EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Έχεις «ζεστό χρήμα»; Δες πόσα μπορείς να γλιτώσεις από την εφορία

Μόνο… καφέ δεν θα κεράσει η εφορία τον οφειλέτη που είναι διατεθειμένος να πληρώσει «εδώ και τώρα» ένα μέρος των οφειλών του. Λίγα θέλει; Πολλά; Τώρα; Τον Απρίλιο; Τον Μάιο; Για όλους έχει «πακέτα». Το περιεχόμενό τους διαφοροποιείται. Άλλο πακέτο πρέπει να διαλέξει αυτός που μπορεί να πληρώσει λίγα και άλλο αυτός που μπορεί να εξοφλήσει τα πάντα. Άλλη λύση συμφέρει αυτόν που έχει παλιές οφειλές και άλλη αυτόν που έχει καινούργιες. Το fpress.grετοίμασε τον «οδηγό επιβίωσης» για τους οφειλέτες που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν τώρα ένα ποσό. Ουσιαστικά, περιγράφει τρεις εναλλακτικές λύσεις τις οποίες έχει στη διάθεσή του ο οφειλέτης. Οι τρεις λύσεις έχουν ως εξής:

1η λύση: Η ρύθμιση εξπρές

Με τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, δίδεται η δυνατότητα στους οφειλέτες της εφορίας να πληρώσουν ότι θέλουν από όποιο φόρο θέλουν και να «σβήσουν» ανάλογο ποσοστό προσαυξήσεων. Πρακτικά, μέσα στην εβδομάδα, θα μπορείτε μέσω του Taxisnetκαι της «προσωποποιημένης πληροφόρησης» να βλέπετε μπροστά σας όλο το… μενού με τις οφειλές σας, να διαλέγετε τι θέλετε να πληρώσετε και με βάση την «ταυτότητα οφειλής» να πληρώνετε στην εφορία ότι θέλετε. Αυτή θα σας «σβήνει» αντίστοιχο ποσοστό προσαυξήσεων. Δηλαδή, αν κάποιος χρωστάει 1000 ευρώ από φόρο εισοδήματος του 2007 και αυτός έχει γίνει 3000 ευρώ μαζί με τις προσαυξήσεις, τότε ο οφειλέτης μπορεί:
  • Να δώσει 200 ευρώ (το 20% της οφειλής) και να διαγράψει 400 ευρώ προσαυξήσεις (2000 ευρώ είναι οι προσαυξήσεις και το 20% είναι 400 ευρώ)
  • Να δώσει 500 ευρώ (το 50% της οφειλής) και να διαγράψει 1000 ευρώ προσαυξήσεις.
  • Να δώσει 800 ευρώ (το 80% της οφειλής) και να διαγράψει 1600 ευρώ προσαυξήσεις
Αυτό μπορεί να το κάνει ξεχωριστά για οποιαδήποτε οφειλή εμφανίζεται (ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ). Εννοείται ότι στη ρύθμιση εξπρές, συμφέρει να ξεφορτωθεί κάποιος τα παλαιότερα χρέη στα οποία έχουν φορτωθεί και οι περισσότερες προσαυξήσεις

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΤΙΣ 27 ΜΑΡΤΙΟΥ

Εννοείται ότι όποιο ποσό απομείνει ως οφειλή ύστερα από αυτή τη διαδικασία εξπρές, μπορεί να ενταχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων.

2η λύση: Η προκαταβολή

Περνάμε στο νομοσχέδιο των 100 δόσεων. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να δώσουν μια «προκαταβολή» με αντάλλαγμα και πάλι τη διαγραφή προσαυξήσεων. Εδώ ισχύει ο κανόνας «ότι πληρώνεις γλιτώνεις». Ας υποθέσουμε ότι μετά τη ρύθμιση εξπρές (είτε έχετε μπει σε αυτήν είτε όχι) σας απομένει ως οφειλή ποσό 2000 ευρώ εκ των οποίων τα 1500 ευρώ είναι κεφάλαιο και τα 500 ευρώ είναι προσαυξήσεις. Έτσι, αν κάποιος πληρώσει 500 ευρώ κεφάλαιο ως προκαταβολή, θα του διαγραφούν και άλλα 500 ευρώ από τις προσαυξήσεις. Έτσι, πληρώνοντας μόνο 500 ευρώ, θα απομείνει με ένα χρέος 1000 ευρώ (το οποίο θα προέρχεται όλο από κεφάλαιο) και το οποίο θα μπορεί να ρυθμιστεί σε 50 άτοκες δόσεις των 20 ευρώ. (υποχρεωτικά θα πρέπει να πληρωθούν οι 10 πρώτες δόσεις διότι διαφορετικά το «χάρισμα» των 500 ευρώ θα αναβιώσει). Στη διαδικασία της προκαταβολής –η οποία έχει ελάχιστο όριο εισαγωγής τα 200 ευρώ- συμφέρει να ενταχθεί αυτός που έχει «φρέσκιες οφειλές οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί με λίγες προσαυξήσεις. Και αυτό διότι μπορεί να διαγραφούν οι προσαυξήσεις αυτές, χωρίς να είναι υποχρεωτικό να εξοφληθεί ολόκληρο το χρέος όπως συμβαίνει με την 3η λύση. Η 2η λύση έχει μια ουσιαστική διαφορά σε σχέση με την 1η. Δεν επιτρέπεται η επιλογή οφειλής. Όλες οι οφειλές αθροίζονται και ο χειρισμός γίνεται επί του συνολικού ποσού.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΤΙΣ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ

3η λύση: Η ολική εξόφληση

Η 3η λύση απευθύνεται σε αυτούς που έχουν την επιθυμία να ξεμπερδέψουν μια και καλή με την εφορία. Είναι πολύ απλό: αν δώσουν όλο το χρέος μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από την υποβολή της αίτησης, θα εξασφαλίσουν διαγραφή όλων των προσαυξήσεων. Η λύση απευθύνεται σε φορολογούμενους που έχουν ρευστότητα και δεν τους ενδιαφέρει να μπουν σε ένα καθεστώς δόσεων.

ΠΡΟΣΟΧΗ ΑΥΤΗ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΣΤΙΣ 27 ΜΑΙΟΥ 



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Grimaldi εναντίον Βαρδινογιάννη με φόντο τα νέα εταιρικά σχήματα που έρχονται στην ακτοπλοΐα

Το μεγάλο ξεκαθάρισμα στην ελληνική ακτοπλοΐα που θα επιτρέψει την ανάδυση νέων εξορθολογισμένων εταιρικών σχημάτων βρίσκεται σε εξέλιξη. Μετά την εξυγίανση της Attica Group με την βοήθεια του αμερικανικού fund Fortress αλλά και τις αλλεπάλληλες αυξήσεις κεφαλαίου για την ενίσχυση της ιταλικών συμφερόντων Minoan η ναυμαχία εστιάζεται στα τελευταία δυο προπύργια του επιχειρηματικού χάρτη.

Hellenic Seaways και ΑΝΕΚ από στρατηγικοί εταίροι μοιάζουν πλέον να είναι ορκισμένοι εχθροί. Με την ΑΝΕΚ να κατέχει ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της Hellenic Seaways το οποίο όμως σύμφωνα με κύκλους του λιμανιού θα καταλήξει λόγω χρεών της κρητικής εταιρείας στην τράπεζα Πειραιώς, το μέλλον της Hellenic φαίνεται πως περνά από την έξωση στην ΑΝΕΚ. Την κόντρα αυτή υποδαυλίζουν όπως λέγεται τα εγώ των δύο πρωταγωνιστών. Του Ιταλού μεγιστάνα εφοπλιστή Emanuele Grimaldi και του κρητικού επιχειρηματία Γιάννη Σ. Βαρδινογιάννη.

ΑΛΥΣΟΔΕΜΕΝΟΣ. Ο Grimaldi ελέγχει το 90% της Minoan και το 33% περίπου της Hellenic. Η τελευταία αυτή συμμετοχή τον έχει αλυσοδέσει στην εταιρεία αφού ούτε να την απεμπολήσει θέλει έναντι ψιχίων ούτε να βάλει περισσότερα λεφτά για να ελέγξει την καταστατική της πλειοψηφία αν δεν δει προοπτικές επιστροφής στην κερδοφορία.

Στην Hellenic συμμετέχει με 20% περίπου η πλευρά Γιάννη Σ. Βαρδινογιάννη και με άλλο τόσο η τράπεζα Πειραιώς. Η τελευταία είναι από τις βασικές πιστώτριες τόσο της Hellenic όσο και της ΑΝΕΚ.

Στα μέσα Δεκεμβρίου άλλωστε η Τράπεζα Πειραιώς απέκτησε έμμεσα δικαιώματα ψήφου που αντιστοιχούν στο 24,6% της ΑΝΕΚ, μετά από καταγγελία δανείου της Sea Star Capital, με ενέχυρο τις εν λόγω μετοχές. Και επειδή η εξυπηρέτηση των χρεών είναι προβληματική ουσιαστικά η Πειραιώς αποτελεί de facto μεγαλομέτοχο και των δύο ομίλων.

Για να μπορέσει να διασώσει την επένδυση της η τράπεζα επιθυμεί να εξυγιάνει τις εταιρείες ώστε να είναι ελκυστικές σε στρατηγικούς επενδυτές. Στην περίπτωση της Hellenic στρατηγικός μπορεί να είναι είτε ο ίδιος ο Grimaldi, είτε ξένος επενδυτής πιθανότατα από την ομάδα της KKR με την οποία έχει συμφωνία για τέτοια δάνεια η Πειραιώς.

Στην περίπτωση της ΑΝΕΚ η κυρίαρχη προοπτική είναι η συγχώνευση της με την Attica (Βlue Star Ferries και Super Fast Ferries). Όμως η Attica -στο μετοχικό κεφάλαιο της οποία κυρίαρχη είναι η MIG (σ.σ.: με μεγαλομέτοχο την Πειραιώς) αλλά και οι αμερικανοί της Fortress που έχουν βάλει 75 εκατ. ευρώ- θέλει μια «καθαρή» ΑΝΕΚ. Κατά τα άλλα οι δύο εταιρείες Attica και ANEK συνεργάζονται ήδη στην Κρήτη και την Αδριατική έχοντας απέναντι τους και στις δυο θάλασσες τον όμιλο Grimaldi, είτε μέσω της Μinoan είτε μέσω της ίδιας της Grimaldi Lines.

Και έτσι φτάνουμε στην προ ημερών κατάσχεση της ναυαρχίδας της ΑΝΕΚ, του πλοίου Οlympic Champion στην Πάτρα για οφειλές της τάξης των 2,3 εκατ. ευρώ που έχουν να κάνουν με παλαιότερες ναυλώσεις πλοίων, συμφερόντων του ομίλου Γκριμάλντι, εκ μέρους της ΑΝΕΚ.
Τυπικά ως επισπεύδων εμφανίζεται η Hellenic της οποίας όμως το management ασκείται από φιλικά προς τον όμιλο Grimaldi συμφέροντα, και ειδικότερα του ομίλου Αγαπητού.

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί πως η Hellenic είναι πολυμετοχική, δημιουργία του αείμνηστου Σφηνιά, που έχει περιλάβει στο εσωτερικό της εκατοντάδες μικρότερους μέτοχους μεταξύ των οποίων και κάποιους μεγαλύτερους όπως οι οικογένειες Αγαπητού και Στρίντζη. Ο Γιάννης Σ. Βαρδινογιάννης που άκουσε το management αποχώρησε από τη διοίκηση προ ενός περίπου έτους και τον όμιλο τρέχει τώρα ο Αντώνης Αγαπητός με τη στήριξη Grmaldi και την ανοχή της πλευράς Πειραιώς

ΖΗΜΙΑ. Το management της ΑΝΕΚ βρίσκεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο. Υψηλότατα χρέη, ζημιογόνος λειτουργία και αλλαγές στην μετοχική σύνθεση της ιστορικής εισηγμένης Κρητικής εταιρείας θέτουν υπό αμφισβήτηση την στρατηγική του Διευθύνοντος Σύμβουλου της Γιάννη Σ. Βαρδινογιάννη. H Sea Star Capital είναι το όχημα μέσω του οποίου ο Γιάννης Σ. Ν. Βαρδινογιάννης ελέγχει τη συμμετοχή του στην ΑΝΕΚ.

Σημειώνεται πως τα συμφέροντα του Γιάννη του Σήφη Βαρδινογιάννη δεν συνδέονται κατά οιονδήποτε τρόπο με αυτά του ομίλου Βαρδή Βαρδινογιάννη. Ο Γιάννης Σ. Βαρδινογιάννης είναι ένα από τα τέσσερα παιδιά του Σήφη Βαρδινογιάννη και της Ελένης Παπαδάκη. Σημειώνεται πως ο πατέρας του, ο Σήφης Βαρδινογιάννης, εκ των αδελφών των Βαρδή, Γιώργου Νίκου και Παύλου Βαρδινογιάννη, αυτονομήθηκε από την υπόλοιπη οικογένεια από πολύ νωρίς και δεν είχε έτσι ουδεμία επιχειρηματική ή οικονομική σχέση με τον γνωστό όμιλο.

Η μετοχοποίηση των χρεών της Sea Star υπέρ της Πειραιώς είναι η πρώτη από τις κινήσεις που αμφισβήτησαν την ηγεσία του Έλληνα επιχειρηματία. Η ακτοπλοϊκή έχει και άλλα χρέη και πιστωτές και διεξάγει όπως λέει σειρά συζητήσεων με τις δανείστριες τράπεζες σχετικά με την αναδιάρθρωση του μακροπρόθεσμου δανεισμού.

Αφελληνισμένα τα δρομολόγια της Αδριατικής

Με περισσότερα από 100 πλοία, ο Emanuele Grimaldi και ο αδελφός του Gianluca Grimaldi ελέγχουν την μεγαλύτερη αρμάδα πλοίων στην Ιταλία.

Αντικείμενο της ναυτιλιακής του είναι τα επιβατηγά και τα οχηματαγωγά αλλά οψίμως και οι μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων. Ελέγχει επίσης τερματικό λιμενικό σταθμό στην Βαρκελώνη και ομίλους όπως οι Atlantica di Navigazione, Grimaldi Compagnia di Navigazione, Finnlines, Minoan Lines και Atlantic Container.

Πρόεδρος της ένωσης Ιταλών εφοπλιστών ο Emanuele Grimaldi κλήθηκε επανειλημμένα να στηρίξει τις ελληνικές συμμετοχές του τόσο από εργαζομένους και τοπικούς φορείς όσο και από το υπουργείο ναυτιλίας και τους συνεταίρους τους στην Hellenic αλλά και τις τράπεζες. Αν εξαιρέσει όμως κανείς την Minοan, λίγα περισσότερα έχει κάνει.

Αντιθέτως έχει αφελληνίσει τα δρομολόγια της Αδριατικής όπου χρησιμοποιεί πλοία με ιταλική σημαία η οποία διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα στο εργατικό κόστος σε σχέση με την ελληνική.
Τώρα προχωρά σε ενίσχυση των δρομολογίων του μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, με την έναρξη ενός επιπλέον τακτικού δρομολογίου.

