EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Κρούγκμαν: «θέλετε να παίξουμε ένα στοίχημα;»

Οι αγορές πανικοβάλλονται. Είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι αυτό δεν αποτελεί ετυμηγορία των αγορών επί της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ή εν πάση περιπτώσει όχι μόνο επί της νέας ελληνικής κυβέρνησης. Οι αγορές κρίνουν ότι ο κίνδυνος της μη επίτευξης συμφωνίας και η άτακτη κατάρρευση της μέχρι σήμερα διαδικασίας είναι υψηλός. 

Νομίζω ότι είναι σημαντικό να είμαστε όσο πιο ξεκάθαροι μπορούμε για τα στοιχήματα και τα πραγματικά συμφέροντα προκειμένου να μην σκοντάψει κανείς και επέλθει μια καταστροφή που γίνεται και πρέπει να αποφευχθεί. Ακολουθούν μερικά σημεία σχετικά με το πού βρισκόμαστε.

1. Δεν συζητάμε για το αν η Ελλάδα θα ξεπληρώσει το χρέος της. Όπως προσπάθησα να εξηγήσω και πριν μερικές ημέρες το ύψος και το νούμερο του ελληνικού χρέους είναι λίγο-πολύ χωρίς σημασία. Το πραγματικό ερώτημα είναι πόσο από αυτό θα μεταφέρει στους πιστωτές της μέσω των πρωτογενών πλεονασμάτων – και ναι, σε αυτή την χρονική στιγμή αυτό είναι το μόνο που έχει σημασία. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα οι πιστωτές να προσφέρουν περισσότερους πόρους στην Ελλάδα.

2. Αν η Ελλάδα τηρούσε πλήρως τους όρους του προηγούμενου προγράμματος για τα επόμενα πέντε χρόνια θα είχε πληρώσει περίπου το 20% του ετήσιου Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ). Για αυτό το ποσό μιλάμε. Από τη σκοπιά των πιστωτών είναι ασήμαντο. Από τη σκοπιά της Ελλάδας ωστόσο είναι ζωτικής σημασίας. Η διαφορά μεταξύ ενός πρωτογενούς πλεονάσματος της τάξης του 4,5% του ΑΕΠ και, ας πούμε, του 1,5% του ΑΕΠ για την ελληνική οικονομία και την ευημερία των πολιτών της είναι τεράστιο. Ο μόνος λόγος για τους πιστωτές να τηρήσουν σκληρή στάση θα ήταν για να καταστήσουν την Ελλάδα παράδειγμα και να αποθαρρύνουν άλλους οφειλέτες από το να προσπαθήσουν μια αντίστοιχη διαπραγμάτευση για ανακούφιση.

3. Αν οι πιστωτές κρατήσουν σκληρή γραμμή, ο μοχλός πίεσής τους δεν θα είναι η άρνηση νέων δανείων προς την ελληνική κυβέρνηση. Με την Ελλάδα να τρέχει με ένα πρωτογενές πλεόνασμα όλα τα νέα δάνεια θα πάνε στην αποπληρωμή κεφαλαίων και τόκων των παλαιών δανείων και κάτι λιγότερο από το τίποτα θα φτάσει στους Έλληνες. Υπήρξε μια μέτρια de facto βοήθεια προς την Ελλάδα την περίοδο 2010-2012 αλλά τώρα δεν υπάρχει και ούτε πρόκειται.

4. Αντιθέτως, η εξουσία των πιστωτών στην Ελλάδα έρχεται μέσω της δυνατότητάς τους να συντρίψουν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τη δυνατότητά του να δανείζεται σε ώρες ανάγκης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Αν διακοπεί αυτή τη στήριξη, η Ελλάδα θα υποστεί τραπεζική κατάρρευση. Ναι λοιπόν, οι πιστωτές έχουν ένα ισχυρό όπλο να χρησιμοποιήσουν απέναντι σε μια απείθαρχη Ελλάδα. Αλλά στα αλήθεια, θέλουν να το κάνουν αυτό; Σε μια ένωση που υποτίθεται ότι διαπνέεται από τα δημοκρατικά ιδεώδη; Στην πραγματικότητα θα πρέπει να αναρωτηθούμε αν η ΕΚΤ, που σίγουρα αντιλαμβάνεται τους κινδύνους, είναι πρόθυμη να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Αν η κατάσταση συνεχίσει έτσι, θα περίμενα τον Ντράγκι να κάνει κάποια δήλωση προκειμένου να καθησυχάσει τις αγορές ότι η διακοπή χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

5. Αν αφήσουμε έξω τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, οι επιπτώσεις ενός σκληρού παιχνιδιού με την Ελλάδα για τις τράπεζες θα μπορούσαν πολύ εύκολα να αποδειχτούν τεράστιες. Μέχρι τώρα το ευρώ έχει αποδειχτεί πολύ ανθεκτικό, σε μεγάλο βαθμό, όπως τόνισε και ο Barry Eichengreen, εξαιτίας του ότι αν μια χώρα απλά υπαινισσόταν ότι θα φύγει από το ευρώ θα αντιμετώπιζε την μητέρα όλων των bank-run.  Αλλά, όπως φοβόμουν πριν από λίγο καιρό, αυτό το επιχείρημα καθίσταται άνευ σημασίας αν το τραπεζικό σύστημα έχει ήδη καταρρεύσει. Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ (GREXIT), η οποία έχει πολλές φορές μέχρι σήμερα προβλεφθεί χωρίς να έχει γίνει, μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν οι Ευρωπαίοι πιστωτές προσπαθήσουν να ασκήσουν πίεση αφαιρώντας το δίχτυ ασφαλείας των ελληνικών τραπεζών.

6. Και αν η Ελλάδα αφήσει πραγματικά το ευρώ, αν αποδειχτεί δηλαδή ότι το ενιαίο νόμισμα δεν είναι μη αναστρέψιμο, πιστεύετε πραγματικά ότι αυτό δεν θα γίνει μεταδοτικό; Θέλετε να παίξουμε ένα στοίχημα;

7. Ειδικότερα σκεφτείτε τι θα συμβεί αν η Ελλάδα αφήσει το ευρώ και στη συνέχεια καταφέρει να βρει το βηματισμό της, μετά από πιθανότατα 1-2 χαοτικά χρόνια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να το αποτρέψει αυτό αν σκόπιμα υπονόμευε την ελληνική μετα-ευρώ οικονομία. Αλλά αυτό θα ήταν άλλη μια προδοσία των ευρωπαϊκών αρχών.

8. Επί του παρόντος η Γερμανία μιλάει σαν αν πρόκειται να ακολουθήσει τη στρατηγική του Michael Corleone. Αλλά στα αλήθεια πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε -ή και θα μπορούσε- να υποχωρήσει με την ουρά του κάτω από τα σκέλια αμέσως μόλις κέρδισε μια δραματική εκλογική νίκη; Ξανά, θέλετε να παίξουμε ένα στοίχημα;

Ο Daniel Davies μας λέει ότι «οι ευρωπαίοι ηγέτες που χαράζουν την πολιτική δεν είναι ηλίθιοι», λένε πάντως ηλίθια πράγματα, μιλώντας ακόμα για επέκταση της λιτότητας και αντιμετωπίζοντας ακόμα το χρέος ως ένα καθαρά ηθικό ζήτημα. Μπορούν να γίνουν ρεαλιστές και να αποδεχτούν ότι δεν γίνεται να βγάλεις αίμα από μια πέτρα, ούτε ακόμα και με 4,5% ανάπτυξης, προκειμένου να αποτρέψουν την γενική καταστροφή;


πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ποιος φοβάται την ρήξη με την ΕΕ; Ποιος δεν αντέχει τη λαϊκή νίκη;

Του Παναγιώτη Μαυροειδή 
Ας φέρουμε κάποια πράγματα στο νου από μια συζήτηση που καλά κρατεί τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ενώ φουντώνει στις μέρες μας.
 

Εικόνα πρώτη
«Μα είναι τώρα η ώρα για ιδεολογισμούς, όπως η συζήτηση για την ανάγκη ρήξης και εξόδου από την ευρωζώνη και ΕΕ; Είστε με τα καλά σας να θέτετε τέτοια ζητήματα, σε μια στιγμή που ο κόσμος πεινάει και χρειάζεται μια άμεση απάντηση;».


Ειδικά η τελευταία προβοκατατόρικη αντιδιαστολή, έκλεινε βίαια τη συζήτηση. Μια συζήτηση γεμάτη με πολλές αγέρωχες …αντισεχταριστικές συμβουλές, άπειρα απεταξάμην του …αριστερισμού και φυσικά (σε ότι αφορά τους αριστερούς οπαδούς της παραπάνω θεώρησης) πολλούς τόμους από το Λένιν. Διατυπώθηκε ακόμη και η άποψη πως θα ήταν η μέγιστη ανοησία του ΣΥΡΙΖΑ αν έθετε για συζήτηση θέματα περί ευρώ στην προεκλογική περίοδο!

Τι μας λέει ωστόσο η σημερινή πραγματικότητα; Αυτό που βλέπει και η κουτσή Μαρία, είναι ότι τα πάντα, ακόμη και ορισμένες από τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο «πρόγραμμα Θεσσαλονίκης», περνάνε μέσα από τη ρήξη (ή όχι) με την ευρωζώνη και την ΕΕ. Υπάρχει διαφωνία σε αυτό;

Εικόνα δεύτερη

«Το μνημόνιο θα το καταργήσουμε αμέσως, με ένα νόμο. Το χρέος είναι άλλο πράγμα. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλη την Ευρώπη. Θα συζητήσουμε με τους εταίρους και θα βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση»


Καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα.


Χρέος και μνημόνια πάνε μαζί. Τα μνημόνια, συγκροτούν ένα πλαίσιο άγριων δεσμεύσεων, για να διασφαλίζεται, μεταξύ των άλλων, η αποπληρωμή του χρέους. Αν δεν ήταν έτσι, τότε δε θα έτρεχε όλη η κυβέρνηση, πριν ακόμη διαβαστούν οι προγραμματικές δηλώσεις, στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Απλά θα καταργούσε εδώ στην Ελλάδα το μνημόνιο.

Η ΕΕ, η ευρωζώνη και τα ..άλλα τα παιδιά δεν είναι εταίροι μας. Είναι οι δανειστές κατά 75% και η Ελλάδα με το λαό της είναι η …εταίρα τους. Και έτσι θέλουν φυσικά να συνεχίσουν.

Εικόνα Τρίτη

«Θα πείσουμε τους εταίρους μας για μια αμοιβαία αποδεκτή πανευρωπαϊκή λύση για το χρέος, χωρίς μονομερείς ενέργειες, που θα περιλαμβάνει τη διαγραφή του μεγάλου μέρους του, την καθυστέρηση και ελάφρυνση των πληρωμών και τη σύνδεση του υπολοίπου μέρους με ρήτρα ανάπτυξης».

Ποιος μπορεί να ισχυριστεί σήμερα ότι μπορεί να υπάρξει «αμοιβαία αποδεκτή λύση», μαζί με τους γκάνγκστερς της ΕΕ; Το μόνο που θα «διασφάλιζε» κάτι τέτοιο, είναι η εγκατάλειψη της δίκαιης θέσης της άρνησης πληρωμών και της διαγραφής του χρέους, το οποίο βιάστηκε να κάνει ο Γιάνης Βαρουφάκης, πριν ακόμη από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, όταν δήλωνε «δε ζητάμε διαγραφή χρέους, αλλά μετάθεσή του».

Εικόνα τέταρτη

«Θα πείσουμε τους εταίρους για τη λύση που προτείνουμε, διότι είναι κοινή η επιδίωξη για προώθηση μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, ενώ δεν είναι αρχή της ΕΕ η μνημονιακή λιτότητα».

