EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Μεγάλο μπαμ ετοιμάζει η Εθνική τράπεζα – Tι θα συμβεί;

Πρόγραμμα ρυθμίσεων δανείων για τις…οικονομικά αδύναμες ομάδες δανειοληπτών, με «κούρεμα» οφειλών μέχρι και κατά 60% ετοιμάζει, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας.

Στις 28 Μαίου πρόκειται να συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής για την έγκριση των αποτελεσμάτων ...του α΄ τριμήνου 2015, ενώ αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι αλλαγές στη διοικητική πυραμίδα της τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από την τράπεζα πρόκειται να αποχωρήσει η κ. Πόλα Χατζησωτηρίου που κατείχε τη θέση της αναπληρώτριας διευθύνουσας συμβούλου, ενώ νέος οικονομικός διευθυντής αναμένεται να αναλάβει ο κ. Γιάννης Κυριακόπουλος, στέλεχος του ΤΧΣ. Στο πλαίσιο της διοικητικής αναδιοργάνωσης, αυξημένες αρμοδιότητες αναμένεται να λάβει ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Παύλος Μυλωνάς.

Η νέα διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει θέσει τρεις πρωταρχικούς στόχους.

Πρώτος στόχος είναι η εξυγίανση και αναβάθμιση του δανειακού χαρτοφυλακίου της τράπεζας, παράλληλα με τη στήριξη των δανειοληπτών που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία να εκπληρώσουν της υποχρεώσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προετοιμασία του ειδικού προγράμματος μαζικών ρυθμίσεων δανείων με σημαντικό haircut σε κεφάλαιο και τόκους. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας κ. Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, η τράπεζα θα ακολουθήσει πιο επιθετική πολιτική για την εξυγίανση του δανειακού χαρτοφυλακίου της, διενεργώντας και νέες προβλέψεις.

Δεύτερος στόχος της Εθνικής Τράπεζας, στον οποίο έχει αναφερθεί με διάφορες ευκαιρίες η πρόεδρος της τράπεζας κ. Λούκα Κατσέλη, είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και ειδικότερα των μικρομεσαίων, μάλιστα με σημαντικές καινοτομίες. Μιλώντας προχθές στην εκδήλωση για τον διαγωνισμό «i – bank, Καινοτομία και Τεχνολογία» που διοργάνωσε για πέμπτη συνεχή χρονιά η Εθνική Τράπεζα, η κ. Κατσέλη επισήμανε ότι η καινοτόμος εξωστρεφής επιχειρηματικότητα είναι ο κρίσιμος παράγοντας για τη δημιουργία κλάδων υψηλής προστιθέμενης αξίας, ικανούς να προσελκύσουν επενδύσεις και να συμβάλουν στην ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Τρίτος στόχος της νέας διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας συνδέεται απόλυτα με την επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας – Ε.Ε. και αφορά στην ενίσχυση της ρευστότητας του ομίλου. Εφόσον υπάρξει συμφωνία, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας θα ξεκινήσει επαφές με διεθνείς επενδυτές προκειμένου να εξασφαλίσει ρευστότητα μέσω repos, ομολογιακών δανείων και άλλων χρηματοοικονομικών μέσων που τώρα έχουν «παγώσει» για όλες τις ελληνικές τράπεζες.

Πηγή



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Άντε και στα δικά μας! ΣΥΝΕΛΗΦΘΗ το λαμόγιο που έχωσε την Ιρλανδία στο μνημόνιο!

Ο ΓΑΠ, ο Σαμαράς και οι υπόλοιποι αλήτες πολιτικοί και τραπεζίτες που έσυραν τους Έλληνες στην αγκαλιά των τοκογλύφων πότε θα πάρουν σειρά;;;;

Συνελήφθη στο αεροδρόμιο, κατά την επιστροφή του από τις διακοπές, ο πρώην επικεφαλής της Anglo Irish bank, της τράπεζας που με τα χρέη της οδήγησε την Ιρλανδία στο μνημόνιο.

Ο 64χρονος Σον Φιτζπάτρικ, πρώην επικεφαλής της εθνικοποιημένης πλέον Anglo Irish, συνελήφθη στα πλαίσια της τριετούς έρευνας των αρχών για οικονομικές ατασθαλίες στην τράπεζα η οποία εκτεθειμένη στην στεγαστική φούσκα της Ιρλανδίας κατέρρευσε, αφήνοντας στους φορολογουμένους έναν λογαριασμό 30 δις ευρώ, ήτοι περισσότερα από 6.500 ευρώ χρέος για κάθε Ιρλανδό πολίτη!

ΠΗΓΗ



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Χωρίς αεροπλάνα το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος

Σαρανταοκτάωρη προειδοποιητική απεργία από την Κυριακή 31 Μαΐου εώς τη Δευτέρα 1 Ιουνίου, κήρυξε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), αφήνοντας χωρίς αεροπλάνα τους επίδοξους ταξιδιώτες του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν «απαξίωση της ΥΠΑ απ' όλες τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα, σε όλους τους τομείς, αεροναυτιλία και αεροδρόμια».

Σε εξώδικη δήλωση-γνωστοποίηση, προς τον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς, η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ζητά «να τεθεί άμεσα η ΥΠΑ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω της οικονομικής ασφυξίας και της δραματικής έλλειψης προσωπικού».
Οι εργαζόμενοι στα αεροδρόμια ζητούν:
  • την άμεση απαιτούμενη χρηματοδότηση της Υπηρεσίας, για έργα και συντηρήσεις σε όλο το φάσμα των υποδομών των αεροδρομίων και της αεροναυτιλίας, καθώς και την εκπόνηση ενός υλοποιήσιμου σχεδίου ανάπτυξης αυτών.
  • την άμεση στελέχωση της Υπηρεσίας, που λειτουργεί με προσωπικό κάτω από τα ελάχιστα απαιτούμενα και την άμεση καταβολή στους εργαζόμενους των δεδουλευμένων αμοιβών τους, που κάποιες από αυτές οφείλονται από την άνοιξη του 2014.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αυτός είναι ο Έλληνας που συνελήφθη για το σκάνδαλο της FIFA (όλα τα ονόματα)

Σκάνδαλο δίχως… ελληνική εμπλοκή, δεν δύναται να υπάρχει! Ανάμεσα στους φερόμενους ως συλληφθέντες παράγοντες της FIFA από το FBI, βρίσκεται και ο Έλληνας  Κώστας Τάκας!
Ποιος είναι ο συγκεκριμένος κύριος; Πρόκειται για τον πρώην γενικό γραμματέα της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Νήσων Κέιμαν, ενώ από τον Φεβρουάριο του 2014 είναι ο γενικός διευθυντής οικονομικών και λογιστικών υπηρεσιών της εταιρείας Abakan Inc.
Επίσης, γενικός διευθυντής οικονομικών –από τον Δεκέμβριο του 2010- της Feigeda Electronic Technology Inc, διευθυντής οικονομικών και λογιστικών υπηρεσιών και μέλος του Δ.Σ. –από τις 27 Ιουλίου 2009- της Sonnen Corp, καθώς και μέλος του Ινστιτούτου Ορκωτών Λογιστών στην Αγγλία και την Ουαλία.
Υπήρξε αντιπρόεδρος Οικονομικών της Paytel Industries Ltd. (1992-1994) και της Westward Exploration Ltd από το 1991 έως το 1995, ενώ το πτυχίο του είναι από το Imperial College of Science and Technology του Λονδίνου το 1978. Αν μη τι άλλο, είναι δραστήριος…
Ποιοι εμπλέκονται στην υπόθεση
Τζέφρι Γουέμπ: Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Νησιών Κέιμαν, πρόεδρου της CONCACAF και αντιπροέδρου της FIFA. Είναι 50 χρόνων και ζει στα Νησιά Κέιμαν
Εουτζένιο Φιγκερέντο: Πρώην ποδοσφαιριστής και νυν αξιωματούχος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Ουρουγουάης. Πρώην πρόεδρος της CONMEBOL, της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Νότιας Αμερικής.
Τζακ Γουόρνερ: Πρώην αντιπρόεδρος της FIFA και πρώην πρόεδρος της CONCACAF από το Τρινιδάδ καιΤομπάγκο. Παραιτήθηκε από όλες τις θέσεις που κατείχε στο διεθνές ποδόσφαιρο το 2011.
Εντουάρντο Λι: Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Κόστα Ρίκα
Χούλιο Ρότσα: Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Νικαράγουα
Κώστας Τάκας: Πρώην γενικός γραμματέας της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας των Νησιών Κέιμαν
Ραφαέλ Εσκιβέλ: Πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βενεζουέλας από το 1988
Χοσέ Μαρία Μαρίν: Νυν αντιπρόεδρος και τέως πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βραζιλίας. Η CBF ήταν η οργάνωση του ποδοσφαίρου που πριν από ένα χρόνο μοίρασε στη διάρκεια του συνεδρίου της στο Σάο Πάολο ρολόγια Parmigian αξίας £16.000 Parmigiani ρολόγια σε συνέδριό τους στο Σάο Πάολο, όταν Μαρίν ήταν ο άρχοντας του συλλόγου.
Νικολά Λεός: Πρώην πρόεδρος της CONMEBOL μεταξύ 1986 και 2013.

