EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

FIDH: Η λιτότητα "γονάτισε" τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

Μία έκθεση κόλαφο για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα μας και την οικονομική κρίση παρουσίασαν σήμερα η Διεθνής Ομοσπονδία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (FIDH) και η οργάνωση μέλος Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ).
Σύμφωνα με αυτή, τα μέτρα λιτότητας "τα οποία υιοθετήθηκαν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης είχαν αρνητικό αντίκτυπο στα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως στο δικαίωμα στην εργασία και το δικαίωμα στην υγεία, και συρρίκνωσαν τις θεμελιώδεις ελευθερίες στην Ελλάδα".

Η έκθεση παρουσιάζει μία χώρα στην οποία ο συνδυασμός της οικονομικής δυσπραγίας και της λιτότητας έθεσαν σε κίνδυνο τα δημοκρατικά και δικαιοκρατικά πρότυπα σε διαφορετικούς τομείς, όχι μόνο σε επίπεδο κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων, αλλά και των ατομικών και πολιτικών.

Αποκαλύπτει τους κινδύνους που ενυπάρχουν στις πολιτικές στη χάραξη των οποίων αγνοήθηκαν οι αρνητικές επιπτώσεις που ήταν αναμενόμενο να έχουν στα δικαιώματα του ανθρώπου και επισημαίνει την ευθύνη που φέρουν για τις παραβιάσεις αυτές οι εθνικοί και διεθνείς θεσμικοί φορείς, ιδιαίτερα η ΕΕ και τα κράτη μέλη της. Η έκθεση καταλήγει σε συμπεράσματα τα οποία είναι έγκυρα και πέραν της ελληνικής περίπτωσης, και πράγματι ισχύουν για όλες τις χώρες που δέχτηκαν προγράμματα οικονομικής βοήθειας για την αντιμετώπιση μιας μεγάλης οικονομικής ύφεσης.

Ως προέκταση της ελληνικής διάσωσης, η οποία συνεχίζει να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο του Eurogroup, ενώ η Ελλάδα διανύει την περίοδο των προεδρικών εκλογών, η έκθεση προειδοποιεί ότι παράλληλα με τη συρρίκνωση των δημόσιων προϋπολογισμών, στην Ελλάδα και αλλού στην Ευρώπη, συρρικνώθηκε και ο χώρος των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

"Τα μέτρα τα οποία έλαβε η Ελλάδα προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των δανειστών αποδεικνύουν την ετοιμότητα, τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, να θυσιαστούν σχεδόν τα πάντα για την οικονομική ανάκαμψη" δήλωσε ο πρόεδρος της FIDH Karim Lahidji, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα για τη δημοσίευση της έκθεσης. "Ενώ είναι αποδεκτό το γεγονός ότι εξαιρετικές περιστάσεις μπορεί να απαιτούν εξαιρετικές λύσεις, ο τρόπος με τον οποίο υιοθετήθηκαν και εφαρμόστηκαν οι πολιτικές στην περίσταση αυτή έχει σαφώς αποτύχει να σεβαστεί τα διεθνή πρότυπα", προσθέτει ο ίδιος.

Λιτότητα και τρόικα

Οι δρακόντειοι στόχοι που έθεσε η Τρόικα για το έλλειμμα και τη μείωση του χρέους επιτεύχθηκαν κυρίως μέσω των περικοπών στις δημόσιες δαπάνες, οι οποίες συμπεριέλαβαν βασικές υπηρεσίες όπως η εργασία και η υγειονομική περίθαλψη, χωρίς να υπολογίζεται η ανάγκη διατήρησης των ελάχιστων επιπέδων και η τήρηση των ελάχιστων βασικών υποχρεώσεων έναντι των δικαιωμάτων αυτών.

Οι αρχές, επομένως, παρέβλεψαν τις καταστροφικές κοινωνικές συνέπειες που ήταν πιθανό να επέλθουν από τα προγράμματα που συμφωνήθηκαν με την Τρόικα, και δεν υπολόγισαν τις προϋπάρχουσες συνθήκες –ιδιαίτερα αυτές που αφορούν στην ίση πρόσβαση στα οικονομικά και κοινωνικά δικαιώματα- που επιδεινώθηκαν με τα προγράμματα αυτά. Στην πραγματικότητα, οι επιπτώσεις των μέτρων στα ανθρώπινα δικαιώματα δεν υπολογίστηκαν ούτε από την Ελλάδα αλλά ούτε και από την Τρόικα.

Η μονομερής έμφαση στους οικονομικούς και χρηματοπιστωτικούς στόχους αποδείχθηκε επιβλαβής σε μια αγορά εργασίας και ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης με ήδη προβληματική λειτουργία.

Οι μαζικές περικοπές στην απασχόληση του δημόσιου τομέα και η αποτυχία της κάλυψης των βασικών κοινωνικών αναγκών που προέκυψαν από την κρίση προκάλεσαν την απότομη αύξηση της ανεργίας, η οποία σημείωσε το πρωτοφανές ποσοστό του 28% (Σεπτέμβρης 2013) και του 60,8% στους νέους (Φεβρουάριος 2013), προτού σταθεροποιηθούν στο 25,75 και 49,3% αντίστοιχα, σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις. Επιδείνωσε επίσης προϋπάρχουσες ανισότητες, καθώς οι ευπαθείς ομάδες πλήρωσαν το ακριβότερο τίμημα της μειωμένης πρόσβασης στην εργασία και της επιδείνωσης των συνθηκών εργασίας.

Ο κατώτατος μισθός μειώθηκε μετά τον Φεβρουάριο του 2012 (όταν το δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης βρισκόταν σε διαπραγμάτευση) κατά 22% για όλους τους εργαζόμενους άνω των 25 ετών και κατά 32% για τα άτομα κάτω των 25, ενώ οι μεταρρυθμίσεις με στόχο να καταστεί η αγορά πιο "ευέλικτη" μείωσαν σημαντικά την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Η λιτότητα αύξησε την ανισότητα.

Δημόσια υγεία και περίθαλψη 

Η πρόσβαση στη βασική υγειονομική περίθαλψη έχει επηρεαστεί επίσης σημαντικά από τις περικοπές στον προϋπολογισμό για την δημόσια υγεία και στις βασικές υπηρεσίες και προγράμματα της δημόσιας υγείας. Οι γιατροί δήλωσαν, μεταξύ άλλων, ότι μερικές φορές είναι υποχρεωμένοι να απορρίπτουν ασθενείς ή να αναβάλλουν σημαντικές χειρουργικές επεμβάσεις λόγω έλλειψης νοσοκομειακών κλινών και περικοπών στο ήδη ανεπαρκώς επανδρωμένο και καταπονημένο εργατικό δυναμικό.

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την αυξημένη δυσκολία της απόκτησης ασφάλειας υγείας, ιδιαίτερα για τους άνεργους, έχει δημιουργήσει πρόσθετα σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση στο σύστημα υγείας, παρά τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις οι οποίες αποσκοπούσαν στη διασφάλιση της πρόσβασης των ανασφάλιστων στη δημόσια περίθαλψη. Για μία ακόμη φορά, όπως δείχνει η έκθεση, οι ευπαθείς ομάδες όπως οι γυναίκες, οι μετανάστες και οι νέοι επωμίστηκαν δυσανάλογο βάρος.

"Σε αντίθεση με τα δημοσιονομικά, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες δεν μπορούν να επωφεληθούν από διεθνείς διασώσεις" δήλωσε ο Κωνσταντίνος Τσιτσελίκης, Πρόεδρος της ΕλΕΑΔ. "Οι οικονομικές και δημοσιονομικές πολιτικές περιφρόνησαν απροκάλυπτα τις καταστροφικές κοινωνικές επιπτώσεις και οι αρχές δεν παρείχαν την αναγκαία κοινωνική στήριξη. Σε τελευταία ανάλυση, εναλλακτικές λύσεις δεν διερευνήθηκαν καν ως αν αυτά τα μέτρα δεν θα επηρέαζαν καθόλου τα δικαιώματα. Έτσι αναδεικνύεται ένα ζήτημα διεθνούς ευθύνης και λογοδοσίας των μερών που ενεπλάκησαν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Υπονομεύθηκαν ατομικά και πολιτικά δικαιώματα

Τα ατομικά και πολιτικά δικαιώματα υπονομεύθηκαν επίσης. Η κοινωνική αναταραχή που προκλήθηκε από το πρόγραμμα της λιτότητας στο σχεδιασμό του οποίου δεν συμμετείχε ο πληθυσμός- παραβιάζοντας κατάφωρα τις συνήθεις διαδικασίες λήψης αποφάσεων- και από την επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης αντιμετωπίστηκε από τις αρχές με αυξανόμενη βία και ισχυρή καταστολή, ενώ τα περιστατικά σπανίως διερευνώνται και σχεδόν ποτέ δεν διώκονται. Η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, συγκεντρώνει αυξανόμενη υποστήριξη καθώς αξιοποιεί τη δυσφορία των ανθρώπων και σε ένα σθεναρό πρόγραμμα κατά της λιτότητας.

Η κυβέρνηση έχει επίσης υιοθετήσει μια εντεινόμενα αυταρχική στάση απέναντι στη δημόσια κριτική, δημιουργώντας ένα αυξανόμενα καταπιεστικό κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον για τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και για όσους ασκούν κριτική. Το κλίμα αυτό οδήγησε, το καλοκαίρι του 2013, στο κλείσιμο της Δημόσιας Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης ΕΡΤ, μια κίνηση που προκάλεσε τη διεθνή κατακραυγή στην Ευρώπη και στο εξωτερικό.

Περιγράφοντας συνοπτικά τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η χώρα και προβαίνοντας στην αξιολόγησή τους σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η έκθεση επιχειρεί να δείξει ότι αυτό που ξεκίνησε ως οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση έχει μετατραπεί σε μια πρωτοφανή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών προτύπων σε όλες τις χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια κατάσταση. Καλεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις αυτές και να επανεξετάσουν μια προσέγγιση η οποία διακινδυνεύει τα ίδια τα θεμέλια στα οποία έχει οικοδομηθεί η ΕΕ και τα κράτη μέλη της.

Παρά το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος φέρει την κύρια ευθύνη για της παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που συντελούνται στην επικράτειά του, η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν επίσης παραβιάσει τις υποχρεώσεις τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο επιβάλλοντας μέτρα κατά της κρίσης. Με τον ίδιο τρόπο, τα Κράτη Μέλη της ΕΕ, τα οποία ίδρυσαν την Τρόικα και προσυπέγραψαν τις προτάσεις της, έχουν επίσης παραβιάσει τις δικές τους υποχρεώσεις να βοηθήσουν την Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕ έχει παραβιάσει την υποχρέωσή της να σέβεται, να προστατεύει και να προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα που απορρέει από τις ιδρυτικές της συνθήκες και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

"Διατηρώ έντονες αμφιβολίες σχετικά με το βαθμό στον οποίο συζητήθηκαν τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την εφαρμογή του σχεδίου "διάσωσης" της χώρας. Φαίνεται, επομένως, ότι οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρήθηκαν απλά ως μια νόμιμη παράπλευρη ζημία της διαχείρισης της κρίσης ή ακόμα χειρότερα μια επάξια μεταχείριση του "ελληνικού προβλήματος" και άλλων συναφών. Αυτό είναι απλά απαράδεκτο", δήλωσε ο Δημήτρης Χριστόπουλος, Αντιπρόεδρος της FIDH.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αποχωρεί η κοινοπραξία από τα έργα του μετρό στη Θεσσαλονίκη

Με περιπέτεια χωρίς τέλος μοιάζουν τα έργα στο Μετρό της Θεσσαλονίκης μετά την αποχώρηση της ανάδοχης κοινοπραξίας για το έργο.

