EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΣτΕ: Προς «κατάργηση» το 60% μόνιμοι - 40% αναπληρωτές στις προσλήψεις καθηγητών

Αντισυνταγματική η κατανομή των προσλήψεων των εκπαιδευτικών (60%-40%) που έγινε με το νόμο 3848/2010, αποφάνθηκε οριστικά η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 527/2105 απόφασή της έκρινε ότι η επίμαχη κατανομή των εκπαιδευτικών που έγινε το 2010 προσκρούει στα άρθρα 4 και 105 του Συντάγματος, δηλαδή στις συνταγματικές αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας.

Με το νομοθετικό αυτό πλαίσιο καθορίστηκε, μεταξύ των άλλων, ότι οι διορισμοί των μονίμων εκπαιδευτικών στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα γίνουν κατά 60% από τους πίνακες διοριστέων εκπαιδευτικών του ΑΣΕΠ και σε ποσοστό 40% από τους πίνακες προσωρινών αναπληρωτών εκπαιδευτικών με πραγματική υπηρεσία.

Στα Διοικητικά Δικαστήρια είχαν προσφύγει 85 εκπαιδευτικοί διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι προσεληφθήκαν κατά τον διαγωνισμό του 2008, ενώ μία άλλη ομάδα, 54 εκπαιδευτικών είχαν κάνει παρέμβαση υπέρ των θέσεων και απόψεων των 85 συναδέλφων τους που είχαν προσφύγει ήδη στην Διοικητική Δικαιοσύνη.



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κορυφαίος Οικονομολόγος Προειδοποιεί: Έρχεται Πλήρης Οικονομική Κατάρρευση και Μαζική Πτώχευση…

Με την είδηση για λεγόμενη επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει τον γύρο του κόσμου, ένας από τους κορυφαίους οικονομολόγους στον κόσμο προειδοποιεί μέσω του KingWorldNews, πως ο κόσμος οδεύει προς πλήρη οικονομική κατάρρευση.

Η εκτύπωση χρημάτων καταστρέφει τον κόσμο

Michael Pento: «Το μηδενικό ενδιαφέρον για πολιτική επιτοκίων και ποσοτική χαλάρωση σε όλο τον κόσμο δεν έσωσε τον κόσμο από τη Μεγάλη Ύφεση. Η πρωταρχική λειτουργία της λήψης επιτοκίων στο μηδέν τοις εκατό και η εκτύπωση τρισεκατομμυρίων δολαρίων – τι γίνεται με αυτά τα δύο: Πρώτον Επαναδιογκώνονται παλιές φούσκες – καθιστώντας έτσι τους πλούσιους ακόμη πλουσιότερους και καταστρέφοντας τη μεσαία τάξη και τις κατώτερες τάξεις. Και δεύτερο να ενθαρρυνθεί μια μαζική αύξηση στην ποσότητα του συνολικού χρέους.


Το Παγκόσμιο Χρέος Τώρα έχει φτάσει στο εντυπωσιακό 290 τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ

«Το Παγκόσμιο χρέος αυξήθηκε κατά 60 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ονομαστικούς όρους από το 2008. Επιτρέψτε μου να πω και πάλι αυτό τον αριθμό – 60000000000000 δολάρια. Έτσι, όταν δημιουργούν δωρεάν χρήματα και να κάνουν αυτό το φανταστικό ποσό των χρημάτων να διατίθεται για απεριόριστο δανεισμό, ξέρετε τι κάνουν; Παίρνουν ακόμα περισσότερο χρέος. Το Παγκόσμιο χρέος βρίσκεται τώρα κοντά στο (εντυπωσιακό) 290 τοις εκατό του παγκόσμιου ΑΕΠ».

Η ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΑΠΕΤΥΧΕ

Η εκτύπωση χρήματος απέτυχε…

«Εδώ είναι ένα βασικό σημείο που θέλω να θίξω: Όλη αυτή η εκτύπωση χρήματος δεν διέσωσε την οικονομική δραστηριότητα. Το ΑΕΠ της Ιαπωνίας είναι σήμερα μικρότερο από το 2012, μετά το ναυάγιο της αξίας του νομίσματος κατά 40 τοις εκατό. Όσον αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες, είχαμε μία αύξηση του ΑΕΠ 5 τοις εκατό κατά το 3ο τρίμηνο. Αυτό μειώθηκε στο μισό το 4ο τρίμηνο. Και αν πάρετε το άθροισμα της αύξησης του ΑΕΠ το 2014 από 2,4 τοις εκατό, είναι χαμηλότερο από ό, τι ήταν το 2010″.

Πτώχευση Περιουσίας σε Παγκόσμια Βάση

«Πτώχευση Περιουσίας σε Παγκόσμια Βάση»

«Εάν στρέψετε την προσοχή στην Κίνα, στην Ευρώπη, σε ολόκληρο τον κόσμο, θα δείτε πως δεν είμαστε σε θέση να προκαλέσουμε αύξηση των επιτοκίων από μηδέν τοις εκατό και ποσοτική χαλάρωση. Αυτό που έχουμε κάνει είναι η ανύψωση και η επαναδιόγκωση στις φούσκες. Και έχουμε μεταβιβάσει στον κόσμο ένα τέτοιο τεράστιο ποσό του χρέους που όταν κάποτε τα επιτόκια ομαλοποιηθούν, θα έχουμε μαζική πτώχευση σε παγκόσμια βάση».



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πώς θα εντοπίσετε τον οποιοδήποτε στο διαδίκτυο

Η τεχνική αναζήτησης ανθρώπων στην ψηφιακή εποχή

Ακόμη και αν οι περισσότεροι δεν θα το παραδέχονταν ποτέ, δεν είναι λίγοι αυτοί που κάποια στιγμή στη ζωή τους επιχείρησαν να αναζητήσουν πληροφορίες για έναν άλλο άνθρωπο στο διαδίκτυο.

Άλλωστε στην εποχή των κοινωνικών δικτύων, οι περισσότεροι διαθέτουν έστω ένα λογαριασμό σε κάποιο μέσο, έχοντας ανεβάσει σε αυτόν ορισμένα προσωπικά τους δεδομένα.


Η αναζήτηση ανθρώπων στο διαδίκτυο, ωστόσο, δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, ειδικά αν κάποιος θέλει να κρύψει τα ηλεκτρονικά του ίχνη. Όμως, υπάρχουν ορισμένες κινήσεις που αν κάνουμε είναι σίγουρο ότι πιθανότατα θα καταλήξουμε σε κάποιο αποτέλεσμα.

 
Το έγκυρο τεχνολογικό site Cnet έχει δημοσιεύσει ένα άρθρο με τις κινήσεις που πρέπει να κάνουμε για να εντοπίσουμε κάποιον και μπορείτε να διαβάσετε παρακάτω. Ας σημειωθεί ότι στην περίπτωση των Ελλήνων, ίσως η διαδικασία είναι λίγο πιο δύσκολη καθώς δεν μπορούμε να περιοριστούμε στο ελληνικό αλφάβητο, αλλά θα πρέπει να δοκιμάσουμε και τη γραφή με λατινικούς χαρακτήρες.

Στις ενστάσεις ότι όλα αυτά συνιστούν «κατασκοπία» και βίαιη καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων, ας επισημάνουμε ότι η γνώση είναι δύναμη. Εάν δεν γνωρίζουμε πώς μπορεί να μας εντοπίσει κάποιος, τότε πώς θα είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια των προσωπικών μας δεδομένων, που έχουμε ανεβάσει στο δίκτυο θεωρώντας -πιθανότατα εσφαλμένα- ότι είναι ασφαλή από τρίτους;

 
Πάμε λοιπόν να δούμε ποια είναι τα βήματα που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να εντοπίσει τον οποιοδήποτε στο διαδίκτυο...

 
Ξεκινώντας με το Google


 Ανεξάρτητα από πόσα γνωρίζουμε για κάποιον, η αναζήτηση θα ξεκινήσει με την πανίσχυρη μηχανή αναζήτησης της Google. Κανονικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις επιπλέον δυνατότητες που δίνει η «Σύνθετη αναζήτηση» (εφαρμόζοντας φίλτρα που θα απορρίψουν άσχετα πράγματα, αναζητώντας έγγραφα pdf ή άλλα, κτλ). Ωστόσο, αν δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα, μπορούμε να παραλείψουμε τις προηγμένες παραμετροποιήσεις και απλά να εισάγουμε στη μηχανή αναζήτησης όσα ξέρουμε για το πρόσωπο που ψάχνουμε. Για παράδειγμα το όνομά του, την επαγγελματική του ιδιότητα και την πόλη που ξέρουμε ότι ζει ή εργάζεται. Έτσι, ακόμη και αν γνωρίζουμε μόνο το επίθετο, συνδυάζοντάς το με την εργασία, την τοποθεσία ή τους χώρους σπουδών θα εμφανίσει αποτελέσματα από τα κοινωνικά δίκτυα ή άλλα «χρήσιμα» αποτελέσματα.

Συνεχίζουμε με την αναζήτηση στο Facebook
 
 Εάν από την αναζήτηση στο Google δεν προκύψουν ευρήματα σε κοινωνικά δίκτυα, μπορούμε να συνεχίσουμε την έρευνα σε αυτά τα ίδια. Το Facebook είναι το δημοφιλέστερο και διαθέτει μια αρκετά αξιοπρεπή μηχανή αναζήτησης. Έτσι, ίσως είναι καλύτερα να ξεκινήσουμε από κει. Η μηχανή αναζήτησης ανθρώπων του Facebook επιτρέπει την αναζήτηση προφίλ εισάγοντας στοιχεία όπως το όνομα, την περιοχή διαμονής, την περιοχή καταγωγής, το λύκειο, τους κοινούς φίλους, το σχολείο, το πανεπιστήμιο και την εργασία. Εάν γνωρίζετε ένα ή δύο στοιχεία από τα παραπάνω, μπορείτε να περιορίσετε τα αποτελέσματα αναζήτησης και κατόπιν να περιηγηθείτε στα αποτελέσματα και τις φωτογραφίες των προφίλ.
 