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι ιδιοκτήτες της βραχονησίδας «Πάτροκλος» ζητούν από το Ελ. Δημόσιο 400.000.000 ευρώ

Προσέφυγαν στα δικαστήρια λόγω της μακρόχρονης δήμευσης - Μέχρι και ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν μεσολάβησε για την αξιοποίηση της βραχονησίδας με επένδυση της τάξης των 16 δις δολαρίων...

Στην αντεπίθεση πέρασαν οι ιδιοκτήτες της πολυσυζητημένης βραχονησίδας Πάτροκλος (Γαιδουρονήσι) απέναντι από το Σούνιο.

Διεκδικούν δικαστικά από Ελληνικό Δημόσιο λίγο λιγότερο από τα 400.000.000 ευρώ, λόγω της δήμευσης της περιουσίας τους που έχει ως αποτέλεσμα να τους προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά, καθώς δεν μπορούν εδώ και δεκαετίες να πωλήσουν, εκποιήσουν ή εκμεταλλευτούν της περιουσία τους.

Για την Οδύσσεια του Πάτροκλου στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη έχουν γραφεί χιλιάδες σελίδες και έχουν γίνει εκατοντάδες άκαρπες μελέτες και διαπραγματεύσεις με τρανταχτά ονόματα, όπως είναι του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ Αριέλ Σαρόν, κ.λπ.

Πάντως, όλες οι μέχρι τώρα προσπάθειες για την πώληση της βραχονησίδας έχουν αποτύχει, παρά το παγκόσμιο ενδιαφέρον που κατά διαστήματα έχει εκδηλωθεί, ενώ όπως έντονα λέγεται το διάστημα αυτό έχει αναζωπυρωθεί το Ισραηλινό επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Πάτροκλο.

Η βραχονησίδα γνώρισε δόξες το 1997-1998, όταν εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον για την αξιοποίησης της και την μετατροπή της στην μεγαλύτερη τουριστική επένδυση της Μεσογείου ύψους 16 δισ. δολαρίων.

Τα σχέδια προέβλεπαν την κατασκευή καζίνο με το όνομα «Μίδας», ξενοδοχεία 100.000 κλινών, πάρκα, κ.λπ.

Το βασικότερο όμως όλων ήταν ότι τα σχέδια προέβλεπαν δύο υποθαλάσσιες σήραγγες που θα ένωναν τον Πάτροκλο με το Λαύριο, κάτι που για την εποχή εκείνη εθεωρείτο πρωτόγνωρο κολοσσιαίο έργο.

Το επιχειρηματικό ενδιαφέρον είχε εκδηλωθεί από ισραηλινό όμιλο τουριστικών επενδύσεων. Η επένδυση αυτή των 16 δις. δολαρίων ουδέποτε ευδοκίμησε καθώς εξελιχθεί σε πολιτικοοικονομικό σκάνδαλο με την εμπλοκή του όνοματος του Σαρόν.

Ο Σαρόν είχε κατηγορηθεί στο Ισραήλ, ότι κατόπιν πιέσεων τις οποίες είχε δεχθεί από τον γιο του Τζιλάντ, δωροδοκήθηκε από τον ισραηλινό επιχειρηματία Ντέιβιντ Απελ, για να προωθήσει σχέδιο δημιουργίας τουριστικού θερέτρου στον Πάτροκλο.

Μάλιστα, την εποχή εκείνη ο Απελ συναντήθηκε 15 φορές με έναν από τους ιδιοκτήτες, τον Πέτρο Γιατράκο, ενώ ταυτόχρονα είχε δρομολογηθεί και μια προσπάθεια επηρεασμού Ελλήνων πολιτικών για την επίτευξη της συμφωνίας.

Μέτα την άκαρπη αυτή προσπάθεια, ακολούθησαν και άλλες επενδυτικές προτάσεις (από Σιγκαπούρη, από Έλληνα εφοπλιστή το 2013 κ.λπ.) οι οποίες τελικά και αυτές δεν ευδοκίμησαν.

Η βραχονησίδα Πάτροκλος είναι ακριβώς απέναντι από το Σούνιο στον Σαρωνικό κόλπο. Η έκταση της ανέρχεται περίπου στα 3.000 στρέμματα και είναι σε απόσταση μόλις 850 μέτρων από την ξηρά.

Τον Πάτροκλο τον αγόρασε το 1961 ο δικηγόρος Κωνσταντίνος Γιατράκος από την Αικατερίνη Μπενάκη-Ξύδη και με την πάροδο των ετών περιήλθε σε τρεις κληρονόμους της οικογένειας του δικηγόρου.

Το 1998 ο Πάτροκλος χαρακτηρίστηκε αρχαιολογικός χώρος (σώζεται οχυρωμένο στρατόπεδο και πύργος κλασικών χρόνων), αλλά και «τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους», ενώ το 1982 η βραχονησίδα υπήχθη σε ζώνη απόλυτης προστασίας στην οποία απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση.

Το περασμένος έτος με υπουργική απόφαση απαγορεύθηκε ρητά κάθε δικαιοπραξία σε ιδιωτικά νησιά ή νησίδες και σε ακίνητα που βρίσκονται σε ιδιωτικά νησιά, εφόσον αυτά έχουν χαρακτηριστεί αρχαιολογικοί χώροι.

Δηλαδή, ο Πάτροκλος «νέκρωσε παντελώς» οριστικά, καθώς δεν μπορεί να μεταβιβαστεί, πωληθεί, ενοικιαστεί κ.λπ.

Προ του αδιεξόδου αυτού η οικογένεια Γιατράκου προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι η πλήρης αδράνεια και δήμευση της βραχονησίδας που έχει γίνει εδώ και δεκαετίες με ενέργειες της Πολιτείας, στην πραγματικότητα αποτελεί «υφαρπαγή και άτυπη απαλλοτρίωση» χωρίς την καταβολή αποζημίωσης.

Επισημαίνουν ότι η απαγόρευση πώλησης, μίσθωση, εκμετάλλευσης, κ.λπ., είναι αντίθετη στις επιταγές του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) που προστατεύουν την περιουσία.

Παράλληλα, η δήμευση αυτή προσκρούει και στις διατάξεις του νόμου 3028/2002 ο οποίος προβλέπει ότι σε περίπτωση ουσιώδους περιορισμού χρήσης ακινήτου καταβάλλεται πλήρης αποζημίωση στον ιδιοκτήτη του.

Την ίδια στιγμή η μακροχρόνια δέσμευση της βραχονησίδας η οποία βρίσκεται σε προνομιούχα τουριστική περιοχή, πλέον του ότι είναι παράνομη, έρχεται σε αντίθεση με την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Σε περίπτωση που δεν ανακληθούν οι δεσμεύσεις στον Πάτροκλο, τότε ζητούν από τους συμβούλους Επικρατείας να υποχρεώσει το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλει πλήρη αποζημίωση για την στέρηση της ιδιοκτησίας τους.

Αν δεν γίνει και αυτό, τότε να απαλλοτριωθεί αμέσως η βραχονησίδα και να καταβληθεί το σχετικό τίμημα.

Αλλά και αν ακόμη όλα αυτά δεν γίνουν, τότε ζητούν να ανταλλαγή ο Πάτροκλος με άλλη έκταση του Δημοσίου αντίστοιχης αξίας.

Παράλληλα, η οικογένεια Γιατράκου διεκδικεί να της επιδικαστεί αποζημίωση σύμφωνα με το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα για παράνομη συμπεριφορά των εκπροσώπων του Δημόσιου που της επέφερε εξαιρετικά επαχθή και ανεπανόρθωτη ζημιά.

Ακόμη, διεκδικεί την καταβολή αποζημίωσης σύμφωνα με τις διατάξεις περί αδικαιολόγητου πλουτισμού.

Η αποζημίωση που ζητεί η οικογένεια Γιατράκου να επιδικαστεί, δεν μπορεί να είναι κατώτερη της αντικειμενικής αξίας της βραχονησίδας.

Η οικογένεια επικαλείται έκθεση πολυεθνικής εκτιμητικής εταιρείας, σύμφωνα με οποία η εμπορική αξία του Πάτροκλου με εξαιρετικά μέτριους υπολογισμούς ανέρχεται στα 392.400.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται η πολλαπλάσια αξία του ακινήτου.

Η δε αντικειμενική αξία της βραχονησίδας υπερβαίνει τα 200.000.000 ευρώ, όπως επικαλούνται στο δικόγραφό τους.
 

