EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ξεσηκωμός εκπαιδευτικών στη Γαλλία για το σχέδιο κατάργησης Αρχαίων Ελληνικών και Λατινικών

Από τη δεκαετία του '50 η φιλοσοφία του γαλλικού συστήματος εκπαίδευσης σε ό,τι αφορούσε στη μέση παιδεία θεωρούσε την κλασική κουλτούρα ως κοινό κτήμα όλων, γι' αυτό Λατινικά και Αρχαία Ελληνικά ήταν ενταγμένα κανονικά στο ημερήσιο πρόγραμμα του γυμνασίου και η διδασκαλία τους διαδραμάτιζε πρωταρχικό ρόλο στη γαλλική εκπαίδευση.

Ωστόσο, από τα μέσα της δεκαετίας του '90, η παρουσία τους άρχισε να φθίνει στο ημερήσιο πρόγραμμα. Από το 1996 λοιπόν, τα Λατινικά διδάσκονταν δύο ώρες την εβδομάδα από τη Β' Γυμνασίου, τρεις στη Γ', ενώ στη Δ' οι μαθητές μπορούσαν να επιλέξουν και τα Αρχαία Ελληνικά, επίσης τρεις ώρες την εβδομάδα. Τα δύο αυτά μαθήματα διδάσκονταν και στο λύκειο.

France-teachers-570

Είχε και τότε επιχειρηθεί η κατάργησή τους, κάτι που δεν έγινε μετά τη σφοδρή αντίθεση της ομοσπονδίας καθηγητών που είχε δηλώσει ότι «σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να περιθωριοποιηθούν τα Αρχαία Ελληνικά». Το 2000, το σύνολο των μαθητών που παρακολουθούσαν Λατινικά ήταν 20%, ποσοστό που από το 2006 άρχισε να μειώνεται για να φτάσει σήμερα στο 15,8% στην Γ' Γυμνασίου. Το ποσοστό των μαθητών που επιλέγουν σήμερα τα Αρχαία δεν ξεπερνάει το 2,2%.

Και όμως το σχέδιο πλήρους εξάλειψης των Λατινικών και Αρχαίων Ελληνικών από τα σχολεία ενδέχεται να σκοντάψει στην κατηγορηματική άρνηση των Γάλλων εκπαιδευτικών, αλλά και πολλών γονέων.

Χθες, Τρίτη, κατέβηκαν στους δρόμους χιλιάδες καθηγητές, που συμμετείχαν στην 24ωρη απεργία, για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στις προτεινόμενες αλλαγές στην παιδεία, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την αντικατάσταση των Αρχαίων Ελληνικών και τα Λατινικών με την επιλογή «Γλώσσες και πολιτισμοί της αρχαιότητας».

Με στόχο να επαναφέρουν το γαλλικό εκπαιδευτικό σύστημα στην πρότερη «χρυσή του εποχή» και να σταματήσουν τη συνεχή διολίσθησή του στις διεθνείς κλίμακες αξιολόγησης, ο Φρανσουά Ολάντ και η τρίτη κατά σειρά υπουργός Παιδείας του επανασχεδιάζουν πλήρως το πρόγραμμα σπουδών για το γυμνάσιο (ηλικίες 11-15 ετών) και τα σχέδιά τους βρίσκουν αντίθετο το 60% της κοινής γνώμης.

Εκτός από την αντικατάσταση των δύο κλασικών μαθημάτων που θεωρούνται από το υπουργείο «ελιτίστικα», η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση προβλέπει επίσης την κατάργηση του ενισχυμένου προγράμματος ξένων γλωσσών για τα 12χρονα παιδιά που έχουν κλίση στις γλώσσες (σε μεγαλύτερη τάξη προστίθεται η επιλογή δεύτερης γλώσσας).

Κατάργηση «ελιτισμού»

Και τα δύο αυτά μέτρα γίνονται στη βάση της κατάργησης του λεγόμενου «ελιτισμού», καθώς οι μαθητές που παρακολουθούν τα παραπάνω μαθήματα ανέρχονται σε 16% και προέρχονται από οικογένειες υψηλότερης κοινωνικής τάξης. Επιπλέον, το 20% των μαθημάτων θα είναι διαθεματικά και θα οργανώνονται από καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων, ενώ οι διευθυντές των σχολείων θα έχουν πλέον περισσότερη αυτονομία στη διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών.

Χρόνο με τον χρόνο ο αριθμός των μαθητών που εγκαταλείπουν το σχολείο χωρίς να έχουν βασικές γνώσεις Γαλλικών και Μαθηματικών αυξάνεται και η γαλλική κυβέρνηση ελπίζει ότι με τον επανασχεδιασμό του προγράμματος σπουδών -σε βάρος των κλασικών μαθημάτων- θα καταφέρει να αναζωογονήσει την παιδεία.

Οι αντιδράσεις είναι ποικίλες. Μερικά από τα μεγαλύτερα συνδικάτα καθηγητών αλλά και πολλοί γονείς επικρίνουν έντονα την «κατάργηση» των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών. Θεωρούν ότι αυτές οι αλλαγές θα παρακινήσουν τις μεσοαστικές οικογένειες να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά καθολικά σχολεία, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τον διαχωρισμό των τάξεων αντί να τον μειώνουν, όπως υποτίθεται είναι ο στόχος του υπουργείου. Η υπουργός Παιδείας Ναζά Βαλό-Μπελκασέμ ισχυρίζεται ότι τα μαθήματα αυτά δεν θα καταργηθούν αλλά θα διδάσκονται σε ένα διαφορετικό πλαίσιο, στην πραγματικότητα δεν θα είναι υποχρεωτική η διδασκαλία τους.

