EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Στις 3.000 οι αιτήσεις έως το μεσημέρι της Τρίτης για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Τις 3.000 είχαν φτάσει οι αιτήσεις για συμμετοχή στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, έως το μεσημέρι της Τρίτης.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας «www.energo-eke.gr».

Οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ενημερώνουν τους πολίτες και τους διευκολύνουν όταν χρειάζεται στην υποβολή της αίτησης, ενώ, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στον πενταψήφιο αριθμό 15105 προκειμένου να ενημερωθούν για το πρόγραμμα και να συνδεθούν με τις υπηρεσίες των Δήμων.

Για την υποβολή της αίτησης δεν απαιτούνται δικαιολογητικά, παρά μόνο ο κωδικός taxis net και ο ΑΜΚΑ. Στην περίπτωση που ζητηθούν δικαιολογητικά, ο αιτών οφείλει να τα προσκομίσει στην κοινωνική υπηρεσία του Δήμου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι τρομοκράτες των Εξαρχείων

Άνδρες των ΜΑΤ ορμούν σε περίπτερο των Εξαρχείων, παίρνουν νερά και επιτίθενται στον εργαζόμενο, ο οποίος διαμαρτύρεται. Το βίντεο-ντοκουμέντο κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο.

Το βίντεο δείχνει άνδρες των ΜΑΤ, ανήμερα της 41ης επετείου για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, να ορμούν σε περίπτερο της περιοχής των Εξαρχείων και να επιτίθενται στον εργαζόμενο, ο οποίος ακούγεται να φωνάζει ότι τού κλέβουν τα νερά.

Όπως καταγράφεται στο ντοκουμέντο, οι άντρες των ΜΑΤ που επιδίδονται στο πλιάτσικο, προπηλακίζουν και χτυπούν τον νεαρό, ο οποίος τους δηλώνει ότι είναι εργαζόμενος, φωνάζοντας: «Είστε καλά; θα κλέψετε τα νερά;».

Επίσης, στο βίντεο καταγράφεται η στιγμή που αστυνομικός χτυπάει με το κλομπ τον νεαρό, ενώ, άλλοι τον κρατούν από την μπλούζα.

Ο νεαρός συνεχίζει να φωνάζει «τι κάνετε» και να λέει ότι πήραν τα νερά με τη βία, ακούγεται κάποιος να λέει: «Σκάσε ρε».

      

Εκτός από το περιστατικό της επίθεσης στο περίπτερο, βίντεο καταγράφουν το κυνηγητό από τις δυνάμεις καταστολής στους δρόμους της περιοχής, καθώς και την προσπάθεια τρομοκράτησης περαστικών, κατοίκων και ανθρώπων που βρίσκονται σε καταστήματα.

Μετά τον σάλο από τη δημοσιοποίηση των βίντεο, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι κίνησε διαδικασίες διερεύνησης των καταγγελιών.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μετά - μνημονιακή εποχή: Το παράδειγμα της Ιρλανδίας

Την ώρα που η Κομισιόν ανακηρύσσει την Ιρλανδία «πρωταθλήτρια Ευρώπης» στην ανάπτυξη, δεκάδες χιλιάδες Ιρλανδοί συμμετέχουν στις μαζικότερες και δυναμικότερες διαδηλώσεις των τελευταίων, τουλάχιστον, ετών με ένα και μόνο μήνυμα: το νερό είναι ανθρώπινο δικαίωμα.

Το 2010 η Ιρλανδία προσέφυγε σε ένα διεθνές πρόγραμμα βοήθειας ύψους 85 δισ. ευρώ, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει τη στεγαστική φούσκα που πλήττει τον τραπεζικό της τομέα. Τρία χρόνια μετά, τον Δεκέμβριο του 2013, ο ιρλανδός πρωθυπουργός - «εθνικά υπερήφανος» και παράλληλα συγκρατημένος - ανακοίνωνε το τέλος του μνημονίου και την έξοδο στις αγορές. Οι ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτιζαν το γεγονός ως ένδειξη του ότι η χειρότερη φάση της κρίσης χρέους έχει πλέον περάσει.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν, στις αρχές του τρέχοντος μήνα, μάλιστα, δεν επιβεβαιώνουν απλά την αναπτυξιακή τροχιά της Ιρλανδίας, αλλά την θέλουν και «πρωταθλήτρια Ευρώπης» στην ανάπτυξη, καθώς μέσα στο 2014 αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ της κατά 4,6%. Παράλληλα, η Ιρλανδία φέρεται να δανείζεται 3,75 δισ. ευρώ με επιτόκιο ρεκόρ, μόλις 2,49%, προκειμένου να αποπληρώσει νωρίτερα δάνεια που είχε λάβει από το ΔΝΤ με επιτόκιο 5%.

Κι όμως, τις τελευταίες εβδομάδες στην Ιρλανδία σημειώνονται εξαιρετικά μαζικές διαδηλώσεις - με συμμετοχή άνω των 100.000 πολιτών - στα πλαίσια μιας καμπάνιας, της οποίας η δυναμική δεν έχει προηγούμενο.

Όλα ξεκίνησαν τον Οκτώβριο, όταν ο ιρλανδός πρωθυπουργός, Έντα Κένι, ανακοίνωσε στο Δουβλίνο την απόφαση για επιβολή φορολογίας στην κατανάλωση νερού, προχωρώντας παράλληλα στην παραχώρηση της εκμετάλλευσής του στην ημι - κρατική εταιρεία Irish Water. Σύμφωνα με την ιρλανδική κυβέρνηση, το μέτρο αυτό είναι μία υποχρέωση που είχε αναληφθεί στα πλαίσια του προγράμματος διάσωσης της ιρλανδικής οικονομίας από την τρόικα.

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις διαμαρτυρίες για την σύσταση της Irish Water, η κυβέρνηση έχει υποστηρίξει την απόφασή της, σημειώνοντας πως «μέχρι πρόσφατα υπήρξαν 34 διαφορετικές τοπικές αρχές που ασχολούνται με την διαχείριση του νερού και αυτή η πολυδιάσπαση έχει οδηγήσει σε προβλήματα στις υποδομές και κυρίως στο δίκτυο διανομής, όπου εξαιτίας των διαρροών στους σωλήνες χάνεται σχεδόν το μισό νερό πριν να φτάσει στο προορισμό του».

Η ίδια η εταιρεία αναφέρει στην ιστοσελίδα της πως το καθαρό νερό είναι ένα ακριβό αγαθό, τόσο στην παραγωγή, όσο και στη διαχείρισή του. Σύμφωνα με την Irish Water, το κόστος λειτουργίας ολόκληρου του δικτύου αγγίζει ετησίως τα 1,2 δις ευρώ, με το 1 δις να προέρχεται αποκλειστικά από τη φορολογία. Αυτό το σύστημα δεν είναι βιώσιμο, σημειώνεται.



Η αντιπολίτευση και οι δεκάδες χιλιάδες των πολιτών που διαδηλώνουν, όμως, έχουν αντίθετη άποψη. Επιμένουν στην κατάργηση του μέτρου, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για συγκαλυμμένη φορολογία - η οποία θα επηρεάσει κυρίως τα χαμηλότερα εισοδήματα - ενώ παράλληλα, υποστηρίζουν πως το πρόγραμμα απαλλαγών και εκπτώσεων - που έχει εξαγγελθεί και αφορά σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού - είναι αναποτελεσματικό και δεν πρόκειται να λειτουργήσει.

Μεγαλύτερη ανησυχία, όμως προκαλεί η Irish Water και τα νομικά κενά που μπορούν να οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Έντονες αντιδράσεις έχουν προκαλέσει, άλλωστε και δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες η εταιρία έχει καταβάλει περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ σε αμοιβές συμβούλων, ενώ, την ίδια ώρα, εξαγγέλλει και σύστημα μπόνους για τους εργαζόμενούς της.

Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η οργάνωση Right2Water, ξεκαθάρισε πως η εκστρατεία θα σταματήσει μόνο όταν εγκαταλειφθεί το σχέδιο για την επιβολή φορολογίας και όταν «το νερό επιστρέψει στα χέρια των Ιρλανδών πολιτών», εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητα για το μαζικό παρόν χιλιάδων Ιρλανδών στη συγκέντρωση έξω από το Κοινοβούλιο στις 10 Δεκέμβρη, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, αυτή θα είναι η τρίτη σε μία σειρά μαζικών διαδηλώσεων σε ολόκληρη την Ιρλανδία με ένα και μόνο μήνυμα: Το νερό είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα, και απαιτούμε την κατάργηση των εισφορών για αυτό.
Αύριο,  ο ιρλανδός πρωθυπουργός, υπό την πίεση των αντιδράσεων, αναμένεται να προχωρήσει σε ανακοινώσεις για ορισμένες μικρές μεταβολές στο αρχικό σχέδιο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα The Irish Times , το νέο σχέδιο προβλέπει χρεώσεις μετά τα Χριστούγεννα ( το πρώτο μιλούσε για χρεώσεις από τον Οκτώβριο και πρώτο λογαριασμό τον Γενάρη), ενώ θα σημειωθούν και ορισμένες μειώσεις. Το νέο μοντέλο θα έχει δύο ταρίφες: 176 ευρώ ετησίως για το ατομικό νοικοκυριό και 278 ευρώ για τα νοικοκυριά με δύο ή περισσότερα μέλη. Παράλληλα, όποιο νοικοκυριό συνεργάζεται, θα λαμβάνει έκπτωση της τάξης των 100 ευρώ, ενώ το πλαφόν στις εισφορές δεν θα αλλάξει τουλάχιστον μέχρι το 2018.

Σε δημοσίευμα της Irish Examiner , επιβεβαιώνεται, ακόμα, η πρόθεση του Έντα Κένι να ενισχύσει την εγχώρια νομοθεσία για την προστασία του δημόσιου χαρακτήρα της Irish Water, αν και ο ίδιος δήλωσε στο κοινοβούλιο πως θα καταψηφίσει σχετική νομοθετική πρόταση του αριστερού κόμματος Sinn in.

