EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ώρα της κρίσης… πλήρης απομόνωση… μπορεί να πάρει τις αποφάσεις;

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί για τη χώρα στο εξωτερικό είναι κυριολεκτικά απελπιστική. Η Ελλάδα βρίσκεται κυριολεκτικά στριμωγμένη στη γωνία, χωρίς κράτη-συμμάχους (κάποιες προσωπικότητες μας έμειναν), υπό την έννοια εξελίξεων της τελευταίας στιγμής που δεν ευνοούν την ακολουθούμενη τακτική, αλλά και ... της αποδοχής του συνόλου των επιλογών της, της άρνησης δηλαδή να προβεί στην οποιαδήποτε παραχώρηση επί των θεμάτων που έχει προβάλει ως «κόκκινες γραμμές», παρότι στα ακριβώς ίδια θέματα επιθυμεί παρεμβάσεις η άλλη πλευρά «του τραπεζιού».

 
Του ΜΙΧΑΗΛ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Το θέμα είναι όμως, ότι η τακτική αυτή είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένο που οδηγεί, για λόγους που θα εξηγηθούν στη συνέχεια. Η στάση που τηρεί η κυβέρνηση Τσίπρα, είναι σαφές ότι την καθιστά δημοφιλή σε μεγάλο τμήμα του ελληνικού πληθυσμού, με το επιχείρημα της προστασίας του οικογενειακού ή ατομικού εισοδήματος.
Όταν όμως αυτό το εισόδημα δεν υπάρχει χρήμα για να καταβληθεί, είναι προφανές ότι υπάρχουν επικείμενες πολιτικές εξελίξεις, ώστε να κεφαλαιοποιηθεί αυτή η εκλογική επιρροή, τώρα που υπάρχει, καθώς τα οφέλη που θα προέκυπταν δυνητικά, θα ήταν πολλαπλά, ξεκαθαρίζοντας και το τραγικά «θολό τοπίο» που επικρατεί εσωκομματικά στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η μάχη ανάμεσα στους νουνεχείς και τους… αιθεροβάμονες (σ.σ. ας αποφύγουμε τους χαρακτηρισμούς, οι ώρες είναι κρίσιμες), μπορεί να οδηγήσει ανά πάσα στιγμή σε εκτροπή.
Κατά συνέπεια, η λογική οδηγεί στο συμπέρασμα, ότι καλό θα ήταν ο Αλέξης Τσίπρας να διατηρήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, όταν φαίνεται να άγεται και να φέρεται από το «εσωκομματικό περιθώριο», υπονομεύει μακροπρόθεσμα το ηγετικό του προφίλ.
Όμως, δεν είναι διόλου βέβαιο, τόσο στο εσωτερικό μέτωπο, όσο και σε αυτό των διεθνών σχέσεων της χώρας, ένας νεαρός ηγέτης που καταβάλει φανερά προσπάθειες να ισορροπήσει και να μη δυσαρεστήσει κανέναν, ότι έχει κατανοήσει επαρκώς, πως στη ζωή, συχνότατα ο ηγέτης έχει το δυσάρεστο προνόμιο να έχει να επιλέξει ανάμεσα σε δυο ή περισσότερες λύσεις, που μόνο ως «κακές» θα μπορούσε να τις αποκαλέσει.
Οπότε, αμφιβολίες εξακολουθούν να υφίστανται για το αν και κατά πόσον μπορεί να πάρει αυτές τις αποφάσεις και να συγκρουστεί με όσους επιχειρήσουν να τον υπονομεύσουν.
Από αλλού το περίμεναν από αλλού τους ήρθε
Στις αρνητικές εξελίξεις που επιτείνουν την αίσθηση του αδιεξόδου έρχεται να προστεθεί η «ρωσική περιπέτεια». Περίμεναν χρήματα φαίνεται από τους Ρώσους για τον αγωγό, παρότι το RIA Novosti είχε τις προηγούμενες ημέρες αναφέρει ότι δεν υπήρχε ούτε καν μέρα καθορισμένη για την υπογραφή προσυμφώνου.
Για την ακρίβεια, ο μοναδικός που το πίστευε ειλικρινά και το διατυμπάνιζε, ήταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Κι αυτά πέρασαν μέσω «δήλωσης Έλληνα υπουργού» στο Reuters και το Der Spiegel, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν τα γνωστά δημοσιεύματα που διαψεύστηκαν χθες ακόμα και από τον εκπρόσωπο του Πούτιν, τον Ντμίτρι Πεσκόφ. Φιάσκο…
Οι Ρώσοι έχουν καταλάβει ότι η ελληνική πλευρά δεν είναι σοβαρή παρά τις προσπάθειες επιμέρους στελεχών της. Διότι όπως έγινε γνωστό αναφορά υπήρξε από ρωσικής πλευράς για το περιθώριο διαπραγμάτευσης μιας συνολικότερης συμφωνίας Ελλάδας-Ρωσίας, που θα συνεπαγόταν σαφέστατα σημαντικά οφέλη. Παντού στη ζωή η απόδοση είναι ανάλογη του ρίσκου που αναλαμβάνεις. Προφανώς δεν μπορούσε να το δεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας λόγω των δεσμεύσεων της χώρας, ως αποτέλεσμα της ιδιότητας του μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.
Επίσης, υπενθυμίζεται, ότι ο υπουργός Οικονομικών, Αντόν Σιλουάνοφ, είχε πει στην Ελλάδα ότι ακόμα και να συζητηθεί οικονομική συνδρομή, πέραν του ότι θα έπρεπε να ζητηθεί από την ελληνική πλευρά, το όποιο δάνειο θα ήταν σε ρούβλια και όχι σε «σκληρό συνάλλαγμα» (ευρώ, δολάριο). Οι μόνοι που δεν το καταλάβαιναν το μήνυμα ήταν οι Έλληνες κυβερνητικοί.
Αποτέλεσμα ήταν το κραυγαλέο άδειασμα από τη Ρωσία το οποίο πάλι συνδέεται με τη δυνατότητα κατανόησης του περιβάλλοντος στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν. Κανένας δεν πείστηκε ότι επίκειται προκαταβολή χρημάτων, εκτός από την ελληνική πλευρά (!) αφού το αν θα φτιαχτεί ο αγωγός στο ελληνικό έδαφος εξαρτάται από το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλιώς δεν πρόκειται να πάει πέρα από την Τουρκία.
Δεν λέει κανείς ότι δεν θα δοθεί το «πράσινο φως» στο μέλλον, κάθε άλλο, μονόδρομος δείχνει ο αγωγός αυτός, δεν πρόκειται όμως να δοθεί στη σημερινή συγκυρία που η Ευρώπη είναι «στα μαχαίρια» τόσο με την Ελλάδα όσο και με τη Ρωσία. Πόσο δύσκολο τους είναι να το καταλάβουν αυτό; Δεν ταράχθηκαν από το δηλητηριώδες χιούμορ με το οποίο απάντησε ο απαράδεκτος Σόιμπλε στο σχετικό δημοσίευμα του Spiegel;
Απομόνωση από όλους
Το αποτέλεσμα είναι ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα λόγω κραυγαλέας έλλειψης προσώπων με εμπειρία στον κόσμο της πραγματικής διεθνούς πολιτικής, όχι αυτής που είχαν στα κεφάλια τους οι περισσότεροι, δεν μπόρεσε να καταλάβει πόσο κοντά βρίσκονταν δύο εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα της πολιτικής που πρέσβευαν, αυτή της εξισορρόπησης ανάμεσα σε όλους τους «καρχαρίες» του διεθνούς συστήματος, που αντιλαμβάνονται μόνο τι θα πάρουν ως αντάλλαγμα για οποιαδήποτε παραχώρηση.
Και αυτό πάντα δυσανάλογα, σε βάρος πάντα του αδυνάτου, αυτού που βρίσκεται σε ανάγκη, καθώς η εικόνα ενός Λαφαζάνη (για τον οποίο, θυμίζουμε, έχουμε γράψει και επιμένουμε, ότι είναι ένας ακέραιος πολιτικός, δεν φτάνει όμως μόνο αυτό…) που θαμπώνεται από τα χρυσάφια του Κρεμλίνου, είναι απλώς και μόνο διασκεδαστική, ενώ ανοίγει σε κάποιους και την όρεξη για περισσότερη χειραγώγηση…
Αντί για το ενδιαφέρον όλων λοιπόν, η χώρα εισπράττει στο παρασκήνιο τη χλεύη όλων, ενώ αψυχολόγητες ενέργειες όπως η ελευθέρωση επί της ουσίας του Σάββα Ξηρού και η ανοχή στη λογική της πλήρους αναρχίας και των καταλήψεων, οριστικά ενταφίασαν κάθε φιλοδοξία που αφορούσε την αμερικανική πλευρά, ακόμα κι αν η Ουάσιγκτον ήταν διατεθειμένη (που δεν ήταν) να «καταπιεί» τις «άκομψα οργανωμένες» επαφές στη Μόσχα. Δηλαδή, το μπάχαλο που επικρατεί στο εσωτερικό, προσγείωσε απότομα και τις προσδοκίες που είχε η χώρα από τις επαφές στο εξωτερικό.
Οι «μικροί» είναι πιόνια στη μεγάλη «σκακιέρα»
Για να έρθει πριν μερικές ώρες το τελειωτικό χτύπημα από τη Ρωσία, με τη μορφή της τοποθέτηση του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, σε συνέντευξή του σε κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας «Ροσίγια». Εκεί που οι δικοί μας φωστήρες ονειρεύονταν να χρησιμοποιήσουν τη Ρωσία για να κάνουν τους Αμερικανούς να ανησυχήσουν και να τραβήξουν το αυτί των Ευρωπαίων για τα… μάτια της χώρας μας, έρχεται ο Ρώσος ηγέτης και αλλάζει δραματικά τα δεδομένα, χωρίς οι δικοί μας να δείχνουν μέχρι στιγμής ότι κατάλαβαν τι συνέβη (ασχέτως της απάντησης που θα λάβει από τη Δύση).
Ο Πούτιν το χειρίστηκε με μαεστρία. Είπε πως η χώρα του έχει σημαντικά κοινά συμφέροντα με τις ΗΠΑ και είναι ανάγκη να εργαστεί μαζί τους πάνω σε μια κοινή ατζέντα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα συνδιαλλαγής στη Δύση και εξεύρεσης νέας ισορροπίας, προτού οι κυρώσεις προκαλέσουν ανήκεστο βλάβη στη ρωσική οικονομία. «Εντάξει παιδιά, αρκετά παίξαμε», δείχνει να τους λέει, «αν αποφασίσατε να φέρουμε τον πλανήτη στα ίσια του ελάτε και θα βρούμε την άκρη». Πιστέψαμε ότι εμείς είμαστε πιο σημαντικοί και ότι θα μας έκαναν το χατίρι;
