της συγκυβέρνησης Αντωνιάδου – Τρίμη στην ΕΣΗΕΑ.

Η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων κατήγγειλε το σχέδιο της διαπλοκής και πρότεινε την έκδοση ανακοίνωσης που εκτός από το πρωτοφανές ηθικό ζήτημα της μη ψήφισης Ταγματάρχη από το Κοινοβούλιο θα έθετε και τον έντονο προβληματισμό της ΕΣΗΕΑ για μια ΕΡΤ μόνο στα χαρτιά, χωρίς πρόγραμμα, δίχως προϋπολογισμό και έτοιμες τις λίστες για μετατάξεις εργαζόμενων σε υπουργεία στη ΓΓ Επικοινωνίας σε ΟΤΑ και σε ΔΕΚΟ.

Ακόμη και στο φινάλε της θητείας τους όμως Κατσίμη Γυπάκη Αντωνιάδου και Γιουκάκης έκαναν οτι περνάει ακόμη από το χέρι τους για να πνίξουν τη καταγγελία με ετερόκλιτη πλειοψηφία , ώστε να μη βγει η ανακοίνωση.

Ακολούθησαν μέχρι την τελευταία στιγμή την τακτική των 6 προθύμων , ενώ ο Τρίμης μετά τη αποπομπή και από την παράταξη του είχε καταθέσει τα όπλα KAI είχε αποχωρήσει προς άγνωστη κατεύθυνση. Κάποιοι θέλουν να νομιμοποιήσουν ντε και καλά το σκάνδαλο του διαγωνισμού της digea, την ώρα που έχει αρχίσει να το ψάχνει η δικαιοσύνη. Κάποιους θέλουν να βγάλουν λάδι και δεν δίνουν δεκάρα για τους εργαζόμενους και την κοινωνία που βράζει. Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων –Ανοιχτή ΕΡΤ



πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Παναττική στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ

Παννατική στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη του ωραρίου πραγματοποιεί σήμερα η ΑΔΕΔΥ.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας. Βασικό αίτημά τους η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων.

Επιτροπή εκπροσώπων του συνδικαλιστικού φορέα των δημοσίων υπαλλήλων θα συναντηθεί στις 13:00 με τον υπουργό κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρη Στρατούλη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ:

«Η ευθύνη είναι διαχρονική και βαραίνει όλες τις κυβερνήσεις οι οποίες με την πολιτική που ακολούθησαν οδήγησαν τα Ταμεία στη σημερινή τους κατάσταση. Η κατάργηση των κοινωνικών πόρων, η διασπάθιση των χρημάτων μας στο Χρηματιστήριο, το κούρεμα PSI το Μάρτιο του 2012, που αφαίρεσε από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία 13 δισ. ευρώ, τα δομημένα ομόλογα, οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων ετών και η πολιτική ελαχιστοποίησης των προσλήψεων, έχουν οδηγήσει στην εξάντληση των αποθεματικών των Ταμείων μας με αποτέλεσμα να αδυνατούν σήμερα να ανταποκριθούν ακόμα και σε αυτές τις μειωμένες παροχές τους».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι απαιτήσεις από την κυβέρνηση είναι:

«Κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με νόμο, όπως έχει δεσμευτεί η παρούσα κυβέρνηση.
 

Επαναφορά της κράτησης 3% επί των προμηθειών του Δημοσίου υπέρ του Μ.Τ.Π.Υ., που καταργήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.
 

Διασφάλιση του κοινωνικού αναδιανεμητικού χαρακτήρα της Ασφάλισης και σταθερή εγγύηση του Κράτους για τη βιωσιμότητα των Ταμείων μας. Ακύρωση των σχεδίων μετατροπής του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης από αναδιανεμητικό σε ανταποδοτικό. Αποκατάσταση των απωλειών λόγω του PSI.
 

