EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Προκαλεί τους Έλληνες ο Βενιζέλος – σε λίγο όμως ξεκινούν οι εξεταστικές.

Ο άνθρωπος που κατέστρεψε του Έλληνες μέσω του psi και όχι μόνο έχει το θράσος να εξαπολύει επίθεση κατά της κυβέρνηση. 

«Η ανακούφιση επειδή δεν καταστράφηκε η χώρα βγαίνοντας από το ευρώ δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια. Η κυβέρνηση αντί να ακολουθήσει την γραμμή μας, να βγει από το Μνημόνιο, να πάει στην πολιτική πιστωτική γραμμή, παραμένει στο Μνημόνιο και ετοιμάζει το Μνημόνιο 3» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Η σκληρή διαπραγμάτευση, η «δήθεν σκληρή» διαπραγμάτευση μας πάει χιλιόμετρα πίσω. Κανένας προπαγανδιστικός μηχανισμός, κανένα σόφισμα και καμία πιρουέτα δεν μπορεί να κρύψει το απλό γεγονός ότι έλεγαν ψέματα στους πολίτες και πουλούσαν ψευδαισθήσεις στον εαυτό τους και τα στελέχη τους» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι 50 αποχρώσεις μιας συμφωνίας γκρι

Του ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΦΕΙΡΗ

1. Η συμφωνία είναι ετεροβαρής και συνιστά υποχώρηση. Δεν υπάρχουν περιθώρια σκληρής διαπραγμάτευσης εντός μιας τακτικής που απομακρύνεται από το «καμία θυσία για τα ευρώ».
 

1.β. Όχι τυχαία, ο Π. Κρούγκμαν αναρωτήθηκε «Τι περιθώρια κινήσεων έχει μια ελληνική κυβέρνηση, εάν δεν είναι προετοιμασμένη να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη;»
 

2. Τα «κέρδη» από τη συμφωνία είναι λίγα.
Το σημαντικότερο κέρδος είναι ο χρόνος που κερδίζει η κυβέρνηση. Και στη πολιτική και στην οικονομία ο χρόνος κοστίζει ακριβά.

2.β Το ερώτημα είναι εάν, πώς, σε ποια κατεύθυνση θα αξιοποιηθεί αυτός ο χρόνος.

3. Κεντρικό σημείο της παράτασης είναι η ρητή αποδοχή όλων των δανειακών υποχρεώσεων της χώρας. Η επιστολή του Υπ. Οικονομικών, που αναφέρεται σε νέο Συμβόλαιο για την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη, και εποπτεία στο πλαίσιο της ΕΕ και της ΕΚΤ δείχνει ένα προσανατολισμό.

3.β. Είναι στοίχημα για την ελληνική αριστερά, μέσω των κοινωνικών αγώνων, αυτό το «βήμα πίσω» να γίνει «δύο βήματα μπροστά»

4. Σε αυτό το διάστημα
ουσιαστικά η κυβέρνηση θα διαπραγματεύετα, για μία νέα δανειακή σύμβαση ενώ θα μπει στο τραπέζι και το θέμα του χρέους. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί με την παράταση, με Αγγλικό Δίκαιο, να πληρώσει το χρέος στους δανειστές. Μόνο το 2015 θα πρέπει να καταβληθούν για τόκους και χρεολύσια πάνω από 22 δισ. ευρώ. (…ο λεγόμενος και λιτός βίος).

4.β Ακόμη όμως και το ιερό παράδειγμα του Αγίου Ονουφρίου μαζί με τα πιο εξωφρενικά πλεονάσματα δεν θα αρκούν για την εξυπηρέτηση του χρέους.

5. Η χρεομηχανή θα εργάζεται στο full και η χώρα θα συνεχίσει να αποτελεί μια αποικία χρέους, με ότι αυτό συνεπάγεται πολιτικά και οικονομικά.

5.β Η παράταση ουσιαστικά ακυρώνει μεγάλο μέρος του προγράμματος της κυβέρνησης, που θα περιοριστεί στα απολύτως βασικά, χωρίς να μπορέσει να αντιστρέψει την κατάσταση βαθειάς ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Τι τελικά θα υλοποιηθεί από το κυβερνητικό πρόγραμμα δεν είναι θέμα κάποιας ηθικού τύπου «συνέπειας». Χωρίς την υλοποίηση του, ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει να ηττηθεί σαν τον Ανταίο, αποκομμένος από το λαό.

6. Η «σκληρή» στάση των Βρυξελλών δείχνει ότι για την Ε.Ε. το ζητούμενο είναι πολιτικοοικονομικό: η κατάργηση κάθε έννοιας λαϊκής κυριαρχίας και η ταυτόχρονη επιβολή ενός συγκεκριμένου μοντέλου ακραίου νεοφιλελευθερισμού.

6.β. Κατέρρευσε όλη η επιχειρηματολογία για τη δυνατότητα ανατροπής της λιτότητας εντός ευρωζώνης, διαχωρισμού δανειακής σύμβασης και Μνημονίων, λύσης τύπου "συμφωνίας του Λονδίνου".

7. Μετά την πρόσκαιρη «συμφωνία - γέφυρα» (με τις ανάλογες φραστικές ακροβασίες) η Ε.Ε. θα συνεχίσει τη σκληρή γραμμή.

7.β Η Γερμανία είναι ένα ποντίκι που βρυχάται. Το Greek exit θα μετατραπεί σε εφιάλτη καθώς τα κερδοσκοπικά κεφάλαια του αμερικανικού χρηματοοικονομικού τομέα θα απειλήσουν την ευρωζώνη με κατάρρευση.

Παράλληλα το Μάιο οι εκλογές στη Βρετανία θα αναδείξουν τους ευρωσκεπτικιστές σε δεύτερη δύναμη με 25%, ενώ το φθινόπωρο έρχεται η σειρά της Ιβηρικής. Ο χρόνος που κέρδισε η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιηθεί σε επίπεδο διεθνών συσχετισμών.

8. Η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη λαϊκή εντολή ρήξης. Και εφαρμογής ενός προοδευτικού αντιμνημονιακού προγράμματος.

8.β. Μετά τη γέφυρα, 3 δρόμοι:

α) νέο δάνειο από τους δανειστές.

β) έξοδος στις αγορές για δανεισμό, (πρακτικά αδύνατη).

γ) στάση πληρωμών, διαγραφή χρέους και οικονομική και πολιτική εργαλειοθήκη κατασκευασμένη για τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι των πιστωτών με βάση ένα καλά μελετημένο σχέδιο και λαϊκή στήριξη και εντολή.

8.γ. Μπορεί ενισχυτικά να αξιοποιηθεί το αίτημα να προσφύγει η αριστερά και πάλι στο λαό είτε με Δημοψήφισμα είτε ακόμα και εκλογές.

9. Όσοι ονειρευτήκαν μια ήρεμη διαχειριστική σεζόν ήδη μετανιώνουν. Το επόμενο διάστημα θα είναι ένα ανοιχτό πεδίο συγκρούσεων σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της ελληνικής κοινωνίας.

9.β. Αναχωρητισμός και λεκτικός-άνωθεν-διδακτισμός δεν είναι αριστερή στάση.
Μέσα στη κίνηση των κοινωνικών υποκειμένων, παλεύοντας με τις αυταπάτες και τις απάτες, θα χαραχτούν οι κόκκινες γραμμές των λαϊκών αναγκών.

10. (Από το γκρι στο κόκκινο) … Η υπεράσπισή τους θα είναι βασικό καθήκον της περιόδου που ανοίγεται. Και ο άξονας που θα κριθεί το παρόν και το μέλλον της ελληνικής αριστεράς αλλά και της χώρας.

Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

ΠΗΓΗ




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μπεργκ: «Έχω καλό προαίσθημα για το ντέρμπι»

Αισιόδοξος ότι ο Παναθηναϊκός θα καταφέρει να αναδειχθεί νικητής στο αυριανό ντέρμπι των αιωνίων είναι ο Μάρκους Μπεργκ.

