EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ανοίξτε τα λεξικά… Το «Grexhaustion» και τα «γκρίζα σενάρια» για την Ελλάδα

Για Grexhaustion (Greece + exhaustion {εξάντληση}) κάνει λόγο σε σημερινή της ανάλυση η Bank of America Merrill Lynch, στην οποία υποστηρίζει ότι θα ήταν λάθος να σκεφτεί κανείς μόνο δύο options για την Ελλάδα, «μέσα ή έξω». Υπάρχουν ακόμη κάποια «γκρίζα» σενάρια.

Αυτά τα σενάρια θα ήταν βιώσιμα για λίγους μόνο μήνες, αλλά θα επέτρεπαν τη συνέχιση του ελληνικού δράματος.

Πλησιάζει η κρίσιμη ώρα για μια απόφαση

Ο γενικός τόνος για το ελληνικό ζήτημα στις συζητήσεις του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, ήταν ζοφερός. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, αν και ανέδειξε την ενισχυμένη ικανότητα της ευρωζώνης να αντιμετωπίσει ένα ελληνικό «ατύχημα», εξέφρασε τις ανησυχίες του για το ζήτημα, κάνοντας λόγο για «αχαρτογράφητα νερά». Επίσης, ο πρόεδρος του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, μετά από τη συνεδρίαση έκανε λόγο για «ήπιες ελπίδες» σχετικά με μια συμφωνία στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 11 Μαΐου, δηλώνοντας χαρακτηριστικά, «θα ήταν πολύ ευπρόσδεκτο εάν η ελληνική κυβέρνηση μπορούσε να παρουσιάσει ένα πιο τελικό αποτέλεσμα μέχρι τότε».

Η BofA-Merrill Lynch επισημαίνει ότι το επόμενο Eurogroup συμπίπτει σχεδόν με άλλη μία σημαντική πληρωμή προς το ΔΝΤ (760 εκατ. ευρώ), οπότε τα μέσα Μαΐου μπορεί κάλλιστα να είναι η κρίσιμη στιγμή για μια ελληνική λύση. Εναλλακτικά, οι πρόσφατες εξελίξεις θα μπορούσαν να παρατείνουν την κρίσιμη ώρα για το τέλος Ιουνίου. Αξιωματούχοι από την ελληνική και την ευρωπαϊκή πλευρά, αφήνουν να εννοηθεί τελευταία ότι αυτό θα συμβεί.

«Ωστόσο, θεωρούμε ότι θα ήταν λάθος και πάλι να είμαστε υπερβολικά δυαδικοί. Υπάρχει πάντα μια προθεσμία μετά την καταληκτική ημερομηνία (που συμβάλει στο Grexhaustion). Ωστόσο, ακόμη κι αν καταφέρουμε να παραμείνουμε εντός της σχετικής προστασίας που προσφέρουν τα γκρίζα σενάρια, η τρέχουσα αντιπαράθεση μεταξύ Ελλάδας και της υπόλοιπης ευρωζώνης, είχε ήδη ένα θύμα: την ελληνική οικονομία».

Όπως εκτιμά, τα στοιχεία συνεχίζουν να επιδεινώνονται. Περιμέναμε συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,2% σε τριμηνιαία βάση, και τώρα αναμένουμε συρρίκνωση 0,5%-0,6%, με σημαντικό carry over στο β΄ τρίμηνο. Οι εκτιμήσεις για το 2015 κάνουν λόγο για συρρίκνωση 0,5% και ανάπτυξη 1,2% το 2016. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη 0,7% και 2% αντίστοιχα.

Εξετάζοντας τα «γκρίζα» σενάρια
Ενώ η πορεία της οικονομίας φαίνεται ξεκάθαρη, σε αυτό το σημείο μια επίλυση του ελληνικού δράματος επιτρέπει διάφορες αποχρώσεις του γκρι. Ακόμη και ελλείψει μιας επίσημης συμφωνίας μεταξύ των Ευρωπαίων και της ελληνικής κυβέρνησης που να επιτρέπει την εκταμίευση τουλάχιστον μέρους των κεφαλαίων του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης και/ή εάν η Ελλάδα αθετήσει μια πληρωμή στο ΔΝΤ, θα υπάρξουν κάποια γκρίζα σενάρια που αξίζει να εξεταστούν. «Κανένα από αυτά τα σενάρια που παρουσιάζουμε εδώ δεν θα ήταν βιώσιμα για περισσότερους από λίγους μήνες, αλλά θα μπορούσαν να επιτρέψουν τη συνέχιση του ελληνικού δράματος χωρίς σαφή επίλυση, για το 2015».

Πρώτο γκρίζο σενάριο: Η Ελλάδα εξυπηρετεί το χρέος της, αλλά αρχίζει να χρηματοδοτεί τις δαπάνες με IOUs
Η BofA Merrill Lynch επισημαίνει ότι στην ανάλυσή της για τις ταμειακές ροές της ελληνικής κυβέρνησης πριν από κάποιες εβδομάδες, κατέληξε πως τον Μάιο θα ήταν πολύ δύσκολο να εξυπηρετηθεί το δημόσιο χρέος και να καλυφθούν οι τρέχουσες δαπάνες την ίδια στιγμή.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής πάντα δηλώσει ότι μεταξύ του να πληρώσει το χρέος ή τις εγχώριες δαπάνες, θα επέλεγε το τελευταίο. Ωστόσο, η Αθήνα θα μπορούσε τελικά να υποχωρήσει μπροστά στις συνέπειες της μη πληρωμής των υποχρεώσεων προς το ΔΝΤ, μια απόφαση που θα κατέτασσε την χώρα μεταξύ των χειρότερων πιστωτικών κινδύνων στη σύγχρονη ιστορία.

Η κυβέρνηση θα μπορούσε τότε να δώσει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους και να άρχιζε να πληρώνει (τουλάχιστον μερικώς) τους δημοσίους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους και τους προμηθευτές σε IOUs. Για να γίνουν ελκυστικά αυτά τα IOUs, αυτά τα ομόλογα θα ήταν επιλέξιμα για πληρωμές φόρων ή λογαριασμών των υπηρεσιών κοινής ωφελείας.

Αυτό θα μπορούσε να είναι μια πολύ προσωρινή λύση. Πραγματικά, τα IOUs «κουβαλούν» έναν αριθμό σημαντικών μειονεκτημάτων:

1.Τα IOUs θα είχαν κάποια αλλά όχι όλα τα χαρακτηριστικά ενός σωστού νομίσματος. Κυρίως, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για όλες τις συναλλαγές και δεν θα έχουν αγοραστική ισχύ έξω από την χώρα. Καθώς η ποσότητα των IOUs θα αυξάνεται με τον καιρό, η ισοτιμία τους έναντι του ευρώ θα υποχωρεί αντίστοιχα. Αυτοί που πληρώνονται σε IOUs θα δουν το βιοτικό τους επίπεδο να υποχωρεί. Στο τέλος, «αυτό το κομμάτι του πληθυσμού που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θέλει να προστατέψει από την λιτότητα, θα είναι τα πρώτα θύματα αυτής της πολιτικής».

2.Η οικονομική θέση των εταιρειών παροχής υπηρεσιών κοινής ωφελείας που θα υποχρεωθούν να αποδεχθούν αυτά τα IOUs ως πληρωμή, θα επιδεινωθεί από τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος της βάσης κόστους των θα πρέπει να καταβάλλεται σε ευρώ ή σε άλλο σκληρό νόμισμα. «Πώς οι ενεργειακές εταιρείες θα πληρώσουν για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο;».

3.Κατά παρόμοιο τρόπο, η οικονομική θέση της κυβέρνησης θα επιδεινωθεί. Πραγματικά, οι δαπάνες της σε IOUs θα μπορούσαν τελικά να μετατραπούν με τη μορφή πληρωμών φόρων, έτσι ώστε τα ταμειακά αποθέματα θα υποχωρούσαν καθώς συνεχιζόταν οι πληρωμές του χρέους. Αυτό σημαίνει ότι το δημόσιο σταδιακά θα έπρεπε να αυξήσει το μερίδιο των δαπανών του σε IOUs.

4.Πολλοί Έλληνες καταθέτες προφανώς θα εκλάβουν την εισαγωγή των IOUs ως το πρώτο βήμα προς την επιστροφή στη δραχμή. Αυτό σημαίνει ότι τα capital controls πιθανότατα θα επισπευδόταν. Αυτό θα ήταν βιώσιμο μόνο εάν ο ELA συνέχιζε να παρατείνεται και/ή εάν επιβαλλόταν capital controls.

Δεύτερο γκρίζο σενάριο: Η Ελλάδα αθετεί πληρωμή, αλλά δεν αναστέλλεται ο ELA
Το βασικό θέμα, σύμφωνα με την Merrill Lynch, είναι εάν μια αθέτηση πληρωμής προς το ΔΝΤ –για παράδειγμα 12 Μαΐου- αυτομάτως θα ενεργοποιήσει αναστολή του ELA (ή μια ισχυρή αντίσταση στην αύξησή του), δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες για ένα πιθανό bank run και τελικώς την κατάρρευση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Και πάλι, εξηγεί η Merrill Lynch, μπορεί να είναι δυνατό να βρεθεί κάποιο περιθώριο από την ΕΚΤ. Για παράδειγμα, εάν το Pillar 2 και τα 3 bonds (ομόλογα εγγυημένα από το δημόσιο) κρατηθούν εκτός του ντόμινο της αθέτησης πληρωμών (αν και αυτό κάθε άλλο παρά σίγουρο είναι). Επιπλέον, το πρόγραμμα για τα ομόλογα αναμένεται να λήξει τον Ιούνιο του 2015, και δεν είναι καθόλου σίγουρο εάν το Directorate General of Competition (DG COMP) θα διευρυνθεί ξανά μετά από μια αθέτηση πληρωμής στο ΔΝΤ. Αλλά με λίγα λόγια, μπορεί να υπάρξει πιθανότητα η ΕΚΤ να κάνει τα στραβά μάτια για λίγο.

Αναφορικά με τα collateral, υπάρχει περισσότερος χώρος για δημιουργικότητα. Πραγματικά, η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται για τον ορισμό του τι κάνει αποδεκτό ως collateral για αναχρηματοδότηση του ELA, και θα μπορούσε να παράσχει περαιτέρω ανακούφιση μέσω μικροαλλαγών στα haircuts, αν και τα πρόσφατα δημοσιεύματα αφήνουν να εννοηθεί μια κίνηση προς την άλλη κατεύθυνση.

Ένα ερώτημα ωστόσο, σημειώνει η Merrill Lynch, είναι γιατί οι Ευρωπαίοι να δεχθούν να «διευκολύνουν» την κατάσταση; Πραγματικά, μπορεί να μπουν στον πειρασμό να δουν την κατάρρευση του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος ως την ώθηση που χρειάζεται η ελληνική κυβέρνηση για να βρει την πλειοψηφία να υποστηρίξει τις μεταρρυθμίσεις που θα επιτρέψουν την επίτευξη μιας συμφωνίας με το Eurogroup.

Κατά την άποψη της Merrill Lynch, οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να αρνηθούν να θεωρηθούν ως οι υπαίτιοι μιας τέτοιας ελληνικής οικονομικής κατάρρευσης. Τεχνικά, ο μόνος τρόπος για την Αθήνα να αμβλύνει την επίδραση από ένα «πάγωμα» και μια απόσυρση του ELA, θα ήταν να επιβάλει capital controls. Ωστόσο, αυτή είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβει η Αθήνα, η οποία μπορεί να αρνηθεί να το εφαρμόσει, κατηγορώντας ως εκ τούτου τους Ευρωπαίους για μια τέτοια καταστροφική επίλυση της κρίσης, με την ελπίδα ότι στο τέλος, αυτό θα τους υποχρεώσει να το εξετάσουν εκ νέου.

Οι Ευρωπαίοι, ακόμη και αν πιθανώς πιστεύουν ότι το QE τους επιτρέπει να αντιμετωπίσουν τις επιδράσεις από ένα τέτοιο αποτέλεσμα στην υπόλοιπη περιφέρεια, πιθανώς θα εξέταζαν τις γεωπολιτικές επιδράσεις μιας failed χώρας (από οικονομική άποψη), στα νοτιοανατολικά της Μεσογείου.

