EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ποιοι συντελεστές του ΦΠΑ θα αυξηθούν

Θέλοντας να αποφύγει με οποιοδήποτε τρόπο οριζόντια μέτρα στο ασφαλιστικό και ειδικά στην περικοπή συντάξεων, η κυβέρνηση, ετοιμάζει το εναλλακτική της πρόταση προς την Τρόικα, που προβλέπει την αύξηση του πολύ χαμηλού συντελεστή του ΦΠΑ 6,5%, στο 8% ή 9,5% , με στόχο την επιστροφή της στην Αθήνα και το κλείσιμο της αξιολόγησης, εντός του 2014.

Η αύξηση του ΦΠΑ θα απέφερε αντίστοιχα έσοδα 120 εκατ. ή 250 εκατ. ευρώ, αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις, εάν αποκλειστούν τα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης που εντάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή και κυρίως τα φάρμακα, το όφελος που απομένει είναι πολύ μικρό και μη αποδεκτό από την τρόικα.

Έτσι, σύμφωνα με την «Καθημερινή», εξετάζεται και η αύξηση του κανονικού συντελεστή 23% κατά μισή μονάδα (να φθάσει στο 23,5%), μέτρο που μπορεί να αποφέρει πάνω από 350 εκατομμύρια, όπως ανέφεραν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Τα τέσσερα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση για τον ΦΠΑ, είναι:
  1. Φάρμακα, διαμονή σε ξενοδοχεία, εφημερίδες και περιοδικά εντάσσονται στον πολύ χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6,5%. Το κόστος του προϋπολογισμού ή διαφορετικά η απώλεια εσόδων, ανέρχεται στα 528,2 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση αποφάσιζε να αυξήσει κατά 1,5 μονάδες τον συντελεστή (να φθάσει δηλαδή στο 8%) το όφελος για τον προϋπολογισμό θα ήταν της τάξης των 120 εκατ. ευρώ, ενώ με αύξηση του συντελεστή στο 9,5% το όφελος θα έφτανε στα 250 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει απορρίψει την αύξηση του πολύ χαμηλού συντελεστή στα φάρμακα και στα είδη πρώτης ανάγκης, ενώ επεξεργάζεται σχέδιο για την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία (μόνο διαμονή) στο 13%.
  2. ΦΠΑ στα νησιά. Από 6,5%-13%-23% οι συντελεστές έχουν μειωθεί στο 5%-9%-16%. Η απώλεια εσόδων ανέρχεται στα 347 εκατ. ευρώ. Το ειδικό καθεστώς στα νησιά δημιουργήθηκε προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεών τους και ως αντιστάθμιση του αυξημένου κόστους μεταφοράς των αγαθών στα νησιά. Αν και τις προηγούμενες ημέρες η κυβέρνηση ενέτασσε το ειδικό αυτό καθεστώς στις «κόκκινες» γραμμές, όπως φαίνεται, είναι πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Σημειώνεται ότι η τρόικα ζητεί στις τελευταίες της εκθέσεις την κατάργηση όλων των ειδικών καθεστώτων κυρίως των συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν σήμερα στα νησιά.
  3. Ενδυση - υπόδηση, τηλεπικοινωνίες, παροχή υπηρεσιών, έπιπλα - είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, κοσμήματα κ.ά. εντάσσονται στον συντελεστή 23%. Εξετάζεται η αύξηση του συντελεστή στο 23,5%.
  4. Σύμφωνα πάντα με ασφαλείς πληροφορίες , η κυβέρνηση , εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο της αύξησης της φορολογίας και στα τσιγάρα.
  5. Σημειώνεται πως τα έσοδα που έχουν προϋπολογιστεί το 2015 από τον ΕΦΚ στα προϊόντα καπνού είναι 2,24 δισ. ευρώ, ενώ από τον ΦΠΑ στα προϊόντα καπνού αναμένονται 646 εκατ. ευρώ. Ενδεχόμενη νέα αύξηση του ΕΦΚ στα τσιγάρα εκτιμάται πως θα μπορούσε να εισφέρει περίπου 180 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας στα 2,4 δισ. ευρώ τον ετήσιο στόχο εσόδων για το 2015.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναμένεται να στείλει μέχρι σήμερα γραπτώς τις νέες αντιπροτάσεις του, προς την Τρόικα, ελπίζοντας αυτή τη φορά να γίνουν δεκτές.
πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πάνω από 23.000 offshore με δραστηριότητα στην Ελλάδα!

Πάνω από 23.000 υπεράκτιες εταιρείες δρουν κερδοσκοπικά στην Ελλάδα τα τελευταία τριάντα χρόνια.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Νέων», οι υπεράκτιες έχουν την έδρα τους σε κράτη τα οποία δεν συνεργάζονταν μέχρι το 2012 σε φορολογικά θέματα με τις ελληνικές Αρχές. Πρόκειται για 46 φορολογικούς παραδείσους, στους 20 από τους οποίους δεν βρέθηκαν offshore που να έχουν ελληνικό ΑΦΜ.

Σύμφωνα με την ταξινόμηση του Δικτύου Φορολογικής Δικαιοσύνης, (διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ασχολείται με τις πρακτικές των φορολογικών παραδείσων), οι φορολογικοί παράδεισοι με ελληνικών συμφερόντων εταιρείες έχουν πολύ υψηλό δείκτη αδιαφάνειας. Για παράδειγμα, το 2011, οπότε και εντάχθηκαν τα τελευταία στοιχεία στις λίστες που αποκτήθηκαν από οι χώρες που είχαν τη μεγαλύτερη μυστικότητα ήταν οι Νήσοι Μάρσαλ όπου εντοπίστηκαν 333 offshore με ελληνικό ΑΦΜ, τα Τερκς και Κέικος με 1 offshore και ακολουθούσαν οι Σεϊχέλες (6 offshore), οι Βερμούδες (4) και η Δυτική Σαμόα (1).

Η αναζήτηση των στοιχείων των πραγματικών ιδιοκτητών – ή δικαιούχων – των εταιρειών, καθώς και των τραπεζικών τους λογαριασμών και των δραστηριοτήτων τους είναι δύσκολη έως ανέφικτη, καθώς τα κράτη όπου εδρεύουν οι εταιρείες δεν συνεργάζονται με τις ελληνικές Αρχές.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Super League: Τα αποτελέσματα των αγώνων του Σαββάτου


Σε αναμετρήσεις για την 12η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:


Καλλονή-Πλατανιάς 0-0
Λεβαδειακός-Παναιτωλικός 0-0
Ατρόμητος-Ξάνθη 2-0
Κέρκυρα-Ολυμπιακός 30/11
Εργοτέλης-Αστέρας Τρίπολης 30/11
Πανιώνιος-Νίκη Βόλου 30/11
ΠΑΟΚ-Πανθρακικός 30/11
ΠΑΣ Γιάννινα-ΟΦΗ 30/11
Παναθηναϊκός-Βέροια 30/11

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 9 αγώνες)

1. ΠΑΟΚ 22
2. Ολυμπιακός 20
3. Καλλονή 19 -10αγ.
4. Ατρόμητος 17 -10αγ.
. Βέροια 17
6. Παναθηναϊκός 16
6. Αστέρας Τρίπολης 14
. Παναιτωλικός 14 -10αγ.
9. ΠΑΣ Γιάννινα 13
10. Ξάνθη 12 -10αγ.
. Πλατανιάς Χανίων 12 -10αγ.
12. Κέρκυρα 11
13. ΟΦΗ 10
14. Πανιώνιος 8
. Λεβαδειακός 8 -10αγ.
16. Πανθρακικός 6
. Εργοτέλης 6
18. Νίκη Βόλου 4


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αλλάζουν πολλά στη…μάχη των καρτέλ

Παρότι η Ελλάδα έχει εξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Βασίλειο των καρτέλ, τα πράγματα δείχνουν ότι θα αλλάξουν, τουλάχιστον εντός της επόμενης διετίας. Και θα αλλάξουν όχι επειδή, φυσικά, το επιθυμεί η Ελληνική Πολιτεία αλλά επειδή το επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στις αρχές Νοεμβρίου ψηφίστηκε η Οδηγία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους κανόνες που διέπουν αγωγές αποζημίωσης κατά επιχειρήσεων που παραβιάζουν το Δίκαιο του Ανταγωνισμού. Η Οδηγία θα πρέπει να γίνει νόμος κάθε Ευρωπαϊκού Κράτους έως τον Νοέμβριο του 2016.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν το 2008 όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε διαβούλευση για να διαπιστωθεί γιατί ενώ τα καρτέλ συλλαμβάνονται, τελικά ελάχιστες αποζημιώσεις καταβάλουν σε αυτούς που πλήγωσαν (ανταγωνιστές, πελάτες, προμηθευτές, καταναλωτές). Στην διαβούλευση αυτή από την Ελλάδα υπήρξαν δυο συμμετοχές. Συμμετείχε ο υπογράφων το παρόν κείμενο και ο ΣΕΒ. Προφανώς ο ΣΕΒ ήταν (και παραμένει) αντίθετος ενώ εγώ ήμουν και είμαι υπέρμαχος.

Εκδόθηκε η Λευκή Βίβλος και ξεκίνησε η προβλεπόμενη διαδικασία στα πλαίσια της ΕΕ ώστε να φτάσουμε στην Οδηγία. Κατά σύμπτωση (αποκλειστικά) επί ελληνικής προεδρίας ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες και πριν λίγες ημέρες ψηφίστηκε η Οδηγία. Η Ελληνική πλευρά όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν ενίσχυσε την σχετική προσπάθεια αλλά έθαψε και την μοναδική ενέργεια της Λούκα Κατσέλη να περάσει τον σχετικό νόμο το 2010.

