EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Πώς μπορεί να φύγει ένα κράτος από το ευρώ

Μία μελέτη που δείχνει ανάγλυφα τον τρόπο που υποδέχθηκαν στη Γερμανία τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσίευσε το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας την επόμενη μέρα των Εθνικών Εκλογών στην Ελλάδα (26 Ιανουαρίου)και η οποία απασχόλησε και τη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο τίτλος της μελέτης είναι «Πώς πρέπει η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση να μεταχειριστεί τα κράτη που είναι απρόθυμα να κάνουν μεταρρυθμίσεις» και αναφέρει πώς μπορεί να διαμορφωθεί ένα ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο προκειμένου μία χώρα-μέλος της ευρωζώνης να φύγει από αυτή, χωρίς να φύγει -όμως- από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Είναι η πρώτη φορά που μία τέτοια μελέτη γερμανικού οικονομικού think tank δημοσιεύεται και ήδη έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του γερμανικού πολιτικού κόσμου.

Η εν λόγω μελέτη αναφέρει πως «Οι βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα αποκάλυψαν πως η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση δεν έχει καμία σαφή διαδικασία για το πώς πρέπει να μεταχειριστούν τα κράτη τα οποία στα πλαίσια ενός προγράμματος στήριξης δεν επιθυμούν να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις. «Δεμένο» με αυτή την έλλειψη νομικού πλαισίου είναι και το ερώτημα, αν μία έξοδος ή αποκλεισμός από την ΟΝΕ μπορεί να αποτελέσει μία εφαρμόσιμη λύση».

Η μελέτη του Ινστιτούτου «αναπτύσσει τη βάση με την οποία μπορούν να μετριαστούν κατ΄ ελάχιστον τα επαπειλούμενα οικονομικά προβλήματα από μία έξοδο” από την ευρωζώνη» και τονίζουν πως:

– Πρώτα απ΄ ολα απαιτείται, μεσοπρόθεσμα, να δημιουργηθεί μία νομική οδός για μία έξοδο από την ΟΝΕ (όχι από την ΕΕ).

– Δεύτερον, αν παραβιάζεται το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων σε ένα κράτος πρέπει να αποφασίζεται από την ΕΕ το πάγωμα των πληρωμών των δόσεων.

– Τρίτον αν υπάρξει πλήρης άρνηση των μεταρρυθμίσεων από ένα κράτος της ΟΝΕ, τότε η κεντρική τράπεζα της ίδιας χώρας θα αποκλείεται από το ευρωσύστημα και θα αποτελούσε στην πραγματικότητα τον αποκλεισμό του εν λόγω κράτους από την ΟΝΕ.

Οι συντάκτες της εν λόγω μελέτης απορρίπτουν το ενδεχόμενο ενός νέου νομίσματος τύπου κουπονιού για τα κράτη που θα αποκλειστούν από την ΟΝΕ ή ενός παράλληλου νομίσματος.

Στη μελέτη αναλύονται εκτενώς:

-Οι οικονομικές συνέπειες μίας εξόδου ή αποκλεισμού ενός κράτους από την ευρωζώνη.

– Τα συγκεκριμένα προβλήματα από μία έξοδο και οι στρατηγικές για τη μείωση των κινδύνων.

– Η απόφαση ενός παγώματος των δόσεων από το πρόγραμμα στήριξης.

Πηγή

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η πρώτη βόμβα ήρθε από την Βαλαβάνη.

«Σταματούν οι κατασχέσεις κατοικιών και αυξάνονται οι μισθοί. Έτσι θα επιστρέψει η ελπίδα», τιτλοφορείται η σημερινή συνέντευξη της αναπληρώτριας υπουργού Οικονομικών Νάντιας Βαλαβάνη, στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica.
 

«Η πρώτη κίνηση της κυβέρνησής μας θα είναι τα μέτρα για την αντιμετώπιση τής ανθρωπιστικής κατάστασης εκτάκτου ανάγκης. Δεν μας χρειάζεται η άδεια της τρόικας. Πρώτον διότι δεν την αναγνωρίζουμε ως νόμιμο όργανο με το οποίο να διαπραγματευθούμε. Και διότι το πρόγραμμά μας εξηγεί καλά, σημείο προς σημείο, πώς θα χρηματοδοτήσουμε τις παρεμβάσεις μας», προσθέτει η κ. Βαλαβάνη.
 

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι η κυβέρνηση ζητά από τους πιστωτές την περικοπή του χρέους, «κάτι που θα έπρεπε να έχει γίνει από το 2009, όπως παραδέχθηκαν και οι ιθύνοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Ερωτηθείσα δε σχετικά με το αίτημα των δανειστών για νέες περικοπές, απαντά ότι «η χώρα δεν θα δεχθεί τέτοιου είδους επιβολές, διότι χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για επανάκτηση της αξιοπρέπειας και για να ξαναδοθεί, στους ανθρώπους, λίγη ελπίδα».
 

Η Νάντια Βαλαβάνη υπογραμμίζει, επίσης, ότι θα σταματήσουν οι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί των κατοικιών, θα αυξηθεί ο κατώτερος μισθός, και θα επανασυνδεθεί το φως στις φτωχές οικογένειες που δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, διότι «πρόκειται για δέσμευση πολιτισμού».
 

Σε ερώτηση σχετικά με την εξεύρεση πόρων, η αναπληρώτρια υπουργός αναφέρει ότι «θα καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, θα χρησιμοποιηθούν τα χρήματα που δεν κατέληξαν στη διάσωση των τραπεζών και αναμένεται, παράλληλα, και η αποδέσμευση ευρωπαϊκών πόρων».
 

«Δεν αναγνωρίζουμε το μνημόνιο που υπέγραψε ο Σαμαράς, αλλά η Ευρώπη δεν πρέπει να ανησυχεί. Θα παρουσιάσουμε το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών μας, για τον εκσυγχρονισμό του κράτους. Όχι με οριζόντιες και γενικευμένες περικοπές, αλλά με παρεμβάσεις για να γίνει πιο αποτελεσματικός και λιγότερο δαπανηρός ο κρατικός μηχανισμός», σημειώνει η κ. Βαλαβάνη.
 

Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών δηλώνει αισιόδοξη, διότι «ο άνεμος άλλαξε, και η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ και η επιτυχία του Podemos στην Ισπανία δείχνουν ότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλο», ενώ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «θα δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για να πετύχει μια συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Ένωση», από τη στιγμή που «και οι ίδιοι έχουν καταλάβει ότι το θέμα, δεδομένης της πραγματικότητας, δεν είναι να βρεθεί μια λύση για την Ελλάδα, αλλά για την Ευρώπη».

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αποδοκίμασαν τον Λοβέρδο στην τελετή παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Παιδείας (Βίντεο)

Με αποδοκιμασίες υποδέχτηκαν τις δηλώσεις του απερχόμενου υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, κατά τη διάρκεια της παράδοσης του υπουργείου Παιδείας στον νέο υπουργό, Αριστείδη Μπαλτά.

Συγκεκριμένα, η αναφορά του πρώην υπουργού ότι δεν έκρινε κανένα από την κομματική του ταυτότητα προκάλεσε αντιδράσεις εντός της αίθουσας.

«Η ηγεσία έχει την χαρά να έχει προλάβει στις μέρες της να διορίσει το νέο διευθυντικό προσωπικό του υπουργείου που θα μπορούσατε να το αξιολογήσετε αν έχει σχέση με το κόμμα, το οποίο εγώ έχω την τιμή να υπηρετώ. Όλα τα υπόλοιπα δεν με αφορούν και για να κλείσω, όταν ανέλαβα αυτήν εδώ την αίθουσα, σας είπα ότι δεν πρέπει να φοβάστε αυτή την πολιτική ηγεσία», ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρβος.

         

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου, επαναπρόσληψη 320 καθαριστριών και 10.000 “διαθέσιμων” που απολύθηκαν

Έτοιμη η υπουργική απόφαση για την επαναπρόσληψη των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών

- Κατάργηση των μισθολογικών διαφορών μεταξύ των υπαλλήλων και αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο - Ανατροπή στις συμφωνίες με την τρόικα υπόσχεται ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Η μια “βόμβα” μετά την άλλη έπεφταν χθες σε ό,τι αφορά στους μνημονιακούς νόμους. Οι νέοι υπουργοί της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν με υποσχέσεις κατάργησης των μέτρων και ειδικά σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο υποσχέθηκαν άμεση αποκατάσταση θέσεων αλλά και μισθών.

Πρώτος ο νέος υπουργός Άμυνας ζήτησε συγνώμη για τις περικοπές και τη μη εφαρμογή των αποφάσεων της δικαιοσύνης για την αποκατάσταση των μισθών και υποσχέθηκε άμεση αποκατάσταση, για να ακολουθήσει η νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τηλεοπτικές του δηλώσεις στο Mega όπου μίλησε για ακύρωση των απολύσεων μέσω της διαθεσιμότητας στο Δημόσιο και ουσιαστική επαναπρόσληψη των 10.000 απολυθέντων.
Άμεση αποκατάσταση των μισθών των ενστόλων υποσχέθηκε ο Π. Καμμένος Μάλιστα σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος η πρώτη κίνηση της νέας κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στους απολυθέντες του Δημοσίου αφορά στην επαναπρόσληψη των 320 καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με την εφημερίδα είναι ήδη έτοιμη η υπουργική απόφαση για νέο διορισμό των καθαριστριών που θα είναι και η πρώτη κίνηση-δείγμα προθέσεων της νέας κυβέρνησης.


