EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα !

Ενωτικός και με τον αέρα του μελλοντικού πρωθυπουργού εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην προτελευταία προεκλογική του ομιλία από την Ομόνοια, απ ’όπου και κάλεσε τους πολίτες να κάνουν το πρώτο μεγάλο βήμα, να δώσουν αυτοδυναμία στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Ζητάμε μια καθαρή εντολή. Πεντακάθαρη. Ανόθευτη. Αδιαμφισβήτητη. Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως μια τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα» είπε και ανέβασε κατακόρυφα το πολιτικό θερμόμετρο.

Με το βλέμμα στραμμένο στις διεργασίες της επομένης των εκλογών, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεχτεί «στο πιλοτήριο αντιπροσώπους των απόψεων της κ. Μέρκελ», επαναλαμβάνοντας πως «δεν έχουμε σκοπό να συγκυβερνήσουμε παρέα με τους εντεταλμένους των μνημονίων», ενώ ζήτησε την ψήφο των πολιτών για να ξεκολλήσει- όπως είπε- η χώρα από τη διαπλοκή και την υποτέλεια.

Σφυροκοπώντας μέχρι… κεραίας τον Αντώνη Σαμαρά και αφού σημείωσε ότι «αυτοί έχουν τη στήριξη της κας Μέρκελ», τόνισε πως ποτέ άλλοτε πρωθυπουργός δεν δυσφήμισε τόσο τη χώρα του, τη δημοκρατία, και το λαό του, όσο ο κύριος Σαμαράς.

«Ποτέ πρωθυπουργός δεν κακοποίησε τόσο το αξίωμά του, συμπεριφερόμενος σαν περιφερόμενος πλασιέ του φόβου. Ποτέ πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε τόσο επίμονα το δημόσιο διάλογο, προτιμώντας να κρύβεται στα σκοτάδια, στο μονόλογο και το μοντάζ. Αλλά δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα του διχασμού», υπογράμμισε.

Οι δεσμεύσεις:

Αντιθέτως, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύθηκε ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα είναι αυτό που θα αναγνώσει αυτούσιο την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, στις

Προγραμματικές δηλώσεις της Νέας Κυβέρνησης, και περιέγραψε τις δεσμεύσεις του:

-Η Ελλάδα να διεκδικήσει ξανά τη θέση του ισότιμου εταίρου στην Ευρώπη.

- Να αρνηθούμε την κηδεμονία, απ” όπου κι αν προέρχεται.

-Να τελειώνουμε με τα μνημόνια και να διαπραγματευτούμε σκληρά με μόνο γνώμονα το συμφέρον του λαού μας.

-Να επιδιώξουμε κοινό αγώνα με τους λαούς του Νότου αλλά και με τους λαούς ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

- Να απελευθερωθούμε από την θηλιά της λιτότητας.

- Να υπάρξει οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους.

Στο ίδιο πλαίσιο, εγγυήθηκε:

- τις καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες,

- τις συντάξεις,

-τις αγροτικές επιδοτήσεις, τονίζοντας ότι θα μπει τέλος στους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία.

Ακόμη, δεσμεύθηκε για:

- απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα με Φορολογική Ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων

-αφορολόγητο στα 12000 ευρώ για όλους

-κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας

-Τέλος στην διαπλοκή

Τέλος στο μαύρο πολιτικό χρήμα

-Τέλος στο χορό των σκανδάλων

«Ψηφίστε και για… τα εγγόνια σας»

Εκφράζοντας τέλος, την αισιοδοξία του ότι από Δευτέρα αρχίζει για την Ελλάδα μια νέα εποχή, «με οδηγό τη δημοκρατικά εκφρασμένη θέληση του λαού μας όχι τα e-mail μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης» προχώρησε σε ένα γενναίο άνοιγμα και κάλεσε κάθε γενιά να ψηφίσει.

«Και ιδιαίτερα τη Τρίτη ηλικία. Αυτή τη Κυριακή ψηφίστε και για τα εγγόνια σας. Ψηφίστε για το δικό τους αύριο. Ψηφίστε και για αυτούς τους 200.000 νέους επιστήμονες που έφυγαν μετανάστες στο εξωτερικό», τόνισε.

Ολόκληρη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα:

Πολίτες της Αθήνας,
Ο κύβος ερρίφθη. Η Ελλάδα σηκώνεται στα πόδια της ξανά. Με περηφάνια.
Με σιγουριά. Με αξιοπρέπεια. Ο λαός μας τη Κυριακή θα γράψει ιστορία.
Ο φόβος τελείωσε. Η τελευταία ελπίδα του κου Σαμαρά, ο φόβος, τελείωσε.
Και μέσα και έξω από την Ελλάδα. Η Ευρώπη αλλάζει, η Ελλάδα προχωράει
Η ελπίδα έφτασε και θα γράψει ιστορία. Κανείς πια δε μπορεί να τη σταματήσει!
Την Κυριακή δε θα έχουμε απλά μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα έχουμε έναν ιστορικό θρίαμβο του λαού μας. Που θα νικήσει το φόβο και το πόνο. Που θα τιμωρήσει τους τρομοκρατημένους τρομοκράτες του. Τη Κυριακή δεν αλλάζουμε απλά σελίδα. Αλλάζουμε εποχή. Και προχωράμε όλοι μαζί. Ότι κι αν ψηφίζαμε μέχρι χτες. Όλοι μαζί, για να σηκώσουμε ξανά τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα. Τον ήλιο της Δικαιοσύνης, τον ήλιο της Δημοκρατίας, τον ήλιο της αξιοπρέπειας.
Όλοι μαζί γιατί η φτώχεια δεν κάνει διακρίσεις. Η ανεργία δεν κάνει διακρίσεις. Η απόγνωση δεν κάνει διακρίσεις. Τα λουκέτα δεν κάνουν διακρίσεις.
Όλοι μαζί, γιατί ΛΑΟΣ ΕΝΩΜΕΝΟΣ, ΠΟΤΕ ΝΙΚΗΜΕΝΟΣ.

Όταν ένας λαός πιστεύει στις δυνάμεις του και ενώνεται, τότε τίποτα και κανείς δε μπορεί να τον σταματήσει. Ο διχασμός είναι το όπλο τους. Η ενότητα είναι το δικό μας όπλο. Γι” αυτό καλώ από δω, από την ιστορική αυτή πλατεία με το συμβολικό όνομα, από τη Πλατεία Ομονοίας, τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σε μια νέα εθνική ομόνοια. Σε μια νέα κοινωνική συμμαχία. Σε μια νέα πατριωτική συμμαχία. Με αποφασιστικότητα, θάρρος, σύνεση, να δώσουμε όλοι μαζί τις δύσκολες μάχες που έχουμε μπροστά μας. Με τον ΣΥΡΙΖΑ που ο λαός και η ιστορία έβαλαν στην πρώτη γραμμή. Με τον ΣΥΡΙΖΑ της ενότητας, της αντίστασης, της δικαιοσύνης, της δημοκρατίας να κάνουμε πράξη το όραμα της νέας απελευθέρωσης.
Την Κυριακή κάνουμε το πρώτο μεγάλο βήμα:

ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ, ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΟΣ ΣΥΡΙΖΑ για τη Κοινωνική Σωτηρία, την αξιοπρέπεια, τη διεκδίκηση με ασφάλεια στην Ευρώπη. Και ας είναι σε όλους καθαρό. Δε ζητάμε αυτοδυναμία αλαζονείας. Για να αναπαράγουμε τον ανήθικο κομματισμό του παρελθόντος. Για να επιστρέψουμε τη χώρα στο 2009.

Δεν επιθυμούμε να γυρίσουμε στο 2009. Γιατί το 2009 εμπεριείχε όλες τις αιτίες και τις παθογένειες που μας οδήγησαν στη κρίση. Αυτό το καθεστώς που γέρασε, σάπισε πια και διαλύει τις ζωές μας και την κοινωνία. Σε αυτό το καθεστώς εμείς δε θέλουμε να επιστρέψουμε. Με αυτό το καθεστώς εμείς θέλουμε να συγκρουστούμε. Και σε αυτή τη σύγκρουση σας θέλουμε δίπλα μας. Για να τελειώσουμε μια για πάντα με τη διαπλοκή. Να τελειώσουμε με τη διαφθορά. Να τελειώσουμε με τον κομματισμό και το ρουσφέτι. Να τελειώσουμε με τις αντιλήψεις και πρακτικές του πελατειακού κράτους. Να τελειώσουμε όμως και με αυτούς που έκαναν το κράτος πελάτη. Με τους εθνικούς προμηθευτές και τους εθνικούς εργολάβους. Μια για πάντα, γιατί δε πάει άλλο.

Δε μπορεί ο λαός να λεηλατείται και το πάρτι να συνεχίζεται. Από Δευτέρα τελειώνει το πάρτι και επιστρέφουμε στη νομιμότητα. Για όλους, χωρίς διακρίσεις, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Από Δευτέρα, όμως, τελειώνουμε και με την εθνική ταπείνωση. Με τις έξωθεν εντολές και με τη διακυβέρνηση της χώρας μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας.

Κανείς δεν μπορεί να φοβίσει ή να εκβιάσει έναν λαό πληγωμένο, προδομένο, ταπεινωμένο. Γιατί τη Κυριακή δε μιλάνε οι δανειστές και οι εκπρόσωποί τους στην Ελλάδα. Τη Κυριακή μιλάει ο ελληνικός λαός. Και θα δώσει τη πιο καθαρή απάντηση. Μνημόνια τέλος, υποτέλεια τέλος, εκβιασμοί τέλος!
Στην Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία. Η δημοκρατία επιστρέφει. Επιστρέφει για να εξαπλωθεί ξανά σε ολόκληρη της Ευρώπη!

Λαέ της Αθήνας,
Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι από Δευτέρα αναλαμβάνουμε ένα δύσκολο έργο. Ο δρόμος που επιλέγουμε απαιτεί αποφασιστικότητα, πίστη και θέληση για μεγάλες συγκρούσεις. Απαιτεί πάνω από όλα:
Καθαρά χέρια. Καθαρή απόφαση. Καθαρές θέσεις. Τα έχουμε και τα τρία.

Γι” αυτό στεκόμαστε μπροστά σε όλους τους Έλληνες και ζητάμε και από αυτούς μια καθαρή εντολή. Πεντακάθαρη. Ανόθευτη. Αδιαμφισβήτητη.

Ζητάμε μια πρώτη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ. Ίσως μια τελευταία ευκαιρία για την Ελλάδα. Και ζητάμε αυτή την ευκαιρία καθαρή για να έχουμε τη δύναμη απέναντι στο φθαρμένο σύστημα και στους αυτουργούς των μνημονίων.

Γιατί τις τελευταίες ημέρες γίνεται μεγάλη μάχη, όχι για να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά για να στερηθεί τη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή. Και γίνεται ένας διαγκωνισμός για το ποιος θα καθίσει μαζί μας στο πιλοτήριο, προκειμένου να επιβάλει στο αεροσκάφος τα σχέδια πτήσης του Βερολίνου και των δανειστών.
Θέλουμε να σας μιλήσουμε καθαρά και με το χέρι στη καρδιά. Εμείς στο πιλοτήριο αντιπροσώπους των απόψεων της κ. Μέρκελ, δε πρόκειται να δεχθούμε. Καθαρά και ξάστερα. Δεν έχουμε σκοπό να συγκυβερνήσουμε παρέα με τους εντεταλμένους των μνημονίων. Παλαιότερους ή και νεότερους. Γιατί κάτι τέτοιο μόνο αστάθεια, μόνο ανωμαλία, και απογοήτευση θα προκαλούσε. Για αυτό και σας καλούμε να καθαρίσετε εσείς με τη ψήφο σας τους όρους για την επόμενη μέρα. Δώστε με τη ψήφο σας σταθερότητα. Δώστε μας τη δύναμη να απογειώσουμε την Ελλάδα. Δώστε στο ΣΥΡΙΖΑ και στην Ελλάδα αυτοδυναμία για να ξεκολλήσει από το χθες, της διαπλοκής, της υποτέλειας και των μνημονίων της καταστροφής.

Πολίτες της Αθήνας

Ο κύριος Σαμαράς και η ακροδεξιά παρέα του, επέλεξαν αυτές τις μέρες να δώσουν μια μάχη οπισθοφυλακών με τα πιο σκοτεινά όπλα. Ίσως τα μόνα που ταιριάζουν στη σκοτεινή τους πολιτική. Στις σκοτεινές τους διασυνδέσεις. Στο σκοτάδι που εκπροσωπούν. Με τη μουτζούρα της μαύρης προπαγάνδας τους, όμως, μουτζουρώνουν ταυτόχρονα τη διεθνή θέση της χώρας. Μουτζουρώνουν τη δημοκρατία. Μουτζουρώνουν το αύριο. Δεν τους ενδιαφέρει. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να κρατηθούν στην εξουσία. Με μια διχαστική υπερπαραγωγή τρόμου.

Ποτέ άλλοτε πρωθυπουργός δεν δυσφήμισε τόσο τη χώρα του, τη δημοκρατία, και το λαό του, όσο ο κύριος Σαμαράς. Ποτέ πρωθυπουργός δεν κακοποίησε τόσο το αξίωμά του, συμπεριφερόμενος σαν περιφερόμενος πλασιέ του φόβου. Ποτέ πρωθυπουργός δεν αρνήθηκε τόσο επίμονα το δημόσιο διάλογο, προτιμώντας να κρύβεται στα σκοτάδια, στο μονόλογο και το μοντάζ.

Αλλά δεν πρόκειται να πέσουμε στην παγίδα του διχασμού. Αυτοί με το φόβο, εμείς με τα επιχειρήματα. Αυτοί με λόγο διχαστικό προσπαθούν να περισώσουν την εξουσία τους. Εμείς με λόγο ενωτικό, πατριωτικό προσπαθούμε να ενώσουμε τις Ελληνίδες και τους Έλληνες σε έναν αγώνα κοινό και δίκαιο.
Στην ακατάσχετη κινδυνολογία περί Grexit, απάντησαν άλλωστε οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Απάντησε ο ευρωπαϊκός τύπος. Απάντησαν οικονομολόγοι και ειδικοί με διεθνές κύρος. Στον διχαστικό και εμφυλιοπολεμικό, όμως, κήρυγμα του κου Σαμαρά, στον αντικομμουνισμό που ξεσήκωσε από τα μπαούλα με τη ναφθαλίνη, εμείς απαντάμε με κάλεσμα εθνικής και μαχητικής ομοψυχίας, με κάλεσμα μιας νέας εθνικής ευθύνης.