Στα τέλη του 2013 κατατέθηκε σχέδιο νόμου στην Βουλή για τα καρτέλ και την αντιμετώπισή τους, σχέδιο νόμου που συνέταξα και το οποίο κατέθεσε ο βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος. Στο σχέδιο νόμου αυτό συμπεριλαμβάνεται άρθρο που αναφέρεται ουσιαστικά σε αυτήν την οδηγία (άρθρο 14), δηλαδή στην άμεση ενεργοποίηση της Λευκής Βίβλου. Φυσικά η ελληνική Κυβέρνηση ούτε που σκέφτηκε να εξετάσει το σχέδιο νόμου αλλά ευτυχώς αποφάσισε αντίθετα η Ευρώπη.

ΤΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΗΓΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΡΤΕΛ

Οι αλλαγές είναι αρκετές και ιδιαιτέρως σημαντικές. Τα Κράτη Μέλη εξασφαλίζουν ότι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που πληγώθηκε μπορεί να αξιώσει και να επιτύχει πλήρη αποζημίωση.

Φανταστείτε σήμερα ότι η παρούσα Κυβέρνηση έχει νομοθετήσει (προφανώς υπερασπιζόμενη τα καρτέλ) ότι για να καταθέσεις αγωγή κατά των εγκληματιών που ληστεύουν πρέπει να καταβάλεις δικαστικό ένσημο (για παράδειγμα σε αγωγή 1.000.000€πρέπει να καταβάλεις 10.000€!!). Αυτό τελειώνει.
  1. τα Δικαστήρια μπορούν, κατόπιν αιτήματος του θύματος, να διατάξουν τις εταιρείες που εγκλημάτησαν να προσκομίσουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα που θα αποδείξουν την ζημιά του θύματος. Η διαδικασία αυτή εξασφαλίζει το επιχειρηματικό απόρρητο αλλά καταρρίπτει ένα τεράστιο εμπόδιο που έχουν σήμερα τα θύματα των εγκληματικών οργανώσεων (των καρτέλ). Εάν οι εγκληματίες ισχυριστούν απώλεια ή καταστροφή στοιχείων τότε έχει δικαίωμα το δικαστήριο να θεωρήσει δεδομένο τον ισχυρισμό του θύματος.
  2. το ανωτέρω αίτημα από το θύμα του καρτέλ για προσκόμιση στοιχείων δεν χρειάζεται να είναι λεπτομερές και αναλυτικό σε βαθμό που δεν δικαιολογείται. Δεν χρειάζεται δηλαδή να πει το θύμα «φέρτε μου το τάδε τιμολόγιο, εκείνης της ημέρας, που πουλήσατε στον ΧΧ πελάτη σας». Σήμερα σε ανάλογα αιτήματα οι απορρίψεις από τα Δικαστήρια είναι σημαντικές λόγω «αοριστίας», παρέχοντας δίχτυ προστασίας στα καρτέλ.
  3. εφόσον η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμό καταστεί τελεσίδικη (Εφετείο) τότε θεωρείται ως δεδομένη για το Δικαστήριο. Σήμερα το Δικαστήριο δεν δεσμεύεται από την απόφαση, δίνοντας λαβή στα καρτέλ να αμφισβητήσουν την εγκληματική τους συμπεριφορά.
  4. οι προθεσμίες παραγραφής αλλάζουν. Η παραγραφή «τρέχει» από την παύση της παράβασης και αφού το θύμα λάβει γνώση ή μπορεί ευλόγως να γνωρίζει ότι η συμπεριφορά του καρτέλ είναι παράνομη, ότι έπαθε ζημιά και ότι ο παραβάτης είναι η τάδε ή η δείνα επιχείρηση. Η παραγραφή αναστέλλεται ή διακόπτεται όσο η Επιτροπή Ανταγωνισμού ερευνά
  5. σε ένα καρτέλ η ευθύνη βαρύνει όλα τα μέλη «εις ολόκληρον». Το θύμα μπορεί να ζητήσει αποζημίωση από οποιοδήποτε μέλος του καρτέλ (η αλλαγή αυτή έχει αρκετές προϋποθέσεις)
  6. δικαίωμα για αγωγή έχει ΌΛΟΙ, είτε είναι άμεσοι ή έμμεσοι αγοραστές. Με άλλα λόγια όποιος ζημιώθηκε μπορεί να απαιτήσει αποζημίωση (πελάτες, προμηθευτές, καταναλωτές κλπ). Οι εταιρείες που εγκλημάτησαν μπορούν να ζητήσουν από τους ενάγοντες να προσκομίσουν στοιχεία προς απόδειξη της ενδεχόμενης «μετακύλισης» των αυξημένων τιμών στην επόμενη βαθμίδα
  7. μπαίνουν κανόνες ως προς το σύνολο της αποζημίωσης που θα καταβληθεί, το Δικαστήριο λαμβάνει υπόψη όλες τις αγωγές που έχουν γίνει εναντίον των εγκληματικών οργανώσεων (καρτέλ).
  8. αναφορικά με την ποσοτικοποίηση της ζημιάς η Οδηγία ορίζει ότι δεν πρέπει ο απόλυτος ορισμός αυτής να αποτελεί στοιχείο αοριστίας τη αγωγής, όπως συμβαίνει ευρέως σήμερα). Με άλλα λόγια δεν μπορεί το θύμα να προσδιορίσει επακριβώς την ζημιά του, γεγονός που για να γίνει προϋποθέτει σημαντικούς πόρους (οικονομολόγους κλπ) και στοιχεία της αγοράς που δεν έχει διαθέσιμα το θύμα.
Οι αλλαγές είναι σημαντικές και σίγουρα διόλου επιθυμητές στα καρτέλ και στους προστάτες τους.
Ήδη, από όσο γνωρίζω, υπάρχουν υπηρεσίες από δικηγορικά γραφεία που παρέχουν πλήρη υποστήριξη σε θύματα των καρτέλ για να κινηθούν νομικά κατά των εγκληματιών. Ορισμένες συμφωνίες γίνονται με εργολαβικό όπου οι δικηγόροι (και οι συνεργαζόμενοι οικονομολόγοι) λαμβάνουν ποσοστό από το τελικό ύψος της αποζημίωσης.

Επισημαίνω ότι η Οδηγία αφορά αγωγές και παραβάσεις του Δικαίου που θα γίνουν μετά την τελειωτική της ψήφιση στα τέλη Νοεμβρίου 2014.

Η Οδηγία μπορεί να βρεθεί στον ακόλουθο σύνδεσμο
http://ec.europa.eu/competition/antitrust/actionsdamages/damages_directive_corrigendum_el.pdf

Το σχέδιο Νόμου που έχει κατατεθεί στην Βουλή μπορεί να βρεθεί στον ακόλουθο σύνδεσμο
http://www.hellenicparliament.gr/Nomothetiko-Ergo/Katatethenta-Nomosxedia?law_id=e237b360-741a-4eac-b615-f6903f086bb0

*Γιώργος Φλωράς, Μέλος του ΔΣ του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου της Αθήνας

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

24 μήνες μας χωρίζουν από τη λειτουργία σύγχρονου σιδηρόδρομου από Βόρεια Πελοπόννησο μέχρι Θεσσαλονίκη

Εδώ και χρόνια μιλάμε για τα σιδηροδρομικά έργα της χώρας αλλά αυτό που δεν βλέπουμε είναι να ολοκληρώνονται και να αποδίδονται στους πολίτες. Από την εποχή της παράδοσης του τμήματος των σιδηροδρομικών Τεμπών τα έργα έχουν μπει σε ένα συνεχόμενο φαύλο κύκλο εργολαβιών.

Τώρα, έχουμε εισέλθει σε μία εποχή που τα έργα αυτά είναι σε πολύ ώριμο στάδιο και ο χρόνος πλέον τρέχει αντίστροφα για την ολοκλήρωση τους. Μάλιστα τα έργα αυτά τρέχουν τόσο γρήγορα που η ΕΡΓΟΣΕ ζητά επιπλέον χρηματοδότηση για να καλύψει τις ανάγκες που έχουν προκύψει.

Ο ΧΡΟΝΟΣ ΤΡΕΧΕΙ
Μαζί με τα έργα όμως τρέχει και ο χρόνος. Σε λίγες εβδομάδες θα εισέλθουμε στο 2015 και πλέον τα έργα δεν πρέπει μόνο να ωριμάζουν αλλά να φτάσουν στο σημείο της ολοκλήρωσης και το αποτέλεσμα της επένδυσης εκατοντάδων εκατομμυρίων με εθνική και κοινοτική χρηματοδότηση να πιάσει τόπο. Η πραγματικότητα του ολοκληρωμένου σύγχρονου δικτύου σιδηρόδρομων είναι άλλωστε μία ανάγκη.

ΠΟΙΑ ΕΡΓΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ
Εδώ στο ypodomes έχουμε σε καθημερινή βάση ενημέρωση για αυτά τα πολύ σημαντικά έργα που ξεπερνούν το 1 δις ευρώ σε κόστος.

ΛΙΜΕΝΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ-Σύμφωνα με τα νέα χρονοδιαγράμματα στο τέλος του 2014 θα έχουμε την ολοκλήρωση του μικρού -αλλά σημαντικού- σιδηροδρομικού έργου σύνδεσης του λιμένα Αλεξανδρούπολης με το εθνικό σιδηροδρομικο δίκτυο.

ΑΝΑΤΑΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ-Στα μέσα του 2015 πρόκειται να ολοκληρωθεί η ανάταξη της ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Μενίδι-Τιθορέα ενώ πολύ πιθανό είναι να ενεργοποιηθεί και προαίρεση για την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Αθήνα-Μενίδι.

Α`ΦΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑ-ΒΟΛΟΣ-Τα έργα Α`φάσης (με φορέα υλοποίησης τον ΟΣΕ) πρέπει να ολοκληρωθούν τον Νοέμβριο του 2015. Ωστόσο αν δεν δημοπρατηθούν (από την ΕΡΓΟΣΕ) τα έργα Β` φάσης τα ηλεκτροκινούμενα τρένα δεν θα μπορούν να διασχίζουν την απόσταση μεταξύ των 2 μεγάλων Θεσσαλικών πόλεων.

ΔΙΑΚΟΠΤΟ-ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ-Αν και η εργολαβία έχει επίσημο χρονοδιάγραμμα για τον Φεβρουάριο του 2015, η ολοκλήρωση του πρώτου μεγάλου έργου της ΕΡΓΟΣΕ τοποθετείται στα τέλη του 2015 με το τμήμα Διακοπτό-Ροδοδάφνη. Ωστόσο το τμήμα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει  αν δεν ολοκληρωθούν τα άλλα έργα της βόρειας Πελοποννήσου.

ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ-ΨΑΘΟΠΥΡΓΟΣ-Το αμέσως επόμενο τμήμα, μέχρι τον Ψαθόπυργο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα είναι ολοκληρωμένο τον Φεβρουάριο του 2016. Ωστόσο η πολυπλοκότητα του έργου ιδιαίτερα στη σήραγγα, δημιουργεί αμφιβολίες για την χρονική απόδοση του έργου στην κυκλοφορία. Ούτε αυτό το τμήμα μπορεί να λειτουργήσει αν δεν ολοκληρωθούν τα άλλα έργα της Βόρειας Πελοποννήσου.

ΘΡΙΑΣΙΟ ΠΕΔΙΟ-Τον Ιούνιο τυ 2016 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο της Β`φάσης του Θριάσιου Πεδίου και του Προαστιακού Σταθμού ΖΕΦΥΡΙ. Τα έργα είναι πολύ προχωρημένα και το χρονοδιάγραμμα θεωρείται ρεαλιστικό.

ΚΙΑΤΟ-ΡΟΔΟΔΑΦΝΗ-Είναι το πλέον σημαντικό έργο για να λειτουργήσει ο σιδηρόδρομος στη Βόρεια Πελοπόννησο. Πρόκειται για έργο-σκούπα που μαζεύει όλα τα υπολοιπόμενα έργα στο τμήμα αυτό. Η ολοκλήρωση του τον Σεπτέμβριο του 2016 θεωρείται ρεαλιστική μιας και δεν περιέχει μεγάλα τεχνικά έργα. Εφόσον γίνει πραγματικότητα τότε θα ξαναδούμε το μοντέρνο τρένο να κυκλοφορεί και πάλι στο τμήμα Κιάτο-Ψαθόπυργος.

ΑΝΑΤΑΞΗ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΑΘΗΝΑ-ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ-Είναι το έργο προπομπός για την ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης είναι τοποθετημένο για τον Σεπτέμβριο του 2016.

ΤΙΘΟΡΕΑ-ΔΟΜΟΚΟΣ-Αυτό είναι ΤΟ σημαντικότερο σιδηροδρομικό έργο εδώ και 10 χρόνια τουλάχιστον. Εφόσον ολοκληρωθούν τα έργα-σκούπα (που μαζεύουν τα υπόλοιπα παλαιών εργολαβιών αλλά εγκαθιστούν και ηλεκτροκίνηση) σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τον Δεκέμβριο του 2016, τότε θα σημάνει και η λήξη των έργων εκσυγχρονισμού σε όλο τον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Από τις αρχές του 2017 το σύγχρονο ηλεκτροκίνητο τρένο θα μπορεί να κινείται με ασφάλεια, ταχύτητα από τη μία πόλη στην άλλη σε περίπου 3 ώρες και 30 λεπτά.

Σημαντικό στοιχείο για να τηρηθούν τα παραπάνω είναι η τήρηση των σφιχτών χρονοδιαγραμμάτων και η απρόσκοπτη χρηματοδότηση των έργων για να μην υπάρξουν "ατυχήματα" με καθυστερήσεις, απαιτήσεις εργολάβων κ.α Εξίσου σημαντικό είναι το στοιχείο πως ναι μεν τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί στο τμήμα Κιάτο-Ψαθόπυργος αλλά δεν θα λειτουργεί η ηλεκτροκίνηση καθώς αυτό αποτελεί αντικείμενο διαγωνισμού που αναμένεται με το νέο ΣΕΣ.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

O Maduro πρότεινε να μειωθούν οι μισθοί των Υπουργών, βουλευτών και ανωτέρων υπαλλήλων προκειμένου να μειωθούν οι δαπάνες του προϋπολογισμού

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας υποσχέθηκε ότι παρά την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η κυβέρνηση δεν θα μειώσει τα κονδύλια που διατίθενται για τα κοινωνικά προγράμματα.

Καράκας, 29 Νοεμβρίου. / Ανταποκριτής. Tass Sereda /. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolas Maduro ανακοίνωσε τη δημιουργία Προεδρικής Επιτροπής για τις περικοπές του προϋπολογισμού.

Μιλώντας την Παρασκευή στην κρατική τηλεόραση, ο ίδιος έκανε δημόσια έκκληση προς τα μέλη της Επιτροπής, να απαιτηθεί από αυτόν να υποβάλει προτάσεις για "ένα σημαντικό έξοδο που πρέπει να περικοπεί και είναι η μείωση των μισθών των υπουργών, των βουλευτών και των επικεφαλής των κρατικών επιχειρήσεων , οι οποίοι θα πρέπει να δώσουν ένα καλό παράδειγμα για τους υπόλοιπους."

Ο πρόεδρος υποσχέθηκε ότι, παρά την πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, η κυβέρνηση δεν θα μειώσει τα κονδύλια που διατίθενται για τα κοινωνικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων των τροφίμων και της στέγασης.
Μια δίκαιη τιμή για το πετρέλαιο.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της περασμένης εβδομάδας, η μέσ

η τιμή του βαρελιού του πετρελαίου της Βενεζουέλας για πρώτη φορά τα τελευταία 4 χρόνια έχει πέσει κάτω από 70 δολάρια το βαρέλι.

Μιλώντας την Πέμπτη, ο Πρόεδρος Maduro δήλωσε ότι η Βενεζουέλα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για μια δίκαιη τιμή του πετρελαίου. "Αν και δεν το κατορθώσαμε, παρ όλα αυτά θα πετύχουμε τον στόχο μας, και εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να φτάσουν οι τιμές του πετρελαίου σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο των $ 100 ανά βαρέλι," - είπε.

Το πετρέλαιο που παράγει η Βενεζουέλα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, είναι 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, 2,5 εκατομμύρια από τα οποία εξάγονται (κυρίως στις ΗΠΑ και την στην Κίνα), καθιστώντας έτσι την πέμπτη παγκόσμια εξαγωγική χώρα πετρελαίου. Επιπλέον, η χώρα της Νότιας Αμερικής έχει μεγαλύτερα αποδεδειγμένα παγκοσμίως αποθέματα πετρελαίου, το συνολικό ποσό των οποίων εκτιμάται σε περίπου 300 δισεκατομμύρια βαρέλια. Μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου βρίσκεται στα σπλάχνα του Ορινόκο Oil Belt, - το οποίο βαρύ και πολύ βαρύ.


 
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το ελληνικό φαινόμενο της διαφθοράς

Τα αίτια της διαφθοράς στην Ελλάδα μπορεί να είναι πολλά και με διαφορετικά ειδικά βάρη το καθένα. Το αποτέλεσμα όμως είναι το ίδιο: Τα υψηλότερα επίπεδα διαφθοράς στην Ευρώπη. Τα επίπεδα της διαφθοράς μάλιστα στην Ελλάδα, βρίσκονται περίπου στην ίδια κλίμακα με κάποιες χώρες του Τρίτου Κόσμου.

Ερευνώντας κανείς τους παράγοντες που συντελούν σε αυτό το φαινόμενο, μπορεί να τους εντοπίσει στα πλαίσια του παρόντος, στην οικονομική πολιτική και κοινωνική ζωή των Ελλήνων, ανεξαρτήτως θέσης και ισχύος και ανεξαρτήτως πολιτικού χρώματος. Παρ' όλα αυτά, τα αίτια της διαφθοράς θα πρέπει να αναζητηθούν και στα βάθη της ιστορίας και στον τρόπο γέννησης του ελληνικού κράτους.
Καλώς ή κακώς, το ελληνικό κράτος δεν προήλθε από κάποιο φέουδο, το οποίο ανήκε εξολοκλήρου σε κάποιο ηγεμόνα και το οποίο είχε μια ιστορική συνέχεια ως τέτοιο στο βάθος των ετών. Μπορεί να είναι εν μέρει αληθής μια κάποια ιστορική συνέχεια του ελληνικού στοιχείου, αλλά δεν υπάρχει κάποιος σαφής συμπαγής σχηματισμός εξουσίας ο οποίος να επιβίωσε ιστορικά, ώστε να αποτελέσει μια εγκαθιδρυμένη έννομη δύναμη, στην οποία οι πολίτες θα συμμορφώνονται και στα πλαίσια της οποίας να διαμορφώνεται ένα ευδιάκριτο σύστημα αξιών.