 


ΠΗΓΗ


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Καλά κάνει ο Σουλτς και φοβάται τον Πάνο Καμμένο. Έρχεται η εξεταστική για τα υποβρύχια.

Ο επιχειρηματίας Αβατάγγελος που κατηγορείται για την υποθεση των εξοπλιστικών, είχε αποκαλύψει σε συνέντευξη  του οτι η συμφωνία για τα υποβρύχια ήταν δώρο του Σημίτη στον Σρέντερ. Χωρις αυτό το δώρο, είπε χαρακτηριστικά, η HDW θα είχε κλείσει επηρεάζοντας άμεσα τα συμφέροντα του Σρέντερ.

Όλως τυχαίως, ο Σρέντερ που έστησε την δουλειά με τον Σημίτη και την ολοκλήρωσε ο Βενιζέλος στην πλάτη του Ελληνικού λαού, είναι ο πολιτικός συνέταιρος του Σουλτς. Όλοι οι Γερμανοί εμπλεκόμενοι στις μίζες, είναι θερμοί υποστηρικτές τους. Ποικιλοτρόπως.

Γι’ αυτό και η γερμανική δικαιοσύνη έσπευσε να τους καθαρίσει μαζί με τον Ματαντό, τον «Χριστοφοράκο των υποβρυχίων» δηλαδή. Και η εδώ κυβερνηση Σαμαρά προσπάθησε να καθαρίσει τον Βενιζέλο αλλά και τον Ματαντό!
 

Όλο αυτο το πανηγύρι του αίσχους, στοίχισε δισεκατομμύρια στον Ελληνικό λαό, ειδικά με την σκανδαλώδη ενέργεια του Βενιζέλου, που προσέφερε ακόμα και ασυλία στους γερμανούς απατεωνες.

Όταν ο Πάνος Καμμένος αποκάλυψε πως ο Τσοχατζόπουλος ειναι μεσα για «τροχαία παράβαση» (σε σύγκριση με αυτά που έκανε ο Βενιζέλος), η συμμορία κινητοποιήθηκε άμεσα. Το μήνυμα Καμμένου ήταν σαφές: Σας ξέρω, θα σας λιώσω».

Προσπαθούν λοιπόν με αιχμή του δόρατος τον πολιτικό (;) κληρονόμο του Σρέντερ, να εκφοβίσουν τον Έλληνα ΥΠΕΘΑ, ώστε να τον αποθαρρύνουν.

Ξέρουν λοιπόν τι κάνουν, αφού αυτό είναι το «μυστικό». Η επερχόμενη εξεταστική δεν θα ανεχθεί κανέναν εξωδικαστικό συμβιβασμό Ματαντων και γερμανων φίλων του Σουλτς. Όπως δολίως προσπάθησε να υιοθετήσει το καθεστώς Σαμαρά, που τωρα φανερώνεται η αιτία της γοητείας που ασκούσε στον γερμανικό παράγοντα.
 

Δικαίως ανησυχείτε κύριε Σουλτς.


ΠΗΓΗ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

“Παγώνουν” το ΕΣΠΑ, για… τεχνικούς λόγους, οι Βρυξέλλες!

Σε μία πρωτοφανή κίνηση φαίνεται πως είναι αποφασισμένες να προχωρήσουν οι κοινοτικές υπηρεσίες, καθώς  σύμφωνα με πληροφορίες “προειδοποιούν” την ελληνική κυβέρνηση πως θα “παγώσουν” το ΕΣΠΑ!

Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οι κοινοτικές υπηρεσίες ενημέρωσαν ατύπως την Αθήνα ότι «παγώνει» η πρόσβαση σε περίπου 25 δισ. ευρώ, επικαλούμενες την ανάγκη εξέτασης τεχνικών λεπτομερειών στη δομή και στη συγκρότηση των νέων διαχειριστικών αρχών του Επιχειρησιακού Προγράμματος.

Πρόκειται για μία κίνηση που δεν έχει γίνει ποτέ από το 1981 μέχρι σήμερα, ωστόσο δεν συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές! Δημιουργεί,όμως, ένα επιπλέον πρόβλημα στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, από την πρώτη εβδομάδα εκλογής της νέας κυβέρνησης άρχισαν να φτάνουν αρνητικά μηνύματα τα οποία μετέδιδαν ότι οι αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες χρειάζονταν περισσότερο χρόνο για να εξετάσουν σε συστημική βάση τις οργανωτικές δομές του νέου ΕΣΠΑ. 

«Πυρήνας» των ενστάσεων είναι μια ήσσονος σημασία λεπτομέρεια.



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κάποιος να μαζέψει την γερμανική κυβέρνηση και τον Μάρτιν Σουλτς

Πιτσιρίκος

 
Ο Γερμανός πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ζήτησε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να βάλει τέλος στη συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους Ανεξάρτητους Έλληνες στην κυβέρνηση, και χαρακτήρισε «λάθος» τη συνεργασία των δυο κομμάτων. Επίσης, ο Μάρτιν Σουλτς είπε πως «σε σύγκριση με τον κ. Καμμένο, ο ελέφαντας στο κατάστημα με τις πορσελάνες μοιάζει με διπλωμάτη που ξέρει να ελίσσεται».
 

Ο Μάρτιν Σουλτς ενοχλήθηκε από τις δηλώσεις του Πάνου Καμμένου στην Bild, όπου είπε, μεταξύ άλλων, πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δηλητηριάζει τις σχέσεις των λαών της Ελλάδας και της Γερμανίας και πως «δεν έχει πάντα δίκιο να κάνει κριτική για τη διαφθορά στην Ελλάδα, γιατί αφενός έχει κι ο ίδιος εμπλακεί σε υπόθεση υπεξαίρεσης και αφετέρου, η Γερμανία δεν έχει εκδώσει τον Χριστοφοράκο».

Ο Πάνος Καμμένος δεν είπε ψέματα.

Είναι αλήθεια πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε -ο οποίος έχει πάντα το δάχτυλο σηκωμένο και το παίζει παρθένα- έχει παραδεχτεί πως είχε λάβει 100 χιλιάδες γερμανικά μάρκα από έμπορο όπλων, για λογαριασμό της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών, και αναγκάστηκε μάλιστα να παραιτηθεί από την προεδρία του κόμματος, εξαιτίας αυτής της υπόθεσης.

Αρχικά, η γερμανική κυβέρνηση δεν ήθελε τον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά δεν θέλει τον Γιάνη Βαρουφάκη, τον Πάνο Καμμένο και αύριο δεν ξέρω εγώ ποιον άλλον.
 

Αλήθεια, ποιος τους ρώτησε;

Τι είναι η γερμανική κυβέρνηση; Ο Χίτλερ;

Τι είναι αυτή η γερμανική κυβέρνηση που συμπεριφέρεται σαν τη Μαφία;

Αν ζούσε σήμερα η Ουλρίκε Μάινχοφ, δεν θα είχε κανέναν ενδοιασμό να πει στον Σόιμπλε -υποστηρικτή του πολέμου στο Ιράκ και του Γκουαντάναμο- πως είναι ένας ναζιστής, συνεχιστής των πιο μαύρων σελίδων της γερμανικής ιστορίας.

Η γερμανική κυβέρνηση φέρθηκε χυδαία στους Έλληνες τα τελευταία χρόνια, εκμεταλλευόμενη τις κυβερνήσεις γερμανοτσολιάδων που υπήρχαν στην Ελλάδα.

Και τώρα θέλει να υποδείξει στους Έλληνες ποιους πρέπει να ψηφίζουν και ποια κόμματα θα είναι στην κυβέρνηση.

Ρε δεν πάτε να μαμηθείτε; Έτσι, χωρίς περιστροφές και «διπλωματία».

Η γερμανική κυβέρνηση θα πρέπει να καταλάβει πως οι μέρες των γερμανοτσολιάδων τελείωσαν.

Ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος είναι πια παρελθόν, και, αν υπάρχει Δικαιοσύνη στην Ελλάδα, θα έχουν ένα πολύ μαύρο μέλλον.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση πρέπει να φέρει στο φως όλες τις συμφωνίες και όλες τις μίζες ανάμεσα στις γερμανικές και τις ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων.

Θέλουμε τα ονόματα των Γερμανών και των Ελλήνων πολιτικών, οι οποίοι έπαιξαν με την χώρα μας και τους πολίτες της, για να ωφεληθούν οι ίδιοι.

Και όλοι αυτοί πρέπει να πάνε στο δικαστήριο.

Αλήθεια, ο κ. Σουλτς εμπλέκεται σε υπόθεση με μίζες; Γιατί τον βλέπω πολύ ανήσυχο τώρα που ο Πάνος Καμμένος άνοιξε τους φακέλους που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα.
Έγραψα πολλές φορές πως η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην κυβέρνηση είναι η μόνη λύση που έχει σήμερα η χώρα μας, αν θέλει να σταθεί ξανά στα πόδια της.

Ακόμα κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την δυνατότητα να κάνει μόνος του κυβέρνηση -ή αν μπορεί μετά από τις επόμενες εκλογές-, είναι πολύ σημαντικό για την χώρα μας την συγκεκριμένη χρονική περίοδο να υπάρχει μια κυβέρνηση Αριστεράς-Δεξιάς, η οποία θα ενώνει μεγάλα λαϊκά στρώματα από όλους τους πολιτικούς χώρους.

Η αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης -αλλά και του Μάρτιν Σουλτς- στο συνασπισμό του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, αποδεικνύει περίτρανα πως αυτή είναι καλύτερη επιλογή για την Ελλάδα.

Η γερμανική κυβέρνηση θα ήθελε τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο και τον Θεοδωράκη, για να συνεχίσει το άθλιο παιχνίδι της σε βάρος της Ελλάδας.

Κι αν η γερμανική κυβέρνηση κάνει την δική της δουλειά, εμείς έχουμε τεράστια ευθύνη που επιτρέψαμε σε όλα αυτά τα λαμόγια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ να ξεσκίσουν τη χώρα μας και να βγαίνει σήμερα ο κάθε Σουλτς να κάνει υποδείξεις ποιο κόμμα θα είναι στην κυβέρνηση .

Αυτό πρέπει να τελειώσει για πάντα.

Η Ελλάδα είναι σε μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, και θα πρέπει όλοι μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να σηκώσουμε τόσο την χώρα, όσο και τους πολίτες που έπεσαν.

Όποια κι αν είναι η επιλογή που θα κάνει η Ελλάδα -παραμονή στο ευρώ, χρεοκοπία μέσα στην ευρωζώνη, έξοδος από την ευρωζώνη, διπλό νόμισμα, δημοψήφισμα, εκλογές ή ό,τι άλλο προκύψει-, είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να μην είναι διχασμένοι από τον διαχωρισμό Αριστεράς και Δεξιάς.

Η Δεξιά και η Αριστερά έκαναν μεγάλα λάθη στο παρελθόν, που στοίχισαν πολύ στην Ελλάδα και δεν της επέτρεψαν να γίνει μια δημοκρατική, σύγχρονη και δυνατή χώρα.

Αυτά τα λάθη δεν πρέπει να γίνουν ξανά.

Δεν είναι ώρα για έναν νέο εθνικό διχασμό. Ούτε για ένα νέο ξεπούλημα.

Τώρα έχουμε έναν πόλεμο.

Έχουμε έναν πόλεμο, για να σώσουμε την χώρα και τους εαυτούς μας.

Αν το καταφέρουμε, θα έχουμε μετά στη διάθεσή μας όλο τον χρόνο να ανακαλύψουμε ξανά όλα αυτά που μας χωρίζουν, για να μην χαθεί και η πατροπαράδοτη διχόνοια.

Αλλά πρώτα να σώσουμε τη χώρα μας.

(Με την ευκαιρία, καλώ ξανά τους Γερμανούς πολίτες να ανατρέψουν την κυβέρνησή τους, η οποία διακατέχεται από έντονο και επικίνδυνο εθνικισμό. Φίλοι Γερμανοί, ανατρέψτε την κυβέρνηση Μέρκελ γιατί θα την πληρώσετε πολύ άσχημα αυτή την κυβέρνηση. Θα την πληρώσετε εσείς, αντί για την Μέρκελ και τον Σόιμπλε. Κι όπως οι Έλληνες δεν είναι αθώοι για τους Σαμαράδες και τους Βενιζέλους που ψήφιζαν, ούτε εσείς είστε αθώοι για την Μέρκελ και τον Σόιμπλε. Εγώ, πάντως, σας προειδοποίησα.)



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ένας στους τρεις δίνει «φακελάκι». Το «τιμολόγιο» ανά επέμβαση

Ένας στους τρεις Έλληνες δίνει «φακελάκι» για περίθαλψη σε δημόσια νοσοκομεία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του «Έθνους».

Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από έρευνα για το «φακελάκι» στην Υγεία η οποία διεξήχθη σε 2.741 Έλληνες από διάφορες περιοχές της χώρας, το «τιμολόγιο» ανά επέμβαση έχει ως εξής:
  • Σπονδυλοδεσία: 1.000 ευρώ
  • Επέμβαση προστάτη: από 1.000 ευρώ
  • Χειρουργική αντιμετώπιση κατάγματος: 1.000 ευρώ
  • Καρδιοχειρουργική επέμβαση: από 5.000 ευρώ
  • Κολονοσκόπηση: από 200 ευρώ.
  • Επέμβαση χολής: 350 ευρώ
  • Καισαρική τομή: 500-1.000 ευρώ
  • Φυσιολογικός τοκετός: 200-2.000 ευρώ
  • Οφθαλμολογική επέμβαση (ανά μάτι): 200-500 ευρώ
  • Αφαίρεση γαλακτοκήλης μαστού: από 500 ευρώ
  • Ορθοπεδική επέμβαση: 1.750 ευρώ
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, το 13,5% πλήρωσαν «φακελάκι» σε ιδιωτική κλινική, το 19% δεν πήραν απόδειξη από ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο, το 32,4% πλήρωσαν «φακελάκι» σε δημόσιο νοσοκομείο και το 36% δεν πήραν απόδειξη από ελεύθερο επαγγελματία γιατρό ή οδοντίατρο.

Η παραοικονομία στον χώρο της Υγείας ετησίως ανέρχεται στα 1,5 δισ. ευρώ, οι χαμένοι φόροι στην Υγεία (ετησίως) φτάνουν τα 500 εκατ.. Στα 1.222 ευρώ βρίσκονται οι κατά κεφαλήν πληρωμές για υπηρεσίες Υγείας στον ιδιωτικό τομέα (για όσους χρειάστηκαν) και στα 418 ευρώ οι κατά κεφαλήν πληρωμές για υπηρεσίες Υγείας στον ιδιωτικό τομέα χωρίς αποδείξεις.

