EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Νέο ενιαίο σώμα ελεγκτών στον ΟΑΣΑ

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, το υπουργείο Υποδομών εξετάζει την αναδιάρθρωση του συστήματος ελέγχου κομίστρου στα μέσα μαζικής μεταφοράς με τη δημιουργία Σώματος Ελεγκτών Κομίστρου.

Δεδομένου ότι οι έλεγχοι κομίστρου σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα και σε αρκετές περιπτώσεις γίνονται αφορμή για σοβαρές αντιπαραθέσεις μεταξύ των ελεγκτών και των επιβατών, η Πολιτεία εξετάζει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου Σώματος Ελεγκτών Κομίστρου για όλα τα ΜΜΜ.

Βασικός στόχος του υπουργείο Υποδομών παραμένει η πάταξη του φαινομένου της λαθρεπιβίβασης αλλά και η μείωση των «εθελοντών» ελεγκτών, καθώς οι περισσότεροι εξ αυτών είναι οδηγοί.
Παράλληλα, προωθείται η δημιουργία ενός ειδικού σώματος αστυνομικών (Urban Transport Police) για τον καλύτερο έλεγχο και την ασφάλεια του δικτύου αστικών συγκοινωνιών.
 
Για τη στελέχωση του έχουν ήδη ζητηθεί 50 αστυνομικοί από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οι εν λόγω αστυνομικοί εξετάζεται να μπορούν να κινούνται σε όλο το δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο των ελεγκτών των ΜΜΜ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νέα διόδια στην Λεπτοκαρυά από 8/12

Τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία ο νέος πλευρικός σταθμός διοδίων στη Λεπτοκαρυά, στην έξοδο του Αυτοκινηρόδρομου Αιγαίου, στο ρεύμα προς Αθήνα.

Σύμφωνα με τη Σύμβαση Παραχώρησης, το κόστος του κομίστρου στον νέο αυτό πλευρικό σταθμό διοδίων διαμορφώνεται ως εξής για τις διάφορες κατηγορίες οχημάτων:

-Κατηγορία 1: 1,30 ευρώ
-Κατηγορία 2: 1,80 ευρώ
-Κατηγορία 3: 4,50 ευρώ
-Κατηγορία 4: 6,30 ευρώ

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώνει η Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, στο νέο αυτό Πλευρικό Σταθμό Διοδίων, αναμένεται να λειτουργήσει (όπως και στους υπόλοιπους σταθμούς), το αυτοματοποιημένο σύστημα συλλογής διοδίων που περιλαμβάνει φωτεινούς σηματοδότες και μπάρες.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΣΤΑ ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΑ ΕΝΩ Η ΧΩΡΑ ΣΥΡΕΤΑΙ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Τελεσίγραφο στην κυβέρνηση στέλνει ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να προκύψει συμφωνία για τη νέα προληπτική γραμμή πίστωσης για την Ελλάδα μέχρι το τέλος του έτους, αλλιώς θα πρέπει να επιστραφούν τα αδιάθετα ποσά του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ δεν θα εκταμιευτεί και η επόμενη δόση 1,8 δισ. ευρώ προς τη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, μιλώντας στην κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ο Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι η διευθέτηση που προωθεί για την Ελλάδα το Eurogroup με την παροχή από τον Eυρωπαϊκό Mηχανισμό Σταθερότητας () ενός προληπτικού πιστωτικού πλέγματος προστασίας από ενδεχόμενες αρνητικές διαθέσεις των αγορών το 2015, περνά μέσα από την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης.
Οριοθετώντας το χρονικό περιθώριο των αποφάσεων που αναμένονται, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δήλωσε ότι «αν όχι στο επόμενο Eurogroup, της 8ης Δεκεμβρίου, οπωσδήποτε μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία». Σε αντίθετη περίπτωση διαμήνυσε ότι θα πρέπει να επιστραφούν τα αδιάθετα ποσά του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενώ δεν θα εκταμιευτεί και η δόση 1,8 δισ. ευρώ από τον EFSF.

Σχολιάζοντας το θετικό σενάριο της επίτευξης συμφωνίας αναφέρει ότι «θα βελτιώσει σημαντικά τη ψυχολογία της αγοράς προς την Ελλάδα και θα ανοίξει το δρόμο για μια σταθερή και βιώσιμη ανάκαμψη».

Πρόκειται για την τελευταία από μία σειρά δηλώσεων που βάζουν το μαχαίρι στο λαιμό της κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε επίσης δηλώσει ότι η συμφωνία για τη νέα προληπτική γραμμή πίστωσης πρέπει να κλειδώσει στις 8 Δεκεμβρίου.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΤΑ «ΔΩΡΑ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΣΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Πώς η τράπεζα του Μιχάλη Σάλλα απορρόφησε χωρίς χρέη και δίχως να καταβάλλει φόρους τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών.

Ειδικό αφιέρωμα στη «σκανδαλώδη» εύνοια που απολαμβάνει η Τράπεζα Πειραιώς και ο μεγαλομέτοχός της Μιχάλης Σάλλας δημοσιεύει το περιοδικό Unfollow.

Σε ρεπορτάζ με τίτλο: «Τράπεζα Πειραιώς: Too big to fail, too big to jail»(πολύ μεγάλη για να αποτύχει, πολύ μεγάλη για τη φυλακή) γίνεται εκτενής αναφορά στην ευνοϊκή μεταχείριση που τυγχάνει ο κύριος Σάλλας με τις πλάτες της κυβέρνησης και του Αντώνη Σαμαρά.

Το άρθρο του περιοδικού ξεκινά με το γεγονός ότι οι περισσότερες ενημερωτικές ιστοσελίδες και οι εφημερίδες κινήθηκαν σε κλίμα θριάμβου για τα stress tests αποκρύπτοντας το γεγονός ότι η τράπεζα του κυρίου Σάλλα συγκαταλέγονταν στις 25 τράπεζες που απέτυχαν στο τυπικό σκέλος της διαδικασίας των tests.

To δημοσίευμα κάνει λόγο για προκλητικά δώρα που έχει προσφέρει η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου στην τράπεζα Πειραιώς και αναφέρει «τα 7,5 δισ. ευρώ που ουσιαστικά χαρίστηκαν στον Μ.Σάλλα μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Η ιστορία ξεκινά το καλοκαίρι του 2014 όταν η κυβέρνηση με φωτογραφική διάταξη εξασφάλισε ότι η Τράπεζα Πειραιώς δεν θα χρειαστεί να πληρώσει ούτε ένα ευρώ για την απορρόφηση των υποκαταστημάτων των Κυπριακών Τραπεζών. Στόχος ήταν να απαλλαγεί όχι μόνο από τα χρέη που κουβαλούσαν αυτές οι τράπεζες απέναντί στους μετόχους και ομολογιούχους τους, αλλά και από τους φόρους των εκατομμυρίων ευρώ που θα έπρεπε να καταβάλλει προς το ελληνικό δημόσιο. Σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις η συγκεκριμένη φοροαπαλλαγή ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ!».

Όπως αναφέρει το περιοδικό η κυβέρνηση είχε προσπαθήσει να περάσει σχετικές φωτογραφικές τροπολογίες για την Πειραιώς μέσα σε άσχετους νόμους τον Απρίλιο και τον Δεκέμβριο του 2013, χωρίς επιτυχία.