Καμία νέα μείωση στο ΕΦΑΠΑΞ και σ’ όλα τα Ταμεία. Να καταργηθούν τα μνημόνια και όλες οι μειώσεις, στους μισθούς, στις συντάξεις, στα επικουρικά ταμεία και στο ΕΦΑΠΑΞ.
 

Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
 

Κατάργηση των μνημονίων και διαγραφή του χρέους».



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σεβίλλη, η κορυφαία του Europa League

Η Σεβίλλη νίκησε 3-2 τη Ντνίπρο στον χορταστικό τελικό της Βαρσοβίας και κατέκτησε ξανά για 2η σερί φορά το Europa League. Πολυνίκης πλέον με 4 τρόπαια η ισπανική ομάδα, ενώ ο Κάρλος Μπάκα ήταν πρωταγωνιστής.

Σεβίλλη είναι η κορυφαία ομάδα στην ιστορία του UEFA Cup και του Europa League, καθώς νίκησε με 3-2 τη Ντνίπρο στον τελικό της Βαρσοβίας και πήρε το 4ο τρόπαιο σε ισάριθμους τελικούς!
 
Έγινε μάλιστα μόλις η τρίτη ομάδα στην ιστορία με δύο σερί κατακτήσεις ευρωπαϊκών τροπαίων δύο φορές, καθώς το είχε κατακτήσει το 2006 και το 2007 ως UEFA Cup και φυσικά πέρσι. Οι δύο πρώτες που το έχουν καταφέρει είναι η Ρεάλ και Μίλαν.
  Η ισπανική ομάδα εξασφάλισε συμμετοχή στους ομίλους του Champions League (ισχύει από φέτος / δηλαδή 5 ομάδες από Ισπανία, μόνο η Βαλένθια στα προκριματικά) και είναι λοιπόν η πολυνίκης του θεσμού με 4 τρόπαια (από 3 έχουν Γιουβέντους, Ίντερ και Λίβερπουλ).

Πρωταγωνιστής ήταν ο Κάρλος Μπάκα με δύο γκολ, δίνοντας δύο φορές προβάδισμα στην Σεβίλλη, την πρώτη ολοκληρώνοντας ανατροπή, ενώ το πρώτο ημίχρονο ήταν εξαιρετικό (2-2) και το δεύτερο χωρίς ρυθμό. Λίγα λεπτά πριν το τέλος του τελικού ο Ματέους της Ντνίπρο έχασε τις αισθήσεις του, όμως του δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες και βγήκε με φορείο χωρίς να χρειαστεί φορείο.

 

Ντνίπρο - Σεβίλλη 2-3

  Σκόρερς:7'Κάλινιτς,44'Ροτάν/28'Κριχόβιακ,31'και72'Μπάκα

Γήπεδο: "Στάντιον Ναραντόβι", Βαρσοβία

Διαιτητής: Μάρτιν Άτκινσον (Αγγλία)

Με την αναμενόμενη 11άδα παρέταξε τη Ντνίπρο ο Μιρόν Μαρκέβιτς και σίγουρα δεν ξαφνιάστηκε με την επιλογή του Ουνάι Έμερι να βάλει δεξί μπακ τον Αλέις Βιδάλ (εξτρέμ) αντί του Κόκε.
 

Το είχε κάνει και στον 1ο ημιτελικό με την Φιορεντίνα και ο άλλοτε άσος του Πανθρακικού είχε δύο γκολ και μία ασίστ! Στην θέση του ως δεξί εξτρέμ ξεκίνησε ο έμπειρος, Χοσέ Αντόνιο Ρέγες.
 

Η Ντνίπρο κατάφερε να ανοίξει το σκορ μόλις στο 7ο λεπτό με το Νίκολα Κάλινιτς. Ο Κροάτης από την βαθιά μπαλιά του Φεντέτσκι από δεξιά στην άμυνα πήρε την κεφαλιά τροφοδοτώντας τον Ματέους, αυτός από δεξιά έκανε την σέντρα και ο Κάλινιτς που άμεσα κινήθηκε εντός περιοχής έκανε το 1-0 με κοντινή κεφαλιά!


