EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Η ενδεκάδα που θα νικήσει φοροδιαφυγή-λαθρεμπορία-διαφθορά

Η δαιδαλώδης δομή του σημερινού ελεγκτικού μηχανισμού και οι δέκα συν μία παραδοχές που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση για να βάλει το μαχαίρι στο κόκαλο.

Γράφει ο Γιάννης Μάρκοβιτς

Δύο από τους κυριότερους και μέγιστης προτεραιότητας στόχους που έθεσε η νέα κυβέρνηση είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου και η καταπολέμηση της διαφθοράς.

Το σίγουρο είναι ότι -ως διακηρυγμένους στόχους- έχουμε ακούσει να αναγγέλλονται, αλλά να μην υλοποιούνται από τα αστικά κόμματα, είτε αυτά κυβερνώντας μονοκομματικά, είτε σε συγκυβερνήσεις, είτε όταν βρίσκονταν η χώρα σε οικονομική ανάπτυξη, αλλά και σε περιόδους κρίσης και εφαρμογής μνημονιακών πολιτικών.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι τόσο η φοροδιαφυγή/λαθρεμπόριο, όσο και η διαφθορά, θεωρήθηκαν σημαίες της τρόικας, που εκ του αποτελέσματος, είχαν υποσταλεί, πριν καλά-καλά ανυψωθούν. Αλλά αυτά ανήκουν πια στο παρελθόν, σε μία εποχή που οι περισσότεροι πολίτες αυτής της χώρας, θα ήθελαν να τη διαγράψουν από τη μνήμη τους, χωρίς όμως να λησμονούν τα δεινά και τα παθήματά τους.

Γιατί όμως απέτυχαν οι προηγούμενοι να αντιμετωπίσουν το τέρας της φοροδιαφυγής και τα φαινόμενα διαφθοράς; Μια απάντηση που κάποιους βολεύει είναι η αποτίμηση του επιπέδου ικανότητας εκείνων που επιλέχθηκαν να ασχοληθούν με όλα αυτά. Αυτό σημαίνει τότε ότι η ανικανότητα περίσσεψε. Μια άλλη απάντηση που επίσης βολεύει είναι να θεωρήσουμε ότι δεν «παλεύεται» το πρόβλημα και τέτοια φαινόμενα δεν αντιμετωπίζονται ουσιαστικά.

Τότε ενστερνιζόμαστε μια μοιρολατρική στάση, ανάξια για ανθρώπους που βρίσκονται στη γη για να δημιουργήσουν και να συνεισφέρουν στην κοινωνική πρόοδο και την ευημερία των πολλών. Μια τρίτη απάντηση τοποθετεί την αδυναμία επίλυσης του τρίπτυχου «φοροδιαφυγή-λαθρεμπορία-διαφθορά» στη φύση του συστήματος, σε συνδυασμό με τις διαπλεκόμενες σχέσεις και τις οικονομικές και άλλες άνομες εξαρτήσεις και συμπλεύσεις της οικονομικής ελίτ, του μεγαλοεκδοτικού κεφαλαίου και μέρους του πολιτικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι η απαξία και η αναποτελεσματικότητα δεν είναι τυχαίες ή ατυχείς στιγμές, αλλά μεθοδευμένες και στοχευμένες επιλογές.

Ας ρίξουμε μια ματιά στην υφιστάμενη κατάσταση, έτσι όπως είναι δομημένος ο ελεγκτικός και φοροεισπρακτικός μηχανισμός.

Κατ’ αρχήν υπάρχει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ως ημιαυτόνομη γενική γραμματεία εντός του Υπουργείου Οικονομικών – οργανωσιακό και πολιτικό παράδοξο από μόνο του, που υφίσταται ελέω τρόικας) και εντός αυτής ως ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι η Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (με κύριες αρμοδιότητες προληπτικών φορολογικών ελέγχων, το αποπαίδι του ΣΔΟΕ, ελέω κι αυτό τρόικας), τα Κέντρα Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων και τα Κέντρα Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (έτσι για να υπάρχουν πολλά και πομπώδη ονόματα!). Αυτά συντονίζονται από Διευθύνσεις (όπως είναι των Ελέγχων, Εισπράξεων, Επιχειρησιακού Συντονισμού και κάποιες άλλες!

Φοροεισπρακτικό ρόλο έχουν οι Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (οι εφορίες) που ελέγχονται από τις Φορολογικές Περιφέρειες, αλλά και από τις Υπηρεσίες Εσωτερικού Ελέγχου και Εσωτερικών Υποθέσεων (αλλά δεν ελέγχουν κάποιες υπηρεσίες του Υπουργείου, γιατί εκείνες δεν ανήκουν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, καθώς κάπως έτσι «μεταφράστηκαν» στα ελληνικά οι τροϊκανές συστάσεις!

Τα δε τελωνεία (αρμόδια για την πάταξη του λαθρεμπορίου, αλλά και με εισπρακτικές αρμοδιότητες) έχουν και εκείνα την Ελεγκτική Υπηρεσία Τελωνείων για να τα ελέγχει, εκτός κάποιων από τις παραπάνω που έχουν κι αυτές ελεγκτικό ρόλο!

Στη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής, η Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων (με τις δικές της διευθύνσεις) ασχολείται με τον έλεγχο των ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, νοσοκομείων, κ.λπ., όσον αφορά στην οικονομική και δημοσιονομική τους διαχείριση. Οι Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου κάνουν τον έλεγχο των δημοσίων δαπανών, που ελέγχονται στη συνέχεια από τις Υπηρεσίες του Επιτρόπου.

Η δε Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας ελέγχει την οικονομική διαχείριση των -πάσης φύσεως- κληροδοτημάτων. Και για να μην ξεχνιόμαστε είναι και το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος που κάνει και αυτό ελέγχους, καθώς και δίωξη του οικονομικού εγκλήματος! Αν έχετε μπερδευτεί ή έχετε μείνει με ανοικτό το στόμα, είναι απολύτως δικαιολογημένο. Υπάρχει και συνέχεια…

Εκτός του Υπουργείου Οικονομικών είναι η Οικονομική Αστυνομία, το Λιμενικό για το λαθρεμπόριο, οι ελεγκτικές υπηρεσίες του ΙΚΑ για την εισφοροδιαφυγή, καθώς και τα διάφορα Σώματα Επιθεώρησης για θέματα διαφθοράς, κακοδιαχείρισης, διασπάθισης δημόσιου χρήματος, παράνομων συμβάσεων και δημόσιων διαγωνισμών. Στο δε επίπεδο απονομής της δικαιοσύνης, είναι η δικαστική εξουσία και στην ποινική δίωξη, εκτός από τους κατά τόπο αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς, είναι οι Οικονομικοί Εισαγγελείς και οι Εισαγγελείς Εγκλημάτων Διαφθοράς.

Ασφαλώς δεν πρέπει να παραλείψουμε τις λοιπές -εξίσου αρκετές- αρχές, όπως είναι ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, η αρχή κατά του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος, ο Συντονιστής Καταπολέμησης της Διαφθοράς, κ.ά. Με άλλα λόγια, ο ελέγξας του ελέγξαντος… και εκ του αποτελέσματος, μηδέν εις το πηλίκο! Αν κάποιος επιπλέον προσπαθήσει να αποτυπώσει σχηματικά όλα τα παραπάνω, θα φρίξει με το εικαστικό έκτρωμα που δημιουργείται – η διοικητική και οργανωσιακή επιστήμη έχουν πεταχτεί στα σκουπίδια, έτσι για να φέρουμε στα νεοφιλελεύθερα ελληνικά την τρόικα.

Μετά από αυτή την απαρίθμηση -συγχωρέστε μας για τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που εκ παραδρομής, έχουμε ξεχάσει να καταγράψουμε- δεν είναι απορίας άξιο να αναρωτηθούμε γιατί ανθεί η φοροδιαφυγή, οργιάζει το λαθρεμπόριο και κάνει πάρτι η διαφθορά.

