EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Σαραμάγκου: Για την κρίση

«Αυτό που συμβαίνει είναι από κάθε άποψη ένα έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας»

«ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ, ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕ, αδύναμοι, τη συνθλιπτική προέλαση των μεγάλων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών ηγεμόνων, ξετρελαμένων για να κατακτήσουν όλο και περισσότερο χρήμα, όλο και περισσότερη εξουσία, με όλα τα μέσα, νόμιμα ή παράνομα, που έχουν στο χέρι τους, καθαρά ή βρόμικα, ομαλά ή εγκληματικά;».

«ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ στα χέρια των ειδημόνων; Δεν είναι αυτοί οι ίδιοι, οι τραπεζίτες, οι πολιτικοί ανώτατου επιπέδου παγκοσμίως, οι διευθυντές των μεγάλων πολυεθνικών, οι κερδοσκόποι, με τη συνενοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, οι οποίοι, με την υπεροχή αυτού που θεωρεί τον εαυτό του κάτοχο της απόλυτης σοφίας, μας πρόσταζαν να σωπάσουμε, όταν τα τελευταία τριάντα χρόνια δειλά διαμαρτυρόμασταν, λέγοντας πως δεν ξέρουμε τίποτα, και γι’ αυτό μας γελοιοποιούσαν;».

«ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΛΥΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ, εκατομμυρίων θυμάτων της επονομαζόμενης κρίσης, που εξαιτίας της φιλαργυρίας, της κακοήθειας ή της ηλιθιότητας των δυνατών, θα συνεχίσουν να είναι άνεργοι, κακοζώντας προσωρινά με άθλια κρατικά επιδόματα, ενώ τα μεγάλα στελέχη και οι διευθυντές επιχειρήσεων που οδηγήθηκαν σε πτώχευση απολαμβάνουν ποσά εκατομμυρίων καλυμμένοι από θωρακισμένα συμβόλαια;».

«ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΑΠΟΨΗ ένα έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας και υπ’ αυτή την προοπτική πρέπει να αναλυθεί στα δημόσια φόρα και στις συνειδήσεις. Δεν είναι υπερβολή. Εγκλήματα εναντίον της ανθρωπότητας δεν είναι μόνο οι γενοκτονίες, οι εθνοκτονίες, τα στρατόπεδα θανάτου, τα βασανιστήρια, οι επιλεκτικές δολοφονίες, οι λιμοί που προκαλούνται εσκεμμένα, οι μαζικές επιμολύνσεις, οι εξευτελισμοί ως μέθοδος καταστολής της ταυτότητας των θυμάτων. Έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας είναι επίσης αυτό που οι χρηματοπιστωτικές και οικονομικές εξουσίες, με την ενεργή ή σιωπηλή συνενοχή των κυβερνήσεων, εν ψυχρώ διέπραξαν εναντίον εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, που απειλούνται να χάσουν ό,τι τους έχει απομείνει, το σπίτι και τις οικονομίες τους, αφού έχουν χάσει τη μοναδική και πολύ συχνά ισχνή πηγή εισοδήματος, δηλαδή τη δουλειά τους».

«ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΟΨΙΑ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, επικαλούμαστε το δικαίωμά μας στην κριτική και στη διαμαρτυρία. Εκείνοι δεν τα ξέρουν όλα. Έπεσαν έξω. Μας εξαπάτησαν. Δεν δεχόμαστε να είμαστε τα θύματά τους».

«ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΝΑΡΩΤΗΘΗΚΑ ΠΟΥ ΠΑΕΙ η αριστερά, αλλά σήμερα έχω την απάντηση: κάπου εδώ τριγύρω, ταπεινωμένη, να μετρά τις μίζερες ψήφους που περισυνέλεξε και αναζητώντας εξήγηση γιατί είναι τόσο λίγες. Αυτή που υπήρξε στο παρελθόν μεγάλη ελπίδα της ανθρωπότητας, ικανή να κινητοποιεί τη βούληση με μια απλή έκκληση σε ό,τι καλύτερο χαρακτηρίζει το ανθρώπινο είδος (…) ξέπεσε σε μια απλή προσομοίωση, όπου έννοιες άλλων εποχών χρησιμοποιούνται για να δικαιολογήσουν πράξεις που οι ίδιες αυτές οι έννοιες είχαν πολεμήσει. Ολισθαίνοντας προοδευτικά προς το κέντρο, κίνηση που ανακηρύχθηκε από αυτούς που την προωθούν ως επίδειξη τακτικής ιδιοφυΐας και ασύγκριτης επικαιρότητας, η αριστερά μοιάζει να μην έχει αντιληφθεί πως πλησίαζε τη δεξιά. Αν παρ’ όλα αυτά, είναι ακόμα σε θέση να διδαχτεί, δέχτηκε μόλις ένα μάθημα βλέποντας τη δεξιά να περνά μπροστά σε όλη την Ευρώπη, και πρέπει ν’ αναρωτηθεί για τις βαθύτερες αιτίες της αδιάφορης απομάκρυνσής της από τις φυσικές πηγές της επιρροής της, στους φτωχούς, όσους είναι σε ανάγκη, αλλά και τους ονειροπόλους, σε ό,τι έχει απομείνει από τις προτάσεις της. Δεν είναι δυνατό να ψηφίσει κανείς αριστερά όταν η αριστερά δεν υπάρχει».

«ΠΑΛΙΑ Η ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΝΟΤΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ επιφάνεια που ονομαζόταν καθεδρικός ναός. Τώρα διαμορφώνεται σε μια άλλη μεγάλη επιφάνεια που ονομάζεται εμπορικό κέντρο. Το εμπορικό κέντρο δεν είναι απλώς η νέα εκκλησία, ο νέος καθεδρικός, είναι επίσης το νέο πανεπιστήμιο. Το εμπορικό κέντρο καταλαμβάνει σημαντικό χώρο στη διαμόρφωση της ανθρώπινης νοοτροπίας. Πάει η πλατεία, ο κήπος ή ο δρόμος ως δημόσιος χώρος και χώρος ανταλλαγής. Το εμπορικό κέντρο είναι ο μοναδικός ασφαλής χώρος και αυτός που δημιουργεί τη νέα νοοτροπία. Μια νέα νοοτροπία που τρέμει να μην εξοριστεί από τον παράδεισο της κατανάλωσης και κατ’ επέκταση από τον καθεδρικό των ψώνιων. Και τώρα τι έχουμε; Την κρίση. Μήπως θα επιστρέψουμε στην πλατεία ή στο πανεπιστήμιο; Στη φιλοσοφία;»

Αποσπάσματα από το βιβλίο Τελευταίο Τετράδιο, εκδ. Καστανιώτης, μετάφραση Αθηνά Ψυλλιά. 

Ο Ζοζέ ντε Σόζα Σαραμάγκου (16 Νοεμβρίου 1922-18 Ιουνίου 2010) ήταν Πορτογάλος συγγραφέας, ποιητής, σεναριογράφος και δημοσιογράφος, τιμημένος με Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1998. Τα έργα του, μερικά από τα οποία θεωρούνται αλληγορικά, δίνουν μεγάλη έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα. Οι χαρακτήρες του αγωνίζονται για την ανάγκη να συνδεθούν μεταξύ τους, να σφυρηλατήσουν σχέσεις και δεσμούς κοινότητας, καθώς και για την ανάγκη τους για ιδιαιτερότητα, ατομικότητα, νόημα και αξιοπρέπεια έξω από πολιτικές και οικονομικές δομές.

 πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τα Wikileaks «μιλάνε» και για δημοσιογράφους!

Ο Επιθανάτιος Βρόγχος της Δυτικής Συστημικής Δημοσιογραφίας”
Δημοσιογράφοι πράκτορες και εξυπηρετητές οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων!


Γράφει ο Παναγιωτίδης Μάρκος 

Τις δύο τελευταίες ημέρες ο κόσμος της διεθνούς δημοσιογραφίας έχει «συνταραχθεί» από δημοσίευμα, στο οποίο γίνονται σαφέστατες αναφορές για τις έμμισθες σχέσεις της δημοσιογραφίας με μυστικές υπηρεσίες. Αυτή την υπόθεση των πληρωμένων δημοσιογράφων που εργάζονται σε μυστικές υπηρεσίες και εξυπηρετούν σκοτεινά συμφέροντα την έφερε στο φως της δημοσιότητας ο γερμανός συγγραφέας (του μπεστ σέλλερ «Αγορασμένοι Δημοσιογράφοι») και πρώην αρχισυντάκτης της εγκυρότατης Φρανκφούρτερ Αλγκεμάϊνε, Ούντο Λουφτκότε.

Στις καταγγελίες του, ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας αναφέρεται στον βαθμό διάβρωσης των Δυτικών ΜΜΕ και του δημοσιογραφικού επαγγέλματος από τις μυστικές υπηρεσίες, στην μέθοδο προσέγγισης και στρατολόγησης δημοσιογράφων ως «ανεπίσημων μυστικών» πρακτόρων καθώς και στην μεταβολή μεγάλων και έγκυρων ΜΜΕ σε όργανα εξαπάτησης του κοινού, με προπαγανδιστικές προ-κατασκευές, επιτελείων μυστικού πολέμου.

Σοκάρει όταν αναφέρεται σε άρθρα εφημερίδων παγκόσμιου κύρους, που έχουν γραφτεί σε γραφεία μυστικής υπηρεσίας και δημοσιεύονται με την υπογραφή έγκυρου και διάσημου δημοσιογράφου. Για άλλα, που συντάσσονται κατά τις υποδείξεις δισεκατομμυριούχων ή της C.I.A. Για την αυτολογοκρισία εφημερίδων, που θεωρούνται οι εγκυρότερες. Και για δικαστικές αποφάσεις πού δικαιώνουν την απόλυση εργαζομένου, ο οποίος αρνήθηκε πρόταση της γερμανικής κατασκοπείας να γίνει ανεπίσημος πράκτορας της.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστική η έκφραση του Ούντο Λουφτόκε για την Γερμανία, την οποία αποκαλεί «αμερικανική αποικία» και «Μπανανία»…!
 
«Ο λόγος που έγραψα αυτό το βιβλίο είναι ότι φοβάμαι πολύ ένα νέο πόλεμο στην Ευρώπη και δεν θέλω να ξαναζήσουμε αυτή την εμπειρία. Επειδή ο πόλεμος δεν έρχεται ποτέ μόνος του. Υπάρχουν πάντοτε άνθρωποι που σπρώχνουν προς τον πόλεμο. Και δεν είναι μόνο οι πολιτικοί. Είναι και οι δημοσιογράφοι. Και έχω περιγράψει στο βιβλίο μου πως έχουμε εξαπατήσει τους αναγνώστες μας, σπρώχνοντας προς τον πόλεμο και δεν το θέλω πια. Έχω σιχαθεί πια αυτή την προπαγάνδα. Ζούμε σε μια Μπανανία, όχι σε μια δημοκρατική χώρα, με ελεύθερο Τύπο και ανθρώπινα δικαιώματα.

Κοιτάξτε τα γερμανικά ΜΜΕ, ιδιαίτερα αυτούς τους συναδέλφους μου που κάθε μέρα γράφουν για του Ρώσους, που ανήκουν σε οργανώσεις ατλαντικής συνεργασίας, και που «στηρίζονται» (ή και «συντηρούνται») από τις ΗΠΑ για να το κάνουν, όπως στη δική μου περίπτωση.
Έγινα και επίτιμος πολίτης της Οκλαχόμα, στις ΗΠΑ, γιατί; Απλά γιατί έγραφα ευνοϊκά για τις ΗΠΑ. Με «στήριζε» η CIA, γιατί; Μα για να γράφω υπέρ των Αμερικανών. Αηδίασα, δεν θέλω να το κάνω πια. Και έτσι έγραψα ένα βιβλίο. Όχι για να βγάλω χρήματα. Αντίθετα, αυτό θα μου κοστίσει πολλούς μπελάδες. Το έκανα απλά για να δώσω στον κόσμο, εδώ σ’ αυτή τη χώρα, αλλά και στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο, να τους δώσω μια μικρή ιδέα μόνο του τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες».

Τα Wikileaks «καρφώνουν» την ελληνική δημοσιογραφία

Όμως, φαίνεται πως οι κλειστές πόρτες επεκτείνονται και φτάνουν μέχρι την Ελλάδα. Έτσι τουλάχιστον, αποκαλύπτεται από τα Wikileaks, τα οποία φέρνουν στην επιφάνεια δημοσιογραφικές δραστηριότητες που, εκθέτουν τον δημοσιογραφικό χώρο (εξαιτίας κάποιων που παριστάνουν τους δημοσιογράφους δυσφημούν τον συγκεκριμένο επάγγελμα – λειτούργημα, το οποίο έχει καταστεί μέρος της εξουσίας στην Ελλάδα εδώ και μερικές δεκαετίες) και κατηγορούνται ευθέως από μεγάλη μερίδα των Ελλήνων πολιτών.

Τα Wikileaks που έκαναν πάταγο παγκοσμίως όταν το περιεχόμενό τους είχε δει για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας, δεν ασχολούνται μόνο με την πολιτική ή με τις συνωμοσίες της CIA. Έχουν ασχοληθεί και με τα ελληνικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αν και κάποιες εκτιμήσεις τους εμπεριέχουν και στοιχεία της συνήθους αμερικανικής αφέλειας στην ερμηνεία διεθνών γεγονότων. Σε όσα ενημερωτικά αποστέλλονταν από την αμερικανική πρεσβεία –ενδεχομένως συμπληρωματικά με το περιεχόμενο των υποκλοπών που έκαναν σε βάρος της κυβέρνησης Καραμανλή- ασφαλώς ενυπάρχουν και ορισμένες αλήθειες. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι πηγές των πρεσβειών αποτελούν εφημερίδες, δημοσιογράφοι, πολιτικοί κ.α.

Στους αμερικανούς είχε κάνει εντύπωση ότι προ κρίσης, σε μία μικρή χώρα, όπως η Ελλάδα, υπήρχαν 160 εφημερίδες, 180 τηλεοπτικοί σταθμοί, 800 ραδιοφωνικοί και 3.500 περιοδικά. Οι κάτοικοι ήσαν μόλις 11 εκατομμύρια. Σωστά, βεβαίως, διερωτώνται «πως είναι δυνατόν όλες αυτές οι επιχειρήσεις να είναι κερδοφόρες¨.