Προφανώς, το επίπεδο ανοχής σε όλα αυτά θα εξαρτηθεί από τις πολιτικές εξελίξεις και στις δύο πλευρές. Το υπερβολικό πείσμα από την πλευρά της Ελλάδας θα καθιστούσε μια συμφωνία βραχυπρόθεσμα πολύ δύσκολη, ενώ ένα σενάριο συμμετοχής των True Finns στη φιλανδική Βουλή για παράδειγμα, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το όλο εγχείρημα.

«Και πάλι, δεν περιγράφουμε καμία μακροπρόθεσμη διευθέτηση εδώ. Εξάλλου, το «Ε» του ELA σημαίνει έκτακτη ανάγκη, όχι αιωνιότητα, και έχουμε κάνει σαφές ότι θα ήταν δύσκολο η κεντρική τράπεζα να κάνει τα στραβά μάτια για τόσο πολύ καιρό, σε θέματα φερεγγυότητας. Ωστόσο, θεωρούμε ότι υπάρχουν τρόποι να διατηρηθεί το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα οριακά λειτουργικό για κάποια περίοδο, ακόμη και μετά από μια αθέτηση πληρωμής». capital




πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι βιασμοί και οι άγριες δολοφονίες Αρμενισσών από Τούρκους - 100 χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων

Εκατό χρόνια από τη γενοκτονία των Αρμενίων. Όσες γυναίκες δεν αλλαξοπίστησαν ή αρνήθηκαν να πάνε σε χαρέμια, βρήκαν τραγικό θάνατο στα χέρια των Τούρκων, που τις σταύρωσαν και τις παλούκωσαν.


Η 24η Απριλίου του 1915 θεωρείται η ημερομηνία που ξεκίνησε η γενοκτονία Αρμενίων.

Η αρχή έγινε στην Κωνσταντινούπολη με τη σύλληψη περίπου 300 ατόμων, που ανήκαν στην ηγεσία της αρμένικης κοινότητας. Ακολούθησαν συνεχείς συλλήψεις, δολοφονίες, βασανισμοί και εκτοπισμοί Αρμενίων. Ο ακριβής αριθμός των νεκρών δεν έχει προσδιοριστεί καθώς υπάρχει διαφωνία στις καταγραφές. Οι Τούρκοι, που δεν δέχονται τη λέξη «γενοκτονία», κάνουν λόγο για 600-800 χιλιάδες ενώ οι Αρμένιοι και δυτικές πηγές αναφέρουν πως οι νεκροί έφτασαν στο 1.5 εκατομμύριο.

Το σίγουρο είναι πως αφανίστηκε συστηματικά, μεγάλο ποσοστό του αρμενικού λαού. Οι Οθωμανικές αρχές πέτυχαν το στόχο τους, που ήταν να εκμηδενίσουν ένα χριστιανικό λαό που ζούσε στη χώρα τους, επί πολλούς αιώνες. Οι Οθωμανοί δικαιολόγησαν τις πράξεις τους, ισχυριζόμενοι ότι τιμωρούσαν τη συμμαχία των Αρμενίων με τους Ρώσους.

Η μαρτυρία που έγινε ταινία Παρόλο που οι Τούρκοι, δεν αναγνωρίζουν τη γενοκτονία των Αρμενίων, οι μαρτυρίες όσων επέζησαν, συγκλονίζουν.

Μία από αυτές έγινε βιβλίο και στη συνέχεια ταινία, που αν και προβλήθηκε για πρώτη φορά το 1919, σοκάρει ακόμα.



Η Ορόρα Μαρντιγκανιάν (Aurora Mardiganian)ήταν η αυτόπτης μάρτυρας που διηγήθηκε όσα εκτυλίχθηκαν μπροστά στα μάτια της και όσα έζησε όταν τη συνέλαβαν οι Τούρκοι. Η κοπέλα ήταν τότε 14 ετών και η εύπορη οικογένειά της ζούσε στο Χαρπούτ δολοφονήθηκε. Μόνο αυτή επέζησε. Συνελήφθη και μαζί με άλλες κρατούμενες εξαναγκάστηκαν σε πεζοπορία περίπου 1.400 μιλιών, μέχρι να φτάσουν στα σκλαβοπάζαρα για να την πουλήσουν σε κάποιο χαρέμι. Η Ορόρα κατάφερε να αποδράσει και διέφυγε στην Τιφλίδα, μετά στην Αγία Πετρούπολη, στο Όσλο και μετά από μια συγκλονιστική περιπέτεια κατέληξε στη Νέα Υόρκη. Εκεί, γνωρίστηκε με ένα νεαρό σεναριογράφο, ο οποίος τη βοήθησε να καταγράψει όσα έζησε και η διήγησή της έγινε σενάριο ταινίας.


Τα γυρίσματα έγιναν τα το 1918-19 στην Καλιφόρνια και η Ορόρα έπαιξε στην ταινία, ενσαρκώνοντας τον εαυτό της. Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων χτύπησε στον αστράγαλο, με αποτέλεσμα να την κουβαλάνε στα χέρια, προκειμένου να γυρίσει τις υπόλοιπες σκηνές. Όπως δημοσίευσαν οι New York Times, στο πρώτο μέρος της ταινίας φαίνεται πώς ήταν η Αρμενία πριν από τη γενοκτονία και πώς έγινε μετά. Η ταινία σήμερα δεν σώζεται ολόκληρη, αλλά ένα μέρος της.


Η σοκαριστική σκηνή με τις σταυρωμένες γυναίκες

Μια από τις πιο σοκαρίστηκες σκηνές δείχνει τις γυναίκες των Αρμενίων γυμνές και καρφωμένες πάνω σε σταυρούς. Ήταν η τιμωρία τους επειδή δεν αλλαξοπίστησαν και αρνήθηκαν να πάνε στα χαρέμια.

Η σκηνή ήταν ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της βιαιότητας των Οθωμανών, ωστόσο, όπως ανακάλυψε η ίδια η Ορόρα, δεν ήταν 100% αληθινή. Δυστυχώς για τις γυναίκες, η πραγματικότητα ήταν ακόμα πιο σκληρή. Όπως ανέφερε η κοπέλα, ο τρόπος με τον οποίο συνήθιζαν οι Οθωμανοί να σκοτώνουν, δεν ήταν η σταύρωση, αλλά το παλούκωμα, η τοποθέτηση μυτερών ξύλινων πασσάλων μέσα στον κόλπο των γυναικών (ανασκολοπισμός), αφού πρώτα τις βίαζαν. Πρόσφατα μια φωτογραφία με σταυρωμένες γυναίκες ήρθε στη δημοσιότητα με την παρατήρηση ότι προέρχεται από τα αρχεία του Βατικανού.



Ανεξάρτητα από το αν η φωτογραφία είναι γνήσια ή όχι, το γεγονός ότι χιλιάδες αρμένισσες βρήκαν τραγικό θάνατο στα χέρια των Οθωμανών παραμένει.

Δείτε απόσπασμα από την ταινία «Auction of Souls»:






πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Γκαλμπρέιθ: Οι θεσμοί δεν ξέρουν τι θέλουν ( Συνέντευξη )

Συνέντευξη στο Spiegel παραχώρησε ο Αμερικανός οιμονομολόγος και στενός συνεργάτης του Γιάνη Βαρουφάκη, Τζέιμς Γκαλμπρέιθ. Κατηγορεί τους Ευρωπαίους για αντιφατικότητα, πρόκληση ασφυξίας στην Ελλ. πλευρά και ανειλικρίνεια. Το δημοσίευμα του Spiegel έχει ως εξής:

O οικονομολόγος Τζέιμς Κ. Γκάλμπρεϊθ διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Τέξας. Το 2013 κάλεσε τον θεωρητικό των παιγνίων Γιάνη Βαρουφάκη στον Ινστιτούτο του.

Οι δυο πανεπιστημιακοί είναι φίλοι και έχουν μεταξύ άλλων συνεργασθεί στην τελευταία έκδοση του βιβλίου του Βαρουφάκη: "Μια μετριοπαθής πρόταση για την επίλυση της κρίσης του ευρώ". Μετά την ανάληψη του υπουργείου οικονομικών της Ελλάδας ο Γκάλμπρειθ είναι σύμβουλος του σε θέματα των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους στις Βρυξέλλες. O Έλληνας υπουργός οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης θεωρείται ως ιδιοφυής στρατηγός, αλλά η κυβέρνησή του φαίνεται αδέξια στην ευρωκρίση. Στη συνέντευξή του ο Αμερικανός οικονομολόγος υπερασπίζεται τον πρώην συνάδελφό του

SPIEGEL ONLINE: Kύριε Γκάλμπρέιθ λέτε για τον φίλο σας Γιάνη Bαρουφάκη ότι βρίσκεται βήματα μπροστά από πολλούς. Εδώ και 3 μήνες τώρα είναι υπουργός οικονομικών της Ελλάδας, αλλά η χώρα του κατρακυλά προς την χρεοκοπία. Ποιά είναι η στρατηγική του;

Γκάλμπρεϊθ: Η κυβέρνηση πρέπει συνεχώς να εξασφαλίζει χρήματα για να εξυπηρετεί βραχυπρόθεσμα τα ληξιπρόθεσμα δάνεια. Συγχρόνως κάνει τα πάντα, ώστε να κλείσει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα. Αν εσείς έχετε μια καλύτερη στρατηγική από την παρούσα, είμαι περίεργος να την ακούσω.

SPIEGEL ONLINE: Η ελληνική πλευρά εκνευρίζει τους δανειστές με τις συνεχείς αλλαγές τακτικής. Τη μια απειλεί να μη πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ στην ώρα της και μετά την καταβάλει.

Γκάλμπρεϊθ: Σας διαβεβαιώνω ότι δεν πρόκειται για παιχνιδάκια. Αλλά μπορείς να πληρώσεις όταν έχεις λεφτά. Πριν την τελευταία επιστροφή στο ΔΝΤ φαινόταν ότι είτε θα πρέπει να πληρωθεί το ΔΝΤ είτε οι μισθοί και οι συντάξεις και επ΄ αυτού είχαν μια ξεκάθαρη προτεραιότητα.

SPIEGEL ONLINE: Εν τούτοις, ο κύριος Βαρουφάκης και οι συνάδελφοί του έμοιαζαν πρόσφατα όχι ως στρατηγοί αλλά ως ερασιτέχνες.

Γκάλμπρεϊθ: Φαίνεται πως πιστεύετε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί μια υψηλή στρατηγική, ενώ αντιδρά απλώς σε αβέβαιες καταστάσεις και προσπαθεί να κάνει αυτό που τη δεδομένη στιγμή είναι αναγκαίο. ΟΙ Ελληνες εξαρτώνται από το αν οι δανειστές, ιδίως η ΕΚΤ, θα δείξουν περισσότερη ευελιξία. Δεν άφησαν την κυβέρνηση να αναπνεύσει από την ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα. Για υψηλές στρατηγικές δεν υπάρχει καθόλου χρόνος.

SPIEGEL ONLINE: Ο κύριος Βαρουφάκης φαίνεται πως διαθέτει χρόνο. Από της αναλήψεως των καθηκόντων του έχει δώσει δεκάδες συνεντεύξεις, φωτογραφίζεται στο σπίτι του, πηγαίνει σε διάφορες fora. Στο υπουργείο του τον βλέπουν προφανώς μάλλον σπάνια.

Γκάλμπρεϊθ: Ουδείς εργάσθηκε πιο σκληρά στην κρίση αυτή όπως ο Γιάνης. Όταν συνεργαζόμασταν μαζί στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες τρώγαμε για πρώτη φορά πρόχειρα στις δύο τα βράδυ. Και μετά ξαναδουλεύαμε τα έγγραφα για την διαπραγμάτευση μέχρι τις πέντε το πρωί. Οι φήμες ότι δεν δουλεύει είναι μέρος της δημόσιας εκτέλεσης της προσωπικότητάς του.

SPIEGEL ONLINE: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε να επιλύσει την "ανθρωπιστική κρίση" στην Ελλάδα. Μερικοί από τους καινούριους νόμους, όμως, παραπέμπουν σε άλλη κατεύθυνση. Στους Ελληνες εκατομμυριούχους δίνεται επί παραδείγματι η ευκαιρία να αποπληρώσουν τις από μακρού ληξιπρόθεσμες οφειλές τους με δόσεις χωρίς πρόστιμα.