Εάν αυτός που αναζητούμε δεν έχει παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα (ή κρύβεται πίσω από ψεύτικο λογαριασμό), προσπαθήστε να εντοπίσετε φίλους και μέλη του οικογενειακού κύκλου. Εάν δεν έχετε οποιαδήποτε ιδέα γι’ αυτούς και γνωρίζετε το όνομα του, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μηχανή αναζήτησης Intelius και να βρείτε τους συγγενείς του, στους οποίους θα επικεντρωθούν κατόπιν οι προσπάθειες σας.
Κάντε συνδέσεις
 
  Τα μεμονωμένα δεδομένα δεν σημαίνουν τίποτα, εκτός και αν μπορούν να συνδεθούν με άλλα δεδομένα προκειμένου να εντοπιστεί η ηλεκτρονική παρουσία κάποιου. Όταν συγκεντρωθούν αρκετά δεδομένα για αυτόν που γίνεται η αναζήτηση, πρέπει να σκεφτούμε ώστε να κάνουμε λογικές συνδέσεις και να κλείσουμε τις «τρύπες». Για παράδειγμα, εάν γνωρίζουμε το όνομα κάποιου, τη θέση εργασίας που έχει και την τοποθεσία αυτής, μπορούμε να τον εντοπίσουμε στο LinkedIn. Αν χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο δίκτυο θα έχει καταχωρήσει τις προπτυχιακές σπουδές, καθώς και το σχολείο από το οποίο αποφοίτησε. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε πλέον να ανατρέξουμε πίσω και να συμπεράνουμε την ηλικία του!
 
Θυμηθείτε ότι οι άνθρωποι συνήθως δεν είναι ιδιαίτερα ευρηματικοί
 
 
 Εάν μπορείτε να εντοπίσετε το «όνομα χρήστη» ενός ανθρώπου, το λογαριασμό στο Twitter, τη διεύθυνση του email του ή το προφίλ στο YouTube είστε ιδιαίτερα τυχεροί. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρησιμοποιούν διαφορετικά usernames (όπως και κωδικούς) όποτε αυτό το όνομα χρήστη είναι πιθανόν να χρησιμοποιείται και άλλου. Έτσι, μπορούμε να το αναζητήσουμε στο Google, αλλά και σε άλλα κοινωνικά δίκτυα, forums ή και blogs προκειμένου να εντοπίσουμε τυχόν σχόλια ή posts.





Δεν υπάρχει καλύτερο στοιχείο από μια φωτογραφία
 
 Όπως ήδη επισημάνθηκε, οι άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν ίδια usernames και κωδικούς. Σε αυτά μπορούμε τώρα να προσθέσουμε και τις φωτογραφίες προφίλ. Βρίσκοντας μια φωτογραφία προφίλ από το Facebook ή το Twitter, μπορούμε να την τοποθετήσουμε σε μια μηχανή αναζήτησης εικόνων όπως το TinEye. Η μηχανή αυτή θα σαρώσει την εικόνα και θα εμφανίσει όλες τις υπόλοιπες παρουσίες της στον Ιστό. Έτσι θα εντοπίσουμε απενεργοποιημένα προφίλ σε κοινωνικά δίκτυα και άλλα διαδικτυακά προφίλ. Επιπλέον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μηχανή αναζήτησης εικόνων του Google και να κάνετε μια ανάποδη αναζήτηση. Αυτό μπορεί να γίνει, κλικάροντας το κουμπί με τη φωτογραφική μηχανή που βρίσκεται στην άκρη του πεδίου αναζήτησης και ανεβάζοντας την εικόνα που θέλουμε να αναζητήσουμε.



πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σε ένα μήνα το νομοσχέδιο για τα εργασιακά

Στο τέλος Μαρτίου αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που είχε ανακοινωθεί ως τρίτη κατά σειρά νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, από τον Αλέξη Τσίπρα, στην τελευταία συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η χρονική μεταφορά της κατάθεσης του νομοσχεδίου το οποίο επεξεργάζονται η πολιτική ηγεσία αλλά και τα επιτελεία του υπουργείου Εργασίας, καταδεικνύει ότι το περιεχόμενο του δεν θα είναι ταυτόσημο με την σχετική πρόταση νόμου που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, πριν μόλις 5 μήνες ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, θα διατηρηθεί πάντως ο αρχικός πυρήνας του νομοσχεδίου που αφορά το τρίπτυχο της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας και μετενέργειας των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας καθώς και της διαιτησίας μέσω του Οργανισμού Μεσολάβησης & Διαιτησίας. Οι όποιες προσαρμογές στα δεδομένα που θα προκύψουν μετά τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές θα εξεταστούν στο υπουργείο Εργασία και στην συνέχεια θα τεθούν στο καθεστώς της διαβούλευσης με τους λεγόμενους κοινωνικούς εταίρους.

Να διευκρινίσουμε ότι στο συγκεκριμένο νομοθέτημα δεν θα περιλαμβάνεται – όπως άλλωστε είχε ανακοινωθεί και από τον πρωθυπουργό- το θέμα της αύξησης του κατώτερου μισθού, αν και στις προθέσεις του υπουργείου είναι η κατάργηση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τον καθορισμό του που είχε εκδοθεί από την κυβέρνηση Παπαδήμου.

Σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα όπως το θέμα της διαμόρφωσης των όρων λειτουργίας της «αγοράς εργασίας» πάντως αναμένεται να υπάρξει τον επόμενο μήνα έντονη παρασκηνιακή δραστηριότητα. Αυτή – σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές- θα προέλθει κυρίως από τον χώρο της εργοδοτικής πλευράς και συγκεκριμένα από την πλευρά του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών αφού είναι γνωστές και από το παρελθόν οι «δίαυλοι επικοινωνίας» που διαθέτει με την πλευρά των δανειστών. 



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οργανωμένο σαμποτάζ: 25 δις βγήκαν εκτός Ελλάδας για να εκβιαστεί η χώρα! Ισόβια για τους ενορχηστρωτές.

ΙΣΟΒΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΟΣΗΡΟΥΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ!

Η JP Morgan αποκαλύπτει το οργανωμένο σχέδιο καταστροφής της Ελλάδας που υλοποιήθηκε το 2015. Τα ποσά που αναφέρονται ειναι ιλιγγιώδη, χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Η ενορχήστρωση αυτού του οργανωμένου σαμποτάζ, συνιστά κακουργημα που οι αυτουργοί του δεν θα γλιτώσουν την ισόβια κάθειρξη.

Ο σκοπός, προφανής: Να γονατίσει η Ελλάδα και να πάει σε στάση πληρωμών – περιορισμό κίνησης κεφαλαίων ωστε να συρθεί στην διαοραγμάτευση σιδεροδέσμια. Δεν εχει καμμία σημασία εάν το σχέδιο απέτυχε. Είναι επιτακτική και άμεση ανάγκη να εντοπιστούν και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι νοσηροί εγκέφαλοι που συνέλαβαν και υλοποίησαν αυτό το αντεθνικό και ολέθριο σχέδιο.

Η κυβέρνηση δεν έχει κανενα περιθώριο για ευγένειες. Πρεπει άμεσα να ξεκινήσει η έρευνα, να εντοπιστούν οι διακινητές των κεφαλαίων, με φθίνουσα σειρά ώστε να παραθέσουν τους λόγους που τους ώθησαν σε αυτές τις κινήσεις.

Σεβόμενοι το έργο της δικαιοσύνης, δεν θα υποδείξουμε ενόχους. Θα πιέσουμε όμως ωστε η έρευνα να είναι άμεση και αποτελεσματική. Και η τιμωρία οποιουδήποτε Στουρνάρα επιχειρήσει να την εμποδίσει, παραδειγματική. Όπως των ενορχηστρωτών.

Η κυβέρνηση θα καταρρεύσει συμπαρασύροντας την χώρα, εάν δεν τσακίσει άμεσα τον εσωτερικό εχθρό.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΒΟΜΒΑ… ΔΗΜΕΥΕΤΑΙ ΟΛΟ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΧΡΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΡΙΧΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ…

Τα χρήματα που έχουν βγάλει έξω παράνομα οι Έλληνες απατεώνες, πολιτικοί, επιχειρηματίες και αεριτζήδες, θα  μπουν στην αγορά και η οικονομία της χώρα θα απογειωθεί, χωρίς δάνεια από τους τοκογλύφους και την Τρόικα. Ο υπουργός κ. Παναγιώτης Νικολούδης ξέρει και θα το κάνει…

Όλο το μαύρο χρήμα των Ελλήνων που βρίσκεται στις ξένες τράπεζες υπολογίζεται γύρω στα 200 δισεκατομμύρια ευρώ και η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να τα δεσμεύσει… Με τα χρήματα αυτά θα ιδρύσει μια μεγάλη «Τράπεζα Ανάπτυξης» που θα διαθέσει όλον αυτό τον μεγάλο θησαυρό στην αγορά για να κινηθεί επιτέλους η οικονομία της χώρας…

Ο Θησαυρός αυτός ανήκει κυρίως σε απατεώνες, μιζαδόρους, κατασκευαστές δημοσίων έργων και κρατικών προμηθειών, εμπόρων όπλων, δουλεμπόρων, εμπόρων ναρκωτικών κ.λ.π. που έχουν ληστέψει το δημόσιο χρήμα…

                         Layout 1
                       


πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Υπό εξέταση όλες οι συμβάσεις για εξοπλιστικά και προμήθειες

Υπό εξέταση τίθενται όλες οι συμβάσεις για εξοπλιστικά και προμήθειες που έχει υπογράψει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και όχι μόνο η υπόθεση των υποβρυχίων, όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Κώστας Ήσυχος.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο Μega ο αναπληρωτής υπουργός είπε πως «θέλουμε να ξαναδιαβάσουμε αναλυτικά τις ουρές όλων αυτών των συμβάσεων», καθώς σε αυτές τις υποθέσεις «κρύβονται δισεκατομμύρια».