Στο φόβο, εμείς απαντάμε με την ελπίδα. Και στην τρομοκρατία με το όραμα.

Αυτοί έχουν το φόβο. Αυτοί έχουν το ψέμα. Αυτοί έχουν τη δύναμη του χρήματος, της εξουσίας και της διαπλοκής. Αυτοί έχουν τη στήριξη της κας Μέρκελ. Να τη χαίρονται.

Εμείς όμως, έχουμε όλα όσα αυτοί δεν έχουνε. Έχουμε όραμα για την Ελλάδα Έχουμε σχέδιο και πρόγραμμα. Έχουμε τη θέληση, την αποφασιστικότητα να μην εγκαταλείψουμε το όραμά μας. Και να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας.

Πολίτες της Αθήνας,

Εμείς έχουμε όραμα να χτίσουμε μια νέα Ελλάδα. Μια χώρα με δικαιοσύνη, ισότητα και δημοκρατία.
Έχουμε όραμα στη πατρίδα μας κανένα παιδί να μη μένει χωρίς ένα πιάτο φαγητό, χωρίς ζεστασιά, χωρίς βιβλίο, χωρίς παιδικό σταθμό.

Έχουμε όραμα στη πατρίδα μας κανένας άνθρωπος να μην έχει τη ζωή του υποθηκευμένη, χωρίς δωρεάν περίθαλψη και ιατρική συνδρομή.

Και κανένας να μη πεθαίνει αβοήθητος γιατί δεν έχει χρήματα.

Κανένας να μη χρειάζεται φακελάκι για να εγχειριστεί σε ένα δημόσιο νοσοκομείο.

Έχουμε όραμα στη πατρίδα μας κανένας να μην κρυώνει μέσα στην αγριότητα του χειμώνα, παρατημένος από την αγριότητα του κράτους, χτυπημένος από την αγριότητα των τραπεζών.

Κανένας να μη ζει στο σκοτάδι, επειδή του έκοψαν το ρεύμα.

Κανένας να μη ζει σαν αδέσποτο, χωρίς μια στέγη πάνω από το κεφάλι του, κι ένα πιάτο φαγητό.
Έχουμε όραμα στη πατρίδα μας κανένας νέος να μη μένει χωρίς την ευκαιρία της μόρφωσης, την προοπτική της δουλειάς, το στόχο μιας καλύτερης ζωής.

Κανένας ηλικιωμένος στην εγκατάλειψη της πενιχρής σύνταξης, της φτώχειας και της παγωνιάς, που οδηγούν στον αργό και ταπεινωτικό θάνατο.

Κανένας άνθρωπος χωρίς εκείνα τα αγαθά που ξεχωρίζουν την ανθρώπινη κοινωνία από τη ζούγκλα.
Έχουμε όραμα στη πατρίδα μας να μη μένει κανένας πολίτης απροστάτευτος στην απόγνωση της ανεργίας.
Κανένας νέος να μη περιμένει στα γραφεία των βουλευτών ένα ρουσφέτι για να βρει δουλειά.

Κανένας νέος να μη γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης, ανασφάλιστης ή ενοικιαζόμενης εργασίας.
Έχουμε όραμα στη πατρίδα μας οι νόμοι να ισχύουν για όλους και όλοι να έχουμε τις ίδιες υποχρεώσεις απέναντι στους νόμους.

Να πληρώνουμε φόρους με βάση τη φοροδοτική μας ικανότητα.

Να μην υπάρχουν εκλεχτοί και μη προνομιούχοι πολίτες, απέναντι στο κράτος.
Έχουμε όραμα η πατρίδα μας να είναι μια χώρα δικαίου, μια κοινωνία ανοιχτή στο διαφορετικό, που θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, με ισότητα και ισονομία ανεξάρτητα από καταγωγή, θρησκεία, φύλο ή σεξουαλικό προσανατολισμό.
Έχουμε όραμα η πατρίδα μας να ξαναγίνει κοιτίδα του πολιτισμού και της δημιουργίας.
Και κάθε πολίτης να ζει με ασφάλεια και ίσα δικαιώματα.

Έχουμε όραμα στη πατρίδα μας η ευημερία όλων να είναι συνάρτηση της ευημερίας καθενός ξεχωριστά.
Και η Πολιτεία να μεριμνά ισότιμα για την ευημερία του κάθε πολίτη ξεχωριστά.

Αυτό είναι το όραμά μας, για να οικοδομήσουμε μια νέα Ελλάδα. Μια χώρα ισότιμη στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι. Και έναν λαό που δε θα αισθάνεται ντροπή αλλά περηφάνια να ζεί στην Ελλάδα.

Αυτό είναι το όραμά μας, αλλά δεν μένουμε μόνο στο όραμα. Έχουμε και σχέδιο. Έχουμε πρόγραμμα που μετατρέπει το όραμα σε πράξη. Υπολογισμένη, κοστολογημένη, ρεαλιστική πράξη. Ψύχραιμες, μελετημένες, δεσμεύσεις, που θα υλοποιήσουμε από τη πρώτη κιόλας μέρα, για να γίνει το όραμα πραγματικότητα.

Έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε: Η Ελλάδα να διεκδικήσει ξανά τη θέση του ισότιμου εταίρου στην Ευρώπη.

Έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε: Να αρνηθούμε την κηδεμονία, απ” όπου κι αν προέρχεται.
Να τελειώνουμε με τα μνημόνια και να διαπραγματευτούμε σκληρά με μόνο γνώμονα το συμφέρον του λαού μας.

Έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε: Να επιδιώξουμε κοινό αγώνα με τους λαούς του Νότου αλλά και με τους λαούς ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να απελευθερωθούμε από την θηλιά της λιτότητας.

Για να υπάρξει οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα του χρέους.
Έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε:

Για την αξιοπρέπεια όλων των Ελλήνων.
Για τις εγγυημένες καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες.
Για αξιοπρεπείς συντάξεις.
Για τις εγγυημένες αγροτικές επιδοτήσεις.
Για το κράτος δικαίου.
Για τη σταθερότητα και τη σιγουριά κάθε ελληνίδας και κάθε έλληνα.
Έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε:
Να βάλουμε τέλος στους πλειστηριασμούς στην πρώτη κατοικία.
Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.

Έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε:

Απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.
Φορολογική Ελάφρυνση των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων.
Με αφορολόγητο στα 12000 ευρώ για όλους.
Με την Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, με υψηλό αφορολόγητο όριο, ώστε η συντριπτική πλειοψηφία της πρώτης κατοικίας να μην φορολογείται.
Έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε:
Να προστατέψουμε το 99% της κοινωνίας που λεηλατήθηκε από το μνημόνιο.

Και να εντοπίσουμε, προκειμένου να πληρώσει, το 1% που συστηματικά φοροδιαφεύγει και παρανομεί.
Με το λαθρεμπόριο στα καύσιμα και στα τσιγάρα, με το μαύρο χρήμα και την ανομία.
Για αυτό και θα ξεκινήσουμε από κείνους που γεμίζουν λίστες τύπου Λαγκάρντ.
Οι λίστες θα βγουν από τα συρτάρια και θα επανελεγχθούν, είτε κάποιοι το θέλουνε είτε όχι.
Γιατί έχουμε σχέδιο και δεσμευόμαστε:
Τέλος στην διαπλοκή.
Τέλος στο μαύρο πολιτικό χρήμα.
Τέλος στο χορό των σκανδάλων.
Και στο σκάνδαλο των σκανδάλων να παραμένουν οι δράστες ατιμώρητοι.
Από Δευτέρα η δικαιοσύνη, ελεύθερη από δεσμεύσεις, θα έχει το λόγο.
Γιατί τίποτε δεν μπορούμε να χτίσουμε, αν δεν προηγηθεί η κάθαρση.
Δικαιοσύνη, διαφάνεια, αλλά και αμείλικτη τιμωρία για θέματα που έχουν να κάνουν με το δημόσιο χρήμα.

Πολίτες της Αθήνας,

Γνωρίζετε από το Σεπτέμβρη και από τις εξαγγελίες μας στη ΔΕΘ, ότι έχουμε σχέδιο συγκροτημένο και ρεαλιστικό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
Σήμερα ενώπιων σας δεσμευόμαστε ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης θα το αναγνώσουμε αυτούσιο την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, στις Προγραμματικές δηλώσεις της Νέας Κυβέρνησης.

Δεσμευόμαστε όλοι, να μετατρέψουμε το όραμα της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης σε κυβερνητική πράξη. Κι έχουμε τη θέληση να το εφαρμόσουμε. Και θα το πράξουμε. Γιατί δεν έχουμε καμιά δέσμευση απέναντι στην ολιγαρχία, στο παλιό καθεστώς, στις μικρές και μεγάλες εξουσίες του χρήματος. Έχουμε δέσμευση μόνο απέναντι στον ελληνικό λαό. Και θα συγκρουστούμε αν χρειαστεί με μεγάλα συμφέροντα. Με κατεστημένες νοοτροπίες. Με τζάκια και κυκλώματα. Αλλά το πρόγραμμά μας, οι δεσμεύσεις μας απέναντί σας θα υλοποιηθούν.

Γιατί αυτή τη Κυριακή μας δίνετε εντολή διακυβέρνησης. Αυτή τη Κυριακή εσείς αποφασίζετε αν θέλετε τη συνέχεια των μνημονίων ή το Πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Τις δεσμεύσεις του κου Σαμαρά προς την τρόικα ή τις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς τον κυρίαρχο ελληνικό λαό.

Αυτή την Κυριακή ένας ολόκληρος λαός υψώνει το ανάστημά του. Και μας δίνει εντολή να ενώσουμε τους Έλληνες για να αλλάξουμε την Ελλάδα.
Εμείς μόνο για αυτό σας διαβεβαιώνουμε: Δεν θα διστάσουμε, δεν θα φοβηθούμε, δεν θα γυρίσουμε πίσω.
Νεότεροι και μεγαλύτεροι, όλοι μαζί με το χέρι στην καρδιά, θα κοιτάξουμε ψηλά και μπροστά.
Η Ελλάδα, η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, θα στείλει την Κυριακή ένα μήνυμα Δημοκρατίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κι αυτό το μήνυμα Δημοκρατίας θα αντηχήσει παντού στην Ευρώπη για να δυναμώσει όλες τις φωνές που σ’ όλες τις γλώσσες και σ’ όλες τις χώρες, αντιστέκονται στη λιτότητα για τους πολλούς και στα υπερκέρδη για τους λίγους.

Κάποιοι σας είπα ότι είμαστε κίνδυνος για το μέλλον. Μην τους ακούτε. Είμαστε κίνδυνος για το δικό τους μέλλον.

Κάποιοι σας είπαν ότι είμαστε κίνδυνος για την Ευρώπη. Μην τους ακούτε. Είμαστε η μεγάλη πρόκληση για την αναγκαία αλλαγή στην Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η Ευρώπη που αλλάζει

Κάποιοι σας είπαν ότι φοβούνται για την Ελλάδα. Μην τους ακούτε. Για το μόνο που φοβούνται είναι για τον εαυτό τους. Για τα προνόμια της εξουσίας που χάνουνε.

Κάποιοι έφτιαξαν σποτ για να προπαγανδίσουν και να διαφημίσουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας. Μην τους πιστεύετε. Δε μπορούν να κρύψουν την επιθυμία τους. Θέλουν την Ελλάδα χρεοκοπημένη. Αλλά η μόνη χρεοκοπία που θα δούμε τους επόμενους μήνες, είναι η χρεοκοπία του κου Σαμαρά και της ακροδεξιάς του παρέας, που μας κυβερνούσε τόσα χρόνια με το φόβο. Και η μόνη ασφαλής πρόβλεψη για το μέλλον, είναι ότι το Φλεβάρη στη Νέα Δημοκρατία θα ψάχνουν για νέο αρχηγό.

Τους ευχόμαστε το καλύτερο, γιατί την επόμενη ημέρα, επιθυμούμε να έχουμε μια υγιή αντιπολίτευση. Μια αντιπολίτευση που θα μας ασκεί κριτική, αλλά δε θα στέκεται εμπόδιο στην Εθνική προσπάθεια της σκληρής διαπραγμάτευσης για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση για το εθνικό θέμα του χρέους.

Γιατί εν ονόματι του χρέους έγινε το έγκλημα κατά της Ελλάδας. Και μετά από πέντε χρόνια λιτότητας, ύφεσης, ανεργίας, το χρέος έχει διογκωθεί σε απίστευτο βαθμό. Η οικονομία και η χώρα έχουν καταστραφεί σε απίστευτο βαθμό. Και κάποιοι επιμένουν σε απίστευτο βαθμό στις ίδιες συνταγές. Πρώτος ο κύριος Σαμαράς. Που διαβεβαιώνει ότι το χρέος είναι βιώσιμο! Δεν ήταν βιώσιμο όταν βρισκόταν στο 120% του ΑΕΠ. Και είναι βιώσιμο τώρα, που βρίσκεται στο 180%.

Η Ελλάδα, όμως, από τη Δευτέρα παύει να είναι το πειραματόζωο της λιτότητας. Η Ελλάδα με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα διαπραγματευτεί με δύναμη, αποφασιστικότητα και με συμμαχίες στην Ευρώπη για το επαχθές και μη βιώσιμο χρέος. Γιατί αυτό το χρέος φράζει το δρόμο της ανάπτυξης και τους πόρους της πατρίδας μας. Αυτό το χρέος όμως υπονομεύει επίσης και την προοπτική της ίδιας της Ευρώπης. Αποτελεί δυναμίτη στα θεμέλιά της. Για αυτό και θα διεκδικήσουμε Ευρωπαϊκή Διάσκεψη και λύση ανάλογη με αυτήν που δόθηκε για τη Γερμανία το 1953. Και η Γερμανική ηγεσία δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να αρνείται στους ευρωπαϊκούς λαούς, αυτό με το οποίο οι λαοί της Ευρώπης της έδωσαν απλόχερα, το 1953.