Συγκεκριμένα, η κατασκευάστρια κοινοπραξία απέστειλε αίτημα διάλυσης της σύμβασης του έργου στην Αττικό Μετρό. Με τον τρόπο αυτό, το έργο σταματά και αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη μέσα στο επόμενο διάστημα, τότε θα πρέπει να δημοπρατηθεί εκ νέου. Αυτό θα σημαίνει επιπλέον καθυστέρηση τουλάχιστον δυο ετών. Το πιο σημαντικό απο όλα ειναι όμως οτι δεν υπάρχει καμία εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για εκ νέου δημοπράτηση έργου, καθώς η Αττικό Μετρό θα πρέπει να καταβάλει αποζημιώσεις στην κοινοπραξία.

Αναμένεται ότι η Αττικό Μετρό δεν θα κάνει αποδεκτή την αίτηση διάλυσης της κοινοπραξίας. Μόνη ρεαλιστική λύση για την δημόσια εταιρεία είναι πλέον να παγώσει το έργο έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία στο διαιτητικό δικαστήριο, να συμφωνηθεί το τελικό ποσό της αποζημίωσης που θα καταβάλει στην κοινοπραξία κι αυτή να επιστρέψει τελικώς στο έργο με ενδεχομένως νέα σύμβαση.

Η κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ – Impregilo – Ansaldo – SELI- Ansaldobreda από τη πλευρά της διεκδικεί αποζημιώσεις που ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ. Η πλευρά της Αττικό Μετρό θέλει να καταλήξει σε μια συμφωνία στα μισά.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΠΩΣ Η NSA ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΕΙ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΣΑΣ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΑΣΗ

Ακόμη και εάν απενεργοποιήσετε το κινητό σας τηλέφωνο, οι υπηρεσίες κατασκοπείας μπορούν να το «ενεργοποιήσουν ξανά»!!

Σε αυτή την αποκάλυψη προέβη την περασμένη εβδομάδα ο Edward Snowden έπειτα από συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό δίκτυο NBC. Μπορεί, όμως κάποιος να ενεργοποιήσει ξανά το κινητό σας τηλέφωνο δίχως να το αγγίξει;;

Η αλήθεια είναι πως όχι. Όμως οι κατάσκοποι της αμερικανικής κυβέρνησης – και πολλών ακόμη κυβερνήσεων – μπορούν να κάνουν το τηλέφωνο μας να φαίνεται «νεκρό»..

Είναι μία περίπλοκη διαδικασία εισβολής . Εσείς πιέζετε το κουμπί και η συσκευή δονείται. Στη συνέχεια βλέπετε κανονικά τη συνηθισμένη λειτουργία απενεργοποίησης. Η οθόνη «μαυρίζει» – Όμως η συσκευή μένει μυστικά ενεργοποιημένη – με ανοιχτό μικρόφωνο να ηχογραφεί και την κάμερα να καταγραφεί..

Όμως, πως κατάφεραν να εισβάλλουν στο τηλέφωνό σας;

Οι κατάσκοποι μπορούν να θέσουν σε λειτουργία έναν δικό τους μικροσκοπικό πύργο κινητής τηλεφωνίας: το κινητό σας τηλέφωνο συνδέεται αυτόματα με αυτόν. Κατόπιν, τα ραδιοκύματα του μίνι-πύργου αποστέλλουν μία εντολή στην κεραία του τηλεφώνου σας: απευθείας στο baseband chip. Μέσω αυτής της εντολής το κινητό σας τηλέφωνο προσποιείται την «απενεργοποίησή» του και παραμένει ανοιχτό..

Βέβαια, όσο έξυπνο και αν είναι αυτό το «χακάρισμα» δεν αφήνει εντελώς ανοιχτό το κινητό σας τηλέφωνο. Ορισμένες φορές οι κατάσκοποι αφήνουν το τηλέφωνο σας σε κατάσταση αναμονής (standby) και χρησιμοποιούν απλώς το μικρόφωνο – ή αποστέλλουν pings για να αποκαλύψουν την τοποθεσία στην οποία βρίσκεστε.

Ο John Pirc, που αποτέλεσε στέλεχος ερευνών κυβερνοασφάλειας στη CIA, δήλωσε ότι αυτές οι μέθοδοι και αρκετές ακόμη, όπως η φυσική τοποθέτηση «κοριών» σε συσκευές, επιτρέπει στις ΗΠΑ να χακάρουν και να «επανενεργοποιούν» τα τηλέφωνα των τρομοκρατών.

«Ο μόνος τρόπος για να αντιληφθείτε αυτή την «παρεμβολή» είναι εάν το κινητό σας τηλέφωνο είναι ζεστό ακόμη και όταν είναι απενεργοποιημένο. Αυτό σημαίνει ότι ο επεξεργαστής baseband λειτουργεί ακόμη», δήλωσε ο Pirc, που εργάζεται πλέον ως επικεφαλής σε ζητήματα τεχνολογίας για την εταιρεία ερευνών ασφαλείας NSS Labs.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πάει και αυτός… ο Σαμαράς!

Γράφει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος 

 Η διαπλοκή αποφάσισε πως ο κυβερνητικός χρόνος του Αντώνη Σαμαρά σώθηκε, χωρίς ο πρωθυπουργός να προλάβει να ολοκληρώσει το σωτήριο έργο του, με την βοήθεια του Θεού ασφαλώς! 

Πώς το ξέρω; Πάντως, ούτε ο ελληνικός Θεός με πληροφόρησε, ούτε κάποια έγκριτη «πηγή» μου από το εξωτερικό. Η ίδια η διαπλοκή μου το «εκμυστηρεύτηκε» το Σαββατοκύριακο, δια του Τύπου της και των σημερινών αντανακλάσεών του στα υπόλοιπα ΜΜΕ.

Τι μου «είπε» επακριβώς: Εμείς οι διαπλεκόμενοι αποφασίσαμε να θυσιάσουμε τον ιερέα μας Αντώνη για να γητεύσουμε τον Αλέξη. Μισό βήμα υποχώρησης του Αλέξη αντιστοιχεί σε ένα ολόκληρο δικό μας… για την πατρίδα ρε γαμώ το! Και άρα θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, όπως αυτή εκφράστηκε τις προάλλες ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, αρκεί αυτός να επιδείξει διαλλακτικότητα στο ζήτημα των εκλογών. Δηλαδή στο πώς, με ποιά κυβερνητική μορφή θα φτάσουμε στις εκλογές, χωρίς τον Σαμαρά στην πρωθυπουργία ασφαλώς. Το μεσοδιάστημα είναι κρίσιμο για τη διαπλοκή. Και καλώς εκτιμά την κρισιμότητά του. Ο Αλέξης δεν έρχεται ως παρένθεση πλέον και αυτό προκαλεί της ανάγκη για μια σειρά θεσμικών διευθετήσεων που θα διασφαλίζουν τα θεμελιώδη συμφέροντα της διαπλοκής μακροχρονίως, όπως και μια μορφή πολιτικής και οικονομικής αμνηστίας για τους κορυφαίους παράγοντές της. Και αυτά θέλουν λίγο χρόνο ακόμη, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί αυτό που σε ένα προηγούμενο άρθρο μου όριζα ως «assimilation» και «accommodation» της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.   

   
Βεβαίως η πλευρά Σαμαρά που αντιλαμβάνεται καλά το πολιτικό, οικονομικό και εκλογικό διακύβευμα της συγκυρίας, ενδιαφέρεται πλέον απλώς για την «αγιοπρεπή» αποχώρηση του πρωθυπουργού, «υποκλινόμενη» φαντάζομαι στην εκτίμηση-προειδοποίησή μου, ένα περίπου εξάμηνο πριν από τις γερμανικές εκλογές! Είχα δίκιο, αλλά ήταν από τη μορφή των «δίκιων» που ικανοποιούνται στο πλαίσιο της ιστορίας και όχι εκείνο της πολιτικής πρωτοβουλίας στη συγκυρία! Για να συνέβαινε το αντίστροφο, απαιτείτο ο φορέας ισχύος να χαρακτηρίζονταν πράγματι από ισχυρή προσωπικότητα έτοιμη να σπάσει τις αλυσίδες της. Πέρασαν μερικοί (ελάχιστοι σε αριθμό) τέτοιοι ηγέτες από τα ελληνικά πράγματα, αλλά σε αυτούς δεν ανήκουν ασφαλώς οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος. Αυτοί, την προσωπική τους επανάσταση την κάνουν μέσα στο κουβάρι της αλυσίδας τους, στριφογυρίζοντας μέχρι να αισθανθούν την αλυσίδα να τους κόβει την ανάσα. Είναι και αυτό πολιτική, αγαπητέ αναγνώστη, μόνον που είναι μια απολύτως μίζερη πολιτική που δεν προκαλεί τον ιστορικό, όπως ακριβώς δεν προκαλεί δημιουργικά τον λαό.
 
Φουκαρά κυβερνήτη, δεν υπάρχουν μίζεροι λαοί και μίζερες κοινωνίες, μόνον μίζερες ηγεσίες υπάρχουν … Και μίζερες ηγεσίες επιφέρουν τελικά αντί για σταθερότητα, δραματική ανασφάλεια και πνιγηρή αίσθηση στις κοινωνίες επί των οποίων ασκούν πολιτικώς νομιμοποιημένο καταναγκασμό. Όταν έρθει, λοιπόν, εκείνη η στιγμή που πολύ θα ήθελες να επικοινωνήσεις με ειλικρίνεια με το εκλογικό σώμα που σε έφερε στα πράγματα, με σκοπό να παραμείνεις στη θέση σου, απλώς δεν θα μπορείς. Δεν θα έχει σημασία η απολογία σου! Θα είσαι ήδη πολιτικώς νεκρός στη συνείδηση του λαού.

Αν δεν ήσουν μίζερος και παλαιοκομματικός, αν δεν είχες τις ίδιες ιδέες με τον αντιπρύτανη που παραιτήθηκε μετά από τον σάλο που προκάλεσε η άποψή του «πρέπει να φασιστοποιηθούμε όσοι είμαστε σε θέση εξουσίας, γιατί δεν βλέπω να αλλάζει αλλιώς ο Έλληνας» και εάν δεν ανακάτευες τον Θεό στα ανθρώπινα και τα ιερά και όσια της ελληνικής κοινωνίας στον οικονομικό κύκλο μιας χώρας υπό εσωτερική υποτίμηση, θα είχες ίσως κάποια καλή πιθανότητα να μεταδώσεις το δραματικό σου μήνυμα, που συνδέεται με τον εξοβελισμό σου από την πρωθυπουργία, με δάκτυλο την διαπλοκή - και μάλιστα έχοντας ως ενορχηστρωτή τη δεξιά της πτέρυγα! Τώρα δεν έχεις…

Είδες αναγνώστη μου τι έπαθα; Εκεί που νόμιζα πως είχα απαλλαγεί από τον Κικέρωνα, αυτός ο άτιμος κυρίευσε εκ νέου, ύπουλα το πληκτρολόγιό μου! Ας τον αφήσω ελεύθερο να κλείσει αυτό το σημείωμα, μήπως και με αφήσει ήσυχο από αύριο! Ο κ. Σαμαράς ήταν παρένθεση, ο κ Τσίπρας δεν θα είναι. Και δεν θα είναι είτε συμφωνήσει με το χρονοδιάγραμμα μετάβασης στις εκλογές - υπό τον έλεγχο της διαπλοκής - που θα τον φέρουν στη κυβερνητική εξουσία, είτε όχι.