Από τα φέουδα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης του μεσαίωνα, μέχρι τη Γερμανία του Μπίσμαρκ και από τις βασικές αρχές της Γαλλικής Επανάστασης περί έθνους κράτους, μέχρι και τις αρχές φιλελευθερισμού που διέπουν το αγγλοσαξονικό σύστημα, όλα τα παραπάνω ιστορικά μορφώματα, αποτέλεσαν ή προκάλεσαν στην ουσία τη δημιουργία ενός συμπαγούς και οργανωμένου συστήματος, με όλα τα αρνητικά του, το οποίο όμως στάθηκε παράγοντας συνοχής, δέους, υποταγής και έμπνευσης σε ένα οργανωμένο σύστημα νόμων και κανόνων συμπεριφοράς. Ένδειξη αυτού αποτελεί και το γεγονός πως, χώρες πρώην σοσιαλιστικών καθεστώτων εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά διαφθοράς σε σχέση με τις υπόλοιπες, γεγονός που μας κάνει να συνδέσουμε τα υψηλά αυτά ποσοστά με την απότομη εξάλειψη ενός καθεστώτος που κατά τη λειτουργία του ενέπνεε ένα δέος, αλλά στη συνέχεια έπαψε η ισχύς εκείνη που μετέδιδε και την ανάλογη σε αυτό εμπιστοσύνη από τους πολίτες.

Χωρίς την παραμικρή επιθυμία στήριξης και εξύμνησης πεπαλαιωμένων, ανελεύθερων και αυταρχικών συστημάτων οποιασδήποτε χροιάς, δε μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι στο χώρο της Ελλάδας, μετά την αποχώρηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, έλειπαν οι παράγοντες εκείνοι που θα οδηγούσαν σε μια κοινωνική συνοχή, σε μια έννομη και εύρυθμη λειτουργία του κράτους και ως συνέπεια, σε μια επιβολή της νομιμότητας. Η οικογενειοκρατία, οι εμφύλιες και διαοικογενειακές συγκρούσεις, ο ασαφής χαρακτήρας του κράτους, η καθυστερημένη είσοδος και ανεπαρκής εφαρμογή των ιδεών του διαφωτισμού, η επικράτηση του ατομισμού, η έλλειψη μιας αυθεντίας, ήταν μερικοί από τους παράγοντες που μας κάνουν σήμερα να παρατηρούμε μία γενικευμένη διαφθορά.

Η διαφθορά υπάρχει επειδή δεν υπάρχει από την πλευρά του πολίτη μία επαρκής εμπιστοσύνη στο υπάρχον σύστημα μέσα στο οποίο ζει και δραστηριοποιείται. Ασφαλώς ο πολίτης αισθάνεται δομικό στοιχείο ευρύτερων σχηματισμών. Όμως οι σχηματισμοί αλληλεγγύης που ο σύγχρονος Έλληνας δείχνει να αποδέχεται περισσότερο και να στηρίζει, είναι η οικογένεια, η επαγγελματική του συντεχνία και το κόμμα.
Οι τρεις αυτοί πυλώνες, είναι αυτοί που ο Έλληνας έδειξε τη μεγαλύτερη αφοσίωση, υποτάσσοντας τον εαυτό του στα ιδανικά του υποσυνόλου του οποίου αποτελούσε μέρος. Η οικογένεια, η φατρία υπήρξε η πρωταρχική ομάδα, την οποία κλήθηκε ο Έλληνας να υπηρετήσει. Στη συνέχεια, κοινωνικές συγκρούσεις, εμφύλιες συρράξεις και πολιτικές αναταραχές που χαρακτήρισαν την ιστορία του νέου ελληνικού κράτους, υπήρξαν παράγοντες δημιουργίας μιας ισχυρής συντεχνιακής και κομματικής κουλτούρας, βάσει της οποίας το συμφέρον του πολίτη βρέθηκε άμεσα συνδεδεμένο με τα μορφώματα αυτά.
Με ένα τέτοιο σύνολο ομάδων κοινών συμφερόντων ενεργό στη σύγχρονη ιστορία, φαίνεται εύλογο γιατί ο Έλληνας δε κατάφερε να συμμορφωθεί και να σεβαστεί το γενικότερο σύνολο μέσα στο οποίο ανήκει. Το επίπεδο συνοχής των κατώτερων σχηματισμών μέσα στα οποία ο Έλληνας δρούσε, ήταν τέτοιο που δεν άφηνε περιθώρια στη γενικότερη κοινωνική συνοχή, την αλληλεγγύη, το αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Πολιτεία και στο κύρος της να εφαρμόσει τη βούλησή της.

Ένα σύνολο ατόμων, για να μπορέσει να αποδεχτεί κάποιους κανόνες που απορρέουν από ένα σχηματισμό ο οποίος τους εμπεριέχει, θα πρέπει πρώτα να έχουν αποδεχτεί πως η τήρηση αυτή των κανόνων επιβάλλεται από τη λειτουργία του συστήματος αυτού και με σκοπό το όφελος των μελών του. Η Πολιτεία όμως απέτυχε να παίξει το ρόλο αυτό, δηλαδή του φορέα που θα διαδραματίσει κύριο ρόλο στην προάσπιση του γενικού αυτού καλού.

Αποτελεί λοιπόν σύγχρονη πρόκληση, πώς οι σφιχτοί οικογενειακοί δεσμοί, η υποταγή στις γραμμές του κόμματος και η σταθερή προσήλωση στα συμφέροντα της συντεχνίας και του επαγγελματικού συλλόγου, θα δώσουν τη θέση τους σε ένα συνεκτικό παράγοντα διαφορετικό από αυτόν του αποτυχημένου ελληνικού κράτους. Η Ευρώπη από αυτή την άποψη και η πορεία της περαιτέρω ενοποίησής της, μπορεί στις μέρες μας να αποτελέσει ένα παράγοντα απελευθέρωσης από τα δεσμά του ατόμου από τις υποομάδες που ανήκει, ανοίγοντας έτσι το πεδίο εφαρμογής της έννοιας της συνοχής σε ένα πολυεθνικό, πολυπολιτισμικό, πολυθρησκευτικό δημιούργημα, όπου ο βασικός φορέας ελευθερίας και δράσης θα είναι το άτομο, απαλλαγμένο από αλληλοσυγκρουόμενα μορφώματα με αρνητικά αποτελέσματα στο σύνολο.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πολλοί δημοσιογράφοι γίναμε χειρότεροι… από τους πολιτικούς (με αφορμή τα νέα μέτρα της τρόικας)

Γράφει ο Θάνος Πασχάλης

Διαβάζω για τα νέα μέτρα που ζητά η Τρόικα και βρίσκομαι σε σύγχυση με
ότι ακούω η διαβάζω από ορισμένους συναδέλφους . “Ερχεται,  λένε, στα
γραπτά τους η στα λεγόμενά τους απο τηλοψίας, η καταστροφή για
εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας…

Πρόκειται για συναδέλφους που στο κοντινό και απώτερο παρελθόν όποια
συντεχνία κατέβαινε στο δρόμο την υπερασπίζονταν με «νύχια και με δόντια»
χωρίς να εξετάζουν κάν το δίκαιο των αιτημάτων τους..

Οι γνωστοί συμβασιούχοι κατέβαιναν στο πεζοδρόμιο ζητώντας μονιμοποίηση
στο δημόσιο, «κλαυθμός και οδυρμός» σε ορισμένες εφημερίδες και κανάλια…

Πρέπει να μονιμοποιηθούν -έγραφαν η φωνασκούσαν- εδώ και τώρα…
Δυστυχώς ανάλογη στάση, κύριοι συνάδελφοι, ακολουθήσαμε και πολλοί
απο εμάς και πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας…Σχεδόν όλοι, με
ελάχιστες εξαιρέσεις, συνεργήσαμε η «κουτσή Μαρία» να πιστεύει,
μέχρι το 2009 , οτι είναι η νέα «Γκρέτα Γκάρμπο» της Μυκόνου. Κι αυτό
γιατί ότι απαιτούσε (δίκαιο η παλαβό) εμείς συνηγορούσαμε στις όποιες
διεκδικήσεις της -ως εκφραστές της κοινής γνώμης- προτρέποντας τους
πολιτικούς να τις ικανοποιήσουν με τον καλύτερο και πλουσιότερο
δυνατό τρόπο..Οι τελευταίοι, απο την άλλη, για να είναι αρεστοί
σε όποια συντεχνία η για μην χάσουν τα ψηφαλάκια τους «έδιναν και
τη ψυχή τους» …

Οσοι -ελάχιστοι- αντιστάθηκαν στον υπερμετρο λαικισμό κατάντησαν
αντιδημοφιλείς και κατέληξαν να βρίσκουν μόνο τη ψήφο τους στις
εκλογές.. Όταν μια κοινοτική οδηγία το 1998 υποχρέωνε τη χώρα μας
να τακτοποιήσει ως μονίμους, μέρος απο τις στρατιές των κομματικά
διορισμένων συμβασιούχων, εμείς ζητούσαμε επιτακτικά να μονιμοποιηθούν
όλοι ανεξαιρέτως..

