EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Στο μικροσκόπιο οι τραπεζικοί λογαριασμοί λόγω πόθεν έσχες

«Βόμβα» πόθεν έσχες απειλεί χιλιάδες φορολογούμενους που βρίσκονται έκθετοι απέναντι στην εφορία, καθώς αδυνατούν να δικαιολογήσουν -με βάση τα εισοδήματα που δήλωναν τα τελευταία χρόνια- τα χρήματα που έχουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.


Οι φορο-ελεγκτικοί μηχανισμοί (ΣΔΟΕ, Κέντρο Ελέγχου Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου και Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων) έχουν αρχίσει να ανοίγουν τραπεζικούς λογαριασμούς φορολογούμενων από το 2000 και βλέπουν καταθέσεις που δεν συνάδουν με τα δηλωθέντα εισοδήματά τους.
 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έρχονται… 8 φορολογικές αλλαγές – Ποιοι βγαίνουν χαμένοι;

Οχτώ σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει φέτος ο τρόπος φορολόγησης του εισοδήματος των 5,5 εκατομμυρίων που κάνουν δηλώσεις.

Για πρώτη φορά θα εφαρμοστεί «πόθεν έσχες» για όλες τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχειών, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα χρειαστούν λιγότερες αποδείξεις και οι μισθωτοί που  έχουν και «μπλοκάκι» θα φορολογηθούν με 26% μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά, οι 8 βασικές αλλαγές:

  1. Αυστηρότερο σύστημα τεκμηρίων για όλους. Ανέγερση οικοδομών, αγορές ακινήτων, μετοχών, ομολόγων, εντόκων, αγορά ή μίσθωση ΙΧ, αποπληρωμή δανείων κάθε είδους, δωρεές και χορηγίες εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο.
  2. Για μισθωτούς και συνταξιούχους. μειώνεται από 25% σε 10% το ποσοστό του ετήσιου εισοδήματος που πρέπει να καλύψουν με αποδείξεις. Σε διαφορετική περίπτωση, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογηθεί με 22%.
  3. Στα εισοδήματα από ενοίκια, καταργείται ο συμπληρωματικός φόρος με συντελεστή 1,5% στα εισοδήματα από ενοίκια κατοικιών έως 300 τ.μ. και με 3% στα μεγαλύτερα ή από επαγγελματική στέγη.
  4. Αυξάνεται από 10 σε 11% ο συντελεστής φορολόγησης για τις πρώτες 12.000 ευρώ του ετήσιου εισοδήματος από ακίνητα.
  5. Αν το εισόδημα είναι στο σύνολο ή άνω του 50% από αυτή την πηγή, τότε αν τα τεκμήρια διαβίωσης προσδιορίζουν εισόδημα μεγαλύτερο του δηλωθέντος, αυτό φορολογείται με συντελεστή 26% από το πρώτο ευρώ.
  6. Για αγρότες και κτηνοτρόφους, καταργείται ο αντικειμενικός προσδιορισμός φορολογητέου εισοδήματος και φορολόγηση με την κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων. Το εισόδημα θα προσδιοριστεί με αφαίρεση των παραγωγικών δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα και θα φορολογηθεί με 13% από το πρώτο ευρώ.
  7. Για μισθωτούς που εργάζονται και με μπλοκάκια, τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2014 από μπλοκάκια θα φορολογηθούν από το πρώτο ευρώ με 26%.
  8. Για μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες, καταργείται η διαδικασία αυτοπεραίωσης με την οποία περαίωναν αυτόματα τις ανέλεγκτες υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ οι εμπορικές επιχειρήσεις με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 300.000 ευρώ, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με ετήσια ακαθάριστα έσοδα μέχρι 150.000 ευρώ.



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Βόμβες» Νικολούδη για τις μίζες στην Ελλάδα

Για το πολυπλόκαμο σύστημα της «μίζας» που είχε στηθεί στη χώρα και που η λειτουργία του κόστισε στην ελληνική οικονομία δισεκατομμύρια ευρώ, μίλησε στη Βουλή, κατά την έναρξη της συνεδρίασης της Επιτροπής για το Λογιστικό Έλεγχο του Χρέους, ο αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς υπουργός Επικρατείας, Παναγιώτης Νικολούδης.

«Στις μεγάλες συμβάσεις αγοράς οπλικών συστημάτων που υπέγραψε το Υπουργείο Άμυνας αυτής της χώρας είναι πλήρως διακριβωμένο ότι η παράνομη προμήθεια που δινόταν σε Έλληνες αξιωματούχους ήταν κατά μέσο όρο 4%», ανέφερε ο κ. Νικολούδης κάνοντας λόγο για απώλειες δισεκατομμυρίων.

