EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΟΑΕΔ: Όλα τα προγράμματα που θα «τρέξουν» το 2015

Με σημαντική αύξηση της κρατικής επιχορήγησης, ο ΟΑΕΔ πρόκειται το 2015 να προωθήσει μια σειρά από προγράμματα απασχόλησης, σύμφωνα με δημοσίευμα του dikaiologitika.gr

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η κρατική επιχορήγηση προς τον Οργανισμό θα ανέλθει στα 750.000.000 ευρώ, έναντι 457.000.000 ευρώ που ήταν το 2014. Ο λόγος είναι ότι σχεδιάζεται η εφαρμογή προγραμμάτων ενεργητικής απασχόλησης, προβλεπόμενου ετήσιου κόστους 600.000.000 ευρώ, ενώ το 2014 ήταν 373.000.000 ευρώ.

Οι σημαντικότερες παρεμβάσεις που είτε ξεκίνησαν το 2014 και θα συνεχισθούν το 2015, είτε θα ξεκινήσουν το 2015, είναι οι εξής:

«Η υλοποίηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης «Εγγύηση για τη Νεολαία, με προγράμματα για νέους από 18 έως 24 ετών, όπως η επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για 12.000 ανέργους, η ολοκληρωμένη παρέμβαση για 8.000 νέους και ευπαθείς ομάδες, τα ειδικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για 15.000 ανέργους νέους σε πιστοποιημένες ειδικότητες (πχ τουρισμός, αγροτική παραγωγή, ναυτιλία, πληροφορική κλπ)

*Η επιταγή εισόδου για νέους 18 έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας για 38.000 ανέργους.

*Το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 50.000 μακροχρόνια ανέργους ή ανέργους που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανένα εργαζόμενο.

*Το πρόγραμμα για την προώθηση της απασχόλησης μέσω προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης και εγγυημένης απασχόλησης για 16.620 ανέργους 29 - 64 ετών με χαμηλά τυπικά προσόντα.

*Το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής 2014 - 2015» το οποίο αφορά 55.000 ωφελούμενες μητέρες και 68.500 παιδιά.

*Η επιδότηση καινοτόμου επιχειρηματικότητας των νέων έως 35 ετών (2.000 ωφελούμενοι).

*Οι επιχορηγήσεις επιχειρήσεων για την πρόσληψη ανέργων 30 - 66 ετών (10.000 ωφελούμενοι), πτυχιούχων έως 35 ετών (7.200 ωφελούμενοι), ωφελουμένων Τοπικών Σχεδίων Δράσης (10.000 ωφελούμενοι).

*Το Εθνικό Δίκτυο Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας (12.000 ωφελούμενοι ευπαθών κοινωνικά ομάδων.

*Η λειτουργία Περιφερειακών Μηχανισμών Υποστήριξης της ανάπτυξης και προώθησης των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (Κοιν.Σ.Επ.) για 10.000 ανέργους.

*Η υλοποίηση του Προγράμματος επιδότησης διακοπών εργαζομένων, ανέργων και των οικογενειών αυτών με επιταγή κοινωνικού τουρισμού έτους 2014 - 2015».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σε διαθεσιμότητα δύο αστυφύλακες για υπόθεση με εκδιδόμενες γυναίκες

Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν με απόφαση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. δύο αστυφύλακες, ηλικίας 39 και 43 ετών, οι οποίοι κατά τη διάρκεια της επιχείρησης Θησέας στο κέντρο της Αθήνας ζήτησαν από τους συναδέλφους τους να κάνουν «τα στραβά μάτια» απέναντι σε δύο εκδιδόμενες γυναίκες.

Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία, οι δύο αστυνομικοί απαίτησαν να μην υποβληθούν Εκθέσεις Αρχής σε βάρος δύο αλλοδαπών γυναικών που κάνουν πιάτσα στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας.

Οι συνάδελφοί τους κατήγγειλαν το περιστατικό και αμέσως κινήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.
Από τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας συνελήφθησαν οι δύο αστυφύλακες, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για το αδίκημα της πρόκλησης και προσφοράς για την εκτέλεση κακουργήματος ή πλημμελήματος κατά συναυτουργία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αξιολόγηση δημοσίων υπαλλήλων: Γιατί υπαναχώρησε ο Κ. Μητσοτάκης

Ήταν μια είδηση που την περιμέναμε. Ανακοινώθηκε όμως επισήμως χθες. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωσε τους δημάρχους ότι η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα εφαρμοστεί, τουλάχιστον με την υποχρεωτική ποσόστωση.

Η αξιολόγηση δεν μπορούσε να εφαρμοστεί γιατί ήταν ηθικά και νομικά διάτρητη: Όχι μόνο γατί ο νόμος προεξοφλεί πως το 15% των εργαζομένων είναι κακοί στη δουλειά τους. Αλλά και γιατί αμφισβητείται η αντικειμενικότητα των ίδιων των αξιολογητών. Οι τελευταίοι ορίστηκαν με υπογραφή του οικείου Υπουργού.

Η συγκριτική αξιολόγηση θα γίνει μπούμερανγκ για το δημόσιο

Οι εμπειρογνώμονες του Διοικητικού Επιμελητηρίου προειδοποιούσαν από το καλοκαίρι πως η εφαρμογή της αξιολόγησης, χωρίς στόχους και κριτήρια πέρα από τη σύγκριση των υπαλλήλων μεταξύ τους θα υπονομεύσει την ομαδική δουλειά και θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών.
Διοικητικό Επιμελητήριο: «Το ανθρώπινο δυναμικό θα υπεισέλθει σε ένα καθεστώς αντιπαράθεσης και ατομικισμού διεκδικώντας την προσωπική του επιβίωση. Θα οδηγήσει σε αδιαμφισβήτητη μείωση της συνολικής αποτελεσματικότητας των δημόσιων υπηρεσιών η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα»
Η εισήγηση του Διοικητικού Επιμελητηρίου έπεσε στο κενό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε για μήνες ότι ο νόμος έχει ψηφιστεί και πρέπει να εφαρμοστεί. Η διαδικασία πάγωσε όμως με την απεργία της ΑΔΕΔΥ που κάλυπτε συνδικαλιστικά όσους είχαν θέσεις προϊσταμένων για να μην προχωρήσουν τον καταμερισμό των ποσοστών για την αξιολόγηση.

