EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τα δέκα πράγματα που κάνει το νέο Samsung (και το iPhone δεν μπορεί)

Αυτά είναι τα σημεία υπεροχής του  Samsung Galaxy S6 και S6 Edge.

Πριν λίγες ημέρες παρουσιάστηκαν οι νέες συσκευές της Samsung, Galaxy S6 και S6 Edge, με κάποιους να κάνουν λόγο για το καλύτερο κινητό της αγοράς.

Ίσως όχι άδικα τελικά.

Η εταιρεία προτίμησε αντί να φορτώσει τις νέες συσκευές με δεκάδες λειτουργίες, να επικεντρωθεί σε βασικά στοιχεία σχεδιασμού, στην ποιότητα κατασκευής, και στον αισθητήρα των δακτυλικών αποτυπωμάτων.

Δείτε τι κατάφερε.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΠΑΝΤΟΥ

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νέο  S6 Galaxy S6 και S6 Edge για να πραγματοποιήσετε συναλλαγές σε οποιοδήποτε κατάστημα  χρησιμοποιώντας το Samsung Pay. 
Αντίθετα, το Apple Pay  το οποίο είναι συμβατό με το iPhone 6 και 6 Plus μόνο εφόσον είναι εφικτή η επικοινωνία κοντινού πεδίου (near field communication, NFC).


ΤΕΛΟΣ ΣΤΑ ΚΑΛΩΔΙΑ

Μπορείτε να φορτίσετε  το νέο Samsung σε βάση φόρτισης, που γεμίζει την μπαταρία σας σε λίγα λεπτά, χωρίς να χρειάζεστε φορτιστές και καλώδια. 





ΓΡΗΓΟΡΗ ΦΟΡΤΙΣΗ

 
Η Samsung ανακοίνωσε πως χρειάζονται περίπου 10 λεπτά φόρτισης για να αντέξουν οι συσκευές έως και 4 ώρες. Αν αυτό ισχύει, η Apple θα δεχτεί ένα μεγάλο πλήγμα καθώς η αδύναμη μπαταρία των συσκευών της είναι το μεγάλο πρόβλημα.




ΧΡΩΜΑΤΙΣΤΕΣ ΚΛΗΣΕΙΣ

 
Με το νέο Galaxy S6 Edge, μπορείτε να ορίσετε ένα συγκεκριμένο χρώμα για κάθε επαφή, ώστε να φωτίζεται διαφορετικά κάθε φορά που σας καλούν.



ΚΑΜΕΡΑ

Μπορείτε να ενεργοποιήσετε τη κάμερα κάνοντας διπλό κλικ  πάνω στην οθόνη.
Με το iPhone πρέπει ή να ανοίξετε την εφαρμογή ή να πατήσετε το κουμπί στη πλαϊνή πλευρά της συσκευής. 



ΕΣΤΙΑΣΗ ΚΑΜΕΡΑΣ

Επίσης, η κάμερα του Galaxy S6 ακολουθεί ένα αντικείμενο όσο κινείται ώστε να μη χαθεί η εστίαση. 






ΞΕΣΚΑΡΤΑΡΙΣΜΑ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΟΥ

Οι νέες συσκευές της Samsung έρχονται με ενσωματωμένη την εφαρμογή Smart Manager, η οποία σας βοηθά να «καθαρίσετε» γρήγορα το κινητό σας. 

Άλλες εφαρμογές όπως το Checker είναι διαθέσιμες στο App Store χωρίς να είναι σίγουρο το αποτέλεσμα.


ΠΟΛΛΑΠΛΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ.

Οι νέες Samsung Galaxy συσκευές παρέχουν τη δυνατότητα χρήσης πολλαπλών εφαρμογών μαζί, τη στιγμή που το iPhone επιτρέπει ανοιχτή μόνο μια εφαρμογή τη φορά.




ΣΦΥΓΜΟΜΕΤΡΗΣΗ

Με το Galaxy S6 και S6 Edge μπορείτε να μετρήσετε τους σφυγμούς της καρδιάς σας. Η Apple έχει εγκαταστήσει κάποιες εφαρμογές υγείας (όπως το πόσο περπατάτε) αλλά καμία δε μπορεί να μετρήσει τους παλμούς σας. 




ΩΡΑ

Στα νέα Samsung μπορείτε να βλέπετε την ώρα στην οθόνη ακόμα κι όταν η συσκευή είναι κλειστή.








 πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Με αυτά τα μέτρα ελπίζουν να ανοίξει αμέσως ο κουμπαράς του Eurogroup για την Ελλάδα

Μέχρι το τέλος Μαρτίου η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών τα μέτρα που δεσμεύτηκε να εφαρμόσει στο Eurogroup της 9ης Μαρτίου.

Αν όλα πάνε καλά και με βάση τις δεσμεύσεις που έλαβε στο Eurogroup ο Γιάνης Βαρουφάκης, στην κυβέρνηση ελπίζουν άμεσα -μέσα στην εβδομάδα ενδεχομένως- για μία προκαταβολή του 50% της δόσεως των 7,2 δισ. ευρώ που έχει "παγώσει" προς τη χώρα μας, η οποία μπορεί να δοθεί σε δύο δόσεις των 1,8 δισ. ευρώ εφόσον υπάρξει πρόοδος στην εφαρμογή των μέτρων. Σε αυτό, σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει και η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Στο πλαίσιο των νέων αποφάσεων του Eurogroup της 9ης Μαρτίου, όπως γράφει το protothema.gr, από την Τετάρτη ή Πέμπτη και μέχρι την επόμενη Παρασκευή, το υπουργείο Οικονομικών θα ετοιμάσει και θα παρουσιάσει:
  • διάταξη για την νέα περαίωση για αδήλωτα εισοδήματα. Πιθανώς θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για τις 100 δόσεις, που στην κυβέρνηση θέλουν να έχουν θέσει σε διαβούλευση μέχρι τότε.
  • τροπολογία για τις τριγωνικές συναλλαγές (transfer pricing). Αν και αποτελεί «επιστημονική» μορφή απάτης των πολυεθνικών, υπάρχει υπόβαθρο σε αυτό καθώς ήδη η προηγούμενη κυβέρνηση είχε θέσει ένα πλαίσιο παροχής και τεκμηρίωσης των τιμών και στοιχείων εκ μέρους τους.
  • μέτρα για την καταπολέμηση της ανθρωπιστικής κρίσης, με ισοδύναμα 200 εκατ. ευρώ από εξοικονομήσεις λειτουργικών δαπανών.
Σε δεύτερη φάση, στα τέλη Μαρτίου ή στις αρχές Απριλίου (και σε συνεννόηση με τους θεσμούς) θα πρέπει επίσης:
  • να ξεκαθαρίσει στους πολίτες τις υποχρεώσεις ή τα κίνητρα που θα έχουν για να ζητούν αποδείξεις.
  • να προχωρήσει στην χορήγηση αδειών ηλεκτρονικού τζόγου.
  • να εφαρμόσει πιλοτικά το σχέδιο για πρόσληψη part-timer ελεγκτών (φοιτητές, συνταξιούχοι, νοικοκυρές) για να τονώσει την έκδοση αποδείξεων και την είσπραξη του ΦΠΑ.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Eδώ έχουν τα λεφτά τους ο Γκίκας κι άλλοι 96 μάγκες συμπολίτες μας

Ο κ. Χαρδούβελης υποστηρίζει ότι έστειλε τα χρήματα αυτά στην Βρετανία. Σωστό από μία άποψη, όμως για την ακρίβεια τα έστειλε σε κατάστημα της συγκεκριμένης τράπεζας στη νήσο Jersey, που ανήκει μεν στη βρετανική επικράτεια, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί τον 7ο πιο σημαντικό φορολογικό παράδεισο στον κόσμο, και αγαπημένο προορισμό κεφαλαίων Ελλήνων που θέλουν να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους. Μάλιστα το Νοέμβριο του 2012, ο τότε Υπ. Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, με επιστολή του προς τον Βρετανό ομόλογό του, είχε ζητήσει τη λίστα με τους 97 Έλληνες που είχαν καταθέσεις στη νήσο Jersey, ενώ η υπόθεση αυτή είχε απασχολήσει και τους τότε οικονομικούς εισαγγελείς. Πλέον αναζητούμε και τους υπόλοιπους 96 Έλληνες». Γαβριήλ Σακελλαρίδης-κυβερνητικός εκπρόσωπος Κολομβίας Βαλκανίων-Ενταύθα.

Το Τζέρσεϊ είναι ένα νησί στο στενό της Μάγχης, κοντά στις ακτές της Νορμανδίας, που αποτελεί μέρος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Είναι ανεξάρτητο διοικητικά, δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και έχει 98.000 κατοίκους. Αυτό το μικρό νησάκι με έκταση όσο η Κάλυμνος θεωρείται ο έβδομος μεγαλύτερος φορολογικός παράδεισος στον κόσμο, καθώς φιλοξενεί περισσότερα από 266 δισεκατομμύρια ευρώ!

Το 2009 ο ανεξάρτητος-ερευνητής δημοσιογράφος OLIVIER CYRAN θα πεταγόταν για μια ειδική αποστολή στον φορολογικό παράδεισο της Νήσου Jersey>

Στις μαρμάρινες πλάκες της εισόδου αστράφτουν περίπου πενήντα πινακίδες με χρυσά γράμματα, αποκαλύπτοντάς μας την ταυτότητα των ενοίκων: λογιστικά γραφεία, ανταλλακτήρια συναλλάγματος, δικηγόροι-σύμβουλοι επιχειρήσεων, διαχειριστές εταιρειών φαντασμάτων… Ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο του Σεντ-Ελιέ, της πρωτεύουσας του Τζέρσεϊ, έχει πλήρως καταληφθεί από τα γρανάζια του μηχανισμού της φοροδιαφυγής.

Από τους 86.000 κατοίκους του μικρού αγγλονορμανδικού νησιού, περισσότεροι από 12.000 (το ένα τέταρτο του ενεργού πληθυσμού) εργάζονται αποκλειστικά στον χρηματοοικονομικό τομέα.

Οποιοι περίμεναν ότι η φραστική επίθεση του γάλλου προέδρου ενάντια στους φορολογικούς παραδείσους θα τρομοκρατούσε όσους αποτελούσαν τον στόχο της θα απογοητευθούν. Το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου, παρά τον «σκληρό κι αδιάλλακτο λόγο» του Νικολά Σαρκοζί στις Βρυξέλλες -σύμφωνα με την έκφραση της «Le Monde» με τον οποίο ζητούσε την «εξάλειψη κάθε σκοτεινής ζώνης» του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού συστήματος, ο τοπικός τύπος αδιαφόρησε πλήρως για το γεγονός αυτό.

Την επομένη, η «Jersey Evening Post», η μοναδική εφημερίδα του νησιού, αφιέρωσε το πρωτοσέλιδό της στις κακές επιδόσεις των ντόπιων αθλητών στους αγώνες εφήβων της κοινοπολιτείας, που διεξήχθησαν στην Ινδία. Ούτε μία λέξη για τις βαρύγδουπες προεδρικές δηλώσεις Σαρκοζί, παρά το γεγονός ότι τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης έσπευσαν να τονίσουν τον αντίκτυπό τους σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Να αψήφησε, άραγε, η εφημερίδα τον επικείμενο κίνδυνο ή μήπως επρόκειτο για μια ψύχραιμη και σωστή εκτίμηση των συσχετισμών δυνάμεων; Τα «κράτη του Τζέρσεϊ» -αυτή είναι η επίσημη ονομασία της επικράτειας-κονφετί που βρίσκεται σε απόσταση είκοσι χιλιομέτρων από τις γαλλικές ακτές- τυπικά είναι ανεξάρτητα, αν και ανήκουν στο βρετανικό στέμμα και διαθέτουν ένα ακαθάριστο εγχώριο προϊόν το οποίο, αν διαιρεθεί διά του αριθμού των κατοίκων, κατατάσσει τη χώρα στην τρίτη θέση των πλουσιότερων χωρών, μετά το Λουξεμβούργο και τις Βερμούδες.
Σύμφωνα με τον αμερικανό αναλυτή Μάρτιν Σάλιβαν, τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί στο νησί ξεπερνούσαν, το 2006, τα 500 δισ. λίρες (600 δισ. ευρώ) (2). Βέβαια, πρόκειται για εξαιρετικά μικρό μερίδιο, αν συγκριθεί με τα 11,5 τρισ. δολάρια (9,2 τρισ. ευρώ) που φυγαδεύουν οι πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη στους τόπους που φιλοξενούν τις υπεράκτιες εταιρείες (3). Ωστόσο, το μερίδιο του Τζέρσεϊ αυξάνεται διαρκώς.