Οι Ισπανοί ξαφνιάστηκαν, αλλά τους πήρε λίγα λεπτά να συνέλθουν. Πήραν τον έλεγχο του αγώνα και άρχισαν να απειλούν την εστία του αντιπάλου. Στο 20' το σουτ του Ρέγες ήταν άστοχο, στο 25' ο Ντενίς Μπόικο έκανε τρομερή απόκρουση στην κεφαλιά του Κριχόβιακ, όμως τρία λεπτά αργότερα ο Πολωνός αμυντικός μέσος έκανε το 1-1 (28').


Από εκτέλεση κόρνερ ο Γκρέγκορς Κριχόβιακ στο ύψος του πέναλτι πήρε την μπάλα, δεν βιάστηκε να σουτάρει, από το αριστερό την έφερε στο δεξί και με πλασέ που πέρασε κάτω από τα πόδια αμυντικού την έστειλε στα δίχτυα του Μπόικο.


Τρία λεπτά πέρασαν για να σκοράρει ξανά η Σεβίλλη, με τον Κάρλος Μπάκα να βγαίνει τετ-α-τετ με τον Μπόικο από την εξαιρετική μπαλιά, ο Κολομβιανός στράικερ πέρασε τον αντίπαλο τερματοφύλακα με κίνηση προς τα δεξιά και με ψύχραιμο πλασέ ολοκλήρωσε την ανατροπή με το 6ο γκολ στην φετινή διοργάνωση.



Μετά την  ανατροπή ανεξήγητα η Σεβίλλη επέλεξε να... γυρίσει πίσω, να προσέξει την άμυνα έτσι ώστε να κρατήσει το προβάδισμα μέχρι το ημίχρονο και τελικά ο Έμερι το πλήρωσε.
 

Ο Εβγέν Κονοπλιάνκα στο 37' έκανε εξαιρετικό σουτ και απέκρουσε εντυπωσιακά ο Σέρχιο Ρίκο σε κόρνερ, αλλά στο 44' ο Ισπανός πορτιέρε δεν κατάφερε να κάνει το ίδιο στο 44', όταν ο Ρουσλάν Ροτάν τον νίκησε με εντυπωσιακή εκτέλεση φάουλ, ισοφαρίζοντας σε 2-2.

 

Ο Χοσέ Αντόνιο Ρέγες δεν αντέχει πάνω από μία ώρα αγώνα, έτσι στο 59' αντικαταστάθηκε από τον Κόκε, ο οποίος πήγε δεξί μπακ και ανέβηκε δεξί εξτρέμ ο Αλέις Βιδάλ.
 

Ο ρυθμός στο δεύτερο ημίχρονο δεν είχε καμία σχέση με αυτή του πρώτου. Οι ομάδες ήταν προσεκτικές, οι φάσεις λιγοστές, όμως οι Ισπανοί στο 72' κατάφεραν να βγάλουν σε θέση βολής τον Μπάκα και αυτός δεν αστόχησε.
 

Για δεύτερη φορά στο ματς ο διεθνής Κολομβιανός έδωσε προβάδισμα στην Σεβίλλη, κάνοντας το 2-3 από κοντά έπειτα από την πάσα του Βιτόλο, φτάνοντας έτσι τα 7 γκολ στην διοργάνωση.

 
ΝΤΝΙΠΡΟ: Μπόικο, Φεντέτσκι, Ντόουγκλας, Τσεμπεριάτσκο, Λέο Μάτος, Κάνκαβα (85' Σάχοβ), Φεντορτσούκ (68' Μπέζους), Ροτάν, Ματέους, Κονοπλιάνκα, Κάλινιτς (78' Σελεζνιόβ).
 

