EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Μια χώρα, δυο έθνη

Γράφει: Ο Νίκος Μπογιόπουλος

Στοιχείο πρώτο: Σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας «Wealth-Χ» και της ελβετικής τράπεζας UBS, στην Ελλάδα το 2014 καταγράφηκαν 11 υπερδισεκατομμυριούχοι από 9 που είχαν καταμετρηθεί το 2013. Η περιουσία τους αυξήθηκε από τα 16 δισ. δολάρια στα 18 δισ. δολάρια (14,2 δισ. ευρώ). Με άλλα λόγια 11 ολιγάρχες που αντιστοιχούν στο 0,00011% του πληθυσμού της χώρας κατέχουν πλούτο που αντιστοιχεί σχεδόν στο 10% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας.

    Στοιχείο δεύτερο: Στην περσινή έκθεση της «Wealth-Χ» όπου έγινε η καταγραφή των κατεχόντων περιουσία μεγαλύτερη των 30 εκατ. δολαρίων η Ελλάδα αναδείχτηκε «η χώρα με τον δεύτερο αυξανόμενο πληθυσμό πολυεκατομμυριούχων στην Ευρώπη» με 505 άτομα με περιουσία 60 δισ. δολάρια.
    Στοιχείο τρίτο: Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ελβετικής τράπεζας «Credit Suisse» στην  Ελλάδα το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού συγκεντρώνει το 56,1% του εγχώριου πλούτου από το 48,6% που συγκέντρωνε το 2007.
    Στοιχείο τέταρτο: Όπως δημοσιεύτηκε πρόσφατα («Βήμα», 24/8/2014) στην Ελλάδα έχουν καταμετρηθεί 559 Κροίσοι με περιουσία 76 δισ. δολάρια ενώ τα κεφάλαια που είναι τοποθετημένα στο εξωτερικό ανέρχονται στα 140 δισ. ευρώ. Με άλλα σε μια χώρα 10 εκατομμυρίων, 559 ολιγάρχες κατέχουν πλούτο που αντιστοιχεί στο 45% του συνολικού ΑΕΠ της χώρας, ενώ τα κεφάλαια που έχουν βγει εκτός χώρας από τους «έχοντες» πλησιάζουν σχεδόν το 80% του συνολικού ΑΕΠ της Ελλάδας.
    Ας δούμε τώρα που, σε ποια χώρα, σε ποια εποχή, συμβαίνουν τα παραπάνω. Αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα όπου σύμφωνα με τις έρευνες οικογενειακών προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ των ετών 2008 – 2013, τις οποίες ανέλυσε ο συνάδελφος Θ.Ηλιοδρομίτης, έχουν προκύψει τα εξής:

  • Τα νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα κάτω από 750 ευρώ αυξήθηκαν κατά 451,3%.
  • Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ένα δωμάτιο αυξήθηκαν κατά 41,3%.
  • Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε κατοικίες μικρότερες των 40 τμ αυξήθηκαν κατά 31,3%.
  • Τα νοικοκυριά με κεντρική θέρμανση μειώθηκαν κατά 48,5%.
  • Τα νοικοκυριά χωρίς καθόλου θέρμανση αυξήθηκαν κατά 252,3%.
  • Η μέση μηνιαία κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης μειώθηκε κατά 62,5%.
  • Οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 243%….
    Συμπέρασμα 1ο: Η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, όπου τα 6,3 εκατομμύρια βιώνουν το ζόφο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού (στοιχεία Γραφείου Προυπολογισμού της Βουλής), έχει μετατραπεί σε ένα πειραματόζωο του πιο αδυσώπητου καπιταλισμού.
    Η κρίση αξιοποιήθηκε ώστε η Ελλάδα να μετατραπεί σε παγκόσμιο εργαστήριο αποθέωσης των αβυσσαλέων κοινωνικών ανισοτήτων.
    Η Ελλάδα κατάντησε σημαιοφόρος του κοινωνικού δαρβινισμού και του κεφαλαιοκρατικού δόγματος ότι είτε σε συνθήκες κρίσης είτε σε συνθήκες «ανάπτυξης» οι φτωχοί γίνονται φτωχότεροι και οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι.
    Συμπέρασμα 2ο: Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η διαπίστωση του Μπέντζαµιν Ντισραέλι, του για πολλά χρόνια πρωθυπουργού της Βρετανίας και μάλιστα της βικτωριανής εποχής, μοιάζει με ταξική… μαγνητική τομογραφία του καιρού μας: Υπάρχουν, έλεγε ο (και συντηρητικός) Ντισραέλι «δύο έθνη που µεταξύ τους δεν υπάρχει ούτε σχέση ούτε συµπάθεια και τα οποία δεν κυβερνώνται µε τους ίδιους νόµους (...). Τα δύο αυτά έθνη είναι οι πλούσιοι και οι φτωχοί».
    Επομένως κάθε «εθνική συνεννόηση» σε μια τέτοια Ελλάδα 
 - την Ελλάδα που έχει αναδειχτεί σε υπόδειγμα του κεφαλαιοκρατικού νόμου ότι στον καπιταλισμό σε κάθε χώρα υπάρχουν «δυο έθνη», το ολιγομελές έθνος των καταπιεστών, από τη μια και το πολυπληθές έθνος των καταπιεσμένων, από την άλλη-
    δεν μπορεί παρά να έχει ως προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση της αξιοπιστίας των πολιτικών δυνάμεων που την επικαλούνται, την ξεκάθαρη τοποθέτησή τους στο ερώτημα: Με ποιο «έθνος» και για τα συμφέροντα ποιού «έθνους»;

ΠΗΓΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο ΤΣΑΡΛΑΤΑΝΟΣ ΠΟΥ ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ

Γράφει ο Παναγιώτης Αποστόλου
 
Ειδικά μετά την μεταπολίτευση, όλοι όσοι κυβέρνησαν ετούτο τον ευλογημένο τόπο, υφάρπαξαν την ψήφο του ελληνικού λαού με ασύστολα προεκλογικά και ανεφάρμοστα ψεύδη. Πολλές φορές δε, αυτή η εξαπάτηση άγγιξε τα όρια της διαστροφής και της παράκρουσης, μετατρέποντας τον πολιτικό που διεκδικούσε την διακυβέρνηση της Πατρίδος μας, από άκακο φαινομενικά αρνάκι, σε αιμοσταγή λύκο, όταν αναλάμβανε την Εξουσία. Ποτέ μα ποτέ δεν εφάρμοσαν κατά το ελάχιστο τα προεκλογικά τους προγράμματα – με τα οποία τους επέλεγε ο λαός – και όταν η κυβερνητική τους αποτυχία αντανακλούσε σε μειωμένα δημοσκοπικά αποτελέσματα, αυτοί χωρίς ίχνος εγωισμού, περηφάνιας και ευθύνης, προσπαθούσαν συνεπικουρούμενοι και από τα καθεστωτικά ΜΜΕ, να πείθουν το λαό πως εκείνος τους εξέλεξε και βεβαίως έχουν την δεδηλωμένη διακυβέρνησης της χώρας.

