EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ο Καρέλιας "επιστρέφει": bonus έως 2400 ευρώ στους εργαζόμενους και αυξήσεις για το 2015

Πιστή στο...ραντεβού της με τους υπαλλήλους Το μεγαλύτερο ποσό ύψους 2,85 εκατ ευρώ που έχει μοιράσει ποτέ θα δώσει φέτος η καπνοβιομηχανία Καρέλιας στους εργαζομένους της.

Όπως ανακοίνωσε χτες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Καρέλιας, Ανδρέας Καρέλιας, η εταιρία θα προχωρήσει το 2015 και σε αυξήσεις μισθών.

Αναλυτικά οι έκτακτες παροχές είναι:

1. Το επίδομα «γαλοπούλας» θα είναι φέτος € 200,00 για κάθε εργαζόμενο στην Εταιρεία.

2. Το επίδομα παρουσίας θα είναι € 800,00. Θυμίζω ότι αυτό το δικαιούνται όσοι δεν έλειψαν ούτε μία μέρα από την εργασία τους.

3. Ο κάθε εργαζόμενος, που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 1.300,00.

4. Οι εργαζόμενοι, των οποίων τα παιδιά τους πέτυχαν στις παραπάνω σχολές μέσα στο 2014, θα λάβουν επιπλέον ενίσχυση € 500,00.

5. Παράλληλα, η Εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2014.

6. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές πάνω από 2.001 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 700,00.

7. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.701 έως 2.000 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 750,00.

8. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.401 έως 1.700 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 1.400,00.

9. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.201 έως 1.400 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 1.450,00.

10. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.001 έως 1.200 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση € 2.200,00.

11. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές κάτω από 1.000 ευρώ, θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση €2.400,00.
Επίσης:

12. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές 1.201 έως 1.700 ευρώ, και έχουν από 3 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον € 750,00.

13. Εργαζόμενοι με μηνιαίες αποδοχές έως 1.200 ευρώ, και οι οποίοι έχουν από 2 ανήλικα παιδιά και πάνω, θα λάβουν επιπλέον 450,00 για κάθε ανήλικο παιδί.

14. Ο κάθε λαχνός της σημερινής γιορτής είναι 800,00 ευρώ.
Όπως κάθε χρόνο όλες οι παραπάνω παροχές θα δοθούν καθαρές, δηλαδή η εταιρεία θα καλύψει όλους τους φόρους και τις κρατήσεις.

15. Τέλος, από 1ης Ιανουαρίου 2015 όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν μικτό μηνιαίο μισθό μέχρι 2.800 ευρώ θα πάρουν αύξηση 100,00 ευρώ μικτά.

Όλες οι παραπάνω έκτακτες οικειοθελείς παροχές, αλλά και η αύξηση των μισθών που ανήγγειλα σε ετήσια βάση, αναμένεται να ξεπεράσουν το ποσόν των 2.850.000 ευρώ, το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο ποσόν που έχει δώσει ποτέ η εταιρεία, ανέφερε ο κ. Καρέλιας.

Αναλυτικά η ομιλία του Ανδρέα Γ. Καρέλια:

Σας εύχομαι σε όλους από τα βάθη της καρδιάς μου, καλή χρονιά, με υγεία, ευτυχία σε εσάς και στα σπίτια σας, και σε όλους εκείνους που αγαπάτε.

Την τελευταία μέρα του χρόνου έχουμε την τύχη να την περνάμε εδώ μαζί σας, ανθρώπινα, ζεστά, με αίσθημα ευθύνης ο ένας για τον άλλο.

Η χρονιά που σε λίγο μας αφήνει μας βρίσκει σε μια περίεργη συγκυρία. Από την μια, η σχετική ικανοποίηση ότι η χρονιά που φεύγει κύλησε αρκετά ομαλά και μάλιστα αναλογιζόμενοι τις αντικειμενικές δυσκολίες, μέσα και έξω από την χώρα, θα έλεγα ότι πρέπει να είμαστε αρκετά ευχαριστημένοι. Από την άλλη, δεν μπορούμε να μην σταθούμε σε αυτά που έρχονται μπροστά μας και αναφέρομαι στην αβεβαιότητα στην οποία μπαίνει πάλι η χώρα μας.

Είχα τονίσει πέρσι ότι τα πολύ θετικά αποτελέσματα του 2013 θα ήταν δύσκολο να επαναληφθούν και μάλιστα τόσο γρήγορα. Και αυτό διότι στις επιχειρηματικές δραστηριότητες πάντα θα υπάρξουν και χρονιές με πρόσθετες δυσκολίες, αναποδιές, ειδικές συνθήκες όπου χρειάζεται να αντιμετωπιστούν νέα και πρωτόγνωρα προβλήματα και δεν αναφέρομαι μόνον στην μεγάλη κρίση που συνεχίζει να μαστίζει την χώρα μας.

Παρόλα αυτά όμως, η Εταιρεία μας για μία ακόμη φορά κατάφερε να πετύχει αρκετούς από τους στόχους της και, παρά την πτώση των πωλήσεων, η οποία βεβαίως μας δημιουργεί πρόσθετες ανάγκες για νέα ανάληψη δράσεων, εν τούτοις καταφέραμε να έχουμε την πιο κερδοφόρα χρονιά στην ιστορία μας, τόσο λόγω δικών μας ενεργειών όσο και λόγω εξωγενών παραγόντων στους οποίους θα αναφερθώ στην συνέχεια.

Έτσι λοιπόν και οι καθιερωμένες έκτακτες οικειοθελείς παροχές, τις οποίες παραδοσιακά ανακοινώνω από αυτό το μικρόφωνο, είναι προσαρμοσμένες σε αυτά τα δεδομένα.

Όπως είπα και νωρίτερα, το 2014 είναι η πιο κερδοφόρα χρονιά στην ιστορία μας. Και θα με ρωτήσετε, πως έγινε αυτό με πτώση πωλήσεων; Η απάντηση είναι σύνθετη.

• Από την μία αυξήθηκαν οι πωλήσεις των πιο κερδοφόρων σημάτων μας και μειώθηκαν οι πωλήσεις των λιγότερο κερδοφόρων σημάτων μας. Οι αναλογίες ήταν τέτοιες που τελικά το πρόσημο που μένει στο τέλος είναι θετικό.

• Δεύτερον, οφείλεται στη συγκράτηση των δαπανών μας και στην αύξηση της παραγωγικότητας του εργοστασίου μας, (βλέπετε άλλωστε στους πίνακες την σημαντική αύξηση που έχουμε στις αποδόσεις έναντι παλαιοτέρων μηνών).

• Τρίτον, στη σημαντική εξοικονόμηση σημαντικών πόρων από την συνεχή και επιτυχή διαπραγμάτευση των τιμών αγοράς των υλικών μας.

• Από την άλλη η σημαντική ενίσχυση του δολαρίου μας έδωσε την δυνατότητα να καταγράψουμε σημαντικές θετικές συναλλαγματικές διαφορές. Τόσο τα διαθέσιμά μας σε δολάρια, τα οποία την τελευταία μέρα του έτους αποτιμώνται σε περισσότερα ευρώ, αφού η αξία του δολαρίου ανεβαίνει, αλλά και από το γεγονός ότι η πολύ ισχυρή ταμειακή μας θέση μας δίνει την δυνατότητα να περιμένουμε όσο χρειάζεται, ώστε τα δολάρια που εισπράττει η εταιρεία από τις εξαγωγές να μετατραπούν σε ευρώ σε χρονική στιγμή που εμείς θα επιλέξουμε και όχι σε χρονική στιγμή που οι ανάγκες θα μας το επιβάλουν.