Στις αναφορές της αμερικανικής πρεσβείας για τον Ελληνικό Τύπο γινόταν και αναφορά στον… ‘Ομηρο, για να τονισθεί η καλπάζουσα φαντασία των ελληνικών Μέσων. Προφανώς, δεν γνωρίζουν οι αμερικανοί συντάκτες των τηλεγραφημάτων το εξαιρετικό βιβλίο του συμπατριώτη τους, Στέφεν Μπέιτς, με τίτλο «Αν δεν έχεις νέα, στείλε φήμες», στο οποίο περιγράφονται οι διαχρονικές αθλιότητες του αμερικανικού Τύπου.

Άλλες επισημάνσεις των αμερικανικών τηλεγραφημάτων αφορούσαν τους συναισθηματικούς τίτλους και ιστορίες που χρησιμοποιούν για να προσελκύσουν αναγνώστες, αλλά και τη χρησιμοποίηση των προσφορών των DVD.

«Οι Έλληνες λαμβάνουν ενημέρωση κυρίως από την τηλεόραση, αλλά οι εφημερίδες είναι η κύρια πηγή αναλύσεων. Οι πρωινές εκπομπές «ειδήσεων» (sic) αποτελούν μία προφορική επανάληψη των επίτηδες συναισθηματικών επικεφαλίδων των εφημερίδων».

Όσον αφορά εμάς, τους δημοσιογράφους, είμαστε, κατά την άποψη των αμερικανών «ένα μάτσο κακοπληρωμένων, που συνήθως έχουν πολλές δουλειές, προκειμένου να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους. Δεν είναι ασύνηθες ένας δημοσιογράφος να εργάζεται στο Γραφείο Τύπου που καλύπτει. Γνωρίζουν πολύ καλά για τους διαφορετικούς αφέντες (που υπηρετούν). Μία έμπειρη δημοσιογράφος του Mega λέει πως μόνο μία φορά ασκήθηκε κριτική από τον σταθμό σε κάποιον από τους 5 ιδιοκτήτες του. Είναι επίσης αποδεκτό για τους δημοσιογράφους να λαμβάνουν δώρα ή ακόμα και χρήματα. Η οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ήταν διαβόητη για την πληρωμή δημοσιογράφων, προκειμένου αυτοί να γράφουν αρεστές ιστορίες».

Τις τελευταίες αυτές εκτιμήσεις –ή διαπιστώσεις- ας τις διέψευδε το επαγγελματικό μας σωματείο! Οφείλει να προασπίζει τα μέλη του από τέτοιου είδους ισοπεδωτικές εκτιμήσεις. Πώς αντέδρασε αλήθεια;

Αυτά γράφει ο «Λινοτύπης» στο φύλλο του Σαββάτου της εφημερίδας “Παραπολιτικά” (σελ. 12 του Ένθετου “Secret”) και μας θύμισε εκείνον τον περίφημνο κατάλογο των δημοσιογράφων που δούλευαν σε υπουργεία (ο οποίος ποτέ δεν δημοσιεύθηκε, παρά τις επανειλημμένες αναφορές γνωστότατου έγκριτου Δημοσιογράφου). Όμως, η διαμαρτυρία του «Λινοτύπη» μας θύμισε και την καταγγελία του πολύ καλού δημοσιογράφου (μέλος του Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ πλέον) κ. Φιλιππάκη, ο οποίος είχε αναφερθεί σε κάποιες χρηματικές αποδείξεις που όλως περιέργως καταστράφηκαν από τους παραλήπτες τους…!!!

Έχουν δίκιο όσοι λένε πως η καταρράκωση της Ελληνικής πολιτικής αλλά και της Δικαιοσύνης είναι οι κύριοι λόγοι της κρίσης που περνά η χώρα. Όμως, το ίδιο ποσοστό ευθύνης έχει και η δημοσιογραφία στην Ελλάδα, η οποία αντί να ελέγχει, δυστυχώς στηρίζει κυβερνήσεις και αντί να πληροφορεί, λειτουργεί ως μηχανισμός παραπληροφόρησης και προπαγάνδας… συντελώντας στον μέγιστο βαθμό στον έλεγχο του συνόλου σχεδόν των πολιτών. Μήπως κάποιοι στην ΕΣΗΕΑ θα έπρεπε να ξεκινήσουν τις διαδικασίες «κάθαρσης» και ολικής επαναφοράς του δημοσιογραφικού χώρου στις αυτονόητες λειτουργίας του;

ΥΓ: Ο χώρος της δημοσιογραφίας έχει και ανθρώπους “διαμάντια” που προσπαθούν να καταγράφουν τα γεγονότα και δεν είναι λίγες οι φορές που οι δημοσιογράφοι πληρώνουν με τη ζωή τους την προσωπική τους προσπάθεια για να μεταφέρουν την είδηση ή για να ολοκληρώσουν ρεπορτάζ που τους φέρνουν αντιμέτωπους με πανίσχυρα συμφέροντα. Αυτοί οι, συνήθως άγνωστοι σε τηλεοπτικά παράθυρα, άνθρωποι είναι και ο λόγος που η δημοσιογραφία διασώζεται ηθικά ακόμη και σήμερα… Από την άλλη, αρκεί κάποιος να αναρωτηθεί: Για ποιόν λόγο, για ποιό ταλέντο, κάποιοι δημοσιογράφοι πληρώνονται με υπέργοκα ποσά; Η απάντηση που δίνεται είναι αναντικατάστατοι σε αυτό που κάνουν και πως για τόσα τους αξιολογεί ο εργοδότης τους… Αλλά, κανένας δεν μας λέει σε τι είναι αναντικατάστατοι και τι ακριβώς κάνουν οι χρυσοπληρωμένοι δημοσιογράφοι… Εκτός και εάν ισχύει η “απολογία” του γερμανού δημοσιογράφου…!

πηγη
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

VOUCHER? Η ομοσπονδία υπαλλήλων του Ο.Α.Ε.Δ. καταγγέλει…Ξανά!

Την Κατάργηση των προγραμμάτων voucher ζητά η Ομοσπονδία Υπαλλήλων του Ο.Α.Ε.Δ. καθώς πλήθος καταγγελιών έχουν έρθει στο φως σχετικά με τα νέα προγράμματα.Ο Ο.Α.Ε.Δ. τονίζει εφτά σημεία,που έχουμε αναφέρει και εμείς,τα οποία δείχνουν την αποτυχία ως προς τους στόχους αυτών των προγραμμάτων και ζητάει την κατάργηση των προγραμμάτων ως έχουν μέχρι σήμερα.


Παράλληλα το νέο πρόγραμμα για ηλικίες 29 έως 64 έχει καταγγελθεί απο την Ε.Φ.Ε.Ε. Ιωαννίνων αλλά και από επιχειρήσεις ως ”φωτογραφικό”,καθώς η πλατφόρμα που άνοιξε για τις επιχείρησεις είχε πολλά προβλήματα και σκοτεινά σημεία που στόχο είχαν τον αποκλείσμο ή μάλλον την προώθηση συγκεκριμένων εταιρειών.

Το χαρακτηριστικό αυτού του προγράμματος έχει να κάνει ότι τα ΚΕΚ θα αμοίβονται για την κατάρτιση με5.400€ και στον εργαζόμενο για 6 μήνες δουλειάς θα πηγαίνει το 1.600€!!Κάπου εδώ λύνονται και οι απορίες για το ”φωτογραφικό” της πλατφόρμας των επιχειρήσεων και των ΚΕΚ που θα φέρουν εις πέραςς το πρόγραμμα.Κονδύλι ύψους 7.000€ για κάθε καταρτιζόμενο θα σπάει ανισομερός σε μεσάζοντα-επιχείρηση και εργαζόμενο!