Ποιος στα σοβαρά μπορεί να ισχυριστεί όμως ότι τα αντεργατικά μέτρα που τα ονομάζουν «μεταρρυθμίσεις» (για ευφημισμό όπως θα έλεγε και ο Βαρουφάκης), δεν είναι ακριβώς αυτά που συνιστούν τα μνημόνια;

Παρακολουθείστε πώς προσπάθησε ο Υπουργός Οικονομικών να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα:

ΕΡ.: Είπατε ότι συμφωνείτε με το 70% του μνημονίου
Απ.: Δεν είπα τέτοιο πράγμα. Δεν είναι το μνημόνιο αυτή η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις. Το μνημόνιο είναι αυτοτροφοδοτούμενη κρίση. Κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που μας προτείνουν είναι καλές.


Αν δεν κάνουμε λάθος η «λίστα με τις μεταρρυθμίσεις», είναι κατά βάση το e-mail του Χαρδούβελη. Έχει την εντύπωση ότι διόρθωσε κάτι ο Υπουργός;

Εικόνα Πέμπτη

«Για μας η τρόικα τελείωσε, δε μιλάμε μαζί της. Συνομιλούμε μόνο με τα θεσμικά όργανα».

Και με ποιους ακριβώς συζητάει η κυβέρνηση; Με την ΕΚΤ, την ΕΕ και το ΔΝΤ, δηλαδή τα συστατικά στοιχεία της τρόικας!

Τέτοιο παιχνίδι με τις λέξεις και τέτοια απογύμνωση των νοημάτων;


Αν δεν συμφωνηθεί η συνέχεια
για το υφιστάμενο μνημόνιο, αλλά δημιουργηθεί μια «γέφυρα» σε αυτό ως τον Ιούνιο, θα αισθανθούμε καλύτερα;

Αν το νέο μνημόνιο τον Ιούνιο ονομαστεί «πρόγραμμα», θα είναι πιο ευκολοχώνευτο;

Αν τα αντεργατικά μέτρα τα πούμε «μεταρρυθμίσεις», θα μετρούν λιγότερο αρνητικά;

Αν η συμφωνία για τα παραπάνω γίνει με τους πολιτικούς προϊσταμένους και όχι τους «υπαλλήλους» της τρόικας, αυτό δε θα συνιστά συνέχιση της υποταγής και της ληστείας του λαϊκού κόσμου στην Ελλάδα;

Θα πει κάποιος; Η επισήμανση αυτών των αντιφάσεων και των παλινωδιών του ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποτελούν απαραίτητα και δικαίωση της αριστερής κριτικής σε αυτόν.

Μπορεί και να αναδεικνύουν την αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι η ρήξη και πολύ περισσότερο η έξοδος από ευρωζώνη και ΕΕ δεν είναι εφικτή, επομένως η αναδίπλωση αποτελεί έκφραση ρεαλισμού και μονόδρομο.

Δεν είναι καθόλου έτσι. Ας διαβάσουμε την παρακάτω είδηση από τα ΜΜΕ της 6/2/15!

«Χωρίς την εφαρμογή του πλαισίου των εκποιήσεων και την υιοθέτηση σύγχρονης νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας που αποτελούν, σύμφωνα με την τρόικα, «βασικές δεσμεύσεις του μνημονιακού προγράμματος αναπροσαρμογής της κυπριακής οικονομίας» η αξιολόγηση δεν κλείνει. Αυτό αναφέρεται ουσιαστικά στην κοινή δήλωση της ΕΚΤ-ΔΝΤ-Κομισιόν μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης στη Λευκωσία κλιμακίου της τρόικας».

Αφορά βεβαίως την Κύπρο με τη δεξιά της κυβέρνηση, που έσπευσε μάλιστα να εκφράσει τη διαφωνία της με τη διαπραγμάτευση που επιχειρεί η ελληνική κυβέρνηση.

Τι μας λέει αυτό το απόσπασμα; Η παράδοση, η υποταγή, η παραμονή στην ευρωζώνη δεν περιλαμβάνει καμία έξοδο από τη φρίκη, ούτε καν για τα πλέον υπάκουα παιδιά. Με αυτούς ακόμη χειρότερα… Μόνο διαρκή αφαίμαξη, ιδιωτικοποιήσεις, λιτότητα, ποδηγέτηση λαϊκής κυριαρχίας και δημοκρατίας.

Η λαϊκή εικόνα

Και όμως μέσα σε όλες αυτές τις εικόνες – και παρά όλες αυτές!- υπάρχει μια εικόνα που είναι η πλέον λαμπερή.

Δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας μας λέει ότι το 75% του λαού βρίσκει θετική τη στάση ρήξης με την ευρωζώνη και την ΕΕ που εμφάνισε η κυβέρνηση τις πρώτες μέρες. Ποσοστό υπερδιπλάσιο του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ, που αγκαλιάζει (όχι με τον ίδιο τρόπο), όλα τα πολιτικά ρεύματα.

Αυτή την εικόνα να κρατήσουμε.
Με αυτή να ξεθαμπώσουμε και να αποκαθηλώσουμε τις άλλες, αντί να τις περιφέρουμε σε μια διαρκή κηδεία.


Διότι, τελικά, υπάρχει και λαός.

Όχι μόνο διαπραγματευτές με κοστούμια ή μπλουζάκια.

Και αυτός ο λαός έδωσε μια σαφή νομιμοποίηση και εντολή (και στην κυβέρνηση) για ρήξη και όχι για σκύψιμο.

Συνεπώς άλλοθι δεν υπάρχουν για κανένα.
Η τίγρη της ΕΕ δεν φάνηκε δυνατό να μετατραπεί σε φυτοφάγο κατοικίδιο. Δεν αποδείχτηκε όμως και δεν είναι ανίκητη. Οι αγχώδεις βρυχηθμοί των Γιούνκερ, Ντάισενμπλουμ, Σόιμπλε, Μπάιντεν και λοιπών το φανερώνουν


 

ΠΗΓΗ


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

FT: Τι θα συμβεί αν η Ελλάδα φύγει από το ευρώ;

Άρθρο του W. Münchau στους Financial Times με τίτλο «Η καταστροφή του… Grexit μπορεί να αποτραπεί», αναλύει τις επιπτώσεις στην Ευρώπη από το ενδεχόμενο αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ.

Στο άρθρο του επισημαίνει ότι «Η περασμένη εβδομάδα μας υπενθύμισε τρεις αλήθειες. Η πρώτη είναι ότι η κρίση της Ευρωζώνης δεν θα λήξει μέχρι να επιλυθεί, δηλαδή, μέχρι να διαγραφεί το υπερβολικό χρέος. Αυτή η αλήθεια αποδείχθηκε αδιαπέραστη στις εναλλαγές ψυχολογίας του Νταβός. Η δεύτερη είναι ότι, κάτι που είναι αφόρητο, θα πρέπει να λήξει κάποια στιγμή. Αυτό το είδαμε, όταν οι Έλληνες ψηφοφόροι έθεσαν τέλος σε μια στρατηγική που δεν κατάφερε να προσφέρει, ούτε καν με τα δικά του περιορισμένα στάνταρ, την μείωση στο δανειακό βάρος. Το τρίτο είναι ότι ατυχήματα συμβαίνουν.

Από όλα τα προβλεπόμενα ατυχήματα, το δυνητικά πιο καταστροφικό θα ήταν, φυσικά, το Grexit –μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Θα μπορούσε να συμβεί, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι αναπόφευκτο».

Όπως εξηγεί η κυρίαρχη γερμανική άποψη είναι ότι το Grexit θα ήταν όλεθρος για την Ελλάδα, μικρό σοκ για την Ευρωζώνη και αδιάφορο για την παγκόσμια οικονομία και τονίζει ότι κάνουν μεγάλο λάθος όσοι το πιστεύουν αυτό.

Τονίζει: «Στην πραγματικότητα, πιστεύω ότι οι επιπτώσεις του Grexit θα ήταν εξίσου καταστροφικές για την Ευρωζώνη, όσο και για την ίδια την Ελλάδα. Όσοι υποτιμούν τον κίνδυνο είναι καλοί στην αριθμητική, αλλά δεν αντιλαμβάνονται τις περίπλοκες δυναμικές μιας χρεοκοπίας τέτοιου μεγέθους.
Θα πρέπει να θυμηθούμε ότι οι Αμερικανοί ρυθμιστές υποτίμησαν τις επιπτώσεις της χρεοκοπίας της Lehman Brothers το 2008 με ανάλογο σκεπτικό. Δεν ήταν η επίδραση σε όσους είχαν άμεση έκθεση στην Lehman που είχε σημασία. Σημασία είχαν οι τεράστιες παγκόσμιες αλυσιδωτές επιπτώσεις».

Υπογραμμίζει ότι αν η Ελλάδα έφευγε από την Ευρωζώνη, οι τιμές των μετοχών και άλλων χρεογράφων θα βούλιαζαν σε όλη την Ευρώπη, πολλοί θα έμεναν ξεκρέμαστοι και τότε οι επενδυτές θα αναρωτηθούν αν η Ευρωζώνη παραμένει μια νομισματική ένωση ή ένα χαλαρό νομισματικό καθεστώς με μεγάλα σημεία εισόδου και εξόδου. Θα αναρωτηθούν αμέσως αν η Πορτογαλία είναι ασφαλής.

«Με το Grexit η Ελλάδα θα έμενε εκτός της Ευρωζώνης αλλά εντός της Ε.Ε. Θα μπορεί η Ε.Ε. να υπολογίζει στην υποστήριξη της Ελλάδας στις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας; Ποιός λογικός πολιτικός θα ήθελε να αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα, για λίγα δισεκατομμύρια ευρώ; Και τι θα σήμαινε το Grexit για την Ελλάδα;» αναφέρει ο γνωστός αρθρογράφος.

Επισημαίνει ακόμη ότι: «Από τα διάφορα αρνητικά σενάρια, το απολύτως χειρότερο είναι η συνέχιση πολιτικών που δεν έχουν καμία ελπίδα να πετύχουν και δεν τις υποστηρίζουν οι Έλληνες ψηφοφόροι.

Η καλύτερη λύση θα ήταν μια ελάφρυνση από το χρέος, σε συνδυασμό με μεταστροφή από το δημοσιονομικό πλεόνασμα σε έναν δημοσιονομικά ουδέτερο προϋπολογισμό, συν τις μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της διαφθοράς και της φοροείσπραξης. Πιστεύω ότι αυτοί είναι στόχοι που αξίζει να επιδιώξει κάποιος, πριν παραιτηθεί στο Grexit».

Ο ίδιος τάσσεται επίσης υπέρ μιας ευρείας διάσκεψης πιστωτών και δανειοληπτών που θα καταλήξει σε συμφωνία για μείωση του επιπέδου του χρέους σε ένα βιώσιμο επίπεδο και θα σταματήσει άμεσα την λιτότητα.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, έχουν δίκιο στις οικονομικές τους απόψεις, αλλά πρέπει να θυμούνται ότι μια λεπτή γραμμή ξεχωρίζει το σωστό από το δίκαιο. Οι ποικίλες μονομερείς διακηρύξεις της περασμένης εβδομάδας δεν ήταν καλή αρχή.

Τι θα γίνει αν ο κ. Τσίπρας δεν κάνει σωστό υπολογισμό; Ή αν δεν κάνουν οι πιστωτές σωστό υπολογισμό; Οι Έλληνες είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσουν μια στάση «take-it-or-leave-it» από μέρους των πιστωτών, ως οικονομική βιαιοπραγία» σημειώνει.



πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Λιγότερα χρήματα βρήκε στα δημόσια ταμεία η νέα κυβέρνηση

Αρχής γενομένης από την Κυριακή, όλα τα βλέμματα της Ευρώπης θα εστιάσουν στην Ελλάδα καθώς ξεκινάει η τριήμερη διαδικασία κατά την οποία η νέα κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις προγραμματικές της δηλώσεις, λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup της Τετάρτης που η Ελλάδα θα κληθεί να παρουσιάσει τις προτάσεις της και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποφασισμένη να τηρήσει τις προεκλογικές τις δεσμεύσεις εμφανίζεται η νέα κυβέρνηση, που όμως έχει στα δημόσια ταμεία της λιγότερα εφόδια από όσα φανταζόταν, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση άλλα ποσά δήλωνε κι άλλα άφησε πίσω.

