EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τους Χημικούς Αεροψεκασμούς, την πιο δημοφιλή Παγκόσμια Θεωρία Συνομωσίας – Ντοκιμαντέρ

Ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών πιστεύει ότι αυτές οι «ουρές» που βλέπουμε στον ουρανό και προκαλούνται από τις πτήσεις των αεροπλάνων, δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί και συμβαίνει κάτι ύποπτο, εν αγνοία μας.

Πρόκειται για την πιο δημοφιλή, παγκόσμια, θεωρία συνωμοσίας, πλαισιωμένη από ιδιωτικές έρευνες και κάποιες επιστημονικές εκτιμήσεις, που από τα μπλογκ του διαδικτύου, έφτασε και στην Ελληνική Βουλή.

Η πιο εφιαλτική, αλλά αρκετά δημοφιλής, εκδοχή της αιτίας που κάποιοι, μας ψεκάζουν από ψηλά, δεν είναι άλλη από την εκπλήρωση σκοτεινών σχεδίων ελέγχου μέσω της πνευματικής υποταγής, ακόμα και της δηλητηρίασης του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σημεία των καιρών, όπως η υπερθέρμανση του πλανήτη και η αδιαφάνεια στην παγκόσμια διακυβέρνηση και τη λήψη των αποφάσεων, αξιοποιούνται επίσης για την ερμηνεία του φαινομένου των χημικών ουρών, που ταυτίζεται με μυστικούς αεροψεκασμούς…

Γνώστες της αεροπλοΐας θεωρούν ότι δεν υφίσταται κανένα θέμα, καθώς οι χημικές ουρές και οι περίεργοι σχηματισμοί που δημιουργούν, οφείλονται σε εξηγήσιμα φυσικά φαινόμενα της ατμόσφαιρας. Εκδοχή, η οποία κάθε άλλο παρά πείθει τους ανήσυχους παρατηρητές του ουρανού…

Στο ντοκιμαντέρ του zougla.gr, το δεύτερο της σειράς «Θεωρίες Συνωμοσίας», καταθέτουν τις απόψεις τους και τα στοιχεία των μελετών τους ακτιβιστές, ερευνητές, επιστήμονες, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και πιλότοι, προκειμένου να διερευνηθεί ένα φαινόμενο, όχι επισήμως εξηγήσιμου, αλλά ορατού από όλους…

          

Έρευνα: Σωτήρης Σκουλούδης – Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος

Κινηματογράφιση: Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος

Μοντάζ: Κορνήλιος Μάριος Τρίμπαλης

πηγη


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το σύστημα σε κατάσταση απόλυτου πανικού

του system failure

Για ακόμα μια φορά, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να διατηρήσει την ψυχραιμία της. Μετά την αποκάλυψη απόπειρας χρηματισμού του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Παύλου Χαϊκάλη, το κυβερνητικό επιτελείο σύσσωμο έσπευσε να προδικάσει το «στημένο» της όλης υπόθεσης. Οι δηλώσεις Βούλτεψη και άλλων στελεχών, αλλά κυρίως, η πρωτοφανής κίνηση Σαμαρά να προβεί σε μηνύσεις, υποδηλώνουν πράγματι, ότι το συστημικό κατεστημένο βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτου πανικού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση χάνει την ψυχραιμία της το τελευταίο διάστημα: «Αντί να διατηρήσει την ψυχραιμία της, η παραπαίουσα κυβέρνηση φρόντισε να επιβεβαιώσει στη συνέχεια τον πανικό της με άστοχες κινήσεις. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, υπήρξε νέα ωμή παρέμβαση Σαμαρά προς τα συστημικά μίντια για να «τρολάρουν» ουσιαστικά τον Τσίπρα, ενώ η εσπευσμένη κίνηση Βενιζέλου για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών (για δεύτερη φορά), είναι ένα σαφές σημάδι απόγνωσης.»

Οι νέες άκυρες δηλώσεις και κινήσεις από πλευράς κυβερνητικών στελεχών, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις υποκριτικές τους παραινέσεις, ότι όποιος έχει κάτι να καταγγείλει να το καταγγέλλει άμεσα στην Ελληνική δικαιοσύνη, οι οποίες συνοδεύονταν συνήθως με τις γνωστές φράσεις κλισέ του τύπου «όλα στο φως» και άλλα τέτοια γραφικά.

Οι κύριοι της κυβέρνησης συνεπικουρούμενοι από τα διάφορα φιλοσυστημικά τρολ που ξεκίνησαν τη γνωστή προπαγάνδα στο διαδίκτυο, θα πρέπει να εξηγήσουν για ποιο λόγο βιάστηκαν να μιλήσουν για «μεθόδευση» πριν ακόμα αποφανθεί η δικαιοσύνη, τη στιγμή που σε άλλες περιπτώσεις απέφευγαν να κάνουν οποιαδήποτε δήλωση εκτός της κλασικής «το λόγο έχει η δικαιοσύνη». Θα πρέπει επίσης να προσδιορίσουν ποια είναι η προβλεπόμενη διαδικασία καταγγελίας σε περίπτωση απόπειρας χρηματισμού. Μήπως εννοούν ότι επιτρέπεται η καταγγελία όταν αφορά απόπειρα χρηματισμού δικών τους στελεχών και απαγορεύεται όταν αφορά απόπειρα χρηματισμού στελεχών της αντιπολίτευσης;

Υπάρχουν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να εφαρμόσει την τακτική της τεχνητής καταστροφής  με τη βοήθεια των γνωστών κέντρων εξουσίας της ΕΝΟΑ.

Σύμφωνα με άρθρο της ιστοσελίδας thepressproject.gr, «Πληροφορίες των τελευταίων ημερών μιλούν για επιχείρηση “φυγάδευσης” των 11 δισεκατομμυρίων ευρώ του ΤΧΣ (το περίφημο μαξιλάρι, που είναι ομόλογα σε ηλεκτρονική μορφή, άμεσα ρευστοποιήσιμα και που κατέχει το ΤΧΣ ). Αυτή θα είναι η τελευταία πράξη της κυβέρνησης με προφανή σκοπό να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Αλέξη Τσίπρα , προκειμένου αυτός να μην μπορέσει να υλοποιήσει το πρόγραμμα των πρώτων ημερών που είχε εξαγγείλει στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης, για το οποίο είχε υπολογίσει ως πηγή χρηματοδότησης και μέρος των χρημάτων αυτών.», ενώ «… τεράστια επιχείρηση δυσφήμησης του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινά στα γερμανικά ΜΜΕ εντός των επόμενων ημερών, κωδικός της οποίας θα μπορούσε να είναι η λέξη “Schreckgespenst’, που σημαίνει κάτι σαν το “φάντασμα του τρόμου” και πρόκειται για μία λέξη με την οποία άρχισαν ήδη να περιγράφουν την προοπτική διακυβέρνησης της Ελλάδας από την αριστερά.»

Όλα αυτά βέβαια, δεν υποδηλώνουν απλά τον απόλυτο πανικό της εγχώριας κυρίαρχης πολιτικής τάξης, αλλά και το γεγονός ότι τα – χειραγωγούμενα από το μεγάλο κεφάλαιο – κέντρα αποφάσεων, εντός και εκτός Ελλάδας, δεν έχουν καταφέρει ακόμα να «δαμάσουν» την Αριστερά και να τη φέρουν στα μέτρα τους, όπως έκαναν εδώ και δυο-τρεις δεκαετίες με τους Σοσιαλδημοκράτες.

Το αν θα καταφέρει η Αριστερά να σταθεί στα πόδια της από τον πόλεμο που θα δεχθεί και δεν θα αποτελέσει απλά μια «παρένθεση», ή δεν θα «μεταλλαχθεί», όπως μεθοδεύουν κάποιοι, μένει να αποδειχθεί στην πράξη. Αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την αποφασιστικότητα των λαών όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλης της Ευρώπης.

 πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ ! ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ !

Φανταστείτε τι θα γινόταν εαν ο Χαϊκαλης δεν είχε βιντεοσκοπησει την αποπειρα δωροδοκίας.
 
Ναι, ειναι οι ίδιοι που αποθέωναν και ωθούσαν Δαϊλακηδες να «γκρεμίσουν τον Καραμανλη»!
 
Φανταστείτε τι θα γινόταν τότε, εαν ακομα και ο περιπτερας του Τατουλη του συνιστούσε να «μην φυγει απο την κυβερνηση»…
 
Πως θα ηταν τα πρωτοσελιδα; «Συνεργάτης πολυεθνικών καπνοβιομηχανιων, προσέγγισε βουλευτή για λογαριασμό της κυβερνησης»!
 
Δειτε τα πρωτοσελιδα…












πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Ξεγλιστρούν» νωρίτερα στη σύνταξη οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες

Κάτω των 62 ετών είναι οι 9 από τους 10 νέους συνταξιούχους που έλαβαν σύνταξη τους τελευταίους 4 μήνες, από τα πρώην ειδικά ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που έχουν ενταχθεί στο ΙΚΑ. Τα στοιχεία του συστήματος «Ηλιος» για τον Δεκέμβριο καταγράφουν την τάση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στους κόλπους των ασφαλισμένων, να κάνουν χρήση όλων των ειδικών διατάξεων που ισχύουν, προκειμένου να βγουν στη σύνταξη νωρίτερα από τα γενικά όρια, υπό τον φόβο των νέων παρεμβάσεων στο ασφαλιστικό.

Η τάση αυτή, όπως επισημαίνουν στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, κορυφώθηκε το προηγούμενο διάστημα, καθώς μια σημαντική μερίδα των ασφαλισμένων έσπευσαν να συνταξιοδοτηθούν με τις ειδικές διατάξεις που προβλέφθηκαν για το διάστημα από το 2010 και έως το 2012, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που έκαναν χρήση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου. Τα στοιχεία του τετραμήνου Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2014 είναι αποκαλυπτικά.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της «Καθημερινής», το ποσοστό των νέων συνταξιούχων γήρατος ηλικίας κάτω των 62 ετών είναι 76,33% για το Δημόσιο και 64,34% για το ΙΚΑ. Ειδικά, όμως, για τα Ταμεία των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που έχουν συγχωνευθεί στο ΙΚΑ το αντίστοιχο ποσοστό νέων ασφαλισμένων που βγήκε στη σύνταξη κάτω από τα γενικά όρια ανέρχεται στο 91,96% του συνόλου.

Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσιάζει το σύστημα «Ηλιος», ανά μήνα, κατά τον Δεκέμβριο, από τους συνολικά 10.722 συνταξιούχους που έλαβαν κύρια σύνταξη για πρώτη φορά, το 43,5% ήταν άνω των 62 ετών. Μεταξύ 51 και 61 ετών συνταξιοδοτήθηκε το 34,7%, από 62 έως 67 ετών ήταν το 21,3%, ενώ υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 21,9% που συνταξιοδοτήθηκε άνω των 68 ετών. Ενα 3,3% των νέων συνταξιούχων ήταν ηλικίας κάτω των 25 ετών.

Τα στοιχεία που παρουσίασε το υπουργείο Εργασίας φωτογραφίζουν την ύπαρξη ειδικών διατάξεων που δίνουν σε συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων τη δυνατότητα συνταξιοδότησης πολύ πριν από το γενικό όριο των 67 ετών, δεν είναι όμως απόλυτα διαφωτιστικά, καθώς αφορούν στο σύνολο των κύριων συντάξεων, στις οποίες συγκαταλέγονται τόσο οι συντάξεις γήρατος, όσο και οι συντάξεις αναπηρίας και θανάτου.