Το Υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης επιχείρησε να ξεπεράσει το πρόβλημα, καθαιρώντας τους προϊστάμενους των Υπουργείων και τοποθετώντας στη θέση τους αυτούς που ενέκρινε ο εκάστοτε Υπουργός.

Οι κυνικοί θα πουν ότι έγινε μία από τα ίδια. Δυστυχώς όμως αυτοί που απομακρύνθηκαν ήταν η πρώτη γενιά προϊσταμένων του δημοσίου που είχαν επιλεγεί με αντικειμενικά κριτήρια (μεταβατικές διατάξεις νόμου Ραγκούση).

Προϊστάμενοι με απόφαση Υπουργού

Η περίπτωση των γενικών διευθυντών των Υπουργείων είναι χαρακτηριστική. Οι μεγαλύτερες αυθαιρεσίες σημειώθηκαν στο ίδιο το Υπουργείο Διοικητικής μεταρρύθμισης.

Ο Δημήτρης Παπαδημητρόπουλος που είχε συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη βαθμολογία στο διαγωνισμό του 2010 καθαιρείται και υποβιβάζεται σε απλό υπάλληλο.

Στις 3 γενικές διευθύνσεις τοποθετούνται, ο Νίκος Μιχαλόπουλος, που είχε βγει τελευταίος στο διαγωνισμό του 2010, ο Ιωάννης Σπηλιωτόπουλος, που δεν συμμετείχε στο διαγωνισμό γιατί δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις και η Γεωργία Βαλατσού, που παρότι πληρούσε τα κριτήρια (υποτίθεται πως) ελέγχεται πειθαρχικά, μετά από πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και παρέμβαση εισαγγελέα, για τις «παρατυπίες» του προγράμματος Πολιτεία.

Η πειθαρχική δίωξη της κ. Βαλατσού είχε ξεκινήσει το 2007, αλλά ουδέποτε ολοκληρώθηκε. Φυσικά δεν μπορούμε να προεξοφλούμε τί θα αποφάσιζε το πειθαρχικό συμβούλιο αν η υπόθεση δεν έμπαινε στο συρτάρι. Ωστόσο το προφίλ του αποφασισμένου πολέμιου της ατιμωρησίας που έχει καλλιεργήσει για τον εαυτό του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται σε σύγκρουση με το πάγωμα μιας υπόθεσης που αφορά ανώτατο στέλεχος του ίδιου του Υπουργείου που διοικεί.

Στο Υπουργείο Υγείας παύθηκε ο Πέτρος Γιαννουλάτος που επίσης είχε συγκεντρώσει τη μεγαλύτερη βαθμολογία. Έγινε απλός υπάλληλος.

Στο Υπουργείο Πολιτισμού καθαιρέθηκε η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Μαρία Βλαζάκη, χωρίς να καταργηθεί ή να συγχωνευτεί η θέση της, χωρίς καν να αλλάξουν οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης.

Το «πρόβλημα» ξεπεράστηκε με μία φωτογραφική τροπολογία που μπήκε τελευταία στιγμή στο νόμο για την χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων και εξανάγκασε σε συνταξιοδότηση τη Μαρία Βλαζάκη. Η Μαρία Βλαζάκη έχει κάνει αίτηση θεραπείας.

«Η τροπολογία στην οποία στηρίζεται η καθαίρεση μου δεν με αφορά και γι' αυτό προσέφυγα νομικά κατά της απόφασης», λέει η Μαρία Βλαζάκη. «Η γενική Διεύθυνση αρχαιοτήτων δεν καταργήθηκε, ούτε συγχωνεύθηκε με καμία άλλη, ούτε άλλαξαν οι αρμοδιότητες της. Για να αντικατασταθώ θα έπρεπε να προκηρυχθεί η θέση και να κριθεί από το αρμόδιο ειδικό συμβούλιο, όπως συνέβη και με μένα».

Όσοι απομακρύνθηκαν είχαν συμπτωματικά διαφωνήσει με την αξιολόγηση Μητσοτάκη.
  • Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης:
Ο Δημήτρης Παπαδημητρόπουλος, πρώτος στο διαγωνισμό του 2010 έγινε από Γενικός Διευθυντής, απλός υπάλληλος.
  • Υπουργείο Υγείας:
Καθαιρέθηκε ο Πέτρος Γιαννουλάτος, πρώτος στο διαγωνισμό του 2010. Έγινε απλός υπάλληλος.
  • Υπουργείο Εργασίας:
Καθαιρέθηκε ο Βασίλης Τσιτσιόλης, που είχε αναδειχτεί σε γενικό διευθυντή με τον ίδιο διαγωνισμό και στη θέση του επιλέχθηκε ο Χαράλαμπος Βούρτσης που είχε διοριστεί αναπληρωτής με απόφαση Υπουργού.=
  • Υπουργείο Πολιτισμού:
Η Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων Μαρία Βλαζάκη καθαιρέθηκε χωρίς να συγχωνευτεί η γενική διεύθυνση, με τροπολογία που χαρακτηρίστηκε «φωτογραφική».

Οι αλλαγές αυτές έδωσαν τη χαριστική βολή στην αξιολόγηση, με την ΑΔΕΔΥ να υποστηρίζει ότι οι διορισμένοι προϊστάμενοι θα γλιτώσουν τα «δικά τους παιδιά» από το 15% των κακών υπαλλήλων. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης ζήτησε την παραίτηση Μητσοτάκη. Ακόμα και τεχνοκρατικές ενώσεις, όπως το Διοικητικό Επιμελητήριο και η Ένωση Αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης, χρησιμοποίησαν σκληρή γλώσσα, μιλώντας για «κομματικό ρεσάλτο» στο δημόσιο.