Στα 500 ευρώ είναι οι κατά κεφαλήν πληρωμές για υπηρεσίες Υγείας στον δημόσιο τομέα, ενώ στα 276 ευρώ οι κατά κεφαλήν πληρωμές για υπηρεσίες Υγείας στον δημόσιο τομέα χωρίς αποδείξεις.
Το 55,2% των χρημάτων που πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους σε δημόσια μονάδα Υγείας δεν συνοδεύεται από απόδειξη.

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πόσο νομίζετε αντέχουν οι γυναίκες χωρίς σεξ

Άντρες και γυναίκες έχουν διαφορετικές αντοχές σε ό,τι αφορά θέματα που έχουν να κάνουν με τη σεξουαλική επαφή. Η συχνότητα αυτής είναι ένα ένα από αυτά και μεγάλη έρευνα γερμανικού περιοδικού που μας ενημερώνει  στο πόσο καιρό αντέχει μια γυναίκα χωρίς να έχει σεξουαλική επαφή.

Τα αποτελέσματα έρευνας, λοιπόν, που έκανε σε δείγμα 1.000 γυναικών ηλικίας από 29 έως 39 ετών το γερμανικό περιοδικό «Petra» είναι τα εξής:

-Σύμφωνα με την έρευνα, το 58% των γυναικών δεν αντέχει στην ιδέα ότι μπορεί να ζήσει χωρίς τακτικό σεξ. Μπορεί να είναι η πλειοψηφία, αλλά αυτό δείχνει ότι υπάρχει ένα 42% που είναι διατεθειμένες να απέχουν από το σεξ για αρκετό καιρό, αν αυτό νιώθουν ότι είναι καλύτερο για εκείνες.

-Το 33% σχεδόν των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι το μεγαλύτερο διάστημα που πέρασε χωρίς να κάνει σεξ ήταν πάνω από 2 χρόνια!

-Το 41% απάντησε ότι η αποχή από το σεξ έχει φτάσει μέχρι και ένα χρόνο

-Το 27% απάντησε ότι έχει μείνει χωρίς σεξουαλική επαφή μέχρι και έξι μήνες.

Σύμφωνα με την έρευνα, μετά από τρεις μήνες αποχής από το σεξ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι έχει ανήσυχη και ενίοτε εριστική συμπεριφορά, ενώ μετά από περίοδο 6 μηνών εμφανίζει έντονο άγχος.

Η έρευνα επικεντρώθηκε στην σεξουαλική επαφή και δεν έλαβε υπόψιν της την αυτοϊκανοποίηση που μπορεί να μειώσει το στρες από την αποχή σεξουαλικής επαφής.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Φορολογικά έσοδα: «Τρόποι υπάρχουν απλοί και οικονομικοί, θέληση;»

Θάνος Ασημάκης

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κάνουν, ευτυχώς, τις τελευταίες μέρες μια στροφή προς ρεαλιστικές προτάσεις διακυβέρνησης. Βέβαια είναι ακόμη στην προσπάθεια, στην προσπάθεια να συγχρονιστούν τα μέλη της κυβέρνησης μεταξύ τους, αν και μετά από 50 σχεδόν ημέρες θα έπρεπε να έχουν εφαρμόσει, τουλάχιστον το μισό από το πρόγραμμα των πρώτων 100 ημερών που είχαν έτοιμο! Κατέθεσαν τελικά το νόμο των 100 δόσεων για διαβούλευση με το κοινό, το οποίο σε γενικές γραμμές είναι μία βελτιωμένη πρόταση του νόμου της ΝΔ. Ευτυχώς, επικράτησε η λογική και δεν θα υπάρξει κούρεμα χρεών, αλλά μόνο των προστίμων και των προσαυξήσεων, γιατί αλλιώς θα είχαμε καταιγισμό ενστάσεων από όλους τους νομοταγείς πολίτες που πληρώνουν κανονικά τους φόρους τους.
 
Επόμενη κίνηση, οι μεταρρυθμίσεις που κατέθεσαν στο Eurogroup της Δευτέρας. Πολύ καλές, αλλά δεν διαφέρουν από τις αντίστοιχες εξαγγελίες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Πρέπει όμως να δείξουν πυγμή για την εφαρμογή τους και να βρουν συμμάχους (αν και δύσκολο , γιατί οι τωρινοί κυβερνώντες έβαζαν εμπόδια στις ίδιες μεταρρυθμίσεις των κυβερνήσεων των τελευταίων 5 ετών).
  
Υπάρχει και μία πρωτοτυπία. Οι προτάσεις Βαρουφάκη για πολίτες φοροελεγκτές, συνδεδεμένους με κάμερες και μικρόφωνα, με δίμηνες συμβάσεις. Επιπλέον, κίνητρα με κληρώσεις δώρων, για όσους μαζεύουν αποδείξεις. Καλή προσπάθεια, απαραίτητη και  πρωτοποριακή σε δύσκολες στιγμές (όπως και παλαιότερα η επιβολή φόρου για της πισίνες που ανακαλύφθηκαν μέσω Google earth!!!).
   
Αλήθεια όμως, γιατί πρέπει να δίνουμε δώρα; Έτσι θα αποκτήσουμε φορολογική συνείδηση; Όταν προσφέρεις δώρα αποκτάς νοοτροπία συναλλαγής. Όπως στα παιδάκια που τους δίνεις καραμέλα όταν μαζεύουν τα πράγματά τους και μετά από μια-δυο φορές, θέλουν σοκολάτα, μετά παγωτό, μετά κινητό και θέλουν θέλουν… και οι απαιτήσεις αυξάνονται.
  
Όχι δεν είναι σωστό. Κατ’ εμέ όλοι πρέπει να πληρώνουν φόρους. Με μηδέν αφορολόγητο. Πρέπει να συμβάλουν όλοι στα έσοδα του κράτους,  ανάλογα με τη φοροδοτική τους ικανότητα. Για παράδειγμα. Για τα πρώτα 6.000€ ατομικά να υπάρχει μία πρώτη κλίμακα με φορολογικό συντελεστή 0.5% ώς 1%. Δηλαδή να αντιστοιχεί φόρος εισοδήματος ως  60€ το χρόνο. Για ποσό από 6.000€ ώς 12.000€ ατομικά, συντελεστής 10%. Οπότε, φορολογούμενος με 12.000€ εισόδημα θα πληρώσει 660€ φόρο. Για εισοδήματα ώς  20.000€ ατομικά 20%. Οπότε φόρος 2.660€. Για μεγαλύτερα ένας υψηλότερος συντελεστής. Στα οικογενειακά εισοδήματα θα έπρεπε η πρώτη κλίμακα να είναι ας πούμε περίπου τα 12.000€ με 1%, η δεύτερη τα 12.000€-20.000€ με συντελεστή 10% και ούτω καθεξής. Παράλληλα, θα πρέπει να τίθεται ένας ελάχιστος στόχος εσόδων και αντίστοιχα να κυμαίνονται οι φορολογικοί συντελεστές. Εάν επιτυγχάνονται, μπορούμε να μειώσουμε τους συντελεστές σε όλους, ή να δημιουργηθεί αποθεματικό με σκοπό κοινωνικές πολιτικές σε ευπαθείς ομάδες, αλληλεγγύης γενεών και δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές.
  
Για να πετύχει αυτό όμως πρέπει να σταματήσει η φοροδιαφυγή.  Γιατί να πάμε σε πρόσκαιρα μέτρα με μεγάλο κόστος, εκπαίδευσης και υλικών (κάμερες, μικρόφωνα); Συνήθως οι πιο αποδοτικές λύσεις είναι οι πιο απλές. Ορίζουμε λοιπόν ότι κάθε φορολογούμενος για να ωφελείται αυτών των φορολογικών συντελεστών πρέπει να αιτιολογήσει όλα του τα εισοδήματα με αποδεικτικά στοιχεία. Για παράδειγμα, εισόδημα 10.000€, αποδείξεις σουπερμάρκετ 3.000€, αποδείξεις ΔΕΚΟ 2.000€, πληρωμή δανείων 2.000€, αποδείξεις γιατρών 500€, εστιατόρια-καφέ 1.000€, αποταμίευση 1.500€ (με βεβαίωση από την τράπεζα). Εάν δεν αποδείξει μέρος του εισοδήματος του, τότε θα πρέπει να φορολογείται το αναπόδεικτο μέρος με υψηλό φορολογικό συντελεστή πχ. 30%. Οπότε εάν για εισόδημα 10.000€ έπρεπε να πληρώσει 460€ φόρο, εάν προσκόμιζε όλα τα δικαιολογητικά σε περίπτωση που δεν δικαιολογήσει 500€ θα πρέπει να πληρώσει πρόσθετο φόρο 150€ άρα συνολικό 610€ (Θα μπορούσε να υπάρχει και ένα περιθώριο λάθους, χωρίς πρόσθετο φόρο, πχ να χάσει-ξεχάσει 200-300€  αποδείξεων). Έτσι όλοι θα ζητούν τις αποδείξεις, και χωρίς κόστος για ένα κράτος που δεν έχει περιθώριο για άλλα περιττά έξοδα, θα συγκεντρωθούν έσοδα. (Το παράδειγμα για να γίνει πιο ακριβές θα έπρεπε να έχω στη διάθεσή μου στατιστικά στοιχεία από τον κρατικό προϋπολογισμό). Στο χέρι βέβαια της φορολογικής διοίκησης είναι η εισπραξιμότητα των φόρων και στης κυβέρνησης η διαφανής και ανταποδοτική αξιοποίηση των εσόδων, ώστε οι πολίτες να μην νιώθουν ότι τα χρήματά τους πηγαίνουν χαμένα.
  
Άρα τρόποι υπάρχουν απλοί και οικονομικοί, θέληση είναι το θέμα εάν υπάρχει. Να μην υπερτερεί το κομματικό αλλά και προσωπικό συμφέρον των κυβερνόντων έναντι του κοινού καλού.

* Ο Θάνος Ασημάκης είναι απόφοιτος Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου και στέλεχος του πολιτικού σχηματισμού «Το Κίνημα»


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η νέα κυβέρνηση και τα «κοινά»: Τι θα κάνει με την ηλεκτρική ενέργεια

Γιώργος Κολέμπας* 

Το ερώτημα για το αν έχει κάνει «κωλοτούμπα» η νέα κυβέρνησηθα απαντηθεί και από το τι θα κάνει σε σχέση με την ενέργεια. Θα προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις ισχύος και δικτύων; Θα συνεχίσει η ΔΕΗ να παράγει τη πιο βρώμικη κιλοβατώρα της Ευρώπης; Η ΔΕΗ θέλει να μας επιβαρύνει με 1,4 δισ. για να φτιάξει εργοστάσιο τέρας που θα καίει 1.000 τόνους κάρβουνο την ώρα. Πίσω απ΄τη βρώμικη επένδυση μια γερμανική τράπεζα. Σε λίγες μέρες ο Υπουργός Π. Λαφαζάνης θα αποφασίσει αν θα δώσει την άδεια. Θα τη δώσει;
 
Το ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας, ως κοινωνικού-συλλογικού αγαθού

Ο εφοδιασμός του πληθυσμού σε ηλεκτρική ενέργεια έχει να κάνει σε ένα μεγάλο βαθμό με την εξασφάλιση ενός κοινωνικού -συλλογικού αγαθού. Γιατί ναι μεν υπάρχουν σήμερα τεχνολογικές δυνατότητες παραγωγής της σε ατομικό ή επίπεδο νοικοκυριού, όμως η επένδυση σε τέτοια συστήματα είναι αρκετά υψηλή ακόμα. Το γεγονός αυτό δεν δίνει τη δυνατότητα, ιδίως σε νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα, να ανεξαρτοποιηθούν σε σχέση με τον εφοδιασμό σε ηλεκτρική ενέργεια, πράγμα το οποίο μπορεί να συμβαίνει με τις άλλες μορφές ενέργειας. Και επειδή ο εφοδιασμός στηρίζεται στα δίκτυα διανομής(ΥΤ,ΜΤ,ΧΤ), η ηλεκτρική ενέργεια έχει τα χαρακτηριστικά περισσότερο ενός συλλογικού-κοινωνικού αγαθού (το κοινωνικό γιατί αφορά στις νεωτεριστικές κοινωνίες και δεν είναι ένα φυσικό αγαθό, όπως π.χ. το νερό), παρά ενός αγαθού που ο κάθε καταναλωτής του μπορεί να εξασφαλίσει άμεσα και καθημερινά από την αγορά.

Με αυτή την έννοια και σαν καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας-και όχι μόνο σαν πολίτες-θα πρέπει να μας απασχολεί το θέμα της παραγωγής, της διανομής και της κατανάλωσής της, σαν να πρόκειται για ένα συλλογικό αγαθό, που μας αφορά όλους. Αν π.χ. παράγεται με τρόπο που μολύνει τον αέρα ή τα νερά ή γενικότερα το περιβάλλον, αυτό μας αφορά όλους, γιατί τις συνέπειες όλοι θα τις υποστούμε. Αν το δίκτυο διανομής μιας εταιρείας (π.χ. ΔΕΗ) στήνεται σε δημόσια ή δημοτική γη και δρόμους αυτό αφορά όλους τους πολίτες ή δημότες. Αν αυξάνεται η τιμή του ρεύματος επίσης μας αφορά όλους και ιδίως αυτούς που δεν μπορούν να πληρώσουν την αύξηση, αφού και να αλλάξουν πάροχο, όπως δείχνει και η διεθνής εμπειρία, δε θα το καταφέρουν. Βλέπουμε επίσης  πως χρησιμοποιεί τους λογαριασμούς όχι μόνο της ΔΕΗ, αλλά και των άλλων παρόχων η κάθε κυβέρνηση. Για να εισπράττονται οφειλές και προς τρίτους (π.χ. ΕΡΤ)και προς το ίδιο το κράτος( π.χ. ο φόρος κατοικίας, το λεγόμενο χαράτσι μέχρι πέρσι). Το κεντρικό δίκτυο διανομής και η διαχείρισή του από εταιρείες και όχι από την κοινωνία, μετατρέπει αυτό το συλλογικό-κοινωνικό αγαθό στο να καταναλώνεται μόνο ατομικά, μέσω των ιδιοκτητών των συνδέσεων και της πληρωμής των λογαριασμών. Η μη δυνατότητα πληρωμής του λογαριασμού από κάποια μέλη της κοινωνίας όμως δεν θα πρέπει να οδηγεί και στη μη δυνατότητα χρήσης του από αυτά(διακοπή της σύνδεσης). Γιατί τότε χάνεται ο κοινωνικός-συλλογικός του χαρακτήρας και άρα σπάει και η συναίνεση στο γενικότερο «κοινωνικό συμβόλαιο».