Η οργάνωση Right2Water προειδοποιεί τους πολίτες να δείξουν προσοχή στα ψιλά γράμματα του νέου σχεδίου. 

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο… πονηρούλης καθηγητής «έβαζε χέρι» στις γιατρίνες των χειρουργείων… Καταθέσεις-Σοκ

Σεξουαλική παρενόχληση σε ειδικευόμενες γιατρίνες και νοσηλεύτριες, σεξιστικοί χαρακτηρισμοί και χυδαίες χειρονομίες, υποτιμητικές εκφράσεις προς γιατρούς, απαξιωτική συμπεριφορά, άσκηση ψυχολογικής βίας κ.λπ. είναι μερικά από τα παραπτώματα που αποδίδονται σε καθηγητή χειρουργικής κλινικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Αυτά που κατέθεσαν γιατροί και νοσηλεύτριες ότι διέπραττε ο πανεπιστημιακός διδάσκαλος ξεπερνούν τη φαντασία του καλύτερου σεναριογράφου. Εκτός της σεξουαλικής παρενόχλησης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών χρησιμοποιούσε χυδαίες εκφράσεις προς συναδέλφους του γιατρίνες που ξεπερνούν τα ακραία όρια συμπεριφοράς.

Παρά το πλούσιο… σεξουαλικό έργο όμως που επέδειξε, από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών του επιβλήθηκε μόνο η πειθαρχική ποινή προστίμου ίσου με τις μηνιαίες αποδοχές του. Και δεν αρκεί ότι έπεσε στα πολύ μαλακά, αλλά προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η πρυτανική πειθαρχική απόφαση.
Μετά από δύο καταγγελίες για ανάρμοστη και ακραία συμπεριφορά, με θωπεύσεις γυναικών και σεξουαλικές παρενοχλήσεις, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών διεξήγαγε Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ), στην οποία κλήθηκε και κατέθεσε μεγάλος αριθμός καθηγητών, γιατρών και νοσηλευτριών. Μία από τις καταγγέλλουσες κατά τη διεξαγωγή της ΕΔΕ κατέθεσε ότι η συμπεριφορά του πανεπιστημιακού καθηγητή «είναι υποτιμητική με σεξιστικούς χαρακτήρες, στοιχεία σεξουαλικής παρενόχλησης “λόγω και έργω”» και ότι επί δύο χρόνια άκουγε χυδαίες εκφράσεις και δεχόταν θωπεύσεις.

Συγκεκριμένα, η γιατρός ανέφερε ότι «αρχικά δεν με αποκαλούσε ποτέ με το όνομά μου αλλά με υποκοριστικά, όπως “γιατρέσα”, “μοντέλο” και άλλα παρόμοια, καθώς και αισχρά αποκαλώντας με “καυλ…τσα”».

Αυτά «διαδραματίζονταν σχεδόν καθημερινά κατά τη διάρκεια των δύο ετών ειδίκευσής μου, μπροστά σε συναδέλφους, νοσηλευτικό προσωπικό και ασθενείς κατά τις επισκέψεις στους χώρους της κλινικής, καθώς και στο γραφείο του διευθυντή όπου συχνά με έβρισκε μόνη μου».
Στον πανεπιστημιακό καθηγητή όμως δεν αρκούσαν τα λόγια. Προχώρησε και σε «έργα» εκμεταλλευόμενος τις συνθήκες εργασίας μέσα στο χειρουργείο, όπως γλαφυρά περιγράφει το ίδιο θύμα: «Αρχισε εκτός των προφορικών προσβολών και χυδαιοτήτων να πραγματοποιεί και κινήσεις σεξουαλικού περιεχομένου σε εμένα. Συγκεκριμένα, επωφελούμενος της απασχόλησής μου σε αλλαγή τραύματος ασθενών μού θώπευε το μπράτσο, και στο χειρουργείο, όταν εγώ κρατούσα τη λαπαροσκοπική κάμερα, μου θώπευε το στήθος εκμεταλλευόμενος το γεγονός ότι εγώ δεν μπορούσα να μετακινηθώ και να αντιδράσω».

Και η περιγραφή της γιατρού δεν σταμάτα εδώ: «Επίσης, μία άλλη φορά μού τράβηξε τον στηθόδεσμο κατά τη διάρκεια της εξόδου από δωμάτιο ασθενούς κατά την επίσκεψή μας στους θαλάμους της κλινικής».

Κλείνοντας την κατάθεσή της, η γιατρός τονίζει ότι μετά την καταγγελία της δεν κάνει μαζί του εφημερία, ενώ εκείνος συνεχίζει να μιλά με τον ίδιο τρόπο σε γυναίκες και άνδρες.
Ο περί ου ο λόγος καθηγητής σε άλλη περίπτωση κάλεσε μια γιατρό για συστάσεις καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν τήρησε τις φαρμακευτικές εντολές που της είχε δώσει για ασθενή ο οποίος είχε χειρουργηθεί. Ο καθηγητής επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη γιατρός όταν εφημέρευε έδειξε εγκληματική αδιαφορία προ τις εντολές του, σε βαθμό ώστε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς. Ετσι, όταν η γιατρός ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά του, εκείνος μεταξύ άλλων συστάσεων την προσέβαλε λέγοντάς της «ξύνεις το μου… σου».

Μια τρίτη γιατρός κατέθεσε ότι ο καθηγητής «έκανε κατάχρηση εξουσίας στις ειδικευόμενες του τμήματος μέσω σεξουαλικής παρενόχλησης». Η τελευταία περιγράφει τον σεξουαλικό Γολγοθά της λέγοντας: «Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της τοποθέτησής μου στην κλινική σε θέση ειδικευμένου χειρουργού έγινα αποδέκτης μιας άκρως ανταγωνιστικής συμπεριφοράς και εντέχνως σκηνοθετημένης ψυχολογικής βίας από τον καθηγητή, που σκοπό είχαν να αποδυναμώσουν τις όποιες επιστημονικές και επαγγελματικές μου προσπάθειες. Ουδέποτε μου έδωσε τη δυνατότητα να συνεργαστώ μαζί του ή, τουλάχιστον, να ζητήσω την επιστημονική αρωγή του πάνω σε κλινικά ζητήματα. Αντιθέτως, δημιουργούσε συνεχώς κλίμα τρομολαγνείας, υπό το καθεστώς του οποίου ήταν πολύ δύσκολο να λειτουργήσω και να αναπτύξω ελεύθερα τόσο τις επιστημονικές μου απόψεις όσο και τις όποιες δυνατότητές μου. Επιπροσθέτως, φροντίζει συστηματικά να με διασύρει δημοσίως και κατ’ ιδίαν προσδίδοντάς μου χυδαίους χαρακτηρισμούς». Και συνεχίζει η γιατρός: «Αρχισε να λέει στους διαδρόμους της χειρουργικής ότι είμαι “τραβέλι”, “φορτηγατζής”, “κλείτορας”. Δεν γνωρίζω γιατί τα κάνει αυτά. Πιστεύω ότι είναι επαγγελματικός ανταγωνισμός. Θεωρώ πολύ σημαντικό το γεγονός ότι απαξιώνει τον κάθε θεράποντα ιατρό στον ασθενή».

Ακόμη, κατά την κατάθεσή της ενώπιον της τριμελούς επιτροπής της ΕΔΕ η γιατρός επισήμανε: «Εχει την τάση να μειώνει και να υποτιμά τους συναδέλφους του. Δεν διστάζει μάλιστα να χρησιμοποιεί χυδαίες χειρονομίες προκειμένου να επιδείξει στο εκάστοτε περιβάλλον (γιατροί, φοιτητές και νοσηλευτές) την απαξίωσή του σε πρόσωπα που δεν του είναι αρεστά».

Με την ολοκλήρωση της ΕΔΕ επιβλήθηκε στον πανεπιστημιακό δάσκαλο η πειθαρχική ποινή «προστίμου ίσου με τις μηνιαίες του αποδοχές» για τα παραπτώματα «της αναξιοπρεπούς και ανάρμοστης συμπεριφοράς εντός υπηρεσίας» και της «παραβίασης των κανόνων συμπεριφοράς που πρέπει να επιδεικνύουν τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας».

Οι πράξεις του καθηγητή, σύμφωνα με την πειθαρχική ποινή, «διαταράσσουν την ομαλή λειτουργία και θίγουν το κύρος και την αξιοπρέπεια της χειρουργικής κλινικής του Τμήματος Ιατρικής στην οποία ασκεί τα καθήκοντά του, που απορρέουν από τη θέση του μέλους ΔΕΠ που κατέχει και του Πανεπιστημίου Πατρών γενικότερα».

«Οι μάρτυρες δεν κατήγγειλαν αναξιοπρεπή συμπεριφορά, ενώ άλλοι τόνισαν το επιστημονικό και επαγγελματικό μου ήθος», αναφέρει στην προσφυγή του ενώπιον του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών. Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι η πειθαρχική απόφαση είναι αναιτιολόγητη και έχει παντελώς αόριστη παράθεση πραγματικών περιστατικών και στοιχείων, χωρίς ακριβείς ημερομηνίες. Σύμφωνα με τον πανεπιστημιακό διδάσκαλο, ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη η ΕΔΕ παραβιάζει τις συνταγματικές επιταγές, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, τον Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας και τον Υπαλληλικό Κώδικα.Η πειθαρχική απόφαση δεν έχει πλήρη, σαφή, εμπεριστατωμένη και ειδική αιτιολογία, υποστηρίζει ο καθηγητής, αφού δεν προσδιορίζει με ακρίβεια τον συγκεκριμένο τόπο και χρόνο των περιστατικών που του αποδίδονται. Υπογραμμίζει επίσης ότι η ΕΔΕ είναι παράνομη γιατί διήρκεσε περισσότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο, χωρίς να έχει ληφθεί κάποια απόφαση παράτασή της, όπως προβλέπει η νομοθεσία. Παράλληλα, όπως λέει, παραβιάστηκε και η μυστικότητα της ΕΔΕ, καθώς πραγματοποιήθηκε μια συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν πέντε επιπλέον πρόσωπα (καθηγητές).