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τρεις τραυματίες από την ανατροπή λεωφορείου του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων

Δύο άντρες και μία γυναίκα, επιβάτες του λεωφορείου, το οποίο ανατράπηκε στις 13:30 στο Τερόβο Ιωαννίνων τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας, στο λεωφορείο βρίσκονταν επτά επιβάτες -και όχι 15 όπως αρχικά ανακοινώθηκε- και ο 27χρονος οδηγός του.

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Γρηγόρης Γκίκας, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το ατύχημα συνέβη λόγω ολισθηρότητας του οδοστρώματος.

Να σημειωθεί ότι χθες το βράδυ, στο ίδιο σημείο, λόγω ολισθηρότητας «δίπλωσε» νταλίκα και έκλεισε η κυκλοφορία για έξι ώρες.



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αδιανόητο: Φόρος 40% στο βοήθημα για τα θύματα του Norman Atlantic

Οργή προκαλεί η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει μέσω των ΔΟΥ σε δέσμευση κατά 40% του βοηθήματος των 1.000 ευρώ που έδωσε η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος (ΟΦΑΕ) στις οικογένειες των νεκρών και αγνοούμενων οδηγών που επέβαιναν στο μοιραίο Norman Atlantic.

Σύμφωνα με το protothema.gr την καταγγελία για το χαράτσι των 400 ευρώ (το βοήθημα που δόθηκε για καθένα από τα θύματα της τραγωδίας του Νοrman Atlantic ήταν 1.000 ευρώ) έκανε η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος με επιστολή της στον πρωθυπουργό.

Η επιβολή του χαρατσιού έγινε αντιληπτή όταν οι συγγενείς των νεκρών και των αγνοουμένων πήγαν στην Εφορία για να δηλώσουν το βοήθημα ως όφειλαν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους και τους ζητήθηκαν τα 400 από τα 1.000 ευρώ ως φόρο δωρεάς.

Στην επιστολή που έστειλε η ΟΦΑΕ προς το γραφείο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, το υπουργείο Οικονομικών και τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη,  οποία σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η ΟΦΑΕ ως σωματείο δεν έχει την πολυτέλεια, αλλά ούτε και την επιλογή να συναλλάσσεται εν κρυπτώ και να μην εγγράφει στα βιβλία της τις δαπάνες στις οποίες προβαίνει, ώστε να μην τις πληροφορούνται οι αρμόδιες ΔΟΥ.
Θεωρούμε όμως απαράδεκτο η καταβολή αυτών των χρηματικών βοηθημάτων να αντιμετωπίζεται και να φορολογείται ως δωρεά και ουσιαστικά να αποσπά από τα χέρια των ανθρώπων αυτών ποσά σημαντικά για την επιβίωσή τους, τη στιγμή που κατ’ ελάχιστο η Πολιτεία έπρεπε να τους είχε καταβάλει πολλαπλάσια για την αποκατάσταση όσων ζημιών έχουν υποστεί. Πρόκειται για μέγιστο δείγμα κοινωνικής αναλγησίας μιας πολιτείας, η οποία μέχρι στιγμής δεν έχει σταθεί ικανή ούτε ενημέρωση να προσφέρει στους ανθρώπους αυτούς σχετικά με την πορεία των ερευνών και της πραγματογνωμοσύνης στο πλοίο αυτό, που κυριολεκτικά βρίσκεται σε ένα πέπλο σιωπής εδώ και αρκετούς μήνες».

Επίσης, με την επιστολή της η ΟΦΑΕ ζητά την εξεύρεση ρύθμισης η οποία να απαλλάσει τις οικογένειες αυτές από οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση προς το Δημόσιο για τα ποσά των χρηματικών βοηθημάτων.

Σημειώνεται ότι στην τραγωδία του Norman Atlantic έχασαν τη ζωή τους εννιά άνθρωποι (ανάμεσα σε αυτούς δύο Ελληνες οδηγοί) ενώ άλλοι 19 εξακολουθούν να αγνοούνται μέχρι σήμερα (ανάμεσά τους πέντε οδηγοί).




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Πολυτέλεια» η επίσκεψη στον οδοντίατρο για τους Ελληνες

Αισθητή επιδείνωση παρουσιάζει η στοματική υγεία των Ελλήνων, οι οποίοι εμφανίζουν υψηλά ποσοστά αναγκών οδοντιατρικής φροντίδας, που μένει χωρίς αντιμετώπιση.

Η στοματική υγεία αποτελεί τον καθρέφτη της γενικότερης υγείας των ανθρώπων, υπογραμμίζει η επιστημονική κοινότητα και σύμφωνα με τελευταίες μελέτες 1400 συστημικά νοσήματα δίνουν πρόωρες εκδηλώσεις από το στόμα, αναδεικνύοντας τη συμβολή και τον ρόλο του οδοντιάτρου στην γενική υγεία του ανθρώπου.

Ο συνδυασμός οικονομικής αδυναμίας του πληθυσμού και έλλειψης πρωτοβάθμιας οδοντιατρικής περίθαλψης, έχει ως αποτέλεσμα μεγάλα τμήματα του πληθυσμού να παρουσιάζουν μια απογοητευτική κατάσταση της στοματικής τους υγείας.

Η πρόληψη είναι «ανύπαρκτη» και η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα μας στην οδοντιατρική περίθαλψη συναντάται μόνο σε «τριτοκοσμικές» χώρες αναφέρει στο ΑΠΜΕ ο πρόεδρος της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Αθανάσιος Κατσίκης.

Παιδιά ηλικίας πέντε ετών παρουσιάζουν τερηδόνα σε ποσοστό κοντά στο 60%, το οποίο αυξάνεται στους εφήβους αγγίζοντας το 84%. Σύμφωνα με τους ειδικούς η τερηδόνα προκαλεί πόνο, οδηγεί σε απουσίες από το σχολείο και την εργασία και απαιτεί, συνήθως, δαπανηρή θεραπεία.

«Υπάρχουν σήμερα άνθρωποι που τους λείπουν τα μπροστινά δόντια» αναφέρει ο κ. Κατσίκης, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με στοιχεία το 38,2% των μεσηλίκων και το 42,9% των ηλικιωμένων δεν έχει καλύψει προσθετικές ανάγκες, γεγονός που αποδίδεται στην οικονομική κρίση και το υψηλό κόστος των εμφυτευμάτων και των τεχνητών οδοντοστοιχιών. «Το να ζει ένας άνθρωπος χωρίς δόντια επηρεάζει σοβαρότατα την ποιότητα της ζωής του και μπορεί να οδηγήσει σε ανθυγιεινή διατροφή και κοινωνική απομόνωση» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΟΟ.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας, είναι το αποτέλεσμα της δράσης 50 εθελοντών οδοντιάτρων των «Γιατρών του Κόσμου», οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια από τον Φεβρουάριο του 2013 έως τον Μάρτιο του 2015, στο πλαίσιο του προγράμματος πρόληψης, ευαισθητοποίησης και θεραπείας που εφαρμόστηκε σε 66 Δημοτικά Σχολεία του Δήμου της Αθήνας, εξέτασαν συνολικά 9.382 παιδιά και πραγματοποίησαν οδοντιατρικές παρεμβάσεις σε 22.281 δόντια.

Δυστυχώς τα στατιστικά δεδομένα παρουσιάζουν μία κατάσταση της στοματικής υγείας των παιδιών που δεν είναι καθόλου ικανοποιητική, η οποία αναδεικνύει το μεγάλο κενό και τη μεγάλη ανάγκη παρέμβασης που υπάρχει στο ζήτημα. Βάσει της οδοντιατρικής καταγραφής, παρουσιάστηκαν σε ποσοστό 81% περιστατικά που χρήζουν οδοντιατρικής παρακολούθησης και σε ποσοστό 34% περιστατικά που χρήζουν ορθοδοντικής παρέμβασης. Τα περιστατικά παιδιών με καλή ή πολύ καλή στοματική υγεία άγγιζε μόνο το ποσοστό του 15% από το σύνολο των παιδιών.

Στοματική υγεία και νοσήματα

Στο πλαίσιο διεθνούς συνεργατικής Μελέτης της Παγκόσμιας Επιβάρυνσης των Ασθενειών (1990-2010), διαπιστώθηκε ότι η μη θεραπευμένη καταστροφή των σκληρών οδοντικών ιστών αποτελεί την πιο συχνή πάθηση από το σύνολο των 291 παθήσεων που μελετήθηκαν. Άμεση είναι η σχέση των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του σακχαρώδη διαβήτη με την περιοδοντίτιδα . Τα ίδια ανησυχητικά στοιχεία αφορούν και τον καρκίνο του στόματος που είναι ο 8ος κατά σειρά συχνά εμφανιζόμενος καρκίνος . Έρευνες έχουν δείξει ότι οι χώρες με τα χαμηλά εισοδήματα φέρουν το μεγαλύτερο βάρος καθώς ο καρκίνος του στόματος εμφανίζεται εκεί με διπλή συχνότητα σε σύγκριση με τις χώρες που έχουν υψηλότερα εισοδήματα. Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του στόματος είναι 15 φορές υψηλότερος όταν συνδυάζεται η κατανάλωση καπνού και αλκοόλ και οι δύο αυτοί παράγοντες κινδύνου εκτιμάται ότι ευθύνονται για την εμφάνιση του 90% περίπου των καρκίνων του στόματος.