Το σύστημα «Ηλιος» ρίχνει επίσης φως σε μια σειρά σημαντικών στοιχείων για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, όπως καταγράφηκαν τον Δεκέμβριο του 2014:

- Ο αριθμός των συνταξιούχων ανέρχεται σε 2.654.913 άτομα.

- Ο συνολικός αριθμός των καταβαλλόμενων συντάξεων ανέρχεται σε 4.523.296 εκ των οποίων οι 12.354 καταβάλλονται σε υπηκόους άλλων χωρών.

- Η συνολική μηνιαία δαπάνη για συντάξεις τον Δεκέμβριο ανήλθε σε 2.331.601.409,10 ευρώ, ανεβάζοντας την αντίστοιχη συνταξιοδοτική δαπάνη για το σύνολο του έτους στα 27.738.352.144,33 ευρώ.

- Το συνολικό ποσό των αναδρομικών που καταβλήθηκε στους νέους συνταξιούχους το τελευταίο τετράμηνο του 2014 ανέρχεται σε 267.115.659,34 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τον Δεκέμβριο καταβλήθηκαν 34.680 νέες συντάξεις, εκ των οποίων οι περισσότερες ήταν επικουρικές. Ο αριθμός πάντως είναι υπερδιπλάσιος τόσο του Νοεμβρίου (15.508), όσο και του Οκτωβρίου (15.169) και του Σεπτεμβρίου (19.812).

- Το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις γήρατος ανέρχεται στα 953,58 ευρώ.

- Το σύνολο των συντάξεων για το έτος 2014 που έχουν ανασταλεί (λόγω θανάτου ή γάμου) είναι 102.393.

Η έκθεση καταγράφει επίσης και τις παροχές προνοιακών επιδομάτων, όπου ο συνολικός αριθμός δικαιούχων ανέρχεται σε 168.538 (177.711 καταβαλλόμενα επιδόματα). Η συνολική μηνιαία δαπάνη για τον Δεκέμβριο ανήλθε σε 56.711.895 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη για το έτος 2014 έφτασε σε 662.920.120 ευρώ.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έρευνα του ΣΔΟΕ σε καλόγρια με «φουσκωμένες» καταθέσεις

Η έρευνα είναι σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα και αφορά περιοχή στη Δυτική Κρήτη, καθώς είναι ανεξήγητα μεγάλο το ποσό, που υπάρχει στις καταθέσεις της καλόγριας…

Για την ακρίβεια, όπως διαβάζουμε στο CretaLive, είναι τέτοια τα ποσά που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εξηγηθεί με τη λογική, πώς μία μοναχή βρέθηκε να κατέχει τέτοιους λογαριασμούς.
«Τη διερευνούμε προσεκτικά την υπόθεση. Οι καταθέσεις αυτές δεν δικαιολογούνται σε καμία περίπτωση ούτε από την ίδια ούτε από το μοναστήρι″ είπε άνθρωπος του ΣΔΟΕ στο cretalive.

Στην υπόθεση εμπλέκεται και η Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος η οποία κι “έδωσε” την υπόθεση στο ΣΔΟΕ.  Η έρευνα γίνεται προσεκτικά καθώς δεν αποκλείεται να κρύβεται πίσω και κάποιο «πλυντήριο», να είναι χρήματα άλλων καθώς είναι βέβαιο ότι η καλόγρια δεν μπορούσε να διαθέτει τέτοια ποσά…

Όλα αυτά, λίγο μετά την πρόταση του αντεισαγγελέα Εφετών Δημήτρη Μητρουλιά, να παρεπεμφθούν έξι άτομα στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενα για «κομπίνα» εκατομμυρίων που στήθηκε στο γυναικείο μοναστήρι Αναστάσεως του Χριστού – Εμμαούς, στον Άγιο Βασίλειο Θεσσαλονίκης.

Πηγή: CretaLive
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Λεωφορεία χωρίς οδηγό έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση στα Τρίκαλα

Την επιλογή της πόλης των Τρικάλων ως τον μεγάλο πιλότο του έργου, «Τρίκαλα, ο πρώτος παγκόσμιος πιλότος για την κυκλοφορία αυτοματοποιημένων μέσων μαζικής μεταφοράς χωρίς οδηγό σε αστικό περιβάλλον», στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος CityMobil2, ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξη τύπου ο, πρόεδρος της e-Trikala A.E. Χριστόφορος Ρόμπος.

Ο Crister Mattson σύμβουλος της Ε.Ε. σε θέματα ευρυζωνικότητας (Acreo, Σουηδία), υπογράμμισε πως όταν ήρθε στα Τρίκαλα – πρώτη φορά – το 2008 τότε η πόλη και η e-Trikala A.E. ξεκινούσε δειλά τα έργα ευρυζωνικότητας.

Ο σημερινός δήμαρχος και τότε αντιδήμαρχος είχε ξεκινήσει, πρόσθεσε ο κ. Mattson, το πρώτο Ασύρματο Δίκτυο της πόλης με δωρεάν πρόσβαση στο διαδίκτυο.

Σήμερα μετά από τόσα χρόνια, βρίσκει την πόλη να καινοτομεί σε παγκόσμιο επίπεδο με την πιλοτική κυκλοφορία αυτοματοποιημένων οχημάτων μαζικής μεταφοράς χωρίς οδηγό. “Από την πλευρά μoυ, ως σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα ευρυζωνικότητας, σας προτρέπω να συνεχίσετε”, είπε.

“Τολμούμε με την καινοτομία και την έρευνα”, είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Τρικκαίων κ. Παπαστεργίου, και “δεν διστάζουμε να εφαρμόζουμε νέες “πράσινες” οικολογικές λύσεις”. Σε ερώτηση για το πώς θα αντιμετωπίσουν οι κάτοικοι την παρουσία αυτοκινήτων χωρίς οδηγό, ανέφερε το πώς αντιμετωπίστηκε πριν από πολλά χρόνια η χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή αρχικά και του διαδικτύου αργότερα, αισιοδοξώντας ότι ο πιλότος που μας ανέθεσε η Ε.Ε. θα είναι επιτυχημένος.

Ο Γιάννης Καρασεϊτανίδης, από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) εξήγησε τις τεχνικές λεπτομέρειες του προγράμματος και τη διαδικασία προετοιμασίας των υποδομών της πόλης για την υποδοχή του πιλότου. “Στόχος, είναι την 1η Σεπτεμβρίου του 2015, έξι οχήματα να κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης των Τρικάλων”, είπε.

Ιστορικό

Το διάστημα 1 και 2 Δεκεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στη Λωζάνη της Ελβετίας συνάντηση των εταίρων του ευρωπαϊκού προγράμματος CityMobil2. Στο έργο συμμετέχει ως επίσημος εταίρος η e-Trikala AE, εκπροσωπώντας τον Δήμο Τρικκαίων.

Τη Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014, δημοσιοποιήθηκαν οι σκοποί του έργου σε φορείς σχετικούς με την κίνηση αυτοματοποιημένων οχημάτων χωρίς οδηγό (εταιρείες, εκπρόσωποι πόλεων, τεχνικοί σύμβουλοι προς πόλεις, κατασκευαστές αυτόματων οχημάτων, εταίροι αντίστοιχων ευρωπαϊκών προγραμμάτων). Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα, τα προβλήματα και ο θετικός αντίκτυπος από την πρώτη επίδειξη του έργου CityMobil2 στο Οριστάνο στη Σαρδηνία (Ιταλία). Εκεί το αυτοματοποιημένο όχημα κινήθηκε σε παραλιακό δρόμο για διάστημα δύο μηνών, διανύοντας συνολικά 1700 χιλιόμετρα και μεταφέροντας πάνω από 3000 επιβάτες.

Την Τρίτη, 2 Δεκεμβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε αποκλειστική συνάντηση των εταίρων του CityMobil2. Συζητήθηκε η συνολική πρόοδος του έργου, ενώ επικυρώθηκε το σχέδιο επίδειξης για τις πόλεις πιλότους μέχρι το τέλος του έργου. Τα Τρίκαλα, λοιπόν, θα φιλοξενήσουν τον μεγαλύτερο και πολυπλοκότερο “πιλότο” πανευρωπαϊκά, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως το Φεβρουάριο του 2016, με συνολική διάρκεια δοκιμών τους έξι μήνες.


Η διαδρομή της επίδειξης στους δρόμους των Τρικάλων προέκυψε μετά από την εισήγηση του Πανεπιστημίου της Ρώμης, σε συνεννόηση με τον Δήμο Τρικκαίων. Αξιοσημείωτο γεγονός αποτελεί ότι τα Τρίκαλα είναι η μοναδική περίπτωση όπου αναμένεται να χρησιμοποιηθεί δοκιμαστικά η “κατά παραγγελία” (on demand) κίνηση του οχήματος!




πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στο βάθος του (υπό)νομου

Του Κώστα Βαξεβάνη

Όταν δεν σου βρωμάει ο βόθρος, αναρωτήσου αν ο βόθρος είσαι εσύ. Το έχω γράψει την περίοδο που τα Ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης αδίστακτα και κυνικά, δημιουργούσαν την εικόνα μιας Ελλάδας στην οποία όλα ήταν καλά και ο Βενιζέλος ήταν ένα είδος ευτραφούς πλην όμως οσιομάρτυρος.

Τώρα ο βόθρος ξεχείλισε. Τα σκατά, τα σκατά τους τρέχουν από παντού. Βρώμισε ο τόπος αλλά αυτοί συνεχίζουν να μη μυρίζουν τίποτα άλλο από τη μυρωδιά του χρήματος.

Ο Παύλος Χαϊκάλης κατέθεσε στον εισαγγελέα Παναγιωτόπουλο οπτικό υλικό διάρκειας 2,5 ωρών, στο οποίο άτομο του κάνει προτάσεις χρηματισμού προκειμένου να ψηφίσει Πρόεδρο Δημοκρατίας, δηλαδή να δώσει ζωή στην υπάρχουσα κυβέρνηση.

Η Ελληνική Αστυνομία η οποία είχε ενημερωθεί για το θέμα είχε παγιδεύσει το σπίτι του Χαϊκάλη για να συλλάβει το άτομο αυτό την ώρα του χρηματισμού. Την επιχείρηση διηύθυνε ο ταξίαρχος Παναγιώτης Στάθης.

Στην κατάθεσή του στον Εισαγγελέα, ο Παύλος Χαϊκάλης κατονόμασε το άτομο και έδωσε μάλιστα και δύο διευθύνσεις του.

Απ” όλο αυτό το αστυνομικό και πολιτικό θρίλερ που αποδεικνύει αν μη τι άλλο το μέγεθος της διαφθοράς, τα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης, αν και πολύ ευαίσθητα και ρέποντα στα αστυνομικά θρίλερ, προτάσσουν δύο ανύπαρκτα στοιχεία:

1.Πως ο Χαικάλης δεν κατέθεσε το όνομα το ατόμου και
2.Πως η Εισαγγελία διαρρέει πως δεν υπάρχουν στοιχεία.


Απ” όλο αυτό το νταβαντούρι που αναταράσσει τα λύματα του βόθρου, εφημερίδες, sites και κανάλια δεν ρίχνουν το φως πάνω στο βόθρο αλλά προσπαθούν να διατηρήσουν την αμφιβολία η οποία ως γνωστόν είναι πάντα υπέρ του κατηγορουμένου.