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ – Έπεσε από την στέγη και του καρφώθηκε το φτυάρι στον κ***λο (Φωτό)

Στην πολιτεία του Οχάιο στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας άνδρας εισήχθη στα επείγοντα του νοσοκομείου για ένα πρόβλημα μάλλον ενοχλητικό και επώδυνο….

Το πρόβλημα του; Κόλλησε η άκρη του φτυαριού στο….

Οι γιατροί με το που είδαν τον ασθενή δεν πίστευαν στα μάτια τους. Δεν μπορούσαν να εξηγήσουν πως συνέβη αυτό καθώς και για τους γιατρούς είναι μια περίεργη περίπτωση που δεν έχουν ξανασυναντήσει στην καριέρα τους.

Όταν ρωτήσανε τον ασθενή πως συνέβη αυτό εκείνος απάντησε πως καθώς έκανε μια δουλειά στην στέγη του σπιτιού του ξαφνικά έπεσε και συνέβη αυτό που συνέβη….

Δυστυχώς για αυτόν έπεσε πάνω στην λαβή του φτυαριού που βρισκόταν ακριβώς από κάτω.

Έπεσε από την στέγη και του καρφώθηκε το φτυάρι στον... 1

Έπεσε από την στέγη και του καρφώθηκε το φτυάρι στον... 2

Έπεσε από την στέγη και του καρφώθηκε το φτυάρι στον... 3

apisteuta και εδω


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πρώτη καμπάνα για Παπαντωνίου και Κουράκου

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, εξαγοράσιμη με 15 χιλ. ευρώ από τον καθένα, επέβαλε η δικαιοσύνη στον πρώην υπουργός Γιάννο Παπαντωνίου και στην σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες. Η δίωξη σε βάρος του είχε ασκηθεί από την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου και αφορά στο έτος 2009, (όταν η πράξη ήταν πλημμέλημα) και το έτος 2010, οπότε ο νόμος άλλαξε και αναβάθμισε το αδίκημα της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες σε κακούργημα .

Επίσης ο πρώην Υπουργός και η σύζυγός τους θα πρέπει να καταβάλουν πρόστιμο ύψους 50 χιλ. ευρώ και 10χιλ. ευρώ για την πολιτική αγωγή.

Ο έλεγχος στα οικονομικά του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του έδειξε φοροδιαφυγή πάνω από 3 εκ. ευρώ, όπως προβλέπει η νομοθεσία, θα πρέπει να καταβάλλει στην ΔΟΥ, 2,8 εκ. ευρώ για να γίνει τακτοποίηση της σχετικής οφειλής.

Η αποκάλυψη του πορίσματος του ΣΔΟΕ από το ereportaz

giannos papantoniou

Τα στοιχεία του περιβόητου πορίσματος της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Ειδικών Υποθέσεων Αθηνών του ΣΔΟΕ που αφορά τον φορολογικό-οικονομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στο ζεύγος Γιάννου Παπαντωνίου και Σταυρούλας Κουράκου, αποκάλυψε το  ereportaz, περίπου έναν χρόνο πριν [διαβάστε εδώ]. 

sdoe-papantonioy-ereportaz-ekso

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι ελληνες εισαγγελείς κίνησαν τα νήματα για τις μίζες, λενε οι Γερμανοι


Μετά από αίτημα της Αθήνας, η εισαγγελία του Μονάχου έκανε έφοδο στα γραφεία της κατασκευάστριας των τανκς Leopard, KMW με αφορμή τις έρευνες των ελληνικών εισαγγελικών αρχών για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος.

Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα της «Deutsche Welle», σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Süddeutsche Zeitung», ηεισαγγελία του Μονάχου πραγματοποίησε αυτή την εβδομάδα έρευνα στα γραφεία της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας «Krauss-Maffei-Wegmann» (KMW), στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας.

  Αφορμή οι υποψίες για την καταβολή προμηθειών σε Έλληνες δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι, την τελευταία δεκαετία γνωμοδότησαν υπέρ της αγοράς τεθωρακισμένων τύπου «Leopard 2» συνολικού ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ.

 Όπως μεταδίδουν οι γερμανικές δημόσιες ραδιοφωνίες NDR, WDR και δημοσιεύει η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung η έρευνα της εισαγγελίας του Μονάχου έγινε μετά από παράκληση των εισαγγελικών αρχών στην Αθήνα.

  Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης στο μικροσκόπιο των ελληνικών εισαγγελικών αρχών βρίσκεται και η αγορά από την KMW των οβιδοβόλων PzH 2000 για σχεδόν 190 εκατομμύρια ευρώ. Τόσο στην περίπτωση των Leopard όσο και στην περίπτωση των PzH 2000 αρμόδιοι για αμυντικές προμήθειες και υπάλληλοι του στρατού στην Ελλάδα «έλαβαν μίζες από μεσάζοντες».

  Μέχρι σήμερα πάντως η γερμανική αμυντική βιομηχανία KMW απορρίπτει όλες τις σε βάρος της κατηγορίες.

  Εν τω μεταξύ στην Αθήνα…η Οικονομική Αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία της εταιρίας του στο Χαλάνδρι αλλά και στο σπίτι του, παρουσία της εισαγγελέως διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου.

«Τα χρήματα ανήκουν στο λαό»

Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί σταθμοί NDR, WDR και η Süddeutsche Zeitung έχουν επισημάνει ότι η εισαγγελία στην Αθήνα απηύθυνε κατηγορίες σε βάρος 13 πρώην συνεργατών των εταιριών Rheinmetall και Altas για συνέργεια σε διαφθορά.

 Η Rheinmetall είχε πουλήσει στην Ελλάδα πριν από αρκετά χρόνια μέσω της θυγατρικής της Defence Electronics το αντιαεροπορικό οπλικό σύστημα Asrad για 150 εκατομμύρια ευρώ. Η Altas ανήκε την εποχή της αγοράς στην βρετανική αμυντική βιομηχανία BAE.

  Όπως επισημαίνει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα του Μονάχου παλαιότερα ήταν οι γερμανικές εισαγγελικές αρχές εκείνες που πληροφορούσαν τους συναδέλφους τους στην Αθήνα για περιπτώσεις χρηματισμού στην Ελλάδα και εκείνοι στη συνέχεια ήταν σε θέση να ακολουθήσουν τα ίχνη του χρήματος μέχρι τους παραλήπτες τους.

Τα γερμανικά Μέσα σχολιάζουν ότι όμως στην Ελλάδα μια νέα γενιά έχει αναλάβει τα ινία στο χώρο της δικαιοσύνης αρνούμενη να παρακολουθεί αμέτοχη την διαφθορά που καταστρέφει το δημόσιο.

  Στο ενεργητικό της έχει ήδη εντυπωσιακές επιτυχίες. Ένας από τους πλέον επιτυχημένους ανακριτές είναι ο Γαβριήλ Μάλλης, ο οποίος στις αρχές του χρόνου είχε φωνάξει σε έναν συμπατριώτη του και…διαμεσολαβητή: «Τα χρήματα ανήκουν στο λαό».

Στο στόχαστρο δύο πρώην βουλευτές του SPD

  Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Μάιο, η εισαγγελία του Μονάχου διεξάγει έρευνα σε βάρος δύο π. βουλευτών του Σοσιλαδημοκρατικού Κόμματος (SPD), οι οποίοι φέρεται να εισέπραξαν από την KMW περισσότερα από 5 εκατομ. ευρώ για την μεσολάβηση της πώλησης αρμάτων τύπου Leopard στην Ελλάδα.

Οι πρώην βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, SPD, Ντάγκμαρ Λούουκκαι Χάιντς-Άλφρεντ Στάινερ, οι οποίοι κατά το διάστημα 2000-05, εισέπραξαν από την εταιρεία κατασκευής οπλικών συστημάτων Kraus-Maffei Wegmann κρυφές πληρωμές ύψους άνω των 5 εκατομ. ευρώ βρίσκονται στο στόχαστρο της γερμανικής δικαιοσύνης.
 
Οι δύο πρώην βουλευτές φέρεται να εισέπραξαν τα χρήματα μέσω της αστικής εταιρείας παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών BfS, η οποία όμως, δεν εμφανίζεται σε κάποιο μητρώο εταιρειών.
 
  Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung και τρίτων προγραμμάτων της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης, WDR και NDR, οι Ντάγκμαρ Λούουκ και Χάιντς-Άλφρεντ Στάινερ θεωρούνται ύποπτοι για συνέργεια σε φοροδιαφυγή και στο πλαίσιο αυτό οι Αρχές έχουν προβεί σε μεγάλης έκτασης έρευνες που αγγίζουν και τους δύο πρώην βουλευτές αλλά και πέντε πρώην στελέχη της KMW.

Για τους γερμανούς η φοροδιαφυγή δεν έχει παραγραφεί

  Όπως ανέφερε δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, του περασμένου Μαΐου, επικαλούμενο το «περιβάλλον της KMW», η εισαγγελία θεωρεί δεδομένο ότι ένα μέρος των χρημάτων που έλαβαν οι δύο γερμανοί πρώην βουλευτές «διατέθηκε για τη δωροδοκία πολιτικών και κρατικών αξιωματούχων στην Ελλάδα».

  Η γερμανική εταιρεία πούλησε πριν από περίπου δέκα χρόνια στην Ελλάδα οβιδοβόλα τύπου PzH 2000 και αξίας 200 εκατομμυρίων ευρώ.

  Από το περιβάλλον της KMW διαρρέει ότι οι διωκτικές Αρχές είναι πεπεισμένες πως τα χρήματα που καταβλήθηκαν στους δύο πρώην βουλευτές κακώς καταγράφηκαν στις δαπάνες της εταιρείας. Και αυτό επειδή το ποσό συνδέεται με δωροδοκίες, οι οποίες δεν θεωρούνται δαπάνες που εκπίπτουν. Κατά συνέπεια, οι τότε μάνατζερ της ΚΜW που εμπλέκονται στην υπόθεση διέπραξαν φοροδιαφυγή ύψους εκατομμυρίων ευρώ. Οι Λούουκ και Στάινερ συνέργησαν σε αυτό.