Όμως, η πολιτική ιστορία της Ελλάδος θα καταγράψει ως τους μεγαλύτερους πολιτικούς τσαρλατάνους, τον Γεώργιο Παπανδρέου και τον Αντώνη Σαμαρά. Και εάν ο Γιώργος Παπανδρέου υφάρπαξε την ψήφο των πολιτών με την εγκληματική προεκλογική του ρύση “λεφτά υπάρχουν”, ο Αντώνης Σαμαράς σίγουρα θα έπαιρνε το πρώτο “βραβείο” Πρωθυπουργού, γιατί καθημερινά ακυρώνει – διαψεύδει τον ίδιο του τον εαυτό!!
Πιο συγκεκριμένα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υπουργός της κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου εμπνεύστηκε την επιβολή “χαρατσιού” στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, προκειμένου να εισρεύσει σίγουρο χρήμα στα άδεια Ταμεία του ελληνικού Δημοσίου, που οι ίδιοι είχαν κατακλέψει. Η υπόσχεση-δέσμευση ήταν η επιβολή αυτού του φόρου να είναι εφάπαξ. Αυτό το “χαράτσι” όμως, έγινε επαναλαμβανόμενο και τελικά η κατοχική δοσιλογική κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου το μετέτρεψε σε μόνιμο, μέσω της θέσπισης του ληστρικού Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Επιπρόσθετα, θριαμβολογούν πως έχουν πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5 δις ευρώ, που θα το διαθέσουν σε ευπαθή στρώματα της κοινωνίας μας. Ένα πρωτογενές πλεόνασμα που είναι πλασματικό από τη στιγμή που δεν γίνεται συμψηφισμός οφειλών από και προς το Δημόσιο, παρά μόνο εισπράττουν χωρίς να αποδίδουν τα οφειλόμενα στους ιδιώτες. Όταν, όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, περιμένουν για να πάρουν τη σύνταξή τους από 6 – 30 μήνες, για δε την επικουρική θα περιμένουν άνω των 4 ετών. Όταν, όταν….

Ωστόσο, διαβάστε με ιδιαίτερη προσοχή τι ακριβώς ισχυριζόταν και τι υποσχόταν ο Αντώνης Σαμαράς από του βήματος της 76ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης τον Οκτώβριο του 2011, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης: «…Και έτσι ακούσαμε από το βήμα αυτό την περασμένη Κυριακή το έκτο χαράτσι στα ακίνητα μέσα σε ενάμιση χρόνο! Το οποίο μάλιστα θα είναι διπλάσιο απ΄ όσο μας είπαν στην αρχή. Και καλούνται να το πληρώσουν οι άνεργοι και οι ανήμποροι, υπό την άμεση απειλή να τους κοπεί το ηλεκτρικό ρεύμα! Τι είναι αυτό; Δεν είναι πλήρης ομολογία αποτυχίας; Δεν είναι ομολογία αδιεξόδου; Δεν θα χειροτερέψει την κρίση; Θέλουν να μας πουν ότι όλα πηγαίνουν καλά; Κι ότι τώρα, με τους νέους ατέλειωτους φόρους που θα πληρώσουμε, θα βγάλουμε και …“πρωτογενή πλεονάσματα” του χρόνου; Και θέλουν να το πιστέψουμε; Πως θα βγάλουμε πρωτογενή πλεονάσματα; Με την ύφεση να βαθαίνει; Με το δημόσιο να μην πληρώνει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του; Αυτό θέλουν να πιστέψουμε; Οι ίδιοι το πιστεύουν; Δεν νομίζω…».

Έτσι, πιστεύω θα συμφωνήσετε στον απόλυτο πρόστυχο παραλογισμό του Αντώνη Σαμαρά. Όμως, έχουμε και συνέχεια!! Αυτός ο ολίγιστος Πρωθυπουργός δημιούργησε το ΤΑΙΠΕΔ, διά μέσω του οποίου εκποιείται όλη η δημόσια περιουσία της Πατρίδος μας, πολύ πιο κάτω από την πραγματική της αξία. Σε ορισμένες δε, περιπτώσεις εκποιούνται τμήματα της ελληνικής επικράτειας που έχουν στρατηγική θέση για την Εθνική μας ακεραιότητα. Για την ιστορία, το ΤΑΙΠΕΔ συστάθηκε την 1η Ιουλίου 2011 και η διάρκειά του είναι για 6 χρόνια. Μπορεί βέβαια, να παραταθεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών. Στο Ταμείο μεταφέρθηκαν τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και θα μεταφερθούν όσα ακόμη περιουσιακά στοιχεία αποφασιστεί από το Κράτος.

Όμως, τι ισχυριζόταν, προκειμένου να αναρριχηθεί στην “καρέκλα” της Εξουσίας ο Αντώνης Σαμαράς; «…Έχουμε δυνατότητες ανεκμετάλλευτες. Και πλούτο αναξιοποίητο. Μέχρι σήμερα…Δεν είναι η Ελλάδα “Ψωροκώσταινα”! Κι εμείς οι Έλληνες Μπορούμε! Τέρμα αυτά τα συμπλέγματα μοιρολατρίας…Μόνο η αξία της γνωστής δημόσιας περιουσίας μας είναι όση περίπου το συνολικό χρέος μας! Αυτό για το οποίο μας χλευάζουν σήμερα οι “καλοθελητές”, δεν θα ήταν πρόβλημα καθόλου, αν μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε τον πλούτο μας…Λέω να τον αξιοποιήσουμε. Όχι να τον ξεπουλήσουμε! Γιατί αν τον ξεπουλήσουμε τώρα, κοψοχρονιά, δεν θα καταφέρομε να βγούμε από την κρίση. Και δεν θα μας έχει μείνει τίποτε μετά, να στηριχθούμε πάνω του…».

Οσονούπω, έχοντας κατά νου ως εικόνα το χθες και το σήμερα του Αντώνη Σαμαρά, σε τι σκέψεις θα καταλήγατε. Πως πρόκειται τουλάχιστον, για πολιτική αλητεία; Ναι ή όχι;
Είναι τόσα πολλά τα παραδείγματα της πολιτικής μετάλλαξης αυτού του ανδρός, που θα απαιτούνταν επί μέρες, σελίδες ολόκληρες να γράφουμε για να απαριθμούμε τα “κατορθώματά” του!! Ωστόσο, θα ήθελα να κλείσω για σήμερα, με ένα ακόμη απόσπασμα από εκείνη την ομιλία στην 76η ΔΕΘ: «…Η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές. Όπως η φορολογική μεταρρύθμιση. Που σημαίνει, πρώτα από όλα να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή. Δηλαδή, να πληρώνουν όλοι! Αλλά για να πληρώνουν όλοι, πρέπει να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές…Απαιτείται ευέλικτος φορολογικός μηχανισμός, ώστε το δημόσιο να αντλεί έσοδα που ξέρει ότι παράγονται, χωρίς να εξαντλεί την επιχείρηση. Κι ακόμα να γίνει επιτέλους πράξη ο συμψηφισμός οφειλών από και προς το Δημόσιο. Οι φορολογικές επιδρομές μείωσαν τελικά τα έσοδα, αύξησαν τα ελλείμματα. Προτείνουμε να αντιστραφεί αυτή η καταστροφική πολιτική! Γιατί τώρα ποιος να επενδύσει σε μια χώρα που υπερφορολογεί ό,τι αναπνέει και ό,τι κινείται; Εμείς τους προτείνουμε να μειωθούν οι φορολογικοί συντελεστές για να μπορέσει το κράτος να εισπράξει…Τώρα οι εταιρείες φεύγουν από την Ελλάδα και πάνε δίπλα, σε γειτονικές χώρες με πολύ χαμηλότερους φόρους. Κι όσες δεν μπορούν να φύγουν, κλείνουν. Αυτή τη στιγμή με τα απανωτά χαράτσια, πνίγουν κυριολεκτικά και τις ελάχιστες κερδοφόρες επιχειρήσεις που έχουν μείνει. Και φέρνουν και νέα λουκέτα. Άντε να δούμε, τι θα βρουν να φορολογήσουν!…».

Ειλικρινά θεωρείτε πως πρέπει να κάνω κάποιο σχόλιο; Είχε πει όλη την αλήθεια για την οικονομική ανάκαμψη ο Αντώνης Σαμαράς! Που όμως, μόλις έγινε Πρωθυπουργός είδε τα πράγματα από άλλη σκοπιά.