Η Ελλάδα από Δευτέρα, θα αποκτήσει φωνή, αξιοπρέπεια, υπόσταση στην Ευρώπη. Η Ελλάδα με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα διεκδικήσει αποφασιστικά το ανεκπλήρωτο χρέος. Το κατοχικό δάνειος και τις πολεμικές αποζημιώσεις που η Γερμανία της οφείλει. Και που το διεθνές δίκαιο επιβάλλει να της αποδοθούν.

Η Ελλάδα, τέλος, θα μπει σε ένα δρόμο εντελώς διαφορετικό από αυτόν που τα τελευταία χρόνια ακολούθησε. Θα σεβαστεί τις ευρωπαϊκές συνθήκες. Αλλά θα αποκαταστήσει τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα εργασιακά δικαιώματα. Τη δημοκρατική τάξη. Όπως ακριβώς επιτάσσουν αυτές οι συνθήκες.
Θα ξαναγίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα. Και ταυτόχρονα θα προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις με πρόσημο δημοκρατικό, προοδευτικό, ανθρωπιστικό. Μεταρρυθμίσεις που θα επαναφέρουν και θα ενισχύσουν το κοινωνικό κράτος.
Θα αναδιοργανώσουν τη δημόσια διοίκηση.
Θα ανατάξουν τη δημόσια Υγεία και τη δημόσια Παιδεία.
Θα δώσουν στην εργασία τη θέση και τις εγγυήσεις που της αξίζουν.
Θα γίνουν μοχλός ανάπτυξης και επενδύσεων.
Και θα ενθαρρύνουν την ιδιωτική πρωτοβουλία που θέλει να επιχειρήσει παράγοντας πλούτο και όχι απομυζώντας το κράτος και το δημόσιο πλούτο.

Πολίτες της Αθήνας

Από τη Δευτέρα αρχίζει για την Ελλάδα μια νέα εποχή. Με οδηγό τη δημοκρατικά εκφρασμένη θέληση του λαού μας. Κι όχι τα e-mail μεταξύ τρόικας και ελληνικής κυβέρνησης.

Η συνέχεια του δημοκρατικού κράτους, που εγγυάται στους πολίτες του τις συντάξεις, την ασφάλεια, την ισονομία, θα αποκατασταθεί. Γιατί είναι οι νομιμόφρονες του μνημονίου που δεν σεβάστηκαν τη συνέχεια του κράτους για την οποία τώρα κόπτονται. Και έφτιαξαν ένα καθεστώς που έκανε κουρελόχαρτο τις εγγυήσεις του κράτους στους πιο αδύναμους, δίνοντας νέα προνόμια στους ισχυρούς. Ξεπουλώντας με σκανδαλώδη τρόπο τη δημόσια περιουσία. Πετσοκόβοντας συντάξεις και δικαιώματα. Κουρεύοντας τους ομολογιούχους του ελληνικού δημοσίου και τα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία.

Όλα αυτά τα χρόνια, όσοι μας κυβερνούσαν, συμπεριφέρθηκαν σαν να ήταν το κράτος δική τους ιδιοκτησία. Αυτό, όμως, από τη Δευτέρα αλλάζει. Αν υπάρχει κάποιος ιδιοκτήτης του κράτους, αυτός είναι ο ελληνικός λαός. Και μόνον ο ελληνικός λαός.

Θα εγκαταστήσουμε κανόνες δημοκρατίας και διαφάνειας παντού. Θα κόψουμε με το μαχαίρι το ρουσφέτι και τα κομματικά ένσημα. Θα αποκαταστήσουμε τη δημοκρατική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης την οποία αφάνισαν με τις πολιτικές της τρόικας. Θα δώσουμε στους ένστολους τη δυνατότητα να ασκούν το λειτούργημά τους σε αρμονία με τον πολίτη, και με όρους αξιοπρέπειας. Στους αστυνομικούς που πρέπει να προστατεύουν το πολίτη από την εγκληματικότητα. Να βρίσκονται δίπλα του, όταν τον έχει ανάγκη. Αλλά και στους στρατιωτικούς που μακριά από τις οικογένειές τους, υπηρετούν τη πατρίδα και δεν τους αξίζει αυτή η πατρίδα να τους εξευτελίζει με τη συμπεριφορά της.

Στόχος μας είναι να προχωρήσουμε σε μια βαθιά, δημοκρατική μεταρρύθμιση του κράτους. Που είναι απαραίτητη για να προχωρήσει η χώρα προς τα μπρος. Απαραίτητη για τον πολίτη που έχει απέναντί του κάθε μέρα ένα κράτος εχθρικό, νωθρό, και αναποτελεσματικό. Αυτό το κράτος πρέπει να το αλλάξουμε. Και θα το αλλάξουμε.

Σε αντιπαράθεση και σε σύγκρουση αν χρειαστεί και με νοοτροπίες που χρόνια και χρόνια καλλιέργησαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, μέσα στον κρατικό μηχανισμό. Δε θα συμβιβαστούμε με τις παθογένειες, που τόσα δεινά κόστισαν στην Ελλάδα και στους Έλληνες.

Πολίτες της Αθήνας
Επιτρέψτε μου ιδιαίτερα να απευθυνθώ στους νέους και στις νέες της πατρίδας μας.
Στη γενιά που οι κυβερνήσεις των μνημονίων, τσάκισαν τη ζωή και τα όνειρά της.
Και να τους πω:
Σας έκλεψαν την εργασία.
Σας έκλεψαν τα όνειρα και το χαμόγελο.
Σε κάποιους από σας, σας έκλεψαν και τη χώρα, αφού σας ανάγκασαν να φύγετε μετανάστες στο εξωτερικό.
Μη τους αφήσετε να σας κλέψουν και την ελπίδα.
Μη τους αφήσετε να σας κλέψουν το μέλλον.

Σας έχουμε ανάγκη για να ξαναχτίσουμε μαζί την Ελλάδα. Καμιά αλλαγή δεν μπορεί να γίνει χωρίς εσάς. Η Ελλάδα σας έχει ανάγκη. Σας καλώ μαχητικά, αποφασιστικά, με όλες τις αντιρρήσεις και τις επιφυλάξεις σας, να πάρετε στα χέρια σας τη μεγάλη ανατροπή. Να σταθείτε πρωτοπόροι στις μεγάλες αναμετρήσεις που βρίσκονται μπροστά μας. Γιατί εσείς πρώτα απ” όλους έχετε δικαίωμα σε μια πατρίδα ελεύθερη και δημοκρατική. Σε μια Ελλάδα που αγαπά και δίνει ευκαιρίες στη νέα γενιά. Σε μια κοινωνία που δεν καταργεί και δεν κατατρέχει τα όνειρα των νέων ανθρώπων της. Και σας καλώ τη Κυριακή να ψηφίσετε και για τους 100.000 δεκαοκτάρηδες που η κυβέρνηση του κου Σαμαρά δεν τους επέτρεψε να πάνε να ψηφίσουν. Να ψηφίστε και για αυτούς που τους στερούν το Συνταγματικό δικαίωμα της ψήφου, γιατί τους φοβούνται. Αλλά όποιος φοβάται τη νέα γενιά. Φοβάται το μέλλον και δεν έχει μέλλον. Γιατί το μέλλον θα τον εκδικηθεί.

Καλώ, όμως, και κάθε γενιά. Και ιδιαίτερα τη Τρίτη ηλικία. Αυτή τη Κυριακή ψηφίστε και για τα εγγόνια σας. Ψηφίστε για το δικό τους αύριο. Ψηφίστε και για αυτούς τους 200.000 νέους επιστήμονες που έφυγαν μετανάστες στο εξωτερικό. Και δε μπορούν τώρα να έρθουν να ψηφίσουν. Δε μπορούν να αποφασίσουν για το μέλλον τους.

Πολίτες της Αθήνας

Το λέμε εδώ και καιρό. Ότι η μέρα εκείνη δεν θ” αργήσει. Το πιστεύαμε εδώ και καιρό. Τώρα η μέρα εκείνη έφτασε. Η ελπίδα έφτασε και είναι στα χέρια σας.

Η ιστορία χτυπά την πόρτα της πατρίδας. Η πατρίδα χτυπά την πόρτα του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν θα κρυφτούμε. Δεν θα δειλιάσουμε. Ανοίγουμε την Κυριακή διάπλατα την πόρτα στις νέες προκλήσεις. Στους νέους καιρούς.

Αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας με το θάρρος, με τη σύνεση, με τη γνώση, με την επίγνωση που απαιτούν οι περιστάσεις.

Ζητάμε από τον ελληνικό λαό να σταθεί στο πλάι μας. Όρθιος και ενωμένος Με την ψήφο και με τη συμμετοχή του, να μας δώσει αποφασιστική ώθηση στην αναμέτρηση με το παλιό.
Το αύριο είναι στα χέρια σας
Η πατρίδα είναι στα χέρια σας.
Σηκώστε την ψηλά με θάρρος.
Με αρετή και τόλμη.
Θέλει αρετήν και τόλμη η ελευθερία
Θα νικήσουμε.
Γεια σας!

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Περίπου 30 δισ. ελληνικών ομολόγων θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της ΕΚΤ

Περίπου 30 δισεκ. ευρώ ελληνικών ομολόγων θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ εξέλιξη που προφανώς είναι θετική καθώς θα προσφέρει ρευστότητα περίπου 24 δισεκ. ευρώ κατ΄ εκτίμηση.

Η απόφαση της ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα σε πρόγραμμα αγοράς ομολόγων υπό όρους επιβεβαιώνει πλήρως το www.bankingnews.gr το οποίο έγκαιρα είχε αναφέρει ότι η ΕΚΤ δεν θα αποκλείσει την Ελλάδα αλλά θα θέσει ως προαπαιτούμενο την ύπαρξη μνημονίου.

Ο Draghi της ΕΚΤ επιβεβαίωσε ότι τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αρκεί να υπάρχει συμφωνία – πρόγραμμα με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι οι αγορές των ελληνικών ομολόγων θα ξεκινήσουν από τον Ιούλιο.

Ωστόσο αν η Ελλάδα επιτύχει συμφωνία με την ΕΕ και το ΔΝΤ νωρίτερα είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει νωρίτερα η αγορά κρατικών ομολόγων.

Η απόφαση της ΕΚΤ είναι θετική για την Ελλάδα ωστόσο τα 30 δισεκ. δεν αποτελούν τόσο μεγάλο όφελος όσο παρουσιάζονται.

Σίγουρα θα δώσουν ρευστότητα στο σύστημα αλλά π.χ. το όφελος άλλων χωρών είναι πολλαπλάσιο.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι η ΕΚΤ έδωσε πολιτικό bonus στον ΣΥΡΙΖΑ και η απόφαση του Draghi αποτελεί ταφόπλακα στα σενάρια καταστροφής.

Η ΕΚΤ έθεσε όρους αλλά δεν απέκλεισε, έβαλε κριτήρια αλλά έδωσε ευκαιρία και άφησε το παράθυρο των ευκαιριών ανοικτό.

Όμως είναι ξεκάθαρο ότι η στάση της ΕΚΤ ευνοεί τον ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει.
Δίνει χρόνο στον ΣΥΡΙΖΑ να διαπραγματευτεί η ΕΚΤ και αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι δεν θα ακολουθήσουν στρατηγική ακροτήτων για την Ελλάδα, όπως πολλοί είχαν καλλιεργήσει.

Τι ανακοίνωσε η ΕΚΤ

Τη συμμετοχή της Ελλάδας στο διευρυμένο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, συνολικής αξίας ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επιβεβαίωσε ο διοικητής της ΕΚΤ, Mario Draghi, υπό μια σαφή προϋπόθεση: Η χώρα να είναι ενταγμένη σε πρόγραμμα.
Ωστόσο, ενώ το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2015, ο Mario Draghi δήλωσε ότι οι αγορές ελληνικών ομολόγων μπορούν να ξεκινήσουν από τον Ιούλιο του 2015.

«Δεν υπάρχει κανένας ειδικός κανόνας για την Ελλάδα, αλλά υπάρχουν κάποιες συνθήκες που θα πρέπει να ικανοποιηθούν», ανέφερε ο Mario Draghi.

«H συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ μπορεί να ξεκινήσει από τον Ιούλιο», τόνισε, όμως, στη συνέχεια.

Ανακοινώνοντας την έναρξη του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ, από τον Μάρτιο του 2015, ο Draghi κατέστησε σαφές ότι για αγορές ομολόγων χαμηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, οι χώρες θα πρέπει να βρίσκονται σε πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε πως θα προβλέπονται επιπλέον κριτήρια επιλεξιμότητας για τα κρατικά ομόλογα των χωρών που βρίσκονται σε πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Αναλυτικότερα, οι αποφάσεις της ΕΚΤ, όπως τις παρουσίασε ο Mario Draghi, είναι οι εξής:
- H EKT θα αγοράζει τίτλους (ιδιωτικού και κρατικού τομέα) ύψους 60 δισ. ευρώ μηνιαίως.

- Τον Μάρτιο του 2015 θα ξεκινήσει η αγορά κρατικών ομολόγων υπό επενδυτικό βαθμό.

- Οι αγορές ομολόγων θα γίνονται κανονικά για τα ομόλογα που διαθέτουν επενδυτική αξιολόγηση (investment grade), ενώ για εκείνα που δεν διαθέτουν (όπως τα ελληνικά ομόλογα) τίθεται ως προϋπόθεση η ύπαρξη προγράμματος από την ΕΕ και το ΔΝΤ.

- Οι αγορές κρατικών ομολόγων θα καθορίζονται από τη συμμετοχή της κάθε εθνικής κεντρικής τράπεζας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ.

- Η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα λήξης από 2 έως 30 ετών.

- Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα της ΕΚΤ θα έχει διάρκεια τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο του 2016.

- Βελτίωση των όρων χορήγησης φθηνής ρευστότητας προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες (TLTROs).

