EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΝΕΡΙΤ πληρώνει, ALPHA κερνάει...

Λίγες ημέρες πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ το nez.gr αποκαλύπτει ότι στην περίπτωση της Formula 1 η ΝΕΡΙΤ πλήρωσε τα δικαιώματα που μετέδωσε... ο Alpha.

Πως θα σας φαινόταν εάν ένα δημόσιο κανάλι με καθεστώς ΑΕ αγόραζε τα τηλεοπτικά δικαιώματα 2 ετών για την μετάδοση της «Φόρμουλα 1», ύψους 2.850.000 ευρώ, στη συνέχεια, ο σταθμός έκλεινε με απόφαση της κυβέρνησης και το χρέος για την «F – 1», αντί να διευθετηθεί ανάμεσα στον εκκαθαριστή της Ανώνυμης Εταιρίας και τον πωλητή των δικαιωμάτωνμεταφερόταν στο ελληνικό Δημόσιο και, μετέπειτα, σε ένα νέο -κρατικού χαρακτήρα- τηλεοπτικό σταθμό, χωρίς κανένα διαγωνισμό;

Στο παράδοξο αυτό προσθέστε ότι, το νέο, κρατικού ενδιαφέροντος κανάλι, δεν μεταδίδει 2 αγώνες από το πρωτάθλημα (!) καθώς μέχρι τη σύστασή του (κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες το πράττει ο Alpha) υπήρχε κενό. Η σεζόν κλείνει στη ΔΤ και τους υπόλοιπους αγώνες της σεζόν 2014 αναλαμβάνει έναςιδιωτικός σταθμός, χωρίς κανένας να γνωρίζει με ποιο τρόπο τελικά κατέληξαν εκεί τα δικαιώματα! Τα ντοκουμέντα που παρουσιάζονται στη συνέχεια δεν αποκλείουν «μαγειρέματα» που αποπνέουν «οσμή σκανδάλου» πολλών κυβικών…

Η ιστορία, φυσικά, δεν είναι υποθετική. Είναι πραγματική και άρχισε να λαμβάνει χώρα την περίοδο της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επί των ημερών δηλαδή των μνημονιακών κομμάτων των οποίων οι ηγεσίες δεσμεύτηκαν για διαφάνεια και εκσυγχρονισμό του Κράτους επιβεβαιώνοντας, μέσα και από αυτό το γεγονός, ότι απέτυχαν και, ίσως, όχι άθελα τους, αλλά προς εξυπηρέτηση άλλων συμφερόντων.

Η «αρχή του νήματος» βρίσκεται στο Μάρτη του 2013. Περίπου 4 μήνες πριν το «μαύρο» στην ΕΡΤ, με απόφαση της τότε διοίκησης του καναλιού, υπογράφεται η εξαγορά των δικαιωμάτων μετάδοσης της «Φόρμουλα Ενα» για μια διετία. Η συμφωνία της 14ης Μαρτίου του 2013 περιλαμβάνει την καταβολή250.000 ευρώ «ζεστού χρήματος» καθώς και την διάθεση διαφημιστικού χρόνου αξίας 2,6 εκατ. ευρώ προς τον πωλητή της «F – 1» (σύνολο 2,85 εκατ. ευρώ).

Μέχρι το «μαύρο» στην ΕΡΤ, τον Ιούνιο του ίδιου έτους μεταδίδονται 3 αγώνες (2 επιπλέον είχαν «συμπέσει» σε ημέρες απεργίας, ενώ και για τους 3 που βγήκαν στον αέρα υπήρξε ειδική άδεια της ΕΣΗΕΑ). Τον Ιούνιο, με απόφαση Σαμαρά η ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση βάζει «λουκέτο». Με δεδομένο ότι η ΕΡΤ λειτουργούσε με καθεστώς ΑΕ, κανονικά θα έπρεπε ο εκκαθαριστής (Γκ. Μάναλης για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών) να έχει διευθετήσει την εκκρεμότητα του συμβολαίου (αυτού όπως και σε αρκετά αντίστοιχα, στα οποία θα επεκταθούμε τις επόμενες ημέρες) με τον πωλητή των δικαιωμάτων της «F – 1». Όμως, η ιστορία είχε μια διαφορετική, «ομιχλώδη» πορεία…

Τους επόμενους 2 αγώνες, μετά το «μαύρο» στην ΕΡΤ και το κλείσιμο της ΑΕ τους μεταδίδει ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha. Για το γεγονός αυτό, το ερώτημα «εάν και πώς μεταφέρθηκαν τα δικαιώματα από την κλειστή, και υπό εκκαθάριση, ΕΡΤ στον Alpha;» είναι κρίσιμο και αναμένει απάντηση από τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη της εποχής.

Είναι βέβαια σαφές πως το υπουργείο οικονομικών δεν δύναται να κάνει διαγωνισμό μεταπώλησης, ούτε άδεια παραχώρησης χρήσης, αλλά και ούτε να δώσει με το «έτσι θέλω» τα δικαιώματα, καθώς θα επρόκειτο για αθέμιτο ανταγωνισμό έναντι των υπολοίπων τηλεοπτικών σταθμών.

Στη συνέχεια, ανοίγει ηΔΤ. Από τη «Δημόσια Τηλεόραση», η οποία δεν είχεούτε άδεια, ούτε καν… ΑΦΜ (!) μεταδίδονται οι αγώνες του πρωταθλήματος της «F – 1» από τον Αύγουστο του 2013 μέχρι και το πέσιμο της αυλαίας της σεζόν στις 24 του Νοέμβρη. Όλα αυτά, χωρίς να υπάρχει μέχρι στιγμής κάποιο δημόσιο έγγραφο το οποίο να νομιμοποιεί, έστω και τύποις, το «πήγαινε» (των δικαιωμάτων της «Φόρμουλα Ένα» από την κλειστή ΕΡΤ στον Alpha) και το «ματά… ξανά… έλα» (στην ΔΤ).

Σημειωτέον, τόσο στον Alpha, όσο και στη ΔΤ στη συνέχεια, τις μεταδόσεις τις πραγματοποιούν δημοσιογράφοι που ποτέ δεν είχαν σχέση εργασίας, οποιουδήποτε τύπου, με το κανάλι… Όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, «περαστικοί ήταν, βρήκαν μικρόφωνο και κάθισαν»…

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι όλα έγιναν με… προφορικές συμφωνίες, αλλά μένει να επιβεβαιωθεί και αυτό από τους αρμοδίους. Άλλωστε, με προφορικές συμφωνίες το Κράτος δεν συναλλάσσεται και ο «νοών νοείτω».

Μακάρι δε, να τελείωναν όλα εδώ. Αμ δε…

Η ιστορία δεν ολοκληρώνεται εδώ, καθώς, αφού έχουν γίνει όλα αυτά τα «ομιχλώδη», ο εκκαθαριστής της ΕΡΤ, δηλαδή το υπουργείο Οικονομικών, στις 9 Δεκεμβρίου του 2013 «αγοράζει» το χρέος για τη συμφωνία της «F – 1» και το μεταφέρει στην… ΝΕΡΙΤ! Και αυτό, παρά το γεγονός ότι το ΣτΕ έχει αποφανθεί ότι ουδέν χρέος της ΕΡΤ μπορεί να περάσει στη ΔΤ ΝΕΡΙΤ που δεν αποτελούν συνέχεια της!

Το κερασάκι στην τούρτα όμως είναι άλλο… Η ΝΕΡΙΤ δεν μεταδίδει την «Φόρμουλα Ένα». Τους αγώνες από το Μάρτιο μέχρι και το Νοέμβριο του 2014 τους μεταδίδει πάλι ο… Alpha, χωρίς να έχει γίνει γνωστό επίσημα, εάν είχε υπάρξει κάποια συμφωνία.

Εν κατακλείδι… Τι μένει, μεταξύ άλλων, από αυτή την ιστορία που αναζητά απαντήσεις; Έμεινε το γεγονός ότι η ΕΡΤ έκλεισε και η ΝΕΡΙΤ «αγόρασε»ένα χρέος 2,85 εκατ. ευρώ, χωρίς το προϊόν!

Τα συμπεράσματα για το κατά πόσο η προηγούμενη κυβέρνηση κινήθηκε με άξονα τη διαφάνεια που έταζαν Σαμαράς και Βενιζέλος, είναι δικά σας…

Το λόγο τώρα πρέπει να έχουν τα ελεγκτικά όργανα και η δικαιοσύνη, καθώς τις υπογραφές και τις εισηγήσεις τις έχουν πραγματοποιήσει άνθρωποι σε θέσεις κλειδιά… Θα φτάσει άραγε και η ώρα του… λογαριασμού;

Τα έγγραφα – ντοκούμεντα 


                      IMAG4845 

                           IMAG4853 


           IMAG4854 


                       IMAG4867 


                   IMAG4872 

                 IMAG4876

Τι αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ

IMAG4863 




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σκουριές: Σε «πόλεμο» οι 2.000 εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού με τον Λαφαζάνη – Σταμάτησαν από τη δουλειά τους 50 υλοτόμοι

Σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές μετά την ανάκληση δύο αδειών της εταιρείας από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη. Ήδη 50 υλοτόμοι σταμάτησαν τη δουλειά τους.

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης προχώρησε την Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2015, στην ανάκληση δύο αδειών που αφορούν, η μεν πρώτη τη θεώρηση της Αρχιτεκτονικής και μηχανολογικής μελέτης του εργοστασίου εμπλουτισμού της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, η δε δεύτερη τις υλοτομικές εργασίες.

Έξαλλοι οι 2.000 εργαζόμενοι με τον Λαφαζάνη – Καταγγέλουν οτι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους


Όπως δήλωσε o Γιώργος Χατζής, Πρόεδρος του σωματείου εργατοτεχνιτών υπαλλήλων των μεταλλείων χρυσού «στους εργαζόμενους πλέον δεν υπάρχει ανησυχία αλλά φόβος γιατί με τις κινήσεις που κάνει η κυβέρνηση σταματάει στην πραγματικότητα την εργασία μας.

Οι εργαζόμενοι όλοι έχουμε πάρει απόφαση και θα κινητοποιηθούμε την προσεχή Τετάρτη με συγκεντρώσεις σε δυο διαφορετικά σημεία καθώς έχουμε προκηρύξει 24ωρη γενική απεργία σε όλα μας τα εργοστάσια. Ολοι οι εργαζόμενοι θα είναι με τις οικογένειες τους στο Στρατώνι και στη διασταύρωση Πλανών Χαλκιδικής, να διαμαρτύρονται μέχρι να επιλυθεί το θέμα της εργασίας μας.

Η κυβέρνηση δε μας σταματάει από τη δουλειά γιατί είμαστε παράνομοι, αλλά γιατί θέλει να ελέγξει. Εμείς έχουμε ζητήσει τον έλεγχο κατ΄ επανάληψη, από όλες τις υπηρεσίες αλλά σε συνεργασία μαζί μας και ενώ δουλεύουμε. Δε γίνεται να σταματάμε τη δουλειά μας.

Αυτή τη στιγμή, 50 υλοτόμοι συνάδελφοι οικογενειάρχες είναι σταματημένοι από την εργασία τους. Δεν έχουν αντικείμενο εργασίας γιατί ο Υπουργός με την ανάκληση την λανθασμένη που έκανε δεν τηρεί την νομιμότητα. Και ο Υπουργός δε μας απάντησε πότε θα γίνει αυτός ο έλεγχος, πότε θα έρθει η υπηρεσία να ελέγξει και πότε θα βγει το πόρισμα; Και οι συνάδελφοί μου αυτή τη στιγμή που αύριο το πρωί δεν έχουν να πάρουν γάλα για τα παιδιά τους, τι θα κάνουν;

Οι εργαζόμενοι είναι σε τρελή ανησυχία για το μέλλον τους και προσπαθούμε να κρατήσουμε έτσι την κατάσταση ουτως ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη λειτουργία του εργοστασίου μας, πάντα με την νομιμότητα αλλά όχι με τις απερίσκετπες κινήσεις των αρμόδιων Υπουργών. Γιατί είναι απερίσκεπτες οι κινήσεις του Υπουργού ο οποίος είχε δεσμευτεί ότι πρώτα θα δει και μετά θα αποφασίσει. Δεσμεύτηκε και δε τον τήρησε και ειναι αναξιόπιστος απέναντι στους 2.000 εργαζομένους μας» είπε τέλος ο κύριος Γιώργος Χατζής.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» εξετάζονται όλα τα νομικά όπλα που έχει στη φαρέτρα της η εταιρεία και τις επόμενες μέρες αναμένονται αντιδράσεις.




πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ήρθε ο βηματοδότης χωρίς ηλεκτρόδια μεγέθους όσο μια σφαίρα με διάρκεια ζωής έως και 10 χρόνια

Γράφει η Άννα Σταυράκη

Με την ελπίδα η ελληνική ιατρική να βγει από την εσωστρέφεια και να δείξει τι πραγματικά αξίζει άρχισε την εισήγησή του ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Βάρδας θέλοντας να παρουσιάσει το μοναδικής έμπνευσής του βηματοδότη που δεν έχει ηλεκτρόδια διατηρεί ζωή έως και δέκα χρόνια και το μέγεθός του δεν ξεπερνάει αυτό μιας σφαίρας. Είναι μια ελπίδα που δίνεται στους καρδιοπαθείς αποκλείοντας το σφάλμα της φύσης όπως είπε ο καθηγητής, τον αιφνίδιο θάνατο. Ήδη το πρωτοποριακό σκεύασμα χορηγείται στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η αλήθεια είναι όμως ότι η ιατρική και η καινοτομία κάτι που μπορεί να πουλήσει η χώρα μας στο εξωτερικό, προχωρούν αργά αλλά σταθερά. Ο καθηγητής τόνισε ότι είμαστε πολύ κοντά στην τεχνολογία των εμφυτεύσιμων απινιδωτών μικρού μεγέθους που θα μπαίνουν με μια μικρή τομή κάτω από το δέρμα. Αυτό είναι το στοίχημα των επόμενων χρόνων. Πολλοί μιλούν για υψηλό κόστος αφού ο βηματοδότης αγγίζει ακόμα και τα 1300€ αλλά λίγοι σκέφτονται το πόσο ακριβές είναι μακροχρόνιες θεραπείες όπως αυτή την ηπατίτιδας. Αξίζει να σκεφτεί κανείς ότι ένας τέτοιος βηματοδότης παρακολουθείται για δέκα χρόνια εξασφαλίζοντάς του εύρυθμη λειτουργία. Το επόμενο στοίχημα της επιστήμης θα είναι οι εκφυλιστικές παθήσεις της καρδιάς που θα πρέπει ν αντιμετωπίζονται σε ασθενείς ηλικίας 80 έως 110 ετών.



Τι είναι ο νέος βηματοδότης;
Παρά την οικονομική κρίση, η Ελλάδα συνεχίζει να πρωτοπορεί. Η πανεπιστημιακή, καρδιολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ηρακλείου Κρήτης είναι ανάμεσα στα δέκα κέντρα όλης της Ευρώπης, που εφαρμόζει το λεγόμενο ενδοκαρδιακό βηματοδότη χωρίς ηλεκτρόδια.
«Όπως φανερώνει η ονομασία του, πρόκειται για μία νέα γενιά βηματοδοτών, η οποία δεν φέρει ηλεκτρόδια και είναι εξαιρετικά μικροί σε μέγεθος μόλις 1,5 εκατ. Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η ανάπτυξή τους βασίστηκε σε μία ιδέα που είχε η κλινική μας πριν από 25 χρόνια», σημειώνει ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας κ. Πάνος Βάρδας.
Η χρήση του νέου βηματοδότη στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Κρήτης ξεκίνησε το Δεκέμβριο και μέχρι σήμερα έχει τοποθετηθεί σε 4 ασθενείς με απόλυτη επιτυχία. Ο νέος βηματοδότης έχει αναπτυχθεί από τον αμερικανικό κολοσσό Medtronic, ο οποίος έχει εντάξει την Κρήτη στο παγκόσμιο πρόγραμμα ανάπτυξης!
Άλλα επιτεύγματα της επιστήμης είναι:
1. Υποδορίως εμφυτεύσιμοι απινιδωτές (S-ICD).Αποτελούν την τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας και όπως και οι συμβατικοί απινιδωτές αφορούν τη θεραπεία των ασθενών που βρίσκονται σε κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Το βασικό τους πλεονέκτημα ότι σε αντίθεση με τους συμβατικούς, παραμένουν άθικτα τα αγγεία της καρδιάς και του αίματος.
Αιφνίδιος καρδιακός θάνατος (ΑΚΘ) είναι ο φυσικός θάνατος που αναφέρεται στην απότομη διακοπή των ζωτικών σημείων που οδηγεί σε μη αναστρέψιμο θάνατο, λόγω απώλειας της καρδιακής παροχής, οφειλόμενης σε κοιλιακή ασυστολία, κοιλιακή ταχυκαρδία (ΚΤ) ή κοιλιακή μαρμαρυγή (ΚΜ).Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ με 500.000 θύματα ετησίως στην κάθε περιοχή.
2. Νέες μέθοδοι στη βαλβιδοπάθεια. Η στένωση της αορτικής βαλβίδας αποτελεί σήμερα την πιο συχνή βαλβιδοπάθεια σε ηλικίες άνω των 70 ετών. Σήμερα, υπάρχουν διεθνώς δύο τεχνικές:
Α. Διαδερμική Αντικατάσταση Αορτικής βαλβίδας (TAVR).Είναι μία εναλλακτική μέθοδος, που σχεδιάστηκε για να προσφέρει μία λιγότερο επεμβατική (αντίστοιχη της στεφανιογραφίας και αγγειοπλαστικής) αντιμετώπιση στο πρόβλημα της σοβαρής αορτικής στένωσης.
Β. Διαδερμικήεπιδιόρθωση Ανεπάρκειας Μητροειδούς βαλβίδας (MitraClip). Η επέμβαση χαρακτηρίζεται από χαμηλή περιεγχειρητική θνητότητα και νοσηρότητα, μικρή διάρκεια νοσηλείας, σημαντική μείωση του βαθμού της ανεπάρκειας και σημαντική βελτίωση της λειτουργικής κατάστασης. Έχει επίσης αποδείξει όφελος ως προς τη μείωση των επαναεισαγωγών και παρέχει αθροιστικό όφελος στις θεραπείες καρδιακού επανασυγχρονισμού.

Όσον αφορά στα νέα φάρμακα για τις καρδιοπάθειες, το ενδιαφέρον στρέφεται στην ουσία LCZ696, η οποία δείχνει να έχει εξαιρετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της καρδιακής ανεπάρκειας.

Η πολύ καλή δουλειά που έχει γίνει στα καρδιαγγειακά δεν έχει γίνει δυστυχώς στα εγκεφαλικά επεισόδια ανέφερε ο καθηγητής κ. Κώστας Βέμμος Δυστυχώς στα εγκεφαλικά οφείλονται ακόμα το 22% των θανάτων. Αντίθετα στις ΗΠΑ είναι η 4η αιτία θανάτου καθώς έχουν κατεβάσει τα ποσοστά χάρις στις πολύ καλά οργανωμένες εξειδικευμένες μονάδες. Τα εγκεφαλικά είναι κατά 20% θανατηφόρα και κατά 29% αιτίες αναπηριών. Ο λόγος, γιατί δεν κάνουμε εύκολα και γρήγορα καθετηριασμούς στον θρόμβο. Υπάρχουν ειδικά στεντ που μπορούν να κρατήσουν το εγκεφαλικό αγγείο ανοικτό και με εύκολο τρόπο να φτάσουμε μέχρι τον θρόμβο αφαιρώντας τον «ψαρεύοντάς» τον όπως είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, σώζοντας τη ζωή του ασθενή. Μια μονάδα εγκεφαλικών και μόνο αν υπήρχε θα μπορούσε να σώσει ένα στα τρία περιστατικά. Αυτό θα σήμαινε έως και 25% λιγότερους θανάτους.



πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ιδού οι ένοχοι…

Γράφει ο Δημήτριος Κ. Φίλιππας κατά κόσμον Διογένης ο Κυνικός

Όχι, δεν ανακαλύψαμε την πυρίτιδα! Απλά σε δύο γραμμές θα λύσουμε το «άλυτο» πρόβλημα της πατρίδας μας. Αυτό που δεν μπορούν να εξηγήσουν οι πολιτικοί που κυβέρνησαν αυτή την χώρα επί σαράντα συναπτά χρόνια.

Τάκιτος Πόπλιος Κορνήλιος (ένας από τους μεγαλύτερους ιστορικούς της αρχαίας Ρώμης): Όσο πιο διεφθαρμένο είναι το κράτος, τόσο περισσότεροι νόμοι υπάρχουν.

Ειρήνη Γιανναδάκη (Πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών): Στις ΗΠΑ τα τελευταία250 χρόνια υπήρξαν μόνο 10 φορολογικοί νόμοι, ενώ στην Ελλάδα την τελευταία 40ετίαψηφίστηκαν 250 φορολογικά νομοθετήματα, μαζί με άλλους 4.000 νόμους και 115.000 υπουργικές αποφάσεις.
Μάλιστα, στην ομιλία της στη γενική συνέλευση των διοικητικών δικαστών η κυρία Γιανναδάκη επισήμανε ακόμη ότι κατά τους τελευταίους 30 μήνες ψηφίστηκαν 6 καθαρά φορολογικοί νόμοι με 177 άρθρα και άλλοι 17 όπου συμπεριλήφθηκαν 71 νέες φορολογικές διατάξεις, για τις οποίες εκδόθηκαν 111 υπουργικές αποφάσεις και 138 διευκρινιστικές εγκύκλιοι…


Όποιος διαβάζει αυτά τα στοιχεία πρέπει με αναρωτιέται πρωτίστως γιατί τα «βάζουμε» με τους ξένους, με τους δανειστές, με οποιονδήποτε άλλο πέρα από τον εαυτό μας… Οι ξένοι είναι ξένοι… Εκείνοι κάνουν ότι είναι προς το συμφέρον τους, κοιτούν το συμφέρον των χωρών τους. Και αν δεν ξεπερνούν τα όρια καλά κάνουν. Το θέμα είναι «εμείς», οι Έλληνες τι κάνουμε;
Το θλιβερό είναι ότι ενώ ως Έλληνες πρέπει να γνωρίζουμε καλύτερα από όλους την πηγή των κακών, γιατί και οι πρόγονοι μας έχουν μιλήσει για όλα αυτά τα θέματα, και δυστυχώς δείχνουμε ότι τα αγνοούμε παντελώς… Για παράδειγμα, Η πλουτοκρατία ήτο, είναι και θα είναι ο μόνιμος άρχων του κόσμου, ο διαρκής Αντίχριστος. Αύτη γεννά την αδικίαν, αύτη τρέφει την κακουργίαν, αύτη φθείρη σώματα και ψυχάς (Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης)…

