EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Υπόθεση Παπακωνσταντίνου: «Όχι» είπε το Ειδικό Δικαστήριο στην κλήτευση Βενιζέλου

Να κλητευθεί να καταθέσει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, πρότεινε η εισαγγελέας της έδρας, Ξένη Δημητρίου, μετά την κατάθεση της γραμματέως του πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της δίκης του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ωστόσο, η πρόταση της κ. Δημητρίου δεν έγινε δεκτή από το Ειδικό δικαστήριο, που αποφάσισε να μην κληθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αλλά και οι υπόλοιποι μάρτυρες που ζήτησε να καταθέσουν η εισαγγελέας.

Επίσης, απορρίφθηκε και το αίτημα της εισαγγελέως να ζητηθούν από το υπουργείο Οικονομικών, το ΣΔΟΕ και το ΠΑΣΟΚ όλα τα usernames υπαλλήλων που υπηρέτησαν στα γραφεία υπουργών για να διαπιστωθεί ποιος είναι ο USER V που άνοιξε το στικάκι με τη λίστα Λαγκάρντ στις 8-7-2011.
Αναλυτικότερα, η δεύτερη μάρτυρας της σημερινής ακροαματικής διαδικασίας ήταν η γραμματέας του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ από το 2005, Σοφία Μπέλμπα, της οποίας την κλήτευση αποφάσισε το Ειδικό Δικαστήριο μετά από πρόταση της εισαγγελέως, Ξένης Δημητρίου.

Η κατάθεση της κ. Μπέλμπα για την υπόθεση κρίθηκε απαραίτητη, μετά την κατάθεση της πρώην συνεργάτιδας του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, Σοφίας Ρίτσου, η οποία ανέφερε ότι ο χρήστης υπολογιστή με τον κωδικό «Σοφία» που την 1η Οκτωβρίου του 2012 εμφανίζεται να διαβάζει μέρος της λίστας Λαγκάρντ, ήταν η γραμματεύς του κ. Βενιζέλου, και όχι η ίδια η κυρία Ρίτσου, όπως είχε υποστηριχθεί αρχικά.

Όπως κατέθεσε η κ. Μπέλμπα, τον Αύγουστο πράγματι είχε τον κωδικό πρόσβασης σε ηλεκτρονικό υπολογιστή «Σοφία», ενώ σημείωσε ότι τον Αύγουστο του 2011, ήρθε ο Ιωάννης Διώτης και έδωσε ένα στικάκι στον κ. Βενιζέλο και κάποιες σελίδες, το οποίο στη συνέχεια της έδωσε ο κ. Βενιζέλος, χωρίς όμως εκείνη να γνωρίζει το περιεχόμενο του.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Ήταν ένα ενιαίο κείμενο; Μυθιστόρημα; Τι ήταν;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Κάποιες καρτέλες. Δεν τα είδα λεπτομερώς.
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δεν είχατε καθόλου περιέργεια;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ:
Ήταν πολύ πιεσμένος ο χρόνος μου. Δεν ανέλυα τα πάντα. Το έβαλα σε ένα κουτί ασφαλές, που κρατάω τέτοια αρχεία. Το κλείδωσα στο ντουλάπι μου. Όταν έφυγε ο κ. Βενιζέλος από υπουργείο Μάρτιο 2012 το πήρα μαζί μου στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Και το πήρε μαζί του το USB; Είναι μυστήριο πάντως αυτό, και ο χειρισμός από τον κ.Βενιζέλο.

Το στικακι αυτό η κ. Μπέλμπα το έβαλε σε ένα κουτί και το κλείδωσε σε ένα ντουλάπι των γραφείων του ΠΑΣΟΚ το οποίο ήταν ασφαλές, μέχρι που της το ζήτηση ο κ. Βενιζέλος, όταν άρχισε να γίνεται «θόρυβος» για το θέμα, στις 02/10/2012.

Η κυρία Μπέλμπα περιγράφει τι της είπε ο κ. Βενιζέλος όταν επέστρεψε από ταξίδι στις Βρυξέλλες τον Οκτώβρη του 2012: «Μου είπε ‘’Θυμάσαι ένα USB που μας είχε δώσει ο Διώτης;’’ και να το αναζητήσω. Έψαξα τα κουτιά και βρήκα το USB ανάμεσα σε άλλα, νομίζω τρία. Για να βεβαιωθώ ότι είναι αυτό το έβαλα στον υπολογιστή μου και άνοιξα μηχανικά ένα αρχείο. Μορφή σαν τραπεζική καρτέλα. Δεν έκανα καμία ενέργεια για να δω πόσα αρχεία συνολικά είναι. Ο κ. Βενιζέλος μου είπε: ‘’Κράτησε το και θα σου πω’’ Την επομένη 2/10/2012 του το έδωσα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Το έβαλε σε φάκελο και το έστειλε στον πρωθυπουργό».

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μπέλμπα, ο κ. Βενιζέλος προσωπικά στην κατοχή του δεν το κράτησε καθόλου.

Παράλληλα, η κ. Μπέλμπα διαβεβαίωσε ότι ο κ.Βενιζέλος δε χειρίζεται ηλεκτρονικό υπολογιστή και δεν είχε καμία εικόνα του περιεχομένου του στικ. Η μόνη που είχε δει το περιεχόμενο που είχε δει το στικάκι ήταν η ίδια.

Χαρακτηριστικός ήταν ο ακόλουθος διάλογος:

ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Το username μου είναι «ΣΟΦΙΑ»

ΠΡΟΕΔΡΟΣ:
Εσείς λοιπόν είσαστε η ΣΟΦΙΑ;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ:
Εγώ είμαι… Το password το ήξερα μόνο εγώ, κανένας συνεργάτης μου στο γραφείο. Το στικάκι το άνοιξα και μία δεύτερη φορά. Στις 2-10-2012 λίγο πριν το παραδώσω στον κ. Βενιζέλο και επιβεβαίωσα ότι είναι αυτό. Έπρεπε να το ξαναδώ ότι είναι αυτό.
Στο γραφείο του υπουργού υπήρχε υπολογιστής. Ήταν πάντα κλειστός. Δεν τον χρησιμοποιούσε κανένας.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ:
Γιατί το πήρατε στο ΠΑΣΟΚ; Τι δουλειά είχε σε ένα κομματικό συρτάρι εφόσον ανήκε και αφορούσε στο υπουργείο Οικονομικών;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Τότε δεν ήξερα τι ήταν. Το κουτί περιείχε δικά μας πράγματα. Συνεντεύξεις, εκπομπές…

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ:
Εσείς επιλέξατε να το βάλετε εκεί. Δεν σας είπε ο υπουργός να το βάλετε με τις εκπομπές.
ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΚΟΥΡΕΛΕΑΣ: Τι ψάχνατε όταν ανοίξατε το USB;

ΜΑΡΤΥΡΑΣ:
Μία τραπεζική καρτέλα ή κάτι τέτοιο. Είχε γίνει τόσος θόρυβος. Δεν μου είχε πει ο κ. Βενιζέλος τι είχε μέσα.
ΚΟΥΡΕΛΕΑΣ: Πώς ξέρατε ότι έπρεπε να ψάξετε τραπεζικές καρτέλες;
ΜΑΡΤΥΡΑΣ: Είχα βάλει ένα κριτήριο. Μου έμοιαζε ότι είναι σχετικό.

Μετά την κατάθεση της κ. Μπέλμπα, η εισαγγελέας της έδρας, Ξένη Δημητρίου, πρότεινε να κλητευθεί να καταθέσει ο πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, κ. Βενιζέλος, η διευθύντρια δημοσίων σχέσεων του υπουργείου Οικονομικών που πήγε στο Παρίσι να φέρει το νέο CD με την επίμαχη λίστα, Σμαράγδα Πιτέμη, και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Το δικαστήριο διέκοψε για αποφασίσει επί της πρότασης της εισαγγελέως, την οποία και τελικά απέρριψε.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Υπόθεση «Energa – Hellas Power»: Επιστρέφουν στο Δημόσιο 83 εκατ. προσδοκώντας ηπιότερες ποινές

Σε εξέλιξη βρίσκεται, περίπου τρία χρόνια μετά την αποκάλυψή της, η εκδίκαση της υπόθεσης του μεγάλου σκανδάλου «Energa – Hellas Power» ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Στο εδώλιο κάθονται συνολικά 19 πρόσωπα, τα οποία αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση τις κακουργηματικές κατηγορίες της υπεξαίρεσης, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη εγκληματική δραστηριότητα και της λαθρεμπορίας, ενώ στην έδρα βρίσκονται τρεις γυναίκες δικαστές, με πρόεδρο του δικαστηρίου την κ. Αννα Αγγελάτου και εισαγγελέα την κ. Μερόπη Σάμπαλη.

Σημειώνεται ότι οι κατηγορίες που έχουν αποδοθεί στους εμπλεκόμενους επισύρουν ακόμη και ισόβια δεσμά.

Βασικοί κατηγορούμενοι της υπόθεσης ο Βασίλης Μηλιώνης, ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Hellas Power, και ο Αριστείδης Φλώρος, οι οποίοι είναι οι φερόμενοι ως πρωταγωνιστές του σκανδάλου «Energa – Hellas Power», αμφότερες εταιρίες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες κατηγορούνται ότι δεν απέδωσαν στο Ελληνικό Δημόσιο 256.521.323,96 ευρώ, μη αποδίδοντας το Ειδικό Τέλος Ακινήτων.

Ωστόσο, κατά την έναρξη της δίκης, οι κατηγορούμενοι με έγγραφες δηλώσεις τους γνωστοποίησαν στη Δικαιοσύνη αλλά και στις αρμόδιες αρχές ότι επιθυμούν να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο ποσό 83 εκατ. ευρώ από τα συνολικά 103 εκατ. ευρώ που, όπως υποστηρίζουν, είναι διαθέσιμα σε εταιρικούς λογαριασμούς τους.

Η κίνηση αυτή ίσως μεταβάλει τελικά προς το ηπιότερο το εύρος των ποινών που μπορεί να τους επιβάλει το δικαστήριο.

Ήδη η πρόθεση των κατηγορουμένων να επιστρέψουν τα ποσά έχει κοινοποιηθεί στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, στην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, στη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαΐδου, στους προϊσταμένους των αρμόδιων ΔΟΥ κ.ά.

