EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

VIDEO - Βουλή: Η Ζωή Κωνσταντοπούλου για την τροπολογία αμνήστευσης

Στην Βουλή έθεσε σήμερα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ψήφιση του υπουργείου Παιδείας την τροπολογία της αναδρομικής αμνήστευσης όσων έχουν συμπράξει στα σκάνδαλα από το κλείσιμο της ΕΡΤ μέχρι σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος που με δική του υπογραφή κατατάθηκε η τροπολογία προσποιήθηκε ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενό της.

           

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πανικός στην Αθήνα ! OΡΓΗ ΣΤΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

Οι δανειστές έχουν αντιληφθεί πλέον το βάθος της σήψης στην Κολομβία των Βαλκανίων και έχουν αποφασίσει να διασφαλίσουν με κάθε τρόπο ότι θα πάρουν πίσω τα λεφτά τους ακόμη κι αν χρειασθεί να βάλουν την Ελλάδα σε θάλαμο αερίων.

Στο μεταξύ το πρόβλημα της Κολομβίας των Βαλκανίων αρχίζει να εξοργίζει τα κοινοβούλια των χωρών μελών της Ε.Ε.

Το ρεπορτάζ της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου στο euro2day είναι αποκαλυπτικό για όλα όσα έρχονται.

Σιγά σιγά και αθόρυβα το EuroWorking Group το οποίο θα συνεδριάσει την Πέμπτη αλλά και την άλλη εβδομάδα, ετοιμάζει το Plan Β για το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς ορατό είναι το ενδεχόμενο οι συνομιλίες στο Παρίσι να μην αποδώσουν καρπούς.

Η ενδιάμεση λύση που ετοιμάζεται δεν είναι άλλη από αυτή που αποκάλυψε ήδη το Euro2day.gr για τεχνική παράταση του υφιστάμενου μνημονίου. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτό είναι το ρεαλιστικότερο σενάριο, εκτός αν η ελληνική πλευρά βάλει πολύ νερό στο κρασί της και τελευταία στιγμή συμφωνήσει σε όλα. Όμως κάτι τέτοιο θα σήμαινε μεγάλο πολιτικό ρίσκο, καθώς η συμφωνία που θα περιλαμβάνει και αντι-λαϊκά μέτρα θα πρέπει να περάσει από την Βουλή μέχρι το τέλος του έτους και επώδυνα μέτρα δύσκολα θα μπορέσουν να γίνουν αποδεκτά.

Το σίγουρο είναι ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφά και νέα εμπόδια μπαίνουν στο τραπέζι. Υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος ανέφερε στο Euro2day.gr ότι η Φιλανδία ενημέρωσε την Κομισιόν ότι σε περίπτωση τεχνικής παράτασης, το ελληνικό αίτημα θα πρέπει να υποβληθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας καθώς η βουλή της δεν θα μπορεί να το εγκρίνει μετά από αυτή την ημερομηνία. Αντιθέτως, η Γερμανία ενημέρωσε ότι ακόμα και στις 8 Δεκεμβρίου να υποβληθεί το αίτημα μπορεί να καλύψει το χρονοδιάγραμμα.

Αυτό σημαίνει ότι οι δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου περί πολιτικής διαπραγμάτευσης πριν το τέλος του έτους και με τις τεχνικές λεπτομέρειες να αποσαφηνίζονται αργότερα είναι εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει. Οποιαδήποτε αλλαγή στο επίσημο πρόγραμμα χρηματοδότησης χρειάζεται όχι μόνο την έγκριση του Eurogroup, αλλά και ορισμένων ευρωπαϊκών κοινοβουλίων.

Επίσης ένα θέμα που μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους στην Ελληνική πλευρά είναι το γεγονός ότι μπορεί μεν το EWG και η Κομισιόν να σχεδιάζουν παράταση του παρόντος προγράμματος για 2-3 μήνες, αυτό δεν σημαίνει ότι το αίτημα θα γίνει αποδεκτό από το Eurogroup.

Ήδη η Γερμανία εμφανίζεται να προκρίνει την παράταση για έξι μήνες καθώς η Ελλάδα δεν έχει μεγάλες δανειακές υποχρεώσεις πριν το δεύτερο τρίμηνο του 2015 και οι Γερμανοί δεν βιάζονται. Θέλουν να διασφαλίσουν ότι όλα τα προαπαιτούμενα, αλλά και τυχόν επιπρόσθετα μέτρα θα ληφθούν κανονικά.

Ένα άλλο θέμα που εκκρεμεί είναι το κατά πόσο το αίτημα της Ελληνικής κυβέρνησης που θα συνοδεύεται από το απαραίτητο«letter of intent» και το «Memorandum of Understanding» τα οποία θα καταγράφουν τις υποχρεώσεις που θα υλοποιήσει κατά την διάρκεια της τεχνικής παράτασης, θα συμπεριλαμβάνει και την δέσμευση της ότι θα ενταχθεί στην ECCL γραμμή στήριξης του ESM.

Όπως μαθαίνουμε, αρκετές χώρες απαιτούν να αποσαφηνιστεί και αυτό το σημείο πριν δοθεί η παράταση.

Το τρίτο και το σοβαρότερο σημείο που εκκρεμεί είναι η στάση του ΔΝΤ. Εκτός από την σκληρή γραμμή στην αξιολόγηση, υπάρχει το ενδεχόμενο την τελευταία στιγμή το Ταμείο να κάνει χρήση του καταστατικού του και να ζητήσει από την ΕΕ να εγγυηθεί το χρηματοδοτικό κενό που ήδη τρέχει αλλά κανείς δεν παραδέχεται.

«Σε πολλές περιπτώσεις το ΔΝΤ έκανε τα στραβά μάτια. Κανείς δεν εγγυάται ότι αυτό θα γίνει και τώρα», ανέφερε αξιωματούχος που έχει γνώση των συνομιλιών.

Ας μην ξεχνάμε ότι το ΔΝΤ δεν είχε συνεδριάσει για ένα ολόκληρο χρόνο προκειμένου να αποφύγει το ακανθώδες θέμα τουχρηματοδοτικού κενού. Όμως τώρα διαπραγματεύεται σκληρά προκειμένου να επιβάλει την παρουσία του στην μετά μνημόνιο εποχή.

Με άλλα λόγια, με πρόσχημα τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων και της αξιολόγησης της τρόικας, η σκληρή στάση του ΔΝΤ δείχνει ότι θέλει να παραμείνει στην Ελλάδα με ενισχυμένο ρόλο ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα του μετά το 2015.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Καταπέλτης» ο εισαγγελέας κατά Θ. Τσουκάτου

Στο στόχαστρο της δικαιοσύνης ο Θοδωρής Τσουκάτος. Ο άλλοτε συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού Κ. Σημίτη και πρώην βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ είναι μεταξύ των 64 κατηγορουμένων στην υπόθεση της SIEMENS, για τους οποίους ο αρμόδιος εισαγγελέας ζητά την παραπομπή τους ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Με την πολυσέλιδη πρόταση του ο εισαγγελέας Εφετών, αναπληρωτής εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γαληνός Μπρης, ζητά την παραπομπή του άλλοτε ισχυρού μέλους του ΠΑΣΟΚ για τις κατηγορίες της άμεσης συνέργειας σε παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήματος με την επιβαρυντική περίσταση του Ν1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου, κατηγορία που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Κατά την εισαγγελική κρίση ο Θόδωρος Τσουκάτος πρέπει να δικαστεί για την υπόθεση του 1 εκατομμυρίου γερμανικών μάρκων που εντοπίστηκαν σε λογαριασμό του και φαίνεται να κατατέθηκαν σε δύο εμβάσματα από την SIEMENS. Ο κ. Μπρης θεωρεί πως το επίμαχο ποσό σχετίζεται με την υπόθεση της «σύμβασης 8002» του ΟΤΕ με τη γερμανική εταιρεία και είχε τελικούς αποδέκτες στελέχη του ΟΤΕ.

