EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Παρέμβαση Εισαγγελέα για καταγγελίες νεφροπαθών για ΑΧΕΠΑ και Ιπποκράτειο

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσαν οι προ ημερών καταγγελίες νεφροπαθών περί χρήσης επικίνδυνων φίλτρων αιμοκάθαρσης στα νοσοκομεία «ΑΧΕΠΑ» και «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σύρμω Κακάλη παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση, τη διενέργεια της οποίας ανέθεσε στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας, προκειμένου να διερευνηθεί εάν τελούνται αξιόποινες πράξεις (όπως «έκθεση σε κίνδυνο ζωής») και να αποδοθούν στους υπαίτιους.

Όπως είχε καταγγείλει στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, Χρήστος Καραγκιόζης, τους τελευταίους μήνες τα δύο παραπάνω νοσοκομεία προμηθεύονται φίλτρα αιμοκάθαρσης από την Αίγυπτο, τα οποία είναι αμφιβόλου ποιότητας και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τέλος η επιστροφή φόρου

Αυτόματα θα συμψηφίζονται από εδώ και πέρα οι επιστροφές φόρου με τις οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αυτό προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του υφυπουργού Οικονομικών Γιώργου Μαυραγάνη, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή.

Η απόφαση προβλέπει έναν νέο μηχανισμό αυτόματου συμψηφισμού με τη δημιουργία στην ΗΔΙΚΑ βάσης δεδομένων συμψηφισμού ασφαλιστικών οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
Σε αυτή αναμένεται να καταχωρούνται ηλεκτρονικά όλοι οι εργοδότες και ασφαλισμένοι με οφειλές.

Είτε έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση είτε όχι. Με τον τρόπο αυτό δίνεται η δυνατότητα άμεσης διασταύρωσης των ηλεκτρονικών αρχείων οφειλετών της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στο Δικαστικό Συμβούλιο με άκρα μυστικότητα ο Παπακωνσταντίνου και συγγενείς

Λίγο πριν την απόφαση για την παραπομπή ή όχι του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο Ειδικό Δικαστήριο για την περίφημη λίστα Λαγκάρντ ο πρώην υπουργός εμφανίστηκε ενώπιον του Πενταμελούς Δικαστικού Συμβουλίου και έδωσε διευκρινίσεις για την υπόθεση.

Την ίδια τακτική ακολούθησαν και οι συγγενείς του οι οποίοι, επίσης, εμπλέκονται στην υπόθεση αφού ο Γιώργος Παπακωνστντίνου φέρεται να διέγραψε τα ονόματα τους από την λίστα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπακωνσταντίνου και τα ξαδέλφια του Ελένη Παπακωνσταντίνου, ο σύζυγό της Συμέων Σικιαρίδη, ο Ανδρέας Ρωσσώνης (σύζυγος της εξαδέλφης του πρώην υπουργού Μαρίνας), μετά από αίτημα τους το οποίο έγινε δεκτό, εμφανίστηκαν με άκρα μυστικότητα στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου το οποίο και θα έχει τον τελικό λόγο για την τύχη της υπόθεσης η οποία αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο μήνα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τόσο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου όσο και τα συγγενικά του πρόσωπα δεν προσκόμισαν νέα στοιχεία με τον πρώην υπουργός Οικονομικών να αποδίδει την εμπλοκή του σε πολιτικές σκοπιμότητες και να επαναλαμβάνει τον ισχυρισμό του ότι στοχοποιήθηκε επειδή έβαλε τη χώρα στο Μνημόνιο.

Από την πλευρά τους τα συγγενικά πρόσωπα του κ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξαν ότι δεν έχουν καμία ανάμιξη με τις πράξεις που αποδίδονται στον κ. Παπακωνσταντίνου ενώ τόνισαν ότι η υπόθεση της λίστας αφορά τρίτους και όχι εκείνους οι οποίοι δεν έχουν καμία ανάμειξη ή σύνδεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπακωνσταντίνου είναι αντιμέτωπος με τα αδικήματα της απιστίας στην υπηρεσία και της νόθευσης δημοσίου εγγράφου για να προσπορίσει σε άλλον αθέμιτο όφελος, καθώς και με το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος και του έχουν επιβληθεί οι περιοριστικοί όροι της καταβολής εγγύησης ύψους 30.000 ευρώ και της υποχρεωτικής εμφάνισης το πρώτο 15νθήμερο κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής του. Οι συγγενείς του βαρύνονται με το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έφριξαν στην Ε.Ε από το «φαγοπότι» Σγουρού – Εργολάβων

Φρένο στις σκανδαλώδεις συμβάσεις για τη διαχείριση απορριμάτων, που χάριζε ο Σγουρός και άλλοι περιφερειάρχες σε επιχειρηματίες όπως ο Μπόμπολας, ο Περιστέρης, ο Κόκκαλης και οι Ιωάννου-Παρασκευίδης και Λασκαρίδης-Λάτσης, απειλεί να βάλει η ΕΕ σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας.
Ακόμη και η ΕΕ, που τα τελευταία χρόνια έχει μετατραπεί σε ντίλερ ιδιωτικών συμφερόντων στο χώρο της διαχείρισης απορριμάτων, φαίνεται ότι δεν μπόρεσε να αντέξει το όργιο που ετοίμαζαν κυβέρνηση και περιφέρειες με την κατασκευή άχρηστων, φαραωνικών εργοστασίων.

Στο επίκεντρο της κριτικής βρίσκονται και οι πρωτοφανείς όροι περί «εγγυημένης ποσότητας παραγωγής αποβλήτων», που εξασφάλιζαν ότι οι εργολάβοι θα συνεχίζουν να πληρώνονται ακόμη και εάν δεν υπήρχαν αρκετά σκουπίδια να διαχειριστούν στα εργοστάσια που θα κατασκεύαζαν. Αυτό μεταξύ άλλων θα σήμαινε ότι οι Έλληνες φορολογούμενοι θα πλήρωναν ακόμη και για να εισάγουν σκουπίδια από γειτονικές χώρες για να λειτουργούν τα εργοστάσια του Μπόμπολα, του Κόκκαλη και άλλων εργολάβων.

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ είχε αποκαλύψει το μέγα σκάνδαλο με το ντοκιμαντέρ «Εργοστάσια Απορριμμάτων: Το μεγάλο φαγοπότι των εργολάβων» σε παραγωγή της INFOWAR productions.

Μιλώντας με κορυφαίους επιστήμονες και περιβαλλοντικές οργανώσεις είχε τολμήσει να μιλήσει με ονόματα και αριθμούς για ένα από τους τελευταίους τομείς που μπορούν να προσφέρουν κερδοφορία στους εθνικούς εργολάβους αλλά και για το ρόλο που έπαιζε η γερμανική κυβέρνηση μέσω του Φούχτελ.
      


πηγη


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Απόφαση – βόμβα του ΣτΕ . Παράνομες οι δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών

Ανάχωμα στον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης και φραγμό στην αυθαιρεσία σε βάρος των πολιτών, βάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας, με δύο αποφάσεις-βόμβα στα θεμέλια των
μνημονιακών πολιτικών.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, όπως αποκάλυψε η εφημερίδα ΠΑΡΟΝ, με δύο διαφορετικές αποφάσεις του, έκρινε παράνομες τις δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών, αλλά και αντισυνταγματική την αναδρομική παράταση οφειλών προς το Δημόσιο, παρ` ότι έχουν παραγραφεί.

Στέλνεται, έτσι, το ξεκάθαρο μήνυμα, προς κυβέρνηση και δανειστές, ότι η Δικαιοσύνη και στις υψηλότερες βαθμίδες της, είναι αποφασισμένη να μην ανεχθεί άλλο την αυθαίρετη συμπεριφορά της κυβέρνησης και των διοικητικών οργάνων, που γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια το Σύνταγμα και τους νόμους, την ίδια ώρα που ξεζουμίζουν τους πολίτες, απαιτώντας απ` αυτούς να είναι συνεπείς και νομοταγείς. Αναδεικνύεται, έτσι σε Δικαιοσύνη, σε ανάχωμα, απέναντι σε συμπεριφορές της διοίκησης, αλλά και υπουργικές εντολές, που ταλαιπωρούν τους πολίτες, φέρνοντάς τους πολλές φορές σε απόγνωση, όπως είχε συμβεί προ ημερών με 35χρονο πατέρα από την Ρόδο, που πήγε να «παραδώσει» το μωρό του στην Εφορία, γιατί του είχαν κατασχέσει τα τελευταία 300 ευρώ, που του είχαν απομείνει.
Σε αυτές τις ακραίες πρακτικές μπαίνει φραγμός, με τις δύο αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με την πρώτη (υπ` αριθ. 3316/2014), μπαίνει φραγμός στην καταχρηστική και μαζική προσφυγή, στη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών, χωρίς κριτήρια και αυστηρές προϋποθέσεις. αλλά και χωρίς περιορισμούς ως προς τα περιουσιακά στοιχεία που δεσμεύονται ή το χρόνο διάρκειας της δέσμευσης.

Kαταπέλτης για την κυβέρνηση είναι η ιστορική απόφαση υπ΄ αριθμ. 3316/2014 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία κρίνει ότι η διάταξη του άρθρου 30 παρ. 5 περ. ε του ν.3296/2004, ως έχει, αντίκειται στα άρθρα 5 παρ. 1, 17 παρ. 1 και 25 παρ. 1 του Συντάγματος.
Η υπόθεση επί της οποίας εκδόθηκε η εν λόγω απόφαση αφορά αίτηση ακύρωσης πράξεως του προϊσταμένου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του ΣΔΟΕ κατά ατομικής επιχείρησης με έδρα την Κομοτηνή και αντικείμενο εργασιών την εισαγωγή από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την πώληση στην Ελλάδα βαμβακοσυλλεκτικών μηχανών.

Εξ άλλου, με την υπ` αριθ. 3174/2014 απόφαση, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, τίθεται τέρμα στην «τσαμπουκαλίδικη» πρακτική του Δημοσίου, να παραβιάζει απροκάλυπτα το Σύνταγμα, με το να μην αναγνωρίζει την παραγραφή των οφειλών πολιτών προς το Δημόσιο, προχωρώντας σε αναδρομική παράταση του χρόνου παραγραφής, για οφειλές προς το Δημόσιο, που είναι, ήδη, παραγεγραμμένες. Εγκριτοι νομικοί, που μίλησαν στην «Kontranews», υπογράμμισαν τη σημασία των συγκεκριμένων αποφάσεων, υπογραμμίζοντας ακριβώς τη χρονική συγκυρία, όπου τα ελληνικά νοικοκυριά, που υποφέρουν απ` την ανέχεια, υφίστανται, ταυτόχρονα, την αυθαιρεσία και την απάνθρωπη, πολλές φορές, συμπεριφορά του κράτους.

Παράνομη και η παράταση της παραγραφής

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας βάζει στοπ και στο… κόλπο των υπουργών – οι οποίοι θεωρούν ότι το κράτος είναι μαγαζάκι τους και γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια Σύνταγμα και νόμους – για την αναδρομική παράταση του χρόνου παραγραφής οφειλών προς το Δημόσιο οι οποίες ήταν ήδη παραγεγραμμένες!