Γιατί λοιπόν να συμφωνήσει; Διότι χωρίς ένα κίνημα που θα έσπρωχνε τον ΣΥΡΙΖΑ στην πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, δεν θα μπορούσε να κάνει αλλιώς. Διότι ο ίδιος ο ελληνικός λαός έχει κατασκευάσει τις αντικειμενικότητες όχι απλώς συμφιλίωσης της αριστεράς με το καθεστώς της διαπλοκής, αλλά την διαδικασία όσμωσης της αριστεράς με την διαπλοκή. Από εδώ και πέρα θα γίνουμε μάρτυρες αυτής της διαδικασίας - ως πολιτικός κανόνας και όχι ως μεμονωμένη πράξη - την οποία η δική μου γραφή, μεταξύ άλλων αντικαθεστωτικών, αγωνίστηκε να αποφύγουμε. Να διαφύγουμε, με άλλα λόγια, από την πιθανότητα η διαπλοκή να ορίσει την μετάβαση στη Τέταρτη Ελληνική Δημοκρατία.

Φαίνεται να χάνουμε τον αγώνα, που σίγουρα δεν ήταν από ένα σημείο και μετά ο αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ, όπως δεν υπήρξε ποτέ ο αγώνας του ΚΚΕ. Φαίνεται να χάνουμε, αλλά υπάρχει ακόμη μια μικρή ελπίδα για το «θαύμα των θαυμάτων» στις ελληνικές πολιτικές: ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ συλλογικά να απεγκλωβιστεί από τον «εναγκαλισμό (του)» έως ενσωματώσεως που μηχανεύεται εμφανώς πλέον η διαπλοκή. Εδώ και τώρα θα κριθεί η προσωπικότητα του αδρός. Σήμερα κρίνεται το πολιτικό αύριο του κ. Τσίπρα. Σήμερα τα σπουδαία, αναγνώστη μου και αυτό δεν είναι σχήμα λόγου!!! 

Υστερόγραφο:  Το περίφημο «πρέπει να φασιστοποιηθούμε όσοι είμαστε σε θέση εξουσίας, γιατί δεν βλέπω να αλλάζει αλλιώς ο Έλληνας», δεν είναι μια κουβέντα «της πλάκας», του καφενείου ή της τρομοκρατημένης ελληνικής ελίτ, ούτε καν μια επιπόλαιη έκφραση πολιτικού αμοραλισμού ενός ακαδημαϊκού. Έχει βαριά ιστορικο-ιδεολογική και κοινωνικοπολισμική κληρονομιά και αποδίδει με ακρίβεια την τρέχουσα πολιτική κουλτούρα μεγάλου μέρους της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς, σχεδόν ομοιόμορφα. Αυτό που είπε χαλαρά και άνετα ο μέχρι χθες αντιπρύτανης του ΑΠΘ, Γιάννης Τζιφόπουλος δεν είναι μια μαλακιούλα που προστίθεται στις τόσες άλλες που ακούμε καθημερινά από «υπεύθυνα» χείλη! Υπάρχει άδηλο κίνημα φαστιστοποίησης στην Ελλάδα και ο φασισμός είναι ο άτιμος ένας τραγικός κοινωνικά ρεαλισμός, μια δραματικά απατηλή κοινή λογική, ένα αυτονόητο για τις κοινωνίες σε κρίση, όπως η ελληνική, όπου power is the ultimate beauty! Και αυτό το χυδαίο «αυτονόητο» εκμεταλλεύεται πλέον η διαπλοκή για να δρομολογήσει δήθεν δημοκρατικές εξελίξεις, αφού πέτυχε προηγουμένως, με τη βοήθεια Σαμαρά, να περιθωριοποιήσει τους νεοναζί – τους κύριους αντιπάλους της στο πλαίσιο του νεοφασιστικού, «μετα-ελληνοδημοκρατικού» γενικού πολιτικοοικονομικού σχήματος της συγκυρίας της συντεταγμένης χρεοκοπίας. Ο κίνδυνος ενσωμάτωσης του ΣΥΡΙΖΑ στον επικοινωνιακό μηχανισμό της διαπλοκής ισοδυναμεί με τον κίνδυνο ο νεοφασισμός στην Ελλάδα να αποκτήσει πολιτικά νομιμοποιημένη κανονικότητα από αριστερά, αντί από δεξιά αυτή τη φορά. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή το πράγμα, καθώς ο φασισμός δεν είναι αποκλειστικό «προνόμιο» των δεξιών! 

* Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος είναι διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης, ειδικός σε θέματα πολιτικής και διακυβέρνησης στην Ευρασία.
 
Πηγή και πηγη
 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το γερμανικό σύστημα κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων υιοθετεί το υπουργείο Υγείας

Το γερμανικό σύστημα κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων υιοθετεί το υπουργείο Υγείας, μετά την υπογραφή της σχετικής σύμβασης από τον υπουργό, Μάκη Βορίδη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Γερμανία.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, χορηγήθηκε στην Ελλάδα η άδεια χρήσης του κοστολογικού συστήματος από το Γερμανικό Ινστιτούτο DRG- ΙΝΕΚ (Ιnstitut fuer das Entgeltsystem im Krankenhaus), το κόστος της οποίας καλύπτεται, στο σύνολό του, από πόρους των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων.

Πρόκειται για «ένα σύγχρονο κοστολογικό σύστημα, το οποίο διατίθεται από το Γερμανικό Ινστιτούτο, με αντίστοιχες συνεργασίες, σε μεγάλο αριθμό χωρών» αναφέρεται στην ανακοίνωση και συμπληρώνεται ότι οι «εν λόγω συμφωνίες είναι ιδιαίτερης βαρύτητας για την ανάπτυξη του ελληνικού συστήματος αποζημίωσης νοσοκομείων με τη χρήση ενός αξιόπιστου και δοκιμασμένου συστήματος κοστολόγησης των ιατρικών πράξεων».

Οι συμφωνίες συνήφθησαν σε Κολονία, Βόνη και Ζίγμπουργκ, μεταξύ του υπουργείου Υγείας της Ελλάδας, των Γερμανικών Ινστιτούτων Ιατρικών Κωδικοποιήσεων DIMDI (Deutsches Institut fuer Medizinische Information und Dokumentationt), του Ινστιτούτου DRG ΙΝΕΚ, του Γερμανικού Οργανισμού Ανάπτυξης Διεθνών Συνεργασιών (GIZ- Gesellschaft fuer Internationale Zusammenarbeit) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO), καλύπτοντας όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την υλοποίηση της συγκεκριμένης διαρθρωτικής μεταρρύθμισης.

Ο κ. Βορίδης δήλωσε ότι «με την εισαγωγή και ανάπτυξη των DRG στην Ελλάδα, με την ίδρυση της Εταιρείας Συστήματος Αποζημίωσης Νοσοκομείων (ΕΣΑΝ) δίνεται η δυνατότητα, βάσει του γερμανικού προτύπου, για μία αξιόπιστη και έγκυρη αποτύπωση του κόστους των νοσοκομείων, με στόχο τη δίκαιη και ισότιμη κατανομή των οικονομικών πόρων για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών. Σε μία δύσκολη οικονομική περίοδο, η τακτοποίηση των οικονομικών των νοσοκομείων στη βάση της καθολικής και παγκόσμιας καλής πρακτικής των DRG προς όφελος των ασθενών αποτελεί θεμελιώδη μεταρρύθμιση στον χώρο της υγείας».

Ακόμη, στην ελληνική αποστολή συμμετείχε ο γ.γ του υπουργείου Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία χρηματοδότησης του συστήματος, στο πλαίσιο της συμφωνίας συνεισφοράς του υπουργείου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Από τη γερμανική μεριά συμμετείχαν οι επικεφαλής των Ινστιτούτων, δρ. Heimig, διευθύνων σύμβουλος του Γερμανικού Ινστιτούτου, δρ. Κάιζερ, διευθυντής του Ινστιτούτου Ιατρικών Κωδικοποιήσεων του υπουργείου Υγείας της Γερμανίας, δρ. Menniken, επικεφαλής ευρωπαϊκών συνεργασιών του GIZ και o εκπρόσωπος του γερμανικού Κοινοβουλίου για την Υγεία, κ. Zoeller.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στις Ε.Ο. την περίοδο των γιορτών

Στο μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας φορτηγών ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου στις εθνικές οδούς θα προχωρήσει η Τροχαία την περίοδο των γιορτών για την ασφαλή μετακίνηση των εκδρομέων.

Ειδικότερα, την Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου και την επόμενη Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου για το ρεύμα εξόδου και από 16:00 έως 21:00 ώρας, θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:

-Στη Νέα Εθνική Οδό (Ν.Ε.Ο.) και στην Παλιά Εθνική Οδό (Π.Ε.Ο.) Αθηνών – Κορίνθου – Πατρών, από τα Διόδια Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια Ρίου, εξαιρούμενου του τμήματος από τη Χ/Θ 145 έως τη Χ/Θ 205+800 (κόμβος Ρίου).

-Στη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410).

-Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Ν. Μουδανιών, από την αερογέφυρα Θέρμης μέχρι το 34ο χλμ.

-Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου – Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).

Την Τρίτη 6 Ιανουαρίου για το ρεύμα εισόδου και από 15:00 έως 22:00 ώρας θα ισχύσουν οι απαγορεύσεις:

-Στη Ν.Ε.Ο. και στην Π.Ε.Ο. Πατρών – Κορίνθου – Αθηνών, από τα Διόδια Ρίου μέχρι τα Διόδια Ελευσίνας, εξαιρούμενου του τμήματος από τη χ.θ. 145 έως τη χ.θ. 205+800 (κόμβος Ρίου).

-Στη Ν.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (Χ.Θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγ. Στεφάνου (Κρυονέρι).

-Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών – Θεσσαλονίκης, από το 34ο χλμ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης.

-Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας – Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης.

Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

-Τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια (ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης), τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια, κρέας και ευπαθή προϊόντα, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.

-Τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα), όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών.

-Τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) και Φ.Ι.Χ. ψυγεία που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

-Τα φορτηγά που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Περιφέρειας και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο.

-Τα φορτηγά σιλοφόρα αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδεμα, στο τμήμα της Π.Ε.Ο. Αθηνών – Πατρών από τα Διόδια του Ρίου έως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα.

-Τα φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε, Φυσικό Αέριο κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκαταστάσεις εκτάκτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού.

-Τα βυτιοφόρα οχήματα που μεταφέρουν καύσιμα για τον ανεφοδιασμό μέσων πυρόσβεσης, εφόσον αυτό αποδεικνύεται από κατάλληλα έγγραφα ή παραστατικά.

-Τα φορτηγά οχήματα του εθελοντικού οργανισμού «Το χαμόγελο του Παιδιού».

-Τα φορτηγά οχήματα μεταφοράς εξοπλισμού μουσικών και θεατρικών παραστάσεων, τα φορτηγά οχήματα που χρησιμοποιούνται για την κάλυψη τηλεοπτικών και κινηματογραφικών γεγονότων, καθώς και φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν οξυγόνο για ιατρικούς σκοπούς.

-Τα φορτηγά οχήματα για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, μετά από σχετική απόφαση της τοπικής Διεύθυνσης Τροχαίας.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Δείπνο στο σκοτάδι»

Ένα δείπνο διαφορετικό από τα άλλα, το «Δείπνο στο σκοτάδι» θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ατόμων με προβλήματα όρασης, που επιχειρούν να μυήσουν το κοινό στη δική τους καθημερινότητα.

Το «Δείπνο στο σκοτάδι» πρωτοδιοργανώθηκε τον Μάρτιο του 2013 στην Αθήνα. Η επιτυχία της δράσης οδήγησε σε αντίστοιχες διοργανώσεις σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Τρίπολη. Αυτό το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η δεύτερη εκδήλωση στην Αθήνα και έκτη στην Ελλάδα.