Τα ίδια Μέσα δεν βλέπουν πως την ώρα που εξελίσσονταν όλα αυτά, τα ΝΕΑ επέμεναν στα ρεπορτάζ τους πως ο Χαικάλης θα ψηφίσει για Πρόεδρο Δημοκρατίας, ενώ ο ίδιος ο Χαικάλης το διέψευδε. Τα Μέσα δεν είδαν ούτε τις δηλώσεις Βούλτεψη, Λοβέρδου και Βενιζέλου που επέμεναν πως θα βρεθούν με κάθε τρόπο οι 180, ώστε να ρωτήσουν σήμερα που αποκαλύπτεται η απόπειρα χρηματισμού εντελώς δημοσιογραφικά «τι εννοούσατε όταν με βεβαιότητα λέγατε πως με κάθε τρόπο θα βρεθούν οι 180; Αυτόν τον τρόπο εννοούσατε;»

Θα ήθελα να προσθέσω και μια προσωπική διάσταση στην υπόθεση που αφήνει ακόμη και μένα που δεν εκπλήσσομαι εύκολα, άναυδο. Το άτομο το οποίο εμφανίζεται να επιχειρεί να χρηματίσει τον Χαικάλη, μετά την έκδοση του περιοδικού μας το 2012 μας είχε προσεγγίσει. Μας έδωσε πληροφορίες που αφορούσαν το παιχνίδι υπαγωγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ και το παιχνίδι των CDS και κατά καιρούς άρθρα που αφορούσαν όλα αυτά. Δήλωσε πως υπήρξε σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου και της Deustche Bank και στη συνέχεια μάθαμε πως έπαιζε ρόλο συμβούλου έλληνα Τραπεζίτη.

Δήλωνε πως ανησυχεί για την πορεία της χώρας και ανέπτυσσε προβληματισμούς για την Οικονομία, έως τη μέρα που μεταξύ σοβαρού και αστείου μου πρότεινε «αντί να παλεύεις όλη μέρα με θηρία τραπεζίτες θες να κανονίσω να τα βρείτε να σου σβήσουν και τα δάνεια;»

Η δήλωσή του αυτή, αν και δεν ήθελα να τον πιστώσω αρνητικά ότι υπηρετούσε κάποιο σχέδιο, ήταν ο λόγος που η δημοσιογραφική ομάδα του HOT DOC τον απομάκρυνε.

Έμελλε να μάθω ποιό είναι αυτό το άτομο κάνοντας ρεπορτάζ για την απόπειρα χρηματισμού του Χαϊκάλη και μοιραία να υποθέσω πλέον πως ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία. Αυτά,γιατί ο βόθρος μου μυρίζει και υποχρέωση του δημοσιογράφου είναι να τον καθαρίσει.

ΥΓ.: Οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές οφείλουν τώρα να τοποθετηθούν δημόσια και να διαβεβαιώσουν πως είναι κάτοχοι όλων των στοιχείων της υπόθεσης. Διαφορετικά θα είναι συνυπεύθυνες στην προσπάθεια που γίνεται να καλυφθεί μια σοβαρή υπόθεση συνταγματικής και πολιτικής εκτροπής με αοριστία και αμφιβολία.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αντίο δημόσια Υγεία και Περίθαλψη μέχρι το 2020: Τι φέρνει το γερμανικό σύστημα DRG’S

Τις βάσεις για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ και γενικότερα όλου του συστήματος υγείας, βάζει η κοστολόγηση των ιατρικών πράξεων σύμφωνα με το γερμανικό σύστημα, το οποίο υπέγραψε ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης με τον Γερμανό ομόλογό του. 

Αυτό εκτιμούν άνθρωποι από τον χώρο της υγείας και ειδικότερα από την ΕΙΝΑΠ, τονίζοντας ότι πλέον, βαδίζουμε ολοταχώς για την στρατηγική «Υγεία 2020», σύμφωνα με την πολιτική «Ευρώπη 2020», με βασική κατεύθυνση την αυτοχρηματοδοτούμενη υγεία, δηλαδή νοσοκομεία τα οποία θα βασίζονται σε δικούς τους πόρους, χωρίς την συνδρομή του κρατικού προϋπολογισμού και με το προσωπικό να πληρώνεται ανάλογα με τα έσοδα των νοσοκομείων.

Αυτό γίνεται ολοφάνερο, σχολιάζει στο on Med το μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και πρόεδρος του Σωματείου των Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό κ. Ηλίας Σιώρας, από την υπογραφή των συμφωνιών για την χορήγηση στην Ελλάδα της άδειας χρήσης του γερμανικού συστήματος κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων. Βεβαίως από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, γίνεται λόγος «για εξορθολογισμό των δαπανών, για μία αξιόπιστη και έγκυρη αποτύπωση του κόστους των νοσοκομείων με στόχο την δίκαιη και ισότιμη κατανομή των οικονομικών πόρων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών».

Φυσικά το γνωρίζαμε και το αναμέναμε το σχέδιο αυτό, συνεχίζει ο κ. Σιώρας, αφού και η περίφημη ΕΣΑΝ (η Εταιρεία Συστήματος Αμοιβής των νοσοκομείων) η εταιρεία δηλαδή που θα είναι υπεύθυνη για τις αποζημιώσεις στο ΕΣΥ, έχει βασιστεί στην λογική της ιδιωτικοποίησης, δηλαδή βιωσιμότητα νοσοκομείων, προμήθειες και πληρωμές προσωπικού, με βάση τα έσοδα του ΕΣΥ. 

Πολύ απλά, τα νοσηλευτήρια παίρνουν πλέον τον δρόμο των ιδιωτικών επιχειρήσεων με δικούς προϋπολογισμούς, ισολογισμούς και έσοδα και θα λειτουργούν εν κατακλείδι με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, όπως κάθε ιδιωτική επιχείρηση δηλαδή. Επομένως αντίο ΕΣΥ, αντίο δημόσια υγεία και περίθαλψη.

Ο κ. Σιώρας, αναφέρει ακόμη, ότι το 2014 τα δημόσια νοσοκομεία είχαν ανάγκη από επιπλέον 100 εκατ. ευρώ, και αντί της λογικής αυτής, βλέπουμε στον κρατικό προϋπολογισμό, μειώσεις οι οποίες υποδηλώνουν ότι έρχεται μία δραματική εποχή για την δημόσια υγεία, την περίθαλψη και τους ασθενείς.

Ειδικότερα, οι συνολικές δαπάνες για το υπουργείο Υγείας το 2015 είναι μειωμένες κατά 505 εκατ. ευρώ κατά (-11%) δηλαδή, η κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ μειωμένη κατά 107 εκατ. ευρώ, (-17%) σε σχέση με το 2014 και τέλος η χρηματοδότηση του ΕΣΥ, μειωμένη κατά 432 εκατ. ευρώ (- 29%).

Τα στοιχεία και οι αριθμοί πληγώνουν αλλά λένε την αλήθεια, σχολιάζει το μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ, προσθέτοντας ότι το σχέδιο είναι προδιαγεγραμμένο και είναι δύσκολο να αλλάξει η πολιτική αυτή, εκτός εάν υπάρξει βαθειά πολιτική και κοινωνική ανατροπή, η οποία θα καταφέρει να σηκώσει ψηλά και πάλι τον δημόσιο χαρακτήρα της υγείας και της περίθαλψης και μαζί με αυτόν, τις ανάγκες των πολιτών.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κολπική μαρμαρυγή: Τα συμπτώματα μιας ύπουλης νόσου

Η κολπική μαρμαρυγή είναι μια ανωμαλία στον καρδιακό ρυθμό (αρρυθμία) που εμφανίζεται πιο συχνά στους ηλικιωμένους.

Είναι η πιο συχνή αρρυθμία της καρδιάς παγκοσμίως, ενώ στην Ελλάδα οι πάσχοντες υπολογίζονται στους 100.000.

Στην κολπική μαρμαρυγή, ο καρδιακός παλμός μπορεί να ξεπεράσει τους 150 χτύπους το λεπτό σε ώρα ανάπαυσης και μπορεί να διαρκέσει από μερικά λεπτά μέχρι πάνω από μια ώρα.

Η κλινική εικόνα για την κολπική μαρμαρυγή διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, συχνά δε είναι ασυμπτωματική στους νέους ασθενείς.

Όταν όμως παρουσιάσει συμπτώματα, αυτά συνίστανται σε:

-δύσπνοια
-ίλιγγος
-αίσθημα παλμών
-κούραση
-συμπτώματα οξείας καρδιακής ανεπάρκειας

Σε αντίθεση με την κοιλιακή μαρμαρυγή, η κολπική μαρμαρυγή δεν συνιστά άμεση απειλή για την ζωή. Αν και τα συμπτώματα μπορεί να τρομάξουν, πολλά άτομα ζουν για χρόνια με κολπική μαρμαρυγή χωρίς προβλήματα. Γι' αυτό, οι γιατροί, μέχρι και τη δεκαετία του 1990 θεωρούσαν την κολπική μαρμαρυγή ως μια αθώα διαταραχή.

Πλέον είναι γνωστό ότι η χρόνια κολπική μαρμαρυγή μπορεί να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό. Το 25% των εγκεφαλικών υπολογίζεται ότι έχουν αιτία την κολπική μαρμαρυγή και τους θρόμβους που αυτή προκαλεί.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πρωτιά Αίματος για την Ελλάδα… Στην κορυφή της δημοσιονομικής προσαρμογής από το Euro Plus Monitor

Το 2014 είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα κατά την οποία βρέθηκε στην κορυφή της ευρωζώνης όσον αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή σύμφωνα με το Euro Plus Monitor. Ο βαθμός 9,7 (με «άριστα» το 10) συνιστά βελτίωση και σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά κατά 0,2 μονάδες.

Ωστόσο το τίμημα της προσαρμογής ήταν πολύ υψηλό καθώς η Ελλάδα αντιμετώπισε τη βαθύτερη ύφεση και τη μεγαλύτερη ανεργία σε σύγκριση τις υπόλοιπες χώρες που βρέθηκαν σε πρόγραμμα.

Στην έκθεση που συντάσσουν η γερμανική τράπεζα Berenberg και η δεξαμενή σκέψης The Lisbon Council η Ελλάδα είναι πρώτη στην ευρωζώνη και όσον αφορά στην προσαρμογή του εργασιακού κόστους.

Στη συγκεκριμένη κατηγορία αξιολογείται με βαθμό 8,3 ενώ η έκθεση επισημαίνει ότι το 2014 το μοναδιαίο κόστος υποχώρησε περαιτέρω σε σύγκριση με το μέσο όρο της ευρωζώνης το 2013.

Παράλληλα γίνεται ειδική αναφορά στην πρωτιά της Ελλάδας στη λίστα ανταγωνιστικότητας του ΟΟΣΑ η οποία αποτελεί σημείο αναφοράς.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η Ελλάδα «δεν θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους ή ένα νέο πακέτο βοήθειας» ενώ επισημαίνεται ο πολιτικός κίνδυνος.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Ξέπλεναν» εκατομμύρια μέσω ΟΠΑΠ – Ιστορίες τρέλας με 27 κερδισμένα δελτία ημερησίως!