Η νέα κυβέρνηση, χωρίς να έχει τα βαρίδια των υποχρεώσεων και των δεσμεύσεων στα πόδια και την πλάτη της, με μόνη υποχρέωση να τιμήσει τη ψήφο του λαού, να ικανοποιήσει τις προσδοκίες του και να ξεκόψει μια και καλή με το σάπιο σύστημα που δεν το κληρονομεί, αλλά πρέπει να το στείλει στον αγύριστο (και ακόμα παραπέρα), δεν έχει ώρα για χάσιμο, χρόνο για πειράματα και ευκαιρίες για να τις αφήσει στην τύχη τους.

Αυτό σημαίνει ότι το γενικό πλαίσιο των ελεγκτικών μηχανισμών που θα κληθούν να πολεμήσουν τη φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο και τη διαφθορά, πρέπει να κινείται στις παρακάτω επιγραμματικά διατυπωμένες βασικές παραδοχές:
  1.  Όσο το δυνατόν λιγότεροι ελεγκτικοί μηχανισμοί με διευρυμένες αρμοδιότητες, χώρους ευθύνης και εύρος εξουσίας.
  2. Όσο το δυνατόν ανώτερη διοικητική/πολιτική αναφορά των ελεγκτικών μηχανισμών.
  3.  Διάνοιξη διαύλων επικοινωνίας μεταξύ των ελεγκτικών μηχανισμών και αλληλοτροφοδότησή τους στη διαχείριση πληροφοριών και στις από κοινού έρευνες και ελέγχους.
  4. Διασφάλιση του απορρήτου των πληροφοριών και της ασφαλούς διαχείρισής τους.
  5.  Απεριόριστη και ουσιαστική πρόσβαση στις πληροφορίες, βάσεις δεδομένων και πληροφορικά συστήματα, μέσα από πιστοποιημένους χρήστες.
  6. «Χειρουργικοί έλεγχοι», αναλύσεις δεδομένων και πληροφοριών, αναλύσεις επικινδυνότητας και στοχευμένες προσεγγίσεις.
  7. Πραγματική αξιοποίηση της τεχνογνωσίας και των εμπειριών ελεγκτικών μηχανισμών από άλλες χώρες, μέσω των βέλτιστων πρακτικών και των συγκριτικών επιδόσεων.
  8. Συνεχής επιμόρφωση, κατάρτιση, εκπαίδευση και επανεκπαίδευση των ελεγκτικών υπαλλήλων, με τη χρήση της ηλεκτρικής μάθησης, της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και των επιτόπιων ασκήσεων.
  9. Διαρκής αξιολόγηση, αποτίμηση και επανατροφοδότηση του έργου των ελεγκτικών μηχανισμών.
  10. Άμεση και αποτελεσματική απονομή δικαιοσύνης.
Οι παραπάνω δέκα παραδοχές πρέπει να συμπληρωθούν, ώστε να φτιάξουν την επιτυχημένη ενδεκάδα, την ομάδα που αποδίδει ως μια γροθιά, με αυτό που θεωρείται εκ των ουκ άνευ, την πολιτική βούληση. Μια και είμαστε φύσει και θέσει αισιόδοξοι, ο προπονητής της ομάδας ξέρει ότι πρέπει να πάρει το πρωτάθλημα, γιατί όλοι θα πανηγυρίσουν μαζί του (και όχι μόνο η μικρή μερίδα των "ημετέρων", όπως συνέβαινε μέχρι πριν από λίγες μέρες).
Εμπρός λοιπόν, ο αγώνας έχει ήδη αρχίσει, παίζουμε εντός έδρας, έχουμε πλεονέκτημα στις κινήσεις και η κερκίδα είναι μαζί μας!
 
* Ο κ. Γιάννης Μάρκοβιτς είναι διδάκτωρ οργανωσιακής ψυχολογίας

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Φοβάται ο βρεγμένος τη βροχή?

Το να θεωρεί κάποιος πως η ιστορία σε ένα κράτος γράφεται από το σύνολο ενός λαού είναι αστεία σκέψη. Δεν υπήρξε ούτε θα υπάρξει ποτέ το σύνολο ενός λαού που έκανε κάτι.
Στη μνημονιακή Ελλάδα, όπως και σε κάθε φάση της ιστορίας ενός έθνους υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία λαού κάτω από την οποιαδήποτε εξουσία. Κι αυτή η ποικιλία δεν καθορίζεται από το τι πιστεύει ο καθένας αλλά από το είναι, τι έχει και τι κάνει στη καθημερινότητα του.

Σ΄αυτούς λοιπόν τους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε κάτω από κάθε κυβέρνηση υπάρχουν οι φτωχοποιημένοι, οι εξαθλιωμένοι αλλά και οι βολεμένοι. Υπάρχουν εκείνοι που δεν έχουν να φάνε κι εκείνοι που έχουν κομποδέματα στις τράπεζες και θέλουν να τα φυλάξουν. Υπάρχουν διαφόρων ειδών εργαζόμενοι του τριχίλιαρου, του χιλιάρικου των τεσσάρων κατοστάρικων και οι άνεργοι. Οι έχοντες στέγη και οι άστεγοι. Υπάρχουν εκείνοι που κοιτάζουν μόνο το τομάρι τους κι εκείνοι που ρίχνουν κι ένα βλέφαρο λίγο πιο δίπλα.

Δεν έχουμε μόνο φτωχοποιημένους Έλληνες, άνεργους νέους, πεινασμένους, άστεγους, ηλικιωμένους που κρυώνουν και δεν έχουν φάρμακα, γονείς απελπισμένους , ανθρώπους γενικότερα που τους έχουν στερήσει οι τζογαδόροι της εξουσίας το δικαίωμα να ζήσουν με την ελάχιστη αξιοπρέπεια, υπάρχουν και οι νοικοκυρούληδες με τα λεφτουδάκια τους, οι μεγαλοκαρχαρίες με τα πολλά λεφτουδάκια τους, οι μαυραγορίτες, οι τοκογλύφοι, τα λαμόγια, οι παρτάκηδες που σε τέτοιες εποχές κάνουν τον καλύτερο τζόγο και άλλες ευγενείς κατηγορίες.

Το όχι λοιπόν σε κάθε μορφή τυραννίας δεν το είπε ποτέ το σύνολο. Το ζήτησαν, το ευχήθηκαν, το είπαν στο τέλος εκείνοι που δυστυχούσαν, με συμπαράσταση πάντα, μιας μερίδας μη δυστυχισμένων που όμως δεν κοίταζαν μόνο το τομάρι τους.Στην κατοχή αντίσταση δεν έκανε όλος ο ελληνικός λαός. Υπήρχαν οι δωσίλογοι, οι συνεργάτες των κατακτητών, οι μαυραγορίτες, οι τρομοκρατημένοι που προτιμούσαν τη πείνα και την εξαθλίωση αλλά την «ησυχία» τους

Η εικόνα λοιπόν της περηφάνιας και της αξιοπρέπειας ενός λαού δεν καθορίζεται ποτέ ούτε από τους βολεμένους ούτε από τους τρομοκρατημένους αλλά από εκείνους που αρνούνται να ζήσουν στη μιζέρια κι εκείνους που αρνούνται να βλέπουν την γελοιοποίηση και τον εξευτελισμό της πατρίδας τους, άσχετα από το αν εκείνοι είναι στους προνομιούχους ή όχι.

Η κατηγορία των εξαθλιωμένων γίνεται σε κάποια στιγμή επαναστατική και πατριωτική μαζί. Η κατηγορία των εχόντων ακόμα , αλλά εχόντων μεγαλύτερα ιδανικά από τη τσέπη τους γίνονται πατριώτες που θα συμπράξουν με τους υπόλοιπους για ένα μεγαλύτερο όραμα από τη καλοπέραση του εαυτούλη τους.