Τελικώς μονιμοποιήθηκαν 35.000 σε σύνολο 70.000 με το Διάταγμα
Παυλόπουλου βάσει κάποιων προϋποθέσεων (αρκετοί απο αυτούς παρανόμως
καταθέτοντας πλαστά δικαιολογητικά προϋπηρεσίας που τους χορηγούσαν
αφειδώς δήμαρχοι, δημοτικά συμβούλια και διοικητές Οργανισμών)…

Εμείς με δακρύβρεχτο τρόπο ζητούσαμε να μονιμοποιηθούν όλοι…
Και οι 70.000 ασχέτως αν άντεχε ο κρατικός Προϋπολογισμός, ασχέτως
αν όλοι αυτοί διορίστηκαν από το «παράθυρο» και μάλιστα για συγκεκριμένο
χρονικό και καταληκτικό διάστημα όπως και έργο…

Χαιδεύαμε αυτιά για να αρέσουμε… Ελάχιστοι συνάδελφοί μας – αλλά ποιός
τους άκουγε; -ζητούσαν να μπεί «φρένο» σε κομματικές προσλήψεις, συνεχείς
μονιμοποιήσεις συμβασιούχων και αδιάκοπες παροχές στις ίδιες και ίδιες
συντεχνίες του δημόσιου τομέα … Να καλή ώρα και τώρα…Θα κοπούν λέει
οι πρόωρες συντάξεις..

Και αρκετοί συνάδελφοι ολοφύρονται κι ας πληρώνονται πλέον
οι ίδιοι με 300 ευρώ το μήνα απο τον εργοδότη τους…Δηλαδή είναι άδικο
μέτρο να πάψουν οι ευνοημένοι τραπεζοϋπάλληλοι, στρατιωτικοί, αστυνομικοί,
πυροσβέστες, λιμενικοί και λοιποί δημόσιοι υπάλληλοι να βγαίνουν απο τα
50 τους χρόνια στη σύνταξη ;

Μα οι μητέρες ανηλίκων θα πεί κάποιος;… Ποιές μητέρες ανηλίκων; Οταν
βγαίνεις στα 50 στη σύνταξη τα περισσότερα παιδιά είναι ανω των 15
ετών και αρκετά ενήλικα…Το 1983 κόπηκε η πρόωρη σύνταξη σε μητέρες
ανηλίκων με 15 χρόνια προϋπηρεσίας..’Εμπαιναν στα 20 π.χ στον ΟΤΕ και
στα 35 ήταν συνταξιούχες…Έλεος…

Αλλα μέτρα που ζητά η Τρόικα κι άρχισαμε να «κλαίμε».. Να αυξηθούν οι
χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου και να
εξισωθούν με ότι ισχύει στην υπόλοιπη Ελλάδα…Γιατί όχι ;

Δεν είναι ευνοική η αντιμετώπιση των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου
εδώ και χρόνια; Είναι λέει παραμεθόριος (γιατί τα ίδια δεν ισχύουν
στη Θράκη άραγε;) και τα αγαθά στοιχίζουν ακριβότερα λόγω μεταφορικών.

Γιατί οι υπηρεσίες έχουν και αυτές μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ;…
Μεταφέρονται με καίκια και δεν το ξέρουμε ; Δηλαδή αγαθά όπως τα
οπωροκηπευτικά απο την Κρήτη στην Αθήνα δεν έχουν μεταφορικά ;

Μήπως έχουμε δύο Ελλάδες και δεν το γνωρίζουμε ; Αν έπρεπε κάποια
νησιά να εξαιρεθούν απο τους κανονικούς συντελεστές ΦΠΑ είναι μόνο
τα νησιά της άγονης γραμμής αλλά να υπαχθούν επίσης στους χαμηλούς
συντελεστές και άλλες «άγονες»γραμμές όπως στη Θράκη…Φτάσαμε να
θεωρούμε τα νησιά του Αιγαίου, στην εποχή που βουλιάζουν στα κέρδη
λόγω του τουρισμού, ως νησιά ειδικών αναγκών…Γιατι δεν ισχύουν οι
χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ και στα νησιά του Ιονίου η της Κρήτης ;

Τι να πεί κανείς…Ξενοδόχοι, καταστηματάρχες, εστιάτορες… μέχρι
ομπρελάδες των παραλιών βγάζουν σακκούλες ευρώ κάθε χρόνο στα «φτωχά»
νησιά του Αιγαίου και εμείς πρέπει να τους έχουμε σε ευνοϊκό καθεστώς
έμμεσης φορολόγησης.. Ούτως η άλλως κι αν αναπροσαρμοστεί ο ΦΠΑ με ότι
ισχύει και στην υπόλοιπη Ελλάδα (όπως στην φτωχότερη περιφέρεια της
Ευρωζώνης την Ήπειρο) αποδείξεις πάλι δεν θα κόβονται τα καλοκαίρια…
Φοροδιαφυγή στα νησιά του Αιγαίου; 60%…Καιρός λοιπόν
να πούμε κάποιες αλήθειες κι ας δεν βολεύουν κάποιους…Εδω στο
Ελλαδιστάν κουτσοί στραβοί -όλοι έχουν δίκιο- και όλοι στον Αγιο
Παντελεήμονα των ευνοϊκών εξαιρέσεων …

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στοιχεία – σοκ για την ανεργία των νέων στην Ελλάδα

Στοιχεία για την ανεργία στην Ευρωζώνη, τον περασμένο μήνα έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.
Στην Ε.Ε. των 28 η ανεργία παραμένει στο 10,0% τον Οκτώβριο, αμετάβλητη από τον προηγούμενο μήνα, ενώ υποχώρησε από το 10,7% του Οκτωβρίου του 2013.

Μεταξύ των κρατών-μελών, τα χαμηλότερα ποσοστά ανεργίας καταγράφηκαν στη Γερμανία (4,9%) και την Αυστρία (5,1 %), ενώ τα υψηλότερα καταγράφηκαν στην Ελλάδα (25,9% τον Αύγουστο του 2014) και την Ισπανία (24,0%).

Σε σύγκριση με το 2013, το ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο του 2014 μειώθηκε σε 22 κράτη-μέλη, αυξήθηκε σε πέντε και παρέμεινε σταθερό στο Λουξεμβούργο.
Συγκεκριμένα, οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην Ουγγαρία (από 10,0% σε 7,3 % – Σεπτέμβριος του 2013 και Σεπτέμβριος του 2014), στην Πορτογαλία (από 15,6 % σε 13,4 %) , στην Ισπανία (από 26,0 % σε 24,0 % ), στη Βουλγαρία (από 13,0 % σε 11,1 %) και στην Ελλάδα (από 27,8% σε 25,9 % – Αύγουστος του 2013 και Αύγουστος του 2014). Αντιθέτως, οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν στην Ιταλία (από 12,3 % σε 13,2 %) και στη Φινλανδία (από 8,3 % σε 8,9 % ) .
Στη δεύτερη θέση η Ελλάδα στην ανεργία των νέων – Πρωτιά στην Ισπανία

anergia1

Με βάση τα στοιχεία της Eurostat, τον Οκτώβριο του 2014, 4.983.000 νέοι (κάτω των 25 ετών) ήταν άνεργοι στην ΕΕ των 28, εκ των οποίων τα 3.356.000 στη ζώνη του ευρώ. Σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2013, η ανεργία των νέων μειώθηκε κατά 504.000 στην ΕΕ των 28 και
κατά 141.000 στη ζώνη του ευρώ.


Τον Οκτώβριο του 2014, η ανεργία των νέων ήταν 21,6% στην ΕΕ και 23,5% στην Ευρωζώνη, σε σύγκριση με 23,3 % και 24,0% αντίστοιχα τον Οκτώβριο του 2013. Τον Οκτώβριο του 2014 τα χαμηλότερα ποσοστά παρατηρήθηκαν στη Γερμανία (7,7 %), στην Ολλανδία (9,7 %) και στην Αυστρία (10,0 %), ενώ τα υψηλότερα στην Ισπανία, (53,8%) , την Ελλάδα (49,3% τον Αύγουστο του 2014), στην Ιταλία (43,3%) και την Κροατία (41,5% το τρίτο τρίμηνο του 2014).

Στοιχεία – σοκ για την ανεργία των νέων 

anergia-1560x690_c

Το 53% των άνεργων νέων στην Ελλάδα βρίσκεται εκτός εργασίας για περισσότερο από έναν χρόνο, μόλις το 20% είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ και τον ρόλο του υποστηρικτή αναλαμβάνει η οικογένεια, καθώς εφτά στους δέκα άνεργους νέους δέχονται σημαντική βοήθεια για να επιβιώσουν.

Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν από έρευνα και παρουσιάστηκαν,  στο συνέδριο «In4Youth – Διαδικασίες ένταξης στην αγορά εργασίας των νέων σε περίοδο οικονομικής κρίσης», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης.

«Η θέα ενός νέου ανθρώπου στην ουρά του ΟΑΕΔ είναι ό,τι πιο θλιβερό μπορεί να παρουσιάσει μια χώρα. Κανονικά, η μεγαλύτερη έγνοια μας θα ήταν πώς να εντάξουμε και να κρατήσουμε τους νέους στην αγορά εργασίας» τόνισε η Μαρία Πασχαλίδου, επικεφαλής της Θεσσαλονίκης – Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Κοινωνιολογίας, τη «Θεσσαλονίκη – Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τον ακούμπησαν στον …Δένδια αλλά …δεν το κατάλαβε.