«Δεν θεωρώ φυσιολογικό να βάζουμε όλους τους μαθητές στο ίδιο τσουβάλι. Ας επιτρέψουμε στους καλούς μαθητές να δουλέψουν», ανέφερε ένας γονέας, ο Σεντρίκ, σχετικά με τη διδασκαλία των αρχαίων γλωσσών, ενώ στις χθεσινές πορείες καθηγητές κρατούσαν πλακάτ που επέκριναν τη δραματική μείωση των ωρών διδασκαλίας των Αρχαίων Ελληνικών και των Λατινικών.

Φόβοι για γενίκευση των απεργιών

Πάντως η υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε «ψευτοδιανοούμενους» όσους υποστηρίζουν ότι το νέο πρόγραμμα στερεί από τους μαθητές τεράστια τμήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Γαλλίας. Το Βερολίνο, από την πλευρά του, και οι καθηγητές γερμανικής γλώσσας ανησυχούν ότι με τη μεταρρύθμιση για τις «δίγλωσσες τάξεις» θα υποβαθμιστεί σημαντικά η διδασκαλία των Γερμανικών.

Τα αριστερά κόμματα αντιδρούν περισσότερο στη μεγαλύτερη αυτονομία που θα δίνεται στους διευθυντές των σχολείων, η οποία, υποστηρίζουν, θα οδηγήσει σε «α λα καρτ» σύστημα παιδείας και σε διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα σε φτωχές και πλούσιες γειτονιές.

Οσο για τα δεξιά κόμματα, εκφράζουν την ανησυχία τους για το ότι στο νέο πρόγραμμα σπουδών προωθείται περισσότερο το Ισλάμ από τον Χριστιανισμό και ότι «παρουσιάζει την Ευρώπη μόνο μέσα από το πρίσμα της αποικιοκρατίας και του εμπορίου σκλάβων». Εντονες αντιδράσεις έχει επίσης προκαλέσει και η σχεδιαζόμενη αλλαγή για το 2016 του μαθήματος της Ιστορίας, καθώς οι ενότητες για τις ιδέες του Διαφωτισμού θα ενταχθούν στην προαιρετική ύλη.

Τα Αρχαία Ελληνικά αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του κύκλου των ανθρωπιστικών σπουδών σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, είτε ως μάθημα υποχρεωτικό στα γυμνάσια θεωρητικής κατεύθυνσης ή σε επιλεγμένα σχολεία, είτε ως μάθημα επιλογής.

Το AFP σημειώνει πως το θέμα της Παιδείας στη Γαλλία είναι βαθιά πολιτικό και «εκρηκτικό» αφού οι δύο μεγαλύτερες απεργίες των μεταπολεμικών ετών του 1984 και του 1986, ξεκίνησαν με αφορμή αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα.



Πηγή

 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ιδού η αλήθεια για το εθνικό χρέος: Πόσα χρωστάμε, πότε πρέπει να τα αποπληρώσουμε

Ολη την αλήθεια για το χρέος που έχει επωμιστεί η χώρα με την υπογραφή του δεύτερου Μνημονίο το 2012 και το εθνικό εδιέξοδο το οποίο βιώνει η κοιτίδα του Ελληνισμού, φέρνει στην επιφάνεια σήμερα το defencenet.gr: H Eλλάδα ως το 2057 πρέπει να αποπληρώσει 284 δισ. ευρώ από τα πλεονάσματα που υποτίθεται θα παρουσιάζει κάθε χρόνο, ενώ το συνολικό χρέος ξεπερνά τα 330 δισ. ευρώ!
 
Είναι απορίας άξιον πως βρέθηκαν Έλληνες να υπογράψουν τέτοιες δεσμεύσεις και μάλιστα βάσει του αγγλικού δικαίου το οποίο πραγματικά δίνει το δικαίωμα και την δυνατότητα στον δανειστή να «διαλύσει» τον οφειλέτη σε περίπτωση που καταστεί αδύνατη η εξυπηρέτηση του παρανοϊκού χρέους, βάσει των όσων υπέγραψε η κυβέρνηση Παπαδήμου, με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην Βουλή, τον Φεβρουάριο του 2012.
 
Όπως θα δείτε στον πίνακα που ακολουθεί γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι χωρίς διαγραφή μέρους του χρέους δεν πρόκειται ποτέ η Ελλάδα να συνέλθει και να μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης, αφού είναι πρακτικά αδύνατον να βγει στις αγορές και να δανειστεί με χαμηλό επιτόκιο μακροπρόθεσμα για να χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη.
 
Και κανείς δεν θέλει και δεν πρόκειται να επενδύσει σε μια «αποικία» χρέους.
 
                             
 
Μετά την Ελλάδα που το χρέος της φθάνει στο 183% του ΑΕΠ,ακολουθούν η Ιαπωνία με 139,9% και έπονται ο Λίβανος (135,7%), η Πορτογαλία (117,5%), η Γρενάδα (115,8%), η Ιταλία (110,5%), η Ιρλανδία (105,5%), η Αντίγκουα και Μπαρμπούντα (95,3%), το Πράσινο Ακρωτήρι (89,3%) και οι ΗΠΑ (87,4%) οι οποίες σε απόλυτους αριθμούς έχουν το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου χρέους στον πλανήτη.
 
Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα οφείλει 320 δισ.ευρώ σε τρίτες χώρες. Το ιδιωτικό της χρέος είναι 160 δισ. Τα χρέη προς τις εφορίες από πολίτες και επιχειρήσεις είναι 77 δισ.ευρώ.
Στα 12,5 δισ.ευρώ φτάνουν τα χρέη των πολιτών στα προς τα Ταμεία.
 