Στο μεταξύ λιγότερα χρήματα από τα πλεονάσματα που διαλαλούσε η προηγούμενη κυβέρνησης βρέθηκαν στα δημόσια ταμεία, όπως αναφέρει η Εφημερίδα των Συντακτών. Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα των παροχών θα είναι μικρότερο κατά 2 δις σε σχέση με τις εξαγγελίες, αναφέρει η εφημερίδα, αντλώντας στοιχεία από κυβερνητικές πηγές και αποδίδοντας την ευθύνη στα «μαγειρέματα» της προηγούμενης κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή, κοστολογημένες προτάσεις στη βάση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης έχουν ζητήσει οι Ευρωπαίοι εταίροι από τον πρωθυπουργό. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη αρχίσει να προσδιορίζουν επακριβώς τα μέτρα που θα παρουσιάσει ο Γιάννης Βαρουφάκης στο έκτακτο Eurogroup της Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου.

Τη βούληση να βρεθεί κοινά επωφελής λύση στο ελληνικό ζήτημα, αρχής γενομένης από το Eurogroup που συγκαλείται εκτάκτως την προσεχή Τετάρτη, εξέφρασαν την Παρασκευή όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, παρ' ότι όλες φρόντισαν να διαμηνύσουν ότι εκκινούν από τις θέσεις τους, όπως γράφει η Αυγή. Η ελληνική κυβέρνηση χαρακτήρισε «ευπρόσδεκτη» την έκτακτη συνεδρίαση, δήλωσε διά του Γ. Βαρουφάκη ότι θα παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση για τη «γέφυρα» που ζητάει μέχρι να παρουσιάσει το τελικό «εθνικό σχέδιο» και επανέλαβε τη δέσμευση ότι η «γέφυρα» που θα ζητήσει δεν θα περιλαμβάνει παράταση του Μνημονίου και τρόικα.

Στον αντίποδα, την αξίωση για υποβολή αιτήματος από την ελληνική πλευρά για παράταση του Μνημονίου προέβαλαν ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Β. Σόιμπλε. Και οι δύο, ωστόσο, εξέφρασαν τη βούληση να μην υπάρξει αδιέξοδο και να βρεθεί κοινή λύση, όπως ζήτησαν ο επίτροπος Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, ο Κλ. Ρέντλινγκ (EFSF) και ο Ιταλός υπ. Οικονομικών Κ. Παντοάν.

Με τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους θεσμικούς εταίρους της χώρας, υπό τη σκιά των πιέσεων και αξιώσεων της ΕΕ και της γερμανικής κυβέρνησης να βρίσκονται σε λεπτό σημείο –όπως αναφέρει το Έθνος – ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να στείλει διπλό μήνυμα. Σήμα προς την ΕΕ και τους δανειστές για συνεννόηση ζητώντας χρόνο και συμφωνία για «πρόγραμμα - γέφυρα» και σαφή δέσμευση για υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών σε βάθος τετραετίας.

Ανάμεσα στις δεσμεύσεις που αναμένεται να υλοποιηθούν άμεσα είναι το τέλος σε νέες μειώσεις για μισθούς και συντάξεις, το ψαλίδι σε δαπάνες των υπουργείων και η αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Με τον τίτλο «ο Action Man του χρέους σε επικίνδυνες αποστολές» και την απεικόνιση του υπουργού Οικονομικών με τη μορφή του δημοφιλούς υπερήρωα των καρτούν, η εφημερίδα Τα Νέα βλέπει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο ναρκοπέδιο των προγραμματικών δηλώσεων, να αποφασίζει κούρεμα των κόκκινων στεγαστικών δανείων των φτωχών νοικοκυριών, περαίωση 400.000 υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια και μη αύξηση του υψηλού φορολογικού συντελεστή για τα εισοδήματα θα είναι μέσα στις πρώτες δεσμεύσεις που θα επικυρωθούν από τις προγραμματικές δηλώσεις – συμβόλαιο με το λαό της νέας κυβέρνησης.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σύλληψη επιχειρηματία για δωροδοκία δημοσίου υπαλλήλου

Μετά από καταγγελία προέδρου Δημόσιου Οργανισμού, που εδρεύει στην Κέρκυρα, συνελήφθη 38χρονος επιχειρηματίας, σε βάρος του σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία – κακουργηματικού χαρακτήρα – για το αδίκημα της δωροδοκίας υπαλλήλου.

Ο επιχειρηματίας κατηγορείται ότι επιδίωκε την ευνοϊκή συμμετοχή της εταιρείας του σε διαγωνισμό διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Συγκεκριμένα, ζητούσε από τον πρόεδρο του οργανισμού να ακυρώσει το διαγωνισμό και να τον επαναπροκηρύξει, τροποποιώντας τους σχετικούς όρους και τις προϋποθέσεις.

Ακολούθησαν διαδοχικές τηλεφωνικές επαφές και σε προκαθορισμένη συνάντηση, χθες το απόγευμα σε κατάστημα στην Κέρκυρα, ο 38χρονος επιχειρηματίας εντοπίστηκε, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Κέρκυρας, να παραδίδει στον πρόεδρο του οργανισμού φάκελο με το χρηματικό ποσό των 5.000 ευρώ, ως προκαταβολή συνολικού ποσού 15.000 ευρώ, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές.

Τα χρήματα κατασχέθηκαν, ενώ ο 38χρονος αναμένεται να οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Κέρκυρας.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Tα καυτά πορίσματα για το Ελληνικό

Του Πέτρου Κουσουλού

Σημαντικά και άκρως ενδιαφέροντα νέα στοιχεία έχουν προστεθεί στο δικαστικό φάκελο του Ελληνικού ο οποίος ελέγχεται από τις εισαγγελικές Αρχές. Πολυσέλιδο υπόμνημα το οποίο κατατέθηκε από την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Σοφία Σακοράφα συνεισέφερε νέα στοιχεία στην υπόθεση την στιγμή που το προσεχές διάστημα αναμένεται η σύνταξη του πορίσματος του πραγματογνώμονα ο οποίος έχει οριστεί από τον επίκουρο εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, κ. Γιάννη Δραγάτση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάθεση της κυρίας Σακοράφα πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες ενώ η ευρωβουλευτής κατέθεσε –μέσω 25σελιδου υπομνήματος- σημαντικά στοιχεία για τον τρόπο της μεταβίβασης αλλά και την αξία της έκτασης.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία αναμένεται να αξιολογηθούν από τον εισαγγελικό λειτουργό ο οποίος υπενθυμίζεται ότι διερευνά την υπόθεση προκειμένου να διαπιστώσει εάν και κατά πόσο έχει διαπραχθεί το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου.

Βασικό «όπλο» του κ. Δραγάτση αναμένεται να αποτελέσει και το τελικό πόρισμα του πραγματογνώμονα ο οποίος έχει οριστεί. Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Παρασκήνιο», το πλέον ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι η χαώδης διαφορά που παρουσιάζεται στις εκτιμήσεις των δυο πορισμάτων που έχει στην διάθεσή του ο ειδικός επιστήμονας: Συγκεκριμένα το ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται να έχει εκτιμήσει το Ελληνικό τέσσερις φορές χαμηλότερα από ότι το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.
Δικαστικές «πηγές» πάντως εκτιμούν ότι η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης αναμένεται να τρέξει πολύ γρήγορα ενώ στο πλαίσιο της έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν και τα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ τα οποία αναμίχθηκαν στην διαγωνιστική διαδικασία.

Τετραπλάσια η διαφορά παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε η ίδια μέθοδος

Αποκλειστικές πληροφορίες του «Π» αναφέρουν ότι ο ειδικός πραγματογνώμονας ο οποίος έχει αναλάβει την υπόθεση έχει ήδη στη διάθεσή του δυο πορίσματα: Εκείνο του ΤΑΙΠΕΔ αλλά και την πολυσέλιδη έκθεση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Η διασταύρωση των στοιχείων που περιέχονται στις πολυσέλιδες εκθέσεις αποτελεί το κλειδί της έρευνας καθώς από την αξιολόγηση αναμένεται να διαφανεί τι ακριβώς συνέβη: Εάν η έκταση του Ελληνικού παραχωρήθηκε στην εταιρεία Lamda Development έναντι κανονικού αντιτίμου ή εάν υπήρξε «χαριστική σύμβαση» η οποία ζημιώνει το δημόσιο συμφέρον.

Από τις πληροφορίες του «Π» προκύπτει ότι τα δυο πορίσματα τα οποία βρίσκονται στην κατοχή του πραγματογνώμονα (σ.σ. σημειώθηκε κωλυσιεργία ως προς την παράδοση της τεχνικής μελέτης-έκθεσης του ΤΑΙΠΕΔ) εμφανίζουν ουσιώδεις διαφορές και καταλήγουν σε τελείως διαφορετικές εκτιμήσεις. Το γεγονός αυτό είναι δυσεξήγητο καθώς από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι η εκτιμητική μέθοδος η οποία ακολουθήθηκε και στις δύο περιπτώσεις είναι ακριβώς η ίδια. Πρόκειται για την «μέθοδο εισοδήματος».

Σύμφωνα με πληροφορίες η μελέτη του ΤΑΙΠΕΔ αποτιμά την σημερινή αξία του Ελληνικού στα 500 εκατομμύρια ευρώ ενώ εκείνη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στα 1.8 δις εκατομμύρια ευρώ. Όπως γίνεται αντιληπτό η διαφορά είναι σχεδόν τετραπλάσια!

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου το ΤΕΕ έδωσε σημαντικά στοιχεία της έκθεσης στη δημοσιότητα. Από τα αποτελέσματα της οικονομοτεχνικής μελέτης είχε προκύψει ότι η μελλοντική αξία αποτιμάται σε 3 δις ευρώ, ποσό το οποίο ήταν τρεις φορές μεγαλύτερο από την προσφορά αγοράς που είχε κάνει δεκτή το ΤΑΙΠΕΔ (950 εκατ. Ευρώ).  Σύμφωνα με την έκθεση, τα 3 δισ. Ευρώ, ήταν η συντηρητική εκτίμηση της αξίας της έκτασης, ενώ, είναι κατά 222% μεγαλύτερη από τα 915 εκατομμύρια ευρώ στα οποία έχει συμφωνήσει κατ΄αρχήν το ΤΑΙΠΕΔ. Αντιστοιχεί σε κόστος γης 92 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο δόμησης αξία που δεν υπάρχει, πουθενά στις γύρω περιοχές.

Στην εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί είχε μιλήσει ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ και νυν αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Χρήστος Σπίρτζης. Τότε ο κ. Σπίρτζης είχε εκτοξεύσει βολές κατά του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων χαρακτηρίζοντάς το ως «ένα κακής ποιότητας δημοπρατήριο, χωρίς τιμές εκκίνησης και με μία προσφορά. Υπάρχει μεγάλο ζήτημα για τη λειτουργία του».

Η εκτίμηση της επενδυτικής αξίας είχε γίνει με βάση το σχέδιο αξιοποίησης της συνολικής έκτασης 6,203 τ.μ. του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, του τέως Ολυμπιακού Κέντρου Ιστιοπλοΐας και του Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κόσμα, με βάση τη μελέτη της «Ελληνικό ΑΕ», η οποία ενσωματώθηκε πλήρως στο νόμο 4062/20012, βάση του οποίου έγινε η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την μεταβίβαση του 100% των μετοχών της εταιρίας από τον ΤΑΙΠΕΔ.