Για να αντιμετωπίσει τις επικρίσεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι ξεκινάει ο διαγωνισμός. Προκηρύχθηκαν 25 θέσεις γενικών διευθυντών (συνολικά οι προϊστάμενοι του δημοσίου ανέρχονται σε 35.000), αλλά η διαδικασία σύμφωνα με τους ειδικούς αναμένεται εξαιρετικά χρονοβόρα. Για να ολοκληρωθεί σε όλο το δημόσιο προβλέπονται 13 δευτερογενείς ρυθμίσεις και 32 νέες επιτροπές, τα μέλη των οποίων πρέπει να εκπαιδευτούν και να πιστοποιηθούν.

Δεν είναι σίγουρο πως ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα έχει τον πολιτικό χρόνο για να ολοκληρώσει το διαγωνισμό. Αν πάντως επισπευσθούν οι εκλογές και ο Σύριζα αναλάβει, η νέα κυβέρνηση θα βρεθεί αντιμέτωπη με δύο εξίσου προβληματικές επιλογές: 'Η να ριψοκινδυνεύσει το μπλοκάρισμα των πολιτικών της από εχθρικά διακείμενα στελέχη σε όλα τα υπουργεία του δημοσίου ή να κάνει και αυτή, μεταβατική κομματική εκκαθάριση και να βάλει τους δικούς της ανθρώπους, επεκτείνοντας τον φαύλο κύκλο του κομματικού κράτους.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Συμφώνησαν τρόικα – κυβέρνηση για το μισθολόγιο στο Δημόσιο

Από την 1-1-2015 και όχι από το 2016 όπως σχεδίαζε η Κυβέρνηση θα εφαρμοστεί τελικά το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο…Στη συμφωνία αυτή κατέληξαν,σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες ,Τρόικα και Κυβέρνηση και ουσιαστικά είναι η πρώτη σημαντική υπαναχώρηση της Κυβέρνησης προκειμένου να λάβει ως «αντίδωρο» την εφαρμογή των αλλαγών στο ασφαλιστικό αφού πρώτα ολοκληρωθούν οι αναλογιστικές μελέτες που θα «απεικονίζουν» την οικονομική αντοχή των Ταμείων για την επόμενη δεκαετία.

Με το νέο μισθολόγιο επέρχονται οι εξής αλλαγές:


Πρώτον…από τις αρχές του χρόνου οι νεοδιοριζόμενοι υπάλληλοι δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (εξαιρούνται πρακτικά οι απόφοιτοι του δημοτικού και γυμνασίου καθώς σε αυτές τις κατηγορίες δεν γίνονται πλέον προσλήψεις) θα αμείβονται για τη διετή δοκιμαστική τους περίοδο με τις αποδοχές που ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα. Για τους απόφοιτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 752 ευρώ το μήνα (μεικτά σε 12μηνη βάση) αντί 858 σήμερα, 889 ευρώ(μεικτά) αντί 1037 σήμερα για τους αποφοίτους τεχνολογικής εκπαίδευσης ενω οι απόφοιτοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα λαμβάνουν 957 ευρώ(μεικτά) αντί 1092 σήμερα.

Μετά τη δοκιμαστική διετία και εφόσον παραμείνουν στο δημόσιο θα εντάσσονται στο ισχύον μισθολόγιο. Στην περίπτωσή τους οι αποδοχές που θα λαμβάνουν στη συνέχεια θα συναρτώνται από δύο παράγοντες.Τα χρόνια προϋπηρεσίας, αλλά και τη βαθμολογία που θα συγκεντρώνουν με βάση την αξιολόγησή τους που θα γίνεται με το νέο πάγιο σύστημα το οποίο θα εφαρμοστεί από τις αρχές του χρόνου.

Δεύτερον…από την 1η Ιανουαρίου μειώνεται κατά 25%-30% η «υπερβάλλουσα διαφορά » που αφορά σήμερα περίπου 60.000 υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών,Δικαιοσύνης ,Υποδομών και Ο.Τ.Α.

Για τους υπαλλήλους αυτούς δεν έγινε κατά γράμμα η περικοπή στις αποδοχές τους με βάση το ενιαίο μισθολόγιο με αποτέλεσμα να διατηρήσουν προσωπικές διαφορές από 100-600 ευρώ επιπλέον το μήνα , από ότι οι συνάδελφοί τους των υπολοίπων Υπουργείων με ίδια χρόνια προϋπηρεσίας και βαθμούς στην ιεραρχία.Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης για τους 60.000 αυτούς υπαλλήλους οι περικοπές θα γίνονταν από τα μέσα του 2015.

Τρίτον…αποφασίστηκε να μειωθούν δραστικά μη μισθολογικές δαπάνες του δημοσίου όπως υπερωρίες,αργίες,εκτός έδρας,επιδόματα για κατασκηνώσεις των παιδιών,για βρεφονηπιακούς σταθμούς κλπ…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αφιέρωμα: Νέα παγκόσμια τάση η επαναδημοτικοποίηση του νερού


Περισσότερες από 180 πόλεις και κοινότητες σε 35 χώρες έχουν αναλάβει και πάλι τον έλεγχο των υπηρεσιών του νερού τους τα τελευταία 15 χρόνια, αποκαλύπτει μια νέα έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Transnational Institute (ΤΝΙ), τη Διεθνή Ερευνητική Μονάδα για τις Δημόσιες Υπηρεσίες (PSIRU) και το Παρατηρητήριο.