Πάρτι στήνονταν κάθε χρόνο από επιτήδειους χάρις στα κερδισμένα δελτία του ΟΠΑΠ. Ο αναδρομικός έλεγχος που γίνεται αυτή την περίοδο από την Επιτροπή Εποπτείας & Ελέγχου των Παιγνίων (ΕΕΕΠ) και τη διοίκηση του ΟΠΑΠ, καταδεικνύει ότι είχε στηθεί μια φάμπρικα «ξεπλύματος» «μαύρου» χρήματος, ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, μέσω των κερδισμένων δελτίων του οργανισμού.
Και παρόλο που όλα αυτά ήταν γνωστά στους «παροικούντες την Ιερουσαλήμ», μέχρι και το 2013, οι «υπερτυχεροί» του ΟΠΑΠ συνέχιζαν να προσέρχονται στον οργανισμό, προσκομίζοντας κερδισμένα δελτία μέσα σε μαύρες σακούλες σκουπιδιών. Ενδεικτικό είναι όπως αναφέρεται στην Καθημερινή και συγκεκριμένα στο ρεπορτάζ του Βαγγέλη Μανδραβέλη, ο ΟΠΑΠ έχει παράσχει βεβαίωση σε ένα φυσικό πρόσωπο που προσκόμισε περισσότερα από 9.500 δελτία του οργανισμού.
Στατιστικά, οι συγκεκριμένοι «υπερτυχεροί» κέρδιζαν κατά μέσο όρο περίπου 27 δελτία την ημέρα. Ο ρυθμός αυτός εμφάνισης κερδισμένων δελτίων σημαίνει ότι ο «υπερτυχερός» έπαιζε καθημερινά 110 έως 135 δελτία, με δεδομένο ότι στατιστικά κερδίζουν ένα στα τέσσερα έως πέντε δελτία. Μάλιστα επειδή είναι γνωστά το πρακτορείο, η ημερομηνία και η ώρα που αποπληρώνονταν τα συγκεκριμένα δελτία, φαίνεται ότι ο «υπερτυχερός» βρίσκονταν σχεδόν ταυτόχρονα στη Ρόδο και στη Φλώρινα...
Προφανώς, τα κερδισμένα δελτία συγκεντρώνονταν, με τη συνεργασία πρακτόρων του ΟΠΑΠ, από επιτήδειους. Οι τελευταίοι τα διέθεταν στους «υπερτυχερούς», φυσικά με το αζημίωτο. Επρόκειτο για δελτία με μικρά κέρδη, π.χ. λιγότερα των 200 ευρώ, καθώς τα δελτία με μεγαλύτερα ποσά γίνονταν ευρύτερα γνωστά και η αποπληρωμή τους γίνονταν μέσω ΟΠΑΠ ή κάποιας τράπεζας.
Στο παρελθόν η διοίκηση του ΟΠΑΠ είχε υποβάλει στην ΕΕΕΠ τα στοιχεία για το 2013. Χθες μεταβίβασε τα στοιχεία για την τριετία 2010-2012, και σύμφωνα με τις εντολές της ΕΕΕΠ, θα συνεχίσει να πηγαίνει προς τα πίσω. «Θα φτάσουμε μέχρι τη χρονιά για την οποία δεν θα υπάρχουν αρχεία στον ΟΠΑΠ», παρατηρούσε στέλεχος της ΕΕΕΠ. Ο ίδιος εκθείαζε τη συνεργασία της διοίκησης του ΟΠΑΠ, σημειώνοντας ότι χωρίς αυτή τη συνεργασία, δεν θα ήταν δυνατόν να έρθουν στο φως όλα αυτά τα στοιχεία.
Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία που δόθηκαν για την περίοδο 2010-12, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της ΕΕΕΠ, το υλικό περιλαμβάνει: 1. Τα πλήρη στοιχεία όσων έχουν ζητήσει βεβαιώσεις κερδών, με αναγραφή του ποσού κάθε βεβαίωσης (ποσό που παίχτηκε και ποσό που κερδήθηκε) και την ημερομηνία έκδοσής της. 2. Τα κερδισμένα δελτία που περιλήφθηκαν σε κάθε βεβαίωση, ανά δελτίο με το ποσό του και 3. Τον χρόνο, τον τόπο και το πρακτορείο (με πλήρη στοιχεία του συμβεβλημένου πράκτορα), όπου παίχτηκαν τα δελτία, ανά δελτίο με το ποσό του.
Τα στοιχεία αυτά διαβιβάστηκαν στην Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και στο ΣΔΟΕ, «για τις κατά την κρίση τους και αρμοδιότητά τους ενέργειες».
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι:
  • Για το έτος 2010 εκδόθηκαν 39 βεβαιώσεις συνολικού ύψους 4,6 εκατ. ευρώ περιείχαν άνω των 1.000 δελτίων η κάθε μία.
  • Για το έτος 2011 εκδόθηκαν 33 βεβαιώσεις, συνολικού ύψους 4,6 εκατ. ευρώ, περιείχαν άνω των 1.000 δελτίων η κάθε μία, ενώ η πρώτη σε αριθμό δελτίων βεβαίωση περιείχε 7.898 δελτία και η δεύτερη 4.178.
  • Για το έτος 2012 εκδόθηκαν 19 βεβαιώσεις, συνολικού ύψους 1,54 εκατ. ευρώ περιείχαν άνω των 1.000 δελτίων η κάθε μία, ενώ η πρώτη σε αριθμό δελτίων βεβαίωση περιείχε 2.509 δελτία και η δεύτερη 2.489.
πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μπήκε… φωτιά στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Έφτανε μία καταγγελία για να ανοίξει ο «ασκός του Αιόλου».  Υποψίες, καταγγελίες, «λάσπη», «θέατρο», αντεγκλήσεις και μηνύσεις ήταν το σκηνικό που συνέθετε τη χθεσινή ημέρα και ουσιαστικά το «φόντο» της δεύτερης ψηφοφορίας για εκλογή ΠτΔ την προσεχή Τρίτη.

Βασικό ερώτημα είναι αν μπορούν αυτές οι καταγγελίες να επηρεάσουν τις δύο επόμενες ψηφοφορίες.

Η ατάκα του Λάκη που άναψε τα αίματα

lazopoulos

Ο Λάκης Λαζόπουλος ήταν αυτός που άναψε τη φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, το πρωί, της Παρασκευής με την υπόθεση δωροδοκίας του Παύλου Χαϊκάλη.

Στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 ο κ. Λαζόπουλος είπε πως όχι μόνο έχει ακούσει για απόπειρα χρηματισμού βουλευτή, αλλά το έχει δει και να συμβαίνει.

«Εχω και έναν άλλο βουλευτή που μέσα από την κουβέντα κατάλαβα ότι όχι απλώς έγινε απόπειρα χρηματισμού του, αλλά τα πήρε κιόλας», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Λαζόπουλος, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται για την Ξουλίδου.

«Εχω δει και έχω ακούσει το υλικό. Μιλάμε λίγο χρόνο πριν το δείτε. Αυτά τα στοιχεία έχουν κατατεθεί και στον εισαγγελέα», σημείωσε ο Λάκης Λαζόπουλος.

Πάντως ο κ. Λαζόπουλος επισήμανε: «Δεν μπορώ να αποκλείσω όλο αυτό να στήθηκε για να πληγεί ένα κόμμα», εννοώντας τη ΝΔ.

Ο φερόμενος ως μεσάζων 

Apostolopoulos

Η συγκεκριμένη υπόθεση, όμως, δεν είναι απλή. Ο πολυπράγμων Αποστολόπουλος γνωστός στην πολιτική πιάτσα και όχι μόνο, πρώην αρθρογράφος με ψευδώνυμο, συνεργάτης των Παπανδρέου, Σαμαρά και Καμμένου, τραπεζικό στέλεχος σε Ελλάδα και εξωτερικό, αποδεικνύεται ότι γνωριζόταν και μάλιστα καλά με τον Παύλο Χαϊκάλη. 

«Ουδείς ασφαλέστερος εχθρός εκ του ευεργετηθέντος», αναφέρει στην δήλωσή του, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τον Πάνο Καμμένο (λέγεται ότι τον είχε βοηθήσει στην διαβόητη υπόθεση των CDS) και τον βουλευτή που αποπειράθηκε να… δωροδοκήσει!

Μάλιστα, ο Γιώργος Αποστολόπουλος εκφράζει την αγανάκτησή του για τις καταγγελίες Χαϊκάλη σε φίλους και συνεργάτες του, υποστηρίζοντας ότι με τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων τους συνδέει στενή φιλία εδώ και καιρό.

«Τον στήριξα όταν το είχε ανάγκη, τον είχα συνδράμει οικονομικά πολλές φορές γιατί αντιμετώπιζε προβλήματα» φέρεται να λέει σε φίλους του, χρησιμοποιώντας τη λαϊκή ρήση: «Είμαι και κερατάς και δαρμένος».

«Είχε ένα μεγάλο δάνειο και προσπαθούσα να τον βοηθάω όσο μπορώ, μέχρι και σήμερα έχω την απόδειξη κατάθεσης σε λογαριασμό του για 800 ευρώ που χρειαζόταν και του τα έδωσα», τονίζει.

dhlwsh_apostolopoulou_ereportaz 

Μηνύση από τον πρωθυπουργό 

samaras-e1418921517528-1716x700_c

Η συνέχεια δόθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega, όπου ο Παύλος Χαϊκάλης ανέφερε ότι ο Γιώργος Αποστολόπουλος, του είπε πως λειτουργεί εκ μέρους του πρωθυπουργού και γνωστού τραπεζίτη, κάτι που πυροδότησε οργισμένη αντίδραση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Από το πρωθυπουργικό γραφείο ανακοινώθηκε πως ο κ. Σαμαρά καταθέτει άμεσα μήνυση κατά του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων κάνοντας λόγο για «απόλυτη συκοφαντία και αθλιότητα στην κορύφωσή τους».

Ο Παύλος Χαϊκάλης από την πλευρά του ανέφερε ότι «Δεν με φοβίζει η μήνυση του Πρωθυπουργού. Κοιμάμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου», ενώ, ο Πάνος Καμμένος επισήμανε ότι θα κάνει και εκείνος μήνυση στον πρωθυπουργό.

Χτύπημα και από Βουδούρη- Παραστατίδη με υπόνοιες για χρηματισμό ανεξάρτητων βουλευτών

boudourissad

Λάδι στη φωτιά έριξαν και οι βουλευτές Οδυσσέας Βουδούρης και Θόδωρος Παραστατίδης, οι οποίοι σε ανακοίνωσή τους, άφησαν σοβαρούς υπαινιγμούς για τους ανεξάρτητους βουλευτές (Λυκούδης, Αηδόνης, Ψαριανός, Νταβρής) που ψήφισαν υπέρ του Σταύρου Δήμα.

Η αντίδραση των ιδίων των βουλευτών  ήταν σφοδρότατη και με πολύ σκληρές εκφράσεις, ενώ, δεν αποκλείεται και αυτή η υπόθεση να πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, πάντως, οι δύο βουλευτές εξέδωσαν νέα ανακοίνωση σε μια προσπάθεια να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις.

«Θεωρίες συνωμοσίας»

raxil-makri

Η πάλαι ποτέ κορυφαία βουλευτής των ΑΝΕΛ και νυν ανεξάρτητη, Ραχήλ Μακρή, με τη σκληρή της δήλωση, που λέει πως τα όσα παρακολουθήσαμε χθες, γίνονται μόνο και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους, αφήνει σαφείς αν και έμμεσες αιχμές και για τον ΣΥΡΙΖΑ που έσπευσε να τις υιοθετήσει. Και μάλιστα, η κα Μακρή προχωρώντας την κριτική της, χαρακτηρίζει τιςκαταγγελίες θεωρίες συνωμοσίας.

Συγκεκριμένα σε δήλωσή της , τόνισε πως «Είναι ντροπή να θολώνουν τα νερά σαν τις σουπιές και να εμπαίζουν τη δικαιοσύνη και τους πολίτες για ψηφοθηρικούς λόγους. Η έλλειψη σοβαρών πολιτικών θέσεων και η ανυπαρξία τους στη Βουλή δεν μπορεί να αναπληρωθεί με θεωρίες συνωμοσίας».