Πρόληψη και οικονομική κρίση

Σε καιρούς οικονομικής κρίσης οι άνθρωποι θεωρούν «πολυτέλεια» την επίσκεψη στον οδοντίατρο, η μείωση των οδοντιατρικών επισκέψεων είναι μεγάλη και οι πολίτες καταφεύγουν στο γιατρό μόνο όταν υπάρχει πόνος ή άμεση ανάγκη, αναφέρει ο κ. Κατσίκης, σημειώνοντας ότι οι οδοντίατροι έχουν μειώσει τις τιμές των εργασιών και αρκετοί μάλιστα κάνουν και «ευκολίες πληρωμής».
«Συνάδελφοι πληρώνονται με δόσεις», ιδιαίτερα όταν οι εργασίες είναι δαπανηρές, εξηγεί ο πρόεδρος της ΕΟΟ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι εξαιτίας της οικονομικής κρίσης 300 οδοντίατροι μόνο από την Αθήνα αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Παράλληλα, όπως αναφέρει, τελευταία παρατηρείται και το φαινόμενο «της μερικής απασχόλησης οδοντιάτρων σε άλλη χώρα» και όπως εξηγεί ο κ. Κατσίκης, Έλληνες οδοντίατροι προσφέρουν οδοντιατρικές υπηρεσίες σε πολίτες άλλων χωρών μια εβδομάδα το μήνα, προκειμένου να καταφέρουν να «ισορροπήσουν το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν».

Σύμφωνα με τον κ. Κατσίκη η Πολιτεία πρέπει να ασχοληθεί με το ζήτημα της οδοντιατρικής περίθαλψης των ασφαλισμένων , καθώς έως σήμερα αυτή βρίσκεται εκτός του συστήματος της κοινωνικής ασφάλισης, και σύμφωνα με στοιχεία το 34% των ιδιωτικών δαπανών για την υγεία αναλίσκεται στην οδοντιατρική περίθαλψη.

«Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Οδοντιατρική που είναι η κατ΄ εξοχήν επιστήμη της πρόληψης , είναι συνεχώς απούσα από την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη». Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΕΟΟ αναφέρει ότι η σημερινή κατάσταση όσον αφορά την παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης μέσω των δομών ΠΕΔΥ-ΕΣΥ, είναι «τραγική», δεδομένου ότι επιχειρείται με το δυναμικό των 700 περίπου οδοντιάτρων να δοθεί περίθαλψη σε 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους. Επιπλέον, το κονδύλι των 60 εκατομμυρίων ευρώ που είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2014 του ΕΟΠΥΥ για να καλυφτούν μέσω συλλογικών συμβάσεων με τους ελεύθερους επαγγελματίες οδοντιάτρους μέρος των προληπτικών εξετάσεων, έγινε μόλις 2 εκατομμύρια ευρώ για το 2015 και στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν εξωτερικοί συμβεβλημένοι οδοντίατροι με τον ΕΟΠΥΥ.

«Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες στην χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, αλλά η στοματική υγεία αποτελεί προτεραιότητα σε κάθε πολιτισμένο κράτος», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΟΟ Αθανάσιος Κατσίκης, προτείνοντας μάλιστα ως λύση « κάλυψη των ασφαλισμένων με εισοδηματικά κριτήρια κατά τα πρότυπα της συμμετοχής στα φάρμακα που έχει προτείνει ο υπουργός υγείας».



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στο «ταχυδρομείο» 150.000 εκκαθαριστικά της εφορίας – Ποιοι θα πληρώσουν

Στραβά ξεκινάει η ημέρα για 150.000 φορολογούμενους καθώς θα βρουν μήνυμα στον υπολογιστή τους ότι προστέθηκε ένα ακόμη φορολογικό βάρος. Αργά χθες το απόγευμα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προχώρησε στη βεβαίωση του τέλους επιτηδεύματος το οποίο αφορά στη χρήση του 2013.

Το ποσό αυτό, τουλάχιστον 1000 ευρώ ανά επιχείρηση, θα μπορεί να καταβληθεί:

1. Είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5%

2. Είτε σε οκτώ μηνιαίες δόσεις

3. Είτε να συμπεριληφθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων η οποία από χθες έχει παραταθεί μέχρι και τις 26 Ιουνίου. Στην τελευταία περίπτωση βέβαια, η επιχείρηση θα πρέπει να ρυθμίσει όχι μόνο το τέλος επιτηδεύματος αλλά και όλες τις οφειλές οι οποίες είχαν καταστεί ληξιπρόθεσμες μέχρι και το τέλος Μαρτίου.

Το «χτύπημα» στα νομικά πρόσωπα, ισοδυναμεί με πρόσθετο οικονομικό βάρος της τάξεως των 150 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το ποσό θα έρθει να προστεθεί στον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων που θα πρέπει να πληρώνουν οι επιχειρήσεις –μικρές και μεγάλες- μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο λογαριασμός ανεβαίνει καθώς, πριν καν ανακοινωθούν τα όποια πρόσθετα μέτρα ληφθούν για την επίτευξη της συμφωνία με τους δανειστές, οι επιχειρήσεις καλούνται ήδη να πληρώσουν τέσσερις διαφορετικούς φόρους:

1. Το ξεχασμένο τέλος επιτηδεύματος του 2013

2. Τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων του 2015 μαζί με την προκαταβολή της επόμενης χρονιάς

3. Το τέλος επιτηδεύματος του 2015 το οποίο ενσωματώνεται στο εκκαθαριστικό του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων

4. Τον ΕΝΦΙΑ των νομικών προσώπων. Μπορεί να κυβέρνηση να μην έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τι θα πράξει με τον φόρο ακινήτων. Ωστόσο, η επιβολή θεωρείται βέβαιη.

Τη μορφή του ειδοποιητηρίου που έχει αρχίσει από χθες να αποστέλλει το υπουργείο Οικονομικών στις επιχειρήσεις, μπορείτε να το δείτε ΕΔΩ



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι παράνομες αποκλειστικές…διακινητές «μαύρου» χρήματος στα νοσοκομεία

Του Θάνου Πασχάλη

Η έρευνα των Επιθεωρητών Υγείας για τον τρόπο απασχόλησης των αποκλειστικών αλλά και των παρανόμως απασχολούμενων αποκλειστικών νοσηλευτριών σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ και ιδιωτικές κλινικές , ξεκίνησε ,μετά από αίτημα του » Συνηγόρου του Πολίτη». Στον τελευταίο είχαν φτάσει καταγγελίες πολιτών ότι σε ορισμένα Νοσοκομεία του ΕΣΥ επιλέγονται -κατά παρέκκλιση της λίστας των νόμιμων αποκλειστικών νοσοκόμων- μόνον συγκεκριμένες αποκλειστικές για την επικούριση ασθενών.

Μάλιστα καταγγελία πολίτη έκανε λόγο ακόμη και για χρηματισμό προϊσταμένων νοσηλευτικών υπηρεσιών σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά και συνδικαλιστή( του Σωματείου των αποκλειστικών νοσοκόμων) προκειμένου ορισμένες αποκλειστικές νοσοκόμες να κάνουν επιπλέον βάρδιες,καταστρατηγώντας έτσι τον Κανονισμό του κάθε Νοσοκομείου ,που ορίζει την εκ περιτροπής εργασία για τις αποκλειστικές οι οποίες μάλιστα έχουν καταχωρηθεί σε λίστα που διαθέτει το κάθε Νοσοκομείο. Μάλιστα οι καταγγελίες που έφτασαν ακόμη και στα…αυτιά των Επιθεωρητών Υγείας ανέφεραν οτι η «ταρίφα» για κάθε βάρδια έφτανε τα 10 ευρώ ,όταν οι αποκλειστικές νοσοκόμες ,σύμφωνα με το Νόμο, δικαιούνται 120 ευρώ για νυχτερινή βάρδια και 70 ευρώ για ημερήσια απασχόληση,έχοντας την υποχρέωση να κόβουν μπλοκ παροχής υπηρεσιών και να φέρουν, ως διακριτικά, ειδική στολή και ταυτότητα. Ανάλογες καταγγελίες είχαν φτάσει στο «Συνήγορο του Πολίτη» και για τις παράνομες αποκλειστικές νοσοκόμες -αλλοδαπές κυρίως- που μπαίνουν «κρυφά» σε νοσοκομεία του ΕΣΥ αλλά και ιδιωτικές κλινικές,χωρίς φυσικά να περιλαμβάνονται στη λίστα των νόμιμων αποκλειστικών και να πληρώνονται φυσικά με «μαύρα».