Ο κ. Ήσυχος έκανε επίσης γνωστό ότι δόθηκε εντολή να καθηλωθούν στο έδαφος 11 καινούργια ελικόπτερα NH-90 που παρελήφθησαν πρόσφατα, γιατί παρουσίασαν μικροπροβλήματα. «Είναι η υπόθεση των ελικοπτέρων των ΝΗ90 που παραλαμβάνουμε από το 2009 και μετά και τα οποία έχουν πολλά προβλήματα στην κατασκευή αν και έχουν δοθεί πάρα πολλά χρήματα για την αγορά τους», τόνισε και ειδικά για την υπόθεση των NH-90, και είπε πως θα αρχίσουν άμεσα διαπραγματεύσεις με την κατασκευάστρια εταιρεία, γιατί απομένει να παραλάβουμε ακόμα εννέα σκάφη. «Ήδη έχουμε πληρώσει 590 εκατομμύρια και απομένουν να καταβάλουμε αλλά 110», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως οι κρίσεις της ηγεσίας των ενόπλων δυνάμεων θα γίνουν στις αρχές Μαρτίου.

Σχετικά με τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις ο κ. Ήσυχος τόνισε ότι η εκπλήρωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης προχωρά κανονικά.

Σχολιάζοντας την κριτική που η κυβέρνηση δέχεται περί υπαναχώρηση όσον αφορά τις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει προεκλογικά, ο Κώστας Ήσυχος είπε: «Η οπισθοχώρηση δεν θα υπάρξει από την πλευρά μας γιατί για εμάς κόκκινες γραμμές είναι οι προεκλογικές μας δεσμεύσεις και να τηρηθεί στο ακέραιο το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης».

Όσον αφορά τις εσωκομματικές φωνές που κάνουν λόγο επίσης για οπισθοχώρηση, είπε πως «υπάρχουν επιφυλάξεις από ορισμένους συντρόφους μας που πρέπει να τις λάβουμε υπόψη μας».





πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κακουργηματική δίωξη σε Μητρόπουλο

Σύμφωνα με την εκπομπή «Δίκη στον ΣΚΑΪ», ασκήθηκε κακουργηματική ποινική δίωξη στον Παύλο Μητρόπουλο για παράνομο στοιχηματισμό και για συμμετοχή σε απόπειρα στησίματος δύο αγώνων.

Η εκπομπή «Δίκη στον ΣΚΑΪ» ανέφερε πως ο αθλητικός εισαγγελέας, Γιώργος Λαΐνης, άσκησε κακουργηματική δίωξη στον ποδοσφαιριστή του Πανιωνίου, Παύλο Μητρόπουλο, για παράνομο στοιχηματισμό και για συμμετοχή σε απόπειρα στησίματος δύο αγώνων. Η δίωξη προήλθε ύστερα από καταγραφές του υπερκοριού της ΕΥΠ, από τον οποίο προέκυψαν στοιχεία για απόπειρα στησίματος δύο αγώνων την περασμένη χρονιά.

Στην κατάθεσή του, ο Παύλος Μητρόπουλος, αναφέρει:

«Είμαι επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και αγωνίζομαι στην ομάδα του Πανιωνίου. Τον Β.Α τον γνώρισα το περασμένο καλοκαίρι σε καφετέρια του Ν. Φαλήρου. Εγώ καθόμουν με την παρέα μου και αυτός με αναγνώρισε, με πλησίασε και μου συστήθηκε. Μου πρότεινε να παίξω ποδόσφαιρο σε μια ομάδα που είχε ο ίδιος σε γήπεδα 7×7.

Εγώ του είπα θα το σκεφτώ και ανταλλάξαμε τηλέφωνα. Εγώ έπαιζα ποδόσφαιρο σε αυτή την ομάδα ολόκληρο το καλοκαίρι και αφού γνωριστήκαμε καλύτερα, του ζήτησα δανεικά και μου έδωσε 5.000 ευρώ. Όταν ήταν να του τα επιστρέψω εγώ δεν είχα χρήματα και του ζήτησα μια παράταση χρόνου για την εξόφληση. Αφού παρήλθε αυτός ο χρόνος και δεν μπόρεσα να του τα δώσω άρχισε να με πιέζει πιο φορτικά. Πριν από ένα μήνα περίπου, μου είπε πως αν δεν μπορείς να μου τα δώσεις θα πρέπει εγώ αυτά τα χρήματα να τα πάρω με άλλο τρόπο. Ο άλλος τρόπος ήταν μέσω του στοιχήματος.

Μου ζητούσε να διαμορφώσω κάποιο αποτέλεσμα με την ομάδα του Πανιωνίου, να του το γνωρίσω αυτό το αποτέλεσμα προκειμένου να το παίξει αυτός στο στοίχημα και να κερδίσει χρήματα. Επίσης μου έλεγε να προσπαθήσω να πείσω και συμπαίκτες μου να στήσουμε κάποιους αγώνες για να βγάλουμε όλοι χρήματα και αυτός και εμείς. Εγώ για να κερδίσω χρόνο επειδή δεν είχα τα χρήματα να τα επιστρέψω, του έλεγα ότι θα στήσω ένα αποτέλεσμα αλλά την προηγούμενη του αγώνα του έστελνα ένα μήνυμα και του έλεγα άκυρο. Αυτό έγινε τρεις με τέσσερις φορές.

Αυτός μετά εκνευρίστηκε, μου ζήτησε και συναντηθήκαμε και μου είπε πως αν δεν κάνω κάτι μέσω στοιχήματος για να πάρει τα χρήματά του πίσω θα έχω άσχημα ξεμπερδέματα. Η τελευταία μας συνάντηση έγινε πριν από 20 με 25 μέρες και πάλι απαίτησε από εμένα να στήσω κάποιο παιχνίδι της ομάδας μου και να στήσω το αποτέλεσμα».

Δυο νέα «ύποπτα» ματς

Εξάλλου, δύο νέους φακέλους έστειλε στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία η UEFA σχετικά με «ύποπτα» παιχνίδια στην χώρα μας. Οι αγώνες αυτοί προέκυψαν από τα στοιχεία της εταιρείας Sportradar, η οποία ασχολείται με την ανίχνευση της στοιχηματικής απάτης.

Τα ματς αυτά είναι το Πανθρακικός-Καλλονή 3-2 στις 5 Φεβρουαρίου 2015 για τη Super League και το Ολυμπιακός Βόλου-Εθνικός Σερρών 3-2 στις 12 Ιανουαρίου 2015 για τη Football League. Τα δυο αυτά παιχνίδια προστίθενται στη μακρά λίστα των αγώνων που έχουν θεωρηθεί ως «ύποπτα» μέχρι στιγμής.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ανώμαλη προσγείωση της διαπλοκής

Διεθνείς διαγωνισμούς και ενοίκιο για τις τηλεοπτικές άδειες με σκοπό την είσπραξη 100 εκατ. ευρώ, τέλος στα χαριστικά δάνεια και μεγάλη ίδια συμμετοχή κεφαλαίων των ιδιοκτητών ΜΜΕ προβλέπει το σχέδιο των υπουργών Νίκου Παππά και Χρήστου Σπίρτζη

«Ηρθε επιτέλους η ώρα να μπουν κανόνες στα media», διαμηνύουν από το Μαξίμου σε όλους τους τόνους. Αν και δεν έχει ληφθεί ακόμα καμία τελεσίδικη απόφαση, το σχέδιο για τη δομική αλλαγή στον χώρο των ΜΜΕ είναι από τα πρώτα που θα παρουσιάσει η κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την Ευρωζώνη.

Στο δείγμα γραφής της νέας κυβέρνησης με τίτλο «νέο ήθος», εκτός από το φορολογικό νομοσχέδιο, το πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και τις διατάξεις για τις εργασιακές σχέσεις, συμπεριλαμβάνεται και ο εξορθολογισμός του μιντιακού τοπίου, ιδιαίτερα του τηλεοπτικού. Γνωρίζουν, άλλωστε, πολύ καλά στο Μαξίμου ότι η κίνηση αυτή είναι ζωτικής σημασίας για να σπάσει το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής, για το οποίο έχει επανειλημμένως μιλήσει ο Αλέξης Τσίπρας.

Οπως μας επισημαίνει ανώτατη πηγή του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, «στόχος μας δεν είναι ο προσεταιρισμός των μεγάλων μιντιακών ομίλων, όπως συνέβαινε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Στόχος μας είναι η επιβολή ξεκάθαρων κανόνων, οι οποίοι από μόνοι τους θα διαμορφώσουν νέα δεδομένα στον ευαίσθητο τομέα των ΜΜΕ». Η ίδια πηγή προσθέτει ότι «όπως ασχολούμαστε με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή μίας δίκαιης πολιτικής για το Δημόσιο, έτσι σκοπεύουμε να κινηθούμε και στον ιδιωτικό τομέα». Ας σημειωθεί ότι το καυτό θέμα των τηλεοπτικών αδειών ανήκει στις αρμοδιότητες του παραπάνω υπουργείου. Εκεί θα διαμορφωθούν οι προδιαγραφές.

Την πολιτική εποπτεία του όλου εγχειρήματος έχει ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Είναι αυτός που σε συνεργασία με τον πρωθυπουργό θα χαράξει τις κατευθυντήριες γραμμές. Θα το υλοποιήσει, όμως, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος έχει αναλάβει τις αρμοδιότητες που μέχρι πρότινος είχε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Η συμμετοχή του κ. Σπίρτζη στο κυβερνητικό σχήμα ήταν έκπληξη ακόμα και για όσους βρίσκονται κοντά στην Κουμουνδούρου. Εχει υπάρξει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό που μέτρησε αποφασιστικά ήταν το γεγονός πως από τη θέση του προέδρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) όχι μόνο άσκησε έντονη κριτική στις μνημονιακές πολιτικές που θίγουν τους μηχανικούς, αλλά ανέλαβε και πρακτικές πρωτοβουλίες για να προβληθεί αντίσταση σε συμβάσεις που θίγουν το δημόσιο συμφέρον. Ως πρόεδρος του ΤΕΕ δεν δίστασε να συγκρουστεί με την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και βέβαια με τις κυβερνήσεις των Λουκά Παπαδήμου και Αντώνη Σαμαρά που τη διαδέχθηκαν. Διαστάσεις και μεγάλη δημοσιότητα πήρε η σύγκρουσή του με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία είχε επιβάλει πρόστιμο στο ΤΕΕ για μη σύννομο καθορισμό των ελάχιστων αμοιβών των μηχανικών. Το 2011 το -υπό την ηγεσία του- ΤΕΕ προχώρησε στην πραγματική αποτίμηση της αξίας της ΔΕΗ, υποστηρίζοντας «τον κρατικό χαρακτήρα και έλεγχο της εταιρείας».
Εναν χρόνο αργότερα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο αντιμνημονιακό μέτωπο που συγκροτήθηκε από το ΤΕΕ, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) και τη Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.