Μέχρι σήμερα ξέραμε ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έβλεπε ευρώ στα ταμεία της χώρας από τους δανειστές αν δεν συμμορφωνόταν πλήρως προς τις υποδείξεις του κ. Σόιμπλε. Στην συνέντευξη του όμως στους σημερινούς Financial Times ο αντιπαθής κ. Ντάισελμπλουμ ανοίγει ένα πολύ μεγάλο παράθυρο για να προχωρήσουν οι θεσμοί σε μια «πρώτη» εκταμίευση από τα 7,2 διs. ευρώ που απομένουν στην Ελλάδα από το δάνειο των 172 δισ. Ευρώ… Με λίγα λόγια δεν θα αφήσουν να υπάρξει πιστωτικό γεγονός αν και η Ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της δείξει κάποια πρόοδο.
Συγκεκριμένα ο κύριος Ντάισελμπλουμ είπε ότι: «Το μήνυμα μου στην Ελλάδα είναι: προσπαθήστε να ξεκινήστε το πρόγραμμα ακόμα και πριν ολοκληρωθεί όλη η επαναδιαπραγμάτευση. Υπάρχουν στοιχεία τα οποία μπορούν να μπουν μπροστά από σήμερα. Αν το κάνετε αυτό, τότε κάποια στιγμή το Μάρτιο, μπορεί να γίνει η πρώτη εκταμίευση. Αλλά αυτό προϋποθέτει να σημειωθεί πρόοδος και όχι μόνο καλές προθέσεις»…

Και εδώ είναι η ευκαιρία της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια. Γιατί μπορεί να αρχίσει το μεταρρυθμιστικό του έργο από την διαφθορά, την μεγάλη φοροδιαφυγή, την πολυνομία και πάει λέγοντας. Έτσι και θα αρχίσει να κτυπά πλέον στην ρίζα του το κακό στην Ελλάδα και θα ικανοποιήσει και τους δανειστές… Και για την ακρίβεια θα κτυπήσει και τρίτο τρυγόνι ο πρωθυπουργός, γιατί πλέον θα δει στην πράξη ο Ελληνικός λαός ότι κάτι αλλάζει. Όχι άλλα λόγια!
Βεβαίως ο κ. Βαρουφάκης πολύ ορθώς δήλωσε σε συνέντευξη του νωρίτερα σήμερα για την δόση ότι «δεν θα την πάρουμε αν το αντίτιμο είναι η συνέχεια της σκοτοδίνης που ζούμε τόσα χρόνια. Θα μπορούσαμε να τα έχουμε πάρει ήδη αλλά δεν το κάναμε. Αν μου ζητούν να συνεχίσω τα έργα της λιτότητας δεν θα το κάνω γιατί το δόγμα Παπακωνσταντίνου «νυν υπερ πάντων η επόμενη δόση» έχει τελειώσει». Στην συνέχεια δε τόνισε ότι: «Την συμφωνία δεν την κάναμε για αυτό (για να πάρουμε την δόση) αλλά για να μας δοθεί μια πίστωση χρόνου για να διαπραγματευθούμε μια μελλοντική συμφωνία που θα βάλει την Ελλάδα στο μονοπάτι της ανάπτυξης. Στόχος είναι να εξασφαλίσουμε την ομαλή ροή των φορολογικών εσόδων και την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών»….
Στόχος, λέει ο κύριος Βαρουφάκης, είναι να εξασφαλίσουμε την ομαλή ροή των φορολογικών εσόδων… Αλλά για ποια ροή μιλάμε όταν τα φορολογικά έσοδα προέρχονται μόνον από τους «αφυδατωμένους»; Δηλαδή από μισθωτούς και συνταξιούχους… Είναι δυνατόν να διαβάζει κανείς στο πρωτοσέλιδο του “ereportaz.gr” σήμερα που τιτλοφορείται «Επιχείρηση πτωχοί… πετρελαιάδες» ότι οι «εξεταζόμενες εταιρίες πετρελαιοειδών (το άρθρο βασίζεται σε Έκθεση του ΙΟΒΕ)) είχαν συνολικό ετήσιο κύκλο εργασιών 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ καιαποκόμισαν μικτά κέρδη 400 εκατομμύρια €, γεγονός που μεταφράζεται σε 3,2% μικτό κέρδος!!! Θαύμα, θαύμα…

Και επειδή τα θαύματα συνεχίζονται σε αυτό τον τόπο, ειδικά αυτά που αφορούν το τι συνεισφέρουν στα δημόσια ταμεία οι μεγάλες επιχειρήσεις διαβάστε και αυτό: Σύμφωνα με τους αριθμούς της Έκθεσης του ΙΟΒΕ για το 2012 οι φόροι που κατέληξαν στα κρατικά ταμεία από τον συγκεκριμένο κλάδο ανέρχονται στα… 13 εκατ. ευρώ, δηλαδή 0,1% επί του συνολικού τζίρου! Δηλαδή μερικά μπιτόνια πετρέλαιο!!! Τι να πει τώρα κανείς;

Μετά μας ενοχλούν δημοσιεύματα όπως αυτό του Business Insider. Έχει άδικο ο δημοσιογράφος Γουλφ Ρίχτερ που προτείνει στους Έλληνες να ακολουθήσουν την εξής συνταγή επιτυχίας για έξοδο από την κρίση: Να επαναπατρίσουν τα χρήματά τους από το εξωτερικό, να πληρώσουν τους φόρους τους ακόμη και αναδρομικά, να πουλήσουν τα σπίτια που κατέχουν σε ξένες χώρες, να επενδύσουν σε ελληνικά προϊόντα και να αγοράσουν μαζικά 100ετή ομόλογα του Δημοσίου με απόδοση 2%…
Και αν δεν θέλουν να αγοράσουν 100ετή ομόλογα με 2% απόδοση, όπως προτείνει ο κ. Ρίχτερ, τότε το λιγότερο που μπορούν να κάνουμε ως λαός είναι να επιστρέψουν τα χρήματα τους από το εξωτερικό όσοι τα έχουν βγάλει έξω, να πληρώσουν φόρους όσοι δεν πληρώνουν, να αγοράσουν Ελληνικά προϊόντα, σπίτια… Δηλαδή μας ενοχλεί το ότι τα γράφει αυτά με μια δόση ειρωνείας, λέει, ο κ. Ρίχτερ αλλά δεν μας ενοχλεί το ότι όλα αυτά τα κάνουν συμΠΑΤΡΙΩΤΕΣ μας που αγωνιούν και μάχονται για το καλό της χώρας, αλλά με την τσέπη τους εξασφαλισμένη στο εξωτερικό; Άσε που συγκαταλέγονται σε αυτούς και κάποιοι βουλευτές….

Ωραίοι Έλληνες γίναμε… Ή μας έκαναν έτσι για να δικαιολογούν τα δικά τους αδικαιολόγητα οι σάπιοι πολιτικοί μας και οι ολιγάρχες…





ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δ. Χασάπης: Καταργούνται τα ΤΕΙ – Συγχωνεύονται με τα ΑΕΙ

Την κατάργηση των ΤΕΙ και την ένταξη όσων πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια στα Πανεπιστήμια προανήγγειλε, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Δημήτρης Χασάπης, συμπληρώνοντας ότι όσα δεν πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια, θα ενταχθούν σε μεταλυκειακού τύπου τεχνική εκπαίδευση, που προσεγγίζει τα ΙΕΚ.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Χασάπη στο protothema.gr, θα γίνει διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και με σύμπραξη της ΑΔΙΠ (της Ανεξάρτητης Αρχής Αξιολόγησης), προκειμένου τα τμήματα των ΤΕΙ που πληρούν τα ακαδημαϊκά κριτήρια να ενταχθούν στα Πανεπιστήμια.

Επίσης, θα υπάρχει και χωροταξικός σχεδιασμός, καθώς, όπως τονίζει ο κ. Χασάπης, δεν είναι δυνατόν στην ίδια πόλη να υπάρχουν δύο τμήματα με τα ίδια αντικείμενα, όπως είναι τώρα.

Ο κ. Χασάπης επισήμανε ότι το σχέδιο του υπουργείου προσομοιάζει στο βρετανικό ενώ κάνει λόγο για «τακτοποίηση» και επανασχεδιασμό της ανώτατης εκπαίδευσης. Σε ό,τι αφορά στους εκπαιδευτικούς των ΤΕΙ, ο κ. Χασάπης ξεκαθάρισε ότι θα ενταχθούν όλοι στην πανεπιστημιακή βαθμίδα, ανεξάρτητα αν το ΤΕΙ τους ενταχθεί στην πανεπιστημιακή βαθμίδα ή στα ΙΕΚ.

Σε κάθε περίπτωση ο γενικός γραμματέας του υπουργείο Παιδείας υπογράμμισε ότι και τα ΙΕΚ θα αναβαθμισθούν.



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Για τις 23 Μαρτίου αναβλήθηκε η δίκη για το Βατοπαίδι

Αναβολή για τις 23 Μαρτίου έλαβε η δίκη για την υπόθεση του Βατοπαιδίου, προκειμένου να ορισθεί άλλη δικαστική αίθουσα, μεγαλύτερης χωρητικότητας για τους 13 κατηγορουμένους (έχει αποβιώσει μία εκ των κατηγορουμένων).

Παράσταση πολιτικής αγωγής δήλωσε το ελληνικό Δημόσιο το οποίο σύμφωνα με τους συνηγόρους του, διεκδικεί ποσό 234 εκατ. ευρώ. Το παραπάνω ποσό αφορά τις πραγματικές αξίες των συνολικά 76 ακινήτων που έδωσε το Δημόσιο για να παραλάβει τη λίμνη Βιστωνίδα, ενώ στο κατηγορητήριο η αξία με βάση τις τιμές των ΔΟΥ προσδιορίζεται στα 61 εκατ. ευρώ. Το Δημόσιο πλην της περιουσιακής του ζημίας διεκδικεί επίσης και ποσό 1,8 εκατ. ευρώ «εις ολόκληρον» για την «ηθική βλάβη που υπέστη από τις πράξεις των κατηγορουμένων».

Οι εκπρόσωποι του Δημοσίου ανέφεραν ότι έχουν κατατεθεί 28 αγωγές, με τις οποίες το Δημόσιο αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής επί της λίμνης, ενώ ζητεί και την ακυρότητα των πράξεων ανταλλαγών. Για αρκετές από αυτές έχουν εκδοθεί ήδη πρωτόδικες αποφάσεις και εκκρεμούν οι εφετειακές.

Υπενθυμίζεται ότι βασικοί κατηγορούμενοι του σκανδάλου είναι ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος.

Επίσης, πλην των δύο ιερωμένων, κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου είναι άλλα 12 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της κατηγορουμένης, ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, η πρώην Διευθύντρια του υπουργείου Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη, ο πρώην αντιπρόεδρος και μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.ά..

Οι κατηγορούμενοι αναμένεται να λογοδοτήσουν είτε ως φυσικοί, είτε ως ηθικοί αυτουργοί σε πράξεις απιστίας και ψευδών βεβαιώσεων.

Η υπόθεση αφορά την παράδοση από την Μονή στο Δημόσιο, της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της με αντάλλαγμα ακίνητα του Δημοσίου.



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

13,6 ΔΙΣ. ΕΧΑΣΕ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ ΚΑΙ ΤΙΣ OFFSHORE

Συγκλονιστικά στοιχεία για τη φοροδιαφυγή φέρνει στο φως η εφημερίδα το «Παρόν», αποκαλύπτοντας την έλλειψη πολιτικής βούλησης τα προηγούμενα χέρια για την πάταξή της και τη σύλληψη των φοροφυγάδων.

Αν το κράτος είχε μαζέψει τα χρήματα από τη φοροδιαφυγή, θα είχε εξαλειφτεί ή έστω θα είχε μειωθεί η φτώχια.

Οι πολιτικές και όχι μόνο ευθύνες είναι μεγάλες και το ζήτημα είναι πλέον αν θα αποδοθούν και σε ποιο βαθμό.

Η κυβέρνηση – διά στόματος του ίδιου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, – έχει δεσμευτεί ότι όχι μόνο θα αποκαλύψει όσους εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση, αλλά ταυτόχρονα θα βάλει «χέρι» στα λεφτά που βγάλανε στην Ελβετία πάσης φύσεως «μεγαλόσχημοι».