Το ΑΕΠ υποχώρησε ελέω Μνημονίου μέσα σε πέντε χρόνια από τα 260 δισ.ευρώ στα 180 δισ.ευρώ, η δε αγορά έχασε 30 δισ.ευρώ, ενώ οι αξίες των ακινήτων έπεσαν κατά 50 δισ. και από το ελληνικό Χρηματιστήριο «πέταξαν» 60 δισ.ευρώ.
 
Σε αυτά συνυπολογίζονται και οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που έχασαν μέχρι τώρα άλλα 25 δισ.ευρώ. Πραγματική κατστροφή κλοσσιαίου μεγέθους για την οποία πρέπει να λογοδοτήσει σειρά κυβερνήσεων.
 
Το 2015 πρέπει να πληρώσουμε 16,1 δισ.ευρώ, και τα έτη 2016,2017 θα πρέπει να πληρωθούν 7,1 δισ.ευρώ και 7,5 δισ.ευρώ αντιστοιχα. Από τα πλεονάσματα που δεν υπάρχουν και δεν πρόκειται φυσικά να υπάρξουν, αφού η ανάπτυξη θέλει «ζεστό» δωρεάν χρήμα, εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα. Ή «φθηνό» χρήμα το οποίο δεν πρόκειται να έρθει ποτέ με τέτοιο χρέος.
 
Το 2018 από λήξεις ομολογων και δανείων, εκτός από έντοκα, πρέπει να πληρωθούν 59,8 δισ. ευρώ. 
Μέχρι το 2020 θα πληρώσουμε χρεολύσια 75,8 δισ.ευρώ!
 
Μέχρι το 2040 θα πρέπει να πληρωθούν τα περισσότερα εκ των δανείων που έδωσαν οι χώρες της ευρωζώνης, 56,2 δισ.ευρώ στο σύνολο.
 
Το καλύτερο έρχεται μετά το 2019 οπότε και θα αρχίσουν να αποπληρώνονται τα τα 246,64 δισ.ευρώ δηλαδή το 76,7% των συνολικών χρεών!
 
Τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης στο σύνολό τους είναι 213,15 δισ.ευρώ και τα υπόλοιπα 91,3 δισ.ευρώ είναι έντοκα γραμμάτια και ομόλογα.
 
Xαρακτηριστικό είναι ότι μεταξύ 2037 και 2040 θα πρέπει να πληρώσουμε σχεδόν 60 δισ. ευρώ χρέη! Και Αν κάποιος πιστεύει ότι 22 χρόνια απ΄πο σήμερα είναι μακριά για την ιστορική πορεία ενός Εθνους να τον ενημερώσουμε ότι για να βγούμε στις αγορές π.χ. το 2018, δηλαδή σε τρία χρόνια από σήμερα, θα πρέπει το υπολογιζόμενο, από τους εν δυνάμει δανειστές, ΑΕΠ της χώρας να είναι … τριπλάσιο από το ΑΕΠ του 2014 (το ΑΕΠ το 2014 σε όρους όγκου ανήλθε σε 186,5 δισ. ευρώ, έναντι 185,1 δισ. ευρώ το 2013, σημειώνοντας αύξηση μόλις 0,8%, ενώ σε τιμές αγοράς διαμορφώθηκε το 2014 σε 179,1 δισ. ευρώ, έναντι 182,4 δισ. ευρώ το 2013, ήτοι σημείωσε μείωση 1,8%)
 
Δηλαδή για να βρούμε δανειστή το 2018, θα πρέπει να έχει πειστεί ότι το 2037 θα έχουμε ένα ΑΕΠ περί τα 540 δισ. ευρώ!
 
Ποσο πιθανό είναι να έχουμε σε 22 χρόνια αύξηση του ΑΕΠ κατά 200% σε σχέση με το 2014;
Ουσιαστικά η χώρα από το 2012 και μετά, αφού χάθηκε και η τελευταία ευκαιρία να διαγραφεί το χρέος και όχι να μετακυλιστεί, παρά τους εξωραϊσμούς, βιώνει μία κατάσταση «ζωής εν τάφω».
 
 
 
 
defencenet.gr




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ματαιώθηκαν τρεις πλειστηριασμοί από το Ειρηνοδικείο Ιλίου

Το Κίνημα «Δεν Πληρώνω-Ενιαίο Μέτωπο» ενάντια στους πλειστηριασμούς συνεχίζει πιο δυναμικά από ποτέ να ματαιώνει τους πλειστηριασμούς στο Ειρηνοδικείο του Ιλίου.

Το κίνημα κατάφερε να ακυρώσει στην πράξη τον πλειστηριασμό τριών πρώτων κατοικιών συμπολιτών μας καθώς και ενός χωραφιού από τις τράπεζες Alpha Bank και Eurobank.

«Δε θα επιτρέψουμε στους τραπεζίτες να καταδικάσουν τον ελληνικό λαό στην εξαθλίωση. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη!» είναι το μήνυμα που στέλνουν οι συμμετέχοντες στο κίνημα.





πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η άλλη όψη του Λας Βέγκας: άνθρωποι κοιμούνται σε υπονόμους [εικόνες]

Το Λας Βέγκας κατέχει επάξια τον τίτλο της παγκόσμιας πρωτεύουσας του τζόγου, της ιλουστρασιόν πολυτέλειας, στα όρια της εξστραβαγκάντζας και των εκστασιαμένων τουριστών. Ο διάσημος Αμερικανός φωτογράφος Όστιν Χαργκρέιβ, επέλεξε ωστόσο να αναδείξει μια άλλη πλευρά της πολύβουης πόλης που ελάχιστοι γνωρίσουν.