Πάντως, μέχρι στιγμής το δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί επί των δηλώσεων, κάτι που έχει επιφυλαχθεί να πράξει με παρεμπίπτουσα απόφασή του κατά τη διάρκεια της δίκης.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νέοι διοικητές στις 7 υγειονομικές περιφέρειες

Τα ονόματα των Διοικητών και Υποδιοικητών των 7 Υγειονομικών Περιφερειών ανακοίνωσε, πριν από λίγο, το Υπουργείο Υγείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αριστοτέλους:

1. ΔΙΟΙΚΗΣΗ 1ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ : ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ: ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ : ΚΙΣΚΗΡΑ ΧΡΥΣΑΝΘΗ

2. ΔΙΟΙΚΗΣΗ 2ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ :ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ :ΤΣΑΠΑΡΙΚΟΥ ΙΩΑΝΝΑ
ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ : ΠΛΑΤΣΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

3. ΔΙΟΙΚΗΣΗ 3ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ: ΚΙΡΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ: ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ
ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ: ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣ ΑΓΑΠΙΟΣ

4. ΔΙΟΙΚΗΣΗ 4ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ: ΠΛΩΜΑΡΙΤΗΣ ΣΤΡΑΤΗΣ
ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ: ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ: ΤΣΑΛΙΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

5. ΔΙΟΙΚΗΣΗ 5ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ : ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΝΕΣΤΟΡΑΣ
ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ : ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΙΧΑΗΛ
ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ : ΒΑΓΕΝΑ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

6. ΔΙΟΙΚΗΣΗ 6ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ: ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ :ΖΑΜΠΑΡΑΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ
ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ : ΚΩΣΤΑΚΙΩΤΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

7. ΔΙΟΙΚΗΣΗ 7ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ
ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ : ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΡΙΑ: ΤΡΙΧΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΝΑ
ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ: ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Εθελοντές…σύμβουλοι μόνο με οδοιπορικά – Έντονη η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

Αντιδράσεις έχει φέρει διάταξη του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία αφορά στη δομή υπουργείων και γενικών γραμματειών, και προβλέπει ότι όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου έχουν την δυνατότητα να τοποθετούν όσους ειδικούς συμβούλους – εθελοντές επιθυμούν, με την προϋπόθεση να τους πληρώνουν τα οδοιπορικά.
Αναλυτικότερα, και σύμφωνα με το άρθρο24 του δευτέρου κεφαλαίου του σχεδίου νόμου: «Στα πολιτικά γραφεία του Πρωθυπουργού, αντιπροέδρων της Κυβέρνησης και υπουργών επιτρέπεται η ανάθεση καθηκόντων ειδικού συμβούλου για ορισμένο χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα αντικείμενα, καθ’ υπέρβαση του οριζόμενου ανώτατου αριθμού ειδικών συμβούλων και συνεργατών.

Οι ειδικοί σύμβουλοι του προηγουμένου εδαφίου προσλαμβάνονται με αντίστοιχες αποφάσεις του Πρωθυπουργού, αντιπροέδρων της κυβέρνησης ή των αρμοδίων υπουργών και δημοσιεύονται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Οι ειδικοί αυτοί σύμβουλοι υπηρετούν εθελοντικά και δε λαμβάνουν μισθό, αποζημίωση ή άλλη οικονομική απολαβή εκτός των οδοιπορικών τους».

Αυτό μπορεί να σημαίνει ανυπολόγιστο αριθμό ανθρώπων, καθώς δεν υπάρχει αριθμητικός περιορισμός, και το κράτος να τους πληρώνει τα όποια οδοιπορικά, τα οποία, σημειώνεται, ότι για ταξίδια στο εξωτερικό τα οδοιπορικά μπορούν να ανέλθουν ακόμα και έως 100 ευρώ την ημέρα.

Αντιδράσεις από το ΠΑΣΟΚ

Έντονη ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ για το θέμα, που ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, που επιχειρούν να δημιουργήσουν «κομματικό κράτος».
Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ αποφάσισε ότι θα υπερψηφίσει επί της αρχής το νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και ότι δε θα καταψηφίσει τα άρθρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Ωστόσο διεμήνυσε ότι θα ψηφίσει «όχι» σε άρθρα που αποτελούν «τον φερετζέ να περάσουν άσχετες και φωτογραφικές διατάξεις» όπως αναφέρει, μιλώντας για τους διορισμούς αναπληρωτών Γενικών Γραμματέων «με στρατιές μετακλητών και συμβούλων».

Μάλιστα, όπως τονίζουν στη Χ. Τρικούπη «ιδιαίτερα η νέα εφεύρεση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα αποσκοπεί στο διορισμό κομματικών κομισάριων στην Δημόσια Διοίκηση».
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι βουλευτές Φώφη Γεννηματά, Γιάννης Κουτσούκος και Βασίλης Κεγκέρογλου, έδωσαν στοιχεία με τα οποία αποδομούν το υπό κατάθεση νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

«Η ανάγκη που είχαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να διατηρούν ημιεπαγγελματικά στελέχη καλύπτεται από το άρθρο 24, που λέει ότι κάθε υπουργός έχει δικαίωμα απεριόριστου αριθμού εθελοντών συμβούλων με πληρωμένα οδοιπορικά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κεγκέρογλου, προσθέτοντας ότι «Η ρύθμιση δεν μας λέει αν οι εθελοντές που θα εργάζονται στο υπουργείο ως σύμβουλοι θα είναι παράλληλα και επιχειρηματίες, εργολήπτες, προμηθευτές του δημοσίου κ.ά.».

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά, υποστήριξε πως η κυβέρνηση επιχειρεί να στήσει «κομματικό κράτος με στρατό συμβούλων» και χαρακτήρισε τη ρύθμιση με τους εθελοντές – συμβούλους ως «η αποκατάσταση του κομματάρχη».

Παρέθεσαν μάλιστα και δύο πίνακες.

Στον ΠΙΝΑΚΑ 1 το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει στοιχεία για να καταδείξει «την εγκατάλειψη του πολυδιαφημισμένου Προγράμματος της Θεσσαλονίκης» ενώ υποστηρίζει ότι «άνθρακες ο θησαυρός σε σχέση με τον αριθμό των ωφελούμενων». Διαβάστε αναλυτικά [εδώ]

Στον ΠΙΝΑΚΑ 2 υπενθυμίζεται η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ για την Κοινωνική Προστασία και Ένταξη με την εξασφάλιση 4,5 δις από την Ε.Ε. για τα επόμενα 5 χρόνια, ένα πρόγραμμα που – όπως ανέφεραν τα στελέχη του -, «υπερτερεί κατά πολύ των ελάχιστων παρεμβάσεων που περιλαμβάνει το Κυβερνητικό Νομοσχέδιο». Διαβάστε αναλυτικά [εδώ]


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νέοι πρωταθλητές στη… φοροδιαφυγή

Απίστευτες περιπτώσεις φοροδιαφυγής που αφορούν σε ποσά εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ανακάλυψε το τελευταίο δίμηνο το ΣΔΟΕ.

Αστρολόγος που «έκρυψε» 1.2 εκ. ευρώ, υπάλληλος ΔΕΚΟ που πλούτισε κατά 2 εκατομμύρια ευρώ, γιατρός που δεν έχει  δηλώσει 290 χιλιάδες ευρώ και ο συνταξιούχος με 494 χιλιάδων ευρώ, είναι μερικές από τις περιπτώσεις που βγάζουν…μάτι!

Αναλυτικά η λίστα που έδωσε το ΣΔΟΕ μόνο με τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

Ι. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΑΙΓΑΙΟΥ

1. Φυσικό πρόσωπο που ασχολείται με αστρολογικές προβλέψεις κατά τα έτη 2002-2013 απέκρυψε καθαρά εισοδήματα συνολικού ύψους 1.275.062,00 ευρώ. Η φοροδιαφυγή προέκυψε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών σε συνδυασμό με τα φορολογικά στοιχεία και τις δηλώσεις εισοδήματος.

2. Τρείς (3) δικηγόροι δεν εξέδωσαν φορολογικά στοιχεία για αμοιβές 242.569,00, 138.590,00 και 87.295,00 ευρώ αντίστοιχα.

3. Δύο (2) Νομικά Πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα δεν εξέδωσαν φορολογικά στοιχεία για έσοδα συνολικού ύψους 1.115.166,00 ευρώ.

4. Οδοντίατρος δεν εξέδωσε αποδείξεις και με αυτό τον τρόπο απέκρυψε εισοδήματα 226.648,00 ευρώ.

5. Πολιτικός Μηχανικός δεν εξέδωσε αποδείξεις  και με αυτό τον τρόπο απέκρυψε εισοδήματα 185.379,00 ευρώ.

6. Υπάλληλος ΔΕΚΟ προσαύξησε την περιουσία του, κατά τα έτη 2000-2012, κατά 2.193.037,00 ευρώ χωρίς να προκύπτει η αιτία ή η πηγή προέλευσης. Η διαπίστωση έγινε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή τους με τις φορολογικές τους δηλώσεις.

7. Συνταξιούχος ΔΕΚΟ, ομοίως, προσαύξησε την περιουσία του αδικαιολογήτως κατά τα έτη 1999-2011 κατά 666.383,00 ευρώ.

8. Συνταξιούχος του δημοσίου δεν δικαιολόγησε προσαύξηση περιουσίας κατά 307.296,00 ευρώ.

9. Μισθωτός δεν δικαιολόγησε προσαύξηση της περιουσίας του κατά 152.394,00 ευρώ.

10. Ιατρός, κάτοικος Πάτρας, δεν δικαιολόγησε προσαύξηση περιουσίας κατά 298.774,00 ευρώ. Στον εν λόγω καταλογίσθηκε χαρτόσημο με το νόμιμο πρόστιμο για δάνειο ύψους 1.349.332,80 ευρώ.

11. Τραπεζικός υπάλληλος βρέθηκε με περιουσία μεγαλύτερη εκείνης που δικαιολογείται από τις δηλώσεις του κατά 897.068,00 ευρώ.

12. Συνταξιούχος δικηγόρος δεν δικαιολόγησε προσαύξηση  περιουσίας κατά 494.661,00 ευρώ.

13. Φυσικό πρόσωπο έμπορος βρέθηκε με περιουσία μεγαλύτερη  κατά 1.187.103,00 ευρώ, εκείνης που δικαιολογείται από τις δηλώσεις του χωρίς, όμως, να προκύπτει σαφώς ότι προέρχονται από μη έκδοση φορολογικών στοιχείων.

Σημειώνεται, ότι η αδικαιολόγητη προσαύξηση της περιουσίας θεωρείται εισόδημα και φορολογείται με τις γενικές διατάξεις στον χρόνο που προέκυψε ενώ επιβάλλονται στον αναλογούντα φόρο και οι νόμιμες προσαυξήσεις λόγω  ανακρίβειας της δήλωσης.

14. Δέκα έξι (16) επιχειρήσεις έλαβαν παράνομα φορολογικά στοιχεία (εικονικά, πλαστά) με σκοπό τη μη απόδοση του ΦΠΑ και τη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος. Το ύψος των ανύπαρκτων συναλλαγών ανέρχεται σε 29.638.556,00 ευρώ.
Αναφέρονται μόνο περιπτώσεις που οι παράνομες  ανά επιχείρηση συναλλαγές υπερβαίνουν το ποσό των 100.000,00 ευρώ.

15.  Δύο (2) Λογιστές συνέπραξαν με επιχειρήσεις στην έκδοση έξι χιλιάδων πενήντα (6.050) και χιλίων τριακοσίων ογδόντα εννέα (1389) εικονικών τιμολογίων για ανύπαρκτες συναλλαγές ύψους 63.261.059,00 και 10.790134,00 ευρώ, αντίστοιχα,  κατά τα έτη 2002-2009. Σε βάρος τους καταλογίσθηκαν οι προβλεπόμενες παραβάσεις.

16.  Δέκα τέσσερις (14) επιχειρήσεις εξέδωσαν σωρεία εικονικών φορολογικών στοιχείων συνολικού ύψους 8.969.420,00 ευρώ.
Επίσης, και στην περίπτωση αυτή περιλαμβάνονται υποθέσεις με παράνομες συναλλαγές που υπερβαίνουν το ποσό των 100.000,00 ευρώ.