Η επανίδρυση της ΕΡΤ

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το θέμα των τηλεοπτικών αδειών πάει χέρι με χέρι με το νομοσχέδιο για την επανίδρυση της ΕΡΤ. Νομοσχέδιο που θα προβλέπει και την επανεξέταση των προϋπολογισμών της ΝΕΡΙΤ, λόγω του γεγονότος ότι τον τελευταίο χρόνο υπήρξαν αδικαιολόγητα αυξημένες δαπάνες.

Η ανάσταση της δημόσιας τηλεόρασης, όμως, δεν αρκεί από μόνη της για να βάλει τάξη στο θολό τηλεοπτικό τοπίο. Είναι κοινός τόπος για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, τα οποία διαπλέκονται πολλαπλώς με το παραδοσιακό πολιτικό προσωπικό, έχουν καταλάβει και ουσιαστικά νέμονται τις δημόσιες ραδιοφωνικές και κυρίως τηλεοπτικές συχνότητες. Αυτό, βέβαια, έγινε με τη σύμφωνη γνώμη των προηγούμενων κυβερνήσεων, οι οποίες απέφυγαν να προκηρύξουν πλειοδοτικό διαγωνισμό για την παραχώρηση αδειών και βέβαια να επιβάλουν την τήρηση αυστηρών προδιαγραφών όχι μόνο όσον αφορά στην αντικειμενικότητα της ενημέρωσης, αλλά και στην ποιότητα του ψυχαγωγικού προγράμματος.

Δεν πρόκειται, βέβαια, για αμέλεια. Το καθεστώς της ρευστότητας και της αναρχίας κατά μία έννοια βόλευε και τις δύο πλευρές: οι κυβερνήσεις μπορούσαν να πιέζουν τους καναλάρχες για να εξασφαλίζουν πολιτική υποστήριξη, προσφέροντάς τους ως αντάλλαγμα σχεδόν δωρεάν συχνότητες και ασυδοσία. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η κυβέρνηση Τσίπρα φέρεται αποφασισμένη να ανατρέψει τα μέχρι τώρα ισχύοντα. Προτίθεται να νομοθετήσει επαρκές θεσμικό πλαίσιο για τον έλεγχο της οικονομικής κατάστασης των τηλεοπτικών σταθμών και άλλων ΜΜΕ, τερματίζοντας το καθεστώς των προνομιακών δανειοδοτήσεων από τις τράπεζες. Οπως διαβεβαιώνουν το «ΘΕΜΑ» αρμόδιες πηγές, θα καταβληθεί προσπάθεια να συρρικνωθούν οι εξαρτήσεις των ΜΜΕ όχι μόνο από την κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και από τα οργανωμένα οικονομικά συμφέροντα, τα οποία ελέγχουν σήμερα τα κατεστημένα ΜΜΕ.

Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης θα είναι η άμεση προκήρυξη διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Με τον τρόπο αυτό οι σημερινοί καναλάρχες ή όσοι θέλουν να γίνουν καναλάρχες θα πληρώνουν για τις δημόσιες συχνότητες. Η δεύτερη κίνησή της θα είναι η λεπτομερής επανεξέταση του νόμου περί ανωνύμων εταιρειών, ο οποίος επιτρέπει μέχρι σήμερα την επί σειρά ετών διάσωση μιντιακών ομίλων με μεγάλες οικονομικές ζημίες.

Ο επίμαχος διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες δεν έχει πάρει ακόμα συγκεκριμένη μορφή. Καλά ενημερωμένες πηγές υποστηρίζουν πως το επιτελείο που τον έχει αναλάβει ακολουθεί λογική «ανοιχτών θυρών και διαλόγου». Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «αυτός είναι ο μόνος σίγουρος τρόπος για να προχωρήσουν στη θεραπεία των χρόνιων παθογενειών».

Αν και δεν έχει αποσαφηνιστεί το τελικό πλαίσιο, ο διαγωνισμός θα είναι ανοιχτός και διεθνής. Θα δώσει, όμως, προτεραιότητα σε ελληνικές μιντιακές εταιρείες. Η εκτίμηση των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων είναι ότι το κέρδος για το Δημόσιο είναι ρεαλιστικό να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι στο θέμα αυτό η κυβέρνηση βρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση με τους δανειστές. Να θυμίσουμε επίσης ότι μόνο κατόπιν επίμονων πιέσεων της τρόικας είχε ενταχθεί ο όρος αυτός στο μνημόνιο. Περιττό να πούμε ότι οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου και Σαμαρά δεν τήρησαν τη συγκεκριμένη μνημονιακή υποχρέωσή τους.

Η σημερινή κυβέρνηση, όμως, δηλώνει πως δεν έχει τις εξαρτήσεις των προκατόχων της, αλλά έχει και συμφέρον να επιβάλει κανόνες και μια νέα τάξη πραγμάτων ειδικά στο μιντιακό τοπίο. Οπως υποστηρίζει συνεργάτης του πρωθυπουργού, «δεν θέλουμε πόλεμο με κανέναν, αλλά όποια επιχειρηματικά συμφέροντα επιχειρήσουν να μας υπονομεύσουν, επειδή δεν θέλουν κανόνες, θα μας βρουν απέναντί τους». Είναι αξιοσημείωτο ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα φωτογράφισε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους τα συμφέροντα των οποίων θεωρούν πως θα θιγούν από τους κανόνες που θα επιβάλει. Κυβερνητικοί παράγοντες υπογραμμίζουν ότι «δεν θεωρούν εξ υπαρχής κανέναν εχθρό τους και ως εκ τούτου δεν έχουν σκοπό να εκδικηθούν κανέναν». Αφήνουν, ωστόσο, να εννοηθεί ότι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι (αναφέρουν ενδεικτικά τον όμιλο Μπόμπολα), οι οποίοι «είχαν συνηθίσει να θεωρούν δεδομένη την προνομιακή και συχνά σκανδαλώδη αντιμετώπιση εκ μέρους των προηγούμενων κυβερνήσεων, θα προσγειωθούν ανώμαλα. Θα χάσουν τα προνόμια, αλλά και θα ελεγχθούν διεξοδικά».

«Ζήτημα δημοκρατίας»

Οταν σε κυβερνητικό στέλεχος επισημάναμε ότι και εκπρόσωποι τέτοιων ομίλων μιλούν δημόσια για την ανάγκη επιβολής κανόνων, χαμογέλασε με νόημα και απάντησε: «Τόσο το καλύτερο. Οποιος επιχειρηματίας επιθυμεί συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού, γιατί να θέλει να βρίσκεται σε καθεστώς ομηρίας από την εκάστοτε κυβέρνηση; Θα φανεί, όμως, σύντομα ποιος θέλει υγιή ανταγωνισμό και ποιος δεν θέλει να ξεβολευτεί από το θερμοκήπιο της διαπλοκής». Αρμόδιος υπουργός υποστηρίζει ότι «το ξεκαθάρισμα του μιντιακού τοπίου, αλλά και του ευρύτερου τοπίου των δημοσίων συμβάσεων δεν είναι μόνο προεκλογική δέσμευση. Είναι κρίσιμο ζήτημα και δημοκρατίας και οικονομικής ανάπτυξης. Το επιδιώκουμε και πρέπει να πω ότι είναι από τα θέματα στα οποία συμφωνούμε απόλυτα με τους δανειστές».

Αυτή τη στιγμή τα τηλεοπτικά κανάλια εκπέμπουν με ένα μεταβατικό καθεστώς λειτουργίας. Οι άδειες έχουν λήξει και συνεπώς όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία δεν αποκλείεται να μείνουν χωρίς άδεια κατεστημένα τηλεοπτικά μαγαζιά. Αν κρίνουμε από τα όσα αφήνουν να εννοηθούν αρμόδιοι παράγοντες, «αυτό δεν θα στενοχωρούσε καθόλου την κυβέρνηση!».Οι ίδιοι, άλλωστε, αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι επιδιώκουν αλλαγή των σημερινών ισορροπιών με διεύρυνση της αγοράς και σπάσιμο του ολιγοπωλίου.

Εκτός από τον διαγωνισμό για τις άδειες θα ενεργοποιηθούν και διατάξεις της νομοθεσίας που επιτρέπουν στην Τράπεζα της Ελλάδος και στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διενεργούν ελέγχους για την προέλευση της χρηματοδότησης των ΜΜΕ. Με τον τρόπο αυτό θα ισχύσει ό,τι προβλέπεται και για όλες τις ανώνυμες εταιρείες. Μία ζημιογόνα επιχείρηση δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί επ’ αόριστον χωρίς να ανακεφαλαιοποιείται.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού από μηδενική βάση δείχνει ότι πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να ανοίξει πόλεμο για το παρελθόν. Από την άλλη πλευρά, όμως, καθιστά σαφές ότι ο διαγωνισμός δεν πρόκειται να είναι μια τυπική διαδικασία που θα νομιμοποιήσει τους ήδη κατέχοντες προσωρινές άδειες.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το λάθος τού Γλέζου

Αριστείδης (ο Δίκαιος;)  
 
Μας λέγανε «σστ, μη λέτε την αλήθεια, θα έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ». Ήρθε ο ΣΥΡΙΖΑ και τώρα μας λένε «σστ, μη λέτε την αλήθεια θα έρθει η Χρυσή Αυγή».
 

