EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Στο ΣτΕ για τις Σκουριές

Στο Ε΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν την Τετάρτη, οι προσφυγές τοπικών φορέων της Χαλκιδικής με τις οποίες ζητούν να ακυρωθεί τεχνική μελέτη για τη διαχείριση των μεταλλευτικών αποβλήτων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει ο αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγέλογλου, ο Αγροτικός Δασικός Συνεταιρισμός Μεγάλης Παναγιάς και εννέα κάτοικοι της Χαλκιδικής, ζητώντας να ακυρωθεί ως παράνομη η από 17.9.2014 απόφαση της Διεύθυνσης Μεταλλευτικών και Βιομηχανικών Ορυκτών του ΥΠΕΚΑ, με την οποία εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη του υποέργου «μεταλλευτικές εγκαταστάσεις Σκουριών», με αντικείμενο την τεχνική μελέτη των εγκαταστάσεων διαχείρισης εξορυκτικών αποβλήτων, των φραγμάτων και των χώρων απόθεσης τελμάτων εμπλουτισμού του μεταλλείου στις Σκουριές.

Παρέμβαση της «Ελληνικός Χρυσός»

Παρέμβαση υπέρ της επίμαχης απόφασης του ΥΠΕΚΑ πραγματοποίησαν η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» με δικηγόρο την Ελένη Τροβά, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ν. Χαλκιδικής με δικηγόρο τον Νικόλαο Αλιβιζάτο και ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων με δικηγόρο τον Κωνσταντίνο Γώγο.

Τον αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Αγγέλογλου εκπροσώπησε ο δικηγόρος Νικόλαος Κατράκης και τον Αγροτικό Δασικό Συνεταιρισμό ο δικηγόρος Γεώργιος Μπάλλιας, ενώ το Ελληνικό Δημόσιο (ΥΠΕΚΑ) εκπροσωπήθηκε από την πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Γεωργία Παπαδάκη.

Σημειώνεται ότι αρχιμανδρίτης Χριστόδουλος Αγγέλογλου, ο Συνεταιρισμός, κλπ, υποστηρίζουν ότι η επίμαχη μελέτη δεν είναι πλήρης και ότι η απόφαση του ΥΠΕΚΑ είναι παράνομη, λόγω μη εγκρίσεως του επενδυτικού σχεδίου και παράνομης χορήγησης παρατάσεως.

Θέμα αρμοδιότητας

Κατά τη συζήτηση της υπόθεσης (πρόεδρος, η αντιπρόεδρος Αγγελική Θεοφιλοπούλου) ο εισηγητής της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Αντώνης Ντέμσιας επισήμανε κατ΄ αρχάς ότι τίθεται θέμα αρμοδιότητας δικαστηρίου, καθώς αρμόδιο για την επίλυση του επίμαχου θέματος είναι το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών και όχι το Συμβούλιο της Επικρατείας. 

Στη συνέχεια οι συνήγοροι της εταιρείας, του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, κλπ, όσο και ο εκπρόσωπος του Δημοσίου, συντάχθηκαν με την άποψη του κ. Ντέμσια περί αναρμοδιότητας του ΣτΕ, ενώ αντίθετα οι συνήγοροι των προσφευγόντων υποστήριξαν ότι αρμόδιο για την επίλυση του ζητήματος είναι το ΣτΕ.

Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του.
 
Έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας πραγματοποίησαν συγκέντρωση περίπου εκατό κάτοικοι της Χαλκιδικής, οι οποίοι σε μικρό χρονικό διάστημα αποχώρησαν.

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Να επιβληθούν αμέσως και χωρίς διαβούλευση τα 751 ευρώ

 Γράφει ο Ηλίας Ιωακείμογλου

Ηλίας Ιωακείμογλου Αυτή τη στιγμή ο λόγος κερδών/μισθών στην Ελλάδα είναι μακρόθεν ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα περιθώρια, λοιπόν, των επιχειρήσεων να αντέξουν τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού είναι πολύ μεγάλα. Ας μάθουν οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με το μέσο κέρδος που επικρατεί στις άλλες αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και ας μην αγοράσουν τρίτο σκάφος οι ιδιοκτήτες τους.

Ο υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε το Σάββατο στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ότι πρώτα θα αποκατασταθούν μια σειρά θεσμών της αγοράς εργασίας που υποβαθμίστηκαν ή καταργήθηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις, και στη συνέχεια θα κληθούν οι κοινωνικοί εταίροι να εξετάσουν από κοινού με το υπουργείο Εργασίας με ποιο τρόπο θα εφαρμοστεί η αύξηση του κατώτατου μισθού. Ανέφερε, επίσης, ο υπουργός ότι η άνοδος του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα συνδυαστεί με δυνατότητα ρυθμίσεων των οφειλών των επιχειρήσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες.

Η διευθέτηση αυτή είναι προφανώς βασισμένη στην ιδέα ότι οι εργοδότες χρειάζονται προστασία έναντι ζημιών που θα υποστούν, υποτίθεται, εξαιτίας της αύξησης του κατώτατου μισθού. Για ποιο λόγο άραγε να παρασχεθεί στους εργοδότες η δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες; Όπως είχε διευκρινιστεί προεκλογικά, αυτά τα ωφελήματα θα δοθούν στις επιχειρήσεις ως αντιστάθμισμα των δυσκολιών που θα αντιμετωπίσουν εξαιτίας της αύξησης του κατώτατου μισθού. Για ποιο λόγο άραγε θα κληθούν οι εργοδότες σε διαβούλευση με τα εργατικά συνδικάτα και το υπουργείο Εργασίας για να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η αύξηση του ελάχιστου μισθού; Προφανώς επειδή πιστεύει το υπουργείο ότι θα πληγούν οι επιχειρήσεις από την αύξηση του κατώτατου μισθού και πρέπει να προσέξουμε να μην προκαλέσουμε ζημιά που θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι κατά την αντίληψη του υπουργείου Εργασίας, οι εργοδότες θα χρειαστούν προστασία έναντι των ζημιών που θα υποστούν, υποτίθεται, από την αύξηση του ελάχιστου μισθού. Αυτή όμως η αντίληψη είναι λανθασμένη.
Γιατί δεν χρειάζονται προστασία οι εργοδότες

Αποτελεί κοινή πεποίθηση των εργοδοτών, των καθεστωτικών οικονομολόγων, των αστικών πολιτικών δυνάμεων, των δημοσιογράφων κ.λπ. ότι κάθε αύξηση των μισθών είναι επιζήμια για την οικονομία, ότι οδηγεί σε μείωση της παραγωγής, σε επιδείνωση της ανταγωνιστικότητας και σε αύξηση της ανεργίας.

