EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Η δεκαετής Οδύσσεια ενός πρέσβη που ενημέρωνε το ΥΠΕΞ για το σκάνδαλο των ΜΚΟ, αλλά κανένας δεν ήθελε να ακούσει

Η αναφορά του πρέσβη Βαμβουνάκη προς την Εισαγγελέα Διαφθοράς, που δημοσιεύει σήμερα το ThePressProject, είναι το πιο πλήρες και αποκαλυπτικό κείμενο που ρίχνει φως στο τι συνέβαινε όλα αυτά τα χρόνια στο μεγάλο πάρτι με τις ΜΚΟ.
Της Βασιλικής Σιούτη

Πριν από δέκα χρόνια ο πρέσβης Νικόλαος Βαμβουνάκης, ξεκίνησε να ξετυλίγει το κουβάρι των αποκαλύψεων για  τη χρηματοδότηση των ΜΚΟ, καθώς έτυχε να του ζητηθεί η έγκριση για έργα που δεν είχαν καμία αιτιολόγηση. Αντί να βάλει τυπικά την υπογραφή του όπως του ζητούσαν, χωρίς να ελέγξει, εκείνος έκανε αυτό που δεν συνηθίζονταν: αρνήθηκε να υπογράψει και ζήτησε έλεγχο. Κανένας ωστόσο δεν έδειξε να συμμερίζεται την ανησυχία του για τις σπατάλες του ΥΠΕΞ όλα αυτά τα χρόνια.

Πρόκειται για τον διπλωμάτη που είχε εντοπίσει πρώτος τα γκρίζα σημεία της «ανθρωπιστικής δράσης» της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθετήσεων» που πήρε εκατομμύρια για να αποναρκοθετήσει -υποτίθεται- τον Λίβανο και άλλες χώρες, ενώ είχε ενημερώσει εγκαίρως και για την άλλη χρυσή ΜΚΟ, του «Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου» του καθηγητή Φλογαίτη.

Από το 2004 που ήταν πρέσβης στη Βηρυτό ξεκίνησε αυτή η περιπέτεια που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.  Ο κ.Βαμβουνάκης δεν ζητούσε από την ελληνική δικαιοσύνη και το ΥΠΕΞ τίποτα άλλο, παρά μόνο το αυτονόητο. Να ελέγχεται η αναγκαιότητα των έργων πριν δοθούν οι χρηματοδοτήσεις και ο έλεγχος αυτός να επαναλαμβάνεται και μετά τη λήξη των έργων. Φαίνεται όμως ότι για τους υπεύθυνους του ΥΠΕΞ αυτό ήταν από αδιάφορο έως ενοχλητικό.

Η αναφορά του πρέσβη Βαμβουνάκη που έστειλε στην εισαγγελέα Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, τον περασμένο Ιούλιο και δημοσιοποιεί σήμερα το Thepressproject είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική για την υπόθεση του σκανδάλου των ΜΚΟ.

Στην αναφορά αυτή ο κ. Βαμβουνάκης τεκμηριώνει με επιχειρήματα και με την προσωπική του μαρτυρία ότι  η αρμόδια για τις ΜΚΟ ''Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας'' (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών «δεν προάσπισε, ως ώφειλε, τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου».

Αποκαλύπτει πως όταν την πρώτη φορά κατήγγειλε προγράμματα ΜΚΟ (ως σπατάλες εκατομμυρίων για τις οποίες δεν γίνεται κανένας έλεγχος)  και ζήτησε να διεξαχθεί έρευνα,αυτή ανατέθηκε στον ...ελεγχόμενο.

Μέσα από το κείμενο αυτό αποκαλύπτεται ανάγλυφα,  όχι μόνο η αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας,  αλλά και η συγκάλυψη των αρμοδίων. Αναμφίβολα η σπατάλη σε βάρος του δημοσίου ήταν τεράστια και η συμπεριφορά των υπευθύνων προκλητική. Γιατί άραγε; Διαβάζοντας την αναφορά του πρέσβη, ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΣΤΗΝ ΕΛΕΝΗ ΡΑΪΚΟΥ

                                                                            Μπανγκόκ, 25 Ιουλίου 2014

                      
                      
                              
                         Προς : Εισαγγελέα Διαφθοράς Αθηνών κα Ελ. Ράϊκου
                                                                          
                          Κοιν. :  1) Εισαγγελέα Διαφθοράς κ. Ιω. Τέντε                                                                   2) Γεν. Επιθεωρητή Δ.Δ. κ. Λ. Ρακιντζή
                                       3) Ελεγκτικό Συνέδριο του Κράτους
                                       4) Γ.Λ.Κ. - Γεν. Δ/νση Δημοσιονομικών Ελέγχων


                                               ΑΝΑΦΟΡΑ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥ

         Υπηρετώ στην Πρεσβεία Μπανγκόκ, με το βαθμό του Πρέσβυ.
         Θεωρώ υπηρεσιακό μου καθήκον να σας υποβάλω την παρούσα Αναφορά, προκειμένου :
         Α) να καταθέσω την προσωπική μου μαρτυρία για τις ατελέσφορες προσπάθειες μίας δεκαετίας (2004-2014) για τη διερεύνηση της  χρηματοδότησης που έλαβε συγκεκριμένη ΜΚΟ από το Υπουργείο Εξωτερικών και
         Β) να τεκμηριώσω την άποψη ότι, επί σειρά ετών, η ‘‘Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας’’ (ΥΔΑΣ) του Υπουργείου Εξωτερικών δεν προάσπισε, ως ώφειλε, τα συμφέροντα του Ελληνικού Δημοσίου.

         Α.1. Η ανάμειξή μου με το θέμα των ΜΚΟ, ξεκινά κατά τη θητεία μου ως Πρέσβεως στη Βηρυττό (2004-06), όταν είχα διαφωνήσει και με τα 9 αναπτυξιακά προγράμματα που χρηματοδοτούσε η ΥΔΑΣ στο Λίβανο. Κατήγγειλα τότε το όλο θέμα στο ΥΠΕΞ, αιτούμενος τη διενέργεια Ε.Δ.Ε. Παραδόξως, η διεξαγωγή της ανατέθηκε το 2005 στον ... Γενικό Δ/ντή της ΥΔΑΣ Πρέσβυ Κ. Καραμπέτση, παρά το ασυμβίβαστο ότι στο πρόσωπό του συνέπιπταν οι ιδιότητες του ελέγχοντος και του ελεγχομένου. Βεβαίως, δεν διαπιστώθηκε τίποτα το μεμπτό. Τις γενικότερες ενστάσεις μου για τον τρόπο λειτουργίας της ΥΔΑΣ, είχα γνωστοποιήσει επίσης το ίδιο έτος και στους συναδέλφους μου του ΥΠΕΞ, το δε κείμενο που είχα αποστείλει δημοσιεύθηκε στον ημερήσιο Τύπο (18.3.2005), με τίτλο ‘‘Καταγγελία Πρέσβυ - Σπατάλες εκατομμυρίων στην ΥΔΑΣ χωρίς κανέναν έλεγχο’’. Εννέα και πλέον έτη πριν, ήταν συνεπώς γνωστό στο ΥΠΕΞ τι συνέβαινε στην ΥΔΑΣ.

         Α.2. Ειδικότερα, για το πρόγραμμα του ‘‘Ευρωπαϊκού Κέντρου Δημοσίου Δικαίου’’ (‘’ΕΚΔΔ’’) με την ονομασία ‘’Διοικητική μεταρρύθμιση στο Λίβανο’’ (προϋπολογισμού 350.000 ευρώ), έχω υποβάλει από το 2005, καθώς και την τελευταία διετία, σειρά εγγράφων προς την ΥΔΑΣ και προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ. Μόνο ίσως αποτέλεσμα των ενεργειών μου, το 2006, ήταν η εξοικονόμηση 175.000 ευρώ υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, χάρις στη ματαίωση της καταβολής της β’ δόσης χρηματοδότησης του προγράμματος.
         Το 2012 όταν ξεκίνησαν οι έρευνες από την Οικονομική Αστυνομία (Ο.Α.) για το ‘’Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθετήσεων’’, κλήθηκα να καταθέσω επίσης τι γνωρίζω για το πρόγραμμα του ‘‘ΕΚΔΔ’’. Προκειμένου να ενημερωθώ ποιες εξελίξεις υπήρξαν από το 2006 και μετά, ζήτησα από την ΥΔΑΣ να μου δοθούν στοιχεία του φακέλου και απαντήσεις σε συγκεκριμένα ερωτήματα για τη δραστηριότητα του ‘‘ΕΚΔΔ’’ στο Λίβανο. Εις μάτην. Το ίδιο συνέβη και εφέτος όταν με κάλεσε πάλι η Ο.Α. για νέα κατάθεση. Η σημερινή επικεφαλής της ΥΔΑΣ αρνήθηκε να μου δώσει αντίγραφο του φακέλου, ούτε απάντησε ποτέ στα αναλυτικά ερωτήματα που έθεσα με τα έγγραφά μου 055ΝΒ/269/ΑΣ137 από 4.3.2014 (Συνημμ. ’’Α’’) και 2614.1/212/ΑΣ112 από 20.2.2014 (Συνημμ. ‘’Β’’). Το γεγονός ότι εν όψει κατάθεσής μου στις ανακριτικές αρχές, επιθυμούσα να πληροφορηθώ τι συνέχεια υπήρξε σε μια υπόθεση που είχα χειριστεί ως Πρέσβυς στη Βηρυττό, δεν θεωρήθηκε επαρκής λόγος για την ΥΔΑΣ.
       