Πώς το λένε εκείνο το τετριμμένο; «Πέσανε οι μάσκες»; Ε λοιπόν είναι πια ξεπερασμένο. Τώρα δεν πέφτουνε μόνο οι μάσκες. Πέφτουνε και οι σάρκες. Πέφτουνε τα πρόσωπα. Ξεγυμνώνονται οι ψυχές.
 

Τόλμησε ο Γλέζος να πει την αλήθεια και ξεσηκώθηκατε οι πάντες.
 
Οι εξουσιαστές της Αριστεράς βεβαίως-βεβαίως. Οι φασουλήδες και γελωτοποιοί. Οι πρόστυχοι και βωμολόχοι. Οι άκαπνοι και οι κιοτήδες. Οι καλοζωισμένοι και βολεμένοι. Οι σαλτιμπάγκοι και οι ψεύτες.

Τον κατηγορείτε για τι; Όχι βέβαια για την ουσία. Αυτή είναι προφανής: πρόκειται για προδοσία της Αριστεράς και του λαού από πρώην και γιαλαντζί αριστερούς. Αυτή είναι η αλήθεια. Για πρώτη φορά στην Ιστορία διαβάσαμε ΟΛΟΙ το τι ακριβώς υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση. Εσείς το κοινοποιήσατε. Αν είναι ο Γλέζος κακώς πληροφορημένος, είμαστε όλοι. Από εσάς! Και, ξέρετε, μερικοί έχουμε παραπάνω από τον κοινό νου. Έχουμε γνώσεις, λογική και κριτική σκέψη. Είναι προδοσία. Αυτή είναι η αλήθεια.

Όχι. Τον κατηγορείτε ότι η αλήθεια που ξεστόμισε θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους «εχθρούς». Από μνημονιακούς δωσίλογους και Χρυσαυγίτες. Κι από «ακραίους» αριστερούς.

Μα ο Γλέζος, επαναστάτες μου εσείς του κώλου, είπε την αλήθεια για να την ακούσει ο λαός.
Αυτός στον οποίο είναι υπόλογος. Αυτός που του δίνει τις εντολές και απαιτεί να τις εφαρμόσει. Την ιερή υποχρέωσή του τηρεί. Τον εντολέα του τιμά.

Η αλήθεια προς το λαό δεν λέγεται στο αυτί. Στο αυτί μιλάνε οι συνωμότες. Η αλήθεια προς το λαό λέγεται δυνατά και καθαρά, κι ας την ακούσουν και τα κατάλοιπα της Σαμαρικής ακροδεξιάς και τα αποστεωμένα κομμουνιστοειδή γκρουπούσκουλα. Έτσι είναι αυτά τα πράγματα γελοιωδέστεροι των γελοίων. Η αλήθεια λέγεται προς όλους γιατί στην αντίθετη περίπτωση ή δεν είναι αλήθεια ή υπηρετεί σκοπιμότητες αντίθετες προς την ίδια τη φύση της αλήθειας.

Ποια ακριβώς είναι η ένστασή σας; Αν βέβαια πρόκειται για ένσταση, διότι η σφοδρότητα της επίθεσής σας και οι αήθεις χαρακτηρισμοί και οι ύβρεις, μάλλον κακοήθη ένστικτα μαρτυρούν: κόμπλεξ, φανατισμό και μισαλλοδοξία.

Θεωρείτε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους Ναζί και η ουσιαστική αποδοχή των όρων τους είναι τόσο μεγάλη επιτυχία την οποία ουδείς δικαιούται να την αμφισβητεί, ακόμη και η σημαία της αντιναζιστικής αντίστασης;

Νομίζετε ότι η επανάσταση με τα πουκάμισα όξω είναι τόσο ιερή ώστε οι πάντες πρέπει ή να πανηγυρίζουν ή να σιωπούν; Είναι αριστερά και μάλιστα ριζοσπαστική στάση αυτή; Διότι εγώ νομίζω ότι είναι Σταλινική και γιατί όχι και φασιστική («να χαίρεται ο κόσμος και να χαμογελάει»).

Και γιατί τέτοια επίθεση στον Γλέζο; Πάμπολλοι νοήμονες αντέδρασαν. Ήταν αυτοί αμελητέοι και γραφικοί; Σας ενοχλεί μόνο το ειδικό βάρος τού ομιλούντος; Ώστε λοιπόν δεν είναι αυτή καθαυτή η αλήθεια που έχει σημασία, αλλά το ποιος την λέει; Πολύ προχωρημένη αριστερή σκέψη ετούτη.

Μήπως αντιδράτε στο ότι τα πυρά (ευθέα, εύστοχα και θανατηφόρα) του Γλέζου ήταν εσωτερικά; Μα κι άλλοι στις τάξεις σας αντιδρούν. Γνωστοί και σεβαστοί. Δεν δίνετε δεκάρα για τους άλλους συντρόφους σας; Πολύ δημοκρατικό αυτό, μα την αλήθεια.

Εν τέλει, αν οι αντίπαλοι μπορούν να εκμεταλλευθούν την αλήθεια, αυτό δεν είναι απόδειξη ότι η αλήθεια δεν είναι με το μέρος σας; Ο Γλέζος φταίει ή εσείς;

Ξέρετε κάτι ριζοσπάστες συνασπισμένοι; Κι εγώ νομίζω ότι ο Γλέζος έχει (δικαίωμα να) κάνει λάθος. Όχι όμως όπως το εννοείτε εσείς.

Το λάθος του Γλέζου ήταν ότι όταν είδε τον Αλέξη να ταξιδεύει στα κέντρα ιμπεριαλισμού-Σιωνισμού, δεν τον έστειλε στο διάβολο.

Το λάθος του Γλέζου ήταν ότι όταν ο Αλέξης έσφιγγε χέρια φονιάδων και φωτογραφιζόταν με αλήτες δεν του ‘κοψε την καλημέρα.

Το λάθος του Γλέζου ήταν ότι όταν ο Αλέξης έγινε προνομιούχος συνομιλητής βιομηχάνων και λοιπών κεφαλαιοκρατών δεν του 'ριξε πέντε φάσκελα.

Το λάθος του Γλέζου (και των λοιπών εντίμων) είναι ότι αγνόησε τα σημεία, τις ενδείξεις, τα κίνητρα. Κι έτσι όταν το έγκλημα συντελέσθηκε έγινε συνένοχος.

Το λάθος του Γλέζου είναι ότι δεν σας φώναξε εγκαίρως, αυτό που θα φωνάξω εγώ τώρα:

«Ουστ σιχάματα!».



 
πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στάση εργασίας στα λεωφορεία από 11:00 έως 17:00

Χωρίς αστικά λεωφορεία σήμερα οι μεταφορές στην Αθήνα, από τις 11:00 έως τις 17:00.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΑ πραγματοποιούν στάση εργασίας λόγω Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων.





ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το βίντεο για το bullying που κάνει το γύρο του κόσμου. Και όσο πιο πολλοί το βλέπουν, τόσο εξαφανίζεται

Το βίντεο για το bullying που κάνει το γύρο του κόσμου. Και όσο πιο πολλοί το βλέπουν, τόσο εξαφανίζεται


        

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Καταπολέμηση φοροδιαφυγής σε τέσσερις μήνες;

Λοιπόν εδώ είμαστε! Μπροστά μας έχουμε τέσσερις μήνες. Λίγοι ή πολλοί, εξαρτάται από τι είναι αυτό που θέλουμε και πόσο το θέλουμε. «Το μπορώ» και «έχω τη δυνατότητα» είναι προφάσεις για «το δε θέλω».

Έχουμε τέσσερις μήνες για να δώσουμε απτά και ουσιαστικά χτυπήματα στη φοροδιαφυγή. Όχι μόνο να διαμορφώσουμε ένα πλαίσιο καταπολέμησής της που «θα φέρει καρπούς» στο μέλλον, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι (από αυτά που συμφωνήσαμε καλώς ή κακώς) να αποδείξουμε -πρώτιστα στον εαυτό μας- ότι η φοροδιαφυγή μπορεί και πρέπει να καταπολεμηθεί. Αν αναλωθούμε σε διαπιστώσεις για τα κακώς κείμενα των ελεγκτικών μηχανισμών, την παρακμή των οικονομικών υπηρεσιών και την απουσία μέσων ελέγχου και δίωξης, τότε ο χρόνος θα έχει περάσει χωρίς αποτελέσματα και τα πάντα θα είναι σε χειρότερη κατάσταση από όπου βρίσκονται σήμερα.
Ο γράφων έχει καταγράψει σε πρόσφατες παρεμβάσεις του τα ελλείμματα, τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες σε συνδυασμό με τις νοοτροπίες, τις παθογένειες και τα διαπλεκόμενα ιδιοτελή συμφέροντα, που ταλανίζουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τις οικονομικές υπηρεσίες. Δυστυχώς όμως σε τέσσερις μήνες δε γκρεμίζεις ότι με μεθοδικότητα κτίστηκε εδώ και δεκαετίες, πολύ δε περισσότερο, όταν δεν είσαι απόλυτα σίγουρος ποιοι είναι εκείνοι που θα στηρίξουν και πόσο καλά ξέρουν τι είναι αυτό που θέλουν να κάνουν, αλλά και αν μπορούν να το πετύχουν.

Οπότε για να φέρεις χρήματα άμεσα έσοδα στα δημόσια ταμεία, χωρίς περαιτέρω φορολόγηση και μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, επιβάλεις κατασταλτικά και δημιουργείς προληπτικά μέτρα ενάντια στη φοροδιαφυγή. Ενδεικτικά δέκα από αυτά μπορεί να είναι:

• Οι συνεχείς και διαρκείς προληπτικοί απλοί και γρήγοροι φορολογικοί έλεγχοι για την είσπραξη και απόδοση των έμμεσων φόρων στην αγορά, με επικέντρωση στα μεγάλα αστικά κέντρα (παράλληλα οι έλεγχοι αυτοί διασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό τη φορολογική συμμόρφωση, έστω μέσω ελέγχου και όχι συνειδητής επιλογής).