Πώς ξεκίνησε η έρευνα

nosokomeio

Η έρευνα που ξεκίνησε με αρχή το Νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς» δεν διαπίστωσε χρηματισμό Προϊσταμένων Νοσηλευτριών ή του συνδικαλιστή του Σωματείου των Αποκλειστικών ,ωστόσο έφερε στο φως ανεξέλεγκτη διακίνηση μαύρου χρήματος από τις παρανόμως απασχολούμενες αποκλειστικές ,οι οποίες-όπως αναφέρεται στο πόρισμα-δεν ελέγχονται από την φύλαξη του Νοσοκομείου ,ούτε και από τις λοιπές υπηρεσίες του Νοσοκομείου. Παράλληλα στο πόρισμα καταλογίζονται ευθύνες στο Νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς» για ελλιπή καταγεγραμμένα στοιχεία όσον αφορά τις νόμιμες αποκλειστικές νοσοκόμες καθώς- όπως αναφέρεται στο πόρισμα των Επιθεωρητών Υγείας- «τον Μάρτιο του 2015, οπότε και έγινε ο έλεγχος, δεν διέθετε ονομαστικό πίνακα αποκλειστικών επικαιροποιημένο με ισχύ από τον Ιανουάριο».Επίσης .η επιτροπή που επιλέγει απο τη λίστα των 89 αποκλειστικών νοσοκόμων (αυτός είναι ο αριθμός για το συγκεκριμένο Νοσοκομείο ) δεν διέθετε στοιχεία για τις αποκλειστικές που χρησιμοποίησε στο Νοσοκομείο σχεδόν για όλο το 2014.

Επίσης στο Νοσοκομείο χρησιμοποιούνταν, ως αποκλειστικές νοσοκόμες ,απο τους συγγενείς  ασθενών κατά κόρον «φτηνές» αλλοδαπές οι οποίες δεν διέθεταν νόμιμη άδεια.. Παράλληλα αποδίδονται ευθύνες και στην εταιρεία φύλαξης μιας και δεν ελέγχονται ποιοί μπαίνουν και βγαίνουν σε 24ωρη βάση στο Νοσοκομείο ..Δηλαδή επισκεπτήρια και συνοδοί ασθενών.

Συμπεράσματα πορίσματος για το Νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς»

«..δεν μπορεί να ελέγξει τους παράνομα απασχολούμενους με αποτέλεσμα να γίνεται ανεξέλεγκτη διακίνηση μαύρου χρήματος, ενώ ταυτόχρονα η υγεία των ασθενών υπόκειται σε σοβαρούς κινδύνους λόγω της ανεπάρκειας των παρανόμως απασχολούμενων ως συνοδών ασθενών…»



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σύλληψη κορυφαίων στελεχών της FIFA για διαφθορά

Μεγάλη αστυνομική επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη στη Ζυρίχη, στα γραφεία της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FIFA), για τη σύλληψη κορυφαίων στελεχών της που βαρύνονται με κατηγορίες διαφθοράς, από δωροδοκίες εκατομμυρίων μέχρι ξέπλυμα χρήματος.

Οι συλλήψεις έγιναν τα ξημερώματα της Τετάρτης σε ξενοδοχείο στη Ζυρίχη και φέρονται να έγιναν στο πλαίσιο έρευνας του αμερικανικού FBI, με στόχο την έκδοση των αξιωματούχων στις ΗΠΑ. Πρόκειται, σύμφωνα με τις πρώτες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, για έξι άτομα στη Ζυρίχη σε σύνολο πάνω από 10 ατόμων (εκ των οποίων δεν βρίσκονται όλοι στην Ελβετία).



Η υπόθεση ρίχνει την σκιά της στην επανεκλογή του προέδρου της FIFA Σεπ Μπλάτερ, που θα γινόταν την Παρασκευή -αν και ο ίδιος δεν βρίσκεται στο στόχαστρο της έρευνας. Οι αξιωματούχοι που συνελήφθησαν βρίσκονταν στη Ζυρίχη ακριβώς στο πλαίσιο των εργασιών για την εκλογή του προέδρου.


Ο προέδρος της FIFA, Σεπ Μπλάτερ.

Επισήμως, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Ζυρίχης επιβεβαίωσε στο ελβετικό πρακτορείο ειδήσεων πως έγιναν συλλήψεις κατ' εντολή του ελβετικού υπουργείου Δικαιοσύνης, χωρίς να δίνονται περισσότερες πληροφορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι New York Times, η έρευνα εκτείνεται σε περίοδο δύο δεκαετιών και αφορά μεταξύ άλλων προσφορές για το Παγκόσμιο Κύπελλο και τις συμφωνίες για τα δικαιώματα μετάδοσης.

Στο στόχαστρο φαίνεται ότι έχει μπει η εκτελεστική επιτροπή της FIFA. Οι New York Times υποστηρίζουν, επικαλούμενοι πηγές στην αμερικανική έρευνα, ότι μεταξύ των συλληφθέντων βρίσκεται ο Τζέφρεϊ Γουέμπ (από τις Νήσους Κέιμαν) και ο Εουχένιο Φιγκερέδο (Ουραουγουάη), δύο από τους αντιπροέδρους της εκτελεστικής επιτροπής. Ο δεύτερος ήταν μέχρι πρότινος πρόεδρος του Ποδοσφαιρικού Συνδέσμου Νότιας Αμερικής.


Ο Τζέφρεϊ Γουέμπ (αρστερά) και ο Εουχένιο Φιγκερέδο (δεξιά).

Μεταξύ των συλληφθέντων φέρεται επίσης να είναι και το πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Τζακ Γουόρνερ (Τρινιδάδ και Τομπάγκο). Τα ονόματα αυτά δεν είναι επιβεβαιωμένα μέχρι να γίνουν επισήμως ανακοίνωσεις.


Tο πρώην μέλος της εκτελεστικής επιτροπής Τζακ Γουόρνερ.



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Μα θα γίνουμε Ζιμπάμπουε αν δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ» λένε τα αγράμματα ρατσιστικά λαμόγια

Το νέο αφήγημα των παπαγάλων του ΔΝΤ είναι το εξής: Μα εάν δεν πληρώσουμε το ΔΝΤ, θα γίνουμε Ζιμπάμπουε!
 
Η αγραμματοσύνη και ο ρατσισμός των ξεφτιλισμένων προπαγανδιστών στο απώγειο. Και δεν βρίσκεται ένας, ΕΝΑΣ να τους ρωτήσει: «Δηλαδή τι συμβαίνει στην Ζιμπάμπουε; Δεν έχουν κωλόχαρτο»;

Ε, να λοιπόν τι συμβαίνει στην Ζιμπάμπουε:Ο ρυθμός ανάπτυξης στην περήφανη και ανεξάρτητη Αφρικανική χώρα αγγίζει το 3,2 % για το 2015! Ποσοστό ρεκόρ για την χώρα και ένα από τα ανώτερα της ηπείρου.

Ανεργία στην Ζιμπάμπουε, μόλις 5,5%!

Πείτε μας λοιπόν τώρα ελεεινοί του μνημονίου, γιατί να μην γίνουμε Ζιμπάμπουε; Δεν γουστάρετε το χρώμα; Πολιτική τύπου Κου Κλουξ Κλαν από απατεώνες σε δημόσιες συχνότητες.




Πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δύο πασίγνωστοι καναλάρχες εμπλέκονται σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος

Eλεγχος του ΣΔΟΕ σε δημόσιο Οργανισμό εντόπισε εμπλοκή δύο πασίγνωστων καναλαρχών οι οποίοι συμμετείχαν σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Εμφανίζονται να λάμβαναν οι ίδιοι χρήματα καθώς και εταιρίες στις οποίες συμμετείχαν. Τα κανάλια των συγκεκριμένων έπαιζαν σκληρά μνημονιακά και όταν βγουν τα ονόματα θα προκληθεί πάταγος…Οι συγκεκριμένοι καναλάρχες βρίσκονται στο μυαλό των Τσίπρα-Παππά όταν μιλάνε για εσωτερική τρόικα, διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και πάει λέγοντας.

Ο συγκεκριμένος οργανισμός ήταν μόνο η μία από τις πηγές δημοσίου χρήματος που πήγαινε σε προσωπικούς λογαριασμούς, υπεράκτιες εταιρίες καθώς και σε λογαριασμούς συγγενικών προσώπων των εν λόγω κυρίων. Η υπόθεση δεν έχει σχέση με το σκάνδαλο του Τ.Τ. για την οποία απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Μιλάμε για τεκτονικό σεισμό στα ΜΜΕ-τίποτε λιγότερο.