Οι επαναστάσεις, οι ανατροπές, οι μεγάλες αλλαγές στην ιστορία ενός λαού γίνονται για ένα μεγάλο όραμα. Οι άνθρωποι που τις υποκινούν μπορεί να έχουν τα δικά τους συμφέροντα. Μπορεί να μην είναι αυτό που λένε και να είναι απατεώνες. Η μπορεί να είναι πλανεμένοι γεμάτοι από ανέφικτα οράματα. Μπορεί να είναι ακόμα και πιόνια ενός συστήματος που κάπου θέλει να πάει το πράγμα. Η ουσία όμως είναι πως θα τους ακολουθήσουν όσοι θέλουν να πουν όχι σε μια τυραννία πιστεύοντας όχι στα πρόσωπα, αλλά στους λόγους που ανταλλάσσονται, ξυπνώντας μέσα τους την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Είναι απλά μαθηματικά. Όσο πιο πολλοί είναι οι αποφασισμένοι να πουν όχι, τόσο πιο πολλές πιθανότητες υπάρχουν να γίνει μια ανατροπή στα γρανάζια ενός αραχνιασμένου συστήματος. Κι εδώ ερχόμαστε στο ζουμί. Όταν αυτό το όχι δεν είναι απλά ένα αίτημα αλλά μια ανάγκη επιβίωσης ανθρώπων που ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΑ ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ τα γρανάζια λασκάρουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Στη μνημονιακή Ελλάδα δεν πήραν απλά τους μισθούς, τις συντάξεις ή τις δουλειές. Απαίτησαν τον έλεγχο της ζωής. Απαίτησαν και απαιτούν να υπάρξει ένας λαός που θα έχει μόνο λόγο ύπαρξης, τη διάσωση των τραπεζών, την αποπληρωμή των τοκογλύφων, το ξεπούλημα κάθε εθνικού πλούτου και τη φτωχοποίηση ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ μέρους του λαού. Κι αυτό το μέγεθος είναι που αρχίζει να κάνει τη διαφορά. Γιατί είναι νόμος. Όσο πιο πολλούς αφήσεις χωρίς ελπίδα, χωρίς αύριο, χωρίς καμιά δυνατότητα να επιβιώσουν τόσους δημιουργείς εν δυνάμει ΑΝΥΠΑΚΟΥΟΥΣ.

Μας έχουν ζαλίσει τα – μη πω – να ψάχνουν αν ο Τσίπρας η κυβέρνησή του, οι ΑΝΕΛ, όσοι συνεργαστούν μαζί τους και όλο το σκηνικό που θα δημιουργήσουν αν είναι αληθινό ή κόλπο. Αν είναι απατεώνες εντολοδόχοι κάποιου ή αν είναι ειλικρινείς αλλά ανόητοι. Μας τα έχουν ζαλίσει ακόμα κι όσοι υποτίθεται είναι αντιμνημονιακοί και πατριώτες με το να ψάχνουν αν ο πατέρας η μάνα ή ο μπατζανάκης του κάθε υπουργού ή βουλευτή ήταν αριστερός, δεξιός ή φασίστας , αν τελικά εξυπηρετεί το λαό ή τη νέα τάξη πραγμάτων αν αν αν… Και κρύβεται η ουσία. Πως ένα κομμάτι ΜΕΓΑΛΟ του λαού επέλεξε το ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά και τους ΑΝΕΛ, όχι για το παπούτσι που φοράει ο καθένας, ή πια είναι η συννυφάδα του, αλλά ΣΑΝ ΜΗΝΥΜΑ.

Το κομμάτι αυτό του λαού δεν ψήφισε έστειλε ένα μέιλ ανάμεσα στα διάφορα που ανταλλασσόταν ερήμην του, πως κοιτάξτε τα έχουμε πάρει στο κρανίο και είμαστε πολλοί πια. Η σημασία ενός ΟΧΙ στη Τρόικα από το Βαρουφάκη δεν είναι αν ο ίδιος το λέει και το πιστεύει ή όχι είναι αν το πιστεύουν εκείνοι που ψήφισαν τη κυβέρνηση που είναι μέλος της. Η ουσία των εξαγγελιών του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα τις πραγματοποιήσει ή όχι , ή αν τις λέει στα σοβαρά ή κάνει πλάκα. Είναι πως αν αυτές τις εξαγγελίες ΤΙΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΑΝ.

Κι αυτοί είναι εκείνοι που χάψανε το λεφτά υπάρχουν και μετά ανακάλυψαν πως αυτά τα λεφτά δεν ήταν γι΄αυτούς αλλά για μερικούς εκλεκτούς, είναι αυτοί που πίστεψαν τα Ζάππεια ένα, δυο, τρία, πεντακόσια και μετά είδαν πως τους δούλευαν όλοι ψηλό γαζί, είναι αυτοί που δίνουν άλλη μια ευκαιρία σε κάτι αδοκίμαστο γιατί τελικά τι να κάνουν? Να το βουλώσουν και να περιμένουν ένα μεσσία? Να βγουν στους δρόμους σαν τους τρελούς? Να φύγουν μετανάστες? Να υποκύψουν κι όσο ζήσουν μέσα στη μιζέρια και τη ντροπή? Υπάρχει περιθώριο ακόμα να πιστεύει κάποιος πως κάποιοι από τους πολιτικούς του μπορεί να εννοούν αυτό που λένε. Πως ίσως μέσα στο απόλυτο ξεπούλημα μπορεί να έχει μείνει και κανένας ξεχασμένος πατριώτης.

Δεν είναι έτσι? Θα φανεί στη συνέχεια της ιστορίας τι θα συμβεί. Μη βιαζόμαστε. Μόλις που αρχίσαμε να βγάζουμε ένα μικρό ηχαλάκι από το στόμα μας. Μόλις ξεκίνησε οι μη νοικοκυραίοι, τα σκουπίδια στις υποσημειώσεις των μεγάλων τζογαδόρων να σκέφτονται λιγάκι για το αν θα ζήσει και το δικό τους παιδί. Γιατί εδώ και έξι χρόνια βιώνουμε το απόλυτο θράσος να πρέπει όσοι έχασαν τα πάντα να είναι ΣΕΜΝΟΙ. 

Δηλαδή πόσο πιο άθλια να είναι μια απαίτηση? Να μην έχεις τίποτα και να σου λένε κάνε υπομονή και κάποια μέρα μπορεί να γίνεις σαν εκείνο το κυριούλη που είναι καλός νοικοκύρης κι έχει τα παιδάκια του τακτοποιημένα και είναι σεβαστός και αγαπητός στο κράτος και στους τυράννους του. Να σου πλασάρεται συνεχώς σαν μοναδικό όραμα η καλή ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ενός συστήματος που σε έχει πετάξει σαν τρίχα από το προζύμι. Πόσο γελοίο ακούγεται κάτι τέτοιο?

Και μπορείς να το καταφέρεις ένα, δυο, πέντε χρόνια. Αλλά όταν αυτά τα σκουπιδάκια γίνουν πολλά, πως θα το καταφέρεις.Πως θα απειλήσει κανείς εκείνο το κομμάτι του λαού που δεν έχει ΤΙΠΟΤΑ ΠΙΑ πως αν κάνει μια κίνηση παραπάνω θα χάσει…

ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΙ ΔΗΛΑΔΗ

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

WikiLeaks: "Πως οι ΗΠΑ πολέμησαν Ρωσία, BMP-3 και αγωγούς"

Στο τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας  με ημερομηνία Νοέμβριος 2007, ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ, διατυπώνει την εκτίμηση ότι «Ρώσοι πράκτορες θα µπορούσαν να διεισδύσουν στην ελληνική οικονοµία», λόγω της αυξανόµενης δύναµης των siloviki (πρώην και νυν στελέχη ασφάλειας και µυστικών υπηρεσιών που κατέχουν επιφανείς θέσεις στην οικονομία της Ρωσίας).
 
Είναι η εποχή που η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει αποφασίσει να παίξει δυναμική και περισσότερο ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική και να συσφίξει τους ελληνορωσικούς δεσμούς, αφού έχει εξέλθει ενισχυμένη από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου τις οποίες μόλις έχει κερδίσει.
 