Γκάλμπρεϊθ: Σκοπός του νόμου αυτού είναι να φέρει γρήγορα τα αναγκαία χρήματα στα κρατικά ταμεία. Αν οι Ευρωπαίοι εταίροι είχαν θελήσει έναν αυστηρότερο νόμο, θα μπορούσαν (οι εκατομμυριούχοι) να πιεστούν από τον Ελληνα υπουργό οικονομικών να βρίσκουν διαρκώς χρήματα. Δεν το έκαναν όμως.

SPIEGEL ONLINE: Oι θεσμοί (Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ) πρέπει να διαπραγματευτούν ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα, ώστε να δοθούν χρήματα. Έτσι είναι η συμφωνία. Και ο ΣΥΡΙΖΑ συμφώνησε επίσης.

Γκάλμπρεϊθ: Ναι, αλλά, ξέρετε τι θέλουν στην πραγματικότητα οι θεσμοί; Σε κάθε μεταρρυθμιστική πρόταση λένε: δεν μας αρέσει αυτό, δεν μας αρέσει το άλλο. Από ελληνικής πλευράς υπάρχουν τουλάχιστον δέκα άνθρωποι οι οποίοι επεξεργάζονται τη λίστα. Θα προχωρούσαν ταχύτερα αν ήξεραν τι ζητάνε οι θεσμοί, ώστε να την ελέγχουν σημείο προς σημείο.

SPIEGEL ONLINE: Μα ο ΣΥΡΙΖΑ μπήκε στη μάχη με θέσεις αντίθετες από αυτές που υπαγόρευε πριν η τρόικα για το πως θα μπορούσε να μεταρρυθμιστεί η χώρα.

Γκάλμπρεϊθ: Το θεωρώ πρόφαση. Οι θεσμοί δεν είναι σύμφωνοι μεταξύ τους. Πιστεύω πως η καγκελάριος Μέρκελ θα επιθυμούσε πολύ μια λύση της κρίσης. Δεν γνωρίζω όμως αν το θέλει και η ΕΚΤ ή αν θέλει να τον πιέσει μέχρι να συνθηκολογήσει.

SPIEGEL ONLINE: Οι υπουργοί οικονομικών συσκέπτονται την Παρασκευή στη Ρίγα για τι μπορεί να γίνει με το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας. Πως θα ήταν μια έντιμη συμφωνία;

Γκάλμπρεϊθ: Οι θεσμοί πρέπει να πάψουν να επιμένουν σε σημεία του προγράμματος τα οποία ολοφάνερα δεν έχουν λειτουργήσει, όπως λ.χ. την αναγκαστική πώληση κρατικής περιουσίας. Ταυτόχρονα υπάρχουν πολλά κοινά σημεία, για παράδειγμα η πάταξη της φοροδιαφυγής και η διοικητική μεταρρύθμιση. Το να χτίσεις πάνω σε αυτά ένα νέο πρόγραμμα πραγματικά δεν είναι μεγάλη απαίτηση.




πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η ΝΔ δεν καταδικάζει το Grexit... απ' όπου κι αν προέρχεται

Εκτεθιμένη για μια ακόμη φορά εμφανίζεται η ΝΔ δια της ανοχής - εάν όχι σύνταξής της - στις προκλητικές δηλώσεις περί Grexit που έκανε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέρνερ.

Ο Μάνφρεντ Βέμπερ σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard υποστήριξε ότι «το Greixt είναι μια ρεαλιστική επιλογή» - γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του πρώην υπουργού της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη που κάλεσαν τη ΝΔ και τον Αντώνη Σαμαρά να καταδικάσει τη δήλωση Βέμπερ.

Αντ' αυτού όμως ο εκπρόσωπος του κόμματος Κώστας Καραγκούνης δήλωσε απλώς ότι οι δηλώσεις Βέμπερ δείχνουν το... πολύ κακό κλίμα για την Ελλάδα στην Ευρώπη και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να «αποδοκιμάσει όλους εκείνους στο εσωτερικό του, που επιχειρηματολογούν υπέρ της δραχμής».

Στη δήλωσή του, ο κ. Καραγκούνης αναφέρει: «Το θράσος των ΣΥΡΙΖΟ-ΑΝΕΛ περισσεύει. Η αλήθεια που θα πρέπει να τους ανησυχεί είναι ότι οι δηλώσεις κορυφαίων αξιωματούχων από όλο το πολιτικό φάσμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνουν το πολύ κακό, για την Ελλάδα, κλίμα που επικρατεί στην Ευρώπη. Και του κ. Σούλτς και του κ. Βέμπερ και του κ. Μοσκοβισί και του κ. Ντάισελμπλουμ. Για να μην αναφερθούμε στα όσα άκουσε σήμερα ο κ. Βαρουφάκης από τους συναδέλφους του υπουργούς Οικονομικών στη Ρίγα. Όλα τα άλλα είναι για εσωτερική κατανάλωση.

Παρεμπιπτόντως, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποδοκιμάσει όλους εκείνους στο εσωτερικό του, που επιχειρηματολογούν υπέρ της δραχμής, όταν η κυβέρνηση υποτίθεται ότι διαπραγματεύεται για την παραμονή μας στο ευρώ;»

Νωρίτερα, ο Γιάννης Μιχελάκης είχε καλέσει το κόμμα του να αποδοκιμάσει άμεσα τον κ. Βέμπερ γράφοντας στο twitter: «Απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου του ΕΛΚ κ. Βέμπερ για την Ελλάδα. Η ΝΔ πρέπει να τις αποδοκιμάσει άμεσα!!!».





πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σουλτς για Grexit: Τι θέλετε, να δείτε στον Πειραιά τον έκτο ρωσικό στόλο;



Αν χρειαστεί και τον ρώσικο έκτο στόλο θα φέρουμε στον Περαία και ρωσίδες θα φέρουμε , εξαλου έχουμε εμπειρία στο κομμάτι αυτό. 

 

Ο πρόεδρος της ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, συμμετείχε στο συνέδριο γνωστού εκδοτικού οίκου της Γερμανίας, που εκδίδει τις εφημερίδες Bild και Die Welt. Στο ίδιο πάνελ ήταν και ο γνωστός οικονομολόγος του ινστιτούτου ifo, Χανς-Βερνερ Ζιν, υπέρμαχος της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Όταν η συζήτηση έφτασε στο ενδεχόμενο ενός Grexit ο Μάρτιν Σουλτς απάντησε: «Τι θέλετε; Να δείτε τον ρωσικό έκτο στόλο να αράζει στον Πειραιά;».

Το συνέδριο με κεντρικό θέμα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα διοργανώθηκε από τον εκδοτικό τίτλο Axel-Springer. Στην ομιλία του, ο Μάρτιν Σουλτς, όπως γράφει η Die Welt, ανέφερε πως «ειλικρινά οι σχέσεις δανειστών και Ελλάδας είναι άσχημες». «Ωστόσο πρέπει να σταματήσουμε να χτυπάμε διαρκώς την ελληνική κυβέρνηση. Ασφαλώς και υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας», τόνισε και σημείωσε για την ελληνική κυβέρνηση πως «όποιος δεν θέλει βοήθεια δεν μπορεί να βοηθηθεί».

Όπως γράφει η Welt, ο στόχος του Σουλτες είναι σαφής. «Θέλει με κάθε κόστος να αποτρέψει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Ένα Grexit δεν θα βοηθούσε σε τίποτα, αντιθέτως θα προκαλούσε ένα σωρό προβλήματα». Ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου σημείωσε πως κανείς δεν πρέπει να πιστεύει πως η Ελλάδα δεν θα υποστηριχτεί μετά από ένα Grexit.

Αντίθετα ο οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν, γνωστός για τις θέσεις ενάντια στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δήλωσε πως «η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και η στάση πληρωμών μετατίθεται συνεχώς στο μέλλον μέσω πιστώσεων της ΕΚΤ». «Μόνο με ένα δικό της, σαφώς υποτιμημένο νόμισμα θα μπορέσει η Ελλάδα να γίνει και πάλι ανταγωνιστική», ανέφερε.

Ωστόσο, ο Μάρτιν Σουλτς επισήμανε πως αυτός είναι ένας επικίνδυνος και λανθασμένος δρόμος. Οι συνέπειες ενός τέτοιου βήματος δεν μπορούν να υπολογιστούν εκ των προτέρων. «Με την κυνική στρατηγική των χρηματαγορών, θα μπορούσε να ξεκινήσει και πάλι η κερδοσκοπία. Γι' άλλους, συμπλήρωσε, αυτό μπορεί να είναι αποδεκτό, αλλά για εμένα το ρίσκο είναι υπερβολικά μεγάλο», ανέφερε.

«Αν η Αθήνα αποχωρήσει, και τι έγινε; Αν η έξοδος της Ελλάδας αποδειχτεί τόσο θετική για τη χώρα, που θα θέλουν κι άλλες να ακολουθήσουν, δε θα έπρεπε κανείς να έχει αντίρρηση. Γιατί όχι, αν αυτό είναι ο καλύτερος δρόμος;», σχολίασε ο Χανς-Βέρνερ Ζιν για να λάβει την απάντηση από τον Μάρτιν Σουλτς πως η οικονομική πολιτική έχει και γεωπολιτικές συνέπειες. Η Ελλάδα θα μπορούσε να στραφεί σε άλλους συμμάχους. «Θέλετε να δείτε τον ρωσικό έκτο στόλο να αράζει στον Πειραιά;», διερωτήθηκε, υπογραμμίζοντας πως οι οικονομικές θεωρίες δεν είναι λύση στα προβλήματα της Ευρώπης.




πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Συνελήφθησαν στην Ιταλία 20 άτομα που σκόπευαν να επιτεθούν στο Βατικανό

Σύμφωνα με πληροφορίες της τελευταίας στιγμής, μετά από μεγάλη επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής στην Ιταλία το πρωί της Παρασκευής, στη σύλληψη 20 ατόμων προχώρησε πριν από λίγο η Αστυνομία της Ιταλίας τα οποία φέρονται να είχαν άμεσες διασυνδέσεις με την Αλ Κάιντα και σύμφωνα με την Εισαγγελία, είχαν σκοπό να χτυπήσουν την Αγία Έδρα.

Ανάμεσα στα ευρήματα αναφέρθηκε και ένα δαχτυλίδι από αυτά που φορούν οι λεγόμενοι «μάρτυρες» της Αλ Κάιντα, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα πως το τρομοκρατικό χτύπημα στο Βατικανό θα γινόταν με κομμάντο αυτοκτονίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάποιοι από τους συλληφθέντες φέρονται να είναι από τους διοργανωτές της βομβιστικής επίθεσης στην αγορά του Πεσαβάρ στο Πακιστάν το 2009, κατά την οποία είχαν χάσει τη ζωή τους

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι δύο άνδρες είχαν παράσχει προστασία του Οσάμα Μπιν Λάντεν.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Για… κορόιδα ψάχνει το MEGA: Γίνετε ρεπόρτερ και πάρτε την… ευχή του Μπόμπολα

Πενία τέχνας, ως γνωστόν, κατεργάζεται, και μια… νέα ιδέα επινόησε το MEGA προκειμένου να βρει… τζάμπα ρεπόρτερς, ψαρεύοντας σε μια τεράστια δεξαμενή από κοινά «ψώνια» που ευχαρίστως θα δούλευαν χωρίς καμία αμοιβή προκειμένου να δουν ενδεχομένως το ονοματάκι τους «στο γυαλί» διεκδικώντας έτσι τα γνωστά… «15 δευτερόλεπτα δημοσιότητας» που τους αναλογούν και να ενισχύσουν φυσικά και το… ευαγές ίδρυμα.

Ήδη με σχετική του καμπάνια, το «μεγάλο» κανάλι, με μια «ελαφρότητα» κυριολεκτικά εγκληματική, καλεί τους τηλεθεατές να πιάσουν μια κάμερα και να αρχίσουν να υποδύονται τους δημοσιογράφους, πλήρως ανυποψίαστοι με τους κινδύνους που κρύβονται πίσω από τέτοιες πρακτικές καθώς ανάμεσα στις θεματικές ενότητες που προτείνονται, βρίσκονται και κάποιες οι οποίες θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνες ακόμη και για άτομα με πολύχρονη δημοσιογραφική εμπειρία αλλά και ευαίσθητες από κάθε άποψη.