Ο Τσίπρας, όπως όλα δείχνουν, έχει πολλούς άσους στο μανίκι του και είναι στην διακριτική του ευχέρεια οι δύο συγκεκριμένοι κύριοι να βρεθούν με βραχιολάκια στην Ευελπίδων. Ο ένας εκ των δύο μάλιστα έχει και πλούσια δράση στο εγχώριο lifestyle…




πηγη
 


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η αλήθεια για το Δ.Ν.Τ. – Άρθρο Φωτιά – Τώρα όλοι (μπορούν να) γνωρίζουν

Τις τελευταίες ημέρες έχει αναπτυχθεί μια τεράστια φιλολογία σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν εκπληρώσει μια υποχρέωσή της προς το Δ.Ν.Τ. Τι από όλα όσα λέγονται είναι σωστό και τι λάθος όμως; Τι θα μπορούσε πραγματικά να συμβεί;

Η σύντομη απάντηση είναι, πολλά. Που κυμαίνονται από πραγματική ανθρωπιστική κρίση (ναι, είναι το καλύτερο σενάριο σε περίπτωση αθέτησης υποχρέωσης προς το Δ.Ν.Τ.), μέχρι Grexit. Αλλά ας τα δούμε αναλυτικά:

Καταρχήν το συνολικό ύψος των ελληνικών υποχρεώσεων προς το Ταμείο δεν είναι μόνο €1,6 δισ. Είναι λίγο περισσότερα από €2,3 δισ. Βλέπετε στις 12/5 χρησιμοποιήθηκε το μόνιμο αποθεματικό του Δ.Ν.Τ. στην Τ.τ.Ε. για την αποπληρωμή της τότε δόσης, ύψους περίπου, €750 εκατ. Αυτά τα χρήματα πρέπει να επιστραφούν στον λογαριασμό αποθεματικού εντός 30 ημερών. Δηλαδή στις 12/6. Σε διαφορετική περίπτωση θα ενεργοποιηθεί η περίοδος για «παρατεταμένα εκπρόθεσμη οφειλή» (protracted arrears). Τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

Το Ταμείο δεν κηρύσσει ποτέ μια χώρα σε χρεοκοπία αλλά την κατατάσσει στην κατηγορία αυτών που έχουν «παρατεταμένα εκπρόθεσμες οφειλές». Και αυτό δεν το κάνει αμέσως. Δίνεται μια περίοδος τριάντα ημερολογιακών ημέρων όπου:

– Στέλνονται επιστολές, γίνονται διαβήματα και γενικά ασκούνται πιέσεις να καλυφθεί η υποχρέωση.

– Μόλις παρέλθουν οι 30 ημέρες συνεδριάζει και ενημερώνεται το Δ.Σ. και αποφασίζεται η «μεταφορά» της χώρας στην πιο πάνω κατηγορία.

– Ακολουθούνται διάφορα «βήματα» και πιέσεις μέχρι την συμπλήρωση 24 μηνών σε κατάσταση καθυστέρησης. Μερικά από αυτά είναι η επίσημη ανακοίνωση μη συνεργασίας με το Ταμείο, η αναστολή του δικαιώματος ψήφου του μέλους κ.ά. Τελική κατάληξη η έναρξη εφαρμογής των νομικών συνεπειών που απορρέουν από την δανειακή σύμβαση, ανά περίπτωση (κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων του μέλους στο εξωτερικό, υποχρεωτικές αναλήψεις κλπ.). Δεν είναι γνωστό τι ισχύει ακριβώς για την Ελλάδα. Οι δανειακές συμβάσεις του Ταμείου είναι απόρρητες.

– Δεν δίνονται καθόλου χρήματα και το μέλος δεν έχει καμία πρόσβαση στις διάφορες διευκολύνσεις και δυνατότητες του Ταμείου, για όσο διάστημα δεν αποπληρώνεται η υποχρέωση. Εξετάζεται, σαν δυνατότητα και μόνον, η διακοπή του τρέχοντος προγράμματος και η αντικατάστασή του με νέο. Κατόπιν νέων διαπραγματεύσεων και νέας συμφωνίας.

Αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται. Πάντα και απαρέγκλιτα. Με μοναδική εξαίρεση την Αργεντινή το 2002. Υπό πολύ ειδικές συνθήκες και για πολύ ειδικούς λόγους.

«Επομένως δεν είναι σοβαρό ζήτημα η όποια καθυστέρηση στις πληρωμές. Οι σοβαρές συνέπειες έρχονται μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα». Λάθος. Απόλυτα και κατηγορηματικά. Διότι:

Α. Το Δ.Ν.Τ. έχει, αναγνωρισμένο από όλους, καθεστώς «Υπερπιστωτή», (Super Senior Creditor). Δηλαδή οι απαιτήσεις του προηγούνται αυτών όλων των άλλων πιστωτών. Απολαμβάνει αυτό το ειδικό καθεστώς διότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελών του είναι χώρες μικρές και φτωχές. Θεωρείται δε υποχρέωση του Ταμείου η υπεράσπιση, με κάθε τρόπο, των χρημάτων τους. Γι’ αυτό και είναι περιβόητο για την σκληρή αντιμετώπιση που επιφυλάσσει σε μη συνεπείς οφειλέτες. Με δεδομένο ότι υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια για την συμπεριφορά της Ελλάδας και ότι τα περιθώρια αντίδρασης που έχει βάσει καταστατικού, είναι σημαντικά, δεν θεωρείται απίθανο να αντιδράσει πιο γρήγορα και πιο «βίαια» από ό,τι σε άλλες περιπτώσεις.

Β. Παρότι είναι σωστό πως η αθέτηση υποχρέωσης προς το Ταμείο δεν αποτελεί επίσημο πιστωτικό γεγονός, η εμπειρία δείχνει πως η συμπεριφορά της αγοράς απέναντι σε ασυνεπή δανειζόμενο είναι σαν αυτό να έχει καταγραφεί. Ίσως και πιο «επιθετική». Με λίγα λόγια, η φερεγγυότητα της χώρας εξαφανίζεται και αρχίζει ένας ανεπίσημος εμπορικός πόλεμος στις εισαγωγές που προσπαθεί να πραγματοποιήσει το ασυνεπές μέλος. Οι εισαγωγές γίνονται πολύ ακριβές και πάρα, πάρα πολύ δύσκολες. Διάφορα «γραφειοκρατικά» εμπόδια, που πριν δεν υπήρχαν, εμφανίζονται ως δια μαγείας και οι ζητούμενοι όροι είναι οι χειρότεροι δυνατοί. Οι μεταφορές κεφαλαίων δυσχεραίνουν υπερβολικά και, ανάλογα τις αντιδράσεις του Ταμείου και το χρονικό σημείο της κατάστασης, έχουν σημειωθεί ακόμη και δεσμεύσεις (όχι κατασχέσεις) περιουσιακών στοιχείων ιδιωτών-υπηκόων του προβληματικού μέλους. Γενικά η χώρα αυτή μεταβάλλεται σε παγκόσμιο παρία και είναι απλά ζήτημα χρόνου η εμφάνιση σοβαρότατων ελλείψεων σε βασικά είδη (τρόφιμα, πρώτες ύλες, καύσιμα).

Υπάρχουν πολλοί που θεωρούν πως αυτή η κατάσταση υπάρχει ήδη στην Ελλάδα. Δυστυχώς, πλανώνται οικτρή πλάνη. Η τωρινή κατάσταση είναι δύσκολη αλλά απέχει πολύ από αυτά που θα συμβούν εάν αθετηθεί υποχρέωση προς το Ταμείο. Μια αναζήτηση στο YouTube προσφέρει μια μικρή εντύπωση των λεηλασιών και ταραχών που γίνονται συχνά-πυκνά στην πολύπαθη Αργεντινή. Ακόμη και πρόσφατα. Δεκατέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά την πρώτη χρεοκοπία του 2001…

Γ. Η περίπτωση της Ελλάδας έχει μία ιδιαιτερότητα, ως προς την αθέτηση υποχρέωσης προς το Δ.Ν.Τ. Ενώ δεν ξέρουμε, λόγω απορρήτου, το περιεχόμενο της σύμβασης με το Ταμείο, υπάρχει η σύμβαση με τον E.F.S.F. Σε αυτήν έχει τεθεί όρος “cross default». Δηλαδή (απλοϊκά και πολύ περιληπτικά) υπάρχει αλληλεξάρτηση μεταξύ υποχρεώσεων της Ελλάδας προς το Ταμείο και των δανείων (€130 δισ.) που έχει λάβει η χώρα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης. Ο όρος αναφέρει πως, εφόσον δεν πληρωθεί δόση προς το Δ.Ν.Τ., το Δ.Σ του E.F.S.F. μπορεί, κατά την κρίση του, να κηρύξει την Ελλάδα σε χρεοκοπία και όλο το οφειλόμενο προς αυτόν ποσό, άμεσα απαιτητό.