Η επικοινωνιακού τύπου επίσκεψη του Δένδια στη ζώνη ευθύνης της 95ης Ανωτέρας Διοίκησης Ταγμάτων Εθνοφυλακής, σε Καστελλόριζο, Στρογγύλη και Ρω, εξελίχθηκε σε πρωτοφανές φιάσκο.
Ενώ λοιπόν ο υπουργός της Χούντας Βενιζέλου-Σαμαρά εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές κάμερες από τα Δωδεκάνησα ως άλλος «Μέγας Ναπολέων», κάνοντας λόγο για «αποφασιστική προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας αλλά και της εθνικής αξιοπρέπειας», οι Τούρκοι φρόντιζαν να τσακίσουν την αυταρέσκειά του, στήνοντάς του ένα σκηνικό το οποίο εκθέτει τον ίδιο και μόνο.
Τα γεγονότα έχουν ως εξής: κατά την μετάβαση του Δένδια στο Καστελλόριζο, τουρκικό ραντάρ κάλεσε το πλήρωμα του Chinook που μετέφερε τον υπουργό να αποχωρήσει άμεσα από την περιοχή, διότι -όπως δήλωσαν- βρισκόταν εντός του τουρκικού εναέριου χώρου!
Όπως ήταν φυσικό, ο γελωτοποιός υπουργός και το κομματικό του επιτελείο απέκρυψαν την τουρκική πρόκληση, η οποία εξέθετε ανεπανόρθωτα τον «αποφασιστικό» Δένδια. Κατόπιν αυτού, η παρουσία και οι δηλώσεις του στις τηλεοπτικές κάμερες που στήθηκαν για να καλύψουν την εκδρομή του, συνιστούν ένα κακόγουστο ανέκδοτο: «η Ελλάδα έχει την τιμή να έχει σχέση ειρήνης και φιλίας με όλους τους λαούς. Επίσης όμως, είναι απολύτως αποφασισμένη να προασπίσει τόσο την εθνική της κυριαρχία όσο και την εθνική της αξιοπρέπεια»!
Την επόμενη φορά που θα μιλά ο γελωτοποιός Δένδιας για «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης, οι τουρκικές φρεγάτες θα βολτάρουν ξανά ανενόχλητες στο Σούνιο. Γι' αυτό ο συγκεκριμένος υπουργός αποτελεί την επιτομή του πολιτικαντισμού και μάλιστα στην χειρότερη μορφή της.
Το παρήγορο στην όλη υπόθεση είναι ότι ο Τουρκουγλου θα διαμαρτυρηθεί εντόνως αφού είναι σε επίσκεψη στην… χώρα του.

Δεν υπήρξε καμία παρενόχληση ή προσπάθεια αναχαίτισης του ελικοπτέρου τύπου Σινούκ που μετέφερε τον δήθεν υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια από τη Ρόδο στο Καστελόριζο, κατέστησαν σαφές αρμόδιες πηγές του υπουργείου, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τι είδους παρενόχληση περιμένατε για να διαμαρτυρηθείτε, Σεξουαλική;

- Όταν σας λένε ότι πετάτε σε τουρκικό εναέριο χώρο και να βγείτε αμέσως τι άλλο θέλετε;

Και τα τουρκικά αεροπλάνα γιατί απογειώθηκαν, για να κάνουν βόλτα; Το πρόβλημα λύθηκε γιατί δεν μπήκαν στον Ελληνικό εναέριο χώρο;

Τα δε δύο τουρκικά αεροσκάφη δεν εισήλθαν καν στο FIR Αθηνών, επισημαίνουν οι …. πηγές.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η εξουσία στον τοίχο


Ο Θεόδωρος Φορτσάκης είναι ο πρώτος -απ’ όσο γνωρίζω- πρύτανης του Καποδιστριακού που αξιώθηκε να δει τη μορφή του να γίνεται αφίσα από τους φοιτητές (φωτογραφία 1).

 
(Φωτογραφία 1) 

Δεν πρόκειται ασφαλώς για σύμπτωση, αλλά για την αντανάκλαση της ελλειμματικής νομιμοποίησης που προσδίδει στις νέες ηγεσίες των ΑΕΙ η ουσιαστική κατάργηση της δημοκρατικής αρχής μέσω της προεπιλογής των υποψηφίων από το διαβόητο εξωπανεπιστημιακό «Συμβούλιο Ιδρύματος»: φανταστείτε πόσο νόμιμος θα ήταν στη συνείδηση όλων μας ένας πρωθυπουργός «εκλεγμένος» μεταξύ τριών μόνο υποψηφίων, τους οποίους θα είχε εγκρίνει προληπτικά η τρόικα, αποκλείοντας απροσχημάτιστα από τη λαϊκή ετυμηγορία όσους έχουν εκφράσει την παραμικρή διαφωνία με την πολιτική των μνημονίων.

Κι όμως, αυτό ακριβώς συμβαίνει στα ελληνικά ΑΕΙ με τον Ν. 4009/2011 που τους επέβαλε προ τριετίας το δίδυμο Αννας Διαμαντοπούλου και Αδώνιδος Γεωργιάδη. Μπορεί το χιτλερικό μουστάκι να φαντάζει υπερβολικό ακόμη και για ένα δημόσιο πρόσωπο με την ιδιοσυγκρασία του σημερινού πρύτανη, όμως στα πανεπιστήμια έχει φορεθεί τα τελευταία χρόνια ένας κανονικότατος θεσμικός «γύψος» με διακηρυγμένο στόχο τον «σωφρονισμό» και την «ανάρρωσή» τους από τις μεταπολιτευτικές δημοκρατικές «ασθένειες». Η ίδια η ιδέα της διοίκησης των ΑΕΙ από «εξωπανεπιστημιακές προσωπικότητες» και της επιλογής των πρυτάνεων από λίστα τριών μόνο υποψηφίων προήλθε άλλωστε, στην πρωταρχική της διατύπωση, όχι από κάποιο δημοκρατικό σώμα αλλά από τη διορισμένη «Συμβουλευτική» ψευδοβουλή της χούντας («Ελεύθερος Κόσμος» 30.6.1972).

Σε δημοκρατικότερους καιρούς, η οργή και η ειρωνεία των φοιτητών επικεντρώνονταν κυρίως στα πρόσωπα των δύο υπουργών, Παιδείας και Δημόσιας Τάξης, με τους οποίους το κίνημα ερχόταν σε άμεση επαφή. Η ευρηματικότητα των σχετικών εγγραφών υπήρξε φυσικά πάντοτε συνάρτηση των αντίστοιχων αρετών του αρμόδιου στόχου. Η παροιμιώδης απόφανση του Αντώνη Τρίτση εν έτει 1987, πως «οι φοιτητές νοιάζονται μόνο για το παχύ τους έντερο», δεν μπορούσε π.χ. να μείνει αναπάντητη, τόσο γραπτά (φωτογραφία 2), όσο και προφορικά: «Λιτότητα, ανεργία, καταστολή / το στενό μας έντερο στένεψε πολύ»!

 
(Φωτογραφία 2) 

Δύο δεκαετίες αργότερα, οι ρήσεις του Βύρωνα Πολύδωρα δεν χρειάζονταν καν σχολιασμό, καθώς προσφέρονταν από μόνες τους ως ανέκδοτα (φωτογραφίες 3-4).

 
  (Φωτογραφία 3)
 
 
(Φωτογραφία 4)

Ενίοτε η μπάλα παίρνει και τους υπόλοιπους πολιτικούς -συμπολιτευόμενους κι αντιπολιτευόμενους- που σπεύδουν να υπερασπιστούν την εκπαιδευτική «ευταξία», όπως στην αφίσα της Επιτροπής Αγώνα Ταύρου για την απεργία της ΟΛΜΕ το 1990 (φωτογραφία 5), ή ακόμη και κάποιους πανεπιστημιακούς συμβούλους των αντιμεταρρυθμιστών υπουργών (φωτογραφία 6).

 
                              (Φωτογραφία 5)
 
 
(Φωτογραφία 6)

Αυτή που τιμήθηκε περισσότερο από κάθε άλλον υπήρξε αναμφίβολα η Μαριέττα Γιαννάκου, που βρέθηκε αντιμέτωπη με το σημαντικότερο φοιτητικό κίνημα των μεταπολιτευτικών χρόνων, προικισμένο επιπλέον από τις νέες τεχνολογίες με ασύγκριτες επικοινωνιακές δυνατότητες (φωτογραφίες 7-8).

(Φωτογραφία 7)
 
 
  (Φωτογραφία 8) 

Οσο για τον πρύτανη της κρατικής προστασίας του πολίτη, προτού ξεθωριάσει το άστρο του λόγω ελλιπούς ανάγνωσης, πρόλαβε να γνωρίσει κι αυτός μιαν εφήμερη, αλλά εντυπωσιακή προβολή (φωτογραφία 9).

 
(Φωτογραφία 9) 
 

*Φωτογραφίζει ο Τάσος Κωστόπουλος
πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τοις μετρητοίς οι εξετάσεις για το προσεχές μέλλον

Σε επ’ αόριστον επίσχεση παροχής υπηρεσιών προς τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προχωρούν από την ερχόμενη Δευτέρα (1η Δεκεμβρίου) τα συμβεβλημένα διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικά εργαστήρια. Για τους ασθενείς, αυτό μεταφράζεται σε απαίτηση των κέντρων για πληρωμή τοις μετρητοίς όσων εξετάσεων χρειαστεί να κάνουν και στη συνέχεια αναζήτηση της αποζημίωσής τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Ας σημειωθεί ότι τα διαγνωστικά κέντρα και τα εργαστήρια εξυπηρετούν το σύνολο σχεδόν των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ -πάνω από το 90%, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας- καθώς τα εργαστηριακά τμήματα του ΠΕΔΥ υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καν, σε όλη την επικράτεια.

Η επίσχεση παροχής υπηρεσιών υγείας είναι μονόδρομος για τον κλάδο, αναφέρουν στη χθεσινή ανακοίνωσή τους ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων και η Πανελλήνια Ενωση Ιδιωτικών Φορέων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς τα μέτρα που εφαρμόζονται τους στραγγαλίζουν οικονομικά, ενώ παράλληλα δεν τίθενται σε ισχύ τα μέτρα ελέγχου των εξετάσεων.