Προμήθεια ύψους 3% σε περίπτωση προώθησης του PzH 2000

  Με αυτόν τον τρόπο, η εισαγγελία του Μονάχου προσπαθεί να εξιχνιάσει την υπόθεση της πώλησης των οβιδοβόλων, για την οποία υποψιάζεται ότι κατεβλήθησαν μίζες.
 
   Υπενθυμίζεται ότι η Λούουκ ήταν επί χρόνια πρόεδρος της ελληνογερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής στο Bundestag και διατηρούσε άριστες σχέσεις με το αδελφό κόμμα ΠαΣοΚ στην Αθήνα.

  Ο Στάινερ ήταν αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου. Μετά την αποχώρησή τους από την πολιτική οι δύο βουλευτές συνέστησαν συμβουλευτική εταιρεία, η οποία υπέγραψε προσοδοφόρα συμβόλαια συνεργασίας με την Kraus-Maffei Wegmann.
  
Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε για τους δύο σοσιαλδημοκράτες προμήθεια ύψους 3% σε περίπτωση επιτυχούς προώθησης των εν λόγω οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα.
   
Η KMW, η Λούουκ, ο Στάινερ, οι δικηγόροι τους καθώς και η εισαγγελία του Μονάχου δεν θέλησαν να τοποθετηθούν στο θέμα των ερευνών.

Οι αποκαλύψεις Κάντα και οι «καλές σχέσεις»
  
Ο γερμανικός Τύπος είχε ασχοληθεί με το ζήτημα και το Δεκέμβριο του 2013.

 Στις αποκαλύψεις του πρώην αναπληρωτή Διευθυντή Εξοπλισμών Αντωνίου Κάντα και τις σχετικές έρευνες της εισαγγελίας της Βρέμης αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, στις 28.12.2013.

 Σύμφωνα με την Süddeutsche Zeitung, οι αναφορές του Κάντα, οι οποίες διαψεύδονται από τις γερμανικές επιχειρήσεις, ταυτίζονται με τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η εισαγγελία της Βρέμης, η οποία εδώ και καιρό διεξάγει έρευνες σε βάρος των γερμανικών ομίλων Rheinmetall και Atlas.

Η εισαγγελία της Βρέμης γνωρίζει πώς διοχετεύθηκαν οι μίζες στην Αθήνα
  
«Περίπου 18 εκατομμύρια ευρώ υποστηρίζεται ότι διοχετεύθηκαν σε έλληνες αξιωματούχους για τον εκσυγχρονισμό υποβρυχίων του τύπου “Ποσειδών“. Επίσης υποστηρίζεται ότι κατεβλήθησαν μίζες και για την αγορά των αντιαεροπορικών συστημάτων Asrad από την Rheinmetall» γράφει η εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι η εισαγγελία της Βρέμης «γνωρίζει με ποιους πολύπλοκους τρόπους διοχετεύθηκαν εκατομμύρια ευρώ στην Αθήνα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Κάντας παραδέχεται ότι ένα μέρος των χρημάτων έφτασε στον ίδιο, «μέσω ενός μεσάζοντα της Rheinmetall και της Atlas τον οποίο η εισαγγελία της Βρέμης θεωρεί κομιστή των χρημάτων». Πάντως η Rheinmetall ισχυρίζεται ότι δεν έχει ιδέα για άνομες πληρωμές και ότι δεν έχει δώσει οδηγίες για κάτι τέτοιο. 
  
Το ρεπορτάζ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αγορά των 170 αρμάτων μάχης Leopard 2A6 Hel από τη γερμανική Krauss-Maffei Wegmann(KMW), για την οποία ο πρώην αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών κατέθεσε ότι εισέπραξε συνολικά 1,7 εκατομμύρια ευρώ από κάποιον έλληνα αντιπρόσωπο της εταιρείας.

«Η Krauss-Maffei Wegmann δήλωσε επ` αυτού ότι δεν „λάδωσε“ ούτε επιφόρτισε κάποιον άλλον για να “λαδώσει“ τον Κάντα ή κάποιον άλλον». Και η γερμανική εταιρεία προσθέτει ότι «όλοι οι συνεργάτες και οι εταίροι της υποχρεούνται να συμπεριφέρονται απολύτως νόμιμα». Η Krauss-Maffei Wegmann αναφέρει ότι η συμφωνία για τα Leopard συνιστά αποτέλεσμα «διάφανης διαδικασίας ανάθεσης» στην οποία εκείνη επικράτησε.
 
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες της Deutsche Welle η ανακίνηση του θέματος έχει προκαλέσει εκνευρισμό σε γερμανικές εταιρείες, που εδώ και καιρό προσπαθούν να αποτινάξουν από πάνω τους το ίματζ των μιζών, ιδιαίτερα σε αυτή τη φάση που αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση των πωλήσεων οπλικών συστημάτων εξαιτίας της κρίσης.

Πιέσεις προς την Αθήνα να αγοράσει όπλα παρά την κρίση;
  
Όπως αναφέρει η Süddeutsche Zeitung, το εάν η ομολογία του Κάντα ευσταθεί ή όχι είναι κάτι που θα πρέπει να εξακριβώσουν όχι μόνο οι ελληνικές εισαγγελικές Αρχές, αλλά «ίσως και οι γερμανικές», καθώς «η δωροδοκία αξιωματούχων στο εξωτερικό είναι από το 1999 αξιόποινη πράξη στη Γερμανία».
 
Η εφημερίδα υποστηρίζει επίσης ότι το αδίκημα δεν έχει παραγραφεί, καθώς η συναλλαγή δεν έχει ολοκληρωθεί, με δεδομένο ότι η Ελλάδα χρωστά ακόμη στην KMW μερικά εκατομμύρια.

Ο τομέας των εξοπλισμών χαρακτηρίζεται στο ρεπορτάζ ιδιαίτερα επιρρεπής στη διαφθορά, αλλά αυτό δεν φαίνεται να ενδιαφέρει τις πολιτικές ηγεσίες των χωρών που εξάγουν οπλικά συστήματα. 
«Έτσι, υποστηρίζεται ότι εκπρόσωποι γερμανικών κυβερνήσεων έχουν επανειλημμένα ασκήσει πιέσεις στην Αθήνα, προκειμένου αυτή να αγοράσει οπλικά συστήματα από τη Γερμανία. Κι αυτό μολονότι, η Ελλάδα είναι εδώ και καιρό υπερχρεωμένη αλλά και καλά εξοπλισμένη, ενώ δεν είναι σε θέση να αγοράσει περισσότερα υποβρύχια, αεροσκάφη και άρματα μάχης», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

Έφοδος στα γραφεία του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου

 Η Οικονομική Αστυνομία έκανε έφοδο στα γραφεία της εταιρίας του στο Χαλάνδρι αλλά και στο σπίτι του, παρουσία της εισαγγελέως διαφθοράςΠόπης Παπανδρέου.
Δεκαπέντε άντρες της Οικονομικής Αστυνομίας έκαναν έφοδο στα γραφεία της εταιρείας Axon.  

Σύμφωνα με πληροφορίες του zougla.gr, 15 άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. μπήκαν απροειδοποίητα στα γραφεία της εταιρείας Axon, έβαλαν τους υπαλλήλους σε ξεχωριστό χώρο, τους πήραν τα κινητά τηλέφωνα προκειμένου να τα ελέγξουν και κατέσχεσαν ηλεκτρονικά στοιχεία και έγγραφα.
  
Τα έγγραφα αφορούσαν κυρίως στις έρευνες της Δικαιοσύνης για τις υπεράκτιες εταιρείες που αποδίδονται στον επιχειρηματία και οι οποίες εμπλέκονται σε εξοπλιστικά προγράμματα.
  
Πηγές αναφέρουν ότι στα συνοδευτικά έγγραφα της αστυνομίας αναφέρονται οι υπεράκτιες ΙΒΟΣ, Έβανστον, Ιντεράξιον, αλλά και οι υποθέσεις των προμηθειών των Απάτσι (προμηθεύτρια η αμερικανική Boeing) και των Λέοπαρντ 2 (προμηθεύτρια η γερμανική Krauss Maffei)
  
Ο γνωστός επιχειρηματίας φέρεται να ελέγχεται για ενεργητική δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, αδικήματα που αφορούν υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων από το 1998 μέχρι σήμερα.
 
 Στόχος της έρευνας ήταν να εντοπιστούν στοιχεία τα οποία ενδεχομένως είχε στην κατοχή του και ρίχνουν φως στην ερευνώμενη υπόθεση.
 
 Υπενθυμίζεται ότι ο Θωμάς Λιακουνάκος έχει απολογηθεί κατηγορούμενος για την υπόθεση του εξοπλιστικού προγράμματος «Ηλεκτρονικός Πόλεμος» και έχει αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση 300.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. 
  
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Οικονομική Αστυνομία πραγματοποίησε εφόδους σε σπίτια ή γραφεία και άλλων προσώπων που βρίσκονται στο στόχαστρο των αρχών, καθώς φέρονται να εμπλέκονται σε μίζες εξοπλιστικών.
 
Tι απαντά ο Λιακουνάκος για την έφοδο της οικονομικής αστυνομίας

 Aνακοίνωση εξέδωσε η AXON του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, μία ημέρα μετά την έφοδο της Οικονομικής αστυνομίας στα γραφεία της εταιρείας, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν πολύτιμα στοιχεία για το σκάνδαλο των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Η απάντηση:

Κατόπιν του διενεργηθέντος στην Εταιρεία μας ελέγχου, από την Οικονομική Αστυνομία και των σχετικών, επ΄αυτού, δημοσιευμάτων, δηλώνουμε τα εξής: 

1. Οι αρμόδιοι Εισαγγελείς Διαφθοράς, οι οποίοι χειρίζονται συγκεκριμένες υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, πράττουν ό,τι είναι αναγκαίο, για τη διερεύνηση της αλήθειας, τη συνδρομή αιτημάτων και την περαίωση του έργου τους. Στα πλαίσια αυτά, η Διοίκηση της εταιρείας «ΑΧΟΝ» και ο Πρόεδρος αυτής έχουν θέσει στη διάθεση των Αρχών κάθε δυνατή αρωγή. 