         Α.3. Υποθέτοντας ότι ενδεχομένως οι αρνήσεις αυτές οφείλονταν σε αβελτηρία ή σε συντεχνιακή αλληλεγγύη (‘’για να μην εκτεθούν συνάδελφοι που έχουν υπογράψει’’), απευθύνθηκα εν συνεχεία στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ και συγκεκριμένα στον καθ’ ύλην αρμόδιο Υφυπουργό Εξωτερικών Α. Γεροντόπουλο, υποβάλλοντας Αναφορά (055ΝΒ/ΑΣ195/24.3.2014 - Συνημμ. ’’Γ’’). Το Διπλωματικό Γραφείο Υφυπουργού διαβίβασε την Αναφορά μου στην ΥΔΑΣ (2005/191/14093/2.4.2014 - Συνημμ. ‘’Δ’’), ζητώντας να μου παρασχεθούν τα αιτούμενα στοιχεία, πλην όμως ουδέν συνέβη. Στις 6 Μαίου 2014 έστειλα στο Διπλωματικό Γραφείο του Υφυπουργού υπενθυμιστικό έγγραφο (055ΝΒ/ΑΣ285 - Συνημμ. ‘’Ε’’) στο οποίο ανέφερα ότι ‘’η μη παροχή των εν λόγω στοιχείων θα μπορούσε να ερμηνευθεί κακοβούλως, ως προσπάθεια συγκάλυψης του προγράμματος’’. Καμία απάντηση και πάλι, τόσο από την ΥΔΑΣ, όσο και από τον Υφυπουργό Α. Γεροντόπουλο. Απευθύνομαι συνεπώς σε εσάς, έχοντας εξαντλήσει κάθε ενέργεια προς την υπηρεσιακή και πολιτική ιεραρχία του Υπουργείου.

         Α.4. Έτσι, παρά τις προσπάθειες μίας ολόκληρης δεκαετίας, καμία συνέχεια δεν δόθηκε μέχρι στιγμής όσον αφορά στις ενστάσεις μου για τη  χρηματοδότηση του προγράμματος του ‘’ΕΚΔΔ’’ στο Λίβανο, που παραμένει  πάντα σε εκκρεμότητα αν και ξεκίνησε το 2004 και θα έπρεπε να είχε περατωθεί το 2005. Είναι δε άγνωστο εάν το πρόγραμμα αυτό ολοκληρώθηκε ποτέ και ποιο συγκεκριμένο έργο παρήχθη.
         Διευκρινίζεται ότι η ΜΚΟ ‘’ΕΚΔΔ’’ μετετράπη το 2007 σε Διεθνή Οργανισμό με την επωνυμία ‘’Ευρωπαϊκός Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου (‘’ΕΟΔΔ’’), με επικεφαλής πάντα τον καθ. Παν/μίου και δις πρώην υπηρεσιακό Υπουργό Εσωτερικών Σπ. Φλογαίτη. Σημειώνω ότι ‘’ΕΚΔΔ’’ και ‘’ΕΟΔΔ’’ : α) έχουν χρηματοδοτηθεί από την ΥΔΑΣ συνολικά με 3.5 εκ. ευρώ για προγράμματα σε δεκάδες χώρες, β) επιχορηγούνται κάθε χρόνο από τη Δ1 Δ/νση του ΥΠΕΞ με εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και γ) έχουν επίσης λάβει χρηματοδοτήσεις και από άλλα Υπουργεία, μεταξύ των οποίων και το Υπουργείο Δικαιοσύνης (500.000 ευρώ). Υπογραμμίζεται ότι μεταξύ των προγραμμάτων του ‘’ΕΚΔΔ’’, με τη χρηματοδότηση πάντα του ΥΠΕΞ, ήταν επίσης η ‘’οικολογική προστασία‘’ των νησιών Φίτζι, Μαυρίκιος και Trinidad and Tobago. (βλ. ιστότοπο ‘‘ΕΟΔΔ’’ : www.eplo.eu ). Η Ελλάδα έκανε ‘’εξαγωγή τεχνογνωσίας’’ σε χώρες πολυτελών τουριστικών προορισμών, με τη μια μάλιστα από αυτές (Trinidad) να έχει κατά κεφαλήν Α.Ε.Π. υψηλότερο της Ελλάδος.
       
         Β.1. Σχετικά με το δεύτερο σημείο της παρούσας Αναφοράς, εάν δηλ. όλα αυτά τα χρόνια, η ΥΔΑΣ λειτούργησε ως μια υπηρεσία του Δημοσίου που κήδεται του δημοσίου χρήματος, σας αναφέρω ότι κατά τη δεκαετία 2000-2010, το Υπουργείο Εξωτερικών χρηματοδότησε 177 ΜΚΟ για 732 προγράμματα αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας, συνολικού ύψους 115.000.000 ευρώ. Από τα 732 προγράμματα, τα 198 θεωρούνται σήμερα ως ‘’ανοικτά’’, ήτοι ως μη οριστικώς εκκαθαρισθέντα, ενώ τα υπόλοιπα 534 ως ‘’κλειστά'', καθ’ ότι υποτίθεται ότι έχουν ήδη ‘’εκκαθαριστεί’’ από την ΥΔΑΣ. Επισημαίνεται ότι ‘’κλειστά’’ προγράμματα ήταν και αυτά του ‘’Διεθνούς Κέντρου Αποναρκοθέτησης’’ (κόστους 9 εκ. ευρώ) για τα οποία επιλήφθηκε η Δικαιοσύνη. (βλ. παράγρ. Β.2)
         (ΣΗΜ.: Στο ποσό των 115.000.000 ευρώ δεν συμπεριλαμβάνονται 24.000.000 ευρώ που συγκεντρώθηκαν στον ‘’τηλε-μαραθώνιο’’, που είχε διοργανώσει η ΕΡΤ το 2005 για τα θύματα του τσουνάμι στην Ν.Α. Ασία, ποσό που περιήλθε επίσης στην ΥΔΑΣ για να διατεθεί για ανθρωπιστικές δράσεις και που δεν μπόρεσα να διαπιστώσω με σαφήνεια που και πως διετέθη.)

         Β.2. Η παραπομπή στη Δικαιοσύνη ‘‘κλειστών’’ προγραμμάτων σημαίνει συνεπώς ότι η ‘‘εκκαθάρισή’’ τους δεν είχε καμία απολύτως αξία, αφού εκ των πραγμάτων αποδείχθηκε ότι η ΥΔΑΣ δεν εξέταζε και δεν ελάμβανε υπόψη της :
         α) τη σκοπιμότητα του κάθε προγράμματος
         β) την καλή του εκτέλεση,
         γ) την αξιολόγηση του πραγματικού κόστους του και             
         δ) την ωφέλεια που έπρεπε να αποκομίσουν οι αποδέκτριες χώρες καθώς και η Ελλάδα που -μέσω των προγραμμάτων αυτών-, θα έπρεπε να προβάλλεται η αναπτυξιακή και ανθρωπιστική συμβολή της.
         Δεν είναι τυχαίο ότι στην ιστοσελίδα της ΥΔΑΣ δεν αναρτήθηκαν ποτέ αναλυτικά στοιχεία για κανένα πρόγραμμα (βλ. www.hellenicaid.gr/ ), ενώ θα έπρεπε να ήταν ανηρτημένα και στα αγγλικά, ώστε να προβάλλεται διεθνώς η χώρα μας. Να αναφερθεί επίσης ότι ορισμένα προγράμματα δεν είχαν αναπτυξιακό ή ανθρωπιστικό χαρακτήρα, όπως π.χ. η διοργάνωση μουσικής βραδιάς με τη Νανά Μούσχουρη στην Κομοτηνή, εκλογική περιφέρεια του τότε Υφυπουργού Εξωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη (Ιούνιος 2005). Το πρόσχημα που χρησιμοποιήθηκε για τη ‘’δικαιολόγηση’’ του κονδυλίου της συναυλίας, ήταν ότι η εκδήλωση αποσκοπούσε να ‘’ευαισθητοποιήσει’’ το κοινό για τη ‘’φτώχεια των λαών των αναπτυσσομένων χωρών’’.

         Β.3. Φρονώ ότι το θεσμικό πλαίσιο της ΥΔΑΣ (Ν. 2731/1999 και Π.Δ. 224/2000) δεν εφαρμόστηκε όπως θα έπρεπε. Ενώ π.χ. προβλέπεται η λειτουργία μίας ‘’Επιτροπής Αξιολόγησης Προγραμμάτων’’, με αντικείμενο την εξέταση και έγκριση των χρηματοδοτήσεων των υποβληθεισών προτάσεων των ΜΚΟ, στην πραγματικότητα, η διαδικασία είχε κατά κανόνα τυπικό μόνο χαρακτήρα. Οι αποφάσεις της Επιτροπής λαμβάνονταν κατόπιν ‘’υποδείξεων’’ (δηλ. εντολών) των Γραφείων Υπουργών και Υφυπουργών του ΥΠΕΞ. Υψηλόβαθμοι υπάλληλοι τις εκτελούσαν πειθήνια για να εξασφαλίζουν υπηρεσιακή εύνοια, ήτοι προαγωγή ή / και μια καλή θέση στο εξωτερικό, που μεταφράζεται στην εξασφάλιση απολαβών της τάξης των 100.000 ευρώ ετησίως, ποσό πολλαπλάσιο δηλ. εκείνου με το οποίο αμείβεται ένας υπάλληλος όταν υπηρετεί στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου. Ουδέποτε υπήρξαν αντιδράσεις εκ των έσω, δηλ. από στελέχη της ΥΔΑΣ όταν διαπίστωναν επιλήψιμες πρακτικές. Μόνη ίσως εξαίρεση, ο υπηρετήσας εκεί, για μικρό χρονικό διάστημα, Πρέσβυς Ν. Μάτσης, που μόλις διαφώνησε ως προς τις διαδικασίες και μεθοδεύσεις που διαπίστωσε, μετατέθηκε πάραυτα σε άλλη Δ/νση του ΥΠΕΞ.

         Β.4. Μια άλλη σοβαρή και σκόπιμη παράλειψη του συστήματος, είναι ότι δεν εφαρμόστηκε ούτε το θεσμικό πλαίσιο που προβλέπει ρητά ότι οι κατά τόπους Διπλωματικές μας Αρχές (Πρεσβείες και Προξενεία) πρέπει :
         α) να εκφράζουν τη σύμφωνη γνώμη τους πριν από την υπογραφή των συμβάσεων,
         β) να συντάσσουν Εκθέσεις Προόδου του κάθε προγράμματος,
         γ) να ελέγχουν και να θεωρούν τα παραστατικά δαπανών και
         δ) να βεβαιώνουν την ολοκλήρωση του προγράμματος.
         Οι διαδικασίες αυτές δεν ετηρούντο από την ΥΔΑΣ. Στην πολύ μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων, οι Διπλωματικές Αρχές πληροφορούνταν την ύπαρξη του προγράμματος στη χώρα ή στην περιοχή αρμοδιότητός τους, μετά την υπογραφή των συμβάσεων στην Αθήνα. Σε αρκετές περιπτώσεις γινόταν η αποπληρωμή του προγράμματος πριν από την ολοκλήρωσή του και χωρίς πιστοποίηση του έργου. Ο ρόλος των Διπλωματικών Αρχών αγνοείτο συστηματικά. Οι ‘’πιστοποιήσεις’’ των προγραμμάτων γινόντουσαν με βάση τις Εκθέσεις ‘’καλής εκτέλεσης’’ του έργου που συνέτασσαν οι … ίδιες οι ΜΚΟ. Προς ζημίαν βεβαίως των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου. Όταν για την παραμικρή δαπάνη του ΥΠΕΞ απαιτούνται σειρά υπογραφών, μεταφράσεων, θεωρήσεων και βεβαιώσεων, για τα εκατομμύρια της ΥΔΑΣ οι διαδικασίες ήταν, παραδόξως, υποτυπώδεις.