Μάλιστα κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης είχαν τεθεί και συγκεκριμένα ερωτήματα για τον τρόπο λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ. Ο κ. Σπίρτζης είχε διερωτηθεί:
  • Πόσα λεφτά έχουν ξοδευτεί από το ΤΑΙΠΕΔ σε συμβούλους, τράπεζες, δικηγορικά γραφεία και σε ποια;
  • Πώς εκλέχθηκαν;
  • Ποιοι και πόσοι είναι οι εκτιμητές της δημόσιας περιουσίας και ποιες είναι οι εκτιμήσεις; Πώς επιλέχθηκαν;
  • Ποια τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου, ποια η συνεισφορά του στη μείωση του χρέους (συγκριτικά με το συνολικό χρέος της χώρας) και τέλος ποια η συνεισφορά του στην αντιμετώπιση της ύφεσης και της ανεργίας;

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποσχεθεί στην τρόικα 9.543 απολύσεις»

Απόρρητο έγγραφο το οποίο εκθέτει την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης σχετικά με τις απολύσεις στο Δημόσιο ισχυρίζεται ότι έχει στα χέρια του ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Όπως αποκάλυψε μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, ο κ. Κατρούγκαλος, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε «υποσχεθεί στην τρόικα» συνολικά 9.543 απολύσεις από το Δημόσιο και όχι 1.500 όπως ισχυριζόταν ο Κ. Μητσοτάκης.

«Η προηγούμενη κυβέρνηση συγκρούστηκε με τη δημόσια διοίκηση για να φύγουν στην πραγματικότητα 1.500 άνθρωποι» είπε ο κ. Κατρούγκαλος τονίζοντας ότι ο αριθμός των απολύσεων που είχε ανακοινώσει ο προκάτοχός του, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν ήταν ο πραγματικός. «Εχω μπροστά μου το απόρρητο έγγραφο το οποίο ο κ. Μητσοτάκης είχε δώσει στην Τρόικα, αλλά δεν θέλω να το προσωποποιήσω σε εκείνον. Σύμφωνα με το έγγραφο που έθεσε υπόψη μου η υπηρεσία, με χαρακτηριστικό εμπιστευτικότητας προς την τρόικα, και το οποίο είναι στα αγγλικά, μιλάει για 3.565 πραγματικές απολύσεις και αναφέρει ότι εκκρεμούν λόγω νομικών δικαστικών ενεργειών άλλοι αριθμοί. Έδινε στο τέλος ένα νούμερο συνολικό 9.543 στο οποίο άθροιζε τις πειθαρχικές απολύσεις, όλες τις εκκρεμότητες που υπήρχαν είτε ήταν στο ΑΣΕΠ είτε ήταν στα δικαστήρια και τους 3.500 ανθρώπους που σας είπα. Επομένως, ουσιαστικά δεν παραποιούσε τα στοιχεία, δεν έδινε στοιχεία τα οποία δεν ήταν ακριβή, αλλά δημιουργούσε μια εικόνα ότι 9.500 είναι οι άνθρωποι που έφυγαν από το δημόσιο, ενώ στην πραγματικότητα είχαν φύγει λίγοι».


πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τι αλλαγές φέρνει η νέα κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό

Βαθιές τομές στο Ασφαλιστικό αναμένεται να περιλαμβάνουν οι προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Οι αλλαγές που περιλαμβάνονται και αγγίζουν τις 20 βασικές και επιμέρους διατάξεις που έχει «χαρτογραφήσει» η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σκοπεύουν να δρομολογηθούν σταδιακά αρχίζοντας την επεξεργασία και την αντικατάσταση ρυθμίσεων που μπλοκάρουν ή δυσκολεύουν τη συνταξιοδότηση ανέργων, οφειλετών και ατόμων με αναπηρίες, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος.

Ανάμεσα στις διατάξεις που επανεξετάζονται με στόχο να αντικατασταθούν από χαμηλού ή μηδενικού κόστους βελτιωτικές ρυθμίσεις είναι:

Προς κατάργηση η εγκύκλιος που μπλοκάρει την έξοδο με διαδοχική ασφάλιση. Η συνταξιοδότηση μητέρων. Διετής ή τριετής μεταβατική περίοδος για σύνταξη μητέρων με θεμελίωση εξόδου στα 55-60 και 5.500 ένσημα με ανήλικο Λίφτινγκ στις διατάξεις για συνταξιοδότηση με βαρέα. Βελτιώσεις στη συνταξιοδότηση με μειωμένη σύνταξη.
Οι αλλαγές θα δρομολογηθούν μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Οι ρυθμίσεις του πρώτου νομοσχεδίου

Η χορήγηση της 13ης σύνταξης σε όσους παίρνουν μέχρι 700 ευρώ Η αναστολή -πιθανότατα για ένα εξάμηνο- της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που μειώνει τις επικουρικές συντάξεις και την κατάργηση της ρήτρας «θανάτου» στον υπολογισμό των νέων συντάξεων Η αναστολή των άρθρων 2,3 και 4 του νόμου 3863/10 που προβλέπουν την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η/1/2015 Η αποποινικοποίηση των ασφαλισμένων που χρωστούν εισφορές στον ΟΑΕΕ και τη δυνατότητα συμψηφισμού των οφειλών τους με σύνταξη ακόμη και αν χρωστούν πάνω από τις 20.000 ευρώ.



Πηγή


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

H EΛΛΑΔΑ ΕΧΕΙ ΔΕΚΑΟΚΤΩ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΙΝΑΞΕΙ ΤΗΝ ΜΠΑΝΚΑ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ…

 Η Ελλάδα προσφέρθηκε να μην κάνει μονομερείς κινήσεις σε σχέση με τους δανειστές της.
Αυτό δεν εκτιμήθηκε όπως έπρεπε και προέκυψαν τρεις μονομερείς κινήσεις των δανειστών ως σήμερα.

Η πρώτη ήταν η απαγόρευση της χρηματοδότησης των Ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ  από τις 11.2.2015 με ενέχυρο Ελληνικά ομόλογα, εφόσον η Ελλάδα δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα βοήθειας.
Η δεύτερη ήταν η μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο αξιολόγησης S @P από το  Β στο B-.

Και το τρίτο χτύπημα ήταν ο ορισμός προθεσμίας έως τις 16 Φεβρουαρίου για να ζητήσει η Ελλάδα την παράταση του προγράμματος της, γιατί αλλιώς θα χάσει την οικονομική στήριξη από τους εταίρους της.

Αυτές οι τρεις μονομερείς ενέργειες έγιναν για να δοκιμάσουν τις αντοχές της Ελληνικής κυβέρνησης, αλλά δεν έχουν καμία απολύτως σημασία.

Η ΕΕ μας οφείλει μία πολύ μικρή δόση, που δεν φτάνει για την κάλυψη των αναγκών ως τον Αύγουστο του 2015.

Το να ζητήσουμε μία παράταση του προγράμματος ίσως να είχε νόημα , αν υπήρχε εγγύηση ότι το ΔΝΤ θα πλήρωνε τις δόσεις που μας οφείλει εγκαίρως.
Αυτό όμως δεν μπορεί να μας το εξασφαλίσει η ΕΕ…

Επιπλέον ό τι περίπου θα παίρναμε από το ΔΝΤ , θα το δίναμε πίσω στο ΔΝΤ και την ΕΕ.
Αλλά τότε το κράτος με τι χρηματοδότηση θα λειτουργούσε?

Και γίνεται ακόμα χειρότερο:

Για να μας ζορίσουν περισσότερο δεν μας επιτρέπουν να δανειστούμε προσωρινά από τις Ελληνικές τράπεζες  μέσω εντόκων γραμματίων  5 δις ευρώ ακόμα.

“Εχουν την απαίτηση  να  μην δανεισθούμε από την Ρωσία.

Δεν μας αφήνουν να δανεισθούμε με λογικό επιτόκιο από τις αγορές με την έκδοση ομολόγων με διάρκεια πέραν των 9 ετών.

Τι έχει απομείνει , που μπορούμε να κάνουμε?

1.Nα φορολογήσουμε άγρια τον Ελληνικό λαό

2.Να πουλήσουμε σε τιμές κόστους  κρατική περιουσία με ιδιωτικοποιήσεις express

3.Nα μειώσουμε άγρια και άλλο τους μισθούς , τις  συντάξεις και τις κοινωνικές δαπάνες του κράτους

4.Να απολύσουμε 150.000 δημόσιους υπαλλήλους.

“Ολα τα παραπάνω είναι η ουσία του προηγούμενου μνημονίου και δεν θα λύσουν το πρόβλημα του χρέους.

Απλά θα παρατείνουν την μιζέρια του Ελληνικού λαού και θα επιτρέψουν στο χρέος να αναχρηματοδοτηθεί με μεγαλύτερη διάρκεια και εντόκως.
Το πρόγραμμα αυτό δεν θα προσφέρει τίποτα στην Ελλάδα και τους “Ελληνες.

Οι Ευρωπαίοι και η τρόικα ίσως να μην μας φοβούνται, γιατί πιστεύουν ότι θα μας αναγκάσουν με τις παλαβές απαιτήσεις τους να καταγγείλουμε το μνημόνιο πριν τις 28 Φεβρουαρίου 2015.

Αν το κάνουμε , θα δεσμεύσουν τα κεφάλαια που παραμένουν στο ΤΧΣ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και με αυτά θα αυτοπληρωθούν για τις δόσεις του ΔΝΤ και της ΕΚΤ ως τον Αύγουστο του 2015.

“Ετσι θα αποφύγουν την κήρυξη χρεοκοπίας με πρωτοβουλία της Ελλάδος.

Αν το πετύχουν , ελπίζουν ως τον Αύγουστο να προκαλέσουν bank run στις Ελληνικές τράπεζες και κοινωνική αναταραχή για να δυσφημίσουν τη νίκη και το πείραμα του ΣΥΡΙΖΑ στους υπόλοιπους Ευρωπαίους, που φέτος και του χρόνου θα έχουν εκλογές.

Αυτό είναι το σχέδιο τους σε γενικές γραμμές.

Τι θα μπορούσε να κάνει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να αποτρέψει τις εξελίξεις?

Τα αναφέρω ενδεικτικά:

1. Nα ζητήσει επίσημα δάνειο 10 δισ δολαρίων από την Ρωσία ή από οποιαδήποτε χώρα προσφέρεται γι” αυτό.

2. Να εκδόσει  παράλληλα εσωτερικό δάνειο με αφορολόγητο επιτόκιο 3,5% ,  εκφρασμένο σε ευρώ και εξωτερικό δάνειο εκφρασμένο σε δολάριο Αμερικής.

Τα δάνεια αυτά να υπαχθούν στις προστατευτικές διατάξεις του άρθρου 107 του Ελληνικού 
Συντάγματος , με εξομοίωση των κεφαλαίων που θα εισαχθούν με τα επενδυτικά κεφάλαια των εφοπλιστών και ξένων κεφαλαιούχων.

Τα ποσά των  δανείων  να διατεθούν  για την κατά προτεραιότητα εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ, που έχουν παρόμοιο επιτόκιο σήμερα.

3. Να βάλει τις Ελληνικές τράπεζες να κάνουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου  ύψους 11 δις ευρώ με χρήση των κεφαλαίων του ΤΧΣ, πριν οι Ευρωπαίοι αρπάξουν τα κεφάλαια αυτά για τις δόσεις τους.

4. Να επιβάλει  φόρο 10% σε όλα τα κεφάλαια που εγκατέλειψαν την χώρα από το 2010 και δεν δηλώθηκαν οι τόκοι τους ως σήμερα στις φορολογικές δηλώσεις των Ελλήνων κατοίκων της Ελλάδας .

Ο φόρος αυτός  αφορά και τα 5 έτη και δεν  είναι αναδρομική φορολογία.

Αντιστοιχεί σε 2% το έτος και καλύπτει την εισφορά αλληλεγγύης  που δεν πλήρωσαν, την φορολογία τόκων εξωτερικού και ένα  ειδικό συμπληρωματικό πρόστιμο-προσαύξηση για την φοροδιαφυγή τους, λόγω μη αναγραφής των τόκων τα 5 τελευταία χρόνια στις φορολογικές δηλώσεις τους.

5.Να περικόψει άμεσα   κατά 50% όλες τις βουλευτικές συντάξεις και τα προνόμια των πρώην βουλευτών και υπουργών.