Ο Σουηδός στράικερ, μιλώντας στο συνδρομητικό κανάλι, επισήμανε ότι έχει καλό προαίσθημα για την εν Ελλάδι «μητέρα των μαχών» απέναντι στον Ολυμπιακό, ενώ μεταξύ άλλων εξέφρασε την ελπίδα να βρει δίχτυα απέναντι στους Πειραιώτες.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στην κάμερα της NOVA:


«Θα είναι κάτι όμορφο, είναι κάτι για το οποίο ανυπομονείς. Είχαμε μια εβδομάδα στην διάθεση μας με καλές προπονήσεις, στην τακτική και περιμένουμε πως και πως το παιχνίδι. Θα είναι μια ωραία ατμόσφαιρα και έχουμε μια καλή ευκαιρία να πάρουμε κάποιους πόντους εναντίων τους».

Είναι αυτό το ντέρμπι κάτι το ιδιαίτερο για σένα;

«Ναι σίγουρα είναι κάτι το ιδιαίτερο. Αυτή τη στιγμή είναι πρωτοπόροι και εμείς στη δεύτερη θέση. Είναι πραγματικά ιδιαίτερο και σημαντικό παιχνίδι και για τις δύο ομάδες. Ασφαλώς και είναι ένα ματς για το οποίο ανυπομονείς, όμως σε αυτούς τους αγώνες είναι πάντα όμορφο να αγωνίζεσαι. Και αυτό γιατί έχουν επιπλέον πίεση και σημασία, ενώ πλησιάζει το τέλος της σεζόν. Θα κάνουμε ότι μπορούμε για να πάρουμε τους τρεις βαθμούς. Παίζουμε στην έδρα μας, θα έχουμε στο πλευρό μας τους οπαδούς μας και ανυπομονώ πάρα πολύ για το παιχνίδι».

Ξέρεις από την εμπειρία σου στα ντέρμπι δεν μετράνε οι βαθμοί και πως έπαιζες μέχρι τώρα συμφωνείς;

«Ναι συμφωνώ. Τα ντέρμπι είναι πάντα ντέρμπι ακόμα και αν υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στις ομάδες. Αλλά τώρα είμαστε πολύ κοντά. Οπότε θα είναι κάτι το ξεχωριστό. Έχω πολύ καλό προαίσθημα ότι θα κερδίσουμε και θα κάνουμε ότι μπορούμε. Και θα δούμε μετά το παιχνίδι αν ήμασταν καλά προετοιμασμένοι. Το περιμένω με ανυπομονησία».

Ποιο θα είναι το «κλειδί» για αυτό το παιχνίδι;

«Δεν νομίζω ότι θα είναι ένα «ανοιχτό» παιχνίδι. Θεωρώ ότι θα είναι πολύ «κλειστό». Δεν θα υπάρξουν τόσες πολλές ευκαιρίες εκατέρωθεν. Όποιος εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες του τότε θα πάρει και τη νίκη. Παίζουμε πολύ καλά στα τελευταία ματς. Προσέχουμε την άμυνα μας όλη η ομάδα κάνει δουλειά σε αυτό το τομέα και πάντα δημιουργούμε ευκαιρίες οπότε πρέπει να είμαστε 100% συγκεντρωμένοι την κατάλληλη στιγμή».

Η άποψη σου για τον Ολυμπιακό;

«Είναι πολύ καλή ομάδα. Παίζουν καλό ποδόσφαιρο και είναι δυνατοί. Φυσικά και υπάρχει σεβασμός
αλλά όχι υπερβολικός γιατί ξέρουμε ότι μπορούμε να τους κερδίσουμε. Θεωρώ ότι θα γίνει ένα πολύ καλό παιχνίδι και όπως είπα και πριν. Θα έχουμε τους οπαδούς στο πλευρό μας, παίζουμε στο γήπεδο μας και θα είναι δύσκολο για αυτούς να έρθουν. Είναι ένα παιχνίδι και όλα μπορούν να συμβούν όμως. Εγώ το περιμένω πως και πως και έχω καλό προαίσθημα».

Αν κερδίσετε θα μειώσετε στους τρεις πόντους την διαφορά, είναι αυτό το παιχνίδι σαν τελικός;

«Μπορείς να το πεις και έτσι αλλά δεν ξέρω. Στο τέλος βέβαια είναι ένα παιχνίδι μόνο. Φυσικά όταν είναι τόσο μικρή η διαφορά είναι σημαντικό να κερδίσεις. Αλλά πάντα όταν παίζεις τέτοια ντέρμπι κόντρα στον Ολυμπιακό είναι σημαντική η νίκη. Εμείς πρέπει να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό και δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε τι θα γίνει η όχι. Πάμε για να κερδίσουμε φυσικά και το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τα δώσουμε όλα».

Προσωπικά προετοιμάζεσαι διαφορετικά για ένα παιχνίδι σαν και αυτό;

«Όχι, προετοιμάζομαι όπως και στα προηγούμενα παιχνίδια. Απλά αυτή την φορά είχαμε περισσότερο καιρό πριν από το παιχνίδι καθώς τις προηγούμενες φορές είχαμε 2-3 ματς την εβδομάδα ενώ τώρα είχαμε μόνο ένα παιχνίδι. Οπότε μπορούσαμε να προπονηθούμε καλύτερα. Αυτή είναι και η μόνη διαφορά. Πρέπει να το δεις σαν ένα «νορμάλ παιχνίδι″ και όχι κάτι το ιδιαίτερο. Γνωρίζουμε ότι η ατμόσφαιρα θα είναι φανταστική και αυτό θα μας βοηθήσει και θα μας δώσει επιπλέον κίνητρο την ώρα του αγώνα. Πρέπει να μείνεις ήρεμος και να κάνεις καλή προπόνηση».

Σε τέτοια παιχνίδια θέλετε να παίξετε και για τον κόσμο;

«Είναι ιδιαίτερο παιχνίδι και για τον κόσμο. Κάθε ματς είναι σημαντικό και πάντα πρέπει να παίρνουμε τους τρεις βαθμούς, όμως φυσικά θα σημαίνει πολλά για τους οπαδούς μας αν κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι. Μας δίνουν έξτρα κίνητρο σε αυτά τα παιχνίδια και θα κάνουμε ότι μπορούμε για να τους κάνουμε χαρούμενους».

Έχεις μείνει μακριά από τα γκολ τις τελευταίες αγωνιστικές έχεις φυλάξει ένα γκολ για το ντέρμπι;

«Το ελπίζω. Προσπαθώ να κάνω το καλύτερο δυνατό φυσικά αν δείτε την στατιστική όντως είμαι λίγο στα κάτω μου όσον αφορά το σκοράρισμα αλλά θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό και θα προσπαθήσω να είμαι στην κατάλληλη θέση στην περιοχή και να ελπίζω να έρθει εκεί η μπάλα για να σκοράρω. Σημασία όμως δεν έχει ποιος σκοράρει αλλά να κερδίζει η ομάδα καθώς είναι καλύτερο η ομάδα να κερδίζει παρά να σκοράρω εγώ. Οπότε είμαι χαρούμενος με τις νίκες της ομάδας και φυσικά αν καταφέρω να πετύχω κάποιο τέρμα».



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Ντόπες» από τον κόσμο του Ολυμπιακού

Να εκφράσουν τη στήριξή τους στην ομάδα, αλλά ταυτόχρονα να την καλέσουν να αφυπνιστεί θέλησαν εκπρόσωποι των οργανωμένων οπαδών του Ολυμπιακού που έδωσαν το «παρών» στην τελευταία προπόνηση της ομάδας πριν το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο.


«Ξεχάστε τη Ντνίπρο. Ματώστε για το σύλλογο, για την ιερή φανέλα του Ολυμπιακού. Εμείς παρότι είμαστε στο κομμάτι της κοινωνίας που δοκιμάζεται περισσότερο, είμαστε πάντα στην πρώτη γραμμή για τον Ολυμπιακό. Σε κάθε αγώνα θέλουμε να είστε οπαδοί, Θύρα 7, σαν κι εμάς. Δεν είναι το θέμα μας να νικήσετε, αλλά να ματώσετε τη φανέλα. Ξεκινήστε από αύριο και μετά βλέπουμε και τον αγώνα με τη Ντνίπρο», ήταν το μήνυμα που πέρασαν.


Ο Βίτορ Περέιρα εκπροσωπώντας όλη την ομάδα ανέλαβε να απαντήσει. «Εμείς κι εσείς είμαστε ένα, μια οικογένεια, κι αύριο αυτό που θα κάνουμε είναι να παλέψουμε για τον Ολυμπιακό. Δεν φοβόμαστε κανέναν, μόνο το Θεό», είπε ο Πορτογάλος προπονητής.