         Β.5. Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι σε πολλές περιπτώσεις, δεν γινόταν ουσιαστικός έλεγχος, παρακολούθηση και εποπτεία :
         α) της πορείας υλοποίησης των προγραμμάτων,
         β) της γνησιότητας των παραστατικών δαπανών και
         γ) της αποτίμησης των αποτελεσμάτων.
         Όπως προανέφερα, τα θεσμικά όργανα λειτουργούσαν μόνο με ‘’άνωθεν’’ εντολές, είναι δε αξιοσημείωτο ότι η ΥΔΑΣ είναι η μόνη Γενική Διεύθυνση του ΥΠΕΞ στην οποία προβλέπεται από το οργανόγραμμά της μετακλητός Γενικός Διευθυντής. Έτσι, στη θέση αυτή τοποθετούνταν και τοποθετούνται αποκλειστικά, άτομα της απόλυτης εμπιστοσύνης της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Δηλ. πρόσωπα που η επιλογή και η διάρκεια της θητείας τους εξαρτάται πλήρως από τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Όπως άλλωστε συμβαίνει και σήμερα με την από διετίας επικεφαλής της ΥΔΑΣ που είναι συνταξιούχος Πρέσβυς με ανανεούμενες ανά τρίμηνο συμβάσεις, ήτοι υπό καθεστώς ανανεούμενης ‘‘ομηρείας’’.

         Β.6. Εις επίρρωσιν των ανωτέρω, παραθέτω απόσπασμα του κατηγορητηρίου εις βάρος των υπευθύνων της ΜΚΟ ‘‘Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθετήσεων’’, σύμφωνα με επίσημη Ανακοίνωση της ΕΛΑΣ της 17ης Φεβρουαρίου 2014 :
         α) Δεν ζητήθηκε, ως επιβαλλόταν, σε καμία περίπτωση αποναρκοθέτησης, στις χώρες εκτέλεσης των προγραμμάτων, η έγκριση της οικείας Ελληνικής Πρεσβείας, σχετικά με τη σκοπιμότητα υλοποίησης,               β) Οι καταβολές χρηματοδότησης πραγματοποιούνταν ενώ δεν υποβάλλονταν εκθέσεις προόδου,                                                                              γ) Γίνονταν δεκτά παραστατικά στην αραβική ή τη σερβική γλώσσα χωρίς να υπάρχει ελληνική μετάφραση,                                                                 δ) Δεν πιστοποιούνταν η υλοποίηση των προγραμμάτων από τις οικείες ελληνικές Πρεσβείες, κάποιες φορές μάλιστα η εκτέλεση τελούσε σε άγνοια των διπλωματών και                                                                                                         ε) Ο έλεγχος των παραστατικών που υποβάλλονταν από τη Μ.Κ.Ο., από πλευράς της αρμόδιας διεύθυνσης της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ήταν ανύπαρκτος.
         Β.7. Θα πρέπει ακόμα να τονιστεί ότι η ‘’στεγανότητα’’ που ανέκαθεν χαρακτήριζε την ΥΔΑΣ δεν περιορίζεται μόνο σε όσους υπηρετούν εκεί, αλλά επεκτείνεται και στον εσωτερικό τρόπο λειτουργίας της. Το 2012 έγινε καταγγελία για εξαφάνιση εγγράφων και παραστατικών επί Γενικού Διευθυντή της ΥΔΑΣ Αθ. Θεοδωράκη και η Ε.Δ.Ε που διατάχθηκε δεν απέδωσε καμία ευθύνη. Το Μάϊο εφέτος έγινε διάρρηξη σε φοριαμό της ΥΔΑΣ, αλλά δεν διενεργήθη Ε.Δ.Ε., ούτε καν κλήθηκε η Αστυνομία για τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Γεγονός που θα έπρεπε να θορυβήσει το ΥΠΕΞ, αφού από αριθμό φακέλων λείπουν παραστατικά, όπως άλλωστε διαπίστωσε σε Έκθεσή της και ιδιωτική εταιρεία ελεγκτών (βλ. παρακάτω παράγρ.Β.9) η οποία επεσήμανε ‘’αδυναμία άμεσου εντοπισμού ουσιωδών εγγράφων που σχετίζονται με το κάθε πρόγραμμα.’’ Κατάσταση που δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για τη δυνατότητα ελέγχου των ΜΚΟ, λόγω επίσης της μη λειτουργίας αξιόπιστης ηλεκτρονικής αρχειοθέτησης και της μη ανάρτησης οιουδήποτε αρχείου ή πληροφορίας στο διαδίκτυο.

         Β.8. Οι πολιτικοί προϊστάμενοι της ΥΔΑΣ, από το 2000 έως σήμερα, δηλ. οι καθ’ ύλην αρμόδιοι Υφυπουργοί Εξωτερικών διακρίνονται σε δυο κατηγορίες :
         α) σε όσους επί θητείας τους, μεταξύ 2000-2010, εδίδοντο χρηματοδοτήσεις, με τον μεγάλο όγκο αυτών να έχουν εγκριθεί επί Υφυπουργών Α. Λοβέρδου και Ευρ. Στυλιανίδη και
         β) σε εκείνους (Σπ. Κουβέλης, Δ. Δόλης, Κ. Τσιάρας, Α. Γεροντόπουλος) που μετά το 2010, μετά δηλ. τη διακοπή χρηματοδότησης νέων προγραμμάτων, θα έπρεπε να είχαν προβεί στον έλεγχο και στην επαναξιολόγηση όλων των ‘’ανοικτών’’ και ‘’κλειστών’’ προγραμμάτων, καθώς και στην αναζήτηση τυχόν ευθυνών, αφού είχε γίνει πλέον ευρέως γνωστό ότι πολλές χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ έπασχαν σοβαρά.
         Η πολιτική όμως βούληση ουδέποτε υπήρξε. Ενίοτε μάλιστα, άτομα του στενού περιβάλλοντος και των δυο κομμάτων ήταν μέλη Δ.Σ. ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν από το ΥΠΕΞ. Αναφέρω τη ΜΚΟ ‘’Δίκτυο για τη Δημοκρατία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη’’, (2,5 εκ. ευρώ), μέλος του Δ.Σ της οποίας ήταν σημερινός Γ.Γ. κόμματος και συνεργάτης στο παρελθόν του πρώην Υφυπουργού Ευρ. Στυλιανίδη. Ή την ΜΚΟ ‘‘HUMANET’’ (2.9 εκ ευρώ) μέλος του Δ.Σ. της οποίας ήταν/είναι η αδελφή πρώην Υπουργού. Όπως προκύπτει από τον πίνακα ‘’Αναλυτικής Κατάστασης Πληρωμών της ΥΔΑΣ’’, πολλές ΜΚΟ ελάμβαναν χρηματοδοτήσεις διαχρονικά, ενώ ορισμένες μόνο όταν ήταν στην κυβέρνηση το ένα ή το άλλο κόμμα. Όπως για παράδειγμα, η ΜΚΟ ‘‘Iνστιτούτο Στρατηγικών Αναπτυξιακών Μελετών (ΙΣΤΑΜΕ) Ανδρέας Παπανδρέου’’, που χρηματοδοτήθηκε μόνο σε περίοδο που το κόμμα που την ίδρυσε ήταν στην εξουσία.

         Β.9. Ποιες ήταν συνεπώς κατά την τελευταία 4ετία οι ενέργειες της ΥΔΑΣ για τον έλεγχο των παλαιοτέρων χρηματοδοτήσεών της ; Άποψή μου είναι ότι τα ελάχιστα που έγιναν, είχαν κυρίως προσχηματικό χαρακτήρα. Αποσκοπούσαν δηλ. να δίδεται η εντύπωση ότι επιζητείται η διαφάνεια, χωρίς στην πράξη να γίνεται κάτι ουσιαστικό προς την κατεύθυνση αυτή. Ενδεικτικό παράδειγμα, η ανάθεση (2012) του ελέγχου 80 ‘‘ανοικτών’’ προγραμμάτων στην ιδιωτική εταιρεία Ορκωτών Λογιστών ‘’Grant Thorton A.E.’’ (έναντι αμοιβής 40.000 ευρώ), η τελική Έκθεση της οποίας υποβλήθηκε το 2013 στον κ. Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Η Έκθεση στερείται ουσιαστικής αξίας, περιοριζόμενη στον οικονομικό και λογιστικό έλεγχο, ενώ διευκρινίζει ρητά ότι δεν έγινε έλεγχος σκοπιμότητας των προγραμμάτων και της επιλεξιμότητας των δαπανών που είχαν εγκριθεί από την ΥΔΑΣ. Σημειωτέον ότι η Έκθεση δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα ή στη Βουλή, πιθανόν διότι επισημαίνει σοβαρές παραλείψεις στην ακολουθηθείσα διαδικασία εγκρίσεων και αποπληρωμών των προγραμμάτων που εκθέτουν την ΥΔΑΣ και τις πολιτικές ηγεσίες του παρελθόντος.