Γιατί στην Ελλάδα, όταν ένα κόμμα είναι στην αντιπολίτευση, βλέπει τα πράγματα με τα μάτια του λαού και όταν γίνει κυβέρνηση τα βλέπει με τα μάτια της Εξουσίας. Και όπως γνωρίζουμε, λαός και
Εξουσία είναι διαφορετικά στρατόπεδα. Παρ΄ όλα ταύτα θα ήθελα να σταθώ στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροκλοπής, που όλες οι κυβερνήσεις θα είχαν πατάξει, αλλά αυτές ζουν και βασιλεύουν εις βάρος του κράτους και των νομίμων φορολογουμένων (κυρίως μισθωτών και συνταξιούχων).

Όλες οι κυβερνήσεις, προεξέχουσας της κυβέρνησης Σαμαρά υπόσχονταν την δημιουργία μηχανισμών που θα βοηθούσαν στον περιορισμό – γιατί είναι ουτοπία να ομιλούμε για εξάλειψη – αυτού του φαινομένου, που στην πραγματικότητα εξακολουθεί και κατακαίει τα σωθικά της κοινωνίας μας στις ημέρες των Μνημονίων. Γιατί, η φοροδιαφυγή ανέρχεται στα 15 δις ευρώ κατ΄ έτος και η φοροκλοπή στα 5 δις αντίστοιχα.

Ολοκληρώνοντας, να υπενθυμίσω στην Εξουσία πως, τεράστια φοροδιαφυγή με απώλεια πολλών δις ευρώ – σύμφωνα με πληροφορίες – συντελείται από τις παράνομες υιοθεσίες, με σκοπό την αποφυγή της καταβολής του φόρου μεγάλης κληρονομιάς (Νόμος 3815/2010). Γνωρίζουν κάτι περισσότερο; Και εάν Ναι, προτίθενται να ενημερώσουν τον ελληνικό λαό που πένεται και δυστυχεί;

ΠΗΓΗ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ : ΤΑ ΨΕΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΙΧΑΝ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΠΟΔΙΑ !!!

H Τρόικα ζητά ελέγχους, ανατροπή του σχεδίου νόμου και πρόσθετους ελέγχους όχι μόνον για τις 943 μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και για τις μικρομεσαίες και, κυρίως, όσες έχουν και άλλα δάνεια, εκτός από επιχειρηματικά !!!

ΒΑΡΕΣΑΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟ ΠΡΙΝ 3 ΜΗΝΕΣ ΚΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΜΑΣΤΕ !!!
ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟ ΠΑΠΑΤΖΗΛΙΚΙ Η ΔΗΘΕΝ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ !!!
ΟΣΟΙ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΩΘΕΙΤΕ, ΔΗΛΩΣΤΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΜΩΤΕΡΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ !!!
ΚΛΙΚ ΕΔΩ

Έντονη κινητικότητα υπήρξε καθ” όλη την προηγούμενη εβδομάδα αναφορικά με το κρίσιμο για την κοινωνία θέμα των κόκκινων δανείων, στον απόηχο του ευρύτερου οικονομικού προβλήματος που αναδύεται.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με διαρροές, η κυβέρνηση φερόταν να επανεξετάζει πλήρως το σχέδιο νόμου που πρόσφατα κατατέθηκε κάτω από τις πιέσεις κυρίως της τρόικας, αλλά και των τραπεζών, οι οποίες χαρακτήριζαν τις παρεμβάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης «υπερβολικά θετικές για τους δανειολήπτες». Οντως, οι προτάσεις που ο κ. Νίκος Δένδιας με την ομάδα του έκαναν, και τις οποίες είχε παρουσιάσει στο σύνολό τους το οικονομικό site newmoney.gr, είχαν αφουγκραστεί σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Κι ενώ η τρόικα είχε προβάλει ενστάσεις μόνο ως προς τις μεγάλες επιχειρήσεις ζητώντας πρόσθετους ελέγχους για τα χρέη 943 εταιρικών σχημάτων, πηγές αναφέρονται σε παρέμβαση της τελευταίας στιγμής αναφορικά με τις ρυθμίσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αν και το υπουργείο Ανάπτυξης υποβαθμίζει το θέμα και, σύμφωνα με δήλωση στελέχους του, «οι όποιες αλλαγές υπάρξουν θα είναι περιορισμένες», ήδη υπάρχει αρνητικό κλίμα καθώς η τρόικα επιδιώκει και άλλες ανατροπές. Ανατροπές όμως που φαίνεται να μην κινούνται σε ρεαλιστική βάση, μια και οι ρυθμίσεις που έχουν υποβληθεί είναι ουσιαστικές. Για παράδειγμα, η νέα τάση των δανειστών είναι να ζητούν για τις μικρές και μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις έλεγχο ως προς όλα τα δάνεια που έχουν πάρει. Δηλαδή να μπει στο τραπέζι της συζήτησης το εάν έχουν εκτός επιχειρηματικών και δάνεια στεγαστικά, καταναλωτικά ή άλλου είδους. Στόχος αυτής της πρότασης είναι να υπάρξουν περαιτέρω αποκλεισμοί από τις ρυθμίσεις που θα τις ανακουφίσουν. Θα πρέπει να τονίσουμε πως το υπουργείο Ανάπτυξης έχει ξεκαθαρίσει πως με το σχέδιο νόμου που θα φέρει προς ψήφιση θα ασχοληθεί μόνο με τα επιχειρηματικά δάνεια, πράξη σωστή, καθώς και χρόνος για παράλληλη ρύθμιση δεν υπάρχει και με αυτό τον τρόπο θα επιχειρηθεί να ρυθμιστεί ένα θέμα με αντανάκλαση στην κοινωνία καθώς χάνονται πολλές θέσεις εργασίας. Το να ανοίγει όμως εκ νέου θέμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ είχε υπάρξει λύση δημιουργεί γκρίνια και καταδεικνύει τις σκοπιμότητες τόσο των δανειστών όσο και όλων αυτών που στη χώρα μας δεν θέλουν γενναίες ρυθμίσεις για όσους βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία. Γνωστό εξάλλου είναι πως και οι τράπεζες δεν έχουν δει με καλό μάτι την πρόταση Δένδια, ενώ μεσαία στελέχη του υπουργείου Οικονομικών σε μεγάλο βαθμό από την αρχή σαμποτάρισαν τη σχετική παρέμβαση.

Δένδιας: Οι αλλαγές θα είναι περιορισμένες

Από την πλευρά του, πάντως, ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε και στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο ότι εάν η χώρα θέλει να είναι συνεπής προς τους πολίτες, οι όποιες ανατροπές στο σχέδιο νόμου θα πρέπει να είναι περιορισμένης κλίμακας και να μη θιγούν οι μεταρρυθμίσεις υπέρ των μικρομεσαίων εταιρειών. «Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα – κι αυτό πρέπει να λύσουμε. Η ραχοκοκαλιά της χώρας μας είναι εκεί», αναφέρουν συνεργάτες του υπουργού. Οι ίδιοι, πάντως, επιδιώκοντας να κατεβάσουν τους τόνους, υπογραμμίζουν πως «το σχέδιο νόμου δεν θα ξηλωθεί, απλώς τεχνικά θα βελτιωθεί ως προς κάποια σημεία». Το ερώτημα όμως από όλες αυτές τις ανατροπές και συνθήκες που διαμορφώνονται την τελευταία στιγμή είναι γιατί διαρκώς η τρόικα ζητά αλλαγές για θέματα στα οποία έχει συμφωνήσει, δημιουργώντας σαφή προβλήματα στη χώρα, όταν όλοι γνωρίζουν την εν γένει πορεία των χρηματιστηριακών δεδομένων και των spreads, αλλά και ποιος είναι ο ρόλος των τεχνικών συμβούλων κυρίως του υπουργείου Οικονομικών, οι οποίοι επίσης με ένταση θέτουν ζητήματα ανατρέποντας τον αρχικό σχεδιασμό και επιδιώκοντας να μην κλείνουν συμφωνημένα ζητήματα. Ηδη για τα παραπάνω έχει δημιουργηθεί μεγάλος εκνευρισμός, καθώς θεωρείται πλέον ότι κάποιες ομάδες τεχνοκρατών, ενδεχομένως και ερήμην των υπουργών, βάζουν κατά το κοινώς λεγόμενο «τρικλοποδιές» στις πολιτικές ηγεσίες. «Το να ζητείται ανατροπή ενός σχεδόν έτοιμου νόμου είναι κάτι που μας υποψιάζει», αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

«Πολύ περισσότερο δε τώρα που τα spreads εκτοξεύονται και δημιουργείται εκ νέου η εικόνα του κινδύνου για τη χώρα», καταλήγει.

ΠΗΓΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κόβουν από παντού εκτός απ’ το μισθό τους

Αμετάβλητος ο μισθός των βουλευτών, στα 7.270 ευρώ μεικτά! -800.000 ευρώ για εκσυγχρονισμό τυπογραφικής μονάδας -1,3 εκατ. ευρώ για ρεύμα -620.000 ευρώ για δαπάνες κινητής τηλεφωνίας -90.000 ευρώ για νερό -180.000 ευρώ για φυσικό αέριο -563.000 ευρώ για την καθαριότητα του κτηρίου

Την ώρα που ο ελληνικός λαός βλέπει τον μισθό του να μειώνεται δραματικά και το μέλλον να διαγράφεται δυσοίωνο, οι «ιερές αγελάδες» του Κοινοβουλίου παραμένουν στο απυρόβλητο.

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Βουλής για τα έτος 2015 και ο απολογισμός δαπανών για το έτος 2013.

Ο προϋπολογισμός του 2015 ανέρχεται στο ποσό των 139.922.000 ευρώ, και είναι μειωμένος κατά περίπου 2 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον περσινό, ήτοι μείωση της τάξεως του 1,39%.

Κατά μέσο όρο, ο μισθός των βουλευτών ανέρχεται σε 7.270 ευρώ (μεικτά).

Οι Έλληνες βουλευτές λοιπόν, κουνούν με πάθος το δάχτυλο στον ελληνικό λαό ζητώντας του να βάλει πλάτη, την ώρα που εκείνοι απολαμβάνουν αποζημιώσεις οι οποίες έχουν χαώδη διαφορά με τους πραγματικούς μισθούς της χώρας και διευκολύνσεις.

Δεν είναι όμως τα πράγματα τόσο απλά. Είναι άδικο, πώς να το κάνουμε; Δεν γίνεται και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος. Δεν γίνεται οι μισθοί να έχουν φτάσει στα τάρταρα, δεν γίνεται να χάνονται ζωές από τις κατά τα άλλα συνταγματικές περικοπές (πχ στην Υγεία και την Παιδεία), δεν γίνεται ένας ολόκληρος λαός να πεινάει, αυτοί να ζητούν θυσίες, αλλά για τους εαυτούς τους να μην κάνουν.

Σημειώνεται επίσης ότι έχει προϋπολογιστεί καταβολή υπερωριών στην εργασία τους ύψους περίπου 6,9 εκατ. ευρώ (7.000 ευρώ περισσότερα από πέρυσι), ενώ τα 2,3 εκατ. ευρώ αγγίζουν οι υπερωρίες υπαλλήλων που έχουν διατεθεί στα γραφεία βουλευτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού της Βουλής, προκύπτει εξοικονόμηση πόρων της τάξεως των 730.000 ευρώ από τη καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου και στους υπαλλήλους της Βουλής. Από την ανάλυση δε του απολογισμού του 2012 σε σχέση με αυτόν του 2013, προκύπτει μια επιπλέον μείωση στα μισθολογικά των υπαλλήλων, της τάξης των 5 εκατ. ευρώ.

Αναφορικά με τις αμοιβές των υπαλλήλων της Βουλής, το κονδύλι για το βασικό τους μισθό το 2015 ανέρχεται στα περίπου 21 εκατ. ευρώ. Πόσο που είναι μεν αυξημένο κατά 220.000 ευρώ (γεγονός που οφείλεται στην λεγόμενη ωρίμανση), αν και το Κοινοβούλιο εξοικονομεί 730.000 ευρώ από τις μισθολογικές διαφορές που προκύπτουν από την καθιέρωση του ενιαίου μισθολογίου και στους υπαλλήλους της Βουλής.

Παράλληλα, η Βουλή των Ελλήνων προϋπολόγισε πιστώσεις 5.000 ευρώ για διαφημίσεις και δημοσιεύσεις (όσο και πέρυσι), ενώ σημαντική είναι η μείωση, κατά 120.000 ευρώ για εκδόσεις εκτυπώσεις και βιβλιοδεσία, καθώς φέτος το κονδύλι θα είναι 50.000 ευρώ έναντι 170.000 ευρώ πέρυσι.

Ακριβά κόστισε στη Βουλή ο αναδρομικός έλεγχος των πόθεν έσχες όσων είχαν δημόσιο αξίωμα από τη μεταπολίτευση έως σήμερα, ενώ αίσθηση προκαλεί κωδικός που προβλέπει κονδύλι 800.000 ευρώ για την προμήθεια μηχανικού και λοιπού εξοπλισμού (σύστημα εκτύπωσης και βιβλιοδεσίας) για τον εκσυγχρονισμό της Τυπογραφικής Μονάδας του Κοινοβουλίου.

Στα 5.000 ευρώ τα έξοδα για τα παπούτσια που δικαιούνται κάποιες κατηγορίες υπαλλήλων.

Φθηνότερα κατά 155.000 ευρώ υπολογίζονται και εκθέσεις, οργάνωση συνεδρίων και πολιτιστικών εκδηλώσεων, που θα κοστίσουν 220.000 ευρώ έναντι 375.000 ευρώ πέρυσι.

Σχεδόν αμετάβλητο το κονδύλι για δημόσιες σχέσεις στα 428.000 ευρώ.

Το κόστος για χαρτιά και γενικότερα γραφική ύλη υπολογίζεται σε 230.000 ευρώ.

Η προμήθεια βιβλίων, συγγραμμάτων, εφημερίδων κλπ 620.000 ευρώ.

Υγειονομικά, φαρμακευτικά και ορθοπεδικά είδη 28.000 ευρώ, ενώ τα έξοδα καθαριότητας ίδια και αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι, θα κοστίσουν 85.000 ευρώ.

Στα αξιοσημείωτα του προϋπολογισμού και μία σειρά «ειδικών εξόδων». Όπως αυτών για παπούτσια στην ασφάλεια της βουλής, που ανέρχονται στα 5.000 ευρώ (από 9.000 πέρυσι), ενώ τα έξοδα για στολές, είδη διατροφής, εστίασης, κατασκήνωσης και άθλησης προϋπολογίστηκαν στα 30.000 ευρώ (από 55.000 πέρυσι).

Τα ταχυδρομικά έξοδα για το 2015 προϋπολογίστηκαν στα 13.000 ευρώ, οι δαπάνες κινητής τηλεφωνίας στα 620.000 ευρώ, για νερό 90.000 ευρώ, για ρεύμα 1,3 εκατ. ευρώ, για φυσικό αέριο 180.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τη Βουλή, ο προϋπολογισμός του 2015 υπερκαλύπτει τον στόχο του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (για το έτος 2015) κατά περίπου 1,1 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι μετά τις ευρωεκλογές του Μάιου του 2014, η Βουλή δεν φέρει πλέον την υποχρέωση καταβολής αποζημίωσης στους Ευρωβουλευτές, που πλέον θα καταβάλλεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές, τα προνόμιά τους έχουν μειωθεί σημαντικά αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να πουν πως δεν είναι προνομιούχοι. Και, εν πάση περιπτώσει, αν “δεν βγαίνουν”, θα καταλάβουν πώς ζούμε όλοι οι υπόλοιποι. Άλλωστε, αν θεωρούν εαυτούς “ιερές αγελάδες”, που δεν πρέπει να τους πειραχθούν τα προνόμια, να μη μας κάνουν και μαθήματα ηθικής. Γιατί υπάρχουν άλλες τάξεις εργαζομένων που είναι πραγματικά ιερές. Όπως αυτή των παιδιών που καθημερινά παίζουν τη ζωή τους κορώνα- γράμματα για να μην πετάνε πάνω από τη Βουλή τα τουρκικά F-16….