17. Πέντε (5) επιχειρήσεις  χρησιμοποίησαν ανύπαρκτα πρόσωπα ή επιχειρήσεις αλλά και ευάλωτα πρόσωπα προκειμένου να καλύψουν δικές τους συναλλαγές με εικονικά φορολογικά στοιχεία. Κατ’ αυτό τον τρόπο δεν απέδιδαν  ΦΠΑ και απέκρυπταν ισόποσα καθαρά κέρδη. Πρόκειται για συνήθη πρακτική φοροδιαφυγής αφού η είσπραξη των φόρων και των προστίμων από τα πρόσωπα αυτά είναι δυσχερής αν όχι αδύνατη, αφού στερούνται εισοδήματος και περιουσίας. Βεβαίως στις περιπτώσεις αυτές οι κυρώσεις επιβάλλονται τόσο στον φερόμενο ως εκδότη του στοιχείου, όσο και στον  υποκρυπτόμενο, που είναι υπαρκτός.

18. Ανώνυμη εταιρία εμπορίας μηχανών γραφείου δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία για πωλήσεις 1.263.402,00 ευρώ και κατ΄ αυτόν τον τρόπο δεν απέδωσε τον ΦΠΑ και απέκρυψε ισόποσα κέρδη.

II. ΕΙΔΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΕΘΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ     ΑΠΑΤΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

1. Φυσικό πρόσωπο, ιδιώτης, κατά τα έτη 2008-2010 προσαύξησε την περιουσία του κατά 5.609.846,73 ευρώ περισσότερα από εκείνα που δικαιολογούνται από τις φορολογικές του δηλώσεις.
Η διαπίστωση προέκυψε από την επεξεργασία των τραπεζικών λογαριασμών και την αντιπαραβολή με τις φορολογικές του δηλώσεις. Τα ποσά αυτά θεωρούνται φορολογητέο εισόδημα στον χρόνο που προέκυψαν.

2. Φυσικό πρόσωπο, επιτηδευματίας, δεν μπόρεσε να δικαιολογήσει καταθέσεις ύψους 831.043,40 ευρώ που έγιναν κατά τα έτη 2008-2010.

3. Φυσικό πρόσωπο, μέλος Ν.Π. προσαύξησε την περιουσία της κατά 608.774,35 ευρώ, χωρίς, να προκύπτει η πηγή ή η αιτία προέλευση.

4. Δύο (2) φυσικά πρόσωπα, χωρίς επαγγελματική ιδιότητα, εμφανίζουν αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας κατά 209.041,48 και100.098,02 ευρώ, αντίστοιχα.

5. Δύο (2) επιχειρήσεις  εξέδωσαν ή έλαβαν 625 εικονικά τιμολόγια για ανύπαρκτες συναλλαγές συνολικού ύψους 10.519.010,00 ευρώ κατά τα έτη 2006-2012.

6. Δύο(2) επιχειρήσεις,  προκειμένου να ωφεληθούν παρανόμως τον ΦΠΑ και μειώσουν τα φορολογητέα κέρδη τους έλαβαν εικονικά φορολογικά στοιχεία ύψους  601.350,00 ευρώ.

7. Δύο (2) επιχειρήσεις δεν εξέδωσαν φορολογικά στοιχεία και κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν απέδωσαν τον αναλογούντα ΦΠΑ και δεν εμφάνισαν  έσοδα ύψους 1.192.965,00 ευρώ.

ΙΙΙ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ  & ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ

1) Δημόσιος υπάλληλος απέκρυψε φορολογητέο εισόδημα ύψους 246.000,00 ευρώ.

2) Δύο ιατροί προσαύξησαν αδικαιολόγητα την περιουσία τους κατά 1.016.250,00 ευρώ και 100.000,00 ευρώ αντίστοιχα,  χωρίς να μπορούν να δικαιολογήσουν την πηγή  ή την αιτία προέλευσης.

3) Δεκαεπτά (17) επιχειρήσεις έλαβαν παράνομα φορολογικά στοιχεία (εικονικά) με σκοπό την μη απόδοση του ΦΠΑ και την μείωση του φορολογητέου εισοδήματος. Το ύψος των ανύπαρκτων συναλλαγών ανέρχεται σε 41.109.557,00 €.

4) Επιχείρηση υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας εξέδωσε σωρεία εικονικών τιμολογίων συνολικής αξίας 4.064.000,00 €.

5) Σε αυτοκινητιστή-μεταφορέα, που μετέφερε λαθραία εμπορεύματα στη Γερμανία, για μη έκδοση και λήψη φορολογικών στοιχείων επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 1.190.046,00 €.

ΙV. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

1) Δύο (2) φυσικά πρόσωπα, ανεπάγγελτοι, εμφανίζουν αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας κατά 303.164,04 και 114.700,00 ευρώ, αντίστοιχα.

2) Δημόσιος υπάλληλος προσαύξησε την περιουσία της κατά 155.227,83 ευρώ, χωρίς, να μπορεί να δικαιολογήσει την πηγή  ή την αιτία προέλευσης.

3) Τρεις  (3) αγρότες του ειδικού καθεστώτος έλαβαν 23 εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής καθαρής αξίας 378.255,00 ευρώ.

4) Ένας αγρότης του ειδικού καθεστώτος εξέδωσε τέσσερα (4) πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία και έλαβε είκοσι τρία (23) πλαστά και εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής καθαρής αξίας 179.266,00 ευρώ.

5) Πρατήριο υγρών καυσίμων δεν εξέδωσε φορολογικό στοιχείο σε τουλάχιστον μία (1) περίπτωση συνολικής καθαρής αξίας 199.647,36 ευρώ και δεν ζήτησε . δεν έλαβε, και δεν εξέδωσε τιμολόγιο ή άλλο στοιχείο που επέχει θέση τιμολογίου, για αγορά αγαθών συνολικής καθαρής αξίας 29.452,73 ευρώ.

V. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΝΟΤΙΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

1) Φυσικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται στο χώρο των γεωργικών επιχειρήσεων εξέδωσε ανακριβή φορολογικά στοιχεία με συνέπεια να εμφανίζει αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας κατά 6.327.842,99 ευρώ.

2) Φυσικό πρόσωπο, ανεπάγγελτος, υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης με συνέπεια να εμφανίζει αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας κατά 1.709.704,20 ευρώ.

3) Κτηματομεσίτης, δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία με συνέπεια να εμφανίζει αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας κατά 4.687.990,93 ευρώ

4) Δικηγόρος υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης συνολικής αξίας 270.000,00 ευρώ.

5) Μέλος Ν.Π. υπέβαλε ανακριβή δήλωση φόρου μεταβίβασης συνολικής αξίας 592.350,07 ευρώ.

6) Επιχείρηση συμμετοχών και κατασκευών έλαβε – εξέδωσε ανακριβή τιμολόγια συνολικής καθαρής αξίας 16.071.811,98 ευρώ.

7) Επιχείρηση διαχείρισης ακινήτων εξέδωσε ανακριβές τιμολόγιο συνολικής καθαρής αξίας 2.163.046,55 ευρώ.

8) Επιχείρηση αγοραπωλησίας ακινήτων εξέδωσε ανακριβές τιμολόγιο συνολικής καθαρής αξίας 1.570.000,00 ευρώ.

9) Επιχείρηση αλουμινίου και οικοδομικών υλικών εξέδωσε ανακριβές τιμολόγιο συνολικής καθαρής αξίας 472.000,00 ευρώ.

10) Επιχείρηση του τουριστικού τομέα εξέδωσε ανακριβές τιμολόγιο συνολικής καθαρής αξίας 9.642.561,00 ευρώ.

11) Έξι  (6) αγρότες του ειδικού καθεστώτος έλαβαν  εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής καθαρής αξίας 656.895,43,00 ευρώ.

12) Οικοδομική επιχείρηση έλαβε  εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής καθαρής αξίας 114.581,00,43,00 ευρώ.

13) Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου ξυλείας και οικοδομικών υλικών εξέδωσε σωρεία εικονικών φορολογικών στοιχείων συνολικής καθαρής αξίας 1.152.884,02 ευρώ.

14) Επιχείρηση χονδρικού εμπορίου εξέδωσε σωρεία εικονικών φορολογικών στοιχείων συνολικής καθαρής αξίας 578.063,59 ευρώ.

15) Φυσικό πρόσωπο, στο χώρο των κατασκευαστικών εργασιών, εξέδωσε εικονικά φορολογικά στοιχεία συνολικής καθαρής αξίας 181.581,12 ευρώ.

16) Επιχείρηση κατασκευών κτιρίων εξέδωσε σωρεία εικονικών τιμολογίων συνολικής καθαρής αξίας 574.295,27 ευρώ.

VI. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΗΠΕΙΡΟΥ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

1) Φυσικό πρόσωπο, προσαύξησε αδικαιολόγητα την περιουσία της κατά 55.000,00 ευρώ, εισπράττοντας παρανόμως σύνταξη αποβιώσαντος.

2) Δημόσιος υπάλληλος προσαύξησε την περιουσία του κατά 185.000,00 ευρώ, χωρίς, να μπορεί να δικαιολογήσει την πηγή  ή την αιτία προέλευσης.

3) Δύο (2) φυσικά πρόσωπα, αλλοδαποί υπήκοοι, προσαύξησαν αδικαιολόγητα την περιουσία τους κατά 200.000,00 ευρώ και 150.000,00 ευρώ αντίστοιχα,  χωρίς, να μπορούν να δικαιολογήσουν την πηγή  ή την αιτία προέλευσης.

VΙΙ. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Δ/ΝΣΗ ΔΙΩΞΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΚΡΗΤΗΣ

1) Ιατρός – γυναικολόγος δεν εξέδωσε φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας 416.900.00 € και προσαύξησε αδικαιολόγητα την περιουσία του κατά 218.664,00 €.

2) Εργολάβος οικοδομών, εξέδωσε σωρεία εικονικών φορολογικών στοιχείων συνολικής καθαρής αξίας 871.118,00 €.

Στα παραπάνω σημαντικά αποτελέσματα των ερευνών του 2μήνου, πρέπει να προστεθεί και η επιτυχία του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών-Όπλων του Σ.Δ.Ο.Ε. Π.Δ. Αττικής-Αιγαίου  σε  συνεργασία με το Ε’ Τελωνείο Πειραιά, κατά του λαθρεμπορίου καπνικών στις 25.02.2015 όταν και κατασχέθηκαν 30.334.000 τεμάχια λαθραίων τσιγάρων.

Το Σ.Δ.Ο.Ε. με όπλα του τον επαγγελματισμό και τον ζήλο του προσωπικού του, την συνεχή επιμόρφωση, την πλούσια  εμπειρία και τεχνογνωσία, την συνεργασία με τις λοιπές Υπηρεσίες και Φορείς της Πολιτείας, θα συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση και αποφασιστικότητα την μάχη κατά του οικονομικού εγκλήματος και την εν γένει αντικοινωνική συμπεριφορά που εμπίπτει στις αρμοδιότητες του.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι προθεσμίες του τρόμου - Τι πρέπει να πληρώσει η χώρα και πότε

Από αύριο, ξεκινάει ο γολγοθάς της κάλυψης των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Είναι... πολλά τα δισεκατομμύρια που πρέπει να πληρωθούν και το οικονομικό επιτελείο είναι υποχρεωμένο να τρέχει πίσω από τις ημερομηνίες χωρίς κανένα περιθώριο λάθους. 