         Β.10 Η ίδια παρελκυστική τακτική θεωρώ ότι συνεχίζεται και σήμερα. Τον Οκτώβριο του 2014 αναμένεται να παραδοθεί στο ΥΠΕΞ νέα Έκθεση οικονομικού και λογιστικού ελέγχου για 118 ‘‘ανοικτά’’ προγράμματα, η οποία ανατέθηκε στις αρχές του έτους στην εταιρεία ‘‘Nexia Eurostatus A.E.’’. Άλλη (τρίτη δηλαδή) ιδιωτική εταιρεία (ονόματι ‘’Win to Win Ο.Ε.’’) έχει αναλάβει παράλληλα (από την εποχή του Υφυπουργού Κ. Τσιάρα) την ‘‘επεξεργασία των στατιστικών στοιχείων’’ της ΥΔΑΣ, χωρίς να αναφέρεται στη ‘‘Διαύγεια’’ πόσες δεκάδες χιλιάδες ευρώ είναι ετησίως η αμοιβή της. Εργασία που, βεβαίως, θα μπορούσε να γίνεται ανέξοδα για το Δημόσιο από τους υπαλλήλους της ΥΔΑΣ.
         Οι χρόνοι παραγραφής εν τω μεταξύ ωριμάζουν και οι τόκοι υπηρημερίας για τις χρηματοδοτήσεις που θα πρέπει να επιστραφούν αυξάνονται, χωρίς να τους διεκδικεί κανείς. Πότε θα αποδοθούν στο Δημόσιο τα 6.2 εκ ευρώ που οφείλει από καταλογισμούς η ΜΚΟ ‘’Αλληλεγγύη’’ (που ίδρυσε η Εκκλησία της Ελλάδος), από τα συνολικά 23 εκ. ευρώ με τα οποία χρηματοδοτήθηκε από την ΥΔΑΣ ; Με ποιο τρόπο διεκδικεί σήμερα το ΥΠΕΞ το πολύ σημαντικό αυτό ποσό ;
       
         Β.11. Κατόπιν των ανωτέρω, άποψή μου είναι ότι παράλληλα των εισαγγελικών ερευνών για διάφορες ΜΚΟ, θα ήταν σκόπιμο να εξετασθούν αυτοτελώς και οι τυχόν ευθύνες όσων υπηρέτησαν την τελευταία 14ετία σε διευθυντικές θέσεις στην ΥΔΑΣ. Καθ’ ότι τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά. Αναφέρω ενδεικτικά :
         α) Γιατί η ΥΔΑΣ δεν προχωρά επί μια 4ετία στην τελική εκκαθάριση των ‘‘ανοικτών’’ προγραμμάτων τα οποία παραμένουν ‘’εν υπνώσει’’ εδώ και πολλά έτη, ούτως ώστε να επιστραφούν στο Δημόσιο χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν σε ΜΚΟ που δεν εκπλήρωσαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις ;
         β) Γιατί η ΥΔΑΣ περιορίζεται στη ‘‘λογιστική’’ διάσταση των προγραμμάτων, ήτοι απλώς εάν οι προσθέσεις των παραστατικών δαπανών είναι σωστές και δεν διερευνά τι ακριβώς έκανε κάθε ΜΚΟ ; Τι νόημα έχει η ‘‘συνδρομή’’ των ιδιωτικών εταιρειών που προανέφερα ;
         γ) Γιατί δεν ζητείται έστω και σήμερα από τις κατά τόπους Διπλωματικές μας Αρχές να διερευνήσουν τι έργο παρήγαγαν κατά το παρελθόν οι διάφορες ΜΚΟ στις χώρες αρμοδιότητός τους ;
         δ) Γιατί η ΥΔΑΣ δεν προβαίνει στη διερεύνηση όσων τουλάχιστον προγραμμάτων έχουν καταγγελθεί ως παράνομες χρηματοδοτήσεις ;
         ε) Γιατί η ΥΔΑΣ αρνείται να δώσει στοιχεία που της ζητούνται επίμονα για προγράμματα για τα οποία έχουν γίνει συγκεκριμένες υπηρεσιακές καταγγελίες, όπως αυτή που προανέφερα ;
         στ) Γιατί η ΥΔΑΣ παραπέμπει παγίως τους επερωτώντες βουλευτές και το ΣΔΟΕ στο Ελεγκτικό Συνέδριο, χωρίς να δίνει ουσιαστικές απαντήσεις ;
         ζ) Πόσες ΜΚΟ έχει παραπέμψει έως τώρα η ΥΔΑΣ, με δική της πρωτοβουλία, στη Δικαιοσύνη ;

         Β.12. Σχετικά με τη γενικότερη στάση του προσωπικού της ΥΔΑΣ στις υφιστάμενες από ετών εκκρεμείς υποθέσεις ΜΚΟ, ενδιαφέρον είναι το κατωτέρω σχόλιο, που δημοσιεύθηκε στον Τύπο, στις 2.3.2014 :
       ‘‘Την ίδια στιγμή, η αργοπορία ελέγχου των δεδομένων (Σ.Σ. : στην ΥΔΑΣ) οδηγεί την υπόθεση σε ένα διαρκές βάλτωμα καθώς είναι ξεκάθαρο πως και το υπαλληλικό προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών δεν δείχνει διάθεση έρευνας, παρά τις ξεκάθαρες εντολές που έχει λάβει από την ηγεσία. Κι αυτό διότι μεγάλο μέρος των νυν ελεγκτών είναι εκείνοι που παλιότερα υπέγραφαν τις επίμαχες χρηματοδοτήσεις. Άρα ορισμένα άτομα είναι σήμερα και ελεγκτές και ελεγχόμενοι. Όπως γνωρίζουμε, τουλάχιστον 15 άτομα από την υπηρεσία έχουν συμμετοχή στις παράνομες εγκρίσεις κι αναφερόμαστε σε στελέχη της περιόδου 2002-2009, πολλά εκ των οποίων ακόμα και σήμερα βρίσκονται στις θέσεις τους. Δεν είναι τυχαίο το ότι μέχρι σήμερα έχουν προχωρήσει μονάχα 80 άμεσοι έλεγχοι σε 198 φακέλους, αν και ουσιαστικά από το υπουργείο Εξωτερικών θα πρέπει να ελεγχθεί το σύνολο των 500 υποθέσεων χρηματοδότησης.’’
(http://www.paron.gr/v3/article_print.php?id=86656&colid=37&catid=33&dt=2014-03-02%200:0:0 )

         Εν κατακλείδι, θα ήθελα να προσθέσω το εξής : Η αναπτυξιακή δράση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο της εξωτερικής πολιτικής, που επιφέρει τη σύσφιξγη και την αναβάθμιση των σχέσεων με άλλα κράτη, τη στήριξη των οποίων έχουμε ανάγκη για τα εθνικά μας θέματα. Θεωρώ εγκληματικό ότι με τις πρακτικές αυτές ζημιώθηκε η Ελλάδα, αφού είναι πολύ αμφίβολο εάν αποκομίσαμε κάποιο κέρδος. Επίσης, πλην ορισμένων ΜΚΟ που τήρησαν τις συμβατικές τους υποχρεώσεις, απάτες που διέπραξαν ΜΚΟ, ‘’υπό την αιγίδα’’ του ΥΠΕΞ, έγιναν αντιληπτές σε χώρες που προηγουμένως είχαν ενδεχομένως θετική εικόνα για την Ελλάδα. Με αποτέλεσμα να ζημιωθεί το όνομα της χώρας μας διεθνώς. Ουδεμία αμφιβολία έχω περί αυτού όσον αφορά στο Λίβανο, παρά τα εκατομμύρια που σπαταλήθηκαν.    
                                                                               
                                                                              
                                                                               Ν. Βαμβουνάκης
                                                                                                                                                                   
                                                                                      Πρέσβυς

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι τράπεζες αποτυγχάνουν, τα ΜΜΕ πανηγυρίζουν την επιτυχία τους

Το παιχνίδι σκληραίνει και τώρα παίζοντα τα βαρύτερα χαρτιά στην ενημέρωση. Την ίδια ώρα που οι εκπρόσωποι της ΕΒΑ και της ΕΚΤ παρουσίαζαν τα επίσημα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών stress tests, σύμφωνα με τα οποία τρεις ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν κεφαλαιακές ενισχύσεις 8,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, στην εγχώρια «δημοσιογραφία» διαβάζουμε τίτλους όπως το «τρένο περνάνε οι τράπεζες στα stress tests».

Δείτε όλα τα δεδομένα με αναλυτικές πληροφορίες των stress tests στην ειδική εφαρμογή με κλικ εδώ

Σύμφωνα με το σενάριο βάσης οι Eurobank, Πειραιώς και Εθνική θα χρειαστούν επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση 8,7 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ στο δυσμενές σενάριο που υπολογίζονται οι αυξήσεις κεφαλαίων καθώς και η αξιοποίηση της περιουσίας η Πειραιώς φαίνεται να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα, ενώ και οι άλλες δύο τράπεζες εμφανίζουν πολύ μικρότερες απώλειες.

Τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η EBA και το ΕΚΤ βασίζονται στα οικονομικά στοιχεία της 31ης Δεκεμβρίου του 2013 και γίνονται για πρώτη φορά για όλες τις τράπεζες της Ευρώπης. Την προηγούμενη φορά η δοκιμασία είχε φτιαχτεί μόνο για την Ελλάδα που βρισκόταν σε πρόγραμμα σωτηρίας.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα της ΕΚΤ μπορείτε να τα δείτε με κλικ εδώ

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στη μετάδοση της πληροφορίας του τραπεζικού ρεπορτάζ στη χώρα μας. Είναι αλήθεια ότι τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών είναι ενθαρρυντικά στο βαθμό που δείχνουν ότι το πρόγραμμα σωτηρίας, οι αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, οι παραχωρήσεις των καλών τμημάτων των εκκαθαρισμένων τραπεζών και ο αναβαλλόμενος φόρος σταθεροποίησαν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα στο μεγαλύτερο βαθμό του.

Ωστόσο δεν είναι δυνατόν να διαβάζουμε σήμερα πανηγυρικούς τίτλους μετά τις θυσίες που έχει κληθεί να κάνει ο κόσμος για να σωθούν οι τράπεζες. Όταν μόλις πριν από ένα μήνα το ελληνικό δημόσιο χάρισε φόρους 10 δις ευρώ (εγγυώμενο μάλιστα και τα κέρδη τους για 30 χρόνια) ιδίως αφού οι τράπεζες δεν πέρασαν με άνεση, όπως μας διαβεβαίωναν μέχρι πριν από δύο ημέρες.