Το σκεπτικό, όπως αναφέρεται στην υπ΄ αριθμ. 3174/2014 απόφαση, με την οποία κρίνεται ότι η διάταξη του άρθρου 85 (παρ. 1 και 4) του νόμου 2676/1999 αντίκειται στο Σύνταγμα, έχει ως εξής:
«Επειδή η πρόβλεψη στον νόμο ότι με την πάροδο ορισμένου χρονικού διαστήματος παραγράφεται η αξίωση του Δημοσίου για τη βεβαίωση και επιβολή συγκεκριμένου φόρου συνιστά, κατά την έννοια της παραγράφου 1 του πιο πάνω άρθρου 78 του Συντάγματος, ουσιαστικό στοιχείο της οικείας φορολογικής ενοχής. Μετά τη συμπλήρωση, επομένως, του εν λόγω διαστήματος και τη συνακόλουθη παραγραφή των αντίστοιχων φορολογικών αξιώσεων, νομοθετική ρύθμιση η οποία θα «παρέτεινε», ως προς τις αξιώσεις αυτές, το χρόνο της παραγραφής, τροποποιώντας έτσι αναδρομικά, εις βάρος των φορολογουμένων, το νομοθετικό καθεστώς βάσει του οποίου είχε λήξει η υποχρέωσή τους, θα ενέπιπτε στο πεδίο εφαρμογής της διατάξεως της παραγράφου 2 του ίδιου άρθρου του Συντάγματος, διότι, με την τελευταία αυτή διάταξη, ο συνταγματικός νομοθέτης, θεσπίζοντας για την επιβολή εν γένει των φορολογικών βαρών καθεστώς ιδιαίτερης ασφάλειας δικαίου και προστασίας της εμπιστοσύνης, απαγορεύει την αναδρομική νομοθετική διαμόρφωση του ουσιαστικού περιεχομένου των φορολογικών σχέσεων, εφόσον άγει σε επιβάρυνση της θέσης των φορολογουμένων, η δε ισχύς της οικείας αναδρομικής διατάξεως εκτείνεται πέραν του οικονομικού έτους που προηγείται της δημοσιεύσεώς της.

Κατά συνέπεια, διάταξη νόμου περί «παραστάσεως», κατά τ’ ανωτέρω, του χρόνου παραγραφής φορολογικών αξιώσεων οι οποίες ήταν ήδη παραγεγραμμένες κατά τη δημοσίευση του νόμου αυτού και των οποίων η έναρξη της παραγραφής είναι προγενέστερη του προηγούμενου της δημοσιεύσεως οικονομικού έτους, θα ήταν ανίσχυρη ως αντικείμενη στις πιο πάνω συνταγματικές διατάξεις».

Η απόφαση καταλήγει ως εξής: «Η κρίση περί αντισυνταγματικότητας είναι ορθή, τα δε περί του αντιθέτου προβαλλόμενα με την κρινόμενη αίτηση (του Δημοσίου) είναι αβάσιμα και απορριπτέα».

Η σύνθεση της Ολομέλειας που συνεδρίασε στις 7 Μαρτίου 2014 είναι η εξής: Σωτ. Ρίζος, πρόεδρος, Ν. Σακελλαρίου, Αγγ. Θεοφιλοπούλου, αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Χρ. Ράμμος, Γ. Παπαγεωργίου, Ι. Μαντζουράνης, Δ. Σκαλτσούνης, Α. – Γ. Βώρος, Ι. Γράβαρης, σπ. Μαρκάτης, Φ. Ντζίμας, Β. Καλαντζή, Α. Καλογεροπούλου, Β. Ραφτοπούλου, Κ. Πισπιρίγκος, β. Αναγνωστοπούλου – Σαρρή, Ηλ. Μάζος, Χρ. Ντουχάνης, Β. Κίντζιου, σύμβουλοι Δ. Βασιλειάδης, Ο. Βασιλάκη, Π. Χαλκούλιας, πάρεδροι. Από τους ανωτέρω οι σύμβουλοι Φ. Ντζίμας και Α. Καλογεροπούλου, καθώς και ο πάρεδρος Δ. Βασιλειάδης μετέχουν ως αναπληρωματικά μέλη.

Τι λένε έγκριτοι νομικοί

Γιάννης Σαμέλης Δικηγόρος-Οικονομολόγος

«Το ΣτΕ έδωσε απάντηση και προστασία στα δικαιώματα των φορολογουμένων οι οποίοι προτού κριθούν από τη Δικαιοσύνη έβλεπαν προληπτικώς να κατάσχονται και να δεσμεύονται οι τραπεζικοί του λογαριασμοί και τούτο σε μια κακώς ευνοούμενη προστασία του Δημοσίου συμφέροντα με καταπάτηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών».

Γιώργος Νικολακόπουλος Νομικός Σύμβουλος Δανειοληπτών:

«Πρέπει να υπάρχει μια προεργασία δηλαδή να έχει κοινοποιηθεί ειδοποιητήριο στον οφειλέτη, να έχει το δικαίωμα της προηγούμενης ακρόασης δηλαδή να εκφράσει τις πιθανές αντιρρήσεις του και τις οποιεσδήποτε νομικές ενστάσεις του. Δυστυχώς έχουμε παρατηρήσει δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών πραγματικών δικαιούχων που δεν είναι οφειλέτες λόγου χάρη ένας συνταξιούχος να έχει βάλει στο λογαριασμό έναν ανιψιό του. Αν αυτός οφείλει στο Δημόσιο κατάσχονται τα χρήματα του συνταξιούχου».

ΠΗΓΗ
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Είστε έτοιμοι για το «δωρεάν ασύρματο wifi internet»;

Σε λίγες ημέρες από τώρα θα έχει περάσει ένας χρόνος από την εξαγγελία του κ. Σαμαρά για «δωρεάν ασύρματο wifi internet. Σε όλη την Ελλάδα σ’ ένα χρόνο». Η καθαυτό δήλωση ήταν το λιγότερο κωμικοτραγικό σημείο της υπόθεσης.

Τελικά θα γίνει ένας διαγωνισμός, ίσως μέχρι το τέλος του χρόνου, για να δημιουργηθούν κάποτε 5.000 σημεία wifi ανά την Ελλάδα. Το αρχικό υπολογιζόμενο κόστος θα είναι 15 εκ. ευρώ. Γιατί οι φορολογούμενοι, Έλληνες ή Ευρωπαίοι, θα πρέπει να πληρώνουν για πρόσβαση στο διαδίκτυο στα συγκεκριμένα σημεία κανείς δεν ενδιαφέρεται να διευκρινήσει. Υπάρχει πρόβλημα πρόσβασης στο διαδίκτυο το 2014; Η αλήθεια είναι ότι η πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι σχετικά εύκολη και κάθε μέρα που περνάει γίνεται ευκολότερη, καλύτερη και φθηνότερη.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος η πρόσβαση στο διαδίκτυο να γίνει άλλη μία αρμοδιότητα του κράτους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση όμως, αυτό που είχε κάνει την ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση ήταν ότι αυτή η εξαγγελία είχε γίνει στο ερώτημα: τι μπορείτε να πείτε στους νέους που δυσπιστούν με την πολιτική. Υπό φυσιολογικές συνθήκες η τότε απάντηση του κ. Σαμαρά θα δημιουργούσε την εντύπωση ότι απλά δεν κατάλαβε την ερώτηση. Αλλά στο κλίμα του πολιτικού μας συστήματος η απάντηση ήταν θλιβερά προβλέψιμη.

Αυτή ήταν απάντηση ενός αμετανόητου κρατιστή, που σε ότι πρόβλημα ή ερώτημα και αν προκύψει, η απάντηση πάντα βρίσκεται στην δημιουργία μιας νέας κρατικής δαπάνης ή/και αρμοδιότητας. Αν τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουμε κολλήσει και δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι έχουμε αναθέσει σε κρατιστές να μας σώσουν από την χρεοκοπία του κρατισμού.

Η πικρή αλήθεια είναι ότι η σημερινή κρίση δεν είναι διανοητικά προσβάσιμη στην πολιτική τάξη της χώρας. Δεν καταλαβαίνουν τι έχει συμβεί, δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν. Ο κόσμος που ο κάθε Σαμαράς, Τσίπρας και Βενιζέλος μπορεί να καταλάβει είναι αυτός που δημιουργήθηκε την δεκαετία του 80. (Χρόνια μας πολλά παρεμπιπτόντως)

Πρόσφατα, η κα Μαρία Αντωνίου, βουλευτής της ΝΔ στην Καστοριά, προσπαθώντας να εξηγήσει ότι η βουλευτική αποζημίωση δεν είναι απαραίτητη για την ίδια, είπε «έχω μάθει να ζω και με 1.500 ευρώ», εννοώντας τον μισθό της ως δημόσιος υπάλληλος. Να σημειώσουμε εδώ ότι και ο σύζυγος της κας Αντωνίου είναι δημόσιος υπάλληλος. Προσπάθησε να εξηγήσεις σε ένα άνεργο που πρέπει να πληρώσει ΕΝΦΙΑ και φόρο σε κάποιο ανύπαρκτο εισόδημα γιατί κάποτε είχε αγοράσει ένα αυτοκίνητο και τώρα είναι τεκμήριο, ότι η κα Αντωνίου έχει μάθει να ζει και με 1.500 ευρώ. Προσπάθησε και το αντίθετο.

Στα τέσσερα χρόνια που έχουν περάσει το πολιτικό σύστημα έχει θυσιάσει την Ελλάδα για να μπορέσει να διατηρήσει τις φαντασιώσεις με τις οποίες μεγάλωσε. Ακολουθούν χειρότερες μέρες.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΠΑΡΑΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΙ

Από τον Χρήστο Επαμ. Κυργιάκη
Π: Πατέρας Γ: Γιος
 

Γ: Τον πιστεύεις τον κύριο πρωθυπουργό όταν λέει πως δεν θα ησυχάσει αν δεν μας βγάλει από το μνημόνιο;
Π: Απόλυτα. Αν δεν μας βγάλει από αυτό το μνημόνιο, πώς θα μας βάλει στο επόμενο;

Γ: Τον πιστεύεις τον κύριο Τσίπρα που λέει ότι θα τηρήσει όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις;


Π: Φυσικά παιδί μου. Οι προσδοκίες του κόσμου βρίσκονται στο μηδέν. Το μόνο που θέλουν όλοι πλέον είναι να μην χειροτερεύσουν πολύ τα πράγματα.

Γ: Πιστεύεις ότι θα φέρει το βασικό μισθό στα 751 ευρώ;

Π: Γιατί, αν τον φέρει στα 651 θα εμφανιστεί κανένας παραπονούμενος; Όλοι ευχαριστημένοι θα είναι γιατί θα μπορούσε να τον φέρει στα 551 ή στα 451 ή στα 351 ή στα 251 ή στα 151 ή στα 51!

Γ: Πατέρα, δεν εκτιμάς το ρεαλισμό και την ειλικρίνεια του κυρίου Λοβέρδου που λέει ότι δεν θα καλυφθούν όλα τα κενά στα σχολεία;

Π: Εκτιμώ το θράσος του παιδί μου. Με το ίδιο θράσος έλεγε πριν από χρόνια ότι η ανεργία θα ξεπεράσει το 25%. Το ίδιο θράσος είχε και η Διαμαντοπούλου όταν έλεγε πως δεν θα κάνει κανέναν διορισμό. Απορώ μόνο με το θράσος το δικό μου που αποδέχομαι το θράσος τους γνωρίζοντας ότι σε λίγα χρόνια θα μου ζητήσεις το λόγο για τη στάση μου αυτή.