Αντιμέτωπο με τον ξέφρενο, πλέον, ανταγωνισμό ανάμεσα στις μερικές δεκάδες φορολογικούς ή τραπεζικούς παραδείσους που καταγράφονται σε ολόκληρο τον κόσμο (4), το Τζέρσεϊ επιδιώκει να εδραιώσει τη θέση του. Μέχρι πέρυσι φορολογούσε τις ξένες εταιρείες εφαρμόζοντας την εξαιρετικά… φιλόξενη κλίμακα του 10%. Ομως, η νήσος Μαν, ένας από τους σκληρότερους ανταγωνιστές του, προχώρησε περισσότερο, καταργώντας κάθε άμεσο φόρο στον πακτωλό των κεφαλαίων που εισάγουν οι ξένοι επενδυτές. Το Τζέρσεϊ αντέδρασε υιοθετώντας με τη σειρά του το ίδιο μέτρο: οι πολυεθνικές δεν θα πληρώνουν ούτε δεκάρα, ενώ η κλίμακα του 10% θα ισχύει μονάχα για τις ντόπιες επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Παράλληλα, εδραιώνει την πλεονεκτική θέση του παρέχοντας νέα, δελεαστικά κίνητρα προς τα hedge funds (τα κερδοσκοπικά κεφάλαια). Από την 1η Ιανουαρίου του 2008, οποιοσδήποτε διαθέτει ένα ελάχιστο κεφάλαιο ύψους ενός εκατομμυρίου δολαρίων μπορεί να κερδοσκοπήσει στις αγορές υψηλού κινδύνου μέσω μιας shell company (εταιρεία κέλυφος) στο Τζέρσεϊ, «κομμένης και ραμμένης στα μέτρα του», δίχως να απαιτείται η παραμικρή άδεια ή να υποβάλλεται στον παραμικρό έλεγχο.

Η καινοτομία «ανταποκρίνεται στο αίτημα των κερδοσκοπικών κεφαλαίων και των υπόλοιπων διαχειριστών των «εναλλακτικών μορφών επένδυσης», οι οποίοι επιθυμούσαν ένα προϊόν απαλλαγμένο από κάθε νομοθετική ρύθμιση», εξηγεί ένας υπεύθυνος της Jersey Finance Limited, του ημιδημόσιου οργανισμού στον οποίο έχει ανατεθεί η προβολή των οικονομικών θελγήτρων του νησιού στους επενδυτές.

Το «γραφείο προώθησης του τουρισμού που απευθύνεται σε δισεκατομμυριούχους» -έτσι αποκαλούν οι ντόπιοι τον τουρισμό τους- υπερηφανεύεται ότι, μεταξύ Φεβρουαρίου και Οκτωβρίου του 2008, εξασφάλισε τη δημιουργία 24 εταιρειών τύπου shell company. Βέβαια, η κατάρρευση των χρηματιστηρίων αμαύρωσε κάπως τη φήμη τους και μείωσε την απόδοσή τους, ωστόσο, τα hedge funds φαίνονται ακόμη ευχαριστημένα με το Τζέρσεϊ.

Η συνταγή του τραστ

Πάντως, η τοπική… σπεσιαλιτέ εξακολουθεί να είναι η βιομηχανία των τραστ (trust). Το τραστ είναι μια απερίγραπτα βολική νομική ιδιομορφία, η οποία σας επιτρέπει να αποκρύψετε την προσωπική σας περιουσία από την εφορία -όπως επίσης από τη σύζυγο ή τους κληρονόμους σας- εμφανίζοντάς την στο όνομα ενός «αχυράνθρωπου».

Θεωρητικά, τα χρήματα δεν σας ανήκουν, στην πράξη, όμως, είναι απόλυτα δικά σας: έτσι, έχετε όλα τα πλεονεκτήματα του πλούτου χωρίς κανένα από τα μειονεκτήματά του. Μονάχα μετά από εξαιρετικά ατυχείς περιστάσεις μπορεί να βρεθούν τα ίχνη σας. Κάτι τέτοιο συνέβη τον Ιούλιο του 2004, όταν το προβληματικό διαζύγιο ενός ποδοσφαιριστή της Αρσεναλ οδήγησε τη βρετανική Δικαιοσύνη στα ίχνη ύποπτων για μεταφορές ποσών στον λογαριασμό ενός trust του Τζέρσεϊ.

Αποδείχθηκε ότι χρησίμευε για την αποφυγή της καταβολής φόρου για τα πριμ που πλήρωνε η ομάδα στον προπονητή και τους παίκτες της. Και, όπως εξηγεί ένας ντόπιος γνώστης του μηχανισμού (επιθυμεί, βεβαίως, να διατηρήσει την ανωνυμία του), «σπάνια τσιμπάνε τους πελάτες μας. Οι αρχές του νησιού είναι κατενθουσιασμένες με το συγκεκριμένο τέχνασμα. Το πλεονέκτημα των τραστ είναι ότι ξεφεύγουν όχι μόνο από κάθε έλεγχο αλλά και από τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς: ακόμα κι αν ξεσπάσει κρίση, υπάρχουν πάντα πλούσιοι και, συνεπώς, ένα στοργικό καταφύγιο για τα λεφτά τους».
Αλλά είναι, άραγε, το σύστημα των νησιών αρκετά στέρεο για να καταφέρει να επιβιώσει από την «επανίδρυση του καπιταλισμού»(5); Δεν φοβάται μήπως καταρρεύσει από τα σκληρά χτυπήματα του γάλλου πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος βροντοφώναξε ενώπιον της γαλλικής Βουλής στις 14 Οκτωβρίου: «Στο εξής, δεν πρέπει να υφίστανται μαύρες τρύπες όπως είναι τα υπεράκτια κέντρα»;

Ο Φρανκ Γουόκερ, πρωθυπουργός του νησιού, δεν θέλησε να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Πρώην διευθυντικό στέλεχος της Barclays και πρώην ιδιοκτήτης της «Jersey Evening Post», την οποία πούλησε το 2005 στον βρετανό συνέταιρό του, ο «chief minister» διευθύνει τώρα μια κυβέρνηση της οποίας τα έξι από τα δέκα μέλη είναι πολυεκατομμυριούχοι. Απευθυνθήκαμε στον πιο γνωστό από αυτούς, τον γερουσιαστή και επιχειρηματία Φιλίπ Ουζούφ, υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης, ο οποίος έχει σπουδάσει στο European Business School του Λονδίνου.

Ο φόρος των φτωχών

Ο Φιλίπ Ουζούφ κατέχει έναν επίζηλο τίτλο: επινόησε τον Goods and Services Tax (GST), έναν έμμεσο φόρο 3% που επιβάλλεται στα αγαθά και στις υπηρεσίες, πλην εκείνων του χρηματοοικονομικού τομέα. Με τα έσοδα που θα αποφέρει αυτός ο φόρος θα αναπληρωθούν οι απώλειες των δημόσιων εσόδων από την κατάργηση του φόρου στις αλλοδαπές εταιρείες, η οποία δημιούργησε μια «τρύπα» 100 εκατ. λιρών (118 εκατ. ευρώ) στον ετήσιο προϋπολογισμό του κράτους.

Μία από τις γραφικές πλευρές του GST είναι ότι επιβάλλεται σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης (όπως τα φάρμακα και τα σχολικά είδη), όχι όμως και στο πετρέλαιο που… προορίζεται για τα κότερα. Πρόκειται για μια απόλυτα κατανοητή απαλλαγή θα λέγαμε, μια και όλοι γνωρίζουμε πόσο έχει περιοριστεί η αγοραστική δύναμη όσων κατέχουν μεγάλες περιουσίες…

Είναι αδύνατον να συναντήσεις έστω και έναν κάτοικο του Τζέρσεϊ που να μη συμμετέχει στη βιομηχανία των υπεράκτιων επιχειρήσεων και να μην αφρίζει από τον θυμό του στο άκουσμα αυτών των επάρατων αρχικών. «Ο GST; Μιλάμε για μεγάλη αλητεία, για ένα χαρακτηριστικό προϊόν αυτού του νησιού: αντί για τους πλούσιους, πληρώνουν οι φτωχοί» σχολιάζει μια έμπορος της Κινγκ Στριτ, του πιο πολυσύχναστου εμπορικού δρόμου του Σεντ-Ελιέ. «Μην αναφέρετε, όμως, το όνομά μου γιατί, δεν έχω την παραμικρή όρεξη για μπλεξίματα».

Ο φόβος παραλύει τους περισσότερους από τους δυσαρεστημένους και τους εμποδίζει να εκφράσουν δημόσια τη διαφωνία τους. Στο Τζέρσεϊ δεν υπάρχει οργανωμένη αντιπολίτευση, ούτε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Ανύπαρκτος επίσης και ο συνδικαλισμός, με εξαίρεση το νοσοκομείο και τα μέσα μεταφοράς. Ακόμα κι εκεί, η μοναδική οργάνωση που υπερασπίζεται τα συμφέροντα των εργαζομένων, η οποία συμμετέχει στο βρετανικό συνδικάτο Unite, παραπαίει, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με τις απειλές αντιποίνων και με μια εργατική νομοθεσία που θυμίζει μπανανία.
Δεν υπάρχει κανένας περιορισμός στον χρόνο εργασίας, ούτε και η παραμικρή αποζημίωση για απόλυση ή επιδόματα ανεργίας.

Αντίθετα, υπάρχουν δρακόντειοι περιορισμοί στο δικαίωμα της απεργίας. «Δεν ζούμε σε μια δημοκρατική χώρα» δηλώνει ο Νικ λε Κορνί, ιδρυτής του Time4Change (Καιρός για Αλλαγή), μιας από τις ελάχιστες αντιπολιτευόμενες ομάδες στο νησί, και νομικός σύμβουλος σε μια εταιρεία του χρηματοοικονομικού τομέα. Και συνεχίζει:

«Η απουσία κοινωνικών και πολιτικών ελευθεριών ωφελεί το οικονομικό σύστημα, το οποίο έχει καταλάβει ολόκληρη τη χώρα και συντάσσει τους νόμους που μας κυβερνούν. Ετσι, ο κόσμος φοβάται. Εδώ, ακόμα κι αν είσαι φτωχός, πάντα θα διατηρείς λιγότερο ή περισσότερο στενές σχέσεις με κάποιο μέλος μιας κλίκας. Σε όλα αυτά προστίθεται κι ένας πολιτισμικός παράγοντας: οι κάτοικοι του Τζέρσεϊ έχουν αγροτική καταγωγή, ποτέ δεν είχαν ταξική συνείδηση, ούτε είναι εξοικειωμένοι με τις συνδικαλιστικές πρακτικές, όπως συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο».
Παρά το γεγονός ότι οι κοινωνικές συνθήκες φαίνονται ιδιαίτερα ευνοϊκές για την κυβέρνηση, η ίδια απέτυχε να πείσει τον πληθυσμό για την ορθότητα της μεταρρύθμισής της. Πολλά καταστήματα έχουν αναρτήσει στη βιτρίνα τους την επιγραφή «Χωρίς GST», για να ενημερώσουν τους καταναλωτές ότι ο ιδιοκτήτης τους προτιμά να μην αυξήσει τις τιμές και να περιορίσει ισόποσα το περιθώριο κέρδους του.

Ενα κείμενο διαμαρτυρίας που ζητάει την κατάργηση του φόρου που θέσπισε ο γερουσιαστής Ουζούφ συγκέντρωσε 19.000 υπογραφές: πρόκειται για ιστορικό γεγονός σε αυτή τη χώρα, που βρίσκεται αποκομμένη από τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα. Ωστόσο, στα τοπικά μέσα ενημέρωσης (τα οποία περιορίζονται στην «Jersey Evening Post», στο παράρτημα του BBC στο Τζέρσεϊ και σε ένα ιδιωτικό κανάλι) δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των πολιτών.
Σίγουρο λιμάνι

«Μέσα στη θύελλα που πλήττει τον χρηματοπιστωτικό τομέα σήμερα, οι πολυτιμότερες υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει το Τζέρσεϊ είναι η ασφάλεια και η σταθερότητα», υπενθυμίζει η Κριστίν Χέμπερτ, πολιτική αναλύτρια, στην εισαγωγή του άρθρου της με τίτλο «Σταθερές αξίες σε έναν κόσμο που αλλάζει» (21/10/08). Καθώς, δε, και η κυβέρνηση προτιμά να ακολουθήσει σώφρονα πολιτική, δεν υποχώρησε στο ζήτημα του GST.

Ομως, όσο κι αν αλλάζει ο κόσμος, πάντα ορισμένοι θα αμφισβητούν μανιωδώς τους νόμους. Οπως ο Νιλ Μακ Μάρεϊ, πρώην ναυτεργάτης σε αλιευτικό σκάφος που έχασε το ένα χέρι του σε εργατικό ατύχημα. Οταν δεν ασχολείται με τα παιδιά του, καταπιάνεται με ενθουσιασμό με ρεπορτάζ τα οποία δημοσιεύει στο μπλογκ του.