Η έκθεση αποκαλύπτει πως η επανάκτηση του νερού αποτελεί τη νέα παγκόσμια τάση. Από τον Οκτώβριο του 2014, η παγκόσμια λίστα των επαναδημοτικοποιήσεων νερού που συνέβησαν από το 2000 έως το 2014 καταγράφει 180 περιπτώσεις. Δεδομένου ότι η χαρτογράφηση της διαδικασίας αυτής είναι ακόμα στα σπάργανα, πολλές ακόμη περιπτώσεις αναμένεται να έρθουν στο φως στο μέλλον. Η έντονη αυτή τάση είναι παρατηρήσιμη τόσο σε χώρες του Βορρά όσο και του Νότου. 136 περιπτώσεις παρατηρούνται σε χώρες υψηλού εισοδήματος ενώ 44 περιπτώσεις αφορούν τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Στον Βορρά, η λίστα των πόλεων που έχουν επαναδημοτικοποιήσει τις υπηρεσίες του νερού περιλαμβάνει πρωτεύουσες όπως το Παρίσι στη Γαλλία και το Βερολίνο στη Γερμανία και μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως η Ατλάντα και η Ινδιανάπολη. Πέρα από τις μεγάλες πόλεις και πολλοί μικρότεροι δήμοι επιλέγουν το δημόσιο έλεγχο. Για παράδειγμα μόνο στη Γαλλία πάνω από 50 δήμοι και κοινότητες έχουν τελειώσει με τις συμβάσεις ιδιωτικής διαχείρισης ή αποφάσισαν να μην τις ανανεώσουν. Στο Νότο την ίδια πολιτική ακολούθησαν και πρώην ναυαρχίδες της ιδιωτικοποίησης του νερού, συμπεριλαμβανομένου του Μπουένος Άιρες στην Αργεντινή, της Λα Παζ στη Βολιβία, του Γιοχάνεσμπουργκ στη Νότια Αφρική, του Νταρ Ες Σαλάμ στην Τανζανία και της Κουάλα Λουμπούρ στη Μαλαισία. Ταυτόχρονα στην Τζακάρτα της Ινδονησίας, υπάρχει επίσης μια ισχυρή εκστρατεία για επαναδημοτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης της πόλης.

Επίσης 81 επαναδημοτικοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν στις χώρες υψηλού εισοδήματος στην περίοδο 2010-2014, διπλασιάζοντας τον αριθμό των πέντε προηγούμενων ετών, ενώ μόνο οι 41 είχαν συμβεί μεταξύ 2005-2009. Κατά την ίδια περίοδο, υπήρξαν πολύ λίγες νέες περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης του νερού στις μεγάλες πόλεις. Η πιο εμφανής περίπτωση επαναδημοτικοποίησης βρίσκεται στη Γαλλία, μια χώρα με τη μεγαλύτερη ιστορία της ιδιωτικοποίησης του νερού που είχε χαρακτηριστεί “σπίτι” για τις κορυφαίες πολυεθνικές του νερού. Οκτώ περιπτώσεις επανδημοτικοποίησης μεταξύ 2005-2009 σε σύγκριση με 33 περιπτώσεις από το 2010. Μάλιστα η υψηλού συμβολισμού επαναδημοτικοποίηση του 2010 στο
Παρίσι έχει επηρεάσει πολλούς άλλους δήμους εντός και εκτός Γαλλίας. Οι γαλλικές τοπικές αρχές και οι πολίτες έχουν βιώσει από πρώτο χέρι το «πρότυπο της ιδιωτικής διαχείρισης» που οι παγκόσμιες εταιρείες ύδρευσης Veolia και Suez προσπάθησαν να εξάγουν σε άλλες χώρες. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, πολλές γαλλικές πόλεις έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν τα βήματα της Γκρενόμπλ και του Παρισίου και να πάρουν πίσω τον έλεγχο των υπηρεσιών του νερού. Μάλιστα ένας ακόμα μεγαλύτερος αριθμός συμβάσεων φτάνουν στο χρονικό όριο της ανανέωσης μέσα στα επόμενα χρόνια και αναμένεται ότι πολλές περισσότερες γαλλικές πόλεις θα προχωρήσουν στην επανάκτηση του νερού.

Όπως φαίνεται από τις περιπτώσεις που εξετάζονται από την έκθεση, οι παράγοντες που οδηγούν στην επαναδημοτικοποίηση του νερού είναι παρόμοιοι σε όλο τον κόσμο. Οι προσδοκίες από την ιδιωτικοποίηση του νερού που διαψεύσθηκαν αφορούν κυρίως τη κακή απόδοση των ιδιωτικών εταιρειών (π.χ. στο Νταρ Ες Σαλάμ, Άκρα, Μαπούτο), τις υποεπενδύσεις (π.χ. Βερολίνο, Μπουένος Άιρες), τις διαφορές επί των λειτουργικών δαπανών και τις αυξήσεις των τιμών (π.χ. Αλμάτι, Μαπούτο, Ινδιανάπολη), τη ραγδαία αύξηση στους λογαριασμούς του νερού (π.χ. Βερολίνο, Κουάλα Λουμπούρ), τις δυσκολίες στον έλεγχο των ιδιωτικών φορέων (π.χ. Ατλάντα), στην έλλειψη οικονομικής διαφάνειας (π.χ. Γκρενόμπλ, το Παρίσι, το Βερολίνο), στις περικοπές προσωπικού και στη κακή ποιότητα των υπηρεσιών (π.χ. Ατλάντα , Ιντιανάπολις).