«Το iTag σας καλεί να καλύψετε μεγάλα θέματα της επικαιρότητας ή να ανεβάσετε το δικό σας θέμα» λέει η Όλγα Τρέμη και ανατρέχοντας στο site βλέπει κανείς πως υπάρχουν και συγκεκριμένες – προτεινόμενες θεματικές ενότητες όπως μετανάστευση, φυσικά φαινόμενα, προσωπικές ιστορίες, μαρτυρίες, αθλητισμός, παράξενα.

Με την ποιότητα της ενημέρωσης να έχει φτάσει στα κατώτατα σημεία, ενέργειες σαν κι αυτές αποδεικνύουν πως πάντα υπάρχουν περιθώρια για ακόμη μεγαλύτερο ευτελισμό του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Μέχρι στιγμής ωστόσο, δεν έχει υπάρξει κάποια αντίδραση της ΕΣΗΕΑ.



Πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μπαίνει στον «πάγο» η υπόθεση Λαυρεντιάδη

«Παγώνει» η εκδίκαση της υπόθεσης της Proton Bank για τα επισφαλή δάνεια ύψους 700 εκατ. ευρώ και ενώ στο «τιμόνι» της τράπεζας βρίσκονταν ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, μετά την παραίτηση των συνηγόρων της υπεράσπισης.

Όλοι οι συνήγοροι υπεράσπισης παραιτήθηκαν επικαλούμενοι απόφαση της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων της χώρας, με βάση την οποία μετά τη δεύτερη διακοπή της ποινικής δίκης, είναι υποχρεωμένοι να απέχουν από τα καθήκοντα τους, εκτός και αν υφίσταται κίνδυνος παραγραφής του αδικήματος. Όπως επεσήμαναν οι συνήγοροι εφόσον παραβούν την οδηγία του ΔΣΑ, απειλούνται ακόμη και με αφαίρεση της επαγγελματικής άδειας τους για δυο μήνες.

Κατόπιν αυτού το δικαστήριο θα προβεί στον αυτεπάγγελτο διορισμό συνηγόρων. Ωστόσο και αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα διασφαλίσει την εκδίκαση της υπόθεσης καθώς δεν αποκλείεται και εκείνοι να δηλώσουν κώλυμα λόγω της απόφασης του ΔΣΑ.

Ακόμη όμως και αν τελικώς αποδεχθούν το διορισμό τους, το πιθανότερο είναι ότι η εκδίκαση θα διακοπεί προκειμένου οι νεοδιορισθέντες να ενημερωθούν επί της ογκωδέστατης δικογραφίας.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι προ της παραίτησής τους οι συνήγοροι υπεράσπισης των συνολικά 43 κατηγορουμένων είχαν ζητήσει ούτως ή άλλως την αναβολή της δίκης επικαλούμενοι φόρτο εργασίας καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές δίκες στις οποίες συμμετέχουν.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πράσινο φως έδωσε σήμερα η ΕΕ σε 19 μεταλλαγμένα – «Μέρα γιορτής» για Monsanto, Dypont, BASF & Bayer

Μαύρη ημέρα για τους λαούς της Ευρώπης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η Παρασκευή 24 Απριλίου 2015 κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση επέτρεψε την ελεύθερη εισαγωγή αλλά και κυκλοφορία στην αγορά συνολικά 19 γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, τα περισσότερα της γνωστής αμερικανικής πολυεθνικής Monsanto αλλά και άλλων παγκόσμιων κολοσσών όπως της BASF, Βayer και Dypont.


αρχείο λήψης (1)H απόφαση αυτή πέφτει ως κεραυνός εν αιθρία, καθώς, δυο μόλις εικοσιτετράωρα πριν, επέτρεψε στα κράτη μέλη της να υιοθετούν δικές τους πολιτικές περί του αν θα απαγορεύσουν ή όχι τα μεταλλαγμένα εντός των συνόρων τους.
Αναλυτικά, η απόφαση της ΕΕ αφορά σε 11 προϊόντα της Monsanto, ανάμεσα στα οποία, πολλές ποικιλίες σόγιας, αραβοσίτου, ελαιοκράμβης και βαμβακιού ενώ τα υπόλοιπα οκτώ αφορούν την επίσης αμερικανική Dypont, καθώς και τις γερμανικών συμφερόντων Bayer και BASF.

Αξίζει να σημειωθεί πως 17 από αυτούς τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς προορίζονται για την ανθρώπινη και την ζωική διατροφή, ενώ δύο είναι δρεπτά άνθη.

Η έγκριση αυτών των οργανισμών «τελούσε υπό αναστολή», καθώς τα κράτη μέλη δεν είχαν επιτύχει να καταλήξουν σε μια πλειοψηφία υπέρ ή κατά της κυκλοφορίας τους στην αγορά. Η έγκρισή τους ισχύει άμεσα και για 10 χρόνια.


FRANCE-ENVIRONMENT-GMO-MONSANTO-DEMO Εφόσον οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εγκρίνουν την μεταρρύθμιση, θα μπορούν να απαγορεύουν την χρήση των γενετικά τροποποιημένων αυτών οργανισμών στο έδαφός τους.

Στην αντίθετη περίπτωση, οι κανόνες που θα εφαρμόζονται θα είναι αυτοί που οδήγησαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει την κυκλοφορία στο σύνολο της ΕΕ των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών που έχει διαπιστώσει ότι δεν παρουσιάζουν κανέναν κίνδυνο για την υγεία των ζώων και των ανθρώπων- πρόκειται για τη λύση που ζητούσαν οι μεγάλοι όμιλοι.

Η Greenpeace κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι «δεν έχει την πρόθεση να προσεγγίσει την Ευρώπη των πολιτών, όπως έχει δεσμευτεί, και δρα υπέρ των συμφερόντων των ΗΠΑ και της Monsanto».



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νέο «εθελοντή» ανακάλυψε η κυβέρνηση: 33 εκατ. από τα αποθεματικά της ΕΕΤΤ στα κρατικά ταμεία

Ακόμη 33 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) οδεύουν προς τα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με απόφαση των αναπληρωτών υπουργών Υποδομών και Οικονομικών κκ. Χρήστου Σπίρτζη και Δημήτρη Μάρδα, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
 
Όπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης, αποδίδονται στον κρατικό προϋπολογισμό:
 
- Ποσόν 6,8 εκατ. ευρώ που «αντιστοιχεί στο μη διατεθέν για δαπάνες της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και παραμένει στην ΕΕΤΤ ως μέρος του αποθεματικού της για το έτος 2013» και,
 
- Ποσόν 26,5 εκατ. ευρώ, «το οποίο αντιστοιχεί στο 80% του θετικού οικονομικού αποτελέσματος της ΕΕΤΤ έτους 2014».
 
Σημειωτέον ότι στις αρχές Μαρτίου είχε μεταφερθεί στον κρατικό προϋπολογισμό από το αδιάθετο αποθεματικό της ΕΕΤΤ της περιόδου 1995-2012 ποσόν 114 εκατ. ευρώ, σε εφαρμογή του «νόμου Χρυσοχοΐδη» για τις μεταφορές, τα δημόσια έργα και τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αναπάντεχο μάθημα ήθους από μικρό μαθητή που ομολογεί τις βάρβαρες πράξεις του και κατακεραυνώνει τα ΜΜΕ

Μια τελείως απροσδόκητη τροπή δείχνει να παίρνει μια υπόθεση με στοιχεία ακραίου bullying και μάλιστα μεταξύ μαθητών δημοτικού σχολείου, που αυτές τις μέρες συγκλονίζει την κοινωνία της Σύρου, μετά και την επιστολή που αποφάσισε να στείλει ο ίδιος ο 11χρονος «δράστης» στην τοπική ειδησεογραφική ιστοσελίδα, cyclades24. gr, ομολογώντας με κάθε λεπτομέρεια τις βαρύτατες πράξεις του σε βάρος συμμαθητή του αλλά ταυτόχρονα δίνοντας και ένα ηχηρό χαστούκι σε μερίδα των ΜΜΕ που κυριολεκτικά κατακρεούργησαν την αλήθεια, στον βωμό… λίγης παραπάνω τηλεθέασης.

Το περιστατικό συνέβη στις 2 Απριλίου κατά τη διάρκεια πενθήμερης εκδρομής συγκεκριμένου δημοτικού σχολείου στην Πάτρα και όταν κάποια αγόρια της έκτης τάξης αποφάσισαν «χάριν παιδιάς» να δέσουν με τη βία έναν συνομήλικο συμμαθητή τους και στη συνέχεια να του αφαιρέσουν τα ρούχα και να τον περιφέρουν γυμνό από τη μέση και κάτω μπροστά στα έκπληκτα μάτια αγοριών και κοριτσιών και προκαλώντας βαρύτατο ψυχικό τραύμα στο άτυχο αγόρι που έγινε αντικείμενο χλευασμού και με τον χειρότερο τρόπο.

Οι περιγραφές του ίδιου του παιδιού που φέρεται να είναι ο «ιθύνων νους» αλλά και ο βασικός φυσικός αυτουργός της πράξης, κάτι περισσότερο από βάρβαρες, ωστόσο, δεν θα ηχούσε διόλου υπερβολικό αν η συγκεκριμένη επιστολή χαρακτηριζόταν ακόμη και «βαθιά πολιτική», αφού την ίδια στιγμή που ομολογεί με αξιέπαινη παρρησία τις προσωπικές του ευθύνες, κάτι το οποίο δεν συνηθίζουν να κάνουν πολιτικοί βεβαρυμένοι με απείρως βαρύτερα εγκλήματα, αφήνει βαθύτατες αιχμές και στον γνωστό άθλιο τρόπο με τον οποίο λειτουργεί… ένα, όχι μικρό μέρος των ΜΜΕ, τα οποία δεν διστάζουν, για κάποια οφέλη παραπάνω, όχι απλώς να υπερβάλλουν και να στρεβλώνουν αλλά ακόμη και να κανιβαλίσουν δημοσιογραφικά τα ίδια πρόσωπα τα οποία καμώνονται πως υπερασπίζονται.

Και φυσικά, τα ίδια ΜΜΕ, δεν έχουν κανένα πρόβλημα, αφού πρώτα έχουν μετατρέψει το αναγνωστικό τους κοινό σε όχλο, να του παραδώσουν τον δράστη για λιντσάρισμα, ακόμη και αν αυτός ο «δράστης» είναι ένα 11χρονο παιδί, το οποίο ωστόσο, παρά τη σοβαρότητα της πράξης του, αποδεικνύεται σίγουρα κατά πολύ εντιμότερο των υποκριτών κατηγόρων του.

Την ίδια στιγμή όμως, και παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του μαθητή, («μας είπαν να μην πιούμε») δημιουργούνται και μεγάλα ερωτηματικά για τον «ρόλο» των εκπαιδευτικών-συνοδών, οι οποίοι αποδείχθηκαν απολύτως ανίκανοι να ελέγξουν παιδιά του δημοτικού, αποφασίζοντας μάλιστα να τα πάνε και σε… ρεμπετάδικο, όπου προφανώς μπροστά στα «στραβά μάτια» τους, «κάπνισαν, ήπιαν και μέθυσαν» !!!

Αναλυτικά η επιστολή του παιδιού που πρωτοστάτησε στην, σε κάθε περίπτωση, απαράδεκτη πράξη: 

«Απευθυνόμενος σε μια κοινωνία που τόσο με μίσησε. Τη κοινωνία της Σύρου. Έτσι λοιπόν αποφάσισα να σας πω τα παρακάτω:

Αναφορικά σε όλα όσα συνέβησαν στη σχολική μου εκδρομή, νιώθω χρέος μου να μιλήσω εφόσον έκανα μια κακόγουστη πλάκα στη πενταήμερη εκδρομή του σχολείου μου. Μια εκδρομή, στην οποία περάσαμε τόσο καλά και νιώθω πως είμαι η αιτία που γκρεμίστηκαν όλα τη τελευταία στιγμή.