Όμως ο Μ. Σάλλας πίεζε συνεχώς τον Αντώνη Σαμαρά μέχρι να βρεθεί η κατάλληλη φόρμουλα και να ξεπεραστούν αυτά τα ζητήματα νομικής φύσεως, αφού οι ελληνικοί νόμοι προβλέπουν ότι απορροφώντας μια επιχείρηση δέχεσαι και τα χρέη της, ενώ για κάθε μεταβίβαση υπάρχει η υποχρέωση καταβολής φόρων.

Κατά περίεργο τρόπο, όπως γράφει το Unfollow, παρά το γεγονός ότι η διάταξη προκάλεσε την εντονότατη αντίδραση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και των ΑΝ.ΕΛ. η είδηση πέρασε σχεδόν απαρατήρητη από τα μέσα ενημέρωσης.

Το δώρο της κυβέρνησης αποκαλύφθηκε από μεγάλα δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν ομολογιούχους που έχασαν λεφτά από το PSI και έχουν βάλει κατά της Πειραιώς.

«Σε σχέση με τη φοροαπαλλαγή, το μυστικό ήταν ότι στον προηγούμενο νόμο (Ν. 4150/2013, άρθρο 68) υπήρχε σαφής αναφορά στο άρθρο 16 του νόμου 2515, σύμφωνα με το οποίο μια τράπεζα προκειμένου να έχει φοροαπαλλαγή θα πρέπει να είναι «καθολικός διάδοχος» – κάτι που φυσικά δεν ίσχυε στην περίπτωση των κυπριακών τραπεζών.

Στο νέο νόμο που ψηφίστηκε, αφαιρέθηκε κάθε αναφορά στο άρθρο 16 του Ν. 2515 και ως δια μαγείας ο Μ. Σάλλας δεν χρειάστηκε να δώσει ούτε ένα ευρώ στο ελληνικό δημόσιο!», αναφέρει το Unfollow.

Σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ αναφέρεται ότι «στη συγκεκριμένη μεταβίβαση δεν εφαρμόζεται το άρθρο 479 του αστικού κώδικα» με αποτέλεσμα η Πειραιώς να απαλλάσσεται από τις υποχρεώσεις της προς τρίτους.

Πρόκειται, δηλαδή, για «αριστοτεχνικές» πρακτικές με τις οποίες η τράπεζα κατάφερε να γλιτώσει όλους τους φόρους και τα χρέη.

Ακόμη πιο εξωφρενικό είναι το γεγονός ότι στην διάταξη της φοροαπαλλαγής η κυβέρνηση έδωσε αναδρομική ισχύ προκειμένου να καλυφθούν οι περίοδοι απορρόφησης των υποκαταστημάτων από την Πειραιώς, γεγονός για το οποίο σιώπησαν – για άλλη μία φορά – τα περισσότερα ΜΜΕ.

Στο Unfollow γίνεται αναφορά και σε σχετικό δημοσίευμα των New York Times που έγραφε χαρακτηριστικά: «η τράπεζα Πειραιώς είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαφημιζόμενους στα ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης» και ως γνωστόν… «όταν τρώμε… δεν μιλάμε».

Το άρθρο τελειώνει με τη διαπίστωση:

«Η περίπτωση των φωτογραφικών και αντισυνταγματικών νόμων που πέρασε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν είναι ίσως το μεγαλύτερο δώρο που έχουν κάνει τα κόμματα εξουσίας. Επιβεβαιώνει όμως με έναν απόλυτα διεστραμμένο τρόπο την πεποίθηση ορισμένων ότι ζούμε την τελευταία σοβιετική δημοκρατία».

ΠΗΓΗ
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Για ακόμα μία φορά αποδεικνύεται πως το ΔΝΤ φεύγει μόνο με έναν τρόπο από μια χώρα: Με σύγκρουση.

Δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο εισβολής του ΔΝΤ σε χώρα, που να έφυγε “ειρηνικά” μετά την “ολοκλήρωση του προγράμματος”.  

Το “πρόγραμμα” που επιβάλλει το ΔΝΤ είναι έτσι δομημένο ώστε να επιτρέπει την μακροχρόνια παραμονή του, πάνω στην σάρκα της εθνικής οικονομίας απομυζώντας πόρους εως ότου το “θύμα” να αποφασίσει να το αποτινάξει. Αυτό ακριβώς γράφαμε από το 2009, όταν ενημερωθήκαμε για το βρώμικο σχέδιο Παπανδρέου που παρουσιάστηκε ως “σωτηρία” από τους βαρώνους των ΜΜ”Ε”. 

Έτσι γίνεται πάντα. Σήμερα, τα διεθνή μέσα μας επιβεβαιώνουν. Αναμένεται η πολιτική ηγεσία που θα αποφασίσει να υποσχεθεί την αποτροπή της ολέθριας πορείας προς το Ερζερούμ με ένα επώδυνο, αλλά απελευθερωτικό Μεσολόγγι. Αλλιώς δεν θα υπάρξει αύριο για την Ελλάδα.

Τη λογική και τον πραγματισμό επικαλούνται τώρα τα γερμανικά ειδησεογραφικά μέσα, τονίζοντας ότι μετά από έξι χρόνια συνεχόμενης ύφεσης (και εσωτερικής υποτίμησης) η Ελλάδα δεν μπόρεσε να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Συγκεκριμένα, η εφημερίδα Suddeutsche Zeitung επικαλούμενη ευρωπαϊκή πηγή αναφέρει με βεβαιότητα πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποκτήσει τη δημοσιονομική της ελευθερία, όπως την εννοεί ο Πρωθυπουργός Α. Σαμαράς. Το δημοσίευμα αναφέρει πως η Καγκελάριος Α. Μέρκελ είναι διατεθειμένη να συζητήσει με την Αθήνα ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου προγράμματος ή για ένα νέο πρόγραμμα, καθώς δεν πιστεύει πως είναι επαρκής μια προληπτική πιστωτική γραμμή συνοδευόμενη από χαλαρούς όρους. Η εφημερίδα Handelsblatt επικρίνει την ανυπομονησία του Σαμαρά να απελευθερωθεί από την τρόικα και υπενθυμίζοντας τις πρόσφατες αναταράξεις των αγορών επιμένει πως χωρίς δίχτυ ασφαλείας συνδεδεμένο με όρους και ελέγχους, δεν θα επιτραπεί στη χώρα να δανείζεται από τις αγορές.

Το διεθνές πρακτορείο Bloomberg επισήμανε το συμπέρασμα από το Eurogroup της περασμένης εβδομάδας: «Η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σε πρόγραμμα αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας ακόμα και μετά από οποιαδήποτε πρόωρη έξοδο από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης».

Ωστόσο, για το Βερολίνο η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι υποχρεωτική, σημειώνει το capital.gr. Το πρόγραμμα του ΔΝΤ λήγει στις αρχές του 2016 και για το λόγο αυτό θεωρείται εύλογο στους διαδρόμους των Βρυξελλών και του Βερολίνου η μετάβαση σε ένα τρίτο πρόγραμμα με ημερομηνία λήξης αρχές του 2016.

Η επικοινωνιακή προπαγάνδα της συγκυβέρνησης προσκρούει συνεχώς στις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, που επιμένουν σε συνέχιση της αυστηρής επιτήρησης, με όρους, ρήτρες και ελέγχους. Όπως και να έχει, κανένας Πρωθυπουργός, Υπουργός ή στέλεχος της συγκυβέρνησης δεν μπορεί να αποκρύψει τη λογική των μνημονιακών πολιτικών με την οποία είναι συνυφασμένη οποιαδήποτε «λύση» επιλέξει το ευρωϊερατείο.

ΠΗΓΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κακά τα ψέματα … η Ελλάδα λίγο πριν την επιστροφή στη δραχμή

Τα πράγματα έχουν πάρει τον δρόμο τους. Η Ευρώπη έχει αποφασίσει να μην αφήσει άλλα περιθώρια υπεκφυγών στην Αθήνα και απαιτεί να εκπληρώσει η χώρα τις υποχρεώσεις της.

Το ωραίο παραμύθι της σωτηρίας λαμβάνει τέλος. Οι οπαδοί του κρατισμού είναι αποφασισμένοι να παίξουν το τελευταίο τους χαρτί, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει την έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Θα πουν όχι σε όλα! Κακά τα ψέματα, το grexit είναι κάθε μέρα όλο και πιο κοντά…

Ο χρόνος έχει αρχίσει να μετράει αντίστροφα. Στην μία πλευρά είναι η Βούλτεψη και ο Ντινόπουλος και στην άλλη ο Λαφαζάνης και η αριστερή πλατφόρμα. Δεν ξέρουμε ποιος είναι ο πιο σύντομος δρόμος για το χάος, αλλά δεν θα τα χαλάσουμε εδώ! Όπως είχε πει και ο Στέφανος Μάνος, κάθε φορά που ο ελληνικός λαός βρίσκεται κοντά στον γκρεμό πηδάει στο κενό!

Είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι αν βρισκότανε αυτή τη στιγμή ένας νέος και άφθαρτος ηγέτης που να υποσχότανε σχέδιο εξόδου από την κρίση με δουλειά και δικαιοσύνη, θα σάρωνε. Θα έκανε την εικόνα των σημερινών δημοσκοπήσεων να μοιάζει με γελοιογραφίες του Αρχέλαου!

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων ο περισσότερος κόσμος δεν πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει πράξη αυτά που λέει, αλλά ψηφίζει Αλέξη και με τα δύο χέρια. Επειδή ακριβώς τους έχει κουράσει το πολιτικό προσωπικό.

Η μόνη λύση που μπορεί να μας κρατήσει μέσα στην Ευρώπη και να αλλάξει πλήρως την κατάσταση στην οικονομία μας είναι να προχωρήσουμε τις μεταρρυθμίσεις. Ας μη βαυκαλιζόμαστε! Δεν πρόκειται να γίνουν σε τέσσερεις μήνες όλα όσα δεν έγιναν στα τέσσερα τελευταία χρόνια. Ούτε θα είναι αυτός ο ΣΥΡΙΖΑ που θα κάνει πράξη τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας. Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται να υλοποιήσουμε τις υποσχέσεις μας κι αυτό θα μας φέρει αργά ή γρήγορα έξω από τους κόλπους της ΕΕ.

Όσοι έχουν έτοιμα τα πιστόλια τους για να τα ακουμπήσουν στο τραπέζι των Βρυξελλών θα μείνουν με την όρεξη. Θα τους έχει αφαιρεθεί το δικαίωμα να εισέλθουν στην αίθουσα πριν καν σκεφτούν κάτι τέτοιο. Κι όσοι νομίζουν ότι θα συνεχίσουμε να κοροϊδεύουμε τους πάντες και τα πάντα, ας κάνουν τον κόπο να διαβάσουν προσεκτικά τις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων. Τι λένε; Πρώτα οι μεταρρυθμίσεις και μετά οτιδήποτε άλλο.

Η χώρα βρίσκεται με το ένα πόδι έξω από την ΕΕ. Έτσι ή αλλιώς! Εκτός κι αν βρεθεί κάποιος που θα αποφασίσει να γυρίσει εντελώς το τιμόνι του καραβιού για να αποφύγει αυτό την σύγκρουση με το παγόβουνο. Κάποιος που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη του πληρώματος, επενδύοντας στην μόνη συνταγή που δεν έχουμε μέχρι τώρα δοκιμάσει: Λιγότερο κράτος, λιγότερους φόρους, εμπιστοσύνη στην δημιουργική δύναμη του Έλληνα.

Θανάσης Μαυρίδης
thanasis.mvaridis@capital.gr

ΥΓ: Την ώρα που η Ευρώπη κουνάει το δάκτυλό της στην Κύπρο για τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές της και υποχρεώνει την Ελλάδα να φορολογεί υπερβολικά τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, το Λουξεμβούργο του κ. Γιούνκερ μαζεύει όλους τους καλούς πελάτες της ΕΕ! Πως; Με προνομιακές συμφωνίες για την χαμηλή τους φορολόγηση. Το ότι αυτό είναι άδικο, δεν χωράει συζήτηση. Ότι θα πρέπει οι φορολογικοί συντελεστές να είναι ίδιοι σε όλη την Ευρώπη, είναι η προφανής λύση.

Στην λίστα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων που έκαναν deal με τις αρχές του Λουξεμβούργου συμπεριλαμβάνονται και εταιρείες ελληνικών συμφερόντων. Ή πιο σωστά εταιρείες που συνδέονται με τον άλφα ή βήτα τρόπο με ελληνικές εταιρείες. Είναι αυτό που πάντα σημειώναμε, ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα αστική τάξη με συναίσθηση του ιστορικού της ρόλου. Υπάρχουν επιχειρηματίες που αγαπούν την Ελλάδα και πασχίζουν να μείνουν ακόμη εντός των ελληνικών συνόρων, αλλά αυτοί είναι η εξαίρεση. Κάποιοι άλλοι προσπαθούν απλά να γίνουν η γέφυρα του «παλιού» με το «νέο» που πιθανολογούν ότι έρχεται. Αυτοί είναι ο κανόνας.

πηγη
  
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό

Ο λόγος, περί των εγγράφων που διέρρευσαν και που σύμφωνα με την Διεθνή Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων αποδεικνύουν τη συστηματική φοροαποφυγή δισεκατομμυρίων ευρώ από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονται και εταιρείες ελληνικού ενδιαφέροντος γιατί δεν θα μπορούσε, βέβαια, να λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή. Πάντως, αυτή η είδηση, κατά το μέρος που εμπλέκει αυτές τις εταιρείες ελληνικού ενδιαφέροντος, προφανώς, δεν κρίθηκε αρκούντως σημαντική για να «παίξει» στα δικά μας μέσα μαζικού εμπαιγμού, αυτό δα έλειπε!

Προκύπτουν, λοιπόν, μυστικές συμφωνίες μεταξύ του Δουκάτου του Λουξεμβούργου και μιας από τις μεγαλύτερες, παγκοσμίως, ελεγκτικές εταιρείες, που βοήθησε πολυεθνικούς κολοσσούς να εξασφαλίσουν ευνοϊκές φορολογικές αποφάσεις. Με τον τρόπο αυτό, οι εταιρείες αυτές εξασφάλισαν φορολογική ασυλία, εξοικονομώντας ανυπολόγιστα, αλλά τερατώδη ποσά σε φόρους που όφειλαν να πληρώσουν στα δημόσια ταμεία των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Δεν μπορεί να ισχυριστεί κανείς, αυτόχρημα, ότι η ελληνική παραφυάδα της ελεγκτικής αυτής εταιρείας, έχει εμπλοκή σ' ετούτην την «νόμιμη» εξαπάτηση των ευρωπαϊκών κοινοτήτων μας.

Άλλωστε, έχουμε αρχίσει από καιρό να εμπεδώνουμε τους νέους τρόπους του πολιτεύεσθαι στην Γηραιά Ήπειρο: «Ο,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό», πράγμα που, κατά τα φαινόμενα, δεν αφορά μόνο στα καθ’ ημάς αλήστου μνήμης, αλλά και στον άρτι εκλεγέντα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μεταπήδησε στη νέα του θέση από την πρωθυπουργία του Δουκάτου του Λουξεμβούργου!