Η διαδρομή του χρήματος 

Στην εισαγγελική πρόταση αναλύεται η διαδρομή του επίμαχου ποσού το οποίο φαίνεται να ξεκινά τον Δεκέμβριο του 1998 οπότε τα δύο εμβάσματα έφθασαν από «ύποπτο» λογαριασμό σε τράπεζα της Αυστρίας, σε τραπεζικό λογαριασμό στην ABN-AMRO Bank στην Ολλανδία με δικαιούχο τον επιχειρηματία Ηλία Πιταούλη. Κατά τον κ. Μπρη τα στοιχεία του λογαριασμού Πιταούλη, είχε δώσει στον ισχυρό άνδρα της SIEMENS Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο Θόδωρος Τσουκάτος στον οποίο κατέληξαν τα χρήματα μέσω του φίλου του Στέλιου Βίου και με ενδιάμεσες «στάσεις» σε τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους συνδικαιούχος ήταν ο κατηγορούμενος στην υπόθεση, Γεώργιος Γενναίος που, σύμφωνα με τον κ. Μπρη «απασχολείτο από το έτος 1997, ως προσωπικό γενικών καθηκόντων, στο γραφείο που διατηρούσε ο Θεόδωρος Τσουκάτος, ως μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ» στη Χαρ. Τρικούπη.

«Το έμβασμα του παραπάνω ποσού ...έγινε στα πλαίσια παροχής χρηματικών ωφελημάτων, που είχαν υποσχεθεί τα στελέχη της εταιρείας ΖΗΜΕΝΣ ΑΕ  σε υπαλλήλους της ΟΤΕ ΑΕ, οι οποίοι την αποδέχθηκαν και τελικώς την έλαβαν...», σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Από την πλευρά του, ο κ. Τσουκάτος αρνείται την κατηγορία και υποστηρίζει πως το εν λόγω ποσό ήταν χορηγία της SIEMENS προς το ΠΑΣΟΚ και ότι παραδόθηκε στα ταμεία του κόμματος.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νοσοκομεία στα όρια ανθρωπιστικής κρίσης

«Κορόνα - γράμματα» παίζεται η υγεία των ασθενών στα δημόσια νοσοκομειακά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, όπως καταγγέλλουν οι γιατροί, που τη Δευτέρα ετοιμάζονται να προσφύγουν με νέα μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα. Το θέμα ωστόσο, είναι ότι όλες οι προηγούμενες δεν είχαν καμία τύχη, αφού κανείς αρμόδιος δεν κλήθηκε να λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη και η κατάσταση διαιωνίζεται...

Το πρωί της Τρίτης, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών της Θεσσαλονίκης παρουσίασε τον... ανανεωμένο χάρτη των προβλημάτων στα δημόσια νοσοκομεία. Όσοι είχαν παρακολουθήσει τους προηγούμενους, διαπίστωσαν ότι τα προβλήματα αντί να επιλύονται, αυξάνονται και πληθύνονται. Ο πρόεδρος των γιατρών, Στράτος Πλωμαρίτης, μίλησε για απαξίωση του ΕΣΥ, για τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και νοσοκομειακά υλικά και για ανίκανες διοικήσεις.

«Αποφασίσαμε να βγούμε και να μιλήσουμε για τα προβλήματα, όχι για να απαξιώσουμε τα νοσοκομεία, αλλά για να ευαισθητοποιήσουμε τους υπεύθυνους. Θα στείλουμε εξώδικο στην εισαγγελία ως ΕΝΙΘ για να την καταστήσουμε κοινωνό με τον πιο επίσημο τρόπο των προβλημάτων. Δεν μπορεί κανείς να παρακολουθεί σαν θεατής τα προβλήματα. Πρέπει ο καθένας να πάρει την ευθύνη που του αναλογεί», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, που ωστόσο δεν είδε καμιά από τις προηγούμενες καταγγελίες να οδηγούν τους υπεύθυνους στο εδώλιο.

«Η κατάσταση βρίσκεται στα όρια ανθρωπιστικής κρίσης. Δεν μπορεί να μιλάει κανείς για ΕΣΥ, αλλά για πρώην ΕΣΥ. Είναι καρικατούρα, κανείς δεν έχει δωρεάν πρόσβαση. Πρόκειται για το πιο εχθρικό Σύστημα Υγείας στους νέους γιατρούς. Επικρατούν συνθήκες τυφλής εντατικοποίησης», τόνισε ο γραμματέας της ΕΝΙΘ, Κώστας Φορτούνης, ενώ η εκ μέρους της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, η Δάφνη Κατσίμπα σημείωσε πως «οι λίστες αναμονής από χρόνια πάσχοντες για χειρουργική επέμβαση πλέον κρατούν χρόνια και όχι μήνες».

Ο χάρτης της απαξίωσης

Σύμφωνα με τους νοσοκομειακούς στη Θεσσαλονίκη, η κατάσταση περιγράφεται με τα μελανότερα χρώματα:
  • Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, πολλά τμήματα λειτουργούν οριακά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καρδιολογική κλινική με μόλις 40 κλίνες, όταν μετά από κάθε γενική εφημερία νοσηλεύονται 140 ασθενείς. Υπό αυτές τις συνθήκες, τέσσερις ειδικευόμενοι καλούνται να διαχειριστούν τον όγκο των περιστατικών, με τέτοιο τρόπο ώστε σε 2 με 3 μέρες να έχουν πάρει εξιτήριο για να μπορέσει η κλινική να εφημερεύσει ξανά.
  • Στο Ιπποκράτειο, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, πολλά τμήματα και κλινικές λειτουργούν οριακά ή οδηγούνται σε κλείσιμο. Λείπουν αναισθησιολόγοι. Το καλοκαίρι έκαναν αναφορά και στην εισαγγελια καθως δε μπορούν να καλύψουν τα περιστατικά. Η ουρολογική κλινική έχει αποδεκατιστεί. Οι γιατροί κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία, καθώς η λειτουργία χαρακτηρίζεται επικίνδυνη, λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι εγχειρήσεις κσαθυστερουν 6 μμηνες. Στο μεταξύ, το μικροβιολογικό λειτουργεί με 3 ειδικούς γιατρούς, που εφημερεύουν και καλύπτουν τις ανάγκες χωρίς να πληρώνονται τις υπερωρίες.
  • Στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, οι εργαζόμενοι δεν παίρνουν το ρεπό τους και δεν πληρώνονται τις εφημερίες τους.
  • Στο νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος, η παθολογική λειτουργεί με 3 ειδικούς γιατρούς που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες στις 8 γενικές εφημερίες κάθε μήνα.
  • Στο νοσοκομείο Άγιος Παύλος, η ουρολογική κλινική οδηγείται σε κλείσιμο λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζει και το συνεργείο αιμοδοσίας του νοσοκομείου.
  • Στο νοσοκομείο Γεννηματάς, η παθολογική λειτουργεί με μόλις 4 γιατρούς, ενώ υπάρχει έλλειψη διαθέσιμων χειρουργικών αιθουσών και έλλειψη προσωπικού για να τα λειτουργήσει με τον αναγκαίο αριθμό, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μακραίνει η λίστα αναμονής.
πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο Πρετεντερης …έβαλε μπουγάδα, ….στο…. πλυντήριο …του Καρατζαφέρη;

Εκπομπή αφιερωμένη στις μίζες του Καρατζαφέρη είχε την Δευτέρα ο Πρετεντέρης στο Mega του Μπόμπολα.
 
Ο Πρετεντέρης είναι επίσης αρθρογράφος στο ΒΗΜΑ της Κυριακής. Κρατήστε το αυτό και πάμε παρακάτω.
 
Καλεσμένος του Πρετεντέρη στην εκπομπή ήταν ο δικηγόρος Δημητρακόπουλος ο οποίος δήλωσε συνήγορος των οπλεμπόρων Κομνόπουλου-Τσάτσου, οι οποίοι ερευνώνται για τα εμβάσματα στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ.
 
Στην συγκεκριμένη εκπομπή του Mega o Δημητρακόπουλος μετέφερε-όπως μας πληροφόρησε-δήλωση των πελατών του Κομνόπουλου και Τσάτσου η οποία έλεγε τα εξής:
 
-Tο 2007 ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ζήτησε από τους εκπροσώπους της Eurocopter (Τσάτσο-Κομνόπουλο) να μεταφέρουν για λογαριασμό του 1,5 εκατ. ευρώ στο Λονδίνο, ώστε ο κ. Καρατζαφέρης να αποφύγει ενδεχομένως την ελληνική δημοσιότητα!
 