Μέσα στην διετία 2013 - 2014 η Καπνοβιομηχανία Καρέλια εισέφερε στα δημόσια ταμεία ποσόν πουπλησιάζει τα 800 εκ ευρώ. σε έμμεσους και άμεσους φόρους, και € 14.5 εκ. στα ασφαλιστικά ταμεία ενώ έφερε 330 εκ. ευρώ σε συνάλλαγμα από τις διεθνείς μας πωλήσεις. Και βεβαίως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε την έντονη κοινωνική δράση της εταιρείας υπέρ των συνανθρώπων μας που πραγματικά έχουν ανάγκη, με τη διαρκή οικονομική ενίσχυση συλλόγων, σχολείων, και άλλων αξιόλογων φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Δυστυχώς, στον κλάδο μας δεν ισχύει αυτό που ισχύει στους περισσότερους άλλους κλάδους της οικονομίας, δηλαδή η επιτυχία ή μη μίας εταιρείας δεν εξαρτάται από την αποκλειστική σχέση παραγωγού – πελάτη. Στον κλάδο της καπνοβιομηχανίας, εισέρχονται και οι κυβερνήσεις των κρατών, οι οποίες με την φορολογική πολιτική που ακολουθούν κάθε χρόνο στα καπνικά προϊόντα, επηρεάζουν μερίδια, βοηθούν ή ζημιώνουν την μία ή την άλλη εταιρεία, συρρικνώνουν την νόμιμη αγορά, κάτι που βλάπτει σχεδόν όλους, ωθούν το λαθρεμπόριο σε απίστευτα υψηλά επίπεδα κ.ο.κ.
Είναι δε αυτονόητο και από την άλλη οξύμωρο, ότι, τα τελευταία χρόνια, όλα δε αυτά, γίνονται εις βάρος των ίδιων των κρατικών εσόδων. Κλασικό παράδειγμα η χώρα μας, αλλά και πολλές άλλες.

Στην τελευταία και μόνο πενταετία, στην Ελλάδα, φθάσαμε στο σημείο το ένα στα πέντε τσιγάρα που καπνίζονται να είναι λαθραίο. Ενδεχομένως να έχετε δει την προσπάθεια που κάνουμε, από κοινού όλες οι καπνοβιομηχανίες, ώστε να ενημερώσουμε τον καταναλωτή για τις ολέθριες συνέπειες αυτού του φαινομένου, τόσο στην υγεία του όσο και στην οικονομία της χώρας. Αλλά όταν με την παραμικρή ευκαιρία, ο πρώτος στόχος πρόσθετης φορολόγησης είναι τα νομίμως κυκλοφορούντα τσιγάρα, από την όποια κυβέρνηση, τρόικα, και εγώ δεν ξέρω ποιόν άλλον, τότε λίγα πράγματα μπορούμε να πετύχουμε.

Παρόλα αυτά όμως, σε μία συνεχώς μειούμενη νόμιμη ελληνική αγορά, καταφέραμε να καταγράψουμε σημαντική αύξηση του μεριδίου μας, που σημαίνει ότι η απώλεια των δικών μας πωλήσεων ήταν μικρότερη από την απώλεια των ανταγωνιστών μας, τόσο στα τσιγάρα αλλά ιδιαίτερα στον καπνό για στριφτό τσιγάρο.

Αυτό επετεύχθη μέσα από την δουλειά όλων μας αλλά κυρίως με την πολιτική τιμών που ακολουθήσαμε μέσα στην χρονιά, αντιλαμβανόμενοι πλήρως τις οικονομικές συνθήκες της αγοράς.

Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την βελτίωση ακόμα περισσότερο των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων μας με την προστιθέμενη αξία τους να ανεβαίνει ακόμα περισσότερο στα μάτια των καταναλωτών.

Στις πωλήσεις εκτός Ελλάδος, το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης προήλθε από τις χώρες της Β. Αφρικής, όπου τόσο η συνεχιζόμενη πολιτική αστάθεια όσο και η τεράστια επίθεση που δεχθήκαμε από παραποιημένα προϊόντα μαϊμού, ιδιαίτερα κατά τους πρώτους μήνες του έτους, μας κόστισαν αρκετά. Με την στενή συνεργασία, διοίκησης, τεχνικής διεύθυνσης και διεύθυνσης marketing προχωρήσαμε σε ενέργειες αναβάθμισης των σημάτων μας, ενέργειες που δυσκολεύουν την παραποίηση, αλλά παράλληλα δίνουν σημαντική αξία στα πακέτα μας.

Στις υπόλοιπες χώρες, θετικά κινήθηκαν οι πωλήσεις μας στις ολοένα μειούμενες Ευρωπαϊκές αγορές με εξαίρεση την Ισπανία, η οποία, μετά από σημαντικές αυξήσεις στην φορολογία, μοιάζει όλο και περισσότερο με την Ελλάδα. Θετική πορεία καταγράψαμε και στις Βαλκανικές αγορές, όπου στην μεν Βουλγαρία και παρά τον πολύ έντονο ανταγωνισμό και την μικρή απώλεια μεριδίου, εν τούτοις συνεχίζουμε να κρατάμε την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλες τις ξένες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην χώρα, ενώ οι πωλήσεις καπνού για στριφτό ξεπέρασαν ακόμη και αυτές της περσινής χρονιάς. Στις υπόλοιπες αγορές και ιδιαίτερα σε αυτές της πρώην Γιουγκοσλαβίας (Σερβία, Μαυροβούνιο, Κροατία, κλπ.) οι πωλήσεις μας κατέγραψαν εντυπωσιακή άνοδο, όπως επίσης και στην πολύ σημαντική από πλευράς στρατηγικής και κερδοφορίας Duty Free αγορά της Τουρκίας και των χωρών της Μέσης Ανατολής.

Επίσης μέσα στην χρονιά έγιναν πιο συγκεκριμένες οι επενδύσεις που θα πρέπει να πραγματοποιήσουμε και οι οποίες θα μας επιτρέψουν:

α. Καταρχήν την συνέχιση της κυκλοφορίας των σημάτων μας και

β. δεύτερον, την διατήρηση, στο μέτρο του εφικτού, της ανταγωνιστικής εμφάνισής τους μέσα στα πλαίσια προσαρμογής στην κοινοτική οδηγία, η οποία και θα διέπει την κυκλοφορία των προϊόντων καπνού από το Μάιο του 2016. Και λέω στο μέτρο του εφικτού, διότι μέσα από την οδηγία αυτή, η Ε.Ε. σκοπεύει στην όσο περισσότερο αποκρουστική εμφάνιση των προϊόντων μας.