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Βενεζουέλα: Συνελλήφθη ο δήμαρχος του Καράκας για απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος

Ο δήμαρχος του Καράκας Αντόνιο Λεντέσμα κατηγορείται από τις αρχές της Βενεζουέλας για τη φερόμενη εμπλοκή του σε μια συνομωσία για την εκτέλεση βίαιων ενεργειών με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης και τέθηκε χθες Παρασκευή υπό προσωρινή κράτηση.

Ο Λεντέσμα, 59 ετών, γνωστή προσωπικότητα της αντιπολίτευσης, συνελήφθη την Πέμπτη στο γραφείο του από πολλές δεκάδες μέλη των μυστικών υπηρεσιών.

Δύο εισαγγελείς ανακοίνωσαν χθες ότι κατηγορείται «για τη φερόμενη εμπλοκή του σε μια συνομωσία για την οργάνωση και την εκτέλεση βίαιων ενεργειών εναντίον της κυβέρνησης».

Ο δήμαρχος του Καράκας θα παραμείνει υπό κράτηση στη στρατιωτική φυλακή Ράμο Βέρντε, όπου κρατείται εδώ και ένα χρόνο και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπες, ο οποίος κατηγορείται για τον ρόλο του στις διαδηλώσεις που προκάλεσαν ένα κύμα βίας στις αρχές του 2014 στη Βενεζουέλα που διήρκησε τέσσερις μήνες και στη διάρκεια του οποίου έχασαν τη ζωή τους 43 άνθρωποι.

Οι αρχές της χώρας κατηγορούν τον Λεντέσμα ότι υπέγραψε, όπως και άλλα μέλη της αντιπολίτευσης, μια ανοικτή επιστολή που δημοσιεύθηκε στον Τύπο την προηγουμένη εβδομάδα με την οποία ζητούσαν μια δημοκρατική μετάβαση στη Βενεζουέλα.

Γνωστός και ως «το βαμπίρ» από τους υποστηρικτές του προέδρου της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο, ο Λεντέσμα συντάχθηκε πέρυσι με μια ομάδα ριζοσπαστών της αντιπολίτευσης και υποστήριξε την εκστρατεία με την ονομασία «Η έξοδος».

Ο Μαδούρο είχε χαρακτηρίσει τα γεγονότα του 2014 απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησής του, ενώ αξιωματούχοι δήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα ότι ο Λεντέσμα είναι μεταξύ πολλών πολιτικών που υποστηρίζουν μια νέα συνομωσία, σε συνεργασία με απότακτους αξιωματικούς του στρατού, για την ανατροπή του προέδρου μέσω αεροπορικών επιδρομών.

Ο ίδιος ο πρόεδρος Μαδούρο επενέβη με τηλεοπτικό του διάγγελμα, που διήρκησε σχεδόν δύο ώρες, το βράδυ της Πέμπτης, λίγο μετά τη σύλληψη του Λεντέσμα.

«Πρέπει να ασκηθούν διώξεις από τη δικαιοσύνη της Βενεζουέλας (εναντίον του Λεντέσμα), ώστε να μπορέσει να λογοδοτήσει για όλα τα εγκλήματα που διέπραξε εναντίον της ειρήνης στη χώρα, της ασφάλειας και του Συντάγματος», δήλωσε ο πρόεδρος αναφερόμενος στην απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία είχε καταγγείλει στις 13 Φεβρουαρίου.

Ο Αντόνιο Λεντέσμα, που εξελέγη δήμαρχος του Καράκας πρώτα το 2009 και στη συνέχεια το 2013, είναι βετεράνος της αντιπολίτευσης, πρώην γερουσιαστής, βουλευτής και κυβερνήτης της επαρχίας του Καράκας.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης από την πλευρά τους κατήγγειλαν τη σύλληψη του Λεντέσμα.

«Τις τελευταίες ημέρες που μιλάμε τόσο για απόπειρα πραξικοπήματος παρακολουθούμε ένα πραξικόπημα από την πλευρά του κράτους», δήλωσε χθες ο Χεσούς Τορεάλμπα, γενικός γραμματέας του συνασπισμού της αντιπολίτευσης Η Τράπεζα της Δημοκρατικής Ενότητας (MUD).

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες, που ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Βενεζουέλας δύο φορές, ζήτησε από την κυβέρνηση να παρουσιάσει αποδείξεις για την απόπειρα πραξικοπήματος, την οποία καταγγέλλει.

«Ο Μαδούρο πιστεύει ότι με το να μας βάλει όλους στη φυλακή θα προσθέσει 50 μονάδες στη δημοτικότητά του ή θα κερδίσει τις εκλογές», διερωτήθηκε ο Καπρίλες.

Μέσω της υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιας για τη Λατινική Αμερική Ρομπέρτα Τζέικομπσον, οι ΗΠΑ, που κατηγορούνται από το Καράκας ότι υποστηρίζουν τις φερόμενες απόπειρες πραξικοπήματος, εξέφρασαν «τη βαθιά τους ανησυχία» από την «κλιμάκωση του εκφοβισμού» της αντιπολίτευσης.

Εξάλλου ήδη από την Πέμπτη το βράδυ η Ουάσινγκτον είχε χαρακτηρίσει «αβάσιμες και ψευδείς» τις κατηγορίες της Βενεζουέλας περί εμπλοκή της σε φερόμενα πραξικοπήματα.

Ο Μαδούρο, 52 ετών, διάδοχος του εκλιπόντα προέδρου Ούγο Τσάβες που πέθανε το 2013, βλέπει τη δημοτικότητά του να πέφτει και πλέον φτάνει μόλις το 20%.

Λίγους μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές οι οικονομικοί δείκτες στη Βενεζουέλα παραμένουν στο κόκκινο.

Ο πληθωρισμός έσπασε το 2014 νέο ρεκόρ, φτάνοντας το 68,5%, ενώ αυξάνονται οι ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα. Παράλληλα τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος της χώρας μειώνονται εξαιτίας της μείωσης της τιμής του πετρελαίου, βασική πηγή εσόδων για τη Βενεζουέλα.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ)
πηγη




ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ταϊλάνδη: Απαγορεύθηκε με νόμο στους αλλοδαπούς να χρησιμοποιούν Ταϊλανδές παρένθετες μητέρες

Η Ταϊλάνδη υιοθέτησε έναν νόμο με τον οποίο απαγορεύεται σε ζευγάρια αλλοδαπών να χρησιμοποιούν Ταϊλανδές παρένθετες μητέρες, μια πρακτική που είχε αναγάγει τη χώρα στον πιο δημοφιλή προορισμό για τον τουρισμό γονιμότητας, ενώ τους τελευταίους μήνες είχε προκαλέσει πολλά σκάνδαλα.

Τον Αύγουστο ένα ζευγάρι Αυστραλών κατηγορήθηκε ότι εγκατέλειψε το ένα από τα δίδυμα μωρά που απέκτησε μέσω μιας Ταϊλανδής παρένθετης μητέρας 21 ετών και πήρε μόνο την υγιή αδελφή του.

Μια άλλη υπόθεση, που αποκαλύφθηκε λίγες εβδομάδες αργότερα, αφορούσε έναν πλούσιο Ιάπωνα που απέκτησε τουλάχιστον 16 παιδιά μέσω Ταϊλανδέζων παρένθετων μητέρων, μια υπόθεση που τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είχαν αποκαλέσει «εργοστάσιο μωρών».

Η πρώτη έγκριση του σχετικού νομοσχεδίου δόθηκε τον Αύγουστο, ενώ ο νόμος υιοθετήθηκε την Πέμπτη και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Ιούνιο.

«Ο νόμος έχει στόχο να εμποδίσει τις μήτρες των Ταϊλανδέζων να γίνουν οι μήτρες του κόσμου. Ο νόμος απαγορεύει στα ζευγάρια αλλοδαπών να έρχονται στην Ταϊλάνδη και να αναζητούν εμπορικές υπηρεσίες παρένθετης μητέρας», δήλωσε ο βουλευτής Ουάνλοπ Τανκανανούρακ.