Ο πίνακας που ακολουθεί, αποκαλύπτει το μέγεθος του προβλήματος. Τρεις Παρασκευές, η αυριανή, η επόμενη και η μεθεπόμενη, είναι γεμάτες από διπλές υποχρεώσεις καθώς μέσα στην ίδια ημέρα θα πρέπει να πληρώνονται και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τα έντοκα γραμμάτια, Έτσι, και τις επόμενες εβδομάδες, θα ζήσουμε την αγωνία: καλύπτονται οι νέες εκδόσεις εντόκων γραμματίων

Τρίτη; θα πληρώνονται τα παλαιά τις Παρασκευές; Ο πλήρης πίνακας με τις υποχρεώσεις, έχει ως εξής:



ΔΝΤ               298.676.079   6-Μαρ
Έντοκα γραμμάτια            1.400.000.000   6-Μαρ
ΔΝΤ               336.010.589   13-Μαρ
Έντοκα γραμμάτια            1.600.000.000   13-Μαρ
ΔΝΤ               560.017.648   16-Μαρ
ΔΝΤ               336.010.589   20-Μαρ
Έντοκα γραμμάτια            1.600.000.000   20-Μαρ
ΔΝΤ               448.014.119   9-Απρ
Έντοκα γραμμάτια            1.400.000.000   14-Απρ
Έντοκα γραμμάτια            1.000.000.000   17-Απρ
Έντοκα γραμμάτια            1.400.000.000   8-Μαϊ
ΔΝΤ               746.674.661   12-Μαϊ
Έντοκα γραμμάτια            1.400.000.000   15-Μαϊ
ΔΝΤ               298.676.079   5-Ιουν
ΔΝΤ               336.010.589   12-Ιουν
Έντοκα γραμμάτια            2.000.000.000   12-Ιουν
ΔΝΤ               560.017.648   16-Ιουν
ΔΝΤ               336.010.589   19-Ιουν



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Εγκύκλιος «φωτιά»: Τσουχτερά πρόστιμα και ποινές για φαρμακοποιούς που δεν χορηγούν γενόσημα

Αυστηρές ποινές και τσουχτερά πρόστιμα έως 5.000 ευρώ προβλέπει η νομοθεσία για όσους φαρμακοποιούς δεν χορηγούν το φθηνότερο γενόσημο σκεύασμα, επισημαίνει με εγκύκλιό του ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός.

Μέσω της εγκυκλίου του προέδρου του οργανισμού, ο ΕΟΠΥΥ υπενθυμίζει στους φαρμακοποιούς τον καταλυτικό τους ρόλο στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της χορήγησης γενόσημων φαρμάκων στους ασφαλισμένους και πως σε περίπτωση μη συμμορφωσή τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με μια σειρά από κυρώσεις.

Ο Δημήτρης Κοντός προειδοποιεί ότι οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν ως απόθεμα και να χορηγούν το φαρμακευτικό προϊόν με τη χαμηλότερη λιανική τιμή για κάθε δραστική ουσία, περιεκτικότητα και συσκευασία από τα φάρμακα που περιέχονται στη θετική λίστα με τα αποζημιούμενα φάρμακα.

Επιπλέον, κατά την εκτέλεση της συνταγής οι φαρμακοποιοί πρέπει να υποδεικνύουν στον πελάτη τους ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ το φθηνότερο φάρμακο και το ποσοστό της συμμετοχής που αντιστοιχεί σε αυτό. Στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει ακριβότερο σκεύασμα καταβάλλει τη διαφορά που προβλέπει η νομοθεσία, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής τιμής και λιανικής τιμής του φαρμάκου που επέλεξε, συν το 25% της συμμετοχής του, και υπογράφει σε ειδικό χώρο πάνω στη συνταγή.

Έλεγχος των φαρμακοποιών και καμπάνες στους παραβάτες

Ο ΕΟΠΥΥ θα ελέγχει σε μηνιαία βάση, σύμφωνα με την εγκύκλιο, τις συνταγές των φαρμακοποιών και στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι οι φαρμακοποιοί δεν χορηγούν στον ασθενή το φθηνότερο φάρμακο ή ότι ο ασθενής δεν υπέγραψε στη συνταγή ότι λαμβάνει το ακριβότερο φάρμακο αντί του φθηνότερου γενόσημου, τότε θα καλούνται να δώσουν εξηγήσεις μέσα σε δέκα μέρες.

Εάν οι εξηγήσεις δεν κριθούν επαρκείς, μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο από 500 έως 5.000 ευρώ ή να αποκλειστεί το φαρμακείο προσωρινά από την εκτέλεση συνταγών του ΕΟΠΥΥ, από έναν έως έξι μήνες.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί θα μπορούν να υποβάλουν ένσταση στον πρόεδρο του Οργανισμού και μέχρι να εκδοθεί η σχετική απόφαση δεν θα εκτελείται η ποινή ή το πρόστιμο.



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πως προσλαμβάνει κόσμο ο Ζούκεμπεργκ; Εχει ιδιαίτερη αξία!

Ως ένας από τους νεότερους και πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες στον κόσμο, οποιαδήποτε συμβουλή καριέρας από τον Mark Zuckerberg μάλλον θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψιν.

Ο Mr. Facebook μιλώντας στο Mobile World Congress που διεξάγεται αυτή την εβδομάδα στη Βαρκελώνη ρωτήθηκε ποιο εί ναι το κριτήριό του για να προσλάβει κάποιον.

Η απάντησή του ήταν σύντομη και λιτή:

«Θα προσλάμβανα κάποιον να εργαστεί απευθείας για μένα μόνο αν θα μπορούσα να εργαστώ εγώ για αυτόν.

Είναι ένα πολύ καλό τεστ».



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πάτρα: Με το αζημίωτο στελέχη Τραπεζών ενημερώνουν τα «κοράκια» για τους πλειστηριασμούς

Με το αζημίωτο από τραπεζικούς κύκλους ειδοποιούνται τα «κοράκια» για τους πλειστηριασμούς στην Πάτρας, όπως αποκάλυψε ο συντονιστής των δικηγόρων του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Πέρας, τονίζοντας:

«Πέντε με δέκα πρόσωπα, Έλληνες αλλά και εκπρόσωποι ξένων συμφερόντων, γνωστά στους νομικούς κύκλους των Δικαστηρίων της Πάτρας, βρίσκονται κάθε Τετάρτη στο Ειρηνοδικείο, μετά από ενημέρωση με το αζημείωτο, που έχουν από τραπεζικούς κύκλους. Τραπεζικοί κύκλοι τους ενημερώνουν πότε και τι πλειστηριασμός υπάρχει, με αντίτιμο το σεβαστό “χαρτζιλίκι” τους και είναι έτοιμοι και πολλές φορές συνεννοημένοι μεταξύ τους, για το τι θα χτυπήσουν, και σε πόσο χαμηλή τιμή. Πρόκειται για 10 άτομα που πλέον οι νομικοί τους γνωρίζουμε σαν χαρακτηριστικά γιατί σε κάθε διαδικασία πλειστηριασμού είναι εκεί», δήλωσε συμπληρώνοντας ότι στα Ειρηνοδικεία εκτυλίσσονται δράματα, με τις οικογένειες ακόμα και έρανα να κάνουν ή να παρακαλούν για να μην χάσουν τα σπίτια τους.

«Η φτώχια και η ανέχεια των Πατρινών, για αυτούς είναι η μεγάλη ευκαιρία του κέρδους και της αφαίμαξης και δεν πτοούνται μπροστά σε κανένα ανθρώπινο δράμα, μιας και τόσες δεκαετίες μπόρεσαν υπό την ανοχή του κράτους να δρουν ανενόχλητοι. Τα κοράκια στην Πάτρα, μεσουρανούν και είναι έτοιμα έχοντας ρευστό, να εκμεταλλευτούν τον ανθρώπινο πόνο και να αρπάξουν φιλέτα», επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών της περιοχής Τάσος Νικολαδάκης.

Και οι δύο σημείωσαν ότι το κίνημα των αλληλέγγυων αποτελεί ασπίδα προστασίας των δανειοληπτών, όσο υπάρχει το νομοθετικό κενό.

«Αν εξασθενίσει το κίνημα, θα χαθούν περιουσίες μέσα σε μερικές ώρες», σχολίασε ο κ.Πέρας.

ΠΗΓΗ: patrastimes.gr



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη ρύθμιση των δόσεων στα ασφαλιστικά ταμεία

Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ρευστότητας "ούτε κατά διάνοια" για την καταβολή μισθών και συντάξεων, έδωσε με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά 90,1 ο υπουργός Εργασίας Δημήτρης Στρατούλης.

«Δεν υπάρχει ούτε κατά διάνοια τέτοιο πρόβλημα. Οι συντάξεις είναι εγγυημένες για όσο είμαστε στην κυβέρνηση. Τα έσοδα του ΙΚΑ πήγαν καλά τον Ιανουάριο και ήταν 951 εκατ. ευρώ όσα ήταν και τον Ιανουάριο του 2014 που δεν ήταν εκλογικός μήνας. Τον Φεβρουάριο ήταν 1 δισ. ευρώ έσοδα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να δοθούν οι συντάξεις», είπε ο υπουργός.

Οσο για το νομοσχέδιο που θα καταθέσει για τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, ο κ. Στρατούλης δήλωσε πως η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα εισπράξει για το 2015 1,46 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Στρατούλης ανέφερε τους εξής όρους και προϋποθέσεις για τη ρύθμιση:

---Δεν θα υπάρχει περιορισμός στο ποσό οφειλής (τώρα υπάρχει το όριο των 15.000 ευρώ, προκειμένου κάποιος να υπαχθεί στη ρύθμιση των 100 δόσεων)

---Αν κάποιος αποπληρώσει εφάπαξ το κεφάλαιο διαγράφεται το 100% των προσαυξήσεων

---Αν κάποιος ζητήσει να μπει στη ρύθμιση των 50 δόσεων, τότε θα έχει διαγραφή προσαυξήσεων κατά 70%

---Αν κάποιος ζητήσει να μπει στις 100 δόσεις τότε θα έχει διαγραφή προσαυξήσεων κατά 50%

---Το επιτόκιο για οφειλή έως 5.000 ευρώ θα είναι μηδενικό, ενώ από 5.001 ευρώ και πάνω το επιτόκιο θα είναι 0,25% τον μήνα (με την ισχύουσα ρύθμιση το επιτόκιο είναι 4,56% από το πρώτο ευρώ)

---Προϋπόθεση για να μπει κανείς στην ρύθμιση είναι να πληρώσει τις τρέχουσες εισφορές του


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Βόμβα έτοιμη να σκάσει.

Οκτώ επιχειρηματικοί όμιλοι χρωστούν πάνω από 10 δις στις ελληνικές τράπεζες, μέσω συσσωρευμένων δανειακών υποχρεώσεων που δεν εξυπηρετούνται είτε στο σύνολο είτε στο μεγαλύτερο μέρος τους.