Το πρόγραμμα αγοράς τίτλων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα θα στηρίξει την οικονομία της Ευρωζώνης, ανέφερε ο κεντρικός τραπεζίτης, παρουσιάζοντας τις αποφάσεις της ΕΚΤ.
Οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη έχουν επιδεινωθεί, προειδοποίησε ο Mario Draghi, για να τεκμηριώσει την ανάγκη λήψης περαιτέρω μέτρων.

TLTROs
- Αλλάζει η τιμολόγηση των έξι στοχευμένων ενεργειών μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs).
- Το επιτόκιο που θα ισχύσει για τα μελλοντικά LTROs θα είναι ίσο με το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης.

Aναλυτικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έλαβε τις ακόλουθες αποφάσεις:

1) Διεύρυνση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (assets), που θα περιλαμβάνει αγορά τίτλων που προέρχονται από τιτλοποίηση (ΑBS) και καλυμμένων ομολογιών.
Στο πλαίσιο αυτού του διευρυμένου προγράμματος, οι συνδυασμένες μηνιαίες αγορές τίτλων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα ανέλθουν στα 60 δισ. ευρώ.

Ο αρχικός σχεδιασμός προβλέπει ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς τίτλων στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2016, ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, θα βρίσκεται σε εφαρμογή μέχρι να σημειωθεί προσαρμογή του πληθωρισμού, ώστε να είναι συνεπής με τον στόχο του κάτω, αλλά πλησίον του 2%.
Τον Μάρτιο του 2015, το Ευρωσύστημα θα αρχίσει να αγοράζει τίτλους επενδυτικού βαθμού που εκδίδονται από κυβερνήσεις της Ευρωζώνης στη δευτερογενή αγορά.
Το ύψος τους θα εξαρτάται από τη συμμετοχή της κάθε εθνικής κεντρικής τράπεζας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ.

Ορισμένα πρόσθετα κριτήρια επιλεξιμότητας θα πρέπει να εφαρμόζονται στην περίπτωση των χωρών που βρίσκονται στο πλαίσιο ενός προγράμματος προσαρμογής της ΕΕ και του ΔΝΤ.

2) Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε να μεταβάλλει την τιμολόγηση των έξι στοχευμένων ενεργειών μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs).
Επομένως, το επιτόκιο που θα ισχύσει για τα μελλοντικά TLTROs θα είναι ίσο με το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος, αφαιρώντας έτσι το σημείο του spread ύψους 10 μονάδων βάσης πάνω από το επιτόκιο MRO που εφαρμόστηκε στα δύο πρώτα TLTROs.

3) Η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0,05%.

bankingnews.gr

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΗΣ ΠΟΡΟΣΕΝΚΟ Η «ΑΛ ΚΑΙΝΤΑ» ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΣΚΟΤΩΝΕΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ – ΒΙΝΤΕΟ – ΕΙΚΟΝΕΣ – ΣΟΚ !

ΠΡΟΣΟΧΗ ! ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ

trol

Eνώ ο «ανθρωπιστής» πρόεδρος της μισής Ουκρανίας (η άλλη μισή αυτοανακηρύχθηκε ανεξάρτητη)  Petro Porochenko χύνει κροκοδείλια δάκρυα για το «μαλαισιανό» λεωφορείο της Volnovakha και τα ανυπεράσπιστα θύματά του οι δυνάμεις του καθεστώτος σπέρνουν τον τρόμο στις γειτονιές του  Ντόνετσκ.
Σήμερα το πρωί στις  8h30 μια στάση λεωφορείου στοχοποιήθηκε από οβίδα που εκτόξευσε ο ουκρανικός στρατός στη γειτονιά  Leninski του Donetsk.Το λεωφορείο που ήταν γεμάτο επιβάτες όσο και πολίτες που ήταν στον χώρο επιβίβασης χτυπήθηκαν.

Captloikujjh

Σύμφωνα με τον πρώτο απολογισμό από την τρομοκρατική επίθεση σκοτώθηκαν 13 άτομα ενώ πολυάριθμοι άλλοι τραυματίστηκαν.Αλλά και στην Gorlovka χθες αθώοι πολίτες κυρίως γυναίκες βρήκαν φρικτό θάνατο σε στάστη λεωφορείου.Ο Τενεσί Ουίλιαμς μετά την στοχοποίηση των λεωφορείων από τον Ποροσένκο θα έγραφε σήμερα το Λεωφορείο ο Θάνατος.

Cakjjutthy

Λιντζάρισμα από αγανακτισμένους κατοίκους του Ντόνετσκ υπέστησαν οι φημισμένοι ουκρανοί  “cyborgs” και πιο συγκεκριμένα  ο αιχμάλωτος διοικητής της 93ης ταξιαρχίας Oleg Mitsak για να δει ιδίοις όμμασι αυτά τα τερατώδη εγκλήματα που διαπράτουν οι στρατιώτες του κατά του ρωσογενή πληθυσμού.(22.1.15 novorossia TV)

Captloiuyiftfyu

Oβίδα 82 mm εξεράγη σε λεωφορείο και αυτοκίντα κοντά στο κέντρο της πόλης του Ντόνετσκ. Οι στόχοι εντοπίζονται σε μια ακτίνα 25μ.Ο OSCE μελετάει την υπόθεση. Η επίθεση συνολικά κόστισε τη ζωή σε 13 με 15 πολίτες μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται και παιδιά. Υπάρχουν 20 σοβαρά τραυματίες.Ο οδηγός ενός αυτοκινήτου κάηκε ζωντανός μέσα στο όχημα.


Cmlool

Capmploii

Αυτές οι επιθέσεις εντάσονται στην εγκληματική διάθεση που έχει επιδείξει το καθεστώς κατά τη διάρκεια όλου του πολέμου. Όπως και στην περίπτωση της Volonovaha  όπου ο ουκρανικός στρατός εκτόξευσε ρουκέτες  Grad κατά δικού του σημείου ελέγχου και αιματοκύλισε και πάλι λεωφορείο.

11089_892884840769572_3094140504611630730_n

Ο υποστράτηγος Ben Hodges  του αμερικανικού στρατού  και επικεφαλής της επίγειας συμμαχικής δύναμης (Landcom) του ΝΑΤΟ ήταν χθες στο κιέβο και παρασημοφόρησε τους τραυματίες του ουκρανικού στρατού.

10928861_1556699884570924_6275122702930275610_n

( globalresearch 22.1.15)

YΓ αυτοί οι νεκροί παραμένουν στα μιντιακά αζήτητα………..στο ψυγείο των κοκκαλωμένων συνειδήσεων ………………

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δώστε τους την απάντηση… Μαυρίστε τους … Στείλτε τους στον πολιτικό αγύριστο…

Βγαίνουν διάφοροι υποψήφιοι ειδικά των πάλαι ποτέ μεγάλων κομμάτων  και μας λένε …το τι έκαναν … Για την ακρίβεια το τι δεν έκαναν…μιας και ήταν πιστοί υποστηρικτές, υπηρέτες και εφαρμοστές των επιταγών και της πολιτικής της τρόικας..

Ήταν παλαμάκηδες των αρχηγών τους…μαριονέτες που έτρεχαν να συγχαρούν τους Σαμαροβενιζέλους, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης,την ψήφιση των προϋπολογισμών κλπ…

Αυτοί οι δήθεν πολιτικοί που δεν διάβασαν το μνημόνιο γιατί δεν προλάβαιναν..

Αυτοί οι πολιτικοί της κακιάς ώρας που διέλυσαν το σύμπαν…που υπέγραφαν ότι τους έφερναν…

Αυτοί οι πολιτικοί που δεν μπορούσαν να διαχειριστούν μια κρίση όπως η πρόσφατη τραγωδία του «Norman Atlantic»….

Αυτοί που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στη ζωή τους…που δεν έχουν κλάψει, δεν έχουν πονέσει…που ζουν σε εικονική-κομματική πραγματικότητα του συστήματος των ημετέρων..

Οι διαπλεκόμενοι, τα ανηψοξαδερφοκούμπαρα των βαρώνων της πολιτικής…

Όλες αυτές οι υπερτιμημένες φούσκες….τα απόλυτα μηδενικά …

Έρχονται και ζητάνε την ψήφο μας…
 

Δώστε τους την απάντηση… μαυρίστε τους …
 

Στείλτε τους στν πολιτικό αγύριστο…

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ «ΞΕΠΛΗΡΩΝΕΙ ΓΡΑΜΜΑΤΙΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ»

Ο χρόνος τελειώνει για την κυβέρνηση Σαμαρά, γεγονός που έχουν αντιληφθεί και οι «παρατρεχάμενοί» της, όπως ο πρόεδρος της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), κ. Χρήστος Γιάνναρης, ο οποίος βιάζεται να «ξεπληρώσει γραμμάτια» πριν από τις βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Ελάχιστες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, ο πρόεδρος της ΕΠΥ προκήρυξε ηλεκτρονικό ανοικτό διεθνή διαγωνισμό για την προμήθεια φαρμάκων 51 δραστικών ουσιών, για τα 94 νοσοκομεία της χώρας, συνολικής προϋπολογισθείσας δαπάνης 26.229.620,80 ευρώ.

Πρόκειται για τον τέταρτο κατά σειρά διαγωνισμό που ακολουθεί το μοντέλο του ενός μειοδότη, με βάση μία μεθοδολογία, στην οποία έχει εντοπίσει σοβαρές παρατυπίες -στα όρια του σκανδάλου- η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, την έχει καταγγείλει επισήμως και έχει προειδοποιήσει για τις βαριές συνέπειες για τη δημόσια υγεία: εγκληματικές ελλείψεις φαρμάκων στα νοσοκομεία, όταν ο μοναδικός προμηθευτής δεν παραδίδει τις απαιτούμενες ποσότητες, παράδοση της αγοράς σε πολυεθνικές αμφιβόλου ποιότητας γενοσήμων μέσω και της μεθόδου dumping τιμών, κλείσιμο ελληνικών παραγωγικών μονάδων φαρμάκου.

Ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και αν. διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας DEMO, κ. Δημήτρης Δέμος, με αφορμή το νέο διαγωνισμό του κ. Γιάνναρη, μιλώντας στο Newsbomb.gr, υπενθυμίζει ότι τη συγκεκριμένη μεθοδολογία για τις προμήθειες των νοσοκομείων δεν την επέβαλε η τρόικα, αλλά ήταν επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης. Η κυβέρνηση Σαμαρά, τόσο η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ήταν πλήρως ενημερωμένη για το γεγονός ότι οι διαγωνισμοί της ΕΠΥ ήταν εκτός νομικού πλαισίου, ότι η συγκεκριμένη πολιτική δεν ακολουθείται σε κανένα κράτος της Ευρώπης –παρά μόνο σε κάποιες πολύ μικρές χώρες, όπου οι συνθήκες ανταγωνισμού είναι πολύ διαφορετικές, διευκρινίζει ο κ. Δέμος, ότι προκαλούνται μονοπωλιακές καταστάσεις με dumping τιμών, ότι τα νοσηλευτικά ιδρύματα οδηγούνται σε ομηρία. Άλλωστε, η ΠΕΦ είχε επιδώσει υπόμνημα θέσεων στον κ. Σαμαρά, το οποίο περιλάμβανε και πρόταση-λύση για τους διαγωνισμούς προμηθειών φαρμάκων για τα δημόσια νοσοκομεία.

Ο παραλογισμός της ΕΠΥ και της κυβέρνησης Σαμαρά, η οποία προφασιζόταν τον «εξορθολογισμό» των δαπανών για το φάρμακο, αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι τα δημόσια νοσοκομεία καταφεύγουν σε φάρμακα εντός πατέντας –με πολύ μεγαλύτερο κόστος- όταν τελειώσουν τα αποθέματα και ο προμηθευτής έχει φανεί ασυνεπής (η ΠΕΦ έχει καταγγείλει συγκεκριμένη περίπτωση πολυεθνικής, η οποία παρά το γεγονός ότι δήλωσε αδυναμία παράδοσης της προβλεπόμενης ποσότητας, δεν είχε κυρώσεις και μάλιστα συμμετείχε και σε επόμενο διαγωνισμό).

Ο κ. Δέμος κάνει λόγο για «εκτός λογικής μεθόδευση» η οποία οδήγησε ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες να προσβάλουν νομικά τους τρεις προηγούμενους διαγωνισμούς. Επειδή το παράβολο για τη νομική διαδικασία είναι πολύ υψηλό, ανέρχεται σε 50.000 ευρώ, το κόστος επωμίστηκαν οι εταιρείες ΒΙΑΝΕΞ και DEMO, λειτουργώντας «σαν μπροστάρηδες στις αδικίες εναντίον όλων των Ελλήνων παραγωγών φαρμάκου». Τον πρώτο διαγωνισμό προσέβαλε η ΒΙΑΝΕΞ και τους δύο επόμενους η DEMO.

Όπως τονίζει ο κ. Δέμος, «είναι απορίας άξιο» ότι η ΕΠΥ προκήρυξε νέο διαγωνισμό την ίδια ημέρα, κατά την οποία εκδικάζονταν τα ασφαλιστικά μέτρα που είχε καταθέσει η ΒΙΑΝΕΞ. Φαίνεται, όμως, ότι η κυβέρνηση Σαμαρά και ο κ. Γιάνναρης «έχουν γραμμάτια να ξεπληρώσουν πριν από τις εκλογές», προκαταλαμβάνοντας καταστάσεις, οι οποίες ενδέχεται πολύ σύντομα να ανατραπούν από την ελληνική δικαιοσύνη.
 


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Καμαρώστε την ασφάλεια του Σαμαρά!

Δεν πιστεύουν στ` αυτιά τους οι πολίτες μ’ αυτά που ακούν, σχετικά με τη συμμορία των εκβιαστών και νονών της νύχτας. Εκείνο που αφήνει άφωνους τους Έλληνες είναι η αποκάλυψη ότι οι φυλακές έχουν γίνει «ξέφραγο αμπέλι», όπου, αντί για το σωφρονισμό, που προβλέπει το δικαστικό μας σύστημα, διαπιστώνεται ότι έχουν μετατραπεί στα καλύτερα «σχολεία» για την «τελειοποίηση» των εγκληματιών.