Παραθέτουμε ολόκληρη την ανακοίνωση της Ομοσπονδίας για τα προγράμματα επιταγής εισόδου στην αγορά εργασίας

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ Ο.Α.Ε.Δ.

Εθνικής Αντίστασης 8 – 17456 Άλιμος 
Τηλ. 2109924316-2109989647
FAX. 2109924316
e-mail: omosp.ypal.oaed@gmail.com
Ιστοσελίδα: www.oyoaed.gr
Αρ. Πρωτ. 125 / 7-10-2014
Προς τις Ενώσεις Μέλη μας
Προς Όλες τις Υπηρεσίες
Θέμα: «Κατάργηση των προγραμμάτων voucher»

Έχουμε κατά καιρούς, επισημάνει τη φαυλότητα που ακολουθείται όσον αφορά στη διάθεση πόρων, ευρωπαϊκών και εθνικών, για την αντιμετώπιση της ανεργίας. Η κατασπατάληση σε πολυφορεμένα προγράμματα κατάρτισης είναι ένα θέμα που έχουμε αναδείξει πολλάκις, καταγγέλλοντας τη.
Δυστυχώς πλέον, για όλο το ηλικιακό φάσμα του πληθυσμού η αγορά εργασίας έχει στην κυριολεξία πλημμυρίσει από υπερπροσφορά «εκπαιδευτικών επιδομάτων», επιταγές κατάρτισης(voucher), τα οποία υποκαθιστούν μισθούς, αξιοπρέπεια και λογική!!!

Η Ομοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕΔ για ακόμη μια φορά  καταγγέλλει όλη αυτή τη διαδικασία και ζητά την άμεση κατάργηση όλων των προγραμμάτων voucher, καθώς:

1) Έχει πλέον αποδειχθεί ότι είναι αναποτελεσματικά, μεַ ένα πολύ μικρό ποσοστό  των ωφελούμενων να επανατοποθετείται και μάλιστα οι περισσότεροι από αυτούς σε επιδοτούμενη θέση εργασίας. Συνήθως με την λήξη της επιδότησης η πλειονότητα απολύεται τελικά και συνεπώς το ποσοστό των ανέργων που βρίσκουν μια μόνιμη θέση εργασίας είναι τελικά ακόμη μικρότερο. Σε κάθε περίπτωση δεν κατανοούμε γιατί δεν δίνονται τα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των προγραμμάτων voucher που από 11/6/2014 με γραπτή αίτησή μας έχουμε ζητήσει από τη Γενική Γραμματεία Κοινοτικών και άλλων πόρων του Υπουργείου Εργασίας.

2) Είναι εξαιρετικά ακριβά. Υψηλότατο ποσοστό της συνολικής χρηματοδότησης των προγραμμάτων αυτών κατευθύνεται στις διάφορες εταιρίες που τα υλοποιούν και όχι σε ανέργους ή στις επιχειρήσεις με την μορφή κινήτρων για τη δημιουργία μιας θέσης εργασίας. Για παράδειγμα από μία επιταγή κατάρτισης 5.400 ευρώ μόνο τα 1.600 καταλήγουν στον άνεργο!!!

3) Ανακυκλώνουν την Ανεργία. Ουσιαστικά όλοι οι συμμετέχοντες στα συγκεκριμένα προγράμματα (όπως και παλαιότερα με τα stage) επανέρχονται στην προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή της ανεργίας, χωρίς επιπλέον εφόδια μετά από μια οδυνηρή -σύμφωνα με τις μαρτυρίες των περισσοτέρων- εμπειρία από την «πρακτική τους εξάσκηση».

4) Εξασθενούν το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας, αποδυναμώνοντας τις δεξιότητές του, προσφέροντας  χαμηλές υπηρεσίες επαγγελματικής κατάρτισης και άσχετη -τις περισσότερες φορές- με τις προσδοκίες και τα  ενδιαφέροντα τους πρακτική εξάσκηση.

5) Δημιουργούν μια νέα γενιά εργαζόμενων χαμηλών προσδοκιών. Συγκεκριμένα, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια γενιά, η οποία δεν γνωρίζει την έννοια του μισθού και της ασφάλισης ως βασικά χαρακτηριστικά μιας θέσης εργασίας, αλλά ούτε και την έννοια της διεκδίκησης, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι θα επιστρέψει στην οδυνηρή προηγούμενη κατάσταση της ανεργίας.

6) Μειώνουν το συνολικό μέσο μισθολογικό κόστος με έμμεσο τρόπο, σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα από το κατώτερο επιτρεπτό όριο των 586 ευρώ ή των 511 ευρώ. Αν στόχος είναι πραγματικά αυτός, τότε δεν χρειαζόταν όλη αυτή η διαδικασία και το υπέρογκο κόστος της λειτουργίας τους. Θα μπορούσε ο κατώτερος μισθός με μια νομοθετική ρύθμιση, να πέσει στα 300 ή 200 ευρώ (και όποιος ζήσει).

7) Δημιουργούν έναν ανταγωνισμό που στηρίζεται σε αθέμιτες πρακτικές στις πλάτες των ανέργων. Οι πάροχοι κατάρτισης για να προσελκύσουν περισσότερους «πελάτες» χρησιμοποιούν ακόμη και ανασφάλιστους εργαζόμενους για να συμπληρώνουν βιογραφικά στο «πόδι», στις πλατείες, τα πεζοδρόμια και δυστυχώς ακόμη και έξω από τις Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ.
Όλα τα παραπάνω τα έχουμε ήδη επισημάνει και αναδείξει σε όλους τους τόνους και με όλους τους τρόπους, αλλά οι ιθύνοντες κωφεύουν προκλητικά, προφανώς γιατί η «εξυπηρέτηση» φίλων ιδιωτών είναι σημαντικότερος στόχος από την αντικειμενική προσπάθεια για  μείωση της ανεργίας μέσα από την αξιοποίηση  των κρατικών δομών και κυρίως του ΟΑΕΔ.

Ιδιαίτερα προκλητικό είναι το νέο πρόγραμμα για 16.600 ανέργους 29 έως 64 ετών με τίτλο:«ΕΠΙΤΑΓΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΣΕ ΤΟΜΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ» το οποίο «κοσμεί» την ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ, δημιουργώντας πλήθος ερωτηματικών σε μια φάση μάλιστα που η πολυδιαφημιζόμενη αναδιάρθρωση του ΟΑΕΔ στηρίζεται στην αναβάθμιση του ρόλου των εργασιακών συμβούλων του Οργανισμού.

Ιδού λοιπόν μέσα από την ιστοσελίδα του Οργανισμού η αναβάθμιση:

Το νέο  voucher  μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την παροχή από τους παρόχους κατάρτισης (δηλαδή από τα ΚΕΚ) και υπηρεσίες προώθησης στην απασχόληση όπως αυτές:

  • Εξατομικευμένη προσέγγιση,
  • Επαγγελματικό προσανατολισμό,
  • Πληροφόρηση για θεσμικά, εργασιακά καθώς και νομικής μορφής θέματα,
  • Διευκόλυνση της πρόσβασης σε Δημόσιες Υπηρεσίες (Ο.Α.Ε.Δ. , ΙΚΑ κ.ά.).
δηλαδή ο ΟΑΕΔ θα πληρώνει τους ιδιώτες για να ενημερώνουν τους ανέργους  για θέματα αρμοδιότητάς του (!!!)
  • Επαγγελματική συμβουλευτική,
  • Τεχνικές ανεύρεσης εργασίας,
  • Σύνταξη βιογραφικού σημειώματος,
  • Παραπομπή  σε προγράμματα κατάρτισης,
  • Παραπομπή  στον Ο.Α.Ε.Δ. για την ένταξή του στις ενεργητικές πολιτικές (ΝΘΕ, ΝΕΕ, προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας κ.α.).