Όπως υποστηρίζουν ο κ. Καρατζαφέρης δεν θέλησε να ακολουθήσει για τη μεταφορά αυτή, τις διαδικασίες που προβλέπονται από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και ζήτησε από τους Τσάτσο και Κομνόπουλο να μεταφέρουν το χρηματικό αυτό ποσό στο Λονδίνο, μέσω των λογαριασμών που εκείνοι διέθεταν στο εξωτερικό.
 
Mετά από αυτή την δήλωση ο Πρετεντέρης ο οποίος είναι εφυής και ατακαδόρος δεν ήταν αυτονόητο να ρωτήσει τον δικηγόρο τι δουλειά είχαν οι Κομνόπουλος-Τσάτσος με τον Καρατζαφέρη; Κάτω από ποιες συνθήκες γνωρίσθηκαν και τα σχετικά; Έκαναν και σε άλλους πολιτικούς αρχηγούς τέτοιου είδους "εκδουλεύσεις" οι συγκεκριμένοι οπλέμποροι; Πόσο νόμιμο είναι αυτό νταλαβέρι; Γιατί πήραν τέτοιο ρίσκο;
 
Ο εφυής Πρετεντέρης όμως δεν έκανε τις παραπάνω ερωτήσεις που είναι μάλλον αυτονόητες και εντός των αντανακλαστικών του. Είχε δηλαδή απέναντί του τον δικηγόρο 2 οπλέμπορων οι οποίοι παραδέχθηκαν ότι έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό για λογαριασμό ενός πολιτικού αρχηγού και ο Πρετεντέρης δεν είχε την αυτονόητη απορία.
 
Ο ίδιος δημοσιογράφος εμφανίζεται επίσης να μην διαβάζει την εφημερίδα στην οποία εργάζεται.
 
Αυτή η κυριακάτικη επαγγελματική αποτοξίνωση μετά σιέστας, θα  ήτο απολύτως κατανοητή εάν ο ίδιος την επόμενη μέρα δεν είχε εκπομπή αφιερωμένη στον Καρατζαφέρη.
 
Το λέμε αυτό γιατί στην εφημερίδα που ο ίδιος εργάζεται, η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου, στο φύλλο της Κυριακής, απεκάλυπτε ότι ο γιος του πρώην υφυπουργού Άμυνας και βουλευτή του ΛΑΟΣ Γιώργου Γεωργίου-ο οποίος έγινε υφυπουργός Άμυνας κατόπιν υποδείξεως του Καρατζαφέρη-Σέργιος Γεωργίου μετέχει στο ΔΣ της Κεστρέλ των Κομνόπουλου-Τσάτσου.
Δηλαδή ο μπαμπάς έχει διατελέσει υφυπουργός Άμυνας και ο γιος βρίσκεται στο ΔΣ της εταιρείας που εμφανίζεται να έχει αλλαξοκωλιές εκατομμυρίων ευρώ με τον αρχηγό του ΛΑΟΣ και ο έμπειρος δημοσιογράφος Πρετεντέρης έχει λυμένες όλες τις απορίες του!!!
 
Και αν ο λαλίστατος Καρατζαφέρης δεν ήθελε να εμφανιστεί στην εκπομπή γιατί ο Πρετεντέρης δεν κάλεσε τον υφυπουργό Άμυνας Γεωργίου ή ακόμη και τον γιο Σέργιο να ρίξουν φως στην υπόθεση;
 
Είναι τόσο αφελής ο Πρετεντέρης ώστε να μετέχει σε επικοινωνιακή μπουγάδα του Καρατζαφέρη;
 
Η μήπως η συγκεκριμένη εκπομπή έγινε καθ΄ υπόδειξη;
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΕ Ο ΠΡΕΤΕΝΤΕΡΗΣ
 
Αντιμέτωπος με κακουργήματα ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ
Στα χέρια της Εισαγγελίας Εφετών αναμένεται να φτάσει σύντομα ο φάκελος Καρατζαφέρη προκειμένου να κριθεί αν θα ασκηθεί δίωξη εις βάρος του. Προς το παρόν και μετά την απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής και το πόρισμα των ορκωτών λογιστών αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο δίωξης για τρία κακουργήματα. Ιδιαίτερα ενδελεχής έλεγχος θα γίνει για το τρίτο, το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, αφού πρέπει να συνδεθεί με μίζες εξοπλιστικών.

Αίσθηση έχει προκαλέσει η εμπλοκή του, αφού το 2011 συμμετείχε στο υπουργείο Άμυνας ως επιλογή του ΛΑΟΣ ο πρέσβης Γ. Γεωργίου στη θέση του αναπληρωτή υπουργού.
 
Στο μεταξύ σήμερα στο ΔΣ της Κεστρέλ, της εταιρείας των Τσάτσου - Κομνόπουλου που φαίνεται να έστειλε τα τρία επίμαχα εμβάσματα στην offshore του Καρατζαφέρη Catalina, εμφανίζεται και ο γιος του πρώην αναπληρωτή υπουργού Σέργιος Γεωργίου.
 
Τα εμβάσματα έγιναν το 2007-2008, αλλά το επιχείρημα του προέδρου του ΛΑΟΣ ότι δεν έχει σχέση με τους ιδιοκτήτες της Κεστρέλ φαίνεται να κλονίζεται από αυτή τη νέα αποκάλυψη...
 
Γράφει ο …Τίμιος Οπλέμπορας

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σε απεργιακό κλοιό αύριο η χώρα

Απεργιακό «λουκέτο» σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα βάζουν την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ αντιδρώντας στις πολιτικές λιτότητας που προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός αλλά και στα νέα εξοντωτικά μέτρα που «παζαρεύει» η κυβέρνηση με την Τρόικα. Σήμερα , Τετάρτη η ΕΣΗΕΑ έχει προκηρύξει απεργία σε όλα τα ΜΜΕ. Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί στις 12 μμ έξω από τα γραφεία της Ένωσης.

Μετ “εμποδίων οι μετακινήσεις


Για 24 ώρες θα μείνουν ακινητοποιημένα τρένα και πλοία ενώ 24ωρη απεργία έχουν προκηρύξει και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας με αποτέλεσμα να ακυρωθούν δεκάδες πτήσεις . Η AEGEAN ήδη ακύρωσε 97 πτήσεις εσωτερικού και 65 πτήσεις εξωτερικού ενώ η Olympic Air ματαίωσε όλες τις πτήσεις του δικτύου της.

Τα μέσα σταθερής τροχιάς θα λειτουργούν την ώρα των συλλαλητηρίων προκειμένου να διευκολυνθούν οι απεργοί και να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις.

Την Πέμπτη θα υπολειτουργήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες , οι ΔΕΚΟ και κλάδοι του ιδιωτικού τομέα ενώ στην απεργία θα συμμετέχει και η ΟΤΟΕ με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα στις τραπεζικές συναλλαγές. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία.
Έμποροι και επαγγελματοβιοτέχνες θα ενώσουν τις φωνές τους με αυτές των εργαζομένων, διαμαρτυρόμενοι για τα λουκέτα στην αγορά και την υπερφορολόγηση.

Στάσεις εργασίας στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

mesa

-Λεωφορεία και Τρόλεϊ: Θα κινηθούν από τις 9.00 πμ έως τις 21.00 μμ. Οι εργαζόμενοι δηλαδή θα κάνουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9.00 το πρωί και από τις 9.00 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

– Οι συρμοί του ΜΕΤΡΟ και του ΗΣΑΠ: Θα κινηθούν από τις 10.00 πμ έως τις 16.00 μμ. Οι εργαζόμενοι δηλαδή θα κάνουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10.00 το πρωί και από τις 4.00 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας για να διευκολύνουν τους πολίτες να κατέβουν στα συλλαλητήρια.

Οι συρμοί του ΜΕΤΡΟ θα σταματάνε στη Δουκίσσης Πλακεντίας λόγω της απεργίας στον Προαστιακό.

– Οι συρμοί του ΤΡΑΜ: Θα κινηθούν από τις 9.00 π.μ εως τις 17.00 μ.μ. Οι εργαζόμενοι δηλαδή θα κάνουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας εως τις 9.00 το πρωί και από τις 5.00 το απόγευμα εως τη λήξη της βάρδιας.

– Τα τρένα του ΟΣΕ και οι συρμοί του Προαστικού: Θα ακινητοποιηθούν καθ΄όλη τη διάρκεια του 24ωρου.