ΣΕΒΙΛΛΗ: Ρίκο, Αλέις Βιδάλ, Καρίσο, Κολοτζιετσάκ, Τρεμουλινάς, Εμ'Μπιά, Κριχόβιακ, Μπανέγα (87' Ιμπόρα), ΧΑ Ρέγες (59' Κόκε), Βιτόλο, Μπάκα (82' Γκαμεϊρό).
 

Ο πίνακας των σκόρερς 

8 γκολ
Αλάν (Ζάλτσμπουργκ)
Ρομελού Λουκακού (Έβερτον)
 
7 γκολ
Γκονσάλο Ιγκουαΐν (Νάπολι)
Κάρλος Μπάκα (Σεβίλλη)
 
6 γκολ
Στέφανος Αθανασιάδης (ΠΑΟΚ)
Γκιγιόμ Οαρό (Γιούνγκ Μπόις)
Τζόναταν Σοριάνο (Ζάλτσμπουργκ)
Λουσιάνο Βιέτο (Βιγιαρεάλ)
Λίορ Ρεφαέλοβ (Μπριζ)
 
5 γκολ
Ραούλ Ρουσέσκου (Στεάουα)
Χάρι Κέιν (Τότεναμ)
Ντάβιντ Λαφάτα (Σπάρτα Πράγας)
Αντρέι Κράμαριτς (Ριέκα)
Κλαουντιό Μποβού (Γκινγκάμπ)
Ντεμπά Μπα (Μπεσίκτας)
Κέβιν Ντε Μπράινε (Βόλφσμπουργκ)
 

Οι κατακτήσεις

  • Σεβίλλη 4 (2006, 2007, 2014, 2015)
  • Γιουβέντους 3 (1977, 1990, 1993)
  • Ίντερ 3 (1991, 1994, 1998)
  • Λίβερπουλ 3 (1973, 1976, 2001)
  • Γκλάντμπαχ 2 (1975, 1979)
  • Τότεναμ 2 (1972, 1984)
  • Ρεάλ Μαδρίτης 2 (1985, 1986)
  • Γκέτεμποργκ 2 (1982, 1987)
  • Πάρμα 2 (1995, 1999)
  • Φέγενοορντ 2 (1974, 2002)
  • Πόρτο 2 (2003, 2011)
  • Ατλέτικο 2 (2010, 2012)
  • Άντερλεχτ 1 (1983)
  • Αϊντχόφεν 1 (1978)
  • Φρανκφούρτη 1 (1980)
  • Ίπσουϊτς 1 (1981)
  • Λεβερκούζεν 1 (1988)
  • Νάπολι 1 (1989)
  • Άγιαξ 1 (1992)
  • Μπάγερν 1 (1996)
  • Σάλκε 1 (1997)
  • Γαλατάσαράι 1 (2000)
  • Βαλένθια 1 (2004)
  • ΤΣΣΚΑ Μόσχας 1 (2005)
  • Ζενίτ 1 (2008)
  • Σαχτάρ (Σαχτιόρ) 1 (2009)
  • Τσέλσι 1 (2013)

ανά χώρα

  • Ιταλία 9 (6)
  • Ισπανία 9 (5)
  • Αγγλία 7 (5)
  • Γερμανία 6 (8)
  • Ολλανδία 4 (2)
  • Πορτογαλία 2 (5)
  • Ρωσία 2 (0)
  • Σουηδία 2 (0)
  • Βέλγιο 1 (2)
  • Τουρκία 1 (0)
  • Ουκρανία 1 (1)
  • Γαλλία 0 (4)
  • Σκωτία 0 (3)
  • Αυστρία 0 (1)
  • Γιουγκοσλαβία 0 (1)
  • Ουγγαρία 0 (1)

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι απολύτως εξωφρενικές εφευρέσεις…

Από ξύλινα μαγιό, φωτογραφικά πιστόλια και μάσκες για χιονοθύελλες μέχρι ασύρματες εφημερίδες, αμφίβια ποδήλατα και πτυσσόμενες γέφυρες… ο ανθρώπινος νους αποδεικνύεται πιο ευφάνταστος απ” όσο η ανθρωπότητα μπορεί να αντέξει. Γι” αυτό και οι ιδιαίτερες αυτές εφευρέσεις ήταν καταδικασμένες εξαρχής να αποτύχουν, γιατί απλά ο υπόλοιπος κόσμος δεν είναι τόσο «μπροστά» όσο οι εφευρέτες τους!