Τέλος από την άλλη πλευρά η επαναδημοτικοποίηση τείνει να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσβαση και ποιότητα στις υπηρεσίες. Ίση ή μεγαλύτερη αποδοτικότητα των δημόσιων υπηρεσιών νερού και χαμηλότερες τιμές έχουν παρατηρηθεί σε πόλεις τόσο διαφορετικές μεταξύ τους όπως το Παρίσι (Γαλλία) και το Αλμάτι (Καζακστάν). Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως η Γκρενόμπλ (Γαλλία) και το Μπουένος Άιρες (Αργεντινή), οι νέες δημόσιες επιχειρήσεις έχουν αυξήσει σημαντικά τις επενδύσεις στα συστήματα νερού. Άλλοι δήμοι έχουν επίσης επωφεληθεί από την επαναδημοτικοποίηση για να ενισχύσουν τη λογοδοσία και τη συμμετοχή του κοινού.
Κατερίνα Μπακιρτζή

alterthess.gr
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νέος μιμητής του... Μιχάλη Λιάπη στη Λάρισα

Η επαναφορά των επικοινωνιών της ΕΛ.ΑΣ. στο αναλογικό σύστημα έδωσε την δυνατότητα σε αρκετούς «ενδιαφερόμενους» να παρακολουθούν τις συχνότητές τους με έναν απλό ασύρματο. Ένας από αυτούς συνελήφθη στη Λάρισα, οπλισμένος με μαχαίρια και με πλαστή πινακίδα στο αυτοκίνητό του.
 
Ο 44χρονος μιμητής του... Μιχάλη Λιάπη ακινητοποιήθηκε από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και υποβλήθηκε σε έλεγχο, καθώς στο Ι.Χ. αυτοκίνητό του η πίσω πινακίδα κυκλοφορίας ήταν πλαστή και την είχε φτιάξει ο ίδιος, ενώ η μπροστινή έλειπε. Κατά την έρευνα, βρέθηκαν στο εσωτερικό του οχήματος και δύο σουγιάδες μήκους 0,20 και 0,15 εκατοστών.

Ο οδηγός είχε ακόμη μαζί του έναν φορητό πομποδέκτη συντονισμένο στις συχνότητες της Αστυνομίας, ο οποίος ήταν απενεργοποιημένος. Ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Λάρισας στον οποίο παραπέμφθηκε, του άσκησε δίωξη για πλαστογραφία, παραβάσεις των νόμων περί όπλων, περί ραδιοσταθμών και του Κ.Ο.Κ., ενώ η Ασφάλεια ερευνά αν εμπλέκεται σε παράνομες πράξεις.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Βεβαιωμένοι φόροι 12 δισ. ευρώ έμειναν απλήρωτοι σε 10 μήνες!

Σοκ στην κυβέρνηση και στην Τρόικα προκαλούν τα στοιχεία είσπραξης οφειλών στο δημόσιο, τα οποία δείχνουν πως το 25% των φόρων που βεβαιώνονται, δεν εισπράττονται!
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών:

-          ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2014, μετά την αναθεώρησή του τον περασμένο Απρίλιο, προέβλεπε να εισπραχθούν φέτος συνολικά έσοδα μέχρι τον Δεκέμβριο 53,919 δισ. ευρώ.

-          μέσα σε εννέα μήνες όμως, μέχρι τον Σεπτέμβριο, δημιουργήθηκαν νέα χρέη 10,9 δισ. ευρώ. Τα 1,2 δισ. βγήκαν ληξιπρόθεσμα μόνο σε ένα μήνα, τον Σεπτέμβριο.

-          Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπηρεσιακών παραγόντων, το ίδιο συνέβη και τον Οκτώβριο, εν αναμονή των νέων ρυθμίσεων που εξαγγέλλονταν. Συνολικά στο δεκάμηνο έμειναν απλήρωτα περίπου 12-12,5 δισ. ευρώ («νέα χρέη»).

-          στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου προβλεπόταν να εισπραχθούν 12,5 δισ. ευρώ από φόρους (5 δισ. τον Νοέμβριο και 7,5 δισ. τον Δεκέμβριο)!

-          Με τους ρυθμούς όμως που αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη (περίπου 1-1,5 δισ. ευρώ το μήνα) διαφαίνεται πως μπορεί να μείνουν απλήρωτα και άλλα 2-2,5 δισ. ή συνολικά 15 δισ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου (δηλαδή σε ποσοστό 28% των συνολικών προβλεπομένων εσόδων για φέτος)! Αν υπολογίσει κανείς μάλιστα μόνο τα φορολογικά έσοδα και όχι τα συνολικά ακαθάριστα κρατικά έσοδα, τότε το ποσοστό «μη είσπραξης» έναντι των προϋπολογισθέντων ξεπερνά και το 30%!

Η κατάσταση αυτή έχει κάνει έξαλλους τους ξένους ελεγκτές, ιδίως του ΔΝΤ ενώ εξηγεί και το πολύ κακό κλίμα για τις ρυθμίσεις χρεών που σχεδίασε η κυβέρνηση.

Τα πράγματα ήταν όμως πολύ διαφορετικά μέχρι πριν ελάχιστους μήνες.

-          στο δεκάμηνο  Ιανουαρίου-Οκτωβρίου είχαν εισπραχθεί  συνολικά φορολογικά έσοδα 40,464 δισ. ευρώ, έναντι στόχου στον προϋπολογισμό 41,295 δισ. ευρώ. Καταγράφεται δηλαδή μια υστέρηση κατά 811 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

-          μόνο για τον μήνα Οκτώβριο η υστέρηση εισπράξεων άγγιξε το 1 δισ. ευρώ! Εισπράχθηκαν συνολικά 3,891 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 4,802 δισ. ευρώ(-911 εκατ. ευρώ ή -19%).