Την συγκεκριμένη ιστορία, την ακούω επαναλαμβανόμενα, από διάφορους, και ο καθένας τη λέει με διαφορετική μορφή. Σώπασα αρχικά από φόβο, αλλά νομίζω έκανα μεγάλο κακό στο κοινωνικό μου περίγυρο, και ήρθε η ώρα να μιλήσω.

Να πω τα πραγματικά γεγονότα ως έχουν.

Όλα λοιπόν ξεκινούν, όταν είχαμε βγει Πέμπτη 2 Απριλίου σε ένα ρεμπετάδικο. Οι καθηγητές μας, μας ενημέρωσαν πολλές φορές να προσέχουμε και να μη πίνουμε. Εμείς λοιπόν δεν ακούσαμε. Η ρίζα του κακού ξεκινά από κει. Μεθύσαμε.

Στο λεωφορείο ο μαθητής ο οποίος υπέστη «πείραγμα», κατά το γυρισμό στο ξενοδοχείο, ήταν μεθυσμένος, κάνοντας εμετό κατά τη διαδρομή. ΔΕΝ ΕΡΙΞΕ ΠΟΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΑΧΤΗ ΣΤΟ ΠΟΤΟ ΤΟΥ. Κάτι αντίστοιχο, θα μπορούσε να του προκαλέσει σωματική βλάβη, όπως το να χάσει το φως του.

Αντίστοιχα πριν προλάβουν οι δημοσιογράφοι με τόσο φθόνο να αναρτήσουν το οτιδήποτε, ας σκεφτούν πως δεν απεδείχθη ποτέ κάτι τέτοιο διότι δεν έκανε ποτέ εξετάσεις αίματος.
Όταν λοιπόν φτάσαμε στο ξενοδοχείο, πήγαμε όλοι στα δωμάτια μας. Κάποιοι κοιμήθηκαν, ενώ άλλοι περιφερόμασταν στους διαδρόμους. Δεν απειλήσαμε το συγκάτοικο του για να μπούμε, απλά κάνοντας βόλτες από δωμάτιο σε δωμάτιο με ξύπνιους μαθητές, μπήκαμε και στο δικό του. Τον βρήκαμε να κοιμάται απ τη μέθη στο κρεβάτι και έτσι απερίσκεπτα του κατεβάσαμε το εσώρουχο (το οποίο ήταν το μόνο το οποίο φορούσε) και του ρίξαμε ένα σαμπουάν μικρό ξενοδοχείου στην ευαίσθητη περιοχή.

Από κει κι έπειτα, τραβήξαμε κάποιες φωτογραφίες, ενώ ήδη είχαν ενημερωθεί οι καθηγητές, φοβηθήκαμε τις συνέπειες, οπότε διεγράφησαν. Οι καθηγητές μας έβρισαν για τη πράξη μας αυτή και μας απείλησαν με αποβολές. Στις συγκεκριμένες φωτογραφίες ΙΣΧΥΕΙ ότι του είχαμε βάλει δύο μπουκάλια στις μασχάλες, για πλάκα. Αυτά μόνο. Τίποτα παραπάνω. Πολύ πιθανό να διαπιστωθεί κάτι αντίστοιχο, αν τυχόν φτάσει κάτι τέτοιο στη δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος και αποκαλυφθούν οι διαγεγραμμένες φωτογραφίες. Έτσι θα διαπιστωθεί μόνο, ότι δεν υπήρξε στύση και «σάλτσες» των καναλιών.

Με τον ερχομό μας στο νησί, νηφάλιοι πλέον, διαπιστώσαμε ότι η πλάκα μας δεν ήταν καθόλου καλόγουστη. Κάθε άλλο!! Παρόλα αυτά, επιχείρησα να επικοινωνήσω να ζητήσω συγνώμη στο παιδί, το ίδιο και οι γονείς μου. Πράγμα το οποίο διαψεύθηκε. Μετά επιχείρησα να επικοινωνήσω μαζί του από facebook προσκαλώντας τον να πάμε για ένα καφέ να του ζητήσω συγνώμη. Ήταν κάθετος στο ότι δεν έχουμε να πούμε τίποτα!! Από κεί κι έπειτα, σταμάτησα να τον ενοχλώ στο να βρεθούμε. Ήταν άσκοπο!

Το να πω ότι βυθίστηκα σε τύψεις για τη παραπάνω ιστορία, είναι γραφικό.

Στα άρθρα ξαφνικά που μου έστελναν όλοι στο διαδίκτυο, για τις καταγγελίες του πατέρα του παιδιού, διέκρινα αρνητικές κριτικές για το σχολείο μου και για τους συνομήλικους μου, «βαφτίζοντας» τους «αγέλη», και πως όποιος δεν ανήκει σε αυτή, δεν είναι αποδεκτός. Δεν είμαστε ούτε ζώα ούτε λύκοι! Στα διαλείμματα είμαστε όλοι ένα, το ίδιο και στην εκδρομή. Μια παρέα ήμασταν όλοι. Κανένας δεν υπήρξε που να μην ήταν αποδεκτός.

Επίσης, ακούστηκε ότι είμαστε συμμορίτες, που κάνουμε σούζες και κάνουμε χρήση ναρκωτικών. Προσωπικά, είμαι πρόθυμος ανα πάσα στιγμή, συνοδευόμενος απ το πατέρα του παιδιού, να πάμε στο Νοσοκομείο να κάνω τοξικολογικές εξετάσεις να αποδείξω το αντίθετο. Επίσης δεν ήταν τίποτα προμελετημένο προ εκδρομής. Ασυνείδητα έγιναν όλα!

Λίγο πριν κλείσω το μήνυμα μου αυτό, θα ήθελα να ζητήσω ΣΥΓΝΩΜΗ στους εξής,
πρώτα απ όλα στους καθηγητές μου, οι οποίοι ήταν τυπικότατοι ενώ εγώ όχι. Μας φέρθηκαν άψογα, και μας πρόσεχαν, αλλά δεν έδειξα καμία υπευθυνότητα απέναντι τους. Εκτός αυτού εξέθεσα το νησί μου, και το σχολείο μου σε πανελλήνιο επίπεδο, πράγμα το οποίο δεν αρμόζει σε ένα σχολείο σα το δικό μας.

Συγνώμη, στο συμμαθητή μου ο οποίος υπέστη τα παραπάνω κατά τη διάρκεια της μέθης μου.

Συγνώμη, στο πατέρα του παιδιού ο οποίος μεγαλώνει ένα παιδί με αρχές, και αυτό φαίνεται, και τυγχάνει να είναι Ιερέας. Συγνώμη για την ψυχική οδύνη που έχει υποστεί από τα «κατορθώματα» μου. Θα ήθελα λοιπόν δημόσια να πω και κάποια πράγματα στον πατέρα του παιδιού, και όχι απευθυνόμενος σε έναν πατέρα μιας οικογένειας, αλλά μιας ενορίας της Ερμούπολης.
-Πατέρα, σας ζητώ επίσημα ΣΥΓΝΩΜΗ, γνωρίζω ότι μιλήσατε και με τους δικούς μου, και μου είπατε ότι τη συγνώμη μας δε τη δέχεστε. Με κατηγορήσατε για « Bullying». Είναι λέξη της μόδας! Μετά το συμβάν με το Γιακουμάκη, ακούγεται πολύ τακτικά. Στη συμπεριφορά τουbullyingυπάρχει μια διαφορά ισχύος ανάμεσα σ” αυτούς που την ασκούν και σ” αυτούς που την υφίστανται. Είναι μια συμπεριφορά η οποία έχει συνεχή δράση. Εγώ μόνο το περιστατικό αυτό του έκανα. Το bullyingδεν πρόκειται για μια διαμάχη που χρειάζεται επίλυση! Εγώ κατ επανάληψη σας έδειξα τη πρόθεση μου, να τη λύσω. Στο bullying, όσοι το ασκούν πιστεύουν ότι μέσα απ” αυτή τη συμπεριφορά γίνονται πιο σημαντικοί. Δε νιώθω πιο σηματικός. Νιώθω ένα τίποτα μες τη σχολική κοινότητα, μετά τη πράξη μου αυτή.

Είμαι διατεθειμένος να μου φτάσουν όσα μαχαίρια και αν αντέχουν ως το κόκκαλο.

Το τελευταίο που θα ήθελα να σας πω, και τονίζω πως μιλάω σε έναν Ιερέα και όχι ένα πατέρα, είναι πως διάβασα τίτλους όπως «Το μαχαίρι θα φτάσει μέχρι το κόκκαλο» ! Eίμαι πλήρως μετανιωμένος για όλα όσα έκανα, και είμαι προετοιμασμένος να μου προκαλέσετε όσο κακό μπορεί να θελήσετε για τη πράξη μου αυτή! Αναμένω τη δίκη και την ανάλογη ποινή μου.

Τελευταία συγνώμη ζητώ στην οικογένεια μου, η οποία δυστυχώς σύμφωνα με τα άρθρα, έχει έλλειψη επιπέδου. Εγώ σαν άξιος κριτής, επειδή μεγάλωσα στο σπίτι τους, μπορώ να το διαψεύσω!
Δε με μεγάλωσαν με τέτοιες αρχές. Δε με δίδαξαν πώς να κάνω κακόγουστες πλάκες. Με έμαθαν να ζητώ συγνώμη, και να αναγνωρίζω τα λάθη μου. Με έμαθαν πώς να είμαι έτοιμος να υποστώ τις συνέπειες. Ζητώ επίσημα συγνώμη και σε αυτούς. Μαμά και μπαμπά, σας ζητώ συγνώμη για όλο αυτό που προκάλεσα! Ζητώ επίσης να με συγχωρέσετε που δε θα επιτύχω στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις, καθώς επίσης είναι πολύ πιθανό να επαναλάβω τη χρονιά. Ξέρω πως η οικονομική σας κατάσταση είναι άσχημη, παρόλα αυτά θα εκτίσω την όποια ποινή με κάθε τρόπο. Είμαι διατεθειμένος να μου φτάσουν όσα μαχαίρια και αν αντέχουν ως το κόκκαλο.

Με έχει κατακλύσει αίσθημα απόγνωσης. Ο λόγος είναι ο ίδιος μου ο εαυτός!
Συγνώμη»

Αξίζει να σημειωθεί πως ο μαθητής που υπέστη την απίστευτη βαρβαρότητα των συμμαθητών του υπέστη σοκ, ενώ η διεύθυνση του σχολείου η οποία φυσικά έλαβε γνώση του απίστευτου γεγονότος, κάλεσε τους γονείς και των δυο μαθητών, ωστόσο η συνάντηση αυτή δεν έγινε ποτέ αφού κανείς τους δεν προσήλθε.


πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Από το Grexit, στο Grexident και τώρα… Grimbo

Δεν έχουν τέλος οι νεολογισμοί για το ελληνικό πρόβλημα, κι έτσι, μετά το «Grexit» που προέκυψε από τον συνδυασμό των αγγλικών λέξεων «Greece» (Ελλάδα) και «exit» έξοδος και το συναφές «Grexident», (Greece και accident, ατύχημα), οι ξένοι οικονομολόγοι επινόησαν τώρα τον όρο «Grimbo», ένα συνδυασμό των λέξεων «Greece» και το [in]«limbο» (στο κενό).

Σε δημοσίευμα με τίτλο: «Greece: Running Out of Money, Ideas, Time and Patience» (Ελλάδα: Στερεύοντας από Χρήματα, Ιδέες, Χρόνο και Υπομονή), οι αναλυτές της Citigroup προειδοποιούν ότι η Ελλάδα ενδέχεται να βρεθεί τον Ιούνιο, χωρίς νέα χρηματοδότηση, εισερχόμενη σε παρατεταμένη περίοδο αναμονής.

«Με την πάροδο του χρόνου, η τεταμένη κατάσταση όσον αφορά την ρευστότητα και κυρίως οι περιορισμοί στις καταθέσεις-αναλήψεις για τις τράπεζες, θα αυξήσουν σημαντικά την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση, κάνοντας πιθανό το σενάριο νέων εκλογών. Αυτές θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε εντολή για μια νέα συμφωνία διάσωσης με την ευρωζώνη ή να ανοίξουν τον δρόμο για ένα τελικό Grexit, αλλά αυτό και πάλι θα μπορούσε να βυθίσει την Ελλάδα σε μια παρατεταμένη περίοδο αναμονής (limbo)».