Το «Δείπνο στο σκοτάδι» οξύνει τις αισθήσεις της γεύσης, της αφής, της όσφρησης και της ακοής, αλλά καταργεί την όραση. Οι συμμετέχοντες θα βρεθούν σε μια αίθουσα, όπου δεν θα υπάρχει καμία πηγή φωτός. Το εστιατόριο θα κλείσει όλα τα φώτα, κουρτίνες θα καλύπτουν τα παράθυρα και κάθε φωτεινή ένδειξη, ενώ οι συνδαιτυμόνες απαγορεύεται να χρησιμοποιήσουν κινητά τηλέφωνα, αναπτήρες ή οποιαδήποτε άλλη πηγή φωτός. Ειδικά εκπαιδευμένοι εθελοντές, άτομα με ή χωρίς προβλήματα όρασης, θα βρίσκονται εκεί για να κατευθύνουν τους θαμώνες και με τις κατάλληλες οδηγίες να τους βοηθήσουν να βιώσουν την εμπειρία. Η επιλογή των φαγητών θα γίνει με γνώμονα την ικανοποίηση των αισθήσεων. Για τον σκοπό, αυτό το μενού θα περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές γεύσεις.

Πρόκειται για μια εμπειρία που διεθνώς σημειώνει μεγάλη επιτυχία, με εστιατόρια να λειτουργούν καθημερινά με αυτή τη φιλοσοφία σε μεγάλες πόλεις της Ευρώπης και της Αμερικής.
Περιγράφοντας τις προηγούμενες διοργανώσεις, ο κ. Αυγουλάς προσθέτει ότι οι συμμετέχοντες μένουν έκπληκτοι από το πόσες διαφορετικές λεπτομέρειες έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν, όπως τους διαφορετικούς ήχους του νερού και του κρασιού όταν πέφτουν στο ποτήρι ή τις λαχταριστές μυρωδιές των συστατικών. Επίσης, συχνά πραγματοποιούνταν άτυποι διαγωνισμοί στις παρέες για το ποιος θα λερωθεί λιγότερο όταν θα φάει ή όταν θα βάλει κρασί στο ποτήρι του.

Έχοντας εκ γενετής προβλήματα όρασης, ο κ. Αυγουλάς συμμετέχει στα κοινά διεκδικώντας ένα καλύτερο αύριο για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Αν και νέος σε ηλικία, ο Βαγγέλης Αυγουλάς έχει ένα εντυπωσιακό βιογραφικό: είναι τακτικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στη διεθνή οργάνωση «Views» για νέους με προβλήματα όρασης, πρόεδρος στο Διαδημοτικό Κέντρο Πρόληψης
Εξαρτήσεων των δήμων Αγίων Αναργύρων, Ιλίου, Πετρούπολης και Καματερού, πρόεδρος στη νεολαία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών και πρώην αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Ιλίου.

«Υπάρχουν μεγάλες κοινωνικές ομάδες πολιτών που ταλαιπωρούνται και δεν εκφράζονται», λέει ο ίδιος και προσθέτει: «Δυστυχώς η αναπηρία είναι ένα ακριβό «άθλημα» στην Ελλάδα και το πρόσθετο κόστος προκύπτει από ελλείψεις στην κρατική πρόνοια, τις ελλείψεις στην προσβασιμότητα και τον ανεπαρκή υλικοτεχνικό εξοπλισμό».

Επόμενος στόχος του Βαγγέλη Αυγουλά είναι το «Δείπνο στο σκοτάδι» να διοργανώνεται σε συνεργασία με σχολεία ή πανεπιστήμια, για να συμμετάσχουν σε αυτό παιδιά και νέοι. Όνειρό του είναι, επίσης, να λειτουργήσει ένα εστιατόριο στην Ελλάδα, που θα προσφέρει σε μόνιμη βάση δείπνα στο σκοτάδι.

Το 6ο «Δείπνο στο σκοτάδι» θα φιλοξενηθεί αυτό το Σάββατο, στις 9 μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αρίων Royal» (Αρκαδίας 16, Περιστέρι). Η τιμή συμμετοχής στο δείπνο κοστίζει 20 ευρώ με πλήρες μενού. Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν στα Παιδικά Χωριά SOS.
Μετά το δείπνο θα ακολουθήσει χορός και τραγούδι με ζωντανή ορχήστρα, η οποία απαρτίζεται από άτομα με και χωρίς προβλήματα όρασης, με στόχο να στείλει και αυτή ένα μήνυμα κοινής συνύπαρξης όλων των ανθρώπων.

Ο χώρος είναι προσβάσιμος και σε χρήστες αναπηρικού αμαξιδίου. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής δίνονται στο μέιλ meallamatia@gmail.com και στο τηλέφωνο 210-2627385.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ξανά στη Βαρβάκειο οι 12 γυναίκες με τα τζιπ: Μοίρασαν χιλιάδες ευρώ σε φτωχούς

Επέστρεψαν και φέτος στη Βαρβάκειο Αγορά οι μυστηριώδεις γυναίκες που μοίρασαν χιλιάδες ευρώ σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν για τα ψώνια του εορταστικού τραπεζιού. Περίπου στις 11 το πρωί κυκλοφόρησε οι πληροφορία πως 12 γυναίκες έφτασαν στην Βαρβάκειο με τζιπ ή βαν και διασκορπίστηκαν στα μαγαζιά.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για γυναίκες που εργάζονται ως διοικητικοί υπάλληλοι σε πολυεθνική εταιρεία, της οποίας το όνομα κρατούν εφτασφράγιστο μυστικό. Μπήκαν στην αγορά, πήγαν στα μαγαζιά και έδωσαν στους ιδιοκτήτες από 3.000 ευρώ προκειμένου εκείνοι να προσφέρουν δωρεάν τρόφιμα στους καταναλωτές, οι οποίοι δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν αυτά που ήθελαν για το εορταστικό τραπέζι.

Υπενθυμίζεται πως οι γυναίκες αυτές είχαν επισκεφθεί ξανά τη Βαρβάκειο και τα προηγούμενα χρόνια, Χριστούγεννα και Πάσχα, προσφέροντας χιλιάδες ευρώ για βοήθεια σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Πάντως τις γυναίκες αυτές -όπως και τα προηγούμενα χρόνια δεν καταφέρει κανείς να τις απαθανατίσει σε μία φωτογραφία.

Μάλιστα την περσινή χρονιά κάποιοι μιλούσαν για ένα καλοστημένο κόλπο στην προσπάθεια των κρεοπωλών να προσελκύσουν κόσμο στα μαγαζιά της οδού Αθηνάς, όπως είχε γράψει η Ημερησία. «Πενία τέχνας κατεργάζεται» και όπου «πενία» η πτώση των πωλήσεων λόγω της κρίσης και όπου «τέχνας» το παραμύθι με τις κυρίες και τα τζιπ...» αναφέρει πέρυσι το δημοσίευμα.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Με το κινητό θα πληρώνουμε το εισιτήριο στο Μετρό – χρήσιμες πληροφορίες

Με επίσημη ανακοίνωση η εταιρεία «Σταθερές Συγκοινωνίες ΑΕ» εγκαινιάζει την ηλεκτρονική εφαρμογή που θα επιτρέπει στους επιβάτες να επιβιβάζονται στα μέσα μεταφοράς και να πληρώνουν το εισιτήριο με το κινητό τους.

Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαθέτουν smartphone και πιστωτική κάρτα καθώς η χρέωση θα γίνεται αυτομάτως από την ηλεκτρονική εφαρμογή στην κάρτα. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να κατεβάσουν μια εφαρμογή (Tfa Tickets) στο κινητό τους.

Πρόκειται για εφαρμογή η οποία διατίθεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΣΤΑ.ΣΥ και για κινητά της Apple που χρησιμοποιούν το λογισμικό IOs αλλά και συσκευές που δουλεύουν με Android.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ η οποία παρέχει και αναλυτικές λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα, έχει ως εξής:

Με τη δωρεάν εφαρμογή mobile ticketing, με την ονομασία «TfA tickets», είναι πλέον δυνατή η έκδοση εισιτηρίων σε όλα τα Μέσα των Συγκοινωνιών Αθηνών, με σαφή πλεονεκτήματα: Εύκολη αγορά εισιτηρίων, ασφαλείς και γρήγορες συναλλαγές, χωρίς καμιά επιπλέον χρέωση. Κατά τη διάρκεια της αρχικής φάσης του πιλοτικού προγράμματος, στην εφαρμογή θα είναι διαθέσιμα όλα τα εισιτήρια με διάρκεια ίση ή μικρότερη των 5 ημερών.

Το «έξυπνο» κινητό ή το tablet μετατρέπεται σε εισιτήριο, ακολουθώντας την παρακάτω διαδικασία, για μια μόνο φορά: εγγραφή στο σύστημα (προαιρετικά), καταχώρηση των στοιχείων της κάρτας και αγορά με ασφάλεια και ευκολία των εισιτηρίων.

Από τη δεύτερη φορά, το μόνο που χρειάζεται για τη διεκπεραίωση όλων των μελλοντικών συναλλαγών είναι η εισαγωγή του κωδικού επιβεβαίωσης (CVV) της πιστωτικής, χρεωστικής ή προπληρωμένης κάρτας. Μετά την αγορά, η εφαρμογή δίνει την δυνατότητα στους επιβάτες να αποθηκεύσουν τα εισιτήρια που έχουν αγοράσει και το μόνο που χρειάζεται να κάνουν, είναι η ενεργοποίηση του κατάλληλου εισιτηρίου πριν την επιβίβαση.

Δύο λεπτά μετά την ενεργοποίηση, τα εισιτήρια θεωρούνται πλέον επικυρωμένα. Για την ενεργοποίηση, δεν απαιτείται σύνδεση στο διαδίκτυο.

Η εφαρμογή TfA tickets είναι διαθέσιμη για φορητές συσκευές (κινητά τηλέφωνα και tablets) με λειτουργικό σύστημα Android ή iOS.

Για λειτουργικό Android αναζητήστε την εφαρμογή στο GooglePlay. Στο πεδίο αναζήτησης εισάγετε TfA tickets ή εισιτήρια ΟΑΣΑ
Για λειτουργικό iOS της Apple αναζητήστε την εφαρμογή AppStore. Στο πεδίο αναζήτησης εισάγετε TfA tickets ή Συγκοινωνίες Αθηνών

Ακολούθως εγκαταστήστε την εφαρμογή TfA tickets.

Εναλλακτικά, με χρήση εφαρμογής QRcode reader οι χρήστες, είτε έχουνAndroid, είτε iOS, μπορούν να κάνουν σάρωση του QR code

Χρήσιμες πληροφορίες

Τα εισιτήρια που διατίθενται από την εφαρμογή έχουν ακριβώς τις ίδιες τιμές με τα εκδοτήρια και τους αυτόματους πωλητές των Συγκοινωνιών Αθηνών.

Οι επιβάτες είναι σε θέση να αγοράσουν περισσότερα από ένα εισιτήρια ως μέρος μιας συναλλαγής. Για την αγορά πολλαπλών εισιτηρίων, επιλέγουν τον αριθμό των εισιτηρίων που επιθυμούν από τον κατάλογο των προϊόντων και στη συνέχεια, ενεργοποιούν τόσα εισιτήρια όσα και τα άτομα που θα επιβιβαστούν στο Μέσο.

Όλα τα άτομα, για τα οποία έχουν εκδοθεί εισιτήρια ως μέρος μιας ενιαίας συναλλαγής της εφαρμογής, θα πρέπει να μετακινηθούν μαζί με τον κάτοχο του «κινητού» εισιτηρίου.

Το εισιτήριο ενεργοποιείται από τον ίδιο τον επιβάτη και είναι έγκυρα επικυρωμένο 2 λεπτά μετά από την ενεργοποίησή του. Στην περίπτωση των λεωφορείων και των τρόλεϊ θα πρέπει να ενεργοποιείται οποιαδήποτε στιγμή πριν την είσοδό στο όχημα. Αν το εισιτήριο βρίσκεται στη φάση των 2 λεπτών καθυστέρησης πριν την επικύρωση, οι επιβάτες θα πρέπει εισέλθουν στο όχημα μόνο από την μπροστινή πόρτα και να επιδείξουν την κινητό τους τηλέφωνο με το εισιτήριο στον οδηγό.