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Βόμβα» Βρυξελλών στις ιδιωτικοποιήσεις… Μπλόκο στην παραχώρηση μέσω ΤΑΙΠΕΔ των ΕΛΤΑ, του ΟΣΕ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Προϋποθέσεις για να τιναχθεί στον αέρα το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων και να μπουν «τρικλοποδιές» στο τραπεζικό σύστημα της χώρας δημιουργεί η αποδοχή μιας κρίσιμης γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) που προέκυψε έπειτα από συνεχείς παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τον περασμένο Φεβρουάριο το ΝΣΚ γνωμοδότησε ότι μετά την έκδοση αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τις οποίες κρίθηκε ότι τα καθεστώτα ενισχύσεων υπό μορφή ρύθμισης οφειλών και υπό μορφή δανείου με την εγγύηση του Δημοσίου και επιδότηση επιτοκίου αποτελούν κρατική ενίσχυση και αυτή είναι παράνομη, τότε είναι αυτοδίκαια άκυρη εξαρχής η παρασχεθείσα εγγύηση του Δημοσίου.

Οπως αποκαλύπτει «Το Βήμα», η γνωμοδότηση έγινε αποδεκτή από το υπουργείο Οικονομικών λίγες ημέρες πριν από τον τελευταίο ανασχηματισμό στις 3 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι η γνωμοδότηση έχει πλέον ισχύ υπουργικής απόφασης.

Πρόκειται για μια υπόθεση που ξεκίνησε το 1994 όταν το υπουργείο Οικονομικών παρείχε την εγγύηση του Δημοσίου σε τράπεζες για κεφάλαιο κίνησης, καθώς και για την κάλυψη οφειλών από δάνεια, τα οποία είχαν χορηγήσει σε μεταποιητικές επιχειρήσεις των νομών Ξάνθης, Ροδόπης, Εβρου, Φλώρινας και Κιλκίς, Καστοριάς, Εύβοιας και Δωδεκανήσου.

Αυτή η απόφαση, όπως αναφέρεται στο κείμενο της γνωμοδότησης, τροποποιήθηκε 16 φορές επιμηκύνοντας την ημερομηνία ρύθμισης των οφειλών και τη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων. Μάλιστα, εξ αυτών 19 εμφάνιζαν στην αρχή του 2014 ανεξόφλητο υπόλοιπο. Αντίστοιχα, με κατοπινές αποφάσεις δόθηκαν εγγυήσεις σε τραπεζικά δάνεια προς συνεταιριστικές οργανώσεις και όχι μόνο. Το 2011 η Κομισιόν εξέδωσε τρεις αποφάσεις με τις οποίες έκρινε ότι τα συγκεκριμένα καθεστώτα ενισχύσεων υπό μορφή ρύθμισης οφειλών δεν συμβαδίζουν με την εσωτερική αγορά. Μάλιστα, το Δημόσιο δεν προσέφυγε κατά της συγκεκριμένης απόφασης στο Ευρωδικαστήριο.

Παράλληλα, το 2012 με άλλη απόφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απεφάνθη ότι το μέτρο υπέρ των αγροτικών συνεταιρισμών αποτελεί κρατική ενίσχυση κατά παράβαση των κοινοτικών κανονισμών.

Ανάκτηση των ενισχύσεων

Η Κομισιόν κάλεσε την Ελλάδα να προχωρήσει σε ανάκτηση των ενισχύσεων που κρίθηκαν μη συμβατές με την εσωτερική αγορά, καθώς και σε ακύρωση κάθε εκκρεμούς πληρωμής των ενισχύσεων που χορηγήθηκε με βάση τις επίμαχες υπουργικές αποφάσεις. Το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε τις τράπεζες ότι δεν είναι δυνατή η ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Το ΝΣΚ έβγαλε το συμπέρασμα ότι οι αποφάσεις της Κομισιόν που έκριναν ότι τα καθεστώτα ενισχύσεων υπό μορφή ρύθμισης οφειλών και υπό μορφή δανείου με την εγγύηση του Δημοσίου και επιδότηση επιτοκίου αποτελούν κρατική ενίσχυση και αυτή είναι παράνομη, ως εκ τούτου είναι αυτοδίκαια άκυρη κατά το Ελληνικό Δίκαιο η εγγύηση και δεν παράγει έννομο αποτέλεσμα.

Σημειωτέον ότι πόρισμα του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή έχει δείξει ότι η εγγυοδοσία του Δημοσίου για δάνεια ύψους 3,7 δισ. ευρώ από το 2006 ως το 2011 υπήρξε προβληματική.

Νομικοί κύκλοι, με γνώση των ευρωπαϊκών διεργασιών, εξηγούν ότι πρόκειται για μια «πρόβα τζενεράλε» του γνωστού ζητήματος των κρατικών ενισχύσεων, που ταλανίζουν τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διαχρονική ευθύνη του Δημοσίου

Μάλιστα, διαπιστώνουν ότι η εν λόγω εξέλιξη δημιουργεί ένα νομικό προηγούμενο, που ενδεχομένως μπορεί να τινάξει στον αέρα το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, καθώς η Ελλάδα επίσημα πλέον αναγνωρίζει τη διαχρονική ευθύνη της στην παροχή κρατικών ενισχύσεων.

Οι κοινοτικές υπηρεσίες διενεργούν εις βάθος έρευνες για το ζήτημα των κρατικών ενισχύσεων στην Ελλάδα, οι οποίες έχουν επεκταθεί και καλύπτουν πια όλη την παρελθούσα εικοσαετία.

Κοινό χαρακτηριστικό της έρευνας είναι ότι αφορούν ΔΕΚΟ, οι οποίες έχουν περιέλθει στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) και βαίνουν προς αποκρατικοποίηση.

Πρόκειται για ένα φαινόμενο το οποίο επαναλαμβάνεται με περιοδικότητα τα τελευταία χρόνια, καθώς την ώρα που οι Βρυξέλλες μέσω της τρόικας ζητούν επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων, οι ίδιες οι υπηρεσίες της, με πρώτη και καλύτερη τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού παρεμβαίνουν και «παγώνουν» τις διεργασίες.

Τελευταίο περιστατικό ήταν η παρέμβαση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού στην πώληση του ΔΕΣΦΑ από το ΤΑΙΠΕΔ στην αζερική Socar, η οποία ουσιαστικά διώχνει τους Αζέρους από την εξαγορά. Είχε προηγηθεί άλλη παρέμβαση της Κομισιόν στα ΕΛΤΑ, τα οποία έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, με την οποία προανήγγειλαν νέα έρευνα για τις πηγές της ανταποδοτικής χρηματοδότησης για την παροχή της λεγόμενης καθολικής υπηρεσίας από τα ταχυδρομεία, με τη γνωστή «αγωνία» για τυχόν κρατικές ενισχύσεις.

Ανοιχτά ντοσιέ έχουν στην Κομισιόν ο ΟΣΕ και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία πωλείται από το ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με το οποίο αν η εταιρεία δεν ιδιωτικοποιηθεί, θα κληθεί να επιστρέψει κρατικές ενισχύσεις ύψους 800 εκατ. ευρώ και, επειδή δεν θα μπορεί να το κάνει, θα κλείσει. Αντίστοιχα ζητήματα αντιμετωπίζει η ΔΕΗ, αλλά και τα Ναυπηγεία.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δελτίο καιρού (Σαββάτου 20 Δεκεμβρίου 2014): Ηλιοφάνεια, Νεφώσεις

Σήμερα Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014, θα κυλήσει με πολλές ώρες ηλιοφάνειας στις περισσότερες περιοχές της χώρας, αλλά στα δυτικά και τα βόρεια θα υπάρχουν κατά τόπους νεφώσεις και τις πρωινές ώρες θα σημειωθούν ομίχλες. Οι άνεμοι θα πνέουν με ένταση 3 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία, στα βόρεια ηπειρωτικά θα κυμανθεί από μείον 1 (-1) έως 13 βαθμούς, ενώ θα φτάσει στην υπόλοιπη Ελλάδα στους 15 με 18 βαθμούς.

Πιο αναλυτικά :

Στη Θράκη και στη Μακεδονία προβλέπονται το πρωί ομίχλες και, κυρίως στη δυτική Μακεδονία, αρνητικές θερμοκρασίες, στη συνέχεια αραιές νεφώσεις.

Στην Ήπειρο, στο Ιόνιο και στη δυτική Στερεά προβλέπονται, νεφώσεις που το απόγευμα θα αυξηθούν και άνεμοι μικρής έντασης. Το πρωί θα υπάρχουν κατά τόπους ομίχλες και οι θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά θα είναι χαμηλές.

Στην Πελοπόννησο θα έχουμε μεγάλα διαστήματα με ήλιο και τα θερμόμετρα θα δείξουν μέχρι τους 18 βαθμούς.

Στα Κύθηρα θα πνέουν δυτικοί άνεμοι 3 και από το μεσημέρι 4 με 5 μποφόρ.

Στην Κρήτη προβλέπεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα είναι ασθενείς και στη δυτική Κρήτη μέτριοι. Η θερμοκρασία θα φτάσει έως τους 18 βαθμούς.

Στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στις Σποράδες αναμένεται καλός καιρός με λίγες μόνο νεφώσεις και με ανέμους μικρής έντασης.

Στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην Εύβοια θα επικρατεί ηλιοφάνεια, όμως το πρωί στη Θεσσαλία θα σημειωθούν και πάλι ομίχλες. Τα θερμόμετρα θα δείξουν έως 15 με 17 βαθμούς.

Στην Αττική ο καιρός αναμένεται αίθριος, οι άνεμοι θα είναι δυτικοί ασθενείς και η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 8 έως 17 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη θα έχουμε λίγες νεφώσεις, αυξημένη υγρασία και ασθενείς ανέμους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 13 βαθμούς Κελσίου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για μειωμένη τιμή ρεύματος έως και 54%

Μειωμένη τιμή ρεύματος έως και 54% και αδιάκοπη ηλεκτροδότηση, στο οποίο έχουν ήδη ενταχθεί περισσότεροι από 600.000 πολίτες, εφαρμόζει η ΔΕΗ και παρέχει το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) σε ευπαθείς ομάδες καταναλωτών-ύστερα από απόφαση του Υπ. Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, οι κατηγορίες καταναλωτών που μπορούν να ενταχθούν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο είναι:
  • Οι μακροχρόνια άνεργοι για τουλάχιστον 6 συνεχόμενους μήνες και οι καταναλωτές με οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από 12.000€, προσαυξανόμενο κατά 6.000€, εφόσον κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Το όριο των 12.000€ προσαυξάνεται κατά 3.000€ ανά τέκνο για τα δύο πρώτα προστατευόμενα τέκνα. Διευκρινίζεται ότι η μέση 4μηνιαία κατανάλωση θα πρέπει να κυμαίνεται από 200 kWh έως 1.500 kWh.
  • Οι γονείς με τρία προστατευόμενα τέκνα και οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500€, προσαυξημένο κατά 6.000€, εφόσον κατοικούν μόνιμα σε νησί με πληθυσμό κάτω από 3.100 κατοίκους. Στην περίπτωση αυτή η μέση 4μηνιαία κατανάλωση θα πρέπει να κυμαίνεται από 200 kWh έως 1.700 kWh.
  • Τα άτομα με αναπηρία άνω του 67% ή με προστατευόμενα μέλη με αναπηρία άνω του 67% και οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 23.500€ και μέση 4μηνιαία κατανάλωση από 200 kWh έως 1.700 kWh.
  • Τα άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης ή έχουν προστατευόμενα μέλη των οποίων η ζωή εξαρτάται από τη χρήση ιατρικών συσκευών και οικογενειακό εισόδημα μικρότερο από το ποσό των 30.000€. Στην περίπτωση αυτή η μέση 4μηνιαία κατανάλωση θα πρέπει να κυμαίνεται από 200 kWh έως 2.000 kWh, ενώ πέραν του ορίου αυτού τιμολογείται με το ισχύον οικιακό τιμολόγιο που αντιστοιχεί στη συνολική 4μηνιαία κατανάλωση.
Στα όρια κατανάλωσης όλων των κατηγοριών δε λαμβάνονται υπόψη οι καταναλώσεις του νυχτερινού τιμολογίου. Αιτήσεις γίνονται στα ΚΕΠ, ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του ΔΕΔΔΗΕ www.deddie.gr, και τηλεφωνικά στο 11770 με αστική χρέωση τις καθημερινές 7 π.μ.–7 μ.μ.