Κατά τον αναλυτή της Citi, υπάρχουν δύο σενάρια. Το πρώτο είναι το εξής: Καθορίζεται μια νέα συμφωνία οικονομικής ενίσχυσης, αλλά μόνο μετά την επιβολή ελέγχων κεφαλαίου και μιας πιθανής αθέτησης πληρωμών. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν οι διαπραγματεύσεις αδυνατούν να διαμορφώσουν ένα αποτέλεσμα μέχρι, ας πούμε, η ΕΚΤ να περιορίσει τη ροή των δανείων έκτακτης ανάγκης προς την Ελλάδα. «Αυτό το σοκ θα μπορούσε να προσφέρει μια επιπλέον ώθηση και στις δύο πλευρές να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις», αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Citi προς τους πελάτες τους.

Το Grimbo θα μπορούσε, επίσης, να συμβεί εάν δεν υπάρξει μια νέα ενίσχυση προς την ελληνική κυβέρνηση, η τελευταία κηρύξει πτώχευση, επιβληθούν έλεγχοι κεφαλαίου, μπουν στην καθημερινότητα τα IOUs, αλλά η Ελλάδα συνεχίσει να εξαρτάται από το ευρώ.

Επ’ αυτού η Citigroup αναφέρει: «Με την πάροδο του χρόνου, η κατάσταση της ρευστότητας, και ιδίως με τους περιορισμούς στις αναλήψεις, θα αυξήσει την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση που είναι πιθανό να πάει σε νέες εκλογές. Αυτό θα μπορούσε να παραγάγει μια νέα εντολή που περιλαμβάνει καινούργια συμφωνία με την Ευρωζώνη για παροχή τρίτου πακέτου βοήθειας ή να ανοίξει τον δρόμο για ένα ενδεχόμενο Grexit, αλλά αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα βρισκόταν σε εκκρεμότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Το μήνυμα της Citi προς τους επενδυτές της είναι ότι πρέπει να προετοιμαστούν για ένα «μεγάλη βόλτα», δηλαδή για μια κατάσταση που μπορεί να κρατήσει καιρό. Ο Ραχμπάρι σημειώνει: «Μπορεί το Grexit να μην είναι η πιο πιθανή έκβαση στο εγγύς μέλλον, αλλά ενδέχεται να είναι το αποτέλεσμα μιας παρατεταμένης διαδικασίας».
 
 
 
 
 
πηγη


 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τα περι διαγραφής χρεών από την Τράπεζα Πειραιώς. Η σκληρή αλήθεια

Επειδή με τη πρώτη ματιά και χωρίς να διαβάσεις τα…..ψιλά γράμματα συνήθως βγάζεις λάθος συμπεράσματα, να επισημάνω οτι το συγκεκριμένο »ευεργέτημα» απευθύνεται σε πολίτες που ζούν οχι μόνο στο υποτιθέμενο »όριο της φτώχιας», αλλά σε »παγκάκια, πλατείες και χαρτόκουτες και τρώνε σε συσσίτια.

Συγκεκριμένα αφορά μόνον οσους υπαχθούν στο νόμο 4320/2015 για την ανθρωπιστική κρίση και ενδεικτικά παραθέτω τις προυποθέσεις που πρέπει να υπάρχουν για να ενταχθει κάποιος που είναι για.
Μεμονωμένο άτομο: 2400 ευρώ
  • Οικογένεια χωρίς εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με ένα εξαρτώμενο μέλος: 3600 ευρώ
  • Οικογένεια με 1 εξαρτώμενο μέλος ή άτομο με 2 εξαρτώμενα μέλη: 4200 ευρώ
  • Οικογένεια με 2 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 3 εξαρτώμενα μέλη: 4800 ευρώ
  • Οικογένεια με 3 εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 4 εξαρτώμενα μέλη: 5400 ευρώ
  • Οικογένεια με 4 και άνω εξαρτώμενα μέλη ή άτομο με 5 και άνω εξαρτώμενα μέλη: 6000 ευρώ
Τα περιουσιακά κριτήρια είναι τα εξής:

Η συνολική φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας (στην Ελλάδα ή/και στο εξωτερικό) να μην υπερβαίνει τις 90.000 ευρώ κατʼ άτομο, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 10.000 για κάθε εξαρτώμενο ανήλικο και με ανώτατο συνολικό όριο για κάθε άτομο ή οικογένεια το ποσό των 200.000 ευρώ.

Το συνολικό ύψος των καταθέσεων του ατόμου ή του συνόλου των μελών της οικογένειας σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και του εξωτερικού ή/ και η τρέχουσα αξία μετοχών, ομολόγων κ.λπ., να μην υπερβαίνει για το οικονομικό έτος 2014 (χρήση 2013) το διπλάσιο του ορίου εισοδήματος για τη λήψη των παροχών της παρούσας απόφασης.



πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πώς η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων στηρίζει τη φοροδιαφυγή

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ήταν το πρώτο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που υιοθέτησε μια πολιτική ενάντια στους φορολογικούς παραδείσους το 2009. Ωστόσο, μετά από πέντε και πλέον χρόνια τα χρήματα της ΕΤΕπ εξακολουθούν να περνούν μέσω αυτών. 

Η έκθεση επισημαίνει αρκετές περιπτώσεις οι οποίες δείχνουν ότι κεφάλαια της ΕΤΕπ έχουν χορηγηθεί σε δικαιούχους που φέρεται ότι χρησιμοποίησαν τους φορολογικούς παραδείσους για να αυξήσουν τα κέρδη τους ή να κρύβουν έσοδα που προέρχονται από διαφθορά. Επιπλέον αποκαλύπτει περιπτώσεις επενδύσεων της ΕΤΕπ σε αναπτυσσόμενες χώρες που εκτελούνται μέσω φορολογικών παραδείσων.
 
Αυτό σύμφωνα με την Counter Balance συμβαίνει επειδή η τρέχουσα πολιτική της ΕΤΕπ είναι εύκολο να παρακαμφθεί. Τρανταχτό είναι το παράδειγμα του Λουξεμβούργου που αν και δεν λειτουργεί με συμβατό - σύμφωνα με το Παγκόσμιο Φόρουμ - τρόπο η ΕΤΕπ έχει τη βάση της εκεί και επενδύει σε πολλά από τα funds που λειτουργούν στη χώρα. 
 
«Οι πρόσφατες αποκαλύψεις όπως τα luxleaks και τα swissleaks αποδεικνύουν ότι η Ευρώπη χάνει δισεκατομμύρια ευρώ λόγω φορολογικών παρακάμψεων. Στις αναπτυσσόμενες χώρες η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη. Οι ηγέτες της ΕΕ κάνουν τολμηρές δηλώσεις για την αντιμετώπιση των φορολογικών παρακάμψεων αλλά την ίδια στιγμή το δικό της δημόσιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα είναι μέρος του προβλήματος» σημειώνει ο Αντόνιο Τρικαρίκο, συντάκτης της έκθεσης.
 
«Η ΕΤΕπ βρίσκεται στη θέση του οδηγού για την εφαρμογή του σχεδίου Γιούνκερ και την έξοδο της Ευρώπης από την κρίση. Η καταπολέμηση των φορολογικών παραδείσων και παρακάμψεων θα πρέπει να αποτελέσει απόλυτη προτεραιότητα καθώς μπορεί να φέρει πίσω δισεκατομμύρια δημόσιου χρήματος. Το 2010 η ΕΤΕπ ήταν το πρώτο ίδρυμα που εισήγαγε μια πολιτική ενάντια στους φορολογικούς παράδεισους. Ελπίζουμε η ΕΤΕπ να αποδείξει τη βούλησή της να αντιμετωπίσει το ζήτημα και να δείξει ότι η μηδενική ανοχή απέναντι στις φορολογικές παρακάμψεις είναι κάτι περισσότερο από ρητορική» σημειώνει ο διευθυντής της Counter Balance, Χαβιέ Σολ. 


Η έκθεση 

          

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πειραματισμός, Παιδαγωγική και Πολιτική: Ένα υπαίθριο σχολείο της κοινότητας στο Πεδίο του Άρεως


Η προβληματική μας αφορά τη δυνατότητα να μιλήσουμε μια ακόμη φορά για πολιτικές έννοιες, όπως είναι η κριτική παιδαγωγική, η δημόσια εκπαίδευση, τα δικαιώματα του παιδιού, η αποσχολειοποίηση [deschooling], η παιδική ηλικία, το παιχνίδι, η πολιτειότητα, [citizenship], η αρχιτεκτονική και το σχολείο της κοινότητας [Community School]. Ο ιστορικός χρόνος της περιόδου της ελληνικής κρίσης (2010-) είναι το πλαίσιο αυτής της προβληματικής, μαζί με τις αναλογίες του με την περίοδο του ελληνικού μεσοπολέμου. Στις ιστορικές αναλογίες του τότε με το τώρα είναι κοινή η αίσθηση της ιστορικότητας που έχουμε, αυτό το χάσμα της εμπειρίας με την προσδοκία.

[1] Όπως και ο ανταγωνισμός κομουνισμού και φασισμού που δίνει τροφή για έναν ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό για το τι θεωρείται με νέα ανάγνωση συντηρητικό και τι προοδευτικό στη δημόσια εκπαίδευση.

Σήμερα η παιδική ηλικία βάλλεται, αλλά μια σειρά από πολιτικές οι οποίες εμπνέονται από την παιδαγωγική της αντίστασης[2] λαμβάνουν χώρα στα σχολεία μας. Αυτές αφορούν την διατροφή, τα συναισθήματα, την κοινωνική οικονομία, την προληπτική ιατρική, την πρόληψη κατά της χρήσης ουσιών, την προώθηση των δικαιωμάτων της ελευθερίας και του χώρου για τα παιδιά, την έξοδο του σχολείου στην κοινότητα, τη δημιουργία βιβλιοθηκών, την απόπειρα για τη δημιουργία συνεταιρισμών, το σχολικό κήπο και τις πρωτοβουλίες για τον πολιτισμό μέσα κι έξω από το σχολείο. Το δημόσιο σχολείο τελικά χρειάζεται υποστηρικτικούς θεσμούς Στο μεσοπόλεμο αυτές οι παιδαγωγικές πρωτοβουλίες πήραν το όνομα της «Κοινωνικής Αλληλεγγύης» κι αυτός που πρωτοστατεί είναι μια ακόμη φορά ο δάσκαλος Δημήτρης Γληνός. Μεταξύ των στόχων είναι η δημιουργία παιδικών κατασκηνώσεων για τα παιδιά των εργατών και αιτήματα για την αντιμετώπιση των ασθενειών που τα αποδεκάτιζαν.[3]

Το υπαίθριο σχολείο, το οποίο πάλι ο Δημήτρης Γληνός το είχε εισηγηθεί το 1916 με την δημιουργία του πρώτου υπαίθρου σχολείου στο κτήμα Νομικού στα Πατήσια, ο σχολικός κήπος, οι κατασκηνώσεις, τα γεωργικά και τα μοντέρνα σχολεία, είναι η εκπαιδευτική πολιτική των δυνάμεων του εκσυγχρονισμού που ενσωμάτωσε τα εργατικά αιτήματα. Οι διαφορετικοί τύποι σχολείων συνηγορούσαν στην απάντηση των προβλημάτων των παιδιών. Η νεολαία και τα παιδιά είναι μια προτεραιότητα σε μια χώρα που έβγαινε από τον πόλεμο. Υπαίθρια είναι επίσης μετά και τα σχολεία του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου της Ελεύθερης Ελλάδας, λόγω της επίταξης ή της καταστροφής των υπαρχόντων σχολείων.[4] Όμως όλα αυτά τα πειράματα αναστέλλονται μέσα από μια πολιτική διαδικασία που ξεκινά με το «Παιδομάζωμα» και συνεχίστηκε με τον αντικομουνισμό της «Αγωγής του Πολίτη», την έξοδο της πολιτικής από το σχολείο και την αυταρχική επιβολή της έδρας του δασκάλου. Θα χρειαστεί αρκετός καιρός να φτάσουμε στα χρόνια της μεταπολίτευσης για να μιλήσουμε εκ νέου για ένα κίνημα αντιαυταρχικής παιδαγωγικής που θα βάλει στόχο του την παιδική ηλικία.