Ωστόσο, ο ισχυρισμός αυτός, είναι εσφαλμένος. Ας δούμε γιατί:

Η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ θα προκαλέσει αύξηση της ζήτησης. Η παραγωγή, προκειμένου να ικανοποιήσει αυτήν την επιπλέον ζήτηση, θα ξεκινήσει να αυξάνεται από ένα χαμηλό σημείο και αυτό θα προκαλέσει παράλληλη αύξηση της απασχόλησης, μείωση της ανεργίας, εκ νέου αύξηση των μισθών (αφού όσο μικρότερη είναι η ανεργία τόσο βελτιώνεται η διαπραγματευτική θέση των μισθωτών στον επιχειρηματικό τομέα της οικονομίας), νέα αύξηση της ζήτησης και ούτω καθεξής. Αυτά θα συγκροτήσουν έναν "ενάρετο" κύκλο μισθών - ζήτησης - παραγωγής - απασχόλησης - μισθών.Το ερώτημα τώρα είναι εάν οι επιχειρήσεις θα βρεθούν σε δύσκολη θέση επειδή θα αυξάνεται το κόστος εργασίας.

Οι επιχειρήσεις, λοιπόν, δεν θα βρεθούν σε δύσκολη θέση για τους τρεις παρακάτω λόγους:

Πρώτον, διότι μαζί με τα άλλα μεγέθη (ζήτηση, παραγωγή, απασχόληση, μισθοί), θα αυξηθεί και η παραγωγικότητα της εργασίας, η οποία συνηθίζει να προοδεύει μαζί με τον όγκο της παραγωγής: όσο αυξάνεται η κλίμακα της παραγωγής τόσο αυξάνεται και η παραγωγικότητα (έως ότου εξαντληθεί το αχρησιμοποίητο παραγωγικό δυναμικό). Έτσι, η άνοδος του κόστους εργασίας που θα προκύψει από την αύξηση του κατώτατου μισθού, θα αντισταθμιστεί πλήρως ή έστω εν μέρει από τις αυξήσεις της παραγωγικότητας της εργασίας. Εάν π.χ. η αύξηση του ελάχιστου μισθού προκαλέσει σε μια επιχείρηση αύξηση του μέσου κόστους εργασίας κατά 2% και υπάρξει αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας κατά 2%, η επιβάρυνση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος θα είναι μηδενική. Έως ότου φτάσει η παραγωγή στο σημείο της πλήρους εξάντλησης του αχρησιμοποίητου παραγωγικού δυναμικού (κάτι που θα απαιτήσει τέσσερα ή πέντε χρόνια) οι αυξήσεις της παραγωγικότητας θα αντισταθμίζουν πλήρως ή σε μεγάλο μέρος τις αυξήσεις των μισθών.

Δεύτερον, η υποχώρηση των μισθών κατά τα έτη 2010-2014 οδήγησε την απόσταση μεταξύ τιμών και κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος σε δυσθεώρητα ύψη, διότι οι μεν μισθοί καταβαραθρώθηκαν οι δε τιμές ελάχιστα μειώθηκαν. Σε καμιά άλλη χώρα της Ευρώπης δεν καταγράφηκε μια τόσο μεγάλη απόκλιση μεταξύ τιμών και κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. Ως αποτέλεσμα, αυτή τη στιγμή ο λόγος κερδών/μισθών στην Ελλάδα είναι μακρόθεν ο υψηλότερος μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα περιθώρια, λοιπόν, των επιχειρήσεων να αντέξουν τις αυξήσεις του κατώτατου μισθού είναι πολύ μεγάλα. Ας μάθουν οι επιχειρήσεις να λειτουργούν με το μέσο κέρδος που επικρατεί στις άλλες αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης και ας μην αγοράσουν τρίτο σκάφος οι ιδιοκτήτες τους.

Τρίτον, η αύξηση του ελάχιστου μισθού δεν θα περάσει στις τιμές, ούτε θα μειώσει την ανταγωνιστικότητα, διότι ξεκινώντας από ένα σημείο βαθιάς ύφεσης, όπου υπάρχει άφθονο αχρησιμοποίητο παραγωγικό δυναμικό, συμφέρει τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τον όγκο παραγωγής για να αυξήσουν τα έσοδα χάρη στις υψηλότερες πωλήσεις, παρά να αυξήσουν τις τιμές που θα μείωναν τις παραγγελίες (οι οποίες θα πήγαιναν στους ανταγωνιστές).

Προστασία χρειάζονται οι εργαζόμενοι

Εάν κάποιος χρειάζεται προστασία, αυτός δεν είναι η εργοδοσία αλλά οι εργαζόμενοι. Διότι, εάν εμείς αδρανήσουμε, η αύξηση των μισθών μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη περισσότερη μαύρη και αδήλωτη εργασία ή σε εικονικές μισθολογικές καταστάσεις. Για αυτόν το λόγο, η επανίδρυση της Επιθεώρησης Εργασίας πρέπει να είναι ένα από τα πρώτα, άμεσα καθήκοντα μιας αριστερής κυβέρνησης, ακόμα και μιας κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας.

Εάν κάποιου τα χρέη πρέπει να ρυθμιστούν, αυτά δεν είναι των εργοδοτών αλλά των εργαζομένων. Διότι, εάν η κυβέρνηση αδρανήσει, ένα μέρος από την αύξηση του κατώτατου μισθού θα μπορούσε να κατευθυνθεί στην αποπληρωμή χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, έτσι ώστε η ενίσχυση της ζήτησης, της παραγωγής και της απασχόλησης θα είναι μικρότερη και η ανάκαμψη ασθενέστερη. Αντιθέτως, η ρύθμιση των χρεών των επιχειρήσεων θα μεταφέρει πόρους από τους φορολογούμενους μισθωτούς προς τα κέρδη αφαιρώντας έτσι ζήτηση από την οικονομία και επιβραδύνοντας το ΑΕΠ.

Επειδή, λοιπόν, έτσι έχουν τα πράγματα, δεν χρειάζεται να υπάρξει διαβούλευση με τις επιχειρήσεις για να εξεταστεί με ποιο τρόπο θα προστατευθούν από την αύξηση του κατώτατου μισθού. Ούτε χρειάζεται να περιμένουμε να αποκατασταθούν οι θεσμοί της αγοράς εργασίας που υποβαθμίστηκαν ή καταργήθηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Χρειάζεται η νομοθετική ρύθμιση για τα 751 ευρώ να πραγματοποιηθεί άμεσα, και μια Επιθεώρηση Εργασίας στελεχωμένη με αδιάφθορα στελέχη μεγάλου ηθικού σθένους.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο νομισματικός πόλεμος, η Ευρωζώνη και η ελληνική «ανταρσία»

Γράφει: Ο Πάνος Κοσμάς

Πρέπει να στηριχτούμε στους πραγματικούς μας συμμάχους: τις εκατοντάδες χιλιάδες της Πουέρτα ντελ Σολ που διαδήλωσαν με ελληνικές σημαίες και σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, τα κινήματα και την Αριστερά της Ευρώπης, που έχουν ήδη κινητοποιηθεί για να μας προσφέρουν την αλληλεγγύη που χρειαζόμαστε.