Πετρελαϊκές και κατασκευαστικές εταιρείες, όμιλοι με ευρεία γκάμα δραστηριοτήτων, με διασυνδέσεις και με μέσα ενημέρωσης κυριαρχούν στον κατάλογο των υπερχρεωμένων εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου. Τα τρανταχτά ονόματα των ολιγαρχών, λόγω της ισχύος τους αλλά και των μηχανισμών που μπορούσαν να ενεργοποιήσουν, αποτελούσαν κίνδυνο για τις τελευταίες κυβερνήσεις της χώρας. Ως εκ τούτου, απολάμβαναν «προνομιακές σχέσεις» με το τραπεζικό σύστημα και κατόρθωναν να εξασφαλίζουν ανεξέλεγκτη κατ’ ουσίαν δανειοδότηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μεγάλου επιχειρηματικού κονσόρτσιουμ, που με τη μέθοδο των συνεχών αναχρηματοδοτήσεων δανείων αλλά και των δάνειων-πακέτων από κοινοπρακτικό τραπεζικό σχήμα έφτασε να έχει άνοιγμα κοντά στο 1 δις ευρώ, το οποίο σχεδόν διπλασιάζεται με τις ανεξόφλητες υποχρεώσεις του σε ασφαλιστικά ταμεία και ΔΕΚΟ. Επίσης, ισχυρότατη εταιρεία, με μεγάλη συμμετοχή στα δημόσια έργα στα χρόνια της «κοσμογονίας», στις δύσκολες εποχές δυσκολεύεται να εξυπηρετήσει τις τραπεζικές υποχρεώσεις της. Τα χρέη της ξεπερνούν το 1,7 δις ευρώ.

Περισσότερα στα Επίκαιρα που κυκλοφορούν την Πέμπτη 5 Μαρτίου.


olympia.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΜΕΓΑΤΟΝΩΝ! Εξέδιδαν εικονικά επισκευαστικά δάνεια – δισεκατομμύρια ο τζίρος

Ποιός είπε ότι τον καιρό του μνημονίου δεν υπήρχαν κάποιοι που έκαναν χρυσές μπίζνες; Μα ποιοί άλλοι, από τους εντιμότατους τραπεζιτες, για τους οποίους γονάτισε ολόκληρη η κοινωνία!

Το σκάνδαλο που έρχεται στην δημοσιότητα είναι πραγματικά ασύλληπτο καθώς μόνον η εισαγγελική έρευνα θα μπορέσει να αποτιμήσει το πραγματικό ποσό που διακινήθηκε με αυτόν τον τρόπο. Προκαλεί βεβαιως οργή η συνεχιζόμενη ατιμωρησία της «ελεγκτικής αρχής», δηλαδή του Προβόπουλου και του Στουρνάρα που «δεν κατάλαβαν τίποτα», ως συνήθως.

Η μεθόδευση ειναι πραγματικά απίστευτη: Οι τράπεζες εξέδιδαν μαϊμού επισκευαστικά δάνεια, έναντι καταναλωτικών, από πιστωτικές κάρτες κλπ. Έτσι γυρνούσαν ιλιγγιώδη ποσά από επισφαλή, μη εισπράξιμα κλπ σε ενυπόθηκα με εγγύηση το ακίνητο που υποτίθεται είχε επισκευαστεί!

Φυσικά για όλα αυτά δεν υπάρχουν ουτε τιμολόγια επισκευών, ούτε ΦΠΑ, ούτε εργοδοτικές εισφορές για τους μάστορες, ουτε τίποτα. Μιλάμε για αλυσιδωτό σκάνδαλο που μαγειρευόταν από τις διοικήσεις των τραπεζών και επηρέαζε το σύνολο της κοινωνίας.

Αυτό επηρέαζε και τα αποτελέσματα των τραπεζών, παραπλανώντας και τον μεγαλομέτοχο, το δημόσιο. Ναι, οι ιδιωτικές τράπεζες βλέπετε, έχουν μεγαλομέτοχο το δημόσιο.

Υπάρχει όμως και άλλη διάσταση: Οι δυστυχοι δανειολήπτες που γίνονταν άθελα τους συνεργοί σε αυτή την απάτη, υποχρεώνονταν να κάνουν και ασφάλεια ζωής καθ’ υπόδειξη της τράπεζας, με υπέρογκο κόστος εισφοράς!
 

Ο αρμόδιος υπουργός, Παναγιώτης Νικολούδης είναι βέβαιο ότι δεν θα σταματήσει απλώς στις ευθύνες των διοικήσεων, αλλά θα χτυπήσει και την ρίζα του κακού: Το άσυλο της ΤτΕ!




πηγη
 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αποκάλυψη Βόμβα… 3 εκατ. ευρώ έβγαλε στο εξωτερικό ο Βενιζέλος…

Η «ΑΚΡΟΠΟΛΗ» αποκαλύπτει το ντοκουμέντο της ντροπής ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ αρχηγό του διαλυμένου ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλο, ο οποίος έβγαζε χρήματα στο εξωτερικό, την ώρα που ζητούσε από το ελληνικό λαό θυσίες και «αίμα»! Σύμφωνα με τα επίσημα και αδιαμφισβήτητα στοιχεία που έχει στα χέρια της η «ΑΚΡΟΠΟΛΗ» και τα οποία προέρχονται από την Τράπεζα της Ελλάδος, την περίοδο 2010-2012, ο Βαγγέλης Βενιζέλος συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τους 174 βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, στην συντριπτική τους πλειοψηφία προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, ενώ ακολουθούν του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι απέστειλαν εμβάσματα στο εξωτερικό την περίοδο της κρίσης.

Συγκεκριμένα ο Βαγγέλης Βενιζέλος, την ώρα που φόρτωνε χαράτσια στις πλάτες του λαού έβγαζε στο εξωτερικό, ούτε λίγο, ούτε πολύ 3 εκατομμύρια ευρώ!!!

2015-03-04_201745


www.hellasforce.com



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΈΚΤΑΚΤΟ: Συνελήφθη εχτές τα ξημερώματα από στο ΣΔΟΕ ο τεμπέλης Έλληνας που πούλαγε τυρόπιτες χωρίς απόδειξη και έφερε την χώρα στην χρεοκοπία

Ταραχή και πανικός υπάρχει εχτές στους υπόγειους κύκλους της φοροδιαφυγής, μετά από την ανακοίνωση του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, με την οποία ούτε λίγο ούτε πολύ, ανακοίνωσε ότι μετά από τέσσερα και πλέον έτη, επιτέλους εξιχνίασαν την γνωστή υπόθεση του αγνώστου Έλληνα πολίτη που έφερε ολόκληρη την χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας.

Σε πεδίο σφοδρής μάχης εξελίχθηκε η κατάσταση εχτές, 4 Μαρτίου 2015 στις 3 τα ξημερώματα, όταν οπλισμένη ομάδα του ΣΔΟΕ, με την πολύτιμη στήριξη από τα ΜΑΤ, εισέβαλε στην κατοικία του εν λόγω πολίτη, ο οποίος προς στιγμήν μένει ανώνυμος. Ο πολίτης μην μπορώντας να αποφύγει την σύλληψή του, αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει βίαιες μεθόδους καθυστέρησης της διαδικασίας, όσο οι τα υπόλοιπα τρία μέλη της σπείρας, μία γυνάικα ετών 38 και δύο ανήλικοι προσπάθησαν να διαφύγουν τον τόπο του εγκλήματος. Μετά από 7 ώρες απειλών και βολές διαφόρων μπαγιάτικων σφολιατών και σάντουιτς με μουστάρδα και ληγμένη παρίζα προς τα όργανα καταστολής, τελικά ο δράστης παραδόθηκε στις αρχές.

Η υπηρεσία κατά την έρευνα που ακολούθησε, βρέθηκε προ ανέλπιστης επιτυχίας, μια και τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν κάτι παραπάνω από αρκετά για την στοιχειοθέτηση των κατηγοριών. Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας βρήκαν μεταξύ άλλων, μεγάλο αριθμό αχρησιμοποίητων μπλοκακίων αποδείξεων, απλήρωτους λογαριασμούς προς υπηρεσίες κοινής ωφελείας και άλλα ευαγή ιδρύματα καθώς επίσης και έναν μεγάλο όγκο εγγράφων τα οποία στοιχειοθετούν ότι ο εν λόγω πολίτης επιδιδόταν σε χυδαίες πράξεις αποφυγής χρεών και φορολόγησης.

Μετά από αυτήν την επιτυχία όπως ήταν φυσικό, υπήρξαν και κάποιες δηλώσεις εκ μέρους οργανώσεων και διαφόρων θεσμών στην χώρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αρκέστηκε στο να υπενθυμίσει ότι η ελπίδα δεν σταματά εδώ, και η κυβέρνηση της αριστεράς θα συνεχίσει να κάνει έρευνες για παρόμοια κρούσματα. Κάτι τέτοιο όπως είπε, «όχι απλά συμβαδίζει με τις επιθυμίες των Θεσμών, αλλά προδιαγράφει ένα λαμπρό μέλλον παραμονής πάση θυσία και απολύτου συνεργασίας με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο εκπρόσωπος της Νέας Δικτατορίας & ΠΑΣΟΚ επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία του ΣΔΟΕ, και ευχήθηκε να συνεχιστούν οι δράσεις και για τους υπόλοιπους 2 τουλάχιστον εκατομμύρια συμπολίτες οι οποίοι επίσης έχουν σχηματίσει παρόμοιες σπείρες αντίστασης μας που «προφανώς είναι ένοχοι για τα ίδια αδικήματα».

Η ανώτατη συνομοσπονδία Εφοπλιστών και Μεγαλοεργολάβων Ελλάδος επίσης εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση στο κυβερνητικό έργο και αναφέρθηκε στο «γεγονός ότι τέτοιες κινήσεις επιτέλους θα ανορθώσουν την οικονομία της Ελλάδας και θα φέρει την ανάπτυξη».

Το ΚΚΕ, παρ όλο που διαφώνησε με τον «καπιταλιστικό χαρακτήρα του τρόπου με τον οποίο εκτελέσθηκε η συγκεκριμένη επιχείριση», δέχθηκε, ότι η καταστολή του εγκλήματος της διαφυγής των φορολογικών υποχρεώσεων ως σκοπός, «δεν έρχεται σε αντίθεση με την ταξική θεώρηση που υπαγορεύουν όλα τα θεμελιώδη δόγματα του σοσιαλισμού».

Η Χρυσή Αυγή από την μεριά της, δέχεται μεν ότι η καταστολή των πολιτών είναι γενικότερα μια θετική κατεύθυνση στον τρόπο διακυβέρνησης των μαζών, αλλά αναφέρεται στην «στάχτη στα μάτια του κόσμου που προσπαθεί να ρίξει η κυβέρνηση», αφού στην δήλωση της αναφέρει επίσης ότι «δεν είναι δυνατόν να ξεχνάμε τον πραγματικό λόγο της χρεοκοπίας της Ελλάδας, που είναι οι λαθρομετανάστες».