Η βασικότερη παρατήρηση είναι ότι η χρονική συγκυρία της εξαγγελίας ήταν προσεκτικά επιλεγμένη, όπως ανέφερε στο «defence-point.gr» έμπειρος παρατηρητής των εξελίξεων στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και άμυνας της Ελλάδας: Επέλεξε να απευθυνθεί με τον τρόπο αυτό, σε μια στιγμή που το ρούβλι έχει καλύψει το 50% περίπου των απωλειών του, οπότε υπάρχει αντεπιχείρημα εάν αναφερθεί πως κίνητρο του Ρώσου ηγέτη είναι το δυσμενές οικονομικό «αύριο» της αχανούς χώρας του, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων.
Και για την ακριβή απόδοση των δηλώσεων όπως τις μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Έχουμε διαφωνίες σε αρκετά θέματα στη διεθνή ατζέντα. Όμως ταυτόχρονα υπάρχει κάτι που μας ενώνει, που μας υποχρεώνει να εργασθούμε μαζί… Εννοώ τις γενικές προσπάθειες για να γίνει η παγκόσμια οικονομία πιο δημοκρατική, μετρημένη και ισορροπημένη, έτσι ώστε η παγκόσμια τάξη να είναι πιο δημοκρατική. Έχουμε μια κοινή ατζέντα».
Οι «κόκκινες γραμμές» σκοτώνουν τις πολιτικές ευκαιρίες
Κι ενώ οι εξελίξεις δεν ευνοούν την Ελλάδα, αφού τόσο οι κυβερνητικοί όσο και η χώρα βρίσκεται σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση, θα περίμενε κάθε λογικός άνθρωπος κάποιο μήνυμα συνδιαλλαγής από ελληνικής πλευράς. Να πει για παράδειγμα στην άλλη πλευρά του τραπεζιού, ότι «θα τα συζητήσουμε όλα» (πρώτη παραχώρηση και θα τους το τονίζαμε ως τέτοια επιδιώκοντας ανταλλάγματα), αντί να θέτουμε ως κόκκινες γραμμές όσα μας λένε οι υπόλοιποι ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε, προκαλώντας πλήρες αδιέξοδο, αφού δεν υπάρχει έτσι κανένα περιθώριο διαπραγμάτευσης.
Στη συνέχεια, θα έπρεπε να δώσουμε να καταλάβουν ότι το όριό μας είναι «τα τέσσερα βήματα από τα δέκα» κι όποιος ήθελε συμφωνία από εκείνο δεν θα κουνιόμασταν με τίποτα. Εκεί ας επιδεικνύαμε ακαμψία, θα είχαμε όμως μετακινηθεί από την αρχική μας θέση. Κι όταν με το καλό κάπου εκεί γύρω θα βρισκόταν η λύση, θα ερχόταν ο Αλέξης στο εσωτερικό της χώρας και θα έλεγε «πήρα περισσότερα από τα μισά» και να διακηρύξει υπερηφάνως θρίαμβο.
Μετά θα μπορούσε να διοργανώσει και δημοψήφισμα λέγοντας στον ελληνικό λαό «διαπραγματεύτηκα όπως υποσχέθηκα, αυτά κατάφερα, προσφεύγω πάλι σε εσάς να μου δώστε την εντολή να συνεχίσω, καθώς δεν είναι το 100% αυτού που σας είπα προεκλογικά».
Τι θα γινόταν; Θα εκλεγόταν με ποσοστό γύρω στο 50% και θα μπορούσε να μας κυβερνήσει για 2-3 θητείες, έχοντας στείλει «αδιάβαστους» όλους όσοι μέχρι τώρα έχουν αποδειχθεί μεγάλα «βαρίδια» (ή άλλα ομόηχα), από το κόμμα του ή όχι, καθιστάμενος ο μοναδικός πολιτικός στον κόσμο που πρώτα κυβέρνησε… μαθητές σχολείου και στη συνέχεια την ίδια τη χώρα… πριν πάρει σύνταξη!
Οι επιπτώσεις δεν θα είναι μόνο οικονομικές
Ποιος θα τον κατηγορούσε αν ακολουθούσε αυτή την τακτική, πέραν κάποιων γραφικών στο κόμμα του που εκνευρίζουν περισσότερο την άλλη πλευρά του δικού τους κόμματος, ούτε καν τα άλλα κόμματα; Τι πετυχαίνει τώρα που -σχεδόν αυτιστικά- δεν κουνιέται από τη θέση του εκνευρίζοντας τους πάντες, με τον Βαρουφάκη (τα δίκια του οποίου τα έχουμε αναφέρει άμεσα και έμμεσα, «χώνοντας» στους αντιπάλους του) να επαναλαμβάνει μονότονα ότι «παίζουν με τη φωτιά» χωρίς να περιλαμβάνει και τη δική μας πλευρά, αλλά όλους τους υπόλοιπους, απειλώντας με χρηματοπιστωτικό Αρμαγεδδώνα.
Τι ακριβώς λέει η λογική πως θα κάνουν κάποια στιγμή με τον οποιονδήποτε αμετροεπή που συνεχίζει να τους απειλεί με ένα όπλο, παρότι πρώτα συνεπάγεται αυτοκτονία και μετά εκτεταμένη ζημιά για όλους τους υπόλοιπους, η οποία ενδεχομένως και να είναι διαχειρίσιμη; Και τι θα γίνει ρε Γιάνη (με ένα «ν») αν τραβήξεις την περόνη, αφού το παράδειγμα της Ελλάδας μέσα στη σακαράκα να οδεύει για μετωπική στον μονόδρομο με μια θωρακισμένη Μερσεντές δεν δείχνει να σε πείθει;
Θα καταστρέψει πρώτα όλη την κοινωνία και επιπρόσθετα θα εκθέσει τη χώρα σε κινδύνους που από μόνο του το μυαλό ενός οικονομολόγου δεν μπορεί να συλλάβει και μπορούν να φθάσουν μέχρι και την επίδειξη «απάθειας» σε ενέργειες «άλλων» που θα «βοηθούσαν» για παράδειγμα τη «λύση προβλημάτων», ας πούμε στο Αιγαίο. Διότι αυτό θα τους επέλυε ένα σοβαρό πρόβλημα, αλλά και για να σε δουν να καταβάλεις το κόστος της αφροσύνης σου…
Κι αντί να καταλαβαίνουν ένα μέρος μόνο από αυτά, κρατάνε μόνο όσα τους βολεύουν ακόμα και από αυτούς που τους υποστηρίζουν, όπως στην περίπτωση του Πολ Κρούγκμαν!
Ήρθε ο άνθρωπος και μας είπε ξεκάθαρα: Άθλιος ο Σόιμπλε και επικίνδυνος, είναι τόσο βλαξ που δεν καταλαβαίνει ότι τα θεμελιώδη της Ευρώπης είναι χειρότερα από αυτά το 1929 στη μεγάλη ύφεση και αυτός βλέπει επιτυχία, αλλά… προχωρήστε σε συμβιβασμό, διότι δεν φαντάζεστε τι ακολουθεί αν δεν το κάνετε.
Ποιοι είναι τελικά αφελείς και αιθεροβάμονες;
Εμείς τον αποθεώνουμε διότι όντως τα γραπτά του είναι ίσως η πιο φιλελληνική συστημική «φωνή» στο εξωτερικό, όμως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν ακολουθούμε τη σύστασή του για συμβιβασμό, διότι αυτό δεν ταιριάζει με τη διακήρυξη, πως δεν κάνουμε πίσω ούτε χιλιοστό. Ναι ρε παιδιά, έχει κανείς σας καταλάβει πως ακούγεται αυτό εκεί έξω; Σου λένε, κάνε δυο τρεις υποχωρήσεις διότι χρεοκοπείς κι εσύ απαντάς όχι.
Ποντάρεις στον Αρμαγεδδώνα, ότι θα καταστραφούν όλα αν δε σε βοηθήσουν, ζητώντας όμως έτσι από τους υπόλοιπους κάτι ανήθικο: Το να πληρώνουν αυτοί τους δικούς σου μισθούς και τις συντάξεις, αφού εσύ δεν πρόκειται να το κάνεις αφού δεν υπάρχουν τα λεφτά, ασχέτως του τι είναι δίκαιο και τι άδικο, διότι όλα είναι σχετικά.
Πόσο «δίκαιο» είναι για τον οικογενειάρχη ιδιωτικό υπάλληλο να χρηματοδοτεί σύνταξη διπλάσια από τις αποδοχές του; Διότι από εκεί εισπράττει το κράτος για να πληρώσει… Και όσα λένε για Ταμείο Εθνικού Πλούτου και έσοδα από υδρογονάνθρακες είναι αστεία, διότι με τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου ούτε ενδιαφέρον θα υπάρξει, ούτε κέρδος θα έμενε ιδιαίτερο, εάν προέκυπτε ενδιαφερόμενος.
Οπότε, όλοι όσοι ακούμε και τα δεχόμαστε ως «σκληρή διαπραγμάτευση» και «εθνική υπερηφάνεια», ας περιμένουμε αναπαυτικά στις πολυθρόνες μας για να διαπιστώσουμε ότι καλή είναι η θεωρία, δεν γεμίζει όμως τα πιάτα στο τραπέζι. Και λύσεις άνευ κόστους δεν υπάρχουν. Δυστυχώς για εμάς.
Και αυτό που αποκαλούν «υφεσιακά μέτρα» αρνούμενοι να τα λάβουν, ακόμα και να σου τα δώσουν τα λεφτά, εάν η οικονομία εξακολουθεί στο σημερινό κακό χάλι, χωρίς ανταγωνιστικότητα (που δεν λέει τίποτα ως όριος στον ΣΥΡΙΖΑ συνολικά, εκτός από ελάχιστους γνώστες), τότε θα μιλήσουμε αργά ή γρήγορα για «πληθωριστικά μέτρα». Διότι παραπάνω χρήμα από αυτό που «σηκώνει» η οικονομία, δημιουργεί πληθωρισμό που «τρώει» το εισόδημα. Ασφαλώς «τρώει» και το χρέος, έλα όμως που η ΕΕ έχει καθορίσει ως ανώτατο όριο το 2%…
Και οι εργαζόμενοι θα ζητήσουν αυξήσεις, και πάλι χρήμα δεν θα υπάρχει και θα επανερχόμαστε συνεχώς στο ίδιο δίλημμα, έως ότου οι αιθεροβάμονες φίλοι μας που πιστεύουν ότι το χρήμα το φέρνει «ο πελαργός την πρώτη του μηνός», ξυπνήσουν και μέσα στην αφέλεια τους κατορθώσουν να αντιληφθούν ότι κανείς δεν είναι τόσο βλάκας ώστε να σε χρηματοδοτεί με αυτούς τους όρους.
Βέβαια, το πρόβλημα είναι ότι πολλοί εξ αυτών, γνήσια πιστεύουν ότι βρίσκονται… σε καλό δρόμο στον αγώνα για να γκρεμίσουν συνολικά τον παγκόσμιο καπιταλισμό. Μπορείς να συζητήσεις άραγε λογικά μαζί τους; Ή μήπως ο Τσίπρας θα μπορέσει ποτέ να κυβερνήσει με αυτούς; Ο χρόνος του εκπνέει. Ή θα δείξει ότι ξέρει να συγκρούεται με τον παραλογισμό, ή θα πληρώσουμε τη συλλογική μας ανικανότητα να λαμβάνουμε ορθολογικές αποφάσεις και να τις εφαρμόζουμε.


πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τα δύο ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΑ ΣΕΝΑΡΙΑ: Τι θα γίνει εάν χρεοκοπήσουμε;;;

Μετά το μπαράζ δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών για το ενδεχόμενο ρήξης Αθήνας - δανειστών και ναυαγίου στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών, όλο και περισσότερα διεθνή και ημεδαπά ΜΜΕ φιλοξενούν αναλύσεις για
το τι θα γίνει σε περίπτωση που η Ελλάδα χρεοκοπήσει.
Καταρχάς χρεοκοπία σημαίνει διακοπή αποπληρωμής του χρέους, είτε προς το ΔΝΤ είτε προς την ΕΚΤ. Σενάριο διόλου απίθανο από τη στιγμή που πολλά κυβερνητικά στελέχη έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι αν δεν υπάρξει σύντομα συμφωνία και δεν εκταμιευθούν κονδύλια προηγείται η πληρωμή μισθών και συντάξεων.
Σε περίπτωση λοιπόν χρεοκοπίας τα σενάρια είναι δύο: είτε η χώρα να βρεθεί εκτός ευρώ είτε να χρεοκοπήσει εντός ευρώ.
Σε περίπτωση ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ θα ακολουθήσει η εθνικοποίηση-κοινωνικοποίηση των τραπεζών και φυσικά η υποτίμηση του νέου εθνικού νομίσματος.
Οι καταθέσεις θα μετατραπούν αυτομάτως σε ισόποσα ισοδύναμα του νέου νομίσματος, ανάλογα με την ισοτιμία ανταλλαγής που θα επιλεγεί, ενώ τα υπάρχοντα κυκλοφορούντα ευρώ, που θα ανταλλαγούν, θα μεταφερθούν στη νέα Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδας, ως συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας.
Ζητούμενο παραμένει η τύχη των δανείων της χώρας, αλλά και τα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις ελληνικές τράπεζες. Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι κατά τη διάρκεια μετάβασης από το παλιό στο νέο νόμισμα θα υπάρξει περιορισμός στις τραπεζικές συναλλαγές.
Πτώχευση εντός ευρώ
Σε αυτήν περίπτωση, σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, παρά το γεγονός ότι η χώρα θα χάσει την πληρωμή μιας δόσης προς τους πιστωτές της θα παραμείνει στο ευρώ, αλλά είναι ερωτηματικό ποια στάση θα κρατήσει η ΕΚΤ και αν θα συνεχίζει να στηρίζει μέσω του ELA τις τέσσερις συστημικές τράπεζες προκειμένου να προφυλάξει τις καταθέσεις.
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι πιθανή μαζική εκροή καταθέσεων θα οδηγήσει σε περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Η πίεση που θα ασκηθεί στην κυβέρνηση από τους καταθέτες που δεν θα έχουν πρόσβαση στα χρήματά τους ίσως την οδηγήσει πιο κοντά σε μία συμφωνία με εταίρους και δανειστές.
Την ίδια ώρα για να αντεπεξέλθει η κυβέρνηση στις εσωτερικές πληρωμές θα καταφύγει σε εσωτερικό δανεισμό. Θα πληρώσει δηλαδή, προμηθευτές, μισθούς συντάξεις, Δ.Υ. με τίτλους αντί για χρήματα. Δηλαδή με μια υποσχετική (IOU) ότι κάποια στιγμή στο μάλλον θα τους επιστραφούν τα χρήματά τους. Σύμφωνα μάλιστα με το Reuters η ΕΚΤ επεξεργάζεται ένα παρόμοιο σενάριο δια παν ενδεχόμενο.
Οι τίτλοι αυτοί θα είναι διαπραγματεύσιμοι, αλλά όχι στην ονομαστική τους αξία, αλλά ανάλογα με τις εκτιμήσεις αν το δημόσιο θα ανταποκριθεί στην υποχρέωση πληρωμής τους. Δηλαδή ένα ταμείο ή ένας φορέας που θα έχει ανάγκη μετρητών θα μπορεί να πουλά τον ονομαστικής αξίας 1000 ευρώ έναντι 750 ή 600 ευρώ.
Εναλλακτικά το δημόσιο για παράδειγμα θα μπορούσε να πληρώσει έναν Δ.Υ. που αμείβεται με 1200 ευρώ μηνιαίως με 1000 ευρώ μετρητά και 200 ευρώ σε κάρτα με credit points. Ο υπάλληλος θα μπορεί να ψωνίσει στα super market δίνοντας credit points αντί ευρώ με τα οποία η επιχείρηση θα πληρώνει τις υποχρεώσεις της προς το δημόσιο. Επί της ουσίας πρόκειται για εικονικό χρήμα.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Εκτός νυμφώνος» ο ΟΛΘ

Η εικόνα με τα εκτροχιασμένα βαγόνια τρένου, τα διαλυμένα κοντέινερ και τα προϊόντα «σπαρμένα» στα χωράφια, στο χωριό Γέφυρα, λίγο έξω από τη Θεσσαλονίκη, γέμισε τις τηλεοπτικές οθόνες πριν από λίγες εβδομάδες.

Το τρένο ήταν ένα από τα δύο με τρία που στέλνει καθημερινά η Cosco από το Θριάσιο Πεδίο προς την Κεντρική Ευρώπη (Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβακία), συχνά με ενδιάμεσο σταθμό τη Θεσσαλονίκη. Οι Κινέζοι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο ενεργοποιούν με αφετηρία τον Πειραιά συστήματα συνδυασμένων μεταφορών για να κερδίσουν δέκα μέρες δρόμο προς τις μεγάλες αγορές της Ευρώπης σε σχέση με τη διάβαση του Γιβλαρτάρ και τα λιμάνια του Βορρά (Αμβούργο, Ρότερνταμ, Αμβέρσα κ.λπ.).

Η σκηνή του εκτροχιασμού, έγινε αφορμή για μελαγχολικές σκέψεις στη Θεσσαλονίκη. Επανέφερε -έστω δια της πλαγίας- στο προσκήνιο ένα μεγάλο εδώ και χρόνια ζητούμενο, τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού της πόλης με τα Βαλκάνια (Σκόπια, Σόφια, Βελιγράδι, Βουκουρέστι) και από εκεί με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μια εξέλιξη, που σε συνδυασμό με την εμπλοκή κάποιου μεγάλου ιδιώτη παρόχου, θα τροφοδοτήσει το λιμάνι με μεταφορικό έργο και θα δώσει ουσιαστικό νόημα στο γεωγραφικό πλεονέκτημα της Θεσσαλονίκης στη Ν.Α. Ευρώπη.

ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ. Ο διαγωνισμός για την πώληση του 67% των μετοχών της ΟΛΘ ΑΕ βρίσκεται –τουλάχιστον θεωρητικά- σε εξέλιξη, με οκτώ επίσημους υποψηφίους. Ανάμεσά τους είναι η δανέζικη MAERSK, η μεγαλύτερη εταιρία διακίνησης κοντέινερς στον κόσμο, βασικός ανταγωνιστής της Cosco σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αντίθετα, οι Κινέζοι δεν ενδιαφέρονται για τον έλεγχο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Παραμένουν σταθερά προσανατολισμένοι στο στρατηγικό τους πλάνο, που είναι η ανάδειξη του Πειραιά σε βασική εμπορευματική πύλη στην Ευρώπη.

Τον περασμένο Ιανουάριο, την ώρα που στην Ελλάδα είχαμε προεκλογική περίοδο, ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ αποκάλυψε από το Βελιγράδι τα σχέδιά του.

Όπως είπε η εγκατάσταση της Cosco στον Πειραιά αποτελεί το καθοριστικό βήμα για την υλοποίηση του «νότιου άξονα» από την Κίνα προς τις αγορές της Κεντρικής και της Βόρειας Ευρώπης μέσω της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Το επόμενο στάδιο περιλαμβάνει αφενός την πραγματοποίηση επενδύσεων εκατοντάδων εκατ. ευρώ στο λιμάνι του Πειραιά και αφετέρου τον πλήρη εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου από τον Πειραιά μέχρι τη Βουδαπέστη και τη Βιέννη.

Μιας διαδρομής που στους κινεζικούς σχεδιασμούς φέρει την κωδική ονομασία «21st Century Maritime Silk Road». Ήδη ένα από τα πιο προβληματικά κομμάτια του άξονα, αυτό ανάμεσα στο Βελιγράδι και τη Βουδαπέστη, που αποκαλείται «Hungaro-Serbian High-Speed Railway» και είναι προϋπολογισμού 2,5 δισ. δολ., θα χρηματοδοτηθεί από την κινεζική Export-Import Bank και θα κατασκευαστεί από την China Railway and Construction Corporation.

ΑΣΥΜΦΟΡΟ. Όλα αυτά, μπορούν να αποτελέσουν την «ταφόπλακα» για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το οποίο κινδυνεύει να ακυρωθεί ως ασύμφορο και ο ρόλος του να παραμείνει εξαιρετικά περιορισμένος. Επιχειρηματικοί παράγοντες στη Θεσσαλονίκη επισημαίνουν ότι η Cosco προκειμένου να αποφύγει τον ανταγωνισμό πιέζει διακριτικά από πέρσι για «πάγωμα» ή καθυστέρηση του διαγωνισμού για την ΟΛΘ, ώστε να ολοκληρώσει το σχεδιασμό της και να καταστήσει την αξιοποίηση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης επιχειρηματικά αδιάφορη.

Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, η Θεσσαλονίκη με την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων στο λιμάνι -κυρίως της επέκταση της 6ης προβλήτας, ώστε να «πιάνουν» μεγαλύτερα πλοία- μπορεί δυνητικά να προσελκύσει υπερδιπλάσια φορτία διαμετακόμισης από σήμερα, της τάξεως των 600.000 - 800.000 TEUs.

Κι αυτό χωρίς να απαιτούνται μεγάλες επενδύσεις εκτός λιμένος, αφού η απόσταση της πόλης από τα σύνορα είναι μικρή (79 χλμ.) και το σιδηροδρομικό δίκτυο σχετικά καλό, με πλήρη ηλεκτροκίνηση. Αν, μάλιστα, τα φορτία φτάσουν το 1.000.000 TEUs μπορεί μακροπρόθεσμα να αποφέρει στην ευρύτερη περιοχή συνολικό οικονομικό όφελος της τάξης των 1,5-2,5 δισ. ευρώ ετησίως, που ισοδυναμεί σε 6%-10% του ΑΕΠ της Κεντρικής Μακεδονίας.


Ο διαγωνισμός και το διπλό ενδιαφέρον για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Με το διαγωνισμό για την πώληση του 67% της ΟΛΘ ΑΕ να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη (σ.σ.: οκτώ εταιρίες και κοινοπραξίες έχουν ενδιαφερθεί εγγράφως και θα πρέπει να καταθέσουν οικονομικές προσφορές μέχρι τον Ιούνιο) ερωτηματικό παραμένει τι ακριβώς συζήτησαν για το θέμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο Κρεμλίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πούτιν έθεσε ευθέως το θέμα του λιμανιού, καθώς οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι σε κοινοπραξία με την ελληνική κατασκευαστική ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ βρίσκονται ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους για την αξιοποίησή τους. Βέβαια οι Ρώσοι συνηθίζουν να κινούνται επενδυτικά στο εξωτερικό μέσω διακρατικών συμφωνιών, κάτι σχεδόν αδύνατο στην Ελλάδα, χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου των «Ρωσικών Σιδηροδρόμων», Βλαντίμιρ Γιακούνιν, στενός φίλος και συνεργάτης του Ρώσου προέδρου, έχει υποστηρίξει ότι ασκείται στη χώρα μας μεγάλη πίεση εκ μέρους των ΗΠΑ, ώστε να αποκλειστούν οι ρωσικές προσφορές από τους διαγωνισμούς.

Σημειώνεται ότι οι Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι, όπως και οι Κινέζοι της Cosco, ενδιαφέρονται και για την ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καταδεικνύοντας το συνολικό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση της Ελλάδας, ως διαμετακομιστικό κόμβο συνδυασμένων μεταφορών εμπορευμάτων και προϊόντων.

Την προσεχή Τετάρτη 22 Απριλίου είναι προγραμματισμένη η ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΟΛΘ ΑΕ, στην διάρκεια της οποίας θα τοποθετηθεί η νέα διοίκηση. Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται έντονα για τη θέση του προέδρου είναι ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος, ενώ για τη νευραλγική θέση του διευθύνοντος συμβούλου οι επιλογές φαίνεται να είναι δύο. Εκ των έσω ο σημερινός Γενικός Διευθυντής της εταιρίας Μανόλης Μιχαηλίδης και απέξω το τραπεζικό στέλεχος Βάσω Kαραγιάννη.







ΠΗΓΗ


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Γιατί ο βασιλιάς της Αγγλίας απαγχόνισε τον αληθινό Anonymous και τη "συνωμοσία της πυρίτιδας";;;

"Remember, remember, the fifth of November". Ποιος ήταν ο Γκάι Φοκς που μεταξύ άλλων ενέπνευσε το V for Vendetta Ήταν 31 Ιανουαρίου του 1606, όταν τα μέλη της Συνωμοσίας της Πυρίτιδας, μαζί με τον εμπνευστή της Γκάι Φοκς, οδηγήθηκαν στην αγχόνη και κατόπιν διαμελίστηκαν για παραδειγματισμό.








 

Το χρονικό της συνωμοτικής δράσης

Σύμφωνα με τη Μηχανή του Χρόνου, στη Βρετανία, ο προτεστάντης Βασιλιάς Ιάκωβος Α’, ασκούσε την εξουσία με τρόπο βίαιο και τυραννικό. Οι μαζικές εκτελέσεις, οι κατασχέσεις περιουσιών και οι εκδιώξεις από τα αξιώματα, αποτελούσαν μια οδυνηρή πραγματικότητα για τους Καθολικούς.

Ένας Άγγλος στρατιώτης από το Γιορκ, ο Γκάι Φοκς, ανέλαβε την οργάνωση μιας ομάδας Καθολικών, που στόχο είχε τη δημιουργία Καθολικής επανάστασης σε ολόκληρη την Αγγλία.

Το εγχείρημά του Φοκς στηρίζονταν στη θεωρία του Ντόμινο.

Ευελπιστούσε πως η πυροδότηση μιας σειράς έκρυθμων γεγονότων στο Λονδίνο θα δημιουργούσε χάος και αναρχία, που θα εξαπλώνονταν σε όλη την επικράτεια και με τη βοήθεια του καθολικού στέμματος της Ισπανίας, θα γινόταν εφικτή η ανατροπή της Μοναρχίας, επιφέροντας ταυτόχρονα ένα καίριο χτύπημα στον Προτεσταντισμό.



Το σχέδιό του ήταν απλό.

Θα ανατίναζε μαζί με τους συντρόφους του το Παλάτι του Γουέστμινστερ, γνωστό και ως Σπίτι του Κοινοβουλίου, δολοφονώντας το Βασιλιά Ιάκωβο Α’, τη βασιλική οικογένεια, τους βουλευτές και όσα μέλη της αριστοκρατίας και της προτεσταντικής εκκλησίας θα παρευρίσκονταν εκεί.

Η επόμενη μέρα θα ήταν χωρίς την παραδοσιακή ελίτ.

Για το σκοπό αυτό ο Φοκς και οι συνωμότες του νοίκιασαν το Δεκέμβριο του 1604 ένα κελάρι που έφτανε μέχρι το υπόγειο του κτιρίου της Βουλής και άρχισαν να το γεμίζουν με βαρέλια γεμάτα μπαρούτι, τα οποία έκρυβαν κάτω από σωρούς από κάρβουνα.

Ως το Μάρτιο του επόμενου έτους, το κελάρι είχε μετατραπεί σε μπαρουταποθήκη, αριθμώντας 36 βαρέλια με πυρίτιδα.

Η ευκαιρία για την εκτέλεση του ριψοκίνδυνου τολμήματος, δόθηκε όταν γνωστοποιήθηκε ότι στις 5 Νοεμβρίου του 1605, ο βασιλιάς Ιάκωβος και σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της χώρας, θα παρευρίσκονταν σε μια διευρυμένη συνέλευση της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων.

Το μοιραίο λάθος

Ωστόσο, κάθε συνωμοσία που δεν τηρεί τους συνωμοτικούς κανόνες είναι καταδικασμένη.