Αν και θεωρείται απίθανο να παρθεί αυτή η απόφαση αμέσως, δύσκολα θα αποφευχθεί εάν συνεχιστεί, για παραπάνω από μερικές φορές, η αθέτηση υποχρεώσεων. Τότε θα υπάρχει κανονικό, επίσημο πιστωτικό γεγονός. Αυτό που οι περισσότεροι έχουν ακούσει σαν «άτακτη χρεοκοπία». Όσα συμβούν από εκεί και πέρα θα είναι ανεξέλεγκτα και θα ωχριούν μπροστά στους χειρότερους εφιάλτες του οποιουδήποτε. Ειλικρινά θεωρώ σωστό να μην υπεισέλθω σε λεπτομέρειες.

Μια τέτοια απόφαση, εκτός όλων των άλλων συνεπειών, θα φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση την Ε.Κ.Τ. Διότι από την στιγμή της απόφασης δεν έχει επιλογή. Θα πρέπει να σταματήσει την ίδια ώρα την χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος. Αυτό σημαίνει πως οι τράπεζες θα πρέπει να κλείσουν. Προσέξτε, δεν μιλάμε για περιορισμούς διακίνησης κεφαλαίων ή οτιδήποτε σχετικό. Μιλάμε για «κατέβασμα ρολών», για να το πω όσο πιο απλά γίνεται.

Δ. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκτιμηθεί η στάση της Κεντρικής Τράπεζας σε περίπτωση μη πληρωμής δόσης στο Ταμείο, χωρίς να έχει υπάρξει η παραπάνω απόφαση. Τα ομόλογα που κατέχει υπάγονται αποκλειστικά στο Ελληνικό Δίκαιο και, ουσιαστικά, χρεοκοπία σε αυτά μπορεί να συμβεί μόνο εφόσον δεν γίνει πληρωμή ενός από αυτά. Η πρώτη υποχρέωση λήγει στις 20/7 (περί τα €3,5 δισ.). Οπότε υπάρχει χρόνος. Τουλάχιστον για τα συγκεκριμένα. Είναι δυνατόν όμως να μην τηρηθεί υποχρέωση προς ξένο πιστωτή και να μην αντιδράσει το Governing Council; Προσωπικά το θεωρώ αδύνατον. Το φιλελληνικό «μπλοκ» ήδη έχει τεράστιες δυσκολίες να διατηρήσει την χρηματοδότηση προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Εάν συμβεί μία αθέτηση υποχρέωσης, θα βρεθεί χωρίς επιχειρήματα. Οπότε στην καλύτερη περίπτωση θα έχουμε ελαχιστοποίηση της ροής ρευστού. Και στην χειρότερη πλήρη διακοπή. Και ο Θεός να βάλει το χέρι του μετά.

Κλείνοντας, θα πρέπει να σημειωθεί πως θεωρώ τις φήμες για ύπαρξη των χρημάτων προς πληρωμή της δόσης στις 5 Ιουνίου, σωστές. Αυτή θα πληρωθεί, κατά 99,999%. Το πρόβλημα, θεωρώ, βρίσκεται στις 12 του μηνός. Οπότε και, εκτός από τα οφειλόμενα από τον Μάιο, πρέπει να πληρωθούν άλλα €340 εκατομμύρια. Σύνολο για την 12η Ιουνίου, περί το €1,1 δισ. Αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν. Και είναι πολύ, πολύ, πολύ δύσκολο να βρεθούν. Ακόμη και αν επέλθει άμεσα συμφωνία, απαιτούνται τουλάχιστον είκοσι μέρες για την ολοκλήρωση των διαδικασιών. Είκοσι μέρες που δεν υπάρχουν. Άρα; Άρα μόνο αν η Ε.Κ.Τ. και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνουν την ανάγκη φιλοτιμία, υπάρχει λύση (προσωρινή αύξηση ορίων έκδοσης και αγοράς Ε.Γ.Ε.Δ., με «τέντωμα» των κανόνων μέχρι ξεχειλώματος). Οπότε τα πράγματα γίνονται δραματικά μέχρι 12/06/2015.


Πέτρος Λάζος
petros.lazos@capital.gr

πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η καμόρα του ΟΑΕΕ είναι εδώ και συνεχίζει να εκβιάζει τους πολίτες

- Μετά το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, για το οποίο ακόμα δεν τιμωρήθηκε κάποιος από τους μεγάλους της εποχής εκείνης, ίσως η μεγαλύτερη κομπίνα είναι του ΟΑΕΕ σε βάρος των ασφαλισμένων του, οι οποίοι μαζί με τις οικογένειές τους ξεπερνούν το ενάμισυ εκατομμύριο πολιτών…
 
Δεν θα ήταν ούτε υπερβολικό, ούτε άστοχο εάν κάποιος χαρακτήριζε τον συγκεκριμένο οργανισμό «ύποπτη οργάνωση», αφού οι  παρανομίες διαδέχονται η μία την άλλη και σε βάθος χρόνου, από την εποχή ίδρυσής του.
 
Ξεκινώντας από την εποχή της συγχώνευσης του πρώην κραταιού ΤΕΒΕ με τα υπόλοιπα – ελλειμματικά τότε – ταμεία, για να δημιουργηθεί ο νέος «κοινωνικός ασφαλιστικός φορέας», όταν τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης «χάθηκαν στον δρόμο» και στις υποχρεώσεις των κομμάτων εξουσίας προς τους γνωστούς «κομματικούς πελάτες τους», για να φτάσουμε στη χιονοστιβάδα αποκαλύψεων της τελευταίας χρονιάς.
 
«Επιχείρηση αναδιανομής πλούτου», εκτός των άλλων, αποκάλυψε η γνωστή γνωμοδότηση Μανιτάκη, καθώς, όπως εύστοχα είχε σημειώσει *(1) στις αρχές του 2014 ο κος Φλωράς, το κλέψιμο του ΟΑΕΕ σε βάρος των ασφαλισμένων του με πρόχειρους υπολογισμούς ξεπερνούσε τα 4 ΔΙΣ !!! Σε νεότερο δημοσίευμα*(2), αναφέρεται ότι 1,8 ΔΙΣ αφορά τις χρεώσεις για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη   που παρανόμως αρνήθηκε να παρέχει ο ΟΑΕΕ στους ασφαλισμένους του με οφειλές. Κατά συνέπεια και σύμφωνα με τα προηγούμενα, το υπόλοιπο 2,2 ΔΙΣ αφορά τις παρανόμως υψηλές εισφορές, καθώς η γνωμοδότηση έκρινε πως αντισυνταγματικά είχαν διατηρηθεί στα επίπεδα του 2009.
 
Για να καταλάβουμε το μέγεθος, στα νούμερα των παρανομιών που προανέφερα, αξίζει να σημειωθεί ότι  από τον ΕΝΦΙΑ η κυβέρνηση υπολογίζει πως θα εισπράξει περίπου 2,6 ΔΙΣ. *(3) Δηλαδή, οι ελεύθεροι επαγγελματίες τα προηγούμενα χρόνια πλήρωσαν 2 φορές τον ΕΝΦΙΑ και όπως όλα δείχνουν δυστυχώς θα συνεχίσουν να πληρώνουν,  εκτός κι αν η νέα κυβέρνηση αποφασίσει να κάνει πράξη τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, για κατάργηση των άδικων φόρων και της κατηγοριοποίησης της κοινωνίας, σε προνομιούχους και μη, στα τεκμήρια και το αφορολόγητο.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στο αρχείο η υπόθεση για το έλλειμμα της ΕΛΣΤΑΤ

Την τρίτη δικαστική κρίση για αρχειοθέτηση της υπόθεσης που αφορά καταγγελίες για τεχνητή διόγκωση του δημόσιου χρέους από την ΕΛΣΤΑΤ το 2009 επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου προκειμένου η χώρα να καταφύγει σε μνημόνιο, διατυπώνει ο εισαγγελέας εφετών Αντώνης Λιόγας, προς το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών.

Ο εισαγγελέας κρίνει πως δεν προκύπτουν αξιόποινες πράξεις σε βάρος του Ανδρέα Γεωργίου, επικεφαλής της Αρχής και άλλα δυο στελέχη της. Αντίστοιχη κρίση είχαν διατυπώσει πέρυσι τόσο η ανακρίτρια Ελένη Πεδιαδίτη που ερεύνησε την υπόθεση όσο και ο εισαγγελέας Κούτρας που ζητούσαν να μπει η δικογραφία στο αρχείο. Ωστόσο η υπόθεση ξεκίνησε και πάλι από την αρχή καθώς το Συμβούλιο Εφετών που είχε ασχοληθεί πέρυσι το καλοκαίρι διαφώνησε και διέταξε να επιστρέψει η υπόθεση στην ανάκριση παραγγέλλοντας μάλιστα να διενεργηθούν συγκεκριμένες ανακριτικές πράξεις.

Χαρακτηριστικό επίσης είναι πως σε βάρος της ανακρίτριας κινήθηκε μέχρι πειθαρχική διαδικασία για αυτή την υπόθεση, όμως και αυτή τη φορά, ένα χρόνο μετά, ένας άλλος εισαγγελέας καταλήγει στο ίδιο συμπέρασμα με τελευταίο λόγο νε τον έχει το συμβούλιο εφετών που θα αποφασίσει τις επόμενες εβδομάδες.