Μπορεί όμως να παρατηρήσει κανείς ότι η ελληνική παραφυάδα αυτής της ελεγκτικής εταιρείας, σε αγαστή σύμπνοια με την ελληνική παραφυάδα άλλου ευαγούς ιδρύματος της ίδιας συνομοταξίας, έχει άμεση και καταλυτική εμπλοκή κι ευθύνη, σε άλλες, ακόμα πιο υποχθόνιες ιστορίες∙ ιστορίες από εκείνες που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια τον τόπο μας, αλλά που δεν φαίνεται ούτε να φωτίζονται επαρκώς από το φως της δημοσιότητας ούτε, βέβαια, να φθάνουν εγκαίρως, στην κρίση της δικαιοσύνης.

Μπορεί ακόμα να παρατηρήσει κανείς, ότι ο «υφυπουργός» οικονομικών, αλλά και η νέα γενική γραμματέας εσόδων, για της οποίας την επιλογή, κατά τα θρυλούμενα, ο κ. «υφυπουργός», διαδραμάτισε κομβικό ρόλο, χρημάτισαν και οι δύο επιφανή στελέχη αυτών των ελεγκτικών εταιρειών, πριν αναλάβουν την ευθύνη της είσπραξης των δημοσίων εσόδων του κράτους μας.

Αλλά ας μην ξαναλέμε τα ίδια: ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό.

Νομίμως φοροαποφεύγουν οι επιχειρηματικοί αυτοί κολοσσοί αρά είναι και ηθικά αποδεκτό να πεθαίνουν άνθρωποι στην Ελλάδα των μνημονίων, από την έλλειψη αυτών των πόρων που στερείται το Δημόσιο ταμείο.

Νομίμως στερείται η κοινωνία μας αυτούς τους πόρους, αρά είναι και ηθικά αποδεκτό να κατεδαφίζονται οι προνοιακές δομές, να βουλιάζουν τα δημόσια νοσοκομεία, να καταρρέει η δημόσια εκπαίδευση και να ζητάει ο θρασύτατος κ. «υπουργός» της Παιδείας μας από δέκα χιλιάδες εκπαιδευτικούς που λείπουν από την δημόσια εκπαίδευση, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους εθελοντικά, αφού λεφτά δεν υπάρχουν για να πληρωθούν κι αυτοί με τους μισθούς της πείνας που απολαμβάνουν οι «προνομιούχοι» συνάδελφοί τους που υπηρετούν στα δημόσια σχολεία μας.

Νομίμως, λεφτά δεν υπάρχουν, άρα είναι και ηθικά αποδεκτό, δυόμιση σχεδόν χρόνια τώρα, από τότε που ανέλαβε το χαρτοφυλάκιό του κ. «υφυπουργός», επί των εσόδων, και παρά τις υποσχέσεις του, να παραμένει, στον υπουργικό του θώκο, αντί να δίνει εξηγήσεις στη δικαιοσύνη για τις πράξεις και τις παραλείψεις του.

Κοντολογίς, οι μαυραγορίτες της εποχής μας είναι εδώ και δεν χρησιμοποιούν πλέον καμιόνια και βάρκες για να μεταφέρουν τρόφιμα, ώστε να πλουτίζουν πουλώντας τα, ακριβώς όπως πλούτιζαν οι πρόγονοί τους στην κατοχή. Όχι! Τώρα οι μαυραγορίτες έχουν εξωχώριες εταιρίες για να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά η δραστηριότητα αυτών των εταιρειών είναι νόμιμη∙ έστω κι αν, κατά τα καταγγελλόμενα που δεν διαψεύστηκαν, είναι ανεξέλεγκτη η δράση τους με άνωθεν προφορική εντολή, παραμένει νόμιμη και άρα είναι ηθική η λειτουργία τους ετούτη την ώρα που θα χρειαζόταν να ελεγχθούν οι σχέσεις τους με τους λεγόμενους φορολογικούς παράδεισους∙ είναι ηθικό, αφού είναι νόμιμο, όλοι ο φόροι να εξαφανίζονται στη δύση κι όλα τα βάρη να μαζεύονται στην ανατολή.

Είναι ηθικό γιατί είναι νόμιμο! Νόμιμο, και μάλιστα νομιμότατο, αφού με τις ευλογίες του κ. «υφυπουργού», του επιφορτισμένου με τη συλλογή των δημοσίων εσόδων και της συναδέλφου του γενικής γραμματέως, συντελούνται αυτά τα αίσχη που δεν θα ήταν παράλογο να υποθέσει κανείς ότι οι ίδιοι συνέλαβαν και προώθησαν προς νομοθέτηση.

Νομίμως διατηρεί το χαρτοφυλάκιό του ο κ. «υφυπουργός», επί των εσόδων, άρα είναι και ηθικά αποδεκτό να οργιάζουν οι εθνοπατέρες μας -και οι εθνομητέρες μας, βεβαίως- μέσα στη Βουλή των Αχρησίμευτων Ελλήνων με τις χαριστικές νομοθετικές πράξεις που επινοεί ο ίδιος και το επιτελείο του υπέρ των παλαιών του πλούσιων πελατών για να γίνονται πλουσιότεροι και για να γίνονται οι φτωχοί φτωχότεροι. Τόσο αναίσχυντες νομοθετικές πράξεις, που, ορισμένες φορές, ακόμα και κάποιοι από τους ανεκδιήγητους του κυβερνητικού εσμού, αρνούνται να τις ψηφίσουν!

Νομίμως, πάντως, μας διαφεντεύουν οι ολετήρες που μας κυβερνούν.

Νομίμως υφάρπαξαν και την ψήφο μας, καμιά αμφιβολία επ' αυτού. Το μόνο που μένει να απαντηθεί, είναι αν ηθικώς πράττουμε κι εμείς που τους ανεχόμαστε...



πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Περίοδος τραγικής γελοιότητας

Σε αυτή τη μεταβατική φάση της πορείας της προς την συνειδητότητα η ανθρωπότητα φαντάζει τραγικά γελοία. Διότι έχει μπλέξει πλήρως μέσα στις αντιφάσεις της, που αποδεικνύουν καθημερινά όχι μόνον ότι ο βασιλιάς είναι ολόγυμνος "το παίζει ντυμένος", σφυρίζει δηλαδή αδιάφορα, δήθεν σαν να μην συμβαίνει τίποτε αλλά και ότι δεν υπάρχει "μικρός" για να το φωνάξει!!

Ας επικεντρωθούμε στην Ελλάδα:
του Γιάννη Μακριδάκη

1. Αυτές τις μέρες αποκαλύφθηκε ένα ακόμη διεθνές σκάνδαλο φοροαποφυγής μεγάλων εταιριών και πολυεθνικών, με συγκεκριμένες ελληνικές συνιστώσες και πιθανή διαπλοκή συγκεκριμένων κρατικών λειτουργών κατά την πρότερη φάση της καριέρας τους, όταν ήσαν στελέχη του ιδιωτικού τομέα, προτού δηλαδή αναλάβουν τις θέσεις τους στο δημόσιο, το οποίον φυσικά δεν έχουν σε καμίαν εκτίμηση ως φιλελεύθεροι, σπουδαγμένοι αμόρφωτοι και εραστές της πλήρους ιδιωτικοποίησης των πάντων, ακόμη και των φυσικών πόρων που, όπως έχουμε πει και γράψει πολλές φορές αποτελούν αγαθά κοινοκτημοσύνης όλων των πλασμάτων του οικοσυστήματος. Βεβαίως, καθ' όλο το διάστημα το λεγόμενο ως "περίοδος οικονομικής κρίσης" έχουν αποκαλυφθεί και άλλα πολλά τέτοια παρόμοια σκάνδαλα όπως η υπόθεση "λίστα Λαγκαρντ"

2. Αποκαλύφθηκε επίσης ότι εκδότης και ιδιοκτήτης συγκροτήματος ΜΜΕ με, υποκριτική κατά την άποψή μου, αντιμνημονιακή ρητορική και με ρηχό πολιτικό λόγο όλα αυτά τα χρόνια, φέρεται να συμμετείχε σε συγκεκριμένα μικροπολιτικά, και όχι μόνο ίσως, παίγνια, παρέα με γνωστούς επιχειρηματίες - πολιτικάντηδες, στηρίζοντας έμπρακτα και για λόγους δικούς του το σύστημα.