• Οι συνεχείς και διαρκείς έλεγχοι διακίνησης αγαθών σε διόδια που δε μπορούν τα μεταφορικά μέσα να παρακάμψουν, στις εισόδους των δύο μεγάλων αστικών κέντρων και στις εισόδων των κεντρικών αγορών χονδρικής πώλησης.

• Οι συνεχείς και διαρκείς προληπτικοί απλοί και γρήγοροι έλεγχοι για την απόδοση ασφαλιστικών εισφορών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, με επικέντρωση στα μεγάλα αστικά κέντρα.

• Η παροχή δυνατότητας στις ελεγκτικές υπηρεσίες -με άμεση σχετική νομοθετική ρύθμιση- να εισπράττουν (εντός δεκαπέντε ημερών) τα πρόστιμα που επιβάλουν για τις απλές φορολογικές, ασφαλιστικές και λοιπές παραβάσεις. Η εμπρόθεσμη συμμόρφωση των παραβατών να δίνει τη δυνατότητα έκπτωσης επί του επιβαλλόμενου προστίμου.

• Η υποχρέωση -μέσα από άμεση σχετική νομοθετική ρύθμιση- όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, δημόσιων και δημοτικών επιχειρήσεων, να δέχονται προμηθευτές μόνο εφόσον είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι και τα φορολογικά τους παραστατικά πώλησης εκδίδονται ηλεκτρονικά και καταχωρίζονται στις βάσεις δεδομένων της ΓΓΠΣ.

• Η υποχρέωση -μέσα από άμεση σχετική νομοθετική ρύθμιση- όλων των υπηρεσιών του Δημοσίου, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, δημόσιων και δημοτικών επιχειρήσεων, να συνάπτουν συμβάσεις προμηθειών από ιδιωτικές επιχειρήσεις (εντός και εκτός Ελλάδας) μόνο εφόσον οι τιμές που αναγράφονται στις συμβάσεις και στα φορολογικά παραστατικά πώλησης είναι αντίστοιχες με τις τιμές που υπάρχουν σε μεγάλους και αξιόπιστους εμπορικούς ιστότοπους.

• Ο συνοπτικός έλεγχος των δαπανών και της αξιοποίησης των χρηματοδοτήσεων που λαμβάνουν οι ΜΚΟ κατά τα τελευταία τρία χρόνια και στην περίπτωση διαπίστωσης διαφορών, απόρριψη δαπανών, επιστροφή χρηματοδοτήσεων στο κράτος και άμεσα επιβαλλόμενα πρόστιμα σε αυτές και στους συνεργαζόμενους προμηθευτές τους.

• Ο συνοπτικός έλεγχος των κατόχων αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού (πολυτελή αυτοκίνητα) και εφόσον δε δικαιολογείται η κατοχή τους από τα δηλωθέντα εισοδήματα, επιβολή προστίμων άμεσα εισπρακτέων (εφόσον δεν καταβάλλονται από τους παραβάτες εντός μικρών προθεσμιών, να γίνεται δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και τραπεζικών καταθέσεων).

• Ο συνοπτικός έλεγχος των ιδιοκτητών πισινών (πολυτελή διαβίωση) και εφόσον δε δικαιολογείται η κατοχή τους από τα δηλωθέντα εισοδήματα, επιβολή προστίμων άμεσα εισπρακτέων (εφόσον δεν καταβάλλονται να γίνεται δέσμευση όπως παραπάνω).

• Η ύπαρξη χρονικού περιθωρίου δύο εβδομάδων σε όσους έχουν βγάλει χρήματα εκτός Ελλάδας κατά τα πέντε τελευταία χρόνια, για να τα επιστρέψουν άμεσα στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα πληρώνοντας ένα μικρό ποσοστό φόρου. Όσοι δε συμμορφωθούν εθελοντικά, τότε χάνουν το βραχυπρόθεσμο προνόμιο, υπόκεινται σε ενδελεχή έλεγχο και τους επιβάλλονται πολλαπλάσια πρόστιμα, έως και κατασχέσεις, εφόσον δεν αποδεικνύουν τη νόμιμη προέλευση των χρημάτων τους. Εξυπακούεται ότι το κράτος διατηρεί το δικαίωμα να αναιρεί την ευνοϊκή ρύθμιση, εφόσον περιέλθουν στην κατοχή του νέα στοιχεία που δείχνουν σοβαρές φορολογικές και λοιπές απάτες.

Τα παραπάνω είναι ενδεικτικά μέτρα που μπορούν να έχουν άμεσα αποτελέσματα και δεν απαιτείται η αλλαγή της δομής και της οργάνωσης των υπηρεσιών, ούτε οι αλλαγές στα πρόσωπα και τις νοοτροπίες που κουβαλάνε. Αυτό που πρέπει να γίνει σε τέσσερις μήνες, είναι να καταπολεμούμε τη φοροδιαφυγή. Αυτό δεν αλλάζει ούτε γίνεται να είναι διαφορετικό. Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα βρούμε και άλλες επιλογές, που στοχεύουν στην αλλαγή της νοοτροπίας και στην εθελοντική συμμόρφωση, αλλά και στο κτίσιμο της εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών. Προς το παρόν όμως δεν έχουμε το περιθώριο για πολυτέλειες και μακρόπνοα σχέδια επί χάρτου. Εν ολίγοις, είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε;



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τι είναι και σε τι αποσκοπεί ο λογιστικός έλεγχος του δημόσιου χρέους;

Την ώρα που το ζήτημα του χρέους κυριαρχεί στο πολιτικό προσκήνιο αλλά και στις ζωές μας, και η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου δηλώνει ότι «δρομολογήθηκαν πρωτοβουλίες λογιστικού ελέγχου του χρέους», είναι τουλάχιστον χρήσιμο να θυμηθούμε ή να μάθουμε τι είναι, τι θέλει και πως γίνεται αυτός ο λογιστικός έλεγχος του χρέους. Να λοιπόν γιατί αναδημοσιεύουμε ένα σχετικό απόσπασμα του βιβλίου «Ανοίγουμε τα βιβλία του χρέους - Τι είναι και πώς γίνεται ο λογιστικός έλεγχος του δημόσιου χρέους» των Ερίκ Τουσέν, Μαρία Λουσία Φατορέλλι, CADTM και Jubilee South, με επιμέλεια, προλεγόμενα και μετάφραση του Γ. Μητραλιά, που κυκλοφόρησε το 2011 από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Οι λογιστικοί έλεγχοι θα δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα του χρέους
 
(…) Ο πρώτος στόχος ενός λογιστικού ελέγχου είναι να ξεκαθαρίσει το παρελθόν, να ξεμπλέξει το κουβάρι του χρέους, νήμα προς νήμα, μέχρι να ξαναφτιάξει το κουβάρι των γεγονότων που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο. Τι απόγινε το χρήμα του τάδε δανείου, με ποιους όρους συνάφθηκε το δείνα δάνειο; Πόσοι τόκοι πληρώθηκαν, με ποιο επιτόκιο, πόσο τμήμα του δανείου ήδη αποπληρώθηκε; Πώς διογκώθηκε το χρέος παρόλο που δεν είδαμε το χρώμα του χρήματος; Ποιο δρόμο πήραν τα κεφάλαια; Σε τι χρησίμευσαν; Ποιο μέρος τους υπεξαιρέθηκε και γιατί;
 
Αλλά και: ποιος δανείστηκε και στο όνομα ποιου; Ποιος δάνεισε και ποιος ήταν ο ρόλος του; Πώς βρέθηκε μπλεγμένο το κράτος, με ποια απόφαση, που λήφθηκε με ποια αρμοδιότητα; Πώς τα ιδιωτικά χρέη έγιναν «δημόσια»; Ποιος προώθησε σχέδια μαϊμούδες, ποιος έσπρωξε, ενθάρρυνε, ποιος κέρδισε από αυτά; Ποια εγκλήματα διαπράχθηκαν με αυτά τα χρήματα; Γιατί δεν αποδίδονται αστικές, ποινικές και διοικητικές ευθύνες;

Ο πρώτος στόχος είναι να μπορέσουμε να ξεκινήσουμε μια πολιτική προσέγγιση και μια μεθοδολογία που επιτρέπουν να κάνουμε φύλλο και φτερό το εξωτερικό χρέος, να το χωρίσουμε και να το ανασυνθέσουμε σε δυο μέρη, που θα αποκαλέσουμε προσωρινά «έννομο» και «άνομο». Από τη στιγμή που έχει γίνει η διάκριση, το «άνομο» χρέος (απεχθές χρέος –βλ. Κεφ. 4–, κατάχρηση κεφαλαίων και κάθε λογής διαφθορά…) θα γίνει αναμφισβήτητα αντικείμενο μιας κανονικής και με όλους τους τύπους ακύρωσης με τη στενή έννοια του όρου. Το «έννομο» χρέος, στην ελάχιστα πιθανή περίπτωση που δεν θα είχε εξοφληθεί, θα γίνει αντικείμενο μιας αναδιαπραγμάτευσης με θετικούς όρους, στο πλαίσιο μιας αλληλέγγυας πολιτικής προσέγγισης. Γιατί στο όνομα ποιου πράγματος θα μπορούσαν άραγε οι λαοί να θεωρηθούν υπεύθυνοι για όλα αυτά, με νομικούς και ηθικούς όρους, και να αναγκαστούν να συνεχίσουν να πληρώνουν;

Τότε θα ετίθεντο τα ακόλουθα ερωτήματα: τι απομένει τελικά έπειτα από όλες αυτές τις προσθέσεις και αφαιρέσεις, αν λάβουμε υπόψη τις ακυρώσεις που θα έπρεπε λογικά να είχαν γίνει; Ποιοι είναι, σε τελική ανάλυση, οι πραγματικοί οφειλέτες και ποιοι οι πραγματικοί πιστωτές; Ποιος χρωστάει σε ποιον;
Να πάρουμε τον όρο «ακύρωση» τοις μετρητοίς

Ακύρωση, όρος της νομικής γλώσσας. Απόφαση με την οποία μια δικαστική ή διοικητική αρχή ακυρώνει μια πράξη επειδή χαρακτηρίζεται από ακυρότητα ή είναι άκαιρη (λεξικό Le Petit Robert).