Πρόσφατα, είχε πάρει το κατόπι τον Ουζούφ, με την κάμερα στο χέρι, για να του αποσπάσει μια δήλωση για τον φόρο που θέσπισε. Το πλάνο είναι απίστευτα κωμικό: Βλέπουμε τον γερουσιαστή-υπουργό να προσπαθεί να ξεφύγει διασχίζοντας βιαστικά τις γεμάτες κόσμο αίθουσες, προσπαθώντας να υποκριθεί ότι αγνοεί το άτομο που τον ακολουθεί κατά πόδας, επαναλαμβάνοντάς του διαρκώς: 
«Κύριε Ουζούφ, δύο λόγια για τον GST, σας παρακαλώ, κύριε Ουζούφ… (6)».

«Οταν δούλευα στο αλιευτικό, ήμουν στη θάλασσα εννιά μήνες τον χρόνο κι αδιαφορούσα για το τι συνέβαινε. Οταν γύρισα στη στεριά, άνοιξαν τα μάτια μου. Αυτοί που μας κυβερνούν δεν λογοδοτούν σε κανέναν. Οι φτωχοί δεν ψηφίζουν. Εχουν αποθαρρυνθεί δραματικά. Μονάχα οι εύποροι πηγαίνουν στην κάλπη για να διατηρήσουν τους ομοίους τους στην εξουσία. Εδώ, τα πάντα τα κυβερνάει το κυνήγι του κέρδους. Οι νέοι φεύγουν, γιατί, πέρα από τις τράπεζες, δεν υπάρχει τίποτα γι” αυτούς. Η μονοκαλλιέργεια του χρηματοπιστωτικού τομέα έχει απορροφήσει τα πάντα -τη γεωργία, την αλιεία, ακόμα και τον τουρισμό. Ο κόσμος είναι θυμωμένος αλλά και κατατρομαγμένος, κι αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα. Ο εικονολήπτης που με βοηθούσε στα θέματα με τα οποία ασχολούμαι αισθάνθηκε ότι απειλούνταν και προτίμησε να τα παρατήσει», εξηγεί ο ναυτεργάτης που έγινε δημοσιογράφος από ανάγκη.

Γνωρίζει, άραγε, ότι οι πολιτικοί ηγέτες της Γαλλίας έχουν ορκιστεί ότι θα εξοντώσουν τους φορολογικούς παραδείσους; «Δεν το πολυπιστεύω. Αντίθετα, θέλω να ελπίζω ότι η κρίση θα γκρεμίσει τον χρηματοοικονομικό τομέα, έστω κι αν αυτό σημαίνει ότι θα βρεθεί στην ανεργία μεγάλο μέρος του πληθυσμού, στο οποίο περιλαμβάνεται μάλιστα και η γυναίκα μου», η απάντηση.

Με τη σειρά μας, προσπαθούμε να έλθουμε σε επαφή με τον Ουζούφ. Αρνείται, αλλά δέχεται να κανονίσει μια συνάντηση με τον υπεύθυνο τύπου του, τον Τζεφ Κουκ, πρώην οικονομικό διευθυντή της τράπεζας HSBC. Οπως λέει κι ο Μακ Κάρεϊ, «στο Τζέρσεϊ, τα χρηματοοικονομικά και η πολιτική θεωρείται ότι αποτελούν ένα και το αυτό επάγγελμα».

Ο Κουκ μάς δέχεται σε ένα από τα σαλόνια του τετάρτου ορόφου του Jersey Finance Limited, του οποίου έγινε πρόσφατα γενικός διευθυντής. Οσο κι αν αυτός ο άνδρας δείχνει άχρωμος, και μάλιστα σε ανησυχητικό επίπεδο, φημίζεται για την απόλυτη ειλικρίνειά του.

Ουδέτερο έδαφος

Στις 16 Σεπτεμβρίου, χαιρέτιζε από τις σελίδες της «Jersey Evening Post» τη χρεοκοπία της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers, την οποία όλα τα χρηματιστήρια του πλανήτη υποδέχονταν εκείνη την ημέρα με κραυγές φρίκης: «Από πολλές απόψεις, πρόκειται για θετική εξέλιξη. (…) Οι υπερβολικά αδύναμοι παίκτες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το παιχνίδι, κι αυτό ακριβώς χρειάζεται το σύστημα για να απελευθερωθεί».

Απελευθέρωση του συστήματος;

Μας εκπλήσσει η θέση του, καθώς δεν πρόκειται ακριβώς γι” αυτό που συνιστά ο γάλλος πρόεδρος: «Κατ” αρχάς, υπάρχει μια παρεξήγηση. Το Τζέρσεϊ δεν είναι φορολογικός παράδεισος, πρόκειται για φορολογικά ουδέτερο έδαφος. Εχουμε υπογράψει συμφωνίες ανταλλαγής ενημέρωσης με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και την Ολλανδία, και ετοιμαζόμαστε να κάνουμε το ίδιο με τις χώρες της βόρειας Ευρώπης και με τη Γαλλία. Αυτό σημαίνει ότι, σε κάθε περίπτωση που ένας από τους εταίρους μας υποπτεύεται ότι ένας από τους πολίτες του τοποθετεί τα εισοδήματά του στο Τζέρσεϊ για να φοροδιαφύγει, μπορεί να μας ζητήσει πληροφορίες. Οπωσδήποτε, όμως, αυτή η αίτηση πρέπει να είναι τεκμηριωμένη. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα στη διαφύλαξη του προσωπικού απορρήτου του, τόσο οι πελάτες μας όσοι και όλοι οι άλλοι. Αν, όμως, θεωρήσουμε ότι το πρόβλημα είναι σοβαρό, συνεργαζόμαστε χωρίς αντιρρήσεις με τις χώρες που το ζητούν».

Εξάλλου, αυτό το αναγνωρίζει και η «διεθνής κοινότητα». Το 2002, ο ΟΟΣΑ διέγραψε το Τζέρσεϊ, καθώς και άλλους 26 «ενάρετους τόπους παραθερισμού», όπως οι Μπαχάμες, οι νήσοι Κουκ, το Γιβραλτάρ και ο Παναμάς, από τον κατάλογο των μη συνεργάσιμων παραδείσων που είχε συντάξει, με αποτέλεσμα να απομείνουν σε αυτόν μόνον πέντε χώρες (7). Την ίδια χρονιά, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση με την οποία συνέχαιρε το Τζέρσεϊ για τον σεβασμό που επιδεικνύει όσον αφορά «τις διεθνείς προδιαγραφές για τις ρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί στον χρηματοπιστωτικό τομέα, το ξέπλυμα του «μαύρου χρήματος» και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

«Παρ” όλα αυτά, ορισμένοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι στη χώρα μας δεν υφίσταται ρυθμιστικό πλαίσιο. Πρόκειται για μεγάλο ψέμα. Διαθέτουμε τη δική μας ρυθμιστική αρχή, την Jersey Financial Services Commission, η οποία απολαμβάνει απόλυτη ανεξαρτησία», συνεχίζει αγανακτισμένος ο Κουκ.

Αυτό είναι προφανές. Ο Κόλιν Πάουελ, ο υπεύθυνος γι” αυτήν την «ανεξάρτητη» αρχή, πλούτισε χάρη στις δραστηριότητές του στον χρηματοοικονομικό τομέα κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων δεκαετιών. Είναι, επίσης, ένας από τους στενότερους συνεργάτες του πρωθυπουργού Γουόκερ, ο οποίος τον έχρισε σύμβουλό του για τα διεθνή ζητήματα του παραδείσου.

Ομως, ο Κουκ προβάλλει ένα επιχείρημα με βαρύτητα: για ποιον λόγο η Γαλλία θα επεδίωκε την εξαφάνιση μιας «μαύρης τρύπας» με την οποία ετοιμάζεται να συνάψει μια ιδιαίτερα φιλική συμφωνία συνεργασίας που στηρίζεται στην καλή θέληση και στον σεβασμό των «εσωτερικών υποθέσεών» του;

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες, όμως, στο μεταξύ, η ανυπομονησία μεγαλώνει στο νησί.

Στις 5 Νοεμβρίου, μια αντιπροσωπεία από το Τζέρσεϊ, με επικεφαλής τον Γουόκερ, βρισκόταν στο Παρίσι για να επιταχύνει τις προπαρασκευαστικές ενέργειες. Η εξαιρετικά διακριτική επίσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Ζαν-Φρανσουά λε Γκραν -γερουσιαστή του κυβερνώντος UMP και αιρετού περιφερειάρχη της Μάγχης, αλλά και πιστού συνηγόρου των συμφερόντων του νησιού- ολοκληρώθηκε με μια πρόσκληση στη Γερουσία και με μια διακριτική συνάντηση με τον πρόεδρο της Γερουσίας, Ζεράρ Λαρσέ.

Φερέγγυος παίκτης

Ο τελευταίος δεσμεύθηκε να διαβιβάσει σε όλους τους γάλλους βουλευτές και γερουσιαστές μια επιστολή του chief minister, στην οποία τους διαβεβαιώνει ότι το «Τζέρσεϊ είναι ένα χρηματοοικονομικό κέντρο που υπόκειται σε σοβαρό νομοθετικό πλαίσιο και τηρεί όλους τους διεθνείς κανόνες (8)». Επιπλέον, στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης του Τζέρσεϊ προβάλλεται η παρακάτω δήλωση: «Επιτρέψτε μου να είμαι απόλυτα κατηγορηματικός: το Τζέρσεϊ δεν επιβραβεύει και δεν ενθαρρύνει τις παράνομες πρακτικές της φοροδιαφυγής και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ποτέ δεν έκανε κάτι τέτοιο».

Ο ισχυρός άνδρας του Τζέρσεϊ, ιδιαίτερα εξοικειωμένος με τις τεχνικές της προώθησης των πωλήσεων, δεν παραλείπει να αγγίξει την ευαίσθητη χορδή των γάλλων αντιπροσώπων του λαού, εφιστώντας την προσοχή τους στο «cash» που έχει συσσωρεύσει το νησί. «Καθώς διαθέτουν έναν από τους υψηλότερους δείκτες φερεγγυότητας στον κόσμο, οι τράπεζες του Τζέρσεϊ μπορούν να αποτελέσουν μια σημαντική πηγή ρευστότητας», τη στιγμή ακριβώς που «υπάρχει τεράστια έλλειψη ρευστότητας» στη Γηραιά Ηπειρο. Και ο Γουόκερ κλείνει την δήλωσή του επισημαίνοντας ότι δεν αποκλείεται να ευχαριστήσει η Γαλλία στο μέλλον το Τζέρσεϊ για την «πολύτιμη συμβολή του στη διασφάλιση της οικονομικής ευρωστίας του συνόλου της Ευρώπης».

Το επιχείρημα ότι το Τζέρσεϊ αποτελεί πραγματικό κουμπαρά ενισχύεται από το γεγονός ότι στο νησί δραστηριοποιούνται μερικές ιδιαίτερα σημαντικές γαλλικές επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα -για παράδειγμα, η Societe Generale (περισσότερο γνωστή στο νησί ως SG Private Banking) και η ΒΝΡ Paribas, η οποία, όπως επισημαίνει ο Κουκ, «πραγματοποιεί απολύτως θεμιτές συναλλαγές».

Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι δεν ασχολείται με δραστηριότητες όπως τα καταναλωτικά δάνεια για την αγορά ηλεκτρικών ειδών. Αν δώσουμε βάση σε όσα μας λέει χαμηλόφωνα ένας υπάλληλος της ΒΝΡ σε ένα σικ μπαρ των περιχώρων, η εταιρεία ασχολείται κυρίως με τη χρηματοδότηση πετρελαϊκών προγραμμάτων στη νοτιοανατολική Ασία -ο υπεύθυνος τύπου, όμως, δεν επιβεβαιώνει την πληροφορία.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα κι όταν δεν πρόκειται για γαλλικές επιχειρήσεις, πολύ συχνά, οι εταιρείες που είναι εγκατεστημένες στο νησί διατηρούν καλές και προσοδοφόρες σχέσεις με το Παρίσι.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Price WaterhouseCoopers και της Deloitte. Οι δύο γιγάντιες πολυεθνικές ελεγκτικές εταιρείες είναι πανταχού παρούσες στο νησί, χάρη στην τεράστια εμπειρία που διαθέτουν σε ζητήματα φοροδιαφυγής. Και οι δύο έχουν ως πελάτη το γαλλικό κράτος, το οποίο τους έχει αναθέσει τις κυριότερες αγορές του εσωτερικού ελέγχου και της γενικής αναθεώρησης των δημόσιων πολιτικών. Η αποστολή τους; Να αξιολογήσουν σε κάθε υπουργείο τη φύση και τον αριθμό των θέσεων εργασίας που πρέπει να καταργηθούν (9).
Εθελοντική φορολογία

Εξάλλου, δεν έπρεπε να κρίνουμε επιπόλαια ένα φορολογικό σύστημα το οποίο, παρά τη γραφικότητά του, ενθαρρύνει τον εθελοντισμό. Ο Κουκ παρατηρεί: «Είναι αλήθεια ότι στη χώρα μας οι πλούσιοι πληρώνουν λιγότερους φόρους απ” ό,τι οι φτωχοί. Ομως, πρόκειται για μια διαφορά που οφείλεται στην κουλτούρα μας. Εμείς πιστεύουμε ότι οι πλούσιοι δεν αποδεικνύουν τη χρησιμότητά τους μονάχα μέσα από τους φόρους που πληρώνουν. Εδώ, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορούν να φανούν χρήσιμοι στην κοινότητα, για παράδειγμα επιδιδόμενοι σε αγαθοεργίες».