2. Ουδέποτε υπήρξε οποιαδήποτε εμπλοκή – προσωπική ή εταιρική- σε τυχόν έκνομη συναλλαγή ή διαδρομή χρήματος. Όσον αφορά τα ελεγχόμενα εξοπλιστικά προγράμματα του έτους 2003 για άρματα LEOPARD και ελικόπτερα APACHE αναφέρουμε, με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, ότι η εταιρεία μας ουδέποτε ενεπλάκη σε παράνομη διακίνηση χρήματος και ουδέποτε ενεπλάκη σε παράνομες συναλλαγές με πολιτικά πρόσωπα, κρατικούς αξιωματούχους ή οποιονδήποτε τρίτο. Όλες οι συναλλαγές μας είναι απολύτως διαφανείς, όπως κατ΄ επανάληψη έχει διαπιστωθεί από προηγούμενους ελέγχους και όπως είμαστε βέβαιοι ότι θα προκύψει και από το συλλεγέν υλικό. 

3. Όλες οι εταιρείες, εγχώριες ή υπεράκτιες, που συνδέονται με τον Όμιλό μας, έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικώς από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές και τις εποπτεύουσες επιθεωρήσεις των αρμοδίων Υπουργείων. Επιπλέον στα πλαίσια, προηγηθείσης, προκαταρκτικής εξετάσεως, οι εταιρείες αυτές έχουν ελεγχθεί, τουλάχιστον για χρονικό διάστημα δεκαπέντε (15) ετών, με τη συλλογή φορολογικών και εν γένει οικονομικών στοιχείων καθώς και με τη συνδρομή ξένων αρχών και ΟΥΔΕΝ ΠΡΟΕΚΥΨΕ.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ
Θωμάς Λιακουνάκος

Πηγές:zougla.gr / Süddeutsche Zeitung/dpa/ afp /Deutsche Welle


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

3.894 αυτοκίνητα ανακαλούνται λόγω μηχανολογικού προβλήματος

Ο επίσημος εισαγωγέας και διανομέας των αυτοκινήτων Mitsubishi στην χώρα μας ανακαλεί 3.894 Mitsubishi Lancer και Outlander λόγω μηχανολογικού προβλήματος. Η ανάκληση γίνεται σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου και τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Η ανάκληση αφορά 3.894 οχήματα, μοντέλα ετών: Lancer Sedan: 2008-2011, Lancer Sport back: 2009-2011, Lancer Evolution: 2008-2011, Outlander: 2006-2011, στα οποία το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένος ο ιμάντας κίνησης μπορεί να προκαλέσει φθορά στην τροχαλία του τεντωτήρα και στις τροχαλίες των αποστατών οι οποίες είναι κατασκευασμένες από νάιλον, κι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια φόρτισης της μπαταρίας, υπερθέρμανση του κινητήρα και μείωση της υποβοήθησης του τιμονιού. Μέχρι στιγμής, στην Ελλάδα, δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος που να σχετίζεται με τη συγκεκριμένη ανάκληση.

Οι ιδιοκτήτες των «ύποπτων» αυτοκινήτων, θα ενημερωθούν εγγράφως μέσω συστημένης επιστολής, ώστε να επισκεφθούν ένα εξουσιοδοτημένο συνεργείο της Mitsubishi για να γίνει αντικατάσταση του ιμάντα κίνησης, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. Οι καταναλωτές που επιθυμούν περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, μπορούν να επικοινωνήσουν με την τεχνική διεύθυνση της εταιρείας Αδελφοί Σαρακάκη ΑΕΒΜΕ στα τηλέφωνα 210 3483300 και 605 με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της, ή μέσω e-mail στη διεύθυνση: info@saracakis.gr

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Εκτίναξη των οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία

Στα 11,485 δισ. ευρώ ανήλθαν στα τέλη Οκτωβρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές, που είχαν διαβιβαστεί από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) σημειώνοντας σε μηναία βάση αύξηση κατά 167 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα 11,318 δισ. ευρώ του Σεπτεμβρίου.

Από τα 11,485 δισ. ευρώ των οφειλών τα 8,3 δισ. ευρώ αφορούν στην κύρια οφειλή και τα 3,16 δισ. ευρώ σε πρόσθετα τέλη και προσαυξήσεις. Τον Οκτώβριο οι συνολικές εισπράξεις εκτός ρύθμισης ανήλθαν στα 28,6 εκατ. ευρώ και οι εισπράξεις στα πλαίσια ρυθμίσεων στα 14,5 εκατ. ευρώ.

Από τις εισπράξεις των ρυθμίσεων παλαιότερων οφειλών, έσοδα 9,8 εκατ. ευρώ προήλθαν από την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων και έσοδα 3,3 εκατ. ευρώ προήλθαν από τη ρύθμιση της «Νέας Αρχής». Πάντως τον Οκτώβριο βρέθηκαν εκτός ρύθμισης 1.503 οφειλέτες, με συνολικές οφειλές 200, 16 εκατ. ευρώ.

πηγη


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πορεία στις Σκουριές στις 23/11

«Τα νερά μας χάνονται κάθε λεπτό που η Eldorado καταστρέφει το βουνό. Το δάσος καταστρέφεται με κάθε δέντρο που κόβεται, κάθε δρόμο που ανοίγεται. 

Το ρέμα του Καρατζά θυμίζει σεληνιακό τοπίο. 

Στις Σκουριές το εργοστάσιο κατασκευάζεται και το open pit ανοίγεται. 

Τα φράγματα δε θ΄αργήσουν να κατασκευαστούν»

        

Αν όχι εμείς, ποιος;
 
Δεν αναθέτουμε αρμοδιότητες. Δεν αποποιούμαστε την ευθύνη μας. Εμείς θα σταματήσουμε την καταστροφή του τόπου. Εμείς που βλέπουμε καθημερινά να καταστρέφεται το βουνό στο οποίο οφείλουμε τη ζωή μας. Όλοι εμείς που εδώ και χρόνια αγωνιζόμαστε. Όλοι εμείς που στεκόμαστε αλληλέγγυοι σ’ έναν δίκαιο αγώνα, γιατί είναι και δικός μας αγώνας.

Για όλους εμάς, το αντάμωμα στον Κάκαβο δεν είναι απλά μια πορεία. Διεκδικούμε τη Γη μας και την Ελευθερία μας. Εμείς θα προστατέψουμε τις ζωές μας. Εμείς θα τους σταματήσουμε. Η 23 του Νοέμβρη είναι αυτή η ημέρα.

Προσυγκεντρώσεις:

Χοροστάσι, Μεγάλη Παναγία, 10:30 π.μ.
Ιερισσός, 10:30 π.μ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Γιατί πονάνε τα κόκαλά μου όταν αλλάζει ο καιρός;

Πριν καιρό είχα σπάσει το πόδι μου. Από τότε κάθε φορά που έχει παραπάνω υγρασία και κρύο, πονάω αρκετά σε αυτό το σημείο.Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό? Μπορώ να κάνω κάτι για να μην πονάω? Ισχύει αυτό που λένε οτι πονάνε τα κόκαλά μας όταν αλλάζει ο καιρός?

Την απάντηση μας έδωσε ο κος Γιώργος Λυρίτης, ομότιμος καθηγητής Ορθοπαιδικής του Πανεπιστημίου Αθηνών:

Οι απότομες αλλαγές της βαρομετρικής πίεσης που συμβαίνουν με τις μεταβολές των καιρικών συνθηκών μπορεί να προκαλέσουν συγκέντρωση νερού σε παλιότερες ουλές, όπως είναι τα παλιά κατάγματα. Η συγκέντρωση του νερού χαρακτηρίζεται πάντα από αύξηση των τοπικών πόνων. Είναι λοιπόν χαρακτηριστικό ότι τα άτομα που έχουν παλιά κατάγματα αντιλαμβάνονται τις καιρικές μεταβολές σαν τοπικό πόνο στην περιοχή του κατάγματος.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία και πρόληψη αυτών των πόνων, εκτός από τοποθέτηση θερμών επιθεμάτων (κομπρέσες), όταν ο καιρός αλλάζει, πάνω στην περιοχή του παλαιού κατάγματος, καθώς επίσης και τη χρήση κοινών αναλγητικών με παρακεταμόλη.

madata.gr



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τον γύρο του κόσμου… Αστυνομικές δυνάμεις κατά των Έλληνών διαδηλωτών κοντά στην πρεσβεία των ΗΠΑ (Φωτό και Βίντεο)

Η διαδήλωση στην Αθήνα για την επέτειο της 17ης Νοέμβρη κάνει τον γύρο του κόσμου… Μια ντουζίνα άνθρωποι, γράφει το RT, έχουν σύμφωνα με πληροφορίες τραυματιστεί σε συγκρούσεις με τα ΜΑΤ έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, μετά από μαζικές διαδηλώσεις για την εξέγερση του 1973 ενάντια στην υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ στρατιωτική χούντα.


ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ2
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ3

Πάνω από 70 συλλήψεις σε διάφορα μέρη της Αθήνας έγιναν μετά από συγκρούσεις που ξέσπασαν μετά τη μαζική διαδήλωση, σύμφωνα με τις κοινωνικές πηγές των μέσων ενημέρωσης. Η αστυνομία (ΔΕΛΤΑ) έριξε δακρυγόνα σε ομάδες των νεαρών που πέταξαν πέτρες και πλαστικά μπουκάλια, ενώ κάηκαν σημαίες των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης…





ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ7
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ8
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ 4
ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ5

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ6

ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ7

πηγη



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μετωπική σύγκρουση αμαξοστοιχιών στον σταθμό του Ρουφ

Σύμφωνα με τους αρμόδιους της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η σύγκρουση των αμαξοστοιχιών ήταν μετωπική και πιθανόν οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος.

Η μία αμαξοστοιχία ήταν κενή και σταθμευμένη στο Ρουφ (αριθμός 884) και επρόκειτο να ξεκινήσει για την Καλαμπάκα, ενώ η δεύτερη με 20 επιβάτες πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Χαλκίδα-Πειραιάς (προαστιακός).