Γ: Τι εννοεί ο κύριος Λοβέρδος όταν λέει ότι τα κενά στα σχολεία δεν θα καλυφθούν ικανοποιητικά αλλά η κάλυψή τους θα είναι επαρκής;

Π: Εννοεί ότι θα υπάρχουν κενά και θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό. Όπως μάθαμε να ζούμε με μειωμένους μισθούς κατά 40%, χωρίς δώρα, χωρίς κοινωνική και ιατρική ασφάλιση, χωρίς δουλειά μες στο φόβο και την κατάθλιψη.

Γ: Το Νέο Λύκειο πώς το βρίσκεις;

Π: Το παραγγέλνεις ηλεκτρονικά και στο στέλνουν απευθείας από τα εργοστάσια παραγωγής του, τον ΟΟΣΑ και την ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.

Γ: Συμφωνείς με την τράπεζα θεμάτων;

Π: Όλες οι τράπεζες, για το καλό μας, πρέπει να σωθούν και να αναπτυχθούν. Τα σπίτια των «κόκκινων δανείων» θα οδηγηθούν σε κατασχέσεις και οι μαθητές των «κόκκινων οικονομικά τάξεων» σε κατασχέσεις ονείρων και ζωών.

Γ: Νομίζεις ότι οι νέοι της εποχής μου είναι ώριμοι;

Π: Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι οι νέοι μέχρι να γίνουν 18 χρονών, είναι ανώριμοι όταν διεκδικούν και αγωνίζονται αλλά με το που κλείνουν τα 18 ωριμάζουν απότομα και μπορούν με ωριμότητα να ψηφίζουν και να εκλέγουν αυτούς που τους κατηγορούν για ανωριμότητα. Είναι, επίσης ώριμοι να τους αγοράζουν οι γονείς, οι παππούδες και λοιποί συγγενείς κινητά, τάμπλετς, άι φον, άι ποντ και άι μην πω τίποτε άλλο, αλλά τελείως ανώριμοι όταν τα χρησιμοποιούν.

Γ: Ποια είναι η γνώμη σου για τον κύριο Θεοδωράκη και το ποτάμι του;

Π: Νομίζω πως είναι αυτό που έλλειπε από την πολιτική ζωή του τόπου. Προεκλογικά λέει πως είναι ενάντια σε όλους τους άλλους και μετεκλογικά λέει πως θα συνεργαστεί, αν μπει στη Βουλή, με όλους τους άλλους. Σαφέστατος, ειλικρινής και με σταθερή πολιτική άποψη. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να μπει στην κυβέρνηση.

Γ: Χάρηκες που ήρθε η κυρία Αμάλ Αλαμουντίν – Κλούνεϋ για να υποστηρίξει την επιστροφή των μαρμάρων στην Ελλάδα;

Π: Πάρα πολύ χάρηκα. Περισσότερο όμως χάρηκαν τα 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας που βρίσκονται στο όριο της φτώχιας.

Γ:
Γιατί νομίζεις ότι η κυρία Μπακογιάννη είναι ενάντια στον ΕΝΦΙΑ;

Π: Δεν ξέρω αλλά σίγουρα όχι επειδή διαθέτει πάρα πολλά ακίνητα. Αυτό δεν μου περνάει από το μυαλό γιατί δεν ξέρω αν ισχύει κιόλας. Απλά, σκέφτεται τους ανθρώπους που δεν μπορούν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ. Τόσα χρόνια σε κυβερνητικές θέσεις, έκανε τίποτε άλλο από το να προασπίζεται τα συμφέροντα των φτωχών;

Γ: Τελικά, πότε θα βγούμε από το μνημόνιο;

Π: Όταν βγούμε από τα σπίτια μας και τα καβούκια μας.

ΠΗΓΗ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Προς πώληση το Μακεδονία, πακέτο με 13 περιφερειακά αεροδρόμια. Αντιδρούν εργαζόμενοι και φορείς

Προς ιδιωτικοποίηση βρίσκονται 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας. Το ΤΑΙΠΕΔ έχει προχωρήσει την διαδικασία, ενώ οι «επενδυτές» έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους.
Τα αεροδρόμια έχουν χωριστεί σε δύο ομάδες, με το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης να εντάσσεται στην πρώτη.

Οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» ετοιμάζουν κινητοποιήσεις, στο πλαίσιο πανελλαδικού συντονισμού, ενώ αναμένεται να ανοίξουν και οι φάκελοι των επενδυτών ώστε να έχουν τα απαραίτητα στοιχεία για να προσφύγουν στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη. «Θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις με όλους τους φορείς και δημάρχους ανά την Ελλάδα και πανελλαδικό συντονισμό των εργαζομένων» δήλωσε στο alterthess.gr ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Εργαζομένων του αερολιμένα «Μακεδονία».

Μάλιστα την Παρασκευή το πρωί οι εργαζόμενοι του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης  είχαν συνάντηση με την βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Λίτσα Αμμανατίδου.

Τα προς πώληση αεροδρόμια χωρίζονται σε δύο μεγάλες ομάδες. Η ομάδα Α περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Χανίων, Κεφαλονιάς, Ζακύνθου, Ακτίου, Καβάλας με δυνατότητα πρόσθεσης των αεροδρομίων Αλεξανδρούπολης, Καλαμάτας και Άραξου. Η Ομάδα Β περιλαμβάνει τα αεροδρόμια Ρόδου, Κω, Σάμου, Μυτιλήνης, Μυκόνου, Σαντορίνης και Σκιάθου, με δυνατότητα πρόσθεσης των αεροδρομίων Χίου, Καρπάθου και Λήμνου.

Οι κοινοπραξίες που διεκδικούν τα αεροδρόμια

Το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε τις κοινοπραξίες που έχουν καταθέσει δεσμευτικές προτάσεις και για τις δύο ομάδες των αεροδρομίων. Πρόκειται για την Casa (Corporation America S.A.) - METKA Α.Ε., κοινοπραξία ης κατασκευαστικής εταιρεία του ομίλου Mυτιληναίου με την Corporation America από την Aργεντινή, η οποία διαχειρίζεται ήδη 53 αεροδρόμια ανά τον κόσμο.

Η Fraport AG- Slentel Ltd είναι η δεύτερη κοινοπραξία που έχει καταθέσει δεσμευτικό φάκελο διεκδίκησης, η οποία απαρτίζεται από τον όμιλο Κοπελούζου.

Τελευταία είναι η Vinci Airports S.A.S. - Αktor Παραχωρήσεις Α.Ε. Συμμετέχει στην κατασκευή μεγάλων δρόμων στην Ελλάδα, διαχειρίζεται ήδη αεροδρόμια στην Γαλλία, και στην διαδικασία μπαίνει με την εταιρεία Ελλάκτωρ του ομίλου Μπόμπολα.

Η ανάδοχος κοινοπραξία θα υπογράψει σύμβαση παραχώρησης για 40 χρόνια, με δυνατότητα επέκτασης 10 ετών, ενώ η διαδικασία ενδέχεται να ολοκληρωθεί εντός του μήνα Νοέμβρη. Σύμφωνα με στελέχη του Ταμείου οι επενδύσεις που προβλέπονται  εκ της σύμβασης να γίνουν εντός της πρώτης τριετίας για την αναβάθμιση των αεροδρομίων αυτών θα φτάσουν τα 300 εκατομμύρια ευρώ.

Επιβαρύνεται η τσέπη των επιβατών από 1η Νοέμβρη

Την ίδια ώρα όμως αναμένονται μεγάλες αυξήσεις για το τέλος εκσυγχρονισμού και ανάπτυξης αερολιμένων, το οποίο καταργείται την 1η Νοέμβρη και θα αντικατασταθεί από νέο ενιαίο τέλος το οποίο θα διαμορφωθεί στα 14,5 ευρώ (φθηνότερο για το «Ελευθεριος Βενιζέλος», κατά πολύ ακριβότερο για όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια της χώρας) για την πρώτη περίοδο της παραχώρησης και τα 20 ευρώ για τη δεύτερη, μετά την ολοκλήρωση των έργων.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) θα μετεξελιχθεί σε ρυθμιστική αρχή, η οποία -μεταξύ άλλων- θα ελέγχει τόσο την τιμολόγηση όσο και την τήρηση των υποχρεώσεων των παραχωρησιούχων.

Σε συντονισμένες κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι

Διαμαρτυρία στις 11:00 έξω από το ΤΑΙΠΕΔ και συν/ξη Τύπου στη 1.30 μ.μ. στην αίθουσα της Ε.Σ.Η.Ε.Α., από την "Κοινή Πρωτοβουλία ενάντια στην ιδιωτικοποίηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων”  θα γίνουν αύριο, Δευτέρα 20 Οκτώβρη.

Οι αγώνες της κοινωνίας ενάντια στην αδικαιολόγητη και επιζήμια για την ελληνική οικονομία αποκρατικοποίηση των Περιφερειακών Κρατικών Αερολιμένων, δημιούργησε την ανάγκη του συντονισμού των δράσεων των τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων. Από τη  Θεσσαλονίκη, την Κέρκυρα, την Κεφαλλονιά, τη Ζάκυνθο, τα Χανιά, την Καβάλα και το Άκτιο (την πρώτη ομάδα ιδιωτικοποίησης).

Σε ανακοίνωση της η Κοινή Πρωτοβουλία σημειώνει πως «όλοι μαζί ενώνουμε τη φωνή μας απέναντι σε ό,τι προσβάλει την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού, απέναντι σε ό,τι υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών. 

Θεωρούμε θεσμική και ηθική υποχρέωσή μας, να υπερασπιστούμε τη δημόσια περιουσία του ελληνικού κράτους, να υπερασπιστούμε συνολικά την ακεραιότητα των κοινόχρηστων, αναπαλλοτρίωτων πραγμάτων αυτής της πολιτείας. Ζητούμε να ακυρωθούν άμεσα οι δρομολογούμενες αποκρατικοποιήσεις των Περιφερειακών Κρατικών Αερολιμένων και επιφυλασσόμαστε να ασκήσουμε κάθε νόμιμο δικαίωμα ως Έλληνες πολίτες για το σκοπό αυτό».

Την Πρωτοβουλία στηρίζουν ήδη πολλοί εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και βουλευτές, καθώς και τεχνικά επιμελητήρια, εργατικά συνδικάτα και ομοσπονδίες.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΚΕΕΛΠΝΟ: Αναπόφευκτο να υπάρξει κρούσμα στην Ελλάδα

Οπως ανέφερε  η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, Τζένη Κρεμαστινού, «η εισαγωγή κρούσματος Εμπολα είναι σχεδόν αναπόφευκτη όχι μόνον στην Ελλάδα, αλλά σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε είναι από τη στιγμή που εμφανιστεί κρούσμα, να περιορίσουμε τη διασπορά»

Αυτό που απαιτείται είναι η γρήγορη ανίχνευση, καθώς χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα όπως εκείνο της Ισπανίας, όπου εξαιτίας ενός κρούσματος κρίθηκε αναγκαίο να εντοπισθούν και να εξεταστούν 150 άτομα.