Όλα αυτά δεν θα τα κάνει ο ΟΑΕΔ (ο οποίος είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος φορέας) αλλά  ο πάροχος κατάρτισης, ο οποίος θα  πρέπει σύμφωνα με την πρόσκληση, να διαθέτει κατάλληλους συμβούλους απασχόλησης, οι οποίοι θα παρέχουν στήριξη στους ωφελούμενους… Όλες αυτές τις υπηρεσίες δεν θα τις παρέχει πια ο ΟΑΕΔ με το προσωπικό του το οποίο γι’ αυτό το λόγο έχει εκπαιδευτεί πολλές φορές αλλά οι ιδιώτες έναντι αδράς αμοιβής!!!
Μετά από αυτά ζητάμε, για άλλη μια φορά, από  τη Διοίκηση του ΟΑΕΔ και το αρμόδιο Υπουργείο

  • Να αποσύρουν άμεσα το συγκεκριμένο πρόγραμμα και να αξιοποιήσουν το στελεχιακό δυναμικό του Οργανισμού, προκειμένου τα κονδύλια που χρησιμοποιούνται για την ανεργία να καταλήγουν 100% στους ανέργους και όχι στους «αετονύχηδες».
  • Να σταματήσουν τη δρομολόγηση τεράστιων κονδυλίων στους ιδιώτες και να απαντήσουν δημόσια για αυτή την προκλητική κατασπατάληση σε όφελος των ολίγων.
  • Να δοθούν εξηγήσεις από τη Διοίκηση πως την ώρα που μιλάμε για αναδιοργάνωση του Οργανισμού με καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού, αντικείμενα για τα οποία έχουν εκπαιδευτεί οι υπάλληλοι μας και τα οποία παρέχονται δωρεάν, δίνονται σε ιδιώτες με τεράστιο κόστος. 
  • Να δοθούν εξηγήσεις πως ο πάροχος κατάρτισης θα αποτρέψει κάποιον «πελάτη» άνεργο αν το προφίλ του δεν ταιριάζει με τα αντικείμενα κατάρτισης. Το ΚΕΚ δηλαδή θα διώξει τους πελάτες του; Ποιος ελέγχει τις διαδικασίες; Τηρούνται κανόνες δεοντολογίας;
  • Nα δοθούν εξηγήσεις για ποια ακριβώς εγγυημένη απασχόληση μιλάμε (25% για 2 μήνες!!!) Τη στιγμή που τα κλασικά προγράμματα του ΟΑΕΔ π.χ. αυτό που ξεκινάει αύριο και αφορά ανέργους 25-66 ετών δίνει εγγυημένη με αυτή την έννοια απασχόληση 100% για ένα χρόνο … 
  • Να  επισπευσθούν οι διαδικασίες πιστοποίησης δομών, έτσι ώστε ο Οργανισμός να είναι πάροχος κατάρτισης μέσα από δικές του δομές,
  • Να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες για την πιστοποίηση των εργασιακών συμβούλων του ΟΑΕΔ από τον ΕΟΠΕΠ.
Ενημερώνουμε δε ότι θα κινηθούμε με κάθε τρόπο (συνδικαλιστικό και νομικό) σε περίπτωση που για άλλη μια φορά δεν υπάρξει ַάμεση ανταπόκριση στα αιτήματά μας. Όταν το δημόσιο συμφέρον πλήττεται εμφανώς δεν δικαιούμαστε να σιωπούμε, δεν δικαιούνται να κωφεύουν…
ΠΗΓΗ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΣτΕ: Συνταγματικές οι περικοπές των κυρίων συντάξεων

Ως συνταγματικές κρίθηκαν, κατά πλειοψηφία, από το Α' τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι περικοπές που έγιναν στις κύριες συντάξεις που χορηγούνται από τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος, το θέμα παραπέμπεται  στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. 

Συγκεκριμένα, το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο τον αντιπρόεδρο Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας, Σπυρίδωνα Μαρκάτο, έκριναν κατά πλειοψηφία, με την υπ΄ αριθμ. 3410/2014 απόφασή τους, ότι οι περικοπές των κύριων συντάξεων δεν είναι αντίθετη στις επιταγές του άρθρου 22 του Συντάγματος. Από την άλλη πλευρά, το αντίθετο υποστήριξε η μειοψηφία στην οποία περιλαμβάνεται και ο πρόεδρος του Τμήματος, κ. Σακελλαρίου.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της πλειοψηφίας, επιτρέπεται στον νομοθέτη να προβαίνει στις αναγκαίες εκείνες επεμβάσεις σε περίπτωση «εξαιρετικά δυσχερών οικονομικών συνθηκών, να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και τη μείωση του ύψους απονεμηθεισών παροχών, όταν το ύψος της κρατικής χρηματοδοτήσεως του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο καθορίζεται, κατ' αρχήν, από τις πολιτικές επιλογές για τη διάθεση των κρατικών πόρων προς εκπλήρωση των ποικίλων αποστολών του κράτους, δεν επαρκεί για τη βιωσιμότητα των ασφαλιστικών οργανισμών».

Παράλληλα, επισημαίνεται ότι «το άρθρο 22 παράγραφος 5 του Συντάγματος δεν απαγορεύει την επί το δυσμενέστερο μεταβολή του συστήματος της κοινωνικής ασφαλίσεως όταν αιτιολογημένα προκύπτει ότι η βιωσιμότητα του μόνο με αυτές τις επεμβάσεις μπορεί να διασφαλισθεί. Τέτοιες όμως επεμβάσεις, που μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα ακόμη και μείωση ασφαλιστικών παροχών που έχουν ήδη απονεμηθεί, πρέπει να σέβονται τις λοιπές διατάξεις του Συντάγματος και, ιδίως, την αρχή της ισότητας των πολιτών κατά τη συμμετοχή στα δημόσια βάρη, ώστε να αξιώνεται από τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους η τήρηση της υποχρεώσεως για κοινωνική αλληλεγγύη, πάντως δε, όριο στην ελευθερία επιλογών του νομοθέτη κατά τον καθορισμό, ειδικότερα, του ύψους των διατιθέμενων για την κοινωνική ασφάλιση κρατικών οικονομικών πόρων αποτελεί η διασφάλιση στους συνταξιούχους παροχών που επιτρέπουν την αξιοπρεπή διαβίωση τους, δηλαδή εισοδήματος ικανού να εξασφαλίσει όχι μόνο τους όρους της φυσικής τους υποστάσεως (διατροφή, ένδυση, στέγαση, βασικά οικιακά αγαθά, θέρμανση, υγιεινή) αλλά και τη δυνατότητα συμμετοχής στην κοινωνική ζωή. Μείωση δε απονεμηθεισών ασφαλιστικών παροχών υπό τους ως άνω όρους και προϋποθέσεις δεν νοείται, ως προσκρούουσα στο άρθρο 17 του Συντάγματος».