Μια οδηγία, που η προσαρμογή και μόνον σε αυτήν, θα απαιτήσει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, μόνο και μόνο για την προσαρμογή σε αυτήν, χωρίς από τις επενδύσεις αυτές να αναμένει κανείς οποιοδήποτε όφελος. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η οδηγία αυτή δεν θα έχει τα αποτελέσματα που κάποιοι γραφειοκράτες για τους δικούς τους λόγους εμπνεύστηκαν. Το μόνο που θα πετύχει είναι να κάνει τα νόμιμα προϊόντα καπνού, όχι μόνον ακριβότερα αλλά και πιο αποκρουστικά, με σίγουρο αποτέλεσμα οι νόμιμες πωλήσεις να μειωθούν ακόμα περισσότερο με ισοδύναμη αύξηση του λαθρεμπορίου και την περαιτέρω υστέρηση των εσόδων των κρατικών ταμείων των κρατών μελών της Ε.Ε.

Θέλω να είστε σίγουροι ότι από την πλευρά της Διοίκησης γίνονται όλες εκείνες οι ενέργειες προκειμένου η εταιρία να παραμείνει ισχυρή, οικονομικά εύρωστη και όσο το δυνατόν θωρακισμένη απέναντι στις μεγάλες δυσκολίες που έρχονται μπροστά μας. Όπως είπα και στην αρχή, οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δημιουργούν ένα κλίμα μεγάλης αβεβαιότητος, το οποίο είναι το τελευταίο που χρειαζόταν η χώρα σε αυτήν την κρίσιμη δεδομένη στιγμή. Θέλω να πιστεύω πως έστω και την τελευταία στιγμή, θα εκλείψουν οι τάσεις αυτοκαταστροφής που διαχρονικά έχουν σημαδέψει την ιστορία μας, αλλά αντιθέτως , θα επικρατήσουν η ψυχρή λογική, χωρίς συναισθηματισμούς και παράλογες ουτοπικές προσμονές, για το καλό όλων μας.
Σας εύχομαι Καλή Χρονιά.


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Προσοχή σε emails που σας ζητούν προσωπικά στοιχεία

Προειδοποίηση για προσπάθεια αλίευσης προσωπικών δεδομένων οικονομικού χαρακτήρα με την αποστολή απατηλών e-mails απευθύνει στους πολίτες η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ειδικότερα, η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενημερώνει τους πολίτες ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα διακινείται μέσω Διαδικτύου απατηλό μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), στο οποίο αναγράφεται -ψευδώς- ότι αποστέλλεται από οργανισμό υπηρεσιών πληρωμής.

Τα μηνύματα αυτά ενημερώνουν τους παραλήπτες ότι πρέπει να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά τους στοιχεία (αριθµό πιστωτικής κάρτας, ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου, κωδικό ασφάλειας κτλ). Εφόσον ανταποκριθούν, οι κωδικοί και τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται για την πραγματοποίηση μη εξουσιοδοτημένων/παράνομων οικονομικών συναλλαγών.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα μηνύματα αυτά χρήζουν μεγάλης προσοχής, καθότι παρουσιάζονται εξαιρετικά αληθοφανή.

Οι χρήστες του Διαδικτύου που λαμβάνουν τέτοια μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου καλούνται να μην επιλέγουν τους προτεινόμενους υπερσυνδέσμους (links), να μην απαντούν στα μηνύματα, να μην καταχωρούν και να μην στέλνουν προσωπικά δεδομένα και στοιχεία πιστωτικών καρτών, καθότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αληθινά, αφού οι τραπεζικοί οργανισμοί και οι οργανισμοί υπηρεσιών πληρωμής δεν προβαίνουν σε επιβεβαίωση τέτοιου είδους ευαίσθητων οικονομικών στοιχείων, μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι για τέτιους είδους περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:
Τηλεφωνικά: 111 88
Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID.


πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τέσσερα ψέματα για το ενδεχόμενο τραπεζικής κρίσης !!!

Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν τη μοίρα των κυπριακών; 
 
Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα για τις τράπεζες;
 
Το τελευταίο διάστημα  γίνεται μία συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να ξεσπάσει μία ελληνική τραπεζική κρίση στο 2015. Στον απόηχο της προκήρυξης πρόωρων εκλογών η συζήτηση αυτή αναζωπυρώθηκε έντονα, υποδηλώνοντας ότι θα αποτελέσει ένα από τα κεντρικά θέματα της προεκλογικής περιόδου. Δεδομένου ότι πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα, όποιος άπτεται αυτού θα έπρεπε να στηρίζεται σε αληθινά και αδιάσειστα στοιχεία. Φαίνεται, όμως, πως συμβαίνει το αντίθετο και κατά τη διάρκεια αυτής της συζήτησης  επαναλαμβάνονται τέσσερα συγκεκριμένα ψέματα, τα οποία αποτελούν ανεύθυνη κινδυνολογία.
 
Προς αποκατάσταση της αλήθειας, λοιπόν, τα ψέματα αυτά παρουσιάζονται ένα, ένα, παρακάτω :
Ψέμα 1ο: Ελλείψει οικονομικού προγράμματος η ΕΚΤ θα σταματήσει να δέχεται τις κρατικές εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες. Αν υπάρξει οικονομικό πρόγραμμα θα τις δεχτεί.
 
Σύμφωνα με την απόφαση 2013/6 της ΕΚΤ που ελήφθη στις 22 Μαρτίου 2013, οι κρατικές εγγυήσεις που καταθέτουν οι τράπεζες για την άντληση ρευστότητας από την ΕΚΤ,  θα πάψουν να γίνονται δεκτές από 1ης Μαρτίου 2015. Αυτή είναι μία απόφαση που ελήφθη πριν από δεκαεπτά μήνες, ισχύει για όλη την ευρωζώνη και είναι άσχετη των όποιων πολιτικών εξελίξεων σε ένα κράτος μέλος της. 
 
Με άλλα λόγια είτε υπάρχει οικονομικό πρόγραμμα είτε όχι, είτε κυβερνά την Ελλάδα το ένα ή το άλλο κόμμα, όποιος βρίσκεται στην εξουσία την  1η Μαρτίου του 2015 θα κληθεί να αντιμετωπίσει το ίδιο και το αυτό πρόβλημα της υποκατάστασης των κρατικών εγγυήσεων με άλλα περιουσιακά στοιχεία τα οποία η ΕΚΤ θα μπορεί να κάνει αποδεκτά.

Ψέμα 2ο: Αν η ΕΚΤ πάψει να δέχεται τις κρατικές εγγυήσεις οι τράπεζες θα καταρρεύσουν
 
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν μειώσει την εξάρτηση τους από την EKT κοντά στο 12% των περιουσιακών τους στοιχείων, πολύ περισσότερο από τον αρχικό στόχο για μείωση της στο 15% μέχρι το 2017. Η μόνη τους εξάρτηση από την ΕΚΤ, σήμερα, είναι μέσω των συνήθων πράξεων ρευστότητας, απ’ όπου και έχουν δανειστεί 44 δις ευρώ, καταθέτοντας προς αυτόν το σκοπό, μεταξύ άλλων, κρατικές εγγυήσεις ύψους 25 δις ευρώ.
 
Όταν η ΕΚΤ πάψει να δέχεται αυτές τις εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας την 1η Μαρτίου 2015, τότε υπάρχει λύση για να μην διαταραχθεί η ρευστότητα στο ελάχιστο. Αυτή είναι η αντικατάσταση των κρατικών εγγυήσεων ύψους 25 δις ευρώ που η ΕΚΤ δέχεται τώρα με κούρεμα,  με το απόθεμα των 18 δις ευρώ σε ομόλογα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τα οποία έχουν, ακέραια, στα χαρτοφυλάκια τους οι τράπεζες και στα οποία η ΕΚΤ δε μπορεί να επιβάλλει κούρεμα. 
 