Τα δρομολόγια του προαστιακού προς Πειραιά διακόπηκαν για περίπου τρεις ώρες, ενώ πλέον έχουν αποκατασταθεί και πραγματοποιούνται από εναλλακτικές διαδρομές.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Χιλιάδες κόσμου στην αστυνομοκρατούμενη πορεία

Με τη φοιτητική κοινότητα να «βράζει» μετά τα φαινόμενα αυταρχισμού που παρατηρήθηκαν στο ΕΚΠΑ, πραγματοποιήθηκε η φετινή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, της οποίας το κεντρικό σύνθημα «Ψηλά το κεφάλι!» αναρτήθηκε σε πανό στο κεντρικό κτίριο (κτίριο Αβέρωφ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Με τον τρόπο αυτόν οι φοιτητές έστειλαν το δικό τους μήνυμα στην εφαρμοζόμενη πολιτική της ακραίας λιτότητας, στη φτωχοποίηση της κοινωνίας, στην καταστολή, μα πιο πολύ στην απαισιοδοξία και στην αδράνεια.

Οι πύλες του Πολυτεχνείου έκλεισαν λίγο μετά τις 13:00 και οι διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται για την πορεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι διαδήλωσαν ειρηνικά παρά τις προκλήσεις που δέχτηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις που δημιούργησαν ασφυκτικό κλοιό.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος δήλωσε «πράξαμε τα δέοντα», καλύπτοντας το εμφανώς οργανωμένο σχέδιο για άγια καταστολή από τα ΜΑΤ.

41η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου

 
Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στο ύψος του Χίλτον όταν διαδηλωτές δέχτηκαν, σύμφωνα με μαρτυρίες, απρόκλητη επίθεση από τα ΜΑΤ. Οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση κρότου λάμψης και χημικών. Για λίγη ώρα δημιουργήθηκε αναστάτωση ενώ η πορεία «έσπασε» σε δυο κομμάτια. Γρήγορα τα επεισόδια έλαβαν τέλος και η πορεία συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε κανονικά χωρίς προβλήματα. Μερίδα διαδηλωτών έβαλε φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, στο ύψος της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.Ένταση σημειώθηκε και λίγο αργότερα στα Εξάρχεια, αφού είχε ολοκληρωθεί η πορεία.

Οι δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας άνοιξαν μετά τις 20.30 (Πανεπιστημίου και Σταδίου), ενώ σταδιακά άνοιξαν οι σταθμοί του μετρό,

Κατά τη διάρκεια της πορείας για το Πολυτεχνείο, έγιναν συνολικά 57 προσαγωγές, εκ των οποίων τρία συνελήφθησαν για διάφορα αδικήματα. Στα επεισόδια που ακολούθησαν την πορεία στην περιοχή των Εξαρχείων πραγματοποιήθηκαν 16 προσαγωγές και συνελήφθησαν 7 άτομα, ενώ πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο.

Μεγάλες συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη πολυπληθής ήταν η συγκέντρωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις οχτώ στην οδό Αγίας Σοφίας, όταν διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις.

Νωρίτερα  η πορεία των φοιτητικών συλλόγων και των κινημάτων της Αριστεράς είχε σταματήσει και ζητούσε  να απομακρυνθούν οι αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έχουν περικυκλώσει την πορεία.

Μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν και στο κέντρο της Πάτρας, κατά τη διάρκεια πορείας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Ειδικότερα, άτομα που φορούσαν κουκούλες και κράνη, εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ κατά του δικαστικού μεγάρου της Πάτρας. Διμοιρίες των ΜΑΤ απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών, ενώ στην συνέχεια τέσσερα άτομα προσήχθησαν στην Ασφάλεια.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Βρόμικη» συμφωνία


ΗΠΑ και Κίνα, οι δύο πιο ρυπογόνες χώρες του πλανήτη, «ξεπέρασαν ένα πολιτικό αδιέξοδο 20 ετών», αλλά ο στόχος του 2030 που διάλεξε το Πεκίνο σημαίνει ότι η χώρα που σήμερα παράγει το 25% και πλέον του διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη, έχει 15 χρόνια περιθώριο να συνεχίσει να κάνει το ίδιο

Παρουσιάστηκε και από τις δύο χώρες που την υπέγραψαν ως «ιστορική» και «πρωτοπόρο», αλλά στην πραγματικότητα τη χαρακτηρίζει... βαθιά υποκρισία: ο λόγος για τη χτεσινή συμφωνία ΗΠΑ και Κίνας για τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων, σε μια προσπάθεια –υποτίθεται– να σταματήσουν την κλιματική αλλαγή και να πείσουν και άλλες χώρες να προβούν σε εξίσου φιλόδοξα μέτρα, εν όψει και της επόμενης διάσκεψης κορυφής για το κλίμα που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του 2015 στο Παρίσι.

Συγκεκριμένα, η Κίνα αιφνιδίασε τους πάντες καθορίζοντας πρώτη φορά μια συγκεκριμένη χρονολογία για το προβλεπόμενο «ζενίθ» των ρυπογόνων εκπομπών της, στο μακρινό 2030, με την «πρόθεση» να προσπαθήσει να φτάσει στο επίπεδο αυτό νωρίτερα. Με άλλα λόγια, δεσμεύτηκε πως η «κορύφωση» των εκπομπών της, δηλαδή το έτος από το οποίο και μετά οι εκπομπές αυτές θα σταματήσουν να αυξάνονται και η καμπύλη θα αντιστραφεί, θα έρθει σε... 15 χρόνια. Οσο για τις ΗΠΑ δεσμεύθηκαν να εκλύουν 26%-28% λιγότερα καυσαέρια σε δέκα χρόνια, δηλαδή το... 2025, σε σύγκριση με τις εκπομπές του 2005.

Μετά την υπογραφή

Τα δύο έθνη έχουν επιτύχει «μια ιστορική συμφωνία», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, την τελευταία ημέρα της τριήμερης επίσκεψής του στην Κίνα για τη σύνοδο κορυφής των χωρών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (ΟΣΑΕ). Η συμφωνία αποτελεί «ένα σημαντικό ορόσημο στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας», συμπλήρωσε ο Ομπάμα: «Δείχνει τι είναι δυνατόν, όταν δουλεύουμε μαζί σε μια επείγουσα παγκόσμια πρόκληση».

Στην πραγματικότητα, οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν είναι απλά οι δύο χώρες με τις μακράν μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στον κόσμο, αλλά και οι πλέον «απείθαρχες» όσον αφορά την έως τώρα συμμόρφωσή τους στις διεθνείς αποφάσεις για τη μείωση των ρύπων, από το αλήστου μνήμης Πρωτόκολλο του Κιότο έως και σήμερα. Η Κίνα, παρά την οικολογική καταστροφή που έχει προκαλέσει στις πόλεις και τις επαρχίες της λόγω της ραγδαίας και «βρόμικης» εκβιομηχάνισης των τελευταίων δεκαετιών, αρνούνταν κατηγορηματικά να μειώσει τις εκπομπές της, υποστηρίζοντας ότι οι ΗΠΑ και τα άλλα πλούσια κράτη του βορείου ημισφαιρίου οφείλουν να μειώσουν πρώτα τα καυσαέρια που παρήγαγαν για να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξή τους. Μάλιστα, με τη στάση της αυτή, η Κίνα έδωσε επιχειρήματα και σε πολλά μικρότερα, φτωχότερα κράτη να υποστηρίξουν το ίδιο, ώστε να αποφύγουν να υπογράψουν τα υπάρχοντα διεθνή πρωτόκολλα.

Οι ΗΠΑ, από τη μεριά τους, αρνούνταν κατηγορηματικά να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις «βρόμικες» πηγές ενέργειας, αν πρώτα δεν δεχόταν η Κίνα –ο μεγαλύτερος οικονομικός ανταγωνιστής τους και «πρωταθλητής»– στις συνολικές εκπομπές καυσαερίων από το 2006- να φερθεί πιο ώριμα και να σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν να είναι κάποιο φτωχό αφρικανικό κράτος. Και επέμεναν σε αυτό το επιχείρημα, παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις του Ομπάμα το 2008 – τις οποίες επανέλαβε και το 2012– για «στροφή 180 μοιρών» στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, μετά την πλήρη άρνηση του προκατόχου του Τζορτζ Μπους να προχωρήσει σε οποιαδήποτε μείωση των ρύπων – άρνηση που του χάρισε άλλωστε το παρατσούκλι «Τοξικός Τεξανός»!

Πολλοί αναλυτές από μεγάλα ΜΜΕ έσπευσαν να χαιρετίσουν τη νέα συμφωνία. Οι «Financial Times» υποστήριξαν μάλιστα πως οι δύο πιο ρυπογόνες χώρες του πλανήτη «ξεπέρασαν ένα πολιτικό αδιέξοδο 20 ετών», αλλά παρακάτω σημειώνουν ότι «ο στόχος του 2030 που διάλεξε το Πεκίνο σημαίνει ότι η χώρα που σήμερα παράγει το 25% και πλέον του διοξειδίου του άνθρακα στον πλανήτη, έχει 15 χρόνια περιθώριο να συνεχίσει να κάνει το ίδιο»!

«Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι κατά πόσον η όποια συμφωνία προκύψει από το Παρίσι, θα είναι αρκετή για να σταματήσει την κλιματική αλλαγή. Το Πρωτόκολλο του Κιότο το 1997, η μόνη νομικά δεσμευτική κλιματική συνθήκη του πλανήτη, ήταν αρκετά φιλόδοξο αλλά δεν το επικύρωσαν αρκετές χώρες ώστε να έχει αποτέλεσμα. Γι’ αυτό και η συμφωνία των Παρισίων προδιαγράφεται πιο χαλαρή, ώστε να είναι ευκολότερο να την επικυρώσουν οι χώρες», γράφουν χαρακτηριστικά οι FT.