-          για να περιοριστεί κάπως η «ζημιά» και να μην αποκαλυφθεί η «μαύρη τρύπα» περιορίστηκαν δραστικά οι επιστροφές φόρων: τον Οκτώβριο επιστράφηκαν φόροι μόλις 243 εκατ. ευρώ, αντί τουλάχιστν 278 εκατ. που σχεδιαζόταν (-12,5%).  Έτσι τα καθαρά έσοδα (μετά και τις επιστροφές φόρων) στο δεκάμηνο ανήλθαν σε 37,819 δισ. αντί στόου 38,720 δισ. ευρώ (-901 εκατ. ευρώ) αν και μόνο τον Οκτώβριο τα καθαρά έσοδα ανήλθαν σε 3,648 δισ. αντί 4,524 δισ. ευρώ (-876 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο η πραγματική καθίζηση των εσόδων είναι πολύ μεγαλύτερη και πλησιάζει το 1,5 δισ. μέσα σε 4 μήνες, εάν συγκριθεί με το πλεόνασμα εσόδων, έναντι των στόχων, το οποίο υπήρχε ως τον Ιούλιο και το οποίο αποτελούσε την «κληρονομιά Θεοχάρη», ο οποίες είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση από τον Ιούνιο ήδη.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

O A.Λοβέρδος θέλει να γίνει η αλβανική δεύτερη γλώσσα στα σχολεία

Την "καλή πρόθεση" του  θέλησε να δείξει ο Έλληνας υπουργός τη στιγμή που χιλιάδες εκ των αλβανόπουλων που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει εδώ, να βρίσκονται το στάδιο ικανοποιητικής αφομοίωσης.
 
Το γεγονός ότι εκφράστηκε δημόσια ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος σύμφωνα με το aftonomi.gr, δείχνει πως μπορεί στο άμεσο μέλλον να γίνει πραγματικότητα.

Στο πλαίσιο επίσημης επίσκεψης του Α.Λοβέρδου στην Αλβανία, μπήκε και αυτό το θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε ανάμεσα στον Έλληνα υπουργό παιδείας και την Λιντίτα Νικόλα (υπουργός παιδείας της Αλβανίας), ο κ. Λοβέρδος επισήμανε: «είναι θέμα της μεικτής επιτροπής διαλόγου, η οποία και θα το συζητήσει».

Από την πλευρά της, η κ. Νικόλα ανέφερε «συνεργαζόμαστε και με τους εκπαιδευτικούς που αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους στην Ελλάδα, σε συντονισμό και με το ελληνικό υπουργείο Παιδείας, όχι μόνο για την εκπαίδευσή τους, αλλά και για τον εφοδιασμό τους από το αλβανικό ΥΠΕΞ με σχολικά βιβλία της αλβανικής γλώσσας. Ασφαλώς, έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε, γι’ αυτό και βρισκόμαστε σήμερα εδώ σε αυτή την κοινή συνάντηση, για να καθορίσουμε και να αναζωογονήσουμε το έργο της κοινής επιτροπής. Μιας επιτροπής που αποτελείται από ειδικούς, οι οποίοι θα γνωμοδοτήσουν μετά εξέταση των κειμένων της ιστορίας, της γεωγραφίας, του πολιτισμού και της οικονομίας, κατά πόσον τα σχολικά βιβλία των χωρών μας είναι σύμφωνα με το πνεύμα της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης».

«Ο,τι θέτει η μία πλευρά, η επιτροπή είναι εδώ για να το συζητήσει. Αλλά η επιτροπή αποφασίζει όταν και τα δύο μέρη ταυτίζονται και συμφωνούν. Κανένας δεν θα επιβληθεί στον άλλο. Για να υπάρχει απόφαση απαιτείται συναίνεση», είπε ο κ. Λοβέρδος.

Σημειώνεται ότι ο Α.Λοβέρδος συμφώνησε με την Αλβανίδα ομόλογό του σε αλλαγές στα ιστορικά βιβλία.

Η Αλβανία και η Ελλάδα αποφάσισαν την επανεργοποίηση της κοινής επιτροπής για την αναθεώρηση των σχολικών βιβλίων στον τομέα της ιστορίας, της γεωγραφίας, του πολιτισμού και της οικονομίας, με βάση τις αρχές της UNESCO και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Μόνο που είναι η Αλβανία που δέιχνει στους χάρτες της ότι η ελληνική επικράτεια μέχρι την Άρτα είναι αλβανική, και είναι η Αλβανία που θέτει θέμα Τσάμηδων στην Ήπειρο, οι οποίοι ήταν συνεργάτες των Ναζί στην Κατοχή. Εμείς τι θα αναθεωρήσουμε;

Τα αποτελέσματα αυτής της "προοδευτικής" εξωτερικής πολιτικής τα βλέπουμε σήμερα με το αιματηρό περιστατικό του Πειραιά

Όταν αφηνιασμένος Αλβανός έχει την άνεση να κουβαλάει Καλάσνικοφ και να πυροβολεί επί δικαίων και αδίκων σε θαμώνες μπαρ, άντρες γυναίκες, χωρίς διακρίσεις και από θαύμα δεν θρηνήσαμε ακόμα θύματα, αλλά είχαμε 15 τραυματίες κάποιους πολύ σοβαρά που ελπίζουμε να ανακάμψουν, μας έρχεται ο Α.Λοβέρδος να κάνει από μόνος του ανοίγματα, στην αλβανική πλευρά περί αλβανικής γλώσσας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο παρανοϊκός που είναι υπεύθυνος για το μακελειό με τους 15 τραυματίες στην ακτή Δηλαβέρη στον Πειραιά ευθύνεται για τουλάχιστον ακόμη ένα αιματηρό επεισόδιο που σημειώθηκε στις 31 Οκτωβρίου στο Μεταξουργείο.
Στο περιστατικό εκείνο, που έγινε σε καφενείο επί των οδών Χίου και Κρήτης στο Μεταξουργείο, άγνωστος πυροβόλησε εναντίον των θαμώνων του καταστήματος σκοτώνοντας έναν 44χρονο πελάτη. Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ η επίθεση εκείνη έχει πολλές ομοιότητες με το σημερινό μακελειό. Η σημερινή επίθεση μοιάζει και με το περιστατικό που έγινε στις 6 Νοεμβρίου στον Άγιο Παντελεήμονα, όταν άγνωστος πυροβόλησε με καλάσνικοφ σε μπαρ επί της οδού Αριστοτέλους στον Άγιο Παντελεήμονα, χωρίς όμως να υπάρξουν τραυματισμοί. Ηδη έχουν συγκεντρωθεί οι κάλυκες από την αιματηρή επίθεση στον Πειραιά. Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ στα ειδικά εργαστήρια της Αστυνομίας θα προσπαθήσουν να τους συγκρίνουν με τους κάλυκες από την επίθεση στο Μεταξουργείο και στον Άγιο Παντελεήμονα για να κάνουν βαλλιστική έρευνα και να διαπιστώσουν αν πρόκειται για τον ίδιο δράστη.