Η απαιτούμενη νέα πολιτική για τον ενεργειακό εφοδιασμό

Το ζήτημα της ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα αντιμετωπίζονταν τα τελευταία χρόνια υπό το πρίσμα της πολιτικής των "μνημονίων". Ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, ιδιώτες πάροχοι ισχύος, πώληση όχι μόνο θερμοηλεκτρικών εργοστασίων σε ιδιώτες κεφαλαιούχους, αλλά και τμημάτων των δικτύων κ.λπ.
Επειδή η νέα κυβέρνηση έχει πάρει θέση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της παραγωγής και των δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι η ευκαιρία για τη διατύπωση του γενικότερου αιτήματος, όσον αφορά στην παραγωγή, την διανομή και την κατανάλωση της ενέργειας. Του αιτήματος για ένταξη του ενεργειακού εφοδιασμού εκεί που ανήκει, δηλαδή στα «κοινά».Αυτό μπορεί να γίνει σήμερα με την ουσιαστική κοινωνικοποίηση-δημοτικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας.
Και αυτό να γίνει με αιχμή τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας(ΑΠΕ).

Η πρόταση θα μπορούσε να πάρει τη μορφή: επιδίωξη ενεργειακής αυτοδυναμίας μέσω ενεργειακού εφοδιασμού από δημοτικές-διαδημοτικές επιχειρήσεις, που παράγουν ηλεκ. ενέργεια από ΑΠΕ, αγοράζουν από τον διαχειριστή του Δικτύου ΥΤ το ποσοστό της που ακόμα δεν παράγουν οι ίδιες, κατέχουν τα τοπικά δίκτυα ΜΤ-ΧΤ και διαχειρίζονται τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας στους τελικούς καταναλωτές της περιοχή τους. Και όλα αυτά να συνδέονται με καμπάνιες εξοικονόμησης ενέργειας από τη μεριά τους. Αυτή όμως η στροφή απαιτεί και αλλαγή στο νομικό πλαίσιο της μέχρι τώρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που στηρίζεται στον πρόσφατο σχετικά «Καλλικράτη».

Ταυτόχρονα θα μπορούσε να προτείνεται και προς τους πολίτες-δημότες:

Όσοι μπορούν οικονομικά(αφού αποσύρουν τις πιθανές οικονομίες από τις τράπεζες) να εγκαθιστούν φ/β συστήματα στις στέγες και ταράτσες των σπιτιών, στις στέγες των αγροτικών υπόστεγων και αποθηκών, σε μη παραγωγική γη. Να εγκαθιστούν μικρές ανεμογεννήτριες σε ευνοϊκά σημεία μη παραγωγικής γης. Να δημιουργούν μη κερδοσκοπικές εταιρείες και συνεταιρισμούς, εταιρείες λαϊκής βάσης( π.χ. ετερόρρυθμες) κ.λπ. για την παραγωγή ενέργειας από μικρές εγκαταστάσεις ΑΠΕ και διάθεσή της στα τοπικά δημοτικά δίκτυα.

Αυτό θα αποτελούσε μια κοινωνικοποίηση της παραγωγής της ενέργειας και θα οδηγούσε στην ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών, των αγροτών, των μικρών επιχειρήσεων(με εφαρμογές στα κτίριά τους)και στη συνέχεια και στην ενεργειακή αυτονομία των δήμων και των περιοχών καθώς και σε φθηνότερους λογαριασμούς για όσους δημότες δεν μπορούν να προχωρήσουν σε δικές τους εφαρμογές.

Αν η νέα ελληνική κυβέρνηση αποφάσιζε ή πιεζόταν να αποφασίσει-τι κάνουν π.χ. οι οικολόγοι που συμμετέχουν στην κυβέρνηση- να ακολουθήσει αυτό το δρόμο «απελευθέρωσης», δηλαδή της κοινωνικοποίησης της ενέργειας τα επόμενα χρόνια, τότε η ΔΕΗ αναγκαστικά θα προχωρούσε και αυτή σε αποκεντρωμένες εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής, καθώς και στο κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων της.

Περισσότερα στο: http://www.topikopoiisi.com/theta941sigmaepsiloniotasigmaf/41
Και στο: http://www.topikopoiisi.com/902rhothetarhoalpha/to-eh


* Ο Γιώργος Κολέμπας είναι καθηγητής, βιοκαλλιεργητής και συγγραφέας



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ραφαέλε Καντονέ, ο «αδιάφθορος» στη μάχη κατά της διαφθοράς στην Ιταλία

Είναι ο «τσάρος» για την καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ιταλία. Ο 51χρονος Ραφαέλε Καντονέ, διορίσθηκε στα τέλη του περασμένου έτους ως επικεφαλής της Εθνικής Αρχής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς κι έκτοτε εργάζεται σκληρά για να κερδίσει αυτό το στοίχημα. Το ίδιο δύσκολο στοίχημα που δίνει και ο δικός μας, Παναγιώτης Νικολούδης - ο «αδιάφθορος» που κυνηγά τη φοροδιαφυγή, τη διαφθορά και τον παράνομο πλουτισμό. Της Σοφίας Δέδε.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ιταλία αντιστοιχούν μόλις στο 1,4% του ΑΕΠ, λιγότερο από το μισό του μέσου όρου της ΕΕ. Και μία από τις βασικές αιτίες αυτής της επενδυτικής...ανομβρίας θεωρείται η εκτεταμμένη διαφθορά. Η οικονομική κρίση έφερε στην επιφάνεια όλες τις διαρθωτικές αδυναμίες των οικονομιών του ευρωπαϊκού Νότου, αναμοχλεύοντας και τα γνωστά στερεότυπα: Οι τίμιοι και εργατικοί «Βόρειοι»- Γερμανοί, Σκανδιναβοί και Ολλανδοί- που καλούνται να πληρώσουν για να στηρίξουν τους τεμπέληδες και ανέντιμους «Νότιους» της Μεσογείου- Ισπανούς, Ελληνες και Ιταλούς.

Ο Ραφαέλε Καντονέ καλείται να φέρει εις πέρας ένα Τιτάνιο έργο , με τη βοήθεια 300 υπαλλήλων. Σύμφωνα με το Reuters, άρχισε ήδη να «ξεσκονίζει» ύποπτες επιχειρηματικές συμφωνίες που συνδέονται με την Εκθεση του Μιλάνου. Εχει ξεκινήσει έρευνες για το τεράστιο τεχνικό έργο της κατασκευής αντιπλημμυρικού φράγματος στη Βενετία που οδήγησε σε παραίτηση τον δήμαρχο της πόλης το περασμένο καλοκαίρι. Και τον περασμένο Δεκέμβριο η οικονομική αστυνομία της Ρώμης διέλυσε το «άντρο της διαφθοράς» στο συμβούλιο της πρωτεύουσας, όπου είχε παρεισφρύσει το οργανωμένο έγκλημα.

Η μαφία, ιδιαίτερα στη Σικελία, φαίνεται να έχει...οπισθοχωρήσει μπροστά στην επέλαση του Καντονέ και του επιτελείου του. Και παρά τις συνήθεις πολιτικές και γραφειοκρατικές «τρικλοποδιές» που επιχειρούν να του βάλουν, ο επικεφαλής της Εθνικής Αρχής για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς στην Ιταλία έχει εξασφαλισμένη την ισχυρή υποστήριξη του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι. Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι αν αποτύχει, η Ιταλία θα οπισθοδρομήσει μια δεκαετία πίσω και οι κλυδωνισμοί στην ευρωζώνη θα ενταθούν, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες ανάκαμψης των οικονονομικά ασθενέστερων και διευρύνοντας το χάσμα μεταξύ Βορρά και Νότου.



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νεκρός βρέθηκε ο Βαγγέλης Γιακουμάκης στα Γιάννενα

Πτώμα άνδρα βρέθηκε σε προχωρημένη σήψη στα Γιάννενα, στη λίμνη Παμβώτιδα. Όπως επιβεβαιώθηκε, πρόκειται για τον Βαγγέλη Γιακουμάκη.

Αναλυτικότερα, στις 7.40 το κέντρο της Άμεσης Δράσης δέχτηκε κλήση από ζευγάρι κατοίκων των Ιωαννίνων που ενημέρωσε ότι έχει βρει πτώμα σε αγροτική περιοχή κοντά στη Γαλακτομική Σχολή Ιωαννίνων, όπου σπούδαζε ο νεαρός. Στη συνέχεια κλήθηκαν συγγενείς προς αναγνώριση του πτώματος. Tο πτώμα αναγνώρισε ο θείος του παιδιού.

Το ζευγάρι, το οποίο είχε βγει για βόλτα, δεν ήταν σίγουρο αρχικά ότι επρόκειτο για πτώμα. Αμέσως σήμανε συναγερμός, άνδρες της αστυνομίας έφτασαν στο σημείο και βρήκαν πτώμα σε προχωρημένη σήψη, ενώ στο σημείο έφτασε ιατροδικαστής. Σύμφωνα με πληροφορίες, κοντά στο πτώμα βρέθηκε μαχαίρι.

Υπενθυμίζεται ότι ο φοιτητής από το Ρέθυμνο είχε εξαφανιστεί από τη Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων το μεσημέρι της Παρασκευής, 6 Φεβρουαρίου.

Όπως έγινε γνωστό, το πτώμα βρέθηκε 800 μέτρα από τη σχολή.



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Φοροδιαφυγή: Μην κρατάτε δεμένα τα χέρια

Η παρέμβαση γίνεται στην παρούσα χρονική στιγμή γιατί ενώ δεν υπάρχουν λόγοι να αμφισβητούνται οι προθέσεις της κυβέρνησης για ουσιαστική και αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, από την άλλη πλευρά δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και να πιστεύουμε ότι τα προβλήματα θα λυθούν με την προσδοκία ενός καλύτερου μέλλοντος ή του μαγικού αριστερού χεριού. Καθώς η πίστη βοηθάει μόνο τη μοιρολατρική και μεσσιανική σχέση με τα πολιτικά τεκταινόμενα και η προσδοκία για μια καλύτερη κατάσταση είναι ένα ευχολόγιο, η αυστηρή επισήμανση για πολιτικές που εφαρμόσθηκαν εν ονόματι της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, αλλά ουδόλως επέτυχαν (κρινόμενες εκ του αποτελέσματος), είναι αναγκαία και επιβεβλημένη.

Αναφέρομαι σε δύο αμιγώς φορολογικά θέματα. Τα πρώτο είναι η εφαρμογή της παραγράφου 25 του άρθρου 72 του νόμου 4172/2013 (μνημονιακού νόμου για να μη ξεχνιόμαστε), όπως αυτή προστέθηκε με την παράγραφο 11 του άρθρου 26 του Ν. 4223/2013 όπου ορίζεται ότι: «Από την έναρξη ισχύος του ν. 4172/2013 παύουν να ισχύουν οι διατάξεις του ν. 2238/1994 (Α’ 151), συμπεριλαμβανομένων και όλων των κανονιστικών πράξεων και εγκυκλίων που έχουν εκδοθεί κατ’ εξουσιοδότηση αυτού του νόμου». Ποιος είναι ο Ν. 4172/2013; Είναι ο ισχύον και πολλά υποσχόμενος για θετικές αλλαγές και τα απτά αποτελέσματα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων. Τι κατήργησε η παράγραφος 25 του άρθρου 72; Κατήργησε το άρθρο 66 του Ν. 2238/1994 όπου αναφέρονταν στον έλεγχο και στη βεβαίωση του φόρου. Σε αυτό το άρθρο υπήρχε η πρόβλεψη επανελέγχου από τον προϊστάμενο της εφορίας ή τον οικονομικό επιθεωρητή στον φορολογούμενο εφόσον υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες για απόκρυψη φορολογητέας ύλης μέσα από την ύπαρξη επίσημων ή ανεπίσημων βιβλίων, στοιχείων ή εγγράφων. Με αυτή τη δυνατότητα η φορολογική αρχή μπορούσε να ανασύρει από το αρχείο υποθέσεις που είχαν περαιωθεί, αλλά είχαν προκύψει νέα στοιχεία, όπως και είχε τη δυνατότητα να ελέγξει τους εφοριακούς που είχαν διενεργήσει τον αρχικό έλεγχο. Η «πυροσβεστικού χαρακτήρα» εκ των υστέρων παρέμβαση με εγκύκλιο το 2014 όπου συμπλήρωνε τις διατάξεις των άρθρων 23 και 25 του Ν. 4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας, επίσης μνημονιακός νόμος), έδινε τη δυνατότητα επανελέγχου σε ήδη ηλεγμένο ή περαιωμένο φορολογικό έτος στους προϊσταμένους των ελεγκτικών υπηρεσιών εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία. Παρόλα αυτά απουσιάζει η έννοια του γενικού επανελέγχου, οπότε ελέγχεται τόσο η επιχείρηση ή ο επιτηδευματίας όσο και ο εφοριακός ελεγκτής (όπως προβλεπόταν στο Ν. 2238/1994), με αποτέλεσμα παραμένουν στο απυρόβλητο οι εμπλεκόμενοι φοροελεγκτές, καθώς η επιχείρηση ή ο επιτηδευματίας που επανελέγχεται μπορεί να ισχυρισθεί ότι εφόσον κατά τον αρχικό έλεγχο ήταν όλα καλώς καμωμένα, ποιος είναι ο λόγος του επανελέγχου, αφήνοντας στην ησυχία του τον φοροελεγκτή;

Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 55 του Ν. 4174/2013. Στην περίπτωση γγ’ αναφορικά με την έκδοση εικονικών φορολογικών στοιχείων προβλέπεται ότι το πρόστιμο στον λήπτη του εικονικού στοιχείου είναι ίσο με το 15% της αξίας του στοιχείου, εφόσον η λήψη του δεν είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του φόρου εισοδήματος. Με σχετική εγκύκλιο το 2013 διευκρινίστηκε (κάτι που αναφερόταν ρητά στην περίπτωση β’ της παραγράφου 2 του άρθρου 55) ότι εφόσον ο λήπτης έχει εξοφλήσει μέσω πιστωτικού ιδρύματος ή αξιογράφων πλήρως την αξία του τιμολογίου ή τον αναλογούντα ΦΠΑ στον εκδότη του φορολογικού (εικονικού) στοιχείου (ουσιαστικά ο λήπτης συμψηφίζει την αξία του ΦΠΑ με τις αγορές-πωλήσεις που δηλώνει, δεν πληρώνει το ποσό, ενώ εκείνος που θεωρητικά οφείλει ΦΠΑ για την εικονική συναλλαγή είναι ο εικονικός εκδότης) και καταθέσει στην εφορία σχετικά παραστατικά με αναφορά στο εικονικό στοιχείο, τότε τεκμαίρεται ότι τελούσε σε καλή πίστη και δεν του επιβάλλεται πρόστιμο. Με άλλα λόγια, η νομοθετική ρύθμιση του 2013 κάνει δεκτή την άποψη ότι ο λήπτης του εικονικού στοιχείου πλανάται εφόσον προκύπτει ότι πλήρωσε την αξία της εικονικής συναλλαγής. Ποιον όμως πλήρωσε; Τον εκδότη που θεωρείται απατεώνας. Ποιος διασφαλίζει ότι ο απατεώνας δεν επέστρεψε μέσω άλλης οδού (εκτός τραπεζικού συστήματος) τα χρήματα που πλήρωσε ο λήπτης; Επειδή ο λήπτης πληρώνει στο Δημόσιο τον αναλογούντα ΦΠΑ της εικονικής συναλλαγής, σημαίνει ότι μπορεί και λαμβάνει άφεση αμαρτιών; Εκτός και εάν η φορολογική αρχή εκδίδει συγχωροχάρτια!