Ο στόχος είναι προφανής, να καταφέρουν να βάλουν χρήμα στα κρατικά ταμεία και παράλληλα να στείλουν μήνυμα στους εταίρους ότι η Ελλάδα θα «χτυπήσει» τους φοροφυγάδες, όποιοι κι αν είναι αυτοί, όσο «ψηλά» και βρίσκονται.

Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι πλέον ο σκοπός δεν είναι να αναλωθούν οι έρευνες μόνο στην αναζήτηση πολιτικών προσώπων και σε ύποπτους χειρισμούς της υπόθεσης (ζητήματα για τα οποία πλέον έχει αναλάβει δράση η δικαιοσύνη) αλλά να αξιοποιηθεί άμεσα η λίστα ώστε να βρεθούν τρόποι για να έρθουν «πίσω τα κλεμμένα».

Υπενθυμίζεται ότι στη λίστα αυτή υπάρχουν τουλάχιστον 2.062 ονόματα Ελλήνων με όλα τα στοιχεία τους -όπως έχουν παραδεχτεί μέσα στον πανικό τους οι Ελβετικές αρχές- αν και ο Φαλτσιάνι (ο άνθρωπος που «φυγάδευσε» τη λίστα) υποστηρίζει πως αυτά είναι μέρος μόνο των στοιχείων που διαθέτει και τα οποία αποκαλύπτουν πολλαπλάσιους καταθέτες.

Η εφημερίδα «Παρόν της Κυριακής» αποκαλύπτει με στοιχεία πόσα χρήματα θα είχε πάρει το κράτος αν οι 2.062 είχαν πληρώσει για τη φοροδιαφυγή που έκαναν με τη μη δήλωση εκατομμυρίων που έβγαλαν στην Ελβετία, τον παράδεισο των φοροφυγάδων λαμογιών και αρπακτικών.

Παράλληλα φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία για τα 24.710 εμβάσματα του εξωτερικού, καθώς ύστερα από έλεγχο των στοιχείων προέκυψε ότι δεν είχαν δηλωθεί χρήματα που βγήκαν έξω. Αν και κλείνουν τρία χρόνια από τη στιγμή που ο τότε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος παρέδωσε στο Υπουργείο Οικονομικών όλους τους φακέλους των 54.000 εμβασμάτων εξωτερικού τα έτη 2009, 2010 και 2011, και πάλι το Δημόσιο δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ. Γιατί; Oι κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Βενιζέλος αλλά και οι Υπουργοί Οικονομικών από το 2011 μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, είναι αρμόδιοι να εξηγήσουν για ποιο λόγο το κράτος δεν εισέπραξε τα χρήματα που εδικαιούτο.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα πέντε τελευταία χρόνια προστάτευσαν τις 10.000 offshore που δραστηριοποιούνται εντός Ελλάδας.

Αν είχαν ελεγχθεί η λίστα Λαγκάρντ, τα 24.710 εμβάσματα εξωτερικού και οι 10.000 offshore, η Ελλάδα θα είχε στα χέρια της το λιγότερο 13,6 δισεκατομμύρια ευρώ και κανένας Σόιμπλε, καμία Μέρκελ και κανένα ΔΝΤ δεν θα μπορούσε να μασ εκβιάζει. Αυτά και πάμε παρακάτω…

Μόλις τον Σεπτέμβριου του 2014 εδέησε το υπουργείο Οικονομικών να στείλει στο ΣΔΟΕ τη λίστα ΛαγκάρντΜέχρι τότε την είχε κλειδωμένη στο συρτάρι του ο Παπακωνσταντίνου και μετά, όταν… αναδομήθηκε, την έδωσε στον τότε ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ, Εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη ο οποίος την παρέδωσε σε… στικάκι στον διάδοχο του Παπακωνσταντίνου, τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο, που όταν άρχισαν οι έρευνες, δηλώσε ότι είχε… ξεχάσει το στικάκι στο συρτάρι του…

Από την έρευνα που έκαναν στελέχη του ΣΔΟΕ σε 25 υποθέσεις, βεβαιώθηκαν φόροι για την υπόθεση περίπου 500.000 ευρώ, που αν πολλαπλασιαστεί επί 2.062 ευρώ βγαίνει ένα ποσό γύρω στο 1 δισ. ευρώ.
Αυτοί που είχαν τα κλειδιά του Δημοσίου Ταμείου δεν πρέπει να δώσουν λογαριασμό για την… αδράνεια (;) που επέδειξαν;

4,4 δις ευρώ από τα εμβάσματα

Προχωράμε στο… πανηγύρι που έγινε με τα 24.710 εμβάσματα εξωτερικού.
Από τον έλεγχο των 54.000 εμβασμάτων εξωτερικού, σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, διαπιστώθηκε ότι οι 24.710 δεν τα είχαν δηλώσει, δεν είχαν, δηλαδή, φορολογηθεί. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, από τον έλεγχο που έγινε μέχρι τον Ιανουάριο σε 738 υποθέσεις προέκυψε ότι οι διαφυγόντες φόροι ανέρχονται συνολικά στα 270.000.000 ευρώ. Κατά μέσο όρο 365.000 ευρώ ανά υπόθεση. Αν από τους 24.710 υπολογίσουμε ότι δεν έχουν δηλώσει τα χρήματα που έβγαλαν έξω οι μισοί, οι 12.000 επί 365.000 ευρώ, μαζεύονται 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ! Κάποιος φταίει και για αυτά τα χρήματα που δεν εισπράχθηκαν, κύριοι Σαμαρά και Βενιζέλο.
8,2 δις ευρώ από τις offshore

Και κλείνουμε το λογαριασμό με τις 10.000 offshore που έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Μόνο στο Κρανίδι (απέναντι από τις Σπέτσες) έχουν έδρα 179 offshore εταιρείες! Από έλεγχο που έγινε μέσα στο 2013 σε 34 offshore επιβλήθηκαν συνολικά φόροι περί από τα 40.000.000 ευρώ, δηλαδή κατά μέσο όρο ανά εταιρεία περίπου 1.175.000 ευρώ. Αν από τις 10.000 μόνο οι 7.000 έχουν φορολογικό ενδιαφέρον, το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει περί τα 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αν είχαν εισπραχθεί αυτά τα 13,6 δισεκατομμύρια ευρώ, κύριοι Σαμαρά και Βενιζέλο, θα ήταν λιγότεροι οι φτωχοί, οι άνεργοι, τα λουκέτα και οι νέοι μας που φεύγουν στη ξενιτιά, για άλλη μια φορά μετά τη δεκαετία του ’50 και του ’60;


πηγη
 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αυτές είναι οι αλλαγές που έρχονται στο Ασφαλιστικό. Ποια τα νέα δεδομένα στις συντάξεις και τα εφάπαξ

Μια σειρά από αλλαγές έρχονται μέσα στο επόμενο τετράμηνο και θα αφορούν το Ασφαλιστικό, σύμφωνα με τα σχέδια του υπουργείου Εργασίας.

Όπως επισημαίνεται σε ρεπορτάζ του «Έθνους», οι προωθούμενες ρυθμίσεις αφορούν, μεταξύ άλλων, τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, τα εφάπαξ αλλά και τις προϋποθέσεις πρόωρης «εξόδου» κυρίως στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Οι επτά αλλαγές συνοπτικά

Συντάξεις: Αναστέλλεται ο νέος τρόπος υπολογισμού.

Μηδενικό έλλειμμα: Παγώνουν οι ρυθμίσεις για το μηδενικό έλλειμμα στα επικουρικά ταμεία.
Εφάπαξ: Το ζήτητημα για το εφάπαξ θα συζητηθεί εκ του μηδενός, καθώς ειδικά σε περιπτώσεις όπως σε αυτές των συνταξιούχων του Δημοσίου οι εκκρεμείς υποθέσεις είναι πολλές και απαιτείται είτε κούρεμα των ποσών, είτε τμηματική καταβολή (πληροφορίες αναφέρουν ότι με 28.000 αιτήσεις σε αναμονή, όλα δείχνουν ότι πάμε σε έναν συνδυασμό των δύο παραπάνω μέτρων).

Πρόωρες συντάξεις: Δεν θα θιγούν οι ασφαλισμένοι πριν από το 1983, ενώ σε ό,τι αφορά σε παλαιούς ασφαλισμένους θα δοθούν κίνητρα σε ταμεία όπως το ΙΚΑ ώστε να μπορέσουν να βρουν εργασία και να αποφύγουν την πρόωρη σύνταξη.

Μητέρες ανηλίκων: Δεν αναμένεται να θιγούν. Σε ταμεία όπως αυτό του Δημοσίου αναμένεται να υπάρξουν αντικίνητρα για την πρόωρη σύνταξη με αύξηση του πέναλτι για όσους βγαίνουν πρόωρα.
ΔΕΚΟ και τράπεζες: Αναμένεται να μπουν στο στόχαστρο οι συνταξιοδοτήσεις με εθελούσια έξοδο.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Αναμένεται να δοθούν κίνητρα με περισσότερες ασφαλιστικές κατηγορίες ώστε να συνεχίσει η ροή χρήματος προς το ταμεία.


πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έτσι θα εισπράξουν 2,5 δισ

Πάταξη της φοροδιαφυγής, της διαφθοράς και αναδιάρθρωση των φοροελεγκτικών και εισπρακτικών μηχανισμών είναι οι κινήσεις – ματ – που πρέπει να γίνουν, άμεσα, από πλευράς κυβέρνησης, έτσι ώστε να μπορέσει να μπει «ζεστό» χρήμα στα κρατικά ταμεία,που συνεχώς «αιμορραγούν». Σε 73, 2 δις ευρώ ανέρχονται τα ανείσπρακτα βεβαιωμένα χρέη, που παραμένουν επί σειρά ετών «παρκαρισμένα» σε ογκώδεις φακέλους και σε διαδηλώσεις διαδικασία, ενώ θα μπορούσαν να περισώσουν περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και να αντικαταστήσουν σκληρά μέτρα που έχουν οδηγήσει την κοινωνία στην εξαθλίωση. Πέραν αυτού η πάταξη της διαφθοράς σαθρών συστημάτων υστερεί από τα κρατικά ταμεία αρκετά δις ευρώ που θα μπορούσαν να προσφέρουν μία μεγάλη ανάσα στην εθνική οικονομία. Τα «Αντίποινα», παρουσιάζουν τις προτάσεις τριών ειδικών που όλα αυτά τα χρόνια έχουν βάλει «πλάτη», με τις ενέργειές τους για τη συγκέντρωση εσόδων.

«Φορολογική ισότητα και Δικαιοσύνη»



rakintzis«Τα δημόσια έσοδα παρουσίαζαν ανέκαθεν υστέρηση και καθυστέρηση εισπράξεως, έως ότου τα ανείσπρακτα φορολογικά έσοδα υπερβαίνουν κατά πολύ τον ετήσιο προϋπολογισμό του κράτους», τόνισε ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρος Ρακιντζής. Αυτό όπως εξήγησε οφείλεται έγκειται σε πολλά αίτια όπως:

 Η ελαστική φορολογική συνείδηση , σημαντικού αριθμού των φορολογουμένων

 Η ατελής λειτουργία του ελεγκτικού και φορολογικού μηχανισμού του κράτους

 Η μη σταθερή φορολογική νομοθεσία με τις αλλεπάλληλες νομοθετήσεις και τις αλληλοσυγκρουόμενες εγκυκλίους που είχαν ως αποτέλεσμα κανείς να μην είναι βέβαιος τι ισχύει.

 Οι διάφορες φορολογικές ατέλειες

 Οι ευνοϊκές εξαιρέσεις και ρυθμίσεις

 Όπως και η βραδύτητα για την απονομή της φορολογικής δικαιοσύνης δημιούργησαν το τεράστιο αυτό έλλειμμα.

Όμως όπως επεσήμανε ο κ. Ρακιντζής «Οποιαδήποτε φορολογικά μέτρα δεν πρόκειται να αποδώσουν εάν δεν διορθωθούν οι παραπάνω δυσλειτουργίες και επικρατήσει η φορολογική ισότητα και Δικαιοσύνη».