Αποφασίζει 12 ημέρες πριν από την συνάντηση Καραμανλή-Πούτιν στην Ρωσίας να προχωρήσει σε μείζονος σημασίας γεωστρατηγική κίνηση και με απόφαση του ΚΥΣΕΑ να προμηθευτεί 450 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης BMP-3Μ τα οποία όχι απλώς θα αποκαθιστούσαν, αλλά θα έγερναν υπερ της Ελλάδος της ισορροπίας δυνάμεων στα χερσαία συστήματα.
 
Γράφει λοιπόν ο Σπέκαχαρντ (βασικά τα τηλεγραφήματα αυτά τα συνέτασσε η τότε νούμερο 2 της πρεσβείας η Μακάρθουρ και τα υπέγραφε ο Ν.Σπέκχαρντ) σε τηλεγράφημα με τίτλο
«Ελλάδα και Ρωσία: οι αναπτυσσόµενοι δεσµοί – που γίνονται πιο ισχυροί;».
 
«Ρώσοι πράκτορες θα µπορούσαν να διεισδύσουν στην ελληνική οικονοµία, λόγω της αυξανόµενης δύναµης των siloviki. Είναι ξεκάθαρο ότι οι Ελληνες απολαµβάνουν το κόρτε των Ρώσων, ακόµα και αν το παίζουν συχνά δύσκολοι».
 
Σε δεύτερο τηλεγράφημα που το έστειλε μετά την συνάντηση Πούτιν-Καραμανλή και μετά την απόφαση προμήθειιας των TOMA BMP-3M, αλλά και την ενεργοποίηση των διαδικασιών για τον South Stream ο Σπέκχαρντ υποστηρίζει ότι «ο Καραµανλής προφανώς πιστεύει ότι µπορεί να διατηρήσει ισορροπία στις σχέσεις µε τη Ρωσία και τη ∆ύση. Ο κίνδυνος όµως είναι ότι η Αθήνα, όντας πιο κοντά στη Ρωσία στα θέµατα ενέργειας, µπορεί να βρει τον εαυτό της υπό πίεση και να στηρίξει τους Ρώσους σε άλλα θέµατα όπως είναι οι σχέσεις µε το Ιράν. Εχουµε πει στους Ελληνες ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβληµα µε τους καλύτερους ελληνορωσικούς δεσµούς. Την ίδια ώρα, συνεχίζουµε να ρωτάµε πώς η Ελλάδα µπορεί να συµβιβάζει τη στήριξή της για τον αγωγό TGI µε το ανταγωνιστικό πρότζεκτ του South Stream – ένα ερώτηµα στο οποίο ακόµα να λάβουµε επαρκείς απαντήσεις», έγραφε ο Σπέκχαρντ.
 
Σε ένα άλλο τηλεφράφημα μπλέκει και το Ιράν και υποστηρίζεί ότι οι ΄σχέσεις Ελλάδας Ρωδσ΄λιας θα μπορούσαν να γίνουν πιο στενές απ'ότι είναι οι σχέσεις Ρωσίας-Ιράν! Ενώ είναι αφοριστικός με τον Κώστα Καραμανλή, τον οποίο ... κατρηγορεί ότι προσπαθεί να τηρήσει "ισορροπημένη στάση μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για την Ντόρα Μπακογιάννη έχει μόνο καλά λόγια: «Ο Καραμανλής προσπαθεί να τοποθετήσει τον εαυτό του σαν να λαµβάνει ισορροπηµένη θέση ανάµεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, σε αντίθεση µε την υπουργό Εξωτερικών και πολιτική ανταγωνίστριά του Ντόρα Μπακογιάννη για την οποία κάποιοι Ελληνες πιστεύουν ότι τηρεί υπερβολικά φιλοαµερικανική γραµµή».
Λίγους μήνες αργότερα μετά τον πόλεμο στην Γεωργία η τότε υπουργός Εξωτερικών σαμποτάρισε την ελληνορωσική συνεργασία, φτάνοντας μέχρι του σημείου να κατεβάσει Έλληνες αξιωματικούς από το αεροπλάνο που θα πήγαιναν στη Ρωσία για να υπογράψουν συμφωνία υποστήριξης για τα Tor-M1 και να συζητήσοτυν την τελική διαμόρφωση των BMP-3M, ενώ η κύρια σύμβαση για τα BMP-3M δεν υπογράφηκε ποτέ μέχρι σήμερα, αφού οι ρωσικές πιέσεις μετά την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας το Νοέμβριο του 2008, προσέκρουαν σε έναν διαρκώς ενισχυμένο αντιρωσικό μέτωπο εντός της τότε ελληνικής κυβέρνησης (Μπακογιάννη, Μεϊμαράκης, Παπαθανασίου).
 
Μάλιστα οι ΗΠΑ κατάφεραν να πείσουν την τότε ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας να στείλει αντιρποσωπεία στις ΗΠΑ για να εξατάσουν τα M2 Bradley και να τα προμηθευτούν αντί των BMP-3M. Μετά τον Οκτώβριο του 2009 όλα ήταν πιο εύκολα για τους Αμερικανούς, αφού και το πρόγραμμα των BMP-3M "πάγωσαν" και τον αγωγό Mπουργκάς-Αλεξανδρούπολη εξουδετέρωσαν...
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι ημέρες απεργίας συνυπολογίζονται στην ασφάλιση

Μετά από εισήγηση του Συνηγόρου του Πολίτη υπογράφηκε Υπουργική Απόφαση σύμφωνα με την οποία ορίζεται πως οι μέρες απεργίας συνυπολογίζονται για τη συμπλήρωση των ημερών ασφάλισης που απαιτούνται για την άσκηση του δικαιώματος επιλογής ασφαλιστικού φορέα. Η υπουργική απόφαση προέκυψε μετά από αναφορά ασφαλισμένου σχετικά με την απόρριψη του αιτήματός του να υπαχθεί σε ασφαλιστικό φορέα (ΙΚΑ), με την αιτιολογία ότι δεν συμπλήρωνε κατά το προηγούμενο εξάμηνο 150 ημέρες ασφάλισης, λόγω συμμετοχής του σε απεργία.

Σύμφωνα με τον νόμο, προϋπόθεση για την επιλογή ασφαλιστικού φορέα μεταξύ ΙΚΑ και ΟΑΕΕ αποτελεί η συμπλήρωση των 25 ημερών εργασίας ανά μήνα στην εξασφάλιση του ΙΚΑ. Ο ασφαλισμένος ασκώντας το δικαίωμα επιλογής ασφαλιστικού φορέα, επέλεξε να υπαχθεί στο ΙΚΑ και ζήτησε την απαλλαγή του από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ. Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι δεν συμπλήρωνε κατά το προηγούμενο εξάμηνο 150 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ, επειδή είχε συμμετάσχει σε απεργία.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, σε έγγραφο που απηύθυνε στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και στον ΟΑΕΕ, υπογράμμισε, ότι η απουσία υποχρέωσης καταβολής μισθού και, κατά συνέπεια και εισφορών κατά τη διάρκεια της απεργίας, δεν αναιρεί την ιδιότητα του μισθωτού, ούτε συνεπάγεται τη διάρρηξη του ασφαλιστικού δεσμού, όπως μάλιστα, έχει κριθεί και από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.


πηγη






ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΜΕΓΑΛΗ ΠΡΟΣΟΧΗ: Αυτός είναι ο νέος ιός στο Facebook που έχει προκαλέσει ΠΑΝΙΚΟ

Ένας ιός κάνει τον «γύρο» του ελληνικού Facebook, ο οποίος  εμφανίζεται ως δημοσίευση από χρήστη όπου έχουν γίνει «tagged» φίλοι του.

Ειδικότερα, ο χρήστης λαμβάνει ένα μήνυμα ότι έχει «προστεθεί με ετικέτα» σε δημοσίευση από άλλον χρήστη- φίλο του. Η δημοσίευση είναι ένα λινκ που τελειώνει συνήθως σε «OMFG! 56ONvDj», καλώντας τον χρήστη να κάνει κλικ στο παρατιθέμενο URL.

Συνήθως στη δημοσίευση φαίνονται να είναι «tagged» 15 με 20 άτομα. Σε κάθε περίπτωση, συστήνεται η αποφυγή του να κάνει κανείς κλικ στο συγκεκριμένο URL και καλό θα ήταν να κάνετε remove tag.