Στην περίπτωση του μετρό, το εισιτήριο θα πρέπει να επικυρώνεται περίπου 2 λεπτά πριν την είσοδο στο σταθμό.

Τα εισιτήρια παραμένουν ενεργά καθ' όλη την ονομαστική διάρκεια τους. Σε περίπτωση ελέγχου, οι επιβάτες επιδεικνύουν το εισιτήριό τους στους ελεγκτές κομίστρου, ανοίγοντας την εφαρμογή «TfA tickets» και επιλέγοντας το ενεργοποιημένο εισιτήριο από την καρτέλα "Τα εισιτήριά μου".

Οι ελεγκτές κομίστρου μπορεί να βρίσκονται μέσα σε οποιοδήποτε όχημα των Συγκοινωνιών Αθηνών, καθώς και μετά τα μηχανήματα επικύρωσης των χάρτινων εισιτηρίων στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς, γι’ αυτό οι επιβάτες θα πρέπει να προγραμματίζουν το χρόνο επικύρωσής τους αναλόγως.

Για την αντιμετώπιση τεχνικών προβλημάτων ή σφαλμάτων κατά τη χρήση της εφαρμογής, οι επιβάτες μπορούν να αποστέλλουν email οποιαδήποτε στιγμή στο mobile@oasa.gr ή να καλούν στο 11 185, Δευτέρα-Παρασκευή: 8 π.μ. - 15:00 μ.μ.. Οι επιβάτες παρακαλούνται να συμπεριλαμβάνουν το αναγνωριστικό της εφαρμογής (ID ή όνομα χρήστη) σε όλα τα αιτήματα, το οποίο μπορεί να βρεθεί μέσα από την εφαρμογή στην καρτέλα [Βοήθεια] > [Πληροφορίες εφαρμογής].

Η εφαρμογή mobile ticketing διατίθεται δωρεάν από αναγνωρισμένα ηλεκτρονικά καταστήματα εφαρμογών (application store), όπως το Google Play ή AppStore (για συσκευές που βασίζονται σε Android ή iOS αντίστοιχα). Σύνδεσμοι (links) θα υπάρχουν και στο site των Συγκοινωνιών Αθηνών.

Σε περίπτωση απώλειας κινητού τηλεφώνου ή αγοράς καινούργιου οι επιβάτες μπορούν να μεταφέρουν τα εισιτήριά τους στη νέα συσκευή. Για να γίνει αυτό, οι επιβάτες μπορούν να αποστέλλουν email οποιαδήποτε στιγμή στο mobile@oasa.gr ή να καλούν στο 11185, Δευτέρα-Παρασκευή: 08:00 πμ - 15:00 μμ..

Οι επιβάτες παρακαλούνται να συμπεριλαμβάνουν το αναγνωριστικό της εφαρμογής (ID ή όνομα χρήστη) σε όλα τα αιτήματα, το οποίο μπορεί να βρεθεί μέσα από την εφαρμογή στην καρτέλα [Βοήθεια] > [Πληροφορίες εφαρμογής]. Η μεταφορά των εισιτηρίων σε μια νέα συσκευή μπορεί να χρειαστεί μέχρι και μία εργάσιμη ημέρα.

Οι αποδείξεις για την αγορά εισιτηρίων μέσω κινητού τηλεφώνου διατίθενται μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e- mail).

Τα «κινητά» εισιτήρια λήγουν στο τέλος της ονομαστικής διάρκειας τους (π.χ. 70 λεπτά για το ενιαίο εισιτήριο και 24 ώρες για το ημερήσιο εισιτήριο) αφού επικυρωθούν, είτε μετά από έξι μήνες εάν δεν επικυρωθούν. Τα εισιτήρια που έχουν λήξει, μετακινούνται αυτόματα στη καρτέλα «Ιστορικό» στη θέση «Τα εισιτήριά μου».

Τα εισιτήρια μπορούν να αγοραστούν εκ των προτέρων και δεν χρειάζονται τις υπηρεσίες κινητού τηλεφώνου (σύνδεση δεδομένων) για να εμφανιστούν. Ωστόσο, ένα ενεργό δίκτυο παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας (σύνδεση δεδομένων) είναι απαραίτητο για την αγορά εισιτηρίων.

Η αγορά εισιτηρίου θα πρέπει έχει γίνει πριν την μετακίνηση με τα Μέσα των Συγκοινωνιών Αθηνών. Μετά την αγορά του, ακόμα κι αν δεν υπάρχει ενεργό δίκτυο κινητού τηλεφώνου (σύνδεση δεδομένων), είναι δυνατή η επικύρωση και επίδειξη του εισιτηρίου μετά την επιβίβαση στα οχήματα των Συγκοινωνιών Αθηνών. Η μέτρηση του χρόνου από την ενεργοποίηση στην επικύρωση (2 λεπτά) γίνεται από την εφαρμογή και δεν εξαρτάται από τη σύνδεση δεδομένων.

Ο επιβάτης είναι υπεύθυνος για να διατηρήσει το κινητό του τηλέφωνο φορτισμένο και σε λειτουργία, αν μετακινείται με εισιτήρια της εφαρμογής «TfA tickets». Αν το κινητό τηλέφωνο (ή άλλη συσκευή) δεν λειτουργεί, θα πρέπει να γίνεται χρήση των χάρτινων εισιτηρίων.

Σε περίπτωση επιβολής προστίμου λόγω εξαντλημένης μπαταρίας ο επιβάτης παρακαλείται να φέρει (φορτισμένη) την συσκευή και το απόκομμα επιβολής προστίμου στη Διεύθυνση Κομίστρου των Συγκοινωνιών Αθηνών (Μετσόβου 15, Αθήνα).

Εξελίσσουμε την εφαρμογή σε καθημερινή βάση και προσθέτουμε νέες λειτουργίες! Πείτε μας τη γνώμη σας στο: mobile@oasa.gr

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πληρώνουμε 275 ευρώ για κάθε αεροπορικό επιβάτη που πηγαίνει ή φεύγει από την Καστοριά

Το αεροδρόμιο της Καστοριάς έχει περίπου 10 επιβάτες την ημέρα και το ελληνικό δημόσιο επιδοτεί τον κάθε έναν από αυτούς με το ποσό των 275 ευρώ. Το απίστευτο αυτό στοιχείο προκύπτει από έρευνα του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο εκτιμά ότι συνολικά 20 άχρηστα αεροδρόμια κατασκευάστηκαν με κοινοτικά κονδύλια.

Μπορεί να μην είναι το μόνο, αλλά ίσως αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο. Η Καστοριά των Φίλιππου Πετσάλνικου και Κώστα Σημαιοφορίδη απέκτησε αεροδρόμιο, όταν βρίσκεται σε απόσταση μόλις δύο ωρών από τη Θεσσαλονίκη με το αυτοκίνητο.

Και μάλιστα ένα αεροδρόμιο το οποίο υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα να αποτελεί πηγή κατασπατάλησης του κρατικού και κοινοτικού χρήματος.

Όπως σημειώνεται στην εφημερίδα Καθημερινή κατά τη διάρκεια της ελεγχόμενης επταετίας, από το 2007 έως το 2012 τα έξοδα συντήρησης του αεροδρομίου ανήλθαν σε 7,7 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή αναλογούν 275 ευρώ για κάθε έναν από τους 28.000 επιβάτες που πέρασαν από τις εγκαταστάσεις του. Την ίδια χρονική περίοδο τα έσοδα του αερολιμένα δεν ξεπέρασαν τις 176.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους ελεγκτές, η Ε.Ε. δαπάνησε περίπου 129 εκατ. ευρώ την περίοδο 2000-2013 για να κατασκευαστούν αεροδρόμια που δεν έπρεπε καν να υπήρχαν.

Η έρευνα έγινε σε 20 αεροδρόμια που κατασκευάστηκαν στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Πολωνία και την Εσθονία με ευρωπαϊκά κεφάλαια ύψους 666 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ελέγχθηκαν τα 460 εκατ. ευρώ.

Οι Ευρωπαίοι ελεγκτές κατέληξαν ότι τα βασικά προβλήματα στα περισσότερα αεροδρόμια ήταν τρία. Δεν υπήρχε κατάλληλος σχεδιασμός των αερολιμένων, ήταν πολύ μεγαλύτερα σε σχέση με τον αριθμό των αεροσκαφών και των επιβατών που εξυπηρετούν και, ορισμένα από τα χρηματοδοτούμενα αεροδρόμια βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, εκτός από το τεράστιο κόστος, το αεροδρόμιο της Καστοριάς, έκανε μια επέκταση του αεροδιαδρόμου του αξίας 16,5 εκατομμυρίων ευρώ (5,6 εκατ. από ευρωπαϊκούς πόρους) ενώ μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχει ποτέ χρησιμοποιηθεί από τους τύπους αεροσκαφών για τους οποίους επεκτάθηκε με σκοπό να τους εξυπηρετεί. «Αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί αποτελεσματική χρήση δημόσιων πόρων», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το συγκεκριμένο αεροδρόμιο είχε 25.000 επιβάτες, μέγεθος που αντιστοιχεί κατά μέσο όρο σε 10 επιβάτες την ημέρα. Σύμφωνα με ελεγκτή του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου, η ζημία των 275 ευρώ ανά επιβάτη κρίνεται ιδιαίτερα σκανδαλώδης, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν του ότι το μεγάλο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης βρίσκεται μόλις δύο ώρες μακριά με το αυτοκίνητο.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ελέγχθηκε η αποδοτικότητα επενδύσεων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης (54 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2001-2009), στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου (9,24 εκατομμύρια μεταξύ 2001-2005) και στο αεροδρόμιο «Αριστοτέλης» της Καστοριάς (5,6 εκατομμύρια μεταξύ 1999-2003). Σε γενικές γραμμές, οι ελεγκτές διαπιστώνουν ότι και τα τρία αυτά αεροδρόμια έχουν ελάχιστα περιφερειακά κοινωνιοοικονομικά οφέλη, όπως π.χ. δημιουργία πρόσθετων θέσεων εργασίας.

Συγκεκριμένα, για το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, η έκθεση διαπίστωσε ότι δεν χρησιμοποιείται μέρος των υποδομών που έχουν χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 7 εκατ. ευρώ. Δύο νέα κτίρια Cargo και ένας χώρος στάθμευσης δεν λειτουργούν, ενώ μόνο ένα από τα δύο ανακαινισμένα κτίρια Cargo λειτουργούσαν κατά τη στιγμή της επίσκεψης ελέγχου.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Καταλαβαίνει κανείς τον Γολγοθά που βιώνει η μέση ελληνική οικογένεια;

Τα φετινά Χριστούγεννα έρχονται με πολλά «παρελκόμενα» φέτος! Η γενικότερη εορταστική ατμόσφαιρα έχει επιφορτιστεί, εκτός από το ζοφερό κλίμα στα μαγαζιά, λόγω έλλειψης ρευστότητας, και με τις πολιτικές εξελίξεις που λίγο πριν το τέλος της χρονιάς, θα καθορίσουν και το βραχυπρόθεσμο πολιτικό μέλλον της χώρας, στο ξεκίνημα του νέου χρόνου.

Η «τρομολαγνία» επανήλθε, στον μέγιστο βαθμό, εντός και εκτός συνόρων. Η ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή φαντάζει «επιεικώς» αμφίβολη και τα σενάρια πρόωρων εκλογών είναι ολοζώντανα. Η επιχείρηση πανικού και τρομοκράτησης των Ελλήνων, τόσο από τα πλέον επίσημα κυβερνητικά χείλη, όσο και από αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παράλληλα με «εκτιμήσεις – προβλέψεις» στελεχών των «παγκόσμιων οίκων αξιολόγησης» της οικονομίας (;) αλλά και «μεγαλοδημοσιογράφων» «έγκριτων» διεθνών εφημερίδων, καλά κρατεί…!!! Οι εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες, όπως προβλέπονται από το Σύνταγμα και το πολίτευμα της χώρας, τίθονται υπό την αμφισβήτηση και την αυστηρή κρίση ευρωπαίων και άλλων, με την ανοχή και την συνένεση της ελληνικής πολιτικής εξουσίας. Νέα παγκόσμια πρωτοτυπία για την Ελλάδα, που επανέρχεται σαν “casestudy” στην διεθνή επικαιρότητα.