Γεμάτο υπερηφάνεια, το αφεντικό του τοπικού μάρκετινγκ εξυμνεί την απλότητα της τοπικής εκδοχής της φορολογίας εισοδήματος: 20% για όλον τον κόσμο, εκτός από τους πλούσιους, για τους οποίους ισχύουν φορολογικές απαλλαγές ανάλογες με το μέγεθος της περιουσίας τους. Και εξηγεί: «Τα πολύ μεγάλα εισοδήματα πληρώνουν φόρο 20% για το πρώτο μισό εκατομμύριο· στη συνέχεια, όσο αυξάνεται το εισόδημα, εφαρμόζεται ολοένα μικρότερη φορολογική κλίμακα. Υπάρχει μάλιστα και η περίπτωση να μην πληρώσουν καθόλου φόρο».

Πράγματι, για να προσελκύσει ακόμα περισσότερους δισεκατομμυριούχους, οι οποίοι θα προστεθούν στον ήδη σημαντικό αριθμό των υπαρχόντων, η κυβέρνηση του Τζέρσεϊ έχει δημιουργήσει μια ξεχωριστή φορολογική κατηγορία, η οποία αποκαλείται «1 (1) Κ» και επιτρέπει στους παραχαϊδεμένους από την κυβέρνηση κατοίκους να διαπραγματευθούν άμεσα με τις αρχές τη φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει για τα εισοδήματά τους.

Το παζάρεμα με τις εταιρείες καταλήγει συνήθως σε μια φορολογική κλίμακα 0%, με αντάλλαγμα την καταβολή ενός κατ” αποκοπήν ετήσιου φόρου 100.000 λιρών (118.000 ευρώ), «ο οποίος μόλις και μετά βίας αντιστοιχεί στην αμοιβή που καταβάλλουν σε καθέναν από τους δικηγόρους τους», παρατηρεί ο Λε Κορνί. Για μεγάλη ικανοποίηση του Κουκ, τίθεται κι ένας δεύτερος όρος: «Να δεσμευθούν ότι θα υπηρετήσουν τη χώρα που τους φιλοξενεί κάνοντας δωρεές σε οργανώσεις και σωματεία».

Δεδομένων όλων αυτών, δεν είναι παράδοξο το γεγονός ότι στο άκουσμα της φράσης «νομοθετική ρύθμιση», όλοι οι γνώστες του τι συμβαίνει στη χώρα αρχίζουν να καγχάζουν. «Ελάχιστη σημασία έχει το νομοθετικό πλαίσιο, οι δικηγόροι και οι λογιστές κατορθώνουν πάντα να το παρακάμψουν (10)», δήλωσε το 2004 ο φορολογικός σύμβουλος της Moore Stephens, ενός από τα μεγαλύτερα λογιστικά γραφεία σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η μαρτυρία του Τζον Κρίστενσεν, ο οποίος εργάστηκε στον χρηματοοικονομικό τομέα του Τζέρσεϊ, είναι χαρακτηριστική:

«Οποιοσδήποτε έχει εργαστεί στον κλάδο γνωρίζει τον λεπτολόγο τρόπο με τον οποίο στρατιές νομικών συμβούλων εξετάζουν κάθε νέο μέτρο ελέγχου που θεσπίζεται από μια κυβέρνηση, για να κατορθώσουν να εκμεταλλευθούν τα κενά και τις αδυναμίες του. Ακόμα και στην περίπτωση που οι ερευνητές θα κατορθώσουν να εντοπίσουν τα ίχνη μιας ύποπτης μεταφοράς ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό, οι υπεράκτιες εταιρείες βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά. Με τον πρώτο συναγερμό, οι εντολοδόχοι τους κατευθύνουν ξανά τα κεφάλαια σε κάποιον άλλο μυστικό λογαριασμό και το κόλπο ολοκληρώνεται. Η διαδικασία αποκαλείται ρήτρα διαφυγής. Είναι περιττό να διευκρινίσουμε ότι οι υπηρεσίες αυτού του τύπου χρεώνονται ακριβά. Ομως το κόστος τους είναι μηδαμινό σε σύγκριση με το γεγονός ότι επιτρέπουν την οικοδόμηση τεράστιων περιουσιών» (11).
Στηρίζουν Σαρκοζί

Αραγε, επιδιώκεται στ” αλήθεια η «εξόντωση» του Τζέρσεϊ; Ο Τερί λε Μεν, υπουργός Κατοικίας του νησιού, δεν το πιστεύει. Η δική του περιουσία, όπως λέει, δεν είναι τεράστια· την οφείλει στην «πραγματική οικονομία», στο εμπόριο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Πρόκειται για μια επιχειρηματική δραστηριότητα πολύ μικρότερης εμβέλειας από τη βιομηχανία των υπεράκτιων εταιρειών, η οποία, παρ” όλα αυτά, αποδεικνύεται προσοδοφόρος σε έναν τόπο με διαστάσεις 13×7 χιλιόμετρα, πραγματικά πλημμυρισμένον από γρήγορα αυτοκίνητα, βαμμένα με εμπορικά, πολύ φανταχτερά χρώματα.

Ο εβδομηντάρης επιχειρηματίας-υπουργός δεν εντυπωσιάζεται από τη ρητορεία ενάντια στους φορολογικούς παραδείσους και έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στο μέλλον των σχέσεων ανάμεσα στο Τζέρσεϊ και τη Γαλλία: «Αυτό που ανησυχεί τους Γάλλους δεν είναι οι φορολογικοί παράδεισοι, είναι ότι δεν μπορεί να στήσει κανείς μια επιχείρηση χωρίς να τον τσακίσει η φορολογία. Στη χώρα σας, οι επιχειρήσεις διοικούνται από τα συνδικάτα. Ο Σαρκοζί θέλει να βάλει ένα τέλος σε αυτήν την κατάσταση και, γι” αυτόν τον λόγο, εμείς υποστηρίζουμε απόλυτα τις μεταρρυθμίσεις του».

1. 17 Οκτωβρίου 2008.

2. Αναφέρεται από τη «The Guardian», «Steer clear of those Channel Island «havens»», Λονδίνο, 11 Οκτωβρίου 2008.

3. Εκτίμηση στην οποία κατέληξε η μη κυβερνητική οργάνωση Tax Justice Network, στην έκθεσή της «The price of offshore», Λονδίνο, Μάρτιος 2005. Οι συντάκτες της έκθεσης υπολόγισαν ότι η επιβολή ενός φόρου 30% μονάχα πάνω στους τόκους που παράγει αυτό το βουνό χρημάτων θα απέφερε ετήσια έσοδα 255 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή ποσό τριπλάσιο από το σύνολο της βοήθειας που χορηγείται σε παγκόσμιο επίπεδο στις φτωχές χώρες.

4. Βλέπε το τρέχον τεύχος του «Maniere de voir», nΦ 102, «Le krach du liberalisme», Δεκέμβριος 2008-Ιανουάριος 2009.

5. Στμ: που έχει εξαγγείλει ο Σαρκοζί.

6. http://voiceforchildren.blogspot.com/2008/10/camera-shy.html

7. Το 2008, ο κατάλογος περιέχει μονάχα την Ανδόρα, το Λίχτενσταϊν και το Μονακό.

8. «French friendship «led to Paris talk»», «Jersey Evening Post», 6 Νοεμβρίου 2008.

9. Βλέπε «Au congres des coupeurs de tete», Le Plan Β, nΦ 15, Οκτώβριος – Νοέμβριος 2008.

10. Αναφέρεται από τον Τζον Κρίστενσεν στο «Α Game as Old as Empire», υπό τη διεύθυνση του Stephen Hiatt, Bernett – Koehler, Σαν Φρανσίσκο, 2007.

11. όπ.π.


*Ο OLIVIER CYRAN είναι δημοσιογράφος.



πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αγορασμένοι δημοσιογράφοι από πολιτικούς, τραπεζίτες και μυστικές υπηρεσίες

Στο κείμενο που ακολουθεί γίνονται σημαντικές αποκαλύψεις και θα ήταν ενδιαφέρον να γινόταν μια σχετική ερώτηση στον Σόιμπλε στην πρόσφατη συνέντευξη του, που μας έκανε μαθήματα για καταπολέμηση της διαφθοράς στην Ελλάδα.

Ο πρώην αρχισυντάκτης της FAZ αποκαλύπτει πώς πολιτικοί, μυστικές υπηρεσίες και τραπεζίτες καθοδηγούν τα ΜΜΕ στη χώρα του

Βόμβα στα θεμέλια της σύγχρονης γερμανικής δημοσιογραφίας αποτελεί το βιβλίο του πρώην αρχισυντάκτη της Frankfurter Allgemeine Zeitung Ούντο Ούλφκοτε,

«Τα δύο τρίτα των δημοσιογράφων στη Γερμανία είναι εξαγοράσιμοι», «Οι πεμπτοφαλαγγίτες των ΗΠΑ», «Το παραμύθι της Μέρκελ -Έτσι ψεύδεται η καγκελαρία στον λαό», «Πώς λαδώθηκα από εταιρεία πετρελαιοειδών», «Δημοσιογραφικά ταξίδια και φοροαπάτες», «Πώς πληρώνονται οι βίλες στην Τοσκάνη», «Πίσω από τη FAZ υπάρχει ένα διεφθαρμένο κεφάλι» και «Αγόρασε κι εσύ έναν δημοσιογράφο, μπορείς!»… Αυτοί είναι κάποιοι χαρακτηριστικοί τίτλοι από κεφάλαια του βιβλίου, που δείχνουν τη σαπίλα του σημερινού δημοσιογραφικού κατεστημένου στη Γερμανία, των ανθρώπων που μας κουνούν το δάχτυλο και απαξιώνουν καθημερινά τη χώρα μας με πληρωμένα «ρεπορτάζ».

Ο επί δεκαεφτά χρόνια αρχισυντάκτης μιας από τις μεγαλύτερες γερμανικές εφημερίδες αποφάσισε να δώσει στη δημοσιότητα δεκάδες μεγάλα ονόματα (και πρώτα πρώτα το… δικό του) και άλλα μικρότερα εν ενεργεία συναδέλφων του, της τηλεόρασης, εφημερίδων και περιοδικών, που κατέχουν σήμερα σημαντικές θέσεις, ασκώντας όχι μόνο «αγορασμένη δημοσιογραφία», αλλά και φοροδιαφυγή, αφού, όπως αναφέρει, «αρκετοί από αυτούς έχουν πολυτελείς βίλες στην Τοσκάνη, αδήλωτες στη γερμανική εφορία, μια και έχουν σπόνσορες μεγάλες εταιρείες. Εταιρείες που τους πληρώνουν με 5.000, 70.000 και 15.000 ευρώ για να γράψουν ένα καλό κομμάτι ανάλογο με τα συμφέροντά τους ή ακόμα και να κάνουν ανοιχτά ένα καλό PR (σ.σ.: Public Relations/δημόσιες σχέσεις) μέσω των εντύπων τους ή του τηλεοπτικού φορέα στον οποίο εργάζονται», αναφέροντας στο θέμα αυτό και τον σημερινό παρουσιαστή του κεντρικού δελτίου της ZDF, Κλάους Βέμπερ.
Γιούνκερ: Οι Ευρωπαίοι δεν καταλαβαίνουν τις αποφάσεις της ΕΕ!