Τα ομόλογα αυτά βαθμολογούνται με ΑΑΑ και είναι  τα ασφαλέστερα που διαθέτει η Ευρωζώνη, καθώς έχουν την εγγύηση όλων των κρατών της, αθροιστικά.  Η ΕΚΤ είναι υποχρεωμένη να τα δεχτεί  και ήδη αυτό συμβαίνει, αφού οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταθέσει στην ΕΚΤ αντίστοιχα ομόλογα του ΤΧΣ ύψους 17 δις ευρώ, από τα 37,6 δις ευρώ που κατέχουν συνολικά.
 
Έτσι, ο ισχυρισμός πως οι ελληνικές τράπεζες θα καταρρεύσουν αν η ΕΚΤ πάψει να δέχεται τις  κρατικές εγγυήσεις είναι παντελώς ανυπόστατος

Ψέμα 3ο : Αν υπάρξει διαφωνία με την ΕΚΤ η Ελλάδα θα πάθει ό,τι και η Κύπρος
 
Μετά από ένα πανηγυρικό «όχι» στο Μνημόνιο, το Μάρτιο του 2013 η κυβέρνηση Αναστασιάδη προέβη σε μία άτακτη υποχώρηση στις πιέσεις της Τρόικας, αποδεχόμενη το Μνημόνιο και το κούρεμα των τραπεζικών καταθέσεων,  μόλις η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έστειλε το σκληρό μήνυμα πως θα πάγωνε την πρόσβαση των κυπριακών τραπεζών στον “ELA”.
 
Ο ELA είναι το τελευταίο νομισματικό εργαλείο / καταφύγιο των τραπεζών που δεν έχουν επαρκή ρευστότητα και που δεν μπορούν να την εξασφαλίσουν ούτε μέσω δανεισμού απ’ τις αγορές, γιατί είναι αποκλεισμένες, ούτε μέσω της συνήθους συμμετοχής τους σε πράξεις ρευστότητας  της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που αυτή θέτει. Το Μάρτιο του 2013 δύο συστημικές τράπεζες της Κύπρου εξαρτώνταν πλήρως για τη ρευστότητα τους από τον ELA.
 
Ο ELA ενεργοποιείται από την εθνική κεντρική τράπεζα η οποία και αναλαμβάνει την ευθύνη της παραχώρησης ρευστότητας σε φερέγγυες τράπεζες μέσω αυτού του μηχανισμού, ζητώντας και  λαμβάνοντας  τις εξασφαλίσεις που η ίδια θεωρεί ως ικανοποιητικές. Έτσι, το ρίσκο τυχόν ζημιών από ενδεχόμενη κατάρρευση μιας τράπεζας αναλαμβάνεται από την εθνική κεντρική τράπεζα, η οποία βαρύνεται και από τις υποχρεώσεις της προς το Ευρωσύστημα.
 
Έτσι το πάγωμα πρόσβασης στον ELA από την  ΕΚΤ θα οδηγούσε σε πτώχευση τις δύο κυπριακές τράπεζες  και στην υποχρέωση της κεντρικής τράπεζας της χώρας να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις της στο ευρωσύστημα, κάτι που δε θα μπορούσε να κάνει καθώς δε διέθετε τα κεφάλαια, με αποτέλεσμα να κινδυνέψει  η ίδια με πτώχευση και το τραπεζικό σύστημα με κατάρρευση.
 
Η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών σήμερα, ουδεμία σχέση έχει με την αντίστοιχη των κυπριακών το 2013. Πράγματι, στο ζενίθ της ελληνικής κρίσης η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA είχε φτάσει στα 124 δις ευρώ. Από το Μάιο του 2014, όμως, η εξάρτηση από τον ELA μηδενίστηκε. Οι ελληνικές τράπεζες δεν λαμβάνουν ούτε ένα ευρώ έκτακτης ρευστότητας από την ΕΚΤ και επομένως καμία ελληνική τράπεζα δεν κινδυνεύει από τη διακοπή αυτής της ρευστότητας ενώ και η Τράπεζα της Ελλάδας δεν έχει καμία υποχρέωση απέναντι στο ευρωσύστημα.
 
Έτσι, το επιχείρημα πως η Ελλάδα θα βαδίσει στα χνάρια της Κύπρου είναι παντελώς ανυπόστατο αν όχι κακόβουλο.

Ψέμα 4ο: Το τραπεζικό σύστημα διατρέχει τον ίδιο κίνδυνο με αυτόν στις εκλογές του 2012
 
Το καλοκαίρι του 2012 οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούσαν να κατέχουν ελληνικά κρατικά ομόλογα ενώ η ανακεφαλαιοποίηση τους απείχε πολύ από το να ολοκληρωθεί.
Σήμερα, αντιθέτως,  οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως  και όπως σημειώθηκε παραπάνω, κατέχουν και 37,6 δις ομολόγων του ΤΧΣ, βαθμολογίας ΑΑΑ, ενώ δεν έχουν καμία έκθεση σε κρατικά ομόλογα ούτε σε ύψος  ενός ευρώ, αφού τα πούλησαν όλα στην επαναγορά χρέους στα τέλη του 2012.
 
Επιπλέον, το καλοκαίρι του 2012 η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δεν είχε ολοκληρωθεί
Ακόμη, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως και τέλος, όπως σημειώθηκε παραπάνω, κατέχουν και 37,6 δις ομολόγων του ΤΧΣ, βαθμολογίας ΑΑΑ.
 
* Ο Πάνος Παναγιώτου είναι τεχνικός αναλυτής χρηματιστηριακών αγορών, εκδότης τουwww.analitis.gr , διευθυντής της Ελληνικής Κοινότητας Τεχνικών Αναλυτών στην Αγγλία (www.ekta.gr)  και διευθυντής εκπαίδευσης και έρευνας της Enalos LTD στο Λονδίνο. 

 
Είναι δημιουργός λογισμικών αυτοματοποίησης της τεχνικής ανάλυσης (3F, ModiStock) και συγγραφέας χρηματιστηριακών και οικονομικών βιβλίων. Άρθρα και συνεντεύξεις του δημοσιεύονται για μιάμιση δεκαετία σε πληθώρα ΜΜΕ ενώ είναι συχνός καλεσμένος σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές.

kinima-ypervasi.blogspot.gr


ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Χαμός με Μαζουάκου στον Ολυμπιακό!

Δεν υπάρχει αυτό που γίνεται στο εξωτερικό με τον Μαζουάκου. Ένα κάρο κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες φέρονται να ενδιαφέρονται για τον νεαρό μπακ και, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, είναι έτοιμες να δαπανήσουν πολλά εκατομμύρια ευρώ για να τον αποκτήσουν.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μόνο το τελευταίο 24ώρο έχουν γραφτεί στον διεθνή και ελληνικό Τύπο τα ονόματα των Παρί Σεν Ζερμέν, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μίλαν, Ίντερ, Νάπολι και Γιουβέντους ως υποψήφιοι μνηστήρες για τον παίκτη των Ερυθρολεύκων.

Με αυτά τα δεδομένα είναι πολύ πιθανό ο Μαζουάκου να αποτελέσει το επόμενο μεγάλο deal των πρωταθλητών στην ευρωπαϊκή αγορά αν υπολογίσει κανείς ότι αποκτήθηκε μόλις το περασμένο καλοκαίρι με ελάχιστα χρήματα.