3. Αποκαλύφθηκε επίσης για ακόμη μια φορά στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων των βίαιων ανακατατάξεων ότι οι περισσότεροι των ανθρώπων που φέρουν - είτε αυτοαποκαλούμενοι είτε αλληλοαποκαλούμενοι είτε βεβαίως εκλεγμένοι- κάποιους βαρείς κοινωνικά τίτλους επί του σαρκίου τους, όπως συγγραφείς, φιλόσοφοι, πρυτάνεις, βουλευτές, υπουργοί κ.α. και θεωρούν εαυτούς σπουδαίους και κεφάλαια για την ελληνική κοινωνία, άρα κατ' επέκταση και για την ανθρωπότητα την οποίαν εκπροσωπούμε όλοι μας στην παρούσα φάση της, δεν είναι τίποτε απολύτως παραπάνω από χυδαίοι, μικρόψυχοι, ρηχοί τω πνεύμα, αμόρφωτοι, φθηνοί, αναξιοπρεπείς και χίλια μύρια όσα συνεπάγονται αυτών.

4. Αποκαλύφθηκε, τέλος, ότι οι περισσότεροι εκ των οποίων αγανακτούν και αντιτάσσονται πολιτικά με όλους τους παραπάνω είναι άμεσα εξαρτημένοι οικονομικά άρα και βιοποριστικά (αφού δεν μπορούν να ζήσουν δίχως χρήμα) από αυτούς που διαπλέκονται στην κορυφή, απεργάζονται και εφαρμόζουν όλες αυτές τις πολιτικές. Π.χ τα ΜΜΕ κουκουλώνουν τα σκάνδαλα διότι παίρνουν διαφήμιση. Στηρίζουν δηλαδή εμπράκτως το σύστημα που τους απομυζεί στο διηνεκές, αυτούς τους ιδίους (εδώ εδράζεται η ανοησία και η αναξιοπρέπειά τους) αλλά και όλη την κοινωνία (εδώ εδράζεται η χυδαιότητά τους) επειδή τους δίνει μια μπουκιά ψωμί στο σήμερα. Επίσης, για τον ίδιο λόγο, κάποιοι δημοσιογράφοι συνεχίζουν να κάνουν αξιοπρεπώς την δουλειά τους ενώ γνωρίζουν ότι εργάζονται για διαπλεκόμενους εκδότες και ιδιοκτήτες. Τέλος, κάποιοι πολιτικοί, οικονομολόγοι και επίδοξοι πολιτικοί, όσοι δηλώνουν αντίθετοι με την χυδαία και ανάλγητη καταναλωτική πολιτική που εφαρμόζεται στο σύστημα, είναι αφενός ικανοποιημένοι οι περισσότεροι λόγω του ότι έχουν προσωπικά εξασφαλίσει προς το παρόν την υλική τους χόρταση μα και την πλήρωση της ματαιοδοξίας τους μέσα από το ισχύον σύστημα, αφετέρου δε είναι ακόμη, σχεδόν στο σύνολό τους, πάρα πολύ πίσω, σε σημείο να υποστηρίζουν ανοιχτά ως εναλλακτική λύση και ως πολιτική για μια νέα πορεία, την εκβιομηχάνιση της χώρας(!!!!!!), δηλαδή την εκ νέου πεπατημένη που μας έφερε ως εδώ ως ανθρωπότητα (κατ' "επέκταση" και ως κράτος).

Το γελοίο λοιπόν του πράγματος εδράζεται σε όλες αυτές τις αντιφάσεις που έρχονται στο φως καθημερινά και ζητούν επιτακτικά να τις συνειδητοποιήσουμε, να συνειδητοποιηθούμε ως άνθρωποι επιτέλους. Να νιώσουμε ότι θεωρώντας τον εαυτό μας σπουδαίο και πάνω απ' όλα τα άλλα πλάσματα και ξένο από τη φύση, εμπνευστήκαμε και βάλαμε σε λειτουργία ένα σύστημα το οποίο είναι ατελές ως σύλληψη του ατελούς μας νου και στο οποίο όμως έχουμε οι ίδιοι απολύτως παραδοθεί δίχως ούτε να το αμφισβητούμε, ούτε να μπορούμε πλέον να το καταργήσουμε δίχως να αυτοκαταργηθούμε μαζί του.

Όποιος ζει έξω από αυτό τον γόρδιο δεσμό μες στον οποίον βιώνει τις ημέρες και τις νύχτες της η ανθρωπότητα, το βλέπει ξεκάθαρα το τραγικό και το γελοίο του πράγματος. Η εικόνα του είναι ίδια απολύτως με την εικόνα γραβατωμένου παχύσαρκου σβέρκου που θεωρεί εαυτόν πολιτισμένο και προοδευμένο ενώ την ίδια στιγμή είναι πλήρως εξαρτημένος από τα κουπόνια του χρήματος, απομυζεί το οικοσύστημα χωρίς να έχει την νοητική ικανότητα ούτε καν να σκεφτεί τις πράξεις του και να τις συνδέσει με το αποτέλεσμά τους στον εαυτό του και στον πλανήτη, τρέφεται με περιττώματα, "ζει" με χημική υποστήριξη φαρμάκων και θεωρεί κάθε τι το φυσικό ως "γκουρμεδιά" αν είναι τροφή και ως "απόδραση" αν είναι στιγμή.

Αυτό το ον λοιπόν πιθανότατα ζει την τελευταία του περίοδο επί του πλανήτη. Διότι έτσι συμβαίνει με τους αναξιοπρεπείς. Όσο αισθάνονται το τέλος τους, τόσο πιο τραγικά γελοίοι γίνονται.
 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Επανακυκλοφορούν 6 δρομολόγια στο τμήμα Πειραιά – Χαλκίδα

Επιστρέφουν στην κυκλοφορία από σήμερα, Κυριακή, 6 δρομολόγια που είχαν ανασταλεί λόγω εργασιών στην ηλεκτροκίνηση στο τμήμα Πειραιάς – Αθηνα- Αφίδνες -Οινόη -Χαλκίδα και αντίστροφα, όπως ανακοινώθηκε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, θα ισχύσουν αλλαγές στις ώρες αναχώρησης και άφιξης των δρομολογίων ορισμένων αμαξοστοιχιών, στο τμήμα Πειραιάς – Αθήνα – Αφίδνες – Οινόη – Χαλκίδα και αντίστροφα, τις καθημερινές Δευτέρα εως και Παρασκευή.