Οι περίεργες συσκευές αμφίβολης χρήσης δεν είναι μάλιστα νεότερη μόδα, αφού κυκλοφορούν ήδη από τον 16ο αιώνα, μαγνητίζοντας τα βλέμματα του κόσμου και καταλαμβάνοντας το συλλογικό φαντασιακό.

Κι ενώ δεν ευτύχησαν ποτέ να γνωρίσουν τη μαζική παραγωγή, τα πρωτότυπα είχαν ωστόσο το δικό τους ενθουσιώδες κοινό, συντελώντας στον δημιουργικό πυρετό που χτύπησε τον πλανήτη στους μοντέρνους μας καιρούς.

Ιδού λοιπόν με σάρκα και οστά οι εφευρέσεις που… καμιά σχέση με τις άλλες, τις συμβατικές!




Η παράσταση πρέπει να συνεχιστεί πάση θυσία: το «κατάκοιτο» πιάνο, βρετανική εφεύρεση του 1935, ήταν σχεδιασμένο για κλινήρεις ανθρώπους με αμείωτο πάθος για μουσική.




Βουτιά κανείς; Στη Γερμανία του 1925 εμφανίστηκε το ιδιαίτερο αυτό σωσίβιο, καμωμένο από σαμπρέλα ποδηλάτου.




Όταν η φωτογραφία γίνεται φονική: ένα 38άρι Κολτ μετατρέπεται σε φωτογραφική μηχανή στη Νέα Υόρκη του 1938! Το Revolver Gun απαθανατίζει τη στιγμή πατώντας απλώς τη σκανδάλη. Και βέβαια αμερικανός εφευρέτης ρίχνει στην αγορά το 1931 το πρώτο φορητό ραδιόφωνο της Ιστορίας ενσωματωμένο σε «ψαθάκι». Η ιδέα απορρίφθηκε μάλιστα ως «τρελή» και τέθηκε στο περιθώριο (ποιος θα ήθελε άλλωστε να ακούει μουσική στον δρόμο;), με το walkman να εμφανίζεται πολύ αργότερα στα βήματα που χάραξε ο αμερικανός πιονέρος…




Η εκτεταμένη χρήση τοξικών χημικών κατά τον Α” Παγκόσμιο Πόλεμο καλούσε σε δραστικές λύσεις: το αντιασφυξιογόνο καροτσάκι κυκλοφορεί στην Αγγλία το 1938 ως το απόλυτο μέτρο, η κοινωνία αποτυγχάνει ωστόσο να δει το μεγαλείο του…




Μόνιμη σούζα: η μονότροχη μοτοσικλέτα του ιταλού εφευρέτη Goventosa de Udine κατασκευάζεται το 1931, αγγίζοντας μάλιστα την αστρονομική ταχύτητα των 150 χλμ/ώρα!




Τι θα πει γιατί να φορέσει κάποιος ξύλινο μαγιό; Μα για είναι ευκολότερο το κολύμπι φυσικά (στο μυαλό του αμερικανού εφευρέτη ισχύει τουλάχιστον)! Κι αν δεν θέλετε μαγιό καμωμένο από ξύλο, κυκλοφορεί την ίδια εποχή (1939), αυτή τη φορά στο Μόντρεαλ του Καναδά, το πλαστικό προστατευτικό κάλυμμα προσώπου για διάφορες χρήσεις και κυρίως για προστασία από τις χιονοθύελλες…





Ποιος χρειάζεται το Ίντερνετ; Η Ασύρματη Εφημερίδα, όπως ονομάστηκε από τον αμερικανό εφευρέτη της το 1938, έστελνε κατευθείαν στο σπίτι σου το φρέσκο φύλλο της ημέρας!