Ας επιστρέψουμε στο μεσοπόλεμο στο κέντρο της Αθήνας. Τα πλανόδια παιδιά, αυτά που έβρισκαν στέγη για παράδειγμα στη σχολή του «Παρνασσού», είναι αυτά που στερούνται την παιδική τους ηλικία στο όνομα της παιδικής εργασίας και της πρόωρης ενηλικίωσής τους. Τα παιδιά αυτά τύχαιναν εκμετάλλευσης από τους μαστόρους, στοιβάζονταν σ’ ένα δωμάτιο και αναπαρήγαγαν τα πλανόδια επαγγέλματα, όπως αυτά του λούστρου ή του εφημεριδοπώλη. Ο ρόλος του «Παρνασσού» στη Πλατεία Κάνιγγος ήταν να προσφέρει ένα κατάλυμα, εσπερινά μαθήματα και προστασία. Τα παιδιά μεταναστεύουν από πόλεις και χωριά της Ελλάδας και φτάνουν στην Αθήνα. Στα χρόνια που ακολουθούν τα παιδιά είναι αυτά που δεν πληρώνουν εισιτήριο στα τραμ και κρέμονται από πίσω τους για να μετακινηθούν.[5] Είναι αυτά που αποζητούν το γάλα ως ιατρική οδηγία για τους πνεύμονές τους.[6]

Οι παιδαγωγικοί πειραματισμοί όμως του ελληνικού μεσοπολέμου δημιουργούν ένα πλαίσιο κίνησης, ελευθερίας και σχολικής ζωής. Τα παιδιά κάνουν αισθητή την δημόσια παρουσία τους μέσα από τις συλλογικές δράσεις που αναπτύσσουν, την παιδική εργασία, τα θεάματα, το συνδυασμό σχολείου και δουλειάς, αλλά και μέσα από την συνεύρεσή τους με τα παραδοσιακά πλανόδια επαγγέλματα.[7] Η γενιά του ’30 μπορεί να διαβαστεί έτσι και με διαφορετικό τρόπο μέσα από την ματιά των παιδιών, σε βαθμό που να ίδια διαψεύδουν την εικόνα που δημιούργησε η γενιά για τον εαυτό της.[8] Τα παιδιά του κέντρου είναι αυτά που μεγαλώνουν στην Πλατεία Βικτωρίας, στην πλατεία Αμερικής και στην πλατεία Άγιου Γεωργίου στην Κυψέλη, είναι αυτά που μεγαλώνουν στα Εξάρχεια ή είναι αυτά που πηγαίνουν στη σχολή της Μίνας Αηδονοπούλου και παίζουν στο Πεδίο του Άρεως. Ή, είναι αυτά που πάνε να καταθέσουν ένα στεφάνι για τους ήρωες της επανάστασης στο Πεδίο του Άρεως, όπως κάνει ο Ναπολέων Λαπαθιώτης μαθητής ακόμα στις αρχές του 20ου αιώνα.[9] Μπορούμε λοιπόν να γενεαλογήσουμε το παρελθόν μέσα από μια μεγάλη γκάμα αφηγήσεων για την παιδική ηλικία, από τα παιδικά χρόνια του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη μέχρι αυτά της Άλκης Ζέη, των παιδιών του «Παρνασσού», των παιδιών των γειτονικών σχολείων στο Πεδίο του Άρεως, των παιδιών που αγαπούν την τέχνη του Καραγκιόζη, είναι εφημεριδοπώλες ή περνούν τον χρόνο τους στους κινηματογράφους.[10]



Το Πεδίο του Άρεως είναι μέρος της ζωής τους και αποτελεί τον χώρο της συγκρότησης της εθνικής ταυτότητας. Με αφορμή τα εκατό χρόνια από την εθνική επανάσταση, το 1934, πιο καθυστερημένα λόγω της μικρασιατικής καταστροφής, ο Νικόλαος Μητσάκης κατασκευάζει την Λεωφόρο των Ηρώων, κάνοντας ακόμα πιο επίσημη την συνεισφορά του πάρκου στην συγκρότηση της εθνικής ταυτότητας. Είχαν προηγηθεί το αστικό παρελθόν του πάρκου στα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα, οι στάβλοι των αλόγων του βασιλιά, η παρουσία της μπάντας που έπαιζε εμβατήρια και ο περίπατος των γυναικών της αστικής κοινωνίας όλο τον προηγούμενο αιώνα. Σ’ αυτό τον χώρο, λίγα χρόνια πιο πριν, έλαβαν χώρα τα αποκαλούμενα «σκιαδικά», η αντιπαράθεση των μαθητών με τους υπαλλήλους των εμπορικών καταστημάτων και την αστυνομία. Η εξέλιξη των γεγονότων ήταν κωμικοτραγική. Με λίγα λόγια ο εσωτερικός κανονισμός των γυμνασίων που είχε ψηφιστεί το 1857 πρόβλεπε να μην φορούν κάτι στο κεφάλι τους οι μαθητές. Όπως πολλοί εκ των μαθητών το 1859 φόρεσαν ευτελή καπέλα από τη Σίφνο, τα σκιάδια, και κάνοντας τον περίπατό τους στο Πολύγωνο, ήρθαν σε αντιπαράθεση με την αστυνομία [11] «Μουσική», «περίπατος» ή «πολύγωνο» είναι τα πρώτα ονόματα του Πεδίου του Άρεως.

Το Πεδίο του Άρεως γίνεται ένας τόπος διάλογου του πολέμου και της ειρήνης, μετά ιδιαιτέρως και από την μεταφορά της στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, ο οποίος παραδίνεται στο αθηναϊκό κοινό. Το Πεδίο του Άρεως είναι ένας χώρος όπου παίζεται μουσική, έχουμε βόλτες των ανθρώπων της αστικής κοινωνίας, αλλά και έχουμε και ασκήσεις σκοποβολής, όπως για παράδειγμα των μαθητών της Βαρβακείου Σχολής. Το 1924 σ’ αυτό το χώρο εκφωνείται από τον στρατηγό Οθωναίο ο λόγος για την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας και την έξωση του βασιλικού θρόνου.[12] Το 1924 είναι επίσης η χρονιά της πρώτης χάρτας των δικαιωμάτων του παιδιού κι έχουμε πρωτοβουλίες αρκετές για την προστασία των παιδιών. Με την παρουσία των προσφύγων στο Πολύγωνο δίνεται η δυνατότητα στο πάρκο να αποκτήσει λαϊκά χαρακτηριστικά. Το δεύτερο υπαίθριο σχολείο γίνεται στο Πεδίο του Άρεως το 1930.[13] Ο φωτογράφος στην είσοδο περιμένει τους περαστικούς και τα παιδιά για μια φωτογράφηση. Αλλά και τα γειτονικά σχολεία είναι αυτά που βρίσκουν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν τον χώρο, τόσο για λόγους εθνικιστικούς όσο και για λόγους περιπάτου ή γυμναστικής.[14] Ωστόσο τα παιδιά που είναι στα σχολεία είναι λίγα, καθώς η παιδική εργασία είναι μεγάλη και ο λαός δεν δίνει αξία στο σχολείο, αλλά στη δουλειά.[15] Όπως επίσης, η μεταρρύθμιση του 1929 δίνοντας έμφαση στην πρακτική, συνέτεινε δια της πολιτικής του Υπουργού Παιδείας Γεωργίου Παπανδρέου, σε ακόμη μεγαλύτερη απαξίωση της μακρόχρονης εκπαίδευσης.[16]



Όμως η εκπαίδευση, είτε μέσω του Σχολείου Εργασίας είτε μέσω άλλων παιδαγωγικών πειραματισμών, όπως είναι τα ιδιωτικά σχολεία, τα υπαίθρια, τα γεωργικά ή τα μοντέρνα σχολεία κι αυτά που εισάγουν τις τεχνικές του Celestin Freinet, γνωρίζει νέες κατευθύνσεις Ένα από τα σχολεία κοντά στο Πεδίο του Άρεως είναι αυτό του Κάρολου Μπερζάν. Στη γωνία Μαυροματαίων και Λεωφόρου Αλεξάνδρας έχουμε από το 1936 την ιδιωτική «Σχολή Μπερζάν», ή με τον επίσημο τίτλο του το «Πρότυπον Λύκειον Αθηνών», την διεύθυνση του οποίου είχαν ο Κάρολος και η Φλώρα Μπερζάν. Η διεύθυνση είχε αποφασίσει να μεταφέρει στην Ελλάδα τις αρχές της προοδευτικής Νέας Αγωγής, σύμφωνα με το πρότυπο του Ινστιτούτου της Γενεύης J. J. Rousseau και του ιδρυτή του E. Claparede, κυρίως στις σχέσεις διδασκόντων και διδασκομένων. Κύρια επίσης γνωρίσματα αυτού του σχολείου αποτελούν η μεικτή φοίτηση, η έκδοση μαθητικών περιοδικών, το εβδομαδιαίο δελτίο για την συνεργασία με τους γονείς, η σχολή γονέων, ο εσωτερικός κανονισμός, η αυστηρότητα, η παιδιατρική, η έμφαση στην υγιεινή, όπως επίσης και στην εξατομικευμένη διδασκαλία. Η παιδαγωγική του Claparede είναι ταιριαστή με το πνεύμα της εποχής και την ιατρική βοήθεια στο παιδί. Ο παιδαγωγικός πειραματισμός λαμβάνει χώρα μέσα κι έξω από το σχολείο.[17]

Γράφει πιο συγκεκριμένα ο Αλέξης Δημαράς για το Πεδίο του Άρεως και τη Σχολή «Μπερζάν» στα χρόνια που ακολούθησαν στην κατοχή: «Όλα αυτά τα χρόνια, κοντά στις τόσες αιτίες δυστυχία και ανωμαλίας, προστέθηκαν για το Σχολείο και οι συνέπειες των αλλεπάλληλων επιτάξεων του κτηρίου της οδού Μαυρομματαίων – επτά είχε συγκρατήσει στη μνήμη του ο κυρ – Γιώργης (Σταυρίδης), ο επιστάτης. Κατά τη διάρκειά τους, μαρτυρείται ότι για να γίνονται μαθήματα χρησιμοποιούνταν κάθε είδους διαθέσιμοι χώροι, όπως η σοφίτα του οικοτροφείου που λειτουργούσε τότε σε ένα σπίτι της οδού Αντωνιάδου κοντά στο σχολείο, δωμάτια και καταφύγια σε γειτονικά σπίτια μαθητών. Τις ζεστές μέρες (τα αναστατωμένα διδακτικά έτη συχνά περιλάμβαναν και τους θερινούς μήνες) οι «τάξεις» μεταφέρονταν στο Πεδίο του Άρεως, το «Πάρκο» κατά την κοινή ονομασία. Η διαδικασία είχε θεσμοθετηθεί την πρώτη κατοχική παιδαγωγική συνεδρίαση, όπου είχε αποφασιστεί για τα μαθήματα ‘να γίνεται χρήσης [και]του υπαίθρου με σκαμνάκια’».[18] Η Κατοχή, τα Δεκεμβριανά κι ο Εμφύλιος, όπου στο χώρο βρίσκουν καταφύγιο οι πληγέντες των συρράξεων, κλείνουν αυτή την ταραγμένη δεκαετία. Ο αθλητισμός, τα φυτέματα των λουλουδιών με την άνοιξη, η έκθεση του βιβλίου και οι αγώνες των κατοίκων, ιδιαίτερα μετά το 2003 για την βελτίωσή του, καθώς και ο σκεπτικισμός για τη ανάπλαση του πεδίου λίγο πριν το 2010 και η πρόσφατη εκτεταμένη χρήση ουσιών, είναι η κύρια σήμανση του χώρου στα χρόνια που ακολουθούν.