Στο στόχαστρο όμως σύμφωνα με τον Γενικό Επιθεωρητή πρέπει να μπει και η φοροδιαφυγή η οποία όπως επεσήμανε οφείλεται «στη μη καλή λειτουργία των φορολογικών μηχανισμών».

«Αναδιάρθρωση φοροεισπρακτικών μηχανισμών»


floratosΤις προτάσεις – προτεραιότητεςju που πρέπει να θέσει η νέα κυβέρνηση για να βάλει «στοπ» στην υστέρηση εσόδων εξήγησε και ο ειδικός σύμβουλος του ΣΔΟΕ, Θεόδωρος Φλωράτος, ο οποίος εν πολλοίς συμφωνεί με τις κινήσεις του Λέανδρου Ρακιντζή. Όμως επίσης, επισημαίνει πως παράλληλα θα πρέπει να γίνει:

 Άσκηση προληπτικού ελέγχου και από το  Σ.Δ.Ο.Ε  με παράλληλη ενίσχυση με προσωπικό  ( 350 ελεγκτές )και επαναλειτουργία των Περιφερειακών Διευθύνσεων  καθώς  και συνέχιση των  διακοπέντων ελέγχων σε πολυτελείς εξοχικές κατοικίες ,off shore εταιρείες κατόχους ακινήτων και έλεγχοι έκδοσης αποδείξεων  σε  διάσημους τουριστικούς προορισμούς .

Σύσταση Διεύθυνσης   παρακολούθησης της πορείας των εκθέσεων Ελέγχου (σήμερα οι εκθέσεις ελέγχου του Σ.Δ.Ο.Ε αποτελούν απο 1-11-2013  απλά πληροφορία για την ΔΟΥ )  με υποχρεωτική εφαρμογή απο τις ΔΟΥ  και αναφορά στην Διεύθυνση αυτή για τα αποτελέσματα και την εισπραξιμότητα.

Ανάκτηση όλων  των δεδομένων για τα χορηγηθέντα δάνεια (εκτός στεγαστικών) άνω των 500.000 ευρώ και έλεγχο της πορείας του χρήματος. Ενίσχυση των Διευθύνσεων που ελέγχουν  Επιδοτήσεις, Αιρετούς, Διοικητές, Υποδιοικητές Νοσοκομείων ΕΣΥ ,καταθέσεις Εξωτερικού, ΜΚΟ ,Εξοπλιστικά, Ελληνες που επέκτησαν ακίνητη περιουσία στο Λονδίνο εν μέσω κρίσης, έλεγχοι Ασφαλιστικών  ταμείων που υπάγονται  στον ΕΟΠΠΥ, κέρδη  ΟΠΑΠ, καθώς και των υποθέσεων που διαβίβασε η Αρχή Καταπολέμησης και Νομιμοποίησης Εσόδων ……..(Υπάρχουν σχετικές εισαγγελικές παραγγελίες)

Έκδοση Υπουργικής απόφασης για εκκαθάριση των ελεγκτών από υποθέσεις άνευ φορολογικού ενδιαφέροντος.

Τοποθέτηση μοριακών ιχνηθετών σε καύσιμα και τσιγάρα που καταναλώνονται στην Ελληνική επικράτεια όπως προβλέπει ο Ν.4072/12.

Δημιουργία Γραφείου intellege για αξιοποίηση στοιχείων πραγματικής και φαινομενικής εικόνας των φοροφυγάδων κατά τα πρότυπα του IRS ,GUARDIA

«Πάταξη της διαφθοράς»



sourlasΟ επί σειρά ετών «πολέμιος» της διαφθοράς, πρώην Γ.Γ Διαφάνειας Γιώργος Σούρλας, τόνισε πως «ανοίξαμε “καυτούς” φακέλους, σκανδάλων διαφθοράς και διαπλοκής που υπονόμευαν ακόμη και τους θεσμούς». Πρέπει η κυβέρνηση να συνεχίσει το έργο στη Γραμματεία και να σπάσει το κατεστημένο και να πατάξει τη διαφθορά. Οι προτάσεις του μεταξύ άλλων έγκειται:

Στο λαθρεμπόριο καυσίμων όπου ανέρχεται , σύμφωνα με τον κ. Σούρλα, στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ το χρόνο η απώλεια εσόδων του ελληνικού Δημοσίου.

Στη εξάρθρωση των εξωθεσμικών κέντρων εξουσίας

Στην αντιμετώπισης της ασυδοσίας της οικονομικής ολιγαρχίας

Στην εμπέδωση της διαφάνειας παντού

Στο ότι πρέπει να μπουν στο στόχαστρο οι offshore εταιρίες με συγκεκριμένη μεθοδολογία
Ενώ όπως τόνισε ο κ. Σούρλας η διαφθορά οδήγησε τη χώρα μας στη χρεοκοπία και στην εθνική ταπείνωση.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Στα σκαριά» και έκπτωση 10%-15% για συνεπείς φορολογουμένους

Λύσεις που θα δώσουν ανάσα σε εκατομμύρια υπερφορολογημένους οφειλέτες, θέλει να δώσει η κυβέρνηση, με το νομοσχέδιο Βαλαβάνη που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή έως την ερχόμενη εβδομάδα.

Το περιεχόμενο του νέου νομοσχεδίου αναμένεται να διαμορφωθεί ενδεχομένως και σήμερα, σε επιτελική σύσκεψη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών με υπηρεσιακούς παράγοντες.

Για να μην αδικηθούν οι συνεπείς φορολογούμενοι από το «κούρεμα» έως 50% των οφειλών που θα προβλέπει το νομοσχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται για να μπορέσει να ετοιμάσει και να περιλάβει και μία πολύ ευνοϊκή πρόβλεψη που θα καλύπτει τους συνεπείς φορολογούμενους.

Η ιδέα που φαίνεται να κερδίζει έδαφος στο οικονομικό επιτελείο είναι, αν τελικώς κριθεί εφικτό, όσοι πλήρωναν ανελλιπώς τους φόρους τους από το 2011 ή 2012 και μετά, να τύχουν έκπτωσης τουλάχιστον 10% (έως 15% πιθανότατα) στον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης το 2016! Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι θα πληρώνουν κανονικά τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους, έστω και με δόσεις, τηρώντας τις ρυθμίσεις χρεών που τους προσφέρονται.

Και το σχέδιο αυτό, όπως και για τις 100 δόσεις, είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει τις αντιδράσεις των δανειστών. Για το λόγο αυτό, το «μπόνους» για τους συνεπείς δεν προβλέπεται να ισχύσει για το σύνολο του φόρου που πλήρωσε κάποιος στην διάρκεια της χρονιάς (τότε το κόστος θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα 2 δισ. ευρώ) αλλά μόνο στο τελικό ποσό του συμπληρωματικού φόρου που θα δείξει το εκκαθαριστικό, το 2016.



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αυξήσεις στους εργαζόμενους στη ΔΕΗ μέσω επιδομάτων

Τρία νέου τύπου επιδόματα περιλαμβάνει η 3ετής Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που  υπέγραψε η ΓΕΝΟΠ με τη ΔΕΗ. Πρόκειται για τα επιδόματα σίτισης, ευδόκιμης παραμονής και παραμονής.

Παράλληλα, όπως αναφέρουν Τα Νέα, μετά τη λήξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, όλοι οι μισθοί αναμένεται να διευρυνθούν κατά ένα μισθολογικό κλιμάκιο.

Το επίδομα σίτισης αφορά μία παροχή σε είδος ή ένα τροφείο στο χώρο εργασίας που θα φτάνει μέχρι και 6 ευρώ την ημέρα. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εφημερίδας, το κόστος φτάνει τα 20 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το επίδομα ευδόκιμης παραμονής θα δοθεί σε εργαζόμενους που έχουν φτάσει στο ανώτατο μισθολογικό κλιμάκιο, αλλά δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη επειδή αυξήθηκαν τα όρια συνταξιοδότησης.

Τέλος, το επίδομα παραμονής αφορά εργαζόμενους που ενώ έχουν κριθεί «στάσιμοι» λόγω ανεπάρκειας εξαιτίας των προσόντων τους ή της  χαμηλής τους απόδοσης για δύο συνεχόμενες χρονιές, εντούτοις περάσουν επιτυχώς την τρίτη αξιολόγηση.

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΗΠΑ: Βίντεο δείχνει αστυνομικούς να σκοτώνουν άστεγο στο Λος Άντζελες

Αστυνομικοί του Λος Άντζελες σκότωσαν χθες έναν άστεγο και εικόνες από το συμβάν αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο, μετέδωσαν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το βίντεο δείχνει τη βίαιη συμπλοκή μεταξύ ενός άνδρα πολύ ταραγμένου και αστυνομικών που προσπαθούσαν να τον ακινητοποιήσουν στη φτωχή γειτονιά Σκιντ Ρόου, κοντά στο κέντρο της πόλης.

Οι συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκαν τα πυρά δεν είναι ακριβείς επί του παρόντος.
"Πέτα κάτω το όπλο", ακούγεται στο βίντεο πριν από τους πυροβολισμούς και πριν περαστικοί αρχίσουν να καλούν σε βοήθεια.

Η αστυνομία του Λος Άντζελες δεν έκανε κανένα σχόλιο, ωστόσο τοπικό μέσο ενημέρωσης μετέδωσε ότι τουλάχιστον ένας αστυνομικός είχε ανοίξει πυρ.

Λίγο μετά τα πυρά, ο θάνατος του άνδρα διαπιστώθηκε σε νοσοκομείο όπου είχε μεταφερθεί, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας στην εφημερίδα Los Angeles Times.

Πολλοί ξενώνες και υπηρεσίες για τους άστεγους της περιοχής βρίσκονται στο Σκιντ Ρόου και ορισμένοι άστεγοι έχουν στήσει σκηνές στα πεζοδρόμια της γειτονιάς αυτής.

Οι αστυνομικοί είχαν επέμβει για μια διάρρηξη και σύμφωνα με μαρτυρίες, το θύμα πάλευε με κάποιον μέσα στη σκηνή του, γράφει η Los Angeles Times.

Το βίντεο προβάλλεται έπειτα από αρκετά περιστατικά κατά τα οποία μαύροι σκοτώθηκαν από πυρά λευκών αστυνομικών, τα οποία επανέφεραν τη συζήτηση για τον ρατσισμό στην αστυνομία και την αμεροληψία του δικαστικού συστήματος, ενώ προκάλεσαν διαδηλώσεις στα τέλη του 2014.

Τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε ότι η ένταση συνεχίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην περιοχή αυτή αρκετές ώρες μετά το συμβάν.

          


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πόρισμα-ΦΩΤΙΑ: Αστρονομικά ποσά από τον Ερυθρό Σταυρό πήγαιναν στην Μπακογιάννη!

Αμοιβή της τάξης των 320.000 ευρώ τον χρόνο εισέπραττε η κόρη της πρώην υπουργού Εξωτερικών της Ν.Δ., κα Αλεξία Μπακογιάννη, από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, για τις υπηρεσίες της ως «σαμαρείτισσα» δημοσίων σχέσεων.

Κόντρα στο πνεύμα της εθελοντικής προσφοράς που χαρακτηρίζει το έργο του ΕΕΣ, η εταιρεία της κυρίας Μπακογιάννη, ανέπτυξε μονοπωλιακή επαγγελματική σχέση με τον οργανισμό επί προεδρίας του κ. Ανδρέα Μαρτίνη, μέσω απευθείας αναθέσεων και υπογραφής συμβάσεων, χωρίς προηγούμενες αποφάσεις διοικητικών συμβουλίων.