– Τα πλοία θα μείνουν δεμένα στα λιμάνια λόγω της συμμετοχής στην απεργία και της ΠΝΟ. Η απεργία των ναυτικών θα είναι σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και θα ξεκινήσει στις 12.01 της Πέμπτης ενώ θα λήξει στις 12.00 τα μεσάνυχτα.

-Στην απεργία θα συμμετάσχει και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδος .

Πού θα γίνουν οι συγκεντρώσεις

apergia

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΓΣΕΕ –ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματιστεί στις 11 το πρωί την Πέμπτη στην πλατεία Κλαυθμώνος ενώ την ίδια ώρα θα συγκεντρωθούν στην Ομόνοια τα μέλη του ΠΑΜΕ.

Η ΓΣΕΒΕΕ οργανώνει συγκέντρωση στον πεζόδρομο της οδού Κοραή στις 11 το πρωί και στη Θεσσαλονίκη στο Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, Πλατεία Αριστοτέλους στις 10.30.
Στην ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ κάνει λόγο «δογματική εμμονή κυβέρνησης και τρόικας στις πολιτικές λιτότητας και φοροεπιδρομών καθώς και για μέτρα που συντηρούν τον εργασιακό μεσαίωνα την ώρα που η ανεργία να παραμένει σε εφιαλτικά επίπεδα».

Η ΓΣΕΕ εκφράζει επίσης την αντίθεσή της στην κατάργηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών με σκοπό την κάμψη της αντίστασης και της αντίδρασης των εργαζομένων , για κατάργηση κάθε έννοιας κοινωνικής δικαιοσύνης και ασφάλειας. Το ΠΑΜΕ έχει ξεκινήσει συγκέντρωση υπογραφών στους χώρους εργασίας προκειμένου να αποτρέψει τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο.

Στην ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ, προειδοποιεί την κυβέρνηση πως εάν επιχειρήσει να προωθήσει στη Βουλή νέα εξοντωτικά μέτρα, όπως «το «μισθολόγιο πείνας» που επεξεργάζεται, την πλήρη ανατροπή του ασφαλιστικού συστήματος και την κατάργηση συνδικαλιστικών ελευθεριών» οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο θα κλιμακώσουν τους αγώνες τους με άμεση κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων.

Η ΟΤΟΕ σε ανακοίνωση της επισημαίνει ότι «ως κλάδος που εκπροσωπεί τους εργαζόμενους στις Τράπεζες, έχει σαφή επίγνωση του ρόλου της και της ιδιαίτερης συμβολής της στις εξελίξεις.

Συμμετέχει στην 24ωρη Απεργία της ΓΣΕΕ και καλεί τη Κυβέρνηση να εγκαταλείψει τώρα την αδιέξοδη οικονομική πολιτική που ακολουθεί και να δώσει πραγματικό τέλος στη λιτότητα που συνεχίζουν να επιβάλλουν στην ελληνική κοινωνία οι δανειστές, εκπροσωπώντας, όπως οφείλει, τον ελληνικό λαό και τις ανάγκες του»

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Εσοδα και Ταμεία ψαλιδίζουν το πλεόνασμα

Στη μέγκενη των αυξανόμενων ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων και της υστέρησης των εσόδων κατά 1,2 δισ. ευρώ βρίσκεται ο κρατικός προϋπολογισμός του 2014, με τις εξελίξεις να ενισχύουν την επιχειρηματολογία της τρόικας για την έκταση του δημοσιονομικού κενού του 2015, αλλά και για την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για το ασφαλιστικό.

Τα οριστικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δείχνουν πως το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ και το κονδύλι του ΕΚΑΣ παρουσιάζουν συνολική απόκλιση ύψους 1,5 δισ. ευρώ, καθώς οι αρχικές πιστώσεις που εγγράφηκαν δεν κάλυψαν παρά μόνο ένα μέρος της ετήσιας δαπάνης.

Οι εξελίξεις αυτές σε έσοδα και δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων οδηγούν σε απόκλιση και το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο πλέον είναι χαμηλότερο σχεδόν κατά 900 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του υπουργείου Οικονομικών, που τέθηκε λίγες ημέρες νωρίτερα, με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2015.

Συνολικά για το 2014 το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από 1,5% του ΑΕΠ σε 1,8% του ΑΕΠ, αλλά αυτό προϋποθέτει βελτίωση των επιδόσεων των εσόδων στο τελευταίο δίμηνο του έτους και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015 (με την παράταση του οικονομικού έτους), αλλά και να μην ξεφύγουν περαιτέρω οι δαπάνες.

Στην αύξηση των ετήσιων επιχορηγήσεων υποχρεώθηκε να προβεί το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να καλύψει τις αυξανόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς οι πιστώσεις που εγγράφηκαν στον προϋπολογισμό του 2014 κρίνονται ανεπαρκείς, καθώς τα περισσότερα Ταμεία έχουν απορροφήσει ήδη το σύνολο της αρχικής επιχορήγησης.

esoda-kai-tameia-psalidizoun-to-pleonasma

Προφανώς απέτυχε το σχέδιο αύξησης των εσόδων των Ταμείων και μείωσης των δαπανών τους για το 2014, όπως είχε σχεδιαστεί στα τέλη του 2013, δικαιολογώντας τις ανησυχίες της τρόικας για την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος.

Οι ίδιοι κίνδυνοι εξακολουθούν να υφίστανται και για το 2015, καθώς η τρόικα φοβάται νέες υπερβάσεις των δαπανών των Ταμείων.
Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά το 2014, το σύνολο των δαπανών για «Ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική προστασία», από 13.756 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί, τελικά αναπροσαρμόζεται σε 14.390 εκατ. ευρώ, αυξανόμενο κατά 634 εκατ. ευρώ.

Μέχρι και τον Οκτώβριο, στο δεκάμηνο απορροφήθηκαν ήδη 11.790 εκατ. ευρώ ή το 82% του νέου ύψους επιχορήγησης.

Αναλυτικότερα, οι κρατικές επιχορηγήσεις των Ταμείων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, διαμορφώνονται πλέον ως εξής:

* Ο ΟΓΑ χρειάζεται 465 εκατ. ευρώ περισσότερα για το 2014, καθώς το αρχικό κονδύλι των 2.442 εκατ. ευρώ αναπροσαρμόστηκε σε 2.907 εκατ. ευρώ.

* Το ΙΚΑ έχει ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων κατά 444 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες του το 2014 και η επιχορήγηση αναπροσαρμόζεται από 2.374 εκατ. ευρώ σε 2.818 εκατ. ευρώ.

* Ο ΟΑΕΕ παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία απόκλιση, καθώς οι αρχικές πιστώσεις των 800 εκατ. ευρώ εξαντλήθηκαν ήδη από τον περασμένο Αύγουστο. Στο πλαίσιο αυτό κρίθηκε ότι ο ΟΑΕΕ χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια ύψους 338 εκατ. ευρώ για να καλύψει τις χρηματοδοτικές του ανάγκες για το 2014 και οι ετήσιες πιστώσεις αναπροσαρμόστηκαν στο ποσό των 1.138 εκατ. ευρώ.

* Αντίθετα περικόπηκαν κατά 141 εκατ. ευρώ οι πιστώσεις του ΕΟΠΥΥ, εξέλιξη που θα είχε θετικό χαρακτήρα εάν δεν αυξάνονταν παράλληλα και τα χρέη του φορέα υγείας προς τους προμηθευτές του, που σημαίνει ότι αναβάλλονται πληρωμές για το 2015. Η ετήσια επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ, από 774 εκατ. ευρώ, διαμορφώνεται σε 633 εκατ. ευρώ.

* Οι δαπάνες κάλυψης των ελλειμμάτων νοσοκομείων και εξόφλησης παλαιών οφειλών τους αυξάνεται κατά 295 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη και διαμορφώνεται σε 1.450 εκατ. ευρώ.

* Το κονδύλι για το ΕΚΑΣ (πλην συνταξιούχων Δημοσίου) υπολογίστηκε αρχικά σε 516 εκατ. ευρώ, αλλά τελικά κρίνεται ότι απαιτούνται 205 εκατ. ευρώ περισσότερα και το ύψος της πίστωσης αναπροσαρμόζεται στο ποσό των 721 εκατ. ευρώ.