Το Ποτάμι σε λυτή ανακοίνωση του, ανέδειξε και πάλι την ανάγκη να υπάρξουν ειδικές επιδοτήσεις στα τηλεοπτικά κανάλια, ώστε να γίνει δυνατή η καλύτερη κάλυψη τέτοιων θεμάτων σε αυτά, δήλωση με την οποία κάποιοι συγκεκριμένοι έγκριτοι παράγοντες της Ελληνικής αγοράς, συμφώνησαν απολύτως.

Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, ήταν δυστυχώς μη διαθέσιμος για κάποια δήλωση, μια και συμμετέχει στην στρατιωτική άσκηση «ΑΝΘΟΣ-1» ρίψης στεφανίων σε βραχονησίδες στα ανοιχτά του Καστελόριζου, μέχρι και αργά αύριο το βράδυ το νωρίτερο.

Τέλος, γνωστός βουλευτής που έχει και εκμπομπή πώλησης βιβλίων, σε δήλωσή του στο «Τουίτερ», αναφέρθηκε στο πόσο δίκιο είχε ταλικά ο Πάγκαλος με την γνωστή του ρήση περί αυτών που «τα φάγανε».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αναμένονται πλέον να εξαγγελθεί το κατηγορητήριο, το οποίο οι ειδικοί εκτιμούν ότι θα είναι εκτενέστατο και κατά την γνώμη πολλών νομικών, θα αποτελέσει ένα σημαντικότατο προ τετελεσμένο και θα εμπλουτίσει την νομολογία του κράτους. Οι αρχές επίσης αναμένουν ότι ο δράστης θα δώσει επίσης πληροφορίες που θα οδηγήσουν και στην σύλληψη των συνεργατών του, μια και κατάφεραν να διαφύγουν από τον τόπο του εγκλήματος. Παρ ολ” αυτά, το ανθρωποκυνηγητό συνεχίζεται με αμείωτη αφοσίωση και αποφασιστικότητα.




Πηγή


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οικογενειακό επίδομα του ΟΓΑ αύριο στους δικαιούχους

Την Παρασκευή, 6 Μαρτίου, θα καταβληθούν από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), σε 36.383 δικαιούχους, τα Οικογενειακά Επιδόματα (Ενιαίο Επίδομα Στήριξης Τέκνων και Ειδικό Επίδομα Τρίτεκνων και Πολύτεκνων Οικογενειών) που αφορούν τροποποιητικές αιτήσεις (A21) για τα έτη 2013 και 2014.

Συγκεκριμένα, το επίδομα θα λάβουν οι 33.347 δικαιούχοι που είχαν υποβάλει τροποποιητική αίτηση για το έτος 2014 και 3.036 δικαιούχοι που είχαν υποβάλει τροποποιητική αίτηση για το έτος 2013.

Η συνολική δαπάνη για τις πληρωμές αυτές ανέρχεται στο ποσό των 23.051.939 ευρώ.

Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΟΓΑ υπενθυμίζει, ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερώνονται για την πορεία της αίτησής τους, μέσα από την ειδική εφαρμογή «Πληροφορίες Οικογενειακών Επιδομάτων Α21», που βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oga.gr).



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο «αριστερός» ΣΥΡΙΖΑ θα θεσμοθετήσει τον εφιάλτη του Όργουελ;;;

Έχουμε περιγράψει και αναλύσει πολλές φορές ότι η «Κάρτα του Πολίτη» είναι το πιο εφιαλτικό «εργαλείο» ακτινογραφικού και ολοκληρωτικού φακελώματος της ανθρώπινης ύπαρξης.
 

Ο εφιάλτης του Όργουελ ωχριά μπροστά σε αυτήν τη μακάβρια μοχθηρία της νεοταξικής κακουργίας: Ο Άνθρωπος μετατρέπεται σε ηλεκτρονικό σύμβολο!!!
 

Και σ’ αυτό ακριβώς συνίσταται η φρικώδης μοχθηρία της πλανητικής χρηματιστηριακής εξουσίας (Νέα Τάξη):
 
Στο να αφανίσει και της έννοια «Άνθρωπος», επιβάλλοντας την παγκόσμια διακυβέρνηση, μέσω των ψηφιακών συμβόλων (της μετατροπής του Ανθρώπου σε ηλεκτρονικό ψηφίο).

Μέχρι σήμερα όλες οι κυβερνήσεις του νεοφιλελευθερισμού («εκσυγχρονιστές του ΠΑΣΟΚ και ΝΔ) είχαν ως στρατηγικό στόχο την προώθηση και επιβολή της «Κάρτας του Πολίτη».

Οι μνημονιακές κυβερνήσεις του 4ου Ράιχ (τα κατοχικά ανδρείκελα) προώθησαν, με μεγαλύτερο ζήλο, αυτόν το νεοταξικό στρατηγικό στόχο, αλλά δεν κατάφεραν να τον επιβάλουν ολοκληρωτικά, κάτω από το εσωτερικό βουητό των κοινωνικών αντιδράσεων εναντίον του ηλεκτρονικού φακελώματος…

Φαίνεται, όμως, ότι το αποτρόπαιο αυτό έργο του οργουελικού σκοταδισμού θα ολοκληρώσει η σημερινή κυβέρνηση: Μια «αριστερή» κυβέρνηση…


Η ιστορία παίζει παράξενα παιχνίδια και τιμωρεί τους κάλπικους παράδες, τους μεταμφιεσμένους «αριστερούς»: Ο «αριστερός» ΣΥΡΙΖΑ, ο «υπέρμαχος» των «ανθρωπίνων δικαιωμάτων», να επιβάλει την «Κάρτα του Πολίτη» που καταργεί όχι απλώς κάθε «ανθρώπινο δικαίωμα», αλλά την ίδια την ύπαρξη του Ανθρώπου…

Ο «αριστερός» ΣΥΡΙΖΑ να θεσμοθετεί μια ρουφιανιά ασύλληπτης, αποτρόπαιης και θηριώδους καπιταλιστικής κακουργίας.

Ο «αριστερός» ΣΥΡΙΖΑ που έκλεινε σε όλες τις πτώσεις τα «ανθρώπινα δικαιώματα», που κραύγαζε για τα «δικαιώματα» των ποικίλων ΔΙΑΣΤΡΟΦΩΝ (κοινωνικών, πολιτικών και ψυχολογικών), που ωρυόταν για τα «προσωπικά δεδομένα», έρχεται τώρα ως κυβέρνηση, να επιβάλει την «Κάρτα του Πολίτη», αυτόν τον ΕΦΙΑΛΤΗ του ολοκληρωτικού φακελώματος του λαού, της χαφιεδίστικης βαρβαρότητας, της κατάργησης ακόμα και της έννοιας «Άνθρωπος»: ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ…

Φυσικά τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία της Νέας Τάξης εναντίον των δικαιωμάτων και ελευθεριών του Ανθρώπου, εναντίον του Ανθρώπου, είναι εκείνα τα κόμματα που ΟΥΡΛΙΑΖΟΥΝ υπέρ του Ανθρώπου και των δικαιωμάτων…

Σήμερα είναι η νεοταξική «αριστερά». Η «Αριστερά» τύπου ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή η «αριστερά» του κεφαλαίου και του χρήματος…

Γι αυτό και ο εφιάλτης της «Κάρτας του Πολίτη» αναγγέλθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και από τον ίδιο τον Τσίπρα, με το «πρόσχημα» της εξυπηρέτησης του χρήματος, των «συναλλαγών», της «συντόμευσης των διαδικασιών» (των χρηματιστηριακών διαδικασιών), της ιδιωτικοποίησης των «προσωπικών δεδομένων» κ.λπ, κ.λπ…

Βεβαίως και ένας άλλος καμβάς «προσχημάτων» είναι αυτός του ελέγχου της «εγκληματικότητας», της «τρομοκρατίας» κ.λπ: Άλλη μεγάλη ΑΠΑΤΗ, και αυτή υποταγμένη στην εξουσία του ΧΡΗΜΑΤΟΣ…

Αυτά προς το παρόν…



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΤΑΙΠΕΔ: Παράταση των διαγωνισμών που βρίσκονται σε εξέλιξη για ιδιωτικοποιήσεις

Παρατείνονται μέχρι τον Ιούνιο οι διαγωνισμοί ιδιωτικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως αναφέρουν πηγές του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), που επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Μεταξύ άλλων πρόκειται για τους διαγωνισμούς των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, καθώς και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Αυτό ζητήθηκε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη, η οποία είναι αρμόδια για το ΤΑΙΠΕΔ.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πραξικόπημα Βρυξελλών σε συνεργασία με εγχώρια κέντρα ανωμαλίας καταγγέλει και η κυβέρνηση

ΑΡΘΡΟ-ΦΩΤΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ Χ.ΒΕΡΝΑΡΔΑΚΗ

Άρθρο-φωτιά ανέβασε ο Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο οποίος ανέλαβε γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου, θέση που υπάγεται απ” ευθείας στον Πρωθυπουργό, στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter που επιβεβαιώνει αυτά που αναφέρει και το defencenet.gr περί προσπάθειας δημιουργίας πραξικοπήματος κατά της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας από τις Βρυξέλλες σε συνεργασία με εγχώριους κύκλους ανωμαλίας.

Στην ουσία διοργανώνεται η εκδίωξη της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας που προέκυψε από πρόσφατες εκλογές, όπως είχε συμβεί με την εκδίωξη του νόμιμου προέδρου της Ουκρανίας Β.Γιανουκόβιτς τον Φεβρουάριο του 2014, μόνο και μόνο γιατί δεν είναι αρεστή στα νεοταξίτικα κέντρα των Βρυξελλών και της Ουάσιγκτον

Πρόκειται για ενυπόγραφο άρθρο του επικοινωνιολόγου Σπύρου Ριζόπουλου, και έχει τίτλο «Ενορχηστρώνουν πιστωτικό γεγονός για να κάνουν πρωθυπουργό τον… Στουρνάρα!» το οποίο χρησιμοποίησε και εμπλούτισε ο Σ.Βερναρδάκης για να αποκαλύψει για άλλη μια φορά το συνωμοτικό νεοταξικό σχέδιο που εξυφαίνεται εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης σε συνεργασία με ντόπιους Εφιάλτες.

Στο εν λόγω άρθρο είχε γίνει αναφορά από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στην πρόσφατη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, περί σχεδίου ανατροπής της κυβέρνησης από ευρωπαϊκούς κύκλους σε συνεργασία με εγχώριες δυνάμεις. Στην ομιλία του μάλιστα ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε ότι το σχέδιο προβλέπει και «μια κυβέρνηση τύπου Λουκά Παπαδήμου».
Γράφει το άρθρο που πόσταρε ο κ. Βερναρδάκης:

Τη στρατηγική της έντασης και του ωμού εκβιασμού συνεχίζουν να επιλέγουν για την αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος τόσο το Βερολίνο όσο και η ΕΚΤ. «Προτού καταβληθούν περαιτέρω κεφάλαια, η Αθήνα θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει υλοποιήσει τους συμφωνημένους όρους», δήλωσε ο Σόιμπλε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung.

Την ίδια ώρα ο Ντράγκι δηλώνει ανυποχώρητος στην απαγόρευση της ΕΚΤ προς στις ελληνικές τράπεζες να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου ενώ τίθεται εν αμφιβόλω η απρόσκοπτη χρήση του ELA και του ευρωσυστήματος για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών. Επίσης, ο Ντράγκι αρνείται να συναινέσει στην εκταμίευση των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα ώστε να βοηθήσει στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας αν δεν υπάρξει πρώτα λήψη μέτρων και αξιολόγηση.