Σε ό,τι αφορά στη διαθεσιμότητα που αποτελεί έναν εκ των βασικών μνημονιακών τακτικών για την μείωση του προσωπικού του δημοσίου και του μισθολογικού κόστους ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως η κίνηση επαναπρόσληψης είναι κοστολογημένη από το νέο επιτελείο και πως θα γίνει άμεσα και μάλιστα με μια μόνο υπουργική απόφαση που θα υπογράψει ο ίδιος.
Με υπουργική απόφαση οι απολυμένες καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ προσλαμβάνονται ξανά.
Σε ό,τι αφορά στο μισθολόγιο του Δημοσίου ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι θα πρέπει να γίνει εξορθολογισμός των αμοιβών στο Δημόσιο και συμπλήρωσε ότι στόχος είναι να ολοκληρωθεί ο μηδενισμός των ανισοτήτων σε ένα εξάμηνο.


Ο νέος υπουργός πάντως δεν διευκρίνισε εάν θα γίνουν αυξήσεις ώστε να υπάρξει αναπλήρωση των απωλειών που υπέστησαν λόγω του ενιαίου μισθολογίου οι υπάλληλοι.
Κοστολογημένη η επιστροφή 10.000 υπαλλήλων στο Δημόσιο λέει ο νέος υπουργός Σε ό,τι αφορά στην ΕΡΤ ο κ. Κατρούγκαλος δήλωσε αναρμόδιος και δεν ξεκαθάρισε το τι θα συμβεί και ποιο θα είναι το νέο πλαίσιο λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης.


Όλα αυτά βέβαια πριν καν γίνει η πρώτη επαφή διαπραγμάτευσης της νέας κυβέρνησης με τους εταίρους και δανειστές μας οι οποίοι στέλνουν μήνυμα τήρησης των δεσμεύσεων από μέρους της χώρας. Οι νέοι υπουργοί πάντως παραπέμπουν στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης όπως έχει εξαγγελθεί απ' τον Πρωθυπουργό και τονίζουν ότι σε ό,τι αφορά σε ενέργειες στο εσωτερικό δεν έχουν κανέναν λόγο οι εταίροι και κυρίως η τρόικα.


newsit.gr


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μετρό Θεσσαλονίκης: Οι εργαζόμενοι ζητούν παρέμβαση της νέας ηγεσίας του Υποδομών

Άμεση ήταν η αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης καθώς μόλις έγινε γνωστή η σύνθεση του νέου υπερυπουργείου που περιλαμβάνει το υπουργείο Υποδομών απέστειλαν ανακοίνωση που ζητούν παρέμβαση και θέση για το έργο της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση λέει τα παρακάτω: "Το Σωματείο Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης και το Σωματείο Εργαζομένων στον Κατασκευαστικό Τομέα Μετρό Θεσσαλονίκης εύχονται καλή επιτυχία, δύναμη και υπομονή  τόσο στον κο. Σταθάκη, όσο και στον κο. Σπίρτζη στην ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών.

Ταυτόχρονα όμως, θέτουμε άμεσα το ερώτημα, αναφορικά με τις προθέσεις και το σχεδιασμό τους σχετικά με το Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς το έργο κρέμεται από μία κλωστή. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι απολύσεις των εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα και σύντομα – εντός  ίσως και της επόμενης εβδομάδας – πρόκειται να απολυθεί  το σύνολο του επιστημονικού προσωπικού της Κ/Ξ κατασκευής.

Η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης μεταξύ του Κυρίου του Έργου και του εργολάβου φαίνεται ότι δεν μπορεί να καρποφορήσει χωρίς την παρέμβαση την Πολιτικής Ηγεσίας και το έργο παραμένει παγωμένο, με ότι αυτό σημαίνει για την ολοκλήρωσή του αλλά και για τη χρηματοδότησή του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με αυτά τα δεδομένα, ρωτάμε την ηγεσία του Υπουργείου ποιες πρόκειται να είναι οι πρώτες άμεσες ενέργειές της, ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις του ανθρώπινου δυναμικού του έργου, οι εργασίες να επανεκκινήσουν και να αποκτήσουν ένα φυσιολογικό ρυθμό και το Μετρό Θεσσαλονίκης να έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης.

Παράλληλα, περιμένουμε από το νέο Υπουργό Εργασίας, κο Σκουρλέτη, να απορρίψει τα αιτήματα του εργολάβου για έγκριση των παραπάνω ομαδικών απολύσεων, τις οποίες χρησιμοποιεί ως εργαλείο επιβολής των νομικών του απόψεων αναφορικά με τις διαφορές που έχει με τον Κύριο του έργου".

ypodomes.com

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Με μεγάλες προκλήσεις ξεκινά Υπουργός Υποδομών ο Χρήστος Σπίρτζης

Ξεκινά δειλά-δειλά η νέα περίοδος διακυβέρνησης της χώρας και οι νέοι υπουργοί έγιναν γνωστοί. Στο υπερυπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού επικεφαλής είναι ο Γιώργος Σταθάκης.

Αναπληρωτής Υπουργός για το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων είναι ο Χρήστος Σπίρτζης (πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ). Η δουλειά τους ξεκινά και τα θέματα που θα απασχολήσουν από την πρώτη μέρα είναι ακόμα περισσότερα. Πολλές οι εκκρεμότητες, πολλά τα προβλήματα, πολλές οι υποχρεώσεις.

ΕΡΓΑ ΕΣΠΑ
Το πρώτο μεγάλο θέμα που θα χρειαστεί άμεση επέμβαση είναι τα έργα που κατασκευάζονται με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2007-2013. Πολλά από αυτά τα έργα δεν πάνε ιδιαίτερα καλά και η χρηματοδότηση τους κινδυνεύει λόγω λήξης της χρηματοδότησης στο τέλος του 2015. Αν μέχρι τότε (ή το πολύ το πρώτο τρίμηνο του 2016) τα έργα αυτής της κατηγορίας δεν ολοκληρωθούν τότε θα πρέπει να βρεθούν κονδύλια από άλλες πηγές χρηματοδότησης (νέο ΕΣΠΑ, ΠΔΕ) για να μην «παγώσουν».

Αυτό θα ήταν καταστροφικό για πολλούς λόγους. Οι καθυστερήσεις μαθηματικά θα φέρουν αξιώσεις αποζημιώσεων στις εργολαβίες ενώ θα χαθούν πολύτιμα κονδύλια που θα μπορούσαν να κατευθυνθούν σε νέα έργα.

ΝΕΟ ΕΣΠΑ 2014-2020
Εδώ το πρόβλημα είναι αντίστροφο. Έχουμε περάσει ήδη στο δεύτερο έτος εφαρμογής του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και ακόμα δεν έχουμε δει έργα να δημοπρατούνται. Ακολουθώντας κατά γράμμα τα προηγούμενα χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά προγράμματα αυτό θα οδηγήσει σε καθυστερήσεις στην εκτέλεση των έργων, στην απορρόφηση των κονδυλίων, στην ομαλότερη ροή της παραγωγής δημόσιων έργων.

ΤΑΙΠΕΔ-ΕΛΛΗΝΙΚΟ
To be or not to be; Αυτό μάλλον σκέφτονται στο ΤΑΙΠΕΔ που μάλλον θα αλλάξει ονομασία (και ρόλο;). Ήδη για το Λιμάνι του Πειραιά εξαγγέλθηκε από τον αν.Υπουργό κο Δρίτσα η διακοπή του διαγωνισμού παραχώρησης του. Μεγάλο ερωτηματικό η αξιοποίηση του Ελληνικού καθώς η σύμβαση έχει υπογραφεί (δεν έχει κυρωθεί από τη Βουλή). Ο ίδιος ο αν.Υπουργός Υποδομών κος Σπιρτζής είχε παρουσιάσει προ μηνών μία έκθεση για αξία 3,3 δις ευρώ της αξίας του Ελληνικού έναντι των 900 εκ.ευρώ που υπογράφηκε. Ερώτημα και τα αεροδρόμια καθώς τα παχυλά 1,2 δις της Fraport αποτελούν πολύ ελκυστική πρόταση για να την αρνηθεί η νέα ηγεσία.

ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ
Έχουμε 4 έργα που από το 2012 βρίσκονται στην προσπάθεια να δημοπρατηθούν αλλά δεν τα έχουν καταφέρει. Μόνο η Υποθαλάσσια Λευκάδας τελικά κατάφερε να ξεκινήσει με την διαδικασία της  προεπιλογής. Τα άλλα 3 (Υποθαλάσσια Σαλαμίνας, Αεροδρόμιο Καστελίου, άξονας Ελευσίνα-Υλίκη) έχουν παραταθεί για τον Απρίλιο. Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει ξεκαθαριστεί αν η νέα κυβέρνηση θα τα προχωρήσει ή κάποια από αυτά θα πάρουν την άγουσα για τα αποδυτήρια.

ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η πιο καυτή πατάτα είναι εδώ. Μνημείο κακής διαχείρισης και προβλημάτων το έργο που 8,5 χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών πάγωσε, δέθηκε σαν Γόρδιος Δεσμός  και περιμένει τον «Αλέξανδρο του». Η κοινοπραξία διεκδικεί περίπου μισό δις ευρώ δηλαδή έξτρα 50% του προϋπολογισμού ολόκληρου του έργου. Οι αποφάσεις εδώ πρέπει να ληφθούν «χθες».

ΝΕΑ ΓΡΑΜΜΗ 4 ΜΕΤΡΟ ΑΘΗΝΑΣ
Ένα έργο που εξαγγέλθηκε από την προηγούμενη ηγεσία αλλά δεν πρόλαβε να δημοπρατηθεί. Αν και έχουν ταχθεί υπέρ του έργου στο ΣΥΡΙΖΑ (ειδικά στην περίοδο της εκλογής Δημάρχου στην Αθήνα) παραμένει ερωτηματικό αν το έργο προχωρήσει ή παραμείνει μία όμορφη μακέτα.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ
Εδώ πρέπει να συνεχιστεί η επιτάχυνση των έργων ολοκλήρωσης του ΠΑΘΕΠ που ομολογουμένως έχουν αποκτήσει καλό βηματισμό. Απομένουν μικρότερα έργα αλλά και η νέα στρατηγική για τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό του σιδηρόδρομου στη  χώρα μας που λόγω της ανάπτυξης των λιμανιών δείχνει να βρήκε τον χαμένο του κρίκο..

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι Ελληνικές Εκλογές και η Ευρωπαϊκή Nήσος των Λεπρών

Οι ελληνικές εκλογές, λόγω της δυνητικής σημασίας τους για την εύθραυστη ευρωπαϊκή και διεθνή οικονομία, έδωσαν μια χωρίς προηγούμενο διεθνή προβολή στην δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία και αποκάλυψαν ένα ευρύτατο κύμα συμπάθειας και συνηγορίας για τον δυναστευόμενο ελληνικό λαό.  
Το συναίσθημα αυτό – για την ύπαρξη του οποίου ήσαν ανύποπτοι οι εντεταλμένοι εθνικοί «δέκτες»- δεν είναι προφανώς άμικτο και της υποβόσκουσας αντιπάθειας για την «τιμωρό» Δύναμη, που θεωρείται η κατ’ εξοχήν υπεύθυνη για το ελληνικό πάθος. Εντυπωσιακός αριθμός άρθρων καί εγκρίτων οργάνων του διεθνούς Τύπου –εκτός του Γερμανικού- υπερασπίσθηκαν τις ελληνικές θέσεις, συχνά χωρίς επιφύλαξη.

Ως δείγμα μαχητικής υπεράσπισης της Ελλάδας, αλλά και για την αποκάλυψη που περιέχει με την προσωπική εξομολόγηση του γεννήτορα του ευρώ, τού Αμερικανού καθηγητή Robert Mundell, εμπνευστή του Θατσερισμού και των Ρηγκανόμικς, παραθέτουμε το άρθρο του Αμερικανού συγγραφέα Greg Palast, δημοσιευμένο την παραμονή των εκλογών.
Εισαγωγή/Μετάφραση Μιχαήλ Στυλιανού
Greek Elections and the Euro Leper Colony

Του Γκρέκ Παλάστ
 

Η Ευρώπη έχει μείνει ξερή και οι τραπεζίτες άναυδοι με τα γκάλοπ να δείχνουν πως το νέο κόμμα της Αριστεράς, ο Σύριζα, θα κερδίσει την κοινοβουλευτική εξουσία στις εκλογές της Κυριακής.

Ο Σύριζα υπόσχεται πως άν εκλεγεί θα θεραπεύσει την Ελλάδα από τη λέπρα. Περίεργο ότι ο Σύριζα υπόσχεται επίσης πως θα παραμείνει στην αποικία των λεπρών. Δηλαδή, ο Σύριζα θέλει να απαλλάξει την Ελλάδα από την βαρβαρότητα της λιτότητας που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά επιμένει να μείνει στην Ευρωζώνη.

Το πρόβλημα είναι ότι ο αφηνιασμός της λιτότητας είναι μόνο το σύμπτωμα μιας αρώστειας. Η αρώστεια είναι το Ευρώ!

Ο πατέρας του Ευρώ παρουσιάζει τον μπάσταρδό του
 

Ο ηγέτης του Σύριζα Αλέξης Τσίπρας, θα ήθελε να πιστεύει πως η λιτότητα και το ευρώ είναι δυο διαφορετικά πράγματα. Προφανώς είναι ένας μακάριος απληροφόρητος της ιστορίας του ευρώ. Η φρίκη της λιτότητας δεν είναι η συνέπεια της ελληνικής ασωτείας: ήταν σχεδιασμένη μέσα στο πρόγραμμα του ευρώ από την αρχή.

Αυτό μου το εξήγησε ο ίδιος ο πατέρας του ευρώ, ο οικονομολόγος Robert Mundell του πανεπιστημίου της Κολούμπια. ( Εσπούδασα οικονομικά με τον φιλαράκο του Μαντέλ, τον Μίλτον Φρίντμαν) Ο Μαντέλ δεν επινόησε μόνο το ευρώ, ήταν επίσης ο γεννήτορας της συφοριασμένης πολιτικής της Θάτσερ και τού Ρέϊγκαν, γνωστής ως «οικονομίας της προσφοράς» - ή, όπως την αποκάλεσε ο Τζωρτζ Μπούς ο πρεσβύτερος, «οικονομίας βουντού». Οικονομία της προσφοράς ή βουντού είναι η από καιρό χρεωκοπημένη θεωρία πως εάν ένα έθνος συντρίψει την δύναμη του συνδικαλισμού, τσεκουρέψει τους φόρους των επιχειρήσεων, καταργήσει τους κρατικούς κανονισμούς και την δημόσια ιδιοκτησία βασικών υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, θα ανθήσει η οικονομική ευημερία.

Το ευρώ είναι απλά η άλλη πλευρά του νομίσματος της οικονομίας της προσφοράς. Όπως μου εξήγησε ο Μαντέλ, το ευρώ είναι το όργανο με το οποίο Κογκρέσο και Κοινοβούλια μπορούν να απογυμνωθούν από κάθε εξουσία πάνω στη νομισματική και τη φορολογική πολιτική. Η παρενοχλητική Δημοκρατία εκτοπίζεται από το οικονομικό σύστημα. «Χωρίς φορολογική πολιτική»- μου είπε ο Μαντέλ-«ο μόνος τρόπος που μια χώρα μπορεί να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας είναι με την ανταγωνιστική μείωση των κανονισμών για τις επιχειρήσεις».

Η Ελλάδα, για να επιζήσει σε μια οικονομία του ευρώ, μπορεί μόνο να ξαναζωντανέψει την απασχόληση περικόπτοντας τους μισθούς. Και πράγματι η πρόσφατη μικροσκοπική αύξηση της απασχόλησης είναι σημάδι πως οι ΄Ελληνες σιγά-σιγά αποδέχονται ένα μόνιμο μέλλον μικρού μεροκάματου πωλητών πίτσας σε Γερμανούς τουρίστες κρουαζιέρας.

Ακούγεται το επιχείρημα πως η Ελλάδα χρωστάει στη Γερμανία, στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα δισεκατομμύρια της διάσωσης. Ανοησίες. Κανένα από τα δισεκατομμύρια των δανείων διάσωσης δεν πήγε σε ελληνικές τσέπες. ΄Ολα πήγαν για την διάσωση της Ντώϋτσε Μπάνκ και των άλλων ξένων δανειστών. Τα θησαυροφυλάκια της Ε.Ε. κατάπιαν τα 90% των ομολόγων των ιδιωτών τραπεζιτών της. Η Γερμανία διέσωσε την Γερμανία, όχι την Ελλάδα.

Και πάρ’ όλα αυτά η Ελλάδα πρέπει να εξοφλήσει την Γερμανία, κ. Τσίπρα, άν, φυσικά, επιμένετε να χρησιμοποιείτε το γερμανικό νόμισμα.

Υπάρχει ζωή μετά το ευρώ.
 

Σε όλα τα πέντε τελευταία χρόνια στούς ΄Ελληνες έλεγαν: άν απαλλαγείς από την αρώστεια σου, εάν εγκαταλείψεις το ευρώ, θα πέσει ο ουρανός να σε πλακώσει. Φαντάζομαι πως δεν θα το παρατηρήσατε, ο ουρανός είναι πεσμένος ήδη. Με την ανεργία στο 25% (σημ. Οι στατιστικές του έχουν αραχνιάσει), με γιατρούς και δασκάλους να πεινούν, δεν μπορεί να πέσει πιο χαμηλά.