Η πραγματικότητα είναι, ότι κάτω από τα υπέρλαμπρα καζίνο υπάρχει ένας λαβύρινθος υπόγειων τούνελ που αποτελούν το σπίτι για τουλάχιστον 1000 άτομα. Πρόκειται για άστεγους που έχουν χάσει τις δουλειές τους και βρισκόμενοι σε αδιέξοδο έχουν καταφύγει στα συγκεκριμένα τούνελ που τα έχουν μετατρέψει σε κατοικίες.

Στο φακό του Χαργκρέιβ δεν «ποζάρει» η μιζέρια, αλλά η αξιοπρέπεια των συγκεκριμένων ανθρώπων που έχουν στήσει το σπιτικό τους μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα των «καθώς πρέπει» συμπολιτών τους.


















πηγη

 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τα πανεπιστήμια που βγάζουν δισεκατομμυριούχους

Πενήντα δύο εν ζωή δισεκατομμυριούχοι έχουν πτυχίο από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ- σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με το πανεπιστήμιο του Πρίνστον που βρίσκεται δεύτερο στη σχετική λίστα και απαριθμεί 28 αποφοίτους που έγιναν δισεκατομμυριούχοι. Την δεκάδα συμπληρώνουν κατά φθίνουσα σειρά το Στάνφορντ, το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, το Columbia, το ΜΙΤ, το Cornell, το USC, το Yale και το Πανεπιστήμιο του Cambridge στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν φοιτήσατε σε κάποιο από αυτά τα πανεπιστήμια; Δεν πειράζει. Η κατάταξη είναι μέρος μιας λεπτομερούς νέας μελέτης των δισεκατομμυριούχων του κόσμου, η οποία διεξάγεται από την WealthX, μια εταιρεία έρευνας αγοράς που βοηθά τις επιχειρήσεις να προσελκύσουν πάμπλουτους καταναλωτές. Για τους σκοπούς της μελέτης, η WealthX συνεργάστηκε με την τράπεζα UBS, η οποία διαχειρίζεται μεγάλο μέρος της περιουσίας αυτών των καταναλωτών.

Στην έκθεση επισημαίνεται πως αν και το 68% των δισεκατομμυριούχων κατέχουν τουλάχιστον ένα πτυχίο, αυτό δεν αποτελεί προϋπόθεση για τη δημιουργία μίας περιουσίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, αφού ένας στους τρεις δισεκατομμυριούχους δεν πήγε ποτέ σε πανεπιστήμιο ή δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη φοίτησή του.

Από την ίδια έκθεση προκύπτει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι «η πρωτεύουσα των δισεκατομμυριούχων», αφού 515 πολίτες έχουν περιουσία μεγαλύτερη των δύο δισεκατομμυρίων. Οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι είναι τρεις φορές περισσότεροι από τους Κινέζους που ανέρχονται στους 157.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός πως σε παγκόσμιο επίπεδο μόνο το 20% των δισεκατομμυριούχων κληρονόμησε τα χρήματα που διαθέτει. Περισσότεροι από τους μισούς (60%), όπως ο Bill Gates και ο Warren Buffett, ξεκίνησαν από το μηδέν.



πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του θρυλικού B.B. King – Στις 30 Μαΐου στην Ιντιανόλα του Μισισίπι η κηδεία του


Το Σάββατο, 30 Μάιου, θα γίνει στην Ιντιανόλα, μια κωμόπολη του Δέλτα του Μισισίπι, η κηδεία του θρυλικού κιθαρίστα των μπλουζ B.B. King, που έφυγε από την ζωή την περασμένη εβδομάδα σε ηλικία 89 ετών, αφήνοντας τον κόσμο της μουσικής πολύ φτωχότερο. O B.B. King θα ταφεί σε έκταση που ανήκει στο μουσείο της πόλης που είναι αφιερωμένο στη ζωή του, σε στενό οικογενειακό κύκλο.

Η σορός του θα μεταφερθεί από το αεροδρόμιο της Μέμφις (πολιτεία Τενεσή) την Τετάρτη στο πάρκο Χέντυ στην πόλη, όπου o King απέκτησε τη φήμη του πρώτη φορά, και μετά θα μεταφερθεί στην Ιντιανόλα μέσω της λεωφόρου 61 (U.S. Route 61), γνωστή ως «Λεωφόρος των Μπλουζ».
Η σορός του θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Παρασκευή, 29 Μαίου, στο μουσείο. Η τελετή θα γίνει στην εκκλησία των Βαπτιστών κοντά στη περιοχή.

Ο King ήταν μόνιμος κάτοικος του Λας Βέγκας αλλά περνούσε τον περισσότερο χρόνο περιοδεύοντας, ενώ κάθε χρόνο από το 1980 έδινε συναυλίες στην Ιντιανόλα. Η ετήσια συναυλία που έδινε για την πόλη που θεωρούσε τόπο καταγωγής του,  φέτος θα διοργανωθεί στο μουσείο στις 24 Μαίου (Κυριακή).

Το περιοδικό Rolling Stone τον είχε κατατάξει στο νούμερο 6 της λίστας των 100 μεγαλύτερων κιθαριστών στον κόσμο (2011), και θεωρείται ότι άσκησε μεγάλη επιρροή σε άλλους κιθαρίστες των μπλουζ και ροκ.

       



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ανακλήθηκε το πρόγραμμα voucher για ανέργους 29 έως 64 ετών

Την ανάκληση του προγράμματος επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας, voucher, ανέργων 29 έως 64 ετών, σε τομείς οικονομικής δραστηριότητας με εγγυημένη απασχόληση στις οκτώ περιφέρειες σύγκλισης, αποφάσισε η ειδική γραμματεία διαχείρισης των επιχειρησιακών προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου του υπουργείου Οικονομίας.