Η κινητοποίηση των παρόχων -όπως επισημαίνεται- θα διαρκέσει, ώσπου το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ να ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους για άμεση εξόφληση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών όλων των ασφαλιστικών ταμείων πριν από την ενσωμάτωσή τους στον ΕΟΠΥΥ, ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ έτους 2014 για τις διαγνωστικές εργαστηριακές εξετάσεις και ιατρικές πράξεις, ενιαίο ποσοστό έκπτωσης (rebate) 15% σε όλους τους παρόχους εργαστηριακής ιατρικής και κατάργηση του ατομικού πλαφόν.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νέες ρυθμίσεις από την ΕΕΤΤ για τη φορητότητα αριθμών politis-kinito.jpg

Νέες ρυθμίσεις για τη φορητότητα αριθμών επιβάλλει η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, «προωθώντας τη διαφάνεια, την ταχύτητα και τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της διαδικασίας από τους ίδιους τους συνδρομητές».


Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις της ΕΕΤΤ, που ισχύουν πλέον:
  • επιταχύνεται ο χρόνος εξέτασης και υλοποίησης των αιτημάτων για φορητότητα
  • περιορίζονται οι λόγοι απόρριψης της αίτησης
  • καθορίζονται συγκεκριμένες προθεσμίες για την ακύρωση της αίτησης
  • επιβεβαιώνεται από τον πάροχο η υποβολή όλων των αιτήσεων φορητότητας και των αιτήσεων ακύρωσης του συνδρομητή και
  • καθορίζεται διαδικασία αποζημίωσης για καθυστέρηση μεταφοράς και καταχρηστική μεταφορά αριθμών.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη φορητότητα αριθμών βρίσκονται στο http://www.eett.gr ή στο ειδικό website www.foritotita.gr.

Επίσης, με την ειδική εφαρμογή της ΕΕΤΤ «Βρείτε τον πάροχο ενός αριθμού», οι συνδρομητές μπορούν να ενημερωθούν εάν η κλήση που θα πραγματοποιήσουν είναι εντός ή εκτός δικτύου του παρόχου τους και κατά συνέπεια να εκτιμήσουν τη σχετική χρέωση, ανάλογα με το οικονομικό πρόγραμμα που διαθέτουν.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στο εδώλιο 14 άτομα για την υπόθεση του Βατοπεδίου

Στο εδώλιο παραπέμπονται προκειμένου να δικαστούν για την υπόθεση των ιερών ανταλλαγών της Μονής Βατοπεδίου, δεκατέσσερα άτομα, με οριστικό και αμετάκλητο βούλευμα του Αρείου Πάγου.

Το Ποινικό Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας, με το βούλευμα του (1221/2014) απέρριψε την αναίρεση που είχε ασκήσει ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεώργιος Μποροδήμος κατά του βούλευματος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων με το οποίο παραπέμπονται σε δίκη οι «14» με το αιτιολογικό ότι εντόπιζε στο σκεπτικό του αντιφάσεις, ελλείψεις και λογικά σφάλματα.
Μα σημειωθεί ότι της αναίρεσης του κ. Μποροδήμου είχε προηγηθεί σχετική αίτηση του ηγούμενου Εφραίμ (κατά κόσμον Βασίλης Κουτσός), του μοναχού Αρσένιου και του δικηγορικού γραφείου Δημήτρη Πελέκη.

Έτσι, στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο μοναχός Αρσένιος, η Αικατερίνη Πελέκη (σύζυγος του Γ. βουλγαράκη) οι δικηγόροι Διονύσιος και Δημήτριος Πελέκης, ο πρώην πρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (ΚΕΔ), καθηγητής Πέτρος Παπαγεωργίου, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ Κωνσταντίνος Γκράτσιος ο πρώην διευθυντής της υπηρεσίας διαχείρισης ακινήτων της ΚΕΔ, Γεώργιος Μητρόπουλος, ο πρώην γενικός γραμματέας του τότε υπουργείου Γεωργίας, Κωνσταντίνος Σκιαδάς η πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Σταματούλα Μαντέλη, στελέχη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους όπως είναι ο τέως αντιπρόεδρος ΝΣΚ Γρηγόρης Κρόμπας, ο τέως σύμβουλος Χριστόδουλος Μπότσιος, καθώς και οι Στέφανος Δέτσης και Ιωάννης Διονυσόπουλος.

Οι ενέργειες και οι πράξεις των 14 κατηγορουμένων σύμφωνα πάντα με το παραπεμπτικό βούλευμα, έπληξαν τα συμφέροντα του Δημοσίου, ενώ τα αδικήματα που αντιμετωπίζουν συνίσταται σε πράξεις (ηθικού ή φυσικού αυτουργού) απιστίας και ψευδείς βεβαιώσεις, σχετικά με τις ανταλλαγές ακινήτων και συγκεκριμένα της λίμνης Βιστονίδας και παρόχθιες εκτάσεις με άλλα ακίνητα - φιλέτα του Ελληνικού Δημοσίου.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Όλα έχουν αλλάξει, ας τελειώνουμε με το AIDS»

Μήνυμα δύναμης και αισιοδοξίας στέλνει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, τη Δευτέρα.

Η νέα εκστρατεία εξωστρέφειας και ευαισθητοποίησης του Συλλόγου μεταδίδει πως «όλα έχουν αλλάξει, ας τελειώνουμε με το HIV/AIDS» εμπερικλείοντας σε μία πρόταση την πεποίθηση ότι έχουμε κερδίσει πολλές μάχες σε ιατρικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά την ίδια στιγμή παραμένουν εξίσου πολλές προκλήσεις που ζητούν επιτακτικά απάντηση.

«Τα στοιχεία για το 2014 καταγράφουν πτώση των περιστατικών λοίμωξης από τον ιό HIV στο πρώτο δεκάμηνο του έτους, τόσο στο γενικό πληθυσμό, όσο και στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, συγκριτικά με τις αντίστοιχες περιόδους της προηγούμενης τριετίας. Η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι σίγουρα ενθαρρυντική, ωστόσο δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε», υπογραμμίζει ο Σύλλογος.

«Τα επιτεύγματα της ιατρικής επιστήμης με σύμμαχο τη συχνή εξέταση, την έγκαιρη διάγνωση και την προφύλαξη μπορεί να έχουν μετατρέψει την HIV λοίμωξη από καταληκτική σε μία χρόνια νόσο, ωστόσο σε κοινωνικό επίπεδο οι μάχες που καλούμαστε να δώσουμε για την καταπολέμηση του στίγματος παραμένουν πολλές. Τα μηνύματα στήριξης που λαμβάνουμε από την ελληνική κοινωνία, μας δίνουν δύναμη και μας κάνουν να ελπίζουμε, πως το HIV/AIDS πέρα από την ιατρική του διάσταση, θα πάψει σύντομα να αποτελεί και μία νόσο κοινωνικού αποκλεισμού. Και αυτό εξαρτάται από όλους μας», τονίζει η σχετική ανακοίνωση.

Και συνεχίζει: «Η Ελλάδα έχει ανάγκη από ένα νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS, προκειμένου να δομήσει στέρεες βάσεις και μία βιώσιμη πολιτική για ένα θέμα που αφορά στη δημόσια υγεία, αλλά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η θεμελίωση σύγχρονων πολιτικών για την καταπολέμηση του HIV/AIDS, η δυναμική έμφαση στην πρόληψη, η καταπολέμηση του κοινωνικού στιγματισμού, η ανάπτυξη σύγχρονων εκπαιδευτικών πολιτικών και η ενίσχυση των θεραπευτικών δομών στη χώρα μας πρέπει να τοποθετηθούν ως επείγουσες προτεραιότητες στον κοινό αγώνα πολιτείας, επιστημονικής κοινότητας και κοινωνίας των πολιτών.

Ωστόσο, η «Θετική Φωνή» επισημαίνει πως η φετινή 1η Δεκεμβρίου βρίσκει τους ανθρώπους που ζούνε με HIV αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις:
  • Οι ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων δεν αποτελούν σίγουρα τον κανόνα στα φαρμακεία των νοσοκομείων, παραμένουν όμως ένα πρόβλημα που προκύπτει συχνά. Αίτημά μας παραμένει η αποδέσμευση του ειδικού κονδυλίου για την προμήθεια των συγκεκριμένων σκευασμάτων από το γενικό προϋπολογισμό των νοσοκομείων, ώστε να μην εξαρτάται η απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων που ζουν με HIV στην αντιρετροϊκή θεραπεία από την οικονομική κατάσταση του κάθε νοσοκομείου. 
  • Άμεση χορήγηση και πλήρης κάλυψη των αντιρετροϊκών φαρμάκων για όσους δεν καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Στην περίπτωση μεταναστών να χορηγούνται ανεξάρτητα από το νομικό καθεστώς παραμονής τους στη χώρα. Η πάγια αυτή πρότασή μας διασφαλίζει τη δημόσια υγεία γιατί ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού από τους φορείς και έρχεται σε πλήρη 
  • Δημιουργία δεύτερης Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων στη Θεσσαλονίκη και αναμόρφωση της υπάρχουσας στο ΑΧΕΠΑ. Στη Θεσσαλονίκη εξακολουθεί να λειτουργεί μόνο μία Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ), η οποία αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες των 1.200 και πλέον οροθετικών σε ένα υπερβολικά μεγάλο φάσμα περιοχών από την  Κέρκυρα και τα Ιωάννινα μέχρι τη Λάρισα 
  • Άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος των απάνθρωπων και επικίνδυνων για την υγεία τους συνθηκών κράτησης των οροθετικών τροφίμων στο Νοσοκομείο «Άγιος Παύλος» των φυλακών Κορυδαλλού και τροποποίηση της διάταξης για την υπό όρο απόλυση κρατουμένων, ώστε να μην απαιτείται η καταβολή χρηματικού ποσού προς κοινωφελές ίδρυμα για την πρόωρη αποφυλάκισή 
πηγη 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Επίσχεση από κλινικές και διαγνωστικά για οφειλές του ΕΟΠΥΥ

Σε επίσχεση παροχής υπηρεσιών στους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας από την Δευτέρα, 1η Δεκεμβρίου και έως να εξοφληθούν όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού προς τις ιδιωτικές κλινικές, προχωρά ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών.