Η πλειοψηφία των ελληνικών ΜΜΕ παρουσιάζει μια ψεύτικη επιτυχία την ίδια ώρα που οι 8 από τους 12 δημοσιογράφους που πήραν το λόγο κατά την διάρκεια της παρουσίασης επέμειναν ότι τα σενάρια είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα και ρώτησαν πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία, όπως για παράδειγμα «πως είναι δυνατόν το σενάριο βάσης να υπολογίζεται με ευρωπαϊκό δείκτη ανάπτυξης στο 1%, όταν μόνο 2 μήνες πριν το κλείσιμο του έτους η ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι καταγεγραμμένη επίσημα κοντά στο μηδέν;» ή «πως είναι δυνατόν στο δυσμενές σενάριο να μην λαμβάνεται υπόψη η ενεργειακή κρίση που έχει ήδη ξεσπάσει στην Ευρώπη εδώ και μερικούς μήνες εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία;».

Εδώ όμως είναι Ελλάδα και οι τράπεζες χρηματοδοτούν το 98% των ΜΜΕ, οπότε το πρίσμα της ενημέρωσης είναι ελαφρώς… επηρεασμένο. Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα ότι κατά την παρουσίαση των ευρωπαϊκών Stress Tests δεν υπήρξε καν διερμηνεία στα Ελληνικά στο κανάλι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, EBS, κάτι που συνηθίζεται ακόμα και για ανούσιες ανακοινώσεις ευρωπαϊκών υποεπιτροπών.

Αλλά είπαμε, εδώ είναι Ελλάδα… και στην Ελλάδα οι Τράπεζες γράφονται με το Τ κεφαλαίο.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το ντέρμπι βάφτηκε κόκκινο: 1-0 ο Ολυμπιακός τον Παναθηναικό στο Καραισκάκης

«Κόκκινο» ήταν το φετινό σούπερ ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος, με τον Ολυμπιακό να επικρατεί του Παναθηναϊκού 1-0 στο «Γ. Καραϊσκάκης», να ανεβαίνει στη δεύτερη θέση της Σούπερ Λίγκας καταδιώκοντας τον ΠΑΟΚ και να αφήνει τους «πράσινους» έξι βαθμούς πίσω του και εννέα από την κορυφή.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν νευρικό και παρά το συνεχές τρέξιμο των παικτών η έμφαση αμφότερων των ομάδων στην πίεση πάνω στην μπάλα δεν επέτρεψε συγκινήσεις. Το παιχνίδι πήγε στη δύναμη και στις προσωπικές μονομαχίες, άρα ήταν δύσκολο χωρίς να υπάρξει λάθος να δημιουργηθεί κάποια ευκαιρία. Ο Παναθηναϊκός επέλεξε την τακτική με την οποία είχε φύγει νικητής από το Φάληρο την προηγούμενη περίοδο, δηλαδή θωράκισμα των πλευρών για να κόψει τις επελάσεις και τα ρήγματα των πολύ επιθετικών ακραίων μπακ του Ολυμπιακού, Ελ Αμπντελαουΐ και Μασουακού, τους οποίους συνεπικουρούσαν οι Αφελάι και Κασάμι.

Παιχνίδι από τον άξονα ο Ολυμπιακός δεν είχε, καθώς ο Ντομίνγκες έμενε μακριά από τις φετινές εμφανίσεις του στο Τσάμπιονς Λιγκ, η μπάλα δεν έφτανε στον Μήτρογλου κι έτσι φυσιολογικά οι γηπεδούχοι δεν μπορούσαν να απειλήσουν, ενώ δεν κατόρθωσαν να εκμεταλλευτούν ούτε κάποια από τις (πολλές) «στημένες μπάλες» που κέρδισαν πέριξ της περιοχής του Στιλ.

Από την πλευρά του ο Παναθηναϊκός είχε πρώτο ζητούμενο την αμυντική οχύρωση και την καταστροφή της αντίπαλης ανάπτυξης. Με τον Καρέλη μόνο και αποκομμένο στην επίθεση, οι μακρινές μπαλιές με την οποία οι συμπαίκτες του επιζητούσαν να εκμεταλλευτούν την ταχύτητά του ήταν εύκολη υπόθεση για τους αμυντικούς του Ολυμπιακού. Μοιραία λοιπόν η μοναδική άξια αναφοράς φάση στα πρώτα 45 λεπτά ήταν εκείνη στο 14΄, όταν στο γύρισμα του Αφελάι από αριστερά η μπάλα έφτασε στον Μανιάτη που ερχόταν τρέιλερ, αλλά ο Στιλ απέκρουσε το -όχι ιδιαίτερων αξιώσεων- σουτ του διεθνή μέσου.

Στο ίδιο μοτίβο, δηλαδή εκείνο του χαμηλού ρίσκου κυρίως από την πλευρά του Παναθηναϊκού ξεκίνησε και το δεύτερο ημίχρονο, αλλά το γκολ του Τάσου Αυλωνίτη στο 59ο λεπτό άλλαξε τη φυσιογνωμία του αγώνα, όχι όμως και το τελικό αποτέλεσμα. Ο Ντομίνγκες, που τώρα γύριζε πίσω για να παίρνει την μπάλα και να κάνει παιχνίδι, εκτέλεσε φάουλ από αριστερά και ο στόπερ του Ολυμπιακού, που είχε μπει στο παιχνίδι δύο λεπτά νωρίτερα στη θέση του (τραυματία) Μποτία, έκανε το 1-0 με κεφαλιά, στην πρώτη επαφή του με την μπάλα, έχοντας ξεφύγει από το μαρκάρισμα του Κουτρουμπή.

Οι φιλοξενούμενοι έπρεπε πια, εκ των πραγμάτων, να κάνουν παιχνίδι, όμως οι «πράσινοι» όχι μόνο δεν απείλησαν ως το τέλος του αγώνα αλλά γλίτωσαν το 0-2 χάρις στον Στιλ, που στο 81΄ απέκρουσε στην αριστερή γωνία του το πέναλτι που είχε κερδίσει ο ίδιος από τον Άγγλο τερματοφύλακα στο 78΄ και κόστισε την αποβολή του... Γιάννη Αναστασίου.

Απορίας άξιο είναι βέβαια γιατί την «εσχάτη των ποινών» ανέλαβε να εκτελέσει και πάλι ο Μήτρογλου και όχι ο Ντομίνγκες, αφού μετά το επεισόδιο μεταξύ των δύο παικτών στον αγώνα με τη Βέροια, για τον ίδιο λόγο, ο Μίτσελ είχε δηλώσει ξεκάθαρα ότι τα πέναλτι έχει εντολή να τα εκτελεί ο «Τσόρι». Τελικώς ο αγώνας έληξε 1-0, με τον Παναθηναϊκό για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια να μην έχει κάνει ουσιαστικά τελική προσπάθεια και τον τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, εν προκειμένω τον Ρομπέρτο, να έχει περάσει ένα από τα πιο ήσυχα βράδια της επαγγελματικής καριέρας του.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΣτΕ: Συνταγματική η παρακράτηση στα ερευνητικά προγράμματα των ΑΕΙ

Συνταγματική, νόμιμη και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι η παρακράτηση που γίνεται επί των εισοδημάτων των ελευθερίων επαγγελμάτων και των ερευνητικών προγραμμάτων των καθηγητών των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, αλλά ούτε η παρακράτηση αυτή αποτελεί φόρο.

Αυτό έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (απόφαση 3299/2014) και απέρριψε την προσφυγή 59 καθηγητών ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι καθηγητές ζητούσαν να ακυρωθεί η από 19.2.2002 υπουργική απόφαση που προβλέπει ότι επί των ακαθάριστων αμοιβών των μελών των ΑΕΙ από την άσκηση ελευθέριου επαγγέλματος ή από ερευνητικά προγράμματα ή ερευνητικά ινστιτούτα θα υπάρχει παρακράτηση από 10% έως 15% υπέρ ειδικού λογαριασμού των ΑΕΙ και ΤΕΙ (Ειδικός Λογαριασμός για την Αξιοποίηση Κονδυλίων του Ιδρύματος).

Ειδικότερα, η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η επίμαχη παρακράτηση δεν έχει φορολογικό χαρακτήρα καθώς τα ποσά που παρακρατούνται διατίθενται υπέρ των Ιδρυμάτων για την κάλυψη δαπανών απαραίτητων για τις ανάγκες έργων (εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών, κ.λπ.) και την παροχή υπηρεσιών (επιστημονικών, κ.λπ.).

Παράλληλα, έκριναν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι η επίμαχη παρακράτηση δεν είναι αντίθετη σε καμία συνταγματική διάταξη, όπως είναι το άρθρα 5 περί οικονομικής ελευθερίας, 43 που προβλέπει τις προϋποθέσεις έκδοσης Προεδρικών Διαταγμάτων, 78 περί φορολογίας, κ.λπ.

Παράλληλα, κρίθηκε ότι δεν προσκρούει στις Ευρωπαϊκές οδηγίες που αφορούν το φόρο προστιθέμενης αξίας, κ.λπ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κούρεμα 30% στις έξτρα αμοιβές στο Δημόσιο

Ο κατώτατος μισθός που ισχύει εδώ και δύο χρόνια στον ιδιωτικό τομέα θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2015 για τους  νεοεισερχομένους στο Δημόσιο, υπό τον όρο ότι θα συμφωνήσει και το ΠΑΣΟΚ στις επιλογές που προκρίνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το «Βήμα της Κυριακής», αυτό σημαίνει ότι ο εισαγωγικός μισθός για τον απόφοιτο υποχρεωτικής εκπαίδευσης θα είναι 680 ευρώ τον μήνα (από 780 σήμερα). Το ποσό αυτό, που καταβάλλεται για 12 μήνες, αντιστοιχεί στις αποδοχές του ανειδίκευτου εργάτη που είναι 586 ευρώ τον μήνα, αλλά καταβάλλεται επί 14 φορές, συμπεριλαμβανομένων των δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα και επιδόματος αδείας.

Αντιστοίχως θα είναι μειωμένοι και οι εισαγωγικοί μισθοί των αποφοίτων δευτεροβάθμιας, τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε μικρότερο όμως ποσοστό.

Σε αυτή τη σκληρή γραμμή με ταυτόχρονη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Υποδομών, που έχουν υψηλότερες αμοιβές από το προσωπικό άλλων υπουργείων, με το «ψαλίδισμα» της αποκαλούμενης «προσωπικής διαφοράς» τουλάχιστον κατά 30%, επιμένει ο κ. Μητσοτάκης, όπως αναφέρει το «Βήμα».