6.Να παρακρατήσει στη πηγή  το 15% των μισθών των βουλευτών για τα δάνεια των κομμάτων τους, αν αυτά δεν ρυθμισθούν ή δεν εξυπηρετούνται κανονικά

7. Να εκδόσει άυλο χρήμα σε ποσότητα 15 δισ ευρώ με εκχώρηση στις τράπεζες μέρους  των ληξιπρόθεσμών οφειλών ποσού 23 δισ των Ελλήνων,  που κατέχουν ακίνητη περιουσία και δεν έχουν προβεί σε ρύθμιση των οφειλών τους σε 100 δόσεις.

8.Να επιτρέψει νομοθετικά την χρηματοδότηση μικρών Ελληνικών επιχειρήσεων με την μέθοδο του crowd funding, μέσω εταιρειών τύπου Venture capital και με την χρήση δανεισμού μέσω μικροπιστώσεων. Να υιοθετήσει την αντίστοιχη ξένη νομοθεσία για την λειτουργία αυτών των σύγχρονων εργαλείων δανεισμού.

9. Να επιτρέψει την προείσπραξη φόρων από μεγάλες επιχειρήσεις για 5 χρόνια , δίνοντας έκπτωση 10% στους εκάστοτε φορολογικούς συντελεστές.

Με τον τρόπο αυτό εταιρείες που έχουν δανεισθεί από το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν τους τόκους ,που πληρώνουν στις τράπεζες για ισόποσα με τους φόρους  δανεικά κεφάλαια.

10. Nα επιτρέψει την κατάθεση σε Ελληνικές τράπεζες κεφαλαίων εκφρασμένων σε Βitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα. Να δημιουργήσει συστήματα πληρωμών που να βασίζονται αυτούσια σ” αυτά τα νομίσματα, να επιτρέψει τον δανεισμό με χρεόγραφα σ” αυτά τα νομίσματα και την λειτουργία ανταλλακτηρίων για την ανταλλαγή  τους σε επίσημα νομίσματα.

11.Να επιτρέψει την κατάθεση  χρυσού  και πολύτιμων λίθων  στις Ελληνικές τράπεζες για κάθε ιδιώτη που θα το επιθυμούσε , με παράλληλη μετατροπή τους σε άυλο χρήμα , με σταθερή τιμή μετατροπής τους  σ” αυτό (παρακαταθήκη)

12. Να καταργήσει την υποχρέωση διατήρησης οποιουδήποτε χάρτινου αρχείου για παραπάνω από 5 χρόνια.

Με τον τρόπο αυτό θα εξοικονομήσει  για ανακύκλωση  δωρεάν χαρτί , που θα αντιστοιχεί σε αρχεία 15 χρόνων.

Αυτή η ρύθμιση θα δώσει ώθηση στην βιομηχανία ανακύκλωσης χαρτιού της Ελλάδας και θα εξοικονομήσει εισαγωγές χαρτιού για 15 χρόνια.

13. Να εξισώσει τα  ετήσια τέλη κυκλοφορίας όλων των οχημάτων  στα 150 ευρώ, δίνοντας το δικαίωμα σήμερα σε όσους παρέδωσαν πινακίδες να τα επανακυκλοφορήσουν, αφού τα περάσουν από ΚΤΕΟ και τα ασφαλίσουν.

14. Να καταργήσει το φόρο μεταβίβασης και κληρονομιάς  ακινήτων και να επιβάλει στη θέση του ένα ενιαίο φόρο κατοχής ύψους 0,22 % επί της αντικειμενικής τους αξίας. Ο φόρος αυτός θα πρέπει να συμψηφίζεται και με όλα τα δημοτικά τέλη, όπου υπάρχουν.

15. Να απαλλάξει τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων και δημιουργίας εταιρειών από  ποσοστιαία τέλη και δικαιώματα συμβολαιογράφων  και δικηγόρων επί των αξιών και των κεφαλαίων, που αναφέρονται σ” αυτά.

16.Να επιβάλει  με νόμο την πληρωμή μισθών, συντάξεων  και ημερομισθίων κάθε είδους μέσω τραπεζικών λογαριασμών με ταυτόχρονη μηχανογραφική παρακράτηση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.

17. Να προχωρήσει σε μείωση κατά 20% των συντελεστών ΦΠΑ για αγορές που γίνονται μέσω ηλεκτρονικών τρόπων πληρωμής ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών με παρακράτηση του φόρου κατά την συναλλαγή.

18. Να καλέσει τους Ευρωπαίους να επιδείξουν με έγγραφα όλες τις συμφωνίες , που φέρονται να έχουν κάνει με τις Ελληνικές κυβερνήσεις με το μνημόνιο. Στη συνέχεια όσες απ” αυτές δεν έχουν περάσει από την Βουλή για κύρωση να τις καταγγείλει ως non paper , λόγω νομικής ακυρότητας.

“Οσες απ” αυτές φέρουν υπογραφές παράνομων οργάνων θα πρέπει να οδηγήσουν τους συντάκτες τους στην Ελληνική δικαιοσύνη για τις νόμιμες συνέπειες. Το Ελληνικό  κράτος έχει συνέχεια, αλλά δεν αντιπροσωπεύεται προσωπικά από τον κο Παπανδρέου, τον κο Βενιζέλο και τον κο Σαμαρά..

“Ολα τα παραπάνω μπορεί να φαίνονται πολύ καπιταλιστικά για να εφαρμοσθούν από μία αριστερή κυβέρνηση.

Αλλά αν εφαρμοσθούν,  θα πείσουν τους κεφαλαιούχους όλου του κόσμου ότι η Ελλάδα σε μεταρρυθμίσεις οικονομικής φύσης και σε επιχειρηματικό δαιμόνιο των κατοίκων της βρίσκεται 100 χρόνια μπροστά από τις άλλες οικονομίες των Ευρωπαίων σαράφηδων…

Τότε ίσως υπάρξει ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον με νόμους και όχι με μνημόνια…

 
 



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αρθρογράφος των FT τα βάζει με όσους έστησαν στον τοίχο την Ελλάδα: Η Ευρώπη χρωστάει στη χώρα

«ΤΟ ΚΟΜΠΛΕΞ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΤΗΤΑΣ»

Τα επικριτικά, ή ακόμη και επιθετικά, ξένα δημοσιεύματα περίσσευαν τις τελευταίες ημέρες, κατά τη διάρκεια των επισκέψεων που έκαναν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στον αντίποδα, αρθρογράφος των Financial Times αποφάσισε να τα βάλει με όσους έστησαν στον τοίχο την Ελλάδα.

Πρόκειται για τον Πίτερ Ασπντεν, ο οποίος γράφει για το «χρέος» της Ευρώπης προς τη χώρα μας. Στη στήλη του, ο αρθρογράφος για πολιτιστικά θέματα υπενθυμίζει στους αναγνώστες ότι έχει και ελληνικό αίμα στις φλέβες του- από την πλευρά της μητέρας του- πριν προχωρήσει στην ανάλυσή του.

Οπως σημειώνει, τις τελευταίες ημέρες παρακολούθησε τα όσα συνέβησαν μετά από την εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ και τις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος. «Αυτό που μου έκανε όμως εντύπωση ήταν το επίπεδο του σαρκασμού και της απερίφραστης εχθρότητας που διακατέχει αυτή τη συζήτηση», σημειώνει ο Ασπντεν.

«Οι Ελληνες είναι τεμπέληδες, ανίκανοι, διεφθαρμένοι. Τους αξίζει να υποστούν τις συνέπειες της ανεπάρκειάς τους. Προτιμούν να χορεύουν αντί να δουλεύουν, να κοιμούνται αντί να ξυπνούν. Θα πρέπει να τους εγκαταλείψουμε. Δεν μπορούν να φροντίσουν τους εαυτούς τους ή τον πολιτισμό τους. Αν δεν είχε λεηλατήσει ο Λόρδος Ελγιν τα γλυπτά του Παρθενώνα, είπε ένας διακεκριμένος Βρετανός πολιτικός αναλυτής πρόσφατα »πιθανότατα θα είχαν καταλήξει σε βάση σε κάπου που φτιάχνουν κεμπάμπ», γράφει ο Ασπντεν, που τα αποδίδει όλα αυτά σε ένα βαθύ κόμπλεξ πολιτιστικής κατωτερότητας.

«Είναι προφανής μία μνησικακία γιατί η Ελλάδα δημιουργούσε την ευρωπαϊκή κουλτούρα την εποχή που οι σκανδιναβικές φυλές χτυπούσαν η μία την άλλη με ρόπαλα στο κεφάλι. Μία οργισμένη πικρία ότι τα πιο σημαντικά πολιτιστικά κινήματα της Ευρώπης- η Αναγέννηση, ο Διαφωτισμός- είναι κάτι παραπάνω από εξέλιξη όσων εφευρέθηκαν και συζητήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια στα σοκάκια της Αθήνας», τονίζει ο Βρετανός αρθρογράφος.

Οσο για το επιχείρημα ότι όλα αυτά συνέβησαν πριν από πολύ καιρό και στο ερώτημα για το τι ισχύει για τη σύγχρονη Ελλάδα, σημειώνει ότι η Ευρώπη είναι δούλος και του σημερινού τρόπου ζωής των Ελλήνων, κάνοντας αναφορά στα όσα προέβαλαν ταινίες όπως το «Mamma Mia», το «Ποτέ την Κυριακή» και ο «Ζορμπάς».

«Δεν είναι περίεργο που η Ευρώπη ενοχλείται. Φανταστείτε τον εκνευρισμό της επίσης όταν ανακάλυψε ότι ο νέος υπουργός Οικονομικών, ο Γιάνης Βαρουφάκης, ήταν ένας γοητευτικός, εύγλωττος άνθρωπος, που μιλά καλύτερα αγγλικά από τους περισσότερους Βρετανούς βουλευτές και ήταν ικανός να παραθέσει Ντίλαν Τόμας στο βρετανικό ραδιόφωνο, το πρωί μετά από την εκλογική νίκη του κόμματός του. Οι δύσμοιροι ευρωκράτες απάντησαν σε αυτή την επίθεση στις προκαταλήψεις τους, στρέφοντας την προσοχή στο μαύρο δερμάτινο παλτό και τη μηχανή Yamaha. Πώς τολμούν οι πολιτικοί να ντύνονται σαν κανονικοί άνθρωποι;».

Ο Ασπντεν στο άρθρο του εύχεται καλή τύχη στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι οι εχθροί τους είναι τρομεροί, αλλά προσθέτοντας ότι ο πολιτισμός είναι με το μέρος τους. «Χωρίς την Ελλάδα δεν υπάρχει Ευρώπη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ελλάδα, τραυματισμένη από τη ναζιστική κατοχή, τον εμφύλιο πόλεμο και μία υποστηριζόμενη από τη CIA δικτατορία, έχει να μάθει πολλά από την υπόλοιπη Ευρώπη των γραφειοκρατών. Αλλά τους έχει διδάξει πώς να ζουν. Και δεν είναι ώρα να διαγράψουμε ακόμη αυτό το συγκεκριμένο χρέος», σημειώνει.

Ο Βρετανός καταλήγει ότι μετά από 11 χρόνια, θα κάνει ένα διάλειμμα από αυτή την εβδομαδιαία στήλη για τον πολιτισμό. «Ισως επιστρέψω όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός φορέσει γραβάτα. Μην κρατάτε την αναπνοή σας», γράφει κλείνοντας.



iefimerida.gr









ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η Αρχή του Τέλους… Υπογράφεται η Συνθήκη του Μάαστριχτ… Την Ελληνική Υπογραφή ο Αντώνης Σαμαράς… (Βίντεο)

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ… 07 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 1992… Τα 12 μέλη της ΕΟΚ υπογράφουν τη συνθήκη του Μάαστριχτ,με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την υιοθέτηση του κοινού νομίσματος, του ευρώ. Με την συνθήκη η ΕΟΚ μετονομάζεται σε Ευρωπαϊκή Ένωση. Από ελληνικής πλευράς την συνθήκη του Μάαστριχτ υπογράφει ο Υπουργός Εξωτερικών Αντώνης Σαμαράς. 