Βάσει του νόμου ένα ζευγάρι μπορεί να αναζητήσει παρένθετη μητέρα στην Ταϊλάνδη με την προϋπόθεση ότι τουλάχιστον ένας από τους δύο συζύγους έχει την ταϊλανδική υπηκοότητα και ότι είναι παντρεμένοι τουλάχιστον τρία χρόνια.

Από την πλευρά τους οι παρένθετες μητέρες θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 25 ετών, να είναι παντρεμένες, να έχουν ήδη τουλάχιστον ένα παιδί και να έχουν λάβει τη συγκατάθεση του συζύγου τους.

«Αν οι αλλοδαποί προσπαθήσουν να βρουν παράνομα» μια παρένθετη μητέρα, κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε δεκαετή κάθειρξη, προειδοποίησε ο Ουάνλοπ.

Επίσης η Ταϊλάνδη ψήφισε υπέρ της απαγόρευσης κάθε διαφήμισης της πρακτικής αυτής.

Σύμφωνα με το Ιατρικό Συμβούλιο της χώρας, περισσότερες από εκατό ιδιωτικές κλινικές ειδικεύονται σε θέματα αναπαραγωγής, περιλαμβανομένων των παρένθετων μητέρων. Από το εμπόριο αυτό γεννιούνταν πολλές εκατοντάδες παιδιά κάθε χρόνο.

Πάντως οι επικριτές του νόμου επισημαίνουν ότι ενδέχεται να ωθήσει τη βιομηχανία αυτή στην παρανομία, γεγονός που θα καταστήσει πιο δύσκολη την πρόσβαση σε καλούς γιατρούς και ιατρική φροντίδα για τους ασθενείς.

(Με πληροφοριές του ΑΠΕ-ΜΠΕ)

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Παιχνίδια» με τις τιμές των υγρών καυσίμων

Γκαζώνει με την άνοδο του αργού πετρελαίου το εγχώριο κύκλωμα διύλισης και εμπορίας, αφού περνά αμέσως τις αυξήσεις στις αντλίες της βενζίνης, ενώ αντίθετα στην πτώση φρενάρει καθυστερώντας τις μειώσεις.

Αυτό δείχνει η αντιπαραβολή των στοιχείων του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Οικονομικών του υπουργείου Οικονομίας με εκείνα των διεθνών χρηματιστηρίων του πετρελαίου και της βενζίνης στη Μεσόγειο.

Από 26 Ιανουαρίου η μέση τιμής της αμόλυβδης έχει αυξηθεί κατά 8,7 λεπτά το λίτρο. Για την ακρίβεια ανέβηκε στα 1,457 ευρώ το λίτρο από 1,37 που ήταν πριν από 20 μέρες, αύξηση δηλαδή 6,4%. Για την ίδια περίοδο το αργό πετρέλαιο ανέβηκε στα 60,53 δολάρια το βαρέλι από 48,16 (αύξηση 25,7%).

Άλλος ένας παράγοντας που επηρεάζει την πορεία του αργού πετρελαίου είναι και η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου. Όταν το ευρώ υποχωρεί οι τιμές στην εγχώρια και την ευρωπαϊκή αγορά αυξάνονται. Ο ΕΦΚ, τα τέλη και ο ΦΠΑ επιβαρύνουν κατά 65% την τελική τιμή της βενζίνης, αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους.






Πηγή


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Πόθεν έσχες» με τεκμήρια για ακίνητα, μετοχές, δάνεια, κάρτες

Αντιμέτωποι με ένα ακόμη πιο αυστηρό σύστημα τεκμηρίων θα βρεθούν φέτος οι φορολογούμενοι κατά τη συμπλήρωση και υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2014.

Με βάση το νέο Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ο οποίος ισχύει πλήρως από το τρέχον έτος, όλα τα χρήματα που ξόδεψαν μέσα στο 2014 τα φυσικά πρόσωπα για την ανέγερση οικοδομών, για αγορές ακινήτων, μετοχών εισηγμένων ή μη στο Χρηματιστήριο, ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου, για σύσταση επιχειρήσεων και για συμμετοχή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου εταιριών θεωρούνται πλέον «τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων» και λαμβάνονται υπόψη από την εφορία για τον τεκμαρτό προσδιορισμό του ετήσιου φορολογητέου εισοδήματος. Οι απαλλαγές που ίσχυαν για τις δαπάνες αυτές μέχρι και πέρυσι καταργήθηκαν, αναφέρει δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου.

Παραμένουν

Επιπλέον, εξακολουθούν να θεωρούνται «τεκμήρια» προσδιορισμού εισοδήματος και οι δαπάνες των φυσικών προσώπων για αγορές ή χρηματοδοτική μίσθωση Ι.Χ. αυτοκινήτων και λοιπών οχημάτων, για αγορές κινητών αντικειμένων αξίας άνω των 10.000 ευρώ, για αποπληρωμή στεγαστικών, καταναλωτικών, προσωπικών δανείων και πιστωτικών καρτών, για δωρεές και χορηγίες και για χορήγηση δανείων προς άλλα φυσικά πρόσωπα ή προς επιχειρήσεις.

Όλες οι δαπάνες

Ουσιαστικά, όλες ανεξαιρέτως οι δαπάνες των φυσικών προσώπων για την απόκτηση κινητών ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων, για δωρεές και δάνεια λαμβάνονται πλέον υπόψη από την εφορία με σκοπό τον τεκμαρτό προσδιορισμό των φορολογητέων εισοδημάτων του έτους 2014. Κατά τη διαδικασία υπολογισμού του φόρου επί των εισοδημάτων του 2014, η οποία θα λάβει χώρα αμέσως μόλις υποβληθούν ηλεκτρονικά οι φορολογικές δηλώσεις, οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων θα συναθροίζουν όλα τα ποσά των δαπανών απόκτησης περιουσιακών στοιχείων και των δαπανών για δωρεές και δάνεια με τα ποσά των τεκμηρίων διαβίωσης (για τη χρήση κατοικιών, Ι.Χ. αυτοκινήτων, δεξαμενών κολύμβησης, σκαφών αναψυχής, αεροσκαφών κ.λπ.) και τα συνολικά ποσά τεκμηρίων που θα προκύπτουν θα προσδιορίζουν τα ελάχιστα όρια φορολογητέων εισοδημάτων πάνω από τα οποία θα πρέπει να έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι.

Σε περίπτωση που τα δηλούμενα εισοδήματα είναι χαμηλότερα των τεκμαρτών, ο φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται επί των τεκμαρτών εισοδημάτων, εκτός εάν οι φορολογούμενοι έχουν καταφέρει να δικαιολογήσουν τις πρόσθετες διαφορές στην εφορία, επικαλούμενοι την ύπαρξη εισοδημάτων ή εσόδων νομίμως αποκτηθέντων τα προηγούμενα έτη.

«Ραπόρτο»

Στο πλαίσιο εφαρμογής των νέων αυτών αυστηρών νομοθετικών ρυθμίσεων, η φετινή φορολογική δήλωση θα μετατραπεί σε δήλωση «πόθεν έσχες» ή δήλωση περιουσιακής κατάστασης, για μεγάλο αριθμό φορολογουμένων, οι οποίοι θα κληθούν:

-Να δηλώσουν αναλυτικά τα χρηματικά ποσά που δαπάνησαν εντός του 2014 για την απόκτηση κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων, για δωρεές και δάνεια προς συγγενείς, φίλους και επιχειρήσεις, για αγορές μετοχών, εντόκων γραμματίων, ομολόγων και άλλων επενδυτικών προϊόντων, για τη σύσταση ή την αγορά επιχειρήσεων και για την εξόφληση δανείων.

-Να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρηματικών ποσών που διέθεσαν για όλες αυτές τις δαπάνες τους, να αποδείξουν με συγκεκριμένα στοιχεία όλα αυτά τα ποσά ήταν έσοδα ή εισοδήματα που αποκτήθηκαν από νόμιμες δραστηριότητες.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης έχει τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό προκειμένου να συμπεριλάβει πολλούς νέους κωδικούς στους οποίους οι φορολογούμενοι θα κληθούν να δηλώσουν αναλυτικά τα ποσά που δαπάνησαν για όλους τους προαναφερθέντες σκοπούς, αλλά και τις πηγές εισοδημάτων και εσόδων από τις οποίες προήλθαν τα συγκεκριμένα ποσά.