Κάπως έτσι -μετά πολλών άλλων- οι προηγούμενοι καταπολεμούσαν τη φοροδιαφυγή. Για γέλια ή για κλάματα, η ουσία είναι ότι οι σημερινοί δεν μπορούν έχοντας δεμένα χέρια από τέτοιας μορφής νομοθετικές διατάξεις να φέρουν καθοριστικό χτύπημα στη φοροδιαφυγή. Απαιτούνται άμεσες αλλαγές στους νόμους.

• Ο Γιάννης Μάρκοβιτς είναι απόφοιτος του Ανατόλια College, πτυχιούχος Οικονομικών.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έτσι σχεδίαζαν το ξεπούλημα 14 αεροδρομίων..Την εθνική προδοσία την βάφτιζαν επιτυχία.. έρευνα & διάσωση με Γερμανό ιδιοκτήτη…

Διαβάστε προσεκτικά τι έγραφαν λίγους μήνες πριν, τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης Σαμαροβενιζέλων στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο .. για να καλύψουν, να ωραιοποιήσουν άλλο ένα ξεπούλημα, άλλο ένα έγκλημα κατά του δημοσίου αλλά κυρίως κατά του εθνικού συμφέροντος της χώρας μας…

Του Μπάμπη Παπασπύρου
 
«Προσφορά-έκπληξη ύψους 1,4 δισ. ευρώ έλαβε το ΤΑΙΠΕΔ , τον Νοε. 2014, από την ελληνογερμανική κοινοπραξία Fraport- Slentel, στον διαγωνισμό για την παραχώρηση των 14 αεροδρομίων.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι άλλοι δύο υποψήφιοι, δηλαδή η κοινοπραξία της γαλλικής Vinci - μαζί με την Ακτωρ Παραχωρήσεις, και της ΜΕΤΚΑ- Corporation America κατέβαλαν προσφορές μεταξύ 800 εκ. ευρώ και 960 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 30% κάτω από αυτήν της Fraport- Slentel.
Σαν αποτέλεσμα, το συγκεκριμένο σχήμα έχει σαφές προβάδισμα έναντι των άλλων δύο υποψηφίων στη διεκδίκηση της 40ετούς παραχώρησης των 14 αεροδρομίων, και στο ΤΑΙΠΕΔ… έχουν ανοίξει σαμπάνιες, αφού η προσφορά ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.«
 
Ας δούμε όμως για ποιά αεροδρόμια μιλάγανε…ποια ήταν τα προς πώληση αεροδρόμια..
Η πρώτη ομάδα αποτελείται από τους αερολιμένες Θεσσαλονίκης, Χανίων, Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς,Ακτίου και Καβάλας. Στη δεύτερη ομάδα έχουν ενταχθεί οι αερολιμένες Ρόδου, Κω, Σκιάθου, Μυκόνου, Σαντορίνης, Σάμου και Μυτιλήνης(τα τονισμένα αεροδρόμια έχουν, όπως είναι γνωστό σε όλους, και στρατιωτικό ενδιαφέρον)
 
Διαβάστε μια ανάλυση-ΥΠΌΜΝΗΜΑ της ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ, του πλέον αρμόδιου φορέα..
 
Σε μια νησιωτική χώρα σαν την Ελλάδα, όπου το 80% περίπου της τουριστικής κίνησης διακινείται αεροπορικά και το 20% περίπου του ΑΕΠ προέρχεται από τον τουρισμό, είναι καθοριστικός ο ρόλος των αερομεταφορών στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Επιπρόσθετα η γεωπολιτική θέση της χώρας, οι εξελίξεις στα βόρεια, στα ανατολικά, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και των Βαλκανίων, καθώς και τα τεράστια συμφέροντα που αντιπαρατίθενται στο Αιγαίο (υδρογονάνθρακες, ΑΟΖ κλπ), υπογραμμίζουν ακόμη περισσότερο το ρόλο των ελληνικών κρατικών αεροδρομίων στα θέματα της εθνικής κυριαρχίας και άμυνας.
Κυρίαρχο μοχλό ανάπτυξης των αερομεταφορών αποτελεί η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Η ΥΠΑ είναι αμιγώς Δημόσια Υπηρεσία, υπάγεται στο Υπουργείο Μεταφορών & Επικοινωνιών, λειτουργεί με το ν. 714/70, έχει δικό της Οργανισμό (Π.Δ 56/89) και διοικείται από έναν Διοικητή και δύο Υποδιοικητές. Αποτελείται από την Κεντρική Υπηρεσία, σαν επιτελείο, και τα Αεροδρόμια-Ραδιοβοηθήματα – Τεχνικές υπηρεσίες – Έλεγχο Εναέριας Κυκλοφορίας, σαν περιφερειακές μονάδες. Η ΥΠΑ εποπτεύει όλο το φάσμα των αερομεταφορών και εκφράζει την ελληνική πολιτική στο διεθνές αεροπορικό γίγνεσθαι. 
 
ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
 
Τα αεροδρόμια αποτελούν την αιχμή του δόρατος των αερομεταφορών και καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης τους. Ο πολυσύνθετος ρόλος τους μπορεί να καταγραφεί στους παρακάτω τομείς και όχι μόνο βέβαια :
 
Κοινωνικός : Τα κρατικά αεροδρόμια, δίνουν στους κατοίκους της περιφέρειας και κύρια της νησιωτικής χώρας, το αίσθημα της ασφάλειας και της σύνδεσης με την μητρόπολη. Ειδικότερα τα μικρά αεροδρόμια της παραμεθορίου (Καστελόριζο, Κάσος, Αστυπάλαια, Κάλυμνος κλπ) λειτουργούν μόνο και μόνο για το λόγο αυτό, εκτός βέβαια και από τον αυτονόητο εθνικό. Επισημαίνουμε ότι για τα νησιά του Αιγαίου, που πολλές φορές, λόγω των ευμετάβλητων καιρικών συνθηκών, αποκλείονται από τη θάλασσα, η αεροπορική σύνδεση είναι κάτι παραπάνω από καθοριστικής σημασίας. Η λειτουργία των κρατικών αεροδρομίων, συνήθως ακόμη και πέρα από το κανονικό ωράριό τους, χωρίς ουδεμία χρέωση των χρηστών, για αεροδιακομιδές ασθενών ή άλλες έκτακτες περιπτώσεις (φυσικές καταστροφές κλπ) αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση για τον καθοριστικό κοινωνικό τους ρόλο.
 
Οικονομικός : Εκτός από την αυτονόητη άμεση σχέση των αεροδρομίων με τον τουρισμό, αυτά έχουν σημαντικότατη άμεση και έμμεση συνεισφορά στις τοπικές οικονομίες, ακόμη και σε αυτές που δεν αποτελούν τουριστικό προορισμό και αυτό είναι το κομβικό σημείο που πρέπει να είναι κρατικά. Προσφέρουν θέσεις εργασίας στα δορυφορικά του αεροδρομίου επαγγέλματα (λεωφορεία, ταξί, επιχειρήσεις καθαριότητα, καταστήματα κλπ), δυνατότητα επικοινωνίας και μεταφοράς στους επιχειρηματίες και επισκεψιμότητα στον τόπο έστω και μόνο από Ελλάδα. Γενικά μπορούμε να πούμε ότι δίνουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην τοπική οικονομία. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής το γεγονός ότι το αυξημένο αεροπορικό εισιτήριο που θα προκύψει από ένα ακριβό ιδιωτικό νησιωτικό αεροδρόμιο, θα παρασύρει άμεσα προς τα επάνω το ακτοπλοϊκό εισιτήριο, δημιουργώντας μονοπωλιακές συνέπειες και ασφυξία, λόγω κόστους μεταφοράς, στη τοπική οικονομία.
 
Εθνικός ρόλος Σε αυτό το θέμα δεν μπορούμε να επεκταθούμε για ευνόητους λόγους, αν και η ίδια η γεωπολιτική θέση της χώρας μας καταδεικνύει το καθοριστικό ρόλο των κρατικών αεροδρομίων στο αμυντικό δόγμα της Ελλάδας,. Επίσης η έρευνα και διάσωση στο Αιγαίο, που διακαώς εποφθαλμιούν οι «γείτονες» στηρίζονται άμεσα στα κρατικά αεροδρόμια του ελληνικού αρχιπελάγους.
 
Άγονες γραμμές : Γραμμές που διατηρούνται για κοινωνικούς κύρια λόγους και χρηματοδοτούνται από τα έσοδα του Τέλους Εκσυγχρονισμού Ανάπτυξης Αεροδρομίων (ΤΕΑΑ) των μεγάλων κρατικών αεροδρομίων (επειδή αυτά μόνο έχουν έσοδα). Είναι αεροπορικές γραμμές και όχι αεροδρόμια.
Αυτές είναι : Αθήνα-Σκύρος, Αθήνα-Σητεία, Αθήνα-Αστυπάλαια, Αθήνα-Ικαρία, Αθήνα-Λέρος, Αθήνα-Μήλος, Αθήνα-Κύθηρα, Αθήνα-Νάξος, Αθήνα-Πάρος, Αθήνα-Κάρπαθος, Αθήνα-Σκιάθος, Αθήνα-Κάλυμνος, Ρόδος-Κάρπαθος-Κάσος-Σητεία (τρενάκι), Ρόδος-Καστελόριζο, Ρόδος-Κως-Λέρος-Κάλυμνος-Αστυπάλαια (τρενάκι), Λήμνος-Μυτιλήνη-Χίος-Σάμος-Ρόδος (τρενάκι), Αλεξανδρούπολη-Σητεία, Ακτιο-Σητεία, Θες/νίκη-Σκύρος, Κέρκυρα-Ακτιο-Κεφαλονιά-Ζάκυνθος-Κύθηρα (τρενάκι).
 
Τα προαναφερόμενα αποδεικνύουν ότι τα ελληνικά αεροδρόμια ουδεμία σχέση έχουν, από άποψη ρόλου και έργου, με τα αεροδρόμια της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης και σαφώς δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σαν μια απλή οικονομική μονάδα (εταιρεία) ή σαν ένα εμπορικό κέντρο/πάρκο, όπως νομίζει το ΤΑΙΠΕΔ, γιατί ο ρόλος και η προσφορά τους είναι πολύ πιο σύνθετοι.,
Παρόλα αυτά αποδεχτήκαμε σαν χώρα τις «πιέσεις» από διάφορα ξένα και ντόπια «συμφέροντα», για την ιδιωτικοποίηση των ελληνικών κρατικών αεροδρομίων, υποτίθεται για τη καλύτερη ανάπτυξη τους και για να μην επιβαρύνουν τον έλληνα φορολογούμενο, ονομάζοντας στη συνέχεια την υποταγή μας αυτή «μνημονιακή» υποχρέωση». Τις αιτιάσεις αυτές θα καταρρίψουμε με στοιχεία στη συνέχεια, αποδεικνύοντας το θέατρο του παραλόγου που «παίζεται» από τους αρμόδιους που έχουν θέσεις, προτάσεις και ενέργειες που ουδεμία σχέση έχουν με οικονομικά μοντέλα, ακόμη και τα άκρα φιλελευθεροποιημένα, όπως αναλύουμε παρακάτω :
 
Με το ν.3913/11 άρθρο 22 δόθηκε η δυνατότητα ίδρυσης Ανωνύμων Εταιρειών Διαχείρισης Αεροδρομίων (ΑΕΔΑ), είτε για το σύνολο των κρατικών αεροδρομίων, είτε για ομάδες, είτε για κάθε αεροδρόμιο χωριστά. Σύμφωνα με αυτόν μπορεί να υπάρχει συνεργασία του Κράτους με φυσικό ή νομικό πρόσωπο για τη διοίκηση, διαχείριση, λειτουργία, ανάπτυξη, επέκταση, συντήρηση και εκμετάλλευση αεροδρομίου. Στη συνέχεια εκδόθηκε η 195/27-10-11 Απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων & Αποκρατικοποιήσεων. Απόφαση, σύμφωνα με την οποία μεταβιβάζονται και περιέχονται χωρίς αντάλλαγμα, όλα τα κρατικά αεροδρόμια στο ΤΑΙΠΕΔ. (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου) . Στο σημείο αυτό παρουσιάζεται η πρώτη, κατά τη γνώμη μας, νομική εμπλοκή, διότι τα αεροδρόμια δεν είναι ΑΕ ούτε ΝΠΔΔ ή ΝΠΙΔ, άρα τα περιουσιακά τους στοιχεία (κινητά ή ακίνητα) δεν μπορούν εξ ορισμού να μεταφερθούν στο ΤΑΙΠΕΔ. Σημειωτέον βέβαια ότι το ΤΑΙΠΕΔ, όπως έχει δημοσιοποιηθεί από τις συνεδριάσεις της Ελληνικής Βουλής, σε ρόλο «μεσίτη» έχει αναλάβει την «αξιοποίηση»/πώληση/εκποίηση της περιουσίας του Δημοσίου, πέρα και έξω από τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου και με δικά του αδιαφανή κριτήρια. Το χειρότερο δε είναι, όσον αφορά στα αεροδρόμια, ότι σύμφωνα με το καταστατικό του, ότι δεν μπορεί να πωλήσει ή αξιοποιήσει το «κλείνει»..
 
Το ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να υλοποιήσει το «έργο» του αφενός μεν απαίτησε την άμεση νομοθετική ρύθμιση, μέχρι τέλους του 2012, για σύννομη μεταφορά όλων των αεροδρομίων από την ΥΠΑ στο Ταμείο, αφετέρου ανέθεσε σε εταιρεία συμβούλων τη μελέτη για τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης ή παραχώρησης των κρατικών αεροδρομίων. Η μελέτη των συμβούλων, από όσα είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, καταλήγει στη πρόταση ότι από το σύνολο των 39 κρατικών αεροδρομίων περίπου 6 παρουσιάζουν επενδυτικό ενδιαφέρον, κάποια άλλα, κατά τη γνώμη τους, μπορούν να αναπτυχθούν και περίπου 22 πρέπει να κλείσουν Δυστυχώς παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις του ίδιου του Υπουργού κ. Χατζιδάκη, στην από 4/10/12 συνέντευξη τύπου, ότι ουδέν αεροδρόμιο θα κλείσει, τα επίσημα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι οι ακολουθούμενες μεθοδεύσεις του ΤΑΙΠΕΔ οδηγούν μαθηματικά στο κλείσιμό τους. Στη συνέχεια αναφέρουμε τα στοιχεία αυτά.
 