Αναρωτηθείτε; Είχε δίκηο η Τρόϊκα;Στην Αμερική υπάρχει ένα ρητό: Κορόϊδεψέ με μια φορά, ντροπή σου. Κορόϊδεψέ με δυο φορές, ντροπή μου.

Μπορεί η Ελλάδα να επιζήσει χωρίς το ευρώ; Η Ελλάδα είναι ήδη νεκρή, αλλά οι Γερμανοί δεν ενδιαφέρονται ούτε για να θάψουν το πτώμα. Λένε στους ΄Ελληνες πως αν εγκαταλείψουν το ευρώ και καταγγείλουν τα χρέη τους, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να έχει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου. Η πραγματικότητα είναι ότι η Ελλάδα δέν μπορεί να προσφύγει στις διεθνείς αγορές τώρα. Κανείς δεν δανείζει ένα πτώμα.

Υπάρχει επιστροφή εντεύθεν του Αχέροντα, αλλά όχι με βάρκα το ευρώ.

Πολλά έθνη τα καταφέρνουν μια χαρά χωρίς το ευρώ. Η Σουηδία, η Δανία και η Ινδία τα καταφέρνουν χωρίς ευρώ. Το ίδιο και η Τουρκία, που είχε την τύχη να μήν την δεχτούν. ‘Οσο οι Τούρκοι μένουν στη λίρα, ακόμη και ο φρενο-βλαμμένος ισλαμοφασίστας πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δεν καταφέρνει να καταστρέψει την οικονομία τους.

Μπορεί η Ελλάδα απλά να πηδήξει έξω από το ευρώ; Η Αργεντινή ήταν κάποτε δεμένη με το δολάριο, όπως η Ελλάδα με το ευρώ.Το 2000 οι Αργεντίνοι, πεινασμένοι και εξαγριωμένοι, επαναστάστησαν. Η Αργεντινή τελικά ανέτρεψε την δικτατορία του δολαρίου, τις διαταγές του ΔΝΤ και τις απειλές των δανειστών και κήρυξε στάση πληρωμών των ομολόγων της σε δολάρια. Ελεύθερη επί τέλους, η οικονομία της πήρε τ’ απάνω της επί μια δεκαετία. Ναι, σήμερα η Αργεντινή υφίσταται επίθεση από τους γύπες, αλλά αυτό συμβαίνει επειδή έγινε έτσι δελεαστικά πλούσια.

΄Ημουνα στη Βραζιλία όταν ο πρόεδρος Λούλα ντα Σίλβα είπε στο ΔΝΤ να πάει στον αγύριστο – και απέρριψε την ιδιωτικοποίηση των κρατικών τραπεζών και της κρατικής εταιρείας πετρελαίου, απέρριψε την περικοπή των συντάξεων και τις άλλες ανοησίες λιτότητας. Αποτέλεσμα: Η Βραζιλία όχι μόνο επέζησε, αλλά άνθησε κατά την διάρκεια της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρισης του 2008-10. Παρά τις πιέσεις, η Βραζιλία ποτέ δεν εκχώρησε τον έλεγχο του νομίσματός της. (Είναι τραγική ειρωνία ότι η οικονομία της τώρα μόνο παραπατάει. Γι’ αυτό φταίει μόνο η διάδοχος του Λούλα, η Πρόεδρος Ντίλμα Ρούσσεφ, που αρχίζει να χορεύει την σάμπα της λιτότητας.)

Η Λιτότητα : Θρησκεία, όχι Οικονομική Επιστήμη
 

Το ευρώ είναι απλώς το γερμανικό μάρκο με μερικά αστεράκια επάνω του. Η Ελλάδα δεν μπορεί να υιοθετήσει το νόμισμα της Γερμανίας χωρίς να υιοθετήσει και τον υπουργό των Οικονομικών της Γερμανίας, τον Βόλφγκαγκ Σώϋμπλε ως δικό της υπουργό των Οικονομικών.

Και ο Σώϋμπλε είναι αποφασισμένος πως η Ελλάδα πρέπει να τιμωρηθεί. ΄Οπως τονίζει ο οικείος μου Πωλ Κρούγμαν, δεν υπάρχει αξιόπιστη οικονομική θεωρία που να λέει πως η λιτότητα -δηλαδή περικοπές κρατικών δαπανών, περικοπές μισθών, περιορισμός της καταναλωτικής ζήτησης- μπορεί με κάποιο τρόπο να βοηθήσει μιαν οικονομία σε ύφεση. Σε αποπληθωρισμό. Γι’ αυτό το λόγο, το 2009, ο Ομπάμα διέταξε να δοθεί τονωτικό, όχι υπνωτικό χάπι.

Η λιτότητα δεν έχει καμιά σχέση με την οικονομική επιστήμη. Είναι θρησκεία: η πίστη από τους Λουθηρανούς Γερμανούς πως οι ΄Ελληνες διασκέδασαν πολύ, ξόδεψαν πολλά λεφτά και χαράμησαν πολύ τον χρόνο τους στον ήλιο- και τώρα οι ΄Ελληνες πρέπει να πληρώσουν το τίμημα για τις αμαρτίες τους.

Το περίεργο είναι πως ακούω αυτές τις αυτομαστιγωτικές αηδίες και από τους ίδιους τους ΄Ελληνες: είμαστε τεμπέληδες. Μας αξίζει η τιμωρία. Μωρολογίες. Ο μέσος ΄Ελληνας δουλεύει περισσότερες ώρες τον χρόνο από οποιονδήποτε άλλο εργαζόμενο στα 34 κράτη-μέλη του ΟΟΣΑ. Πολύ περισσότερες από τους Γερμανούς.

Ελλάδα: Γκολντμαν-Σακουλωμένη
 

Η καταστροφή της Ελλάδας άρχισε με έναν μυστικό, απατηλό χειρισμό ανταλλαγής νομισμάτων (currency swaps), σχεδιασμένο από την Γκόλντμαν Σακς, για την απόκρυψη ελληνικών ελλειμμάτων, που υπερέβαιναν το όριο 3% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης. ΄Οταν η αλήθεια μαθεύτηκε, οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων κατάλαβαν πως είχαν εξαπατηθεί. Αυτοί οι ομολογιούχοι αξίωσαν τότε υπέρογκα κερδοσκοπικά επιτόκια (ή, αν προτιμάτε, μεγάλα «spread») για να εξασφαλισθούν έναντι μελλοντικής εξαπάτησης. Η επισώρευση αυτών των κερδοσκοπικών επιτοκίων γονάτισε το ελληνικό έθνος. Με άλλα λόγια, τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν για την είσοδο και την παραμονή στο ευρώ και όχι η ελληνική σπατάλη προκάλεσαν την κρίση.

Οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Κίνα γλύτωσαν την οικονομική κρίση, επειδή είχαν τον έλεγχο του νομίσματός τους, της προσφοράς χρήματος, των κρατικών δαπανών και της συναλλαγματικής ισοτιμίας –κρίσιμων εργαλείων, που η Ελλάδα παρέδωσε για να μπεί στο ευρώ.

Ακόμη χειρότερα: Μόλις η Δούρεια νεκροφόρα του ευρώ μπήκε στην Αθήνα, ο Τουρισμός, βασική βιομηχανία της Ελλάδας, ρουφήχτηκε από την Τουρκία, όπου ξενοδοχεία και αναμνηστικά δώρα διατιμώνται με την φτηνή λίρα. Αυτό επέτρεψε στην αμείλικτη μηχανή του καθηγητή Μαντέλ, στο ευρώ, να εκτελέσει τον προορισμό της, κατεβάζοντας τα ημερομίσθια, αναγκάζοντας την Ελλάδα να απογυμνώνει όλη την τάξη των εργαζομένων από συντάξεις και διαπραγματευτική δύναμη. Η Ελλάδα πεσμένη στά γόνατα, δεν είχε άλλη επιλογή από το να παρακαλέσει τη Γερμανία για έλεος.

Αλλά δεν υπάρχει έλεος.΄Οπως ο Γερμανός Σώυμπλε επιμένει, η δημοκρατία, η ψήφος της Κυριακής, δεν σημαίνει τίποτα. « Οι νέες εκλογές-δηλώνει- δεν αλλάζουν τίποτα στις συμφωνίες που έχουν γίνει με την ελληνική κυβέρνηση.» (Οι ΄Ελληνες) δεν έχουν εναλλακτική επιλογή».

Και όμως έχουν κ. Σώυμπλε. Μπορούν να σου πουν να πάρεις το ευρώ σου και να τό χώσεις... στον Μέρκελ σου.


Πιστή μετάφραση επί λέξει, από τον αμερικανικό ιστότοπο «Intrepid Report» («Ατρόμητη Αναφορά») του άρθρου του Greg Palast, ερευνητή δημοσιογράφου και συγγραφέα των βιβλίων που ανακηρύχθηκαν Βestsellers από τους Τάϊμς της Ν. Υόρκης «Δισεκατομμυριούχοι και Ληστές της Κάλπης», « Πίκνικ Γυπαετών», «Οχυρωμένο Φρενοκομείο» και « Η Καλύτερη Δημοκρατία που Μπορείς να Αγοράσεις».


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στα τσακίδια, Αντώνη!