Οι αμαξοστοιχίες δεν θα κυκλοφορούν Σαββατα, Κυριακές και αργίες.
Περισσότερες πληροφορίες στο επιβατικό κοινό παρέχονται από τον αριθμό 14511 και στο

www.trainose.gr.
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΣτΕ: Αποζημίωση 400.000 ευρώ για τον θάνατο 27χρονης από ιατρικό λάθος

Η κοπέλα εισήχθη στο χειρουργείο για μια απλή επέμβαση αφαίρεσης αμυγδαλών, αλλά πέθανε από λάθος του αναισθησιολόγου

Αποζημίωση ύψους 400.000 ευρώ εκδίκασε με απόφαση του το Συμβούλιο της Επικρατείας στην οικογένεια 27χρονης που έχασε τη ζωή της από ιατρικό λάθος αναισθησιολόγου.

Η 27χρονη κοπέλα εισήχθη στο χειρουργείο του νοσοκομείου Κοργιαλένειο – Μπενάκειο για μια απλή επέμβαση αφαίρεσης αμυγδαλών, αλλά πέθανε από λάθος του αναισθησιολόγου.

Συγκεκριμένα, υπέστη καρδιακή ανακοπή και στην συνέχεια εγκεφαλική νέκρωση, καθώς δεν έγινε έγκαιρα καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, με συνέπεια να μείνει φυτό για 36 μέρες και τελικά να χάσει τη ζωή της.

Οι γονείς της προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη και τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας μετά από μία δεκάχρονη διαδρομή στα Διοικητικά Δικαστήρια επικύρωσε την υποχρέωση του επίμαχου νοσοκομείου να καταβάλει στον πατέρα και την μητέρα της άτυχης κοπέλας ως αποζημίωση, το ποσό των 400.000 ευρώ για την ψυχική οδύνη που τους προκάλεσε ο θάνατος της κόρης τους.

Οι ανώτατοι δικαστές δέχθηκαν ότι δεν εφαρμόστηκαν έγκαιρα τα αναγκαία μέτρα (υπερέβησαν τα 5 λεπτά) για την οξυγόνωση της ασθενούς, γεγονός που επέφερε τον θάνατο της.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το σκάνδαλο Luxembourg Leaks ... Οι υπεράκτιοι παίχτες

Οι Big 4 έχουν επεκταθεί σε όλο τον κόσμο. Μια έρευνα της Financial Mail το 2011 είχε δείξει ότι οι Big 4 λειτουργούσαν 81 γραφεία σε υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους.

Η Deloitte για παράδειγμα απασχολεί περίπου 150 άτομα στα μικρά νησιά της Μάγχης Jersey και Guernsey, δυο από τους πλέον πολυσύχναστους φορολογικούς υπεράκτιους παραδείσους στον κόσμο.

Εμπιστευτικά έγγραφα που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας μέσω των «Offshore Leaks» δείχνουν ότι οι Big 4 είχαν στενή σχέση με την TrustNet, μια εταιρία με έδρα τη Σιγκαπούρη που προσφέρει υπηρεσίες σε υπεράκτιες εταιρίες... 

δημιουργώντας περίπλοκες διαδρομές χρημάτων για τους πελάτες της. Η PwC για παράδειγμα βοήθησε περισσότερες από 400 υπεράκτιες εταιρίες μέσω της TrustNet από την ηπειρωτική Κίνα, το Χόνγκ Κονγκ και την Ταϊβάν, όπως φαίνεται και στα αρχεία του ICIJ.


Στην πρόσφατη διαρροή που δημοσίευσε το ICIJ φαίνεται ότι μεταξύ του 2002 και του 2010 η PwC βοήθησε εκατοντάδες μεγάλες επιχειρήσεις να αποκτήσουν εμπιστευτικές φορολογικές συμφωνίες με τις οικονομικές αρχές του Λουξεμβούργου επιτρέποντας στην Amazon, την Abbot Laboratories και πολλές ακόμη να εξαφανίσουν τα κέρδη τους στο μικροσκοπικό ευρωπαϊκό Δουκάτο και να συρρικνώσουν έτσι τους φόρους τους σε βάρος των εθνικών δημόσιων ταμείων σε όλο τον κόσμο.

Τα έγγραφα αποκαλύπτουν για παράδειγμα ότι η PwC βοήθησε τρεις μεγάλες τράπεζες της Λατινικής Αμερικής να χρησιμοποιούν το Λουξεμβούργο διαγράφοντας «άυλα περιουσιακά στοιχεία» γλιτώνοντας έτσι σχεδόν 70 εκατομμύρια ευρώ σε φόρους.

Οι φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου είναι νόμιμες στο Δουκάτο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουν πρόβλημα οι φορολογικές αρχές άλλων κρατών που βλέπουν τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στις χώρες τους να φυγαδεύουν τα κέρδη τους αποφεύγοντας έτσι να καταβάλουν τους φόρους τους.

Οι δικαστικές υποθέσεις στις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι μεγάλες ελεγκτικές εταιρίες γνωρίζουν ότι ή μετατόπιση των κερδών σε υπεράκτιες εταιρίες και η φοροαποφυγή μπορεί να θεωρηθούν παράνομες από τα δικαστήρια και τις φορολογικές αρχές.

Σε μια περίπτωση που τεκμηριώνεται από την έρευνα της Γερουσίας των ΗΠΑ ένα ανώτατο στέλεχος της KPMG είχε ζητήσει από τους ελεγκτές να αγνοούν τους κανόνες του IRS (ανώτατη φορολογική αρχή των ΗΠΑ) σχετικά με την καταχώρηση των υπεράκτιων εταιρίων. Σύμφωνα με την έρευνα της Γερουσίας το στέλεχος αυτό είχε υπολογίσει ότι τα πρόστιμα για την παραβίαση του νόμου θα κόστιζαν στην KPMG περίπου 14.000 δολάρια για κάθε 100.000 δολάρια σε αμοιβές για τη δράση της. «Για παράδειγμα» έγραφε «σε μια συμφωνία που θα αποφέρει στην KPMG 360.000 δολάρια το πρόστιμο για την απόκρυψη στοιχείων δεν θα ξεπερνούσε τα 31.000 δολάρια».

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πληρώνουμε διόδια από το 1888

ΤΟΤΕ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΣΑΝ ΚΑΡΑ ΚΑΙ ΤΕΤΡΑΠΟΔΑ, ΣΗΜΕΡΑ Ι.Χ. ΚΑΙ ΔΙΠΟΔΑ
 
Το ξέρω πως το γραπτό αυτό θα κόψει την ανάσα χιλιάδων Αθηναίων και Πειραιωτών. Γι' αυτό δηλώνω εξ αρχής: Δεν είναι κυβερνητική εξαγγελία. Μη φοβάστε! Τυγχάνει να ζω και να εργάζομαι στην Αταλάντη και κάθε που κατεβαίνω στην Αθήνα, έχω τη... χαρά να πληρώνω 20,50 ευρώ για να πάω και να επιστρέψω. 

Οσες φορές βλέπω την μπάρα στην Τραγάνα, στη Θήβα, στη Μαλακάσα, δεν ξέρω γιατί έρχονται στο νου μου τα λόγια ενός γέροντα: «Δεν είναι διόδια αυτά, λύτρα εξαγοράς είναι, που πληρώναμε παλιά στον Νταβέλη και τους κλέφτες που έπιαναν τα στενά και τα περάσματα και δεν άφηναν...
κανέναν να περάσει».
Και τι δεν ακούς από τους αγαναχτισμένους επαρχιώτες που είναι αναγκασμένοι να μεταβούν στην Αθήνα! Δεν τολμούν να ταξιδέψουν με δικό τους αμάξι. Τους πάει ο κούκος αηδόνι! Πολλοί μένουν αποκλεισμένοι στα χωριά τους, όπως στα χρόνια της Κατοχής. Αλλοι καταριούνται και βρίζουν τους Ισπανούς, που έχουν αναλάβει τα διόδια και κάθε χρόνο τ' ανεβάζουν. Κι άλλοι τα βάζουν με την τρόικα, που μας έχει καθίσει στο σβέρκο. Αυτό πίστευα κι εγώ. Πως τα διόδια είναι ευρωπαϊκή εφεύρεση. Ομως την απορία μού την έλυσε μια σύντομη αγγελία, που εντόπισα στο «Αθηναϊκόν Ημερολόγιον 1888» των Φ. Πρίντεζη και Γ. Μαυρογένους.