Από την επίσχεση εξαιρούνται οι μονάδες τεχνητού νεφρού, τα περιστατικά που χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, καθώς και τα περιστατικά που νοσηλεύονται ήδη (01/12/2014) και χρήζουν άμεσης νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Ελληνικών Κλινικών, «η επίσχεση αποτελεί ύστατη προσπάθεια επιβίωσης απέναντι στην αναγκαστική πτώχευση που επιβάλλει η ανικανότητα σωστού οικονομικού προγραμματισμού του ΕΟΠΥΥ και η κατ' εξακολούθηση παραβίαση από τον Οργανισμό των συμβατικών του υποχρεώσεων».

Σύμφωνα με τον ΣΕΚ, τα ληξιπρόθεσμα των ετών 2006-2011 ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ, 100 εκατ. ευρώ είναι τα οφειλόμενα για το 2013 και πάνω από 80 εκατ. ευρώ για το 2014.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νίκη-πρόκριση για τον Παναθηναϊκό στην Ευρωλίγκα

Ο Παναθηναϊκός εξασφάλισε εχθές (Παρασκευή) και μαθηματικά την πρόκρισή του στους «16» της Ευρωλίγκα, μετά τη νίκη του στο ΟΑΚΑ επί της Μπάγερν Μονάχου με σκορ 87-72.

Η ελληνική ομάδα ήταν καταιγιστική στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης και έφτασε στην 5η της νίκη σε 7 αγωνιστικές, στο πλαίσιο του 3ου ομίλου της Ευρωλίγκας.

Τα δεκάλεπτα: 18-12, 44-33, 65-51, 87-72

Παναθηναϊκός: Χαραλαμπόπουλος, Σλότερ 17, Μποχωρίδης 2, Γιάνκοβιτς 13, Φώτσης 14, Παππάς 10, Μαυροκεφαλίδης 16, Διαμαντίδης 7, Γκιστ 2, Μπλουμς, Ράιτ 6

Μπάγερν: ΜακΚάλεμπ 15, Σαφάρτζικ 5, Μίτσιτς 7, Στάιγκερ, Μπέντζινγκ 14, Τζέντοβιτς, Στίματς 5, Τσίπσερ 2, Σαβάνοβιτς 13, Ίντμπιχι 2, Γιάγκλα, Μπράιαντ 9



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Φωτιά στα νοικοκυριά βάζει η αύξηση του ΦΠΑ

Κυβερνητική υποχώρηση στο θέμα του ΦΠΑ, ύστερα από τις πιέσεις της τρόικας. Η κυβέρνηση -εκτός απροόπτου- εγκαταλείπει τις «κόκκινες γραμμές» και ετοιμάζεται να αυξήσει τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ που εφαρμόζεται σε μία πληθώρα προϊόντων και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο χαμηλός συντελεστής από 6,5% θα ανέλθει στο 8% ή στο 10%, παρασέρνοντας προς τα πάνω τις σχετιζόμενες υπηρεσίες και προϊόντα.

Μεταξύ άλλων, οι αυξήσεις αυτές θα επηρεάσουν -μεταξύ άλλων- τις τιμές των βιβλίων και των εφημερίδων, αλλά και αυτές των φαρμάκων, των ξενοδοχείων, των εισιτηρίων σε θέατρα, όπως και τις εμπορικές συναλλαγές στα νησιά και τις ακριτικές περιοχές. Ειδικά για την τελευταία περίπτωση θα πρέπει να αναφερθεί πως εάν περάσει αυτή η αύξηση, η κυβέρνηση μετά δεν θα μπορεί να επαναφέρει το αρχικό φορολογικό καθεστώς που ισχύει σήμερα για τα ακριτικά νησιά και προβλέπεται από σχετική Κοινοτική Οδηγία (2859/2000).

Τυχόν αύξηση του ΦΠΑ θα αποβεί σε βάρος ουσιαστικά των καταναλωτών και κυρίως των οικονομικά ασθενέστερων. Ιδιαίτερα επιβαρυντικό θα είναι το αποτέλεσμα στις τιμές των φαρμάκων για τους πολίτες και ειδικά για τους συνταξιούχους, καθώς θα αυξηθεί περαιτέρω το κόστος φαρμακευτικής περίθαλψης.

Σε κάθε περίπτωση, η αύξηση «φωτιά» στο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ θα απογειώσει τα φορολογικά έσοδα, ενώ επί των λιανικών τιμών θα προκύψουν ανατιμήσεις της τάξης του 1,4%-3,3%.

Έντονη ήταν η αντίδραση του προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνου Μίχαλου, στο ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ. «Η αύξηση του υπερμειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 6,5%... δεν πρόκειται να συνεισφέρει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων, καθώς η φοροδοτική ικανότητα των επιχειρήσεων και των πολιτών έχει εξαντληθεί», είπε ο κ. Μίχαλος για να συμπληρώσει: «Απεναντίας, θα προκαλέσει τσουνάμι αυξήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες, θέτοντας έτσι πρόσθετα εμπόδια στην ανταγωνιστικότητα βασικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, όπως ο τουρισμός, αλλά και σε άλλους ευαίσθητους τομείς για την κοινωνία, όπως η φαρμακευτική περίθαλψη και ο πολιτισμός». Ο κ. Μίχαλος κάλεσε την κυβέρνηση να κρατήσει «σθεναρή στάση απέναντι στην τρόικα και να αναζητήσει αλλού ισοδύναμα».

Τέλος, στον «αέρα» βρίσκεται και η ρύθμιση με τις 100 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο νέας «διόρθωσης», με τους δανειστές να ζητούν να μπουν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, και να μειωθεί ο αριθμός των δόσεων σε 72.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

561 δις ευρώ ή 313,6% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος;

Αν είναι αλήθεια αυτά που καταγγέλλει ο καθηγητής οικονομικών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Γ. Βάμβουκας για το πραγματικό δημόσιο χρέος της χώρας, τότε η Ελλάδα, έχει σοβαρό πρόβλημα υπόστασης ως ελεύθερου κράτους. Προς το παρόν, κανένα επίσημο κυβερνητικό όργανο δεν τον διαψεύδει, τα δε λαλίστατα ΜΜΕ σιωπούν εκκωφαντικά.

Συγκεκριμένα, ενώ η ελληνική κυβέρνηση μας λέει ότι  το δημόσιο χρέος είναι 325 δισεκατομμύρια ευρώ ή 175% του ΑΕΠ, ο κ. Βάμβουκας μας λέει ότι το πραγματικό δημόσιο χρέος είναι 561 δισεκατομμύρια ευρώ!!! ή 313,6% του ΑΕΠ. Όπως γίνεται αντιληπτό, τέτοιο χρέος δεν αντιμετωπίζεται με τίποτα. Όχι δηλαδή πως και τα 325 δις είναι βιώσιμο χρέος, αλλά τα 561 είναι εκτός κάθε σκέψης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανάλυση που παρουσιάζει ο κ. Βάμβουκας, με βάση τα επίσημα στοιχεία του προϋπολογισμού και των εθνικών λογαριασμών, το κολοσσιαίο δημόσιο χρέος των 561 δισεκατομμυρίων ευρώ προκύπτει ως εξής:

1) 325 δις χρέος κεντρικής κυβέρνησης. 2) 84 δις συμφωνίες ανταλλαγής βραχυχρόνιων τίτλων (swaps). 3) 75 δις συμφωνίες ανταλλαγής μακροχρόνιων τίτλων (swaps). 4) 55 δις χρέος φορέων της γενικής κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν λάβει δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. 5) 10 δις χρέος φορέων της γενικής κυβέρνησης, οι οποίοι έχουν λάβει δάνεια χωρίς εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. 6) 7 δις χρέος φορέων εκτός γενικής κυβέρνησης. 7) 5 δις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου τις οποίες δεν έχει πληρώσει.

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και το ιδιωτικό χρέος των Ελλήνων, τότε απλά πρέπει να κατεβάσουμε ρολά και να ξεκινήσουμε από την αρχή. Πρέπει επιτέλους τα επίσημα χείλη να επαναλάβουν τη φράση του Χ. Τρικούπη. Μόνο έτσι θα ξεμπλοκάρουν τα πράγματα. Αυτή η κατάσταση δεν είναι διαχειρίσιμη και κυρίως δεν μπορούμε να εξακολουθούμε να αφήνουμε τη διαχείριση στο ίδιο πολιτικό σύστημα που μας χρεοκόπησε.

Ενώ το κράτος είναι κατάχρεο και το 90% των Ελλήνων εξαθλιώνεται, εντούτοις ένα 10%, δηλαδή η ελίτ του τόπου και οι περί την ελίτ καρεκλοκένταυροι αυξάνουν τα πλούτη τους με αστρονομικές ταχυτητες.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!