Το πρόγραμμα, το οποίο επρόκειτο να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ, ανακλήθηκε μετά από αίτημα της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Ράνιας Αντωνοπούλου, «λόγω σημαντικών σχεδιαστικών προβλημάτων της πρόσκλησης».

Το πρόγραμμα, προέβλεπε την ένταξη για πέντε μήνες 16.620 ανέργων ηλικίας 29 έως 64 ετών, κυρίως χαμηλών τυπικών προσόντων, σε εταιρείες του κλάδου κατασκευών, της διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων και των νέων τεχνολογιών (πληροφορική και εφαρμογές πληροφορικής).

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, περιλάμβανε επίσης, θεωρητική κατάρτιση 100 ωρών, πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις διάρκειας 300 ωρών και πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων.
Παράλληλα, οι επιχειρήσεις ήταν υποχρεωμένες μετά τη λήξη του προγράμματος, να προσλάβουν το 25% για τουλάχιστον δύο επιπλέον μήνες, με ελάχιστες αποδοχές τα 25 ημερομίσθια ανά μήνα.



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κίνδυνος λουκέτου για 8.000 επιχειρήσεις, χωρίς δουλειά 22.000 εργαζόμενοι

Για λανθασμένες πολιτικές που εφαρμόστηκαν, κυρίως, τα χρόνια του μνημονίου, οι οποίες έβγαλαν από το επίκεντρο της πολιτικής τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, έκανε λόγο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς, με αποτέλεσμα, όπως είπε, να κλείσουν 230.000 επιχειρήσεις και να χαθούν περισσότερες από 800.000 θέσεις εργασίας από το 2008 έως το 2013.

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Καββαθάς, μιλώντας σε σημερινή εκδήλωση για την παρουσίαση της ανανεωμένης έκδοσης του βιβλίου του πρώην υπουργού Νίκου Σκουλά «Το Εγχειρίδιο του Μικρού και Μεσαίου Επιχειρηματία».

Παράλληλα, ο κ. Καββαθάς επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις εδώ και πέντε μήνες παρουσιάζουν έλλειμμα που ξεπερνά το 20% του κύκλου εργασιών, ενώ τόνισε ότι το τελευταίο διάστημα υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στις εισαγωγές.

Όπως υπογράμμισε, σε αρκετές περιπτώσεις, δεν γίνονται δεκτές εγγυητικές επιστολές ελληνικών τραπεζών, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να αποπληρωθεί το εμπόρευμα, πριν από την αποστολή.
«Σύμφωνα με την τελευταία εξαμηνιαία έρευνα του οικονομικού κλίματος του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2015, αναμένεται να κλείσουν επιπλέον 8.000 επιχειρήσεις και να χαθούν περίπου 22.000 θέσεις μισθωτής απασχόλησης και αυτοαπασχολούμενων», δήλωσε ο κ. Καββαθάς.

Σχολιάζοντας την οικονομική επικαιρότητα, ο κ. Σκουλάς ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η δεινή κρίση έχει γονατίσει το μικρομεσαίο επιχειρηματία, καταστρέφοντας τη μεσαία τάξη». Ωστόσο, όπως σημείωσε, υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης, δίνοντας έμφαση και στο ρόλο που πρέπει να παίξει ο Έλληνας πολίτης, ο οποίος, όπως είπε, οφείλει να παρεμβαίνει και να ελέγχει.

Σχετικά με το βιβλίο του κ. Σκουλά, αναφέρθηκε ότι πρόκειται για έναν πρακτικό οδηγό για τον ιδιοκτήτη-διευθυντή της μικρής και μεσαίας επιχείρησης, με σκοπό να τον βοηθήσει να κάνει την επιχείρησή του πετυχημένη και κερδοφόρα, παρέχοντάς του απλά, εύχρηστα εργαλεία και βοηθήματα για την οργάνωση, τη λειτουργία και την οικονομική διαχείρισή της.

«Το βιβλίο», τόνισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθάς, «είναι γραμμένο για το μικρό και μεσαίο επιχειρηματία, στη γλώσσα του μικρού και μεσαίου επιχειρηματία. Γλώσσα απλή και κατανοητή και συνάμα επιστημονική και περιεκτική. Μέσα στις σελίδες του συμπεριλαμβάνεται η σημερινή πολυσύνθετη επιχειρηματική λειτουργία, στο πλαίσιο ενός κόσμου που καθημερινά μετασχηματίζεται και αλλάζει».

Το έργο του Νίκου Σκουλά, «Το Εγχειρίδιο του Μικρού και Μεσαίου Επιχειρηματία», υπογράμμισε ο κ. Γ. Καββαθάς, «αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, ώστε εκείνος που επιχειρεί, να μπορέσει να βάλει μία τάξη, να προσαρμοστεί και να βρει πληροφορίες, προκειμένου να μην τον καταπιεί το ρευστό και δύσβατο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Και αυτό το καταφέρνει, γιατί ο συγγραφέας, εκτός ότι διαθέτει μία οικουμενική θεωρητική συγκρότηση, έχει παράλληλα και μία πλούσια πρακτική εμπειρία. Ως μικρομεσαίος επιχειρηματίας βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του καθημερινού αγώνα που απαιτεί η δημιουργία και διατήρηση μίας υγιούς και βιώσιμης επιχείρησης. Ριψοκίνδυνος και καινοτόμος. Αναλύει, συνθέτει, δημιουργεί, διακινδυνεύει».