Τα στοιχεία που απαιτούνται για την υποβολή της αίτησης είναι λογαριασμός ρεύματος της κύριας κατοικίας στο όνομα του ενδιαφερόμενου, προσωπικά στοιχεία (αριθμό ταυτότητας ή διαβατηρίου, ΑΦΜ και ΑΦΜ συζύγου για τους έγγαμους. Για τους ανασφάλιστους καταναλωτές απαιτείται ο αριθμός πρωτοκόλλου βεβαίωσης αντίστοιχου περιεχομένου από κρατικό νοσοκομείο και ο ασφαλιστικός φορέας που εξέδωσε τη βεβαίωση.

Τα άτομα που έχουν ανάγκη μηχανικής υποστήριξης, πρέπει να δηλώσουν επιπλέον: αριθμό ΑΜΚΑ, αριθμό πρωτοκόλλου βεβαίωσης του κρατικού ασφαλιστικού φορέα στον οποίο υπάγονται, με την οποία πιστοποιείται η ανάγκη κατ’ οίκον χρήσης συσκευής μηχανικής υποστήριξης και θα πρέπει να καταθέτουν αίτηση κάθε χρόνο.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Παλιοσίδερα τα αεροσκάφη της Ο.Α, που πουλήθηκαν σχεδόν τζάμπα…χαρίστηκαν κοντά στα 100 εκατ.ευρώ.

Τα ιδιόκτητα αεροσκάφη των Ολυμπιακών Αερογραμμών, τα οποία δεν συμπεριλαμβάνονταν στην ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, είχαν αποτιμηθεί από ανεξάρτητο εκτιμητή στα 90,3 εκατ. ευρώ.
 
Ωστόσο, η σημερινή τους αξία είναι σαφώς χαμηλότερη, όπως ανέφερε στην «Ι», ο διευθύνων σύμβουλος της «Εθνικής Κεφαλαίου» Θανάσης Μαυρομμάτης.


Οι ΟΑ διέθεταν 18 ιδιόκτητα αεροσκάφη, 11 ελικοφόρα ATR και 7 Boeing 737. Τα τέσσερα αεροσκάφη τύπου Airbus A 340, τα οποία εκτελούσαν τα δρομολόγια σε ΗΠΑ και Καναδά, δεν ανήκουν στις ΟΑ αλλά στο Υπουργείο Οικονομίας.

Όλα τα ανωτέρω αεροπλάνα, τα οποία (εκτός από δύο) δεν εξαγοράστηκαν από την Olympic Air, θα πουληθούν κατά τη διαδικασία εκκαθάρισης της εταιρείας και ειδικότερα, μέσω διεθνών διαγωνισμών, από τον προσεχή Φεβρουάριο (2012)




Ας θυμηθούμε τι συνέβη με το ξεπούλημα των αεροσκαφών της Ο.Α
 
Δείτε τι αποφάσισε η ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΕΩΝ & ΑΠΟΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΩΝ με την απόφαση 197/05.12.2011…


Στις 30.11.2011 η GRANT THORNTON σύμβουλος της Ελληνικής κυβέρνησης με επιστολή της δηλώνει ότι, δεν είναι σε θέση να ολοκληρώσει την αποτίμηση κατόπιν επιτόπιας


επιθεώρησης, των 4 προς πώληση αεροσκαφών AIRBUS A340-300 πριν από τις 18 Ιανουαρίου του 2011..
Δείτε τώρα τι έκαναν στην συνέχεια τα λαμόγια…

Στις 02.12.2011 πήραν γνωμοδότηση του νομικού συμβούλου της συναλλαγής Hogan Lovells LLP (άλλος ένας ακριβοπληρωμένος νομικός Σύμβουλος), που λέει ότι:
Είναι δυνατή η απευθείας ανάθεση του έργου του ανεξάρτητου επιτόπιου απομιμητή, για λόγους επείγοντος και εφόσον η αμοιβή είναι μικρότερη από συγκεκριμένο όριο…..

Δείτε τώρα ποια είναι η εταιρεία «SL ENGINEERING & SERVICES LTD «
 

Δεν την ξέρει ούτε η θειά τους…
Μια ανύπαρκτη εταιρεία…

Δείτε την ιστοσελίδα της και θα καταλάβετε.
Ούτε τηλέφωνο, ούτε διεύθυνση, ούτε ποιοι είναι, μόνο ένα mail…

Και από δουλειές χαμός…

Δυο επιθεωρήσεις το 2010 και μια το 2011

Μια εταιρεία φάντασμα !!!
Υ.Γ


Ξεχάσαμε να σας πούμε ότι στην εταιρεία, Apollo Aviation Group, που πουλήθηκαν τα 4 αεροπλάνα, δυο υψηλόβαθμα στελέχη της δούλευαν πριν στις  PricewaterhouseCoopers (PwC)  και KPMG…

Ξέρετε αυτές οι καλές εταιρείες συμβούλων, μέλος των Βig 5, που κατοικοεδρεύουν στην Ελλάδα από τον Ιούνιο toy 2010…  
Στην συνέχεια και αφού αποτίμησαν με την εταιρεία «μαιμού» την αξία των 4 Airbus A340, έπερεπε να τα πουλήσουν….








H Ελλάδα χθες (30/12/2011)ανακοίνωσε ότι, πώλησε τέσσερα εγκαταλελειμμένα αεροσκάφη Airbus A340 στην Apollo Aviation με βάση το Μαϊάμι, για 40.4 εκατ.$ (31 εκατ.ευρώ) σε μια προσπάθεια πώλησης περιουσιακών στοιχείων για «γρήγορα μετρητά».

Δήλωση της κυβέρνησης αναφέρει ότι η πώληση είχε εγκριθεί από την πενταμελή επιτροπή ιδιωτικοποιήσεων, ενώ πηγή του υπουργείου Οικονομικών καθόρισε την τιμή.

Η “Apollo Aviation Group” ήταν ο υψηλότερος πλειοδότης,» ανέφερε η κυβέρνηση.

Τα τέσσερα αεροσκάφη ήταν μέρος του στόλου των Ολυμπιακών Αερογραμμών, πρώην κρατικού αερομεταφορέα στην Ελλάδα που ιδιωτικοποιήθηκε το 2009.
Το ελληνικό κράτος είχε προσπαθήσει να πωλήσει τα αεροπλάνα από το Νοέμβριο του 2010.

Η Αθήνα πέρυσι υποσχέθηκε μια σαρωτική ιδιωτικοποίηση σε αντάλλαγμα για τα δάνεια διάσωσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Η διαδικασία είχε αρχικά ως σκοπό την άντληση 5,5 δις € μέχρι το τέλος του έτους, και συνολικά 50 δις μέχρι το 2015.
Το υπουργείο Οικονομικών ελπίζει τώρα να κλείσει το έτος με 1,8 δις ευρώ σε έσοδα και άλλα 9,3 δις το 2012.

Ο κατάλογος περιλαμβάνει την ιδιωτικοποίηση των λιμένων, περιφερειακών αεροδρομίων, επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, αυτοκινητοδρόμων, καζίνο, τρένων και εταιρειών εξόρυξης, καθώς και ένα μεγάλο μερίδιο στο μονοπώλιο τυχερών παιγνιδιών στην Ελλάδα.

Πρόκειται για τα αεροσκάφη της Ολυμπιακής Αεροπορίας που εκτελούσαν από το 2000, τις πτήσεις σε διηπειρωτικούς προορισμούς και σύμφωνα με την αποτίμησή τους, πριν από έναν περίπου χρόνο, η αξία τους ανερχόταν στα 180 εκατομμύρια ευρώ.

Βέβαια, από τον εν εξελίξει διαγωνισμό, το Δημόσιο προσδοκά ότι στην καλύτερη περίπτωση θα αποκομίσει περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ, καθώς το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό. Εξάλλου, με το πέρασμα των ετών θεωρείται αυτονόητη η σταδιακή μείωση της αξίας των αεροσκαφών.

Δείτε τώρα πόσο πωλούνται στην διεθνή αγορά ίδια αεροσκάφη του 1997 και μάλιστα 2 χρόνια παλαιότερα από τα δικά μας που παρελήφθηκαν το 1999.




πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το ριφιφί της Eldorado Gold: Από την Ελλάδα στα Μπαρμπέιντος μέσω Ολλανδίας

Οι υποστηρικτές της εξόρυξης χρυσού στα αρχαία δάση της Χαλκιδικής δεν έπαψαν να επικαλούνται ένα και μοναδικό επιχείρημα: τα οικονομικά οφέλη για τη χώρα. Η έρευνα της ολλανδικής ΜΚΟ SOMO αποδεικνύει πως ούτε αυτό ισχύει: Ο επενδυτής, η καναδική Eldorado, έχει φτιάξει ένα τούνελ με το οποίο τα κέρδη "εξορύσσονται" προς εξωτικούς φορολογικούς παραδείσους.
Τον Απρίλιο του 2013, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την προσφυγή εναντίον της εξόρυξης χρυσού από την Eldorado Gold και την ελληνική θυγατρική της, την Ελληνικός Χρυσός, των εταιρειών δηλαδή που εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα στη Χαλκιδική.

Το δικαστήριο στο σκεπτικό του υπέρ της επένδυσης ανέφερε πως “οφέλη στην εθνική οικονομία θα προκύψουν” [...] από την “αύξηση του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της χώρας μέσω της φορολογίας του φορέα εκμετάλλευσης και των επιχειρήσεων που σχετίζονται με την επένδυση”.

Ένα μόλις χρόνο μετά, αυτό τουλάχιστον το επιχείρημα των ανώτατων δικαστών αποδεικνύεται σαθρό. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα (η τελική έκθεση θα δημοσιευτεί τον Ιανουάριο του 2015) της ολλανδικής ΜΚΟ SOMO, η Eldorado Gold χρησιμοποιεί μια σειρά από ολλανδικές εταιρείες-θυρίδες (mailbox companies) για να φοροαποφεύγει στην Ελλάδα.