Πράξεις που ερευνώνται από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Αιχμή αυτής της σχέσης υπήρξε η διαφημιστική προβολή του ετήσιου Πανελληνίου Εράνου του Ερυθρού Σταυρού, έργο για το οποίο η επιχειρηματίας έλαβε μόνο κατά τη χρονιά του 2009 το 20% του συνολικού ποσού που συγκεντρώθηκε από το υστέρημα των πολιτών!

Τα παραπάνω περιλαμβάνονται σε πόρισμα-φωτιά του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, για το οποίο είναι ενήμερη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε σχέση με τα πεπραγμένα της διοίκησης Μαρτίνη, αναφορικά με τη διενέργεια του Πανελληνίου Εράνου και τη διαχείριση των εσόδων.

Κεντρικό σημείο στην έκθεση αποτελεσμάτων ελέγχου για τον έρανο του 2009, ύστερα από εντολή του γενικού επιθεωρητή, κ. Μιχάλη Σαμπατακάκη, αποτελεί το καθεστώς συνεργασίας του οργανισμού με την εταιρεία, AIA RELATE Α.Ε. ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της οποίας είναι η κυρία Μπακογιάννη.

Ειδικότερα, το 2009 συγκεντρώθηκαν από προσφορές συμπατριωτών μας συνολικά 1.357.073,89 ευρώ, με το καθαρό ποσό να είναι τελικώς της τάξης του 1.045.038,62 ευρώ.

Αιτία, η μεγαλύτερη δαπάνη των εξόδων, αυτή της διαφημιστικής προβολής του εράνου που ανατέθηκε στη συγκεκριμένη εταιρεία αντί του ποσού των 235.476,69 ευρώ. Το έργο αυτό περιελάμβανε δημιουργία ραδιοφωνικού σποτ και μετάδοσή του σε επιλεγμένους σταθμούς της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειας.

Σύμφωνα με τους επιθεωρητές, «το ύψος της ανωτέρω δαπάνης κρίνεται αρκετά υψηλό και θα πρέπει ο ΕΕΣ να αξιολογήσει αν είναι αποδοτική σε σχέση με την αύξηση του προϊόντος του εράνου. Εφόσον διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, η δαπάνη αυτή θα πρέπει να μειωθεί ή να εξαλειφθεί».

Το πλέον σημαντικό, όμως, είναι ότι διαπιστώθηκε πως «δεν τηρήθηκε οποιαδήποτε διαγωνιστική διαδικασία για την προβολή του εράνου έτους 2009, όπως περιγράφεται στην υπ’ αριθμ. Πρωτ. 11817/21.09.2005 απόφαση του ΚΔΣ/ΕΕΣ για “δαπάνες από 200.000 ευρώ και άνω, θα γίνεται ανοικτός διαγωνισμός με δημοσίευση στο Επιμελητήριο και στο δήμο Αθηναίων».

Παράλληλα, η κυρία Μπακογιάννη εκτός της προβολής του εράνου την πενταετία 2006-2011 «έτρεχε» και τον γενικότερο σχεδιασμό επικοινωνιακής πολιτικής, την ανάπτυξη εταιρικής εικόνας και διαχείρισης φήμης, τη διαχείριση κρίσεων και την εκπόνηση προγραμμάτων ενεργοποίησης της εσωτερικής επικοινωνίας συνολικά του ΕΕΣ.

Η από 4/9/2006 σχετική σύμβαση παροχής υπηρεσιών μεταξύ του οργανισμού και της AIA RELATE A.E., ύψους 84.000 ευρώ ετησίως, υπογράφηκε λίγους μόνο μήνες μετά τη σύσταση της εταιρείας, στην οποία συμμετείχε ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου και ο γιος της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, νυν δήμαρχος Καρπενησίου, κ. Κώστας Μπακογιάννης.

Η σύμβαση αυτή, όπως αναφέρεται στο πόρισμα, «έχει ημερομηνία υπογραφής προγενέστερη της απόφασης του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου του ΕΕΣ και παρατάθηκε για 4 έτη μέχρι 31.08.2011 έναντι ποσού 352.800 ευρώ». Μάλιστα, «στα συμφωνητικά παράτασης που μας χορηγήθηκαν δεν αναφέρεται εγκριτική απόφαση του κεντρικού διοικητικού συμβουλίου του ΕΕΣ». Αυτή η πλευρά των δραστηριοτήτων του ΕΕΣ έχει αποτελέσει, εκτός της δικαστικής διερεύνησης, και αφορμή διεθνούς διασυρμού της χώρας μας.

Ηδη από την αρχή του έτους ο πρωθυπουργός τότε, κ. Αντώνης Σαμαράς, έχει γίνει αποδέκτης επιστολής-καταπέλτη της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού στην οποία γίνεται αναφορά για την άρνηση της διοίκησης Μαρτίνη για παροχή των οικονομικών στοιχείων του ΕΕΣ στη διεθνή ομοσπονδία, βάσει των καταστατικών του υποχρεώσεων. Σε αυτό το κλίμα η Δικαιοσύνη καλείται να ορίσει το προσεχές διάστημα προσωρινή διοίκηση στον «ακέφαλο» οργανισμό, μετά την παραίτηση του διοικητικού συμβουλίου του, ώστε να αλλάξει σελίδα στην ιστορική του διαδρομή.

Eρανος για… μισθοδοσία και το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ο έλεγχος για το αν τα απολογιστικά στοιχεία του εράνου ήταν σύμφωνα με τις διαδικασίες που περιγράφονται στο ισχύον νομικό-θεσμικό πλαίσιο έφερε στο φως και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Σύμφωνα με τ ην ιδρυτική διακήρυξη του ΕΕΣ, το1877, οι βασικοί σκοποί και στόχοι του οργανισμού σε καιρό ειρήνης είναι η αρωγή και η συμπαράσταση στα θύματα θεομηνιών και επιδημιών, καθώς και η αυτόνομη ή σε συνεργασία με το κράτος και κοινωνικούς φορείς ανθρωπιστική δραστηριότητα. Επιπλέον, όπως ορίζεται στη σχετική υπουργική απόφαση χορήγησης άδειας για τη διενέργεια του εράνου, «το καθαρό προϊόν του εράνου θα διατεθεί αποκλειστικά για τους εθνικούς κοινωφελείς και ανθρωπιστικούς σκοπούς του ΕΕΣ».

Παρ’ όλα αυτά, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν ότι «η διάθεση του προϊόντος του εράνου δεν αφορά αποκλειστικά εθνικούς κοινωφελείς και ανθρωπιστικούς σκοπούς όπως ορίζονται στη χορήγηση άδειας, αλλά σε δράσεις ευρύτερου αντικειμένου, όπως μισθοδοσία προσωπικού, χορηγίες σε ιδρύματα, συντήρηση κτιριακών εγκαταστάσεων ιεράς μονής, Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κ.ά.».

Μεταξύ αυτών και η αθλοθέτηση βραβείων φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ποσού 131.495,20 ευρώ.

Ο Ερυθρός Σταυρός δηλαδή με τα χρήματα που έδωσαν οι Ελληνες πολίτες για αναξιοπαθούντες πρόσφερε 26.000 ευρώ στην ελληνική ταινία άνω των 45΄ που απέσπασε το βραβείο κοινού και αντίστοιχα 18.000 ευρώ στην ταινία με διάρκεια μικρότερη των 45 λεπτών.


http: anatropionline.gr



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Λογιστικός έλεγχος του χρέους: Ένα θεμελιώδες δημοκρατικό δικαίωμα!

Ενώ όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι επίκειται η συγκρότηση επιτροπής λογιστικού ελέγχου του ελληνικού δημόσιου χρέους με πρωτοβουλία της προέδρου του Κοινοβουλίου Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι αλλεπάλληλες δηλώσεις της και οι άλλες σχετικές ειδήσεις κάνουν ήδη το γύρο της Ευρώπης προκαλώντας ενδιαφέρον και ενθουσιασμό στις τάξεις των κοινωνικών κινημάτων και ειδικά εκείνων για τον έλεγχο του χρέους σε χώρες όπως η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ιρλανδία και κυρίως, η Ισπανία! Την ίδια ώρα στη χώρα μας, φαίνεται να αυξάνονται η περιέργεια αλλά και οι απορίες για αυτόν τον λογιστικό έλεγχο που παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστος και μυστηριώδης. Τίποτα λοιπόν πιο χρήσιμο για να φωτιστούν κάποιες πτυχές του, και συγκεκριμένα οι νομικές, από την παράθεση ενός σχετικού αποσπάσματος από το βιβλίο «Ανοίγουμε τα Βιβλία του Χρέους – Τι είναι και πώς γίνεται ο λογιστικός έλεγχος του δημόσιου χρέους», που κυκλοφόρησε το 2011 από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.*

A. Οι νομικές πτυχές του λογιστικού ελέγχου

Στο κεφάλαιο αυτό, παρουσιάζουμε τις διάφορες νομικές πτυχές του λογιστικού ελέγχου του χρέους: στο πρώτο μέρος, τα επιχειρήματα για το δικαίωμα στην πραγματοποίηση ενός τέτοιου ελέγχου Στο δεύτερο μέρος, τα κύρια νομικά σημεία αναφοράς κατά την εξέταση μιας δανειακής σύμβασης, προκειμένου να εντοπιστούν ενδεχόμενες παρατυπίες ή άλλα ελαττώματα.

Ι. Το δικαίωμα στο λογιστικό έλεγχο

(…) Την πρωτοβουλία του λογιστικού ελέγχου μπορούν να πάρουν διάφοροι παράγοντες της δημόσιας ζωής. Δεν χωρεί όμως αμφιβολία ότι σε τελική ανάλυση η κυβέρνηση είναι που μπορεί να αποφασίσει, στη βάση των συμπερασμάτων ενός λογιστικού ελέγχου, να μην πληρώσει το τάδε ή το δείνα χρέος και να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Η πίεση και/ή ο συντονισμός με τις δημόσιες αρχές αποδεικνύεται λοιπόν απαραίτητος.

• Το δικαίωμα στον λογιστικό έλεγχο ως δικαίωμα των δημόσιων αρχών: το δικαίωμα να δρουν και να αποφασίζουν νόμιμα
Στον τομέα του διεθνούς δικαίου, σημαντικές συμβολές θεωρητικού χαρακτήρα (βλ. μεταξύ άλλων τα άρθρα των καθηγητών A. Sachκαι J. Hanlon) αποτέλεσαν σπουδαία στηρίγματα για την ανάπτυξη μιας νομολογίας, την ώρα που δεν είχαν ακόμη αναπτυχθεί ειδικοί διεθνείς κανόνες. Ο δημόσιος λογιστικός έλεγχος είναι το κατεξοχήν εργαλείο με το οποίο υλοποιείται πλήρως η αρμοδιότητα των δημόσιων αρχών στον τομέα του εθνικού δικαίου. Επιτρέπει όντως στις κυβερνήσεις να αποφανθούν για τον έννομο ή άνομο χαρακτήρα του δημόσιου εξωτερικού χρέους. Στην περίπτωση της Βραζιλίας, ο δημόσιος λογιστικός έλεγχος του χρέους είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος και συνιστά απολύτως κρατική αρμοδιότητα: σε τελική ανάλυση, είναι αρμοδιότητα της δημόσιας εξουσίας του ενδιαφερόμενου κράτους να αποφασίσει, στη βάση της άσκησης των εσωτερικών αρμοδιοτήτων και αφού αναλύσει τη νομιμότητα του χρέους, να το εξοφλήσει ή όχι.

Με τον ίδιο τρόπο, όταν μια κυβέρνηση αρνείται να πραγματοποιήσει λογιστικό έλεγχο, εναπόκειται στους πολίτες το δικαίωμα να το απαιτήσουν μέσω της άσκησης του δικαιώματος στη συλλογή υπογραφών, ή επικαλούμενοι τις κυβερνητικές υποχρεώσεις, τα πολιτικά και αστικά δικαιώματα καθώς και τις συνταγματικά καθορισμένες εγγυήσεις σε κάθε χώρα.