Πηγή

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δώστε ΤΕΛΟΣ σε…Λαμόγια,Φοροφυγάδες,Ευνοούμενους,Μπαταχτσήδες ,Αρπακόλληδες

Του Θάνου Πασχάλη

Η ώρα των μεταρρυθμίσεων έφτασε..Έως τη Δευτέρα η Κυβέρνηση θα πρέπει να υποβάλλει κατάλογο ,με βάση τη συμφωνία του Γιούρογκρούπ,στους εταίρους…Μέχρι πρόσφατα αυτό το έπραττε η Τρόικα .Με αποφάσεις και μέτρα που αδικούσαν πολλούς..Οι περισσότεροι απο τους πολιτικούς και τους πολίτες εννοούν τις μεταρρυθμίσεις όπως τους βολεύει ,αρκεί να μην θίγονται τα συντεχνιακά και προσωπικά τους κεκτημένα..Ας απαριθμήσουμε ποιές θα μπορούσαν να είναι και ποιές θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ικανοποιώντας το κοινό περί δικαίου αίσθημα..Στην ουσία έρχονται να αποκαταστήσουν χαριστικές διατάξεις,και στρεβλώσεις που κυριαρχούν απο τη γέννεση του νεοελληνικού κράτους και θέριεψαν μετά τη Μεταπολίτευση όταν μια μικρή ομαδούλα η συντεχνία,ανάλογα με την ισχύ της, διαχώριζε τον εαυτό της απο τους άλλους ,απολαμβάνοντας έτσι ξεχωριστά προνόμια και ευνοικές ρυθμίσεις..Προνόμια απο φορολογικά μέχρι ασφαλιστικά που αφορούν απο εφοπλιστές μέχρι δημοσίους υπαλλήλους..Ας προτείνουμε και εμείς 20 δίκαιες μεταρρυθμίσεις . Βέβαια θίγουν κάποιους αλλά η όλοι αντιμετωπίζονται ως ίσοι η κάποιοι είναι πιο ίσοι απο τους άλλους όπως έγραψε ο αείμνηστος Τζώρτζ Οργουελ ..

1..Κατάργηση μέρους των φοροαπαλλαγών για τους εφοπλιστές..

2.Σπάσιμο των καρτέλ και των συμπράξεων απο τις πολυεθνικές εταιρείες..

3.Φρένο στο σύστημα των «τριγωνικών συναλλαγών» για την αποφυγή
καταβολής φόρου στις χώρες που δραστηριοποιούνται οι πολυεθνικές
εταιρείες..

4.Καταπολέμηση της μη έκδοσης αποδείξεων απο μικρομεσαίους και
ελεύθερους επαγγελματίες και της μη καταβολής του στο δημόσιο (9 δις
το χρόνο χάνει εξ αυτού το δημόσιο)

5.Κινητικότητα και αξιολόγηση στο δημόσιο..Προσλήψεις μόνον εκεί που
υπάρχει τεράστια ανάγκη (Νοσοκομεία,φοροελεγκτικός
μηχανισμός,ασφαλιστικά ταμεία)

6.Περιορισμός φοροαπαλλαγών η δραστική κατάργησή τους για όλους..

7..Κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων για Δημόσιο,Τράπεζες,μητέρες
ανηλίκων στο ΙΚΑ ( 6 στους 10 συνταξιούχοι είναι σήμερα κάτω των 62
ετών)

8.Κοινές εισφορές και συντάξεις για όλους τους ασφαλισμένους..

9.Επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού 751 ευρώ
στον ιδιωτικό τομέα..

10..Αύξηση του μειωμένου ΦΠΑ που ισχύει σε νησιά του Αιγαίου (να αφορά
πλούσια νησιά όπως Σαντορίνη,Μύκονος κλπ και όχι τα ακριτικά νησιά )

11.Προσωποκράτηση ,φυλάκιση και δήμευση περιουσίας για τους
μεγαλοοφειλέτες δημοσίου (εφορία και Ταμεία )

12.. Έλεγχος στις off shore και αποκάλυψη των προσώπων που κρύβονται πίσω τους..

13. Έλεγχος και πρόστιμα σε επιχειρήσεις που καθυστερούν να πληρώσουν
τους εργαζόμενους..

14.Τα Ασφαλιστικά Ταμεία να δίνουν συντάξεις με βάση τις εισφορές που
έλαβαν απο κάθε ασφαλισμένο..

15.»Πόλεμος «απο τις φορολογικές αρχές στο λαθρεμπόριο
καυσίμων,καπνικού προιόντων,χρυσού,κλπ

16.Δήμευση καταθέσεων και περιουσίας για τους «μπαταχτσήδες» που
συστημικά δεν εξοφλούν τις υποχρεώσεις τους σε εφορία και ταμεία..

17.Να πληρώσουν τους αναλογούντες φόρους και πρόστιμα όσοι έβγαλαν
χρήματα στο εξωτερικό και δεν δικαιολογούνται με βάση τις φορολογικές
τους δηλώσεις απο το 2.000

18.Περιορισμός των προνομίων των συνδικαλιστών του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ

19.Τα ανώτατα διοικητικά δικαστήρια να μην αποφασίζουν για τα
μισθολογικά του Δημοσίου αλλά ένορκα δικαστήρια (Να σταματήσει το
μεταξύ μας.. μεταξά.Βλέπε μισθολογικές ικανοποιήσεις σε
ένστολους,δικαστές κλπ)

20.Βαριά πρόστιμα σε όσους συνταξιούχους εργάζονται με «μαύρα»
καταλαμβάνοντας θέσεις που έπρεπε να έχουν οι άνεργοι …


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η Ευρώπη πλήρωσε τα 2 τρισ. ευρώ της Γερμανικής επανένωσης

Περίπου δύο τρισεκατομμύρια ευρώ έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα η επανένωση της Γερμανίας, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Κέντρο SED-Staat για λογαριασμό της εφημερίδας Die Welt, με αφορμή την συμπλήρωση 25 ετών από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Το ποσό αφορά στο άθροισμα της βοήθειας που δόθηκε προς τα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας για την επανένωση, ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα, το 60-65% του ποσού αναφέρεται στην διαφορά μεταξύ των κοινωνικών επιδομάτων που έλαβαν οι Ανατολικογερμανοί και στους φόρους που κατέβαλαν οι ίδιοι.

Στην έρευνα αναφέρεται ακόμη ότι οι κάτοικοι των πρώην ανατολικών κρατιδίων έλαβαν περίπου 1,3 τρισεκ. περισσότερα από ό,τι θα κέρδιζαν ως ανεξάρτητο κράτος, καθώς και ότι 560 δισεκατομμύρια διατέθηκαν απευθείας στα κρατίδια και στις κοινότητες.

«Χρήματα που άξιζε να ξοδευτούν ως και το τελευταίο σεντ», χαρακτηρίζει τα δύο τρισεκατομμύρια η εφημερίδα Bild σχολιάζοντας την έρευνα, ενώ ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) από την Σαξονία-Άνχαλτ Ράινερ Χάσελοφ διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι, «αντί να αναγνωρίζουμε και να εκτιμούμε αυτό το ποσό ως μια σπουδαία κίνηση αλληλεγγύης που πετύχαμε στην Γερμανία, η συζήτηση υποβαθμίζεται σε έναν ισολογισμό που δείχνει μονομερείς μεταφορές κεφαλαίων».

Ακόμη και σήμερα ωστόσο, παρά τα κεφάλαια που έχουν διατεθεί, η ανάπτυξη στα ανατολικά της Γερμανίας εξακολουθεί να υστερεί συγκριτικά με την οικονομική ευρωστία της Δύσης, ενώ δεν απουσιάζει και η κριτική για την πολιτική που ασκήθηκε μετά την πτώση του Τείχους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ΑΕΠ των κρατιδίων της ανατολικής Γερμανίας παραμένει στα 2/3 αυτού της δυτικής Γερμανίας, με τα ποσοστά της ανεργία σημαντικά υψηλότερα.
«Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα μέλλον μεγαλύτερων οικονομικών διαφορών στο εσωτερικό της Γερμανίας», προειδοποιεί ο οικονομολόγος και πρώην υπουργός Οικονομικών της Σαξονίας-Άνχαλτ Καρλ-Χάιντς Πακέ, μιλώντας στην Die Welt.