* Το κονδύλι για τα επιδόματα των πολυτέκνων μειώνεται κατά 25 εκατ. ευρώ και διαμορφώνεται σε 486 εκατ. ευρώ.

Είναι σαφές πως το άθροισμα των αναπροσαρμογών των επιχορηγήσεων υπερβαίνει αισθητά το ποσό της συνολικής αναθεώρησης, 634 εκατ. ευρώ, αλλά περιορίζεται επειδή περικόπηκε στο σύνολό της η πίστωση των 895 εκατ. ευρώ που αφορούσε τις «Λοιπές δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης», οι οποίες δεν εξηγείται επαρκώς τι αφορούσαν.

Στα 2,4 δισ. το έλλειμμα

Με βάση τα συνολικά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014 παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο ύψους 2.448 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 2.958 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2013 και στόχου του σχεδίου προϋπολογισμού 2015 για έλλειμμα 1.567 εκατ. ευρώ.

Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε σε 2.654 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2.590 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2013 και στόχου του σχεδίου προϋπολογισμού 2015 για πρωτογενές πλεόνασμα 3.539 εκατ. ευρώ.

Σε σύγκριση με το στόχο διαπιστώνεται υστέρηση ύψους 885 εκατ. ευρώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 41.319 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 1.278 εκατ. ευρώ ή 3% έναντι του στόχου του σχεδίου προϋπολογισμού 2015.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 37.807 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 666 εκατ. ευρώ ή 1,7% έναντι του στόχου του σχεδίου προϋπολογισμού 2015.
Μειώθηκαν 397 εκατ. οι δαπάνες

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθαν στα 43.768 εκατ. ευρώ και παρουσιάζονται μειωμένες κατά 397 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του σχεδίου προϋπολογισμού 2015, που είναι στο ποσό των 44.165 εκατ. ευρώ.

Ειδικότερα, οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού ανήλθαν σε 39.650 εκατ. ευρώ και είναι μειωμένες έναντι του στόχου του σχεδίου προϋπολογισμού 2015 κατά 372 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των πρωτογενών δαπανών κατά 345 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου του σχεδίου προϋπολογισμού 2015 (34.170 εκατ. ευρώ), αλλά και των ταμειακών δαπανών για εξοπλιστικά προγράμματα κατά 23 εκατ. ευρώ και των δαπανών τόκων κατά 4 εκατ. ευρώ.

Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού παρουσιάζονται μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013 κατά 2.934 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 6,9%.

Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση του συνόλου των πρωτογενών δαπανών κατά 2.010 εκατ. ευρώ ή ποσοστό 5,6% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2013, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκαν αυξημένες δαπάνες ύψους 490 εκατ. ευρώ για τη διάθεση κοινωνικού μερίσματος, 37 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και 69 εκατ. ευρώ για δαπάνες διενέργειας εκλογών.

Οι δαπάνες του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) διαμορφώθηκαν σε 4.118 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 25 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου (4.143 εκατ. ευρώ) και αυξημένες κατά 793 εκατ. ευρώ σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Πηγή: Ναυτεμπορική
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο Καμμενος, η Ξουλίδου, ο Σούκουρης και τα τρία εκατομμυρια (video)

Την ανάσυρση από το αρχείο της δικογραφίας που είχε σχηματιστεί μετά τις καταγγελίες για προσπάθεια χρηματισμού βουλευτών ώστε να εκλεγεί πρόεδρος της Δημοκρατίας προκαλούν οι χθεσινές δημόσιες αναφορές της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων Σταυρούλας Ξουλίδου, πως της προτάθηκαν 2-3 εκατομμύρια από βουλευτή για να «αλλάξει στρατόπεδο». Αυτό το ενδεχόμενο ζητεί να εξεταστεί με παραγγελία της προς την Εισαγγελία Εφετών η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Πολιτική…θύελλα από τις αποκαλύψεις Καμμένου

Σάλο έχουν προκαλέσει οι καταγγελίες του προέδρου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων  Πάνου Καμμένου αλλά και της βουλευτή του κόμματος Σταυρούλας Ξουλίδου για χρηματισμό βουλευτών.
Η δήλωση του Πάνου Καμμένου  στο SBC, στην οποία ανέφερε ότι «υπάρχει βουλευτής στους Ανεξάρτητους Έλληνες ο οποίος μου ομολόγησε ότι του προσέφεραν 3 εκατ. ευρώ, για να ψηφίσει από την άλλη πλευρά, για να φύγει από το κόμμα», έπεσε σαν «βόμβα» στο πολιτικό σκηνικό.  «Μας το είπε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αντιστάθηκε και είπε όχι. Δεν σας κρύβω ότι προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπο να εγκλωβίσουμε αυτόν που τα πρόσφερε», υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι το περιστατικό σημειώθηκε πριν από 2-3 μήνες.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ποιοι μισθοί θα μειωθούν τον Ιούλιο στο δημόσιο

Η διαπραγμάτευση στο Παρίσι συνεχίζεται και έχει ενδιαφέρον για τους δημοσίους υπαλλήλους καθώς θα κριθεί το πότε έρχεται ο επόμενος γύρος μειώσεων των μισθών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που καταφθάνουν από το πρωί από το Παρίσι οι τροϊκανοί σε ό,τι αφορά στο Δημόσιο δεν θέτουν θέμα απολύσεων. Μένουν στα ήδη συμφωνηθέντα.

Το παιχνίδι παίζεται στη μείωση των λειτουργικών εξόδων. Εδώ διευκρινίζουν όμως όσοι είναι γνώστες της διαπραγμάτευσης δεν τίθεται θέμα μειώσεων στο μισθολογικό κόστος, αλλά κυρίως σε λειτουργικά έξοδα.

Ωστόσο μένει πάντα ανοιχτό το θέμα της πλήρους εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου.
Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι φαίνεται πως η τρόικα έχει υποχωρήσει ως προς τον χρόνο εφαρμογής. Φαίνεται να υπάρχει ένα περιθώριο ενός έτους, δηλαδή πάμε για το 2016 ωστόσο και σε αυτό το σημείο στη βάση της διαπραγμάτευσης έδωσε κάτι και η ελληνική πλευρά.

Αυτό το κάτι δεν ήταν τίποτε άλλο από την πιλοτική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου στους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών από τον ερχόμενο Ιούλιο.

Επί της ουσίας οι πρώτοι που θα βιώσουν τους τη διαφορά θα είναι εφοριακοί, τελωνειακοί κλπ που λαμβάνουν τη λεγόμενη προσωπική διαφορά ως αντιστάθμισμα για τις περικοπές που έχουν γίνει στη μισθοδοσία του Δημοσίου.

Στόχος είναι να περικοπεί η προσωπική διαφορά και να ανακατανεμηθεί, μεταξύ άλλων δράσεων, στα στελέχη του Δημοσίου.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ματαίωση πτήσεων της AEGEAN και της Olympic Air

Σε ακυρώσεις 97 πτήσεων εσωτερικού και 65 πτήσεων του εξωτερικού της δικτύου προχωρά η AEGEAN λόγω της συμμετοχής των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ.