Ενόψει λοιπόν του Eurogroup της 9ης Μαρτίου, η Ελλάδα θα διαπραγματεύεται κυριολεκτικά με το πιστόλι στον κρόταφο, ενώ ο κίνδυνος έχει μετακυλιστεί πλήρως στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα κι αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή, ευρωπαϊκές αλλά και εγχώριες δυνάμεις εξακολουθούν να επενδύουν στο σενάριο της «αριστερής παρένθεσης». Στόχος είναι είτε η νέα ελληνική κυβέρνηση να κάνει τη μεγάλη «κωλοτούμπα» και να πει «ναι σε όλα», είτε η χώρα να οδηγηθεί σε… πιστωτικό γεγονός, πρόκληση πανικού και κοινωνικής αναταραχής που θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις και την ανατροπή της κυβέρνησης με τη σημερινή σύνθεσή της. Στο πλαίσιο ενορχήστρωσης αυτής της εξέλιξης θα πρέπει να ερμηνευτούν και τα εμπόδια που ορθώνονται στην ελληνική κυβέρνηση για την αλλαγή διοικήσεων στις τράπεζες, καθώς ο έλεγχος έστω και μίας τράπεζας – και μάλιστα της Εθνικής – θα αποτελούσε εργαλείο άμυνας απέναντι στο σχέδιο που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή τα όσα κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ περί σχεδίου ανατροπής της κυβέρνησης από ευρωπαϊκούς κύκλους σε συνεργασία με εγχώριες δυνάμεις ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα και η επιχειρούμενη αποσταθεροποίηση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Με δεδομένο πως όσοι απεργάζονται τέτοιου τύπου σενάρια δεν θα ήθελαν με τίποτα την προσφυγή στις εκλογές διότι η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν συντριπτική ( το επιβεβαιώνει και η χθεσινή δημοσκόπηση της MRB), το σχέδιο εστιάζει στη δημιουργία συνθηκών πανικού τέτοιας έκτασης ώστε να μοιάζει με αυτονόητο μονόδρομο ο σχηματισμός κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» από την παρούσα βουλή, με τη στήριξη τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ, των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ) και με πρωθυπουργό τον… Γιάννη Στουρνάρα, ως τον μόνο που χαίρει της εμπιστοσύνης των δανειστών!

Μένει να δούμε το εάν και πως ο Τσίπρας θα «κάψει το σενάριο»», καταλήγει το άρθρο.



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Επίδομα θέρμανσης σήμερα στους λογαριασμούς των δικαιούχων

Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει στείλει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους τις καταστάσεις με τους δικαιούχους επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης που είχαν υποβάλει αίτηση έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Πέραν της εκταμίευσης της 5ης Μαρτίου αναμένεται να ακολουθήσει και δεύτερη πληρωμή των δικαιούχων στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα.

Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης θα ολοκληρωθεί στις 30 Μαΐου 2015.

Τα περιουσιακά κριτήρια για να πάρει κάποιος το επίδομα πετρελαίου είναι ακίνητη περιουσία με αξία 200.000 ευρώ για τον άγαμο και 300.000 ευρώ για τον παντρεμένο.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Επίθεση με μαχαίρι δέχτηκε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Νότια Κορέα

Ο πρεβευτής των ΗΠΑ παρακολουθούσε ένα δημόσιο φόρουμ για την επανένωση της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, όταν ένας άγνωστος του επιτέθηκε με μαχαίρι.

Ο Μάικλ Λίπερτ, 42 ετών, τραυματίστηκε στο πρόσωπο χωρίς όμως να κινδυνεύσει η ζωή του και μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Ο δράστης συνελήφθη από την αστυνομία και αναγνωρίστηκε ως ο 55χρονος Κιμ Κι-Τζονγκ. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως ο ύποπτος χρησιμοποίησε ένα μικρό μαχαίρι για να επιτεθεί στον Λίπερτ. Σύμφωνα με τις αρχές, ο Κιμ έχει ιστορικό βίας, καθώς το 2010 προσπάθησε να επιτεθεί στον πρεσβευτή της Ιαπωνίας στη Σεούλ εκτοξεύοντας προς το μέρος του ένα κομμάτι μπετόν. Καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης με αναστολή, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο Κιμ ήταν ντυμένος με παραδοσιακή κορεάτικη ενδυμασία και λίγο πριν επιτεθεί στον Λιπερτ φώναξε υπέρ της επανένωσης της Νότιας και η Βόρειας Κορέας. Φώναξε επίσης ότι είναι αντίθετος στις «ασκήσεις πολέμου», μια προφανή αναφορά στα ετήσια κοινά στρατιωτικά γυμνάσια μεταξύ ΗΠΑ και Νότιας Κορέας που ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα.

«Ο άνδρας αυτός φορούσε την παραδοσιακή κορεάτικη καφέ και μαύρη ενδυμασία. Φώναξε κάτι και πλησίασε μεμιάς τον πρεσβευτή και τον χαράκωσε στο πρόσωπο», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς αυτόπτης μάρτυρας. «Πολλοί άνθρωποι έσπευσαν με σκοπό να τον ακινητοποιήσουν. Ο πρεσβευτής προσπάθησε να τον αντιμετωπίσει από τη θέση του… υπήρχαν ίχνη αίματος πίσω του. Έφερε μια βαθιά πληγή μήκους περίπου 17 εκατοστών στο δεξί μέρος του προσώπου του», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Παρκ Γκεούν-χίε, καταδίκασε με έντονο τρόπο την επίθεση που δέχτηκε σήμερα ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα αυτή, Μαρκ Λίπερτ. Η Παρκ τόνισε ότι η επίθεση κατά του Αμερικανού πρεσβευτή αποτελεί «επίθεση στη συμμαχία Νότιας Κορέας-ΗΠΑ», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου της προέδρου.

«Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο αυτή την πράξη βίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Χαρφ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κάλεσε τον Λίπερτ προκειμένου να του ευχηθεί ταχεία ανάρρωση, δήλωσε ο αξιωματούχος.



πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τα παιδιά της σοκολάτας (Φωτό+Βίντεο)

Ο Ντρίσα φέρει ακόμη τα σημάδια της περιόδου που πέρασε, δουλεύοντας σε κάποια φυτεία κακάο της Ακτής του Ελεφαντοστού.

Πολυάριθμα σημάδια από χτυπήματα. Ο Ντρίσα ήταν ένας «σκλάβος της σοκολάτας», ένα από τον άγνωστο αριθμό παιδιών από τη δυτική Αφρική που πωλούνται από τις οικογένειές τους ως σκλάβοι στην Ακτή του Ελεφαντοστού, τη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα κακάο στον κόσμο.

Τα υποχρεώνουν να εργάζονται χωρίς να τα πληρώνουν, τα χτυπούν όταν αυτά εκδηλώνουν κάποιες αντιρρήσεις τους και τα εγκαταλείπουν, όταν αρρωσταίνουν.

Ο Ντρίσα εργαζόταν 18 ώρες την ημέρα, έτρωγε ελάχιστα και το βράδυ κοιμόταν κλειδωμένος σ΄ ένα μικρό δωμάτιο. Τα χτυπήματα που δεχόταν ήταν αρκετά για να τον «πείσουν» να συνεχίσει.



Οι «σκλάβοι της σοκολάτας» που χρησιμοποιούνται στην Ακτή του Ελεφαντοστού προέρχονται, κατά κύριο λόγο, από το Μάλι, το Μπενίν, το Τόγκο και την Κεντροαφρικάνικη Δημοκρατία. Οι πληροφορίες που υπάρχουν, ωστόσο, γι΄ αυτά είναι λιγοστές και συγκεχυμένες.

Η Ακτή Ελεφαντοστού αποτελεί την πρώτη σε παραγωγή κακάο χώρα του κόσμου αφού εξάγει το 40%του συνόλου της παγκόσμιας παραγωγής. Οι χαμηλές τιμές του κακάο οι οποίες συνεπάγονται φθηνά εργατικά χέρια ωθούν τους παραγωγούς στην εκδούλευση μικρών παιδιών ώστε να ανταπεξέλθουν στον εξοντωτικό ανταγωνισμό.

Οι ΗΠΑ υπολογίζουν πως περισσότερα από 109.000 παιδιά στην Ακτή Ελεφαντοστού δουλεύουν υπό τις χειρότερες συνθήκες παιδικής εργασίας ενώ περίπου 10.000 εξ αυτών είναι θύματα πορνείας και δουλεμπορίου.



Δεκαοκτώ με τριάντα μήνες μετά το φύτεμα, τα κακαόδεντρα, που μπορεί να ξεπεράσουν και τα επτά μέτρα σε ύψος, αρχίζουν να δίνουν τον πολύτιμο καρπό, καθιστώντας την Γκάνα την δεύτερη σε εξαγωγές στην δυτική Αφρική με πεντακόσιες εξήντα χιλιάδες μετρικούς τόνους παραγωγή (2005) και νούμερο δύο στις κακάο-παραγωγές χώρες στον κόσμο.

Μαζί με την Ακτή του Ελεφαντοστού, το Καμερούν και την Νιγηρία καλύπτουν το 70% της παγκόσμιας ζήτησης. Πάνω από δύο εκατομμύρια αγρότες δουλεύουν στην παραγωγή κακάο στην χώρα.

Στην συγκομιδή και στην καλλιέργεια των κακαόδεντρων, όπως και στις υπόλοιπες αφρικάνικες χώρες, η παιδική εργασία είναι πολύ διαδεδομένη. Μικρά παιδιά με τις ματσέτες στα χέρια ξημεροβραδιάζονται κάτω από το καυτό ήλιο, αντιμετωπίζοντας την επίδραση των χημικών φυτοφαρμάκων, τα καθημερινά ατυχήματα και την βαναυσότητα των αφεντικών.



Υπολογίζονται σε πάνω από ογδόντα χιλιάδες τα παιδιά σχολικής ηλικίας, που εργάζονται στις φυτείες κακάο ο μέσος όρος ηλικίας δεν ξεπερνά τα 13,5 χρόνια. Τα περισσότερα είναι από τις φτωχές βόρειες επαρχίες της χώρας αλλά και από τις γειτονικές Μπουργκίνα Φάσο, Μάλι και την περιοχή της νότιας Σαχάρας και δουλεύουν για τριακόσιες χιλιάδες Cedi τον χρόνο που ισοδυναμούν μόνο με τριάντα δολάρια! Τους παρέχεται ένα άθλιο φαγητό και δωρεάν στέγη σε αποθήκες αλλά αυτό δεν αλλάζει το γεγονός πως η εκμετάλλευση είναι εξοργιστική.

«Πήγαινα σχολείο», λέει ο Μαρκ Γιάο Κουάμε που μαζί με τον αδελφό του Φαμπρίς, δουλεύουν σε μια απομακρυσμένη φάρμα. «Αλλά ο πατέρας μου δεν είχε άλλον να δουλέψει στη φάρμα, έτσι με πήρε από το σχολείο. Η μητέρα μου είναι μακριά από εδώ, έχω να τη δω 10 χρόνια, από τότε που ήμουν 2 χρονών».