Το πολιτικό «ντόμινο» που έχει προκαλέσει η πολιτική ανατροπή στην Ελλάδα είναι πραγματικά εντυπωσιακό και πέρα από κάθε πρόβλεψη. Οι πιο διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις και τα πιο αντικρουόμενα ταξικά συμφέροντα φαίνεται σαν να βρήκαν έναν κοινό παρονομαστή: επικροτούν και καλοδέχονται τις ανατροπές που δρομολογεί για την Ευρώπη η μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ελληνικές εκλογές! Από τον Πάμπλο Ιγκλέσιας μέχρι τον Μελανσόν και την αριστερή πτέρυγα του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, από τον Ομπάμα μέχρι τον Ολάντ και τον Ρέντσι, από τη Μαρίν Λεπέν μέχρι τον Φάρατζ, ξαφνικά «όλοι είναι ΣΥΡΙΖΑ», όπως διαπιστώνει αυτοσαρκαστικά η γαλλική συντηρητική εφημερίδα «Φιγκαρό». Και όχι μόνο: επιλέγουν να το δηλώσουν με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Αν δεν θέλουμε να παρακολουθούμε απλώς έκπληκτοι τα γεγονότα, αυτό το εντυπωσιακό «πολιτικό ντόμινο» μπορεί και πρέπει να αποδοθεί μόνο στο γεγονός ότι η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση, οι σχέσεις μεταξύ των βασικών πόλων του παγκόσμιου συστήματος (ΗΠΑ - Ευρωζώνη - Ιαπωνία - BRICKS), τα μοντέλα διαχείρισης της κρίσης και ο βαθμός αποτελεσματικότητάς τους βρίσκονται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής. Όχι μόνο οι συνταγές για τη διαχείριση της κρίσης έχουν αποτύχει να βρουν την πόρτα της εξόδου, όχι μόνο έχουν δημιουργήσει ένα εύφλεκτο υπόστρωμα που απειλεί με νέα μεγάλη υποτροππή της, αλλά η κρίση έχει οδηγήσει στην ανταγωνιστική της διαχείριση από τους ισχυρούς πόλους του παγκόσμιου συστήματος. Και δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη γι' αυτό το τελευταίο από τον νομισματικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει και μαίνεται πλέον με «μονομερείς ενέργειες» που αποκτούν «πολεμικό» χαρακτήρα.

Η «περικύκλωση» της Γερμανίας

Πρώτες ξεκίνησαν το χορό του τυπώματος χρήματος και της ανταγωνιστικής υποτίμησης του νομίσματος οι ΗΠΑ, που από το 2008 έως σήμερα έχουν ρίξει στην αγορά 3,7 τρισ. δολ.! Πρόσφατα όμως μπήκαν στο χορό και οι άλλοι πόλοι του παγκόσμιου συστήματος: Τον Οκτώβριο η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας εξέπληξε τους πάντες αυξάνοντας το ιαπωνικό πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» στο ιλιγγιώδες ποσό των 80 τρισ. γεν (727 δισ. δολάρια), με στόχο να ξεφύγει από την παγίδα στασιμότητας και αποπληθωρισμού. Σε αναλογία με το ΑΕΠ, το ιαπωνικό πρόγραμμα είναι μεγαλύτερο και από αυτό των ΗΠΑ. Ακολούθησε το Νοέμβριο η κεντρική τράπεζα της Κϊνας, που διοχέτευσε στην αγορά ρευστότητα 126 δισ. δολ. και μετά η ΕΚΤ που ανακοίνωσε πρόγραμμα «ποσοτικής χαλάρωσης» ύψους τουλάχιστον 1,1 τρισ. ευρώ.

Η χαλάρωση δεν είναι τίποτε άλλο παρά η ανταγωνιστική (δηλαδή σε βάρος των άλλων) προσπάθεια για μείωση της ισοτιμίας του νομίσματος, αύξηση των εξαγωγών και αύξηση των κρατικών δαπανών για δημιουργία θέσεων εργασίας. Όποιος ξεκινήσει πρώτος έχει τα μεγαλύτερα οφέλη, αλλά όταν όλοι μπουν στο χορό, τα οφέλη όλων αλληλοεξουδετερώνονται (κατάσταση «μηδενικού αθροίσματος»). Και τότε έρχεται η ώρα του προστατευτισμού...

Αφού είναι έτσι, γιατί τότε όλοι -και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ- πίεζαν την ΕΚΤ να προχωρήσει και αυτή σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα νομισματικής χαλάρωσης; Για τον απλούστατο λόγο ότι η Ευρωζώνη θεωρείται ο κατεξοχήν «ύποπτος» για νέα πυροδότηση της παγκόσμιας κρίσης, αφού με την πολιτική της ακραίας λιτότητας έχει βαλτώσει στα όρια της ύφεσης και στον αποπληθωρισμό. Έχοντας «ντοπάρει» τις παγκόσμιες αγορές με τρισεκατομμύρια δολάρια, το αποτέλεσμα ήταν να πετύχουν -μόνο οι ΗΠΑ- μια αβέβαιη και ασθενική ανάκαμψη, αλλά με κόστος τη δημιουργία μιας νέας χρηματοοικονομικής «φούσκας» ακόμη μεγαλύτερης από αυτήν που έσκασε το 2008. Κινδυνεύει λοιπόν να σκάσει για τον ίδιο ακριβώς λόγο που έσκασε και τότε: από την ακραία αντίφαση και τη μη διαχειρίσιμη αναντιστοιχία ανάμεσα στα ασθενικά θεμελιώδη δεδομένα της καπιταλιστικής οικονομίας από τη μια και την τεράστια χρηματοοικονομική «φούσκα» από την άλλη. Και με μαρξιστικούς όρους, επειδή δεν μπορούν να εκπληρωθούν οι τεράστιες απαιτήσεις της ασύλληπτης μάζας των χρηματοοικονομικών προϊόντων πάνω στον παραγόμενο πλούτο. Ο περιφρονημένος νόμος της αξίας κάποια στιγμή επιβάλλει τη σιδερένια του πειθαρχία, και οι «φούσκες» σκάνε. Προκειμένου όμως να αναβάλλεται αυτή η στιγμή, η Ευρωζώνη πρέπει να ακολουθήσει την αμερικανική «συνταγή» ώστε να ξεφύγει από τη διπλή παγίδα ύφεσης και αποπληθωρισμού που απειλεί να πυροδοτήσει μια καταστροφική υποτροπή της κρίσης στο παγκόσμιο σύστημα.

Ο μόνος που δεν ενοχλούνταν και δεν ενοχλείται από όλα αυτά ήταν ο γερμανικός ιμπεριαλισμός. Αντίθετα, από το «βάλτωμα» της Ευρωζώνης κέρδιζε και κερδίζει πολλαπλά: ενίσχυε το δικό του ιμπέριουμ στην ίδια την Ευρωζώνη, μεγάλωνε την απόσταση από τις άλλες ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (Γαλλία και Ιταλία) και -μ' ένα σμπάρο πολλά τρυγόνια- απειλούσε με σκάσιμο τις «φούσκες» των άλλων! Λόγω πολύ ιδιαίτερων συνθηκών και χάρη στην ηγεμονική του θέση στην Ευρωζώνη, ο γερμανικός ιμπεριαλισμός επωφελούνταν εκ του ασφαλούς συσσωρεύοντας μεγάλους κινδύνους για όλους τους άλλους!