Επιπλέον, η AEGEAN αναγκάζεται να αλλάξει την ώρα αναχώρησης σε 8 σκέλη πτήσεων του δικτύου εξωτερικού καθώς και σε 6 σκέλη πτήσεων του εσωτερικού της δικτύου. Παράλληλα η Olympic Air αναγκάζεται να ματαιώσει όλες τις πτήσεις του δικτύου της (34).
Αναλυτικά:

Αλλαγή στην ώρα αναχώρησης των πτήσεων εξωτερικού της AEGEAN την 27η Νοεμβρίου:
· Α3 936 Αθήνα – Βηρυττός, Αναχώρηση από Αθήνα στις 24:00 αντί στις 23.40
· Α3 929 Τελ Αβίβ – Αθήνα, Αναχώρηση από Τελ Αβίβ στις 23:20 αντί στις 06:00
· Α3 940 Αθήνα – Αμμάν, Αναχώρηση από Αθήνα στις 24:00 αντί στις 23:30
· Α3 931 Κάιρο – Αθήνα, Αναχώρηση από Κάιρο στις 23:30 αντί στις 04:45
· Α3 928 Αθήνα – Τελ Αβίβ, Αναχώρηση από Αθήνα στις 23:55 αντί στις 22:30
· Α3 908 Αθήνα – Λάρνακα, Αναχώρηση από Αθήνα στις 24:00 αντί στις 21:30
· Α3 901 Λάρνακα – Αθήνα, Αναχώρηση από Λάρνακα στις 23:30 αντί στις 05:30

Αλλαγή στην ώρα αναχώρησης των πτήσεων εσωτερικού την 27η Νοεμβρίου 2014:
· Α3 511 Θεσσαλονίκη – Αθήνα, Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη στις 24:00 αντί στις 23:45
· Α3 136 Αθήνα – Θεσσαλονίκη, Αναχώρηση από Αθήνα στις 24:00 αντί στις 22:00
· Α3 128 Αθήνα – Θεσσαλονίκη, Αναχώρηση από Αθήνα στις 24:00 αντί στις 20:30
· Α3 328 Αθήνα – Ηράκλειο, Αναχώρηση από Αθήνα στις 24:00 αντί στις 21:30
· Α3 301 Ηράκλειο – Αθήνα στις 27 Νοεμβρίου , Αναχώρηση από Ηράκλειο στις 24:00 αντί στις 06:40

Παράλληλα, η AEGEAN αναγκάζεται να αλλάξει την ώρα αναχώρησης των πτήσεων της 26ης Νοεμβρίου.
· Α3 544 Θεσσαλονίκη – Αθήνα, Αναχώρηση από Θεσσαλονίκη στις 23:00 αντί στις 23:45
· Α3 930 Αθήνα – Κάιρο στις 26 Νοεμβρίου, Αναχώρηση από Αθήνα στις 22:45 αντί στις 23:45.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «η AEGEAN θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να επικοινωνήσει με τους επιβάτες των παραπάνω πτήσεων προκειμένου να τους ενημερώσει για τις αλλαγές στις ώρες αναχώρησης των πτήσεων τους».

Για περισσότερες πληροφορίες οι επιβάτες μπορούν να επισκέπτονται το site της AEGEAN www.aegeanair.com ή να καλούν στα τηλέφωνα: 801 11 20000 (από σταθερό), 210 6261000(από κινητό).

ΠΗΓΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στάσεις εργασίας στα ΜΜΜ την Πέμπτη

Oι εργαζόμενοι στα μέσα σταθερής τροχιάς θα συμμετάσχουν με στάσεις εργασίας στη γενική απεργία που έχουν κηρύξει για την Πέμπτη ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση σωματείων των εργαζομένων, προκειμένου να διευκολυνθούν οι απεργοί και να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας σε όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς ως εξής:

ΗΣΑΠ – ΜΕΤΡΟ: Από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 10:00 π.μ. και από τις 16:00 έως της λήξη της κυκλοφορίας.

ΤΡΑΜ: Από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 9:00 π.μ και από τις 17:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας.

ΛΕΩΦΟΡΙΕΑ - ΤΡΟΛΛΕΥ:  Από την έναρξη της κυκλοφορίας έως τις 9:00 π.μ και από τις 21:00 έως τη λήξη της κυκλοφορίας.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΟΙ ILLUMINATI ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΣΥΡΡΟΗ ΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ

Οι τραπεζίτες πεθαίνουν μυστηριωδώς και όλοι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.  Κάτι συμβαίνει εδώ;
Επιμέλεια άρθρου:Vagedim Φωτογραφία: Vagedim

Ετοιμάζουν κάτι τρομερό; Πλησιάζει άλλο ένα οικονομικό κραχ ή μια ολική οικονομική κατάρρευση; Μήπως αυτές οι φτωχές ψυχές γνώριζαν πράγματα τα οποία δεν έπρεπε να γνωρίζουν;

Το 1993, ο Τόμ Κρούζ πρωταγωνίστησε στην ταινία, Η Φίρμα, στην οποία ένας ανυποψίαστος πρόσφατα απόφοιτος του Χάρβαρντ και ένας από τους καλύτερους μαθητές της τάξης του, ο Μιτς Μακντίρ αποφασίζει να αγνοήσει τις προσφορές μεγάλων δικηγορικών ομίλων της Νέας Υόρκης και του Σικάγο, επιλέγοντας να εργαστεί για λογαριασμό της φίρμας Μπεντίνι, Λάμπερτ & Λόκι, στο Μέμφις. 

Δυστυχώς για τον Κρούζ, η Φίρμα ήταν μια μαφία που ελεγχόταν από μια δικηγορική εταιρεία η οποία ειδικεύεται στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος που προήλθε από οργανωμένες εγκληματικές δραστηριότητες. 

Όταν οποιοσδήποτε από τους δικηγόρους παρέκκλινε από το σενάριο των επιχειρήσεων, δολοφονούνταν. Όποιος έθετε σε κίνδυνο την Φίρμα, δολοφονούνταν. 
Η Φίρμα , δεν είναι απλά μια ταινία του Χόλιγουντ, αλλά διαδραματίζεται και στην πραγματική ζωή.

Η τραπεζική βιομηχανία είναι μια εγκληματική επιχειρηματική οργάνωση

Ο Doug Hagmann αποκάλυψε πρόσφατα την ύπαρξη μιας μαζικής επιτήρησης δικτύου της Γουώλ Στρητ που διεξάγεται μεταξύ μίας ενδασφαλισμένης τριανδρίας του Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Υόρκης (NYPD), της CIA και των ίδιων των τραπεζών. 

Και ακριβώς όπως στην ταινία, η Φίρμα, το δίκτυο επιτήρησης έχει ως στόχο να εξαλείψει όλους τους ανθρώπους που θα μπορούσαν να αποτελούν δυνητική απειλή για τις πράξεις των τραπεζιτών. 

Ο Hagmann αποκάλυψε επίσης ότι η Γερουσία εξέτασε τις οικονομικές «παρατυπίες» της JP Morgan σε μια αυστηρά λογοκριμένη έκθεση  που κυκλοφόρησε το 2013. 

Αυτές οι δολοφονίες αντιπροσωπεύουν τον έλεγχο των ζημιών για να κρατήσουν την πλοκή μιας παγκόσμιας οικονομικής κατάρρευσης που κατασκευάστηκε από τους τραπεζίτες. Παρά τη συγκάλυψη, υπάρχουν ακόμα αρκετά στοιχεία για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι μια οικονομική κατάρρευση αναμένεται στο εγγύς μέλλον.

Ο 19ος μυστηριώδης θάνατος μιας εργαζόμενης των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών συνέβη στις 23 Νοέμβρη όπου βρέθηκε νεκρή σε ένα δρόμο στο Κονέκτικατ με μαχαιριές στο στήθος.
Η Αθέατη γνώση σας παρουσιάζει τον ενημερωμένο κατάλογο των νεκρών οι οποίοι ήταν όλοι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού κλάδου το 2014:

1 – Ο William Broeksmit, 58-ετών πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank AG, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του μετά από μια φαινομενική αυτοκτονία στο South Kensington στο κεντρικό Λονδίνο, στις 26 Ιανουαρίου.

2 – Ο Karl Slym, 51 ετών, διευθύνων σύμβουλος της Tata Motors, βρέθηκε νεκρός στον τέταρτο όροφο του ξενοδοχείου Σάνγρι- Λα στην Μπανγκόκ στις 27 Ιανουαρίου.

3 – Ο Gabriel Magee, ένα 39-χρονος υπάλληλος της JP Morgan, πέθανε αφότου έπεσε από την οροφή της JP Morgan στο Λονδίνο, στις 27 Ιανουαρίου.

4 – Ο Mike Dueker, 50-ετών, και επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας των ΗΠΑ βρέθηκε νεκρός στις 29 Ιανουαρίου κοντά στο Τακόμα στην πολιτεία της Ουάσιγκτον.

5 – Ο Richard Talley, ο 57χρονος ιδρυτής της American Title Services Company στο Κολοράντο, βρέθηκε νεκρός στις 4 Φεβρουαρίου πυροβολώντας τον εαυτό του με ένα καρφωτικό πιστόλι. Ο Talley βρίσκονταν υπό έρευνα για οικονομική κακοδιαχείριση της εταιρείας του.