Θα μου πείτε: Τι σχέση έχουν τα διόδια του 2014 με την Αθήνα του 1888, όταν στους δρόμους της κυκλοφορούσαν σούστες, κάρα και τετράποδα; Εχει και παραέχει. Η αγγελία φέρνει τον τίτλο «Διόδια της Οδού Αθηνών - Πειραιώς».
 
Η αγγελία το λέει καθαρά: Ιππος με φορτίο, μετά ή άνευ ιππέως, λεπτά πέντε



Για να είμαι ειλικρινής, από καιρό ήθελα να τη στείλω στην εφημερίδα σας, που εκτιμώ, φοβόμουν όμως τις ενδεχόμενες παρενέργειες. Υπήρχε κίνδυνος να το διαβάσει κάποιος υπουργός ή ακόμη και κάποιος παρατρεχάμενός του και να το σφυρίξει στην κυβέρνηση ώστε να το κάνουν πράξη. Να επισύρω έτσι την οργή του κόσμου, που τους «έβαλα τη διαβολοϊδέα». Τότε, σκέφτηκα, πρέπει ν' αλλάξω χώρα. Ξέρεις τι θα πει να σε καταραστούν δύο πόλεις, η Αθήνα και ο Πειραιάς, που είναι από τις πιο αγαπημένες μου; Διότι στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για τριχιά!

Παρ' όλα αυτά, βρήκα το κουράγιο και σας το στέλνω, για να μάθει ο κόσμος άλλη μία φορά τι εστί «αθάνατο ελληνικό δαιμόνιο», πως εμείς οι Ελληνες έχουμε και στα διόδια τα πρωτεία και δεν περιμένουμε από τους κουτόφραγκους να μας διδάξουν. Πολλοί συμπατριώτες μας νομίζουν πως τα διόδια έχουν σχέση με αυτοκίνητα και άλλα τροχοφόρα, όπως φορτηγά, νταλίκες, λεωφορεία κ.λπ. Δεν περίμεναν οι Ελληνες πολιτικοί να εφευρεθούν τα αυτοκίνητα για να βάλουν διόδια. Ηταν πρωτοπόροι. Είχαν βάλει διόδια πολλά χρόνια πριν εμφανιστούν στην Ελλάδα τα αυτοκίνητα, σε όλα τα τροχοφόρα και τετράποδα, άλογα, μουλάρια, γαϊδούρια, βόδια, πρόβατα, γουρούνια, γίδια. Αρκεί να είχαν την ατυχία να περάσουν την εθνική οδό Αθηνών - Πειραιώς, κάνοντας το τελευταίο τους ταξίδι πριν καταλήξουν στους χασάπηδες και τα σφαγεία! Και για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε το κείμενο:

Τιμές ανά κεφάλι ζώου

«Επί των ιππασίμων, φορτηγών και υποζυγίων ζώων, των διαβαινόντων την εθνική οδόν την συνδέουσα τας Αθήνας με τον λιμένα Πειραιώς επιβάλλονται διόδια επί νέαν τριετίαν ως εξής:

1. Δι' έκαστον ίππον ή ημίονον, μετά ή άνευ φορτίου, μετά ή άνευ ιππέως, λεπτά πέντε (5).

2. Δι' έκαστον όνον ωσαύτως λεπτά τρία (3).

3. Δι' έκαστον βουν προς εμπορίαν ή κρεουργίαν λεπτά οκτώ (8).

4. Δι' έκαστον προς εμπορίαν ή κρεουργίαν πρόβατον, αίγα, χοίρον και λοιπά μικρά ζώα λεπτόν εν (1).

5. Δι' έκαστον δίτροχον ή τετράτροχον όχημα συρόμενον υφ' ενός ίππου ή ημιόνου, λεπτά δέκα (10).

6. Ομοίως συρόμενον υπό δύο ίππων λεπτά δέκα πέντε (15).

7. Δι' έκαστον περιπλέον ίππον εζευγμένον εις τα ειρημένα οχήματα λεπτά πέντε (5).

8. Δι' εκάστην φορτηγόν δίτροχον άμαξαν συρομένην υφ' ενός ίππου ή ημιόνου ή δύο βοών, εάν μεν η άμαξα η κενή λεπτά επτά (7), εάν δ' έχει φορτίον, λεπτά δέκα (10).

9. Δι' εκάστην τοιαύτην τετράτροχον άμαξαν, συρομένην υπό δύο ίππων ή ημιόνων ή τεσσάρων βοών, εάν μεν η κενή λεπτά δέκα (10), εάν δ' έχει φορτίον, λεπτά δέκα πέντε (15).

10. Δι' έκαστον περιπλέον ίππον ή ημίονον ή ζεύγος βοών, εάν μεν η άμαξα η κενή λεπτά δύο (2), μετά φορτίου λεπτά τέσσαρα (4).

Τετράτροχος άμαξα, συρομένη υφ' ενός ίππου ή ημιόνου ή δύο βοών εξομοιούται προς δίτροχον». 

Του ΘΩΜΑ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ Γιατρού, συγγραφέα 



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Κλείνει» η υπόθεση του «Μαβί Μαρμαρά»

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) αποφάσισε χθες να κλείσει, πριν καν ανοίξει, την έρευνα για την επιδρομή του ισραηλινού στρατού κατά του πολυεθνικού Στολίσκου της Ελευθερίας το 2010, που κατέληξε στην πειρατεία των πλοίων στα διεθνή ύδατα και στον θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών επιβατών του πλοίου «Μαβί Μαρμαρά».

Η εισαγγελέας Φατού Μπενσουντά, η οποία είχε αναλάβει την υπόθεση, ανακοίνωσε χθες ότι «θα μπορούσε κάποιος να πιστέψει λογικά ότι σε ένα από τα εν λόγω πλοία, το “Μαβί Μαρμαρά”, ενδέχεται να διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου που εμπίπτουν στη δικαιοδοσία του ΔΠΔ», ωστόσο υποστήριξε ότι «τα ενδεχόμενα θέματα που θα μπορούσαν να προκύψουν από μια έρευνα σχετικά με το συμβάν αυτό δεν θα ήταν αρκετά σοβαρά ώστε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να τους δώσει συνέχεια». 