«Η μεγάλη επιτήρηση είναι αυτή που καταπονεί το σύστημα, αλλά είναι και ο μόνος τρόπους για να περιορίσουμε το φαινόμενο», σημειώνει η κ. Κρεμαστινού, τονίζοντας ότι χρειάζεται «γρήγορη ανίχνευση και γρήγορη διάγνωση». Συμπερασματικά, η ίδια επισημαίνει «ο ιός αυτός έχει ταχύτητα εξάπλωσης. Δεν είναι ένας εύκολος ιός. Χρειάζονται πολύ περισσότερα μέτρα τοπικά στις χώρες όπου υπάρχει η επιδημία».

Ο συναγερμός στην Πάτρα

Στο μεταξύ, συναγερμός σήμανε στην Πάτρα το βράδυ της Παρασκευής για πιθανό κρούσμα, αλλά όπως αποδείχθηκε δεν υπήρχε λόγος.

Ενας Νιγηριανός προσήλθε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας», όπως ανέφεραν στο ΑΜΠΕ νοσοκομειακές πηγές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, μόλις ο άνδρας προσήλθε στο νοσοκομείο, του έγιναν αμέσως οι απαραίτητες εξετάσεις και όπως διαπιστώθηκε, πάσχει από λοίμωξη του αναπνευστικού και η κατάσταση της υγείας του δεν εμπνέει ανησυχία.

Ωστόσο, το γεγονός ότι άνδρας αφρικανικής καταγωγής προσήλθε στο νοσοκομείο την ημέρα γενικής εφημερίας, δημιούργησε ανησυχία, λόγω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί για τον ιό Εμπολα.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το γάλα ημέρας και η κοροϊδία της ημέρας

Από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα η συγκυβέρνηση των Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελου Βενιζέλου κινδύνεψε να καταρρεύσει εξαιτίας του ΕΝΦΙΑ και της υποτιθέμενης εξόδου από το μνημόνιο. Την άνοιξη όμως, αν θυμάστε, το πολιτικό θερμόμετρο είχε ανέβει εξαιτίας του γάλακτος και επειδή αξίζει να δούμε την εξέλιξη της υπόθεσης αγοράσαμε δύο συσκευασίες φρέσκου γάλακτος και κάναμε ένα πείραμα.

Των Γιάννη Ζαμπετάκη και Κώστα Εφήμερου

Το καρτέλ του γάλακτος δεν είναι θεωρία συνομωσίας. Στις 2 Δεκεμβρίου του 2012 η ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού επέβαλλε πρόστιμα μαμούθ ύψους 48,7 εκατομμυρίων ευρώ στις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας για τον σχηματισμό καρτέλ αφού όπως επεσήμανε το πόρισμα της επιτροπής «μεταξύ των ετών 2003-2006 διαπιστώνεται ύπαρξη συμπλέγματος συνεννοήσεων με ενιαίο ανταγωνιστικό σκοπό, στην οποία καταφαίνεται ο ηγετικός ρόλος και η συμμετοχή στο σύνολο των παραβάσεων των εταιρειών Δέλτα και Μεβγάλ, […] Η συνεννόηση αυτή επεδίωκε έναν ενιαίο αντιανταγωνιστικό στόχο, να παρεμποδίσει κάθε ανταγωνισμό στον τομέα των τιμών με την επίτευξη συμφωνίας ή εναρμονισμένων πρακτικών επί των περισσοτέρων παραμέτρων ανταγωνισμού στην αγορά γάλακτος».



Όταν λοιπόν ξεκίνησε η συζήτηση για το άνοιγμα της αγοράς του γάλακτος με στόχο την πτώση της τιμής του δεν είμασταν λίγοι όσοι θυμούμενοι την προηγούμενη ιστορία διατηρούσαμε τις επιφυλάξεις μας για την αποτελεσματικότητα του μέτρου. Και δυστυχώς δικαιωθήκαμε.

Όταν η τρόικα ζήτησε γάλα μεγαλύτερης διάρκειας (και δέχτηκε και το ημέρας)


Στο τελευταίο μεσοπρόθεσμο νομοσχέδιο της 30ης Μαρτίου του 2014 ψηφίστηκαν (σε ένα άρθρο 100 σελίδων) μια σειρά από τροπολογίες που επηρεάζουν τις εργασιακές σχέσεις, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, τα ανοιχτά επαγγέλματα, τους φόρους του κράτους κ.λπ.

Σε αυτό το νομοσχέδιο π.χ. μεταξύ άλλων υπάρχει και η τροπολογία (σελίδα 78) που χαρίζει αναδρομική ασυλία στους υπαλλήλους κρατικά χρηματοδοτούμενων εταιριών για περιπτώσεις διαφθοράς. Ωστόσο η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει την τηλεοπτική μάχη για την αλλαγή της διατηρησιμότητας στο γάλα που θεωρούσε ότι θα της έκανε το μικρότερο κακό, αφού οι εκπρόσωποι της Τρόικας δεν ζητούσαν κάτι παράλογο.

Η Τρόικα ήθελε να ανοίξει την αγορά του γάλακτος επεκτείνοντας την ημερομηνία διατηρησιμότητας του φρέσκου γάλακτος πέραν των 5 ημερών (στην υπόλοιπη Ε.Ε. φρέσκο είναι το γάλα έως 10 ημερών). Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης όμως δεν πήγε καλά αφού παρά το σχεδιασμό του υπουργείου Ανάπτυξης του Κώστα Χατζηδάκη για «άνοιγμα» της αγοράς μέσω της επέκτασης η υπόθεση βρήκε αντιστάσεις από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης του Θανάση Τσαυτάρη που ήθελε να τα έχει καλά με τους Έλληνες κτηνοτρόφους.

Ξεκίνησε μια απίστευτη τηλεοπτική διελκυστίνδα που λίγο έλειψε να δημιουργήσει συνολικά προβλήματα στην κυβέρνηση μεταξύ των δύο υπουργείων και του ΟΟΣΑ και τελικά η μπίλια έκατσε στο «7». Από τον Απρίλιο του 2014 λοιπόν η χώρα μας διαθέτει παστεριωμένο γάλα με λήξη 7 ημερών από την ημερομηνία παραγωγής (συμβιβασμός μεταξύ των 5 ημερών που ίσχυε σε εμάς και των 10 στην υπόλοιπη Ευρώπη).

Στα πλαίσια της διαπραγμάτευσης όμως προέκυψε και ένα νέο προϊόν: το «Γάλα ημέρας». Σύμφωνα με τον Ν.4046/2012 «το παστεριωμένο γάλα που συσκευάζεται σε τελική συσκευασία εντός 24 ωρών από την άρμεξη χωρίς να έχει υποστεί διαδικασία θέρμανσης ή άλλη ισοδύναμη επεξεργασία προ της παστερίωσης και η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης, μπορεί, πέραν των αναφερόμενων στο προηγούμενο εδάφιο, να φέρει και την ένδειξη «γάλα ημέρας».

Τα δοκιμάσαμε και τα δύο


Έτσι στις 14 Οκτωβρίου του 2014 επισκεφτήκαμε ένα κατάστημα και αγοράσαμε το «Γάλα ημέρας» (με διατηρησιμότητα 3 ημερών) και το «Φρέσκο γάλα» (με διατηρησιμότητα 7 ημερών) της εταιρίας ΔΕΛΤΑ προκειμένου να κάνουμε οργανοληπτική σύγκριση. Επιλέξαμε αυτή την φίρμα αφού αυτή κάνει αυτή την περίοδο την επιθετικότερη διαφημιστική καμπάνια παρουσιάζοντας γαλατάδες με ποδήλατα να μοιράζουν το γάλα της στις συνοικίες της Αθήνας.

Η τιμή αγοράς για το «Γάλα ημέρας» ήταν 1,65 ευρώ (τιμή γνωριμίας σύμφωνα με τη συσκευασία) και 1,50 ευρώ για το «φρέσκο γάλα». Η διαφορά της τιμής του δηλαδή είναι ήδη 10% και δεν γνωρίζουμε πόσο θα αυξηθεί όταν θα λήξει η προσφορά γνωριμίας. Ας δούμε όμως τι διαφέρει στα δύο γάλατα.

Καταρχάς έχουν μικρές διαφοροποιήσεις στην περιεκτικότητά τους σε λίπος με 0,2% περισσότερο για το «γάλα ημέρας» ενώ κατά 0,1% είναι περισσότερες και οι πρωτεΐνες στο νέο προϊόν. Ως εκ τούτου το θερμιδικό περιεχόμενο στο «Γάλα ημέρας» είναι 163 θερμίδες αντί των 158 του «φρέσκου γάλακτος» (για κάθε 250 ml). Δικαιολογούν όμως αυτές οι διαφοροποιήσεις τη διαφορά στην τιμή;

Για την απάντηση σε αυτό το ερώτημα διεξήγαμε ένα πείραμα που σχεδίασε και εκτέλεσε μια ερευνητική ομάδα του τμήματος Χημείας Τροφίμων ΕΚΠΑ υπό τις κυρίες Κάλλια Μεγαλέμου και Ελένη Σιορίκη. Χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος της περιγραφικής ανάλυσης σε τυφλό δείγμα (χωρίς οι δοκιμαστές να ξέρουν δηλαδή την ταυτότητα των δειγμάτων). Η μελέτη ασχολήθηκε με τη γεύση και την επίγευση των δειγμάτων και τα οι δοκιμές έγιναν από πάνελ 4 έμπειρων δοκιμαστών. Τα αποτελέσματα φαίνονται στα δύο διαγράμματα που ακολουθούν.



Το πείραμα έδειξε ότι το «γάλα ημέρας» υπερτερεί τόσο στη γεύση όσο και στην επίγευση σε σχέση με το «φρέσκο γάλα» των 7 ημέρων και ότι το πρώτο υπερέχει στις οργανοληπτικές ιδιότητες.

Η επιστήμη του φρέσκου γάλακτος


Ωστόσο τα δύο γάλατα δεν πωλούνται με βάση τη γεύση τους αλλά η προώθησή τους βασίζεται αποκλειστικά στην διαφορά διατηρησιμότητας. Δεδομένου ότι σύμφωνα με την ετικέτα και τα δύο προϊόντα είναι παστεριωμένα γάλατα επικοινωνήσαμε με την εταιρία ΔΕΛΤΑ ζητώντας να μάθουμε πως γίνεται το ένα να έχει μόνο τρεις ημέρες διατηρησιμότητα ενώ το άλλο να έχει 7 ημέρες χωρίς να λάβουμε κάποια απάντηση.

Ας δούμε λοιπόν τι σημαίνει παστερίωση: Πρόκειται για τη διαδικασία κατά την οποία γίνεται χρήση ήπιας θερμότητας για την καταστροφή μέρους των μικροοργανισμών. Η παστερίωση γίνεται με θέρμανση του γάλακτος στους 72 βαθμούς για 16 έως 20 δευτερόλεπτα ή στους 60 βαθμούς για 30 λεπτά. Το παστεριωμένο γάλα αμέσως μετά την θερμική επεξεργασία πρέπει να ψύχεται και να συσκευάζεται.

Σύμφωνα όμως με τον Γιάννη Ζαμπετάκη, Επίκουρο Καθηγητή του τμήματος Χημείας Τροφίμων του ΕΚΠΑ, τεχνολογικά είναι αδύνατο τα δύο γάλατα να έχουν διαφορετική επεξεργασία αφού όπως διαβάζουμε στις ετικέτες και των δύο συσκευασιών πρόκειται για παστεριωμένα γάλατα.