πηγη


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Γυναικοκτονία: Η πιο ακραία εκδήλωση της σεξιστικής βίας


Τα τελευταία χρόνια οι σχετικές έρευνες όσο και οι υπεύθυνες κρατικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο καταγράφουν απανωτά επεισόδια «γυναικοκτονίας», των οποίων δράστης είναι είτε ο σύζυγος είτε ο ερωτικός σύντροφος του θύματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της δολοφονίας της Ρίβα Στέενκαμπ από τον σύντροφό της, διάσημο Νοτιοαφρικανό Παραολυμπιονίκη, Οσκαρ Πιστόριους, ο οποίος πιθανά δεν θα περάσει ούτε μια μέρα στη φυλακή, δεδομένου ότι το δικαστήριο τον καταδίκασε για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας».
Στόχος του σημερινού άρθρου μας είναι να διερευνήσει τα πολλαπλά αίτια αυτού του εγκλήματος −αίτια που, όπως θα δούμε, είναι βιοψυχολογικά αλλά και κοινωνικοοικονομικά− και, ενδεχομένως, να συμβάλει ώστε τα θύματα της ανείπωτης ανδρικής βίας να σπάσουν επιτέλους τη σιωπή που τους έχει επιβληθεί από τα πιο «αγαπημένα» τους πρόσωπα. 



Ολο και περισσότερες επιστημονικές μελέτες περιγράφουν τη γυναικοκτονία ως ένα «νέο» εγκληματολογικό και ανθρωπολογικό φαινόμενο που αφορά τις πιο ακραίες εκδηλώσεις σεξιστικής βίας από μέρους των ανδρών σε βάρος των γυναικών, οι οποίες δολοφονήθηκαν επειδή παραβίασαν τον δήθεν προκαθορισμένο –βιολογικά και κοινωνικά– ρόλο τους ως... γυναίκες.

Οι γυναίκες είναι δύο φορές θύματα της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων: όχι μόνο στερούνται τη δυνατότητα της εργασίας, αλλά υφίστανται και την ψυχοσωματική βία των ανδρών τους. Στην οικονομικά καταρρέουσα Ευρώπη, και ειδικότερα στην Ελλάδα των μνημονίων, είναι επιτακτική ανάγκη να σπάσουμε την κοινωνική απομόνωση και την υποκριτική σιωπή που καλύπτει αυτήν τη
διττή κακοποίηση των γυναικών.

Στον 21ο αιώνα, παρά τη συστηματική παιδαγωγική προπαγάνδα υπέρ της βιολογικής, κοινωνικής και εργασιακής ισότητας των δύο φύλων και παρά τις κατακτήσεις του φεμινιστικού κινήματος, υπάρχουν ακόμα πολλοί άνδρες (κατά τα άλλα προοδευτικοί και μορφωμένοι!) οι οποίοι στις ερωτικές και οικογενειακές σχέσεις τους συμπεριφέρονται σαν τους παππούδες τους.

Τα τελευταία χρόνια οι σχετικές έρευνες όσο και οι υπεύθυνες κρατικές υπηρεσίες σε όλο τον κόσμο καταγράφουν απανωτά επεισόδια «γυναικοκτονίας», των οποίων δράστης είναι είτε ο σύζυγος είτε ο ερωτικός σύντροφος του θύματος. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση της δολοφονίας της Ρίβα Στέενκαμπ από τον σύντροφό της, διάσημο Νοτιοαφρικανό παραολυμπιονίκη, Οσκαρ Πιστόριους, ο οποίος πιθανά δεν θα περάσει ούτε μία μέρα στη φυλακή, δεδομένου ότι το δικαστήριο τον καταδίκασε για «ανθρωποκτονία εξ αμελείας».

Στόχος του σημερινού άρθρου μας είναι να διερευνήσει τα πολλαπλά αίτια αυτού του εγκλήματος −αίτια που, όπως θα δούμε, είναι βιοψυχολογικά αλλά και κοινωνικοοικονομικά− και, ενδεχομένως, να συμβάλει ώστε τα θύματα της ανείπωτης ανδρικής βίας να σπάσουν επιτέλους τη σιωπή που τους έχει επιβληθεί από τα πιο «αγαπημένα» τους πρόσωπα.

Καθημερινά διαβάζουμε στον Τύπο για τα πιο αποκρουστικά εγκλήματα: βιασμούς γυναικών, κακοποίηση παιδιών στο σχολείο από συμμαθητές τους, δολοφονίες «έκφυλων» ομοφυλοφίλων και «άπιστων» συζύγων, τυφλές και αναίτιες πράξεις καταστολής από τα όργανα της τάξης, τρομοκρατικές ενέργειες με εκατοντάδες αθώα θύματα.

Το να αποδίδουμε τέτοιες εγκληματικές πράξεις στην παρακμή των παραδοσιακών ηθικών αξιών ή στην απαξίωση του θεσμού της οικογένειας αποτελεί μια πολύ εύκολη, αλλά, δυστυχώς, ελάχιστα διαφωτιστική αντίδραση, η οποία το μόνο που πετυχαίνει είναι ίσως να μας καθησυχάζει ψυχολογικά: η βίαιη συμπεριφορά αφορά πάντα τους άλλους και ποτέ εμάς τους ίδιους.

Δυστυχώς όμως αυτό δεν ισχύει. Και η διερεύνηση νέων και συχνά επαναλαμβανόμενων φαινομένων, όπως είναι οι γυναικοκτονίες (κάποιοι μάλιστα κάνουν λόγο για επιδημία), μας αποκαλύπτει ότι τα πιο ακραία φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας δεν αποτελούν τυχαίες εκδηλώσεις ατομικής παθολογίας αλλά, αντίθετα, τροφοδοτούνται από τις πολιτισμικές ιδεοληψίες και ενισχύονται από τις κοινωνικές παθογένειες.

Σύμφωνα, μάλιστα, με μια πρόσφατη έρευνα που διενεργήθηκε στο πλαίσιο μιας πανευρωπαϊκής μελέτης από το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου, διαπιστώνεται, για πολλοστή φορά, η σταδιακή αλλά σαφής άνοδος των γυναικοκτονιών από το 2001 μέχρι και τον Αύγουστο του 2014.

Το να είσαι γυναίκα εγκυμονεί κινδύνους


Σύμφωνα με μελέτη του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (European Union Agency for Fundamental Rights ή FRA), μία στις τρεις γυναίκες στις 28 χώρες-μέλη της Ε.Ε. έχει πέσει θύμα σωματικής βίας ή σεξουαλικής επίθεσης.

Πράγματι, όπως υπολογίζεται, πάνω από 13 εκατ. γυναίκες έχουν υποστεί τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους κάποιο είδος σωματικής βίας: από αυτές περίπου 3,7 εκατ. έπεσαν θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης τους τελευταίους 12 μήνες πριν από την ανακοίνωση της μελέτης του Οργανισμού Δικαιωμάτων.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα διαπίστωση της έρευνας είναι ότι υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς τη γεωγραφική κατανομή της ανδρικής βίας: 52%, 47% και 46% για τη Δανία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία, αντίστοιχα. Αντίθετα, η Πολωνία, η Αυστρία και η Κροατία παρουσιάζουν το χαμηλότερο ποσοστό βίας κατά των γυναικών, περίπου στο 20%. Οσο για τις χώρες της Νότιας Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα), η βία κατά των γυναικών ανέρχεται περίπου στο 33%.

Ωστόσο αυτές οι «εθνικές» διαφοροποιήσεις στο εσωτερικό της Ε.Ε. αντανακλούν μάλλον διαφορές στη νοοτροπία παρά στη βία: στις σκανδιναβικές χώρες, και γενικότερα στη βόρεια Ευρώπη, οι κακοποιημένες γυναίκες καταγγέλλουν ευκολότερα τη βία που υφίστανται από ό,τι στον Νότο!

Οπως, πολύ συνοπτικά, δήλωσε ο Μόρτιν Κιάερουμ, διευθυντής του ευρωπαϊκού οργανισμού που πραγματοποίησε την έρευνα: «Πρόκειται για ένα κοινό κακό σε όλη την Ευρώπη. Οι γυναίκες δεν είναι ασφαλείς ούτε στον δρόμο, ούτε στον χώρο εργασίας τους, και τέλος, δεν είναι ασφαλείς ούτε καν μέσα στο σπίτι τους».

Ομως, και στον υπόλοιπο κόσμο τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το 2013, η κύρια αιτία θανάτου των γυναικών ηλικίας από 16 έως 44 ετών είναι, διεθνώς, η δολοφονία από κάποιο οικείο πρόσωπο.
Επίσης, όπως διευκρινίζεται στην ίδια έκθεση του ΠΟΥ: «Σε παγκόσμια κλίμακα το 35% των γυναικών έχει υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία από τον σύντροφό τους ή βία από άλλους εκτός από τον σύντροφό τους. Είναι λοιπόν περισσότερες από μία στις τρεις οι γυναίκες που πέφτουν θύματα σωματικής ή σεξουαλικής βίας. Το γεγονός αυτό θεωρείται ως ένα ακόμη παγκόσμιο πρόβλημα υγείας με διαστάσεις επιδημίας, το οποίο αξιώνει επείγουσα δράση».

Πρόκειται, όμως, πράγματι για «επιδημία»; Και μέσω ποιων μηχανισμών ενεργοποιείται;

Από τη σεξιστική βία στη φυλετική δολοφονία

Αυτό το νέο μαζικό φαινόμενο σεξιστικής εγκληματικότητας ήταν γνωστό στους κοινωνικούς ανθρωπολόγους και τους ειδικούς εγκληματολόγους ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1970, χάρη κυρίως στο πρωτοποριακό έργο της Μεξικανής ανθρωπολόγου Μαρσέλα Λαγκάρντε (Marcela Lagarde), η οποία πρώτη περιέγραψε τις κοινωνικές-πολιτισμικές προϋποθέσεις αυτής της εγκληματικής συμπεριφοράς. Γεγονός διόλου περίεργο, αν αναλογιστεί κανείς ότι, στην ανδροκρατική κοινωνία του Μεξικού, η γυναικοκτονία είναι ένα φαινόμενο καθημερινό, που έχει τρομακτικές διαστάσεις.