Η εισαγγελέας επικαλέστηκε την ιδρυτική συνθήκη του ΔΠΔ, σύμφωνα με την οποία «το ΔΠΔ πρέπει να επικεντρώνεται σε εγκλήματα πολέμου, τα οποία διαπράττονται σε μεγάλη κλίμακα ή βάσει σχεδίου ή πολιτικής» και κατέληξε ότι «δεν πληρούνται τα κριτήρια που τίθενται από το Καταστατικό της Ρώμης για να ξεκινήσει η έρευνα». 
Συντάκτης: 

Την προσφυγή στο ΔΠΔ είχε κάνει η κυβέρνηση των νήσων Κομόρες, καθώς το «Μαβί Μαρμαρά» ήταν μεν τουρκικών συμφερόντων, ωστόσο ήταν νηολογημένο στα νησιά Κομόρες. Δώδεκα Ελληνες επιβάτες κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους στο ΔΠΔ για να αρχίσει η δικαστική διαδικασία. 
Ο πολυεθνικός Στολίσκος της Ελευθερίας με οκτώ πλοία, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά «Ελεύθερη Μεσόγειος» και «Σφενδόνη» της ελληνικής καμπάνιας «Ενα Καράβι για τη Γάζα», μετέφερε συνολικά 700 άτομα και 10.000 τόνους ανθρωπιστική βοήθεια και είχε προορισμό την αποκλεισμένη Γάζα. Η ισραηλινή επιδρομή έγινε τα ξημερώματα της 31ης Μαΐου 2010, 80 μίλια ανοιχτά της Γάζας, από πάνοπλους άνδρες των ισραηλινών ειδικών δυνάμεων, που κατέλαβαν με τη βία τα πλοία.

Οταν ορισμένοι από τους επιβάτες προσπάθησαν να εμποδίσουν την επιβίβαση των ισραηλινών εισβολέων, ελεύθεροι σκοπευτές δολοφόνησαν εννέα ακτιβιστές που ήταν στο κατάστρωμα του «Μαβί Μαρμαρά». Αλλα 60 άτομα τραυματίστηκαν από σφαίρες. Ενας από τους Τούρκους τραυματίες έμεινε τέσσερα χρόνια σε κώμα και πέθανε πέρυσι. Ηταν το δέκατο θύμα. 
Στο πλοίο επέβαιναν και δύο Ελληνες, ο Δημήτρης Πλειώνης και ο δημοσιογράφος Αρης Χατζηστεφάνου. 

Ο Δημήτρης Πλειώνης σχολίασε στην «Εφ.Συν.» τη χθεσινή απόφαση: «Η απόφαση του γραφείου του εισαγγελέα περικλείει όλη την υποκρισία του ΔΠΔ στην υπόθεση της δολοφονικής επίθεσης του Ισραήλ στον Στολίσκο της Ελευθερίας. Ενώ θεωρεί ότι υπάρχει λογική βάση να διαπράχθηκαν εγκλήματα πολέμου στο “Μαβί Μαρμαρά”, δεν θεωρεί ότι η υπόθεση έχει επαρκές βάρος για να συνεχιστεί η περαιτέρω διερεύνηση και το άνοιγμα της υπόθεσης... Συγχαρητήρια για άλλη μια φορά στο ΔΠΔ για την αίσθηση της δικαιοσύνης που διαθέτει...». 

Ο συνάδελφος Αρης Χατζηστεφάνου δήλωσε στην «Εφ.Συν.»: «Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, αν και αναγνώρισε το ενδεχόμενο διάπραξης εγκλημάτων πολέμου από το Ισραήλ, απέδειξε για άλλη μια φορά ότι δίνει προτεραιότητα σε εγκλήματα που πραγματοποιούν οι εχθροί της Δύσης και όχι οι σύμμαχοί τους. 

Η εν ψυχρώ εκτέλεση των ακτιβιστών στο “Μαβί Μαρμαρά” δικαίως προσελκύει το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, δεν είναι όμως το μοναδικό έγκλημα που πραγματοποίησε το Ισραήλ εκείνες τις ημέρες και το οποίο θα έπρεπε να εξετάσει η διεθνής κοινότητα. Η επίθεση εναντίον των δημοσιογράφων που παρακολουθούσαν την αποστολή, οι οποίοι φυλακίστηκαν και κακοποιήθηκαν ενώ τους αφαιρέθηκε όλος ο εξοπλισμός, συνιστά ένα έγκλημα κατά της ενημέρωσης με το οποίο οι Ισραηλινοί θέλησαν να συγκαλύψουν το έγκλημα πολέμου που πραγματοποιούσαν». 

Στην «Ελεύθερη Μεσόγειο» επέβαιναν οι: Ζαχαρίας Στυλιανάκης (καπετάνιος), Βαγγέλης Πισσίας, Νίκος Μπόλος, Τάκης Πολίτης, Γιάννης Καρυπίδης, Νεκτάριος Χρυσοχοΐδης, Μανόλης Κληρονόμος, Γιώργος Μισεμικές, Μιχάλης Γρηγορόπουλος, Ευγενία Γασπαράτου, Κατερίνα Θεοχαροπούλου, Νικόλας Κοσματόπουλος, Ηλίας Λάμπρου, Μανόλης Μαθιουλάκης, Ανδρέας Μουστάκας, Ναΐμ Ελγαντούρ, Αριστείδης Παπαδοκωστόπουλος, Πολυάνθη Συγγελάκη, Θανάσης Τζιούμπας, Μιχάλης Τικτόπουλος, ο Γ.Κ και η δημοσιογράφος Μαρία Ψαρά. 
Στη «Σφενδόνη» επέβαιναν οι: Πέτρος Παπικινός, (καπετάνιος), Θοδωρής Μπούκας, Απόστολος Παπαδημητρίου, Σπύρος Αυγήρης, Νίκος Βαλκάνος, Δημήτρης Γελάλης, Δήμητρα Κυρίλλου, Γιώργος Λιερός, Αφροδίτη Τραβάλου, Χάλεντ Καμπάνι, Χρήστος Τσιγαρίδας και η δημοσιογράφος Κατερίνα Κιτίδη. 
Ολοι οι επιβάτες του πολυεθνικού στόλου συνελήφθησαν, οδηγήθηκαν σιδεροδέσμιοι στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντότ, φυλακίστηκαν και απελάθηκαν. 
«Γάζα ερχόμαστε»... 

Ο αποκλεισμός της Γάζας έσπασε για πρώτη φορά το 2008 από δύο ελληνικά ψαροκάικα: το «Δημήτρης Κ./Free Gaza» και το «Αγιος Νικόλαος/Liberty» (προς τιμήν του αμερικανικού σκάφους που είχε βυθιστεί από ισραηλινά πυρά κατά τον Πόλεμο των 6 Ημερών το 1967). Τα καράβια αγοράστηκαν και προετοιμάστηκαν μυστικά στην Ερέτρια και τις Σπέτσες από Ελληνες και ξένους ακτιβιστές του Free Gaza Movement. Στις 23 Αυγούστου 2008 τα δύο ελληνικά καΐκια μπήκαν πανηγυρικά στο λιμάνι της Γάζας. Ηταν τα πρώτα ξένα καράβια που έσπασαν τον αποκλεισμό ύστερα από 41 χρόνια. Στα καΐκια επέβαιναν 44 ακτιβιστές 13 εθνικοτήτων. Ανάμεσά τους και οι Ελληνες: Γιώργος Κλώντζας (καπετάνιος), Βαγγέλης Πισσίας, Τάκης Πολίτης, Νίκος Μπόλος, Πέτρος Γιώτης, Γιάννης Καρυπίδης και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑΤάσος Κουράκης. 
Η ιστορική πρώτη αποστολή καταγράφηκε στο ντοκιμαντέρ «Γάζα ερχόμαστε», μια παραγωγή του Al Jazeera, σε σκηνοθεσία Γιώργου Αυγερόπουλου και Γιάννη Καρυπίδη, σενάριο του Νικόλα Ζηργάνου και παραγωγό τον Νασίμ Αλατρά.

*Φωτογραφίες από την επιδρομή του ισραηλινού στρατού κατά του πολυεθνικού Στολίσκου της Ελευθερίας το 2010, που κατέληξε στην πειρατεία των πλοίων στα διεθνή ύδατα και στον θάνατο εννέα Τούρκων ακτιβιστών επιβατών του πλοίου «Μαβί Μαρμαρά»



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!