Δηλαδή η διαφήμιση της ΔΕΛΤΑ που προσπαθεί να πριμοδοτήσει το «Γάλα ημέρας» και αναφέρει ότι κάθε πρωί συλλέγεται το γάλα και μέσα σε λίγες ώρες παστεριώνεται περιγράφει την ίδια διαδικασία που ακολουθείται για όλα τα ανάλογα προϊόντα είτε αυτά αναγράφουν ημερομηνία 1, 3, 7 ή 10 ημέρες.

Οι τιμές και η αποτυχία της Τρόικας


Στην Ελλάδα της κρίσης, όπου το εργοδοτικό κόστος έχει μειωθεί μεσοσταθμικά κατά τουλάχιστον 30% και η αγοραστική δύναμη του κόσμου κοντεύει να μειωθεί στο μισό, η τιμή του γάλακτος στον παραγωγό είναι μεταξύ 40 και 45 λεπτών ενώ η τελική τιμή στο ράφι κυμαίνεται μεταξύ 0,96 ευρώ (με ιδιωτική φίρμα) έως τα 2,00 ευρώ (επώνυμο γάλα σε συνοικιακό mini market). Το παράλογο όμως είναι ότι παρά την εγχώρια παραγωγή και την ύπαρξη μεγάλων εγχώριων βιομηχανιών επεξεργασίας (με ισχυρή παρουσία και στο εξωτερικό) η Ελλάδα έχει μια από τις υψηλότερες τιμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.



Από το 2009 μέχρι σήμερα η τιμή του γάλακτος όχι μόνο δεν μειώθηκε αλλά αντίθετα σημείωσε αύξηση της τάξης του 8,5%, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τη μέση συνολική αύξηση στην κατηγορία της διατροφής. Και αν νομίζετε ότι το ποσοστό αυτό επηρεάζεται επειδή στην περίοδο υπολογίζονται και χρόνια εκτός κρίσης κάνετε λάθος: Η μεταβολή μόνο στο 2013 για το παστεριωμένο γάλα ήταν αύξηση 13,4%. Η αποτελεσματικότητα του μέτρου με το γάλα των 7 ημερών και το «Γάλα ημέρας» είναι εντελώς ανύπαρκτη.

Ας δούμε όμως και τι έχει στη διάθεσή του ο Έλληνας καταναλωτής: την άνοιξη του 2014, στην αγορά δεν υπήρχε κανένα προϊόν µε διάρκεια ζωής από 5 έως 15 ημέρες και µόνο 6 προϊόντα, µε διάρκεια ζωής από 15 έως 40 ημέρες. Αντίθετα, εντοπίστηκαν 17 προϊόντα στην κατηγορία των 5 ημερών και 17 προϊόντα πάνω από τις 40 ημέρες. Αυτό εξηγεί το φαινόμενο του τεχνητού διαχωρισμού. Οι καταναλωτές προτιμούν όλο και περισσότερο το υψηλής παστερίωσης - μακράς διαρκείας γάλα, ακριβώς λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας ζωής. Ειδικά σήμερα, µε τις συνθήκες που δημιουργεί η κρίση, είναι περισσότερο διατεθειμένοι να αγοράσουν γάλα μακρύτερης διάρκειας, το οποίο θα καταναλώσουν, αντί για γάλα µικρότερης διάρκειας, που ενδεχομένως θα πετάξουν μετά την ημερομηνία λήξης. Πρέπει να γίνει σαφές ότι το γάλα υψηλής παστερίωσης - μακράς διαρκείας δεν μπορεί να συγκρίνεται µε το γάλα χαμηλής παστερίωσης, αφού πρόκειται για άλλο προϊόν, µε άλλη διαδικασία παστερίωσης, άλλη συσκευασία, άλλα logistics και άλλο δίκτυο διάθεσης. Η αλήθεια παραμένει ότι µε δύο ουσιαστικά είδη γάλακτος, η αγορά παραμένει πολωμένη, οι επιλογές του καταναλωτή περιορισμένες και η θέση του αδύναμη.

Η παραγωγή στην Ελλάδα

Παρά τις υποτιθέμενες προστατευτικές ρυθμίσεις, η εγχώρια παραγωγή αγελαδινού γάλακτος την τελευταία πενταετία συρρικνώνεται ενώ η εθνική ποσόστωση ανεβαίνει: Από περίπου 700.000 τόνους µε ποσόστωση 837.000 τόνους προ 5 ετών, φέτος πέσαμε σε περίπου 600.000 τόνους µε ποσόστωση 871.000.   Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία ανά έτος είναι ως εξής:

Γαλακτοκοµικό έτος (1η Απριλίου-31 Μαρτίου)Εθνική ποσόστωση (τόνοι)Εθνική παραγωγή (τόνοι)Αριθµός παραγωγών
2008/2009836.923699.3515074
2009/2010845.292681.3154561
2010/2011853.745664.5694259
2011/2012862.283642.5543932
2012/2013870.906627.1293667
Μεταβολή τεσσάρων ετών (2009-2013)+4,1%-10,3%-27,7% 


Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ο αριθμός των αγελαδοτρόφων που πριν πέντε χρόνια υπερέβαινε τις 5.000, σήμερα, μόλις φθάνει τις 3.500. Και αντί λοιπόν, η Κυβέρνηση και τα εμπλεκόμενα Υπουργεία Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης να δουν πώς θα δώσουν κίνητρα σε άνεργους να ασχοληθούν με την κτηνοτροφία που μαραζώνει, η Κυβέρνηση απλά νομοθετεί και νουθετεί.
πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το ΣΔΟΕ στήνει δίχτυα στους γύπες του real estate

Επιτήδειοι υπόσχονται φθηνό και άμεσο δανεισμό παίρνοντας πολλές φορές προμήθεια χωρίς αντίκρισμα και επιβάλλοντας τελικά δυσβάσταχτους όρους...

Οσμή σκανδάλων από κυκλώματα παραμεσιτείας στην αγορά ακινήτων κινητοποιεί όχι μόνο τους επίσημους διαμεσολαβητές αγοραπωλησιών αλλά και τη Δικαιοσύνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο των αστυνομικών αρχών βρίσκονται «αεριτζήδες» και «ανύπαρκτα» μεσιτικά γραφεία τα οποία προσεγγίζουν ιδιοκτήτες ακινήτων για να τους πάρουν «κοψοχρονιά» την περιουσία τους είτε κλείνουν συμφωνίες με «μαύρο χρήμα» το οποίο δεν δηλώνεται πουθενά.

Την ίδια στιγμή στη χειμαζόμενη κτηματαγορά έχουν πέσει σαν «κοράκια» διάφοροι επιτήδειοι που υπόσχονται φθηνό και άμεσο δανεισμό παίρνοντας πολλές φορές προμήθεια χωρίς αντίκρισμα είτε επιβάλλοντας τελικά δυσβάσταχτους όρους.

Τα κυκλώματα της παραμεσιτείας αλλά και των παρατραπεζών έχουν βάλει στο στόχαστρο οι επαγγελματίες της αγοράς και οι αστυνομικές αρχές. Πρόσφατα μάλιστα στη Θεσσαλονίκη δόθηκαν στοιχεία - φωτιά για τους μεσίτες-μαϊμού στους διευθυντές του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) και τη νεοσύστατη Υπηρεσία Ερευνών και Διασφάλισης Δημόσιων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ).

Στη συμπρωτεύουσα παρατηρείται έκρηξη του φαινομένου της διαγραφής μεσιτών από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο οι οποίοι στη συνέχεια συνεχίζουν να εργάζονται εισπράττοντας αμοιβές που δεν δηλώνουν πουθενά και δεν καταβάλλουν φόρους.

Αντίστοιχο είναι το φαινόμενο και στην Αθήνα και σε επαρχιακές πόλεις με μεσίτες χωρίς γραφεία που εργάζονται από το διαδίκτυο ή από το? καφενείο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα πάντως, που τείνει να λάβει διαστάσεις, αφορά τα κυκλώματα που «χτυπάνε» ακίνητα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι λειτουργούν κυκλώματα παραμεσιτείας που εκπροσωπούν ανθρώπους οι οποίοι έχουν ρευστό και επιχειρούν να αγοράσουν «κοψοχρονιά» την περιουσία των πολιτών εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους.

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αγγελίες οι οποίες αναφέρουν ότι παρέχεται άμεσα ρευστό σε όσους ιδιοκτήτες δεχθούν να πουλήσουν ακίνητα κάτω από την αντικειμενική τους αξία, χωρίς καμιά σοβαρή εκτίμηση και με μοναδικό ζημιωμένο τον πωλητή. Οι «παραμεσίτες» υπόσχονται ότι θα πάρουν τα ακίνητα των πωλητών και θα κλείσουν τη συμφωνία χωρίς καμιά καθυστέρηση και με μετρητά, προσφέροντας ωστόσο πολύ χαμηλά τιμήματα.

Η πλεκτάνη
Το κύκλωμα που «τρώει» τα ακίνητα σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές υπόσχεται επίσης σίγουρους πελάτες από το εξωτερικό και μάλιστα έχει προσεγγίσει ιδιοκτήτες εξοχικών ζητώντας τους να τα αγοράσουν για λογαριασμό ξένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα «κοράκια» που έχουν πέσει πάνω στη χειμαζόμενη κτηματαγορά έχουν πετύχει ήδη κάποιες αγοραπωλησίες που είναι μεν νόμιμες, ωστόσο δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική αξία της περιουσίας. Μοιάζουν με ενός είδους «δημοπρασίες», μόνο που συνήθως η τιμή είναι εξαιρετικά χαμηλή. Υπόσχονται συμβόλαια με ταχύτατες διαδικασίες έτσι ώστε να «εξυπηρετούν» τους πολίτες που έχουν ανάγκη από χρήματα και ταυτόχρονα να μην του δίνουν την ευκαιρία να πετύχει καλύτερους αγοραστές που θα τους προσφέρουν μια τιμή που θα είναι πιο κοντά στην πραγματική αξία της περιουσίας τους.

Ενα δεύτερο σκάνδαλο που λαμβάνει χώρα στην κτηματαγορά είναι η υπόσχεση διάφορων κυκλωμάτων για χορήγηση δανείων με... ενέχυρο το ακίνητο. Πολλοί επιτήδειοι την τελευταία διετία προσεγγίζουν απελπισμένους ιδιοκτήτες ακινήτων και τους προσφέρουν ρευστότητα με ενέχυρο κάποιο περιουσιακό στοιχείο. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και αγγελίες μέσω διαδικτύου που δίνουν δάνεια με επιτόκιο 3%, περίοδο χάριτος 2 μηνών και άλλα... μπόνους ακόμη και σε ανέργους.

Χαρακτηριστική η αγγελία που αναφέρει: «Γεια σας. Το όνομά μου είναι ο κος Eric Adams. Είμαι ένα ιδιωτικό πιστωτικό ίδρυμα που προσφέρει δάνειο με επιτόκιο 3%. Είστε σε οποιαδήποτε οικονομική δυσκολία; Χρειάζεστε ένα δάνειο για να χτίσετε ένα σπίτι; Δίνουμε δύο μηνών περίοδο χάριτος και εσείς επιλέγετε πώς θα πληρώσετε...».