Τι είχε πει το προηγούμενο συμβούλιο

Χαρακτηριστικά, το δικαστικό συμβούλιο, με το υπ΄αριθμον 1212/2014 βούλευμα του, είχε διατάξει περαιτέρω κύρια ανάκριση, διαφωνώντας τότε με την κρίση των Πεδιαδίτη και Κούτρα και ζητώντας:

1. Να κληθούν και να εξεταστούν εκ νέου οι μάρτυρες Νικόλαος Στρόμπλος (σ.σ. υπήρξε υπάλληλος της Διεύθυνσης Εθνικών Λογαριασμών της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας από το 1989 και διευθυντής της από τον Ιούλιο του 2006 μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου του 2010) και Εμμανουήλ Κοντοπυράκης (σ.σ. πρώην γενικός γραμματέας της Στατιστικής Υπηρεσίας) οι οποίοι με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας που θα τους τεθούν υπόψη και με τις ιδιότητες που προαναφέρθηκαν, να αναφερθούν αναλυτικά, σε συμπλήρωση των ήδη κατατεθέντων από τους ίδιους, σε όλα τα στοιχεία που περιελήφθησαν ώστε να χρεώσει αναθεώρηση του ελλείμματος για το έτος 2009 από 13,6% σε 15,4% επί του ΑΕΠ, το δικαιολογημένο ή μη της συμπερίληψης τους στο έλλειμμα και σε περίπτωση που το έλλειμμα δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, ποιο έπρεπε να είναι το πραγματικό έλλειμμα της περιόδου αυτής και τέλος εάν μπορούσε να προκληθεί και ποια στο Δημόσιο ζημιά από την τυχόν τεχνητή διόγκωση του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας

2. Να κληθούν οι κατηγορούμενοι προς απολογία, η οποία αποτελεί κεφαλαιώδη ανακριτή πράξη και εκτός από τον χαρακτήρα της ως υπερασπιστικού μέσου αποτελεί και σημαντικό αποδεικτικό μέσο, να τους απαγγελθεί κατηγορία για τον σκοπό αυτό και να γνωστοποιηθεί σε αυτούς το πέρας της κύριας ανάκρισης που θα διεξαχθεί από τον οριζόμενο αρμοδίως ανακριτή

3. να ενεργηθεί οποιαδήποτε άλλη ανακριτική πράξη κρίνει σκόπιμη ο ανακριτής

Τα υπομνήματα στο προηγούμενο συμβούλιο

Είχαν προηγηθεί υπομνήματα από δυο πρώην μέλη της ΕΛΣΤΑΤ, της Ζωής Γεωργαντά και του Νικόλαου Λογοθέτη οι οποίοι είχαν καταγγείλει «μεθοδεύσεις των δικαστικών αρχών για να απαλλαγούν των ευθυνών τους, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου» στους οποίους καταλογίζουν την τεχνητή διόγκωση του χρέους προκειμένου, όπως αναφέρεται στην καταγγελία, να καταφύγει η χώρα στο πρώτο μνημόνιο.

Στην καταγγελία τους τα πρώην μέλη της ΕΛΣΤΑΤ ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι:

«Μελετώντας την ως άνω δικογραφία διαπίστωσα ότι έχει αφαιρεθεί ουσιώδες μαρτυρικό υλικό. Παράλληλα έχουν αφαιρεθεί οι ένορκες καταθέσεις του βασικού μάρτυρα κατηγορίας, δρα Νικολάου Στρόμπλου, διευθυντή Εθνικών Λογαριασμών της ΕΛΣΤΑΤ και μόνου καθ” ύλην υπεύθυνου για τον υπολογισμό του δημόσιου χρέους και ελλείμματος, καθώς και η ένορκη κατάθεση του ιδίου ενώπιον της ανακρίτρια κ. Πεδιαδίτη. Επίσης λείπουν «οι ένορκες καταθέσεις πραγματογνωμοσύνης των βασικών μαρτύρων κατηγορίας κκ Λογοθέτη, Γεωργαντά και Στρόμπλου που κατατέθηκε στους οικονομικούς εισαγγελείς Πεπόνη και Μουζακίτη και αφορούσαν στο περιεχόμενο των φακέλων που είχε υποβάλει στη Βουλή ο κ. Γεωργίου και οι οποίοι είχαν διαβιβαστεί στο ΣΔΟΕ, διότι ο κ. Γεωργίου ισχυριζόταν ότι περιελάμβαναν όλες τις απαιτούμενες μελέτες που όφειλε κατ” εντολή του να έχει εκπονήσει η ΕΛΣΤΑΤ πριν προβεί σε οιαδήποτε βεβαίωση του ύψους του δημοσίου χρέους και ελλείμματος της χώρας το 2009».

Μάλιστα σε βάρος της ανακρίτριας που είχε χειριστεί την υπόθεση είχε ασκηθεί και πειθαρχική δίωξη.



Πηγή: capital.gr
 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στον αέρα η εξωδικαστική συμφωνία του Ελληνικού Δημοσίου με τη SIEMENS

Σε νέα τροχιά δείχνει να μπαίνει το μεγαλύτερο μάλλον σκάνδαλο στην ιστορία της νεώτερης Ελλάδας, μετά την αμφισβήτηση, εκ μέρους της Προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, της εγκυρότητας της εξωδικαστικής συμφωνίας συμβιβασμού που συνήφθη το 2012 μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Siemens και κυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια ακρόασης του άλλοτε πρόεδρου της επιτροπής για τη διερεύνηση του ομώνυμου σκανδάλου Σήφη Βαλυράκη από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου πρότεινε να κληθεί για εξέταση αυτοτελώς η Siemens, και μάλιστα δήλωσε ότι πρέπει να διερευνηθούν οι όροι «του φερόμενου ως εξώδικου συμβιβασμού διότι η πραγματικότητα είναι ότι ουδέποτε εγκύρως καταρτίστηκε η σύμβαση».


8D5F42A4DA4550FD7400D71D6301433D (1)Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Βουλής, η υπόθεση της Siemens αποτελεί «το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς» που εξελίχθηκε «στο μεγαλύτερο σκάνδαλο συγκάλυψης». Μάλιστα, σημείωσε ότι η εταιρεία «απολαμβάνει ιδιώνυμης ασυλίας».

Σύμφωνα με τον κ. Βαλυράκη, εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι η εξωδικαστική συμφωνία συμβιβασμού το 2012 συνιστά εμπόδιο, θα πρέπει να ζητήσει από τη Βουλή την κατάργηση της συγκεκριμένης ρύθμισης.

Ο άλλοτε πρόεδρος της εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση του  σκανδάλου της Siemens τόνισε ότι δεν αποκλείεται να έχουν υπάρξει νεότερα στοιχεία στην υπόθεση.

Ο κ. Βαλυράκης σημείωσε ότι η Siemens υπερτιμολογούσε τις συμβάσεις, αυξάνοντας το κόστος κατά 10%, με το 8% να χρησιμοποιείται για τη δωροδοκία υπηρεσιακών παραγόντων και το 2% να χρηματοδοτεί κόμματα και μέλη κυβερνήσεων.

Παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η εκτελεστική, η νομοθετική και η δικαστική εξουσία απεδείχθησαν κατώτερες των περιστάσεων στη διαχείριση του σκανδάλου και στην αξιοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής.

«Η αίσθησή μας ήταν ότι η ίδια η εταιρεία απολαμβάνει μίας ιδιότυπης ασυλίας» τόνισε και σχολίασε ότι 10 χρόνια μετά την πρώτη παρέμβαση της Δικαιοσύνης στη υπόθεση, τον Μάιο του 2005, «το σκάνδαλο βρίσκεται ακόμη σε εκκρεμότητα».

Στο μεταξύ, αποκάλυψε ότι όταν είχε οριστεί υφυπουργός Συγκοινωνιών, επί της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, επαναδιαπραγματεύτηκε «τη μίζα του υπουργού» με την εταιρεία που είχε αναλάβει την εγκατάσταση του καλωδίου διεθνών επικοινωνιών Ελλάδος – Αιγύπτου «Αλέξανδρος», επιτυγχάνοντας καλύτερη τιμή υπέρ του Δημοσίου.

Ο Σήφης Βαλυράκης θα κληθεί εκ νέου την επόμενη εβδομάδα από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας προκειμένου να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών για την υπόθεση.
Πάντως, δύο εκ των πέντε δικογραφιών που αφορούν τη Siemens έχουν τεθεί στο αρχείο, σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, ο οποίος σημείωσε ωστόσο ότι ζητήματα που έχουν κριθεί από τη Δικαιοσύνη, δεν μπορούν να ανοίξουν εκ νέου.




πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!