Επειδή το μέγεθος ανέκαθεν μετρούσε, ιδού το συγκλονιστικό επεκτάσιμο τροχόσπιτο, έργο γάλλου μηχανικού του 1934…



Κι όμως, είναι πράγματι συλλέκτης πεζών! Το «πεζο-φτυάρι» προσαρμοζόταν στη μάσκα του αυτοκινήτου ως αμφιβόλου αποτελεσματικότητας τρόπος να μειωθούν τα τροχαία δυστυχήματα στους πολυσύχναστους παρισινούς δρόμους του 1924…


πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αλλάζει το τοπίο στα ΜΜΕ

Σύντομα το τοπίο στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν θα είναι το ίδιο με αυτό που ξέρουμε και... ζούμε ως τώρα.
 
Στις εφημερίδες, τα τηλεοπτικά δίκτυα, τα ραδιόφωνα, τις ιστοσελίδες. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να βάλει τάξη, να μη συνεχιστεί το γνώριμο άναρχο σκηνικό των τελευταίων χρόνων.
 
Γι’ αυτό και βλέπουμε τους... βαρόνους της ενημέρωσης να μη νιώθουν το έδαφος και τόσο στέρεο κάτω από τα πόδια τους.
 
Οι άδειες μόνο για τα τηλεοπτικά δίκτυα πανελλαδικής εμβέλειας, που φαίνεται πως θα είναι λίγες τον αριθμό, πιθανότατα μόλις τρεις, δημιουργούν μία περίεργη κατάσταση.
 
Προμηνύονται συγχωνεύσεις, αποκλεισμοί, διεργασίες, αλλά και μείωση θέσεων εργασίας.
 
Γι’ αυτό και οι επιθέσεις. Ισως γιατί κάποιοι καλούνται να πληρώσουν έπειτα από πολλά..χρόνια. Δεν είναι τυχαίο γεγονός ο αποκλεισμός του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά από τα συστημικά ΜΜΕ.
 
Ούτε και οι αποκαλύψεις στο «Βήμα», προ διμήνου, για τον ίδιο, που είναι αρμόδιος για τα ΜΜΕ, πως έχει πέσει στη δυσμένεια του πρωθυπουργού.
 
Παραδόξως ο Νίκος Παππάς συνταξιδεύει με τον Αλέξη Τσίπρα σε όλες τις... επικίνδυνες αποστολές στα διάφορα Eurogroup και παραμένει κορυφαίος συνεργάτης του πρωθυπουργού.
 
Είναι και η νέα ΕΡΤ προ των πυλών. Με τον Λάμπη Ταγματάρχη να φιλοδοξεί, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει, να στήσει έναν ανταγωνιστικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
 
Κι άλλος παίκτης στο προσκήνιο, τον οποίο κάποιοι είχαν φροντίσει να αποκλείσουν τα τελευταία χρόνια.
 
Και υπάρχει κι ένας ακόμη απρόβλεπτος αντίπαλος που προέκυψε εσχάτως: το κανάλι της Βουλής το οποίο κοντεύει να γίνει... εμπορικό, αφού «χτυπάει» υψηλή τηλεθέαση.
 
Ενα αρνητικό στην υπόθεση των ΜΜΕ είναι η ελλιπής σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, της αρμόδιας για τα ΜΜΕ Ανεξάρτητης Αρχής.
 
Μόνο τέσσερα μέλη διαθέτει αντί για επτά. Πώς θα λειτουργήσει έτσι; Και πώς θα λαμβάνει αποφάσεις; Η συμπλήρωσή του είναι απαραίτητη συνθήκη για την κυβέρνηση, αν θέλει να βαδίσει στο μονοπάτι της νομιμότητας.
 