6 – Ο Tim Dickenson, οικονομικός Σύμβουλος της Zurich Insurance Group με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, βρέθηκε επίσης νεκρός, ωστόσο οι συνθήκες γύρω από το θάνατο του είναι ακόμα άγνωστες. Ο Tim Dickenson εργάστηκε στην JPMorgan Chase για 11 χρόνια.

7 – Ο Ryan Henry Crane, 37 ετών στέλεχος της JP Morgan πέθανε σε υποτιθέμενη αυτοκτονία. Δεν δόθηκε καμία διευκρίνιση για το θάνατό του πέρα ​​από αυτή την μικρό νεκρολογική ανακοίνωση.

8 – Λι Junjie , ένας 33 χρονος τραπεζίτης στο Χονγκ Κονγκ, πήδηξε από το κτήριο της JP Morgan HQ στο Χονγκ Κονγκ.

9 – Τζέιμς Στιούαρτ Jr, . Διευθύνων Σύμβουλος, βρέθηκε νεκρός στο Scottsdale, της Αριζόνα, το πρωί της 19 Φεβρουαρίου. Ο εκπρόσωπος της οικογένειας του νεκρού δεν ήθελε να αναφέρει ποια ήταν η αιτία θανάτου.

10 – Edmund (Έντι) Reilly, 47 ετών, εργαζόταν στην ομάδα της Midtown, αυτοκτόνησε πηδώντας μπροστά στο τρένο.

11 – Kenneth Bellando, 28, ένας έμπορος της Levy Capital, πρώην τραπεζικός αναλυτής επένδυσεων της JPMorgan, πήδηξε από τον 6ο όροφο του διαμεριματος του στο East Side.

12 – Γιαν Πέτερ Schmittmann, 57 ετών, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro, βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του κοντά στο Άμστερνταμ με τη σύζυγο και την κόρη του.

13 – Li Jianhua, 49, ο διευθυντής της Τραπεζικής Ρυθμιστικής Επιτροπής της Κίνας, πέθανε από αιφνίδια καρδιακή προσβολή.

14 – Η Λυδία _____, 52 ετών  πήδηξε από τον 14ο όροφο του Bred-Banque Populaire στο Παρίσι.

15 – Ο 45-χρονος Julian Knott, σκότωσε τη γυναίκα του και αυτοκτόνησε με ένα κυνηγετικό όπλο στο Jefferson Township του Νιού Τζέρσεϊ.

16 – Ο Thierry Leyne, 48 ετών – πήδηξε από το διαμέρισμά του στον 23ο όροφο στο Τελ Αβίβ.

17 – Ο Calogero «Τσάρλι» Γκαμπίνο, 41 ετών – πρώην σύμβουλος για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και πληρεξούσιος για την Deutsche Bank. Αυτοκόνησε αφού κρεμάστηκε από ένα κάγκελο της σκάλας στην κατοικία του.

18 – Σάουν Μίλερ – Διευθύνων Σύμβουλος διαχείρισης περιβαλλοντικών και κοινωνικών κινδύνων, βρέθηκε νεκρός από μαχαιριά στο λαιμό στην μπανιέρα του.

19 – Η Melissa Millian – Εργαζόμενη χρηματοοικονομικών υπηρεσιών βρέθηκε νεκρή στις 23 Νοέμβρη σε ένα δρόμο στο Κονέκτικατ με μαχαιριές στο στήθος.

atheatignosi
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ηράκλειο: Η αρχαία πόλη της Αιγύπτου που θάφτηκε πριν από 1.200 χρόνια αρχίζει να αποκαλύπτει τα μυστικά της

Εξαφανίστηκε κάτω από τη Μεσόγειο Θάλασσα εδώ και 1200 χρόνια. Το όνομά της ήταν φημισμένος σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο και ήταν αφιερωμένη στον ημίθεο Ηρακλή. Εκεί λένε ότι κατέφυγε ο Πάρης με την Ελένη για να ξεφύγει από τον οργισμένο Μενέλαο, πριν ξεσπάσει ο Τρωικός πόλεμος.

Ο λόγος για το Ηράκλειο ή Θώνις, κατά τους αρχαίους Αιγύπτιους που ήταν παραθαλάσσια πόλη με λιμάνι και κυριότερος ναυτικός κόμβος της αρχαίας Αιγύπτου με την Ελλάδα.

Πριν μια δεκαετία δύτες άρχισαν να ανακαλύπτουν τους θησαυρούς της πόλης βοηθώντας τους αρχαιολόγους να δημιουργούν σταδιακά μια εικόνα για το πώς ήταν η ζωή στην πόλη την εποχή των Φαραώ.

Στο αρχαίο λιμάνι που άνθησε για δύο αιώνες, από το 550 π.Χ. ως το 331 π.Χ, έχουν βρεθεί πλέον 64 βυθισμένα πλοία, που χρονολογούνται μεταξύ του 8ου και του 2ου αιώνα π.Χ., πολλά από τα οποία μάλιστα φαίνεται να έχουν σκοπίμως βυθιστεί, δημιουργώντας μεγάλα «νεκροταφεία» πλοίων για άγνωστους μέχρι σήμερα λόγους.

Υπεύθυνος για την ανακάλυψη της πόλης ο αρχαιολόγος Φρανκ Γκοντιό που βρίσκονταν στη περιοχή για μια τριετία.

"Είμαστε μόλις στην αρχή της έρευνάς μας" ανέφερε και πρόσθεσε "'Ένα από τα ωραιότερα ευρήματα στον κόλπο του Αμπουκίρ είναι ένα άγαλμα της Βασίλισσας των Πτολεμαίων σε σκούρα πέτρα. Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για αναπαράσταση της Κλεοπάτρας ΙΙ ή ΙΙΙ, ντυμένη ως Θέα Ίσιδα.








πηγη


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έρευνα για τα 2,3 δισ. χρήστες του ίντερνετ. Τι φοβούνται, τι ζητούν, ποιον θέλουν να έχει την εποπτεία

Η φθηνή πρόσβαση στο διαδίκτυο πρέπει να συνιστά ένα από τα αναγνωρισμένα ανθρώπινα δικαιώματα «απαντά» σε διεθνή έρευνα που διεξήχθη σε 24 χώρες το 80% των ερωτηθέντων.

Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις 23.376 ατόμων, η πρόσβαση στο διαδίκτυο αποτελεί «κλειδί» για το οικονομικό μέλλον τους και για την επιβίωσή τους, ότι είναι πολύ σημαντική για την ελεύθερη πολιτική έκφραση και γενικά για την ελευθερία του λόγου και ότι, συνεπώς, θα πρέπει να αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Μάλσιτα ήταν οι χρήστες στην Αφρική και στη Μέση Ανατολή κατ’ εξοχήν αυτοί που υποστήριξαν αυτή την άποψη.

Στην έρευνα δε οι περισσότεροι άνθρωποι δηλώνουν αντίθετοι κάποιο κράτος ή οργανισμός να ελέγχει το ίντερνετ, καθώς κάτι τέτοιο θα εγκυμονούσε κινδύνους για τον ελεύθερο λόγο.

Η έρευνα παρουσιάστηκε κατά την έναρξη διήμερου συνεδρίου στην Οτάβα, με αντικείμενο τη «διοίκηση» του ίντερνετ ενώ όπως αναφέρθηκε, σήμερα το ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού της Γης, γύρω στα 2,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, βρίσκονται πλέον online.

Τι «φοβούνται» οι χρήστες του ίντερνετ

Η Παγκόσμια Επιτροπή για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, υπό την προεδρία του Σουηδού πρωθυπουργού Καρλ Μπιλντ η οποία διοργανώνει τη διεθνή συνάντηση, πρόκειται να παρουσιάσει το 2016 τις προτάσεις της για το ποιος και πώς θα «τρέχει» το παγκόσμιο διαδίκτυο.

Οι ερωτηθέντες πάντως εμφανίστηκαν αβέβαιοι και διχασμένοι για το πώς θα έπρεπε να γίνεται η διακυβέρνηση του διαδικτύου σε διεθνές επίπεδο. Το 57% εμπιστεύονται περισσότερο ένα συνδυασμό τεχνικών ειδικών, μηχανικών και μη κυβερνητικών οργανισμών, που θα θέτουν τους κανόνες και τις προδιαγραφές του ίντερνετ παγκοσμίως. Το 36%, από την άλλη, θα προτιμούσαν τον ηγετικό ρόλο να αναλάβει ο ΟΗΕ.