Η Συνθήκη του Μάαστριχτ, που έλαβε το όνομά της από την πόλη Μάαστριχτ στην οποία υπεγράφη στις 7 Φεβρουαρίου του 1992, αποτελεί την τρίτη κατά σειρά θεμελιώδη συνθήκη με την οποία ολοκληρώθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύγχρονος θεσμός, ύστερα από τη Συνθήκη της Ρώμης και την Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη (1986). Βέβαια στην εξέλιξη αυτή του θεσμού αυτού υπήρξαν και πολλές άλλες επιμέρους συνθήκες, που, αν και μη θεμελιώδεις, συνέβαλαν ουσιαστικά στην πορεία και την εξέλιξη της ΕΕ.
Εκ μέρους της Ελλάδας υπεγράφη από τον Υπουργό Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας Ευθύμιο Χριστοδούλου. Η Συνθήκη του Μάαστριχτ τροποποιήθηκε από μεταγενέστερες συνθήκες.

Συνθήκη Μάαστριχτ 1992


Η συνθήκη του Μάαστριχτ επικυρώθηκε στις περισσότερες χώρες της ΕΕ από τα κοινοβούλια των κρατών, με εξαίρεση την Ιρλανδία, τη Γαλλία και τη Δανία, στις οποίες η συνθήκη τέθηκε σε δημοψήφισμα. Στη Γαλλία η συνθήκη επικυρώθηκε με ποσοστό μόλις 51% έναντι 49% που τάχτηκε κατά. Στη Δανία η συνθήκη απορρίφθηκε. Ύστερα όμως από τη συμφωνία του Εδιμβούργου, η οποία εξαιρούσε τη Δανία από τέσσερα σημεία της συνθήκης του Μάαστριχτ, ακολούθησε νέο δημοψήφισμα το οποίο υπήρξε θετικό. Στην Ελλάδα η συνθήκη επικυρώθηκε από τη βουλή. Υπέρ της συνθήκης τάχτηκαν τα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Συνασπισμός και ΠΟΛΑΝ ενώ κατά της συνθήκης τάχθηκε μόνο το ΚΚE.


Προϋποθέσεις υιοθέτησης του ευρώ

Συνθήκη Μάαστριχτ 1992 1


Κάθε χώρα που επιθυμούσε να υιοθετήσει το νέο νόμισμα έπρεπε να πληροί τα λεγόμενα «Κριτήρια Σύγκλισης» που προέβλεπε η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Τα κριτήρια συμπεριλάμβαναν τέσσερις προϋποθέσεις:

Οι ισοτιμίες του νομίσματος της κάθε χώρας πρέπει να παραμείνουν μέσα στη ζώνη που ορίζει ο Μηχανισμός Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ΜΣΙ) για δύο τουλάχιστον χρόνια.
Τα μακροπρόθεσμα επιτόκια δεν μπορούν να ξεπερνάνε κατά περισσότερες από δύο ποσοστιαίες μονάδες τα επιτόκια των τριών πιο αποδοτικών κρατών μελών.
 

Ο πληθωρισμός πρέπει να είναι κάτω από μια τιμή αναφοράς (μέσα σε 3 χρόνια οι τιμές δεν πρέπει να ξεπερνάνε κατά περισσότερο από 1,5% τις αντίστοιχες του πιο αποδοτικού κράτους μέλους).
 

Το δημόσιο χρέος πρέπει να είναι μικρότερο από το 60% του ΑΕΠ ή να βαίνει προς αυτόν το στόχο (δηλαδή μπορεί να είναι μεγαλύτερο το ποσοστό, αλλά να έχει πτωτική τάση και να τείνει προς αυτό) και τα ελλείμματα του προϋπολογισμού μικρότερα από 3% του ΑΕΠ.
 

Τα κριτήρια αυτά τέθηκαν με απώτερο σκοπό την ομαλή ενοποίηση-σύγκλιση των κρατών μελών. 
Πριν τη συνθήκη είναι λογικό η κάθε χώρα να είχε τη δική της ανεξάρτητη οικονομία, ανάλογα με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ), το Μέσο Εισόδημα και το καταναλωτικό προφίλ. Έτσι κρίθηκε απαραίτητο να τεθούν ορισμένα κριτήρια τα οποία θα εξασφάλιζαν την ομοιογένεια των χωρών.






πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μας έπηξε στην…παραμύθα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Του Θάνου Πασχάλη

Περάσαμε ενα έτος το 2014 ζώντας καθημερινά τον «οδοστρωτήρα» Κυριάκο Μητσοτάκη που ως άλλος σύγχρονος Καποδίστριας της δημόσιας διοίκησης θα επανέφερε επιτέλους την αξιοκρατία και την ισονομία στο Δημόσιο.

Απο τη μια αξιολόγηση με ποσοστά καλών ,μέτριων και κακών δημοσίων υπαλλήλων (πρωτοφανές τέχνασμα) και απο την άλλη υπερασπιστής και συμμορφωτής των δεσμεύσεων προς την Τρόικα για 15.000 απολύσεις στο δημόσιο το αργότερο έως τα τέλη του 2014.

Δηλαδή εάν ερχόταν η Τρόικα για την τελευταία αξιολόγηση θα έπρεπε να δείξει στα μέλη της εναν κατάλογο με ονοματεπώνυμα 15.000 υπαλλήλων του Δημοσίου που απολύθηκαν απο το Δημόσιο..Ξέρετε πόσοι τελικώς απολύθηκαν ? Μολις 1.065(Δήλωση σήμερα του Γιώργου Κατρούγκαλου στο real fm και στο Νίκο Χατζηνικολάου ) οι οποίοι και δεν μισθοδοτούνται πλέον απο την Ενιαία Αρχή Πληρωμών του Υπουργείου Οικονομικών.

Αρκετοί (σχολικοί φύλακες,εκπαιδευτικοί κλπ) έχουν επιστρέψει στις εργασίες τους με δικαστικές αποφάσεις ενω άλλοι πολλοί είναι ακόμη σε διαθεσιμότητα (θα έληγε υποτίθεται σε 8 μήνες) λαμβάνοντας το 75% του βασικού τους μισθού..Θυμάστε τι γινόταν το 2014.?.Ολημερίς και ολονυχτίς τα κανάλια μιλούσαν για τις επερχόμενες 15.000 απολύσεις στο δημόσιο και δώστου κλαυθμός και οδυρμός..Στηρίζοντας παράλληλα τον ρηξικέλευθο και ανανεωτή της δημόσιας διοίκησης Κυριάκο Μητσοτάκη..Μιλάμε για τον φενακισμό την απάτη του αιώνα..Αν ερχόταν η Τρόικα και ζητούσε τον κατάλογο των 15.000 απολυθέντων (ποσώς θα τους ενδιέφερε αν κέρδισαν η όχι ασφαλιστικά μέτρα στα δικαστήρια και με ποιό τρόπο επανήλθαν)τι θα έδειχνε ο λαλίστατος πλην παμπόνηρος Κυριάκος Μητσοτάκης ? 1065 απολυμένους ?Σαν δεν ντρεπόμαστε …Στον ιδιωτικό τομέα όταν λέμε 1,5 εκ.ανέργους εννοούμε 1,5 εκ…Οταν λέμε οτι στο δημόσιο, με βάση τη μνημονιακή δέσμευση, θα απολύονταν 15.000 εννοούσαμε τελικώς 1.000.

Που τώρα επαπροσλαμβάνονται κι αυτοί απο την νέα Κυβένηση..Μην ανησυχείτε..20 και πλέον χρόνια καλύπτω ως διαπιστευμένος συντάκτης το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης..Το ίδιο δούλευαν εμάς,την Τρόικα και τον ελληνικό λαό και οι προγενέστεροι Υπουργοί Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα τελευταία 5 χρόνια της κρίσης…Παπατζιλίκι απο Ρέππα και Μανιτάκη…Ανεργε του ιδιωτικού τομέα όταν ακούς πολλά για τις δήθεν αλλαγές στο δημόσιο τράβα το δρόμο.

Είναι άλλος κόσμος αυτοί κι έχουν πάντα προστάτες…


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ραγδαία… μείωση της ανεργίας στον Καναδά

Η ταχεία δημιουργία θέσεων μερικής απασχόλησης η οποία καταγράφηκε τον περασμένο μήνα ήταν ο παράγοντας ο οποίος συνέβαλε περισσότερο οι καθαρές θέσεις εργασίας να αυξηθούν κατά 35.400 και το ποσοστό της ανεργίας να μειωθεί στο 6,6% στον Καναδά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας και μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Canadian Press.

Ο αριθμός των νέων θέσεων εργασίας που κατέγραψε η Statistics Canada ήταν πολύ υψηλότερος του εκτιμώμενου, όμως παράλληλα χάθηκαν 11.800 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης. Οι θέσεις μερικής απασχόλησης που δημιουργήθηκαν ήταν συνολικά 47.200.

Εξάλλου η υπηρεσία αυτή κατέγραψε 41.100 νέους αυτοαπασχολούμενους και τη μείωση των υπαλλήλων κατά 5.700 πρόσωπα.

Η StatCan εξάλλου ανακοίνωσε πρόσφατα ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕγχΠ) του Καναδά συρρικνώθηκε κατά 0,2% τον περασμένο Νοέμβριο σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο μήνα —ο ρυθμός αυτός ήταν χειρότερος του αναμενομένου— κυρίως λόγω της μείωσης της βιομηχανικής παραγωγής και των εσόδων τομέων φυσικών πόρων που θεωρούνται κλειδιά στον Καναδά.

Σύμφωνα με την υπηρεσία στον κλάδο της ενέργειας και των φυσικών πόρων καταργήθηκαν 8.800 θέσεις εργασίας τον Ιανουάριο, εν μέσω της μεγάλης πτώσης της τιμής του αργού στις αγορές. Αντιθέτως, ο αριθμός των θέσεων εργασίας των επαγγελματιών διαφόρων ειδικοτήτων, των επιστημόνων και των τεχνικών αυξήθηκαν κατά 22.400.

Σύμφωνα με τη Statistics Canada, το ποσοστό του πληθυσμού που συμμετέχει στην αγορά εργασίας (65,7% τον περασμένο μήνα) παρέμεινε αμετάβλητο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο, αλλά κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2000 (65,6%).

Συνολικά το 12μηνο στον Καναδά οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 127.600, εκ των οποίων οι 107.800 είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης και 19.900 θέσεις μερικής απασχόλησης.

Η ανεργία των νέων επίσης μειώθηκε κατά 0,7% στο 12,8% ενώ 30.300 περισσότεροι νέοι είχαν εργασία εν σχέσει με την περίοδο έναν χρόνο νωρίτερα. Το ποσοστό των νέων που συμμετέχουν στην αγορά εργασίας πάντως μειώθηκε στο 64,3%, έναντι 64,6% τον Δεκέμβριο.



Πηγή

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τι θα γλίτωνε το κράτος αν έκανε 200 τους βουλευτές

Βαθιά και παρατεταμένη ύφεση της οικονομίας, λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις, δραματική αύξηση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, είναι μόνο μερικές από τις φράσεις που κατακλύζουν την καθημερινότητά μας τα τελευταία χρόνια. Σε αντιστάθμισμα μειώσεις, απολύσεις, και εκρηκτική άνοδος της ανεργίας είναι οι συνιστώσες που συνεχώς μας θυμίζουν πως οι εποχές των παχέων αγελάδων έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Στη γενικότερη οικονομική συρρίκνωση όμως υπάρχουν και περιπτώσεις όπου, παρά τις περικοπές, το σύνολο των αποδοχών εξακολουθεί να είναι… προκλητικό.
Ο λόγος για τους 300 της βουλής που μόλις λίγα εικοσιτετράωρα εγκαταστάθηκαν στα κοινοβουλευτικά έδρανά τους.