Στην αρχή του βιβλίου ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η απάντηση που δίνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ όταν ο Ούντο Ούλφκοτε τον ρωτά «πώς γίνεται τα κορυφαία μας ΜΜΕ να δοξάζουν το ευρώ και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ στέκονται διατακτικά απέναντι της;». Η απάντηση που παίρνει από τον σημερινό πρόεδρο της Κομισιόν είναι αποκαλυπτική, αλλά και εξωφρενική, καθώς ο κ. Γιούνκερ απαντά ως… άλλος μάγειρας: «Παίρνουμε μια απόφαση και τη βάζουμε σ’ ένα κλειστό δωμάτιο. Την αφήνουμε αρκετές μέρες να ωριμάσει και να δούμε τι θα γίνει.
Αν μέχρι τότε δεν υπάρξει καμία κραυγή ή… επανάσταση -άλλωστε, οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουν τι αποφασίσαμε-, τότε τη βγάζουμε και τη σερβίρουμε κομμάτι κομμάτι, βήμα βήμα, μέχρι να μην υπάρχει πλέον επιστροφή»…

Εντύπωση προκαλεί επίσης ένα ολιγόλογο σημείωμα, συγγραφέα και εκδότη, στο εσώφυλλο, όπου αναφέρονται τα στοιχεία του βιβλίου (έκδοση, ημερομηνία, εκτύπωση, τιράζ κ,λπ.), όπου αναφέρουν χαρακτηριστικά τα εξής: «…Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται είναι επεξεργασμένες και ελεγμένες με ιδιαίτερη προσοχή. Τυχόν ευθύνη του συγγραφέα και του εκδότη για ζημιές σε πρόσωπα και περιουσίες δεν είναι δεκτή». Δηλαδή σε απλά ελληνικά… αγωγές και μηνύσεις δεν εξυπηρετούν σε τίποτα και δεν γίνονται δεκτές, αφού τα κείμενα αυτά είναι στοιχειοθετημένα και προσεκτικά γραμμένα. (Προφανώς, ο συγγραφέας έχει κι άλλους «άσους στο μανίκι» για τα ονόματα που «δίνει»!)

Ο επί δεκαεπτά χρόνια αρχισυντάκτης της Frankfurter Allgemeine Zeitung περιγράφει λεπτομερώς πώς «έρχονταν οι προσκλήσεις για ρεπορτάζ στην εφημερίδα από υπουργούς της κυβέρνησης, από την καγκελαρία, από ξένες κυβερνήσεις, από τηνίδια την BND (σ.σ. Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών) ή τη CIA, τραπεζίτες ή μεγάλες εταιρείες, όπως, π.χ., η Shell», και πώς «η ιδιοκτησία της εφημερίδας κανόνιζε μαζί μου ποιος συνάδελφος θα καλύψει το ρεπορτάζ, το οποίο συνήθως ήταν πλουσιοπάροχα καλυμμένο με πεντάστερα ξενοδοχεία, δωρεάν μετακινήσεις με ελικόπτερα, πάντα πρώτη θέση στο αεροπλάνο και φαγητά στα καλύτερα εστιατόρια, συν τα δώρα (χρηματικά ή άλλα, όπως πανάκριβα ρολόγια) στο τέλος της αποστολής»…

«Μετείχα κι εγώ σε πάρα πολλές τέτοιες αποστολές για στημένα ρεπορτάζ, ανταποκριτής σε πολεμικά μέτωπα, μεταφέροντας τις πληροφορίες από εκεί σύμφωνα με τις επιταγές της εργοδοσίας μου. Μετείχα σε «ρεπορτάζ», φτάνοντας μέχρι το Ομάν για να γράψω τα καλύτερα λόγια για τον αιμοσταγή δικτάτορα της χώρας, οι μετακινήσεις μου ήταν πάντα με κλιματιζόμενο ελικόπτερο, η σουίτα μου ήταν υπερπολυτελής, στο εστιατόριο με περίμενε πάντα σπέσιαλ φαγητό και το βράδυ στο κομοδίνο της σουίτας μου υπήρχε ένα πανάκριβο ρολόι δώρο του σουλτάνου. Ντρέπομαι. Ντρέπομαι σήμερα για όλα αυτά και ζητώ συγγνώμη. Εγώ, ο συγγραφέας αυτού του βιβλίου, υπήρξα διεφθαρμένος κατηύθυνα και παραπληροφόρησα αναγνώστες. Τα αναφέρω για να μην ασκήσουν τέτοιου είδους δημοσιογραφία οι νεότεροι συντάκτες», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ούντο Ούλφκοτε.

Και συνεχίζει: «Συνάδελφος (σ.α: αναφέρει το όνομά του) «άρρωστος» με τα βαριά δίκυκλα έψαχνε απεγνωσμένα να βρει ανταλλακτικά για τη μηχανή του στη Γερμανία και ήταν πανάκριβα. Σε ταξίδι του με το κυβερνητικό αεροσκάφος στην Αμερική βρήκε ολόκληρη μηχανή, την έκανε μικρά κομμάτια, την πήρε μαζί του στο αεροπλάνο της καγκελαρίας και την έφερε στη Γερμανία. Φυσικά, δεν πλήρωσε τίποτα, διότι δεν περάσαμε από τελωνείο, όπως και μερικοί άλλοι συνάδελφοι εκμεταλλευόμενοι το αεροπλάνο της Luftwaffe» – πρόκειται για το αεροπλάνο που χρησιμοποιεί ως προεδρικό αεροσκάφος η καγκελαρία.

Μυστικές υπηρεσίες με γραφείο στην εφημερίδα!

Αναφερόμενος στη διαπλοκή των δημοσιογράφων με τις μυστικές υπηρεσίες ο Ούλφκοτε γράφει ότι «φτάσαμε στο σημείο να εγκαταστήσει γραφείο απέναντι από την εφημερίδα η BND και οι πράκτορές της να δίνουν κομμάτια για δημοσίευση κατευθείαν, παρακάμπτοντας τους πάντες. Εξάλλου, δημοσιογράφοι συνδεδεμένοι με διάφορες αμερικανικές οργανώσεις, συνδεδεμένες με τη σειρά τους με CIA, Μπίλντερμπεργκ κ.λπ., παίρνουν αμερικανικά βραβεία. Και ποιος τα απονέμει; Η Σαμπίνε Κρίστιανσεν και ο Στέφαν Κορνέλιους (σ.σ: γνωστοί αρθρογράφοι) από τη Suddeutsche Zeitung. (…)
»Γα κάθε «καλό ρεπορτάζ» και ανάλογα με το πόσο αυτό επηρεάζει την κοινή γνώμη, ο Αμερικανός πρέσβης στη Γερμανία πληρώνει από 3.670 μέχρι και 14.700 ευρώ τους δημοσιογράφους», καταγγέλλει ο πρώην αρχισυντάκτης της FAZ και, κλείνοντας, επισημαίνει: «Όταν γυρίζουν οι συντάκτες από το ρεπορτάζ στο εξωτερικό παίρνουν εκτός του μισθού τους και των εκτός έδρας -ενδεικτικά αναφέρω-, π.χ., 57 ευρώ τη μέρα για παραμονή στο Χιούστον, 64 ευρώ στη Νορβηγία, 70 ευρώ στη Σουηδία, 77 ευρώ στην Αγκόλα κ.ο.κ. Αλλά τα έξοδά τους, όπως προανέφερα, είναι ήδη πληρωμένα από σπόνσορες κι αυτά, φυσικά, περνιούνται σαν έξοδα της εφημερίδας. Δηλαδή πληρώνει ο φορολογούμενος πολίτης ως… σπόνσορας άλλη μια φορά το ταξίδι του δημοσιογράφου.
Κι αυτός ο έρμος πολίτης εκεί έξω δεν έχει ιδέα για όλα αυτά», καταλήγει ο Ούντο Ούλφκοτε…

Γιάννης Κριτσαντώνης – περιοδικό «Επίκαιρα»



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το smoothie που απογειώνει τις επιδόσεις των αντρών στο seχ !

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Cardiology, μια διατροφή πλούσια σε Ω-3 λιπαρά οξέα, αντιοξειδωτικές ουσίες, ασβέστιο, φυλλικό οξύ και συστατικά που ενισχύουν την παραγωγή τεστοστερόνης μπορεί να βοηθήσει τον άντρα να αντιμετωπίσει προβλήματα στύσης.

Δείτε πώς θα συνδυάσετε όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά σε ένα απολαυστικό smoothie!

Θα χρειαστείτε:

- 1 φλιτζάνι μύρτιλλα
- 1 μπανάνα
- 1 κουταλιά της σούπας αλεσμένο λιναρόσπορο
- ½ φλιτζάνι γιαούρτι
- ½ φλιτζάνι γάλα
- 1 κουταλιά της σούπας σπιρουλίνα σε σκόνη


Τα μύρτιλλα (μπλε μούρα) περιέχουν μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών, οι οποίες ενισχύουν την παραγωγή νιτρικού οξειδίου. Το νιτρικό οξείδιο έχει αγγειοδιασταλτική δράση κι έτσι διευκολύνει την παροχέτευση αίματος στα γεννητικά όργανα, διαδικασία απαραίτητη για να επιτευχθεί επαρκής και διαρκής στύση.

Η μπανάνα είναι εξαιρετική πηγή καλίου, μέταλλο που προστατεύει από την αρνητική επίδραση της αυξημένης κατανάλωσης αλατιού στην κυκλοφορία του αίματος.

Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν τις αρτηρίες, καθώς μειώνουν την αρτηριακή πίεση και προωθούν την παραγωγή νιτρικού οξειδίου.

Το γιαούρτι παρέχει σημαντική ποσότητα ασβεστίου, μέταλλο απαραίτητο για την επαρκή παραγωγή νιτρικού οξειδίου.

Το γάλα είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες που ενισχύουν την παραγωγή τεστοστερόνης.

Η σπιρουλίνα είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, Ω-3 λιπαρών οξέων και φυλλικού οξέος.

 
 
 
 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ρουφιανόμετρα και γκικοχαρδουβελόμετρα

Από τον σΑτΥρΟπΡόΚο

- Γνωρίζαμε ότι τη ρουφιανιά πολλοί τη μίσησαν, το ρουφιάνο κανένας. Τώρα προτείνεται να ισχύει ότι τη ρουφιανιά πολλοί αγάπησαν, το δε ρουφιάνο τον διόρισαν.
- Γνωστή εταιρία κινητής ρουφιανιάς εκδήλωσε πρώτη ενδιαφέρον να αναλάβει να υλοποιήσει τη σκέψη του κυρίου Βαρουφάκη για πάταξη της φοροδιαφυγής, ένεκα εμπειρίας στις τηλεφωνικές υποκλοπές.


- Μεγάλα διεθνή ταξιδιωτικά γραφεία οργανώνουν ταξίδια τουριστικής ρουφιανιάς προς την Ελλάδα. Δεν θα περιλαμβάνονται οι τράπεζες της Ελβετίας στο ταξίδι προς την Ελλάδα, όπως είχε ανακοινωθεί προεκλογικά.

- Σύντομα αναμένεται να ανακοινωθούν από το αρμόδιο υπουργείο και στο διαδίκτυο η λίστα με τα τυπικά προσόντα που πρέπει να έχει κάποιος για να ασκεί και επισήμως το επάγγελμα του ρουφιάνου.

- Ο Λαφαζάνης δηλώνει πως δεν θα δεχτεί οι εργαζόμενοι-ρουφιάνοι να προσλαμβάνονται με ΕΣΠΑ ή με τρίμηνες και πεντάμηνες συμβάσεις. Πρέπει να είναι μόνιμοι και να απολαμβάνουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα.

- Στο ΚΚΕ σκέφτονται να συγκαλέσουν την Κ.Ε για να αποφασίσει αν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για την εμφάνιση των «νέων» εργαζόμενων. Αν δεν έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, τόσο το χειρότερο για τις συνθήκες. Υπομονή!

- Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει στην κυβέρνηση ανάμεσα σε εκείνους που υποστηρίζουν ότι τα ρουφιανόπουλα πρέπει να διορίζονται με ΑΣΕΠ και σε εκείνους που λένε ότι πρέπει να λαμβάνεται ως κριτήριο η προϋπηρεσία.

- Το υπουργείο του κυρίου Πανούση που θα καταργούσε τα ΜΑΤοβαμμένα ΜΑΤ, έχει έτοιμους τους καταλόγους μοριοδότησης για όσα «παλικάρια» «συνεργάστηκαν» στο παρελθόν με το εν λόγω υπουργείο.

- Για καλύτερα αποτελέσματα, αναμένεται να ζητηθεί η βοήθεια του υπουργού και υπό-υπουργού της παιδείας που έχουν ήδη μια εμπειρία στο θέμα της κόντρας γύρω από τον ΑΣΕΠ.

- Ήδη σε κάποια ΑΕΙ, από το Σεπτέμβρη, θα ξεκινήσουν μεταπτυχιακά τμήματα σπουδών στον τομέα της ρουφιανιάς και του κανιβαλισμού. Θα χρηματοδοτούνται από την Ένωση Μεγάλων Φοροφυγάδων Ελλάδας.

- Πριν ακόμη διατυπωθεί η ιδέα από τον Ζαν Βαρούφ, άρχισε, με αναρτήσεις στο ίντερνετ, η διαμάχη ανάμεσα στους υποψήφιους που θέλουν ΑΣΕΠ και στους άλλους της προϋπηρεσίας. Όπως παλιά με τους καθηγητές.

- Τα ηλεκτρονικά ρουφιανόμετρα θα βγαίνουν σε στρινγκ, σε μαγιώ, σε ποδιές κουζίνας, σε αθλητικά παπούτσια αλλά όχι σε γραβάτες, ούτε σε κοστούμια ούτε σε ταγιεράκια.