Ο όρος “Grexit” επανήλθε στο λεξιλόγιό μας, ύστερα από «την κατάπαυση πυρός» 2,5 περίπου χρόνων. Μαζί του, και με δεδομένο το πλέον πιθανό να γίνουν πρόωρες εθνικές εκλογές, ακούσαμε κουβέντες για «πιστωτικό γεγονός», «μικρασιατικές καταστροφές», …όλεθρο και αναρχία! Ένα «σκηνοθετημένο» πανηγυράκι, βασισμένο σε κακογραμμένα σενάρια του πρόσφατου παρελθόντος, που επανήλθαν στην επιφάνεια με την «ψυχοφοβία» της ανάληψης της εξουσίας από μια μελλοντική κυβέρνηση με κεντρικό άξονα τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Λες και μας προέκυψε ξαφνικά. Χωρίς την ευθύνη, ή την ανευθυνότητα – όπως το δει κανείς, της παρούσας πολιτικής εξουσίας, ή καλύτερα των πολιτικών επιλογών των κυβερνήσεων των τελευταίων 5, τουλάχιστον, ετών.

Αλήθεια, ποιός δημιούργησε την ανασφάλεια στον Έλληνα; Ποιός τον έχει εξουθενώσει οικονομικά και κοινωνικά τα τελευταία χρόνια; Ποιός έχει προδιαγράψει το αβέβαιο μέλλον των παιδιών αυτού του τόπου και ποιός έχει «βάλει την υπογραφή του» για τόσα και τόσα δεινά που βιώνει καθημερινά ο μέσος πολίτης; Ποιός έχει καλλιεργήσει αυτή την απαισιοδοξία στην κοινωνία, που όλο για ανάπτυξη και πλεονάσματα ακούει και «άσπρη μέρα» δεν βλέπει στον ορίζοντα; (Υπάρχει, αλήθεια, ορίζοντας όταν οι δεσμεύσεις γίνονται «λόγια του αέρα» από την μια στιγμή στην άλλη, υπό την ασφυκτική πίεση της Τρόικα;). Όταν κάθε μέτρο αποσυμπίεσης ακολουθείται από κάποιο άλλο δυσμενές αντίμετρο (φόρο ή «προσαρμογή»);

Στολίζουμε χριστουγεννιάτικα δέντρα, θα ακούσουμε σε λίγο τα κάλαντα, θα προσπαθήσουμε να γιορτάσουμε την «έλευση του Θείου βρέφους»… Η ψυχούλα μας το ξέρει… Οι παππούδες, με την πενιχρή σύνταξη, θα προσπαθήσουν να χαροποιήσουν τα εγγόνια τους. Οι νονοί τα βαφτηστήρια τους. Οι γονείς τα παιδιά τους. Τι να πρωτοκαλύψουν με όλα αυτά που τρέχουν (ΕΝΦΙΑ, δόσεις εισοδήματος, τέλη κυκλοφορίας συν τα πάγια ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ενοίκια, ασφάλιστρα κλπ); Έχει αφουγκραστεί κανείς την ωμή πραγματικότητα; Τον Γολγοθά που βιώνει (τώρα αντί για το Πάσχα και τα Χριστούγεννα…) η μέση ελληνική οικογένεια; Τρέμουν οι βουλευτές τις πρόωρες εκλογές μη τυχόν και χάσουν τη θέση που τους παρέχει έναν παχυλό μισθό και τόσες άλλες πλουσιοπάροχες «διευκολύνσεις». Έχουν αναλογιστεί με πόσα λιγότερα καλείται να τα «βγάλει πέρα» μια οικογένεια στις μέρες μας;

Στο κλείσιμο της χρονιάς μέλλει να δούμε πώς θα έρθει η αυγή της επόμενης! Πώς τελικά θα ανατείλει το 2015. Τι προσδοκίες και τι όραμα θα προσδώσει σε αυτόν τον τόπο. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του και ας προσπαθήσει να αξιολογήσει τα δεδομένα. Λάθη δεν επιτρέπονται, παρόλο που, όπως φαίνεται, δεν έχουμε διδαχθεί από το παρελθόν και την ιστορία μας. Η υπομονή μας όμως έχει εξαντληθεί! Αν σε κάτι μπορούμε να επενδύσουμε για την αναγέννηση αυτού του τόπου, ας το κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Συγκροτημένα, πειθαρχημένα και μέσα από στρατηγικό σχεδιασμό. Πάντα μέσα στο δημοκρατικό περιβάλλον.

Καλές γιορτές να περάσουμε και ο Θεός να μας φωτίσει, με το άστρο των Χριστουγέννων, να πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις που θα μας οδηγήσουν σε ένα φωτεινό και αισιόδοξο 2015. Απαρχή για ένα καλύτερο αύριο!

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έπεσαν οι τιμές: 3 ολόκληρα ευρώ φθηνότερο φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Τρία ευρώ φθηνότερο θα είναι φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της ΕΣΕΕ.

Ειδικότερα, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι θα κοστίσει 144,76 ευρώ, έναντι 147,75 ευρώ που κόστιζε πέρυσι και 151,56 το 2012 την ίδια ακριβώς περίοδο, με τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Η μικρή αυτή πτώση των περίπου τριών ευρώ (που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση 2,02%), σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2013, οφείλεται κυρίως στην υποχώρηση των τιμών στα κρεατικά (-2,88%, δειγματοληψία από Βαρβάκειο Αγορά), αλλά και στο μειωμένο κόστος των ποτών και αναψυκτικών (-6,13%).

Παρ” όλες τις προσδοκίες που είχαν αρχίσει να διαμορφώνονται στην αγορά, εξαιτίας των σταθεροποιητικών διαφαινόμενων τάσεων του δείκτη κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο για το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2014/2013 (οριακή μείωση κατά 0,9%), μία σειρά αρνητικών παραμέτρων εκτιμάται πως θα αποτελέσει τροχοπέδη στην πορεία ανάκαμψης της καταναλωτικής δαπάνης, όπως σχολιάζει η ΕΣΕΕ σε ανακοίνωσή της.

Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μία υποχώρηση του καταγεγραμμένου τζίρου των επιχειρήσεων λιανικής για το μήνα Δεκέμβριο του 2014, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, της τάξεως του 5%- 8%, με αποτέλεσμα οι πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων να κυμαίνονται μεταξύ 6,3- 6,4 δισ. ευρώ για την εφετινή εορταστική περίοδο. Μπορεί η συγκεκριμένη μεταβολή να συνιστά μία αποκλιμάκωση του ρυθμού μείωσης της καταναλωτικής δαπάνης από το 2009 και μετά, εξακολουθεί όμως να αποτελεί το περίπου 30% του καταγεγραμμένου τζίρου για το έτος 2008.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Προσλήψεις 52.553 ανέργων σε Δημόσιο και ΟΤΑ

Ανοίγουν οι διαδικασίες για τις προσλήψεις 52.553 ανέργων, εγγεγραμμένων στα μητρώα του ΟΑΕΔ σε δήμους, περιφέρειες και φορείς του Δημοσίου, (νοσοκομεία, υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία κ.α) μετά την υπογραφή των τριών σχετικών υπουργικών αποφάσεων, από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Οι ωφελούμενοι θα προσληφθούν για πέντε μήνες με πλήρη ασφαλιστική και υγειονομική κάλυψη, ενώ η αμοιβή των ωφελουμένων, κυμαίνεται από 427 ευρώ, για τους νέους κάτω των 25 ετών, έως 490 ευρώ το μήνα.

Η συγκεκριμένη δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα 2014- 2015» και είναι στοχευμένη σε κοινωνικά ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, κυρίως μακροχρόνιους ανέργους και νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος τους.

Απευθύνεται περισσότερο σε ανέργους χαμηλών προσόντων καθώς από το σύνολο των προσφερομένων θέσεων, 38.200 προορίζονται για αποφοίτους Γυμνασίου, Λυκείου, ΤΕΕ και ΙΕΚ και τις υπόλοιπες 14.353 θέσεις θα τις μοιραστούν πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Το υπουργείο Εργασίας έχει αποστείλει ήδη το πρόγραμμα στον ΑΣΕΠ για την προκήρυξη των θέσεων, ενώ οι προσλήψεις αναμένεται να ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Οι ωφελούμενοι, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα, θα πρέπει να ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

1. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,

2. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς,

3.εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ,

4. άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού τομέα εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του Ο.Α.Ε.Δ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα.

5. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών.

Στόχος του προγράμματος είναι: Α) Η ενίσχυση και προώθηση της απασχόλησης ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού όπως οι μακροχρόνια άνεργοι ή τα νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο , που πλήττονται εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης και της μακράς ύφεσης που υφίσταται η ελληνική οικονομία.

Στόχος του προγράμματος είναι η ένταξη και η επανένταξή των ανέργων στην αγορά εργασίας και ταυτόχρονα η αναβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών και υπηρεσιών κοινής ωφέλειας της δημόσιας διοίκησης μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα, καθώς οι ωφελούμενοι θα συμβάλουν στο έργο που έχουν να διεκπεραιώσουν Δήμοι, Περιφέρειες και άλλοι δημόσιοι φορείς.

Οι τρεις αποφάσεις προβλέπουν ότι στις οκτώ περιφέρειες σύγκλισης θα προσληφθούν με τα πεντάμηνα 22.237, ενώ στις τρεις περιφέρειες σταδιακής εξόδου θα προσληφθούν 26.269 άνεργοι. Στις οκτώ περιφέρειες σύγκλισης, δηλαδή στις περιφέρειες με τη μεγαλύτερη αναπτυξιακή υστέρηση στην Ελλάδα περιλαμβάνονται, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Ήπειρος, η Δυτική Ελλάδα, η Θεσσαλία, οι Ιόνιοι Νήσοι, η Κρήτη, η Πελοπόννησος, το Βόρειο Αιγαίο.

Στις τρεις περιφέρειες σταδιακής εξόδου της χώρας, όπου εμφανίζεται χαμηλή απασχόληση και υψηλή ανεργία, συμπεριλαμβάνονται: η Αττική, η Κεντρική και η Δυτική Μακεδονία.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Japonica: Το καθαρό χρέος της Ελλάδας είναι 18% του ΑΕΠ και όχι 175%

 Σε μια πρωτότυπη ανάλυση του ελληνικού χρέους προχωρά η Japonica η οποία μάλιστα διοργανώνει εκδήλωση με κύριο ομιλητή τον επενδυτή Paul Kazarian.

Οπως συμπεραίνει το fund, το ελληνικό χρέος με την βοήθεια των διεθνών λογιστικών προτύπων Δημοσίου τομέα φθάνει σε ένα δείκτη (Καθαρό χρέος προς ΑΕΠ) σημαντικά χαμηλότερο του 60%
«Xρησιμοποίησε το τεράστιο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Ελλάδας, ως δικό σου πλεονέκτημα» είναι ο τίτλος της παρουσίασης η οποία θέτει τα εξής ζητήματα:

1. Τα λογιστικά πρότυπα Δημοσίου Τομέα αποτυπώνουν το ελληνικό χρέος στο 18% του ΑΕΠ και όχι στο 175%.