Την ίδια στιγμή, η πλειοψηφία σημειώνει ότι «η προστασία της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος αποτελεί υποχρέωση του νομοθέτη που επιβάλλει, όταν διαπιστώνεται μεταβολή των οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που εγκυμονεί κινδύνους γι' αυτή, την αναπροσαρμογή των ασφαλιστικών παροχών και εισφορών και τον επανακαθορισμό των προϋποθέσεων θεμελιώσεως του ασφαλιστικού δικαιώματος, καθώς και την διάθεση κρατικών οικονομικών πόρων για την στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος».

Το αντίθετο σκεπτικό ακολουθεί η μειοψηφία των συμβούλων Επικρατείας, οι οποίοι τονίζουν ότι «ακόμη και όταν επικρατούν στη χώρα λίαν δυσμενείς οικονομικές συνθήκες, για την αντιμετώπιση των οποίων απαιτείται πέραν της διενέργειας εκτεταμένων πάσης φύσεως διαρθρωτικών μεταβολών στο κράτος και η ταυτόχρονη επιβολή για την κάλυψη του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας αυστηρών φορολογικών και άλλης φύσεως μέτρων, που συνεπάγονται ιδιαίτερα σημαντικές επιβαρύνσεις για τους διοικουμένους, προκειμένου να είναι δυνατό να θεωρηθούν συνταγματικά ανεκτές επεμβάσεις του νομοθέτη στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, για την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του (διαρθρωτικές εν γένει μεταβολές στους οργανισμούς κοινωνικής ασφαλίσεως, ανακαθορισμός των προϋποθέσεων για τη χορήγηση των πάσης φύσεως παροχών κ.λπ.), αυτόθροος συνέπεια των οποίων είναι ο περιορισμός της εκτάσεως και του ύψους των πάσης φύσεως ασφαλιστικών παροχών, πρέπει οι επεμβάσεις να επιχειρούνται μετά από σχεδιασμό, τηρουμένων των επιμέρους διατάξεων του Συντάγματος και μετά από σχεδιασμό, πρέπει δηλαδή να επιχειρούνται με ορθολογικό τρόπο, που να αποτυπώνεται σε μια προηγούμενη, συνολική μελέτη που να έχει καταρτισθεί επί τη βάσει συγκεκριμένων στοιχείων και μετά από στάθμιση των συνολικών επιπτώσεων, που έχουν οι επεμβάσεις αυτές στις παροχές των ασφαλισμένων».

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι «η κρατική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος, δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα να μειωθεί σε επίπεδο που να μην εξασφαλίζεται η παροχή ικανοποιητικού επιπέδου κοινωνικής ασφαλίσεως. Ειδικότερα, δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα, ακόμα και υπό τις παρούσες λίαν δυσμενείς για τη χώρα οικονομικές συνθήκες, η υποχρέωση χρηματοδοτήσεως του ασφαλιστικού συστήματος, στην οποία σημειωτέον ότι η συμβολή των ασφαλιστικών οργανισμών ήταν προ της κρίσεως πολύ σημαντική, να μετακυληθεί από το κράτος - το οποίο ήταν και παραμένει υπεύθυνο για τη χάραξη της εκάστοτε ακολουθούμενης ασφαλιστικής πολιτικής και την άσκηση της δέουσας εποπτείας στους οργανισμούς κοινωνικής ασφαλίσεως - καθ' ολοκληρίαν ή κατά το μεγαλύτερο μέρος της στους ασφαλιστικούς οργανισμούς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει συνταξιούχοι της ΑΤΕ, υποστηρίζοντας ότι οι περικοπές των συντάξεων τους είναι αντίθετες με το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ενώ ζητούσαν να τους καταβληθεί αποζημίωση (σύμφωνα με το άρθρο 105 του εισαγωγικού νόμου του Αστικού Κώδικα) για την ζημιά που υπέστησαν από τις περικοπές των κυρίων συντάξεών τους.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΑΚΕ εκλογές 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΔΑΚΕ 



            


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η ΕΛΣΤΑΤ συντρίβει το «success story»: Σε κίνδυνο φτώχειας το 35,7% του λαού

Συγκλονιστικά στοιχεία για τις συνθήκες διαβίωσης των Ελλήνων προκύπτουν από τα αποτελέσματα της έρευνας Εισοδήματος και Συνθηκών Διαβίωσης της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με τα στοιχεία 3.903.800 άτομα βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό.

Την δεύτερη θέση στην Ευρώπη καταλαμβάνει η Ελλάδα στον πίνακα του πληθυσμού που αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό με 35,7% του πληθυσμού να αντιμετωπίζει το φάσμα της φτώχειας, πίσω από την Βουλγαρία όπου το 48% του πληθυσμού αντιμετωπίζει αντίστοιχο κίνδυνο. Μετά την Ελλάδα, ακολουθούν οι Λετονία, Ουγγαρία, Λιθουανία, Ιταλία, Κύπρος, Ισπανία, Πολωνία με την τελευταία θέση να καταλαμβάνει η «χρεοκοπημένη» Ισλανδία.

Η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση, ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες στον κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού μετά τις κοινωνικές μεταβιβάσεις. Στην έρευνα δεν περιλαμβάνονται πληθυσμιακές ομάδες που κατά τεκμήριο είναι φτωχές, όπως άστεγοι, άτομα σε ιδρύματα, μετανάστες, Ρομά, κλπ.

Μεταξύ άλλων η έρευνα αποκαλύπτει  ότι:

• Ο κίνδυνος φτώχειας για τα παιδιά ηλικίας 0-17 ετών ανέρχεται στο 28,8% και είναι υψηλότερος κατά 5,7 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό του συνολικού πληθυσμού.

• Ο πληθυσμός που διαβιεί σε νοικοκυριά που δεν εργάζεται κανένα μέλος ή εργάζεται λιγότερο από τρεις μήνες συνολικά το έτος ανέρχεται σε 1.200.800 άτομα ή σε 19,6% του πληθυσμού, ενώ το προηγούμενο έτος ανερχόταν σε 1.010.900 άτομα.

• Ο πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό ανέρχεται σε 3.903.800 άτομα ή σε 35,7% του πληθυσμού (το προηγούμενο έτος ήταν 3.795.100 άτομα).

• Ο κίνδυνος φτώχειας για τους εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση ανέρχεται στο 10,7% ενώ για τους εργαζόμενους με μερική απασχόληση ανέρχεται στο 27%.

Δείτε όλη την έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ

ΠΗΓΗ
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νέα ασφαλιστικά εναντίον της ΝΕΡΙΤ για τον διαγωνισμό

Νέα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της ΝΕΡΙΤ κατατέθηκαν σήμερα από υποψήφια, η οποία αποκλείστηκε από το τρίτο στάδιο της διαδικασίας πρόσληψης (για τις 59 θέσεις δημοσιογράφων με ειδικότητα τη σύνταξη - παραγωγή ειδήσεων κι εκπομπών) -αν και όπως αναφέρει στη σχετική αίτηση διαθέτει και πτυχίο και προϋπηρεσία πολλών ετών στον συγκεκριμένο τομέα.

Στην αίτηση των ασφαλιστικών, γίνεται αναλυτική αναφορά σε όλες τις παρατυπίες (σχετικά με τη συγκρότηση μητρώου αξιολογητών, την προώθηση υποψηφίων χωρίς προσόντα σε βάρος άλλων κ.λπ.), που μπορούν να καταστήσουν τον διαγωνισμό άκυρο.