Μετά το πρωτοφανές μακελειό στο μπαρ στον Πειραιά, 15 άτομα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία με ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ. Έντεκα από τους τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Αττικόν.
Οι επτά νεαροί τραυματίες κρίθηκε ότι ειναι σε πιο σοβαρή κατάσταση, χωρίς όμως να έχει αποσαφηνιστεί αν κινδυνεύει η ζωη τους. Φέρουν τραύματα στα χέρια, στο θώρακα και στο κεφάλι από τους πυροβολισμούς του άγνωστου δράστη. Οι δύο εκ των τραυματιών φέρουν τραύματα στο θώρακα και μεταφέρονται αυτή την ώρα στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός για να χειουργηθούν, αφού στο Αττικόν δεν λειτουργεί θωρακοχειρουργική κλινική. Οι τραυματίες είναι όλοι νεαρής ηλικίας, κάτω των 30 ετών.

Οι υπόλοιποι τέσσερις (από τους 11 που διακομίστηκαν στο Αττικόν) είχαν επιπόλαια τραύματα και έφυγαν από το νοσοκομείο αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.


Στον Ευαγγελισμό διακομίστηκαν άλλοι τέσσερις άνθρωποι, απο τους οποίους οι δύο βρίσκονται στο χειρουργείο. Πρόκειται για δύο νέους, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, 23 ετών. Ο νεαρός φέρει διαμπερές τράυμα στο θώρακα και η 23χρονη διαμπερές τραύμα στο μηρό. Και οι δύο αυτή την ώρα χειρουργούνται.
Οι υπόλοιποι δύο νέοι, από τους τέσσερις που διακομίστηκαν στον Ευαγγελισμό, πήραν εξιτήριο.

Συνολικά στο Αττικόν, στον Ευαγγελισμό και στον Ερυθρό Σταυρό νοσηλεύονται αυτή την ώρα εννέα άνθρωποι οι οποίοι τραυματίστηκαν από τα πυρά του παρανοϊκού δράστη που γάζωσε το μπαρ «Έτσι απλά ελληνάδικο» στην ακτή Δηλαβέρη στον Πειραιά.

Σε άλλο περιστατικό που έλαβε χώρα χτες Δυο Αλβανοί εμφανίσθηκαν τραυματισμένοι σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης μετά την αιματηρή συμπλοκή, με πυροβολισμούς μεταξύ άγνωστων, που έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής στο προαύλιο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου.Ένας από τους τραυματίες παραμένει στο νοσοκομείο ενώ ο δεύτερος δεν χρειάστηκε νοσηλεία.

Στο σημείο της συμπλοκής βρέθηκαν κάλυκες από πιστόλι και κηλίδες αίματος. Και ο Α.Λοβέρδος σκέφτεται να τους χαρίσει και επίσημη γλώσσα!

Η γλώσσα δημιουργεί μειονότητες. Δεν έουμε επίσημη μειονότητα αιώνων στην Ελλάδα για να προχωρήσουμε σε τέτοια κίνηση. Ας φρόντιζε καλυτερα να δημιουργήσει το ελληνικό  υπουργείο Παιδείας ελληνοπομακικό λεξικό και υποδομές διδαχής της πομακικής γλώσσας για να σώσει τους Έλληνες μουσουλμάνους Πομάκους από τον μεθοδικό εκτουρκισμό της Άγκυρας.

Σήμερα πολλά παιδιά των Αλβανών δεν ξέρουν την αλβανική γλώσσα και μιλούν μόνο Ελληνικά. Τείνουν προς αφομοίωση, αλλά προφανώς σε κάποια κέντρα εξουσίας δεν αρέσει κάτι τέτοιο άλλλωστε προσπάθησαν πάρα πολύ για να καταστήσουν την ελληνική κοινωνία πολυφυλετική-πολυγλωσσική, και δεν θέλουν οι προσπάθειές τους να πάνε στράφι.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αυτοκίνητο έπεσε σε στάση λεωφορείου

Απο τύχη δεν υπήρξαν θύματα
Άπο καθαρή τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα, τα ξημερώματα στην πόλη του Ηρακλείου Κρήτης, όταν ο οδηγός ενός Ι.Χ. αυτοκινήτου, ακολουθώντας τρελή πορεία έπεσε πάνω σε μια στάση λεωφορείου, την οποία και διέλυσε.

Το περιστατικό συνέβη περίπου στις 5 τα ξημερώματα, στην Λεωφόρο 62 Μαρτύρων.

Ο οδηγός του αυτοκινήτου κατευθυνόταν απο Γιόφυρο προς την πόλη, όταν ξαφνικά χάνει το έλεγχό του, πέφτει πάνω στην στάση την οποία διαλύει τελείως και καταλήγει σε κολόνα πάνω στο πεζοδρόμιο.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νέες περικοπές στο μισθολόγιο του δημοσίου από τον Ιούλιο του 2015

Την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο δημόσιο πιλοτικά από 1η Ιουλίου 2015 στο υπουργείο Οικονομικών και στη συνέχεια από 1η Ιανουαρίου 2016 σε όλο το Δημόσιο, αποφάσισε η κυβέρνηση.

Σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε , το απόγευμα της Παρασκευής, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη συμφωνήθηκε ότι γραμμή της κυβέρνησης παραμένει ότι το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, να εφαρμοστεί από το 2016.