Πρόκειται ακριβώς για αυτό όταν βρισκόμαστε απέναντι στις περισσότερες γενεσιουργούς πράξεις του χρέους. Το ζητούμενο είναι να τις κηρύξουμε άκυρες και μηδέποτε γενόμενες, είτε επειδή καλύπτουν απεχθή εγκλήματα, είτε επειδή οι συμβάσεις υπογράφηκαν με δόλο ή άλλες απάτες, είτε επειδή πλαστογραφήθηκαν τίτλοι, δεν τηρήθηκαν υποσχέσεις, δεν υλοποιήθηκαν δεσμεύσεις, επειδή υπάρχουν καταχρηστικά ή τοκογλυφικά επιτόκια, κ.λπ. Πρέπει τότε, ανάλογα με τις ευθύνες που έχουν καταλογιστεί, να ανακτηθούν τα χρήματα, να επιστραφούν τα ποσά που εισπράχθηκαν αδικαιολόγητα ως τόκοι ή κεφάλαιο, να τιμωρηθούν αν πρέπει οι ένοχοι και να αποζημιωθούν τα θύματα αυτών των κολάσιμων πράξεων.

Στον τελικό λογαριασμό μπορούν ενδεχομένως να εμφανίζονται μόνον ορισμένα ποσά που αντιστοιχούν σε πραγματικά χρέη, σε έγκυρες πιστώσεις, που έχουν συναφθεί σε συνθήκες σεβασμού των συμφερόντων των ενδιαφερόμενων πληθυσμών – αν δεν έχουν εξοφληθεί και δεν έχουν αντισταθμιστεί από τις προαναφερθείσες πράξεις. Και μόνον αυτά και κανένα άλλο θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη σε κάθε απόφαση έκπτωσης του χρέους.

Να παρουσιάζεται σαν «δώρο» η εγκατάλειψη χρεών που ντε φάκτο είναι δόλια, να δίνεται στον όρο «ακύρωση» η κοινή έννοια του σβησίματος ή της κατάργησης του χρέους, συνιστά μια απάτη που δεν μπορεί να έχει άλλο στόχο παρά να καλύψει καταχρήσεις με ένα πάλλευκο πέπλο.
Οι λογιστικοί έλεγχοι, εργαλεία κινητοποίησης και φορείς ελπίδων

Οι λογιστικοί έλεγχοι συνίστανται λοιπόν πριν απ’ όλα στη διεξαγωγή λεπτομερούς εξέτασης του παρελθόντος. Είναι όμως, και ίσως κυρίως, ένα μέσο κινητοποίησης των πολιτών που επιτρέπει να γειωθούμε στο παρόν και να αρνηθούμε το αναπόφευκτο του χρέους του μέλλοντος, να προλάβουμε την επ’ άπειρον διαιώνισή του.

Ο λογιστικός έλεγχος μέσω του οποίου προσπαθούμε να βρούμε την αλήθεια για το χρέος αποτελεί στοιχειώδες δημοκρατικό δικαίωμα, το δικαίωμα να ζητάς λογαριασμό. Είναι ένα ισχυρό μέσο που διαθέτουν οι πολίτες για να ανακτήσουν κάποια επιρροή πάνω στη λειτουργία του κράτους. Είναι επίσης ένα σχολείο όπου μπορούμε να κατανοήσουμε τους μηχανισμούς που ελέγχουν τις διεθνείς σχέσεις και την παγκόσμια οικονομία.

Είναι τέλος η ευκαιρία για να θέσουμε σε ισχύ εργαλεία ελέγχου σε κάθε επίπεδο –κοινοβουλευτικό, δικαστικό, κυβερνητικό, διεθνές καθώς και σε εκείνο των πολιτών– ώστε να μην ξαναρχίσουν νέες διαδικασίες δόλιας καταχρέωσης των λαών πίσω από την πλάτη τους.

Διασταυρούμενοι και διεθνείς λογιστικοί έλεγχοι, μια ευκαιρία να δυναμώσει η αλληλεγγύη και οι συμμαχίες Βορρά-Νότου

Το G8, το ΔΝΤ, η Παγκόσμια Τράπεζα, οι Λέσχες του Παρισιού και του Λονδίνου μιλούν σήμερα με μεγάλο διαφημιστικό θόρυβο για «ακύρωση» ορισμένων τμημάτων του χρέους των πιο φτωχών και πιο χρεωμένων χωρών. Ωστόσο, προς το παρόν πρόκειται μόνο για υποσχέσεις: τα ποσά που αναφέρονται είναι πολύ μικρά και μάλιστα συνοδεύονται από πολλούς όρους. Θα μπορούσαμε να τα θεωρήσουμε όλα αυτά μια πρώτη πολύ μικρή νίκη που πέτυχαν οι αναρίθμητες καμπάνιες που πραγματοποιήθηκαν σχεδόν παντού στον κόσμο για την ακύρωση του χρέους του Τρίτου Κόσμου.

Πρόκειται όμως για πραγματική νίκη; Αν δεν αναδείξουμε πρώτα την αλήθεια για το χρέος, αυτή η δήθεν γενναιοδωρία δεν θα είναι παρά ένα σύννεφο καπνού για να καλύψει τις ευθύνες και θα μπορούσε να στραφεί ενάντια στους λαούς τόσο του Νότου όσο και του Βορρά:

• ενάντια στους λαούς του Νότου, καθώς αυτές οι δήθεν γενναιοδωρίες θα συνδυάζονται με νέους αρνητικούς όρους ανοίγοντας έτσι το δρόμο σε νέα χρέη στο όνομα της «ανάπτυξης».

• ενάντια στους λαούς του Βορρά, που υφίστανται από τη μεριά τους μια λογική ανάλογη προς εκείνη της διαρθρωτικής προσαρμογής. Επιπλέον, η αποπληρωμή ελάχιστα έντιμων πιστωτών, που τάχα είχαν ζημιωθεί, έχει ως αποτέλεσμα να φορτώνονται αυτές οι «αποζημιώσεις» στους φορολογούμενους του Βορρά, διογκώνοντας ακόμα περισσότερο το εσωτερικό χρέος των χωρών τους. Ήδη οι ηγέτες του G8, με επικεφαλής τη Μεγάλη Βρετανία, επιμένουν ότι καμιά κατάργηση χρεών που κατέχονται από το ΔΝΤ ή την Παγκόσμια Τράπεζα δεν θα πρέπει να βλάψει στο ελάχιστο τις χρηματοπιστωτικές δυνατότητες αυτών των θεσμών. Ποιος θα πληρώσει τη λυπητερή μετά τους λαούς του Νότου;

Η πλειονότητα των ατόμων, επιχειρηματιών, διευθυντικών στελεχών τραπεζών, θεσμών, κυβερνήσεων, βιομηχανικών τραστ που είχαν άμεσα ή έμμεσα εμπλακεί στη διαδικασία δημιουργίας του χρέους δεν έχουν σίγουρα την παραμικρή διάθεση να διαλευκάνουν τα γεγονότα. Αντίθετα, τόσο οι πολίτες του Νότου όσο και εκείνοι του Βορρά έχουν κάθε συμφέρον να γίνουν όλα με τη μέγιστη διαφάνεια. Κι αυτό επειδή διακυβεύεται η ποιότητα των σχέσεων αλληλεγγύης μεταξύ τους, οι οποίες δεν μπορούν να θεμελιωθούν παρά μόνο πάνω σε μια καθαρή αντίληψη των πραγματικοτήτων που έχει βιώσει ο καθένας τους και όχι πάνω σε μια υποκριτική φιλανθρωπία ανάμεικτη με τύψεις συνείδησης…

Τελικά, οι τέσσερις ζωτικοί στρατηγικοί στόχοι του λογιστικού ελέγχου και οι επιδιώξεις αυτού του εγχειριδίου είναι:

• Να τεθεί η ακύρωση στον αστερισμό της διαφάνειας και της δικαιοσύνης: η ιστορία πολλών χωρών δείχνει ότι, σε περιπτώσεις γενοκτονίας ή εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, ήταν αναγκαίο την αλήθεια να την αποκαταστήσουν οι υπεύθυνοι των εγκλημάτων σε μια διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης. Έτσι, η αποκατάσταση της ιστορίας του χρέους θα μπορούσε να επιτρέψει να ενισχυθεί το αίτημα της ακύρωσης του χρέους και να διωχθούν οι υπεύθυνοι του άνομου τμήματός του.

• Να αναπτυχθεί ένα τεράστιο κίνημα λαϊκής διαφώτισης και κινητοποίησης και να απελευθερωθεί όλο το παιδαγωγικό δυναμικό του χρέους προκειμένου να ανακοπεί η ανανέωση του εφιαλτικού φαύλου κύκλου.

• Να έρθουν πιο κοντά οι λαοί μέσα από τα κοινά σημεία που συνδέουν τις ιδιαίτερες ιστορίες τους. Να προκληθεί ρήξη με κάθε λογική του είδους «δωρητές/δικαιούχοι»,«φιλανθρωπία/φτώχεια»,«αναπτυγμένοι/υπανάπτυκτοι», για να επικρατήσει κατηγορηματικά η λογική της αλληλεγγύης και της διαφάνειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινότητας των κοινωνικών συμφερόντων.