Ποιος πληρώνει το μάρμαρο της ενοποίησης;
Μήπως θα πρέπει να κοιτάξουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι και κυρίως οι πολίτες του Ευρωπαικού Νότου τον εαυτό τους στον καθρέφτη ώστε να δουν την απάντηση;

Το άρθρο του Προκόπη Παυλόπουλου που δημοσιεύεται στα ΕΠΙΚΑΙΡΑ είναι σοκαριστικά αποκαλυπτικό για τον τρόπο που μεθοδεύθηκε το «τίμημα» της μετακύλισης της Γερμανίας στους πολίτες της Ευρώπης.

Γράφει ο Προκόπης Παυλόπουλος
Βουλευτής - Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών 

Ο ευρωπαϊκός ουρανός καλύπτεται, ολοένα και περισσότερο, από τ’ απειλητικά σύννεφα της οικονομικής καταιγίδας που απειλεί αυτό τούτο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.  Το οποίο ήδη έχει ραγίσει επικίνδυνα, αναδεικνύοντας το βαθύ χάσμα μεταξύ ευρωπαϊκού βορά –στην πραγματικότητα μεταξύ Γερμανίας- κι ευρωπαϊκού νότου.
Χάσμα προεχόντως οικονομικό, όπως τούτο προκύπτει ιδίως από τη λεόντεια υπεροχή των γερμανικών πλεονασμάτων έναντι των διαβρωτικών ελλειμμάτων των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, και όχι μόνο.

Αλλά και –φυσικά συνακόλουθα- χάσμα θεσμικό, αφού η οικονομική εξαθλίωση φέρνει στο φως έναν ευρωπαϊκό βορά, όπου οι δημοκρατικοί θεσμοί και τα δικαιώματα του ανθρώπου γίνονται σεβαστά, τουλάχιστον σ’ ό,τι αφορά τα βασικά τους χαρακτηριστικά.  Κι έναν ευρωπαϊκό νότο όπου  θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου, πρωτίστως δε εκείνα που συνθέτουν το υπόβαθρο του κοινωνικού κράτους δικαίου, διαρκώς αποδυναμώνονται.
Πώς, άραγε, φθάσαμε ως εδώ;  Μ’ άλλες λέξεις πώς, ιδίως από τότε που δρομολογήθηκε η πορεία της ΟΝΕ και της Ευρωζώνης, η τάση ευρωπαϊκής ενοποίησης και αντίστοιχης σύγκλισης των επιμέρους οικονομικών και θεσμικών συνιστωσών της μετατράπηκε σε ολοένα και περισσότερο εντεινόμενη ροπή απόκλισης;

Α. Η εξήγηση αυτής της καταλυτικής μεταβολής της προοπτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι μονοσήμαντη.  Πλην όμως ένα είναι μάλλον βέβαιο:  Στο επίκεντρό της βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία και οι βίαιες διαρθρωτικές και χρηματοπιστωτικές της στρεβλώσεις.  Οι οποίες έχουν, και μάλιστα σχεδόν αποκλειστικώς, γερμανική προέλευση κι απηχούν τις γενικότερες πλέον πιέσεις της Γερμανίας στην παγκόσμια οικονομία.
Πέραν τούτου είναι ανάγκη, πάντοτε στο πλαίσιο της προαναφερόμενης διαπίστωσης, ν’ αναδειχθεί και μια εμβληματική, κυριολεκτικώς, παράμετρος της, γερμανικής προέλευσης κι επινόησης, ανατροπής της επιχείρησης οικοδόμησης των στοιχειωδών αντηρίδων της ουσιαστικής ευρωπαϊκής ενοποίησης, άρα της επίτευξης του στόχου μιας πραγματικής Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Πρόκειται για την παράμετρο εκείνη, η οποία «φωτίζει» την βαθύτερη αλήθεια –κι επέκεινα, την κυριότερη «ρίζα του κακού»- ως προς την εντεινόμενη ευρωπαϊκή απόκλιση και η οποία συνίσταται στο ότι, δυστυχώς:
Η επανένωση, μετά το 1990, της Γερμανίας και η σταδιακή ενοποίησή της, ιδίως σε οικονομικό επίπεδο, μετά την εγκαθίδρυση της Ευρωζώνης λειτουργεί, εξαιτίας των γερμανικών οικονομικών-νομισματικών εμμονών, ως αντικίνητρο για την ευρωπαϊκή σύγκλιση και, τελικώς, αντίστοιχη ενοποίηση.
Με αφοπλιστική «ειλικρίνεια» ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας κ. Gerhard Schröder έχει τονίσει, σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel» (5.9.2011), ότι «όταν δημιουργείς έναν κοινό νομισματικό χώρο, τότε επικρατεί η ισχυρότερη οικονομία»!
Θ’ αποτελούσε πραγματικό στρουθοκαμηλισμό ν’ αγνοήσει κανείς πως, μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και την επανένωση της Γερμανίας, η τελευταία αλλοίωσε όχι μόνο τα συστατικά στοιχεία του ευρωπαϊκού της προσανατολισμού αλλά και την όλη «κοσμοθεωρία» της αναφορικά με τη συμβολή της στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Α. Όσο παρέμενε διχασμένη, με το Τείχος του Βερολίνου να της θυμίζει την κληρονομιά του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου και να τη θέτει στο «μάτι του κυκλώνα» του Ψυχρού Πολέμου, η Γερμανία ήταν πιασμένη από το «σωσίβιο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Βασιζόταν στην ασφάλεια που της παρείχε η ευρωπαϊκή Δύση και οι «ανταγωνιστικές» της φιλοδοξίες περιορίζονταν στην «αναμέτρησή» της και τη σύγκρισή της κυρίως με τη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία και την Ιταλία.  Φιλοδοξίες όμως που απηχούσαν περισσότερο την τάση της να πρωταγωνιστήσει στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και να συμβάλλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της όλης ευρωπαϊκής δυναμικής. 

Β. Μετά την ενοποίησή της, η Γερμανία «διέβη τον ευρωπαϊκό Ρουβίκωνα».  Αντιπροσωπεύοντας σήμερα πάνω από το ένα τέταρτο της συνολικής οικονομίας της Ευρωζώνης, ρέπει οφθαλμοφανώς προς την τάση που την οδηγεί στο να διαδραματίσει παγκόσμιο οικονομικό ρόλο, ως «ηγέτιδα» δύναμη στο πλαίσιο των G 20, στο ίδιο επίπεδο με τις ΗΠΑ, την Κίνα και τη Ρωσία.  Λίγη σημασία έχει αν η Γερμανία επιδίωξε το ρόλο αυτόν –όπερ και πιθανότερο, με βάση τον εθνικό ψυχισμό της και τα «δείγματα γραφής» του παρελθόντος της, πρόσφατου αλλά και απώτερου- ή αν οδηγήθηκε, αντικειμενικώς, από τα πράγματα στο να τον επωμισθεί.  Το σημαντικό είναι ότι η προαναφερόμενη μετεξέλιξη της Γερμανίας, σε συνδυασμό με την πλήρη έλλειψη ηγετικών φυσιογνωμιών στον «ευρωπαϊκό πυρήνα» καθώς και με την αναμενόμενη αποστασιοποίηση της Μ. Βρετανίας, αποσταθεροποιεί τα θεμέλια της ευρωπαϊκής ενοποίησης.
Όμως η οικονομική γιγάντωση της Γερμανίας, μετά την επανένωσή της, έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία εξηγούν πώς μεταλλάχθηκε ξαφνικά, έτσι  ώστε να γίνεται σήμερα λόγος όχι για μια ευρωπαϊκή Γερμανία αλλά για μια γερμανική Ευρώπη.  Και τα χαρακτηριστικά αυτά διαμορφώθηκαν με αφετηρία την εκ μέρους της διαχείριση του οικονομικού κόστους της ενοποίησης της Γερμανίας, η οποία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί εντελώς. Ενός κόστους που, με τους μετριότερους υπολογισμούς, φθάνει ή και έχει ξεπεράσει τα 2 τρισ. ευρώ!
Α. Από τις αιτίες που διαμόρφωσαν το τεράστιο αυτό κόστος αξίζει να επισημανθούν ιδιαιτέρως, ακριβώς λόγω της καθοριστικής σημασίας τους: 

1. Πρώτον, το «λάθος» ως προς την ισοτιμία του ανατολικογερμανικού με το δυτικογερμανικό μάρκο.  Και τούτο επειδή μολονότι τα οικονομικά δεδομένα της εποχής οδηγούσαν σε μιαν ισοτιμία ένα προς οκτώ, για καθαρώς εθνικούς και πολιτικούς λόγους η ανταλλαγή έγινε με ισοτιμία ένα προς ένα.  Αυτή η θηριώδης αύξηση της αξίας του ανατολικογερμανικού μάρκου εξάρθρωσε, κυριολεκτικώς, τον παραγωγικό ιστό της Ανατολικής Γερμανίας και οδήγησε σε ραγδαία αύξηση της ανεργίας. 