Την παραμονή του χτυπήματος στο Κοινοβούλιο, ένας από τους συνωμότες, ο Φράνσις Τρίσμαν, θεώρησε ορθό να στείλει μία επιστολή στον καθολικό βουλευτή και γαμπρό του, Λόρδο Μόντιγκλ, προειδοποιώντας τον να μη παρευρεθεί στη συνεδρίαση της επόμενης μέρας.

Η επιστολή αυτή προβλημάτισε τον Λόρδο, που έσπευσε να ενημερώσει την κυβέρνηση. Λέγεται μάλιστα πως για τις υπηρεσίες του αυτές στο Στέμμα, έλαβε αργότερα 700 χρυσές λίρες.

Αμέσως διενεργήθηκαν έρευνες στις υπόγειες σήραγγες κάτω από τη Βουλή και ως τις πρώτες πρωινές ώρες οι αρχές ανακάλυψαν το κελάρι, συλλαμβάνοντας επ’ αυτοφώρω τον Γκάι Φοκς.

Τα βασανιστήρια

Αν και παραδέχτηκε από την πρώτη στιγμή την πρόθεσή του να ανατινάξει το Κοινοβούλιο, ο Φοκς βασανίστηκε σκληρά για να μαρτυρήσει τα ονόματα και των υπολοίπων συνωμοτών.

Σε ένα από τα βασανιστήρια μάλιστα, τον έδεσαν σε ένα κρεβάτι χειροπόδαρα με δερμάτινα λουριά και τον τραβούσαν μέχρι να κοπούν οι μύες και να εξαρθρωθούν τα άκρα του.

Αρχικά η απάντηση του Φοκς στους βασανιστές του ήταν ένα πλατύ χαμόγελο, γεγονός που αιτιολογεί και τη γελαστή έκφραση που έχει η λευκή μάσκα που τον απεικονίζει σήμερα, έπειτα όμως «έσπασε». Η άλλη εκδοχή είναι ότι τον σημάδεψαν με τέτοιο τρόπο που φαινόταν να γελάει συνέχεια.

Σύντομα πραγματοποιήθηκαν 11 ακόμη συλλήψεις, στις οποίες ο βασιλιάς φρόντισε να συμπεριλάβει ανάμεσα στους υπαίτιους και άλλους πολιτικούς εχθρούς του.

Οι «Συνωμότες της Πυρίτιδας», όπως έμειναν στην ιστορία, δικάστηκαν στις 27 Ιανουαρίου και καταδικάσθηκαν σε θάνατο.

Απέναντι από το κτίριο που σκόπευαν να ανατινάξουν στήθηκε μια εξέδρα και ένας, ένας απαγχονίζονταν και διαμελίζονταν.

Τελευταίος προς εκτέλεση έμεινε ο Φοκς, ο οποίος όμως κατά τη μεταφορά του στην εξέδρα, μην έχοντας τον έλεγχο των άκρων του από τα βασανιστήρια, γλίστρησε και έπεσε με το κεφάλι.

Ο θάνατος ήταν ακαριαίος και ο Βασιλιάς ενοχλημένος, διέταξε να κατακρεουργηθεί το σώμα του και να αποσταλούν τα κομμάτια απ’ άκρη σε άκρη σε όλο το βασίλειο, για να υποδηλώνουν την «τύχη των προδοτών».

Μάλιστα, από το ίδιο έτος καθιέρωσε την 5η Νοεμβρίου, ημέρα εορτασμού της σωτηρίας του και επικράτησης της Μοναρχίας.

Σήμερα η γιορτή είναι γνωστή με την ονομασία «Νύχτα του Γκάι Φοκς».

Κατά τον εορτασμό της πλήθος πυροτεχνημάτων φωτίζουν τον ουρανό, ενώ συνηθίζεται σε όλη την επικράτεια της Βρετανίας να καίγονται ομοιώματα του Γκάι Φοκς.

Αυτά ντύνονταν πάντα με περίεργα ρούχα και με τα χρόνια η λέξη «Guy», πέρασε στην Αγγλική αργκό, για να χαρακτηρίσει όσους συνήθιζαν να κυκλοφορούν με παρεμφερή ρούχα, ενώ πλέον χρησιμοποιείται ως προσφώνηση του «παλιόφιλου». Παράλληλα, κατά τη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων τα παιδιά κυκλοφορούν φορώντας τη μάσκα με τη μορφή του Φοκς, ενώ μικροί και μεγάλοι σιγοψιθυρίζουν στιχάκια της εποχής:

«Remember, remember, the fifth of November

The Gunpowder treason and plot!

Η Συνωμοσία της Πυρίτιδας και η απειλή της ζωής του Βασιλιά ενέπνευσαν τον Ουίλιαμ Σαίξπηρ για το έργο «Μάκβεθ». Ήταν ο ίδιος ο θρύλος του Γκάι Φοκς που αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης για το κόμικ των Άλαν Μουρ και Ντέιβιντ Λοιντ, «V for Vendetta» με κεντρικό ήρωα τον μυστηριώδη V, που κρύβει το πρόσωπό του πίσω από μια μάσκα του Γκάι Φοκς. Διασκευή αυτού του κόμικ αποτελεί και η ομώνυμη ταινία του 2005, με τους Hugo Weaving και τη Natalie Portman.

                    

Φόρο τιμής στον Γκάι Φοκς απέδωσε και ο Τζον Λένον, στο άλμπουμ του 1970 John Lennon/Plastic Ono Band, χρησιμοποιώντας λίγο πριν ακουστεί μία έκρηξη, στον τελευταίο στίχο του τραγουδιού «Remember», τον στίχο «Remember, remember, the 5th of November».

Σήμερα η μορφή του Γκάι Φοκς έχοντας ξεπεράσει τον χαρακτηρισμό του προδότη, που του αποδόθηκε τα πρώτα χρόνια μετά την αποτυχημένη απόπειρα κατά της Μοναρχίας, αποτελεί σύμβολο αγωνιστικότητας εναντίον κάθε είδους εξουσίας και καταπίεσης.

Στην Αθήνα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων στη μνήμη της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, κάνει πάντα την εμφάνισή του το εξής σύνθημα :«Remember, remember, the 6th of December»…

Πάραυτα, ο Γκάι Φοκς, ίσως παραμένει ο μόνος άνθρωπος που μπήκε ποτέ σε Κοινοβούλιο έχοντας ειλικρινείς προθέσεις… 





ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τα κανάλια στον γκισέ της εφορίας

Βεβαιώθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες μας, τα ποσά που καταλογίστηκαν στα κανάλια για το 2% του τέλους για τις συχνότητες που χρησιμοποιούν. Και, ήδη, οι λογαριασμοί βρίσκονται στις κατά τόπους ΔΟΥ. Είναι τα 24 εκατομμύρια ευρώ που πρέπει να πληρώσουν τα κανάλια για τα έτη 2010-14.

Αυτό σημαίνει πως πέρασαν ήδη στις κατά τόπους εφορίες και παίρνουν σειρά για είσπραξη. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση προχωράει δυναμικά στο θέμα και δεν κάνει βήμα πίσω βγάζοντας τους καναλάρχες στη σέντρα. Σε περίπτωση που δεν πληρωθούν τα τέλη, πράγμα το οποίο σημαίνει πως θα καταστούν ληξιπρόθεσμα, θα επιβαρύνονται με τόκους και προσαυξήσεις, όπως δηλαδή πληρώνουν και οι υπόλοιποι φορολογούμενοι.

Ούτε βήμα πίσω ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, εξ ου και η «επίθεση» που δέχτηκε σήμερα από το Βήμα της Κυριακής. Ο Βηματοδότης έγραφε ειρωνικά για τον... ταλαντούχο Νίκο Παππά. Τον θεωρούν, λέει, «αφερέγγυο, ρηχό και χωρίς δομημένη πολιτική σκέψη». Καταλάβαμε.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τέρμα οι ξαπλώστρες πάνω στο κύμα

Με κοινή απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και Εσωτερικών, μπαίνει τέλος στην τοποθέτηση τραπεζιών πάνω στο ελληνικό κύμα, όπως επίσης και σε ότι αφορά στις ξύλινες πλατφόρμες και τις ξαπλώστρες που έφταναν σχεδόν πάνω στο κύμα.

Με λίγα λόγια, αλλάζει τελείως το σκηνικό που συνηθίζεται στις ελληνικές παραλίες, αφού για πρώτη φορά απαγορεύεται ρητώς η τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων στις παραλίες. Επίσης απαγορεύεται η τοποθέτηση ξύλινων δαπέδων, με την εξαίρεση των ξύλινων διαδρόμων.

Επίσης, αυξάνεται από 3 μέτρα σε 5 μέτρα η απόσταση που πρέπει να διατηρείται ελεύθερη ανάμεσα στην όποια χρήση (λ.χ. ξαπλώστρες) και το κύμα.

Με λίγα λόγια, δεν θα χρειάζεται πλέον να περπατάς στο νερό για να διασχίσεις μια παραλία, κάτι που σε αρκετές περιπτώσεις συμβαίνει και σε ορισμένες δικές μας παραλίες και ιδιαίτερα σε pick season.

Στην προσπάθειά τους να αυξήσουν το εισόδημά τους, μερικοί Δήμοι (ή και ιδιώτες) το παρακάνουν με τις ξαπλώστρες.

Ναι μεν δεν γίναμε ακόμα Κίνα (βλέπε φώτο), σίγουρα πάντως έχουμε αρκετά περιθώρια βελτίωσης. Ή καλύτερα, έχουμε περιθώριο να πάμε λιγάκι παραπέρα από το κύμα.