• Να μη γίνουν αφορμή οι επιχειρήσεις ακύρωσης του χρέους για ρατσιστικές καμπάνιες μίσους στο Βορρά ενάντια στους «αιώνια βοηθούμενους λαούς του Νότου», με στόχο να χάσουν και πάλι οι τελευταίοι τον έλεγχο της δικιάς τους ιστορίας προς όφελος των ντόπιων ολιγαρχιών…

Ο λογιστικός έλεγχος του χρέους δεν είναι κάτι το καινούργιο, το αντίθετο: η πραγματοποίησή του προωθείται από πολλά κινήματα που ασχολούνται με το χρέος εδώ και καιρό. Έτσι, ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά κινήματα, το διεθνές κίνημα Jubilee South, ενθαρρύνει και υποστηρίζει εδώ και χρόνια όλες τις πρωτοβουλίες που σχετίζονται με τον λογιστικό έλεγχο του χρέους. Στη δεύτερη γενική του συνέλευση, που έγινε στην Αβάνα στις 28 Σεπτεμβρίου 2005, διακήρυξε:

«Θα συνεχίσουμε επίσης να καταγγέλλουμε σθεναρά τη συμμετοχή των κυβερνήσεων του Νότου στη διαιώνιση του προβλήματος του χρέους, ρισκάροντας, ακόμα και ξεπουλώντας τα αγαθά των λαών μας. Δεσμευόμαστε να εργαστούμε με ενθουσιασμό για να αλλάξουμε τις πολιτικές των κυβερνήσεων του Νότου, οι οποίες θα έπρεπε να καταγγείλουν όλα τα χρέη που απαιτούνται από τις χώρες μας. Θεωρούμε συνεπώς την εφαρμογή των λογιστικών ελέγχων στο χρέος αποφασιστικό βήμα».

Πράγματι, αν η καταγγελία του χρέους αποτελεί μονομερή ενέργεια, που αποφασίζεται από μια κυβέρνηση και που εγγράφεται στο πλαίσιο μιας σταθερής βούλησης διαμαρτυρίας και αλλαγής, η πραγματοποίηση ενός λογιστικού ελέγχου προετοιμάζει για μια αναμέτρηση και αποτελεί αναμφίβολα ένα από τα πιο αποτελεσματικά εργαλεία.

ΠΗΓΗ



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Γκάλμπρεϊθ: Γιατί η Ελλάδα κέρδισε και η Γερμανία υπαναχώρησε

Πολλά διεθνή μέσα έκαναν λόγο για νίκη της Γερμανίας και ήττα της Ελλάδας μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής. Την άποψη αυτή αντικρούει ο έγκριτος οικονομολόγος και σύμβουλος του Γιάνη Βαρουφάκη, καθηγητής Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ, σε άρθρο του υπό τον τίτλο «Διαβάζοντας σωστά την ελληνική συμφωνία», που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα Social Europe.

Περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο τα διεθνή μέσα κάλυψαν την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, ο Γκάλμπρεϊθ κάνει λόγο για δημοσιεύματα χωρίς λεπτομέρειες, ανυπόγραφα και χωρίς διασταύρωση που περιγράφουν τη συμφωνία ως υπαναχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ και νίκη της Γερμανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Όπως εξηγεί όπως ο ίδιος «δεν υπήρχε συμφωνία για μια δανειακή συμφωνία που θα μπορούσε να απελευθερώσει πλήρως τα χέρια της Ελλάδας». «Οι δανειακές συμφωνίες έρχονται με όρους» γράφει και σημειώνει ότι οι επιλογές για την ελληνική κυβέρνηση ήταν συμφωνία με όρους, ή καμία συμφωνία με κανέναν όρο. Συνεχίζοντας ο Γκάλμπρεϊθ τονίζει ότι η συμφωνία έπρεπε να κλείσει μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου που λήγει η στήριξη των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκλέχθηκε για να βγάλει την Ελλάδα από την Ευρώπη. Για να τηρήσει τις προεκλογικές του δεσμεύσεις λοιπόν, η σχέση Αθήνας και Ευρώπης θα έπρεπε να παραταθεί κατά έναν τρόπο αποδεκτό κι από τις δύο πλευρές», υπογραμμίζει ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Ο καθηγητής αναλύει τις λεξιμαχίες Αθήνας – Βρυξελλών και εστιάζει την προσοχή σε δύο όρους. Κατά τον Γκάλμπρεϊθ η φράση επέκταση της «Master Financial Assistance Facility Agreement» που χρησιμοποιήθηκε είναι ακόμα καλύτερη από την λιγότερο προβληματική φράση «επέκταση της δανειακής σύμβασης» που πρότεινε αρχικά η ελληνική πλευρά, καθώς «με λίγα λόγια η MFFA επεκτείνεται αλλά οι όροι αναθεωρούνται». Πολύ σημαντική είναι επίσης κατά τον Αμερικανός καθηγητή ο όρος «arrangement» που σημαίνει «συμφωνία».

Για να εξηγήσει το γιατί ο Αμερικανός καθηγητής παραθέτει ένα απόσπασμα από τη συμφωνία που λέει τα εξής:

«Στόχος της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης, βάσει και της νέας συμφωνίας και μέσω της χρήσης με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ευελιξίας που υπάρχει και την συμφωνήσαμε από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Μέσω αυτής της επέκτασης προσφέρεται χρόνος-γέφυρα για διαπραγματεύσεις για πιθανή επικείμενη συμφωνία, μεταξύ Ελλάδας, Eurogroup και θεσμών. Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μία πρώτη σειρά μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα βασίζονται στο τρέχον πρόγραμμα έως τη Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου. Οι θεσμοί θα καταθέσουν μία πρώτη άποψη για το εάν τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν μία καλή αρχή προκειμένου να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

«Αν πιστεύετε ότι μπορείτε να βρείτε μια ακλόνητη δέσμευση σε αυτούς τους όρους και προϋποθέσεις του "τρέχοντος προγράμματος" σε αυτό το κείμενο, καλή σας τύχη! Δεν υπάρχει. Επομένως, όχι η τρόικα δεν μπορεί να έρθει στην Αθήνα και να παραπονεθεί για την επαναπρόσληψη των καθαριστριών» γράφει χαρακτηριστικά ο Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ.

Ένας άλλος όρος της συμφωνία που απασχολεί τον σύμβουλο του Έλληνα υποουργού Οικονομικών, είναι ο «Memorandum of Understanding» που υπεγράφη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Αναφερόμενος στο γνωστό σε όλους «μνημόνιο» ο Αμερικανός καθηγητής Οικονομίας σημειώνει ότι δεν είναι όλα παράλογα όσα αναγράφονται σε αυτό το κείμενο καθώς αντανακλούν τους ευρωπαϊκούς όρους και κανόνες. «Δεν ήταν τόσο δύσκολο για την νέα κυβέρνηση να δηλώσει ότι δεσμεύεται στο 70% του Μνημονίου λοιπόν», επισημαίνει.

Ο κ. Γκάλμπρεϊθ επαναλαμβάνει τη ρητορική της κυβέρνησης ότι δεν είναι κάθετα αντίθετη στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά διαφωνεί με αυτές που εγκαθιστούν μονοπώλια ή αυτές που έγιναν βιαστικά και δεν απέφεραν έσοδα.

Στη συνέχεια του άρθρου του τοποθετείται επίσης απέναντι στις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση υποσχόταν εφαρμογές κεϋνσιανών πολιτικών εξηγώντας ότι δεν υπάρχουν χρήματα στην Ελλάδα και επομένως αυτού του είδους οι πολιτικές δεν ήταν ποτέ στο τραπέζι, καθώς θα απαιτούσαν για την εφαρμογή τους έξοδο στο εθνικό νόμισμα

Στη συνέχεια, ο διάσημος Αμερικανός οικονομολόγος σχολιάζει «τις κακές γλώσσες» που θέλουν τους Τσίπρα και Βαρουφάκη, να λειτούργησαν υπερφίαλα ζαλισμένοι από τη μεγάλη εκλογική νίκη. «Ο Τσίπρας δεν το κάνει αυτό. Και ο Βαρουφάκης το πρώτο πράγμα που μου είπε όταν συναντηθήκαμε στο υπουργείο Οικονομικών ήταν "καλωσήρθες στο δηλητιριασμένο δισκοπότηρο"», αποκαλύπτει χαρακτηριστικά.

Αποκρούοντας τα επιχειρήματα που κάνουν λόγο για νίκη της Γερμανίας, ο Γκάλμπρεϊθ βλέπει στην εξέλιξη των συνομιλιών υπαναχώρηση από τη γερμανική πλευρά. ¨οπως υποστηρίζει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν αυτός που έκανε πίσω την Παρασκευή μετά τη δημόσια διαφωνία του αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ για την εσπευσμένη απόρριψη της ελληνικής πρότασης και το τηλεφώνημα Μέρκελ-Τσίπρα που ακολούθησε. «Μπορεί οι κινήσεις να ήταν χορογραφημένες» γράφει αλλά στο τέλος ήταν ο Σόιμπλε που έκανε ένα βήμα πίσω.

Αναφερόμενος στην αιτία που οδήγησε σε μία συμφωνία υπέρ της ελληνικής πλευράς, ο καθηγητής εκτιμά ότι αυτή ήταν η επίκληση της λογικής και το γεγονός ότι στο τέλος η Μέρκελ επέλεξε να μην είναι η ηγέτης που θα ευθύνεται για τη ρήξη της Ευρώπης.

«Σύντομα θα υπάρξουν νέα μέτωπα στην Ευρώπη, στην Ισπανία, ίσως στην Ιρλανδία και στη συνέχεια στην Πορτογαλία, χώρες οι οποίες έχουν εκλογές μπροστά τους. Δεν είναι πιθανό η ελληνική κυβέρνηση να καταρρεύσει ή να λυγίσει στις διαπραγματεύσεις και με το πέρασμα του χρόνου ο σκοπός της μανούβρας που κερδήθηκε σε αυτή την πρώτη αψιμαχία θα γίνει πιο ξεκάθαρος. Σε ένα χρόνο από τώρα το πολιτικό τοπίο στην Ευρώπη μπορεί να είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που είναι σήμερα» καταλήγει ο Γκάλμπρεϊθ.




πηγη
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΠΟΤΑΜΙ – ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Στενός συνεργάτης του Θεοχάρη συνελήφθη γιατί λάδωνε πολιτικούς υπερ γερμανικής εταιρείας!!

ΤΟΝ ΕΙΧΕ ΒΑΛΕΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ!

ΕΙΧΕ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΙ ΤΟ «ΕΡΓΟ»!
Και ο προϊστάμενος του, ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕΙ ΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΣΤΗ!

wpid-20150223085713

ΙΔΟΥ Ο ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΕΟΧΑΡΗ!
wpid-20150223085719 wpid-20150223085723

πηγη