Να γιατί, με αφορμή την ελληνική «ανταρσία», ξεσηκώνονται όλοι κατά της Γερμανίας: κανείς δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία να αξιοποιήσει την «κόντρα» της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε! Η ελληνική «ανταρσία» προσφέρει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για «περικύκλωση» του Γερμανού ανταγωνιστή... Και μόνο όμως το γεγονός ότι αρπάζουν τόσο... απελπισμένα την «ελληνική ευκαιρία» για να στριμώξουν τη Γερμανία, δείχνει πόσο ευάλωτη είναι η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία.

Ανατροπή της λιτότητας ή πρόγραμμα ήπιας λιτότητας με θεσμική ευρωπαϊκή επιτήρηση;

Αν το απρόσμενα εκτεταμένο πολιτικό «ντόμινο» που παρατηρείται, έχει -όσον αφορά τους «από πάνω» -αυτές τις αιτίες, μήπως οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ιταλία κ.λπ. είναι σύμμαχοι στον αγώνα ενάντια στη λιτότητα; Μήπως είναι ένα καπιταλιστικό μπλοκ «αντι-λιτότητας» με το οποίο μπορούμε να συμμαχήσουμε; Μήπως ο ηγεμονικός ρόλος του γερμανικού ιμπεριαλισμού είναι «τελειωμένος»; Ρητορικές οι ερωτήσεις: τίποτε από όλα αυτά δεν ισχύει!

Η προσεκτική ανάγνωση των δηλώσεων του Ομπάμα για την Ελλάδα, αλλά και στελεχών του ΔΝΤ, δεν επιτρέπουν «παρεξηγήσεις»: μιλούν για «τέλος της λιτότητας», αλλά προσθέτουν ότι η Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στο δρόμο των «μεταρρυθμίσεων». Με αυτό εννοούν την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και τη μείωση του μοναδιαίου κόστους εργασίας, τη «μεταρρύθμιση» στο Δημόσιο και την ιδιωτικοποίηση του συστήματος υγείας και ασφάλισης. Είναι σε αυτήν τη βάση που «ξορκίζουν τη λιτότητα», εννοώντας ότι δεν πρέπει να δεσμεύονται τόσο υψηλοί πόροι για την εξυπηρέτηση του χρέους (που σημαίνει, για να είναι ταυτόχρονα «βιώσιμο», ότι είναι υπέρ του «κουρέματος») και να τίθενται τόσο σκληροί δημοσιονομικοί όροι (μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα) διότι καθηλώνουν την ανάπτυξη. Όσο για την πίεση για νομισματική χαλάρωση, αυτή έχει ήδη δρομολογηθεί από την ΕΚΤ.

Από την άλλη, η Γερμανία δεν έπαψε, σε μια νύχτα ύστερα από τις ελληνικές εκλογές, να είναι ηγεμονική δύναμη της Ευρωζώνης. Και ξέρει πολύ καλά να βραχυκυκλώνει ό,τι αναγκάζεται να δεχτεί από πίεση. Αλλά και η γαλλική και ιταλική αστική τάξη δεν έχουν σκοπό να διευκολύνουν την ενεργοποίηση μιας διαδικασίας που θα ανατρέψει πραγματικά τη λιτότητα στην Ευρώπη -ο γαλλικός προϋπολογισμός του 2015 με τα 21 δισ. ευρώ περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες μάς δείχνει πολύ ανάγλυφα ποια είναι τα όρια αυτού του τύπου της «αντι-λιτότητας» των «από πάνω»...

Θα επιλέξουμε λοιπόν αυτούς τους συμμάχους; Και θα επιλέξουμε αυτού του τύπου την «αντι-λιτότητα», που στην πραγματικότητα σημαίνει «κατοχύρωση» των έως τώρα κερδών της ακραίας λιτότητας των μνημονίων και ένα νέο πλαίσιο «ήπιας λιτότητας» όπου όλες οι προσδοκίες για ικανοποίηση των συμπιεσμένων αναγκών της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων θα επενδυθούν στην προοπτική της καπιταλιστικής ανάπτυξης; Και, στο πλαίσιο αυτό, θα δεχτούμε την «προσφορά» Γιούνκερ για επιτήρηση μιας τέτοιας συμφωνίας «ήπιας» και «αναπτυξιακού χαρακτήρα» λιτότητας στο πλαίσιο των «ευρωπαϊκών θεσμών», δηλαδή του ευρωπαϊκού «υπερ-μνημονίου» που ορίζει η νέα δομή της ΟΝΕ;

Η απάντηση είναι, νομίζουμε, προφανής: Οι ρωγμές στο καπιταλιστικό στρατόπεδο και η προφανής αστάθειά του πρέπει ασφαλώς να αξιοποιηθούν, αλλά οι Ομπάμα, Ολάντ και Ρέντσι δεν είναι οι σύμμαχοί μας. Ας αφήσουμε το «σαράκι» του πολιτικού ντόμινο στις κορυφές του συστήματος να δουλεύει για μας, αλλά για να το αξιοποιήσουμε πρέπει να στηριχτούμε στους πραγματικούς μας συμμάχους: τις εκατοντάδες χιλιάδες της Πουέρτα ντελ Σολ που διαδήλωσαν με ελληνικές σημαίες και σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, τα κινήματα και την Αριστερά της Ευρώπης, που έχουν ήδη κινητοποιηθεί για να μας προσφέρουν την αλληλεγγύη που χρειαζόμαστε.

Ο καπιταλιστικός «κάμπος» είναι πραγματικά ξερός. Και έχουμε την ιστορική ευκαιρία να βάλουμε την πυρκαγιά που θα «κάψει» τη λιτότητα και θα ανοίξει το δρόμο για μια ευρωπαϊκή «άνοιξη των λαών».

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Άτοκη χρηματοδότηση 700.000 ευρώ σε start-up εταιρείες

Τη δυνατότητα να διεκδικήσουν άτοκη χρηματοδότηση, ύψους 700.000 ευρώ, έχουν ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις (start-up) που θα υποβάλουν αιτήσεις για συμμετοχή στη διαδικασία για την ανάδειξη των νικητών στο Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας.

Η υποβολή των σχετικών αιτήσεων ολοκληρώνεται στις 4 Μαρτίου 2015, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Από την ανακοίνωση της έναρξης του Ελληνικού Βραβείου Επιχειρηματικότητας 2015, περισσότερες από 180 επιχειρηματικές ιδέες έχουν υποβληθεί, οι οποίες στη συνέχεια θα αξιολογηθούν από την κριτική επιτροπή του βραβείου.

Το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας ιδρύθηκε το 2012 και βραβεύει κάθε χρόνο έναν έως και πέντε νικητές, παρέχοντάς τους όλους τους απαιτούμενους πόρους, προκειμένου να υλοποιήσουν με επιτυχία τις επιχειρηματικές τους ιδέες.