Ακόμη και τις ειδοποιήσεις που έρχονται στο λογαριασμό σας και στις οποίες εμφανίζεται κάποιος φίλος σας να σας έχει κάνει tag, καλό θα ήταν να μην τις ανοίξετε και απλώς να αφαιρέσετε το tag από τη δημοσίευση που θα δείτε στον «τοίχο» σας. 

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ στην ΕΡΤ: "Παγώνουν" με προσωρινή διαταγή...

Με προσωρινή διαταγή της Ειρηνοδίκου Χαλανδρίου Ελένης Καψιμάλη απαγορεύεται  κάθε μεταβολή της νομικής και πραγματικής κατάστασης της ΕΡΤ Α.Ε., με ευθύνη του προέδρου του προτεινόμενου Διοικητικού Συμβουλίου Ιωάννη Καρακώστα, πρώην βουλευτή του ΔΗΚΚΙ και νομικού.

Ειδικότερα, στο Ειρηνοδικείο Χαλανδρίου επρόκειτο να συζητηθεί σήμερα η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων του δικηγόρου Γ. Κόκκαμε την οποία ζητούσε τον διορισμό προσωρινής διοίκησης στην ΕΡΤ Α.Ε., ενώ παράλληλα πρότεινε τα πρόσωπα του νέου Διοικητικού Συμβουλίου που πρέπει να διοριστούν προσωρινά, με πρόεδρο τον κ. Καρακώστα.

Στην αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ο κ. Κόκκας υποστηρίζει ότι υπάρχει κατεπείγουσα ανάγκη διορισμού προσωρινής διοίκησης στην ΕΡΤ, όπως επίσης αναγκαία είναι η άμεση λήψη μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ως προς την λειτουργία και την περιουσία της δημόσιας τηλεόρασης.

Η συζήτηση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων αναβλήθηκε για τις 18 Φεβρουαρίου 2015, ενώ ταυτόχρονα η Ειρηνοδίκης εξέδωσε την εν λόγω προσωρινή διαταγή.

Η Ειρηνοδίκης με την προσωρινή διαταγή της προς την ασκούσα την διαχείριση του ενεργητικού και παθητικού, αλλά και έχουσα την επιμέλεια των περιουσιακών στοιχείων της ΕΡΤ ΑφροδίτηΓουγά, απαγόρευσε κάθε μεταβολή της νομικής και πραγματικής κατάστασης της κρατικής τηλεόρασης, «με ευθύνη του προτεινόμενου Δ.Σ.».

Κατόπιν αυτού, ο κ. Κόκκας, κατ' εντολή του προσωρινού προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ κ. Καρακώστα, ζητεί από την ειδική διαχειρίστρια κυρία Γουγά να παραδοθεί το συντομότερο δυνατόν «έκθεση των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας (ΕΡΤ Α.Ε.) μέχρι σήμερα και των υλικών και έμψυχου δυναμικού που διαθέτει με επιβάρυνση των εναπομενόντων κονδυλίων της ΕΡΤ στην ΝΕΡΙΤ Α.Ε. ή σε τρίτους».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Κόκκας ήταν επί σειρά ετών δικηγόρος της ΕΡΤ, ενώ έχει προσφύγει στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας για το «μαύρο» που επιβλήθηκε στην ΕΡΤ τον πρώτο δεκαήμερο του περασμένου Ιουνίου και αναμένεται να δημοσιευθεί η σχετική απόφαση. 

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Ελλάδα: Το τέλος της λιτότητας;»: Ένα ντοκιμαντέρ για το πώς ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τις εκλογές Το βίντεο

Πώς ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να πάρει τις εκλογές; Είναι η νίκη αυτή το τέλος της λιτότητας στην Ελλάδα; Τις ερωτήσεις αυτές επιχειρεί να απαντήσει ένα νέο ντοκιμαντέρ του BBC που καταγράφει τον προεκλογικό αγώνα του κόμματος έως και την Κυριακή της 25ης Ιανουαρίου.

Η παραγωγός και δημοσιογράφος του BBC, Θεόπη Σκαρλάτου, ακολούθησε 22 μέρες τον Αλέξη Τσίπρα, υποψηφίους και άλλα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και κατέγραψε τις περιοδείες τους ανά την Ελλάδα, μέχρι τις τελευταίες μέρες και την εμφάνιση του Τσίπρα μαζί με τον επικεφαλής των Podemos στην πλατεία Ομονοίας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 22 μέρες για να γράψει ιστορία» λέει η δημοσιογράφος για τη δημιουργία της που τιτλοφορείται: «Ελλάδα: Το τέλος της λιτότητας;». Την παραγωγή του ντοκιμαντέρ υπογράφει ο Paul Mason.


        


πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αυτοί είναι οι 3.475 υπάλληλοι που επιστρέφουν στο δημόσιο

Με τον πιο σαφή τρόπο η νέα κυβέρνηση ξεκαθάρισε την επιλογή της να αποκαταστήσει τους δημόσιους υπαλλήλους που απολύθηκαν στο πλαίσιο μνημονιακών πολιτικών. Σε ανάλογες δηλώσεις προέβησαν τόσο ο υπουργός Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Νίκος Βούτσης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, ενημερώνοντας για την επαναπρόσληψη όσων οδηγήθηκαν εκτός Δημοσίου μέσω του απαράδεκτου μέτρου της διαθεσιμότητας ή με διαδικασίες που κρίθηκαν αντισυνταγματικές.

Ως αποτέλεσμα, αναμένεται να ανακληθούν οι απολύσεις για 3.475 υπαλλήλους.

Συγκεκριμένα, αναμένεται να επανέλθουν στο δημόσιο τομέα:

-43 δημοτικοί αστυνομικοί
-507 σχολικοί φύλακες
-75 καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης
-2.449 ιατροί του ΕΟΠΥΥ που δεν επέλεξαν να εργαστούν στο ΠΕΔΥ
-165 υπάλληλοι της Πολιτικής Αεροπορίας
– 186 υπάλληλοι υπουργείων

Να σημειωθεί ότι από τους αρχικούς αριθμούς που προσμετρούσε η κυβέρνηση στις απολύσεις, ένα μεγάλο τμήμα δημοσίων υπαλλήλων, είτε επέλεξε τη συνταξιοδότηση, είτε δικαιώθηκε με δικαστικές αποφάσεις και επέστρεψε στις θέσεις που κατείχε.

Βεβαίως, αναμένεται ακόμη να σταματήσει για περίπου 1.800 δημοσίους υπαλλήλους η παραμονή σε διαθεσιμότητα, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται ακόμη στους πίνακες κινητικότητας του ΑΣΕΠ.

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Παναττική στάση εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ την Παρασκευή

Σε παναττική στάση εργασίας προχωρούν την Παρασκευή οι εργαζόμενοι στη τοπική αυτοδιοίκηση, από τις 11.30 το πρωί έως το τέλος του ωραρίου της πρωινής βάρδιας, διαμαρτυρόμενοι για τις ποινικές διώξεις στα μέλη της διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟTΑ).

Παράλληλα, θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.00 το μεσημέρι, στα Δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων.

Για τρίτη φορά παραπέμπεται ενώπιον του Α’ Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, το σύνολο των Μελών του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., κατηγορούμενο για τις πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τον Οκτώβριο του 2011, αναφέρει στην ανακοίνωση της η Ομοσπονδία.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το ΤΑΙΠΕΔ φεύγει… το Ταμείο Κρατικής Περιουσίας…έρχεται

Το ΤΑΙΠΕΔ φεύγει το Ταμείο Κρατικής Περιουσίας έρχεται. Ετσι θα ονομάζεται ο νέος φορέας, στον οποίο θα μεταφερθεί η περιουσία του ΤΑΙΠΕΔ.