Τα έσοδα της ΥΠΑ προέρχονται από τις εξής πηγές, με τη παρακάτω κατανομή και ήταν για το 2011 :
 
ΥΠΕΡΠΤΗΣΗ : Έσοδα 160 εκατ. Ευρώ περίπου. Από αυτά τα 55 εκατ. καλύπτουν τη μισθοδοσία όλων των υπαλλήλων της ΥΠΑ και τα υπόλοιπα 105 εκατ, παρά τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για αυστηρή ανταποδοτικότητά των τελών αυτών , ώστε να καλύψουν, μέσω της ΥΠΑ, έργα συντήρησης, εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης της αεροναυτιλίας, αυτά «πηγαίνουν στον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη άλλων αναγκών.
 
ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΙΣΘΩΣΕΙΣ ΣΤΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ: Έσοδα 32 εκατ. Ευρώ περίπου. Πηγαίνουν απευθείας στον κρατικό προϋπολογισμό, δίχως να δίνεται ευρώ για την ανάπτυξη των αεροδρομίων.
 
ΤΕΛΟΣ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΩΝ (ΤΕΑΑ) : Έσοδα 180 εκατ. ευρώ περίπου. Από αυτά τα 55 εκατ. δαπανώνται για τις άγονες γραμμές, τα 25 εκατ., για τις εταιρείες φύλαξης και τα 35 εκατ. για τους εργολάβους καθαριότητας. Τα υπόλοιπα 65 εκατ καλύπτουν όλες τις λειτουργικές ανάγκες της ΥΠΑ, τις συντηρήσεις των αεροδρομίων και της Αεροναυτιλίας (που δεν καλύπτονται από τα έσοδα υπέρπτησης όπως θα έπρεπε).
 
Από τα παραπάνω ενδεικτικά στοιχεία προκύπτει με απλή αριθμητική και όχι με αποπροσανατολιστικά οικονομολογιστικα τερτίπια, ότι οποιοδήποτε νομικό πρόσωπο, είτε αυτό είναι το ΤΑΙΠΕΔ, είτε είναι ΝΠΔΔ μέσα στο ΤΑΙΠΕΔ, αναλάβει τα υπόλοιπα αεροδρόμια που δεν θα πουληθούν δεν θα μπορέσει να τα λειτουργήσει εξαιτίας έλλειψης οικονομικών πόρων, γιατί το 50% περίπου του ΤΕΑΑ προέρχεται από τα 6 αεροδρόμια που προτίθενται να εκποιήσουν. Για του λόγου το αληθές αναφέρουμε ότι, τρία (3) μόνο αεροδρόμια έχουν εισπράξεις από ΤΕΑΑ από 20 έως 41 εκατ. Ευρώ (έτος 2010), ένδεκα (11) αεροδρόμια από 1 έως 10 εκατ. Ευρώ και είκοσι δυο (22) από 0 έως 1 εκατ. Ευρώ
 
Ακόμη όμως και για όσα αεροδρόμια βρεθεί επενδυτής ουδείς μπορεί να απαντήσει με ποιο προσωπικό και με ποιους πόρους θα λειτουργήσουν, μέχρι την ολοκλήρωση της πώλησης ή παραχώρησης.. Επιπρόσθετα μετά την «παραχώρηση» των μεγάλων αεροδρομίων, που όπως είπαμε είναι οι «αιμοδότες» των υπολοίπων, ουδείς είναι σε θέση να γνωρίζει πως θα πληρωθούν οι «άγονες γραμμές», διότι αφενός δεν θα υπάρχουν έσοδα, άρα θα πρέπει να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός (δηλαδή ο έλληνας φορολογούμενος) κατά 55 εκατ. περίπου συν 45 εκατ. τα λειτουργικά έξοδα των μικρών μη παραχωρηθέντων αεροδρομίων , αφετέρου το κράτος δεν μπορεί να επιδοτήσει ανώνυμη εταιρία. Η άμεση συνέπεια βέβαια θα είναι οι τοπικές κοινωνίες των μικρών αεροδρομίων να μην έχουν αεροπορική σύνδεση , οι δε αεροπορικές εταιρείες να μη μπορούν να εισπράξουν τα χρήματα που είχαν προϋπολογίσει για την εξυπηρέτηση των «άγονων γραμμών».
 
Θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι οι παραπάνω θέσεις μας δεν προέρχονται από ένα ιδεοληπτικό μοντέλο «κρατισμού», αλλά από απλές οικονομικές σκέψεις και αναλύσεις, καθώς και από τη πολύχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία μας στα αεροδρόμια.
 
Για όλα τα παραπάνω και προκειμένου να κατανοήσουμε τεκμηριωμένα και επιστημονικά, τη σκοπιμότητα των ακολουθούμενων μεθοδεύσεων και το όφελος για τη χώρα και τους πολίτες ζητάμε απαντήσεις στα εξής ερωτήματα :
 
-Υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας που να αποδεικνύει την αναγκαιότητα πώλησης και ιδιωτικοποίησης των κρατικών αεροδρομίων, ή μόνο δογματικά ιδεοληπτικά μοντέλα ιδιωτικοποίησης των πάντων και μνημονιακές υποταγές ;
 
-Μπορεί η πολιτεία τεκμηριωμένα και με στοιχεία να στηρίξει το γεγονός ότι ένα καθαρά εποχικό αεροδρόμιο, ένα αεροδρόμιο που ουσιαστικά θα λειτουργεί πλήρως μόνο την τουριστική περίοδο, όπως όλα τα περιφερειακά, μπορεί να είναι κερδοφόρο και συγχρόνως ελκυστικό για τις ξένες αεροπορικές εταιρείες ;
 
-Ποιο ιδιωτικό αεροδρόμιο θα λειτουργήσει, ανιδιοτελώς, μόνο και μόνο για την κάλυψη κοινωνικών αναγκών;
 
-Ποιος ιδιώτης θα αδιαφορήσει για το καθόλα νόμιμο κέρδος του και θα «ανοίξει» δωρεάν το αεροδρόμιό του για αεροδιακομιδή ασθενούς ή για έρευνα και διάσωση ;
 
-Ποιο ιδιωτικό αεροδρόμιο θα κρατήσει χαμηλά τα τέλη χρήσης ή και θα τα μηδενίσει, προκειμένου να ακολουθηθεί μια εθνική τουριστική πολιτική, προς όφελος του κοινωνικού συνόλου ; Σήμερα, για παράδειγμα, στα κρατικά αεροδρόμια η στάθμευση α/φων στη πίστα είναι δωρεάν τις πρώτες 2 ώρες και στη συνέχει η χρέωση είναι μικρότερη από ότι στο parking αυτοκινήτων, προκειμένου να γίνει ελκυστικότερο το τουριστικό πακέτο.
 
-Πως θα διασφαλιστεί ότι το πραγματικό «αφεντικό» των αεροδρομίων της Μυτιλήνης, της Χίου, της Κω ή της Θεσσαλονίκης δεν θα είναι Τούρκος, Σκοπιανός ή όποιος άλλος «σύμμαχος»;
 
-Πως θα μπορέσει να λειτουργήσει και εκσυγχρονιστεί η Αεροναυτιλία και η ΥΠΑ, όταν τα έσοδα από τα ΤΕΑΑ , όπως προαναφέραμε, θα «φύγουν» μαζί με τα αεροδρόμια που θα πουληθούν ;
 
-Πως θα λειτουργήσουν τα μικρά αεροδρόμια που δεν έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον και σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Υπουργού θα διατηρηθούν για κοινωνικούς και εθνικούς λόγους. Θα επιβαρύνουν το κρατικό προϋπολογισμό και τον έλληνα φορολογούμενο ;
 
-Είναι γνωστό ότι τα χρήματα που θα εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ από τη πώληση των αεροδρομίων θα «πάνε» στις δανειακές υποχρεώσεις εφάπαξ, άρα με ποια χρήματα θα αναπτυχθούν και λειτουργήσουν τα αεροδρόμια αυτά και αν «καταρρεύσουν» ποιος θα χρεωθεί το κλείσιμο των τουριστικών προορισμών και τη χρεοκοπία των τοπικών οικονομιών ;
 
-Το ΤΑΙΠΕΔ και όσοι το πατρονάρουν έχουν αναλογιστεί ότι οι συνέπειες της κακής πορείας ή χρεοκοπίας μιας επιχείρησης βαρύνουν τους ιδιοκτήτες και μετόχους, ενώ οι συνέπειες της κακής πορείας ή χρεοκοπίας ενός αεροδρομίου, με το ρόλο που προαναφέραμε ότι διαδραματίζει, βαρύνουν τη τοπική οικονομία και κοινωνία και έμμεσα τους έλληνες πολίτες ;
 
-Ποιος αναλαμβάνει την ευθύνη να εφαρμόσει και σε άλλα ελληνικά αεροδρόμια, το αποτυχημένο μοντέλο του Αεροδρομίου των Σπάτων, που το υψηλό κόστος χρήσης του «μαράζωσε» τον τουρισμό στην Αττική, όπως οι ίδιοι οι φορείς του τουρισμού καταγγέλλουν, και έδιωξε μεγάλες αεροπορικές εταιρείες από την Αθήνα, με αποτέλεσμα σήμερα αφενός να έχει σημαντική πτώση κίνησης, αφετέρου να μην υπάρχουν υπερατλαντικές πτήσεις από το κεντρικό αεροδρόμιό μας ;
 
-Σε ποιά μελέτη στηρίζονται οι δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων ότι «τα αεροδρόμια θα πάψουν να είναι μόνο διάδρομοι και χώρος στάθμευσης α/φων και θα γίνουν εμπορικά πάρκα και με άλλες δραστηριότητες» ; Είναι γνωστό σε όλους όσους ασχολούνται με το χώρο ότι, αφενός μεν στα κρατικά αεροδρόμια δεν υπάρχουν ελεύθεροι περιβάλλοντες χώροι, για την ανάπτυξη παρόμοιων δραστηριοτήτων, αφετέρου η αγορά των περιοχών αυτών ουδεμία σχέση έχει με την αγορά των 4 εκατ. στην οποία απευθύνεται το εμπορικό κέντρο στα Σπάτα, που κάποιοι οραματίζονται και για τα υπόλοιπα αεροδρόμια.
 
-Ποια οικονομική λογική καταστρέφει ένα σύστημα που ουδόλως επιβαρύνει τον έλληνα φορολογούμενο και προσφέρει στην εθνική οικονομία, για να φτιάξει, αν μπορέσει να φτιάξει, ένα άλλο που θα επιβαρύνει άμεσα τον προϋπολογισμό ;
 
Η πρότασή μας είναι:
 
Να μην προχωρήσει η παραχώρηση/ξεπούλημα των κρατικών αεροδρομίων και να παραμείνουν στον ιστό της ΥΠΑ, προκειμένου να εξυπηρετούν τους πραγματικούς σκοπούς της ανάπτυξης , προσφοράς στην εθνική οικονομία και στη κοινωνία. Μπορούν δε να αναπτυχθούν και εκσυγχρονιστούν από ίδιους πόρους, οι οποίοι ούτως ή άλλως καταβάλλονται από τους επιβάτες και τις αεροπορικές εταιρείες και είναι υποχρεωτικά ανταποδοτικοί από τις διεθνείς συμφωνίες, δίχως να επιβαρύνουν ένα ευρώ τον έλληνα φορολογούμενο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα προϋπολογιζόμενα έσοδα από την ιδιωτικοποίηση/παραχώρηση των κρατικών αεροδρομίων , είναι από την α ομάδα αεροδρομίων 80 εκατ/έτος και από την ομάδα β 60 εκατ/έτος, δηλαδή σε βάθος δεκαετίας 1,4 δις. Ευρώ. Στον αντίποδα τα έσοδα των κρατικών αεροδρομίων (ΤΕΑΑ, μισθώσεις κλπ) και της αναβαθμισμένης υπέρπτησης σε βάθος δεκαετίας ανέρχονται σε 6 δις. Ευρώ,, έχοντας ήδη καλυφθεί τα λειτουργικά έξοδα, οι άγονες γραμμές και οι εργολάβοι και όχι μόνο αυτό αλλά καλύπτοντας την εύρυθμη λειτουργία των υπολοίπων αεροδρομίων που δεν θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες. Άρα χωρίς ουδεμία επιβάρυνση του έλληνα φορολογούμενου, με κρατικά όλα τα αεροδρόμια για τους λόγους που προαναφέραμε μπορεί να γίνει εκσυγχρονισμός και ανάπτυξη των κρατικών αεροδρομίων και της αεροναυτιλίας.
 
Υ.Γ
Να μην ξεχνάμε το τελευταίο διάστημα πόσους τουρίστες-κατασκόπους Γερμανικής προέλευσης συνέλαβαν οι αρχές, φωτογραφίζοντας αεροδρόμια και στρατιωτικές εγκαταστάσεις..


πηγη
 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι αριθμοί πίσω από τους πρόσφατους πολέμους: 51,2 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Οι αριθμοί δείχνουν την πραγματικότητα: 51,2 εκατομμύρια άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, λόγω των πρόσφατων πολέμων. Την ίδια στιγμή, 33,3 εκατομμύρια άνθρωποι αναγκάστηκαν να ζουν ως πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους τη χώρα. 16,7 εκατομμύρια εγκατέλειψαν στη χώρα που ζούσαν για να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή εκτός συνόρων. Περίπου, 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Αν τους αθροίσουμε αυτπούς τους αριθμούς, δημιουργήσουμε ένα «εικονικό» κράτος, αυτό θα ήταν το 26ο μεγαλύτερο στον κόσμο σε επίπεδο πληθυσμού.