2. Δεύτερον, η εξομοίωση μισθών σ’ Ανατολική και Δυτική Γερμανία.  Η εξέλιξη αυτή περιόρισε δραματικά –μάλλον εκμηδένισε- την ανταγωνιστικότητα της Ανατολικής Γερμανίας απαιτώντας, για τη στοιχειώδη αποκατάστασή της στη συνέχεια, τη μετακίνηση κολοσιαίων ποσών προς αυτή από τη Δυτική Γερμανία. 

3. Τρίτον, η εξομοίωση των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης στις δύο Γερμανίες.  Κάπως έτσι η Δυτική Γερμανία κλήθηκε να καλύψει το τεράστιο κενό του ασφαλιστικού συστήματος της Ανατολικής, αφού σ’ αυτήν, λόγω του κομμουνιστικού συστήματος, οι ασφαλισμένοι ουδόλως συνέβαλαν οικονομικώς στον ασφαλιστικό τους φορέα μ’ αντίστοιχες προσωπικές εισφορές. 

Β. Στην πρώτη φάση μετά την ενοποίηση της Γερμανίας, και προκειμένου ν’ ανταποκριθεί στις κατά τ’ ανωτέρω οικονομικές εξελίξεις, ο H. Kohl –προφανώς και λόγω του ευρωπαϊκού του προσανατολισμού- απέφυγε να μετακυλίσει πλήρως το βάρος στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.  Αποφεύγοντας όμως επίσης, για λόγους πολιτικού κόστους, ν’ αυξήσει τη φορολογία επέλεξε τη στήριξη της κοστοβόρας γερμανικής οικονομικής ενοποίησης στα –και τότε- σημαντικότατα πλεονάσματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.  Οι αναπόφευκτες πληθωριστικές πιέσεις που προέκυψαν «ξύπνησαν» τους γερμανικούς εφιάλτες –είναι πασίγνωστος ο διαχρονικός παθολογικός φόβος των Γερμανών έναντι του πληθωρισμού, με πιο κοντινή μνήμη εκείνη της περιόδου της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης- και οδήγησαν την Bundesbank σε ραγδαία αύξηση των επιτοκίων ήδη από το 1991, όταν το μάρκο συνδέθηκε με το σχεδιαζόμενο ευρωπαϊκό νόμισμα.

1. Οι συνέπειες ήταν αναμενόμενες:  Επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και συνακόλουθη αύξηση της ανεργίας, που λόγω της δομής της γερμανικής οικονομίας και των εγγενών χαρακτηριστικών της επέδρασαν σταδιακώς και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση.  Ιδίως δε στον ευρωπαϊκό νότο.  Κάπως έτσι άρχισε η μετακύλιση του οικονομικού βάρους της γερμανικής ενοποίησης και στα λοιπά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

2. Μόνο που ενώ στην αρχή η μετακύλιση αυτή εμφανιζόταν ως περιστασιακή αντανακλαστική αντίδραση της, αιφνιδιασμένης από το οικονομικό κόστος της ενοποίησης, γερμανικής οικονομίας, με την πάροδο του χρόνου μεταβλήθηκε σε συνειδητή τακτική.  Η οποία επέτρεπε πια στη Γερμανία όχι μόνο να μην επιβαρύνεται με το θηριώδες κόστος της οικονομικής ενοποίησής της αλλά, μέσω της πλήρους μετακύλισής του extra muros, ν’ αποκτά ηγετικό οικονομικό ρόλο τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην παγκόσμια οικονομική σκηνή, όπως προεκτέθηκε.
Τούτο έγινε αισθητό κυρίως μετά την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, δηλαδή μετά τη κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Διότι ως τότε, με τήρηση των στοιχειωδών ευρωπαϊκών προσχημάτων, τα προμνημονευόμενα ελλείμματα του ευρωπαϊκού νότου, τα οποία δημιουργήθηκαν και λόγω της γερμανικής οικονομικής ενοποίησης, χρηματοδοτούνταν, τουλάχιστον εν μέρει, από εισροές γερμανικών κεφαλαίων «εκ του ασφαλούς».  Αφού οι κατ’ αυτόν τον τρόπο ενισχυόμενες περιφερειακές ευρωπαϊκές οικονομίες και εξασφάλιζαν ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης αλλά και, συνακόλουθα, «αιμοδοτούσαν» δεόντως τις γερμανικής προέλευσης εξαγωγές. Κάπως έτσι, άλλωστε -και πάλι ως τότε- η Ευρωπαϊκή Ένωση διατηρούσε το «φύλλο συκής» ως προς την intra muros ισορροπία –και το επέκεινα ισοζύγιο- στο πεδίο των εμπορικών της σχέσεων.
Α. Όταν όμως ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση, και μπροστά στον κίνδυνο της γενικευμένης ύφεσης, η ισχυρώς –και λόγω επαρκούς υποδομής αλλά και λόγω προνοητικώς δασφαλισμένων αποθεμάτων- πλεονασματική Γερμανία υιοθέτησε, εγκαταλείποντας προκλητικά τις ευρωπαϊκές της «ευαισθησίες», την οδό του «ο σώζων εαυτόν σωθήτω».  Κι επικεντρώθηκε εφεξής στην, με κάθε μέσο, «υπεράσπιση» του ηγετικού της ρόλου όχι μόνον εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο, στο οποίο είχε ήδη, ούτως ή άλλως, εδραιωθεί.
1. «Κορυφαία» επιλογή της Γερμανίας ως προς τη διασφάλιση του ηγετικού οικονομικού της ρόλου εν μέσω παγκόσμιας κρίσης υπήρξε –και παραμένει πάντοτε- η με κάθε μέσο διατήρηση –και, γιατί όχι, ενίσχυση- της ανταγωνιστικότητάς της.  Αφού, κατά τους κανόνες της οικονομίας, μόνον αυτή μπορεί να εγγυηθεί την πλεονασματική της υπεροχή.
Το σκοπό αυτό λοιπόν η Γερμανία ούτε καν επιχείρησε να τον επιτύχει με μέσα που είναι συμβατά, έστω και στοιχειωδώς, με τις απαιτήσεις μιας ενιαίας ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής.  Ήτοι μιας πολιτικής που προϋποθέτει την «αναθέρμανση» της δικής της οικονομίας, μέσω λελογισμένης πληθωριστικής τάσης, η οποία επιτυγχάνεται δια της οδού της ενίσχυσης της εσωτερικής ζήτησης.  Έτσι ώστε να τηρηθούν κάποιοι κανόνες τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των ασθενέστερων κρατών-μελών της Ευρωζώνης.  Όλως αντιθέτως, η Γερμανία επέλεξε το δρόμο του «στραγγαλισμού» της ανταγωνιστικότητας των κρατών αυτών, στο βωμό των δικών της σκοπιμοτήτων, επιβάλλοντας, μεταξύ άλλων: 

α) Τη μέθοδο της εξασφάλισης, για δικό της φυσικά λογαριασμό, εξαιρετικά φθηνού εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, κυρίως από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης του χειμαζόμενου από την ανεργία ευρωπαϊκού νότου. 