Δεν καταλαβαίνω την έκπληξη που δοκίμασαν πολλοί από το γεγονός ότι ο Σαμαράς δεν πήγε στο Μαξίμου να υποδεχτεί τον διαδοχό του, να τον ενημερώσει και να του παραδώσει την σκυτάλη, με τον τρόπο που επιτάσσουν η εθιμοτυπία και οι καλοί τρόποι. Για μένα, έκπληξη θα ήταν ακριβώς το αντίθετο: το να πήγαινε. Και θα ήταν έκπληξη κάτι τέτοιο, διότι:

(α) Ο Σαμαράς δεν έχει καμμιά σχέση με την έννοια της δημοκρατίας.
Μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για τον πρωθυπουργό που απαξίωσε όσο κανένας προκάτοχός του την έννοια του κοινοβουλίου. Μέσα σε δυόμισυ χρόνια (Ι) εξέδωσε καμμιά τριανταριά πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, δηλαδή μία τον μήνα κατά μέσον όρο, (ΙΙ) πέρασε σημαντικώτατα νομοσχέδια με την μορφή ενός άρθρου, στερώντας από τους βουλευτές την δυνατότητα να απορρίψουν επί μέρους διατάξεις και υποχρεώνοντάς τους (κυρίως εκείνους τής συμπολίτευσης) να τα ψηφίσουν στο σύνολό τους, (ΙΙΙ) αντιμετώπισε με τόση αποστροφή τις ερωτήσεις της αντιπολίτευσης, ώστε μέσα στο 2014 δεν απάντησε ούτε σε μία κλπ. Είναι πολύ φυσικό, λοιπόν, ο Σαμαράς να μην έχει σε καμμιά εκτίμηση ούτε τις διαδικασίες που προβλέπει η δημοκρατία (τουλάχιστον, η δημοκρατία την οποία εκείνος κόπτεται πως υπηρετεί) περί αλλαγής κυβέρνησης, μιας και αυτές ακριβώς οι διαδικασίες τον οδήγησαν εκτός Μαξίμου.

 
(β) Ο Σαμαράς έχει νοοτροπία φασίστα.
   
Μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για τον πρωθυπουργό που θεωρούσε ως ένα από τα μεγάλα του επιτεύγματα το ότι, χάρη στον τσαμπουκά του, σμπαράλιασε κάθε λαϊκό και εργασιακό δικαίωμα. Πόσες και πόσες φορές δεν επανέλαβε το φασιστικό "αυτά που ξέρατε, ξεχάστε τα"; Μεταξύ άλλων: (Ι) δεν δίστασε να επιστρατεύσει τους απεργούς της ΔΕΗ, τους απεργούς ναυτεργάτες, τους απεργούς καθηγητές κλπ (μάλιστα δε, τους τελευταίους τους επιστράτευσε πριν καν προλάβουν να προκηρύξουν την απεργία τους!), (ΙΙ) έστειλε τα ΜΑΤ να τσακίσουν την εννιάμηνη απεργία των χαλυβουργών, βάζοντας απροκάλυπτα την κρατική μηχανή στην υπηρεσία των συμφερόντων τού βιομήχανου Μάνεση, (ΙΙΙ) είχε ως συμβούλους άτομα δεδηλωμένων ακροδεξιών πεποιθήσεων (Μπαλτάκος, Κρανιδιώτης, Μουρούτης, Λαζαρίδης κλπ) και δεν δίστασε να προωθήσει σε κυβερνητικούς θώκους φασίστες και φασίζοντες (Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης, Ντινόπουλος κλπ).
 
(γ) Ο Σαμαράς έχει μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του.
   
Μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για τον πρωθυπουργό που τα ήξερε όλα και τα κουλάντριζε όλα. Χάρη σ' αυτό το κουσούρι του, έγινε παροιμιώδης η ατάκα "με εντολή Σαμαρά". Ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαμε ακούσει πρωθυπουργό να μιλάει τόσο πολύ σε πρώτο πρόσωπο: εγώ αυτό, εγώ εκείνο, εγώ το άλλο... Ήξερε από οικονομία, ήξερε από παιδεία, ήξερε από διεθνείς σχέσεις, ήξερε... ήξερε... Μέχρι και από αρχαιολογία ήξερε, αποφαινόμενος για το ποιος ήταν θαμμένος στην Αμφίπολη, με αποτέλεσμα να γελάνε ακόμη οι σκοπιανοί σε βάρος μας. Έστησε ολόκληρη θεωρία περί σαξές στόρυ, προκειμένου να αποδώσει στον εαυτό του τα εύσημα. Στην προσπάθειά του να προωθήσει την εικόνα τού χωρίς-εμένα-τι-θα-κάνατε πολιτικού, δεν δίσταζε να στήσει μέχρι και ολόκληρες συνεντεύξεις. Τέλος, στήριξε ολόκληρη την προεκλογική εκστρατεία τού κόμματός του στην τρομοκράτηση του λαού, με κεντρική ιδέα το "αν φύγω εγώ, καταστραφήκατε".

(δ) Ο Σαμαράς είναι αγενής.
  
Μη ξεχνάμε ότι μιλάμε για τον πρωθυπουργό που προσπάθησε να κάνει τον κουτσαβακισμό άποψη. Ακόμη και το βάδισμά του και το κοίταγμά του ανέδυαν μια προσβλητική ψευτομαγκιά. Ο απαξιωτικός και αγενέστατος τρόπος με τον οποίο απευθυνόταν (ακόμη και από το βήμα της βουλής) στους πολιτικούς του αντιπάλους, δεν έχει προηγούμενο. Η απαράδεκτη ατάκα του προς τον ομιλούντα αρχηγό τής αξιωματικής αντιπολίτευσης "δεν σας κοιτάω για να μη γελάω", δεν δείχνει μόνο την αποστροφή του προς τους θεσμούς αλλά και την πηγαία αγένειά του. Δεν θα εκπλησσόμουν ούτε αν μάθαινα πως ακόμα και το προεκλογικό του σποτάκι, όπου μπαίνει με αναίδεια στην αλάνα και κόβει με το έτσι θέλω το παιχνίδι των παιδιών, υποχρεώνοντας τον δόλιο τον Νικόλα να σταθεί όρθιος μπροστά του για να τον ακούσει θέλοντας ή μη, ήταν δική του ιδέα.

(ε) Ο Σαμαράς είναι ένα τίποτα που νομίζει πως έγινε κάτι.
  
Μη ξεχνάμε πως μιλάμε για τον πρωθυπουργό που όταν τον ρώτησαν τι θα γίνει με τους ανθρώπους που πεινάνε, απάντησε ότι θα τους χορηγήσει δωρεάν wi-fi (κάτι που, τελικά, δεν έκανε, όπως τόσα άλλα). Είναι η κλασσική περίπτωση πολιτικού που, ενώ ποτέ δεν έκανε κάτι για πάρτη του, νόμιζε πως είναι προορισμένος να σώσει ολόκληρη χώρα. Μπήκε στην πολιτική (ελέω μπαμπά και θείου) αμέσως μόλις τελείωσε τις -όποιες- σπουδές του κι από τότε η μόνη του ανησυχία ήταν η πολιτική του επιβίωση και η πολιτική του ανέλιξη. Κατέληξε να αισθάνεται υπερήφανος που δημιούργησε (αυτός και μόνος!) "πρωτογενή πλεονάσματα", έστω κι αν τα πλεονάσματα ήταν βγαλμένα από το αίμα ανθρώπων που πέθαιναν. Ακόμη και στο κύκνειο άσμα του το βράδυ της εκλογικής ήττας του, σε πρώτο πρόσωπο μίλησε. Όπως κάνουν όλα τα "αλαλάζοντα κύμβαλα".
 
Και τώρα τί; Τί θα θέλατε να κάνει ένας αγενής, φασίστας και εγωιστής τίποτας, ο οποίος σιχαίνεται την δημοκρατία και τους θεσμούς της; Να στηθεί στην πόρτα τού Μαξίμου, να υποδεχτεί τον πιτσιρικά που τον εκθρόνισε, να του σφίξει το χέρι, να τον συγχαρεί και να του ευχηθεί εν όψει των νέων καθηκόντων του; Ένας Σαμαράς δεν θα το έκανε ποτέ αυτό!
 
Όθεν, μπορούμε κι εμείς με άνεση να τον αποχαιρετήσουμε όπως του αξίζει: Στα τσακίδια, Αντώνη!

Πηγή


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έκλεισε την υπηρεσία πληροφοριών η Πρόεδρος της Αργεντινής

Την διάλυση της υπηρεσίας πληροφοριών ανακοίνωσε στην κρατική τηλεόραση η πρόεδρος της Αργεντινής, μετά τις υποψίες ότι πράκτορες της κρύβονται πίσω από το θάνατο του εισαγγελέα Αλμπέρτο  Νίσμαν.

Ο εισαγγελέας Αλμπέρτο Νίσμαν είχε ξεκινήσει να χειρίζεται ως ειδικός ανακριτής από το 2004 την υπόθεση της επίθεσης στην εβραϊκή κοινότητα Άμια στο Μπουένος Άιρες το 1994 όπου βρήκαν το θάνατο 85 άνθρωποι.