Δυστυχώς, όμως, η πραγματικότητα που βιώνει ο πλανήτης μόνο εικονική δεν είναι. Τα θύματα των εμφυλίων και των πολεμικών συγκρούσεων ανά τον κόσμο, δυστυχώς πολλαπλασιάζονται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, ξεπερνώντας ακόμη και τους αντίστοιχους αριθμούς που είχε αφήσει πίσω του ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος.

s

Διεθνής εκστρατεία από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δρομολογήσει μια μεγάλη διεθνή καμπάνια ευαισθητοποίησης προκειμένου να αναδειχθεί το πρόβλημα και να μη σκεπάσει η λήθη το δράμα εκατομμυρίων ανθρώπων. Η δράση γίνεται σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό Oxfam ενώ από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον συντονιστικό ρόλο έχει αναλάβει ο κ. Χρήστος Στυλιανίδης ως επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ.

s

Έχοντας ζήσει το δράμα των προσφύγων στη δική του πατρίδα, ο Κύπριος επίτροπος ηγείται της προσπάθειας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών όλων των ευρωπαϊκών χωρών και στο κοινό μήνυμα με τον Διευθυντή Διεθνών Προγραμμάτων της Oxfam, κ. Φρανσέσκ Κορτάδα, τονίζεται μεταξύ άλλων:
ΕΣΥ ΣΩΖΕΙΣ ΣΩΕΣ!
«Περισσότεροι από 51 εκατομμύρια πρόσφυγες και άνθρωποι που έχουν εκτοπιστεί από τις πατρίδες τους αποτελούν τα θύματα βίαιων πολεμικών συγκρούσεων σε ολόκληρο τον πλανήτη. Πρόκειται για έναν αριθμό – ρεκόρ που ξεπερνάει ακόμη και τον αντίστοιχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Βασικό αίτιο της συγκεκριμένης κρίσης αποτελεί η κλιμάκωση των εχθροπραξιών, ιδιαίτερα στη Συρία, το Νότιο Σουδάν και την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία. Περισσότεροι από 11 εκατομμύρια εκτοπισμένοι άνθρωποι και πρόσφυγες στη Συρία, πάνω από δύο εκατομμύρια άνθρωποι που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στο Σουδάν και άλλοι 860.000 στην Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία.
Πίσω από κάθε αριθμό και κάθε στατιστικό δεδομένο βρίσκεται ένα πρόσωπο σαν το δικό σου. Ένα πρόσωπο που αναγκάστηκε να αφήσει πίσω τα υπάρχοντά του, το σπίτι του, τους φίλους του και πολύ συχνά την οικογένειά του. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιγράψεις την ψυχρότητα που εισπράττουν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Oxfam ένωσαν τις δυνάμεις τους προκειμένου να έρθουν στο φως οι ζωές των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Το «EUsavelives, You Save Lives» αποτελεί το κοινό μας πρόγραμμα που επικεντρώνεται στις τρεις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις του κόσμου σήμερα: Τη Συρία, το Νότιο Σουδάν και την Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία.
Δυστυχώς, ο αριθμός των προσφύγων και των εκτοπισμένων ανθρώπων θα συνεχίσει να αυξάνεται μέρα με τη μέρα, όσο δεν μπαίνει τέλος στη βία. Είναι απαραίτητο να βρεθεί μια πολιτική λύση που θα οδηγήσει στο τέλος των συρράξεων. Ακόμη όμως κι αν οι συγκεκριμένοι πόλεμοι τελείωναν αύριο, η ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας θα υπάρχει για πολλά ακόμη χρόνια.
Η αλληλεγγύη της Ευρώπης μπορεί να αποτελέσει τη διαφορά που χωρίζει τη ζωή από το θάνατο. Αυτά τα θύματα αποτελούν τη ζωντανή απόδειξη του πόσο μπορεί η ανθρωπιστική βοήθεια να επηρεάσει καταλυτικά τις ζωές απλών αθώων ανθρώπων που είχαν την ατυχία να βρεθούν στη δίνη μιας σύγκρουσης για την οποία δεν έχουν την παραμικρή ευθύνη».

Η ενημερωτική εκστρατεία της Oxfam και της ΕΕ επικεντρώνεται σε περιοχές στις οποίες καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση των προσφυγικών κυμάτων, όπως το Σουδάν και η Συρία.

ΟΣΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ OXFAM ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ eusavelives.org


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η «έρευνα-φάντασμα» για τα τσιγάρα

Υποτίθεται ότι οι κυβερνήσεις καταπολεμούν τη φοροδιαφυγή. Ομως απ’ ό,τι φαίνεται αποφεύγουν να αγγίξουν το ζήτημα, ακόμα και όταν τους προσφέρεται έτοιμο από διεθνείς έρευνες. 
 
Γράφουν οι Τάσος Κωστόπουλος, Δημήτρης Ψαρράς και Αντα Ψαρρά, για τον Ιό της Εφημερίδας των Συντακτών.

Ενας από τους στόχους της κυβέρνησης, προκειμένου να συλλέξει την πολυπόθητη φορολογητέα «ύλη» και να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της χώρας, είναι, ως γνωστόν, το λαθρεμπόριο τσιγάρων και καπνού.

Η σχετική υπόσχεση της κυβέρνησης περιλαμβάνεται στη λίστα μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε προς τους «θεσμούς» ο Γιάνης Βαρουφάκης, ως όρων για την παράταση της δανειακής σύμβασης. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Euromonitor International, που δημοσιοποιήθηκε από το CNBC, η Ελλάδα έχασε έσοδα 740 εκατ. ευρώ κατά το 2014, ενώ το 2013 το αντίστοιχο ποσό ήταν 565 εκατ.

Με τους αναμενόμενους ρυθμούς η ετήσια απώλεια εσόδων προβλέπεται να υπερβεί το 1 δισ. ευρώ μέχρι το 2019. Οι υπολογισμοί της έρευνας βασίζονται στη μέση τιμή του πακέτου τσιγάρων στην Ελλάδα (3,80 ευρώ το 2014) και τη μέση φορολόγηση που φτάνει το 85% της τελικής λιανικής τιμής.

Ο ειδικός αναλυτής για τα προϊόντα καπνού Σέιν Μακγκίλ διαπίστωνε το περασμένο Σάββατο ότι το ποσοστό των λαθραίων τσιγάρων που διακινούνται στην Ελλάδα αυξάνεται διαρκώς, από 5% της συνολικής ποσότητας το 2008 έως το 18% το 2013.

Σύμφωνα με μια έρευνα που πραγματοποίησε η AC Nielsen τον Δεκέμβριο του 2014, το ποσοστό αγγίζει πλέον το 20,8%. Αυτή η ραγδαία αύξηση ενισχύθηκε μεν από την άνοδο των τιμών στα προϊόντα καπνού, αλλά -σύμφωνα με τον ίδιο ειδικό- ευθύνεται «η συνεχιζόμενη χρήση της Ελλάδας ως διαμετακομιστικού κόμβου για τη λαθραία διακίνηση προϊόντων καπνού» και αναμένεται το ποσοστό να ξεπεράσει το 25% μέχρι το 2019.

Το «λευκό» που ξεχωρίζει

Η μεγαλύτερη έρευνα για την παράνομη διακίνηση τσιγάρων και καπνού στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε το 2014 από την εταιρεία KPMG, με εντολέα τον διεθνή κολοσσό Philip Morris, μητρική εταιρεία της μεγαλύτερης ελληνικής καπνοβιομηχανίας, της Παπαστράτος. Η έρευνα αυτή, με το όνομα Project Sun, πήρε μεγάλη δημοσιότητα σε όλη την Ευρώπη και φυσικά και στην Ελλάδα. Μόνο που τα σχετικά δημοσιεύματα δεν έχουν ούτε λέξη για τον πυρήνα των συμπερασμάτων αυτής της έρευνας.

Αναφερόμαστε στην υπόδειξη της Ελλάδας όχι μόνο ως χώρας υποδοχής, κατανάλωσης και επαναπροώθησης λαθραίων τσιγάρων και καπνού, αλλά και ως χώρας παραγωγής και εξαγωγής τέτοιου είδους προϊόντων. Μάλιστα, η έρευνα υποδεικνύει και μια πολύ γνωστή ελληνική καπνοβιομηχανία ως ενεχόμενη στο κύκλωμα αυτό. Τη βιομηχανία Καρέλια.

Κανονικά αυτή η αποκάλυψη θα προκαλούσε σάλο σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ειδικά η αναφορά στην εταιρεία Καρέλια δημιουργεί πραγματικά απορία, εφόσον είναι γνωστό ότι η εταιρεία αυτή θεωρείται ο «ιδανικός εργοδότης» και η συμπεριφορά της εξαίρεται από το σύνολο του Τύπου. Ποιος δεν θυμάται το «επίδομα γαλοπούλας», το «επίδομα παρουσίας», αλλά και την υπόσχεση της εταιρείας ότι θα προχωρήσει σε αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων κατά το 2015;

Μια εντελώς διαφορετική εικόνα παρουσιάζει η έκθεση Project Sun. Προτού προχωρήσουμε στη δημοσιοποίηση των συμπερασμάτων της έρευνας της KPMG ζητήσαμε βέβαια την άποψη της ίδιας της εταιρείας Καρέλια.

Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις της υπεύθυνης Τύπου της επιχείρησης, τελικά η εταιρεία δεν θέλησε να δώσει καμιά εξήγηση, ούτε να απαντήσει σε όσα της καταλογίζει η διεθνής εταιρεία ερευνών, η οποία αποτελεί και επίσημη σύμβουλο των ευρωπαϊκών διοικητικών και διωκτικών θεσμών (βλ. παρακάτω). Το αίτημά μας υποβλήθηκε εγγράφως στις 3 Μαρτίου και επανήλθαμε στις 9 και στις 10.

Ζητήσαμε και από την KPMG αν υπάρχει οιαδήποτε επίσημη αντίδραση της εταιρείας Καρέλια για την έκθεση προς την κατεύθυνση εκείνων που τη συνέταξαν. Η απάντηση από τον Καναδά, όπου βρίσκεται η έδρα της, ήταν σιβυλλική: «Ουδέν σχόλιον» (no comments).

Το γενικό συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι το λαθρεμπόριο τσιγάρων κοστίζει στις χώρες της Ε.Ε. ετησίως περισσότερο από 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Το παράνομο εμπόριο τσιγάρων παραμένει μία από τις μεγαλύτερες αιτίες της απώλειας φορολογικών εσόδων για το κράτος, καθώς επίσης απώλειας εσόδων για τους παραγωγούς και τους διανομείς. Σύμφωνα με τη μελέτη, το ένα τρίτο όλων των παράνομων τσιγάρων είναι τα «παράνομα λευκά» (illicit whites), δηλαδή τα τσιγάρα που κατασκευάζονται αποκλειστικά για το λαθρεμπόριο και η κατανάλωσή τους έχει αυξηθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια.

«Η τελευταία έρευνά μας σχετικά με την παράνομη αγορά του καπνού διαπιστώνει ότι ενώ υπήρχε θετική είδηση για τη μείωση στο εμπόριο λαθραίων προϊόντων καπνού συνολικά σε ολόκληρη την Ε.Ε., υπάρχουν και άλλες τάσεις που είναι αιτία ανησυχίας, συμπεριλαμβανομένης της συνεχιζόμενης αύξησης της κατανάλωσης των “παράνομων λευκών”. Η έκθεσή μας περιλαμβάνει και μια προειδοποίηση προς ορισμένες χώρες όπου καταναλώνεται μεγάλη ποσότητα παράνομου καπνού», σχολίασε ο Ρόμπερτ Κάρτραϊτ, στέλεχος της KPMG.

Οι αναφορές στην εταιρεία Καρέλια περιλαμβάνονται σε επτά διαφορετικά σημεία της έκθεσης.

Στη σελ. 21 η Καρέλια αναφέρεται σε πίνακα ως η τρίτη σε μέγεθος μάρκα «παράνομων λευκών», με πρώτες την Grodno Tobacco και την Baltic Tobacco Factory. Το 2013, σύμφωνα μ’ αυτόν τον πίνακα, τα «παράνομα λευκά» της Καρέλια φτάνουν το 1,7 δισ. τσιγάρα.

Στη σελ. 23 της έκθεσης εμφανίζεται σε χάρτη ο ιδιαίτερος ρόλος της Ελλάδας στην πανευρωπαϊκή διακίνηση παράνομων προϊόντων καπνού. Καταγράφονται οι πέντε μεγαλύτεροι παραγωγοί «παράνομων λευκών» και ανάμεσά τους η εταιρεία Καρέλια. Η Ελλάδα εμφανίζεται να εισάγει από την Κύπρο και να εξάγει προς τη Γαλλία και την Ισπανία.

Στη σελ. 41, όπου εξετάζεται η περίπτωση του Βελγίου, αναφέρεται ότι «οι κύριες μάρκες που πωλούνται ως “παράνομα λευκά” φαίνεται ότι είναι η Καρέλια και η (κινεζική) Yun Yan». Στο ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα (σελ. 143) αναφέρεται πάλι η Καρέλια στον πίνακα με τις μάρκες C&C (Counterfeit and Contraband, Παραποιημένα και Λαθραία), ενώ στην ανάλυση της μεθοδολογίας της έρευνας (σελ. 330) εμφανίζεται και πάλι η Καρέλια στην τρίτη θέση ανάμεσα στις μάρκες «παράνομων λευκών» με το τσιγάρο American Legend, με διακίνηση 1,49 δισ. τσιγάρα, έναντι 2,10 δισ. του Fest της Grodno Tobacco (Λευκορωσία) και 1,66 δισ. του Jin Ling της Baltic Tobacco Factory (Ρωσία).

Και άλλες εκθέσεις

Σε παρόμοια συμπεράσματα καταλήγουν κι άλλες εκθέσεις για το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού στην Ευρώπη, όπως η ιταλική «European Outlook on the Illicit Trade in Tobacco Products».

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή, η Ελλάδα είναι κυρίως σημείο διέλευσης και κατά δεύτερο λόγο σημείο εκκίνησης και κατάληξης του παράνομου εμπορίου προϊόντων καπνού.

«Λαμβάνοντας υπόψη τις παράνομες ροές που καταγράφονται μεταξύ του 2010 και του 2013», αναφέρει η έκθεση, «η Ελλάδα είναι κατά κύριο λόγο ένα σημείο διέλευσης για λαθραία τσιγάρα. Το 70-75% των παράνομων προϊόντων που φτάνουν στην Ελλάδα προορίζονται για άλλες χώρες (πηγή: Ελληνική Αστυνομία, 2013). Οι κινεζικές εταιρείες χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως τελευταίο σημείο αποθήκευσης προκειμένου να προωθήσουν λαθραία τσιγάρα στην Ε.Ε. Τα παράνομα προϊόντα που διέρχονται από την Ελλάδα προέρχονται κυρίως από την Κίνα, την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Κύπρο. Από τη στιγμή που φτάνουν στην Ελλάδα, προωθούνται κυρίως στην Ιταλία, τις Κάτω Χώρες, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Βουλγαρία, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μαυροβούνιο, την ΠΓΔΜ και άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (π.χ. Βουλγαρία)».

Το σημαντικό είναι ότι και αυτή η έκθεση αποδέχεται τα συμπεράσματα της KPMG ως προς την παραγωγή λαθραίων προϊόντων εντός της Ελλάδας: «Η Ελλάδα έχει επίσης ένα ρόλο ως σημείο εκκίνησης του παράνομου εμπορίου. Τα τσιγάρα εξάγονται κυρίως στη Γερμανία, την Ιταλία, τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι εγκληματίες επωφελούνται από τη μεγαλύτερη διαφορά τιμών. Η Ελλάδα είναι επιπλέον παραγωγός “παράνομων λευκών” (illicit whites), τα οποία παρασκευάζονται στην Καλαμάτα (Πελοπόννησος) και εξάγονται παράνομα κυρίως στη Γαλλία και την Ισπανία (KPMG 2014)».

Πρόκειται για επανάληψη των στοιχείων για την εταιρεία Καρέλια. Και η έκθεση συνεχίζει: «Μετά την άνοδο της τιμής των τσιγάρων το 2010 η Ελλάδα έγινε επίσης ένα σημείο κατάληξης της παράνομης αγοράς. Τα παράνομα προϊόντα καπνού έρχονται κυρίως από τη Βουλγαρία, την Τουρκία και άλλες βαλκανικές χώρες (π.χ. ΠΓΔΜ, Κόσοβο, Μολδαβία, Σερβία), όπου οι τιμές των τσιγάρων είναι σημαντικά χαμηλότερες. Η Ελλάδα είναι επίσης ένα σημείο προορισμού για την αγορά “παράνομων λευκών” που παράγονται στην Κύπρο.