- Μαζί με τα ηλεκτρονικά ρουφιανόμετρα θα κυκλοφορήσουν και τα μηχανικά γκικοχαρδουβελόμετρα. Αυτά, θα εντοπίζουν με μηχανικό, κυρίως έντυπο, τρόπο τους «γκίκες».

- Οι «γκίκες» είναι πρώην υπουργοί που κάποτε λόγω υπέρμετρης αγάπης προς την πατρίδα (βλ. γεμάτη τσέπη), έβγαλαν χρήματα έξω με σκοπό να τα μοιράσουν στον κόσμο σε περίπτωση χρεοκοπίας.

- Την ίδια αγάπη για την πατρίδα έτρεφαν και τρέφουν χιλιάδες, επίσης, συμπατριώτες μας τα ονόματα των οποίων κοσμούν διάφορες λίστες (Λαγκάρντ, Χριστοφοράκου, κλπ).

- Όλοι μα όλοι τους, τα χρήματα που έβγαλαν στο εξωτερικό τα είχαν για μια δύσκολη ώρα. Όχι δική τους, ούτε των οικογενειών τους αλλά όλων των Ελλήνων σε περίπτωση κατάρρευσης της οικονομίας.

- Κι ένα ελπιδοφόρο νέο. Αθωώθηκε ο Κασιδιάρης για τα «χάδια» που μοίρασε στις δύο κυρίες. Η αγάπη επικράτησε έναντι του μίσους. Η «τυφλή» αποδείχτηκε ορκισμένη εχθρός του μίσους και του ψευτοσταμπουκά.

 




ΠΗΓΗ


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ποινική δίωξη για κακούργημα σε βάρος στελεχών της Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε. για παράνομες προσλήψεις

Αντιμέτωποι με το κακούργημα της απιστίας βρίσκονται μέλη της διοίκησης της εταιρίας "Ολυμπιακό Χωριό ΑΕ", μετά από την ποινική δίωξη, που ασκήθηκε εναντίον τους από την Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, που αφορά παράνομες προσλήψεις το διάστημα 2009 - 2011, οι οποίες φέρονται ότι ζημίωσαν το δημόσιο με ποσό άνω των 120.000 ευρω.

Σύμφωνα με την έρευνα, που διενεργούν γενικά γιά πεπραγμένα στο Ολυμπιακό Χωριό οι εισαγγελικές αρχές, οι ποινικές ευθύνες για τους κατηγορούμενους προέκυψαν από έκθεση του Εκλεκτικού Συνεδρίου και αφορούν στην αδικαιολόγητη πρόσληψη υπαλλήλων καθώς και στη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι υπεύθυνοι του Ολυμπιακού Χωριού φέρονται ότι, μετά από το τελος των Ολυμπιακών Αγώνων και αφού ολοκληρώθηκε η διανομή των ακινήτων του και πλέον δεν είχε λογο ύπαρξης, προσέλαβαν το 2009 περίπου 10 άτομα,με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ δύο χρόνια αργότερα μετέτρεψαν τις αρχικές συμβάσεις των δέκα υπαλλήλων και άλλων 35 ακόμη εργαζομένων, σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί να απορροφηθούν στη συνέχεια στο στενό δημοσιο τομέα.

Διαπιστώθηκε επίσης από την έρευνα, που διενήργησαν δύο εισαγγελείς πρωτοδικών ότι, σε μεγάλο ποσοστό οι συμβάσεις αυτές έληγαν σε χρόνο, που η εταιρία «Ολυμπιακό χωριό» δεν είχε πλέον αξιόλογο αντικείμενο.

Με τον τρόπο αυτό όπως προέκυψε από την έρευνα των Αρχών, συγκεκριμένοι υπάλληλοι κατάφεραν να ενταχθούν παράνομα στο δημόσιο τομέα.

Η υπόθεση θα χρεωθεί στη συνέχεια σε ανακριτή Διαφθοράς.



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μια έξυπνη εφαρμογή θα μας καθοδηγεί όπου θέλουμε να πάμε και σε ότι θέλουμε να δούμε

Το που βρισκόμαστε, που θα δειπνήσουμε,  και πως ήταν πρίν από 70 χρόνια το σημείο που βρισκόμαστε , είναι ορισμένα από τα ερωτήματα στα οποία δίνει απαντήσεις στους τουρίστες μια εφαρμογή θαύμα.Σε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα με λειτουργικό android, που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος, θα λειτουργεί η εφαρμογή που θα μας ξεναγεί :
 
 «Σύστημα Σχεδίασης Προηγμένων Τουριστικών Υπηρεσιών - Advanced Tourism Planning System (ATLAS)» από το Εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Στόχος του ερευνητικού προγράμματος,  που ολοκληρώνεται το Μάρτιο του 2015, είναι να αποφέρει καινοτομία στην τουριστική βιομηχανία παρέχοντας προηγμένες υπηρεσίες καθοδήγησης και υπόδειξης σε τουρίστες που χρησιμοποιούν έξυπνες συσκευές.

Με μία φωτογραφία μετακινείσαι παντού

«Μπορεί κάποιος να φωτογραφίσει τον Λευκό Πύργο και η εφαρμογή να προτείνει αντίστοιχα αξιοθέατα. Ή μπορεί με βάση αυτήν τη φωτογραφία να βρει πώς θα μετακινηθεί από εκεί που βρίσκεται προς ένα άλλο αξιοθέατο μέσα στη Θεσσαλονίκη», εξηγεί στο thestival.gr ο συντονιστής και επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, Αν. Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής του Α.Π.Θ., Κωνσταντίνος Κοτρόπουλος.

Όπως τονίζει ο κ. Κοτρόπουλος, η εφαρμογή λειτουργεί με μία φωτογραφία ή ένα βίντεο που θα τραβάει ο χρήστης, βάσει του οποίου θα μπορεί ο καθένας να ενημερωθεί για το πού βρίσκεται, ποια είναι τα πλησιέστερα καφέ και εστιατόρια, αλλά και το πώς μπορεί να μετακινηθεί στη Θεσσαλονίκη, αφού η εφαρμογή αξιοποιεί τον χάρτη δρομολογίων του ΟΑΣΘ, χωρίς τη χρήση GPS.

«Με την εφαρμογή ATLAS, συλλέγονται δεδομένα για τη δραστηριότητα του χρήστη, ο οποίος κινούμενος δημιουργεί ένα «προφίλ» και γίνονται εξατομικευμένες προτάσεις για αξιοθέατα και εστίαση», υπογραμμίζει ο κ. Κοτρόπουλος και προσθέτει ότι πρόκειται για μία demo έκδοση, απολύτως λειτουργική, η οποία βρίσκεται στη διαδικασία της παρουσίασή της.

Η εφαρμογή, σύμφωνα με το thestival.gr, μπορεί να λειτουργήσει σε οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας.

Συλλέχθηκαν δεδομένα που απαρτίζονται από πολυμεσικά περιεχόμενα και μεταδεδομένα, που υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο στοιχεία και μέρος τους αξιοποιήθηκε στη σχεδίαση των εφαρμογών του συστήματος ATLAS.

Οι εφαρμογές αυτές στηρίζονται σε καινοτόμους αλγόριθμους που εμπλουτίζουν την τουριστική εμπειρία και μπορούν:

Nα συσχετίσουν τόσο σημασιολογικά όσο και γεωγραφικά μια εικόνα, όπως π.χ. ένα στιγμιότυπο που δείχνει την Καβάλα του 1964 από την ταινία Τοπ Καπί του Jules Dassin με τη Μελίνα Μερκούρη με αξιοθέατα της Καβάλας του σήμερα και να προτείνει παραπλήσια εστιατόρια και καφέ, με βάση το προφίλ του χρήστη
Nα ανακτήσoυν εικόνες, όπως π.χ. του Λευκού Πύργου από διάφορες οπτικές γωνίες και σε διαφορετικές χρονικές στιγμές της ημέρας (π.χ. ημέρα ή νύχτα)
Να δημιουργήσουν αυτόματα το προφίλ ενός χρήστη χωρίς διαρροή προσωπικών δεδομένων
Να προτείνουν ένα περίπατο στη Θεσσαλονίκη ξεκινώντας από ένα αξιοθέατο π.χ. την Αψίδα του Γαλέριου προς άλλα παραπλήσια αξιοθέατα, αξιοποιώντας το χάρτη δρομολογίων του Ο.Α.Σ.Θ.
Όπως αναφέρει ο συντονιστής του έργου, τα δεδομένα αφορούν μόνο τουριστικά αξιοθέατα και χώρους εστίασης, ενώ σε αυτό το στάδιο, οι πληροφορίες προσφέρονται στην ελληνική γλώσσα, με δυνατότητα προσαρμογής στο μέλλον σε περισσότερες γλώσσες.

Για τη δημιουργία της συγκεκριμένης εφαρμογής που θα λύσει τα χέρια πολλών τουριστών και πολιτών, οι επιστήμονες εργάστηκαν περίπου δύο χρόνια, με την ομάδα του Α.Π.Θ. να αποτελείται στο τελικό στάδιο από 10 άτομα, σε ένα σύνολο 30 ατόμων.



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πενθεί η Γαλλία για τον χαμό των τριών αθλητών της

 Βαρύ το πένθος για την Γαλλία, για το θάνατο των  τριών πολύ  γνωστών αθλητών της, που έχασαν τη ζωή τους, όταν τα ελικόπτερα που τους μετέφεραν στα γυρίσματα ριάλιτι παιχνιδιού στην Αργεντινή, συγκρούστηκαν στον αέρα.  Ο 28χρονος πυγμάχος Αλέξης Βαστίν, η 25χρονη Καμίλ Μουφάτ και η 57χρονη Φλοράνς Αρτόντ. Ο θάνατος είχε στήσει καρτέρι στους τρεις αθλητές, αλλά και σε 7 ακόμα άτομα.

Αλέξις Βαστίν: Ο 28χρονος μποξέρ



Ο Αλέξις Βαστίν κατατασσόταν μεταξύ των πιο ικανών πυγμάχων του κόσμου, που έχασε το εισιτήριο για τον τελικό σε δύο ολυμπιακές αναμετρήσεις, στο Πεκίνο το 2008 και στο Λονδίνο το 2012.

Με το ασημένιο μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Μόσχας το 2010, ο αθλητής με το ξεχωριστό παρουσιαστικό έγινε γνωστός από τους στρατιωτικούς αγώνες όπου και στέφτηκε πρωταθλητής τέσσερις συνεχόμενες φορές.
Τραγική ειρωνεία είναι πως  ο νεαρός αθλητής είχε χάσει την μικρή αδερφή του σε ηλικία 21 ετών, στις 5 Ιανουαρίου από αυτοκινητιστικό δυστύχημα

Καμίλ Μουφάτ: Η χρυσή κολυμβήτρια της Γαλλίας



Η 25χρονη Καμίλ Μουφάτ γεννήθηκε στη Νίκαια της Νότιας Γαλλίας και ασχολήθηκε με το κολύμπι από την ηλικία των 7 ετών. Τον τίτλο της πρωταθλήτριας τον κέρδισε μόλις στα 15 της χρόνια. Η 25χρονη Καμίλ ήταν το καμάρι της Γαλλίας στην κολύμβηση και το 2012 κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Συγκεκριμένα το 2012 έφυγε από το Λονδίνο με τρία μετάλλια. Ενα χρυσό για τα 400μ ελεύθερο, ένα ασημένιο για τα 200μ. ελεύθερο και ένα χάλκινο στα 4x200μ. με την ομάδα της Γαλλίας.

Η 57χρονη «κόρη του Ατλαντικού» Φλοράνς Αρτόντ





Η Φλοράνς Αρτόντ ήταν μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες του αθλητισμού στη Γαλλία. Ήταν η μόνη γυναίκα ιστιοπλόος που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό με το σκάφος της το 1990. Έχει κερδίσει δύο φορές το βραβείο Μπεριλού της γαλλικής Ακαδημίας, το οποίο απονέμεται σε γυναίκες αθλήτριες.

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αντωνοπούλου: Ελλείψεις και παρατυπίες στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας

Σειρά ελλείψεων και παρατυπιών στο σχεδιασμό των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας, όπως αυτός προχωρούσε από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, διαπίστωσε ο έλεγχος που έγινε από την αναπληρώτρια υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ουρανία Αντωνοπούλου.


Αυτό προκύπτει από έγγραφο της ίδιας, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση από τον πρώην υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί τι θα γίνει με τα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας για δήμους, περιφέρειες και δημόσιες υπηρεσίες το οποίο είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και είχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

«Η σημαντικότερη καθυστέρηση για την προώθηση του προγράμματος, όπως εξηγεί η αναπληρώτρια υπουργός, σχετίζεται με το ίδιο το έργο του κάθε υπουργού που δεν είναι αυτό της διεκπεραίωσης, να υπογράφει δηλαδή απλώς όσα έγγραφα εκκρεμών υποθέσεων του υποβάλλουν οι υπηρεσίες του υπουργείου του, αλλά να ελέγχει το κάθε τι πριν εγκρίνει με την υπογραφή του» αναφέρει στο έγγραφό της η κ. Αντωνοπούλου.