Ωστόσο, επειδή το θέμα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση, επιθυμεί να δείξει «καλή διάθεση» γι αυτό και επισπεύσει την εφαρμογή του νέου μισθολογίου έστω και πιλοτικά από την 1η Ιουλίου 2015 στους εργαζομένους του υπουργείου Οικονομικών.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δεκατέσσερις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την Παιδεία

Δεκατέσσερις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις περιλαμβάνονται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού για το 2015. Πρόκειται για πρωτοβουλίες, είτε έχουν αναληφθεί εντός του 2014, είτε δρομολογούνται για το 2015 και οι περισσότερες εξ αυτών αφορούν την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι φετινές μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία είναι αρκετά λιγότερες συγκριτικά με το 2014 όπου είχε αναδειχθεί πρωταθλήτρια με 34 διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια

· Εφαρμογή του νέου πλαισίου και περιεχομένου του Γενικού Λυκείου με εκπαιδευτική αυτονομία ως σχολείο γενικής δευτεροβάθμιας παιδείας και εκπαίδευσης.

· Θεσμοθέτηση αλλαγών στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

· Εισαγωγή του νέου θεσμού του «Κοινωνικού Σχολείου» στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ώστε να επιτευχθεί λιγότερη ποσότητα ύλης αλλά περισσότερη παιδεία.

· Εφαρμογή του νέου πλαισίου και περιεχομένου του Επαγγελματικού Λυκείου με την καθιέρωση τέταρτου έτους «μαθητείας».

· Επανασχεδιασμός και αναβάθμιση του θεσμού των προτύπων πειραματικών σχολείων ο οποίος επεκτείνεται και στην επαγγελματική εκπαίδευση.

· Ολοκλήρωση και καλύτερη διαχείριση της ανάπτυξης εφαρμογής του συστήματος (My School) διοίκησης, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, δημοσιονομικής διαχείρισης όλων των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σχολικών μονάδων.

Εκπαιδευτικοί

· Καθιέρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των εκπαιδευτικών μέσω της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Μεταδευτεροβάθμια


· Εφαρμογή της δημόσιας δωρεάν επαγγελματικής κατάρτισης με την ίδρυση σχολών επαγγελματικής κατάρτισης και Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης.

· Θεσμοθέτηση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, απόδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων με στόχο την εναρμόνιση σπουδών και αγοράς εργασίας.

· Ολοκλήρωση της ανάπτυξης εφαρμογής του συστήματος (My Vocational Center) διοίκησης, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, δημοσιονομικής διαχείρισης όλων των Μονάδων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ και ΣΕΚ).

Σχολικά εγχειρίδια

· Αξιολόγηση σχολικών εγχειριδίων και διδακτέας ύλης.

· Εκτυπωτική βελτίωση των διετών σχολικών εγχειριδίων ώστε να είναι χρήσιμα και την επόμενη χρονιά.

Τριτοβάθμια

· Ολοκλήρωση της διαδικασίας ανασυγκρότησης των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας με την εκπόνηση νέων οργανισμών λειτουργίας τους.

· Ψήφιση Νομοσχεδίου για την έρευνα και την τεχνολογία με στόχο τη σύνδεση των ΑΕΙ με τα ερευνητικά ινστιτούτα και την παραγωγική διαδικασία.

Εκτός από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αξίζει να σημειωθεί ότι στον στον προϋπολογισμό του Υπουργείου έχουν προβλεφθεί οι απαραίτητες πιστώσεις για:

· τη συνέχιση του προγράμματος πρόσθετης διδακτικής στήριξης,

· τη συνέχιση του προγράμματος καθαρισμού των σχολικών μονάδων μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015,

· την απρόσκοπτη λειτουργία των επιχορηγούμενων από το Υπουργείο φορέων (ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ),

· την καταβολή των εισφορών σε διεθνείς οργανισμούς, κυρίως για την κάλυψη υποχρεώσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας,

· τη στήριξη των ερευνητικών φορέων,

· την κάλυψη λειτουργίας των δημόσιων ΙΕΚ,

· τη διασφάλιση της ποιότητας στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση,

· την κάλυψη διαφοράς κομίστρου από την παροχή του δικαιώματος μειωμένης μετακίνησης φοιτητών ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας,

· την προμήθεια φοιτητικών συγγραμμάτων και

· την εισοδηματική ενίσχυση νοικοκυριών που τα τέκνα τους σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Οι πολιτικές και οι δράσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων αφορούν το σύνολο του εκπαιδευτικού συστήματος (και τις 3 βαθμίδες), αλλά και τους τομείς της Δια Βίου Μάθησης και της Έρευνας και Τεχνολογίας.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Συλλαλητήριο για το αεροδρόμιο Χανίων

Ένα ηχηρό μήνυμα κατα του ξεπουλήματος του Αεροδρομίου «Γιάννης Δασκαλογιάννης» των Χανίων,θέλει να στείλει σήμερα η Δυτική Κρήτη, με το συλλαλητήριο διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται στις 11 το πρωί, στον χώρο του Αεροδρομίου.

Και αυτό, ενώ λίγες ώρες πριν, το ΤΑΙΠΕΔ φρόντισε να διαρρεύσει η είδηση πως την ερχόμενη Δευτέρα, αλλά και την Τρίτη, θα ανοιχτούν οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές των τριών κοινοπραξιών που θέλουν να αναλάβουν την διαχείριση των 14 Περιφερειακών Αεροδρομιων της χώρα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και των Χανίων.

Σύσσωμοι οι Δήμοι των νομών Χανίων και Ρεθύμνης, η Περιφέρεια και δεκάδες επαγγελματικοί και κοινωνικοί φορείς έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στο ξεπούλημα του Αεροδρομίου, ενώ στην διάθεση των πολιτών - για να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο - θα υπάρχουν λεωφορεία απο τα ΚΤΕΛ Ρεθύμνης και Χανίων (10:30 πμ) καθώς και απο την Κίσσαμο (9:00 πμ).

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!