Γύρω και μέσα στο Πεδίο του Άρεως στην Αθήνα λοιπόν έχουμε μια διάχυτη κοινωνική και πολιτισμική εμπειρία, η οποία είναι εναργή ακόμη και σήμερα κι αφορά την παρουσία των παιδιών στο δημόσιο χώρο, παίζοντας, κάνοντας ποδήλατο, αθλητισμό, περιπάτους ή σχολικές εκδρομές. Αρκετά σχολεία έδωσαν το παράδειγμα της αποσχολειοποίησης [deschooling]. Όμως το «βρώμικο» και το «καθαρό»[19] είναι το λεξιλόγιο που χαρακτηρίζει την ανάγνωση του χώρου, τη χρήση ουσιών, την παιδική πορνεία και τη συνεύρεση ντόπιων και μεταναστών. Το αίτημα για λίγο ήλιο, για λίγη υγεία, για μια παιδική χαρά, για μια αναπλήρωση της απουσίας της αυλής στα σχολεία και για μια συνάντηση των ανθρώπων, καθώς τα σπίτια τους είναι μικρά, είναι ορατό. Έτσι, το ζήτημα που τίθεται είναι αν μπορούμε τελικά να μιλήσουμε ξανά για ένα θερινό υπαίθριο σχολείο [SummerSchool] στο Πεδίο του Άρεως. Τα ερωτήματα είναι πολλά. Μπορούμε να μεταφέρουμε τη Λοξή Τάξη (2015) του Ζάφου Ξαγοράρη από το Μουσείο Μπενάκη στο Πεδίο του Άρεως και να ξεκινήσουμε μια συνομιλία του έργου τέχνης με το κοινό για την πρόσληψη του άλσους; Μπορούμε να φανταστούμε τα θρανία στο χώρο απλωμένα σαν μπουγάδα; Μπορεί η Λοξή Τάξη (2015) να είναι ο νέος τρόπος διδασκαλίας;[20] Μπορούν όλες οι οργανώσεις για το παιδί που είναι πλησίον του Πεδίου του Άρεως, από τον Συνήγορο του Παιδιού και τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά μέχρι το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού, το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και την Ποδηλατική Κοινότητα, να δουν τον χώρο ως αυλή τους; Μπορούμε το Greenpark να το φανταστούμε ως ένα σύγχρονο Σπήλαιο του Πλάτωνα για εκπαιδευτική χρήση; Μπορούμε να φανταστούμε το Πεδίο του Άρεως ως Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής με πολλά ποδήλατα; Μπορούμε να φανταστούμε την συνεργασία των γεωπόνων του άλσους με το σχολείο - οι οποίοι πρωτοστατούν στις δημοσιεύεις για το κόκκινο σκαθάρι που προσβάλλει τους φοίνικες - ως πρότυπο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης; Μπορούμε να φανταστούμε ένα διαρκές project για τα πουλιά με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία; Μπορούμε να φανταστούμε τα παιδιά να παίζουν παιχνίδια αυλής που στερούνται σε άλλους χώρους να παίξουν; Μπορούμε να φανταστούμε τη σύμπραξη των δυο βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης[21] για το πάρκο ως δυνατότητα να ξεπεραστούν οι ανταποδώσεις ευθυνών για τη λειτουργία του; Μπορούμε να φανταστούμε αυτό το υπαίθριο σχολείο να είναι επισκέψιμο όλο το χρόνο από άλλα σχολεία; Μπορούμε να φανταστούμε μια νέα συνομιλία των σχέσεων αρχιτεκτονικής και παιδαγωγικής στην πόλη με γνώμονα την διαπλάτυνση των οδών για πρόσβαση στο Πεδίο και με τον συμμετοχικό σχεδιασμό των παιδιών και τη συμβολή του Πολυτεχνείου; Μπορούμε να φανταστούμε μια διαρκή συνομιλία του πολέμου με την ειρήνη σ’ αυτό το χώρο ως ένα εκπαιδευτικό project; Μπορούμε να φανταστούμε σ’ αυτό το χώρο τις μουσικές εποχές, από τα εμβατήρια και το θέατρο Οικονομίδη με τις επιθεωρήσεις μέχρι το Νέο Κύμα της δεκαετίας του ’60; Μπορούμε να συνδυάσουμε εκ νέου την υγεία, με τον πολιτισμό και την πολιτειότητα για να έχουμε το παιδί - πολίτη; Μπορούμε!;

* Ο Χαράλαμπος Μπαλτάς είναι δάσκαλος στο 35ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και επιμελείται το σχολικό έντυπο «Οι φιλίες των παιδιών» (2008 - 2014). Είναι μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας «Το Σκασιαρχείο». Την περίοδο 2010/2012 ήταν Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας στην Α΄ Διεύθυνση Π. Ε. Αθηνών.

Παραπομπές



[1] Αυτή είναι η προβληματική για το πώς καταλαβαίνουμε την ιστορία του R. Koselleck. Δες Francois Hartog, Καθεστώτα ιστορικότητας, Παροντισμός και εμπειρίες του χρόνου, μετάφραση Δημήτρης Κουσουρής, Αλεξάνδρεια, Αθήνα 2014, σελ. 34.

[2] Για την παιδαγωγική της αντίστασης δες Peter McLaren – Ramin Farahmandpur, Για μια παιδαγωγική της αντίστασης, Διδάσκοντας ενάντια στον παγκόσμιο καπιταλισμό και τον νέο ιμπεριαλισμό, μετάφραση Κώστας Θεριανός, επιμέλεια Κώστας Σκορδούλης, Τόπος, Αθήνα 2013, σελ. 345 – 361.

[3] Δες Κώστας Ευθυμίου, «Εργατική Βοήθεια» και «Κοινωνική Αλληλεγγύη»: Δύο παραδείγματα ταξικής αλληλέγγυας δράσης στην Ελλάδα του μεσοπολέμου, Οι εκδόσεις των Συναδέλφων Αθήνα 2014, σελ. 125 – 159.

[4] Δες Χάρης Σακελλαρίου, Η παιδεία στην αντίσταση, Φιλιππότης, Αθήνα 1984, σελ. 32 – 56.

[5] Β. Α. Νεφελούδη, Μαρτυρίες 1906 – 1938, Ωκεανίδα, Αθήνα 1984, σελ. 82.

[6] Δες ένα κείμενο για το πώς μπαίνει η Ελληνική Βιομηχανία Γάλακτος (ΕΒΓΑ) στη ζωή των παιδιών στο Γιάννη Σιμενέτη, Η Αθήνα…κάποτε, Γειτονιές που χάθηκαν, Φιλιππότης, Αθήνα 2004, σελ. 17 – 25.

[7] Την ιστορία ενός μικρού πιτσιρίκου που καταφέρνει να γνωρίσει τον κόσμο, τις ανάγκες του, την τάξη του αλλά και την αγάπη που αναπτύσσεται ανάμεσα στα δύο φύλα μπορούμε να τη δούμε σε μερικές σπάνιες στιγμές της παιδικής λογοτεχνίας. Δες; Πέτρος Πικρός, Ο πιτσιρίκος και η παρέα του, εικονογράφηση Εύη Τσακνιά, Δελφίνι, Αθήνα 1997.

[8] Για τον τρόπο που βλέπουν τα παιδιά την περίοδο της γενιάς του ’30 δες για παράδειγμα το βιβλίο του Δημήτρη Καζαμία, Στα φτωχά χρόνια της δεκαετίας του ’30, Καστανιώτης, Αθήνα 1997.

[9] Ο Ναπολέων Λαπαθιώτης ερχόμενος στο οριστικό του σπίτι στην Οικονόμου στα Εξάρχεια περιγράφει το πώς με το σχολείο του πήγαν για κατάθεση στεφάνου στην εκκλησία των Τριών Ταξιαρχών στο Πεδίο του Άρεως. Δες Ναπολέων Λαπαθιώτης, Η ζωή μου, Απόπειρα συνοπτικής αυτοβιογραφίας, φιλολογική επιμέλεια Γιάννης Παπακώστας, Κέδρος, Αθήνα 2009, σελ. 108 – 109.

[10] Νίκος Θεοδοσίου, Τα παλιά τα σινεμά, Το χρονικό των κινηματογράφων στην Ελλάδα, Finatec, Αθήνα 2000, σελ. 176 – 191.

[11] Η ιαχή των αστυνομικών ήταν «Χτυπάτε τους Κερατάδες» και τα επεισόδια έφτασαν μέχρι το παλάτι του βασιλιά και την Ερμού. Δες δημοσιεύματα του τύπου της εποχής στο Αλέξης Δημαράς (επιμέλεια), Η μεταρρύθμιση που δεν έγινε, τ. Α, 1821 – 1894, Ερμής, Αθήνα 1987, σελ. 160 – 167.

[12] Βασίλης Ι. Τζανακάκης, Στο όνομα της προσφυγιάς, Από τα δακρυσμένα Χριστούγεννα του 1922 στην αβασίλευτη δημοκρατία το 1924, Μεταίχμιο, Αθήνα 2008, σελ. 508. Είχε προηγηθεί σ’ αυτόν τον χώρο το ανάθεμα στο Βενιζέλο το 1916, με πέτρες που φέρνανε οι αντίπαλοί του και τις έριχναν στο σημερινό σημείο του Ελαιώνα.

[13] Βασιλική Θεοδώρου – Δέσποινα Καρακατσάνη, «Υγιεινής Παραγγέλματα», Ιατρική επίβλεψη και κοινωνική πρόνοια για το παιδί τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα, Διόνικος, Αθήνα 2010, σελ. 469 – 475.

[14] Για μια αναπαράσταση αυτής της προσφυγικής γειτονιάς του Πολυγώνου δες Γιάννης Τσατσίκας, Όταν το γέλιο στέγνωνε το δάκρυ, Μαρτυρείς και εικόνες, Μοντέρνοι καιροί, Αθήνα 2000, σελ. 25 – 35.

[15] Δες Ρόζα Ιμβριώτη, «Το σχολείο που χρειάζεται στο λαό» (1922), στο Χρύσα Χρονοπούλου – Πανταζή, Ρόζα Ιμβριώτη, Της ζωής και του σχολείου, Εμπειρία Εκδοτική, Αθήνα 2011, σελ. 196 – 198.

[16] Γρηγορίου Δαφνή, Η Ελλάς μεταξύ δύο πολέμων 1923 – 1940, τ. 2, Κάκτος, Αθήνα 1997, σελ. 97 – 99.

[17] Για περισσότερα δες Αλέξης Δημαράς, Πρότυπον Λύκειον Αθηνών, Ξεφυλλίζοντας 70 χρόνια παιδείας 1936 - 2006, Σχολή Μωραΐτη, Αθήνα 2007, σελ. 16 – 31. Για το πολιτικό κλίμα της εποχής για την εκπαίδευση δες Ελένη Μαχαίρα, Η νεολαία της 4ης Αυγούστου, Φωτογραφές, ΙΑΕΝ, Γ.Γ. Ν. Γ., Αθήνα 1987, σελ. 92 – 109.

[18] Αλέξης Δημαράς, Ό. π., σελ. 30.

[19] Για ένα στοχασμό σε τέτοια ζητήματα δες Zygmunt Bauman, Η μετανεωτερικότητα και τα δεινά της, μετάφραση Γιώργος – Ίκαρος Μπαμπασάκης, Ψυχογιός, Αθήνα 2002, σελ. 22 – 43.

[20] Χαράλαμπος Μπαλτάς, «Από την τάξη στην αυλή και στην κοινότητα: η παιδαγωγική της αυλής και η έξοδος από το σχολείο», περιοδικό Παιδεία και Κοινωνία, τχ. 96, Μάριος - Απρίλιος 2015, σελ. 5 – 6. Επίσης www.skasiarxeio.wordpress.com.

[21] Η πρόταση κατατέθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην εκδήλωση που οργάνωσε το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού με θέμα «Η πόλη είμαστε εμείς» στις 31/3/2015, από την Παιδαγωγική Ομάδα «Το Σκασιαρχείο – Πειραματικοί Ψηλαφισμοί για ένα Σχολείο της Κοινότητας». Είχαν προηγηθεί συζητήσεις με τον φορέα ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ για την χρηματοδότηση του εγχειρήματος και με το Μουσείο Μπενάκη και τον Ζάφο Ξαγοράρη για να μεταφερθεί το έργο του στο χώρο του άλσους. Η πρόταση έγινε ασμένως δεκτή και μένει να την προχωρήσουμε.




πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!