2. Το καθαρό επιτοκιακό έξοδο της Ελλάδας στα δάνεια είναι στο 1/3 από αυτό των ανταγωνιστών της (Πορτογαλία, Ισπανία). Δηλαδή η Ελλάδα πληρώνει στα δάνειά της χαμηλότερο επιτόκιο σε σύγκριση με τους τόκους που πληρώνουν οι υπόλοιπες χώρες. Κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού τόσο ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς, όσο και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Βενιζέλος και ο υπουργός Οικονομικών κ. Χαρδούβελης σημείωσαν ότι, υπάρχει διαφορετική μέτρηση για το χρέος- στάση η οποία είναι διαφορετική από ό,τι λεγόταν στο παρελθόν. Το ελληνικό χρέος λοιπόν με την βοήθεια των Διεθνών λογιστικών προτύπων Δημοσίου τομέα φθάνει σε ένα δείκτη (Καθαρό χρέος προς ΑΕΠ) σημαντικά χαμηλότερο του 60%.

Japonica: Το καθαρό χρέος της Ελλάδας είναι 18% του ΑΕΠ και όχι 175%

Όπως είπε και στην παρουσίασή του ο μεγαλοεπενδυτής, η «παρούσα αξία του χρέους αναφέρεται ως δίκαιη αξία ή λογιστική αξία η οποία δεν θα πρέπει να συγχέεται με τις παρούσες αξίες αγοράς». Ένας άλλος ορισμός που δίνει ο κ. Κazarian είναι ότι η οικονομική αξία του χρέους είναι η παρούσα αξία των μελλοντικών ταμειακών ροών, με έκπτωση (discounted) στα πιο συγκρίσιμα επιτόκια αγοράς.
 

Ο κ. Kazarian, σύμφωνα με το protothema, συγκέντρωσε τα ποσά που έχουν δοθεί στην Ελλάδα. Από τους ιδιώτες επενδυτές (ομολογιούχους) δόθηκαν 199 δισ. ευρώ και η σημερινή αξία τους μετά το «κούρεμα» είναι 50 δισ. ευρώ. Στον επίσημο τομέα (σ.σ Τράπεζες όχι κυβερνήσεις) δόθηκαν μέσω διακρατικών δανείων 243 δισ. ευρώ και η αξία τους σήμερα είναι 52 δισ. ευρώ. Συνολικά, οι ζημιές των πιστωτών διαμορφώνονται σε 340 δισ. σε ένα συνολικό ποσό 443 δισ. ευρώ. Οι πιστωτές έχουν αντέξει 340 δισ. ευρώ, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και πριν μερικούς μήνες ο μεγαλοεπενδυτής που είχε επισκεφτεί την Ελλάδα, είχε αναλύσει ξανά το ελληνικό χρέος λέγοντας ότι η χώρα αποτελεί καλή επενδυτική ευκαιρία. Είχε πει συγκεκριμένα:

«Το δημόσιο χρέος της Ιρλανδίας ανέρχεται στο 78% του ΑΕΠ, της Ιταλίας στο 112%, της Ισπανίας στο 63% και της Πορτογαλίας στο 74%. Δεν είναι όμως μόνο αυτή η σύγκριση που δείχνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη δημοσιονομικά θέση σε σχέση με τους εταίρους της στην ΕΕ.

Οπως εξήγησε ο κ. Καζάριαν, μετά τις τελευταίες αναδιαρθρώσεις του ελληνικού χρέους και τη μεταφορά μέρους του από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα, η μέση λήξη των ελληνικών ομολόγων διαμορφώνεται στα 17 έτη σήμερα.

Την ίδια στιγμή, ο μέσος όρος σε Ιταλία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία δεν ξεπερνά τα 7 έτη. Επιπλέον, τη διετία 2015-2016 το Ελληνικό Δημόσιο καλείται να αποπληρώσει το 5% της ονομαστικής αξίας του χρέους του, όταν στις πέντε παραπάνω χώρες το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται σε υπερτετραπλάσια επίπεδα, στο 22%».  
Μοναδική δομή χρέους η ελληνική

Τα 275 δισ. ευρώ από τα 319 δισ. ευρώ (86%) έχουν ευνοϊκούς όρους περιλαμβάνοντας:
-μηδενικό επιτόκιο για 10 χρόνια
- επιδοτούμενα επιτόκια χαμηλότερα απο την αγορά
- μαζικές ωριμάνσεις ομολόγων σε 40 χρόνια
- χρέος με επιτόκια και αρχικές εκπτώσεις
- 30 δισ. σε περιουσιακά στοιχεία χρηματοδοτημένα με δάνεια του επίσημου τομέα


Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα κάνουν τον ιδρυτή της Japonica να διαφημίζει την Ελλάδα απ άκρου εις άκρον στον κόσμο. Όταν του θυμίζουμε πως στην προηγούμενη παρουσίαση του έλεγε ότι, το ελληνικό χρέος διαμορφώνεται κάτω από 60%, μας διορθώνει λέγοντας «σημαντικά χαμηλότερα απο 60. Ναι, είναι στο 18%»!

πηγη


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Απάτη με φθηνά ενοίκια για σαλέ και σπίτια ενόψει Χριστουγέννων

Σύμφωνα με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έχουν εντοπιστεί αγγελίες στο internet με απατηλό - παραπλανητικό περιεχόμενο, για δήθεν ευκαιρίες ενοικίασης κατοικιών από ιδιώτη σε ιδιώτη.

Οι απατεώνες δελεάζουν με πολύ χαμηλές τιμές είτε για ακίνητα στο εξωτερικό, είτε και στην Ελλάδα και ζητούν προκαταβολή, συνήθως μέσω εταιριών κούριερ και όχι με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό ή σε κάποιες πληροφορίες προσπαθούν να αρπάξουν και τα στοιχεία των θυμάτων ζητώντας λεπτομέρειες όπως ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου - Α.Φ.Μ. κ.λπ.

Η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνιστά στους πολίτες να διασταυρώνουν τα στοιχεία κάθε ενδεχόμενου αγγελιοδότη και μέσω δεύτερης πηγής ή του τηλεφωνικού καταλόγου.

Να διασταυρώνεται – επιβεβαιώνεται η φυσική ύπαρξη των προς ενοικίαση κατοικιών.

Να αξιολογούνται προσεκτικά τα στοιχεία επαφής που δίνονται σε αγγελίες μέσω διαδικτύου ή σε σχετικά e-mail και να δίδεται προσοχή εάν υπάρχουν ανορθογραφίες ή κάποια διεύθυνση e-mail που δεν αναφέρει το όνομα της εταιρείας ή του αγγελιοδότη. Ακόμη να παρατηρείται εάν υπάρχουν πολλά ορθογραφικά λάθη και άλλες ανακρίβειες, καθώς αυτό αποτελεί συνηθισμένη ένδειξη που παραπέμπει σε ψεύτικη αγγελία.

Να πληκτρολογούνται οι διευθύνσεις των ιστοσελίδων (URL) στον περιηγητή (browser), αντί να χρησιμοποιούνται υπερσύνδεσμοι (links) όταν ελέγχονται οι πηγές των διαδικτυακών αγγελιών. Επίσης, θα πρέπει να δίδεται προσοχή σε μία άλλη μορφή απάτης, που μοιάζει με το «ψάρεμα» (phishing) και λέγεται «pharming» (παραπλάνηση), η οποία κάνει ανακατεύθυνση των χρηστών από τις νόμιμες τοποθεσίες διαδικτύου (Web) σε «απομιμήσεις», με σκοπό την κλοπή προσωπικών τους στοιχείων.

Να δημιουργείται εναλλακτική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και ένας άλλος λογαριασμός για όλες τις μη προσωπικές επικοινωνίες. 

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δώρο Χριστουγέννων – Ποιοι το δικαιούνται, πώς υπολογίζεται, πότε καταβάλλεται

Το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων & Ανέργων (ΚΕΠΕΑ/ΓΣΕΕ) μέσα από μια σειρά απαντήσεων σε βασικά ερωτήματα ενημερώνει τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα για το δώρο Χριστουγέννων.

Ποιοι εργαζόμενοι το δικαιούνται

Όπως είναι γνωστό από την ισχύουσα νομοθεσία όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας, σύμβαση αορίστου ή ορισμένου χρόνου σε οποιοδήποτε εργοδότη δικαιούνται Δώρα Εορτών. Για τον υπολογισμό του ποσού των Δώρων λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων αρχίζει από την 1η Μαΐου μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους. Έτσι, οι εργαζόμενοι που η σχέση εργασίας τους με τον εργοδότη είχε διάρκεια χωρίς διακοπή όλη τη χρονική περίοδο που αναφέραμε δηλαδή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους, δικαιούνται ολόκληρο το Δώρο που είναι ίσο με ένα (1) μηνιαίο μισθό για τους αμειβόμενους με μισθό και με 25 ημερομίσθια για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο.

Όσοι όμως από τους παραπάνω μισθωτούς τους που η σχέση τους με τον εργοδότη δεν διήρκησε ολόκληρο το χρονικό διάστημα που αναφέραμε είτε γιατί αποχώρησαν οικιοθελώς από την εργασία τους, είτε γιατί απολύθηκαν δικαιούνται να λάβουν τμήμα δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης. Σε αυτή τη περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων θα το υπολογίσουν ως εξής:2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2 ημερομίσθια – ανάλογα με το πώς αμείβονται – για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. 
 
Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου. 

Πότε καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων 

Το Δώρο Χριστουγέννων πρέπει να καταβληθεί μέχρι την 21η Δεκεμβρίου κάθε έτους, υπόκειται σε εισφορές υπέρ ΙΚΑ, Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών. Νοείται βέβαια ότι ο εργοδότης μπορεί να καταβάλλει το δώρο και νωρίτερα από την παραπάνω ημερομηνία. Τα δώρα εορτών σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να καταβληθούν σε είδος, αλλά μόνο σε χρήμα. 

Χρόνοι που συνυπολογίζονται στο Δώρο των Χριστουγέννων
  • Να επισημάνουμε ωστόσο ότι δεν αφαιρείται αλλά λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του Δώρου Χριστουγέννων ο χρόνος υποχρεωτικής αποχής από την εργασία των γυναικών πριν και μετά τον τοκετό (8 εβδομάδες πρίν το τοκετό και 9 μετά τον τοκετό).
  • Tο χρονικό διάστημα κατά το οποίο εργαζόμενος σπουδαστής έλαβε άδεια προκειμένου να συμμετάσχει σε εξετάσεις τη σπουδαστική άδεια.
  • Ο χρόνος άδειας λουτροθεραπείας, εφόσον υπάρχει γνωμάτευση από ασφαλιστικό οργανισμό.
  • Σε περίπτωση ασθένειας αφαιρούνται μόνο οι ημέρες που έλαβε επίδομα ασθενείας απ τον Ασφαλιστικό Φορέα, δεν αφαιρούνται τα τριήμερα. Παράδειγμα: Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθένειας από το Ασφαλιστικό του Ταμείο μόνο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.
Χρόνοι που δεν συνυπολογίζονται στο Δώρο Χριστουγέννων
  • Δεν υπολογίζονται οι μέρες κατά τις οποίες ο μισθωτός απείχε από την εργασία του αδικαιολόγητα ή λόγω άδειας χωρίς αποδοχές.
    • Δεν λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό δώρων εορτών το διάστημα της απουσίας των εργαζομένων για συνδικαλιστική δραστηριότητα , δηλαδή ο χρόνος της συνδικαλιστικής άδειας, (εκτός και αν προβλέπεται από ΣΣΕ, Διαιτητικές Αποφάσεις, επιχειρησιακές συμβάσεις κτλ)
    • Σχετικά με την απεργία η δικαστηριακή νομολογία δέχεται ότι οι ημέρες της απεργίας δεν υπολογίζονται στο χρόνο διάρκειας της εργασιακής σχέσης γιατί η αποχή του μισθωτού οφείλεται σε δική του θέληση και δεν μπορεί επομένως να χαρακτηριστεί σαν δικαιολογημένη απουσία, το ίδιο ισχύει και με τις στάσεις εργασίας.
Πως υπολογίζεται το Δώρο Χριστουγέννων 