ΠΗΓΗ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πως μέσω του smartphone η Νέα Τάξη Πραγμάτων θα μας επιβάλλει το σατανικό RFID

Τα smartphones είναι ο προθάλαμος της ολοκληρωτικής σκλαβιάς των ανθρώπων αφού ο τελικός σκοπός είναι η επιβολή του εμφυτεύσιμου RFID με το οποίο θα ελέγχουν το σώμα μας και τις σκέψεις μας.

Τα smartphones είναι αθώα και δημιουργήθηκαν για να κάνουν καλύτερη τη ζωή του ανθρώπου… Η απάντηση είναι ΛΑΘΟΣ… Τα smartphones δημιουργήθηκαν για να μπορέσει ο άνθρωπος να εθιστεί σε αυτά και σιγά να δεχτεί χωρίς αντιρρήσεις να τα τοποθετήσει ακόμα και μέσα στο σώμα του!!! Και να μπορεί να συνδεθεί ο ίδιος με το τηλέφωνο του μέσω του ίδιου του σώματος του!!! Απίστευτο κι όμως αληθινό…

Δεν πρόκειται για εικονική πραγματικότητα… Αυτό έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει….

Πέρυσι, για παράδειγμα, o καλλιτέχνης Anthony Antonellis είχε ενσωματωμένο στο χέρι του ένα τσιπ RFID, το οποίο θα μπορούσε να αποθηκεύσει και να μεταφέρει στο φορητό smartphone του όσα δημιουργούσε ανά πάσα στιγμή!!!

Οι ερευνητές πειραματίζονται πάνω σε αυτό με ενσωματωμένους αισθητήρες που μετατρέπουν τα ανθρώπινα οστά σε ζωντανούς ομιλητές. Άλλοι επιστήμονες εργάζονται για τα εμφυτεύματα ματιών, τα οποία αφήνουν μια εικόνα να αποτυπωθεί με μια ριπή και στη συνέχεια να μεταδίδεται και να αποθηκεύεται αυτόματα!!!

Αλλά ποιο θα είναι αυτό το σύστημα που θα αντικαταστήσει τη θέση της οθόνης όταν το τηλέφωνο είναι μέσα σας; Οι τεχνικοί στο Autodesk πειραματίζονται με ένα σύστημα που μπορεί να εμφανίσει εικόνες από τεχνητό δέρμα. Ή εικόνες που μπορούν να εμφανιστούν μέσω εμφυτευμάτων στα μάτια σας

defencenet.gr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πώς κατασκευάζεται μια Κερατέα

Αν το επόμενο διάστημα δεις στο Ξυλόκαστρο να βγαίνουν στο δρόμο μαύρες σημαίες, ντουντούκες να κραυγάζουν, να κλείνουν εθνικές οδοί και τοπικοί δρόμοι, να γίνονται μπλόκα σε βάρος δημοτικών αυτοκινήτων, να πραγματοποιούνται συλλήψεις και προσαγωγές, αν δεις ν’ ανάβουν φωτιές, να σκάνε δακρυγόνα, νοικοκυραίοι να επιτίθενται εναντίον απρόθυμων αστυνομικών, μην ξαφνιαστείς.

του Χριστόφορου Κάσδαγλη

Εδώ και πολύ καιρό, κάποιοι έχουν στήσει έναν ωρολογιακό μηχανισμό προγραμματισμένο να εκραγεί σύντομα. Ο μηχανισμός δεν είναι τοπικός. Αν ψάξεις προσεχτικά, θα δεις τα δίχτυα του να απλώνονται ως την Αθήνα. Η έρευνα θα αποδώσει υπόγειες διαδικασίες που εξυφαίνονται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάποιοι, μακριά από την περιοχή, γνώριζαν πολύ καλά τι παιζόταν. Στο Ξυλόκαστρο, ωστόσο, δεν είχε γίνει γνωστό τίποτα – ή σχεδόν.

Η Πελοπόννησος, όπως και όλη η Ελλάδα, έχει σοβαρό θέμα με τα σκουπίδια. Κάθε λίγο και λιγάκι, μια φωτιά εκδηλώνεται στις υπερφορτωμένες χωματερές της – τις νόμιμες αλλά και τις παράνομες. Παρά τον τουριστικό και αγροτικό χαρακτήρα του τόπου τα σκουπίδια κάνουν παντού φανερή τη θλιβερή παρουσία τους, αλλά κανείς δεν φαίνεται να νοιάζεται. Τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η άλλη απειλή, που φαίνεται να λαμβάνεται σοβαρότερα υπόψη από τις κατά τόπους δημοτικές αρχές. Κι αυτή καθυστερημένα, όμως.

Η ΕΕ έχει διαθέσει εδώ και πολλά χρόνια σημαντικά κονδύλια για την αντιμετώπιση του προβλήματος με υποδομές υψηλών προδιαγραφών, αλλά και με την απειλή αυστηρών προστίμων εφόσον δεν υπήρχε η ανάλογη συμμόρφωση. Όπως όμως αναφέρει προσφυώς τοπική ανακοίνωση στον Δήμο Ξυλοκάστρου, το μόνο που απασχολούσε όλο αυτό το διάστημα τους περισσότερους δημάρχους ήταν πώς να ξεφορτωθούν τα δικά τους σκουπίδια σε… άλλους δήμους.

Υπάρχουν πάντως και οι εξαιρέσεις. Από το 1999, ο Δήμος Ξυλοκάστρου προσπάθησε να κάνει μια σοβαρή προσπάθεια ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μακροπρόθεσμα. Απευθύνθηκε στους όμορους τότε Δήμους Ευρωστίνης και Φενεού,  και κατέθεσαν από κοινού πρόταση για τη δημιουργία σύγχρονου ΧΥΤΑ (χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων) στην περιοχή του Ξυλοκάστρου. Η συνέχεια δεν ήταν βέβαια και τόσο αίσια. Το έργο ταλαιπωρήθηκε από σοβαρές αστοχίες του εργολάβου και από αδυναμία της περιφέρειας Πελοποννήσου να το ελέγξει. Ο Δήμος αρνήθηκε να το παραλάβει και ακολούθησε μια μεγάλη περιπέτεια επαναπροκήρυξής του, ώστε να γίνει δυνατό δεκαπέντε χρόνια αργότερα (κατά τη διάρκεια των οποίων ο Δήμος άλλαξε δυο φορές χέρια) να ολοκληρωθεί. Συνηθισμένα πράγματα θα πει κανείς, το μόνο ασυνήθιστο είναι ότι παρόλες αυτές τις στάνταρ δυσκολίες, έστω και μετά από μακρά καθυστέρηση και με αυξημένο κόστος, ο Δήμος αποκτά επιτέλους μια σημαντική υποδομή και μπορεί να σχεδιάσει από καλύτερες θέσεις τα επόμενα βήματά του.

Αλλά ενώ αναμένεται από μήνα σε μήνα η άδεια λειτουργίας του νέου ΧΥΤΑ (που, για να πούμε την αλήθεια, έχει αρχίσει ήδη να χρησιμοποιείται προς μεγάλη ανακούφιση όλης της περιοχής), οι δημότες του Δήμου, που στο μεταξύ -ελέω Καλλικράτη- έχει γίνει Δήμος Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης, ξυπνούν ένα πρωί και μαθαίνουν ότι αυτή η διορατική κίνηση κινδυνεύει να μεταβληθεί σε μεγάλη κατάρα.