• Το δικαίωμα στο λογιστικό έλεγχο ως δικαίωμα των πολιτών: το δικαίωμα να γνωρίζεις και να απαιτείς επανορθώσεις
Ο λογιστικός έλεγχος πολιτών θέτει την προβληματική του δικαίου και της νομιμότητας του χρέους στην καρδιά του ζητήματος του χρέους. Περιλαμβάνει την ιδέα των επανορθώσεων και επιτρέπει μιαν ανάλυση του παρελθόντος που οριοθετεί τις ευθύνες, είτε εκείνες που αναλήφθηκαν στο εσωτερικό είτε εκείνες των πιστωτών, και ορίζει το απεχθές τμήμα ή αυτό που σημαδεύεται από τον άνομο χαρακτήρα του χρέους. Ο λογιστικός έλεγχος αποτελεί έτσι μια κοινωνική και οικονομική προστασία των πολιτών επιπλέον του νομικού επιχειρήματος για μια ακύρωση του χρέους.

Α. Να ορίσουμε τη νομιμότητα ή την παρανομία του εξωτερικού χρέους: ένα κυρίαρχο δικαίωμα και ένα καθήκον των δημόσιων αρχών

Καμιά κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να πληρώνει ένα εξωτερικό χρέος που θα είχε οριστεί νομικά ως παράνομη ή άνομη πράξη, με το πρόσχημα ότι υπάρχει τάχα διεθνής υποχρέωση. Σύμφωνα με τους κανόνες του δημόσιου δικαίου, ο καθορισμός του έννομου ή άνομου χαρακτήρα του εξωτερικού χρέους είναιαρμοδιότητα των δημόσιων αρχών. Πράγματι, κάθε κυβέρνηση, ως όργανο του κράτους, έχει το δικαίωμα και την υποχρέωση να ασκεί τις εσωτερικές αρμοδιότητές της στο πεδίο της αξιολόγησης των δημόσιων χρεών ειδικά, μέσω της προσφυγής στον δημόσιο λογιστικό έλεγχο και μέσω μιας αντίστοιχης φορολογικής έρευνας που θα επέτρεπαν να εξακριβωθούν οι ευθύνες και να διωχθούν οι υπεύθυνοι. Επιπλέον, τα κινήματα πολιτών, με την ιδιότητα του άμεσου θύματος του χρέους, έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν την εγκυρότητα των υποτιθέμενων χρεών και να ζητήσουν, στηριζόμενα στα διεθνώς αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα, επαρκείς επανορθώσεις αν αποδειχτούν οι ζημιές και βλάβες που προκλήθηκαν από τις πράξεις της κυβέρνησης.

Β. Να απαιτήσουμε και να πραγματοποιήσουμε λογιστικό έλεγχο: ένα θεμελιώδες δικαίωμα

1. Το δικαίωμα να μετέχουμε στις δημόσιες υποθέσεις του κράτους

Η οικουμενική διακήρυξη των δικαιωμάτων του ανθρώπου το 1948 ορίζει ότι «Κάθε πρόσωπο έχει το δικαίωμα να μετέχει στη διεύθυνση των δημόσιων υποθέσεων της χώρας του, είτε άμεσα είτε μέσω αντιπροσώπων…» (άρθρο 21).

Μια παρόμοια διάταξη απαντάται επίσης διατυπωμένη στη Διεθνή Συνθήκη για τα πολιτικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των πολιτών του 1966, που ενισχύει αυτό το δικαίωμα εγκαθιδρύοντας την προστασία των πολιτικών δικαιωμάτων, ειδικότερα του δικαιώματος στην άμεση συμμετοχή στις δημόσιες υποθέσεις (άρθρο 25α).

Έχουμε ήδη αναφέρει ότι το εξωτερικό χρέος, ως κυβερνητική πράξη, δεσμεύει κρατικούς πόρους με την ευρεία έννοια: οικονομικούς πόρους, ανθρώπινους πόρους, φυσικούς πόρους, εθνικούς προϋπολογισμούς, κ.λπ. Με την πράξη του δανεισμού, είναι το ίδιο το κράτος που δεσμεύεται και μαζί του, όλος ο πληθυσμός. Έτσι, όταν μια κυβέρνηση ενεργεί ως όργανο του κράτους, έχουμε μια ουσιαστικά δημόσια ενέργεια: οι συνέπειές της θα γίνουν άμεσα αισθητές από τους πολίτες. Από αυτό απορρέει το δικαίωμα των πολιτών να μετέχουν «στις δημόσιες υποθέσεις»: όλοι οι πολίτες έχουν το δικαίωμα, κάθε φορά που το όργανο του κράτους ενεργεί ως δημόσια δύναμη, να απαιτήσουν από τη κυβέρνηση να τους δώσει λογαριασμό. Ο έλεγχος των πολιτών εμφανίζεται έτσι ως βασικό στοιχείο που απορρέει από το δικαίωμα να μετέχεις στις δημόσιες υποθέσεις.

Δίνοντας στους πληθυσμούς δικαίωμα ελέγχου πάνω στη χρησιμοποίηση των κεφαλαίων, ο λογιστικός έλεγχος πολιτών επιτρέπει επίσης τη δημιουργία μιας δομής ικανής να διαχειριστεί την επιστροφή κακώς αποκτηθέντων αγαθών και τη χρησιμοποίησή τους προς όφελος των πληθυσμών.

Είναι τότε δυνατό για μια συνταγματική κυβέρνηση που νοιάζεται να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής των πολιτών και να τερματίσει τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων, που προκαλεί ο φαύλος κύκλος του χρέους, να αποφασίσει να προχωρήσει σε λογιστικό έλεγχο και σε μια έρευνα της εισαγγελικής αρχής ώστε να επιτρέψει δικαστικές ενέργειες που αποδίδουν ευθύνες και δικαιολογούν την αναστολή των πληρωμών και τη καταγγελία του χρέους.

2. Το δικαίωμα στην πληροφόρηση: ένα ανθρώπινο δικαίωμα

Αναφορικά με το δικαίωμα στην πληροφόρηση η παραπάνω συνθήκη του 1966 ορίζει τα εξής:

«Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα στην ελευθερία έκφρασης. Αυτό το δικαίωμα περιλαμβάνει την ελευθερία να αναζητήσει, να αποδεχτεί, να διαδώσει κάθε λογής πληροφορίες και ιδέες, χωρίς να λαβαίνει υπόψη τα σύνορα, με προφορικό, γραπτό και έντυπο τρόπο» (άρθρο 19).

Από τη μεριά της, η επιτροπή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπογράμμισε πρόσφατα ότι η άσκηση της δημοκρατίας περιλαμβάνει:

α) τη διαφάνεια της διαχείρισης των δημόσιων υποθέσεων και της διοίκησης σε όλους τους τομείς της κοινωνίας και την υποχρέωση να λογοδοτεί
β) πραγματική συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών.

Η πρόσβαση στην πληροφόρηση είναι ένα δικαίωμα που μπορεί να θεωρηθεί θεμελιώδες όσον αφορά τις κυβερνητικές πράξεις και ειδικά όταν η κυβέρνηση συνάπτει δημόσια δάνεια που δεσμεύουν τους κρατικούς πόρους. Πρέπει να σημειωθεί ότι, στο διεθνές νομικό επίπεδο, αυτό το δικαίωμα έχει αναγνωριστεί από σχεδόν το σύνολο των κρατών που έχουν κυρώσει τη Διεθνή Σύμβαση για τα πολιτικά δικαιώματα και τα δικαιώματα του πολίτη του 1966 – με την αξιομνημόνευτη εξαίρεση των Ηνωμένων Πολιτειών που, πάνω από 30 χρόνια αφού την υπέγραψαν, αρνούνται πάντα πεισματικά να την κυρώσουν.

Ο στόχος αυτού του δικαιώματος είναι να έχουν οι πολίτες πρόσβαση στην τεκμηρίωση και στις πληροφορίες που βρίσκονται στα χέρια της δημόσιας εξουσίας. Αυτό το δικαίωμα συνεπάγεται, ως φυσική συνέπεια, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι και τα κρατικά όργανα έχουν την υποχρέωση να διευκολύνουν την εφαρμογή αυτής της ελεύθερης άσκησης. Όσον αφορά το πεδίο εφαρμογής της διάταξης της Συνθήκης του 1966, είναι πολύ ευρύ.

Η έκταση του παραπάνω άρθρου μπορεί να θεωρηθεί ότι περιλαμβάνει το δικαίωμα κάθε πολίτη να αναζητήσει, να ζητήσει και να αποκτήσει τις πληροφορίες που αφορούν τους νόμους, τα διατάγματα, τις διοικητικές πράξεις, τις αποφάσεις και κανονισμούς, τους προϋπολογισμούς και ισολογισμούς, τα μνημόνια, έγγραφες αναφορές, δηλώσεις του πόθεν έσχες δημοσίων υπαλλήλων και κρατικών στελεχών και, γενικά, κάθε είδος ντοκουμέντου: έγγραφα, φωτογραφίες, εγγραφές που βρίσκονται στην κατοχή του εγκαλούμενου δημόσιου οργάνου και υπό τον έλεγχό του. Η άσκηση του δικαιώματος στην πληροφόρηση περιλαμβάνει την επιθεώρηση και την αναπαραγωγή ντοκουμέντων, την ανάλυση φακέλων και ντοκουμέντων, την επιλογή επίσημων ντοκουμέντων και το δικαίωμα να προσφεύγεις σε αντίγραφα.

Ό,τι αφορά το εξωτερικό χρέος εμπίπτει επίσης στο πεδίο εφαρμογής αυτής της διάταξης: δεν μπορούμε να επικαλεστούμε τη μυστικότητα των διαπραγματεύσεων με τους μελλοντικούς πιστωτές ή της αναδιαπραγμάτευσης του εξωτερικού δημόσιου χρέους, για να εμποδίσουμε την πρόσβαση των πολιτών στις πληροφορίες που τους είναι απαραίτητες για να γνωρίσουν τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η διαχείριση των δημόσιων πόρων.

Η άσκηση αυτού του δικαιώματος συνδέεται άρρηκτα με τη δημοκρατία, που δεν μπορεί να συνοψιστεί μόνο στις εσωτερικές πλευρές της λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού (περιοδικές εκλογές κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια…). Όπως τόνισε σωστά η επιτροπή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η δημοκρατία και η άσκηση των σχετικών δικαιωμάτων περιλαμβάνουν επίσης τη διαφάνεια και την υποχρέωση να λογοδοτούν.

Η δημοκρατία και ο δημοκρατικός έλεγχος των πράξεων της κυβέρνησης συνεπάγονται χωρίς καμιά αμφιβολία για τους πολίτες το δικαίωμα:

α) να γνωρίζουν αυτά που αποφασίζει η κυβέρνηση στο επίπεδο των διεθνών σχέσεων γενικά και στο οικονομικό και χρηματιστικό επίπεδο ειδικότερα

β) να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία κάθε φορά που τα αγαθά του κράτους, οι δημόσιοι πόροι, οι φυσικοί πόροι, η ευημερία του πληθυσμού (προϋπολογισμοί υγείας, παιδείας…) μπορούν να «υποθηκευτούν» λόγω των δημόσιων χρεών που έχουν συναφθεί στο όνομα και κατ’ αντιπροσώπευση των πληθυσμών.

Κατά συνέπεια, η ερμηνεία του περιεχομένου του δικαιώματος στην πληροφόρηση περιλαμβάνει σίγουρα την απαίτηση του εξωτερικού χρέους. Εξού και η σημασία του δικαιώματος στην πληροφόρηση ως θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος. Πράγματι, χωρίς τις εγγυήσεις για την πρόσβαση στα ντοκουμέντα όπως είναι οι δανειακές συμβάσεις, οι συμφωνίες με τους διεθνείς χρηματοδοτικούς θεσμούς, οι όροι χρηματοδότησης, κ.λπ., ο λογιστικός έλεγχος δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Συνοψίζοντας, είναι αλήθεια ότι ο λογιστικός έλεγχος αποτελεί το καταλληλότερο εργαλείο για να εξασφαλιστεί η διαφάνεια και η ομαλότητα των κυβερνητικών ενεργειών.