Από την πλευρά του, το στέλεχος του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, Αντώνης Αγγελάκης, σημείωσε ότι το βιβλίο του Νίκου Σκουλά αποτελεί έναν εξαιρετικό πρακτικό οδηγό και χρήσιμο εργαλείο για την καθημερινή λειτουργία των μικρών επιχειρήσεων και θέτει τις βάσεις, αναγνωρίζοντας τις προϋποθέσεις μίας υγιούς επιχειρηματικότητας που επιτρέπουν στη μικρή επιχείρηση να καινοτομήσει.

Παράλληλα, τόνισε ότι το βιβλίο συνάδει με το πνεύμα και τη φιλοσοφία που ακολουθείται στη ΓΣΕΒΕΕ και στο Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες των μικρών επιχειρήσεων, τις ιδιαιτερότητές τους, καθώς και τη σημασία και το περιεχόμενο των συμβουλευτικών υπηρεσιών καθοδήγησης και υποστήριξης.



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: η επαγγελία μιας αδύνατης μεταρρύθμισης

Ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού πλέον του 14%, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΟΟΣΑ δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει τις ανάγκες υγείας, ενώ ένα ακόμη μεγαλύτερο μέρος το οποίο υπερβαίνει το 37%, εκφράζει τη θέση ότι έχει οικονομικά εμπόδια για την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Όπως τονίζει ο κ. Ανάργυρος Μαριόλης Γενικός Ιατρός, Διευθυντής Κέντρου Υγείας Αρεόπολης, Πρόεδρος Ελληνικής Ένωσης Γενικής Ιατρικής, τα φαινόμενα αυτά είναι πλέον έντονα στους χρονίως πάσχοντες, τους ηλικιωμένους, σε αυτούς οι οποίοι ευρίσκονται στις χαμηλές βαθμίδες της κοινωνικής κλιμάκωσης και βεβαίως σε όσους έχουν απολέσει de jure την ασφαλιστική κάλυψη οι οποίοι ανέρχονται σε ποσοστό άνω του 21% ή/και ακόμη περισσότερο, όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης του ασφαλιστικού δικαιώματος (de jure και de facto), οι οποίοι προσεγγίζουν το 30% του συνολικού πληθυσμού.

2. Τα συμπτώματα

Οι χρόνιες στρεβλώσεις, η επιβάρυνση της οικονομικής κρίσης και κυρίως οι λανθασμένες απαντήσεις για την αντιμετώπισή τους, έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση της χρήσης υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ως εκ τούτου τη χρονική υστέρηση ή/και ματαίωση στη λήψη ιατρικής υποστήριξης, την πλημμελή διαχείριση των χρονίων νοσημάτων και την υποκατάσταση της ανοικτής φροντίδας με υπερβάλλουσα χρήση νοσοκομειακής περίθαλψης (αύξηση κατά 28% στην περίοδο 2009-2013). Κατά συνέπεια, τα φαινόμενα αυτά ευνοούν την κατασπατάληση σπανίων πόρων σε συνθήκες δημοσιονομικής και οικονομικής δυσπραγίας και πλην της βλαπτικής επίδρασης σε όρους υγείας και υπηρεσιών υγείας έχουν σωρευτική επίπτωση στη διαδικασία απονομιμοποίησης του υγειονομικού τομέα και ευρύτερα του κοινωνικού και πολιτικού status.

3. Η διάγνωση

Οι πολιτικές υγείας στη χώρα – κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών- εστιάζονται κυρίως στην ανάπτυξη της νοσοκομειακής περίθαλψης, η οποία δεσμεύει το 47% της συνολικής δαπάνης για την υγεία, έναντι 31% του αντίστοιχου μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ, διαφορά η οποία έχει διευρυνθεί κατά την πρόσφατη περίοδο της διεθνούς επιτήρησης. Αντιθέτως, η δαπάνη για την πρωτοβάθμια περίθαλψη κυμαίνεται σε 20% της συνολικής δαπάνης, έναντι 31% του μέσου όρου των χωρών του ΟΟΣΑ, μεγέθη τα οποία συνιστούν αποδεικτικά στοιχεία του γεγονότος ότι η ανοικτή πρωτοβάθμια φροντίδα δεν συνιστά προτεραιότητα στα πλαίσια της εθνικής πολιτικής υγείας. Η κατάσταση αυτή έχει επιδεινωθεί δεδομένου ότι η δημόσια δαπάνη έχει μειωθεί κατά 38,5% και αντίστοιχα η ιδιωτική κατά 57,5%. Η εξέλιξη αυτή έχει οδηγήσει σε κατάρρευση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης και ως εκ τούτου προκαλούνται φαινόμενα «αντίστροφης υποκατάστασης», με μεταφορά της ζήτησης και χρήσης υπηρεσιών προς τη νοσοκομειακή περίθαλψη, κυρίως στο δημόσιο τομέα υγείας, επειδή η μείωση της προσφοράς από τις πολιτικές περιστολής των πόρων έχει προκαλέσει αύξηση των ποσοστών συνασφάλισης και των ιδιωτικών πληρωμών και παραπληρωμών (χρόνου, χρήματος και διαμεσολάβησης) για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