Με τον όρο εταιρεία-θυρίδα εννοούνται οι θυγατρικές εταιρείες που ιδρύονται ώστε να αποτελέσουν αγωγό, δίαυλο εισοδήματος. Οι εταιρείες αυτού του τύπου χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά κεφαλαίων από τα κράτη όπου γίνεται η επένδυση σε κράτη (“φορολογικές δικαιοδοσίες”) με πολύ χαμηλή φορολογία. Γι αυτό τον λόγο οι επιχειρηματικοί όμιλοι ή οι θυγατρικές τους, ιδρύονται και έχουν την έδρα τους σε χώρες με μικρή ή ανύπαρκτη φορολόγηση. Μπορούν είτε να μεταφέρουν το εισόδημα τους εκεί είτε να το διοχετεύσουν από εκεί σε φορολογικούς παραδείσους χωρίς να χρειαστεί να καταβάλουν φόρους ούτε στις χώρες «καταγωγής» τους ούτε σε αυτές στις οποίες δραστηριοποιούνται.

Στην προκαταρκτική της έκθεση, η ολλανδική ΜΚΟ SOMO (Κέντρο για την Έρευνα των Πολυεθνικών Εταιρειών) διαπιστώνει ότι η χρήση εταιρειών-θυρίδων με έδρα την Ολλανδία είναι μια προσφιλής τακτική των εταιρειών εξόρυξης ώστε να αποφεύγουν τους φόρους.

Παρότι η Ολλανδία δεν αποτελεί φορολογικό παράδεισο, όπως η Ελβετία ή τα νησιά Κέιμαν, στην ουσία λειτουργεί ως ένας ιδιότυπος φορολογικός μεσάζων: Διευκολύνει τη φοροαποφυγή των πολυεθνικών εταιρειών μέσω της χρήσης εταιρειών-θυρίδων οι οποίες διοχετεύουν κεφάλαια με ενδιάμεσο σταθμό την Ολλανδία προς δικαιοδοσίες με χαμηλό ή μηδενικό φόρο επί του εταιρικού εισοδήματος.



Υπάρχουν παραθυράκια στους νόμους της Ε.Ε., όπως για παράδειγμα η ευρωπαϊκή οδηγία για τη σχέση Μητρικής - Θυγατρικής Εταιρείας αλλά και η οδηγία τα δικαιώματα (royalties), που ενθαρρύνουν τη φοροαποφυγή: Επιτρέπουν τη μεταφορά κεφαλαίων με τη μορφή παθητικού εισοδήματος (μερίσματα, δικαιώματα, τόκοι και υπεραξίες) από ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. μέσω της Ολλανδίας προς έναν φορολογικό παράδεισο χωρίς όμως να φορολογούνται.

Το σχήμα λαμβάνει χώρα σε δύο φάσεις: Αρχικά, η απουσία φόρων παρακράτησης εντός της Ε.Ε. επιτρέπει την αφορολόγητη μεταφορά των κερδών στην Ολλανδία. Στη συνέχεια, η απουσία φόρου παρακράτησης στην Ολλανδία επιτρέπει στα κεφάλαια αυτά να βγουν από τη χώρα χωρίς να φορολογηθούν, μέσω δηλαδή μίας εταιρείας-θυρίδας.

Το μόνο που χρειάζεται μια εταιρεία-θυρίδα είναι όπως λέει το όνομά της μια ταχυδρομική διεύθυνση. Αντιθέτως, δεν χρειάζεται προσωπικό ούτε φυσική παρουσία. Οι υπηρεσίες που αυτή η εταιρεία παρέχει καλύπτονται στην ουσία από ειδικά γραφεία που αναλαμβάνουν τέτοιες δουλειές για εκατοντάδες ανάλογες εταιρείες-θυρίδες. Με αυτό τον τρόπο αποφεύγονται οι φόροι που θα οφείλονταν αν η μεταφορά κεφαλαίων γινόταν απευθείας προς τον φορολογικό παράδεισο: οι εταιρείες (όπως η Eldorado) κερδίζουν εκατομμύρια, τα κράτη (όπως η Ελλάδα) χάνουν εκατομμύρια.

Η Ολλανδία φυσικά δεν είναι η μόνη χώρα που διευκολύνει την φοροαποφυγή. Η Κύπρος, το Λουξεμβούργο, η Αυστρία αλλά και διάφορες εξωχώριες ευρωπαϊκές δικαιοδοσίες χρησιμοποιούνται για τον ίδιο σκοπό.

Την 1η Νοεμβρίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε δημόσια συζήτηση σχετικά με τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνας της SOMO για την φοροαποφυγή της El Dorado. Η έκθεση της SOMO στην τελική της μορφή θα δημοσιευτεί τον Ιανουάριο του 2015.

Η SOMO πληροφορήθηκε την υπόθεση της Χαλκιδικής από Έλληνες ακτιβιστές που διαδήλωναν έξω από την "έδρα" των εταιρειών-θυρίδων της Eldorado στο Άμστερνταμ για να διαμαρτυρηθούν για την εξόρυξη χρυσού.

Η θυγατρική της Eldorado Gold, η Eldorado Gold (Greece) BV, είναι η ενδιάμεση εταιρεία (με έδρα στην Ολλανδία) που μέσω της ελληνικής εταιρείας Ελληνικός Χρυσός κατέχει τα ορυχεία χρυσού και χαλκού στην Ελλάδα. Μέσω αυτής της εταιρείας, διαπιστώθηκε εισόδημα διοχετεύεται σε φορολογικούς παραδείσους ώστε αυτό το εισόδημα να μην φορολογηθεί ούτε στην Ελλάδα (όπου λαμβάνει χώρα η εξόρυξη) ούτε στον Καναδά, όπου η μητρική Eldorado Gold έχει την έδρα της.

Η έκθεση της SOMO αναφέρει ότι υπάρχουν και άλλες ολλανδικές θυγατρικές που σχετίζονται με τις δραστηριότητες της Eldorado Gold στην Ελλάδα. Υπάρχουν 9 τέτοιες εταιρείες με συνολικά κεφάλαια ύψους 1,85 δισ., με βάση τα ετήσια στοιχεία για το 2013. Με εξαίρεση μία, οι υπόλοιπες δημιουργήθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια.

Οι Ολλανδικές θυγατρικές της Eldorado που σχετίζονται με την Ελλάδα (σε εκ. ευρώ)
Όνομα Ενεργητικό Προσωπικό Ιδρύθηκε Δραστηριότητα Σημειώσεις
1. SG Resources BV 266 0 2006 Εταιρεία συμμετοχών και χρηματοδοτήσεων
2. Eldorado Gold Cooperatief UA 170 3 2011 Εταιρεία συμμετοχών και χρηματοδοτήσεων Ο συνεταιρισμός ιδρύθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2011. Τα μέλη ήταν Eldorado Gold Corporation (Καναδάς) και DL Moss (όμως η συμμετοχή της μεταφέρθηκε στην Eldorado Gold Holdings (BC) Limited (Καναδάς) τον Φεβρουάριο του 2012.
3. Eldorado Gold (Netherlands) BV 477 0 2012 Εταιρεία συμμετοχών και χρηματοδοτήσεων Πριν την αλλαγή ονόματος ονομαζόταν European Goldfields Mining (Netherlands) BV
4. Eldorado Thrace (Greece) BV 22 0 2012 Εταιρεία συμμετοχών και χρηματοδοτήσεων Πριν την αλλαγή ονόματος ονομαζόταν European Glodfields (Treasury) BV
5. Eldorado Gold (Greece) GV 549 0 2012 Εταιρεία συμμετοχών και χρηματοδοτήσεων Πριν την αλλαγή ονόματος ονομαζόταν European Glodfields (Greece) GV
6. Deva Gold (Barbados) Ltd. 12 n/a Χρηματοδότηση Ρουμανικών θυγατρικών μέσω συμμετοχών και δανείων Πρόκειται για εταιρία με έδρα τα Μπαρμπάντος που το 2012 άλλαξε την έδρα της στο Άμστερνταμ. Ωστόσο η εταιρία διαγράφτηκε από το εμπορικό επιμελητήριο και ο μοναδικός ισολογισμός της που είναι διαθέσιμος είναι αυτός του 2012.
7. Eldorado Gold Treasury GV 121 0 2013 Εταιρία χρηματοδοτήσεων Ιδρύθηκε στις 20 Φεβρουαρίου του 2013 από τον μέτοχό της, την Eldorado Cooperatief UA
8. Scarborough Minerals International BV 234 - 2014 Εταιρεία συμμετοχών και χρηματοδοτήσεων
9. Thrace Investments BV -1 - 2014
Ολλανδικές θυγατρικές που σχετίζονται με τις δραστηρίοτητες στην Τουρκία και την Ρουμανία
10. Greater Pontides Exploration BV 8 0 - Εταιρεία συμμετοχών και χρηματοδοτήσεων Τουρκικών θυγατρικών Αυτή η εταιρία ανήκει κατά 51% στην Eldorado Gold (Netherlands) BV, ενώ το υπόλοιπο 49% κατέχει η Ariana Eploration and Developm,ent Limited (UK)
11. Greater Anatolia BV Η εταιρία αυτή διαγράφηκε από το εμπορικό επιμελητήριο
12. Eldorado Gold (Romania) BV 15 0 - Εταιρεία συμμετοχών και χρηματοδοτήσεων



Ψωνίζοντας την κατάλληλη σύμβαση

Οι συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας αποσκοπούν στο να αποφευχθεί η διπλή φορολόγηση αλλά συχνά οδηγούν στη διπλή… μη φορολόγηση. Οι συμφωνίες αυτές ορίζουν συνήθως χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές σε σχέση με τις εθνικές φορολογίες των εμπλεκόμενων κρατών ώστε να ενισχύσουν τις μεταξύ τους επενδύσεις. Ο φόρος παρακρατείται στην πηγή του εισοδήματος που καταβάλλεται σε ξένους υπηκόους ή σε αλλοδαπές εταιρείες και γενικά στα παθητικά εισοδήματα (μερίσματα, δικαιώματα, τόκοι).

Παρότι οι συμβάσεις αυτές είναι διμερείς, η χρήση εταιρειών - θυρίδων επιτρέπει στις πολυεθνικές εταιρείες να επωφελούνται από αυτές ακόμη και αν δεν δραστηριοποιούνται οικονομικά σε μία από τις δύο χώρες που υπογράφουν τις συμφωνίες. Η πρακτική αυτή ονομάζεται “αγορά συμβάσεων” (treaty shopping). Όλο και περισσότερα είναι τα στοιχεία του ΟΗΕ, του ΟΟΣΑ και του ΔΝΤ που δείχνουν πως οι συμφωνίες διπλής φορολόγησης έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην είσπραξη εσόδων σε εθνικό επίπεδο.

Η επιτροπή Φορολογίας των Ηνωμένων Εθνών έχει επισημάνει ότι οι διακρατικές συμβάσεις που προβλέπουν χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, σε συνδυασμό με την πρακτική των πολυεθνικών εταιρειών να διαλέγουν σε ποια σύμβαση θα υπαχθούν, στερούν σημαντικά έσοδα από τις χώρες όπου πραγματικά δραστηριοποιείται η κάθε πολυεθνική. Αυτός ήταν ο λόγος που το ΔΝΤ συμβούλεψε τη Μογγολία, μια χώρα με μεγάλη εξορυκτική βιομηχανία, να επανεξετάσει το σύνολο των φορολογικών συμβάσεών της καθώς διαπιστώθηκαν (από την κυβέρνηση της χώρας) σημαντικές απώλειες στα έσοδα εξαιτίας της πρακτικής των πολυεθνικών να διαλέγουν τη σύμβαση που τις συμφέρει.