Μια μέρα πριν καταθέσει ο Νίσμαν τα στοιχεία σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Κογκρέσου βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του. Στο χέρι του κρατούσε όπλο.

Η Κριστίνα Κίρσνερ - Φερνάντεζ δήλωσε στην πρώτη της τηλεοπτική εμφάνιση μετά το συμβάν  ότι πρόκειται για ένα ποιοτικό άλμα. Οι μυστικές πληροφορίες που απασχολούν περισσότερους από 2.000 εργαζόμενους θα αντικατασταθούν από την ομοσπονδιακή υπηρεσία πληροφοριών. Για αυτό η έγκριση θα απαιτήσει πλειοψηφία από το Κογκρέσο.

Στο μεταξύ, το σώμα του εισαγγελέα θα παραδοθεί στην οικογένειά του και η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το Pirate Bay επιστρέφει

Το πολύπαθο σάιτ - μηχανή αναζήτησης αρχείων Torrent, ετοιμάζεται να επιστρέψει στην ενεργό δράση από την 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα όσα δείχνει στην αρχική του σελίδα.

Το site, που δέχτηκε επίθεση από αστυνομικές αρχές σε έναν από τους κεντρικούς του σέρβερ στη Σουηδία, στις 10 Δεκεμβρίου, έχει αντικαταστήσει το παλιό του λογότυπο, ένα πειρατικό καράβι, με έναν φοίνικα, προϊδεάζοντας τους χρήστες για την επιστροφή του, η οποία σύμφωνα με ένα ρολόϊ που μετρά αντίστροφα θα γίνει την 1η Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι τέσσερεις αρχικοί συν-ιδρυτές του, μπαινοβγαίνουν στη φυλακή από το 2009, αλλά ακόμα και αυτό δεν στάθηκε δυνατόν να διακοπεί η λειτουργία του σάιτ περισσότερο από 72 ώρες, πριν την επίθεση του Δεκεμβρίου, που κατέβασε το The Pirate Bay για πάνω από ένα μήνα, κι έκανε τον συνιδρυτή του Peter Sunde να το αποκηρύξει.

Έως τώρα, με την βοήθεια του μεγαλύτερου ανταγωνιστή του, ISOHUNT, μια κόπια με όλα τα αρχεία του The Pirate Bay αναβιώνει στην διεύθυνση Oldpiratepay.org.

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έκανε την έκπληξη ο Ηρακλής, απέκλεισε από το κύπελλο τον Αστέρα στην Τρίπολη

Ο Ηρακλής πήρε... το ρόπαλό του και κατάφερε να "σβήσει" τον Αστέρα Τρίπολης από τη φετινή διοργάνωση του κυπέλλου.

Η ομάδα της Θεσσαλονίκης επικράτησε 1-0 στην αρκαδική πρωτεύουσα ανατρέποντας τα προγνωστικά, καθώς ο αγώνας στο «Καυτανζόγλειο» είχε λήξει 1-1 και προκρίθηκε με θριαμβευτικό τρόπο στην επόμενη φάση του κυπέλλου.

Η φάση που έγραψε την ιστορία του αγώνα καταγράφηκε στο 56΄, όταν ο Ρομάνο βρέθηκε απέναντι στον Κοσίτσκι και με εξαιρετικό «σκάψιμο» πέρασε την μπάλα από πάνω του γράφοντας το 0-1.

Στο 84΄ ο Αστέρας έχασε τη μεγάλη ευκαιρία για να οδηγήσει το παιχνίδι στην παράταση με τον Μπαράλες.

Την αρχική προσπάθεια του Αργεντινού επιθετικού απέκρουσε ο Χουάντερσον, ενώ στη συνέχεια της φάσης ο Ιντζόγλου απομάκρυνε την μπάλα πριν περάσει τη γραμμή.

Ο Ηρακλής άντεξε, πήρε τη νίκη και την πρόκριση και δημιούργησε το «2Χ2» για τις ομάδες της Β΄ Εθνικής επί της Σούπερ Λίγκας, καθώς νωρίτερα ο Απόλλων Σμύρνης είχε αποκλείσει τον Λεβαδειακό, επίσης με εκτός έδρας νίκη.

Αστέρας Τρίπολης: Κοσίτσκι, Κιτοκό, Σανκαρέ, Γκοϊάν, Παντελιάδης, Ζησόπουλος, Τιε Μπι (59’ Μπαράλες), Νίκο, Μούκαμ (65’ Ρόλε), Μπαντιμπανγκά (46’ Τσοκάνης), Μπαράλες.

Ηρακλής: Χουάντερσον, Μπουκουβάλας (88’ Λουκίνας), Σαραμάντας, Μπαρτολίνι, Στάμου, Τσιλιανίδης (46’ Τσιλιγκίρης), Ιντζόγλου, Ζιάμπαρης, Περόνε, Ρομάνο (77' Πουρτουλίδης), Κυριακίδης

Πηγή: Filathlos.gr


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ελεύθερος ο γιατρός που κατηγορήθηκε ότι πήρε "φακελάκι"

Ελεύθερος αφέθηκε ο γιατρός από την Άρτα, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι πήρε “φακελάκι”, έπειτα από κοινή απόφαση του  ανακριτή και του εισαγγελέα.

Οι Αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας είχαν συλλάβει τον γιατρό στην κατοχή του οποίου, σύμφωνα με την ίδια την ΕΛ.ΑΣ., βρέθηκε και κατασχέθηκε φάκελος με προσημειωμένα 200 ευρώ, όμως σήμερα το πρωί αφέθηκε ελεύθερος.

Μάλιστα, ο γιατρός επέστρεψε κανονικά στα ιατρικά του καθήκοντα στο νοσοκομείο της πόλης.
Σύμφωνα με το συνήγορό του γιατρού: «Στην έρευνα της περίεργης υπόθεσης καταδείχτηκε ότι οι κατηγορίες ήταν ψευδείς και κατασκευασμένες υπό την καθοδήγηση προσώπων που είτε φθονούν την καταξίωση του γιατρού είτε βλάπτονται οικονομικά από την σημαντική επί των ημερών του, αναβάθμιση της Οφθαλμολογικής Κλινικής».

Πλέον, απομένει να αποφασισθεί, εάν η διοίκηση του Νοσοκομείου θα διατάξει ένορκη διοικητική εξέταση για το θέμα, όπως αναφέρει το epirusgate.blogspot.gr.

Σύμφωνα πάντως με τη νομοθεσία, ο Διοικητής του Νοσοκομείου μπορεί να θέσει τον γιατρό σε αναστολή καθηκόντων για ένα μήνα, με την παραλαβή των σχετικών εγγράφων από την εισαγγελία.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αλέξη, πούλα τα 3 τζετ του Σαμαρά

ENA από τα πρώτα πράγματα που θα πρέπει να κάνει ο νέος πρωθυπουργός, για να δει ο κόσμος, ότι τώρα με τη νέα κυβέρνηση, «κάτι» αρχίζει να αλλάζει, προς το συμφέρον του λαού, είναι να ασχοληθεί με τα απλά πράγματα, αυτά που προκαλούσαν το λαό και για την κατάργηση των οποίων δεν χρειάζονται λεφτά, παρά μόνο αποφάσεις.

Πρώτα απ΄ όλα θα πρέπει να βγάλει στο σφυρί αμέσως, ή δυνατόν και αυτή τη βδομάδα τα τρία πολυτελή πρωθυπουργικά αεροπλάνα, με τα οποία ο Σαμαράς, ο Βενιζέλος και οι υπουργοί της αμαρτωλής συγκυβέρνησης, κόβανε βόλτες δαπάναις μας, γιατί οι… «καράβλαχοι» δεν μπορούσαν να πάρουν το αεροπλάνο της γραμμής όπως κάνουν όλοι σχεδόν οι Ευρωπαίοι πρωθυπουργοί, αλλά ήθελαν οι… «παλιογύφτοι» να ταξιδεύουν με Ι.Χ. αεροπλάνο πολυτελείας προφανώς για να μην συγχρωτίζονται με τον λαουτζίκο.

Αν είναι δυνατόν σε περίοδο σκληρής λιτότητας που ο κόσμος δεν έχει να φάει, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του να ταξιδεύουν με τα… προσωπικά τους και πολυδάπανα αεροπλάνα.

Κανονικά μάλιστα θα πρέπει να ζητήσει και να μάθει ο νέος πρωθυπουργός, πόσα εκατομμύρια έχουν στοιχίσει όλα αυτά τα ταξιδάκια με τα πρωθυπουργικά αεροπλάνα και να στείλει το λογαριασμό να τον πληρώσουν ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος από την τσέπη τους.