Και πώς να γίνει αλλιώς, όταν, όπως προκύπτει από τη σχετική δικογραφία, μέσα στις φυλακές είχε στηθεί το «στρατηγείο» των αρχινονών και αδίστακτων εκβιαστών, που, τυπικά μόνο ήταν κρατούμενοι, αφού στην πράξη είχαν τη δυνατότητα, να οργανώνουν με την άνεση τους, βομβιστικές ενέργειες, δολοφονίες, να ξεκαθαρίζουν λογαριασμούς. Μέχρι και γκόμενες μπορούσαν να έχουν στο κελί τους ή ακόμα και στο γραφείο του διευθυντή των φυλακών όποια ώρα ήθελαν.

Αυτή είναι η ασφάλεια για την οποία υπερηφανεύεστε κε. πρωθυπουργέ και κατηγορείτε, μάλιστα, τον ΣΥΡΙΖΑ; Για ποια ασφάλεια, καμαρώνετε, όταν οι πολίτες δε μπορούν να αισθάνονται ήσυχοι στα σπίτια τους, όταν εισβάλουν κακοποιοί, να τους ληστεύουν, να τους βασανίζουν και να βιάζουν τις γυναίκες τους;

Μιλάτε για ασφάλεια, όταν, ακόμη και οι έγκλειστοι κακοποιοί, συμπεριφέρονται μέσα από τις φυλακές ως «δερβέναγες», που κάνουν ό,τι θέλουν, σχεδιάζουν ό,τι θέλουν. Δε μένει παρά να τους δώσουν τα κλειδιά των φυλακών, για να συμπεριφέρονται ως πραγματικοί διοικητές. Ετσι κι αλλιώς, στην ουσία αυτοί διοικούν.

Κι όλα αυτά, παρά τις προσπάθειες του σημερινού υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, που, με το νεανικό του ενθουσιασμό, κατέβαλε προσπάθειες και κατέγραψε αρκετές επιτυχίες, με τις συλλήψεις των Νίκου Μαζιώτη και Χριστόδουλου Ξηρού, αλλά και την εξάρθρωση της συμμορίας των εκβιαστών.

Όμως, αυτές οι μεμονωμένες επιτυχίες και η φιλότιμη προσπάθεια του αρμόδιου υπουργού, δε φτάνουν για να αναιρέσουν τη γενική εικόνα, όπως την περιγράψαμε, που είναι αποκαρδιωτική. Μια εικόνα γενικευμένης ανασφάλειας, ανοχύρωτης χώρας, μ` ένα σωφρονιστικό σύστημα «σουρωτήρι», που είναι η χαρά του κάθε κακοποιού. Αν γι΄ αυτή την «ασφάλεια» καμαρώνετε κ. πρωθυπουργέ, τότε εξηγείται γιατί δεν καταλαβαίνετε τι γίνεται στη χώρα και γιατί οδηγείστε σε μια ανεπανάληπτη συντριβή, την προσεχή Κυριακή.

www.kontranews.gr


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Εμετός Θεοδωράκη! Δεν δίνουμε μισθούς γιατί θα αγοράσετε φαγητό! (βιντεο)

Το αποκορύφωμα του Νεοφιλελέ φασισμού είναι ο «ρεαλισμός» των αριθμών.
Οπως οι Ναζιστική Γερμανία είχε εξυψώσει την Αρεία Φυλή ως υπέρατο αγαθό, οι νεοφιλελεύθεροι έχουν σαν «Αρεία Φυλή» την ευημερία των αριθμών.

Δεν θα πάρετε λοιπόν καμία αύξηση από το Ποτάμι γιατί θα κάνετε το έγκλημα να πάρετε φαγητό για τα παιδιά σας.

Οπως είναι γνωστό, χάρη στις κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης το φαγητό και το γάλα εισάγεται και μας «χαλάει» το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Γι αυτό τα γίδια, δηλαδή ο λαός, πρέπει να τον «προστατεύσουμε» από την μακαριότητα τους.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΜΕΤΙΚΟ ΒΙΝΤΕΟ

       

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η πρώτη τρόικα έμεινε 80 χρόνια

Του Θωμά Σίδερη

Στις 21 Ιανουαρίου 1898 η Ελλάδα τέθηκε, για πρώτη φορά από συστάσεως του ελληνικού κράτους, υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο. Ήταν ο έλεγχος των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας που επιβλήθηκε από Ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες δάνεισαν την Ελλάδα το φθινόπωρο του 1897 ενώ αυτή είχε χρεοκοπήσει τέσσερα χρόνια πριν, με στόχο την αποπληρωμή των χρεών της προς τους πιστωτές της.

Στις θέσεις των σύγχρονων τροϊκανών ήταν οι αείμνηστοι Τέστα (Γερμανός), Λετάν (Γάλλος) και Λόου (Αγγλος). Οι κυβερνήτες εκείνης της περιόδου είχαν φανεί πιο κουβαρντάδες και για να μην ταλαιπωρούν τους υψηλούς επισκέπτες μας φρόντισαν να τους χτίσουν ένα ξεχωριστό Μέγαρο. Διάλεξαν μάλιστα μια από τις καλύτερες τοποθεσίες, πίσω από το τότε παλάτι του Διαδόχου, που δεν είναι άλλο από το σημερινό Μέγαρο της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Πρόκειται για το ακίνητο που σήμερα βρίσκεται στη συμβολή των οδών Βασιλέως Γεωργίου (τότε ονομαζόταν Διοχάρους) και Στησιχόρου και ανεγέρθηκε για τις ανάγκες της Διεθνούς Οικονομικής Επιτροπής! Μάλιστα, η ανέγερσή του βάφτηκε με αίμα, αφού κατά την ανατίναξη φουρνέλου τραυματίστηκε ένας σαραντάχρονος εργάτης, δίνοντας αφορμή για ατέλειωτες συζητήσεις. Το 1978, όταν καταργήθηκε η Διεθνής Οικονομική Επιτροπή, στεγαζόταν στην οδό Πατριάρχου Ιωακείμ, ενώ μία καλαίσθητη πινακίδα κοσμούσε την είσοδο του κτιρίου.

Το 1893 ο Χαρίλαος Τρικούπης κήρυξε την περίφημη πτώχευση και τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1897, η Ελλάδα έβγαινε ηττημένη από τις εχθροπραξίες με την Τουρκία. Η γερμανική αυτοκρατορία, με σιδερένιο πείσμα και ακλόνητη βούληση, επέβαλε στην Ελλάδα τον Διεθνή Έλεγχο, ως όρο για την εξασφάλιση της ειρήνης. Η Βουλή έσπευσε να υπερψηφίσει το νόμο ΒΦΙΘ και τον Απρίλιο του 1898 εγκαταστάθηκε και επισήμως στην Αθήνα η Τρόικα της εποχής. Και από εκείνη τη χρονιά και μετά, αρχίζει να γράφεται με χρυσά γράμματα η λαμπρή ιστορία της.

Το 1922, η κυβέρνηση του Δημητρίου Γούναρη, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις ολοένα αυξανόμενες ανάγκες του στρατού που μαχόταν στη Μικρά Ασία, εξέδωσε 550 εκατομμύρια σε χαρτονομίσματα, χωρίς να ρωτήσει τους τροϊκανούς. Η Μεγάλη Ελλάδα των τριών ηπείρων και των πέντε θαλασσών και οι συνεχόμενες πολεμικές επιχειρήσεις –από τους Βαλκανικούς πολέμους ακόμα– απαιτούσαν τεράστιους οικονομικούς κρουνούς, τους οποίους σε καμία περίπτωση δε διέθετε η χώρα. Η κίνηση του Γούναρη εξόργισε την τρόικα, που απαίτησε «ζεστό» χρήμα από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Πέτρο Πρωτοπαπαδάκη. Ο τελευταίος δεν πρόλαβε να αντιδράσει, αφού μαζί με τον πρωθυπουργό και τέσσερις ακόμη συναδέλφους του εκτελέστηκαν στο Γουδή. Και μπορεί οι τότε πολιτικοί άνδρες να «δυσαρέστησαν» τους ελεγκτές, προθυμοποιήθηκαν όμως κάποιοι άλλοι να τους εξυπηρετήσουν.

Την 1η Μαΐου 1932, ο Ελευθέριος Βενιζέλος κήρυξε στάση πληρωμών, ως απόρροια της οικονομικής κρίσης του προηγούμενου χρόνου. Οι τροϊκανοί της εποχής επαναστάτησαν και πάλι και μαζί τους σχεδόν όλη η Ευρώπη αλλά και η Αμερική! Χαρακτηριστική είναι έκθεση που απέστειλε το 1935 ο πρεσβευτής της Ελλάδος στο Λονδίνο: «Η συζήτησίς μου με τους εμπειρογνώμονας υπήρξεν εξόχως διαφωτιστική. Το Φόρεϊν Όφις πνέει μένεα εναντίον μας!»

Όπως αποκάλυψε ο Αλέξανδρος Σβώλος το 1942, μεσούσης της Κατοχής, η βρετανική κυβέρνηση είχε δηλώσει εγγράφως προς τον πρόεδρο της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης Εμμ. Τσουδερό ότι ήταν σύμφωνη με την κατάργηση του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου. Όταν η ελληνική «Κυβέρνησις Εθνικής Ενότητος» βρισκόταν στην Ιταλία (Νοέμβριος 1944), απέρριψε την άφιξη στην υπό απελευθέρωση Ελλάδα του Ούγκο Τζόουνς, που ήταν ο τελευταίος προπολεμικός αντιπρόσωπος της Αγγλίας στον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο των Αθηνών. Αποφασίστηκε να έρθει μόνο για την τακτοποίηση υπηρεσιακών θεμάτων, άποψη που ασπάστηκε και η βρετανική κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, ο «Έλεγχος» εγκατέλειπε το ακίνητο της οδού Στησιχόρου και «βολευόταν» με την υπηρεσία του σε μικρότερες –αλλά εξίσου πολυτελείς– εγκαταστάσεις. Μετά την απελευθέρωση ήρθε στην Αθήνα ο Τζόουνς και περιορίστηκε στην παράκληση να μην απολυθεί το προσωπικό και να μεταταχθεί σε δημόσιες υπηρεσίες. Έγιναν και οι συνεννοήσεις με τις υπηρεσίες για να παραληφθούν τα υπάρχοντα προϊόντα που βρίσκονταν στις αποθήκες. Αλλά, ως εκ θαύματος, ο Έλληνας αντιπρόσωπος που παραβρέθηκε στη Διάσκεψη της Ειρήνης των Παρισίων συνηγόρησε υπέρ της παραμονής του «Ελέγχου», με αποκλεισμό μόνον της Ιταλίας. Έτσι, ξέμεινε εκ νέου ο Διεθνής Οικονομικός Έλεγχος στην Αθήνα!

Ωστόσο, οι ατέλειωτες διατυπώσεις που απαιτούσε ο «Έλεγχος» προβλημάτιζε τις μεταπολεμικές κυβερνήσεις. Υπουργεία και υπηρεσίες διαμαρτύρονταν διαρκώς για τις δυσχέρειες που παρουσιάζονταν στη διοίκηση με τα περίφημα «ένσημα» του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου. Μέχρι που ο Σοφοκλής Βενιζέλος, το 1951, από το βήμα της Βουλής δήλωνε πως ο «Έλεγχος ήτο ουσιαστικώς κατηργημένος». Αλλά μόνον κατηργημένος δεν ήταν, αφού ταλάνισε την ελληνική οικονομία και πραγματικότητα για άλλα 27 χρόνια ακόμα.

Το τέλος εκείνης της ογδοηκονταετούς περιπέτειας δόθηκε με νόμο που εξέδωσε ο αείμνηστος Θανάσης Κανελλόπουλος, το 1978. Επιστρατεύοντας τη «σπιρτάδα» και το χιούμορ του, στέλνει ένα έγγραφο στη Βουλή και αναφέρει ότι με το νομοσχέδιο για τη διάλυση της Διεθνούς Οικονομικής Επιτροπής όχι μόνον δεν επιβαρυνόταν ο Προϋπολογισμός, αλλά και το κράτος θα γλίτωνε περίπου τετρακόσιες χιλιάδες δραχμές που αντιστοιχούσαν
στα έξοδα λειτουργίας της (ενοίκιο, κοινόχρηστα, φωτισμός, τηλέφωνα κ.ά.).

πηγη



ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εν όψει των συγκεντρώσεων ΣΥΡΙΖΑ & ΚΚΕ

Έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα τίθενται σε εφαρμογή στην Αθήνα την Πέμπτη (22/01) λόγω διεξαγωγής της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του ΣΥΡΙΖΑ στην πλατεία Ομονοίας και της κεντρικής προεκλογικής συγκέντρωσης του ΚΚΕ στην πλατεία Συντάγματος.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί απαγόρευση της στάσης και στάθμευσης των οχημάτων από τις 08.00΄ και προσωρινή και σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας από τις 16.00΄ μέχρι το τέλος των συγκεντρώσεων, στις παρακάτω οδούς και λεωφόρους περιοχής του Δήμου Αθηναίων:

• Λεωφ. Αμαλίας, σε όλο το μήκος της και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

• Αθανασίου Διάκου, σε όλο το μήκος της, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λεωφ. Συγγρού.

• Λεωφ. Συγγρού, στο τμήμα της από την οδό Αθανασίου Διάκου έως την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς τη Λεωφ. Αμαλίας.

• Λεωφ. Βασ. Σοφίας, στο τμήμα της από τη Λεωφ. Αμαλίας έως τη Λεωφ. Βασ. Κων/νου και στα δύο (2) ρεύματα.

• Φιλελλήνων, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

• Σταδίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

• Πανεπιστημίου, σε όλο το μήκος της και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

• Πατησίων, στο τμήμα της από την πλ. Ομονοίας έως την Λεωφ. Αλεξάνδρας και στα δυο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

• Πειραιώς, στο τμήμα της από την Ιερά οδό έως την πλατεία Ομονοίας, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς την πλ. Ομονοίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

• Αθηνάς, στο τμήμα της από την οδό Ευριπίδου έως την πλ. Ομονοίας, και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας, καθώς και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

• Γ΄ Σεπτεμβρίου, στο τμήμα της από την πλ. Ομονοίας έως την οδό Μάρνης και στις καθέτους αυτής έως την πρώτη παράλληλο.