Το τρίτο κύκλωμα αφορά σπίτια αξίας άνω των 250 χιλ. ευρώ που αγοράζουν ξένοι προκειμένου να πάρουν ελληνική βίζα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν στηθεί γραφεία τα οποία προσεγγίζουν πωλητές για λογαριασμό ξένων. Τους αγοράζουν το σπίτι στην τιμή που συμφωνούν με την προϋπόθεση να αναγράφεται στο συμβόλαιο τιμή 250 χιλιάδες ευρώ + 1 ώστε να εξασφαλίζεται η βίζα. Ο αλλοδαπός αγοραστής μπορεί να έχει δώσει αυτό το ποσό όμως το ακίνητο στην πραγματικότητα να έχει πουληθεί π.χ. 200.000 ευρώ και το υπόλοιπο ποσό καρπώνονται τα εν λόγω γραφεία.

Τέλος, σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν και πολλοί «παραμεσίτες» οι οποίοι εργάζονται παράνομα. Τις τελευταίες εβδομάδες ειδικά στη Θεσσαλονίκη μεσίτες που έχουν καταθέσει τις άδειες και έχουν διαγραφεί από τους Συλλόγους τους συνεχίζουν να δουλεύουν χωρίς να φαίνονται πουθενά και πληρώνονται με «μαύρα» για τις υπηρεσίες τους.

Η έξαρση της παραμεσιτείας είναι μεγάλη καθώς χιλιάδες μεσίτες διαγράφηκαν τα τελευταία χρόνια, όμως, συνεχίζουν να εργάζονται πολλοί από αυτούς χωρίς να πληρώνουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές. Οι παράνομοι μεσίτες διαφημίζονται μέσω ιστοσελίδων και καταχωρίσεων αγγελιών στο Ιντερνετ και σε σελίδες ακινήτων.

Το ΣΔΟΕ και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος υποσχέθηκαν στους επαγγελματίες της Θεσσαλονίκης ότι θα κινηθούν άμεσα για την πάταξη της παραμεσιτείας και των κυκλωμάτων που δρουν στην κτηματαγορά μέσω διαδικτύου.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

"Κάθοδο" στην Αθήνα αποφάσισαν οι αγρότες

Πανελλαδική συνάντηση αγροτοσυνδικαλιστών πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Κυριακής σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από 13 μπλόκα τα οποία είχαν ενεργοποιηθεί στις κινητοποιήσεις του περασμένου Φεβρουαρίου από συνολικά 20 νομούς της χώρας.

Όπως αναφέρει το onlarissa.gr, αποφασίστηκε κατ' αρχάς η συμμετοχή στο συλλαλητήριο για την ανεργία, που έχει προγραμματιστεί για την 1η Νοεμβρίου στην Αθήνα και στη συνέχεια μέχρι τέλος του έτους, μπαράζ κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα, σε υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ, του ΟΓΑ και σε Εφορίες.

Βασικά αιτήματα των διαμαρτυριών είναι η άμεση – τουλάχιστον – ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους τους αγρότες, η μείωση του ασφαλίστρου στον ΕΛΓΑ και η αλλαγή του κανονισμού ώστε να καλύπτεται το σύνολο των ζημιών σε ικανοποιητικό ύψος.

Θα ακολουθήσει νέα πανελλαδική συνάντηση στα μέσα του ερχόμενου Ιανουαρίου προκειμένου να αποφασιστεί η «τελική μορφή» της κινητοποίησης, η οποία πιθανότατα θα είναι η έξοδος των τρακτέρ στους δρόμους όλης της χώρας.
  
ΠΗΓΗ Πηγή: radio1d.gr
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι 6 φορολογικές υποχρεώσεις των 15 δισ. ευρώ που καλούμαστε να πληρώσουμε σε 3 μήνες

Οι 6 φορολογικές υποχρεώσεις των 15 δισ. ευρώ που καλούμαστε να πληρώσουμε σε 3 μήνες Εξαιρετικά κρίσιμο για την πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισµού τουλάχιστον στο σκέλος των εσόδων θεωρείται το τελευταίο τρίμηνο του έτους, αφού για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί θα πρέπει να εισρέουν στα δημόσια ταμεία έσοδα πάνω από 5 δισ. ευρώ κάθε μήνα.

Η επίτευξη των στόχων στο µέτωπο των εσόδων αποτελεί το µεγάλο στοίχηµα για το οικονοµικό επιτελείο, αλλά και το σηµαντικότερο επιχείρηµα που θέλει να έχει στα χέρια της η ελληνική πλευρά στον επόμενο γύρο της αξιολόγησης από την τρόικα, για να διαπραγµατευτεί τη δεύτερη και σημαντικότερη φάση των φορολογικών ελαφρύνσεων.

Άλλωστε η κυβέρνηση φαίνεται πως «ψάχνει» να ανακοινώσει ή να προαναγγείλει κάποιες νέες «ανάσες» και φοροαπαλλαγές, επιχειρώντας έτσι να αποκαταστήσει το κλίµα εµπιστοσύνης µετά την αντίδραση των αγορών και το κραχ στο Χρηµατιστήριο και να περάσει το µήνυµα πως τα δύσκολα έχουν περάσει. Εγχείρηµα όµως το οποίο δεν είναι εύκολο, όταν µάλιστα οι φοροδοτικές αντοχές των πολιτών θα δοκιµαστούν µέχρι το τέλος του έτους. Κάθε µήνα οι φορολογούµενοι θα πρέπει να πληρώνουν έναν µε δυο φόρους, µε αποκορύφωµα τον Δεκέµβριο, όταν θα πρέπει να εξοφληθούν η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας του 2015. Σε κάθε περίπτωση η επίτευξη των στόχων του προϋπολογισµού στο σκέλος των εσόδων περνά κυρίως µέσα από τις εισπράξεις που θα προέλθουν από:

1. Τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων Από τον φόρο αυτό προσδοκώνται συνολικά έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ ή περίπου 440 εκατοµµύρια ευρώ µηνιαίως έως το τέλος Φεβρουαρίου. Οι πρώτες ενδείξεις από τον Σεπτέµβριο είναι καλές.

Ωστόσο παραδοσιακά η πρώτη δόση ενός φόρου, όπως ο ΕΝΦΙΑ, αποδίδει περισσότερο εισπρακτικά σε σχέση µε τις υπόλοιπες, αφού αρκετοί φορολογούµενοι επιλέγουν να πληρώσουν το ποσό του φόρου µε πιστωτική κάρτα, για να εκµεταλλευτούν από τις άτοκες δόσεις και στο λογιστικό σύστηµα η πληρωµή µε κάρτα εµφανίζεται ως εφάπαξ εξόφληση του φόρου.

Μέσα στο τελευταίο δίµηνο το υπουργείο Οικονοµικών θα βρεθεί αντιµέτωπο µε νέα «τρύπα» τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ στα έσοδα του ΕΝΦΙΑ λόγω της διόρθωσης των λαθών και της χορήγησης των απαλλαγών και εκπτώσεων στους δικαιούχους.

Η ηλεκτρονική εφαρµογή για την υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 από τους φορολογουµένους που θέλουν να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους αναµένεται να ανοίξει στις αρχές Νοεµβρίου.

Η προθεσµία για τις διορθώσεις λήγει κανονικά στις 30 Νοεµβρίου αλλά σύµφωνα µε πληροφορίες αναµένεται να δοθεί παράταση τουλάχιστον µέχρι το τέλος του έτους.

2. Τον φόρο εισοδήµατος Στο τέλος Νοεµβρίου θα πρέπει να πληρωθεί η τρίτη και τελευταία διµηνιαία δόση του φόρου που προέκυψε µε την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

3. Τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρµανσης Από την περασµένη Τετάρτη ξεκίνησε η διάθεση του πετρελαίου θέρµανσης µε τον µειωµένο κατά 30% ΕΦΚ. Εφόσον η ζήτηση είναι σηµαντικά υψηλότερη σε σχέση µε πέρυσι θα επαληθευτεί και το επιχείρηµα της κυβέρνησης για αύξηση εσόδων από τη µείωση του φόρου.

4. Τα τέλη κυκλοφορίας για το έτος 2015 Μέχρι το τέλος του έτους περίπου 5 εκατοµµύρια κάτοχοι ΙΧ αυτοκινήτων θα πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία κυµαίνονται από 22 έως 1.320 ευρώ ανάλογα µε τον κυβισµό του κινητήρα κάθε οχήµατος.

5. Τον Φόρο Προστιθέµενης Αξίας Πρόκειται για τον φόρο που φέρνει τα περισσότερα έσοδα στο δηµόσιο ταµείο και οι εισπρακτικές του επιδόσεις αποτελούν µια σαφή ένδειξη για το αν η οικονοµική δραστηριότητα κινείται ανοδικά ή παραµένει στάσιµη ή κινείται προς τα κάτω. Τα στοιχεία του οκταµήνου Ιανουαρίου-Αυγούστου δείχνουν ότι τα έσοδα από τον ΦΠΑ παραµένουν εντός στόχων, παρά το γεγονός ότι από πέρυσι τον Αύγουστο έχει µειωθεί ο συντελεστής στην εστίαση από το 23% στο 13%. 6. Τα

 έσοδα από τη νέα ρύθµιση εξόφλησης των ληξιπρόθεσµων οφειλών προς το Δηµόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταµεία Σε αυτήν ποντάρει πολλά το οικονοµικό επιτελείο.

Η ρύθµιση που θα προβλέπει εξόφληση οφειλών ακόµη και σε 100 µηνιαίες δόσεις για οφειλές µέχρι 15.000 ευρώ προσδοκάται ότι µέσα στους επόµενους δώδεκα µήνες θα φέρει πρόσθετα έσοδα τουλάχιστον 2 δις. ευρώ.

Κρίσιµη θα είναι η συµµετοχή των οφειλετών µέσα στο επόµενο δίµηνο που θα «τρέξουν» οι προθεσµίες της ρύθµισης. ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΕΤΡΑ Το δεύτερο πακέτο φορο-ελαφρύνσεων

Μετά τη µείωση της εισφοράς αλληλεγγύης κατά 30%, τη µείωση κατά 30% του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρµανσης και τη διατήρηση του µειωµένου 13% του ΦΠΑ στην εστίαση, η κυβέρνηση θέλει να προωθήσει το δεύτερο πακέτο ελαφρύνσεων που αφορά:

Τη µείωση των συντελεστών του φόρου εισοδήµατος φυσικών προσώπων, µε στόχο ο ανώτατος συντελεστής να µειωθεί σταδιακά από το 42% στο 33%. Τη µείωση συντελεστών φορολόγησης των επιχειρηµατικών κερδών, µε στόχο ο συντελεστής να υποχωρήσει σταδιακά από το 26% στο 15%.

Τη σταδιακή µείωση του ΕΝΦΙΑ.

Η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει τη µείωση των εσόδων του φόρου από 1,43% του ΑΕΠ σε επίπεδα κάτω του 1% του ΑΕΠ αρχής γενοµένης από το 2015. Τη µείωση συντελεστών ΦΠΑ σε στοχευµένους κλάδους της οικονοµίας (π.χ. οικοδοµή).