Θυμάστε το καλοκαίρι που ο Βενιζέλος έκανε τα μπάνια του στην Σκιάθο και χρειάστηκε να πάει στις Βρυξέλλες, αντί να γυρίσει πίσω στην Αθήνα και να πάρει το αεροπλάνο της γραμμής, διέταξε το πρωθυπουργικό αεροπλάνο να πάει στο νησί που κολυμπούσε και παραθέριζε, γύρισε στην Αθήνα, για να πάρει τα… ξυριστικά και τις πυτζάμες του και καβάλησε το Ι.Χ. αεροπλάνο, δαπάναις μας φυσικά, και πήγε στις Βρυξέλλες όπου έκανε το… ζητιάνο, απαιτώντας νέα βοήθεια και δάνεια για να πληρώσει η χώρα μας τα λεφτά που έχουν φάει οι πολιτικοί;

Ευτυχώς πάντως που μέχρι στιγμής η Μέρκελ, ο Σόιμπλε και οι Γερμανοί φορολογούμενοι δεν έχουν πάρει μυρωδιά ότι ο πρώην πρωθυπουργός και οι υπουργοί του, πηγαινοέρχονταν στις Βρυξέλλες και στο Βερολίνο με Ι.Χ. αεροπλάνα, γιατί αν τα γνώριζαν, κατά πάσα πιθανότητα θα υποχρέωναν τον Σαμαρά, τον Βενιζέλο και τους υπουργούς τους να πηγαινοέρχονται στις Βρυξέλλες… ποδαρόδρομο!

Θυμάστε ότι την εποχή που πτώχευσε η Lehman Brothers και η αμερικανική οικονομία ήταν έτοιμη να «σκάσει», οι ιδιοκτήτες των αυτοκινητοβιομηχανιών ζήτησαν να μιλήσουν στην αμερικανική γερουσία για να εξηγήσουν τα προβλήματά τους και να ζητήσουν οικονομική ενίσχυση από το κράτος, δάνεια δηλαδή, έκλεισαν ραντεβού και πήγαν στην Ουάσιγκτον, το αεροδρόμιο της οποίας εκείνη την ημέρα γέμισε με Ι.Χ. πολυτελή και πανάκριβα αεροπλάνα.

Για κακή τους όμως τύχη, εκείνη την ημέρα πέρασε από το αεροδρόμιο ένας γερουσιαστής και όταν είδε αυτό το θέαμα έμεινε άναυδος.

Όταν λοιπόν πήγε στη γερουσία και άρχισε η συζήτηση για τα δάνεια που ζητούσαν οι πάμπλουτοι ιδιοκτήτες των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών, σηκώνεται από τη θέση του ο Γερουσιαστής, που είχε δει στο αεροδρόμιο το στόλο των πολυτελών αεροπλάνων και τους ρωτάει: Δεν μου λέτε κύριοι με τι ήλθατε από τις περιοχές σας στην Ουάσιγκτον;

Με τα αεροπλάνα μας(!) του απαντούν, όλοι μ΄ ένα στόμα!

Και δεν ντρέπεστε ρε μασκαράδες να έρχεστε στην Γερουσία σαν κροίσοι και να μας ζητάτε να κόψουμε χρήματα από το φτωχό λαό και να τα δώσουμε σ΄ εσάς τους βιομηχάνους;

Άντε γυρίστε πίσω στις περιοχές σας και ξαναρθείτε την άλλη εβδομάδα με τα αυτοκίνητά σας γιατί δάνεια δεν σας εγκρίνουμε.

Και πραγματικά ξαναγύρισαν την επόμενη εβδομάδα με τα Ι.Χ. αυτοκινητάκια τους που ήταν μάλιστα και… οικολογικά.

Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση.

Επίσης ο Αλέξης θα πρέπει να μαζέψει όλες τις Μερσεντές των υπουργών και λοιπών παρατρεχάμενων και να τις πουλήσει ακόμα και για σίδερα. Πρώτα απ΄ όλα δε, θα πρέπει να πουλήσει την πολυτελέστατη πανάκριβη και αλεξίσφαιρη BMW του κ. Βενιζέλου, η οποία αν δεν κάνουμε λάθος, στοίχισε στους Έλληνες φορολογούμενους σε περίοδο σκληρής λιτότητας μόνο… 700.000 ευρώ(!), αφού μία τόσο ακριβή και πολυτελέστατη λιμουζίνα κανένας Συριζαίος υπουργός δεν θα ήθελε και δεν θα τολμούσε να χρησιμοποιήσει.

Τέλος ο πρωθυπουργός θα πρέπει να απαγορεύσει να βγαίνουν στα παράθυρα των τηλεοράσεων κάθε μέρα οι υπουργοί. Αυτή η ιστορία που βλέπουμε μέχρι σήμερα από το πρωΐ μέχρι το βράδυ τους εκάστοτε υπουργούς να ξημεροβραδιάζονται στα κανάλια των νταβατζήδων – για να εξαπατούν το λαό, λες και όλοι τους είναι… άνεργα μανεκέν(!) – θα πρέπει να σταματήσει αμέσως.

Οι υπουργοί πρέπει να εργάζονται 15-16 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα πολύ σκληρά και όταν έχουν θέματα προς ενημέρωση της κοινής γνώμης, να καλούν όλους τους δημοσιογράφους στα γραφεία τους, να τους κάνουν τις ανακοινώσεις που θέλουν και μετά να απαντούν σε 5-6 μόνο ερωτήσεις και μετά τέλος.

Έτσι θα αποκτήσουν αξιοπιστία και σοβαρότητα οι πολιτικοί μας.

kontranews.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κατρούγκαλος: Ανάκληση αντισυνταγματικών απολύσεων - διαθεσιμότητας

Την ανάκληση των απολύσεων στο Δημόσιο, που προήλθαν από το μέτρο της διαθεσιμότητας ή κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας, προανήγγειλε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στο Mega, σημείωσε πως «έχουμε δεσμευτεί ότι όσες απολύσεις έγιναν αντισυνταγματικά, μέσα σε αυτές και όσες έγιναν με το μέτρο της διαθεσιμότητας, θα ανακληθούν». Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως το κόστος των επαναπροσλήψεων είναι κοστολογημένο και περιλαμβάνεται στα μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση ανέφερε πως θα προωθήσει ένα σύστημα τίμιο, όχι τιμωρητικό και εκδικητικό, και πρόσθεσε πως στόχος του είναι μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο να κλείσουν όλες οι εκκρεμείς πειθαρχικές υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων, με σκοπό να εφαρμοστεί το υπάρχον νομικό πλαίσιο, το οποίο έκρινε επαρκές.

         

Επιπλέον εξέφρασε την άποψη ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να συμμετέχουν στα πειθαρχικά συμβούλια, ώστε να κρίνουν συναδέλφους τους, χωρίς ωστόσο να έχουν την πλειοψηφία στη λήψη των αποφάσεων.

Παράλληλα σημείωσε πως η νέα κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει τους ποσοτικούς στόχους που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της προηγούμενης κυβέρνησης και της τρόικας. Τέλος για το ενιαίο μισθολόγιο ανέφερε πως είναι μέτρο «απολύτως σωστό και δίκαιο» και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνει εξορθολογισμός των αμοιβών στο Δημόσιο. «Στόχος είναι να ολοκληρωθεί ο μηδενισμός των ανισοτήτων μέσα στο επόμενο εξάμηνο», ανέφερε.

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κβαντική ασφάλεια στις πιστωτικές κάρτες

Το λεγόμενο «πλαστικό χρήμα» διευκολύνει τη ζωή μας και τις συναλλαγές, ιδιαίτερα στην εποχή του Διαδικτύου. Ταυτόχρονα όμως αποδεικνύεται ιδιαίτερα ευάλωτο: όσο και αν οι αρμόδιοι προσπαθούν να βελτιώνουν και να ενισχύουν συνεχώς τα μέτρα ασφαλείας, οι απατεώνες φαίνεται ότι βρίσκουν τρόπους να τα παραβιάζουν.

Τώρα μια ομάδα ολλανδών επιστημόνων ανακοίνωσε ότι ανέπτυξε ένα σύστημα πιστοποίησης της αυθεντικότητας των πιστωτικών καρτών το οποίο είναι απαραβίαστο χάρη στις άστατες κβαντικές ιδιότητές του.

Το νέο σύστημα (το οποίο ονομάζεται Quantum Secure Authentication ή σε ελεύθερη μετάφραση Κβαντική Ασφαλής Πιστοποίηση) χρησιμοποιεί τις κβαντικές ιδιότητες των φωτονίων για να δημιουργήσει μια μοναδική «υπογραφή» η οποία βασίζεται στην ανταλλαγή «ερωτήσεων και απαντήσεων» και είναι αδύνατον να «διαβαστεί» ή να αντιγραφεί.