Γράφει η Νίκη Παπάζογλου

Δεδομένων των συνθηκών, εύλογα συμπεραίνει κανείς πως η διαφορετική πρόταση για εξοικονόμηση εσόδων με την εφαρμογή του μικρότερου δυνατού αριθμού των βουλευτών, όπως αυτός ορίζεται από το σύνταγμά μας, δηλαδή 200 αποδεικνύεται σίγουρα κερδοφόρα. Και παρόλο που έχει τεθεί ορισμένες φορές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ή έχει ακουστεί από μεμονωμένα χείλη, μέχρι σήμερα η εφαρμογή της από τους αιρετούς αντιπροσώπους μας δεν έχει ληφθεί σοβαρά υπόψη. Την ίδια στιγμή μάλιστα που αν μια τέτοια λύση υιοθετείτο, το ποσό που θα μπορούσε να εξοικονομηθεί είναι τουλάχιστον εντυπωσιακό… Ας μην ξεχνάμε άλλωστε πως αναλογικά η χώρα μας έχει πολύ μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών από χώρες που είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτή.

Άλλωστε σε μια προσπάθεια υπολογισμού του, αδιαμφισβήτητα παχυλού, μισθού των βουλευτών και των κερδών που θα προέκυπταν από την μείωσή του αριθμού τους σε 200, η μέχρι πρότινος βέλτιστη επαγγελματική αποκατάσταση ως ανώτερο στέλεχος κάποιας πολυεθνικής, ωχριά μπροστά στην κατάκτηση του βουλευτικού αξιώματος. Η καλοπληρωμένη επαγγελματική εξέλιξη άλλωστε είναι ίσως κι ο πιο πιθανός λόγος για τον υπερβάλλοντα ζήλο πολλών να στεφθούν οι νικητές της εκλογικής διαδικασίας που μόλις πρόσφατα παρακολουθήσαμε.



Μιας και μόλις πριν μερικές μέρες η αίθουσα του κοινοβουλίου άνοιξε τις πόρτες της για να υποδεχτεί τους νέους εκπροσώπους της, νέους με την κυριολεκτική έννοια μάλιστα αφού οι 118 από τους 300 δεν έχουν μετάσχει ξανά στο κοινοβουλευτικό σχήμα, αξίζει να αποτιμήσουμε την επιλογή μας. Ας δούμε λοιπόν πόσο μας κοστίζει σε μηνιαία βάση και εν μέσω μείζονος δημοσιονομικής κρίσης, κάθε ένας από τους 300.

Το άρθρο που προβλέπει την βουλευτική αποζημίωση καθώς και μια σειρά ατελειών για την άσκηση του λειτουργήματος είναι το άρθρο 63 του Συντάγματος. Σύμφωνα με αυτό «Oι βουλευτές, για την άσκηση του λειτουργήματός τους, δικαιούνται από το Δημόσιο αποζημίωση και δαπάνες το ύψος των οποίων καθορίζεται με απόφαση της Oλομέλειας της Bουλής. Oι βουλευτές απολαμβάνουν συγκοινωνιακή, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια, που η έκτασή της καθορίζεται εξίσου με απόφαση της Oλομέλειας της Bουλής». Όπως διευκρινίζεται βέβαια στο εν λόγω άρθρο, αν βουλευτής απουσιάσει αδικαιολόγητα σε περισσότερες από πέντε συνεδριάσεις το μήνα, κρατείται υποχρεωτικά, για κάθε απουσία, το ένα τριακοστό της μηνιαίας αποζημίωσής του.

Σύμφωνα λοιπόν με τον προϋπολογισμό της Βουλής που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Οικονομικών και τέθηκε προς ψήφιση στην Ολομέλεια, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί το 2015 για τις αποζημιώσεις και τις λοιπές δαπάνες των βουλευτών ανέρχεται στα 30.528.000 ευρώ. Το ποσό αυτό μάλιστα παρουσιάζεται μειωμένο κατά 1.976.000 ευρώ (1,39%) σε σχέση με το 2014 όπως προέκυψε από τα στοιχεία που έγιναν γνωστά κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η οποία και τον ενέκρινε κατά πλειοψηφία. Βέβαια οι δαπάνες για τα μέλη του κοινοβουλίου δεν σταματούν στις αποζημιώσεις και στην συγκοινωνιακή, ταχυδρομική και τηλεφωνική ατέλεια όπως προκύπτει από τον διαδυκτιακό τόπο της Διαφάνειας της Βουλής http://diafaneia.hellenicparliament.gr/ όπου αναρτώνται οι σχετικές με τον προϋπολογισμό της Βουλής αποφάσεις και πράξεις του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα.

Βουλευτική αποζημίωση



Ο επιμέρους καταμερισμός του στις αντίστοιχες δαπάνες θέλει το ποσό των 20.541.000 ευρώ να διατεθεί για τις βουλευτικές αποζημιώσεις καθένας από τους οποίους θα εισπράττει το ποσό των 5.705 ευρώ μηνιαίως.(68.470 ευρώ ανά έτος).

Έξοδα οργάνωσης γραφείου



Για έξοδα οργάνωσης γραφείου, συμπεριλαμβανομένης σε αυτά και της ταχυδρομικής ατέλειας, προβλέπεται για το σύνολο των βουλευτών το ποσό των 6.411.000 ευρώ, δηλαδή 21.370 ευρώ άπαξ ετησίως για καθέναν δηλαδή 1.780 ευρώ ανά μήνα.

Έξοδα κίνησης



Συμπληρωματικά, τα ποσό που προβλέπεται για τα έξοδα κίνησης ανέρχεται σε 1.365.000 ευρώ και για τους 300 βουλευτές, ίδιο με εκείνο του προηγούμενου έτους. Έτσι ο μηνιαίος υπολογισμός κυμαίνεται περίπου από τα 350 έως τα 600, αφού το ποσό είναι ανάλογο της χιλιομετρικής απόστασης που χωρίζει την Αθήνα από τις εκλογικές τους περιφέρειες.

Οικογενειακό Επίδομα



Το αντίστοιχο οικογενειακό επίδομα των βουλευτών που φέρει τον τίτλο «οικογενειακή παροχή» υπολογίζεται σε 180.000 ευρώ, δηλαδή σε 600 ευρώ το χρόνο, ή διαφορετικά σε 50 ευρώ τον μήνα.

Τηλεφωνική ατέλεια



Συγκεκριμένα η τηλεφωνική ατέλεια (pdf) από 1.3.2014, ανέρχεται μέχρι το ποσό των 7.400 ευρώ ετησίως για κάθε βουλευτή και για το σύνολο των συνδέσεων για τις οποίες δικαιούται ατέλειας, συμπεριλαμβανόμενων στο ποσό αυτό τελών, εξόδων και Φ.Π.Α. ήτοι μηνιαίως 616 ευρώ.

Κοινοβουλευτικές Επιτροπές



Πέραν όλων αυτών σε κάθε βουλευτή χορηγείται αποζημίωση για τη συμμετοχή του σε όλες τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές – Επιτροπής Ελέγχου των Οικονομικών των Κομμάτων και των Βουλευτών, των Τμημάτων Διακοπής των Εργασιών της Βουλής, της Διάσκεψης των Προέδρων και των Βουλευτών, καθώς και όταν συμμετέχουν ως μέλη σε κοινοβουλευτικές συνελεύσεις ή κοινοβουλευτικές Επιτροπές. Το προβλεφθέν ποσό για τη συμμετοχή σε κάθε πλήρη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής, είτε ως τακτικά είτε ως αναπληρωματικά μέλη, ανέρχεται σε 75 ευρώ, μειωμένο στο μισό από 01.01.13 με σχετική απόφαση της Ολομέλειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως ως Επιτροπές θεωρούνται και οι συνεδριάσεις των θερινών τμημάτων της Βουλής. Λαμβάνοντας υπόψη πως τα θερινά τμήματα διαρκούν από τα μέσα Ιουλίου έως και την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, όπου η βουλή συνέρχεται σε τακτική σύνοδο, καθώς και το γεγονός πως κατά τις τρεις διαδοχικές συνθέσεις του Τμήματος Διακοπής κάθε μία αποτελείται από το 1/3 του όλου αριθμού των Βουλευτών με την σύνθεσή του να αλλάζει περιοδικά, με τρόπο που να εξασφαλίζει την ισόχρονη, κατά το δυνατό, συμμετοχή σε αυτό όλων των Βουλευτών, και με δεδομένο πως η αποζημίωση ανέρχεται στα 75 ευρώ , η αποζημίωση κάθε βουλευτή που συμμετέχει σε ένα από τα θερινά τμήματα της Βουλής ανέρχεται τουλάχιστον στα 750 ευρώ.

Βεβαία το ακριβές ποσό από τις επιτροπές δεν μπορεί να υπολογιστεί επακριβώς αφού ποικίλλει ανάλογα με τη συχνότητα συνεδριάσεων. Ως παράδειγμα θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την Επιτροπή Οικονομικών η οποία συνεδριάζοντας συχνότερα αποδεικνύεται πιο κερδοφόρα.

Επίδομα Διαμονής



Για τους βουλευτές της επαρχίας που στερούνται ιδιόκτητης κατοικίας στην περιοχή του νομού Αττικής, προβλέπεται η καταβολή του ποσού 1.000 ευρώ κάθε μήνα για την κάλυψη των δαπανών διαμονής τους ή τη μίσθωση από τη Βουλή ξενοδοχείων με μηνιαία δαπάνη που μπορεί να φτάσει έως τα 1.200 ευρώ, πλέον ΦΠΑ και κρατήσεων.

Αεροπορικά εισιτήρια



Και πάλι για τους βουλευτές της επαρχίας παρέχονται 104 μονά εισιτήρια ανά έτος, τα οποία κοστίζουν περίπου 12.000 ευρώ ετησίως ήτοι 1.000 ευρώ το μήνα περίπου για την μετακίνηση από και προς τις περιφέρειές τους.

Επιστημονικοί Συνεργάτες



Το δικαίωμα να προσλαμβάνει δύο επιστημονικούς συνεργάτες παρέχεται σε κάθε βουλευτή με τον μηνιαίο μισθό αυτών να ανέρχεται στα 1.600 την ώρα που ο βασικός μισθός του ανειδίκευτου φτάνει μόλις τα 500 ευρώ.

Βουλευτικά Ι.Χ.



Δεν είναι να απορεί κανείς γιατί αντιμετωπίστηκαν ως παρήγορες οι πληροφορίες που κυκλοφόρησαν από τον «Βηματοδότη», σύμφωνα με τις οποίες ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Γιώργος Κατρούγκαλος σκοπεύει να βάλει πωλητήριο στα υπουργικά αυτοκίνητα. Τα βουλευτικά Ι.Χ. πληρώνονται από τη Βουλή σε εταιρία leasing ενώ η διανομή τους γίνεται με κλήρωση. Σύμφωνα με τα μειωμένα ήδη από το 2011 ποσά λοιπόν οι βουλευτές Α”, Β” Αθηνών, Πειραιά και Υπολοίπου Αττικής δικαιούνται αυτοκίνητο ως 1399 κ.εκ. το οποίο κοστίζει μέχρι 750 ευρώ μηνιαία. Οι βουλευτές των υπολοίπων περιφερειών δικαιούνται αυτοκίνητο ως 1.799 κ.εκ. το οποίο κοστίζει μέχρι 1.200 ευρώ μηνιαία.

Συνυπολογίζοντας τα προηγούμενα, το κατ’ εκτίμηση κόστος για κάθε έναν από τους 300 βουλευτές του κοινοβουλίου ανέρχεται στις 15.000 ευρώ ανά μήνα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι αποζημιώσεις για την συμμετοχή στις επιτροπές, στα θερινά τμήματα αλλά ούτε και τα ποσά που αφορούν στην ασφάλεια και φύλαξη των βουλευτών…Μηνιαίως λοιπόν οι 100 βουλευτές μας κοστίζουν 1.500.000. Αν ποτέ λοιπόν η πρόταση για μείωση των βουλευτών σε 200 ψηφιζόταν, ετησίως θα γλιτώναμε περί τα 18.000.000 ευρώ.



πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το μήνυμα των εφοπλιστών στην κυβέρνηση

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

Μ’ ένα μήνυμα προς την κυβέρνηση έκλεισε την ομιλία του ο επανεκλεγείς για τρίτη συνεχόμενη θητεία, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) Θόδωρος Βενιάμης στη γενική συνέλευση της ΕΕΕ.