Για να εξασφαλιστούν αυτά τα δικαιώματα, όπως άλλωστε και ο λογιστικός έλεγχος, απαιτείται η δράση ενός ισχυρού κοινωνικού κινήματος πολιτών. Αυτή είναι μια ουσιαστική προϋπόθεση.

Γ. Έκταση του λογιστικού ελέγχου

Το πεδίο εφαρμογής του λογιστικού ελέγχου περιλαμβάνει την ανάλυση όλων των χρεών που συνάφθηκαν από τις δημόσιες αρχές με δημόσιους ή ιδιωτικούς θεσμούς ανεξάρτητα από τη φύση του καθεστώτος. Αλλά και όλα τα ιδιωτικά χρέη που συνάφθηκαν από ιδιωτικές επιχειρήσεις και στη συνέχεια μεταβιβάστηκαν στο κράτος, από την οποία μεταβίβαση ωφελήθηκαν σημαντικά τα υποκαταστήματα των πολυεθνικών. Από αυτή την άποψη, στόχος του λογιστικού ελέγχου είναι να ρίξει φως σε γεγονότα και κυβερνητικές νομικές ενέργειες, είτε πρόκειται για ενέργειες ενός δικτατορικού καθεστώτος είτε ενός συνταγματικού.

Στην πραγματικότητα, το ζητούμενο είναι να απαντηθούν τρία βασικά ερωτήματα: «πόσα χρωστάμε», «σε ποιον χρωστάμε» και «γιατί χρωστάμε». Και μερικές φορές ακόμα και: «χρωστάμε στ’ αλήθεια;». Σε αυτό το πλαίσιο, η συμμετοχή των συνδικάτων, των αγροτών, των γυναικείων κινημάτων, των νέων, των ιθαγενικών κινημάτων και άλλων είναι απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου ο λογιστικός έλεγχος να πραγματοποιηθεί με διάφανο και αντικειμενικό τρόπο, αποτρέποντας να γίνουν οι πιστωτές ταυτόχρονα δικαστές και διάδικοι. Με αυτή την έννοια, ο λογιστικός έλεγχος θα χρησιμεύσει ως προνομιούχο πλαίσιο για να καθοριστεί ο βαθμός ευθύνης των δημόσιων αρχών στη διαδικασία του εξωτερικού χρέους καθώς και η ευθύνη των πιστωτών, τόσο των ιδιωτών (τράπεζες) όσο και των δημοσίων (ΔΝΤ/Παγκόσμια Τράπεζα). Αλλά, κυρίως, προκειμένου οι υπεύθυνοι, πέρα από τον καθορισμό του παράνομου ή απεχθούς χαρακτήρα του χρέους, να απολογηθούν για τις πράξεις τους. Συνεπώς ο λογιστικός έλεγχος δεν συνοψίζεται σε μια πράξη τεχνικής φύσης: είναι πριν απ’ όλα ένα εργαλείο δημοκρατικού ελέγχου βαθύτατα πολιτικό. Είναι επίσης ένα εργαλείο στραμμένο προς το μέλλον μέσα από τη δημιουργία οργάνων για τον έλεγχο της διαδικασίας του χρέους από τους πολίτες.

Στο επίπεδο των διεθνών οικονομικών και χρηματιστικών σχέσεων που παραπέμπουν στα ανθρώπινα δικαιώματα, ο λογιστικός έλεγχος μπορεί να παίξει ρόλο-κλειδί. Πράγματι, αυτά τα δικαιώματα επηρεάζονται άμεσα από τις πολιτικές που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ως επακόλουθο των «συστάσεων» του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, πράγμα που προκαλεί την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως τόνισε χαρακτηριστικά η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κοίτα ποιος μιλάει για την ΕΡΤ…

Μοιάζει με ανέκδοτο, με ιλαροτραγωδία, να μιλάει σήμερα η Νέα Δημοκρατία για «βόλεμα των πολιτικών φίλων του Τσίπρα» στην υπό επανίδρυση ΕΡΤ και για «πελατειακές σχέσεις». Και δεν θα είχε αξία ν' ασχοληθεί κανείς μαζί της εάν δεν επρόκειτο για μια από τις πιο τραγικές αποφάσεις της διακυβέρνησης των κυρίων Σαμαρά-Βενιζέλου. Μια απόφαση με την οποία πετάχτηκαν στο δρόμο 2650 μόνιμοι εργαζόμενοι, συν περίπου 600 ακόμη συμβασιούχοι, ώστε να δημιουργηθεί το σημερινό μόρφωμα (ΔΤ-ΝΕΡΙΤ), στο ύφος και την αισθητική των Σαμαρά, Μουρούτη και της παρέας τους.

Η τελευταία συνέντευξη Σαμαρά μπροστά στα κέρινα ομοιώματα δύο δημοσιογράφων της ΝΕΡΙΤ (γιατί δημοσιογραφική παρουσία δεν τη λες), αποτελεί το πιο κραυγαλέο παράδειγμα κομματικής χειραγώγησης μέσου ενημέρωσης. Και δεν έχει αξία να μπούμε σε συζητήσεις του τύπου, είχε τις ερωτήσεις από πριν ο πρωθυπουργός και τις απαντήσεις γραμμένες στο autocue; Το χειρότερο για τη δημοσιογραφία, είναι να θεωρείς δεδομένους τους δημοσιογράφους και το μέσον ενημέρωσης, ώστε να μην σε προβληματίζει καν αν θα σε… δυσκολέψουν με τις ερωτήσεις τους.

Τις ημέρες που η κυβέρνηση έκλεισε την ΕΡΤ ο κ. Σαμαράς σ' ένα προκλητικό άρθρο του στον τύπο είχε επιχειρήσει να δικαιολογήσει την απόφασή του παρουσιάζοντας ούτε λίγο, ούτε πολύ, τους εργαζόμενους ως… βολεμένα κομματόσκυλα χωμένα στην αδιαφάνεια και τη διαφθορά.

Του απάντησα τότε ως πρώην Διευθυντής Ειδήσεων της ΕΡΤ, ο οποίος ξηλώθηκε παράνομα και παράτυπα από την ηγεσία των Νίκου Σίμου και Αιμίλιου Λιάτσου που είχαν διορίσει οι Μουρούτης-Κεδίκογλου, αποδομώντας μία προς μία τους ισχυρισμούς του (εδώ ολόκληρη η επιστολή), με αποτέλεσμα μια βδομάδα μετά ο συντηρητικός μεν, αλλά έγκριτος πανεπιστημιακός κ. Χρήστος Γιανναράς να γράψει στην «Καθημερινή» της Κυριακής σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Η ΕΡΤ ξεγύμνωσε την πολιτική υποκρισία»:

«Στο Διαδίκτυο αναρτήθηκε ανοιχτή επιστολή προς τον κ. Σαμαρά γραμμένη από τον Γεώργιο Kογιάννη, πρώην Διευθυντή Eιδήσεων της EPT, που προσδιορίζει με ακρίβεια περιπτώσεις άμεσης (ή έμμεσης αλλά προφανούς) εμπλοκής του κ. Σαμαρά σε κραυγαλέα σκάνδαλα αυθαιρεσίας και διασπάθισης κοινωνικού χρήματος στην EPT. Oι αναγνώστες της ανοιχτής επιστολής δεν έχουμε τη δυνατότητα ελέγχου των όσων καταλογίζονται στον κ. Σαμαρά. Aν όμως δεν απαντηθεί η επιστολή, τότε οι καταλογισμοί επαληθεύονται. Διότι είναι συγκεκριμένοι, αναφέρονται σε ονόματα και ενεργήματα, σε ημερομηνίες και ποσά αμοιβών, σε λογικά προφανείς σκοπιμότητες. Aν δεν υπάρξει απάντηση, ο καταγγελλόμενος κ. Σαμαράς έχει (τουλάχιστον ηθικά, δηλαδή κοινωνικά) τελειώσει.

Φυσικά απάντηση δεν υπήρξε ποτέ και τι θα μπορούσε να λέει άλλωστε!

Αντ' αυτού, έρχεται σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας κ. Καραγκούνης και καταγγέλλει την απόφαση επανίδρυσης της ΕΡΤ ως βόλεμα της κομματικής πελατείας του κ. Τσίπρα.

Προφανώς ο κ. Καραγκούνης μαθήτευσε δίπλα στον κ. Μουρούτη που ως διευθυντής του γραφείου τύπου της ΝΔ κατήγγειλε τον υπογράφοντα μέσω αναρτήσεων στο twitter ως «πρασινορόζ παπαγαλάκι που τελειώνουν οι μέρες του» και άλλα τέτοια χαριτωμένα, γιατί δεν ενέδιδε στις καθημερινές πιέσεις και προσταγές του για το περιεχόμενο των δελτίων ειδήσεων.

Τώρα που ο ελληνικός λαός τον έστειλε στο σπίτι του, θα έχει άπλετο χρόνο ν΄ ανοίγει λογαριασμούς με ψευδώνυμα στο facebook και το twitter, ζητώντας να μην ξανανοίξει η ΕΡΤ γιατί οι πολίτες είναι… εκστασιασμένοι με τη ΔΤ-ΝΕΡΙΤ.


πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ξεκινά η δίκη για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου

Αρχίζει σήμερα η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου χωρίς πολιτικά πρόσωπα στο εδώλιο. Ενώπιον της Δικαιοσύνης βρίσκονται 14 άτομα, με πρωταγωνιστές τους μοναχούς Εφραίμ και Αρσένιο.

Πλην των δύο ιερωμένων, κατηγορούμενοι για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου είναι άλλα 12 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων η συμβολαιογράφος Κατερίνα Πελέκη, οι δικηγόροι Διονύσης και Δημήτρης Πελέκης, πατέρας και αδελφός της κατηγορουμένης, ο πρώην πρόεδρος και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου Πέτρος Παπαγεωργίου και Κωνσταντίνος Γκράτσιος, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Γεωργίας Κωνσταντίνος Σκιαδάς, η πρώην Διευθύντρια του υπουργείου Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη και στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Για την υπόθεση υπήρξε εξεταστική επιτροπή που κατέληξε μόνο σε πολιτικές ευθύνες. Η προανακριτική επιτροπή παρέπεμψε τους υπουργούς Μπασιάκο, Κοντό και Δούκα στο δικαστικό συμβούλιο για το αδίκημα της απιστίας. Ωστόσο οι δικαστές έκριναν ότι για τους τρεις υπουργούς τα όποια αδικήματα έχουν παραγραφεί. Έτσι ευθύνες αποδόθηκαν μόνο σε μη πολιτικά πρόσωπα.

Οι κατηγορούμενοι αναμένεται να λογοδοτήσουν είτε ως φυσικοί, είτε ως ηθικοί αυτουργοί σε πράξεις απιστίας και ψευδών βεβαιώσεων. Η υπόθεση αφορά την παράδοση από την Μονή στο Δημόσιο, της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων της με αντάλλαγμα ακίνητα του Δημοσίου. Η ανταλλαγή προκάλεσε ζημιά στο Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι αρχικά για την υπόθεση οι κατηγορούμενοι ήταν 32, ωστόσο με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών απαλλάχθηκαν 18, καθώς οι Εφέτες έκριναν ότι δεν προέκυπταν στοιχεία ικανά για την παραπομπή τους σε δίκη. Το βούλευμα είχε αναιρεθεί από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Μποροδήμο, ωστόσο, η αναίρεση δεν είχε γίνει δεκτή από το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου.



πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!