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΣΑΜΠΑΝΗΣ, ΔΗΜΑΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ

Στην σημερινή Ελλάδα της απόλυτης κατάπτωσης και του απόλυτου ευτελισμού των αξιών, πέρασε “αβρόχοις ποσίν” ένα  τεράστιας σημασίας ζήτημα. Αντίθετα στην γείτονα χώρα της Αλβανίας, ο θόρυβος που έχει προκληθεί από αυτό το ζήτημα δε λέει να κοπάσει μέχρι σήμερα. Και πιο συγκεκριμένα:

Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Άρσης Βαρών που διεξήχθη στο Καζακστάν το Νοέμβριο του 2014, δυο Αλβανοί αθλητές “πιάστηκαν” ντοπαρισμένοι και τα μετάλλιά τους τα πήραν Έλληνες αθλητές. Αυτό ήταν το θέμα που άνοιξε από πλευράς Αλβανικής Ομοσπονδίας τους ασκούς του Αιόλου και ακολούθησαν φοβερές και ατιμωτικές κατηγορίες κατά του Λεωνίδα Σαμπάνη – πρώην Ολυμπιονίκη με τα Εθνικά μας χρώματα – τεχνικού διευθυντού στην Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών μέχρι τα τέλη του Νοεμβρίου, σύμφωνα και με δήλωση του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας και πρώην Βουλευτού Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Πύρρου Δήμα.

Ένα μέρος αυτής της σφοδρής αντίδρασης του προέδρου της Αλβανικής Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών Ελέζ Γκιόζα, σας παραθέτουμε παρακάτω (οι δηλώσεις φιλοξενήθηκαν στον μεγαλύτερο τηλεοπτικό σταθμό της Αλβανίας Top Channel): «Υπεύθυνος για τα θετικά δείγματα των Αλβανών Ντανιέλ Γκοντέλι και Χουσεΐν Πουλάκου σε στανοζολόλη είναι ο Λεωνίδας Σαμπάνης, που είχε αναλάβει επίσημα θέση ομοσπονδιακού προπονητή της Αλβανίας και υπό τις οδηγίες του προπονούνταν οι αθλητές που βρέθηκαν θετικοί». Προχωρώντας στις καταγγελίες του ισχυρίστηκε πως: «…υπάρχουν και χαρτιά που αποδεικνύουν αυτόν τον ισχυρισμό. Ο Σαμπάνης είναι προπονητής της εθνικής ομάδας άρσης βαρών της Αλβανίας και υπάρχει συμβόλαιο. Είχαμε συναντηθεί και μου εγγυήθηκε ότι οι αθλητές μας είναι αθώοι. Ήλεγχε τρεις Ελληνες αθλητές και τρεις Αλβανούς και οι δικοί μας είναι θετικοί. Το συμβόλαιο με αυτόν περιλάμβανε προπόνηση στο Ελληνικό Ολυμπιακό Κέντρο, ιατρική φροντίδα, αποκατάσταση και εγγύηση ότι δεν θα είχαν προβλήματα με ντόπινγκ. Αναρωτιέμαι: ποια χώρα ήθελε να μας βλάψει; Νομίζω ότι είναι η Ελλάδα αυτή που μας ζήλευε, αλλά αυτό θα το αφήσουμε για μετά».

Όπως διαπιστώνουμε από τις παραπάνω δηλώσεις η Αλβανία προτίθεται να δώσει και πολιτικές διαστάσεις σε ένα ζήτημα που ούτως ή άλλως είναι πολύ σοβαρό και έχει ενταφιαστεί από την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΟΑΒ. Και είναι από μόνο του μέγα θέμα, από τη στιγμή κατά την οποία ο Πρόεδρος της ΑΟΑΒ ισχυρίζεται πως ο Ολυμπιονίκης μας Λεωνίδας Σαμπάνης, είχε συμβόλαιο μαζί τους για να προπονεί τους Αλβανούς αθλητές ως αρχιπροπονητής. Και θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή να είχε ευαισθητοποιηθεί ο αρμόδιος Υπουργός για να λάμψει την αλήθεια, εφ΄ όσον ο Σαμπάνης είναι αξιωματικός της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Πόσο μάλλον, όταν όλοι γνωρίζουμε πως οι αρσιβαρίστες της Εθνικής Αλβανίας προπονήθηκαν επί δυο μήνες το περασμένο καλοκαίρι στη Νίκαια και φιλοξενήθηκαν στις αθλητικές εγκαταστάσεις στον Άγιο Κοσμά, μαζί με τους Έλληνες αρσιβαρίστες. Και όταν ο Ελέζ Γκιόζα ισχυρίζεται ότι αυτή η φιλοξενία έγινε με πρωτοβουλία του Λεωνίδα Σαμπάνη!! Πρέπει επίσης, να μάθουμε εάν αυτό το συμβόλαιο ήταν επί αμοιβή ή έγινε στο πλαίσιο των διαχρονικών καλών σχέσεων που έχει ο Λεωνίδας Σαμπάνης καθώς και ο Πύρρος Δήμας με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντυ Ράμα!! Άμεσα λοιπόν, θα πρέπει να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση από τη στιγμή που ρεπορτάζ από αλβανικά μέσα αναφέρουν για συνάντηση Σαμπάνη – Γκιόζα πριν λίγες ημέρες στην Αθήνα!!

Ωστόσο, αυτό που δεν έκανε η Ελληνική Κυβέρνηση και η Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών, το έπραξε ο πρώην πρόεδρος της ΕΟΑΒ Νικόλαος Δεπούντης. Ο κ. Δεπούντης στις 19 Δεκεμβρίου 2014 κατέθεσε στην Εισαγγελία Στρατοδικείου Αθηνών – αρ. πρωτ. 3093 – μηνυτήρια αναφορά επισυνάπτοντας 12 αποδεικτικά στοιχεία, προκειμένου να διευκολυνθεί η Εισαγγελία στο έργο της. Αυτό το στοιχείο φέρνει κατ΄ αποκλειστικότητα στο φως, σήμερα η εφημερίδα μας. Ο κ. Δεπούντης ως Έλλην πολίτης, ζητά από την Εισαγγελία Στρατοδικείου Αθηνών να ενεργήσει για να διαπιστωθεί αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα στον ελληνικό και τον αλβανικό Τύπο, της συμμετοχής δηλαδή, σε αυτή τη συναλλαγή μέσω συμβολαίου με άλλη χώρα, Ελλήνων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων της Πατρίδος μας. Οφείλουμε επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδος μας, να αποκαλύψουμε πως μια ομάδα πολιτών προτίθεται τις επόμενες ημέρες να προβεί σε μηνυτήρια αναφορά και στις πολιτικές δικαστικές αρχές της χώρας.
Από πλευράς μας, επικοινωνήσαμε με τον πρώην πρόεδρο της ΕΟΑΒ κ. Νικόλαο Δεπούντη και μας αποκάλυψε πως στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΟΑ την 30η Οκτωβρίου 2014 (πριν από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα), έθεσε δυο ερωτήματα στον νυν πρόεδρο Πύρρο Δήμα και τα οποία έχουν μείνει αναπάντητα μέχρι σήμερα:

·         «Στις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά γυμνάζεται η Εθνική Ομάδα της Αλβανίας, χρησιμοποιώντας το κλειστό γυμναστήριο καθώς και τα όργανα της Ελληνικής Ομοσπονδίας. Υπάρχει συνεργασία μεταξύ των δυο Ομοσπονδιών; Υπάρχει όφελος για την Ομοσπονδία μας από αυτές τις παροχές της;

·         Oπρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κάλεσε τον Υπουργό Αθλητισμού κ. Αδριανό, για να τύχει ενημέρωσης των γεγονότων που συνέβησαν στο Βελιγράδι κατά τη διάρκεια του ποδοσφαιρικού αγώνα των Εθνικών Ομάδων της Σερβίας και της Αλβανίας, όπου επιδείχθηκε για άλλη μια φορά ο ακραίος αλυτρωτισμός της γείτονας χώρας, με τις αξιώσεις τους για ελληνικά εδάφη. Συμφωνείτε με αυτές τις ενέργειες; Εξακολουθείτε να αποδέχεσθε τη φιλία σας με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντυ Ράμα;

Συμπερασματικά, θα αναμένουμε να δούμε τι θα πράξει η Εισαγγελία Στρατοδικείου Αθηνών στην μηνυτήρια αναφορά του κ. Δεπούντη. Επίσης, έστω και αργά θα περιμένουμε να δώσει απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα ο κ. Δήμας, από τη στιγμή που στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ζητά την ψήφο των Ελλήνων πολιτών, μετέχοντας στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στη Β΄ περιφέρεια Αθηνών. Γιατί, η Ελλάδα κ. Δήμα σηκώνεται με τόλμη και λεβεντιά. Κάντε λοιπόν, πράξη αυτό που λέτε στα προεκλογικά φυλλάδιά σας: “Να σηκώσουμε ξανά την Ελλάδα”.

Υ.Γ. Στην μηνυτήρια αναφορά, γίνεται αναφορά και στο άρθρο μου που είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα “Ελεύθερη Ώρα” και το Makeleio.gr: “Πύρρος Δήμας και Έντι Ράμα”.
http://www.apostoloupanos.gr/index.php/articles/598-2014-11-23-23-14-05

Η Ελλάδα τον έκανε και γραμματόσημο και εκείνος φωτογραφίζεται με την Αλβανική σημαία!


 
πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Άλλο ένα success story..Απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «καταδικάζει» το ελληνικό μέλι

Σημαντικό αντίκτυπο στο μοναδικής ποιότητας ελληνικό μέλι και τους 20.000 Έλληνες μελισσοκόμους έχει η απόφαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να απορρίψει τροπολογία για την υποχρεωτική σήμανση γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι.

Έτσι, το ελληνικό μέλι εξομοιώνεται με το χαμηλής ποιότητας και βιομηχανικό άλλων χωρών κι επιπλέον, χάνεται το ποιοτικό πλεονέκτημα των ελλήνων μελισσοκόμων, έναντι μελισσοκόμων τρίτων χωρών που καλλιεργούν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ) και εισάγονται αθρόα στην Ε.Ε. Εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο καταναλωτής δε θα είναι σε θέση να γνωρίζει αν το μέλι που επιλέγει περιέχει γενετικά τροποποιημένη (ΓΤ) γύρη.

Με αφορμή την απόρριψη της τροπολογίας, ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης κατήγγειλε την απόφαση, κάνοντας την ακόλουθη δήλωση: «Είναι δυστυχώς μια μέρα ντροπής για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Ολομέλεια απέρριψε την τροπολογία για υποχρεωτική σήμανση γενετικά τροποποιημένης γύρης στο μέλι. Οι φιλελεύθεροι, η δεξιά, οι συντηρητικοί και οι αντιευρωπαϊστές συντάχθηκαν με τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών συσκευασίας και των εισαγωγέων μελιού, ενάντια στους μελισσοκόμους και τους πολίτες που ήθελαν να αναγράφεται αν το μέλι περιέχει ΓΤΟ.

Είναι θλιβερό ότι παρά το γεγονός ότι χώρα μας δεν επιτρέπει την καλλιέργεια “μεταλλαγμένων”, η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους Ευρωβουλευτές να ψηφίσουν ενάντια της σήμανσης. Η γραμμή της κυβέρνησης δυστυχώς ήταν ευνοϊκή για τους εισαγωγείς μελιού και όχι – ως όφειλε – για τους Έλληνες μελισσοκόμους και τους πολίτες. Χάρη στην επίμαχη τροπολογία οι Έλληνες μελισσοκόμοι θα προστατεύονταν από τον ανταγωνισμό από χώρες που παράγουν «μεταλλαγμένα» και αποτελούν βασικούς εξαγωγείς μελιού στην ΕΕ, όπως η Κίνα και ο Καναδάς. Και τα ερωτήματα προκύπτουν εύλογα: Γιατί η Κυβέρνηση στάθηκε στο πλευρό των εισαγωγέων και όχι των μελισσοκόμων; Γιατί η ελληνική κυβέρνηση συντάχθηκε με τις μεγάλες εταιρείες και όχι με τους καταναλωτές; Γιατί δεν θέλει να γνωρίζουν οι πολίτες αν καταναλώνουν “μεταλλαγμένα”»;

πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Εκτός από την τιμωρία χρειάζεται και η επιβράβευση

Την Κυριακή, όσοι έχουμε δικαίωμα ψήφου και θα το ασκήσουμε (εκτός από τους περίπου 100.000 18χρονους νέους και νέες από τους οποίους οι συγκυβερνώντες στέρησαν αυτό το συνταγματικό δικαίωμα με το «έτσι θέλω») καλούμαστε να επιλέξουμε τόσο τους 300 εθνοπατέρες όσο και το κόμμα ή τα κόμματα που θα αναλάβουν την διακυβέρνηση της χώρας. Η προεκλογική εκστρατεία βρίσκεται στο αποκορύφωμα. Οι ηγεσίες και τα επιτελεία των κομμάτων, στην προσπάθειά τους να αποσπάσουν την ψήφο μας, αξιοποιούν κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο. Για παράδειγμα, τα κόμματα της συγκυβέρνησης, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τις αντιλαϊκές και εγκληματικές πολιτικές που υπηρέτησαν τα τελευταία 41 χρόνια η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, επιδίδονται συστηματικά στην κινδυνολογία και την τρομοκρατία, με επιχειρήματα του τύπου «μετά από εμάς έρχεται το … χάος»!

Στην προσπάθειά τους αυτή, έχουν αρωγό τόσο τα έντυπα και ηλεκτρονικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης όσο και τα μικρότερα κόμματα που δημιουργήθηκαν με τις αποχωρήσεις βουλευτών και άλλων στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ (όπως είναι το ΠΟΤΑΜΙ, οι ΑΝΕΛ, κλπ) που προσπαθούν να θολώσουν τα νερά. Μπροστά σ’ αυτόν τον ανελέητο βομβαρδισμό επιχειρημάτων, οι ψηφοφόροι καλούνται με την ψήφο τους την Κυριακή να επιλέξουν το κόμμα ή τα κόμματα που θα αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας καθώς κα τη νέα σύνθεση της Βουλής των Ελλήνων.