 
 
ΕφΣυν



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Φωτιά στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, απο την «ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΠΑΤΗ». Κοροϊδία!

Πολλοί νέοι αναγνώστες μας στέλνουν καταγγελίες για φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Οσοι μας διαβάζουν είχαμε προειδοποιήσει από 8/10/2010 με το άρθρο «ΔΕΗ : Θα πληρώσουμε το κόστος της «Πράσινης» Απάτης;».


Ε. λοιπόν το κόστος της Πράσινης Απάτης, από μέχρι τις 30/7/2012 είχε αφήσει χρέος €300.000.0000εκ και το οποίο ανεβαίνει διαρκώς και σύμφωνα με επίσημη έκθεση (ΛΑΓΗΕ) η μαύρη τρύπα θα έφτασε €1,4δις το 2014 και γι αυτό μείωσαν όσο μπορούσαν τις ταρίφες (την τιμή που αγόραζε η ΔΕΗ) και αύξησαν τα…έσοδα.

Αυτό τώρα όπως είναι φυσικό πρέπει να το πληρώσετε εσείς.

Περιληπτικά, για όσους δεν γνωρίζουν, η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΠΑΤΗ επειδή γνωρίζει ότι με φωτοβολταϊκα (Φ/Β) και ανεμογεννήτριες (Α/Γ) δεν μπορεί να παραχθεί ηλεκτρικό ρεύμα, με την παρούσα τεχνολογια, που να είναι κερδοφόρο, βρήκαν την πρόφαση για το «καλό του περιβάλλοντος» ώστε να επιδοτούν τις δουλείες τους.

Ετσι οι Τράπεζες έδωσαν σίγουρα δάνεια σε όποιον ήθελε να βάλει Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στο χωράφι μου και η δύστυχη ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να αγοράζει Ρεύμα πιο ακριβά από ότι πουλάει στην λιανική. Κερδιζουν Τράπεζες και ΑΠΕτζηδες και χάνει η ΔΕΗ και φυσικά ο καταναλωτής.  η ΔΕΗ  αγόραζε από φωτοβολταικα πάρκα στην τιμή 0,45-0,55 €/κιλοβατώρα και στη συνέχεια το ρεύμα αυτό το  πούλαγε στους καταναλωτες στην τιμή των… 0,14 €/ κιλοβατώρα (τιμές 2010)

Υπήρξαν καταγγελίες για συμβάσεις της ΔΕΗ με συγκεκριμένη εταιρεία για έξι αιολικά πάρκα, έναντι του υπερβολικού, κατά τις καταγγελίες, τιμήματος των 120 εκατ. ευρώ., αλλά χάθηκαν σε κάποιο συρτάρι

Επειδή όμως, όπως είπαμε αυτό παράγει χρέη, βρήκαν διάφορους πονηρούς τρόπους ώστε να μην πάρει μυρουδια το πόπολο.

  • Ετσι περί τα €70εκ το χρόνο τα έπαιρναν από το παλαιό Τέλος της ΕΡΤ και τα έδιναν στην ΛΑΓΗΕ

  • Αυξησαν το ρευμα Οικιακής χρήσης (Χαμηλή Τάση) 20,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 9,53 αύξηση… 118% το 2013

  • Λόγω της κατάργησης των δωρεάν δικαιωμάτων εκπομπής CO2 η ΔΕΗ θα έχει ετήσια επιβάρυνση €300εκ που πληρώνεις εσύ !

  • Επιβάρυνση από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) του Φ/Α επιβάρυνση 165εκ

  • Επιβάρυνση λόγω αύξησης της κάλυψης του κόστους λειτουργίας τρίτων παραγωγών 200εκ

  • Αγορά ενέργειας από ιδιώτες παραγωγούς ρεύματος σε υψηλότερες Τιμές 475εκ.