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κανόνες καλής συμπεριφοράς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Καθημερινά μετακινούμαστε αρκετές φορές με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και πολλές φορές γινόμαστε θεατές διαφόρων περιστατικών, ευτράπελων, διαφωνιών και άλλων γεγονότων. Άραγε, τι προκαλεί τόσες παρεξηγήσεις και  σε μερικές περιπτώσεις τόση ταλαιπωρία; Ποια είναι εκείνα τα οποία αν κάναμε όλοι μας, οι μετακινήσεις μας θα γίνονταν αν όχι ευχάριστες, τουλάχιστον υποφερτές;

Αρχικά, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τα μέσα μεταφοράς αποτελούν ένα δημόσιο αγαθό, με την έννοια  του ότι όλοι έχουν δικαίωμα, κατόπιν της καταβολής του ανάλογου ορισμένου αντιτίμου από την πολιτεία να απολαμβάνουν μια αξιοπρεπή μεταφορά. Δεδομένου, λοιπόν, του κοινού δικαιώματος όλων, κάποιες συμπεριφορές θα πρέπει να αποφεύγονται, έτσι ώστε να τίθενται κάποιες λεπτές γραμμές ανάμεσα στο δικό μας δικαίωμα άνετης μετακίνησης και στου άλλου.

Συγκεκριμένα, σεβόμενοι τον συνεπιβάτη μας, σε καμιά περίπτωση δεν σπρώχνουμε για να μπούμε στο οποιαδήποτε μέσο, περιμένουμε να αποβιβαστούν οι επιβάτες του μέσου και μετά μπαίνουμε. Δεν βγάζουμε όλα τα αγελαία ένστικτά μας με το που δούμε το λεωφορείο το οποίο περιμένουμε και δεν σπρώχνουμε και ποδοπατάμε τους διπλανούς μας για να φτάσουμε πρώτοι στην πόρτα ή στη θέση που σταμπάραμε.

Προφανώς παραχωρούμε τη θέση μας σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη, ηλικιωμένους, εγκύους, άτομα με αναπηρίες και δεν πιάνουμε τις θέσεις που εξ ορισμού προορίζονται για εκείνους. Επίσης, κάνουμε χώρο όταν κάποιος άλλος επιβάτης θέλει να περάσει για να εισέλθει, να εξέλθει ή να καθίσει σε κάποια διπλανή θέση, και αν είναι δυνατόν χωρίς να δυσανασχετούμε.
Ακόμα, στις κυλιόμενες σκάλες καθόμαστε πάντα δεξιά, δίνοντας την ευκαιρία σε εκείνους που βιάζονται να περάσουν νωρίτερα, χωρίς να προκαλείται έτσι ουδέν πρόβλημα για κανέναν. 

Ακόμα, οι προσωπικές επιθέσεις σε συνεπιβάτες μας για οποιαδήποτε λόγο είναι ανεπίτρεπτες, δεν βρίζουμε, δεν κοροϊδεύουμε και σε καμία περίπτωση δεν γινόμαστε αγενείς με τους άλλους επιβάτες, όσα προβλήματα και αν αντιμετωπίζουμε καθημερινώς. Δεν φταίει ο επαίτης, ούτε ο μετανάστης ούτε ο πρώτος τυχόντας «που έχουμε φτάσει εδώ που είμαστε» και ότι «δεν θα πάμε ποτέ μπροστά σ’ αυτή τη χώρα», ούτε το «τι θες κυρά μου;» αποτελεί ωραίο τρόπο να απευθύνεστε στις κυρίες.  

Ακόμα, σεβόμενοι το δημόσιο αυτό χώρο δεν πετάμε τα σκουπίδια μας όπου βρούμε. Υπάρχουν ειδικοί κάδοι απορριμμάτων για να τα πετάξουμε, δεν πατάμε τα καθίσματα, δεν καταστρέφουμε οτιδήποτε γύρω μας. Ανήκουν σε όλους και πρέπει όλοι να είμαστε υπεύθυνοι για την τήρηση της καλής κατάστασης των μέσων.
 
Σεβόμενοι τον οδηγό, ο οποίος είναι υπάλληλος και προσπαθεί να κάνει τη δουλειά  που του έχει ανατεθεί από την πολιτεία, είμαστε σε κάθε περίπτωση ευγενικοί.

Κανόνες καλής συμπεριφοράς στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς Ο οδηγός του κάθε μέσου δεν είναι υπεύθυνος για τα δρομολόγια, για την κίνηση στους δρόμους και γενικότερα για οτιδήποτε μπορείτε να μηχανευτείτε ώστε να του επιτεθείτε. Παραμείνετε ψύχραιμοι και προσπαθήστε να αναφέρετε το οποιαδήποτε παράπονό σας χωρίς να προσβάλετε και να κάνετε υποδείξεις. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει συγκεκριμένη γραμμή για τα παράπονά σας (και είναι η εξής: 11185). Θεωρείται, βεβαίως, δεδομένο ότι ο οδηγός εκτελεί σωστά το βασικό του καθήκον που είναι η οδήγηση, και αν όχι, εκεί υπάρχει κάθε δικαίωμα να τον επιπλήξετε και να τον αναφέρετε στους αρμόδιους. 

Σεβόμενοι, τέλος, την πολιτεία η οποία παρέχει την εν λόγω υπηρεσία και τους συμπολίτες μας που πληρώνουν κανονικά το αντίτιμό τους, φροντίζουμε να βγάζουμε και να ακυρώνουμε πάντα το απαραίτητο εισιτήριο, και όταν βλέπουμε ελεγκτή να το επιδεικνύουμε. Σε περίπτωση που δεν έχουμε εισιτήριο για οποιαδήποτε λόγο δεν ξεκινάμε προσπάθειες να δικαιολογηθούμε στον ελεγκτή, αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και πληρώνουμε το ανάλογο πρόστιμο.

Η καλή συμπεριφορά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, είναι αδιαπραγμάτευτο ζητούμενο για μια εξελιγμένη κοινωνία και αποτελεί δείγμα πολιτισμού και προόδου για οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα.






ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Άγνωστος ιός σκορπάει θάνατο – Κανείς δεν ξέρει τι είναι!

Μια άγνωστη ασθένεια στοίχισε τη ζωή 18 ανθρώπων στο νοτιοδυτικό τμήμα της Νιγηρίας, δήλωσε χθες Νιγηριανός αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι όσοι μολύνονται πεθαίνουν μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

«Είκοσι τρία πρόσωπα έχουν μολυνθεί και έχουν καταγραφεί 18 θάνατοι», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος των υπηρεσιών υγείας στην πολιτεία Όντο, ο Ντάγιο Αντεγιάντζου.

Η ασθένεια» εμφανίστηκε στην αρχή της εβδομάδας στην πόλη Όντε-Ιρέλε.

Τα συμπτώματα αυτής της μυστηριώδους ασθένειας είναι έντονες κεφαλαλγίες, απώλεια συνείδησης, απώλεια βάρους, προβλήματα στην όραση, ενώ ο θάνατος επέρχεται μέσα σε 24 ώρες.

Οι εργαστηριακές εξετάσεις οι οποίες έχουν γίνει μέχρι στιγμής δεν έδειξαν ότι πρόκειται για κάποια ιογενή ασθένεια, ή συγκεκριμένα για τον Έμπολα, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος




tribune.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Βόμβα» για τη Γερμανία στο Ευρωκοινοβούλιο ΙΔΟΥ ΠΩΣ ΚΑΤΑΠΙΝΕΙ ΜΙΚΡΕΣ ΧΩΡΕΣ

Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Και μόνο η ανάγνωση της ερώτησης που κατέθεσε στο Ευρωκοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καθηγητής Κώστας Χρυσόγονος φτάνει. Μπορείτε να επιβεβαιώσετε όσα σας γράφουμε εδώ και καιρό για την προσπάθεια της Γερμανίας και να κυριαρχήσει στην Ευρώπη και να υποτάξει την Ευρώπη οικονομικά.
 

Πως; Ελέγχοντας την ευρωπαϊκή οικονομία,ώστε αυτή να εξάγει και οι άλλοι να εισάγουν.
Οσα εργοστάσια έκλεισαν στην Ελλάδα,όσα κτήματα χερσώθηκαν,μεταβίβασαν την ωφέλεια σε γερμανικές εταιρείες.Είτε για άμεση παραγωγή και εξαγωγή προς την Ελλάδα( μόνο η ΖΗΜΕΝΣ ελέγχει το μεγαλύτερο τομέα στην Ελλάδα…) είτε με έμμεση,δηλαδή εισαγωγές(π.χ. γεωργικών προϊόντων) απο τρίτες χώρες και μεταπώληση και όχι εισαγωγή απο την Ελλάδα.

Διαβάστε την ερώτηση και θα καταλάβετε ποιοί παριστάνουν το νοικοκύρη και τι θα έχει να πάθει η χώρα αν συνεχίσει την χωρίς όρους παράδοσή της στους οικονομικούς κατακτητές Αυτή η παράδοση είχε λάβει εφιαλτικές διαστάσεις επι Σημίτη:

Θέμα: Ερώτηση για το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας

Για τη θέση της Γερμανίας στην οικονομία της ΕΕ και το πολύ μεγάλο πλεόνασμα στις τρέχουσες συναλλαγές της, που αποτελεί λόγο άσκησης πίεσης σε βάρος των οικονομικά αδύναμων κρατών μελών της ευρωζώνης, συνέταξε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, την οποία συνυπέγραψαν άλλοι 12 ευρωβουλευτές. Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης.