Είναι αλήθεια, ότι ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων, προσδίδει στην ψήφο του χαρακτηριστικά εκδίκησης. Στα πλαίσια αυτά πολλοί ψηφοφόροι θα πάνε στις εκλογές της 25ης Γενάρη, αποφασισμένοι να τιμωρήσουν με την ψήφο τους- για διαφορικούς ο καθένας λόγους- το κόμμα που ψήφιζαν ή στήριζαν μέχρι κάποια στιγμή. Κάποιοι για παράδειγμα επιλέγουν να τιμωρήσουν με την αρνητική τους ψήφο τα κόμματα που συγκυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία 5 χρόνια, επειδή- με τα Μνημόνια και γενικότερα τις αντιλαϊκές πολιτικές που εφάρμοσαν- έπληξαν τόσο το βιοτικό επίπεδο τους επίπεδο όσο και κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Κάποιοι άλλοι θα τιμωρήσουν με την ψήφο του τα κόμματα, επειδή διαφώνησαν με τον τρόπο που χειρίστηκαν οι πολιτικές ηγεσίες τους ορισμένα κρίσιμα ζητήματα (κοινή δράση, συμμαχίες) κλπ.

Όπως σε κάθε εκλογική αναμέτρηση, έτσι και ενόψει τον εκλογών της 25ης Γενάρης, επαναλαμβάνονται από πολλούς- μεταξύ άλλων- και τα εξής κρίσιμα ερωτήματα: «Ποιο κόμμα να ψηφίσουμε σ’ αυτές τις εκλογές και ποιόν να σταυρώσουμε»; Υπάρχουν κάποια κριτήρια, που να διασφαλίζουν ότι η ψήφος μας θα πιάσει τόπο; Και, αν ναι, ποια είναι αυτά τα κριτήρια;

Η ζωή έχει αποδείξει ότι είναι λάθος, να πηγαίνει κάποιος στις εκλογές (βουλευτικές, δημοτικές, συνδικαλιστικές κλπ) με μοναδικό σκοπό να τιμωρήσει με την ψήφο του το κόμμα ή την παράταξή που υποστήριζε μέχρι κάποια στιγμή. Για να είναι αποτελεσματική η ψήφος μας και να έχει δύναμη, χρειάζεται να έχει όχι μόνο χαρακτηριστικά εκδίκησης (τιμωρίας) αλλά και χαρακτηριστικά επιβράβευσης. Δεν αρκεί δηλαδή με την ψήφο μας να τιμωρήσουμε το κόμμα ή την παράταξη επειδή δεν τήρησε τις προεκλογικές του διακηρύξεις και υποσχέσεις (άλλα έλεγε στα λόγια και άλλα έκανε στην πράξη). Είναι ανάγκη να επιλέξουμε και το κατάλληλο ψηφοδέλτιο, προκειμένου να επιβραβεύσουμε κάποιο κόμμα για τη έμπρακτη προσήλωσή του στους προγραμματικούς τους στόχους και τα ιδανικά ή- στη χειρότερη περίπτωση- να δοκιμάσουμε αν η ηγεσία του θα εφαρμόσει στην πράξη αυτά που υπόσχεται με το εκλογικό της πρόγραμμα ή από τα προεκλογικά μπαλκόνια.
Τα 3 αναγκαία βήματα

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό, στους συγγενείς και φίλους και συναγωνιστές που μου θέτουν το ερώτημα «Ποιόν να ψηφίσουμε σ’ αυτές τις εκλογές», δεν τους προτείνω κάποιο συγκεκριμένο κόμμα ή υποψήφιο. Απλά τους καλώ- πριν φτάσουν στην εκλογική κάλπη- να ακολουθήσουν τα παρακάτω 3 βήματα (κριτήρια), που τα θεωρώ αναγκαία για να πιάσει τόπο η ψήφος τους:

Βήμα πρώτο: Απορρίπτουμε τα ψηφοδέλτια των κομμάτων τα οποία θεωρούμε πως- με βάση το κυβερνητικό τους έργο ή τις προγραμματικές τους διακηρύξεις- είναι υπέρ της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Απορρίπτουμε δηλαδή τα ψηφοδέλτια των κομμάτων που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των οικονομικά ισχυρών σε βάρος των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων.

Βήμα δεύτερο: Επιλέγουμε το κατάλληλα ψηφοδέλτιο με βασικό κριτήριο την στάση του κόμματος απέναντι στα συμφέροντα των εργαζομένων που παράγουν τον πλούτο κάθε χώρας. Επιλέγουμε δηλαδή τα ψηφοδέλτια των κομμάτων που τάσσονται- με λόγια και έργα- ενάντια στους εκμεταλλευτές των ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς.

Βήμα τρίτο: Αφού απορρίψουμε τα ψηφοδέλτια των κομμάτων που υπερασπίζονται το εκμεταλλευτικό σύστημα παραγωγής και άρα το δικαίωμα των λίγων (των κεφαλαιοκρατών) να θησαυρίζουν σε βάρος των πολλών (των εργαζομένων και των απομάχων της δουλειάς) στη συνέχεια κάνουμε το καθοριστικό βήμα. Πριμοδοτούμε με σταυρό προτίμησης (από το ψηφοδέλτιο του κόμματος που επιλέξαμε) τον υποψήφιο ή την υποψήφια που θεωρούμε ως τον ικανότερο να υπερασπιστεί τα συλλογικά συμφέροντα της τάξης μας.

Αυτή είναι η προσωπική μου άποψη, σχετικά με τα κριτήρια της ψήφου κάθε κομμουνιστή και αριστερού, που σέβεται τον εαυτό του αλλά και την ιστορία αυτού του τόπου, στον οποίο όλες κατακτήσεις των ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς έχουν σημαδευτεί με το αίμα και τους αγώνες των κομμουνιστών και άλλων κομμάτων της Αριστεράς.

Εννοείται, το έργο του ψηφοφόρου, δεν τελειώνει με την επιλογή του ψηφοδελτίου του καλύτερου κόμματος και την πριμοδότηση του καλύτερου υποψηφίου. Για να έχει αποτελέσματα και η ψήφος του, θα χρειαστεί- εκτός από τη συμμετοχή τους στους καθημερινούς αγώνες- να ελέγχει συστηματικά αυτούς που επέλεξε (την ηγεσία του κόμματος και τον υποψήφιο που έβαλε σταυρό προτίμησης), αν και σε ποιο βαθμό εφαρμόζουν στην πράξη τις προγραμματικές τους διακηρύξεις προς όφελος των ανθρώπων του μόχθου και της δουλειάς.

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δωρεάν κάρτες απεριορίστων διαδρομών σε ανέργους θα διαθέσει ο ΟΑΣΘ

Κάρτες απεριορίστων διαδρομών θα διαθέσει δωρεάν ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης σε ανέργους. Συγκεκριμένα, οι κάρτες θα δοθούν σε περισσότερους από 130.000 ανθρώπους που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, στην εκπομπή του Παναγιώτη Κρινή "Δημότης Online" στη Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης.

Την διάθεση των καρτών για ανέργους είχε προαναγγείλει από τον Νοέμβριο ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Χρήστος Στεφανίδης, αλλά τα χρήματα για τη ρύθμιση αυτή δεν είχαν βρεθεί μέχρι προσφάτως.

Πλέον, όμως, Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης εξασφάλισε τα χρήματα από το ΕΣΠΑ 2007-2013, ενώ αναμένεται να τα εισπράξει εντός λίγων ημερών.
 
πηγη


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΗΠΑ: Οδυνηρές εμπειρίες παιδιών που μεγάλωσαν σε ‘οικογένειες’ ομοφυλόφιλων αποκαλύπτονται για πρώτη φορά στο δικαστήριο

Όπως αναφέρουν οι Washington Times, σε άρθρο τους για τις μαρτυρίες παιδιών που μεγάλωσαν σε ‘οικογένειες’ ομοφυλόφιλων, οι καταθέσεις των περισσοτέρων παιδιών ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών που βρίσκονται στις δικογραφίες δικαστηρίων σε περιπτώσεις «γάμου» ατόμων του ιδίου φύλου, αναφέρουν ότι η αδυναμία των ‘γονέων’ τους να παντρευτούν τους έχει στερήσει τη νομική προστασία και τους παρεμπόδισε να ζουν την διαφορετικά τυπική τη ζωή τους,.

Όμως, τέσσερα ενήλικα παιδιά ομοφυλόφιλων γονέων – που ενεργούν ως «κουαρτέτο της αλήθειας» - έχουν υποβάλει τις ένορκες καταθέσεις τους στο 5ο Εφετείο των ΗΠΑ, όπου δηλώνουν την αντίθεσή τους στους «γάμους» ατόμων του ιδίου φύλου, με αρκετά να λένε ότι το να μεγαλώνεις σε μια «οικογένεια ουράνιου τόξου» δεν είναι ούτε φυσιολογικό, ούτε ευχάριστο. Το δικαστήριο, το οποίο εξετάζει το ενδεχόμενο να διατηρήσει τη νομοθεσία για το γάμο μόνο μεταξύ άνδρα και γυναίκας στο Τέξας, τη Λουιζιάνα και το Μισισιπή, θα ακούσει τα επιχειρήματα στη Νέα Ορλεάνη την Παρασκευή.
 

Υπάρχουν «δύο δικαιώματα» που έχει κάθε παιδί που έρχεται σε αυτόν τον κόσμο, γράφει η Katy Faust, ένα από τα παιδιά. "Κατ’ αρχάς, το δικαίωμα στη ζωή. Δεύτερον, το δικαίωμα να έχει μια σχέση με τον πατέρα του / της και τη μητέρα».
 

Η Dawn Stefanowicz γράφει ότι ο «γκέι ο πατέρας της» ήταν τόσο ‘κολλημένος’ με το σεξ, ώστε όταν ήταν στο γυμνάσιο και έφερε στο σπίτι ένα συμμαθητή της, ο πατέρας της και ο εραστής του, του έκαναν συνεχώς προτάσεις για σεξ.
 

Η Β.Ν. Klein είπε ότι η μητέρα της και η λεσβία σύντροφός της περιφρονούσαν εντελώς τις ετεροφυλόφιλες οικογένειες και η ίδια δεν είχε ιδέα για το πώς συμπεριφέρονται καθημερινά μεταξύ τους ένας άντρας με την γυναίκα του μέχρι που πήγε σε ανάδοχη οικογένεια. 


 

Ο Robert Oscar Lopez δήλωσε ότι οι δύο λεσβίες ‘μητέρες’ του ήταν ευσυνείδητες σχετικά με την ανατροφή του, αλλά μεγαλώνοντας σε ένα τέτοιο σπίτι έγινε τόσο συναισθηματικά μπερδεμένος που μπλέχτηκε στην γκέι πορνεία ως έφηβος και στις ομοφυλοφιλικές και αμφιφυλόφιλες σχέσεις ως ενήλικας.
 

Άλλα παιδιά βέβαια, θεωρούν ότι οι ‘οικογένειες’ ατόμων του ιδίου φύλου είναι «τυπικές αμερικανικές οικογένειες, με τις ίδιες χαρές και προκλήσεις, όπως οι οικογένειες με ετεροφυλόφιλους γονείς», αλλά το πρόβλημα είναι η «η απαγόρευση στο ‘γάμο’ των ομοφυλοφίλων που προκαλεί περιττό στιγματισμό και ταπείνωση».
 

«Οι οικογένειές μας θα πρέπει να αναγνωρίζονται, απλώς επειδή είμαστε άνθρωποι με τα ίδια δικαιώματα όπως όλοι οι άλλοι. Είμαστε οικογένειες, και θέλουμε να μας αντιμετωπίζουν χωρίς διακρίσεις», γράφει π.χ. η Anna Frackman.
 

Ένα άλλο παιδί, η Malina Simard-Halm, κατέθεσε ότι η ‘οικογένεια’ των δύο μπαμπάδων της «δεν ήταν διαφορετική από ό, τι όλες οι άλλες - παρακολουθούσαν ταινίες και έπαιζαν επιτραπέζια παιχνίδια. Ο ένας μπαμπάς μαγείρευε, ενώ ο άλλος πήγαινε τα παιδιά στο σχολείο.
 

Ο Lopez όμως, λέει ότι αυτός όπως και άλλα παιδιά ομοφυλόφιλων αισθάνεται «πόνο» - και αυτό επειδή υπάρχει η «έλλειψη του βιολογικού γονέα» και όχι επειδή οι άνθρωποι δεν είχαν νόμιμο γάμο.
Μεγαλωμένος με τις θεωρίες της ‘θεολογίας της απελευθέρωσης’ που μιλούσε για «την ομορφιά των ομοφυλοφιλικών σχέσεων» οδηγήθηκε για χρόνια σε σεξουαλικούς πειραματισμούς, συμπεριλαμβανομένης των επί χρήματι σεξουαλικών σχέσεων με άνδρες.
 

Μια επανένωση με τον από χρόνια αποξενωμένο πατέρα του, τον οδήγησε στην απόδρασή του από την "τοξική" γκέι οικογενειακή ζωή, λέει ο Lopez, ο οποίος είναι τώρα παντρεμένος με την κοπέλα του και είναι ο ίδιος πατέρας.
 

Η Stefanowicz στην κατάθεσή της, λέει ότι η ζωή της ήταν κάθε άλλο παρά φυσιολογική. «Ποτέ δεν θα έχεις ένα πραγματικό σπίτι», έγραψε.
 

«Το οικογενειακό περιβάλλον έχει μοναδικά και μη σταθερά χαρακτηριστικά, λόγω της παρουσίας ή απουσίας των βιολογικών γονέων, νόμιμων γονιών ή κηδεμόνων και διαφορετικών σεξουαλικών συντρόφων των γονέων», γράφει η Stefanowicz, που πέρασε τα πρώτα 30 χρόνια της ζωής σχετιζόμενη με ομοφυλοφιλικές, αμφιφυλόφιλες και τρανσέξουαλ υποκουλτούρες και έχει επικοινωνήσει με δεκάδες ενήλικα παιδιά που μεγάλωσαν με ομοφυλόφιλους γονείς. 