β) Και τη μέθοδο, επίσης για δικό της λογαριασμό, της lato sensu «εξαγοράς», ακόμη και με μεθόδους διαφθοράς –όρα για την Ελλάδα «Siemens» και τα κάθε είδος εξοπλιστικά προγράμματα- επιχειρήσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, σ’ εξευτελιστικές τιμές.  Τιμές που διαμόρφωσε η ύφεση, την οποία η ίδια η Γερμανία «πυροδότησε», με την επιβολή στις «χώρες-θύματα» πολιτικών αδιέξοδης λιτότητας, δήθεν για την επίτευξη δημοσιονομικών στόχων (χρέος - έλλειμμα) με άκρως υποκριτικό ευρωπαϊκό περιτύλιγμα. 

2. Αυτή όμως η οικονομικώς «απομυζητική» τακτική της Γερμανίας έναντι των χωρών του ευρωπαϊκού νότου όχι μόνο δεν συμβάλλει στην έξοδό τους από την υφεσιακή τους πορεία και τις συνακόλουθες επιπτώσεις της.  Αλλά, όλως αντιθέτως: 

α) Τα ελλείμματά τους αυξάνονται.  Κατά συνέπεια, και όταν τους επιβάλλεται η μείωση –ή και ο μηδενισμός τους- με «μνημονιακής» έμπνευσης πολιτικές, το αποτέλεσμα συνίσταται στην πλήρη οικονομική τους αποδυνάμωση και στην εξαθλίωση των κοινωνιών τους. 

β) Συνακόλουθα, οι ανάγκες δανεισμού τους γίνονται πιεστικότερες.  Και επειδή, με τον τρόπο αυτόν, ο δανεισμός τους είναι αδύνατο να εξασφαλισθεί από τις αγορές, ολοένα και περισσότερο υποκύπτουν στον intuitu personae δανεισμό τους, εκτός αγορών.  Πράγμα που σημαίνει αφενός αύξηση του δημόσιου χρέους τους.  Και, αφετέρου, πλήρη υποταγή τους στους όρους που τους επιβάλλουν οι δανειστές τους, δηλαδή σε σταδιακή συρρίκνωση της ίδιας της εθνικής τους κυριαρχίας.  Διότι η αδυναμία άσκησης στοχευμένης εθνικής οικονομικής πολιτικής πλήττει ευθέως τον ίδιο τον πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας.

Μ’ αυτόν τον προσανατολισμό πορεύεται σήμερα η Γερμανία έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Κυρίως δε έναντι των κρατών-μελών της που χειμάζονται, ορθότερα δε βρίσκονται σε κατάσταση κοινωνικής έκρηξης, όπως η Ελλάδα.

Με μια Καγκελάριο, την κ. Α. Merkel, η οποία, μεσ’ από τις τραυματικές ανατολικογερμανικές της καταβολές και τις συνακόλουθες εμμονές της, δεν μπορεί –για να μην πει κανείς ότι δεν θέλει- ν’ αντιληφθεί επαρκώς τι σημαίνει Ευρωπαϊκή Ένωση κι ευρωπαϊκό όραμα. 

Και  με την πλήρη απουσία ηγετών σ’ ευρωπαϊκό επίπεδο, των οποίων το λυκόφως σηματοδοτεί και το λυκόφως του ευρωπαϊκού οράματος.  
Όπως όμως διδάσκει η ιστορία, κάθε φορά που η Γερμανία σύρθηκε πίσω από το ηγετικό της σύνδρομο τις συνέπειες δεν τις υπέστησαν μόνο τα «θύματά» της.  Τις υπέστη και η ίδια.  Γι’ αυτό παραμένει, ως σήμερα, υπόλογος απέναντι στην ιστορία. 
Τουλάχιστον μπορεί να «διδαχθεί» απ’ αυτό το ζοφερό παρελθόν;  
Ας το ελπίσουμε, αν και όλα δείχνουν πως κάτι τέτοιο είναι μάλλον μη αναμενόμενο, με την υπόλοιπη Ευρώπη δυστυχώς αδύναμη να της αντισταθεί και να της αντιταχθεί.

 

πηγη
 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί κορν φλεικς

O Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) προχώρησε σε ανάκληση «νιφάδων καλαμποκιού–corn flakes». Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο ΕΦΕΤ, μέσω του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) και σε συνέχεια επικοινωνίας με την εταιρεία «ΑΒ Βασιλόπουλος», ενημερώθηκε για τη διακίνηση του προϊόντος νιφάδες καλαμποκιού (corn flakes), γερμανικής προέλευσης, στο οποίο διαπιστώθηκε αυξημένη συγκέντρωση μυκοτοξίνης DON (Deoxynivalenol), λόγω επιμόλυνσης της πρώτης ύλης.

Πρόκειται για το προϊόν με εμπορική ονομασία «365 νιφάδες καλαμποκιού», σε συσκευασία των 750 g, με αριθμούς παρτίδας L14-05261 & L14-5262 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 21.12.15, που παρασκευάζεται από τη γερμανική εταιρεία C. HAHNE Mühlenwerke GmpH και διακινήθηκε στην Ελλάδα από την εταιρεία «ΑΒ Βασιλόπουλος AE».

Η επιχείρηση έχει ήδη ξεκινήσει την ανάκληση/απόσυρση του ανωτέρω προϊόντος, ενώ από πλευράς ΕΦΕΤ βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους το εν λόγω προϊόν να μην το καταναλώσουν.



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Διαπληκτισμοί και αντεγκλήσεις στο λιμάνι του Πειραιά

Φωτό αρχείου
Κλιμακώνονται οι επισχέσεις των ναυτικών σε πλοία της ακτοπλοΐας με βασικό αίτημα την διεκδίκηση των δεδουλευμένων τους.

Έτσι μετά τα πληρώματα του «AQUA SPIRIT»(ΝΕΛ), του «Ταξιάρχης»(ΝΕΛ), του «Μυτιλήνη» (ΝΕΛ) το απόγευμα της Παρασκευής επίσχεση ξεκίνησε και μέρος του πληρώματος του «Παναγία Τήνου»(Ventouris Dea Lines-ναυλωμένο από την ΑΝΕΚ) με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί το δρομολόγιο για Κύθηρα-Αντικύθηρα-Κίσσαμος Χανίων.

Η κατάσταση φαίνεται ότι δυσκολεύει καθώς η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) δηλώνει αποφασισμένη να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις της σε πλοία εταιρειών που χρωστούν δεδουλευμένα στους ναυτικούς και καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ναυτιλίας να λάβει άμεσα μέτρα, διαφορετικά προειδοποιεί με γενικευμένη κινητοποίηση σε σύνολο των ακτοπλοϊκών εταιρειών που παρουσιάζεται πρόβλημα απλήρωτης ναυτικής εργασίας.

Να σημειωθεί ότι το επιβατηγό-οχηματαγωγό «Μυτιλήνη» της ΝΕΛ βρίσκεται αγκυροβολημένο εδώ και 15 μέρες στο λιμάνι της Σάμου λόγω μηχανικής βλάβης. Σύμφωνα με την διοίκηση της ΠΕΝΕΝ το πλήρωμα του πλοίου που συμμετέχει κατά 80% στην επίσχεση εργασίας, είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, αφού η εταιρεία δεν τους παρέχει στοιχειώδη και αναγκαία οικονομικά μέσα που θα καλύπτουν τις βασικές τους ανάγκες.

Στο μεταξύ η ΠΕΝΕΝ βρίσκεται σε συνεχείς διαπραγματεύσεις με την ΑΝΕΚ για τα οφειλόμενα στο πλήρωμα του πλοίου «Βιτσέντζος Κορνάρος».

Να υπενθυμίσουμε ότι όλα τα πλοία τα πληρώματα των οποίων έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας, εκτελούν δρομολόγια στις άγονες γραμμές, οι οποίες είναι επιδοτούμενες από το ελληνικό δημόσιο.

Τέσσερα μέλη του πληρώματος του «Παναγία Τήνου» αποφάσισαν να κατέβουν σε επίσχεση εργασίας

Όπως έγινε γνωστό αργά το απόγευμα της Παρασκευής σημειώθηκαν διαπληκτισμοί και αντεγκλήσεις στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τέσσερα μέλη του πληρώματος(3 θαλαμηπόλοι και ενας μάγειρας) του «Παναγία Τήνου» αποφάσισαν να κατέβουν σε επίσχεση εργασίας καθώς είναι απλήρωτοι από την πλοιοκτήτρια εταιρεία για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Έρευνα διεξάγεται για να διαπιστωθεί πως ακριβώς ξεκίνησαν τα επεισόδια.



πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!