Αυτό φυσικά δεν έγινε από μόνο του. Όπως αποκαλύφθηκε σιγά σιγά, όταν οι άνθρωποι του Δήμου άρχισαν να ξετυλίγουν το κουβάρι της «συνωμοσίας», ένας ολόκληρος μηχανισμός είχε μπει μυστικά σε κίνηση από καιρό. Η αποκάλυψη έγινε σχεδόν συμπτωματικά, όταν δημοτικός σύμβουλος ανακάλυψε έκπληκτος στη Δι@υγεια ως τετελεσμένο γεγονός ότι στις 6 Αυγούστου είχε εγκριθεί υπέρ του Δήμου Ερμιονίδας κονδύλι ύψους 50.000 ευρώ(!!!) για τη μεταφορά των σκουπιδιών της περιοχής του στον νέο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου. Στο Ξυλόκαστρο ουδείς είχε ενημερωθεί, ενώ στην Αργολίδα θεωρούσαν το θέμα ήδη λήξαν. Χωρίς να έχει γίνει καμία διαβούλευση ή συνεννόηση, χωρίς να έχει εξεταστεί ούτε η νομιμότητα μιας τέτοιας απόφασης ούτε βέβαια η αντοχή του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου!

Φυσικά οι άνθρωποι του Δήμου Ερμιονίδας δεν είχαν κάνει λάθος, ούτε τρελάθηκαν ξαφνικά. Από την έρευνα αποκαλύφθηκε ολόκληρη μεθόδευση που είχε ξεκινήσει ήδη από το 2012 (!), με έκδοση νόμων και με άλλες ενέργειες που είχαν γίνει εν κρυπτώ. Εν κρυπτώ για τους παράγοντες του Δήμου Ξυλοκάστρου, όχι όμως και άλλων δήμων της Πελοποννήσου, στους οποίους είχαν προφανέστατα δοθεί υποσχέσεις ότι θα λυθεί το πρόβλημα των απορριμμάτων τους (για το οποίο δεν είχαν κάνει τίποτα), δια του… αραβώνος με τον νέο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου.

Πιθανόν να μην είναι άσχετη με αυτή την εξέλιξη -και πάντως τη διευκολύνει σημαντικά- η επιλογή της κυβέρνησης να αφαιρέσει με τον νόμο 4071/2012 από τους δήμους την αρμοδιότητα της αποκομιδής σκουπιδιών και να τη μεταφέρει στις περιφέρειες. Στην προκειμένη περίπτωση, να πάρει από τον Δήμο Ξυλοκάστρου Ευρωστίνης την ιδιοκτησία του νέου ΧΥΤΑ και να την προσφέρει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Έπειτα από το αρχικό σοκ, οι τοπικοί παράγοντες του Ξυλοκάστρου ανασκουμπώθηκαν και άρχισαν να παίρνουν τα μέτρα τους, με αποτέλεσμα να επιτευχθεί πρωτοφανής συσπείρωση του συνόλου των δημοτικών κινήσεων. Στο κοινό ψήφισμά τους που εκδόθηκε από τον Δήμο, αναφέρεται: «Επιχειρούν να μετατρέψουν το τουριστικό Ξυλόκαστρο σε σκουπιδοχαβούζα της Πελοποννήσου. Βάζουν σε κίνδυνο την υγεία των παιδιών μας, τον υδροφόρο ορίζοντα της ευρύτερης περιοχής, την ποιότητα ζωής μας, τον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου μας και θα επιβαρύνουν επικίνδυνα την καθαρότητα της θάλασσάς μας πλήττοντας θανάσιμα τον τουρισμό της περιοχής μας, επομένως και το κύριο εισόδημά μας».

Δεν υπάρχει καμία υπερβολή ή τοπικισμός σε όλ’ αυτά. Η ανακοίνωση και λίγα λέει. Το χειρότερο δε είναι πως φαίνεται σαν να τιμωρείται ο Δήμος Ξυλοκάστρου επειδή …δεν ολιγώρησε. Πράγματι, αν δεν είχαν προνοήσει να φτιάξουν τον ΧΥΤΑ, τώρα δεν θα αντιμετώπιζαν τον μείζονα κίνδυνο να γίνουν ο σκουπιδότοπος της Πελοποννήσου.

Η ειρωνεία είναι πως όταν το 1999 ο Δήμος Ξυλοκάστρου απευθύνθηκε στους γειτονικούς δήμους για να συνεργαστούν, οι άνθρωποί του δεν σκέφτηκαν τοπικιστικά και δεν διανοήθηκαν να προτείνουν στους τότε Δήμους Ευρωστίνης και Φενεού να φορτωθούν εκείνοι τα σκουπίδια της περιοχής, αλλά πρότειναν ως τόπο δημιουργίας του ΧΥΤΑ αυτόν που βρισκόταν στον δικό τους ζωτικό χώρο, επειδή από τη μελέτη κρίθηκε ως ο συμφερότερος. Το αστείο θα ολοκληρωθεί όταν θ’ αρχίσουν να τους κατηγορούν, βάσει της γνωστής συνταγής, ότι σκέφτονται… τοπικιστικά.

Τα πράγματα πάντως είναι απλά: ο ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου έχει σχεδιαστεί ώστε να υποδέχεται 12.500 τόνους οικιακών τοπικών απορριμμάτων το χρόνο. Αν γίνει ανεκτή η μεθοδευόμενη λύση, θα πρέπει να αντέχει ετησίως 150.000-200.000 τόνους οικιακών, βιοτεχνικών, βιομηχανικών -ενδεχομένως και νοσοκομειακών- απορριμμάτων ολόκληρης της Πελοποννήσου. Επιπροσθέτως, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα υγρά απόβλητα που απομένουν μετά την επεξεργασία των απορριμμάτων, τα οποία δεν είναι δυνατόν να απορροφήσει σ’ αυτή την κλίμακα ο παρακείμενος βιολογικός καθαρισμός του Δήμου – λύση ούτως ή άλλως προσωρινή. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες, είναι πρακτικά αδύνατον να δοθεί νόμιμη άδεια για τη σχεδιαζόμενη χρήση του ΧΥΤΑ σε ευρύτερη κλίμακα.

Αναζητώντας την άκρη σχετικά με όλη αυτή την ύπουλη ιστορία, οι Ξυλοκαστρίτες δεν ήταν δυνατόν να μην εντοπίσουν τον βασικό μοχλό υλοποίησης του σχεδίου. Όλες οι ενδείξεις στρέφονται εναντίον του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος και λόγω της ψευδεπίγραφης αρμοδιότητας του υπουργείου του (υπουργείο Περιβάλλοντος, χα, χα, χα), αλλά κυρίως λόγω της εντοπιότητάς του από την Αργολίδα, της οποίας τυγχάνει βουλευτής, είχε και το κίνητρο και τα μέσα να συντονίσει την όλη μεθόδευση. Και η απόδειξη δεν άργησε να έρθει: Οι Ξυλοκαστρίτες εντόπισαν βίντεο με δηλώσεις του σε τοπικό κανάλι της Αργολίδας, όπου επαίρεται ότι το μόνο που απομένει προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών της περιοχής (ΤΟΥ) είναι να δοθεί άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου η άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ξυλοκάστρου, ώστε να μπορέσει εκείνος να υπογράψει αμέσως τη μεταφορά των σκουπιδιών της Ερμιονίδας και της Τρίπολης (που ενδεχομένως εδώ εμπλέκεται στην ιστορία για το ξεκάρφωμα) στο Ξυλόκαστρο.

Να, λοιπόν, πώς κατασκευάζεται μια Κερατέα.

Το κερασάκι στην τούρτα είναι ότι επειδή κι αυτή ακόμα η μεθόδευση -παρά τον μακροχρόνιο σχεδιασμό- είναι έωλη και παράνομη, ο κ. υπουργός επικαλείται για μία ακόμη φορά, όπως το ’χουμε δει να γίνεται εκ συστήματος καθ’ όλη τη μνημονιακή περίοδο, ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ, λες και το πρόβλημα των σκουπιδιών προέκυψε αιφνιδιαστικά χθες.

Πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι το κόλπο τελικά δεν θα περάσει, όχι όμως και ότι αυτό θα επιτευχθεί με τρόπο αναίμακτο. Οι Ξυλοκαστρίτες έχουν κατανοήσει πολύ καλά περί τίνος πρόκειται, και σύντομα περιμένετε -αν χρειαστεί- ν’ ακούσετε νέα τους…

Το πιο τραγικό σ’ αυτή τη διδακτική ιστορία δεν είναι όλη αυτή η φτηνή μεθόδευση. Δεν είναι καν η πιθανότητα να δούμε την περιοχή να γίνεται θέατρο συγκρούσεων, όπως στην Κερατέα. Το χειρότερο απ’ όλα είναι πως όλες οι συζητούμενες λύσεις απέχουν ακόμα έτη φωτός από το ζητούμενο, που είναι ένα αποκεντρωμένο σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων βασισμένο στην ιδέα της ανακύκλωσης, στη διαλογή στην πηγή, και πάνω απ’ όλα στην εφαρμογή πολιτικών μείωσης της παραγωγής σκουπιδιών.

Εδώ που τα λέμε, πέρα από τα εκάστοτε μικροπολιτικά παιχνίδια, αυτή είναι η βαθύτερη αιτία που κατασκευάζονται οι Κερατέες.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο πανικόβλητος και η «αχάριστη»

Το νέο «αφήγημα» του Πρωθυπουργού, που διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την ψήφο εμπιστοσύνης, αποδείχθηκε μέσα σε λίγες μέρες ένα από τα πιο σύντομα ανέκδοτα, και προκάλεσε περισσότερο γέλιο και από εκείνο του «success story». 

Ο κ. Σαμαράς είχε κηρύξει την έξοδο από το μνημόνιο χωρίς να χρειαστούμε άλλο πρόγραμμα επιτήρησης, την αποδέσμευση από το ΔΝΤ και την αυτόνομη χρηματοδότηση της χώρας από τις αγορές. Το τί επακολούθησε είναι γνωστό: Στο Eurogroup που έγινε δυο ημέρες μετά, ο Γκίκας Χαρδούβελης, που τόλμησε να θέσει προφορικά το αφήγημα Σαμαρά, έγινε σάκος του μποξ. Ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έκανε μια "διακριτική" δήλωση ότι δεν μπορεί να βγει η Ελλάδα στις αγορές χωρίς "προληπτικό" πρόγραμμα, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε το σφυροκόπημα των αγορών στα ελληνικά ομόλογα, με αποτέλεσμα να βρεθούν τα spreads πιο πάνω και από τις τιμές που είχαν την αποφράδα της ένταξής μας στο μνημόνιο.

Όπως ήταν φυσικό, η ελληνική κυβέρνηση ανέκρουσε πρύμνα και άρχισε να ψελλίζει κάτι περί ανάγκης "προληπτικής στήριξης", όπως ακριβώς της είχαν υπαγορεύσει στο Eurogroup. Αποκρύπτει, βεβαίως, ότι οποιαδήποτε τέτοια "προληπτική" στήριξη προϋποθέτει νέο μνημόνιο, όπως κι αν λέγεται αυτό, που θα επιβάλλει τη συνέχιση της λιτότητας, του ξεπουλήματος της χώρας, των απολύσεων και της πλήρους απορρύθμισης των σχέσεων εργασίας, με όποιες ωραιοποιημένες λέξεις κι αν  αμπαλαριστούν τα εγκλήματα αυτά (δημοσιονομική σταθερότητα, αποκρατικοποιήσεις, μεταρρυθμίσεις, αξιολόγηση, άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας, κ.λπ.).

Από την εξέλιξη αυτή, προκύπτουν δύο εύλογες απορίες...

Η πρώτη αφορά την κυβέρνηση και κυρίως τον Αντώνη Σαμαρά: Είναι τόσο αφελείς, που δεν καταλάβαιναν ότι το νέο τους "αφήγημα" που δεν είχε την έγκριση της τρόικας (ούτε της Μέρκελ, όπως φάνηκε από την πρόσφατη συνάντηση στο Παρίσι), θα είχε κοντά ποδάρια;  

Η δεύτερη αφορά την τρόϊκα, την ευρωπαϊκή ελίτ και την ίδια την Μέρκελ: Είναι όλοι αυτοί τόσο "αχάριστοι" απέναντι σ' αυτόν που οι ίδιοι επέλεξαν ως εκλεκτό τους στην Ελλάδα, που αντί να του προσφέρουν μια πολιτική ανάσα, τώρα που βρίσκεται σε δύσκολη κατάσταση, του απαντούν με απανωτά χαστούκια; Δεν μπορούσαν να μεσολαβήσουν στις αγορές ώστε να επαναληφθεί μία ακόμα, έστω εικονική, χρηματοδότηση από τις ίδιες, με τις πλάτες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; Δεν βλέπουν ότι έτσι οδηγούν στην απαξίωση και στην κατάρρευση τον πιο πιστό  υπηρέτη της δικής τους πολιτικής στην Ελλάδα;

Ο Σαμαράς οφείλει την πολυπόθητη γι' αυτόν πρωθυπουργία στην υποταγή του στην τρόϊκα και στη Μέρκελ. Ο δρόμος αυτός άνοιξε με την μεταστροφή του από λάβρο αντιμνημονιακό σε μνημονιακό, μετά την περίφημη δήλωση υποταγής (μετά υπογραφής) στο μνημόνιο, την περίοδο της συγκρότησης της κυβέρνησης Παπαδήμου. Εκείνη τη στιγμή, ο Σαμαράς, ξεπέρασε μια διαχωριστική (μια κόκκινη) γραμμή, με αντάλλαγμα την μελλοντική Πρωθυπουργία. Έκτοτε, ποτέ πια δεν θα μπορούσε να ασκήσει δική του πολιτική. Το ίδιο είχε συμβεί και με τον Γ. Παπανδρέου με την ένταξη της χώρας στον έλεγχο του ΔΝΤ, το ίδιο έχει συμβεί άπειρες φορές στην παγκόσμια Ιστορία. Τα μετέπειτα γεγονότα, απλώς επιβεβαίωσαν την αλήθεια αυτή. Η δεύτερη μεταστροφή του Σαμαρά, από τις προεκλογικές κορώνες περί σκληρής διαπραγμάτευσης έως την μετεκλογική πλήρη συμμόρφωση, χωρίς όχι μόνον να διαπραγματεύεται αλλά χωρίς καν να τολμά να θέτει θέματα διαπραγμάτευσης στους υπαλλήλους της τρόϊκας, ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη. Τα "καλά" και ανέξοδα λόγια κάποιων τροϊκανών και ηγετών της Ε.Ε., ότι η Ελλάδα "πηγαίνει καλά", συνοδεύονταν πάντοτε από την προσθήκη ότι πρέπει να συνεχίσει τις "μεταρρυθμίσεις" και ήταν στάχτη στα μάτια.

Το ορόσημο της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, που μπορεί να κόψει ενάμιση χρόνο ζωής από την κυβέρνηση Σαμαρά, δημιούργησε μια μεγάλη αντίφαση, ιδιαίτερα μετά την ήττα στις ευρωεκλογές. Η εφαρμογή του μνημονίου απαιτούσε σκληρότερα μέτρα ενώ το ενδεχόμενο εκλογών απαιτούσε παροχές. Πάνω στον πανικό που δημιουργούσε αυτή η αντίφαση, ο Σαμαράς πίστεψε, χωρίς καμία ένδειξη, ότι η Μέρκελ και οι ευρωπαίοι νεοφιλελεύθεροι ηγέτες θα του έδιναν μια ευκαιρία... Αλίμονο.