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η «αβάσταχτη ελαφρότητα» των Αθηνών τινάζει και την ΕΑΒ στον αέρα και δεν φταίνε οι εκλογές!

Ποιος είναι ο λόγος της περιπέτειας που απειλεί πλέον άμεσα τους εργαζόμενους της επιχείρησης;

Η ΕΑΒ περίμενε πως και πως το πρόγραμμα αναβάθμισης και επανεργοποίησης των αεροσκαφών P 3 Orion το οποίο είναι απόφαση ΚΥΣΕΑ και ανέμενε την κατακυρωτική υπογραφή . Αυτό με απλά λόγια σήμαινε ότι η ΕΑΒ θα είχε να λαμβάνει από την προκαταβολή του προγράμματος και σ΄ αυτά τα χρήματα είχε υπολογίσει για τις μισθοδοσίες των εργαζομένων για τους επόμενους μήνες.

Λόγω των εκλογών η κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει στην κατακυρωτική υπογραφή για να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα του P 3 Orion .Προφανώς δεν υπολόγισε το κόστος που έχει η απόφαση αυτή για την ΕΑΒ . Που είναι 100 εκατομμύρια! Αν υπολογίσουμε και τις εμπλεκόμενες ελληνικές εταιρείες φθάνουμε στα 150 εκατομμύρια.

Το χειρότερο είναι όμως ότι το “πάγωμα” του προγράμματος P 3 Orion ενδεχομένως να οδηγήσει και σε πολύ χειρότερες εξελίξεις,με δεδομένη την αμερικανική δυσαρέσκεια η οποία οφείλεται στο γεγονός ότι για μια ακόμη φορά τα τελευταία χρόνια η Αθήνα δείχνει -άγνωστο γιατί- τελείως αναξιόπιστη!
 

Το πρόγραμμα επανεργοποίησης των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας κυριολεκτικά καίει το ΠΝ το οποίο το θεωρεί εξίσου σημαντικό μ΄ αυτό των υποβρυχίων.
Εξετάστηκαν όλες οι λύσεις και κατέληξε στην λύση της αναβάθμισης στην ΕΑΒ από την κατασκευάστρια εταιρεία. Όλες οι άλλες λύσεις και ειδικά η λύση των αυστραλιανών P 3C έχει κριθεί και …από τη ζωή αφού τα τρία πρώτα αεροσκάφη έγιναν …σκραπ.

Η ΕΑΒ αυτή τη στιγμή έχει 1400 εργαζόμενους . Για να λέμε τα πράγματα με τ΄ όνομά τους ηΕΑΒ -μας αρέσει δεν μας αρέσει- έχει σφυγμό λόγω των F 16 που της δίνουν για συντηρηση ,των C 130 και των P 3 Orion που αναμένονταν τι και πως! Το πάγωμα του τελευταίου δεν θα ήταν πρόβλημα αν δεν είχε περάσει από ΚΥΣΕΑ, δεν είχε υπογράψει ο Αβραμόπουλος,δεν είχε περάσει δυο φορές από Κεντρική Γνωμοδοτική Επιτροπή,δεν είχε υπογραψει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας την έγκριση των σχετικών κονδυλίων! Με λίγα λόγια οι αμερικανοί είναι ενοχλημένοι με την “ελαφρότητα” που κάποιοι στην Αθήνα αντιμετωπίζουν ένα ακόμη σοβαρό θέμα .

Αν η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι δεν χρειάζεται το ΠΝ αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και μάλιστα άμεσα τότε δεν υπάρχει θέμα.

Αν επίσης δεν έχει καμία ανησυχία για την ΕΑΒ  δεν υπάρχει πρόβλημα.

Αλλά νομίζουμε ότι και θέμα υπάρχει και μέγα πρόβλημα και απ΄ ότι φαίνεται και μεγάλο παρασκήνιο.

www.onalert.gr
 
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΝΥΤ: Τρόικα -Σαμαράς έφεραν τη «Μεγάλη Ύφεση»

Οι NYT συγκρίνουν τις επιπτώσεις της πολιτικής των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ – ΝΔ με τα πρώτα πέντε χρόνια της Μεγάλης Ύφεσης που σάρωσε τις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’30.
Παραθέτοντας στοιχεία για την πτώση του ελληνικού ΑΕΠ, σε σχέση με αυτή που σημειώθηκε στις ΗΠΑ μετά το κραχ του 1929, οι συντάκτες του άρθρου υποστηρίζουν ότι σε καμία άλλη χώρα του κόσμου δεν παρατηρήθηκαν συνθήκες που να παραπέμπουν στη Μεγάλη Ύφεση.

Με παλαιότερα γραφήματα μάλιστα οι ΝΥΤ αποδεικνύουν ότι όλοι οι βασικοί δείκτες της ελληνικής οικονομίας (κατανάλωση, επενδύσεις, εξαγωγές, αύξηση της ανεργίας) ακολουθούν την ίδια ακριβώς πορεία που αποτύπωναν οι αμερικανικοί δείκτες πριν από το ξέσπασμα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου.

Μοναδική εξαίρεση  αποτελεί ο δείκτης των δημοσίων δαπανών, οι οποίες αυξάνονταν στις ΗΠΑ σε μια προσπάθεια εξόδου από την κρίση, ενώ μειώνονταν στην Ελλάδα ωθώντας την οικονομία βαθύτερα στην ύφεση.

Πατήστε την εικόνα για μεγέθυνση


Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι 900.000 από τους 1.3 εκατομμύριο ανέργους δεν έχουν λάβει οποιοδήποτε είδος μισθού ή οικονομικής ενίσχυσης εδώ και δυο χρόνια ενώ περιγράφει ιστορίες ανθρώπων που δεν έχουν πλέον ούτε νερό στο σπίτι τους.

Ο διευθυντής του γραφείου προυπολογισμού του ελληνικού κοινοβουλίου, Παναγιώτης Λιαργκόβας, επισημαίνει ότι «η συνταγή που ακολουθήθηκε σκότωσε τον ασθενή» ενώ οι συντάκτες του άρθρου αναφέρονται στα λάθη που πραγματοποίησε το ΔΝΤ σε βάρος της ελληνικής οικονομίας

Το άρθρο των NYT συνοδεύεται  από εξαιρετικό φωτογραφικό αφιέρωμα του Άγγελου Τζωρτζίνη  για τα συσσίτια των φτωχών στην Αθήνα.

poverty


Angelos Tzortzinis for The New York Times
πηγη
 

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η Ελλάδα του 2014 σε ένα βίντεο

Το τέλος κάθε χρόνου αποτελεί την πιο κατάλληλη περίοδο για την ανασκόπηση της χρονιάς που φεύγει.

Έτσι, το φωτογραφικό πρακτορείο SOOC Photos, υπεύθυνο για μερικές από τις πιο δυνατές εγχώριες φωτογραφίες της χρονιάς, κυκλοφόρησε ένα ψηφιακό άλμπουμ για την Ελλάδα του 2014.