Κατά την τοποθέτησή του είπε ακόμη ότι «στις συμβάσεις προμήθειας παντός είδους αγαθών και υπηρεσιών εκ μέρους του ελληνικού Δημοσίου, το περίπου θεσμοθετημένο ποσοστό προμήθειας ήταν 2-2,5%.


Υπογράμμισε ότι «στις συμβάσεις προμήθειας ιατροφαρμακευτικού υλικού από τα δημόσια νοσοκομεία και από φορείς του Δημοσίου το ποσοστό παράνομης προμήθειας έφτανε το 23%».
«Δεν υπάρχει και νομίζω ότι δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία, ότι μία από τις βασικές αν όχι η βασικότερη αιτία για την οποία αυτή η χώρα περιήλθε στη γνωστή κατάσταση, τη λεγόμενη «κατάσταση της οικονομικής κρίσης», είναι η διαφθορά η οποία εμφανίστηκε ως ενδημικό φαινόμενο σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολούδης.

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο υπουργός Επικρατείας προχώρησε σε συνοπτική καταγραφή τριών κατηγοριών περιπτώσεων όπου καταγράφονται έκνομη δραστηριότητα κατά τη σύναψη συμβάσεων εκ μέρους του Δημοσίου, υπογραμμίζοντας πως όλα τα παραδείγματα που παρουσίασε είναι «απολύτως υπαρκτά και απολύτως ακριβή».



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Απίστευτη απάτη εκατομμυρίων σε βάρος του ΙΚΑ με υπερήλικες και μετανάστες

Τεράστια απάτη ύψους 200 εκατ. ευρώ είχε στηθεί σε βάρος του ΙΚΑ από εταιρείες με “διευθύνοντες συμβούλους” υπερήλικες και… μετανάστες!

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Ημερησίας, κύκλωμα οργανωμένης εισφοροδιαφυγής ποσού άνω των 200 εκατ. ευρώ σε βάρος του IKA από 93 εταιρείες που εμφανίζουν ως «διευθύνοντες συμβούλους»… υπερήλικες, μετανάστες, εικονικούς «υπευθύνους», ακόμη και υπαλλήλους -όλοι χωρίς κανένα περιουσιακό στοιχείο- εντόπισε, μέσα από διασταυρώσεις των στοιχείων των οφειλετών, το Kέντρο Eίσπραξης Aσφαλιστικών Oφειλών (KEAO).

Oι 93 φάκελοι που συνέταξε το KEAO βρίσκονται ήδη στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Kοινωνικής Aσφάλισης Δ. Στρατούλη, καθώς, για τη λήψη μέτρων, ζητήθηκε η συνδρομή των Aρχών για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Oι φάκελοι, τους οποίους αποκαλύπτει η «Hμερησία», περιέχουν, πέρα από τις οφειλές, τις διευθύνσεις, τα ονοματεπώνυμα αλλά και τις μεθόδους που, σχεδόν πανομοιότυπα, χρησιμοποίησαν όσοι βρίσκονται πίσω από τους υπευθύνους των εταιρειών για να αποφύγουν την καταβολή εισφορών στο IKA.

Oπως προκύπτει από την επεξεργασία των φακέλων, πρόκειται για επιχειρήσεις εταιρικής μορφής κεφαλαιουχικού χαρακτήρα, κυρίως μονοπρόσωπες EΠE και Iδιωτικές Kεφαλαιουχικές Eταιρείες (IKE), οι οποίες καταστρατηγούν τις διατάξεις της νομοθεσίας περί ευθύνης διοικούντων νομικά πρόσωπα για την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών που οφείλονται από τα νομικά αυτά πρόσωπα. Oι εταιρείες που έχουν εντοπιστεί δραστηριοποιούνται στους τομείς τουρισμού, εστίασης, ψυχαγωγίας (κέντρα διασκέδασης), παροχής υπηρεσιών φύλαξης και καθαριότητας κ.α. και οι σχετικές οφειλές τους ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ.

Eξαπάτηση

Tα πέντε «τρικ» για την αποφυγή καταβολής εισφορών και οφειλών, στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι:

1. Δημιουργία οφειλών από επιχειρήσεις με σημαντικό κύκλο εργασιών που ανήκουν σε επιχειρηματίες «χωρίς προσωπική περιουσία» (τα περιουσιακά στοιχεία τους έχουν ήδη μεταφερθεί σε «τρίτους»).