Η Μέρκελ, με τη σειρά της, οφείλει την επανεκλογή της, τον Νοέμβριο 2013, σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος, είναι  γιατί έχει αναδειχτεί στον καλύτερο εκφραστή των συμφερόντων των λεγόμενων αγορών, του χρηματιστηριακού κεφαλαίου που αποτελεί την πραγματική εξουσία σήμερα παγκοσμίως. Ο δεύτερος, που σχετίζεται με την μέχρι τώρα  δημοφιλία της στην Γερμανία, είναι ότι έχει αναδείξει τη χώρα της σε ηγεμονική δύναμη στην Ευρώπη και έχει επιτύχει τη μεταφορά πλούτου από τις χώρες του Νότου στη Γερμανία. Δεν υπήρχε, λοιπόν καμία περίπτωση, να διακινδυνεύσει τα συμφέροντα των δικών της "χορηγών" με μια επικίνδυνη ανεκτικότητα σε μια αλλαγή της εφαρμοστέας συνταγής στο πολυσυζητημένο πειραματόζωο, την Ελλάδα. Ήταν και για εκείνη θέμα κύρους και τελικώς πολιτικής επιβίωσης, ιδιαιτέρως σε μια στιγμή που αρχίζει να αμφισβητείται η πολιτική της και από άλλες χώρες του Νότου. Ακόμα περισσότερο, δεν θα το ρίσκαρε για κάποιον που έχει δηλώσει υποταγή στην ίδια και είναι του χεριού της. Κι αυτό δεν είναι "αχαριστία", είναι ψυχρή πολιτική. Και δεν αφορά μόνον το Σαμαρά... 

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στα 30 δισ. τα χρέη της ΕΕ

Τα χρέη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα ανέλθουν σε 30 δισεκατομμύρια ευρώ έως το τέλος του 2014 δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ζαν Αρτουί, προειδοποιώντας ότι αυτό έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την κοινοτική νομοθεσία.

Ο Ζαν Αρτουί, πρώην υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας (1995-1997), σε δηλώσεις του στον ειδησεογραφικό ιστότοπο EurActiv τονίζει ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση εξακολουθεί να παράγει χρέος, το οποίο έρχεται σε αντίθεση με τις Συνθήκες. Όταν το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθορίζουν τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις, θα πρέπει να έχουν αποδεχθεί ότι και τα ίδια θα πρέπει να τιμήσουν τις δεσμεύσεις αυτές».

Καταλήγοντας αναφέρει: «Το πραγματικό ζήτημα είναι ότι δημιουργούμε ένα "φαινόμενο χιονοστιβάδας" για το συσσωρευμένο χρέος, αφού τα χρέη της ΕΕ ήταν 11 δισ. ευρώ στο τέλος του 2011, 16 δισ. ευρώ στο τέλος του 2012, 23 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013, και θα μπορούσαν να φθάσουν στα 30 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2014. Το χρέος συνεχίζει να αυξάνεται. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό».

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΑΙΣΧΟΣ! Η Αργεντινη εκτόξευσε τον πρωτο δορυφόρο της λατινικής Αμερικής αγνοώντας τον Γιαννη Πρετεντερη.

…ευτυχώς που δεν γιναμε Αργεντινη να μπούμε στο στόχαστρο τυχόν επίθεσης εξωγήινων. Ε κύριε Γιάννη; 

Την Πέμπτη η Αργεντινή εκτόξευσε τον ARSAT-1, τον αργεντινικο δορυφορο 100% κατασκευασμένο στην χωρα. Ειναι ο πρώτος δορυφόρος που εκτοξεύει λατινοαμερικανική χωρα παρα τις διαβεβαιώσεις του Mega, του ΣΚΑΪ κλπ οτι η Αργεντινη χρεοκόπησε.
 

Και η Ελλαδα κύριε;
 

Η Ελλαδα πούλησε νύχτα τον ΟΤΕ στους Γερμανούς οι οποίοι με την σειρά τους έβγαλαν στο σφυρί τον Hellasat. Στοχεύοντας πάντα στην αναπτυξη. Της Γερμανιας.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Η κυβέρνηση θα πέσει μέσα σ” ένα βράδυ…» προαναγγέλλουν τον «ξαφνικό θάνατο»

Το παραδέχονται πλέον και οι ίδιοι οι κυβερνητικοί… Το πολιτικό σκηνικό που έχει στηθεί δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο αφού δεν υπάρχουν επιπλέον αντοχές και άμυνες για την παραμονή του στην εξουσία… Και στελέχη, κυρίως από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ζητούν εδώ και τώρα αλλαγές μπας και καταφέρουν να σώσουν το καράβι που βρίσκεται μια ανάσα από τα βράχια… Από το ΠΑΣΟΚ κρατούν στάση αναμονής αφού γνωρίζουν πως αν πέσει αυτή η κυβέρνηση θα εξαφανιστούν από τον πολιτικό χάρτη (κανείς βέβαια δεν μπορεί να γνωρίζει αν κάποιος άλλος σώσει και πάλι τους «πράσινους» όπως έκανε ο Αντώνης Σαμαράς)…

Η κατάσταση δε πάει άλλο… Αυτό προειδοποιούν οι Καραμανλικοί και όχι μόνο τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος έχει βάλει στόχο να αναδειχθεί ως ο καλύτερος υπάλληλος της Ανγκελα Μέρκελ και των ξένων συμφερόντων… Και εκφράζουν τους φόβους τους αναφέροντας χαρακτηριστικά πως η κατάσταση θα σέρνεται μέχρι που θα πέσει η κυβέρνηση μέσα σ” ένα βράδυ… Είτε θα αναγκαστεί να παραιτηθεί ο Σαμαράς (μαζί με τον Βενιζέλο) στο όνομα της ανάγκης για «εθνική ενότητα» είτε θα γίνουν εκλογές… κάποιοι θα ταλανίσουν την κυβέρνηση μέχρι να πέσει».

Αυτά τα λόγια ανήκουν σε «γαλάζια» κυβερνητικά στελέχη και αποδεικνύουν την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η συγκυβέρνηση… Αυτοί οι Σαμαροβενίζελοι που βγαίνουν όλη την ημέρα στα αγαπημένα τους ελληνικά ΜΜΕ και πανηγυρίζουν για τη σωτηρία της Ελλάδας… Έτσι απλά.. Και τα περί σωτηρίας της ελληνικής οικονομίας, ανάπτυξης, μείωσης της ανεργίας, επιστροφής στις παλιές καλές ημέρες θα γίνουν ψωμοτύρι για τον επόμενο που θα αναλάβει… Δυστυχώς για την Ελλάδα, δεν υπάρχει σωτηρία με αυτούς τους πολιτικάντηδες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα…

hellasforce.com


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Επίδομα μητρότητας και για τις αυτοαπασχολούμενες

Σύμφωνα με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας επίδομα μητρότητας για τέσσερις μήνες μετά τον τοκετό θα λαμβάνουν οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες.

Το επίδομα θα ανέρχεται στα 200 ευρώ και απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ύπαρξη ασφαλιστικής ικανότητας για παροχές ασθένειας σε είδος, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και η άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος αποκλειστικά.

Για τη χορήγηση του επιδόματος, οι ασφαλισμένες πρέπει να καταθέσουν, α) αίτηση στον οικείο Τομέα Ασφάλισης του ΕΤΑΑ, και ληξιαρχική πράξη γέννησης του τέκνου ή βεβαίωση γιατρού του μαιευτηρίου για την πραγματοποίηση του τοκετού.

Απαιτείται ακόμη η υποβολή εκ μέρους της ασφαλισμένης υπεύθυνης δήλωσης του N. 1599/1985 ότι ασκεί αποκλειστικά ελεύθερο επάγγελμα και δεν δικαιούται από άλλο ασφαλιστικό οργανισμό επίδομα μητρότητας.





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!