Οι νικητές του 2015 θα μοιραστούν συνολικό ποσό χρηματοδότησης έως 700.000, το οποίο παρέχεται από τον Όμιλο Libra Group και τους εταίρους του βραβείου. Επιπλέον, σε κάθε νικητή παρέχεται συμβουλευτική καθοδήγηση (mentorship) από ανώτερο στέλεχος επιχείρησης, καθώς και εξειδικευμένη υποστήριξη από – κυρίως ελληνικές – επιχειρήσεις.

Συμμέτοχοι στο πρόγραμμα του βραβείου είναι η Τράπεζα Πειραιώς, ΠΕΙΡ+16,96% η εταιρεία επενδύσεων και ανάπτυξης ακινήτων Jalouise Pty Ltd από την Αυστραλία και ο Δημήτρης
Γουλανδρής.


πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Reuters: «Πράσινο φως» από την ΕΚΤ για την επέκταση της παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA

Το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προχώρησε στην έγκριση της επέκτασης της παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού του ELA, χωρίς ωστόσο να έχει γίνει γνωστό μέχρι στιγμής το ποσό που εγκρίθηκε από την ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι, στο πλαίσιο της σχετικής διαδικασίας, η Τράπεζα της Ελλάδος παρουσιάζει τα στοιχεία (ποσά ανά τράπεζα, συνθήκες και λόγοι για τους οποίους ζητείται η ενίσχυση κ.λπ.), και η ΕΚΤ αποφασίζει το τελικό ύψος του ποσού που θα δοθεί.

Ωστόσο, όπως έχει γίνει γνωστό, η ΕΚΤ μείωσε το ποσό στο αρχικό αίτημα που υπέβαλε η ΤτΕ προ ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα επικρατέστερα σενάρια στην αγορά είναι ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε περίπου 15 δισ. ευρώ -κατά μια άλλη εκδοχή, 20 δισ.- και δόθηκε έγκριση για περίπου 10 δισ.

Σημειώνεται ότι η επόμενη έγκριση του ELA από την ΕΚΤ είναι στις 18 Φεβρουαρίου.

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ειρηνοδικείο Αθήνας: Αποτροπή 16 πλειστηριασμών ακινήτων μετά από κινητοποίηση

Την αποτροπή 16 πλειστηριασμών ακινήτων κατάφεραν να πετύχουν μέλη κινημάτων, ενώσεων και συλλογικοτήτων που βρέθηκαν σήμερα στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας.

Αναλυτικότερα, γύρω στις 16:00 δεκάδες μέλη του κινήματος «Πλειστηριασμοί STOP» της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ και άλλων φορέων μπήκαν στην αίθουσα που πραγματοποιούνταν οι πλειστηριασμοί, με σκοπό να τους σταματήσουν. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη, ενώ συχνά ακουγόταν συνθήματα όπως «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Όπως σημείωναν μέλη της ομάδας «Πλειστηριασμοί STOP», αυτή τη βδομάδα έχουν εξαγγελθεί περίπου 60 πλειστηριασμοί σε όλη την Αττική, εκ των οποίων οι 20 αφορούν την πρώτη κατοικία.

Η κινητοποίηση είχε αίσιο τέλος με τους παρευρισκόμενους να φεύγουν ευχαριστημένοι, καθώς ανεστάλησαν για τουλάχιστον τρεις μήνες οι πλειστηριασμοί 16 ακινήτων.



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νέος ιός μέσω facebook «χτυπάει» μέσω ανάρτησης με πορνογραφικό βίντεο

Προσοχή στους χρήστες του facebook συνιστά η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προειδοποιώντας για τη διάδοση ενός κακόβουλου λογισμικού (Backdoor Trojan), που εξαπλώνεται με την εμφάνιση ανάρτησης με πορνογραφικό βίντεο, στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Η επίμαχη ανάρτηση εμφανίζεται να έχει κοινοποιηθεί από κάποιον φίλο του χρήστη στο και να έχουν επισημανθεί σε αυτήν με ετικέτα (tag) μέχρι και είκοσι (20) φίλοι του. Εάν ο χρήστης πατήσει στο εμφανιζόμενο ως πορνογραφικό βίντεο, μεταφέρεται σε μια ιστοσελίδα στην οποία παίζουν τα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο και στη συνέχεια, σταματάει η αναπαραγωγή του και εμφανίζεται μήνυμα, το οποίο ενημερώνει το χρήστη ότι απαιτείται να «κατεβάσει» μια αναβάθμιση του Adobe Flash Player (InstallFlashPlayer.exe ), όπως φαίνεται στην ακόλουθη εικόνα:

ios

Αν ο χρήστης «κατεβάσει» το αρχείο, τότε μολύνεται από κακόβουλο λογισμικό (Backdoor Trojan), το οποίο έχει τη δυνατότητα να «παρακολουθεί» το πληκτρολόγιο και το «ποντίκι» του μολυσμένου υπολογιστή, με αποτέλεσμα να μπορούν να υποκλαπούν κωδικοί και επικοινωνίες πάσης φύσεως.

Παράλληλα, το κακόβουλο λογισμικό μόλις «μολύνει» τον υπολογιστή αναρτά αυτόματα στο λογαριασμό facebook του χρήστη το επίμαχο πορνογραφικό βίντεο, κάνοντας ταυτόχρονα επισήμανση έως και είκοσι (20) φίλους του, με σκοπό την περαιτέρω διάδοσή του.

Οι χρήστες του διαδικτύου καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να λαμβάνουν τα ακόλουθα ελάχιστα μέτρα προστασίας:

• Να μην πατάνε σε αναρτήσεις με περίεργο περιεχόμενο ή αναρτήσεις οι οποίες δεν εμφανίζεται να οδηγούν σε κάποια γνωστή ιστοσελίδα.

• Από τις ρυθμίσεις ασφαλείας του facebook να ενεργοποιήσουν την επιλογή στην οποία δεν θα μπορεί κάποιος να τους προσθέσει με ετικέτα ( tag ) χωρίς να το εγκρίνουν.

• Να χρησιμοποιούν εφαρμογές ασφαλείας, όπως λογισμικό Antivirus, το οποίο θα πρέπει να είναι πάντοτε ενημερωμένο.

• Να ελέγχουν και να έχουν πάντοτε ενημερωμένη την έκδοση του λειτουργικού συστήματος του υπολογιστή τους.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι ημερομηνίες που θα δοθούν τα οικογενειακά επιδόματα

Καταληκτικές ημερομηνίες για το πότε θα δοθούν τα οικογενειακά επιδόματα, έδωσε ο Διοικητής του ΟΓΑ, Ξενοφών Βεργίνης.

Συγκεκριμένα, 25-27 Φεβρουαρίου θα πληρωθούν τα οικογενειακά επιδόματα για όσους έχουν όσους έχουν εκκρεμότητα για το 2014. Αφορά σε περίπου 100.000 δικαιούχους.

Επίσης, 20-30 Μαρτίου θα δοθούν τα οικογενειακά επιδόματα, η πρώτη δόση του οικογενειακού επιδόματος για το 2015. Προκαταβολή πριν γίνει η φορολογική δήλωση του νέου έτους, άρα με στοιχεία του προηγούμενου οικονομικού έτους. Όμως, όπως διευκρίνησε ο κ. Βεργίνης, πρέπει να συμπληρωθεί το έντυπο Α21, για τυχόν οικογενειακές μεταβολές.