Ο υπουργός – συνεπικουρούμενος από τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε στα ερτζιανά «προτιμώ να πέσει η κυβέρνηση αν είναι να πέσει για μια μεταρρύθμιση και να πάμε σε εκλογές. Εδώ δεν πρέπει η κυβέρνηση να κάνει τον παραμικρό συμβιβασμό» – βρέθηκε απέναντι όχι μόνο στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στις προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών, οι υπάλληλοι του οποίου θίγονται περισσότερο από όλους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης στο επιχείρημα που προβάλλουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ότι «σε άλλες χώρες ισχύουν ειδικά μισθολόγια για τον κλάδο τους» απάντησε ότι «δεν μπορώ να δεχθώ απόφοιτος υποχρεωτικής εκπαίδευσης σε ένα υπουργείο να παίρνει 600 ευρώ περισσότερα από ό,τι το προσωπικό υποχρεωτικής εκπαίδευσης στα υπόλοιπα υπουργεία».

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ράβδους χρυσού δίνει το Ντουμπάι σε όσους παίρνουν το λεωφορείο...

Ράβδους χρυσού κι άλλα δώρα θα κληρώσουν οι Αρχές στο Ντουμπάι για όσους αποφασίσουν, την 1η Νοεμβρίου να αφήσουν τα οχήματα τους και να πάρουν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στο Ντουμπάι, τη μεγαλύτερη πόλη των Εμιράτων, αντιστοιχούν 2,3 αυτοκίνητα ανά οικογένεια.
Όπως αναφέρει το perierga.gr, ο αρμόδιος υπουργός, τόνισε τα δώρα θα δοθούν με κλήρωση στους πολίτες που θα χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς: 4 κιλά σε ράβδους χρυσού και πολλά ακόμα δώρα συνολικής αξίας 272 χιλιάδων δολαρίων.

Θα γίνει επίσης και ένας αγώνας μπάσκετ με καλεσμένο το άλλοτε αστέρι του ΝΒΑ, Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ.

Ωστόσο, όπως γράφει η εφημερίδα Gulf News, για να πάρει κάποιος μέρος στην κλήρωση θα πρέπει να είναι κάτοχος μηνιαίας κάρτας μετακίνησης με τα Μέσα Μεταφοράς.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τι θα πληρώσουμε σε εισφορά αλληλεγγύης το 2015 και το 2016 [λίστα]

Μειωμένη κατά 30% θα είναι η ειδική εισφορά αλληλεγγύης με την οποία θα επιβαρυνθούν το 2015 και το 2016 οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Αυτό προβλέπει διάταξη που συμπεριελήφθη στην τροπολογία για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.



Πηγη: Ημερησία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Απίστευτο κόλπο οδηγού νταλίκας για να μην πληρώνει διόδια

Ενα απίστευτο κόλπο είχε εμπνευστεί οδηγός νταλίκας, προκειμένου να αποφεύγει να πληρώνει τα διόδια. Ο συγκεκριμένος για μεγάλο χρονικό διάστημα περνούσε σηκώνοντας στις μπάρες, ενώ είχε στη διάθεσή του... συλλογή από πλαστές πινακίδες.

Ο οδηγός συνελήφθη από άνδρες της Τροχαίας στις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής στον κόμβο Εγνατίας- Ιωαννίνων. Από την έρευνα προέκυψε ότι η νταλίκα με την οποία έκανε μεταφορές στο εξωτερικό είχε πλαστές πινακίδες. Επιπλέον όμως, διαπιστώθηκε ότι ο οδηγός είχε στο όχημα επιπλέον πλάστες πινακίδες με διαφορετικούς αριθμούς κυκλοφορίας, τους οποίους χρησιμοποιούσε προκειμένου να περάσει τους σταθμούς διοδίων χωρίς να πληρώσει.

Η Εγνατία Οδός Α.Ε, είχε καταγγείλει την αστυνομική διεύθυνση Ιωαννίνων τα όσα συνέβαιναν με την συγκεκριμένη νταλίκα και τα ξημερώματα στήθηκε μπλόκο. Ο 49χρονος οδηγός συνελήφθη και θα οδηγηθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου στον εισαγγελέα πρωτοδικών Ιωαννίνων.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Ψαλίδι» στα συνδικαλιστικά προνόμια εξετάζει η κυβέρνηση

Την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, που είναι σε ισχύ 32 χρόνια, προωθεί η κυβέρνηση, εξετάζοντας το ψαλίδισμα των προνομίων των συνδικαλιστών.

Το σχέδιο προβλέπει πλαφόν επτά ημερών ανά μήνα για τις συνδικαλιστικές άδειες, δυνατότητα απόλυσης συνδικαλιστή σε περίπτωση αδικαιολόγητης απουσίας από την εργασία ή απιστίας αλλά και διεύρυνση του χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη απεργίας, σύμφωνα με το «Εθνος». Τυχόν απουσία του συνδικαλιστή που θα υπερβαίνει το όριο των επτά ημερών άδειας ανά μήνα θα ελέγχεται από ειδική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν και αντιπρόσωποι του εργοδότη.

Ακόμη, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο εργοδότης θα έχει το δικαίωμα να μεταθέτει εργαζόμενο που εκλέγεται σε προεδρείο συνδικαλιστικού σωματείου, εφόσον κρίνει πως ο εν λόγω υπάλληλος υπηρετεί σε θέση ευθύνης και με τη συνδικαλιστική άδειά του δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία της εταιρείας. Τέλος, το σχέδιο προβλέπει τη διεύρυνση του χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη απεργίας στις 48 ώρες, ενώ σήμερα αρκεί προειδοποίηση ενός 24ώρου.
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Χορηγός» μεγαλοεργολάβου ο Χρ. Σταϊκούρας


Το Φεβρουάριο του 2012, η κυβέρνηση μειώνει τον κατώτατο μισθό κατά 22% (κατά 32% για τους κάτων των 25 ετών). 

Οι εργολάβοι του Δημοσίου, όμως, συνεχίζουν να πληρώνονται με τα ίδια ποσά παρότι το μισθολογικό τους κόστος έχει μειωθεί - τουλάχιστον - κατά 22%!

Άρα βρίσκονται από το πουθενά με ένα έξτρα υπερκέδρος στην τσέπη τους.
Τον περασμένο Αύγουστο, εκδίδεται "εξαιρετικά επείγουσα" οδηγία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών,Χρήστου Σταϊκούρα, προς όλο το Δημόσιο. 

Ειδικά για τις συμβάσεις φύλαξης και καθαριότητας - που εξαρτώνται σε υψηλό βαθμό από το εργατικό κόστος - ζητά να προσαρμοστούν στο μειωμένο κατώτατο μισθό.
Έντεκα μέρες νωρίτερα, όμως, ο ίδιος ο Χρ. Σταϊκούρας είχε προλάβει να εξαιρέσει ένα εργολάβο.. από τη γενική απαγόρευση! Μάλιστα, για να δικαιολογήσει την πληρωμή, είχε δεχθεί τότε ότι τα στελέχη των υπουργείων δικαιολογούνται να μην γνωρίζουν το νόμο του κράτους.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ανεξέλεγκτη η εμπορία βρεφών στην Ελλάδα

"Θέλεις αγόρι ή κορίτσι. Αν δεν σου αρέσει σου φέρνω άμεσα άλλο". Αυτό είπε μέλος κυκλώματος σε αστυνομικούς, που παρίσταναν το ζευγάρι. Τι συμβαίνει με τις παράνομες αγοραπωλησίες βρεφών

Ανθεί η αγορά βρεφών στην Ελλάδα, με τα κυκλώματα, που ελέγχονται κυρίως από Βούλγαρους υπηκόους, να κάνουν χρυσές δουλειές.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ , τα μέλη των συμμοριών εντοπίζουν εγκύους στη Βουλγαρία, τις οποίες μεταφέρουν στην Ελλάδα. Σε κάποιες περιπτώσεις τις πείθούν να πουλήσουν το μωρό που θα γεννήσουν έναντι 3.000 ευρώ και πάνω. Για όσο διάστημα παραμένουν οι γυναίκες στην Ελλάδα, "φιλοξενούνται" σε διαμερίσματα μισθωμένα από το κύκλωμα και γεννούν σε δημόσια νοσοκομεία, όπου ο έλεγχος είναι πλημμελής.

Δηλώνουν τη γέννηση του παιδιού στα κατά τόπους ληξιαρχεία, δίνοντας όμως ελλιπή ή ανακριβή στοιχεία για την τατυτότητα, τον τόπο διαμονής κλπ.
Ρόλο συνεργών παίζουν δικηγόροι και συμβολαιογράφοι, οι οποίοι αναλαμβάνουν τη διεκπεραίωση των γραφειοκρατικώνδιαδικασιών: Η φυσική μητέρα συντάσσει ενώπιον συμβολαιογράφου πληρεξούσιο με το οποίο εξουσιοδοτεί δικηγόρο να παραστεί αντ' αυτής στο δικαστήριο (Πρωτοδικείο), που θα επικυρώσει την υιοθεσία. Η συναινετική υθοθεσία είναι νόμιμη υπό την προϋπόθεση ότι δεν "παρεμβάλλεται χρήμα". Αλλιώς διώκεται ως κακούργημα.

Όπως αναφέρει η "Καθημερινή της Κυριακής", από έγγραφα που κατασχέθηκαν σε πρόφατες αστυνομικές έρευνες, προκύπτει ότι τους τελευταίους μήνες έχουν ολοκληρωθεί δεκάδες παράνομες αγοραπωλησίες βρεφών σε Τρίκαλα, Βόλο, Σέρρρες, Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα.

Για παράδειγμα στα τέλη Σεπτεμβρίου ένας 45χρονος Βούλγαρος, αποκάλυψε εν αγνοία του, σε αστυνομικούς της Ασφάλειας Τρικάλων, που παρίσταναν το άτεκνο ζευγάρι, ότι τα τελευταία χρόνια, έχει πουλήσει εκατό "κομμάτια".

Ο 45χρονος γνωστός και ως "Αλέκος", είχε ρωτήσει τους αστυνομικούς: "θέλεις αγόρι ή κορίτσι. Αν δεν σου αρέσει μπορώ να σου φέρω άμεσα άλλο".

Τελικά τους έφερε ένα όμορφο αγοράκι, που είχε γεννηθεί λίγες μέρες νωρίτερα στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης. Η φυσική του μητέρα θα εισέπραττε 7.000 ευρώ και εκείνος 3.000.