 

Η Stefanowicz είπε ότι «αγάπησε απόλυτα τον πατέρα της, ο οποίος πέθανε από AIDS το 1991, αλλά ο ίδιος ήταν ένας προβληματικός άνθρωπος που κακοποιούσε σεξουαλικά τόσο την ίδια όσο και τον δίδυμο αδελφό της και έφερνε αμέτρητους άνδρες στο σπίτι τους.
 

«Εκτέθηκα σε απροκάλυπτη σεξουαλική δραστηριότητα, όπως σοδομισμός, γυμνότητα, πορνογραφία, ομαδικό σεξ, σαδομαζοχισμό και παρόμοια», έγραψε η Stefanowicz, προσθέτοντας ότι ο πατέρας της την πήρε μερικές φορές στις "τσάρκες" του σε γκέι γκαλερί τέχνης, παραλίες γυμνιστών και δημόσια πάρκα.
 

Όπως και άλλες κόρες ομοφυλοφίλων με τις οποίες έχει μιλήσει, ηStefanowicz είπε ότι ένιωθε αυτή - και η θηλυκότητα της – να μην εκτιμώνται ή να επιβεβαιώνονται.
 

«Τελικά, αναζητούσα την αγάπη και την αποδοχή του, αλλά δεν μου επετράπη να τον εξετάσω ελεύθερα για τον τρόπο ζωής του, να του θέσω τα ηθικά επιχειρήματα ή να βλάψω τα συναισθήματά του, αλλιώς θα είχα να αντιμετωπίσω μακροπρόθεσμες επιπτώσεις», γράφει η Stefanowicz.
 

«Αν και δεν πιστεύω ότι όλοι οι ομοφυλόφιλοι θα είναι ντε φάκτο κακοί γονείς, γνωρίζω ότι η γκέι κοινότητα όπως την γνώρισα από κοντά, ποτέ δεν θεώρησε τα παιδιά τίποτα άλλο εκτός από ένα κομμάτι ιδιοκτησίας, ένα λάθος από το παρελθόν ή ένα πολιτικό εργαλείο», έγραψε η Klein, προσθέτοντας ότι η μητέρα της και η σύντροφός της επί 25 έτη είχαν και οι δύο πεθάνει και έτσι "δεν μπορούν να μου κάνουν κακό ξανά".
 

Όλο το άρθρο εδώ 
πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τα Μαθηματικά του Παρθενώνα!(ΒΙΝΤΕΟ)

Όσον αφορά τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, το έτος 447 π.Χ. ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης, με τη γενική επίβλεψη του Φειδία και του Περικλή, έκτισαν το νέο ναό της Αθηνάς Παρθένου, τον Παρθενώνα. Ο ρυθμός ήταν καθαρά Δωρικός, με ορθογώνιο σχήμα. Σύμφωνα με τις περισσότερες αναφορές, ο Ικτίνος έκανε τα σχέδια της Ακρόπολης και ο Καλλικράτης είχε την επίβλεψη των έργων. Ο ναός χτίστηκε πάνω στα θεμέλια του προηγούμενου που είχε κτιστεί επί Πεισιστράτου και τον είχαν καταστρέψει οι Πέρσες. Εννέα χρόνια χρειάστηκαν για την ανέγερση του ναού.

Όλα όσα έχουν ανακαλυφθεί για τον ναό αυτό, ίσως όμως και άλλα κρυμμένα από το πέπλο του χρόνου, μαρτυρούν ότι οι δημιουργοί του Παρθενώνα κατείχαν ξεχασμένες γνώσεις που τις εφάρμοσαν στην κατασκευή του. Ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης κατασκεύασαν το ναό με ασύλληπτες λεπτομέρειες και με αυτό τον τρόπο τον μετέτρεψαν σε έναν οργανισμό παλλόμενο από εσωτερική ζωή.

Συγκεκριμένα, σε κάθε μέρος του ναού επικρατούσε ένα σύστημα αναλογίας σύμφωνα με τον κανόνα του Πολυγνώτου και όλες οι διαστάσεις είχαν μια δεδομένη σχέση με τη διάμετρο του κίονα. Κάθε κίονας είχε ελάχιστα μεγαλύτερη διάμετρο από τη βάση μέχρι τη μέση, λέπταινε προς την κορυφή και έκλινε προς το κέντρο της κιονοστοιχίας στην οποία ανήκε. Έτσι οι κίονες του Παρθενώνα δεν είναι κάθετοι, αλλά αν προεκταθούν νοητά προς τα επάνω, συναντιούνται στα 1852 μέτρα, σχηματίζοντας μια νοητή πυραμίδα, η κορυφή της οποίας βρίσκεται ακριβώς πάνω από το σημείο που ήταν τοποθετημένο το κεφάλι του αγάλματος της Αθηνάς. Κατά περίεργο επίσης τρόπο, ο όγκος της πυραμίδας αυτής είναι ο μισός της μεγάλης πυραμίδας της Αιγύπτου, 45.000.000 ελληνικά κυβικά πόδια.

Για να πετύχουν οι αρχιτέκτονες τις καμπυλώσεις αυτές, δεν μπορούσε κανένας λίθος του ναού να έχει κανονικό ορθογώνιο σχήμα. Αντιθέτως, σχεδόν κάθε λίθος έχει εντελώς δικό του σχήμα και μοναδική θέση μέσα στο σύνολο, γιατί οι καμπυλώσεις και οι κλίσεις δημιουργούσαν διαφορετικές γωνίες και επιφάνειες σε κάθε σημείο του κτιρίου. Για να επιτευχθεί λοιπόν μία τέτοια κατασκευή ήταν απαραίτητος ο τέλειος υπολογισμός του κάθε μέλους, αλλά και η μαθηματικά ακριβέστατη εκτέλεση.

Επίσης, οι γωνιακοί κίονες είχαν ελάχιστα μεγαλύτερη διάμετρο από τους άλλους. Οι μετόπες έδιδαν την εντύπωση του τετραγώνου, κι όμως είχαν κάποιες καμπύλες που εξουδετέρωναν τις οπτικές απάτες, γιατί διαφορετικά δεν θα υπήρχε η οπτική αρμονία. Αυτές οι προσαρμογές απαιτούσαν πολύ υψηλές γνώσεις μαθηματικών και οπτικής, σε μια τέλεια ένωση με την Τέχνη.

Επίσης, στο σχέδιο του Παρθενώνα δεν υπάρχει καμία ευθεία γραμμή. Παντού συναντάμε απαλές καμπύλες. Επίσης στην πρόσθια (μπροστινή) όψη ισχύει: πλάτος = Φ x ύψος (όπου Φ είναι ο αριθμός της χρυσής τομής), ενώ στις αναλογίες του ναού συναντάμε και τη σχέση α/2α+1. Το οπτικό αποτέλεσμα είναι εκτός από αρμονικό πολλές φορές και απροσδόκητο, μιας και ο Παρθενώνας καταφέρνει να δείχνει εντυπωσιακά μεγαλύτερος από το πραγματικό του μέγεθος, χωρίς όμως να βαραίνει το χώρο.

Αξιοσημείωτο είναι ότι υπάρχουν πλήθος ενδείξεων μη συμπαγούς θεμελίωσης του ναού σε βάθος 11 μέτρων με σημαντικό ίσως υπόγειο τμήμα ή και θάλαμο.

Επίσης, ο Παρθενώνας είναι χτισμένος με έναν ιδιαίτερο, αντισεισμικό τρόπο, με τα τμήματά του να είναι ενωμένα με λιωμένο μολύβι στις κατάλληλες διαμορφωμένες ενώσεις των μαρμάρων του. Ειδικότερα για τον Παρθενώνα ο Ν. Τογαρίδης αναφέρει: «η αρθρωτή – σπονδυλική κατασκευή των κιόνων και η τέλεια κατεργασία των σπονδύλων με διάφορο σχήμα / συχνότητα συντελεί στην αρίστη σεισμική συμπεριφορά του Παρθενώνα».

Όσον αφορά την τοποθεσία που είναι χτισμένος ο ναός σε σχέση με κάποια άλλα κτίσματα της αρχαίας Αθήνας, το κέντρο του Παρθενώνα (η τομή των διαγωνίων του) απέχει εξίσου από το κέντρο του Ηφαιστείου, από το κέντρο του βήματος των ρητόρων της Πνύκας, από το κέντρο της βάσεως του μνημείου του Φιλοπάππου και από το κέντρο του σηκού του Ναού του Ολυμπίου Διός. Όλα τα παραπάνω με μέγιστη προσέγγιση.


Επίσης, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι η κατασκευή αλλά και η θέση που είναι χτισμένος ο Παρθενώνας φανερώνουν μια ιδιαίτερη γεωδαιτική αρμονία (γεωδαιτική είναι η σχέση των μέτρων του ναού με τα μέτρα της γης).

Αν εξετάσουμε μερικά ακόμα στοιχεία θα διαπιστώσουμε ότι ο ναός του Παρθενώνα, σύμφωνα με τον Ν. Λίτσα, είναι δομημένος σε τέτοια θέση και με τέτοιο τρόπο, ώστε να αντλεί το μέγιστο της συμπαντικής ενέργειας και να τη διαχέει αποκλειστικά στο εγγύς περιβάλλον του. Είναι οικοδομημένος στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, από όπου περνά πλήθος διασταυρώσεων γραμμών L. Εξαιτίας τους ο βράχος έχει πολύ έντονο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο.

Λέγεται επίσης ότι ο Παρθενώνας λειτουργεί σαν σημείο εκπομπής των ενεργειών αυτών στο χώρο. Λόγω του πυραμιδοειδούς του όμως σχήματος οι ενέργειες αυτές εκπέμπονται αρκετά ψηλότερα από το έδαφος. Κάποιοι μελετητές υποστηρίζουν ότι η κατασκευή έχει και ενδιαφέρουσες ηλεκτρικές ιδιότητες, σαν να είναι τεράστιος πυκνωτής αλλά και κεραία. Αυτό θα εξηγούσε τις παράξενες αποκλίσεις στα όργανα μετρήσεων γύρω από τον Παρθενώνα (τα ίδια αναφέρονται και για τη Μεγάλη Πυραμίδα στην Αίγυπτο).

Όσον αφορά τη γεωδαιτική κατασκευή του ναού, η διάσταση του κοντού στυλοβάτη του Παρθενώνα είναι ίση με ένα δευτερόλεπτο (1΄΄) ενός τόξου γεωγραφικού πλάτους της Γης. Αυτό δηλώνει ότι τα μέτρα του Παρθενώνα δεν είναι τυχαία, αλλά οι κατασκευαστές του γνώριζαν τις διαστάσεις τη Γης και φυσικά το σφαιρικό της σχήμα. Επιπλέον, οι αρχαίοι Έλληνες φαίνεται ότι χρησιμοποίησαν σαν μονάδα μέτρησης για το χτίσιμο του Παρθενώνα όχι το σημερινό «μέτρο» αλλά το «πόδι» (1 πόδι = 0,3188 μέτρα) (το ίδιο λέγεται και για τις αιγυπτιακές πυραμίδες). Η πλατφόρμα πάνω στην οποία στέκονται οι κολώνες του ναού έχουν μια ελαφριά καμπύλη και στις τέσσερις γωνίες, σαν να ήταν ένα μικρό κομμάτι μιας γιγαντιαίας σφαίρας, της σφαίρας της γης.

Ο Ερατοσθένης, που έζησε στην Αλεξάνδρεια μεταξύ 276 και 196 π.Χ., αναφέρεται ως ο πρώτος άνθρωπος που υπολόγισε με μεγάλη προσέγγιση την ακτίνα της Γης. Από τα παραπάνω όμως φαίνεται ότι και οι κατασκευαστές του Παρθενώνα γνώριζαν τις διαστάσεις τη Γης, πολύ πριν τον Ερατοσθένη.

Επίσης, όπως είναι γνωστό σήμερα, το μήκος της μίας πλευράς της βάσης της Μεγάλης Πυραμίδας είναι ίσο με το 1/8 του λεπτού της μοίρας της επιφάνειας της γης. Αυτό φανερώνει ότι οι Αιγύπτιοι γνώριζαν (τουλάχιστον 2.000 χρόνια πριν την κατασκευή του Παρθενώνα) ότι η γη ήταν σφαιρική.

Πολλοί αρχαίοι πίστευαν ότι η γνώση των Αρχαίων Ελλήνων γύρω από τα μαθηματικά προερχόταν από τη γνώση των Αιγυπτίων στον τομέα αυτό. Συγκεκριμένα ο Αριστοτέλης στα «Μεταφυσικά» του αναφέρει: «Έτσι η επιστήμη των μαθηματικών προήλθε από την γειτονική Αίγυπτο, επειδή εκεί η τάξη των ιερέων είχε αυτή την ασχολία». Τι άλλο μπορεί να δηλώνει εδώ ο Αριστοτέλης εκτός από το ότι οι ιερείς της Αιγύπτου κατείχαν την επιστήμη των μαθηματικών, η οποία σύμφωνα με την Ε.Π. Μπλαβάτσκυ διδασκόταν μαζί με την αστρονομία στις Σχολές Μυστηρίων;

Από πού μπορεί να έλαβαν ο Ικτίνος και ο Καλλικράτης αυτές τις ιδιαίτερες γνώσεις μαθηματικών, αστρονομίας και της σφαιρικότητας της γης εκτός από το θεσμό των Μυστηρίων, στον οποίο πρέπει να είχαν μαθητεύσει; Για ποιο λόγο άλλωστε ανέθεσαν στον Ικτίνο την κατασκευή του Τελεστηρίου της Ελευσίνας, στο οποίο οι μύστες τελούσαν τα Ελευσίνια Μυστήρια;

O Παρθενώνας ως τμήμα του ευρύτερου μνημειακού συμπλέγματος έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς από τις 11 Σεπτεμβρίου 1987. Ωστόσο, δεν είναι η τυπική πρόσθεση σε έναν κατάλογο εκείνη που κάνει τον Παρθενώνα τμήμα της πολιτισμικής κληρονομιάς. Ως υλικό εγχείρημα είναι η πλέον αξιόπιστη μαρτυρία ενός προηγμένου τεχνολογικά και αισθητικά πολιτισμού, που λίγο-πολύ έχει επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη του σύγχρονου -"δυτικού", όπως αποκαλείται κόσμου.

            

ΠΗΓΗ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!