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Απίστευτο video με πτώση αεροπλάνου σε ποταμό

Εννέα νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός της πτώσης αεροπλάνου της ταϊβανέζικης εταιρίας TransΑsia Airways με 58 επιβαίνοντες σε ποτάμι στην Ταϊπέι νωρίς σήμερα το πρωί.

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση διάσωσης από την οποία έχουν διασωθεί 17 άνθρωποι.Ωστόσο σύμφωνα με τα τοπικά τηλεοπτικά δίκτυα πολλοί έχουν παγιδευτεί στα συντρίμμια.



Μεταξύ των επιβαινόντων είναι 31 κινέζοι τουρίστες, ανακοίνωσε η υπηρεσία τουρισμού τηςΤαϊβάν.
Το ATR 72-600 της TransΑsia πραγματοποιούσε εσωτερική πτήση όταν γύρω στις 05.00 ώρα Ελλάδας, μερικά λεπτά μετά την απογείωσή του, προσέκρουσε σε οδική γέφυρα πριν συντριβεί σε παρακείμενο ποτάμι.

Όσοι διασώθηκαν διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο. Το αεροπλάνο είχε αναχωρήσει από το αεροδρόμιο του Σονγκσάν στην Ταϊπέι με προορισμό το νησί Κινμέν.



Σωστικά συνεργεία έχουν σπεύσει στην περιοχή. Τηλεοπτικές εικόνες δείχνουν διασώστες να στέκονται πάνω στα συντρίμμια του αεροσκάφους προσπαθώντας να απεγκλωβίσουν τους επιβάτες χρησιμοποιώντας σχοινιά και να μεταφέρουν τους διασωθέντες, μεταξύ τους δύο παιδιά, με σωσίβιες λέμβους μέχρι την ακτή.







πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Επτά νεκροί από σύγκρουση τρένου με αυτοκίνητο στη Ν. Υόρκη

Επτά άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σήμερα στη Νέα Υόρκη όταν ένα επιβατηγό τρένο συγκρούστηκε με ένα αυτοκίνητο στην πόλη Γουάιτ Πλέινς με αποτέλεσμα να εκδηλωθεί μεγάλη πυρκαγιά, μετέδωσε το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο ABC News.

Το δυστύχημα συνέβη περίπου στις 18:30 τοπική ώρα (01:30 ώρα Ελλάδας). Τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης πρόβαλαν εικόνες ενός αυτοκινήτου το οποίο είχε πιάσει φωτιά, ενώ πυκνός καπνός αναδυόταν από τα βαγόνια της αμαξοστοιχίας.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, στο τρένο επέβαιναν τουλάχιστον 750 άνθρωποι. Πολλοί από τους επιβάτες βρίσκονταν παγιδευμένοι εντός των βαγονιών και δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν την ίδια στιγμή που άνθρωποι απ’ έξω τους προειδοποιούσαν ότι είχε ξεσπάσει φωτιά.

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για εκατοντάδες διαπλεκόμενους

Σύμφωνα με πληροφορίες οι φάκελοι βγαίνουν από τα συρτάρια & ξεσκονίζονται με στόχο μέσα στο Φεβρουάριο να είναι έτοιμα εκατοντάδες πορίσματα, τα οποία σε πρώτη φάση θα παραδοθούν στους αρμόδιους Εισαγγελείς προκειμένου να εξεταστεί η επιβολή του μέτρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Ο φόβος της κυβέρνησης είναι πως άνθρωποι που έχουν διαπράξει οικονομικά εγκλήματα σε βαθμό κακουργήματος, ζημιώνοντας σε μεγάλο βαθμό το Ελληνικό Δημόσιο, θα επιχειρήσουν να διαφύγουν στο εξωτερικό μαζί με τα κλεμμένα, πριν προλάβουν οι έλεγχοι να ολοκληρωθούν και να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.

Έτσι στόχος είναι να δοθούν το συντομότερο οι φάκελοι στη δικαιοσύνη, να επιβληθεί το μέτρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, να δεσμευθούν τραπεζικοί λογαριασμοί & στη συνέχεια χωρίς άγχος για τη διαφυγή των παραβατών οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση των ερευνών και στη βεβαίωση των προστίμων και την επιβολή ποινών.


ΠΗΓΗ



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ ΜΕ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Χωρίς αιχμαλωσίες από διαπλοκές με το μεγάλο κεφάλαιο στην Ελλάδα και χωρίς «χρέη» του παρελθόντος σε «χορηγούς» του ΣΥΡΙΖΑ (όπως υπάρχουν για άλλα κόμματα) η κυβέρνηση, μία εβδομάδα μετά την εκλογή της, κάνει το μεγάλο άλμα.

Δόθηκε εντολή στο ΣΔΟΕ, στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του υπουργείου Οικονομικών και των εφοριών, στη γενική γραμματεία κατά της Διαφθοράς και στους Εισαγγελείς Οικονομικού Εγκλήματος, να προχωρήσουν άμεσα στη διαπίστωση και δημόσια αποκάλυψη«όσων κατάκλεψαν το κράτος σε όποιο υψηλό οικονομικό επίπεδο κι αν βρίσκονται» (μεγαλοεπιχειρηματίες, βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες και λοιποί).

Με πρωτοβουλία της αν. υπουργού ΟικονομικώνΝάντιας Βαλαβάνη, δημιουργούνται ήδη οι μηχανισμοί έρευνας και ελέγχου όσων είναι ύποπτοι για μεγάλα οικονομικά σκάνδαλα, για φοροδιαφυγή και εξαγωγή τεράστιων, αδήλωτων χρηματικών ποσών στο εξωτερικό, ενώ τρεις ομάδες με ειδικούς εφοριακούς και οικονομικούς ελεγκτές έχουν ήδη ανοίξει και εγκύψει πάνω στις λίστες ΛαγκάρντΛουξεμβούργου και Λονδίνου, εξετάζοντας μία προς μία τις περιπτώσεις μεγάλων ελληνικών καταθέσεων από ιδιώτες στο εξωτερικό.

«Θα τους βρούμε όλους και όλα θα γίνουν σε πλήρη διαφάνεια και στο φως της δημοσιότητας και τα ονόματα που θα αποκαλυφθούν, θα προκαλέσουν σοκ και δέος στην ελληνική κοινωνία» δήλωσε στο Newsbomb.gr, σήμερα το πρωί, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ο -προς το παρόν- γενικός γραμματέας Διαφάνειας στο υπουργείο ΔικαιοσύνηςΓιώργος Σούρλας, σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του, δήλωσε ότι είναι έτοιμος να παραδώσει στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της κυβέρνησης όλους τους φακέλους με τις υποθέσεις φοροδιαφυγής και μαύρου χρήματος, που είχε συγκεντρώσει στο γραφείο του, με μεγάλα ονόματα κατηγορουμένων, υποθέσεις όμως που δεν προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση.