Στην παράνομη "αγορά" βρεφών η τιμή ενός νεογέννητου κυμαίνετια από 7.000 έως 20.000 ευρώ. Φθηνότερα κοστιζουν τα μελαχρινά βρέφη και πιο ακριβά τα ξανθά ή ανοικτόχρωμα. Η τελική τιμή ενός νεογνούεπηρεάζεται επίσης από τον χρόνο παράδοσής του: Τα ετοιμοπαράδοτα βρέφη κοστίζουν ακριβότερα, ενώ θεωρείται πλεονέκτημα να έχουν γεννηθεί πριν από 3 έως 5 μέρες και κυρίως να μην έχουν "σαραντίσει".

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στο ΜΠΟΜΠΟΛΙΣΤΑΝ και η ΔΕΗ…να σου στείλουμε και τα παιδιά μας Γιώργο ;‏

Ολα τα έχει ο Μπόμπολας και…όλους
ΤΥΧΑΙΟ ΟΤΙ ΟΣΟΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝ ΤΟΝ ΒΑΣΙΚΟ ΜΕΤΟΧΟ ΣΗΜΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ «ΣΩΤΗΡΕΣ» ΜΑΣ
ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ;
ΠΩΣ ΤΟ ΕΙΠΕ Ο ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ ;  Μονο ενας Μπομπολας…Μωρεας αε…πληρωνεται. Οι βουλευτες που το καταπίνουν, προς Θεού, δεν χρηματιζονται με εμφανίσεις στο Mega.

Διαβάστε το σημερινό δημοσίευμα της  Εφημερίδας των Συντακτών

attachment


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Επιστήμονες δημιούργησαν βλαστοκύτταρα που σκοτώνουν τον καρκίνο

Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και από το Ινστιτούτο Βλαστοκυττάρων του Χάρβαρντ, ανακάλυψαν πώς είναι δυνατό να μετατρέπουν βλαστικά κύτταρα με τέτοιον τρόπο, ώστε αυτά να επιτίθενται και να εξοντώνουν τα καρκινικά κύτταρα στον καρκίνο του εγκεφάλου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Stem Cells.

Σε πειράματα σε ποντίκια, τα βλαστικά κύτταρα τροποποιήθηκαν γενετικά, ώστε να παράγουν και να εκκρίνουν τοξίνες που σκοτώνουν καρκινικούς όγκους στον εγκέφαλο, χωρίς να σκοτώνουν τα φυσιολογικά κύτταρα ή τους εαυτούς τους.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι το επόμενο στάδιο είναι να δοκιμαστεί αυτή η πρωτοποριακή διαδικασία σε ανθρώπους.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν γενετική μηχανική για να δημιουργήσουν αυτά τα βλαστικά κύτταρα που εκκρίνουν τοξίνες οι οποίες σκοτώνουν τον καρκίνο του εγκεφάλου. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, ήταν ότι αυτά τα τροποποιημένα βλαστοκύτταρα μπόρεσαν να αντισταθούν στην επίδραση του δηλητηρίου που παρήγαγαν και να μην βλάψουν τα υγιή κύτταρα του οργανισμού.

Σε εργαστηριακές δοκιμές σε πειραματόζωα, τα βλαστικά κύτταρα περιβάλλονται σε γέλη (τζελ) και τοποθετούνται στη θέση του καρκινικού όγκου, αφού αυτός είχε απομακρυνθεί.
Τα καρκινικά κύτταρα στη συνέχεια, πέθαναν, επειδή δεν είχαν καμία άμυνα εναντίον των τοξινών που παρήγαγαν τα βλαστοκύτταρα.

ΠΗΓΗ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στο Barbados «φορολογείται» η Eldorado Gold

Ερευνα ολλανδικής ΜΚΟ έβαλε στο μικροσκόπιο την «Eldorado Gold». Η έρευνα περιλαμβάνει ανάλυση των διαθέσιμων οικονομικών στοιχείων της εταιρείας σε τρεις χώρες: Ελλάδα, Ολλανδία και Καναδά
Σε τροπικούς και φορολογικούς παραδείσους, όπως τα νησιά Μπαρμπέιντος και τα νησιά Κέιμαν, πληρώνει φόρους η «Eldorado Gold» αντί για την Ελλάδα. Η «Eldorado Gold» δεν πλήρωσε φόρους στο ελληνικό Δημόσιο για κέρδη που είχε, τα οποία από 32.000 ευρώ το 2009 ξεπέρασαν τα 7 εκατ. ευρώ το 2013. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση των ΜΑΤ και της ποινικοποίησης της αντίδρασης των κατοίκων στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, διατείνεται ότι θα έχει έσοδα από την «επένδυση» ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ σε 20 χρόνια.

Μια ταχυδρομική θυρίδα στο Αμστερνταμ, χωρίς γραφεία και υπαλλήλους, είναι η έδρα της μητρικής εταιρείας του ελληνικού τμήματος της «Eldorado Gold». Μάλιστα η «Eldorado Gold» διατηρεί 12 τέτοιες εταιρείες – ταχυδρομικές θυρίδες στην Ολλανδία, στις οποίες υπάγονται οι 43 συνολικά θυγατρικές εταιρείες που διατηρεί στην Ευρώπη και σε άλλες ηπείρους. Τέσσερις από αυτές τις εταιρείες – ταχυδρομικές θυρίδες αγόρασαν ομόλογα που εξέδωσε η «Ελληνικός Χρυσός», τα οποία αγοράστηκαν με κεφάλαια που προήλθαν από άλλη εταιρεία της «Eldorado Gold» με έδρα τα νησιά Μπαρμπέιντος. Ετσι, το εισόδημα από αυτή την αγορά δεν φορολογήθηκε ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ολλανδία, αλλά στα νησιά Μπαρμπέιντος, όπου η φορολογία των πολυεθνικών εταιρειών είναι από πολύ χαμηλή έως μηδενική.

Η έρευνα

Πρόκειται για προκαταρκτικά αποτελέσματα έρευνας ολλανδικής ΜΚΟ, που έβαλε στο μικροσκόπιό της την «Eldorado Gold». Η έρευνα περιλαμβάνει ανάλυση των διαθέσιμων οικονομικών στοιχείων της εταιρείας σε τρεις χώρες, την Ελλάδα, την Ολλανδία και τον Καναδά. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της έρευνας θα παρουσιαστούν στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης το επόμενο Σάββατο, 1 Νοεμβρίου, σε διεθνή συνάντηση που οργανώνει η συγκεκριμένη ΜΚΟ, με τη συνεργασία του Παρατηρητηρίου Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων και τη στήριξη του συντονιστικού «SOSτε Το Νερό». Θέμα της διεθνούς συνάντησης είναι «Σκουριές: Υπάρχει πραγματική συνεισφορά της «Eldorado Gold» στην ελληνική οικονομία;».

Την έρευνα διεξήγαγε η ολλανδική ΜΚΟ «SOMO»(Centre for Research on Multinational Corporations – Κέντρο για την Ερευνα των Πολυεθνικών Εταιρειών). Ενας ανεξάρτητος μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ασχολείται με κοινωνικά, οικολογικά και οικονομικά θέματα που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη. Από το 1973 η συγκεκριμένη οργάνωση ερευνά τις πολυεθνικές εταιρείες και τις επιπτώσεις των δραστηριοτήτων τους στους ανθρώπους και στο περιβάλλον σε όλο τον κόσμο.

Οπως λέει στην «Ε» η ερευνήτρια της SOMO, Κατρίν ΜακΓκάραν, «Η «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» εξέδωσε αρκετά ανασφάλιστα ομόλογα και ομολογιακά δάνεια κατά τα προηγούμενα χρόνια για να χρηματοδοτήσει τις δραστηριότητές της. Τα ομόλογα απαιτούν η «Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.» να καταβάλει τόκους για τις τέσσερις ολλανδικές εταιρείες που προσυπέγραψαν τα ομόλογα, δηλαδή τις «Eldorado Gold» (Ελλάδα), «Eldorado Gold» (Ολλανδία), «Eldorado Thrace» (Ελλάδα) και «Eldorado Gold Treasury». Αυτές οι ολλανδικές εταιρείες – ταχυδρομικές θυρίδες με τη σειρά τους χρηματοδοτούνται από μια συνδεδεμένη εταιρεία στα νησιά Μπαρμπέιντος.

         

«Πέταξαν» στα Μπαρμπέιντος

Ετσι τα έσοδα από τόκους από αυτή την ομαδική χρηματοδότηση μετατοπίστηκαν από την Ελλάδα, μέσω της Ολλανδίας, στα νησιά Μπαρμπέιντος». Σύμφωνα με την έρευνα, η συνολική αξία των ομολόγων και ομολογιακών δανείων, όπου έχουν εγγραφεί οι παραπάνω ολλανδικές εταιρείες, έχει αυξηθεί από 8.000.000 ευρώ το 2009 σε 176.000.000 ευρώ το 2013. Επειδή η ποσότητα και η αξία των ομολόγων αυξήθηκαν, οι πληρωμές για τόκους αυξήθηκαν επίσης από 32.000 ευρώ το 2009 σε πάνω από 7.000.000 ευρώ το 2013.

«Αυτά είναι χρήματα που έπρεπε να φορολογηθούν στην Ελλάδα, αλλά φορολογήθηκαν στα νησιά Μπαρμπέιντος και η χώρα σας έχασε αυτά τα έσοδα από φόρους, τα οποία κατέληξαν στα ταμεία της «Eldorado Gold»», υπογραμμίζει η Κ. ΜακΓκάραν. Επισημαίνει επίσης ότι: «Είναι αδιανόητο η Ε.Ε. και η τρόικα να επιβάλλουν τόσο έντονη οικονομική πίεση στην Ελλάδα και στους πολίτες της και την ίδια στιγμή να δίνουν τη δυνατότητα σε πολυεθνικές εταιρείες όπως η «Eldorado Gold» να αποφεύγουν να πληρώσουν τους φόρους που τους αναλογούν, σύμφωνα με την ελληνική φορολογική νομοθεσία, και να κερδίζουν περισσότερα χρήματα εις βάρος των χωρών στις οποίες δραστηριοποιούνται». Και προσθέτει ότι μέσω μιας τέτοιας εταιρείας- ταχυδρομικής θυρίδας, η «Eldorado Gold» εξαγόρασε την αυστραλιανή μεταλλευτική «Global Resources», με χρήματα που προήλθαν από άλλη εταιρεία της με έδρα την Κίνα. Και δεν φορολογήθηκε γι” αυτήν την εξαγορά ούτε στην Αυστραλία, ούτε στην Ολλανδία, αλλά στην Κίνα.