Ειμαστε ΤΟΣΟ ΚΟΡΟΪΔΑ που πρέπει να πληρώνουμε πρόστιμο, επειδή ο φθηνός λιγνίτης παράγει νερο (υδρατμούς) και διοξείδιο του άνθρακα (μην εκπνέεις). Φυσικά δεν μπορούσαν να βάλουν προστιμο στο νερό (ο λευκός καπνος που βγαίνει από τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς) έτσι έβαλαν πρόστιμο στην αναπνοή, το CO2.

 

 

Τελος πληρώνεις και τον Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), είναι αυτό που λεει μεταφορα/διανομή ρεύματος,  που είναι μια εταιρία που συστάθηκε σύμφωνα με το Ν. 4001/2011 και σε συμμόρφωση με την Οδηγία 2009/72/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο αυτό σκοπός του ΑΔΜΗΕ είναι η λειτουργία, συντήρηση και ανάπτυξη του ΕΣΜΗΕ ώστε να διασφαλίζεται ο εφοδιασμός της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια με τρόπο ασφαλή, αποδοτικό και αξιόπιστο και σκοπό φυσικά από την προηγούμενη κυβέρνηση, να ιδιωτικοποιηθεί και να βγάζει όποιος το αγοράσει, πολλά λεφτά ξεκούραστα κι ανέξοδα. Απλά άλλοι θα βγάζουν το ρεύμα (την χασούρα) κι αυτός απλά θα κάνει τον διαιτητή.

Για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, θα ασχοληθούμε σε επόμενο άρθρο.

  

 

 

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τρίωρη στάση εργασίας σήμερα των ταχυδρόμων σε Αθήνα και νομό Αττικής

Στάση εργασίας, από τις 12.00 έως τις 15.00 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών πραγματοποιούν σήμερα οι ταχυδρόμοι Αθήνας και νομού Αττικής, ζητώντας άμεσες προσλήψεις για την κάλυψη των τεράστιων κενών, προκειμένου να πάρουν τις καλοκαιρινές τους άδειες.


Το Σωματείο Ταχυδρόμων Αθήνας και Νομού Αττικής, σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «διάλυση στον τομέα της διανομής» σημειώνοντας πως εάν δεν γίνουν άμεσα προσλήψεις το καλοκαίρι θα περνά ο ταχυδρόμος μια φορά, στις δέκα μέρες, σε περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Ειδικότερα, το Σωματείο ζητά την άμεση πρόσληψη 581 διανομέων πανελλαδικώς που αποφάσισε το ΔΣ του ΕΛΤΑ για την κάλυψη των κενών τομέων στην διανομή και την πρόσληψη υπαλλήλων για χορήγηση κανονικών αδειών 2015 με αντικατάσταση (πλήρη και σωστή αναπλήρωση).

«Η ευθύνη είναι διαχρονική και βαραίνει τη διοίκηση, η οποία με την πολιτική που ακολούθησε τα τελευταία χρόνια οδήγησε στη κατάσταση για άλλη μία φορά οι Ταχυδρόμοι να μην μπορούν να πάρουν τις καλοκαιρινές τους άδειες» καταγγέλλουν οι ταχυδρόμοι σε ανακοίνωσή τους. Και δηλώνουν ότι οι δικαιούμενες κανονικές άδειες επί σειρά ετών δεν χορηγούνται σύμφωνα με τον υπηρεσιακό προγραμματισμό καταστρατηγώντας έτσι όρους Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, σχετικών αποφάσεων της Επιθεώρησης Εργασίας, αλλά κυρίως παραβιάζοντας κατάφωρα τη σχετική εργατική νομολογία.

Τέλος, επισημαίνουν πως τα υφιστάμενα κενά στη διανομή, αλλά και τα νέα τα οποία δημιουργούνται μέρα με την ημέρα, όχι μόνο έχουν επιβαρύνει την ποιότητα των ταχυδρομικών υπηρεσιών αλλά και έχουν κάνει την εργασιακή καθημερινότητα των ταχυδρόμων αφόρητη.



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!