Σε ερώτησή μας, αν θα παραμείνει στη θέση του μετά την ανάληψη της κυβέρνησης από τον Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε ότι θα βοηθήσει με κάθε μέσο τη νέα κυβέρνηση, για να διαχειριστεί όπως πρέπει τα μεγάλα σκάνδαλα που έχει στο αρχείο του, αλλά για λόγους ιδεολογικούς-πολιτικούς έχει ήδη δηλώσει την παραίτησή του στο σημερινό υπουργό Δικαιοσύνης.



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΑΝΑΤΑΡΑΧΗ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΑ ΜΜΕ ΑΠΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ!

-Θα δοθεί εντολή από την Τράπεζα της Ελλάδος για έλεγχο στην χρηματοδότηση των καναλιών αλλά και την προέλευση των χρημάτων.

-Ενεργοποίηση μηχανισμού για τις ζημιογόνες επιχειρήσεις.

-Προκήρυξη διαφανή διαγωνισμού για άδειες ΜΜΕ.

Με την προυπόθεση βέβαια που βάζουμε εμείς. Εαν τα πράξει όλα όσα λέει…

Για τα ΜΜΕ, είπε επακριβώς:

• Ενεργοποιούμε άμεσα τις διατάξεις των νόμων, οι οποίες:

(α) επιτρέπουν στην Τράπεζα της Ελλάδος ή στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές να διενεργούν ελέγχους για την προέλευση της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων ενημέρωσης, και

(β) ισχύουν για όλες τις Ανώνυμες Εταιρείες και προβλέπουν ότι μια ζημιογόνα επιχείρηση δεν είναι δυνατόν να λειτουργεί επ’ αόριστον χωρίς να ανακεφαλαιοποιείται.

• Προκηρύσσουμε από μηδενική βάση διαγωνισμό για τις άδειες λειτουργίας ΜΜΕ.

Στο πεδίο των δημοσίων συμβάσεων, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα αναθεωρήσει το θεσμικό πλαίσιο που τις διέπει, σεβόμενη την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία.

• Ενισχύουμε τους θεσμούς κοινωνικού ελέγχου, διαφάνειας και δημοσιότητας σε όλα τα στάδια,

• Αυστηροποιούμε τους όρους σχεδιασμού και εκτέλεσης των δημοσίων συμβάσεων

• Διαμορφώνουμε αντικειμενικό και διαφανές θεσμικό πλαίσο διεξαγωγής των δημοσίων διαγωνισμών,

• Βάζουμε τέλος στις Φωτογραφικές προκηρύξεις!

ΠΗΓΗ



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τι είναι τα ομόλογα perpetual bonds που πρότεινε ο Βαρουφάκης. Που έχουν εφαρμοστεί

Είναι λογικό στους οικονομικούς όρους να μην είναι εξοικειωμένος ο πολίτης. Έτσι η πρόταση του υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με νέα «ομόλογα στο διηνεκές» ή perpetual bonds, όπως ονομάζονται στη μεθοδολογία, να μην είναι απολύτως κατανοητά στο ευρύ κοινό.

Η κυβέρνηση της Ελλάδας μεταξύ άλλων φέρεται να προτείνει στους διεθνείς πιστωτές της διαμέσου της ανταλλαγής των ομολόγων της με νέα αξιόγραφα, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα με τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και με ομόλογα στο διηνεκές

Τα πρώτα θα συνδέονται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας ενώ τα δεύτερα, το οποία αποκαλούνται όπως προαναφέραμε «perpetual bond» , θα αντικαταστήσουν αυτά που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Τα εν λόγω ομόλογα πρωτοεμφανίστηκαν πολύ παλιά και συγκεκριμένα το 1752 στη Μεγάλη Βρετανία, ως μορφή κρατικής χρηματοδότησης με στόχο τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους αλλά και της χρηματοδότησης των Ναπολεόντειν πολέμων.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, τα προϊόντα αυτά είναι συνήθως ομόλογα αορίστου χρόνου. Για παράδειγμα ορισμένα από αυτά μπορεί να λήγουν έπειτα από 40 ή ακόμη και 50 χρόνια. Μία βασική τους διαφορά με τα συνηθισμένα ομόλογα είναι ότι δεν εγγυώνται την επιστροφή του ποσού της αρχικής καταβληθείσας αξίας. Και επιπλέον η Τράπεζα μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να ανακαλέσει το ομόλογο ακόμη και αν βρίσκεται στο 50%, 60% ή ακόμη και 70% της αρχικής καταβληθείσας αξίας. Πιο απλά, οποιοσδήποτε επενδύσει σε ένα τέτοιο προϊόν μπορεί ανά πάσα και ώρα και στιγμή να χάσει το αρχικό του κεφάλαιο. Τα προϊόντα αυτά δεν εγγυώνται επιστροφή του κεφαλαίου στην αρχική του αξία.

Με τα perpetual bond ή στα ελληνικά αέναα ομόλογα ο δανειζόμενος πληρώνει απλώς κάποιο τίμημα κάθε χρόνο στους πιστωτές του, ως επιτόκιο, αλλά ουδέποτε κεφάλαιο. Συνήθως χρησιμοποιούνται από εταιρείες, στην οποία περίπτωση ο πιστωτής είναι στην ουσία και μέτοχος της επιχείρησης, αφού το κουπόνι που παίρνει κάθε χρονιά είναι σαν μέρισμα.

Με αυτόν τον τρόπο, το χρέος παραμένει υψηλό, αλλά οι αγορές δεν έχουν πρόβλημα, γιατί δεν χρειάζεται ποτέ η Ελλάδα να ζοριστεί να πληρώσει κεφάλαια και λήξεις, παρά μόνο ένα μικρό «ενοίκιο» κάθε χρόνο.

Παραδοσιακά εκδίδονταν από επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και βρετανικές τράπεζες, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, όταν οι διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων οδήγησαν σε καταποντισμό τις τιμές τους. Η εξαγωγική ανάκαμψη της Ασίας όμως, μετά το 2001, οδήγησε σε σημαντική αύξηση της ζήτησης, ιδίως από συνταξιοδοτικά ταμεία, αλλά και ιδιώτες επενδυτές. Την αρχή της άντλησης κεφαλαίων από τις ασιατικές χώρες μέσω αέναων ομολόγων την έκανε στα μέσα του 2001 η Standard Chartered Bank, ενώ το 2003 ακολούθησαν οι ασφαλιστικές εταιρείες Allianz και AXA. Ακόμα και ιαπωνικές τράπεζες, όπως η Mitsui Bank Mizhuho και η Financial Group άντλησαν κεφάλαια από Ασιάτες επενδυτές μέσω ομολόγων χωρίς ημερομηνία λήξεως. Οι αποδόσεις όμως των ομολόγων αυτών δεν ήταν αρκετά υψηλές για τους επενδυτές, με αποτέλεσμα να εισέλθουν στην αγορά εταιρείες από αναδυόμενες χώρες προκειμένου να ικανοποιήσουν την αυξημένη ζήτηση.