Η αναπληρώτρια υπουργός επισήμανε σειρά ελλείψεων και παρατυπιών για βασικά ζητήματα στα οποία ο σχεδιασμός από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα.

Τόνισε ότι τα προβλήματα αυτά έγιναν αντικείμενο διαβούλευσης με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι συμμερίστηκαν την ανάγκη βελτιωτικών παρεμβάσεων. Έτσι σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ οριστικοποιήθηκαν οι παρεμβάσεις που θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα για την κάλυψη 32.433 θέσεων προσωρινής κοινωφελούς εργασίας σε ειδικότητες που έχουν ζητήσει οι δήμοι.

Αναλυτικότερα, υπουργείο και ΚΕΔΕ συμφώνησαν:
 
Στη διόρθωση και ανακατανομή των αιτούμενων θέσεων ανά δήμο με βάση την αυστηρή τήρηση των αντικειμενικών κριτηρίων.
 
Στην αναγκαιότητα επακριβούς και τακτικής περιγραφής της θέσης εργασίας και των υποχρεώσεων που αναλαμβάνουν οι επιβλέποντες φορείς ώστε να καταγράφεται και να εξακριβώνεται το αναλαμβανόμενο προς εκτέλεση έργο (μέχρι τώρα καταγραφόταν η ειδικότητα χωρίς το έργο), αλλά και να διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα του ωφελούμενου ανέργου.
 
Στην καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των ανέργων που θα επιλεγούν.

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει οι δέουσες διορθώσεις στην πλατφόρμα υποδοχής των ΟΤΑ και αποστέλλεται η πρόσκληση Κοινωφελούς στους δήμους με περιθώριο απάντησης μέχρι 11 Μαρτίου.

Το υπουργείο εκτιμά ότι μετά τις 20 Μαρτίου ο ΟΑΕΔ ως δικαιούχος θα απευθύνει την τελική δημόσια πρόσκληση ώστε να δέχεται αιτήσεις από ανέργους. Επίσης, σύντομα αναμένεται να οριστικοποιηθούν και οι τελικές λεπτομέρειες για την επόμενη προκήρυξη που θα αφορά στις 19.577 θέσεις κοινωφελούς εργασίας των υπουργείων, των εποπτευόμενων φορέων τους και των περιφερειών.

Όπως πάντως υπογραμμίζει η κ. Αντωνοπούλου, κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης με τους δημάρχους, αποσαφήνισε ότι στο επόμενο κοινωφελές πρόγραμμα θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές προκειμένου να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες των ανέργων και των οικογενειών τους αλλά και των τοπικών κοινωνιών.




πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Προσλήψεις εξπρές 1.057 ατόμων σε ΕΛΤΑ και δήμους

Μόλις το ΑΣΕΠ δώσει την έγκριση για την υπογραφεί συμβάσεων με εποχικό προσωπικό θα ξεκινήσουν προσλήψεις εξπρές σε φορείς του Δημοσίου. Συνολικά αναμένεται να γίνουν 1.057 προσλήψεις.

Ποιες θέσεις ανοίγουν:

* Συνολικά 321 θέσεις φυλάκων και καθαριστριών σε μουσεία
* Αναμένεται να εγκριθούν άλλες 300 θέσεις για τις ίδιες ειδικότητες.
* Σε Κρήτη, Χαλκιδική, Λάρισα και Στερεά τα ΕΛΤΑ αναζητούν 86 διανομείς
* Οι Δήμοι της χώρας έλαβαν ήδη έγκριση για την πρόσληψη 184 γυμναστών
* Στη ΔΕΗ ανοίγουν 30 θέσεις για εργάτες και τεχνίτες
* Το ΙΜΕ της ΓΣΕΒΕΕ αναζητά 7 πτυχιούχους με προϋπηρεσία τουλάχιστον ενός έτους
* Σε ΑΕΙ και ΤΕΙ όλης της χώρας θα γίνουν 39 συμβάσεις έργου




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Άμεσα η αποκατάσταση της Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας»

Τον οδικό χάρτη για την άμεση αποκατάσταση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, τη σταδιακή αύξηση στον κατώτατο μισθό και το κατώτατο ημερομίσθιο και την επανεξέταση εκ του μηδενός του νομοθετικού πλαισίου για τις ευέλικτες μορφές εργασίας, περιγράφει έγγραφο του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνου Σκουρλέτη που διαβιβάστηκε στη Βουλή, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

«Το υπουργείο Εργασίας θα αποκαταστήσει άμεσα την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και το πεδίο εφαρμογής της το οποίο αποδυναμώθηκε με τις διατάξεις του Ν. 4093.2012, αναφέρει ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Πάνος Σκουρλέτης. Όπως σπεύδει να επισημάνει, οι όροι της, μισθολογικοί και μη, θα εφαρμόζονται πλέον επί όλων των εργαζομένων της Χώρας, ανεξαρτήτως του χαρακτηρισμού τους ως «θεσμικοί» και «μισθολογικοί», όπως δηλαδή ίσχυε με το Ν. 1876/1990.

Η διάκριση αυτή όχι μόνο δημιούργησε ερμηνευτικές δυσχέρειες και ανασφάλεια δικαίου, αλλά είναι και αντίθετη σε βασικές συστημικές παραμέτρους του συνταγματικά κατοχυρωμένου πλαισίου της συλλογικής αυτονομίας, στον βαθμό που αποδίδεται διαφορετική κανονιστική ισχύς σε κάθε κατηγορία όρων υπό το καθεστώς του Ν. 4093/2012, αναφέρει ο υπουργός Εργασίας.

«Πέραν αυτού και μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της συλλογικής αυτονομίας, που επλήγη βαρύτατα από αλλεπάλληλες νομοθετικές ρυθμίσεις των τελευταίων ετών, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο θα αυξηθούν σταδιακά μέχρι το τέλος του 2016, οπότε και θα επανέλθουν στα επίπεδα που ίσχυαν πριν την έκδοση της ΠΥΣ/2012 αρχικά και εν συνεχεία του Ν. 4093/2012. Η αντισυνταγματική και αντίθετη στο ευρωπαϊκό δίκαιο διάκριση σε εργαζόμενους άνω και κάτω των 25 ετών θα καταργηθεί, ενώ θα υπάρξει και εξομοίωση μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών όσον αφορά τις κατώτατες αποδοχές» ενημερώνει ο κ. Σκουρλέτης και εξηγεί: «Αυτό σημαίνει ότι οι Κοινωνικοί εταίροι θα δύνανται να συμφωνήσουν με την Εθνική Γενική ΣΣΕ μόνο σε ευνοϊκότερες συλλογικές ρυθμίσεις για τους εργαζομένους της Χώρας, σύμφωνα άλλωστε με τη θεμελιώδη αρχή της εύνοιας που διέπει το εργατικό δίκαιο».

Σε κάθε περίπτωση, όπως λέει ο υπουργός Εργασίας, η αύξηση του κατώτατου μισθού σταδιακά θα πραγματωθεί σε συνθήκες ανάκαμψης της οικονομίας και παραγωγικής ανασυγκρότησής της, καθώς εγκαταλείπονται οι καταστροφικές πολιτικές των τελευταίων ετών σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.

Ο κ. Σκουρλέτης προαναγγέλλει, επίσης, ότι το νομοθετικό πλαίσιο των ευέλικτων μορφών εργασίας, όπως η εργασία εκ περιτροπής και η μερική απασχόληση θα επανεξεταστούν εκ του μηδενός προκειμένου να αποφευχθούν οι διαπιστωθείσες καταχρήσεις και καταστρατηγήσεις. «Σκοπός μας είναι να αναβαθμιστεί ο ρόλος των εργαζομένων και των εκπροσώπων τους μέσω διαδικασιών διαβούλευσης όπως αυτές προβλέπονται στο ΠΔ 240/2006, ενώ θα ενισχυθούν και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΣΕΠΕ» αναφέρει ο υπουργός και ενημερώνει ότι αποδίδεται μεγάλη σημασία στο πληροφοριακό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο εργαλείο στα χέρια των αρμοδίων αρχών τόσο ως προς την ενημέρωση για τη διαμόρφωση της αγοράς εργασίας όσο και ως προς τον έλεγχο των παραβάσεων της ισχύουσας νομοθεσίας.

«Στόχος μας είναι να αντιστραφεί σταδιακά η εκπαραθύρωση της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου από ευέλικτες μορφές απασχόλησης, οι οποίες έχουν αυξηθεί δραματικά στην αγορά εργασίας» αναφέρει ο κ. Σκουρλέτης. Σε ό,τι αφορά τον ΟΑΕΔ, επισημαίνει ότι αποτελεί το κύριο όργανο της κυβερνητικής πολιτικής για την ενίσχυση της απασχόλησης και της αντιμετώπισης της ανεργίας σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο συνιστά, ως δίκτυο δημόσιας υπηρεσίας απασχόλησης, τη βασική δομή για την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την απασχόληση 2020 αλλά και την προώθηση δράσεων κοινωνικής προστασίας που σχετίζονται με το ανθρώπινο δυναμικό. Ως προς την πρόσβαση στην αγορά εργασίας, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο ρόλος των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης που πραγματοποιεί ο Οργανισμός για τους ανέργους, όπως αναφέρει ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι τα προγράμματα ενεργητικών πολιτικών είναι κατά μείζονα λόγο στοχευμένα ως προς την ηλικιακή ομάδα, το εκπαιδευτικό επίπεδο, τις ανάγκες των ανέργων ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις έμφαση δίνεται στην τομεακή και γεωγραφική στόχευση.

Το έγγραφο του υπουργού Εργασίας διαβιβάστηκε στη Βουλή μετά από ερώτηση που είχε καταθέσει ο βουλευτής της ΝΔ Λευτέρης Αυγενάκης με την οποία ζητούσε να ενημερωθεί με ποιο τρόπο η Κυβέρνηση θα πετύχει την αύξηση του βασικού μισθού λαμβανομένης υπόψη της ρήτρας διαπραγμάτευσης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο βουλευτής ζητούσε επίσης ενημέρωση για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση για τους μακροχρόνια άνεργους και την απασχόληση των νέων.

Ο κ. Σκουρλέτης παραθέτει πάντως στην απάντησή του όλα τα προγράμματα με τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν οι νέοι και οι μακροχρόνια άνεργοι.



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Υπάλληλοι της ΕΥΔΑΠ εκμεταλλεύτηκαν ληστεία για να κλέψουν

Τρεις υπάλληλοι της ΕΥΔΑΠ κατηγορούνται ότι εκμεταλλεύτηκαν ληστεία που έγινε στα γραφεία της εταιρείας στο Μαρούσι στις 2 Μαρτίου, προκειμένου να αποσπάσουν και οι ίδιοι μεγάλο χρηματικό ποσό!

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα έγιναν, όταν δύο άντρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα εισέβαλαν στο εσωτερικό του καταστήματος της ΕΥΔΑΠ την ώρα που ήταν σε εξέλιξη χρηματαποστολή.

Βάσει της αρχικής εκτίμησης οι δράστες άρπαξαν περίπου 70.000 ευρώ και στη συνέχεια εξαφανίστηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση.

Την υπόθεση άρχισε να ερευνά κλιμάκιο της Ασφαλείας Αττικής, το οποίο και διαπίστωσε από την ανάλυση των καμερών κι από άλλα στοιχεία της υπόθεσης πως οι δύο δράστες άρπαξαν περίπου 55.000 ευρώ και τα υπόλοιπα τα πήραν τρεις υπάλληλοι της ΕΥΔΑΠ που ήταν παρόντες στη ληστεία!

Για το πρωτοφανές περιστατικό έχει ήδη ενημερωθεί η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ενώ συνεχίζονται οι έρευνες των Αρχών για τη σύλληψη των ληστών.




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τα ρομπότ ήδη παίρνουν τη δουλειά σας!

Γίνονται ρεπόρτερ, οικονομικοί αναλυτές, νομικοί βοηθοί και αναισθησιολόγοι. Και συμβαίνει τώρα.

Αν και τα ρομπότ στη βιομηχανία υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, η σκέψη ήταν πάντα πως οι δουλειές γραφείου ή οι εργασίες που απαιτούν εκπαίδευση και γνώσεις ήταν άτρωτες στην έλευση της τεχνητής νοημοσύνης. Όχι πια.

Ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης προβλέπουν πως το 47% όλων των θέσεων εργασίας (ανεξαρτήτως κλάδου) θα έχουν «καταληφθεί» από υπολογιστές μέχρι το 2033.
Μέχρι σήμερα η εξέλιξη της τεχνολογίας άλλαζε τη φύση της εργασίας, καταργούσε κάποιες θέσεις ενώ ταυτόχρονα δημιουργούσε άλλες. Η ισορροπία ήταν αδιατάρακτη. Αυτό που αλλάζει σήμερα, όπως σημειώνει ο Leigh Watson Healy, επικεφαλής αναλυτής της εταιρείας ερευνών Outsell, είναι πως «ο ρυθμός της αλλαγής μαζί με την έλευση του big data δημιούργησαν ανάγκες κατανόησης και ανάλυσης στις οποίες μόνο μηχανές μπορούν να ανταποκριθούν. Η συνταγή σύμφωνα με την οποία πάντα οι άνθρωποι θα ήταν απαραίτητοι για το πιο δύσκολο πνευματικό κομμάτι ίσως δεν ισχύει πια».
Παρόμοια άποψη έχει και ο ερευνητής του ΜΙΤ Matt Beane. «Τα σενάρια καταστροφής δείχνουν πολύ σοβαρά. Από εδώ και πέρα οι αλλαγές θα είναι πολύ-πολύ γρήγορες, με ρυθμό πολύ ταχύτερο από εκείνον που μπορούμε να ανταποκριθούμε».

Ακραία, αλλά χαρακτηριστικά παραδείγματα; Η εταιρεία μεταφορών FedEx ελπίζει πως μέχρι το 2020 θα πετάει και θα ελέγχει τα αεροσκάφη της ως drones, χωρίς κανέναν άνθρωπο σε αυτά, μέσω ενός κέντρου ελέγχου όπου ελάχιστοι χειριστές θα επιβλέπουν τις πτήσεις εκατοντάδων αεροπλάνων. Η εταιρεία Grishin Robots αναπτύσσει software που θα διδάσκει μαθηματικά σε παιδιά.

Το ερώτημα λοιπόν είναι: με τι θα μοιάζει το μέλλον μας; Μια λαμπρή εποχή για την ανθρωπότητα στην οποία όλες οι κοπιώδεις εργασίες θα γίνονται από ρομπότ και εμείς θα ασχολούμαστε με τη φιλοσοφία και την πρόοδο, ή μια παραλλαγή του σύμπαντος του Terminator με τα ρομπότ να κυριαρχούν και να θέλουν να μας εξαφανίσουν; Προφανώς, κάτι ενδιάμεσο θα συμβεί, το θέμα είναι προς τα πού θα κλίνει.

Στο μεταξύ, η «εισβολή» έχει ήδη αρχίσει

Αθλητικοί και οι οικονομικοί ρεπόρτερ

Το Associated Press χρησιμοποιεί ένα αυτόματο σύστημα σύνταξης ειδήσεων οι οποίες έχουν τυπικά και επαναλαμβανόμενα χαρακτηριστικά, όπως εκείνες περί corporate earnings. Οι φράσεις-κλειδιά είναι εκεί, όπως και τα νούμερα. Το σύστημα έχει μάθει να τα μετατρέπει σε αφήγηση χωρίς λάθη.

Το αθλητικό τμήμα του Associated Press γράφει με παρόμοιο τρόπο ειδήσεις για αθλητικά γεγονότα που αφορούν περιορισμένο κοινό, έτσι ώστε το προσωπικό του να ασχολείται με τα σημαντικότερα.

Online Marketing

Ποιο είναι το πιο αποτελεσματικό email για να προκαλέσεις το ενδιαφέρον του αγοραστή; Ποιος τίτλος προκαλεί τη μεγαλύτερη ανταπόκριση; Η εταιρεία software ομιλίας Persado προσφέρει ήδη σε εταιρείες όπως η Citi και η Neiman Marcus τη δυνατότητα αυτόματης συγγραφής των μηνυμάτων τους.

Παράλληλα, υπολογιστές ήδη αναλαμβάνουν την έρευνα και τοποθέτηση διαφημίσεων σε online ή έντυπο περιεχόμενο, αναλύοντας χιλιάδες παραμέτρους σε ελάχιστο χρόνο στοχεύοντας καλύτερα και πετυχαίνοντας καλύτερο αποτέλεσμα.

Αναισθησιολόγοι, χειρουργοί και διαγνώστες

Το σύστημα Sedasys της Johnson & Johnson παρέχει αναισθησία σε απλές επεμβάσεις -όπως η κολονοσκόπηση- και στις ΗΠΑ οι αρχές έχουν δώσει την άδεια να μην χρειάζεται αναισθησιολόγος κατά τη χρήση του.

Υπολογιστές που «βλέπουν» ακτινογραφίες και αξονικές έχουν ακρίβεια στη διάγνωση των ασθενειών μέχρι και 90% επειδή έχουν άμεση πρόσβαση σε όλα τα αρχεία όλων των εξετάσεων για σύγκριση, κάτι που κανείς γιατρός δεν μπορεί να έχει στο μυαλό του. Μόνο για την ενημέρωσή ενός γιατρού στα τελευταία medical data θα απαιτούνταν 160 ώρες κάθε εβδομάδα.

Τα ρομπότ έχουν ήδη μπει στο χειρουργείο, αλλά η προφανής εξέλιξη θα είναι να πραγματοποιούν μόνα τους απλές επεμβάσεις, όπως η αφαίρεση όγκων από τους ιστούς. Επίσης, ήδη υπάρχει στην αγορά ρομπότ εμφύτευσης τριχών και αυτόματο ρομποτικό σύστημα για ράμματα.

Νομικές εργασίες

Οι μεγάλες υποθέσεις απαιτούν έρευνα και ανακάλυψη στοιχείων σε χιλιάδες ή και εκατομμύρια έγγραφα. Αυτές τις δουλειές τις κάνουν οι νομικοί βοηθοί (paralegals) ή οι ασκούμενοι δικηγόροι.
Όμως υπάρχουν ήδη συστήματα που ερευνούν συνδυαστικά σε έγγραφα, email, βάσεις δεδομένων, νομολογίες κ.α. για να βρουν αυτό που ψάχνει ο δικηγόρος. Στο κοντινό μέλλον ο υπολογιστής θα μπορεί να συντάσσει περιλήψεις της υπόθεσης ή drafts.

Οικονομικοί αναλυτές

Όταν όλη η οικονομική πληροφορία του κόσμου κυκλοφορεί ελεύθερα (ή και με πληρωμή) στο διαδίκτυο, γιατί να μην την εκμεταλλευτείς προς όφελος της επένδυσής σου;
Μέχρι σήμερα κάθε επενδυτής στηρίζεται στον προσωπικό του σύμβουλο, από τον οποίο περιμένει να γνωρίζει τα πάντα. Όμως αυτό δεν είναι πια δυνατόν, η πληροφορία είναι πάρα πολλή και η ταχύτητα με την οποία αλλάζουν όλα ασύλληπτη.

Με τη χρήση αλγορίθμων και ειδικού software όπως το SigFig, νεώτεροι επενδυτές ή όσοι δεν έχουν πολύπλοκες ανάγκες, μπορούν εύκολα πια να πάρουν μια κατανοητή εικόνα του επενδυτικού περιβάλλοντος και να μια σαφή συμβουλή, χωρίς να χρειάζονται έναν άνθρωπο-συνεργάτη να τους πει τι να κάνουν.


πηγη

Αυτά είναι τα μυστικά για να προσληφθείτε στην Uber

Δείτε το ερωτηματολόγιο του online test της εταιρεία φαινόμενο.

Η Uber αποτελεί ένα ιδιαίτερο case study για τον κόσμο των startups, που μπορεί να αποδείξει πως με το σωστό προϊόν, μπορεί κάποια εταιρεία να μπει σε μια εδραιωμένη αγορά.

Η ανάπτυξη της εταιρείας δεν σταματά και η καινοτόμα πλατφόρμα της Uber, που συνδέει τους οδηγούς με τους επιβάτες σε πραγματικό χρόνο με το πάτημα ενός κουμπιού, συνεχίζει να συγκεντρώνει χρηματοδότηση από επενδυτές σε κάθε μεριά του πλανήτη.
Με τι κριτήρια, όμως, επιλέγουν τα άτομα που εργάζονται στην εταιρεία;

Δεν αναφερόμαστε στους οδηγούς, αλλά σε όσους κάνουν αίτηση για διευθυντικές θέσεις, υπεύθυνοι των διαδικασιών αλλά και θέσεις μάρκετινγκ.

Σύμφωνα με δηλώσεις όσων έχουν κάνει αίτηση σε κάποια απ’ τις θέσεις αυτές, πρόκειται για μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία.

Αν, λοιπόν, τα μαθηματικά δεν είναι το «δυνατό σας χαρτί» ξεχάστε μια θέση στην Uber.

H Uber δεν βάζει τους υποψήφιους να λύσουν «σπαζοκεφαλιές», όπως κάνει η Google, αντ’ αυτού τους φέρνουν αντιμέτωπους με ένα πραγματικό σενάριο, ώστε να δουν πως μπορούν να ανταπεξέλθουν στις συνθήκες εργασίας.

Κάθε συνέντευξη ξεκινάει με μια τηλεφωνική συζήτηση ή μια συνομιλία στο Skype. Αυτή είναι η πρώτη κίνηση για να γνωρίσουν οι υπεύθυνοι των προσλήψεων τους υποψηφίους. Αν καταφέρουν να τους εντυπωσιάσουν, τότε θα περάσουν στη δεύτερη (και πραγματική) φάση των συνεντεύξεων.
Διαδικασία ανά τομέα:
  • Όσοι κάνουν αίτηση για θέση «Μηχανικού Τεχνολογιών Λογισμικού και Πληροφοριακών Συστημάτων», τότε θα εξεταστεί στην ανάπτυξη του κώδικα.
  • Όσοι κάνουν αίτηση για διευθυντικές θέσεις υποβάλλονται σε ένα 2ωρο test. Το online test περιλαμβάνει 32 ερωτήσεις πολλαπλών απαντήσεων, βασισμένες σε δύο  μορφότυπα CSV (Comma Separated Values)  το οποίο οι υποψήφιοι πρέπει να κατεβάσουν, αλλά και εκθέσεις.
Οι υποψήφιοι καλούνται να ερμηνεύσουν δεδομένα βάσει ερωτήσεων όπως «Ποιες είναι οι πιο σημαντικές μετρήσεις για τον προσδιορισμό του μεγέθους και των χαρακτηριστικών της ζήτησης», ενώ οι εκθέσεις έχουν θέμα «Γράψτε μια επιστολή προς τους οδηγούς» και «Αναλύστε μια στρατηγική bonus που θα δώσει κίνητρα στους υπαλλήλους να εργάζονται περισσότερο».

Η διαδικασία δε σταματά εκεί.

Τα άτομα που θα περάσουν το online test έχουν στη συνέχεια μια τηλεφωνική συζήτηση, ενώ στο τελικό στάδιο ακολουθεί μια 2ωρη συνάντηση μεταξύ των recruiters και του υποψηφίου.

Μερικές από τις ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης έχουν δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα του Glassdoor και περιλαμβάνουν ερωτήματα όπως:
  • Ένας ανταγωνιστής Uber ανοίγει τη δική του επιχείρηση στην ίδια πόλη, έχοντας απεριόριστο κεφαλαίο. Αν δουλεύατε για αυτούς πως θα προσπαθούσατε να «κλέψετε» τους πελάτες της Uber; Αν δουλεύατε στην Uber πως θα πείθατε τους οδηγούς να μείνουν;
  • Η Uber ξεκινά την υπηρεσία της στο Μιλγουόκι χωρίς να έχει γραφεία εκεί· όλα θα ελέγχονται από τα γραφεία της στο Σικάγο. Πώς θα κάνετε τους οδηγούς στο Μιλγουόκι να νιώθουν ισότιμοι με εκείνους στο Σικάγο;
  • Ένας οδηγός της Uber κερδίζει 30δολάρια / διαδρομή με προμήθεια 20% . Πώς θα τον πείσετε να αναβαθμίσει τη συνδρομή του σε UberSuper με προμήθεια 2 % ; Τι κόστος θα έχει ο οδηγός για την αναβάθμιση ; Πόσα περισσότερα θα πρέπει να κερδίζει κάθε εβδομάδα; Δεν αρκεί να εξηγήσετε τα βήματα της διαδικασίας του πώς θα γίνει, πρέπει να υπολογίσετε και τα νούμερα εκείνη την ώρα στο μυαλό σας.
Στο τελευταίο στάδιο, καλούνται να κάνουν μια παρουσίαση για κάτι που τους αρέσει, έχοντας στη διάθεση τους 24 ώρες για να προετοιμαστούν.

Και για όσους τελικά καταφέρουν να πάρουν τη θέση, η εταιρεία δίνει την δυνατότητα να αποκτήσουν μετοχές.

Δείτε πως μοιάζει το τεστ αξιολόγησης της εταιρείας:




Αν δεν σας τρομάζουν όλα αυτά, η Uber έχει ανοιχτές θέσεις σε όλο τον κόσμο που μπορείτε να δοκιμάσετε την τύχη σας. Δείτε τες ΕΔΩ 



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!