4. Η θεραπεία

Η αποτυχία των μεταρρυθμίσεων και των μέτρων πολιτικής για την οργάνωση και τη χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καταμαρτυρεί την έλλειψη πολιτικής δέσμευσης και κατά συνέπεια υποστήριξης του εγχειρήματος διαρθρωτικών αλλαγών στο σύστημα υγείας. Στον πυρήνα αυτών των φαινομένων ανευρίσκεται η κατάληψη του μηχανισμού λήψης αποφάσεων από τμήματα του συλλογικού ιατρικού μονοπωλίου, τα οποία συνδέονται με το ιατροτεχνολογικό σύμπλεγμα ελέγχου και διαχείρισης της υψηλής (και δαπανηρής) βιοϊατρικής και φαρμακευτικής τεχνολογίας.
Συνεπώς, η μετακίνηση των προτεραιοτήτων συνιστά πρωτίστως πολιτικό ζήτημα, του οποίου η αντιμετώπιση είναι προαπαιτούμενο για την προαγωγή τεχνικών διευθετήσεων, οι οποίες σε πάσα περίπτωση οφείλουν να βασίζονται στην ενεργοποίηση και χρήση του συνόλου των ανθρωπίνων και τεχνολογικών πόρων σε πλαίσιο ελεγχόμενου (από την κεντρική διοίκηση), ανταγωνισμού ώστε οι τιμές χρήματος, χρόνου και «διαμεσολάβησης» στην πρωτοβάθμια φροντίδα να κυμαίνονται σε (σχεδόν) μηδενικά ή εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.

Η μεταφορά εξουσίας στους χρήστες δύναται να επιτευχθεί με τη δυνατότητα επιλογής και την πρόκληση ανταγωνιστικών συνθηκών μεταξύ των γιατρών- προμηθευτών. Κατά συνέπεια, η εισαγωγή τεχνικών ελεγχόμενου ανταγωνισμού στη βάση κλειστών προϋπολογισμών σε (σταθμισμένο) πληθυσμό ευθύνης μπορεί να διασφαλίσει την επίτευξη της κοινωνικής ισότητας και της οικονομικής αποδοτικότητας για τον έλεγχο (α) των μειζόνων παραγόντων κινδύνου για την υγεία, (β) των χρονίων νοσημάτων, (γ) της διαχείρισης του ασθενούς και του νοσήματος και (δ) της πλοήγησης των χρηστών στο σύστημα υγείας.

Το οργανωτικό, διοικητικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο οφείλει να προσαρμοσθεί στην «τεχνολογία των δικτύων πρωτοβάθμιας φροντίδας» και στην αλλαγή “παραδείγματος” προς την κατεύθυνση της
«Ολικής Διακήρυξης της Alma- Ata» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη Στρατηγική Υγείας για Όλους με βάση την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και τη δημόσια υγεία σε μια σύγχρονη τεχνολογική και προηγμένη εκδοχή.

Στον πυρήνα αυτού του εγχειρήματος, η θέση του «γιατρού πρώτης επαφής» (κυρίως γενικός-οικογενειακός γιατρός ή γιατρός άλλης ειδικότητας σε διαδικασία job training) συνιστά κορυφαία επιλογή υπό την έννοια του » εγχειρήματος ολοκλήρωσης» της «διασπασμένης» κλινικής διαδικασίας, καθώς επίσης και τη διαχείριση της νόσου και του ασθενούς.
 
5. Η αποκατάσταση

Τα φαινόμενα αντιμεταρρύθμισης του υγειονομικού τομέα (διάλυση ΙΚΑ, εγκατάλειψη Κέντρων Υγείας, αποτυχία του μονοψωνιακού εγχειρήματος του ΕΟΠΥΥ και συγκρότηση ψευδομονοπωλίου στην πρωτοβάθμια περίθαλψη δια του ΠΕΔΥ) έχουν επιφέρει μείζονα πλήγματα σε στρατηγικά σημεία των υπηρεσιών υγείας.

Η επαναφορά σε μια γραφειοκρατική, «στρατοπεδική» οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πρόκειται να επιδεινώσει τα εκφυλιστικά φαινόμενα.

Η έκταση και η ένταση της κρίσης απαιτεί ένα νέο «παράδειγμα» και άλλες «εναλλακτικές» πολιτικές, οι οποίες οφείλουν να βασίζονται στα κριτήρια της (ιατρικής) αποτελεσματικότητας, της (οικονομικής) αποδοτικότητας και της (κοινωνικής) ισότητας, οι οποίες επικυρώνονται σε μια διαδικασία ευχερούς (μικρό κόστος χρόνου) και ελεύθερης (μηδενικό ή ελάχιστο κόστος χρήματος), στην οποία οι επιβαρύνσεις είναι ανάλογες του εισοδήματος και αντιστρόφως ανάλογες της ανάγκης.
Πρόκειται για μια πρόταση ελευθερίας και ισότητας, η οποία υπερβαίνει τη συνήθη πολιτική ρητορική, την επαγγελία της ψευδο-ουτοπίας και επαναφέρει στην agenda της πολιτικής υγείας το πραγματικό νόημα των διαρθρωτικών αλλαγών στην υγεία και στην κοινωνία.



πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Βερμούδες - Κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας Norwegian Cruise Lines εξόκειλε σε ύφαλο

Κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας Norwegian Cruise Lines εξόκειλε σε ύφαλο τα ξημερώματα της Τετάρτης, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να αναφερθούν τυχόν τραυματισμοί.

Το πλοίο "Norwegian Dawn" επέστρεφε στη Βοστόνη με 2.657 επιβάτες και περισσότερα από 1.000 άτομα προσωπικό.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το πλοίο έφευγε από το λιμάνι Κινγκ στις Βερμούδες, όταν έσβησαν οι μηχανές προσωρινά και λόγω της ταχύτητας που είχε αναπτύξει, το πλοίο έπεσε πάνω στους υφάλους.