Βάση για τον υπολογισμό του δώρου αποτελούν οι καταβαλλόμενες αποδοχές που πραγματικά καταβάλλονται στους μισθωτούς κατά την 10η Δεκεμβρίου. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από τις παραπάνω ημερομηνίες τα δώρο Χριστουγέννων υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Σαν καταβαλλόμενος μισθός ή ημερομίσθιο είναι το σύνολο των τακτικών αποδοχών. Στη έννοια των τακτικών αποδοχών περιλαμβάνονται ο μισθός ή το ημερομίσθιο, καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος, όπως τροφή, κατοικία κλπ.) εφόσον καταβάλλεται από τον εργοδότη σαν αντάλλαγμα της παρεχόμενης από τον μισθωτό εργασίας, τακτικά κάθε μήνα, ή κατ’ επανάληψη, περιοδικά, κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.
  • Το επίδομα αδείας . Για τον υπολογισμό στο δώρο της αναλογίας του επιδόματος αδείας πολλαπλασιάζουμε το συνολικό ποσό του δώρου που δικαιούται ο μισθωτός επί τον συντελεστή 0,041666. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να προσέξουν οι εργαζόμενοι ότι στις τακτικές αποδοχές των μισθωτών βάσει των οποίων υπολογίζεται το δώρο Χριστουγέννων συμπεριλαμβάνεται και το επίδομα αδείας. Συνεπώς το δώρο θα πρέπει να υπολογισθεί προσαυξημένο με την αναλογία του συντελεστή επιδόματος αδείας που είναι 0,041666.
Παράδειγμα: εργαζόμενος με δώρο Χριστουγέννων 900 ευρώ (μεικτό μισθό) με την προσαύξηση του συντελεστή αδείας θα πρέπει να πάρει 938 ευρώ.
  • Η αμοιβή για εργασία την Κυριακή και σε εξαιρέσιμες γιορτές ή σε νυκτερινές ώρες, εφόσον η απασχόληση είναι τακτική και μόνιμη.
  • Η αξία του χορηγούμενου γάλακτος ημερησίως.
  • Η πρόσθετη αμοιβή που δίνεται από τον εργοδότη οικιοθελώς για μεγαλύτερη παραγωγική απόδοση (πριμ), όταν επαναλαμβάνεται για μεγάλο χρονικό διάστημα και σε τακτά χρονικά διαστήματα.
  • Τα φιλοδωρήματα που δίνονται στους μισθωτούς από τρίτους.
  • Τα οδοιπορικά έξοδα, όταν δεν εξαρτώνται από την πραγματοποίηση υπηρεσιακών μετακινήσεων, δεν υπόκεινται σε απόδοση λογαριασμού και δεν διακόπτονται κατά την διάρκεια ασθένειας ή άδειας.
  • Η αμοιβή της νόμιμης υπερωρίας ,εφόσον παρέχεται τακτικά.
  • Η αμοιβή της υπερεργασίας, εφόσον η εργασία αυτή πραγματοποιείται τακτικά.
  • Η αμοιβή από προμήθειες.
  • Το επίδομα μη απουσίας (τακτικότητας).
  • Το επίδομα κατοικίας.
  • Το επίδομα ισολογισμού, εφόσον καταβάλλεται τακτικά κάθε χρόνο.
Δεν συμπεριλαμβάνεται στις τακτικές αποδοχές το πριμ παραγωγικότητας το οποίο χορηγείται με την προϋπόθεση της επίτευξης ορισμένου σκοπού και με την επιφύλαξη της περικοπής του οποτεδήποτε.

Α. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους ωρομίσθιους

Για όσους αμείβονται με ωρομίσθιο ο υπολογισμός γίνεται βάσει του μέσου όρου των αποδοχών του διαστήματος από 1-5-2014 μέχρι 31-12-2014.Διαιρούνται δηλαδή οι συνολικές αμοιβές που έλαβε ο μισθωτός μέσα στο διάστημα αυτό δια του αριθμού των ημερών του διαστήματος αυτού κατά τις οποίες ο μισθωτός εργάσθηκε η διατήρησε αξίωση για τις αποδοχές του. Το ποσό που βρίσκουμε πολλαπλασιάζεται επί τον αριθμό των ημερομισθίων που αναλογούν στη διάρκεια της εργασιακής σχέσης.

Β. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με μερική απασχόληση

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται καθημερινά λιγότερες ώρες (σε σχέση με τη πλήρη απασχόληση) θα λάβουν ως δώρο Χριστουγέννων όσα ημερομίσθια λαμβάνει και ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση έχοντας όμως ως βάση υπολογισμού τις μειωμένες αποδοχές και αναλόγως με τον χρόνο απασχόλησης του από 01/05/2014 έως 31/12/2014.

Γ. Υπολογισμός του Δώρου Χριστουγέννων στους εργαζόμενους με διαλείπουσα εργασία (εκ περιτροπής απασχόληση)

Οι εργαζόμενοι που απασχολούνται λιγότερες από 5 ημέρες τη βδομάδα (για τους απασχολούμενους με πενθήμερο) και λιγότερες από 6 ημέρες τη εβδομάδα (για τους απασχολούμενους με 6ήμερο) δικαιούνται δώρο Χριστουγέννων 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 πραγματοποιηθέντα ημερομίσθια μέσα στο διάστημα από 01/05/2014 έως 31/12/2014.

Σε όλες τις περιπτώσεις το ποσό του δώρου προσαυξάνεται με τον συντελεστή αδείας 0,041666.

Πότε παραγράφονται οι αποδοχές των Δώρων.

Βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα οι αποδοχές των Δώρων στον ιδιωτικό τομέα παραγράφονται μετά από 5ετία από το τέλος του έτους που ήταν απαιτητές βάσει του άρθρου 250 παρ. 17 του Αστικού Κώδικα.

Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος αν δεν του καταβληθεί το Δώρο

Η καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να γίνει έως τις 21/12 ενώ η ημερομηνία 31/12 αποτελεί δήλη ημέρα (ΑΠ 40/2002 Ολ.) και είναι το απώτερο χρονικό σημείο καταβολής του. Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη ενώ παράλληλα διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας. Για την υποβολή της μηνυτήριας αναφοράς στα αστυνομικά τμήματα οι εργαζόμενοι δεν πληρώνουν παράβολο. Εάν όμως καταθέσουν ατομική μήνυση οφείλουν να πληρώσουν ατομικό παράβολο το κόστος του οποίου κυμαίνεται από 100 – 150 ευρώ.

Επισημαίνουμε ότι στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατό, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί 48 ώρες.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σκηνές απείρου κάλλους μέσα στα Γραφεία της Βουλής από τον τερατογενή και πολιτικά λεπρό αρχηγό της ΠΟΛΑΝ

Σκηνές απείρου κάλλους μέσα στα Γραφεία της Βουλής από τον τερατογενή και πολιτικά λεπρό αρχηγό της ΠΟΛΑΝ των μαύρων χρόνων του 1993 για τη Δημοκρατία και τον τόπο. Αμέσως μόλις περατώθηκε το αποτέλεσμα της ψυχρολουσίας, ο υπό προθεσμία πρωθυπουργός της Ελλάδος, έσπασε-κατά πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνει κανένας και ποιος τολμάει τέτοια ώρα-ότι βρήκε μπροστά του στο πέρασμά του ενώ λέγεται ότι ξέσπασε στις γνωστές και παντελώς καταδικαστέες από όλους “χριστοπαναγίες” που συνηθίζει να εξαπολύει κάθε φορά στους στενούς του συνεργάτες.

Την ίδια ώρα πήρε τηλέφωνο τον προσωπικό του ψυχίατρο(είναι γνωστός σε όλους)για να τον συμβουλευτεί για μια ανείπωτη κρίση πανικού η οποία τον κατακυρίευσε με το που βγήκε από τα κοινοβουλευτικά έδρανα.

Το τέλος του Εφιάλτη θα είναι ανάλογο των όσων έχουν τραβήξει εδώ και 2 χρόνια 2.000.000 συμπολίτες μας που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας αλλά και άλλα 2.000.οοο Έλληνες που είναι άνεργοι.

Του ευχόμαστε τα χειρότερα αν και κακό σκυλί ψόφο δεν έχει.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στις 19 Δεκεμβρίου το δώρο – «ρεγάλο» για τους ανέργους του ΟΑΕΔ

Από τις 19 Δεκεμβρίου θα αρχίσει να καταβάλλεται το δώρο – «ρεγάλο» στους δικαιούχους, εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ):
  • Την Παρασκευή 19.12.2014 θα καταβάλλεται το Δώρο Χριστουγέννων 2014 στους επιδοτούμενους ανέργους και στις δικαιούχους της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
  • Την Παρασκευή 19.12.2014 θα προπληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, που καταβάλλονται κανονικά από 12.2014 μέχρι και 06.01.2015.
Οι πιστώσεις θα γίνουν από τη Διοίκηση του Οργανισμού στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο έλεγχος για την αυτοπρόσωπη παρουσία των τακτικά επιδοτουμένων ανέργων, των δικαιούχων του βοηθήματος των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων και των μακροχρονίως ανέργων στα χρονικά διαστήματα που τους έχουν οριστεί, εξακολουθεί να ισχύει.

Εργαζόμενοι των 300 ευρώ – Αύξηση ρεκόρ το 2014! « Ανάπτυξη » φτώχειας


Κατά 20% αυξήθηκαν οι –πάμπτωχοι- εργαζόμενοι, οι « εργαζόμενοι των 300 ευρώ », μέσα σε μόλις ένα έτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας. Η «ανάπτυξη» την οποία ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, επιβεβαιώνεται εκ νέου ότι αποσκοπεί στη διαμόρφωση μιας αγοράς εργασίας στην οποία οι περισσότεροι θα απασχολούνται με μισθούς – «ρεγάλο».

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του συστήματος « Εργάνη », στο οποίο αντικατοπτρίζεται η μισθωτή απασχόληση στην Ελλάδα, προκύπτει ότι ο αριθμός των μερικώς απασχολουμένων, δηλαδή όσων δουλεύουν περίπου 4 ώρες την ημέρα (θεωρητικά, αφού σε πολλές περιπτώσεις «χτυπούν» κανονικά οκτάωρα) για ποσά από 255 έως και περίπου 400 ευρώ το μήνα, μικτά (!), από την 1η Ιανουαρίου μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2014, έφτασε στις 333.918 άτομα, από 277.532 το 2013. Αυτό σημαίνει ότι στη μακρά λίστα των μερικώς εργαζομένων προστέθηκαν περισσότερα από 56.000 άτομα.
6 στους 10 με κάτω από 1.000 ευρώ μικτά

Συνολικά, το ποσοστό των εργαζομένων, επί του συνόλου των μισθωτών, οι οποίοι αμείβονται με κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα μικτά, έφτασε στο 61,5% το 2014. Στο «όριο των 1.000 ευρώ» (από 200 κάτι ευρώ μέχρι και 1.000 μικτά) είναι οι αμοιβές 942.683 απασχολουμένων σε σύνολο 1.531.179. Πέρυσι, το 2013, οι εργαζόμενοι με αμοιβές κάτω των 1.000 ευρώ το μήνα μικτά, ήταν 781.106 άτομα.

Τι συμπεραίνεται από αυτό; Ότι τα μνημόνια «αφομοιώνονται» από την ελληνική κοινωνία και διαμορφώνονται νέα, δεδομένα φτώχειας. Αυτά τα δεδομένα δεν «ήρθαν για να φύγουν»… Ηρθαν για να μείνουν και αυτό θα συμβεί αν βρεθούν 180 «πρόθυμοι» βουλευτές για να στηρίξουν τη συνέχιση της εφαρμοζόμενης πολιτικής, εάν ψηφίσουν υπέρ του Σταύρου Δήμα για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 17 Δεκεμβρίου (του προσώπου που πρότειναν οι κ.κ. Α. Σαμαράς και Ε. Βενιζέλος).

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!