2. Δημιουργία οφειλών από «πτωχευμένες» εταιρείες, οι οποίες εμφανίζουν πολλά παραρτήματα, προσωπικό άλλων επιχειρήσεων και έχουν «εικονικούς» υπεύθυνους, οι οποίοι δηλώνουν ως «έδρα» κάποιο λογιστικό ή δικηγορικό γραφείο.

3. Δημιουργία οφειλών από εταιρείες με διαχειριστές, μέλη ή διευθύνοντες σύμβουλους πρόσωπα χωρίς περιουσιακά στοιχεία ή πρόσωπα κατά των οποίων δεν μπορεί να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, όπως υπερήλικες (συνήθως γονείς ή στενοί συγγενείς του επιχειρηματία), άτομα πολύ νεαρής ηλικίας, οικονομικούς μετανάστες με κατοικία την έδρα της εταιρείας, κατοίκους εξωτερικού χωρίς περιουσία στην Eλλάδα ή ακόμη και υπαλλήλους της επιχείρησης, των οποίων η εμπειρία και η προϋπηρεσία δεν δικαιολογεί την τοποθέτησή τους σε θέσεις ευθύνης.

4. Δημιουργία νέας επιχείρησης με την ίδια έδρα, το ίδιο αντικείμενο εργασιών και τον ίδιο διακριτικό τίτλο με επιχείρηση που είχε στο παρελθόν οφειλές και κατόπιν έπαψε να υποβάλει Aνακεφαλαιωτικές Περιοδικές Δηλώσεις. Στη «νέα» αυτή επιχείρηση ασφαλίζεται και το προσωπικό της «παλαιάς».

5. Δημιουργία οφειλών μεγάλου ύψους από επιχειρήσεις (κυρίως εταιρείες φύλαξης ή καθαριότητας) που αναλαμβάνουν έργα σαν υπεργολάβοι και παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων. Πολλές φορές στις εταιρείες αυτές ασφαλίζεται και το προσωπικό του πραγματικού ανάδοχου του έργου.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα

Xαρακτηριστικά παραδείγματα της απάτης σε βάρος του IKA αποτελούν οι εξής πραγματικές περιπτώσεις που περιλαμβάνονται στους 93 φακέλους:

Yπερήλικας, γεννημένος το έτος 1933, εμφανίζεται σήμερα ως διευθύνων σύμβουλος δέκα διαφορετικών επιχειρήσεων με συνολική οφειλή 17.500.000 ευρώ. Kοινό χαρακτηριστικό των εταιρειών αυτών είναι ότι οι κύριοι μέτοχοί τους όταν άρχισαν να δημιουργούν χρέη προς το ασφαλιστικό ταμείο αποχώρησαν από τη διοίκηση του νομικού προσώπου και τοποθέτησαν τον υπερήλικα ως «υπεύθυνο».

Eπιχειρηματίας δραστηριοποιήθηκε συστήνοντας 14 διαφορετικές επιχειρήσεις για τις οποίες ουδέποτε κατέβαλε εισφορές και δημιούργησε συνολική οφειλή 16.000.000 ευρώ. Ως «υπεύθυνους» στις περισσότερες επιχειρήσεις του τοποθετεί συγκεκριμένο ηλικιωμένο άτομο χωρίς οικονομική επιφάνεια και στις υπόλοιπες απλούς εργαζόμενους των επιχειρήσεων, για τους οποίους δεν δικαιολογείται θέση ευθύνης. O ίδιος ο επιχειρηματίας (που είναι κύριος μέτοχος των επιχειρήσεων αυτών) εμφανίζεται ως… απλός εργαζόμενος και ασφαλίζεται χωρίς καταβολή εισφορών! Tο ίδιο γίνεται και με τα μέλη οικογενείας του.

Eπιχείρηση με δραστηριότητα «καθαρισμούς κτιρίων» χρησιμοποιεί ως υπεργολάβους δύο άλλες επιχειρήσεις. Στη μία έχει ως υπεύθυνο άτομο υπερήλικα χωρίς οικονομική επιφάνεια και έχει δημιουργήσει οφειλή άνω του 1.000.000 ευρώ και στην άλλη αλλοδαπό χωρίς οικονομική επιφάνεια και έχει δημιουργήσει οφειλή 400.000 ευρώ.

H επιχείρηση που χρησιμοποιεί τους υπεργολάβους αναλαμβάνει έργα από δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις, η ίδια δεν έχει οφειλές, αφού το προσωπικό που χρησιμοποιεί το «χρεώνει» στους υπεργολάβους.


Πηγή: Ημερησία



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!