Το νέο Ταμείο θα επανεξετάσει τα σχέδια αξιοποίησης των συμμετοχών του δημοσίου σε εταιρίες. Στόχος είναι να διατηρηθεί σε υψηλό ποσοστό η ελληνική συμμετοχή, άνω του 34% ή και του 50% σε περιπτώσεις όπως η Ενέργεια, το νερό ή ο ορυκτός πλούτος.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη συναντήθηκε με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και ζήτησε να «παγώσει» κάθε διαδικασία, καθώς η νέα κυβέρνηση, στις προγραμματικές της δηλώσεις θα δεσμευτεί να καταργήσει τον συγκεκριμένο φορέα, ο οποίος θα αντικατασταθεί σύντομα με άλλον με εντελώς διαφορετική φιλοσοφία.

Οι νέες αποκρατικοποιήσεις θα συνδυαστούν και με διακρατικές συμφωνίες στις περιπτώσεις «κλεισμένων» συμφωνιών (όπως ο ΔΕΣΦΑ του οποίου το 67% των μετοχών εξαγοράστηκε από την κρατική εταιρεία το Αζερμπαϊτζάν, Socar) και δεν τίθεται σε καμιά περίπτωση θέμα ακύρωσής τους.

Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία επίσκεψή της στην Αθήνα, η Τρόικα είχε ζητήσει από την διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ την επιτάχυνση του προγράμματος προκειμένου το 2016 να μπουν στα ταμεία έσοδα ύψους 9,6 δισ. ευρώ που θα καλύψουν μέρος του χρηματοδοτικού «κενού» των 12 δισ. ευρώ.

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ετοιμάζουν τραπεζικό «πραξικόπημα»;

Πληθαίνουν οι δημοσιογραφικές πληροφορίες στην Ελλάδα για ύποπτες κινήσεις επενδυτών και τραπεζικών ιδρυμάτων, με στόχο την πρόκληση τεχνητής οικονομικής κρίσης ή ακόμη και τραπεζικού πανικού.
Στην στήλη του στο Έθνος, ο αναλυτής Γιώργος Δελαστίκ κάνει λόγο για «προσχεδιασμένη εκ μέρους των τραπεζών αντιπαράθεση με την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα».

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Οι τραπεζίτες και δανείστηκαν κολοσσιαία ποσά από το κράτος (το οποίο δανείστηκε ως κράτος για να τους τα δώσει) και συνεχίζουν να διοικούν τις τράπεζές τους σαν να μη συνέβη τίποτα. Εννοείται φυσικά ότι όλοι οι εξέχοντες τραπεζικοί παράγοντες είναι κομματικοί φίλοι του Αντώνη Σαμαρά. Η κυβέρνηση Τσίπρα φυσικά θέλει να αλλάξει αυτές τις τραπεζικές διοικήσεις των φίλων του Σαμαρά, έχοντας πλήρη επίγνωση του γεγονότος ότι αν δεν βάλει και δικούς της ανθρώπους στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, θα βρίσκεται σε πλήρη αδυναμία να ασκήσει οικονομική πολιτική. Θα την υπονομεύουν εκ των ένδον οι κομματικοί φίλοι του Σαμαρά. Οι τραπεζίτες ξέρουν λοιπόν ότι οι μέρες τους στις διοικήσεις είναι μετρημένες. Δίνουν λοιπόν την τελευταία μάχη τους».

Μιλώντας στο Radio 98.4 στην Κρήτη ο Γ.Δελαστίκ αποκάλυψε ότι «γνωρίζαμε από τη Δευτέρα ότι θα επιχειρηθεί παρέμβαση του τραπεζικού συστήματος εναντίον της κυβέρνησης».

Από την πλευρά του το Koutipandoras.gr υποστηρίζει ότι πρώην οικονομικός αναλυτής της Alpha Bank επιχείρησε να προκαλέσει τραπεζικό πανικό.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι:

«Βασικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία φαίνεται να παίζει πρώην οικονομικός αναλυτής της Alpha Bank, ο οποίος συναντήθηκε με ξένους οικονομικούς και τραπεζικούς αναλυτές, μερικές ώρες πριν αρχίσει η πτώση του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
 

Το πρώην στέλεχος της τράπεζας,ο κύριος Μ.Μ, μετέφερε στους ξένους την πληροφορία πως οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν ανασφάλεια και δεν μπορούν να εγγυηθούν καταθέσεις ή να αποτελούν ασφαλή επένδυση για κάποιον ξένο επενδυτή.
 

Οι ίδιες πληροφορίες δίνονται τηλεφωνικά και σε επιλεγμένους μεγάλους καταθέτες ως εμπιστευτικές πληροφορίες από το εσωτερικό της τράπεζας. Ανάμεσα στους αποδέκτες αυτών των κατευθυνόμενων πληροφοριών ήταν και στελέχη της Citi Bank στην Αθήνα, τα οποία μετέφεραν τις “εμπιστευτικές” πληροφορίες στο εξωτερικό. Λίγες ώρες αργότερα, τα funds άρχισαν να αποσύρουν χρήματα από τις ελληνικές τράπεζες και να πέφτει το Χρηματιστήριο…

Την προσπάθεια αυτή δείχνει να έχει αναστείλει η δήλωση του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη με την οποία δεσμεύτηκε πως δεν θα θιγούν τα συμφέροντα των ιδιωτών στις τράπεζες.


Να σημειωθεί ότι για την πτώση του χρηματιστηρίου διενεργεί ήδη έρευνα η επιτροπή κεφαλαιαγοράς αναζητώντας στοιχεία για συντονισμένες καταιγιστικές ρευστοποιήσεις.

Όλα δείχνουν ότι κάποιοι θυμήθηκαν την περίφημη εντολή «κάντε την οικονομία να ουρλιάξει» που έδινε ο Νίξον στη CIA και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όταν ήθελε να αποσταθεροποιήσει κάποια κυβέρνηση.

Α.Χ πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μπουρλότο στον βάλτο των ΜΜΕ.....