Το 64% των χρηστών παγκοσμίως δηλώνουν ολοένα πιο ανήσυχοι για την προστασία των προσωπικών δεδομένων τους, φοβούμενοι ιδιαίτερα την κλοπή τραπεζικών στοιχείων, φωτογραφιών, μηνυμάτων κ.α. Ανησυχούν επίσης για την κυβερνοκατασκοπεία και την κυβερνητική λογοκρισία στο διαδίκτυο.

Συγκριτικά, οι λιγότερο ανήσυχοι εμφανίζονται οι βορειοαμερικανοί, μόλις 35% και οι Ευρωπαίοι στο 36%, είναι όμως και οι πιο επιφυλακτικοί από όλους στο να δημοσιοποιήσουν και να μοιραστούν προσωπικά δεδομένα τους στο διαδίκτυο.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Απάτη εταιρείας τηλεπικοινωνιών με sms σε πενταψήφια νούμερα

Μεγάλη απάτη από εταιρία τηλεπικοινωνιών που αναρτούσε στο διαδίκτυο διαφημίσεις που υπόσχονταν στους χρήστες γνωριμίες με καλλίγραμμες γυναίκες αποκαλύφθηκε από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Οι συγκεκριμένες διαφημίσεις προέτρεπαν τους αναγνώστες των sites να στείλουν σε πενταψήφιο αριθμό μήνυμα (sms) προκειμένου να έρθουν είτε σε συνομιλία είτε να γνωριστούν με μοντέλα. Η χρέωση για την αποστολή των μηνυμάτων ήταν υπέρογκη και έτσι το κύκλωμα αποκόμιζε τεράστια κέρδη.

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της εταιρείας τηλεπικοινωνιών με έδρα την Αττική, η οποία φέρεται να βρίσκεται πίσω από την απάτη.

Προηγήθηκαν καταγγελίες πολιτών από τον Αύγουστο του 2014, σύμφωνα με τις οποίες, οι καταγγέλλοντες, αναζητώντας σε διάφορες ιστοσελίδες του διαδικτύου, γυναικεία πρόσωπα για συνομιλία και γνωριμία, απέστειλαν πλήθος σύντομων SMS προς πενταψήφιο αριθμό, υψηλής χρέωσης.

Οι χρήστες ουδέποτε κατόρθωσαν να έρθουν σε επαφή με τα πρόσωπα με τα οποία υποτίθεται ότι συνομιλούσαν.

Ειδικότερα, προέκυψε ότι οι αποστολείς των μηνυμάτων από τον πενταψήφιο αριθμό υψηλής χρέωσης, έστελναν στους ενδιαφερόμενους χρήστες φωτογραφίες «ανύπαρκτων» γυναικείων προσώπων, προτρέποντας τους έτσι με απατηλό τρόπο για τη συνεχή αποστολή μηνυμάτων.

Τα μηνύματα αποστέλλονταν αυτοματοποιημένα από χειριστές ηλεκτρονικών υπολογιστών και παρεμφερούς εξοπλισμού, οι οποίοι υποδύονταν τα ανωτέρω γυναικεία πρόσωπα και ρύθμιζαν τη ροή των μηνυμάτων, προκειμένου προκαλούν τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας να αποστέλλουν χρεώσιμα μηνύματα με σκοπό τη δήθεν γνωριμία.

Χθες το πρωί στην έδρα της εταιρείας, όπου διαπιστώθηκε ότι ο επίμαχος αριθμός, υψηλής χρέωσης έγινε έφοδος της Αστυνομίας, ενώ δικογραφία σχηματίστηκε για τους διαχειριστές της εταιρίας.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

2039 έτη η «ηλικία» του Μηχανισμού των Αντικυθήρων

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο διάσημος αστρονομικός υπολογιστής που ανακαλύφθηκε το 1900 σε ένα αρχαίο ναυάγιο, είναι πιθανώς ακόμη πιο αρχαίος από τις έως τώρα εκτιμήσεις, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, ενός Αργεντινού και ενός Αμερικανού ερευνητή.

Το ναυάγιο πιστεύεται ότι συνέβη τον πρώτο αιώνα π.Χ. (μεταξύ 85 και 60 π.Χ.), ενώ ο μηχανισμός εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε μεταξύ του 100 και 150 π.Χ. Όμως η νέα εκτίμηση τοποθετεί την έναρξη του ημερολογίου του μηχανισμού στο 205 π.Χ., μόλις επτά χρόνια μετά τον θάνατο του Αρχιμήδη.

Ο ιστορικός της επιστήμης Κρίστιαν Κάρμαν του Εθνικού Πανεπιστημίου του Κίλμες στην Αργεντινή και ο φυσικός Τζέημς Έβανς του Πανεπιστημίου του Πάτζετ Σάουντ της Ουάσιγκτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ιστορίας της επιστήμης «Archive for History of Exact Sciences», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης», κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η εναρκτήρια χρονολόγηση των εποχών από το ημερολόγιο του Μηχανισμού γίνεται 50 έως 100 χρόνια νωρίτερα από τις έως τώρα εκτιμήσεις των επιστημόνων.

Ο αινιγματικός μηχανισμός που βρέθηκε στα νερά του Αιγαίου θεωρείται ένα τεχνολογικό θαύμα για την εποχή του και πολλοί επιστήμονες τον χαρακτηρίζουν τον αρχαιότερο αναλογικό υπολογιστή στον κόσμο. Μηχανήματα ανάλογης τεχνολογίας δεν εμφανίστηκαν παρά τουλάχιστον 1.000 χρόνια αργότερα. Ο μηχανισμός, μεταξύ άλλων, προβλέπει με ακρίβεια τις σεληνιακές και ηλιακές εκλείψεις, καθώς και τις ημερομηνίες των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι δύο ερευνητές εκτιμούν ότι η πρόβλεψη των εκλείψεων από τον μηχανισμό βασίζεται σε βαβυλωνιακές αριθμητικές μεθόδους, που είχαν δανειστεί οι αρχαίοι Έλληνες.

Αλλοι επιστήμονες έχουν συσχετίσει τον μηχανισμό με τον διάσημο μαθηματικό και εφευρέτη Αρχιμήδη, ο οποίος πέθανε το 212 π.Χ. Το 2008 μια ερευνητική ομάδα, αναλύοντας τις επιγραφές που βρίσκονται πάνω στον μηχανισμό, έκανε την εκτίμηση ότι αυτός κατασκευάστηκε στην Κόρινθο ή στις Συρακούσες, όπου ο Αρχιμήδης ζούσε.

Ο ειδικός στην ιστορία των αρχαίων μαθηματικών Αλεξάντερ Τζόουνς του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης δήλωσε πάντως ότι η πιθανότερη περιοχή κατασκευής του μηχανισμού είναι η Ρόδος.

Ο ένας από τους δύο ερευνητές, ο δρ Έβανς, εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την ταυτότητα του κατασκευαστή του αξιοθαύμαστου μηχανήματος. «Γνωρίζουμε τόσο λίγα πράγματα για την αρχαία ελληνική αστρονομία. Μόνο μικρά αποσπάσματα έργων έχουν διασωθεί. Θα ήταν μάλλον ασφαλέστερο να μην προσπαθήσουμε να αποδώσουμε τον μηχανισμό σε κάποιο συγκεκριμένο διάσημο πρόσωπο», όπως είπε.

Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί το διεθνές ενδιαφέρον για την εξήγηση του μυστηρίου του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, με νέα βιβλία να προστίθενται στα υπάρχοντα, καθώς επίσης όλο και καλύτερες υπολογιστικές προσομοιώσεις, ακόμη και ένα μοντέλο του από «λέγκο». Ένας μεγάλος αριθμός αρχαιολόγων, ιστορικών, αστρονόμων, μαθηματικών και άλλων ερευνητών πασχίζει να φωτίσει το αίνιγμα.

Παράλληλα, πρόσφατα έγινε στη θάλασσα των Αντικυθήρων, στην τοποθεσία του ναυαγίου, μια νέα ελληνο-αμερικανική επιστημονική αποστολή κατάδυσης με υπερσύγχρονο εξοπλισμό, με την ελπίδα ανακάλυψης και άλλων ευρημάτων. Η αποστολή, που διακόπηκε πρόωρα λόγω κακοκαιρίας, θα συνεχιστεί του χρόνου.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!