             

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το δημόσιο σε κώμα: Ο απολογισμός του 2014, οι εκκρεμότητες και οι παράπλευρες απώλειες

Τελικά το 2014 δεν απολύθηκαν 11.500 δημόσιοι υπάλληλοι, όπως προέβλεπε η συμφωνία με την τρόικα, αλλά 2.500. Οι 595 καθαρίστριες του Υπουργείου Οικονομικών και οι σχολικοί φύλακες (και λίγες εκατοντάδες με πλαστά δικαιολογητικά) . Ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου και μάλιστα λιγότερο μαζικού απ' ότι αναμενόταν.

Κανένας όμως δεν είχε προβλέψει πόσο παρατεταμένο θα ήταν το κώμα. Διότι το 2014 ήταν η χρονιά της ατέρμονης διαθεσιμότητας: Περισσότεροι από 5.000 δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν τεθεί με νόμο εκτός εργασίας συνεχίζουν και μετά την εκπνοή του δωδεκαμήνου να πληρώνονται με το 75% του μισθού τους και να παραμένουν παροπλισμένοι, περιμένοντας είτε να μετακινηθούν σε άλλο πόστο, είτε να απολυθούν οριστικά. Θα είναι διαθέσιμοι και το 2015.

Την ίδια στιγμή σχολεία έμεναν χωρίς καθηγητές, Πανεπιστήμια χωρίς διοικητικούς υπαλλήλους και χωρίς καθαριότητα, νοσοκομεία χωρίς γιατρούς. Το 2014 ήταν η χρονιά των ημιτελών μεταρρυθμίσεων του δημοσίου και των παράπλευρων απωλειών τους.

Ο ξαφνικός θάνατος των Επαγγελματικών Σχολών και λυκείων
  student Η σχολική χρονιά 2013-2014 στα ΕΠΑΛ και τις σχολές ξεκίνησε με 46 ειδικότητες λιγότερες

Το καλοκαίρι του 2013, λίγες μέρες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ καταργήθηκαν με ξαφνικό θάνατο, οι τομείς υγείας, εφαρμοσμένων τεχνών και αισθητικής των Επαγγελματικών σχολών και λυκείων. 

Περίπου 2000 καθηγητές τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Ενάμιση χρόνο μετά, εκτός από 174 που ανέλαβαν νέα καθήκοντα, οι καθηγητές των ΕΠΑΛ ούτε μετακινήθηκαν σε νέες θέσεις, ούτε απολύθηκαν, όπως όριζε ο αρχικός νόμος (που άλλαξε με τροπολογία). Περιμένουν ακόμα να καταρτισθούν οι τελικοί πίνακες για τις 1.200 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί. Μπροστά στο αδιέξοδο, μιας και οι διαδικασίες δεν επισπεύδονταν, η κυβέρνηση κήρυξε παράταση.

Για τους 20.000 μαθητές όμως, που σπούδαζαν τις συγκεκριμένες ειδικότητες τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα. Βρέθηκαν κυριολεκτικά στον αέρα. Στη βιασύνη της να καλύψει τον αριθμό των απολύσεων που ζητούσε η τρόικα, η κυβέρνηση δεν έχει μεριμνήσει για μια μεταβατική περίοδο. Οι περισσότεροι μαθητές που θα πήγαιναν Β Λυκείου, πρόλαβαν και άλλαξαν ειδικότητα, τα παιδιά όμως της Γ Λυκείου παγιδεύτηκαν. Το Υπουργείο Παιδείας τους επέτρεπε να τελειώσουν την ειδικότητα τους, όμως δεν υπήρχαν πια καθηγητές, παρότι προσελήφθησαν ωρομίσθιοι και αποσπάστηκαν εκπαιδευτικοί από δημόσια ΙΕΚ. «Χάθηκαν χιλιάδες ώρες μαθήματος, λέει ο Θέμης Κοτσυφάκης, που εκτός από πρόεδρος της ΟΛΜΕ, είναι και ο ίδιος σε διαθεσιμότητα.
Θέμης Κοτσυφάκης- Πρόεδρος ΟΛΜΕ: « Υπήρχαν εβδομάδες στις οποίες έκαναν μόνο 5 ώρες μάθημα, ενώ σε ορισμένα σχολεία, όπως στο Λασίθι και στην Ηλεία, τα παιδιά της Γ Λυκείου δεν έκαναν καθόλου μαθήματα στην ειδικότητα τους. Το ωραίο είναι πως λίγο μετά ήρθε νέος νόμος που επέτρεπε στα ιδιωτικά ΙΕΚ να λειτουργούν και σχολές για απόφοιτους γυμνασίου, ακόμα και για ειδικότητες που δεν προβλέπονταν πια, όπως τις δικές μας που τις είχαν καταργήσει».
Η έλλειψη Διοικητικών Υπαλλήλων απειλεί με λειτουργική κατάρρευση τα ΑΕΙ

university employees Στο ΕΜΠ τέθηκε σε διαθεσιμότητα το 40% του διοικητικού προσωπικού

Ανάλογο ήταν το αλαλούμ που δημιουργήθηκε στα 8 μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας, μετά την απομάκρυνση 1.134 διοικητικών υπαλλήλων, που επίσης τέθηκαν και είναι ακόμα σε διαθεσιμότητα.

Η εξέλιξη της υπόθεσης αποδεικνύει πως η απόφαση ελήφθη χωρίς να προηγηθεί στοιχειώδης σχεδιασμός. Και οι 3 εκθέσεις αξιολόγησης που έγιναν, συμπεριλαμβανομένης και της επίσημης του Υπουργείου Παιδείας κάνουν λόγο για έλλειψη διοικητικού προσωπικού. Οι πρυτάνεις έκαναν λόγο για αδυναμία λειτουργίας των σχολών και ο ίδιος ο Ανδρέας Λοβέρδος, παραδέχτηκε πως πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεόδωρου Φορτσάκη στη συνέντευξη τύπου της 15ης Δεκεμβρίου.
Θεόδωρος Φορτσάκης- Πρύτανης ΕΚΠΑ: «Ο υπουργός Παιδείας ανακοινώνει ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την επιστροφή των 399 διοικητικών υπαλλήλων και ο κ. Μητσοτάκης δεν λέει τίποτα, ούτε ναι ούτε όχι… η ανικανότητα της κυβέρνησης είναι εξαιρετικά επικίνδυνη»
Παρότι προκηρύχθηκαν θέσεις για 600 διαθέσιμους διοικητικούς υπαλλήλους δεν έχει γίνει ακόμα καμία επαναπρόσληψη-μετακίνηση, απλά παρατάθηκε το 12μηνο στο οποίο θα παίρνουν το επίδομα διαθεσιμότητας.

Στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου υπάρχουν και τα μεγαλύτερα προβλήματα, οι γραμματείες των σχολών λειτουργούν μία, το πολύ δύο φορές την εβδομάδα λέει ο Ζαχαρίας Τριγάζης, από την Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΕΙ ΤΕΙ.
Ζαχαρίας Τριγάζης- Ομοσπονδία Διοικητικών Υπαλλήλων ΑΕΙ-ΤΕΙ: «Φανταστείτε πως οι γραμματείες είναι επιφορτισμένες και με το βάρος του ελέγχου των δικαιολογητικών για τις μετεγγραφές. Οι πίνακες βγήκαν μόλις πριν από μία εβδομάδα, τα παιδιά το έχασαν το εξάμηνο».
Γιατροί του ΕΣΥ και Δημοτική αστυνομία

Στους μόνους κλάδους που οι διαδικασίες προχώρησαν ήταν οι γιατροί του ΕΣΥ, που μετακινήθηκαν όλοι όσοι επέλεξαν να μην κρατήσουν ιδιωτικό ιατρείο. Για τους δημοτικούς αστυνομικούς, η οριστική τους μετάταξη στην ΕΛ.ΑΣ βγήκε σε ΦΕΚ μόλις στις 29 Δεκεμβρίου, αν και είχαν αποσπασθεί και πιο πριν με προσωρινές αποφάσεις. Δεν μετακινήθηκαν 400 σε σύνολο 3.5000.
Δεν προχώρησαν οι απολύσεις στα ΝΠΙΔ του δημοσίου.