Σε σχετική δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Optica» οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τβέντε αναφέρουν ότι η μέθοδός τους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ασφαλή επιβεβαίωση της ταυτότητας οποιουδήποτε είδους ηλεκτρονικής κάρτας – π.χ., πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών αλλά και καρτών ταυτότητας, ιατρικής περίθαλψης ή κοινωνικής ασφάλισης – ακόμη και όταν έχουν κλαπεί από αυτήν βασικές πληροφορίες. Αν, δηλαδή, κάποιος έχει κατορθώσει να αντιγράψει την πλήρη δομή της κάρτας, το Quantum Secure Authentication είναι σε θέση να ξεχωρίσει την αυθεντική από την πλαστή κάρτα

 Η «υπογραφή» των φωτονίων

Ενα νέο σύστημα για τις πιστωτικές κάρτες χρησιμοποιεί τις κβαντικές ιδιότητες των φωτονίων για να δημιουργήσει μια μοναδική «υπογραφή» η οποία βασίζεται στην ανταλλαγή «ερωτήσεων και απαντήσεων» και είναι αδύνατον να «διαβαστεί» ή να αντιγραφεί

Οι συμβατικές κάρτες με τη μαγνητική ταινία αντιγράφονται εύκολα. Για να ενισχύσουν την ασφάλεια πρόσφατα οι τράπεζες άρχισαν να εκδίδουν τις λεγόμενες «έξυπνες κάρτες» οι οποίες διαθέτουν έναν μικροεπεξεργαστή για την πιστοποίηση της ταυτότητας. Οπως όμως έχει αποδειχθεί, όσο σύνθετος και αν είναι ο κωδικός ασφαλείας και όσα επιπρόσθετα μέτρα και αν έχουν ληφθεί, από τη στιγμή που κάποιος αποκτήσει πρόσβαση στις πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στην κάρτα μπορεί να την αντιγράψει και να τη χρησιμοποιήσει. Οι ολλανδοί ερευνητές λύνουν αυτό το πρόβλημα αποθηκεύοντας τις «ερωταπαντήσεις» που απαιτούνται για την ταυτοποίηση της κάρτας σε φωτόνια.
Εξαιτίας των κβαντικών ιδιοτήτων των φωτονίων, οι οποίες τους επιτρέπουν να βρίσκονται σε πολλά μέρη ταυτοχρόνως, η ανταλλαγή των ερωταπαντήσεων που απαιτούνται για να γίνει μια συναλλαγή είναι αδύνατον να αντιγραφεί ή να αναπαραχθεί χωρίς αυτό να γίνει αμέσως αντιληπτό.

«Τα μεμονωμένα φωτόνια έχουν πολύ ξεχωριστές ιδιότητες που φαίνεται να αντιβαίνουν στη φυσιολογική συμπεριφορά» δήλωσε ο Πεπάιν Πίνκσε, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Τβέντε στην Ολλανδία και κύριος συγγραφέας της μελέτης. «Οταν συλλεχθούν καταλλήλως μπορούν να κωδικοποιήσουν πληροφορίες με τρόπο ο οποίος εμποδίζει τους επιτιθέμενους να προσδιορίσουν ποιες είναι αυτές οι πληροφορίες».
 
Παιχνίδια με κβάντα

Η διαδικασία που περιγράφουν οι επιστήμονες στη μελέτη τους λειτουργεί ως εξής: ένας μικρός και συγκεκριμένος αριθμός φωτονίων εκπέμπεται επάνω σε μια επιφάνεια της πιστωτικής κάρτας η οποία έχει υποστεί ειδική προετοιμασία και στη συνέχεια καταγράφεται το μοτίβο που δημιουργείται. Καθώς, βάσει των αρχών της Κβαντομηχανικής, ένα φωτόνιο μπορεί να υπάρχει ταυτοχρόνως σε πολλά σημεία, με τον τρόπο αυτόν μπορεί να παραχθεί ένα πολύ σύνθετο μοτίβο χρησιμοποιώντας έναν πολύ μικρό αριθμό φωτονίων ή ακόμη και ένα μεμονωμένο φωτόνιο.

Εξαιτίας των κβαντικών ιδιοτήτων του φωτός, όπως υπογραμμίζουν οι ερευνητές, οποιαδήποτε προσπάθεια ενός χάκερ να παρατηρήσει την ανταλλαγή των ερωταπαντήσεων στα φωτόνια θα κάνει την κβαντική φύση τους να καταρρεύσει και θα καταστρέψει τις πληροφορίες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο το σύστημα της Quantum Secure Authentication είναι απαραβίαστο – και θα παραμείνει απαραβίαστο οποιαδήποτε εξέλιξη και αν σημειωθεί στην τεχνολογία στο μέλλον.

Εφαρμογή στην πράξη

Για να λειτουργήσει στην πράξη το σύστημα απαιτεί την εφαρμογή στις πιστωτικές κάρτες ενός πολύ λεπτού στρώματος λευκής βαφής η οποία θα περιέχει εκατομμύρια νανοσωματίδια. Με τη χρήση λέιζερ φωτόνια θα προβάλλονται μέσα στη βαφή: κατά τη διαδρομή τους θα συγκρούονται με τα νανοσωματίδια – όπως οι μπίλιες στο φλιπεράκι, λένε οι ερευνητές – και επιστρέφοντας στην επιφάνεια θα δημιουργούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο το οποίο θα αποτελεί και την «ταυτότητα» της κάρτας. Καθώς τα φωτόνια που θα εκπέμπονται στη βαφή θα είναι «κβαντικά», το μοτίβο θα φαίνεται να περιέχει πολύ περισσότερες πληροφορίες – ή κουκκίδες φωτός – από ό,τι στην πραγματικότητα.
Οποιαδήποτε προσπάθεια όμως να «διαβαστεί» παράνομα θα καταστρέψει τις κβαντικές ιδιότητες του φωτός και μαζί με αυτές μεγάλο μέρος των πληροφοριών που περιλαμβάνει το μοτίβο.

«Είναι σαν να ρίχνεις δέκα μπάλες του μπόουλινγκ στο έδαφος και να δημιουργείς με αυτές 200 σημάδια πρόσκρουσης» εξήγησε ο κ. Πίνκσε. «Είναι αδύνατον να γνωρίζει κάποιος επακριβώς ποια πληροφορία έχει σταλεί – ποιο μοτίβο έχει δημιουργηθεί στο έδαφος – μαζεύοντας απλώς τις δέκα μπάλες. Αν όμως προσπαθήσει να τις παρατηρήσει καθώς πέφτουν θα καταστρέψει ολόκληρο το σύστημα». Ο ερευνητής πιστεύει ότι αυτή η νέα κβαντική μέθοδος ασφαλείας, εκτός από τις κάθε είδους ηλεκτρονικές κάρτες, μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την προστασία κτιρίων αλλά και αυτοκινήτων.

Πηγή

 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σούπερ – Κρόνος με δακτύλιους 120 εκατ. χιλιομέτρων

Ενα σύστημα γιγαντιαίων δακτυλίων μπροστά στο οποίο ωχριά ο πλανήτης Κρόνος διαθέτει ο εξωπλανήτης J1407b, ο οποίος είχε ανακαλυφθεί αρχικά το 2012.

Σούπερ – Κρόνος με δακτύλιους 120 εκατ. χιλιομέτρων

Ολλανδοί και Αμερικανοί επιστήμονες εκτιμούν ότι ο εν λόγω σούπερ-Κρόνος, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από το άστρο J1407, διαθέτει ένα σύστημα δακτυλίων με διάμετρο σχεδόν 120 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, πάνω από 200 φορές μεγαλύτερο σε σχέση με τους δακτυλίους του Κρόνου.

Το σύστημα δακτυλίων, το πρώτο που ανακαλύφθηκε εκτός του ηλιακού μας συστήματος, αποτελείται από τουλάχιστον 30 δακτυλίους, ο καθένας από τους οποίους έχει διάμετρο δεκάδες εκατομμύρια χιλιόμετρα. Επιπλέον, στους δακτυλίους εντοπίζονται κενά, που πιθανότατα υποδηλώνουν την ύπαρξη δορυφόρων με μέγεθος μεταξύ του Άρη και της Γης γύρω από τον εξωπλανήτη.

Τα νέα στοιχεία προέρχονται από τους ερευνητές του ολλανδικού Αστεροσκοπείου του Λέιντεν και του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ, με επικεφαλής τον Μάθιου Κενγουόρθι, και δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό αστροφυσικής «Astrophysical Journal».

Για «απίστευτα» ευρήματα έκανε λόγο ο Μάθιου Κενγουόρθι, παρ” όλο που οι παρατηρήσεις είναι δύσκολες, επειδή το νεαρό άστρο και ο εξωπλανήτης του απέχουν πολύ από τη Γη. «Αν μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε τους δακτυλίους του Κρόνου με τους δακτυλίους που υπάρχουν γύρω από τον πλανήτη J1407b, θα ήσαν εύκολα ορατοί τη νύχτα από τη Γη και θα ήσαν πολλές φορές μεγαλύτεροι από ό,τι η πανσέληνος», όπως είπε.

Ο ίδιος ο εξωπλανήτης είναι πολύ μεγαλύτερος (τουλάχιστον δεκαπλάσιος) από τους δύο αεριώδεις γίγαντες του δικού μας ηλιακού συστήματος, τον Δία και τον Κρόνο. Για «έναν σούπερ-Κρόνο» έκανε λόγο ο καθηγητής αστρονομίας Έρικ Μάματζεκ, ο οποίος πρώτος ανακάλυψε το εντυπωσιακό σύστημα. Όπως είπε, οι δακτύλιοι σκόνης και άλλων υλικών μπλοκάρουν περίπου το 95% του φωτός του άστρου-ήλιου τους.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι, όσο περνάει ο καιρός, οι τεράστιοι δακτύλιοι θα μικραίνουν, καθώς από το υλικό τους σταδιακά θα σχηματίζονται νέοι δορυφόροι.

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!