Η αιτούσα ζητά την προσωρινή αναστολή του διαγωνισμού που αφορά στην πρόσληψη δημοσιογράφων για 59 θέσεις στη ΝΕΡΙΤ Αθήνας με ειδικότητα τη σύνταξη-παραγωγή ειδήσεων –εκπομπών και να εκδοθεί προσωρινή διαταγή -η οποία θα συζητηθεί την Τετάρτη.

Να σημειώσουμε εδώ ότι αυτά δεν είναι τα πρώτα ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της ΝΕΡΙΤ που κατατίθενται με θέμα τον διαγωνισμό (έχουν κατατεθεί ασφαλιστικά και από υποψήφιο του οικονομικού ρεπορτάζ), η νομιμότητα του οποίου φαίνεται να... μπάζει από παντού.

Απίστευτα, μάλιστα, είναι όσα γίνονται στο συγκεκριμένο τρίτο στάδιο των συνεντεύξεων, στο οποίο υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήσεις που θυμίζουν... τηλεπαιχνίδι γνώσεων -ή επιτραπέζιο trivial- οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με τη σύνταξη και παραγωγής ειδήσεων και εκπομπών για την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο.

Η επιτροπή που κάνει τις συνεντεύξεις στο -καθοριστικό- τρίτο στάδιο, αποτελείται από τους Αντώνη Παπαγιαννίδη (δικηγόρος, σύμβουλος Τύπου και επικοινωνίας, αρθρογράφος), Δημήτρη Ζαννίδη (βετεράνος δημοσιογράφος, ο οποίος στην τηλεόραση έχει ασχοληθεί με ντοκιμαντέρ, σειρές και μιούζικαλ -ως σεναριογράφος) και Θανάση Διαμαντόπουλο (πολιτικός επιστήμων, καθηγητής Παντείου, συγγραφέας και αρθρογράφος)

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Με συλλαλητήριο στις 23 Οκτωβρίου συντονίζουν τις κινητοποιήσεις δάσκαλοι και καθηγητές

Καλούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σε απεργιακό αγώνα για τον Νοέμβριο

Σε συντονισμό των δράσεών τους για τα προβλήματα της εκπαίδευσης προχώρησαν τα προεδρεία ΔΟΕ και ΟΛΜΕ μετά από συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα.

Τα συνδικαλιστικά σωματεία δασκάλων και καθηγητών αποφάσισαν:

- τη διεξαγωγή δύο συλλαλητηρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη την Πέμπτη 23 Οκτωβρίου στις 6 το απόγευμα καλώντας «γονείς και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία με τη συμμετοχή τους να δηλώσουν την αναγκαιότητα ανατροπής των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών που απαξιώνουν το Δημόσιο Σχολείο».

- να καλέσουν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να εξαγγείλουν και να συντονίσουν απεργιακό αγώνα με αφετηρία τον μήνα Νοέμβριο, ο οποίος θα αγκαλιάζει και θα αναδεικνύει τα προβλήματα όλων των εργαζομένων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

- να καλέσουν όλους για στήριξη της απόφασης ΔΟΕ και ΟΛΜΕ για απεργία – αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης. Κανένας εκπαιδευτικός δε συμμετέχει σε διαδικασίες που έχουν ως στόχο τη χειραγώγηση, το φόβο της απόλυσης, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, της κατηγοριοποίησης των σχολείων.

- να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στη διαθεσιμότητα εκπαιδευτικών. 
 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Απίστευτες αυξήσεις σε βασικά είδη παρά την κρίση - Εκτοξεύθηκαν οι τιμές σε 31 είδη πρώτης ανάγκης


Απίστευτες αυξήσεις σε βασικά είδη παρά την κρίση - Εκτοξεύθηκαν οι τιμές σε 31 είδη πρώτης ανάγκης


- Παρά τον αρνητικό πληθωρισμό οι τιμές σε βασικά είδη αυξήθηκαν
- Κατά 8,25% αυξήθηκε το νωπό γάλα
- Αύξηση 8,87% στα αυγά, 5,06% στο νωπό μοσχάρι
- Δείτε αναλυτικά με πόσα γεμίζει το "καλάθι της νοικοκυράς"

Βαθιά το χέρι στην τσέπη συνεχίζουν να βάζουν τα ελληνικά νοικοκυριά παρά την παρατεταμένη περίοδο αποπληθωρισμού που διανύει η χώρα.

Σύμφωνα με την Καθημερινή της Κυριακής,σε σύνολο 54 ειδών διατροφής, φροντίδας σπιτιού και υγιεινής τις τιμές των οποίων καταγράφει η Ελληνική Στατιστική Αρχή στο πλαίσιο της μέτρησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, έχουν ανατιμηθεί από τον Ιανουάριο του 2011 έως τον Αύγουστο του 2014 τα 31 εξ αυτών σε ποσοστό που φτάνουν ακόμη και το 13,75%.

Την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν δει το εισόδημά τους να μειώνεται δραματικά καλούνται να πληρώσουν ακριβά τα είδη πρώτης ανάγκης. Μάλιστα, τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι στην Ελλάδα σημειώθηκε την περίοδο 2009-2013 η μεγαλύτερη υποχώρηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης και συγκεκριμένα κατά 21,5%.

Από τον Αύγουστο του 2009 έως τον Αύγουστο του 2014, διάστημα κατά το οποίο έγιναν τρεις αυξήσεις του ΦΠΑ, αυξήθηκαν οι τιμές σε 43 από τα 54 προϊόντα, ανατιμήσεις που ξεπέρασαν ακόμη και το 30%, πολύ περισσότερο δηλαδή από τις αυξήσεις των συντελεστών του ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Καθημερινή ακρίβυναν:

- τα αυγά κατά 8,87%
- τη ζάχαρη κατά 8,07%
- το αλάτι κατά 6,37%
- τα κατεψυγμένα ψάρια κατά 6,06%
- τα όσπρια κατά 2,82%
- τα φρούτα κατά 2,38%
- το νωπό μοσχάρι κατά 5,06%
- το νωπό γάλα κατά 8,25%
- το γιαούρτι κατά 8,76%
- τη φέτα κατά 5,34%

Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους ξηρούς καρπούς, η τιμή των οποίων έχει "επιβαρυνθεί' κατά 13,75%.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι λόγοι της ακαμψίας των τιμών, παρά τη ραγδαία μείωση του μισθολογικού κόστους θα πρέπει να αναζητηθούν στην αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων λόγω των αύξησης του ΦΠΑ, των ειδικών φόρων κατανάλωσης και ειδικά στα καύσιμα, στην ισχυρή εξάρτηση της Ελλάδας από τις εισαγωγές τελικών καταναλωτικών αγαθών και ενδιαμέσων, στη διατάραξη σχέσεων μεταξύ προμηθευτών και λιανεμπόρων και στον κατακερματισμό της αγοράς και το υψηλό κόστος μεταφοράς.

newsit.gr

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η Κλιματική Αλλαγή φέρνει περισσότερες γυναίκες

Νέα ιαπωνική μελέτη υποστηρίζει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη συνδέεται με τη γέννηση περισσότερων κοριτσιών σε σύγκριση με αγόρια..