Υπολογίζοντας τις απώλειες φορολογικών εσόδων για την Ελλάδα, μέρος 1ο
Έτος Αξία ομολογιακών δανείων από Ολλανδικές εταιρίες στο τέλος του έτους Συνολικά ποσά που οφείλονται από την Ελλινικός Χρυσός Α.Ε. στις 4 Ολλανδικές ετιαρίες Οι παρακρατούμενοι φόροι που οφείλονται από την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ στις Ολλανδικές εταιρίες Οι παρακρατούμενοι φόροι που οφείλονται από την Ελληνικός Χρυσός ΑΕ στον Καναδό ιδιοκτίτη Υπολογιζόμενη απώλεια για την Ελλάδα
2009 € 8.000.000 € 32.356 € 1.618 € 11.325 € 9.707
2010 € 21.000.000 € 582.898 € 29.145 € 204.014 € 174.869
2011 € 24.000.000 € 1.203.735 € 60.187 € 120.373 € 60.187
2012 € 86.197.000 € 4.128.499 € 206.425 € 412.850 € 206.425
2013 (until June) € 176.418.000 € 3.507.862 € 175.393 € 350.786 € 175.393
2013 (since July) € 176.418.000 € 3.507.862 € - € 350.786 € 350.766
Σύνολο € 12.963.211 € 472.767 € 1.450.135 € 977.367


Η Eldorado απέκτησε τις περισσότερες από τις θυγατρικές της στην Ολλανδία όταν εξαγόρασε την European Goldfields το 2012 (βλ. σχετικά το Story Timeline). Η European Goldfields ήδη από το 2001 είχε συστήσει στην Ολλανδία ένα πλέγμα εταιρειών για τις επενδύσεις της στην Ελλάδα σε μια περίοδο που δεν υπήρχε συμφωνία διπλής φορολόγησης μεταξύ Ελλάδας και Καναδά. Αυτό συνέβη λίγο καιρό αφότου η Ολλανδία μείωσε την παρακράτηση φόρου και παρείχε τη δυνατότητα για συμφωνίες προέγκρισης τιμολόγησης με τις οποίες δηλαδή οι φορολογικές αρχές προσυμφωνούν ένα καθεστώς τιμολόγησης των ενδοομιλικών συναλλαγών.

Οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα ανέρχονταν στο 35%. Η ελληνο-ολλανδική σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας προέβλεπε φορολόγηση αρκετά χαμηλότερη: 10% επί των τόκων και 7% επί των δικαιωμάτων. Αυτό έδωσε στην European Goldfields ένα πλεονέκτημα της τάξης του 25% στους τόκους που έφευγαν από την Ελλάδα, παρότι δεν είχε υπαρκτή δραστηριότητα στην Ολλανδία.

Υπολογίζοντας τις απώλειες φορολογικών εσόδων για την Ελλάδα, μέρος 2ο
Year Συνολικοί τόκοι που οφείλονταν από τρεις ολλανδικές επιχειρήσεις για τα δάνεια που έλαβε από τις υπεράκτιες στα Μπαρμπάντος Φόρος εισοδήματος στην Ελλάδα Υπολογιζόμενες απώλειες κερδών από φόρους στην Ελλάδα
2012 € 3.363.750,08 20% € 672.750
2013 € 4.150.084,63 26% € 1.079.022,00
Σύνολο € 7.513.834,71 € 1.751.772,02

Το 2011 συνάφθηκε η σύμβαση μεταξύ Καναδά και Ελλάδα, η οποία περιελάμβανε συντελεστή της τάξης του 10%. Όμως, η χρήση ολλανδικών εταιρειών θυρίδων οδηγεί σε ακόμη μικρότερη φορολόγηση και αυτό γιατί το 2009 εφαρμόστηκε η ευρωπαϊκή οδηγία για τους Τόκους και τα Δικαιώματα κατήργησε την παρακράτηση φόρων επί των τόκων και των δικαιωμάτων. Στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες του Νότου δόθηκε μεταβατική περίοδος 5 ετών εντός της οποίας μπορούσαν να παρακρατούν 5%. ο φορολογικός συντελεστής είναι μόλις 5%.

Τελικά, το 2013, ο φόρος καταργήθηκε πλήρως με αποτέλεσμα οι τόκοι να είναι ουσιαστικά αφορολόγητοι. Εξαιτίας αυτού το ελληνικό δημόσιο έχει χάσει σχεδόν 1 εκατομμύριο ευρώ από την Eldorado Gold τα τελευταία 5 χρόνια. Πάνω από το μισό αυτού του ποσού χάθηκε μέσα στο 2013.

Είναι σαφές πως γι αυτούς τους λόγους κοστίζει πολύ φθηνότερα στην Eldorado Gold να περνάει το "ελληνικό" της εισόδημα μέσω των ολλανδικών εταιρειών αντί να το στέλνει απευθείας στον Καναδά. Η ειρωνία είναι ότι η απώλεια εισοδήματος για την Ελλάδα επιτράπηκε και συνέβη την ίδια περίοδο που η χώρα επλήγη απο την οικονομική κρίση, και η ανάγκη για φορολογικά έσοδα ήταν μεγαλύτερη από ποτέ.

Ο βασικός αντίλογος της εταιρείας έναντι αυτών των διαπιστώσεων είναι πως η απώλεια εσόδων είναι πολύ μικρή. Ο λόγος που το νούμερο είναι πράγματι τόσο μικρό είναι πως στη Χαλκιδική στην ουσία η εξόρυξη χρυσού (ως τελικού προιόντος μεταλλουργίας) είναι ακόμα σε φάση ανάπτυξης. Το σχήμα όμως φοροαποφυγής είναι ήδη εν ισχύ. Οι θιασώτες της επένδυσης στη Χαλκιδική από την αρχή επέμεναν να υπογραμμίζουν τα οικονομικά οφέλη για τη χώρα. Ποιο είναι όμως το νόημα για μια χώρα να επιτρέπει μια επένδυση με τέτοιο περιβαλλοντικό κόστος και αψηφώντας την τοπική κοινωνία, όταν τελικά τα οφέλη που θα μείνουν στη χώρα είναι ψίχουλα;


Εκτός από το Λουξεμβούργο, και η Ολλανδία αριστεύει στη χρήση των tax rulings, η διαρροή των οποίων οδήγησε στα LuxLeaks. Η εταιρική δομή της Eldorado αποτελεί ισχυρή ένδειξη πως η εταιρεία έχει συνάψει ανάλογη συμφωνία με την ολλανδική κυβέρνηση. Ο λόγος που δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι; Οι συμφωνίες είναι μυστικές...


Αν το δει κανείς υπό στενή έννοια, η έρευνα αυτή για τις πρακτικές φοροαποφυγής της Eldorado δεν αποτελεί μέρος της υπόθεσης των LuxLeaks. Αποτελεί βεβαίως πολύ σοβαρή υπόθεση φοροαποφυγής (αφού αφορά μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα) και ως τέτοια είναι πολύτιμη για να συμπληρώσει το παζλ των πολυεθνικών εταιρείων που ενώ δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, κοστίζουν στο ελληνικό δημόσιο πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σε διαφυγόντα έσοδα.

Όμως, η περίπτωση της Eldorado αποκαλύπτει ότι εκτός από το Λουξεμβούργο ως κατ’εξοχήν φορολογικό παράδεισο στην καρδιά της Ευρώπης, υπάρχει και η Ολλανδία ως ο πιο σημαντικός φορολογικός μεσάζων στην Ευρώπη – και ίσως στον κόσμο. Το βασικό εργαλείο φοροαποφυγής είναι όπως είδαμε οι mailbox companies (εταιρείες-θυρίδα).

Αλλά δεν είναι το μόνο. Και εδώ έγκειται η πραγματική ομοιότητα με τα LuxLeaks: ΗΟλλανδία κάνει χρήση του ίδιου ακριβώς εργαλείου που χρησιμοποίησε το Λουξεμβούργο στα LuxLeaks: των tax rulings. Πρόκειται δηλαδή για συμφωνίες ανάλογες δηλαδή με αυτές που υπέβαλε η PwC για λογαριασμό των πελατών της στο Λουξεμβούργο.

Σύμφωνα με την έκθεση της SOMO (σελ. 54), είναι πολύ πιθανό μεταξύ της Eldorado να υπάρχουν advanced tax rulings (ΑTR, Φορολογικές Προαποφάσεις) ή Advanced Price Agreements (ATA, Συμφωνίες Προέγκρισης Τιμολόγησης).

Επισήμως, σκοπός ύπαρξης τέτοιων συμφωνιών και αποφάσεων είναι να παράσχουν σιγουριά στην φορολογούμενη εταιρεία ότι το φορολογικό καθεστώς είναι σαφές και ξεκάθαρο και πως δεν πρόκειται να αλλάξει. Όπως είδαμε όμως από τις διαρροές των LuxLeaks, τα tax rulings στην πράξη αποτελούν εγγύηση προς τις εταιρείες που παρέχουν λύσεις φορολογικής βελστιτοποίησης (tax optimisation) πως τα σχήματα φοροαποφυγής που προσφέρουν δεν θα τεθούν σε αμφισβήτηση ούτε θα διωχθούν νομικά -- με τη συνενοχή φυσικά των αρχών του κράτους που τα εγκρίνει.

Την υποψία ότι αναλόγως πράττει η Ολλανδία την έχει επισήμως και η Ευρωπαική Επιτροπή, έστω εκφρασμένη με κομψό τρόπο. Τον Ιούνιο του 2014 η Κομισιόν ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας εναντίον τριών χωρών που εκδίδουν tax rulings, του Λουξεμβούργου, της Ιρλανδίας, της Ολλανδίας. Αφορμή ήταν τρεις διαφορετικές υποθέσεις φοροαποφυγής τριών μεγάλων πολυεθνικών σε κάθε μία από τις τρεις χώρες: Apple (Ιρλανδία) Starbucks (Ολλανδία) και Fiat Finance and Trade (Λουξεμβούργο).

Για το μεν Λουξεμβούργο, είναι γνωστό πως στην ουσία δεν συμμορφώθηκε με το αίτημα της Κομισιόν και παρέδωσε tax rulings με λογοκριμένα τα ονόματα των εταιρειών και τους επίμαχους όρους. Η Ιρλανδία συμμορφώθηκε.

Όσο για την Ολλανδία, ενώ η Κομισιόν εικάζει (;) πως «δεν θα συναντήσει συστηματικές παρατυπίες στα tax rulings», στην περίπτωση του tax ruling για την Starbucks Manufacturing EMEA BV, η Ολλανδία «παρέχει στην εταιρεία ένα επιλεκτικό πλεονέκτημα, καθώς υπάρχουν αμφιβολίες για το αν αυτό είναι συμβατό με την πραγματική τιμή αγοράς των ενδοομιλικών συναλλαγών».

Με άλλα λόγια, το μοναδικό ολλανδικό tax ruling που είναι γνωστό (λόγω της δημοσιογραφικής έρευνας) είναι και προβληματικό.

Ο λόγος που δεν γνωρίζουμε κατηγορηματικά την ύπαρξη ολλανδικών tax rulings για την Eldorado είναι ότι απλούστατα η ολλανδική κυβέρνηση από τη μία τα ενθαρρύνει (βλ. ιστοσελίδα Ολλανδικού Υπουργείου Οικονομικών), ενώ από την άλλη ο ολλανδικός νόμος δεν υποχρεώνει τις εταιρείες να τα αναφέρουν στις οικονομικές τους καταστάσεις. Με άλλα λόγια, το περιεχόμενό τους είναι μυστικό.

Η πραγματική διαφορά των λουξεμβουργιακών tax rulings με τα ολλανδικά, είναι ότι τα ολλανδικά δεν έχουν ακόμα διαρρεύσει.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!