Ερώτηση:

Το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Γερμανίας αυξάνεται σταθερά από το 2000, περίπου δηλαδή από τότε που υπάρχει η νομισματική ένωση. Το 2013, η γερμανική οικονομία είχε πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουών συναλλαγών 206 δις €, το οποίο ισούται με το 7,5% του ΑΕΠ,[1] ενώ τα δεδομένα δείχνουν ότι μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερο για το 2014 και το 2015.[2] Έχει υποστηριχθεί ότι αυτό το υπερβολικό πλεόνασμα, που υπερβαίνει το ανώτατο όριο 6% που συνιστάται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,[3] ήταν ο λόγος για τον οποίο επιβλήθηκαν πρόσθετα βάρη σε άλλα κράτη μέλη που πασχίζουν να ανακάμψουν από την οικονομική κρίση. Αν μία χώρα έχει πλεόνασμα, μία αλλη πρέπει να εμφανίσει έλλειμμα, γιατί οι επιπλέον εξαγωγές της χώρας που εμφανίζει πλεόνασμα πρέπει να απορροφηθούν από μία άλλη χώρα υπό μορφή επενδυσεων, κατανάλωσης ή εισαγωγών.[4] Ερωτάται η Επιτροπή:
 

1) Τι μέτρα είναι διατεθειμένη να λάβει και τι πρόταση ετοιμάζει να υποβάλει ώστε να ανακουφίσει το βάρος που δημιουργείται στα λοιπά κράτη μέλη από το υπερβολικό πλεόνασμα της Γερμανίας;
 

2) Συμμερίζεται την άποψη ότι η Γερμανία πρέπει να αυξήσει τους μισθούς, να προχωρήσει σε εκσυγχρονισμό των δομών της και να δώσει κίνητρα για επενδύσεις και κατανάλωση;[5] Τι μέτρα προτίθεται να ζητήσει από τη Γερμανία προς το σκοπό αυτό;




πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

To πλυντήριο της εγχώριας ελιτ

Δέκα χιλιάδες μαύρους λογαριασμούς που ανήκουν στην αφρόκρεμα του ελληνικού πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, διαχειρίστηκε ο Ελβετός τραπεζίτης Ζακ Κλοντ Οσβαλντ, ο οποίος μαζί με τον συνεργάτη του Φάνη Λυγινό, είχαν στήσει πλυντήριο για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τη μεταφορά τεράστιων ποσών στις ελβετικές τράπεζες.

Το δίδυμο Όσβαλντ–Λυγινός είχε αναλάβει επίσης το ξέπλυμα μαύρου χρήματος από τις μίζες της Siemens και των εξοπλιστικών, καθώς και τη διακίνηση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ μέσα από ένα πολύπλοκο σύστημα παράκτιων εταιρειών.

Ανάμεσα στους πελάτες του Ελβετού τραπεζίτη που συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Άμπου Ντάμπι και τώρα βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής δικαιοσύνης, περιλαμβάνονται επιφανή πολιτικά πρόσωπα, κορυφαίοι επιχειρηματίες, εκδότες και το σύνολο σχεδόν των εμπλεκόμενων μεσαζόντων στις προμήθειες της Siemens, των εξοπλιστικών, του ΟΣΕ, καθώς και σε όλες τις άλλες ύποπτες μεγαλοσυμβάσεις του δημοσίου.

Την οκταετία του Κώστα Σημίτη,  ο Ελβετός τραπεζίτης αναγκάστηκε να στείλει σχεδόν μόνιμα στην Αθήνα τον συνεργάτη του Φάνη Λυγινό, ο οποίος έστησε μηχανισμούς παρατράπεζας σε έξι σουίτες κεντρικών ξενοδοχείων της Αθήνας.

Οι Έλληνες ολιγάρχες, οι φοροφυγάδες και οι μεσάζοντες, μαζί με άλλα μπουμπούκια που είχαν ανθίσει την περίοδο του Σημίτη, επισκέπτονταν τον Φάνη Λυγινό στις σουίτες των κεντρικών αυτών ξενοδοχείων, του παρέδιδαν τα σακ βουαγιάζ με τα μετρητά και εκείνος φρόντιζε με τη βοήθεια του Όσβαλντ, να ανοίγει την ίδια μέρα λογαριασμό σε δύο τράπεζες της Ζυρίχης, που ήταν και αυτές στο μεγάλο κόλπο.

Τα μετρητά που έφτασαν στα χέρια του Φάνη Λυγινού, τα τελευταία 20 χρόνια, ξεπέρασαν τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ και τα περισσότερα από αυτά χρησιμοποιήθηκαν για να δίνουν τις μίζες στους διεφθαρμένους πολιτικούς, που υπέγραφαν τις συμβάσεις με τη Siemens και τα άλλα γερμανικά μεγαθήρια που λυμαίνονταν τις κρατικές προμήθειες, τις κατασκευές μεγάλων δημοσίων έργων και τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Για τις καταθέσεις των πελατών του στις ελβετικές τράπεζες, χρησιμοποιούσε το σύστημα των offshore που είχε στήσει η Siemens, η HDW, η Τίσεν Κρουπ και άλλες εταιρείες.

Οι παράνομες αυτές κινήσεις λογαριασμών έχουν παγιδεύσει χιλιάδες Έλληνες, που φυγάδευσαν τα μαύρα λεφτά απ’ την Ελλάδα, μέσω του συστήματος του Όσβαλντ και του Λυγινού.

Γιατί οι λογαριασμοί τους στις ελβετικές τράπεζες, εμφανίζονται να έχουν τροφοδοτηθεί από ύποπτες off shore που είχαν στηθεί για να διακινείται μαύρο χρήμα από μίζες, σε διάφορες χώρες του κόσμου.

Για να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει σας παραθέτουμε ένα παράδειγμα. Ο γνωστός μεσάζοντας στο σκάνδαλο των υποβρυχίων, Μιχάλης Ματαντός, χρειαζόταν επειγόντως μετρητά πολλών εκατομμυρίων ευρώ για να λαδώσει αυτούς που υπέγραφαν τις συμβάσεις με τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Έπαιρνε τα μετρητά απ’ το Φάνη Λυγινό, τα οποία προέρχονταν από πελάτες του που ήθελαν να τα μεταφέρουν σε ελβετική τράπεζα και έκανε τη βρόμικη δουλειά του με ασφάλεια.

Στη συνέχεια απ’ το σύστημα των off shore εταιρειών, που συνδέονταν με την εταιρεία του ΜΙΕ, κατάθετε μέσω τραπέζης το ποσό που είχε δανειστεί απ’ τον Φάνη Λυγινό στους λογαριασμούς που του υποδείκνυε στις ελβετικές τράπεζες.

Τώρα στην περίπτωση κατά την οποία η ελληνική κυβέρνηση εξαναγκάσει τον Όσβαλντ και τις δύο ελβετικές τράπεζες-πλυντήρια να δώσουν τους επίμαχους λογαριασμούς, θα εμφανιστούν οι Έλληνες διαπλεκόμενοι επιχειρηματίες να τροφοδοτούν τις καταθέσεις τους με κατάμαυρο χρήμα, προερχόμενο από εγκληματικές δραστηριότητες.

Δηλαδή κινδυνεύουν να κατηγορηθούν για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και όχι απλού μαύρου χρήματος που προέρχεται από φοροδιαφυγή.

Στην περίπτωση που μιλήσει ο Όσβαλντ και συλληφθεί και ο συνεργάτης του Φάνης Λυγινός, δέκα χιλιάδες Έλληνες θα βρεθούν αντιμέτωποι με κακουργηματικές διώξεις και με πολύ μεγάλο κίνδυνο να χάσουν τα λεφτά τους.

Πρόκειται για μια υπόθεση συγκλονιστική που δείχνει το μέγεθος της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής που επικρατούσε στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια.

Γιατί όταν το δίδυμο Όσβαλντ-Λυγινού έχει διακινήσει μέσα σε 15 χρόνια περισσότερα από εξήντα δισεκατομμύρια μαύρου χρήματος, τότε το μέγεθος της λεηλασίας που συντελέστηκε σε βάρος της Ελλάδας είναι τεράστιο και είναι αυτό ένας από τους σπουδαιότερους λόγους που οδήγησε τη χώρα μας στη χρεοκοπία.




πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στάση πληρωμών 2 δισ. σε προμηθευτές και ΦΠΑ

Περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ έχει στερήσει το Δημόσιο από τους προμηθευτές του, αλλά και όσους περιμένουν χρήματα από αυτό μέσα στους πρώτους 3,5 μήνες του χρόνου. Η πολιτική του «δεν πληρώνω» συνεχίζεται με....
αμείωτη ένταση, καθώς στο Γενικό Λογιστήριο έχουν αποφασίσει το ταμειακό έλλειμμα -που ήταν προγραμματισμένο από τον Νοέμβριο να εμφανίσει ο προϋπολογισμός μέσα στο πρώτο εξάμηνο- να το «κλείσουν» με μη εξυπηρέτηση όλων των υποχρεώσεων, πλην μισθών, συντάξεων, τόκων και βασικών λειτουργικών δαπανών.
 
Στο πρώτο τρίμηνο, οι δαπάνες του Κρατικού προϋπολογισμού περιορίστηκαν στα 12,522 δισεκατομμύρια αντί για το προγραμματισμένο που ήταν 14,038 δις. ευρώ.
Αυτό το «μάζεμα» κατά 1,5 δις. ευρώ συνέβαλε ώστε να κλείσουν τα τρία τέταρτα του ελλείμματος, που ήταν προγραμματισμένο να προκύψει στο τρίμηνο ύψους 2,111 δισεκατομμυρίων ευρώ.
 
Πλέον, η «τρύπα» στο ισοζύγιο έχει περιοριστεί στα 500 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι το τέλος Απριλίου αναμένεται να εξαλειφθεί, καθώς και το «πάγωμα» δαπανών συνεχίζεται και αυξημένες πιθανότητες υπάρχουν για πρόσθετα έσοδα μέσω της ρύθμισης.
 
 Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου έχουν αρχίσει να «φουσκώνουν» και πάλι με μεγάλη ταχύτητα, ενώ είχαν υποχωρήσει στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ στις αρχές του χρόνου. Μέχρι το τέλος Απριλίου υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα 5 έως 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ.
 
Προς το παρόν, η «στατιστική» του υπουργείου δεν αποτυπώνει την αύξηση, καθώς οι οφειλές ενσωματώνονται, αφού συμπληρωθούν 90 ημέρες από την ημερομηνία αθέτησης της πληρωμής. Έτσι, τα στοιχεία της Γενικής Κυβέρνησης θα αποτυπώσουν το τι πραγματικά συνέβη μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους στην αγορά, μετά τον Ιούλιο.
Σχολιάζοντας την πρακτική «δεν πληρώνω» που ακολουθεί το δημόσιο αυτό το διάστημα, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας υποστήριζε, κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, ότι δεν πρόκειται για «πάγωμα» πληρωμών αλλά για χρονική μετάθεση. Μάλιστα, προσδιόρισε το ποσό που έχει «λείψει» από την αγορά σε περίπου 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ. Τον Απρίλιο, το ποσό θα γίνει ακόμη μεγαλύτερο. Οι δαπάνες είναι προϋπολογισμένο για τον Απρίλιο να διαμορφωθούν στα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ, όταν τα έσοδα για τον ίδιο μήνα είναι προϋπολογισμένο να περιοριστούν στα 3,516 δις. ευρώ. Αυτό το ταμειακό κενό των περίπου 800 εκατ. ευρώ είναι δεδομένο ότι θα κλείσει με υπερσυγκράτηση των δαπανών, το μέγεθος της οποίας θα εξαρτηθεί και από την πορεία των εσόδων.

Από ποιους κωδικούς κοιτάζει να «μαζέψει» χρήμα το δημόσιο;

Σοβαρές καθυστερήσεις εντοπίζονται στην πληρωμή των προμηθευτών, όπως στα νοσοκομεία, φαρμακοβιομηχανίες και γενικότερα δαπάνες του ΕΟΠΥΥ. Οι επιστροφές φόρου θα δίδονται με το σταγονόμετρο, ενώ και οι καταβολές επιδομάτων (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το επίδομα θέρμανσης όπου οι δικαιούχοι έχουν μείνει απλήρωτοι από τον Ιανουάριο) μετατίθενται για αργότερα.
 
Κοντά στα 700 εκατ. ευρώ είναι το ποσό του ΦΠΑ που έχει ζητηθεί από τις επιχειρήσεις να επιστραφεί, κάτι όμως που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής λόγω των καθυστερήσεων στις διαδικασίες.
 
 
 
 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η Παγκόσμια Κυβέρνηση της Νέας Τάξης Πραγμάτων παίρνει «σάρκα και οστά»

Alert !! Η Συνθήκη της Νέας Τάξης Πραγμάτων για την Παγκόσμια Κυβέρνηση (αυτή που λησμονούσε ο Γιώργος Παπανδρέου και άλλοι πολλοί Έλληνες πολιτικοί και όχι μόνο) υπογράφεται στις μέρες μας !! Είστε έτοιμοι γι αυτό;

Στο βίντεο που ακολουθεί ο δημοσιογράφος του infowars συζητά για την TPP και πώς θα φθάνουν στη Γερουσία αυτές τις ημέρες. Ενώ μερικοί στην αντιπολίτευση επισημαίνουν ότι θα αυξήσει τις ολέθριες οικονομικές επιπτώσεις που έφερε η NAFTA, οι περισσότεροι αγνοούν ότι είναι κοντά στο τελικό βήμα για την εδραίωση δύναμης σε μια παγκόσμια διακυβέρνηση με πολυεθνικές εταιρείες


          


Η νέα Αμερική θα γίνει στην κυριολεξία μια μεγάλη «φυλακή» όταν η συμφωνία TPP γίνει νόμος. Αυτό το έγγραφο έχει τεθεί σε διαδικασία εδώ και τρία χρόνια και οι διαπραγματεύσεις που είναι σε εξέλιξη, γίνονται μεταξύ των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Ιαπωνία, του Μεξικό, της Μαλαισίας, της Χιλής, της Σιγκαπούρης, του Περού, του Βιετνάμ, και του Μπρουνέι Νταρουσαλάμ (Φιλιππίνες, Ταϊλάνδη και Κολομβία θα συμμετάσχουν).

Η κυβέρνηση Ομπάμα πρόκειται να τρέξει γρήγορα την TPP, ακριβώς όπως έκανε με τον Obamacare.
Αλλά αυτό που οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν συνειδητοποιούν είναι ότι η Συνθήκη αυτή θα αλλάξει ριζικά τη νομοθεσία για την ελευθερία του διαδικτύου, την υγειονομική περίθαλψη, τα πνευματικά δικαιώματα, την ασφάλεια των τροφίμων, τα περιβαλλοντικά πρότυπα, τις πολιτικές ελευθερίες και πολλά άλλα. Επιπλέον, θα ενθαρρύνει την ανάδυση του κόσμου σε ένα παγκόσμιο οικονομικό σύστημα … .δηλαδή … τη Νέα Παγκόσμια Τάξη!

Σύμφωνα με τα λόγια του υπεύθυνου των WikiLeaks », Julian Assange,» Αν συσταθεί το καθεστώς TPP θα καταπατηθούν τα ατομικά δικαιώματα και η ελεύθερη έκφραση, ενώ θα τσαλαπατηθούν τα πνευματικά δικαιώματα. Αν διαβάζετε, γράφετε, δημοσιεύετε, σκέφτεστε, χορεύετε, τραγουδάτε, εφευρίσκετε, έχετε αγρόκτημα, καταναλώνετε τρόφιμα, είστε άρρωστος ή θα αρρωστήσετε; Τότε ο TPP σας έχει στην στόχαστρο του».



πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΣτΕ: Πάρκο ο υγρότοπος Βουρκάρι Μεγάρων

Όχι μόνο το Συμβούλιο της Επικρατείας άναψε το «πράσινο φως» για το χαρακτηρισμό του υγρότοπου Βουρκάρι Μεγάρων ως περιφερειακού πάρκου, αλλά επισημαίνει ότι το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα πρέπει να δημοσιευθεί αμέσως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, καθώς όπως προκύπτει ο υγρότοπος έχει υποβαθμιστεί και η προστασία του είναι επιβεβλημένη.

Ειδικότερα, στο Ε΄  Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έχει κατατεθεί σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το χαρακτηρισμό της περιοχής του υγροτόπου Βουρκάρι Μεγάρων (Αττικής) ως περιφερειακού πάρκου.

Με το διάταγμα επιχειρείται η ανάδειξη του ιδιαίτερου χαρακτήρα του επίμαχου υγροτόπου, η σύνδεσή του με το ευρύτερο τοπίο και η απόδοσή του στην αναψυχή των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Ακόμη, το επίμαχο διάταγμα καθορίζει τις ζώνες προστασίας του υγροτόπου, τους όρους και περιορισμούς δόμησης, τα μέτρα προστασίας και διαχείρισης του κατά ζώνες κλπ.
Επίσης, με το εν λόγω διάταγμα επιδιώκεται η προστασία και η ανάδειξη του υγρότοπου, με την αναβάθμισή της φύσης του τοπίου ως πολύτιμου φυσικού πόρου, ενώ προβλέπει ότι όρμος Βουρκαρί αποτελεί ένα «ξεχωριστό παράκτιο υδάτινο σώμα».

Το επίμαχο διάταγμα προσαρμόζεται στο Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας (νόμοι 1515/2985 και 4277/2014) που προβλέπει ήδη από το 1985 την προστασία των υγροτόπων της Αττικής, ενώ συνοδεύεται από ειδική μελέτη για τη λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος ο αντιπρόεδρο Νίκος Ρίζος και εισηγητής ο πάρεδρος Δημήτρης Βασιλειάδης, με την υπ΄ αριθμ. 12/2015 γνωμοδότησή τους έκριναν νόμιμο το επίμαχο σχέδιο διατάγματος.

Όμως καταλήγουν οι δικαστές ότι όπως προκύπτει από γνωμοδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ειδική μελέτη, έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη και του Οργανισμού της Αθήνας, ο επίμαχος υγρότοπος έχει υποβαθμισθεί και η προστασία του είναι επιβεβλημένη.

Κατόπιν αυτών, υπογραμμίζουν οι δικαστές, το διάταγμα πρέπει αμέσως να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, «προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω δημιουργία μη αναστρέψιμων καταστάσεων στην περιοχή του υγρότοπου.

Το διάταγμα, μεταξύ των άλλων, προβλέπει:

- Εντάσσεται στη ζώνη προστασίας το θαλάσσιο τμήμα του κόλπου της Αγίας Τριάδας που τροφοδοτεί τον υγρότοπο.

- Δημιουργείται περιφερειακή ζώνη με χρήσεις του πρωτογενούς τομέα που θα λειτουργεί ανασχετικά ως προς τη ρύπανση και τις λοιπές επιβαρυντικές για τον υγρότοπο πιέσεις,

- Περιορίζεται η θεσμοθετημένη της εντός του υγροτόπου βιομηχανικής ζώνης,

- Στο χερσαίο τμήμα του υγροτόπου Βουρκάρι και στην χερσονήσου της Αγίας Τριάδας, αποδίδονται χρήσεις έρευνας, εκπαίδευσης και αναψυχής, που θα λειτουργούν προστατευτικά για τον υγρότοπο ενώ προβλέπεται οργάνωση της ζώνης ως υγροτοπικού πάρκου και η δυνατότητα δημιουργίας ενός κέντρου ενημέρωσης και παρατηρητηρίων της ορνιθοπανίδας.



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!