«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας θα ανακοινωθούν στο τέλος του χρόνου, αλλά στη Θεσσαλονίκη θα ανακοινώσουμε κάποια προκαταρκτικά αποτελέσματα και όχι συμπεράσματα, καθώς τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει τα μελετούν δικηγόροι με εξειδίκευση στο φορολογική νομοθεσία», δηλώνει στην «Ε» η ερευνήτρια της SOMO, Κατρίν ΜακΓκάραν.

Ευρωπαϊκή νομοθεσία

Οπως λέει, η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης δίνει τη δυνατότητα σε πολυεθνικές εταιρείες όπως η «Eldorado Gold» να ιδρύουν εταιρείες με έδρα μια απλή ταχυδρομική θυρίδα και με αυτό τον τρόπο να τους δίνει τη δυνατότητα να πληρώνουν ελάχιστους ή και καθόλου φόρους σε χώρες στις οποίες δραστηριοποιούνται, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση στην Ελλάδα (Σκουριές- Πέραμα), αλλά και στη Ρουμανία και στην Τουρκία. «Τέτοιες περιπτώσεις είναι συνηθισμένες σε πολλά μέρη του κόσμου. Στη Ζάμπια ακτιβιστές αποκάλυψαν ότι μόνο δύο από τις οκτώ πολυεθνικές μεταλλευτικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα, δήλωσαν κέρδη τα τελευταία 8 χρόνια», προσθέτει.

Στόχος της έρευνας που θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή ακτιβιστών και από τη Ρουμανία και την Τουρκία, όπου δραστηριοποιείται η «Eldorado Gold», είναι να καταδειχθεί πώς οι πολυεθνικές μεταλλευτικές εταιρείες φυγαδεύουν τα κέρδη τους σε φορολογικούς παραδείσους στο εξωτερικό, χωρίς να αφήνουν τίποτα στον τόπο όπου δραστηριοποιούνται.

Θέλουν επίσης να καταδείξουν το ρόλο της Ολλανδίας σε αυτή τη μεγάλης κλίμακας φοροαποφυγή, γιατί οι περισσότερες πολυεθνικές χρησιμοποιούν ενδιάμεσες ολλανδικές θυγατρικές για να φυγαδεύουν τα κέρδη τους. «Πολλές πολιτικές και συνθήκες επιτρέπουν στην «Eldorado Gold» να δομήσει τις πληρωμές τόκων κατά τέτοιον τρόπο, ώστε οι πληρωμές αυτές να αφαιρούνται από τα κέρδη της στην Ελλάδα και να καταλήγουν σχεδόν αφορολόγητες στα Μπαρμπέιντος. Αυτές είναι η ευρωπαϊκή οδηγία περί τόκων και η ολλανδική εθνική νομοθεσία, η οποία, μεταξύ άλλων, επιτρέπει τις πληρωμές τόκων να αφαιρούνται από τα κέρδη, ακόμη και αν η πληρωμή γίνεται σε ένα φορολογικό παράδεισο, όπως τα νησιά Μπαρμπέιντος», τονίζει η Κατρίν ΜακΓκάραν.

«Η Ολλανδία δεν είναι χώρα χαμηλής φορολογίας ή φορολογικός παράδεισος, υπό την έννοια ότι προσφέρει ένα ποσοστό κοντά στο μηδέν εταιρικό φόρο ή το τραπεζικό απόρρητο. Αντίθετα, διευκολύνει τη φοροδιαφυγή, αφήνοντας πολυεθνικές να διοχετεύουν το εισόδημά τους μέσω της Ολλανδίας από υψηλού, σε χαμηλού ποσοστού φορολογίες, όπου παραμένουν αφορολόγητα», καταλήγει η ερευνήτρια της ολλανδικής ΜΚΟ, SOMO.
 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δείτε πόσα χρήματα θα χάσουν οι βουλευτές αν γίνουν πρόωρες εκλογές

Σύμφωνα με τον «Βηματοδότη», οι ίδιοι υπολόγιζαν το ποσό σε 100.000 ευρώ για τον καθένα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο υπολογισμός έγινε ως εξής: Έως τις εκλογές του 2016 (όταν δηλαδή ολοκληρωθεί η τετραετία) απομένουν περίπου 16 μήνες.

Εάν πολλαπλασιάσει κανείς το 16 με το 6.000 (τόσος είναι κατά μέσο όρο ο συνολικός βουλευτικός μισθός), τότε το ποσό είναι περίπου 100.000.

Το ποσό αυξάνεται εάν προστεθούν και κάποια έξτρα, όπως τηλέφωνα, καύσιμα, επιτροπές, ταξίδια στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, τους υπολογισμούς δεν τους κάνουν μόνο οι ανεξάρτητοι βουλευτές, που εάν παραμείνουν έως τις (πρόωρες) εκλογές ανεξάρτητοι δεν έχουν καμία τύχη να επανεκλεγούν, αλλά και βουλευτές άλλων κομμάτων.

πηγη
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ξεκινά η κόλαση: Το πρωτο εξώδικο για κατάσχεση απο ξένη εταιρεια που “αγόρασε” δανειο ελληνικής τράπεζας. Συνωμοσιολόγοι, Ε;

..και βέβαια δεν θα το δειτε σε κανενα μεγάλο ΜΜ”Ε”. Λόγω της τραπεζάρας που το εκχώρησε.
Διαβάστε: Το πρώτο εξώδικο ξένων τραπεζικών συμφερόντων επιδόθηκε σε πολίτη στα Χανιά – ζητούν αποπληρωμή “κόκκινου” στεγαστικού μέσα σε πέντε ημέρες!

Της Κατερίνας Πολύζου

Από το Λονδίνο… ζητούν από Χανιώτη αποπληρωμή «κόκκινου» στεγαστικού μέσα σε πέντε ημέρες
– Μια εξώδικη καταγγελία που έλαβε Χανιώτης συμπολίτης μας από τράπεζα στην Αγγλία, φέρνει στην επιφάνεια, το μέγεθος του προβλήματος των κόκκινων επιχειρηματικών αλλά και στεγαστικών δανείων.

Πρόκειται για Χανιώτη που η κρίση τον ανάγκασε να κλείσει την επιχείρησή του και να αντιμετωπίζει πρόβλημα στην αποπλήρωση στεγαστικού δανείου ύψους 128.701 ευρώ από την τράπεζα Πειραιώς.

Στον συμπολίτη μας επέδωσε κλητήρας εξώδικη καταγγελία από την εταιρεία ειδικού σκοπού με την επωνυμία “ESTIA MORTGAGE FINANCE A.E.” με έδρα το Λονδίνο. Με το εξώδικο καλείται ο ιδιοκτήτης του ακινήτου να καταβάλλει μέσα στις επόμενες πέντε (!) ημέρες το σύνολο της οφειλής του –χωρίς σε αυτό να συμπεριλαμβάνονται οι τόκοι και τα έξοδα-, αλλιώς η εταιρεία θα προχωρήσει στις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για κατάσχεση του σπιτιού. Το εξώδικο έγγραφο έφερε στον Κρήτη fm και στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή «Καφές και σχόλια», το στέλεχος των ΑΝΕΛ Μιχάλης Αλεξάκης, ο οποίος έχει ήδη ενημερώσει και τον Πάνο Καμμένο.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Προσοχή! Γιατί και πώς κινδυνεύετε με δηλητηρίαση από το κοτόπουλο

Το πιτσίλισμα του νερού από το κοτόπουλο κατά το πλύσιμο με νερό στην βρύση του νιπτήρα της κουζίνας μπορεί να προκαλέσει εξάπλωση επικίνδυνων βακτηρίων τόσο στα χέρια σας, όσο και στις επιφάνειες της κουζίνας, τα ρούχα σας και τα μαγειρικά σας σκεύη.

Σταγονίδια νερού μπορεί να «ταξιδέψουν» πάνω από μισό μέτρο προς κάθε κατεύθυνση και αρκούν μόνο λίγα κύτταρα καμπυλοβακτηριδίου για να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Το πλύσιμο του ωμού κοτόπουλου δεν το κάνει πιο «ασφαλές» για κατανάλωση ούτε και αφαιρεί τα βακτήρια. Μόνο το καλό/επαρκές μαγείρεμα το επιτυγχάνει αυτό.

Ωστόσο, έρευνες έχουν δείξει ότι το 44% των ανθρώπων εξακολουθεί να πλένει το ωμό κοτόπουλο πριν το μαγείρεμα. Επιπροσθέτως, ενώ το 90% των ανθρώπων γνωρίζει ή έχει ακούσει ότι το κοτόπουλο μπορεί να έχει επίσης το βακτήριο της σαλμονέλας και το E.coli, μόλις το 28% γνωρίζει για το καμπυλοβακτηρίδιο.

Το καμπυλοβακτηρίδιο (Campylobacter) είναι η πιο κοινή αιτία τροφικής δηλητηρίασης στη Μ. Βρετανία, όπου επηρεάζει 280.000 ανθρώπους το χρόνο, ενώ προκαλεί και τον θάνατο περίπου 100 ατόμων ετησίως!

Περίπου τέσσερις στις πέντε περιπτώσεις μόλυνσης από καμπυλοβακτηρίδιο προέρχονται από πουλερικά και υπολογίζεται ότι 65% των κοτόπουλων που πωλούνται στην αγορά φέρουν το συγκεκριμένο βακτήριο.

Η δηλητηρίαση από καμπυλοβακτηρίδιο μπορεί να προκαλέσει κοιλιακό άλγος, σοβαρή διάρροια, πυρετό και έμετο.

Τα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως δύο έως πέντε ημέρες μετά την κατανάλωση της μολυσμένης τροφής, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν χωρίς θεραπεία μετά από επίσης δύο έως πέντε ημέρες.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η λοίμωξη από καμπυλοβακτηρίδιο μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αντιδραστική αρθρίτιδα, αποβολή σε περίπτωση εγκυμοσύνης και σύνδρομο Guillain-Barre.

Μπορεί να αποβεί μοιραία για μικρά παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα που έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως είναι τα άτομα με HIV και καρκίνο.

ΠΗΓΗ
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!