»Τα παράνομα προϊόντα εισάγονται στην Ελλάδα και εξάγονται από αυτήν λαθραία, μέσω πλοίων ή οχημάτων. Η συντριπτική πλειονότητα των κατασχέσεων λαθραίων εντοπίζεται στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας, της Πάτρας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Τσιγάρα φτάνουν στην Ελλάδα σε μεγάλα φορτία πλοίων που προέρχονται από την Κίνα, την Αίγυπτο, τη Σιγκαπούρη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Από την Ελλάδα τα τσιγάρα μεταφέρονται με μηχανοκίνητα οχήματα είτε μέσω πορθμείων είτε μέσω του οδικού δικτύου» (σελ. 153).

Σε άλλο σημείο της έκθεσης αυτής αναφέρεται ρητά η εταιρεία Καρέλια ως μία από τις μεγαλύτερες παραγωγούς τσιγάρων για λαθραία προώθηση: «Το 2013 οι σημαντικότεροι παραγωγοί των “παράνομων λευκών” με προορισμό την Ε.Ε. ήταν η Grodno Tobacco (Λευκορωσία), η Baltic Tobacco Factory (Καλίνινγκραντ, Ρωσική Ομοσπονδία), η Karelia Tobacco (Ελλάδα), η H. Van Lendewyck GMBH (με έδρα το Λουξεμβούργο, αλλά με εργοστάσια παραγωγής στις χώρες της Benelux, τη Γερμανία και την Ουγγαρία) και η Explosal Ltd. (Κύπρος). Το 2013, αυτοί οι παραγωγοί παρασκεύασαν το 60% των “παράνομων λευκών” στην Ε.Ε.» (σελ. 292).

Υπάρχει ακόμα η Εκθεση της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, η οποία κι αυτή αναφέρεται στα ίδια στοιχεία. Στο κεφάλαιο με τίτλο «Νέες μάρκες τσιγάρων που προορίζονται για την παράνομη αγορά σε άλλες χώρες» αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Εκτός από την παράνομη παραγωγή, μια άλλη αλλαγή στο παράνομο εμπόριο ήταν η εμφάνιση των λεγόμενων “φτηνών λευκών”. “Φτηνά λευκά” είναι ο όρος της καπνοβιομηχανίας που συχνά οδηγεί σε σύγχυση, επειδή αυτά ορίζονται κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο. Η Europol περιγράφει τα “φτηνά λευκά” με τον ακόλουθο τρόπο: “Φτηνά λευκά” είναι όρος της καπνοβιομηχανίας για τα τσιγάρα τα οποία παράγονται εξ ολοκλήρου ανεξάρτητα από τους παραδοσιακούς κατασκευαστές προϊόντων καπνού. Είναι φτηνές μάρκες τσιγάρων, συχνά με λογική και συνεπή ποιότητα, και προσφέρουν μια καλή εναλλακτική λύση έναντι των παραποιημένων, των οποίων η ποιότητα μπορεί να ποικίλλει σημαντικά.

»Στην έρευνα Project Star (που χρηματοδοτείται από την PMI), τα “παράνομα λευκά” ορίζονται διαφορετικά, χωρίς να γίνεται αναφορά στην ανεξάρτητη παραγωγή των παραδοσιακών κατασκευαστών προϊόντων καπνού. Το Project Star, για παράδειγμα, ορίζει το Classic, μια μάρκα τσιγάρων που παράγεται από μία από τις μεγάλες διεθνείς εταιρείες (Imperial Tobacco) στην Ουκρανία ως “παράνομο λευκό”. Σε γενικές γραμμές, τα “φτηνά λευκά” αναφέρονται σε νέες μάρκες τσιγάρων, που παράγονται με έναν ανοιχτό και μη παράνομο τρόπο και προορίζονται μόνο ή κατά κύριο λόγο για την παράνομη αγορά άλλων χωρών.

»Εφόσον η παρασκευή αυτών των τσιγάρων είναι προφανώς σύμφωνη με την εθνική νομοθεσία και υπόκειται σε ελάχιστο ή καθόλου έλεγχο, οι κατασκευαστές μπορούν να αγοράσουν εξελιγμένα μηχανήματα χωρίς τον κίνδυνο της κατάσχεσης. Υπό αυτές τις συνθήκες, κατά τη διαδικασία παραγωγής μπορεί να επιτευχθεί ένα ορισμένο επίπεδο ποιότητας των προϊόντων. Το γεγονός ότι δεν αντιγράφουν διεθνείς μάρκες παρέχει το πλεονέκτημα της αποφυγής νομικής δράσης από τις διεθνείς εταιρείες τσιγάρων.

»Το πιο γνωστό “φτηνό λευκό” στην Ευρώπη είναι το Jin Ling, μια μάρκα τσιγάρων με κινεζικό όνομα, τα οποία κατασκευάζονται στη Ρωσία, προφανώς σύμφωνα με το ρωσικό εθνικό δίκαιο, με την εμφάνιση και τη γεύση μιας αμερικανικής μάρκας (Camel), αλλά προορίζονται για την παράνομη αγορά στην Ε.Ε. Το Jin Ling γρήγορα έγινε από τις πιο συχνά κατασχεμένες μάρκες τσιγάρων στην Ε.Ε. Αλλες “φτηνές λευκές” μάρκες είναι το Raquel, που παράγεται στην Κύπρο, το Καρέλια που παράγεται στην Ελλάδα, το Ducal και το Austin που παράγονται στο Λουξεμβούργο, το Richman, το Marble και το Capital, που παράγονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καθώς και το Palace, το Gold Classic και το American Legend, που παράγονται σε διάφορες χώρες» (σελ. 7).

Υπάρχουν, τέλος, πολλά άλλα σχετικά κείμενα επίσημων εκθέσεων και ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών και διεθνών θεσμών, με παρόμοιες αναφορές.

Σε ένα από αυτά (Center for the Study of Democracy, «Serious and Organised Crime Threat Assessment 2010-2011», 2012), που αναφέρεται κυρίως στη Βουλγαρία, έχουν καταγραφεί οι ακόλουθες παρατηρήσεις: «Η ανάλυση δείχνει ότι μέσα σε δύο χρόνια εμφανίστηκαν εκατοντάδες σταθερές εγκληματικές ομάδες. Τα τυπικά εγκληματικά δίκτυα λειτουργούν σε ένα ή δύο επίπεδα και δεν καλύπτουν το σύνολο των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την εισαγωγή και τη διανομή των παράνομων τσιγάρων. Συνήθως περιορίζονται σε ένα ειδικό στάδιο της διαδικασίας.

»Για παράδειγμα, οι μεγαλοεισαγωγείς και οι κατασκευαστές δεν ελέγχουν το σύνολο της λιανικής πώλησης. Τα δίκτυα μεσαίου μεγέθους δεν αναμειγνύονται στην εισαγωγή και την κατασκευή. Στο υψηλότερο επίπεδο αυτής της δομής βρίσκονται βουλγαρικές και ελληνικές επιχειρήσεις με σημαντικούς οικονομικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων 2-3 νόμιμων παραγωγών και 7 εισαγωγών. Οι παραγωγοί προμηθεύουν μέρος της παραγωγής τους σε εγκληματίες διακινητές, οι οποίοι αποφεύγουν να πληρώσουν φόρους για την ποσότητα προϊόντων που πωλούν. Η συνηθέστερη μέθοδος έγκειται σε πλασματικές εξαγωγές και μεταφορά των προϊόντων σε αποθήκες, από όπου διανέμονται παράνομα. Μια άλλη μέθοδος είναι η εξαγωγή των τσιγάρων και, έπειτα από έναν πολύπλοκο τρόπο μεταβίβασης της ιδιοκτησίας του εμπορεύματος, επανεισαγωγή τους στη χώρα. Οι μεγαλοεισαγωγείς (στη Βουλγαρία) συνεργάζονται κυρίως με τον λεγόμενο “ελληνικό κόμβο” (Greek hub), τη συγκέντρωση δηλαδή εγκληματικών δικτύων σε μεγάλα ελληνικά λιμάνια, τα οποία ελέγχουν το λαθρεμπόριο τσιγάρων μέσω της Ελλάδας. Οι εγκληματίες εισάγουν λαθραία τα “παράνομα λευκά” (illicit whites), τα οποία κατασκευάζονται στη Μέση Ανατολή (κυρίως το Ντουμπάι), προς την Ελλάδα, τις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες ή ακόμα και τη Νοτιοανατολική Ασία. Τα “παράνομα λευκά” πωλούνται νομίμως στους εισαγωγείς.

»Επειτα από αρκετές μεταπωλήσεις και μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων και μεταφορών μέσω ελευθέρων ζωνών (λ.χ. το λιμάνι της Μερσίνας στην Τουρκία), εισάγονται λαθραία σε παράνομες αποθήκες στην Ελλάδα και εξάγονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας. Μια άλλη πηγή παράνομων τσιγάρων στην Ελλάδα είναι οι τοπικές παράνομες εγκαταστάσεις, στις οποίες παράγονται συνήθως παραποιημένα τσιγάρα των μεγαλύτερων βιομηχανιών. Πολλά εργοστάσια παραγωγής αποκαλύφθηκαν τα τελευταία χρόνια.

»Παρά την ανάπτυξη των εγκληματικών δικτύων που αναμειγνύονται στην εισαγωγή και τη διανομή τσιγάρων την περίοδο 2009-2011, ο αυξημένος έλεγχος στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας καθώς και μια σειρά κατασχέσεων σημαντικών ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων υποχρέωσαν τους λαθρέμπορους να εγκαταλείψουν την εισαγωγή μεγάλων ποσοτήτων σε κοντέινερ. Ταυτόχρονα, η κατανάλωση “παράνομων λευκών” στη Βουλγαρία βαθμιαία υπερκεράστηκε από παράνομα τσιγάρα που ανήκουν σε νόμιμες πολύ γνωστές μάρκες. Αυξήθηκαν οι ποσότητες παράνομων τσιγάρων Καρέλια (Ελλάδα) και King Tobacco (Βουλγαρία), τις οποίες κατάσχεσαν οι αρχές. Οι ίδιες μάρκες κυριαρχούν και στα στοιχεία που συνέλεξαν οι έρευνες που βασίζονται στην περισυλλογή άδειων πακέτων. Αυτή η τάση αποτελεί μια σημαντική απειλή, επειδή οι πηγές αυτού του είδους παράνομων τσιγάρων είναι τοπικοί παραγωγοί με σημαντικό μερίδιο στη νόμιμη αγορά».

Η ίδια μελέτη αναφέρεται στον ιδιαίτερο ρόλο της Ελλάδας στο λαθρεμπόριο τσιγάρων: «Ο “ελληνικός κόμβος” έχει μακρά παράδοση στην παροχή υλικοτεχνικής υποστήριξης για την εισαγωγή λαθραίων τσιγάρων από διεθνείς μάρκες στα Βαλκάνια από τις αρχές της δεκαετίας του 1990. Αυτή η παράδοση κυμαίνεται από εισαγωγές με δασμολογική ατέλεια έως εξ ολοκλήρου παράνομες μεθόδους, όπως η μεταφορά μέσω πλοίων. Ο ελληνικός κόμβος έχει πανευρωπαϊκή σημασία, εφόσον εφοδιάζει τις μεγαλύτερες αγορές παράνομων τσιγάρων στην Ευρώπη: το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης».

Ιδού, λοιπόν, πεδίον δόξης λαμπρόν για την κυβέρνηση και όσους πασχίζουν να αυξήσουν τα κρατικά έσοδα. Μόνο που η κατεύθυνση αυτή δεν είναι άμοιρη «πολιτικού κόστους».

Η τύχη της έρευνας 
 


 
 
Η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τη Philip Morris International, την οποία έχει υπογράψει και η Ελλάδα |

Η έρευνα της KPMG πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2006 ως μέρος της συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ της Philip Morris International, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών-μελών της Ε.Ε. Τα αποτελέσματα αυτών των μελετών κοινοποιούνται στα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Η φετινή μελέτη για πρώτη φορά ανατέθηκε από κοινού από τις πολυεθνικές εταιρείες καπνού British American Tobacco, Imperial Tobacco Group, Japan Tobacco International και τη Philip Morris International.

Η αποστολή της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) είναι τριπλή: να προστατεύει τα οικονομικά συμφέροντα της Ε.Ε., μέσω της διερεύνησης της απάτης, της διαφθοράς και κάθε άλλης παράνομης δραστηριότητας, να εντοπίζει και να διερευνά σοβαρά θέματα που σχετίζονται με την άσκηση των επαγγελματικών καθηκόντων από τα μέλη και το προσωπικό των θεσμικών οργάνων και οργανισμών της Ε.Ε. που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε πειθαρχικές ή ποινικές διαδικασίες και να υποστηρίζει τα θεσμικά όργανα της Ε.Ε., ιδίως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην ανάπτυξη και την εφαρμογή της νομοθεσίας και των πολιτικών για την καταπολέμηση της απάτης.

Η Ελλάδα έχει υπογράψει στις 7 Ιουλίου 2004 ως ένα από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. τη συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Philip Morris International με το όνομα «Anti-contraband and anti-counterfeit Agreement», επομένως έχει άμεση σχέση με την έρευνα της KPMG. Μόνο που όταν αναφέρονται συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα, όλες οι υπηρεσίες αρχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα.
Info:

Διαβάστε

► KPMG,  «Project Sun. A study of the illicit cigarette market in the European Union. 2013 Results»
Η τελευταία ετήσια έκθεση της KPMG για την παράνομη εμπορία τσιγάρων στην Ε.Ε., με ιδιαίτερα ενδιαφέροντα στοιχεία για την Ελλάδα. Η έκθεση αναμειγνύει στο ζήτημα την ελληνική βιομηχανία Καρέλια.

► Arthur B. Laffer
Handbook of Tobacco Taxation: Theory and Practice, (The Laffer Center, Σαν Φρανσίσκο 2014)
Ο ρόλος της υπερφορολόγησης στη δημιουργία του παράνομου κυκλώματος εμπορίας προϊόντων καπνού. Ειδικό κεφάλαιο για την Ελλάδα με την επίδραση της οικονομικής κρίσης στον κλάδο.
Επισκεφτείτε

► Transcrime, «European Outlook on the Illicit Trade in Tobacco Products», (Trento: Transcrime – Università degli Studi di Trento, 2015)
Μελέτη για το παράνομο εμπόριο προϊόντων καπνού στην Ευρώπη. Επιβεβαιώνονται τα πορίσματα της έκθεσης.

► Luk Joossens (WHO Framework Convention on Tobacco Control), «Combating the illicit trade in tobacco products from a European perspective»
Εκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την παράνομη διακίνηση προϊόντων καπνού στην Ευρώπη.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!