Πρόσφατες σημαντικές διακυμάνσεις στη θερμοκρασία της Ιαπωνίας φέρονται να συνδέονται με μία χαμηλότερη αναλογία αρσενικών προς θηλυκών στα νεογέννητα βρέφη, αλλά και με αυξημένη βρεφική θνησιμότητα, δήλωσαν οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Υγείας M&K και της Γυναικολογικής Κλινικής Σιμίζου στο Χιόγκο της Ιαπωνίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως οι συλλήψεις αρσενικών εμβρύων είναι ευαίσθητες σε εξωτερικούς παράγοντες όπως οι κλιματικές αλλαγές, θεωρία που στο παρελθόν έχει υποστηριχθεί και από άλλες μελέτες. Στις τροπικές χώρες οι γεννήσεις θηλυκών είναι πιο συχνές, όμως θερμές περίοδοι στη βόρεια Φινλανδία έχουν οδηγήσει στο παρελθόν σε αύξηση των αρσενικών γεννήσεων, γεγονός που αντικρούει την αρχική θεωρία.

Η ερευνητική ομάδα εξέτασε στατιστικά γεννήσεων και αποβολών στην Ιαπωνία από το 1968 έως το 2012. Συνολικά οι θηλυκές γεννήσεις ήταν περισσότερες, αλλά η διαφορά αυτή μεγεθυνόταν στις περιόδους ιδιαίτερα θερμών καλοκαιριών, διαδεχομένων από κρύους χειμώνες.

«Δύο ακραίες καιρικές περίοδοι, ένα πολύ θερμό καλοκαίρι το 2010 και ένας πολύ κρύος χειμώνας το 2011 οδήγησαν σε σημαντική αλλαγή της αναλογίας αρσενικών και θηλυκών γεννήσεων εννέα μήνες μετά, αλλά και σε άμεση αύξηση της βρεφικής θνησιμότητας», αναφέρει η έκθεση των ερευνητών.

Σύμφωνα με έρευνα του 2002, για κάθε 100 θηλυκές γεννήσεις αντιστοιχούν 101 αρσενικές, ωστόσο αυτό ενδέχεται να αλλάξει όσο ανεβαίνει η παγκόσμια θερμοκρασία. Η θερμοκρασία φέρεται να επηρεάζει και τις γεννήσεις των ερπετών, ενώ οι περίοδοι βροχών οδηγούν σε περισσότερες γεννήσεις αρσενικών χιμπαντζήδων, σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες.

Εξάλλου νωρίτερα φέτος η αύξηση των θηλυκών γεννήσεων στην κεντρική Σκωτία είχε συνδεθεί με την παρουσία αυξημένης ρύπανσης.

Πηγή: Ναυτεμπορική 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι Απόρρητοι Φάκελοι της NASA (Ντοκιμαντέρ)

Αμέτρητα μυστηριώδης ιπτάμενα αντικείμενα έχουν καταγραφεί κατά καιρούς απο τις κάμερες της NASA, ενώ πολλοί είναι και οι αστροναύτες που έχουν αναφέρει θεάσεις UFOs.

Σε αυτό το Ντοκιμαντέρ θα αναλυθεί το υλικό αυτών των περιέργων καταγραφών και θα ακούσουμε αστροναύτες και επιστήμονες που εξετάζουν την πιθανότητα να μην είμαστε μόνοι σε αυτο το Σύμπαν

Δείτε το Ντοκιμαντέρ:
 
    

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δείτε το ποσό των νέων συντάξεων και θα κλαίτε με μαύρο δάκρυ...

«Κλείδωσαν» οι συντάξεις που θα καταβάλλουν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από την 1η Ιανουαρίου και για τα επόμενα επτά χρόνια... Η βασική σύνταξη διαμορφώνεται στα 360 ευρώ για τη νέα χρονιά, ενώ στο ποσό αυτό προστίθεται η αναλογική σύνταξη που συνδέεται με τα έτη ασφάλισης.

Το καταβαλλόμενο ποσό συνδέεται με τη μεταβολή του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή και ξεκινά από τα 360 ευρώ, ενώ μέχρι το 2021 θα φτάσει τα 375 ευρώ. Στο ποσό αυτό θα προστίθεται στη συνέχεια η αναλογική σύνταξη.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης έχει διαβεβαιώσει πως «δεν τίθεται θέμα μειώσεων στις κύριες συντάξεις και αυξήσεων στα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση». Παράλληλα, επισημαίνει πως για το 2015 η βασική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 360 ευρώ και το ποσό αυτό σταδιακά θα αυξάνεται.

Το τελικό σχέδιο του υπουργείου Εργασίας για τη βασική σύνταξη, περιλαμβάνει τα εξής βασικά σημεία:

* Ο τρόπος υπολογισμού θα είναι κοινός στο δημόσιο και σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή θα υπάρξει ένα ενιαίο "μοντέλο"

* Τα χρόνια ασφάλισης θα υπολογιστούν με ένα "μικτό" σύστημα. Για τα χρόνια μέχρι το τέλος του 2010 ισχύει ο παλαιός τρόπος υπολογισμού, δηλαδή το κάθε ταμείο εφαρμόζει το δικό του σύστημα. Τα χρόνια μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά θα υπολογιστούν με το νέο σύστημα, δηλαδή από το άθροισμα της βασικής και της αναλογικής σύνταξης.

Πώς υπολογίζεται η βασική σύνταξη

Το ποσό της βασική σύνταξης θα αναπροσαρμόζεται στη βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή του ΑΕΠ και κατά 50% από τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους και δεν θα υπερβαίνει την ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Η πρώτη εφαρμογή ξεκινάει από την 1η Ιανουαρίου 2016, λαμβάνοντας υπόψη τις μακροοικονομικές προβλέψεις των υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για παράδειγμα για το 2016, με πρόβλεψη για μεταβολή του ΑΕΠ κατά 2,9% και του δείκτη τιμών κατά 0,3%μ ο συντελεστής είναι: δ=50% (ΑΕΠ+ΔΤΚ)=50% (2,9+0,3)=1,6% μεγαλύτερο του ΔΤΚ=0,3%

Επειδή ο Δείκτης Τιμών είναι άνω φράγμα για την αύξηση, η βασική σύνταξη θα είναι ίση με 360Χ(1+0,3%)=361,08 ευρώ. Κατ' αυτόν τον τρόπο, το 2017, η βασική σύνταξη θα είναι 361,16 ευρώ, το 2018 364 ευρώ, το 2019 368,19 ευρώ, το 2020 371,20 ευρώ και το 2021 375 ευρώ.

Mε το νέο τρόπο υπολογισμού οι συντάξεις για παράδειγμα του ΙΚΑ διαμορφώνοται ως εξής:

Με συντάξιμο μισθό 800 ευρώ και 35 χρόνια δουλειάς το 2015 σύνταξη 648 ευρώ, το 2018 σύνταξη 651 ευρώ, το 2021 σύνταξη 655 ευρώ.

Με συντάξιμο μισθό 1800 ευρώ και 35 χρόνια δουλειάς, το 2015 σύνταξη 1.065 ευρώ, το 2018 σύνταξη 1.053 ευρώ, το 2021 σύνταξη 714 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το νέο σύστημα αφορά όσους θεμελιώνουν δικαίωμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2015. Κυρίως επηρεάζονται όσοι είναι κάτω των 50 ετών και θα θεμελιώσουν δικαίωμα μετά το 2020. Όσοι θα συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια θα έχουν οριακές μεταβολές στα ποσά της σύνταξης.

Πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!