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Της πλάκας*

Η ελληνική Οικονομία είναι μια Οικονομία της πλάκας. Οι δυνατότητές της είναι τεράστιες, ναι. Η ίδια, όμως, είναι μια Οικονομία της πλάκας. Βρίσκεται σε στοχευμένη σχέση βαθειάς και μεγάλης εξάρτησης από πολύ ισχυρότερες Οικονομίες. (Εσχάτως κι ευθείας εξάρτησης.) Εννοείται, σε σχέση εξάρτησης όχι απλώς στο βαθμό, που γενικά οι Οικονομίες αλληλεξαρτώνται μεταξύ τους στη διεθνή οικονομική σφαίρα. Όχι, πολύ περισσότερο –πολύ, πολύ περισσότερο. Και τούτο ακριβώς είναι που την κάνει Οικονομία της πλάκας. Όλες αυτού του τύπου οι Οικονομίες είναι Οικονομίες της πλάκας.

Μια Οικονομία της πλάκας, δεν μπορεί παρά να έχει και Χρηματιστήριο της πλάκας. Για να μην το κουράζουμε, όταν λέμε «Χρηματιστήριο της πλάκας», εννοούμε Χρηματιστήριο ξηρών καρπών Καρδασιλάρη… Εξ ου και οι γνωστές συνέπειες (μεταξύ άλλων και για τον ίδιο το φουκαρά τον Καρδασιλάρη…)…

Όταν ένα Χρηματιστήριο της πλάκας πάρει την κατηφόρα, τότε ακόμα και μια κυβέρνηση της πλάκας, όπως η δική μας, έχει, και η δική μας είχε, ανά πάσα στιγμή τη δυνατότητα να το στηρίξει και να μην το αφήσει να πάρει τη νέα πρόσφατη κατηφόρα του.

Ειδικά στα σημερινά χάλια του ελληνικού Χρηματιστηρίου αυτή η δυνατότητα της κυβέρνησης είναι μεγάλη. (Σημειώνω ότι οι τράπεζες που παίζουν στο Χρηματιστήριο είναι κρατικές με διορισμένες διοικήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι σπεύδουν ν’ ανταποκριθούν ασμένως στο πρώτο τηλεφώνημα που θα λάβουν. Σημειώνω επίσης ότι η πτώση των τελευταίων ημερών σημειώθηκε με πολύ χαμηλό Όγκο Συναλλαγών, πράγμα που σημαίνει ότι, συν τοις άλλοις, θα ήταν μικρό και το καθαυτόν κόστος μιας στήριξης.) Κι επειδή ακριβώς είναι μεγάλη η δυνατότητα της κυβέρνησης να στηρίξει το Χρηματιστήριο –έστω αυτό το Χρηματιστήριο της πλάκας– η στήριξή του από την κυβέρνηση ήταν κι επιβεβλημένη. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν το στήριξε.

Όταν η κυβέρνηση της πλάκας δεν στηρίζει το Χρηματιστήριο της πλάκας, δεν το κάνει όχι επειδή δεν μπορεί, αλλά επειδή τη συμφέρει ή νομίζει ότι τη συμφέρει να μην το στηρίξει.

Αντιθέτως, όταν μια κυβέρνηση δεν είναι της πλάκας και μια Οικονομία δεν είναι της πλάκας, άρα, και το Χρηματιστήριο εκεί δεν είναι της πλάκας, και συμβεί το Χρηματιστήριο που δεν είναι της πλάκας να πέφτει σαν να είναι Χρηματιστήριο της πλάκας, τότε η κυβέρνηση που δεν είναι της πλάκας, πέφτει πολύ πιο απότομα από το Χρηματιστήριο που δεν είναι της πλάκας, ακριβώς επειδή δεν στήριξε ή δεν μπόρεσε να στηρίξει το Χρηματιστήριο που δεν είναι της πλάκας. Κατανοητό;

Αφελείς και μίσθαρνοι παπαγάλοι έπαιξαν το παιγνίδι της κυβέρνησης, που άφησε το Χρηματιστήριο να κατρακυλήσει για να μας φοβίσει και να… συνετιστούμε, στο πνεύμα Γεωργιάδη-Βούλτεψη περί απόσυρσης καταθέσεων και άδειων ΑΤΜ.

Όλο τούτο το παιγνίδι, όμως, είχε αυτόματο αντίκτυπο στη διεθνή αγορά ομολόγων, όπου τα πράγματα λειτουργούν διαφορετικά. Εκεί γνωρίζουν ότι η δική μας κυβέρνηση είναι κυβέρνηση της πλάκας κ.τ.λ. Γι αυτό και θα παραμείνουν θορυβημένοι, έως ότου αυτή η κυβέρνηση της πλάκας κόψει τελείως την πλάκα ότι τάχα σκίζει τα μνημόνια «μέρα τη μέρα σελίδα-σελίδα» και μας βγάζει από το Μνημόνιο –αυτά δε την ώρα, παρακαλώ, που, και με την ευκαιρία αυτή, το νέο Μνημόνιο ήδη βαφτίστηκε «απαίτηση για ένα ολοκληρωμένο πακέτο φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων».

Στο μεταξύ, ο πολύς κόσμος ούτε παίζει Χρηματιστήριο, ούτε κοιτάει τα σπρεντ. Δεν έχει δεκάρα, χρωστάει παντού τόσα που έφτασε να χρωστάει ως και της Μιχαλούς, δεν παίζει Χρηματιστήριο, δεν ασχολείται με τέτοια πράγματα και, όσο φοβήθηκε, φοβήθηκε, όταν φοβήθηκε, τότε που φοβήθηκε. (Το δε πόσο είχε φοβηθεί, όταν φοβήθηκε, πάει, μετρήθηκε, κι έχει πια περάσει πολύς καιρός από τότε –πολύς καιρός με πολύ σοβαρότερες σκοτούρες να τον βασανίζουν.)

Ε, τώρα λοιπόν, στον πολύ αυτόν κόσμο προσθέστε και τους χαμένους από το Χρηματιστήριο των τελευταίων ημερών οι οποίοι μπορούν και καταλαβαίνουν τι ακριβώς συνέβη. Κι, εκτός απ’ όσους ανάμεσά τους δεν έχουν καμία γιατρειά, θα της το φυλάνε στο εξής της κυβέρνησης οι χαμένοι το χουνέρι που τους έκανε. Θα της το φυλάνε ακόμα και αφού ρεφάρουν, αν ρεφάρουν. Θα της το φυλάνε, όπου αλλού και αν ρίχνει πολύ πρόστυχα το φταίξιμο η κυβέρνηση.

* «Της πλάκας» δεν σημαίνει ακίνδυνο. Ίσα-ίσα, όσο πιο πολύ εξουσία, τόσο πιο επικίνδυνο.

πηγη
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Επίδομα θέρμανσης: Πόσο δικαιούστε, πόση προκαταβολή θα εισπράξετε

Από 52,50 έως 1.050 ευρώ θα κυμανθεί η επιδότηση της κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, πιο γνωστή ως «επίδομα θέρμανσης», που θα λάβουν κατά τη νέα χειμερινή περίοδο (από 15-10-2014 έως 30-4-2015) εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία πληρούν τα προβλεπόμενα κριτήρια.

Οι δικαιούχοι του επιδόματος θα έχουν τη δυνατότητα να προεισπράξουν με τη μορφή προκαταβολής ένα σημαντικό μέρος της συγκεκριμένης παροχής. Θα έχουν δηλαδή το δικαίωμα να λάβουν το 1/4 του συνολικού ποσού επιδόματος που δικαιούνται πριν ξεκινήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο για τη θέρμανσής τους.

Η προκαταβολή που θα χορηγηθεί σε κάθε ενδιαφερόμενο ισοδυναμεί με το 25% του συνολικού επιδόματος που δικαιούται με βάση τη γεωγραφική-κλιματική ζώνη στην οποία κατοικεί και τον αριθμό των τετραγωνικών μέτρων της κύριας κατοικίας του.

Υπολογίστε απλά και γρήγορα πόσο επίδομα θέρμανσης δικαιούστε με το ηλεκτρονικό εργαλείο του money-money.gr κάνοντας κλικ εδώ

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία:

1) Δικαιούχοι του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης είναι:

- Άγαμοι φορολογούμενοι που είχαν συνολικό εισόδημα μέχρι 30.000 ευρώ το 2013 και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ την 1η-1-2012.

Δείτε εδώ στο χάρτη που θα βρείτε φθηνό πετρέλαιο και καύσιμα σε όποια περιοχή σας ενδιαφέρει

- Έγγαμοι με συνολικό οικογενειακό εισόδημα έτους 2013 μέχρι 40.000 ευρώ, οι οποίοι είχαν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ την 1η-1-2012.

- Μονογονεϊκές οικογένειες με συνολικό εισόδημα έτους 2013 μέχρι 43.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ την 1η-1-2012.

Το ισχύον, κατά περίπτωση, εισοδηματικό όριο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

Από τη χορήγηση του επιδόματος εξαιρούνται τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία αναγράφουν στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων ότι φιλοξενούνται, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν εντός του 2013 Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών ή σκάφη άνω των 8 μέτρων ή αεροσκάφη ή δεξαμενές κολύμβησης.

2) Το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης ανέρχεται και φέτος σε 0,35 ευρώ για κάθε λίτρο πετρελαίου που θα αγοράζει ο δικαιούχος όμως η ποσότητα λίτρων για την οποία θα χορηγείται το επίδομα είναι 25 λίτρα ανά τ.μ. στην Α' ζώνη, 15 λίτρα ανά τ.μ. στην Β' ζώνη, στα 8 λίτρα ανά τ.μ. στην Γ' ζώνη και 5 λίτρα ανά τ.μ. στη Δ' ζώνη. Επίσης, το ανώτατο όριο επιφάνειας για το οποίο θα χορηγείται το επίδομα είναι τα 120 τ.μ. Βάσει των κριτηρίων αυτών, τα συνολικά ποσά του επιδόματος θα κυμανθούν από 52,50 έως και 1.050 ευρώ.

3) Τα ποσά της προκαταβολής του επιδόματος θα υπολογίζονται σε ποσοστό 25% επί του συνολικού ποσού που δικαιούται κάθε νοικοκυριό. Ενδεικτικά, τα ποσά προκαταβολής θα κυμαίνονται:

- από 65,63 έως 262,50 ευρώ, για όσους δικαιούχους διαμένουν
Α' κλιματική-γεωγραφική ζώνη, δηλαδή στους νομούς Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας, Δράμας, Ευρυτανίας.

- από 39,38 έως 157,50 ευρώ, για όσους δικαιούχους διαμένουν Β' κλιματική-γεωγραφική ζώνη, δηλαδή στους νομούς Ιωαννίνων, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αρκαδίας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλης, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Σερρών , Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Έβρου

- από 21 έως 84 ευρώ, για όσους δικαιούχους διαμένουν στη Γ' κλιματική-γεωγραφική ζώνη, δηλαδή στους νομούς Αττικής (εκτός Κυθήρων & νησιών Σαρωνικού), Κορινθίας, Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Λέσβου, Χίου, Κέρκυρας, Λευκάδας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας

- από 13,13 έως 52,50 ευρώ, για όσους δικαιούχους διαμένουν στη Δ' κλιματική-γεωγραφική ζώνη, δηλαδή στους νομούς Ηρακλείου, Χανιών, Ρεθύμνου, Λασιθίου, Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας, Ζακύνθου, Κεφαλληνίας & Ιθάκης, Κύθηρα & νησιά Σαρωνικού.

ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΟΥ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ    
ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΣΑ ΤΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014-2015,
ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ   
ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ-ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΖΩΝΗ    
         
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ             Α’ ΖΩΝΗ Β’ ΖΩΝΗ
ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΕ Τ.Μ.                ΠΟΣΟ                         ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΠΟΣΟ                            ΠΟΣΟ                          ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΠΟΣΟ
  ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ
30 262,50 65,63 157,50 39,38
40 350,00 87,50 210,00 52,50
50 437,50 109,38 262,50 65,63
60 525,00 131,25 315,00 78,75
70 612,50 153,13 367,50 91,88
80 700,00 175,00 420,00 105,00
90 787,50 196,88 472,50 118,13
100 875,00 218,75 525,00 131,25
110 962,50 240,63 577,50 144,38
120 1050,00 262,50 630,00 157,50
         
ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ Γ’ ΖΩΝΗ Δ’ ΖΩΝΗ
ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΣΕ Τ.Μ. ΠΟΣΟ                     ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΠΟΣΟ                         ΠΟΣΟ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΠΟΣΟ
  ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗΣ
30 84,00 21,00 52,50 13,13
40 112,00 28,00 70,00 17,50
50 140,00 35,00 87,50 21,88
60 168,00 42,00 105,00 26,25
70 196,00 49,00 122,50 30,63
80 224,00 56,00 140,00 35,00
90 252,00 63,00 157,50 39,38
100 280,00 70,00 175,00 43,75
110 308,00 77,00 192,50 48,13
120 336,00 84,00 210,00 52,50

Υπολογιστε εάν δικαιούστε επίδομα θέρμανσης και πόσο θα σας κοστίσει το πετρέλαιο

Συμπληρώστε όλα τα πεδία, για να βρείτε εάν δικαιούστε επίδομα θέρμανσης και να δείτε ποιο είναι το ακριβές ποσό.

Ένα ηλεκτρονικό "εργαλείο" για να υπολογίσετε πόσο επίδομα θέρμανσης δικαιούστε και πόσο θα σας κοστίσει τελικά το πετρέλαιο ετοίμασε το money-money.gr.

Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να εισάγετε τα στοιχεία για τον τόπο κατοικίας, την οικογενειακή σας κατάσταση, το οικογενειακό εισόδημα (και των δύο συζύγων), το εμβαδόν της κατοικίας σας και την αξία της ακίνητης περιουσίας σας.

Με το εργαλείο μπορείτε να υπολογίσετε:

Α. Το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης. Εμφανίζεται προσυμπληρωμένη η τιμή του 1,15 ευρώ ανά λίτρο που είναι μια ενδεικτική τιμή. Στην περιοχή όπου ζείτε, η τιμή μπορεί να είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη γι' αυτό σας δίνεται η δυνατότητα να συμπληρώσετε όποια τιμή θέλετε

Β. Αν δικαιούστε επιδότηση (επίδομα θέρμανσης) καθώς και το ποσό στο οποίο θα φτάσει. Το εργαλείο λαμβάνει υπ' όψιν τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται (εισοδηματικά, περιουσιακά, γεωγραφικά) και υπολογίζει αυτόματα το ποσό που σας αναλογεί ως επιδότηση (επίδομα θέρμανσης).
Εάν δεν δικαιούστε επίδομα, το αντίστοιχο ποσό είναι μηδενικό.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Και οι Ελληνίδες τρελάθηκαν – Τα… πετούν όλα στο Facebook

Αυτές είναι οι δύο Ελληνίδες που βάζουν φωτιά στα social media. Ο ανδρικός πληθυσμός τις εκθειάζει και ο γυναικείος τις μισεί για το προφανές.

Η τραγουδίστρια και σταρ αισθησιακών ταινιών, Μαρία Αλεξάνδρου αλλά και η χορεύτρια Χρύσα Χρυσάκη προκαλούν, αναστατώνουν και υπόσχονται…

Στέκονται με λάγνο βλέμμα απέναντι στον ερασιτεχνικό φακό των κινητών τηλεφώνων τους και ποζάρουν όλο νάζι και πρόκληση.

akatalilo1

Κορμιά θανατηφόρα που,όμως,δεν τα θες όλη την ώρα. Απλώς, γιατί θυμήθηκες ότι δεν θα σε κοιτάξουν ποτέ στα μάτια…

akatalilo3 akatalilo4

Οι ίδιες τολμούν να δείξουν ότι το ταμπού είναι μοναχά μια άρνηση του εγκεφάλου για το ηθικό. Δηλώνουν τολμηρές και καλύπτουν κάθε ανδρική φαντασίωση.

akatalilo5

Κυρίες μου, μην τις αντιγράψετε!

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Λεωφορείο με σπασμένα τα φρένα τραυματίζει 5 (βίντεο)

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζουν οι σκηνές από το τροχαίο που προκάλεσε αστικό λεωφορείο το Κοτζαελί στην Τουρκία.

Ο οδηγός του λεωφορείου έχασε τον έλεγχο αφού τα φρένα δεν λειτουργούσαν και παρέσυρε πεζούς και αυτοκίνητα μέχρι να σταματήσει την τρελή κούρσα στην είσοδο πολυκατοικίας.

Από το ατύχημα τραυματίστηκαν 5 άνθρωποι εκ των οποίων ο ένας είναι ο οδηγός του λεωφορείου που τραυματίστηκε και πιο σοβαρά.

     


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΣΟΚ: Δείτε πώς γίνεται ένα μπέργκερ μετά από 30 ημέρες [Βίντεο]

Ένα εκπληκτικό βίντεο επιμελήθηκε η ομάδα του BuzzFeedBlue για να παρουσιάσει σε όλους μας το τι παθαίνει ένα μπέργκερ από 7 διαφορετικές γνωστές αλυσίδες γρήγορου φαγητού, εάν μείνει εκτός ψυγείου για περίοδο 30 ημερών.

Με εξαίρεση ενός, τα μπέργκερ είχαν καλυφθεί από μούχλα και λευκή "σκόνη" στο τυρί.

Μόνο το μπέργκερ από μία αλυσίδα καταστημάτων δεν έδειξε καμία απολύτως αλλαγή μετά από 30 ολόκληρες ημέρες και είχε παραμείνει σχεδόν αναλλοίωτο!

Η ίδια η εταιρεία εξήγησε ότι αυτό συμβαίνει επειδή το μπιφτέκι "χάνει νερό σε μορφή ατμού κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος. Το ψωμί χάνει μεγάλο ποσό της υγρασίας του επίσης. Αυτό σημαίνει ότι μετά την παρασκευή, το χάμπουργκερ είναι αρκετά στεγνό. Όταν μείνει εκτός ψυγείου, δεν υπάρχει περαιτέρω απώλεια υγρασίας αφού στο εσωτερικό των περισσότερων κτιρίων η υγρασία είναι περίπου 40%. Το burger στεγνώνει απλά εξωτερικά και δεν σαπίζει επειδή δεν χάνει άλλη υγρασία".

Η απορία, βέβαια, παραμένει ως προς τον λόγο που τα υπόλοιπα μπέργκερ γεμίζουν μούχλα και βακτήρια παρά το γεγονός ότι σε γενικές γραμμές παρασκευάζονται με παρόμοιες διαδικασίες.

Δείτε το εκπληκτικό βίντεο που μάλλον θα σας κόψει την όρεξη για μπέργκερ...

      


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το πρώτο φουσκωτό διαστημικό διαμέρισμα...

Μια εντελώς διαφορετική μονάδα θα προστεθεί την επόμενη χρονιά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και στους εννιά θαλάμους που χρησιμοποιούν ήδη οι αστροναύτες κατά την παραμονή τους σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Με όνομα Bigelow Expandable Activity Module (BEAM), ο νέος θάλαμος θα είναι το πρώτο φουσκωτό «διαμέρισμα», αφού θα αποκτήσει το τελικό του σχήμα και μέγεθος όταν βρεθεί στο Διάστημα και διογκωθεί από τον αέρα που θα γεμίσει το εσωτερικό του.

Επίσης, θα είναι ο πρώτος που θα κατασκευασθεί από μια ιδιωτική αεροδιαστημική εταιρεία, την Bigelow Aerospace. Η εκτόξευση του BEAM θα γίνει μέσα στο 2015, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες σε διεθνές συνέδριο στο Τορόντο ο εκπρόσωπος της Bigelow Aerospace Mike Gold, συμπληρώνοντας ότι ο θάλαμος θα μεταφερθεί με το μη επανδρωμένο σκάφος Dragon της SpaceX.

Θα προσαρτηθεί στη μονάδα Tranquility της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, όπου θα φουσκώσει αποκτώντας μήκος 4 μέτρα και διάμετρο 3,2 μέτρα. Εκεί, θα παραμείνει τουλάχιστον για δύο χρόνια, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι δοκιμές του.

Το BEAM παραγγέλθηκε πέρυσι από τη NASA έναντι 17,8 εκατ. δολαρίων, με την αμερικανική διαστημική υπηρεσία να θέλει να ελέγξει πώς λειτουργεί στην πράξη η ιδέα των φουσκωτών μονάδων – για παράδειγμα, η NASA θα μελετήσει αν η ακτινοβολία στο εσωτερικό της είναι στα ίδια επίπεδα με τους υπόλοιπους χώρους του σταθμού.

Από τη μεριά της, η Bigelow Aerospace θα συγκεντρώσει ακόμη περισσότερα στοιχεία για τη συμπεριφορά του, ώστε να προετοιμαστεί ακόμη καλύτερα για τον τελικό στόχο της, που είναι η κατασκευή ενός ολόκληρου ιδιωτικού διαστημικού σταθμού με φουσκωτά διαμερίσματα. Ο διαστημικός σταθμός, που θα ονομάζεται Station Alpha, προορίζεται για... ξενοδοχείο στην τροχιά του πλανήτη μας, με πελάτες ανθρώπους που θέλουν να ζήσουν μέχρι και 3 μήνες έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα.

Σύμφωνα με την εταιρεία, ο Station Alpha θα είναι έτοιμος μέσα στο 2016, ενώ η τιμή για το ταξίδι και την παραμονή στον σταθμό για τέσσερις εβδομάδες θα αγγίζει τα 15 εκατ. δολάρια. Συγκριτικά, το κόστος παραμονής για μία εβδομάδα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό φτάνει τα 40 εκατ. δολάρια.

Αλυσίδα ξενοδοχείων

Η Bigelow Aerospace ιδρύθηκε από τον Αμερικανό ιδιοκτήτη αλυσίδας ξενοδοχείων Robert Bigelow το 1999, ενώ η εταιρεία εξαγόρασε τα επόμενα χρόνια την τεχνολογία των φουσκωτών διαστημικών σταθμών από τη NASA.

Το βασικό πλεονέκτημα της τεχνολογίας είναι το μικρότερο κόστος εκτόξευσης, επειδή συγκριτικά με τα «διαμερίσματα» ενός συμβατικού σταθμού, οι μονάδες θα έχουν μικρότερο όγκο και βάρος κατά τη μεταφορά τους έξω από τη Γη. Η εταιρεία έχει ήδη δοκιμάσει με επιτυχία την ιδέα με δύο πρωτότυπα, τα Genesis I και Genesis II, που βρίσκονται σε τροχιά από το 2006 και 2007, αντίστοιχα.

Πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!