"Στο πλοίο λειτουργεί πλήρως το ρεύμα και οι υπηρεσίες προς τους επιβάτες συνεχίζουν κανονικά. Το προσωπικό του πλοίου εκτιμά την κατάσταση και θα ενημερώνουμε με νεότερα συνεχώς", είπε η εταιρεία.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Άγιος Κωνσταντίνος και Αγία Ελένη σήμερα: Χρόνια πολλά

Κωνσταντίνος ήταν ο πρώτος βασιλιάς των χριστιανών, γιος του Κων/νου του Χλωρού και της Αγίας Ελένης. Κατα την παράδοση, όταν το 312 έμαθε ότι ο Μαξέντιος και ο Μαξιμίνος ένωσαν τις δυνάμεις τους εναντίον του, ξεκίνησε εκστρατεία στην Ιταλία για να τους αντιμετωπίσει. Βρισκόταν στη Ρώμη όταν είδε στον ουρανό έναν φωτεινό σταυρό που έφερε την επιγραφή: «Εν τούτω νίκα».

Αμέσως έδωσε εντολή να κατασκευαστούν σημαία και λάβαρο με το σημείο του Σταυρού και έτσι νίκησε τους εχθρούς του και έμεινε αυτός μονάρχης της Δύσεως και της Ανατολής. Το 313 μ.Χ. , ήταν ο Κωνσταντίνος που με το διάταγμα περί ανεξιθρησκείας έδωσε τέλος στους διωγμούς εναντίον των χριστιανών, και οδήγησε στην επικράτηση του χριστιανισμού.

Η εύρεση του Τίμιου Σταυρού από την Αγία Ελένη

Ο Κωνσταντίνος ενδιαφέρθηκε πολύ και για τα ιερά σύμβολα των χριστιανών, για το λόγο αυτό απέστειλε στα Ιεροσόλυμα την μητέρα του, για να βρει τον Τίμιο Σταυρό. Kατά το  προσκύνημά της στους Αγίους Τόπους, η Ελένη πραγματοποίσηε μία σειρά από  φιλανθρωπίες, δημιούργησε ιδρύματα κοινής ωφελείας και ίδρυσε δεκάδες μονές.

Παράλληλα έκανε ανασκαφές στη Βηθλεέμ και το Γολγοθά κατά τις οποίες βρέθηκαν οι τόποι της Γέννησης, της Σταύρωσης και της Ανάστασης του Χριστού. Εκεί, αφού έδωσε εντολή να κατεδαφιστεί ο ναός της Αφροδίτης από το Γολγοθά, ηΕλένη βοήθησε να χτιστούν οι πρώτοι μεγάλοι ιεροί ναοί της Χριστιανοσύνης : o ναός της Γέννησης στη Βηθλεέμ και της Ανάστασης στο λόφο του Γολγοθά!

Ως προς την εύρεση του Τιμίου Σταυρού, οι ιστορικοί διατηρούν επιφυλάξεις, αφού θεωρούν ότι είναι περισσότερο παράδοση παρά ιστορικό γεγονός. Σύμφωνα πάντως με την παράδοση όταν η Ελένη έφτασε στα Ιεροσόλυμα, δεν ήξερε πού να σκάψει για να βρει τον Τίμιο Σταυρό. Μια μέρα εκεί που περπατούσε, μύρισε ένα υπέροχο άρωμα. Ψάχνοντας να δει από πού προέρχεται η ευωδιά, εντόπισε ένα μέρος όπου ήταν γεμάτο από πράσινους θάμνους. Τότε ένιωσε μέσα της ότι έπρεπε να σκάψει ακριβώς σε αυτό το σημείο.

Πράγματι, κάτω από τη ρίζα του φυτού βρήκε το Σταυρό του Χριστού. Από τότε το φυτό ονομάστηκε "βασιλικός", γιατί φύτρωσε στο σημείο που σταυρώθηκε ο "Βασιλιάς του κόσμου" αλλά και γιατί βοήθησε τη Βασίλισσα να ανακαλύψει το ιερό κειμήλιο.

Η θεμελίωση της Κωνσταντινούπολης ως πρωτεύουσας!

Το 328 ο Κωνσταντίνος, έθεσε στο Βυζάντιο τα θεμέλια της Κων/πολης ως πρωτεύουσας. Η μητέρα του Ελένη, αφού βρήκε τον Τίμιο Σταυρό χώρισε τα δύο κομμάτια του και δημιούργησε δύο Σταυρούς εκ των οποίων τον ένα τον μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη. Ο γιός της για να την τιμήσει, έκτισε στη μεγάλη πλατεία της Κωνσταντινούπολης δυο στήλες, μία δική του και μία της Αγίας Ελένης, που έφερε την επιγραφή: "Εις Άγιος εις Κύριος Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού Πατρός, Αμήν".

Η βάπτιση του Κωνσταντίνου λίγο πριν το θάνατό του

Λίγο πριν πεθάνει, ο Κωνσταντίνος βαπτίστηκε χριστιανός. Αμέσως μετά είπε: " Τώρα σύμφωνα με το λόγο της αληθείας, ξέρω ότι είμαι μακάριος, τώρα έχω γίνει άξιος της αθανάτου ζωής, τώρα έχω πιστέψει πως έλαβα το θείο φως".



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ενας τραυματίας μετά από έκρηξη στο Μαρούσι

Εκρηξη με πέντε γκαζάκια σημειώθηκε εχθές λίγο μετά τις 10 το βράδυ στο εμπορικό κέντρο Αίθριο, στο Μαρούσι 

Ο εκρηκτικός μηχανισμός με τα γκαζάκια είχε τοποθετηθεί έξω από ασφαλιστικό γραφείο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες υπάρχει ένας ελαφρά τραυματίας ενώ μεγάλη είναι η κινητοποίηση της αστυνομίας στην περιοχή.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!