«Το νέο δ.σ. καλείται να διαμηνύσει στην Πολιτεία και στην κοινωνία ότι η ελληνόκτητη ναυτιλία, ως εθνικό κεφάλαιο, με καθοριστική οικονομική, πολιτική και στρατηγική σημασία για την πατρίδα μας ήταν, είναι και επιθυμεί να παραμείνει παρούσα στον τόπο της. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να την αφήσουμε εκτός πολιτικών αντιπαραθέσεων, σεβόμενοι πλήρως το θεσμικό της πλαίσιο, για να συνεχίσει να δραστηριοποιείται με τις αξιοθαύμαστες επιδόσεις που επιδεικνύει, προσφέροντας στην Ελλάδα το ύψιστο προνόμιο να κατέχει την πρώτη ναυτιλία διεθνώς» είπε.

Αμέσως μετά καλωσόρισε τις δηλώσεις των υπουργών Γιώργου Σταθάκη και Θοδωρή Δρίτσα κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου Ναυτιλίας, από τις οποίες -όπως είπε- διαφαίνεται ότι αναγνωρίζεται πλήρως η σημασία και η δυναμική του παραγωγικού πυλώνα της ναυτιλίας για την ανάπτυξη της πατρίδας μας. Πρόσθεσε επίσης ότι η διατήρηση της λειτουργικής αυτοτέλειας του υπουργείου Ναυτιλίας αποτελεί έμπρακτη απόδειξη του γνήσιου ενδιαφέροντος της νέας κυβέρνησης για τον κλάδο μας.

Ο πρόεδρος της ΕΕΕ υποστήριξε ότι τα οφέλη της πατρίδας μας από τη ναυτιλία περιγράφονται σε τρεις λέξεις: εισροή συναλλάγματος, θέσεις εργασίας και κύρος στη διεθνή πολιτική και οικονομική σκηνή.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη γνωστή «εθελοντική συνεισφορά» λέγοντας ότι η πρωτοβουλία για την κίνηση αυτή ήταν δικιά τους προς τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, λόγω της επιθυμίας τους να συνδράμουν στα έσοδα του κράτους, σεβόμενοι όμως το Σύνταγμα και το θεσμικό τους πλαίσιο.

«Δυστυχώς αυτή η πρωτοβουλία έτυχε κακής μεταχείρισης και λανθασμένων χειρισμών εκ μέρους της δημόσιας διοίκησης, με αποτέλεσμα να εμπλακούμε σε ένα κυκεώνα άγονων συζητήσεων που αν και καθυστέρησε την υλοποίησή της, ευτυχώς στο τέλος είχε θετική έκβαση» επεσήμανε, λέγοντας πως μέσα σε απίστευτο χρονικό διάστημα για τα ελληνικά δεδομένα τουλάχιστον, εισπράχθηκε το ανάλογο ποσό της συνεισφοράς για το έτος 2013( η εθελοντική οικονομική συνεισφορά των εφοπλιστών είναι 420 εκατομ. Ευρώ για 4 χρόνια). Και θα ήθελα να διατυμπανίσω ότι οι εισπρακτικοί στόχοι του συνυποσχετικού επιτεύχθηκαν πλήρως, αν και όπως μας κατηγορούν οι αυτοπροσδιοριζόμενοι δημόσιοι κατήγοροί μας, είχαμε την διακριτική μεταχείριση να καλούμαστε εθελοντικά να πληρώσουμε» ανέφερε.


πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας – «Ναι έχουμε έγγραφο για «γερμανικές» μίζες 62 εκατομμυρίων ευρώ»

Εχουμε ένα σχετικό έγγραφο αυτές τις μέρες και ψάχνουμε να δούμε τί γίνεται με 62 εκατομμύρια που δόθηκαν από εδώ και από εκεί στο χώρο της άμυνας. 

Απόλυτη επιβεβαίωση του ρεπορτάζ που δημοσίευσε το Onalert.gr για έγγραφο των δικαστικών αρχών στο οποίο αναφέρονται 12 Γερμανοί κι ένας Έλληνας ως ύποπτοι για εμπλοκή τους σε υποθέσεις μίζας ύψους 62 εκατομμυρίων ευρώ για δύο εταιρείες που εξυπηρετούσαν γερμανικά συμφέροντα.

Ο ΥΦΕΘΑ Νίκος Τόσκας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο “Κόκκινο” είπε:

“Τώρα μόλις έφυγα από μία σύσκεψη με τον υπουργό Πάνο Καμμένο, τον αναπληρωτή υπουργό Κώστα Ησυχο και τη στρατιωτική ηγεσία όπου εξετάζαμε τα προβλήματα του κλάδου και τί μπορεί να γίνει ώστε να λύσουμε θέματα με διαφάνεια, καθώς και χτυπώντας τα κυκλώματα και παρακυκλώματα που έχουν διευκολύνει τα σκάνδαλα τόσα χρόνια. Δεν είναι εύκολη υπόθεση η αντιμετώπιση των σκανδάλων. Πολλών σκανδάλων οι αιτίες είναι εισαγόμενες, με ένα μεγάλο μέρος προερχόμενο από τη Γερμανία. Οποιος λάδωνε έξω σε άλλα θέματα, από μετρό μέχρι οτιδήποτε, ο ίδιος λάδωνε και εντός των Ενόπλων Δυνάμεων. Εχουμε ένα σχετικό έγγραφο αυτές τις μέρες και ψάχνουμε να δούμε τί γίνεται με 62 εκατομμύρια που δόθηκαν από εδώ και από εκεί στο χώρο της άμυνας. Επομένως, εδώ θα πρέπει να γίνουν ριζοσπαστικές τομές σε όλη τη διαδικασία προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων. Δεν έχουμε να ανακαλύψουμε τον τροχό εκ νέου εδώ Σε πάρα πολλές χώρες έχουν εφαρμοστεί απλοί μηχανισμοί, γιατί ξέρετε, η πολυπλοκότητα και η γραφειοκρατία καλλιεργεί τα σκάνδαλα και τη διαπλοκή”.


www.onalert.gr


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η ΣΥΛΛΗΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΟΥ ΠΡΟΔΟΤΙΚΟΥ PSI ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΑΛΛΟ ΚΥΡΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ως υπουργός Οικονομικών, ήταν αυτός που πήρε την απόφαση να προχωρήσει στο PSI και να εντάξει τη διαδικασία στο Αγγλικό Δίκαιο, υποθηκεύοντας την ανεξαρτησία της χώρας… 

Και τα περιουσιακά της στοιχεία (έσοδα από ενέργεια, αποθέματα χρυσού, πλουτοπαραγωγικές πηγές) παρά τις αντίθετες προτάσεις της αμερικανικής εταιρείας συμβούλου, που προσέλαβε και πλήρωσε για να εξασφαλίσει τα ελληνικά συμφέροντα.
 
Τα έγγραφα που αποκαλύπτουμε και τα οποία δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία πως ο τότε υπουργός Οικονομικών λειτούργησε με γνώμονα… ξένα συμφέροντα, δημοσιεύονται για τραγική ειρωνεία την περίοδο που ένας μικροομολογιούχος αυτοκτόνησε, αφού καταστράφηκε από το κούρεμα που αποφάσισε ο Βενιζέλος.
 
Η αμερικανική εταιρεία Cleary Gottlieb Steen and Hamilton, ορίστηκε από τον Βενιζέλο ως η εταιρεία που θα διαμεσολαβούσε νομικά και θα διαχειριζόταν το σενάριο του PSI. Για την υπόθεση αυτή η εταιρεία έλαβε μερικά εκατομμύρια ως αμοιβή.
 
Στις 4 Αυγούστου 2011, ο Lee Buccheit, μέτοχος της εταιρείας και ειδικός σε θέματα χρηματοοικονομικής διαχείρισης και κρατικού χρέους, με επιστολή του στον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΔΔΗΧ Πέτρο Χριστοδούλου, αναφέρει τα αποτελέσματα των επαφών του με τους ομολογιούχους και τις προτάσεις που υπάρχουν. Η ενημέρωση προφανώς και απευθύνεται στον άνθρωπο που πρόκειται να πάρει τις αποφάσεις, δηλαδή τον υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο.
 
Ο Buccheit, ενημερώνει λοιπόν πως οι αντιπρόσωποι διαχείρισης επιμένουν τα ομολογιακά δάνεια να διέπονται από το αγγλικό Δίκαιο, ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα στο μέλλον, το ελληνικό κράτος να αλλάξει το νομικό καθεστώς.
 
Γράφει συγκεκριμένα: «Οι αντιπρόσωποι διαχείρισης ισχυρίστηκαν ότι η συνέχιση της πρακτικής που θέλει τα ομόλογα της  Ελλάδας να εκδίδονται υπό ελληνικό δίκαιο θέτει τους ομολογιούχους στο έλεος της Βουλής για τα επόμενα 30 χρόνια. Ισχυρίζονται πως η Βουλή θα μπορεί στο μέλλον να αλλάξει τους σχετικούς νόμους με επιζήμιο, για τα συμφέροντα των ομολογιούχων, τρόπο».
Δηλαδή οι ομολογιούχοι φοβούνται μια μελλοντική αλλαγή του ελληνικού θεσμικού πλαισίου που μπορεί να μην τους συμφέρει. Έτσι ο Buccheit, προτείνει στην ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και τους χειριστές της υπόθεσης: «Υπάρχει μια συμβιβαστική λύση που απευθύνεται και στην ανησυχία των αντιπροσώπων διαχείρισης ενώ παράλληλα διατηρεί και την ελληνική νομοθεσία στα νέα ομόλογα. Τα νέα ομόλογα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν και μια πρόβλεψη κατά το εξής πρότυπο: Αυτά τα ομόλογα θα διέπονται και θα ερμηνεύονται σύμφωνα με το Δίκαιο της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως αυτό ισχύει έως και την 1η Αυγούστου 2011. Επίσης, τα νέα ομόλογα θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη ρητή υποβολή τους στη δικαιοδοσία τόσο των ελληνικών, όσο και των αγγλικών δικαστηρίων.
 
Το αποτέλεσμα αυτής της προσέγγισης θα είναι να εξουδετερωθεί ο κίνδυνος να περάσει η Βουλή κάποιον μελλοντικό νόμο που θα φέρει σε μειονεκτική θέση τους ομολογιούχους του Project Oak.»
Η νομική εταιρεία προτείνει δηλαδή την εναλλακτική λύση, σε όποιο δικαστήριο και αν επιδικάζονται μελλοντικές διαφορές, Ελλάδας ή εξωτερικού, αυτό να γίνεται με βάση το ελληνικό Δίκαιο και τη διαβεβαίωση πως αυτό δεν θα αλλάξει. Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία επιλύει την πιθανή νομική ανασφάλεια των ομολογιούχων για το κούρεμα.
 
Ο Βενιζέλος ωστόσο απορρίπτει τη λύση και προχωρά σε PSI επιλέγοντας το αγγλικό Δίκαιο και την υποθήκευση της Ελλάδας. Το PSI βεβαίως καταστρέφει ταμεία και μικροομολογιούχους, ενώ αφήνει αλώβητους άλλους κατόχους ομολόγων. Οι τράπεζες οι οποίες φαίνονται να χάνουν από το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων ανακεφαλαιοποιούνται με 50 δισ. ευρώ.
 
Η απόφαση του Βενιζέλου να εντάξει τη διαδικασία στο αγγλικό Δίκαιο παρά τις αντίθετες συμβουλές της εταιρείας που πληρώθηκε για να βρει λύση, δεν βάζουν μόνο ένα πολιτικό αλλά και ένα νομικό θέμα το οποίο συνοψίζεται στο απλό ερώτημα: «για ποιό λόγο ο υπουργός Οικονομικών λειτούργησε ενάντια στο συμφέρον της χώρας;» Περιμένουμε απάντηση.
 
 
Δείτε τα ντοκουμέντα 
 
 
 
1_23.jpg 
 
                                        psi-letter-2.jpg



πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!