Μόνο 5 λαμόγια των ΜΜΕ (μηντιάρχες και μεγαλοδημοσιογράφοι) έχουν μεταφέρει στο εξωτερικό 3 δις και πλέον μαύρο χρήμα.
Αν κοιτάξεις τις φορολογικές τους δηλώσεις, καθώς κι αυτές των εταιρειών τους, διαπιστώνεις ότι είναι ζημιογόνες ή ελάχιστα κερδοφόρες.
Τα συγκεκριμένα λαμόγια έχουν…………ιλιγγιώδη εταιρικά και προσωπικά δάνεια. Οι πιο πολλοί έχουν ντιλάρει με τις τράπεζες και σχεδόν δεν τα εξυπηρετούν.
Αυτή είναι μια μικρή γεύση του βόθρου τον οποίο αναλαμβάνει να καθαρίσει ο νέος υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Οπως επίσης και τον βόθρο των κρατικοδίαιτων της ΕΡΤ.
Δύο ακόμη προτεραιότητες του νέου.........υπουργού-εξ όσων πληροφορούμεθα- θα είναι τα λογιστήρια των εταιρειών που κάνουν δημοσκοπήσεις (εδώ είναι πιθανό να εντοπίσει ακόμη και λύτρα απαγωγής), όπως επίσης και τα περίφημα media shops.
Ο σκατόβαλτος των ΜΜΕ διαθέτει όλων των ειδών τις παραβάσεις του πονικού δικαίου με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος να βρίσκεται ψηλά στη λίστα.
Αυτό που καίει τους μηντιάρχες είναι κυρίως το πόθεν έσχες μια και μπορεί να σταθεί αιτία να χαθούν ακόμη και τηλεοπτικές άδειες εάν ο αρμόδιος υπουργός και ο Παναγιώτης Νικολούδης ακολουθήσουν την διαδρομή του χρήματος.
Οσο αφορά την ΕΡΤ τώρα, ο Νίκος Παππάς δεν έχει παρά να τοποθετήσει εδώ έναν ικανό άνθρωπο που γνωρίζει το αντικείμενο και όχι κάνα νούμερο συνταξιούχο στρατηγό ή κάνα άχρηστο καθηγητή που θέλει να κάνει αργομισθία στο κρατικό μαγαζί.
Ενας  άνθρωπος που θα μπορούσε να διοικήσει με επιτυχία το κωλόμπαρο της Αγίας Παρασκευής είναι ο Κώστας Βαξεβάνης.
Αρκεί η κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός να μην στέλνουν στην Αγία Παρασκευή όλους τους γλείφτες που τούς περιτριγυρίζουν με φόρα από την εποχή του βαθέως ΠΑΣΟΚ.
(Τελικά όποιος και να κερδίσει τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ κυβερνάει ρε πούστη μου. Κάτι αθάνατα λαμόγια του πασοκιστάν.)
Τέλος πάντων πιστεύουμε ότι ο Νίκος, που είναι γάτος με πέταλα, θα αποτελέσει εξαίρεση στους αστείους αρμόδιους υπουργούς που ανέλαβαν κατά καιρούς της ΕΡΤ και κατάφεραν να γελοιοποιηθούν σαν την μαιμού που σκαρφαλώνει στο πιο ψηλό κλαδί και φαίνεται ο κώλος της-όπως θάλεγε κι ο Λάκης Λαζόπουλος.
Οπως έχουμε ξαναγράψει αυτό που συμβαίνει με τους εκδότες στην Ελλάδα, δείχνει και τον πυρετό του τριτοκοσμικού μας κράτους.
Ο κάθε Πιτιφρής που έβγαζε μια εφημερίδα βρισκόταν με εκατομμύρια ευρώ δάνεια από τις τράπεζες.
Τα συγεκριμένα δάνεια δινόντουσαν στην πλειοψηφία τους με πολιτική παρέμβαση ή με παρέμβαση μεγαλοεπιχειρηματιών οι οποίοι πίεζαν τους τραπεζίτες κάτω από τον διαρκή εκβιασμό των εκδοτών.
Σ΄αυτό το αλισβερίσι οικοδομήθηκε το μηντιακό κατεστημένο-κατ΄ άλλους παρακράτος-της μεταπολίτευσης.
ΜΜΕ στην πλειοψηφία τους χρεοκοπημένα αλλά με τους ιδιοκτήτες τους ζάπλουτους, μοχθηρούς και βουλιμικούς για περισσότερο χρήμα.
Από το μηντιακό κατεστημένο της χώρας παρήλασε η αφρόκρεμα του υποκόσμου των γκρίζων κοστουμιών.
Πολύ σπάνια σε άλλο επιχειρηματικό κλάδο-εκτός από τις μπίζνες της Μαφίας-δεν συναντούσες τέτοιο μποτιλιάρισμα από εκβιαστές, τυχοδιώκτες, αρχοντόβλαχους, σουλατσαδόρους και κυρίως εγωπαθείς νάρκισσους που πίστευαν ότι μπορούν να ανεβοκατεβάζουν κυβερνήσεις.
Σε κάποιες περιπτώσεις το έκαναν μια και η πλειοψηφία όσων μας κυβέρνησαν στην διάρκεια της μεταπολίτευσης ήταν εξίσου “μούτρα”, με κάποια μπουμπούκια του μηντιακού κατεστημένου.
Σαφώς υπάρχουν και οι εξαιρέσεις των αξιόλογων εκδοτών και επιχειρηματιών-αλλά μόνο εξαιρέσεις.
Όταν μια επιχείρηση χρωστάει σήμερα στις τράπεζες 10 εκατομμύρια ευρώ σε ένα οικονομικό περιβάλλον που παραπαίμπει σε κρανίου τόπο είναι αδύνατον να σταθεί συνεπής στις υποχρεώσεις της. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για εκδοτική επιχείρηση.
Οι επιχειρήσεις των πιο πολλών από δαύτους θα σκάσουν στο κοντινό μέλλον.
Οι ίδιοι όμως να είστε βέβαιοι ότι θα αποδράσουν- ζάπλουτοι οι ίδιοι- από τα χρέη και τις υποχρεώσεις τους.
Το γιατί τους ανέχεται διαχρονικά το πολιτικό σύστημα έχει την εξήγησή του.
Όμοιος, ομοίω αεί πελάζει…
Ζημιές 69 εκατομμυρίων ευρώ μόνο για το 2013 και συνολικές υποχρεώσεις της τάξης των 700 εκατομμυρίων ευρώ συσσώρευσαν οι 58 μεγαλύτερες εκδοτικές επιχειρήσεις της χώρας, σύμφωνα με την αποκαλυπτική έρευνα της Statbank.gr.
Αυτό προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία των ισολογισμών που δημοσίευσαν οι εταιρείες και τα οποία επεξεργάστηκε η STAT BANK.
To 2013 ήταν μία ακόμη επώδυνη χρονιά για τις εκδοτικές επιχειρήσεις αφού αυτές μείωσαν τις ταμειακές τους ροές κατά 12%, αύξησαν τις συνολικές τους υποχρεώσεις κατά 9,8%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της STAT BANK, οι συνολικές υποχρεώσεις των εταιρειών του δείγματος αυξήθηκαν από 611 εκατομμύρια ευρώ το 2012 σε 673,1 εκατομμύρια ευρώ το 2013.
Πρόσθετο ανησυχητικό στοιχείο για τον κλάδο είναι το γεγονός ότι οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων του δείγματος έπεσαν από 367 εκατομμύρια ευρώ το 2012 σε κάτι λιγότερο από 353 εκατομμύρια ευρώ το 2013 εμφανίζοντας μείωση της τάξης του 4%.
Αντιστοίχως, οι ζημιές τους αυξήθηκαν κατά 8% από 63,9 εκατομμύρια ευρώ το 2012 σε 69 εκατομμύρια ευρώ το 2013.
Στην πραγματικότητα, η δυσσοίωνη εικόνα που εμφανίζει ο κλάδος επηρεάζεται κυρίως από τις ζημιές που εμφανίζουν οι μεγάλες  επιχειρήσεις, κυρίως οι: ΔΟΛ ΑΕ, Πήγασος Εκδοτική, Καθημερινή Εκδόσεις ΑΕ, Έθνος Εκδόσεις ΑΕ, Εκδοτική Βορείου Ελλάδος, Ναυτεμπορική, Τρίτη Όψη ΑΕ, Σύγχρονη Εποχή Εκδοτική ΑΕΒΕ, Ημερησία ΑΕΕ, ΗΜΕΠΕΤ ΑΕ, Pegasus Magazines Εκδοτική, Παρά Ένα Μονοπρόσωπη ΕΠΕ και Μέλλον Group AE.
Οι επιχειρήσεις αυτές εμφάνισαν συνολικές ζημιές της τάξης των 70 εκατομμυρίων ευρώ με πρώτες τον ΔΟΛ (17,5 εκατομμύρια ευρώ), τον Πήγασο (14,2 εκατ. ευρώ) και την Καθημερινή (11 εκατ. ευρώ). Οι ζημιές του συγκροτήματος του «Πήγασου» είναι υψηλότερες, αφού μοιράζονται και σε άλλες εταιρείες.
Αν, όμως, το 2013 εμφανίζει την παραπάνω δυσσάρεστη εικόνα εκεί που τα πράγματα δείχνουν άκρως ανησυχητικά είναι στις συνολικές υποχρεώσεις που έχουν συσσωρεύσει οι εκδοτικές επιχειρήσεις και κυρίως τα μεγάλα συγκροτήματα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των ισολογισμών οι επιχειρήσεις που έχουν σωρεύσει τιςμεγαλύτερες υποχρεώσεις (μόνον βραχυπρόθεσμες και μεσο-μακροπρόθεσμες χωρίς τις λοιπές υποχρεώσεις) είναι οι ΔΟΛ (142,8 εκατ. ευρώ), Πήγασος Εκδοτική ΑΕ (94,2 εκατ. ευρώ), Καθημερινή Εκδόσεις ΑΕ (75,1 εκατ. ευρώ), Έθνος Εκδόσεις ΑΕ (45,5 εκατ. ευρώ), Πρώτο Θέμα ΑΕ (26,64 εκατ. ευρώ), Real Media AE (25,61 εκατ. ευρώ) και Αττικές Εκδόσεις ΑΕ (25,80 εκατ. ευρώ).
Αποκαλυπτικό της συσσώρευσης υποχρεώσεων σε πολύ λίγες επιχειρήσεις είναι το γεγονός ότι τα 12 πιο υπερχρεωμένα εκδοτικά σπίτια συγκεντρώνουν συνολικές υποχρεώσεις της τάξης των 650 εκατομμυρίων ευρώ!
Η επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων επιταχύνει εκ των πραγμάτων τις διαδικασίες συγκέντρωσης του κλάδου μέσω συγχωνεύσεων επιχειρήσεων αλλά και εξαγορών των λιγότερο ισχυρών από τα μεγάλα συγκροτήματα του κλάδου.
Παράγοντας-κλειδί στις όλες εξελίξεις αναγορεύεται το πιστωτικό σύστημα της χώρας το οποίο, όπως είναι φυσικό, ελέγχει σημαντικό μέρος του δανεισμού και των υποχρεώσεων των εκδοτικών εταιρειών.