Η μεξικανική αλευροβιομηχανία Gruma και η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Βραζιλίας, η Banco Bradesco, εξέδωσαν η καθεμία από 300 δισ. δολάρια σε αέναα ομόλογα το 2004, ενώ το μεξικανικό κρατικό μονοπώλιο πετρελαίου, Pemex, άντλησε 1,75 δισ. δολάρια. Πιο πρόσφατα, μέσα στο 2005, η βραζιλιάνικη σιδηροβιομηχανία Companhia Siderurgica Nacional εξέδωσε ομόλογα ύψους 500 δισ. δολαρίων χωρίς ημερομηνία λήξης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης απορροφήθηκε από Ασιάτες ιδιώτες επενδυτές.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τι σημαίνει η νέα πρόταση για το χρέος;

Σκεφτείτε το παράδειγμα όπου έχετε πάρει από μία τράπεζα ένα δάνει 100 χιλ. ευρώ και πρέπει να καταβάλετε μηνιαία μία σταθερή δόση, ασχέτως των μεταβολών στο εισόδημα σας. Έτσι αν σας γίνει μείωση μισθού ή απολυθείτε ή αν μειωθούν τα έσοδα της επιχείρησης σας ή ακόμη και αν αναγκαστείτε να την κλείσετε, η δόση θα παραμείνει ίδια και η υποχρέωση αποπληρωμής της αναγκαστική παρά το ότι τα εισοδήματα σας θα έχουν επηρεαστεί αρνητικά.
 
Φανταστείτε τώρα μία συμφωνία με την τράπεζα η οποία συνδέει το εισόδημα σας με το ύψος της δόσης που θα πληρώνετε. Αν μειωθούν τα εισοδήματα τότε θα μειωθεί και η δόση αλλά αν αυξηθούν τότε θα πληρώνετε περισσότερο.
Η πρώτη συμφωνία μεταφέρει το ρίσκο αποπληρωμής του δανείου αποκλειστικά σε εσάς, θέτοντας ως προτεραιότητα στον οικονομικό σας προγραμματισμό την ανάγκη εξασφάλισης της δόσης με κάθε μέσο, ακόμη και αν αυτό συνεπάγεται να κόψετε χρήματα από άλλες, πολύ σημαντικές, ανάγκες σας. Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, όσο αυξάνατε τα εισοδήματα σας τόσο μικρότερο θα σας φαίνετε το βάρος της δόσης αφού αυτή θα έμενε σταθερή.

Η συμφωνία αυτή θα σας συνέφερε αν τα οικονομικά σας ήταν υγιή, το ρίσκο πτώχευσης σας μικρό και οι προοπτικές διατήρησης ή και αύξησης των εισοδημάτων σας θετικές.

Αν, όμως, αντιμετωπίζατε οικονομική δυσπραγία, τότε αυτή η συμφωνία θα ήταν ιδιαίτερα αρνητική για εσάς, αφού η προσπάθεια σας να εξασφαλίζετε τη δόση κάνοντας περικοπές την ώρα που το εισόδημα σας συρρικνώνονταν, θα σας έβαζε σε ένα φαύλο κύκλο ο οποίος θα σας ανάγκαζε να παραμελήσετε ζωτικής σημασίας προτεραιότητες για την επιβίωση σας, θα σας εξαντλούσε σταδιακά και θα σας έφερνε αντιμέτωπους με το ενδεχόμενο πτώχευσης προκειμένου να αποφύγετε την πλήρη κατάρρευση σας.

Σε μία τέτοια περίπτωση η δεύτερη συμφωνία θα σας εξυπηρετούσε περισσότερο γιατί κάνει την τράπεζα κοινωνό του ρίσκου αποπληρωμής του δανείου σας και σας εξασφαλίζει «χώρο» να αναπνεύσετε,  μειώνοντας θεαματικά το ρίσκο πτώχευσης  σας. Αυτό θα σας έδινε τη δυνατότητα να ιεραρχήσετε τις οικονομικές σας προτεραιότητες έτσι ώστε από τη μία πλευρά να εξασφαλίσετε την επιβίωση σας και από την άλλη να προσπαθήσετε να αυξήσετε τα εισοδήματα σας.

Το αντάλλαγμα για την τράπεζα θα ήταν πως το δάνειο σας θα γινόταν ‘βιώσιμο’ και αυτό θα φαινόταν καλό στον ισολογισμό της αλλά και ότι όσο θα αυξάνονταν τα εισοδήματα σας τόσο θα αυξάνονταν και τα χρήματα που θα λάμβανε από εσάς.

Ένας τρίτος που θα ενδιαφερόταν να συνεργαστεί μαζί σας επιχειρηματικά, θα ήταν πολύ διστακτικός γνωρίζοντας ότι ενώ είστε σε δυσμενή οικονομική κατάσταση δεσμεύεστε από μία δανειακή συμφωνία όπως η πρώτη, η οποία επιτείνει την οικονομική σας δυσπραγία και αυξάνει την πιθανότητα πτώχευσή σας.

Θα ήταν πολύ πιθανότερο να δείξει ενδιαφέρον, ωστόσο, αν η δανειακή σας συμφωνία ήταν της δεύτερης μορφής, καθώς το ρίσκο πτώχευσης σας θα ήταν μικρό και οι προοπτικές ενίσχυσης της οικονομικής σας κατάστασης ανεμπόδιστες.

Αν στο παράδειγμα τοποθετήσετε στη θέση σας την Ελλάδα, στη θέση της τράπεζας την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και στη θέση του τρίτου προσώπου τους επενδυτές, τότε θα έχετε εικόνα της νέας πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης για τη διευθέτηση του προβλήματος του δημόσιου χρέους.

Η πρόταση αυτή, σε συνδυασμό με τη στροφή από μία ρητορική ευθείας ρήξης σε μία νέα ρεαλιστικής διαπραγμάτευσης, έχει προκαλέσει την Τρίτη το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικές μετοχές και ομόλογα, με το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τα ελληνικά 10ετή ομόλογα να ενισχύονται θεαματικά.

10_yr_bonds

Η αντίδραση αυτή των επενδυτών στην προοπτική και μόνο εξεύρεσης μίας βιώσιμης λύσης για το ελληνικό χρέος είναι μια πρόγευση του τι θα συμβεί σε ελληνικές μετοχές και ομόλογα αλλά και σε επίπεδο επενδύσεων στην Ελλάδα στην περίπτωση που μία συμφωνία όντως επιτευχθεί.

ATG_Bonds

Ο Πάνος Παναγιώτου είναι τεχνικός αναλυτής χρηματιστηριακών αγορών, εκδότης του www.analitis.gr, διευθυντής της Ελληνικής Κοινότητας Τεχνικών Αναλυτών στην Αγγλία (www.ekta.gr)  και διευθυντής εκπαίδευσης και έρευνας της Enalos LTD στο Λονδίνο. Είναι δημιουργός λογισμικών αυτοματοποίησης της τεχνικής ανάλυσης (3F, ModiStock) και συγγραφέας χρηματιστηριακών και οικονομικών βιβλίων. Άρθρα και συνεντεύξεις του δημοσιεύονται για μιάμιση δεκαετία σε πληθώρα ΜΜΕ ενώ είναι συχνός καλεσμένος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.


πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!