Οι αριθμοί

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι δημόσιοι υπάλληλοι ανέρχονται σε 579.164. Είναι 27.000 λιγότεροι από πέρυσι και 363.000 λιγότεροι από το Δεκέμβριο του 2009. Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Δριβαλά, τον πρόεδρο της ΑΔΕΔΥ, οι περισσότεροι επέλεξαν να βγουν σε σύνταξη πριν συμπληρώσουν την 35ετία, είτε για να προλάβουν το εφάπαξ, είτε για να μην βρεθούν στη δίνη των απολύσεων.
 

Το 2014, ο δημόσιος λόγος άρχισε να μετατοπίζεται, από την ανάγκη μείωσης του προσωπικού του δημοσίου, στην ανάγκη κάλυψης κενών.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε πρόσφατα για τουλάχιστον 1.100 κενά στα σχολεία, κάλεσε μάλιστα τους εκπαιδευτικούς να σκεφθούν το ενδεχόμενο να δουλέψουν εθελοντικά για να πάρουν μόρια.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, από το 2011 έχουν γίνει μόνο 250 προσλήψεις γιατρών, ενώ έχουν συνταξιοδοτηθεί 2.300. Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία περιγράφεται ως οριακή, ειδικά σε αυτά της Περιφέρειας. Πρόσφατα μάλιστα ένα αγοράκι 4 ετών έχασε τη ζωή του, αφού πρώτα μεταφέρθηκε σε 3 νοσοκομεία γιατί στα 2 πρώτα δεν υπήρχε παιδονευρολόγος.
Έκθεση ΟΕΝΓΕ
Σε μεγάλα νησιά όπως στην Πάρο την Κω και την Πάτμο, δεν υπάρχει Παιδίατρος.
Στο Γενικό Νοσοκομείο Καρδίτσας, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, έμεινε χωρίς νεφρολόγο, αφήνοντας κυριολεκτικά στον αέρα 60 ασθενείς.
Στο Νοσοκομείο της Λιβαδειάς έκλεισαν 5 τμήματα, το πνευμονολογικό, το νεφρολογικό, η αιμοδοσία, το μικροβιολογικό και το οφθαλμολογικό.
Χωρίς καρδιολόγο λειτουργούν τα νοσοκομεία της Κυπαρισσίας και της Μήλου
Δεν υπάρχει ακτινολόγος για να λειτουργήσει το ακτινοθεραπευτήριο του παιδοογκολογικού του Αγλαϊα Κυριακού.
Ο απολογισμός

Το 2014 ξεκίνησε με εξαγγελίες για ένα μικρότερο, αποτελεσματικότερο και πιο αξιοκρατικό δημόσιο. Ο απολογισμός δείχνει πράγματι πως το δημόσιο έγινε μικρότερο και φθηνότερο.
Αποτελεσματικότερο όμως δεν έγινε. Οι περισσότερες απόπειρες μεταρρύθμισης συνδέθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο με το να βρεθούν δεξαμενές για απολύσεις και γι' αυτό έχασαν το στόχο τους. 

Όπως η πολυσυζητημένη αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων για το 2013, που αφού εξάντλησε όλες τις προθεσμίες, τελικά πήρε παράταση για το 2015. Ο νόμος για την επιλογή των προϊσταμένων εφαρμόστηκε μόνο κατά τις μεταβατικές του διατάξεις, καταγγέλθηκε για παρατυπίες και οδήγησε στα διοικητικά δικαστήρια πρώην διευθυντικά στελέχη που έγιναν απλοί υπάλληλοι, χωρίς άλλη διαδικασία πλην της απόφασης του οικείου υπουργού. Ούτε η εντολή Σαμαρά για απλοποίηση των νόμων υλοποιήθηκε. Αντίθετα πήγε προς τα πίσω με πλήθος τροπολογιών να εντάσσονται την τελευταία στιγμή σε άσχετα νομοσχέδια.

Στον τελευταίο μάλιστα νόμο που ψηφίστηκε, για το Παρατηρητήριο Άνοιας, εντάχθηκε και εγκρίθηκε τροπολογία (άρθρο 117), η οποία επιτρέπει την επαναπρόσληψη 287 πρώην συμβασιούχων του Μετρό, η σύμβαση των οποίων είχε λήξει το 2010 μετά και από πόρισμα του Λέανδρου Ρακιντζή, που έκανε λόγο για φωτογραφικές προσλήψεις, αφού οι περισσότεροι κατάγονταν από την ίδια περιοχή.

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751,39 ευρώ, ζητά η ΓΣΕΕ από τους εργοδότες

Λίγο πριν την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η ΓΣΕΕ φρόντισε με την αποστολή πρόσκλησης προς τους εργοδοτικούς φορείς, για την άμεση έναρξη συλλογικών διαπραγματεύσεων, με στόχο την υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Έτσι ουσιαστικά βάζει στην εκλογική ατζέντα το θέμα της αποκατάστασης μισθολογικών απολαβών και δεσμεύει τα κόμματα και τους εκπροσώπους να τοποθετηθούν επί αυτού του καυτού ζητήματος.

Μέχρι στιγμής, μόνο κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ (έχει ήδη κατατεθεί σχετική πρόταση νόμου), έχει δεσμευθεί για την επαναφορά την κατώτατου, μισθού, ενώ αντίθετα οι εκπρόσωποι κομμάτων της Ν.Δ, του ΠΑΣΟΚ, αλλά και της ΔΗΜΑΡ, είναι υποχρεωμένοι να υπερασπιστούν νομοθετήματα που υπερψήφισαν.