Με τρεις δυτικές πολυεθνικές να ελέγχουν το 83% του παγκόσμιου εμπορίου κακάο, είναι προφανές πως οι φτωχές χώρες παραγωγής της πρώτης ύλης είναι χειροπόδαρα δεμένες στις απαιτήσεις και τους εκβιασμούς των αγοραστών. Η δραματική καθίζηση των τιμών το 1998, που τις έριξε στο μισό, ανάγκασε τους μικρούς παραγωγούς να ψάξουν τρόπους μείωσης του κόστους για να επιβιώσουν. Ο κυριότερος ήταν η επέκταση της παιδικής εργασίας που στην Γκάνα αλλά και στην Ακτή του Ελεφαντοστού ιδιαίτερα, έχει πάρει την μορφή επιδημίας.

Το 2001, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν την κυβερνητική παρέμβαση και την κριτική του Τύπου, οι μεγάλες βιομηχανίες του κακάο υπέγραψαν μια εθελοντική σύμβαση (το Πρωτόκολλο της Βιομηχανίας του Κακάο) ώστε να εξαλειφθεί η παιδική εργασία έως το 2005. Όμως, η ημερομηνία πέρασε χωρίς να δοθεί μεγάλη σημασία ή να αλλάξει κάτι. Το όριο εξάλειψης πήρε τελικά παράταση έως τον Ιούλιο του 2008 ώστε μέχρι τότε τουλάχιστον στο 50% των παραγωγών κακάο να μη χρησιμοποιούν παιδιά στα χωράφια τους.

Οι εταιρείες κακάο δημοσιοποίησαν κάποια πιλοτικά προγράμματα χωρίς ωστόσο να έχει αλλάξει κάτι στην τακτική τους αποκόμισης κερδών από την παιδική εργασία. Την ίδια στιγμή στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η Herseys Company, κλείνει φέτος τα εκατό εφτά χρόνια από την κυκλοφορία του πιο αγαπημένου της προϊόντος.



Ήταν το 1907, που εμφανίστηκαν στα μαγαζιά τα Hersheys Κisses, οι μικρές σοκολατένιες καραμέλες που φέρνουν τεράστια κέρδη στα ταμεία της και έφτασαν πέρυσι τα ογδόντα εκατομμύρια κομμάτια καθημερινές πωλήσεις. Η Hersheys μαζί με της Μars ελέγχουν τα 2/3 από τα 13 δις δολάρια πωλήσεων σοκολάτας στις ΗΠΑ και προμηθεύονται κακάο κυρίως από την Δυτική Αφρική. Μαζί με την Nestle και μερικές ακόμη ευρωπαϊκές πολυεθνικές, πάρα τις δεσμεύσεις και την διεθνή κατακραυγή συνεχίζουν να αγοράζουν πρώτη ύλη που μαζεύεται από παιδικά χέρια, συμμετέχοντας ταυτόχρονα και σε εκστρατείες ενάντια στην παιδική εργασία! .

Οταν πριν από δύο χρόνια ο δανός δημοσιογράφος Μ.Mistrati θέλησε να φάει μια σοκολάτα, πήγε σε ένα σουπερμάρκετ και άρχισε να ψάχνει: «Παρατήρησα ότι από τις επτά διαφορετικές σοκολάτες που είχα στα χέρια μου, μόνον μία ακολουθούσε τις αρχές του fair trade. Αναρωτήθηκα τι να συμβαίνει με τις υπόλοιπες», περιγράφει ο ίδιος. Αυτό ήταν και η αφετηρία ενός επώδυνου χρονικού που με τον R. Romano οδήγησαν σε ένα συγκλονιστικό ντοκυμανταίρ «τη σκοτεινή πλευρά της σοκολάτας» στο οποίο αποκαλύπτεται είναι η πραγματικότητα που χρηματοδοτεί η πανίσχυρη βιομηχανία που γλυκαίνει τις αισθήσεις.

Το ντοκυμανταίρ περιγράφει την καλιέργεια κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού εκεί όπου πρόσφατα ο διεθνώς αμφισβητούμενος πρόεδρος Λόραν Γκμπάγκμπο εθνικοποίησε τις τοπικές αγορές και τις εξαγωγές του κακάο με στόχο την προστασία των εσόδων από φόρους και δασμούς. Εσοδα που μοιράζονται εκτός των άλλων και στη συντήρηση των μισθοφόρων Τα εργατικά χέρια όπου βασίζονται οι καλλιεργητές κακάο στην Ακτή Ελεφαντοστού κρύβουν το πλέον απροκάλυπτο δουλεμπόριο παιδιών 7 έως 14 ετών.



Γι’ αυτά τα παιδιά σοκολάτα σημαίνει αρπαγή από τις οικογένειές τους, σκληρή δουλειά, ξύλο, σεξουαλική κακοποίηση και επικίνδυνες χαντζάρες. Οι Mistrati και Romano ξεκινούν την έρευνα από την Ευρώπη με εκπροσώπους των μεγαλύτερων εταιρειών να δηλώνουν άγνοια για τις «φήμες», όπως τις χαρακτήρισαν.

Το ταξίδι τους στην Αφρική καλείται να επιβεβαιώσει τις… «φήμες». «Είχα πολλές δυσκολίες καθώς έπρεπε να δουλέψω με απόλυτη κάλυψη στην Ακτή Ελεφαντοστού, το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο. Οι κυβερνήσεις εκεί δεν επιθυμούν δημοσιογράφους που ερευνούν ζητήματα δουλεμπορίου παιδιών» λέει ο Mistrati και επισημαίνει: «Βεβαίως είχα κατά νου και την περίπτωση ένος άλλου συναδέλφου, του Guy-Andre Kieffer, ο οποίος σε ανάλογη έρευνα το 2004 είχε απαχθεί και δεν επέστρεψε ποτέ». Πρώτος σταθμός η φτωχή περιφέρεια του Μάλι.

Ο 50χρονος οδηγός των Δανών κατάγεται από εκεί και βιώνει την πραγματικότητα των «παιδιών του κακάο» καθημερινά. Τα παιδιά μεταφέρονται από διάφορα χωριά στους σταθμούς των λεωφορείων που φεύγουν για τα σύνορα. Για άλλα έχει προηγηθεί συμφωνία του δουλέμπορου με τους γονείς (ένα παιδί μπορεί να πουληθεί ακόμη και 230 ευρώ), για άλλα όμως όχι. Απλώς, τα απάγουν… «Φοβόμουν να δουλέψω χωρίς κρυφή κάμερα. Οι traffickers είναι αδίστακτοι εγκληματίες και κάνουν τα πάντα για το χρήμα. Κατάφερα όμως να ακολουθήσω όλη τη διαδρομή» περιγράφει ο Mistrati.

Σταθμός Sikasso: Ο Idrissa Kante, γενικός γραμματέας του σωματείου οδηγών, περιγράφει πώς οι traffickers μεταφέρουν κάθε φορά 10 με 15 παιδιά. Μόλις το λεωφορείο πλησιάζει στα σύνορα, ανεβαίνουν σε μοτοσικλέτες με τις οποίες μέλη του κυκλώματος ακολουθούν το λεωφορείο. Τα περνάνε από τα σύνορα. Στην άλλη πλευρά, οι ιδιοκτήτες φυτειών τα παραλαμβάνουν. Την ώρα που οι Δανοί βρίσκονται στο Sikasso, ένας άντρας φωνάζει: «Παίρνουν ένα κορίτσι»!

Πλησιάζουν το λεωφορείο, αλλά η «συνοδός» του έχει γίνει καπνός. Η 12χρονη Mariam Marico περιγράφει λίγο μετά: «Μου είπε ότι θα έβγαζα χρήματα». Τα γόνατά της, όμως, είναι ματωμένα. Είναι φανερό ότι το παιδί είχε συρθεί με τη βία. – Φύγε και μην ξαναγυρίσεις εδώ, να τους πεις ότι εδώ δεν υπάρχουν χρήματα, της φωνάζει ένας άντρας που ανήκει σε εθελοντική οργάνωση και λίγο αργότερα τη μεταφέρει πίσω στο χωριό της. Βλέποντάς την, ο οδηγός των δημοσιογράφων ξεσπά σε κλάματα γιατί είναι σίγουρος ότι θα την ξαναδεί να επιστρέφει: «Η καρδιά μου έχει τσακίσει, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο»… Επόμενος σταθμός το χωριό Zegua.

Ο αρχηγός των 500 κατοίκων, Diamoutenne Bakary, περιγράφει τις απαγωγές παιδιών. Ακολουθεί η SAF CACAO, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κακάο με κορυφαίους πελάτες ανά τον κόσμο. Ο γενικός διευθυντής Ali Lakiss δεν ξέρει τίποτα: «Γεννήθηκα στη βιομηχανία του κακάο και δεν έχω συναντήσει ποτέ παιδιά από 10 έως 16 ετών να δουλεύουν στις φυτείες».

Σπεύδει να υπενθυμίσει πως: «Είμαστε ο μεγαλύτερος παραγωγός κακάο παγκοσμίως. Φαντάζεστε τι είδους καταστροφή θα συνέβαινε αν οι άνθρωποι έπαυαν να αγοράζουν κακάο;» Μάλλον ο Lakiss είχε πολλά χρόνια να… επισκεφθεί τις φυτείες. Το ‘καναν αντ’ αυτού οι Δανοί και φυσικά συνάντησαν αρκετά παιδιά την ώρα της δουλειάς. Για τον κυβερνητικό Tohe Adam Malick, το θέμα έχει πάρει υπερβολικές διαστάσεις. Αποδίδει τη μεταφορά παιδιών στην Ακτή Ελεφαντοστού σε τουρισμό: «Πώς είναι να πηγαίνεις στο Παρίσι»!

Και η έρευνα συνεχίζεται σε μία ακόμη φυτεία. Αυτή τη φορά ο οδηγός τους υποδύεται τον παραγωγό.

    Θα χρειαστούμε πολλά παιδιά να δουλέψουν για μας, μπορείς να βοηθήσεις; ρωτά τον ιδιοκτήτη της φυτείας. «Εδώ είναι ο μεγάλος μου αδελφός, πείτε του πόσα θέλετε και θα τα φέρει κατευθείαν σε σας», του απαντά. – Πόσο κοστίζει; «Υπολόγισε 230 ευρώ»… Στη χώρα μας καταναλώνονται κάθε χρόνο 22.000 τόνοι σοκολάτας, με τη μία στις τρεις να είναι εισαγόμενη.

Ομως η αγορά είναι κατακλυσμένη από προϊόντα που το ταξίδι τους έχει ξεκινήσει από την Ακτή Ελεφαντοστού. Η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον για το ντοκιμαντέρ.

Αναρωτιέται ο Mistrati σε συνεντευξή του στην Ελευθεροτυπία: «Δεν ενδιαφέρει τους Ελληνες να μάθουν πώς παράγεται η σοκολάτα που τρώνε;».

Ο δημοσιογράφος το άφησε αναπάντητο, όπως κι εκείνος μία από τις ερωτήσεις : – Μετά από τα όσα έζησες, απολαμβάνεις το ίδιο μία σοκολάτα;



        



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!