Πάντως, ο νεολογισμός «γυναικοκτονία» (αγγλιστί femicide) είναι ένας επιστημονικός όρος που έγινε ευρέως γνωστός και υιοθετήθηκε από την εγκληματολογία μετά το 1992, χάρη στο πολύ επιτυχημένο βιβλίο με τίτλο «Femicide: the politics of woman killing», μια συλλογή δοκιμίων που επιμελήθηκαν από κοινού η ακαδημαϊκός Τζιλ Ράντφορντ (Jill Radford) και η εγκληματολόγος Νταϊάνα Ράσελ (Diana E. H. Russell).

Σε αυτό το βιβλίο η γυναικοκτονία ορίζεται ρητά ως ένα νέο εγκληματολογικό και ανθρωπολογικό φαινόμενο που αφορά ακραίες εκδηλώσεις βίας από μέρους ενός άνδρα σε βάρος μιας γυναίκας, η οποία υποτίθεται ότι παραβίασε τον κοινωνικά προκαθορισμένο ρόλο της ως... γυναίκας!

Ας σημειωθεί ότι ο όρος δεν περιγράφει μόνο τις περιπτώσεις δολοφονίας της νόμιμης συζύγου από τον άνδρα της, αλλά και τη δολοφονία κάθε γυναίκας η οποία, στο πλαίσιο μιας διαπροσωπικής σχέσης, «αθέτησε» τον ρόλο της ως γυναίκας. Εκτός λοιπόν από τη σύζυγο, η πράξη της γυναικοκτονίας μπορεί κάλλιστα να αφορά κάθε γυναίκα με την οποία έχει στενή σχέση ο θύτης: την ερωτική σύντροφο, μια πόρνη, αλλά και την κόρη ή, σπανιότερα, τη μητέρα!

Ομως τι ακριβώς έκαναν –ή μάλλον δεν έκαναν– αυτές οι γυναίκες που να αξίζει την ποινή του θανάτου; Πολύ απλά παραβίασαν τον πατροπαράδοτο κανόνα της θηλυκής υποτέλειας στην ανδρική εξουσία: στα μάτια του άνδρα-θύτη το θηλυκό-θήραμά του υποτίθεται ότι έπαψε να συμπεριφέρεται σαν καλή σύζυγος, πιστή ερωμένη, υπάκουη κόρη, αφοσιωμένη μητέρα.

 
Ο Πιστόριους, ο γυναικοκτόνος παραολυμπιονίκης και το θύμα του |


Σπάζοντας τον κύκλο της αγάπης-εξάρτησης

Πώς, όμως, περιγράφεται σήμερα αυτό το σκοτεινό φαινόμενο; Το κυρίαρχο σήμερα «εξηγητικό» μοντέλο είναι ο περίφημος «Tροχός της εξουσίας και του ελέγχου» (Power and control wheel). Το μοντέλο αυτό διαμορφώθηκε πρώτη φορά το 1993 από τη διακεκριμένη Αμερικανίδα κοινωνιολόγο και ακτιβίστρια Ελεν Πενς (Ellen Pence) και τον παιδαγωγό και δημοτικό σύμβουλο Μάικλ Πέιμαρ (Michael Paymar), οι οποίοι ίδρυσαν στην πόλη Ντουλούθ των ΗΠΑ το ομώνυμο πρόγραμμα για την ενδοοικογενειακή βία (Duluth Domestic Abuse Intervention Project).

Πρόκειται για την περιγραφή των διαδοχικών σταδίων που συνήθως οδηγούν ορισμένους άνδρες σε βίαια εγκλήματα εις βάρος των γυναικών. Ενας κύκλος λεκτικής, σωματικής και σεξουαλικής βίας που στις πιο ακραίες περιπτώσεις οδηγεί στη γυναικοκτονία. Οι επιμέρους διεργασίες του Τροχού εκδηλώνονται μέσα από τρεις διαδοχικές και συχνά επαναλαμβανόμενες φάσεις: το πρώτο βήμα είναι η μανιώδης προσπάθεια πλήρους ελέγχου της γυναίκας από τον άνδρα.

Τυπική αυτού του σταδίου είναι η ενοχοποίηση της γυναίκας-θύματος, η συμπεριφορά της οποίας υποτίθεται ότι προκαλεί τις παράλογες αντιδράσεις του άνδρα. Σε αυτή τη φάση, που μπορεί να διαρκεί μήνες ή χρόνια, η γυναίκα τείνει να υποχωρεί και να καταπνίγει τις δικαιολογημένες αντιδράσεις της, ελπίζοντας ότι με την υποχωρητικότητά της θα καταφέρει να αλλάξει τον βίαιο σύντροφό της. Και ίσως γι’ αυτό ούτε τον εγκαταλείπει ούτε ζητά κάποια εξωτερική βοήθεια από συγγενείς ή από τις αρμόδιες Αρχές.

Ακολουθεί η επόμενη φάση της έκρηξης: τα βίαια επεισόδια και η επιθετική συμπεριφορά γίνονται ο κανόνας και οι γυναίκες κάνουν τα πάντα για να τα αποφύγουν. Σε αυτή τη δεύτερη φάση διατηρούν ακόμη την παράλογη και εντελώς αβάσιμη ελπίδα ότι μπορούν να «σώσουν» τον άνδρα τους. Και γι’ αυτό είτε φεύγουν από το σπίτι είτε αποζητούν εξωτερική κάποια βοήθεια. Στο τέλος αυτής της δεύτερης φάσεις υπάρχουν δύο πιθανότητες: είτε αποφασίζουν να χωρίσουν οριστικά, όποτε προκαλούν τις γυναικοκτονικές αντιδράσεις, είτε υποχωρούν και επιστρέφουν στον πρόσκαιρα μεταμελημένο σύντροφό τους για να ξεκινήσουν εκ νέου έναν ακόμη κύκλο στον Τροχό των απελπισμένων και απελπιστικών ανθρώπινων σχέσεων.

Αυτό το «εξηγητικό» μοντέλο μάς προσφέρει μια πολύ αφηρημένη και αμιγώς φαινομενολογική περιγραφή της γυναικοκτονίας, η έξαρση της οποίας στις μέρες μας συνδέεται προφανώς με κοινωνικά και οικονομικά αίτια.

Πρόκειται δηλαδή για ένα βιοψυχολογικό και πολιτισμικό φαινόμενο που σε περιόδους μεγάλης οικονομικής ύφεσης και κοινωνικής κατάρρευσης ενδέχεται να προσλάβει ακόμη και διαστάσεις «επιδημίας».

Παρακολουθώντας κανείς τις ειδήσεις στον Τύπο και την τηλεόραση, διαπιστώνει καθημερινά τη μεγιστοποίηση της ενδοοικογενειακής βίας σε συνθήκες οικονομικής-κοινωνικής κρίσης που εκδηλώνεται και με τη σαφή αύξηση των περιπτώσεων κακοποίησης των πιο αδύναμων κρίκων, των γυναικών και των παιδιών.

Στην οικονομικά καταρρέουσα Ευρώπη, και ειδικότερα στην Ελλάδα των μνημονίων, είναι επιτακτική ανάγκη να σπάσουμε την κοινωνική απομόνωση και την υποκριτική σιωπή που έχει επιβληθεί σε αυτήν τη διττή κακοποίηση των γυναικών.

Το ψυχολογικό προφίλ του μισογύνη δολοφόνου


Κάθε προσπάθεια ορθολογικής εξήγησης της ανδρικής –και εν γένει της ανθρώπινης– επιθετικότητας ενέχει τον κίνδυνο να λειτουργήσει τελικά νομιμοποιητικά: εκλογικεύοντας και δικαιολογώντας «επιστημονικά» τις πιο ακραίες και αντικοινωνικές πράξεις βίας.

Δεδομένου ότι οι εκδηλώσεις της ανδρικής βίας είναι ποικιλόμορφες και ιδιαίτερα εξατομικευμένες, είναι μάλλον παραπλανητικό το να επιχειρήσει κανείς να χαράξει ένα πάγιο και ενιαίο ψυχολογικό προφίλ των γυναικοκτόνων.

Υπάρχουν, εντούτοις, ορισμένα λίγο-πολύ κοινά και επαναλαμβανόμενα χαρακτηριστικά. Στις περισσότερες περιπτώσεις (αλλά όχι πάντα!) οι υπερβολικά βίαιοι άνδρες προέρχονται από οικογένειες όπου ο πατέρας ασκούσε συστηματικά βία στη μητέρα και στα παιδιά. Μεγαλώνοντας κάποιος σε ένα τόσο «μολυσματικό» περιβάλλον, έχει την τάση να αναπαράγει αυτόματα τη βία που έχει δεχτεί από την πιο τρυφερή ηλικία.

Ωστόσο, οι βίαιες παιδικές εμπειρίες δεν επαρκούν ως εξήγηση. Βασική προϋπόθεση για την εκδήλωση της ανδρικής βίας είναι η εσωτερίκευση και η άκριτη αποδοχή των παραδοσιακών σεξιστικών διακρίσεων, σύμφωνα με τις οποίες στις οικογένειες πρέπει να υπάρχει ένας απόλυτος μονάρχης, που πρέπει προφανώς να είναι ο άνδρας.

Επίσης, σύμφωνα με διάφορες στατιστικές έρευνες, οι άνδρες που προχωρούν στην «απονενοημένη» πράξη της γυναικοκτονίας είναι συνήθως κοινωνικά υποβαθμισμένοι ή ψυχοσωματικά ελλειμματικοί. Πρόκειται για άτομα που συχνά αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά ή εργασιακά προβλήματα (π.χ. άνεργοι για μεγάλο χρονικό διάστημα).

Από ψυχολογική άποψη, τα άτομα αυτά είναι συνήθως υπερβολικά εγωπαθή και ναρκισσιστικά, επιδεικνύουν ελάχιστη ενσυναίσθηση ή διάθεση ενασχόλησης ακόμη και με τα πιο αγαπημένα τους πρόσωπα. Εχουν την τάση να δημιουργούν εσωστρεφείς οικογενειακούς πυρήνες που αποκλείουν με τρόμο τις εξωτερικές επιρροές από άλλους ανθρώπους.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!