Συγκεκριμένα η ΓΣΕΕ ζητά:
  • Την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751,39ευρώ και του κατώτατου ημερομίσθιου στα 33,57ερυώ για όλους τους εργαζόμενους χωρίς εξαιρέσεις, με προσαύξηση τριετιών
  • Την καθολικότητα ισχύος του συνόλου των όρων, οικονομικών και θεσμικών, της ΕΓΣΣΕ
  • Την άμεση ισχύ από 1/1/2015 της επεκτασιμότητας των ΣΣΕ ως είχε
  • Την επαναφορά του εύρους της μετενέργειας όλων των όρων των ΣΣΕ
  • Την ενσωμάτωση της πρόσφατης Συμφωνίας της Γενεύης για καμία αλλαγή στο υφιστάμενο πλαίσιο για τις ομαδικές απολύσεις, την ανταπεργία και το συνδικαλιστικό νόμο.
Στην ανακοίνωση της η ΓΣΕΕ τονίζει ότι :
«Κατ' επιταγήν της τρόικας και όσων κρύβονται πίσω της, μετά από αντισυνταγματικές παρεμβάσεις στην ΕΓΣΣΕ 2010-2012, νομοθετήθηκε μειωμένος κατώτατος μισθός και περιορισμένες προσαυξήσεις, με την επίκληση λόγων γενικότερου κοινωνικού συμφέροντος για την προστασία της εθνικής οικονομίας. Με επίδειξη πρωτοφανούς κρατισμού και αυταρχισμού θεωρήθηκε προφανώς ότι, σε αντίθεση με τους κατέχοντες την εκτελεστική εξουσία και τους τεχνοκράτες της τρόικας, οι οργανώσεις που καταρτίζουμε την ΕΓΣΣΕ δεν είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον και να προστατεύσουμε την εθνική οικονομία. Για το λόγο αυτό αφαίρεσαν από την αρμοδιότητα της ΕΓΣΣΕ τον καθορισμό των κατωτάτων ορίων των μισθολογικών όρων όλων των εργαζομένων της χώρας και περιόρισαν την εφαρμογή της μόνο σε όσους εργαζόμενους έχουν εργοδότες που ανήκουν άμεσα ή έμμεσα στις (εργοδοτικές) οργανώσεις, που συμβάλλονται στην ΕΓΣΣΕ (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ). »
Τα θεσμικά αιτήματα της ΓΣΕΕ, ως προς την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας είναι:

Συγκεκριμένη Πρόταση Νόμου στο κείμενο της νέας ΕΓΣΣΕ

α) για την επαναφορά της πλήρους και καθολικής ισχύος της ΕΓΣΣΕ όχι μόνο για τους θεσμικούς αλλά και για τους μισθολογικούς της όρους, ως κατωτάτων ορίων αμοιβών των εργαζομένων ιδιωτικού δικαίου της χώρας,

β) άμεση ισχύ από 1-1-2015 της επεκτασιμότητας των κλαδικών σ.σ.ε. κλπ, υπό τους όρους που ίσχυε πριν τη νομοθετική αναστολή της, για λόγους ίσης μεταχείρισης και αποφυγής αθέμιτου ανταγωνισμού των επιχειρήσεων, γ) επαναφορά του προϊσχύσαντος εύρους της μετενέργειας στις ατομικές συμβάσεις όλων των όρων των σ.σ.ε. μετά τη λήξη τους (όχι μόνο του βασικού μισθού και των 4 επιδομάτων).

Για τα ως άνω ζητήματα είναι διακηρυγμένη η συμφωνία των μερών, επομένως είναι ευχερής η υλοποίηση του κοινού διαβήματος προς την Κυβέρνηση με τη μορφή Σχεδίου- Πρότασης Νόμου ενταγμένου στο κείμενο της νέας ΕΓΣΣΕ. Παραμένουν προς διαπραγμάτευση, για να συμπεριληφθούν σ' αυτό, τουλάχιστον η αποκατάσταση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, η κατάργηση του μορφώματος των ενώσεων προσώπων για την υπογραφή επιχειρησιακών ΣΣΕ και το ζήτημα των διαδικαστικών και ουσιαστικών εμποδίων στο θεσμό της Διαιτησίας του ΟΜΕΔ, που έθεσε ο πρόσφατος ν.4303/2014.

Να συμπεριληφθούν ως θεσμικές ρήτρες στην ΕΓΣΣΕ του 2015 όσα συμφωνήθηκαν κατά την τριμερή συνάντηση της 30ης Σεπτεμβρίου 2014 στα Γραφεία του ILO στη Γενεύη.
Ενδεικτικά, όπως αναφέρεται στα «Συμπεράσματα» της συνάντησης α) ότι το υφιστάμενο στην Ελλάδα νομικό πλαίσιο και οι διαδικασίες όσον αφορά στις ομαδικές απολύσεις στην Ελλάδα, ευθυγραμμίζεται με τα κοινοτικά και διεθνή εργασιακά πρότυπα και προς το παρόν το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας έχει την εμπιστοσύνη των κοινωνικών εταίρων, για να δοκιμαστεί ο αναβαθμισμένος, πρόσφατα, ρόλος του σ' αυτό το θέμα, β) για την ανταπεργία, ότι δεν υφίσταται λόγος τροποποίησης της σχετικής νομοθεσίας, γ) για τη συνδικαλιστική δράση ότι η εθνική νομοθεσία που διέπει τη δράση των συνδικάτων ευθυγραμμίζεται με τους κανόνες και τις πρακτικές της ΕΕ και πρέπει να τηρείται.

Τα μισθολογικά αιτήματα είναι:

Α. Κατώτατα όρια ημερομισθίων εργατοτεχνιτών
Ημερομίσθιο από 1-1-2015
Εργατοτεχνίτες / τριες Άγαμοι Έγγαμοι
 

Χωρίς προϋπηρεσία 33,57€ 36,92€
Με 1 τριετία 34,80€ 38,16€
Με 2 τριετίες 36,46€ 39,83€
Με 3 τριετίες 38,11€ 41,47€
Με 4 τριετίες 39,78€ 43,14€
Με 5 τιετίες 41,43€ 44,80€
Με 6 τριετίες 43,11€ 46,47€
 

Κατώτατα όρια μισθών υπαλλήλων
 

Μισθός από 1-1-2015
Υπάλληλοι Άγαμοι Έγγαμοι
Χωρίς προϋπηρεσία 751,39€ 826,54€
Με 1 τριετία 813,99€ 889,13€
Με 2 τριετίες 887,99€ 963,13€
Με 3 τριετίες 961,99€ 1037,13€
 

Τα ανωτέρω συνολικά κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων εφαρμόζονται αντιστοίχως και για τους μαθητευόμενους εργατοτεχνίτες/τριες, καθώς και για τους υπαλλήλους που έχουν συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας τους, αναλόγως με το ωράριο απασχόλησής τους.

Β. Τα συμβαλλόμενα μέρη αποφασίζουν ότι όλοι οι μισθολογικοί και μη μισθολογικοί όροι εργασίας, που θεσπίσθηκαν με τις προηγούμενες ΕΓΣΣΕ και τις αντίστοιχες Διαιτητικές Αποφάσεις, όπως ίσχυαν κατά την διαδοχή τους και δεν τροποποιούνται με την παρούσα, αποτελούν ενιαίο σύνολο και εξακολουθούν να ισχύουν.
 

Ειδικώς καταγράφεται η συμφωνία για διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, της προσαύξησης 10% λόγω γάμου, καθώς και των τριετιών για προϋπηρεσία εργατοτεχνιτών (6 x5%) και υπαλλήλων (3x10%) χωρίς άλλους περιορισμούς.

Γ. Ευνοϊκότεροι όροι εργασίας που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις, συλλογικές συμβάσεις, διαιτητικές αποφάσεις, εσωτερικούς κανονισμούς, έθιμα, πρακτική της επιχείρησης ή ατομικές συμβάσεις εργασίας, υπερισχύουν.
 

Για την αναλυτική τεκμηρίωση των αιτημάτων μας σας εγχειρίζουμε την ετήσια Έκθεση του 2014 για την Ελληνική Οικονομία και Απασχόληση, την οποία εκπόνησε το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ.

πηγη

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ορισμένα αναρτώμενα απο το διαδίκτυο, κείμενα ή εικόνες (με σχετική σημείωση της πηγής) θεωρούμε οτι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα, παρακαλούμε ενημερώστε μας για να τα αφαιρέσουμε. Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!