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Άρθρο-καταπέλτης. Αυστριακοί προς Γερμανούς: Χρωστάτε στους Έλληνες 1,5 τρισ. δραχμές!

Το δημοσίευμα επικαλείται στοιχεία που συγκέντρωσε η ελληνική ομάδα εργασίας για το κατοχικό δάνειο και τις πολεμικές αποζημιώσεις – Χαρακτηρίζει διαχρονικά ανέντιμη τη στάση του Βερολίνου

– «Οι Γερμανοί στρατιώτες ήταν στην Ελλάδα από τον Απρίλιο του 1941 έως το Σεπτέμβριο του 1944 και πίσω τους δεν άφησαν τίποτε άλλο παρά καμένη γη».Εκτενή αναφορά στις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα, κυρίως από το αναγκαστικό δάνειο, αλλά και από τις πολεμικές αποζημιώσεις, για την επί 3,5 χρόνια γερμανοναζιστική κατοχή, κάνει η αυστριακή εφημερίδα Der Standard στη χριστουγεννιάτικη έκδοσή της, με αφορμή την επικείμενη κατάθεση της σχετικής εμπιστευτικής έκθεσης, από την ειδική ομάδα εργασίας στον υπουργό Οικονομικών.

«Οι Γερμανοί στρατιώτες ήταν στην Ελλάδα από τον Απρίλιο του 1941 έως το Σεπτέμβριο του 1944 και πίσω τους δεν άφησαν τίποτε άλλο παρά καμένη γη και την μνήμη σε πείνα, σαδιστικές σφαγές και εκτοπίσεις, η προγιαγιά του σημερινού πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, η συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα, αυτοκτόνησε την ημέρα κατά την οποία εισέβαλε στην Αθήνα η “Βέρμαχτ”», σημειώνεται στο δημοσίευμα, με τίτλο «Η οργή της Αθήνας για το αναγκαστικό δάνειο με τα δεκαπέντε μηδενικά», στο οποίο φιλοξενείται συνομιλία με τον επικεφαλής της ομάδας εργασίας, Παναγιώτη Καρακούση.

Ο ίδιος, που, όπως σημειώνει η εφημερίδα «με την ομάδα εργασίας επί δύο χρόνια ερεύνησαν και υπολόγισαν τι οφείλει η Γερμανία στους Ελληνες μέχρι σήμερα», εκφράζει θλίψη βλέποντας, όπως λέει, μερικούς στη Γερμανία και αλλού να αμφισβητούν το προφανές, δηλαδή τις ζημίες που υπέστη η Ελλάδα, καθώς αρκεί και μόνον να αναλογιστεί κανείς ότι η Ελλάδα είχε τις μεγαλύτερες απώλειες, με το 19% του πληθυσμού της εκείνη την εποχή, δηλαδή 1,4 εκατομμύρια Ελληνες, να έχουν πεθάνει ή τραυματιστεί.

Όπως εξηγεί, πρόκειται για ομάδα τεχνοκρατών και ο ίδιος έχει παραμερίσει την οργή του και προσπάθησε να υπολογίσει τα πάντα αντικειμενικά, χωρίς οι έρευνες της ομάδας να έχουν κανένα πολιτικό στόχο και να σχετίζονται με τη δανειακή βοήθεια προς την Ελλάδα.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται ότι το ποσό των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ που φέρεται να αναφέρθηκε σε ενημέρωση της ειδικής επιτροπής της Βουλής είναι κατά πολύ μικρότερο από τα 162 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία ζητάει ο Μανώλης Γλέζος, «ο λαϊκός ήρωας που ως νεαρός μαζί με έναν φίλο του το Μάιο του 1941 κατέβασαν από την Ακρόπολη τη σημαία με τον αγκυλωτό σταυρό και ο οποίος σήμερα, 92 χρονος, βρίσκεται στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο για το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ».

Η εφημερίδα παρατηρεί ότι τα δέκα δισεκατομμύρια ευρώ είναι το πολλαπλάσιο εκείνου που κατέβαλε το 1960 η Δυτική Γερμανία στους Ελληνες ως «αποζημίωση» για τα θύματα του ναζισμού στα τριάμισι χρόνια κατοχής, όταν η Βέρμαχτ είχε μεταφέρει στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης 70.000 Εβραίους από την Ελλάδα από τους οποίους δεν επέστρεψε σχεδόν κανείς και όταν είχε εκτελέσει 130.000 άμαχους στη χώρα.

Συμπληρώνει, δε, ότι η επιχειρηματολογία των γερμανικών κυβερνήσεων είναι κατά κάποιον τρόπο ανέντιμη, όπως επισημαίνουν επανειλημμένα Γερμανοί ιστορικοί όπως οι Χάγκεν Φλάισερ και Αλμπρεχτ Ριτσλ, διότι μετά το 1945 η Βόννη «παρηγορούσε» τους Ελληνες πως όταν η Γερμανία θα έχει επανενωθεί θα μπορούσε να λυθεί οριστικά το ζήτημα των αποζημιώσεων. Ωστόσο όταν έγινε πραγματικά η επανένωση ήταν ήδη αργά, καθώς οι Γερμανοί στη «Συνθήκη των δύο συν τέσσερις» του 1990 περιέλαβαν προληπτικές διατάξεις για να αποτρέψουν περαιτέρω αξιώσεις για αποζημιώσεις.

Στη συνέχεια σημειώνεται πως κατά την επίσκεψη του Γερμανού προέδρου Γιόαχιμ Γκάουκ την περασμένη άνοιξη στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας είχε ζητήσει να αρχίσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα η αποπληρωμή των αποζημιώσεων από τη Γερμανία, κάτι στο οποίο ο Γιόαχιμ Γάουκ είχε αντιτάξει χαρακτηριστικά: «Ξέρετε τι πρέπει να απαντήσω: η νομική οδός γι′ αυτό έχει κλείσει».

Η Der Standard αναφέρει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους υπαλλήλους στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα και για τον Παναγιώτη Καρακούση που, για πρώτη φορά, συγκέντρωσε τα διασκορπισμένα αρχεία και ο οποίος στο σημειωματάριο του σημειώνει έναν δεκαπενταψήφιο αριθμό, δηλαδή 1,5 τρισεκατομμύρια δραχμές που αφαιρέθηκαν και είναι καταγεγραμμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας, ως καταναγκαστικό δάνειο, το οποίο απέσπασαν το Μάρτιο του 1942 από τους Ελληνες, το γερμανικό Ράιχ και η Ιταλία.

Σημειώνει επιπλέον πως οι υπάλληλοι σε αυτούς τους υπολογισμούς τους δεν συμπεριέλαβαν καν τα δισεκατομμύρια δραχμών που ήταν τα μηνιαία έξοδα των κατοχικών δυνάμεων, ενώ, όπως παρατηρεί ο Παναγιώτης Καρακούσης, το δάνειο παραμένει ανοικτό και υπάρχουν οι υπογραφές των κατακτητών που μάλιστα λίγο πριν από το τέλος του Πολέμου είχαν πληρώσει δύο δόσεις του, κάτι που αποδεικνύει πως επρόκειτο για ένα δάνειο.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!