EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Η Γαλλία συζητά για την έξοδο από το ευρώ!!

«Όχι, η διάλυση του ευρώ δεν θα προκαλέσει οικονομικό κατακλυσμό» είναι ο τίτλος άρθρου που δημοσιεύθηκε πριν λίγες ημέρες στη γαλλική εφημερίδα Lde Monde.Συγγραφέας ο Αλουά Ναβαρό , ένας άγνωστος φοιτητής των Οικονομικών.

Η είδηση είναι ακριβώς αυτή: Η εγκυρότερη γαλλική εφημερίδα να δημοσιεύει άρθρο ενός άγνωστου φοιτητή και μάλιστα για ένα θέμα που «καίει»,όπως είναι η διάλυση του ευρώ. Η εφημερίδα ,που απηχεί βέβαια τις απόψεις του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, σπεύδει να διευκρινίσει ότι «οι απόψεις του Ναβαρό δεν απηχούν και τη γνώμη της Le Monde».

«Ενδεχόμενη έξοδος της Γαλλίας από την ευρωζώνη θα οδηγούσε και άλλες χώρες ,όπως η Ιταλία,η Ισπανία,η Ελλάδα, η Πορτογαλία, να ακολουθήσουν το παράδειγμά της για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους; Ποιος μπορεί τελικά να πιστέψει ότι το ενιαίο νόμισμα θα εξακολουθήσει να υπάρχει, εάν η Γαλλία και οι χώρες αυτές αποφασίζουν να φύγουν;» διερωτάται ο Ναβαρό.

H δημοσίευση του «εικονοκλαστικού» άρθρου στη γαλλική εφημερίδα δείχνει ότι και στη Γαλλία διεξάγεται πλέον μια σημαντική συζήτηση για το αν συμφέρει ή όχι τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης να παραμένει στο κοινό νόμισμα. Ιδιαίτερα μάλιστα καθώς η γαλλική οικονομική ελίτ βλέπει ότι η σχέση Γαλλίας – Γερμανίας έχει περιέλθει σε κατάσταση μεγάλης ανισορροπίας.

Ο διαβόητος γαλλογερμανικός άξονας δεν υφίσταται πιά ,απλά γιατί η Γαλλία έχει αποδυναμωθεί δραματικά σε όλους τους τομείς σε σχέση με τη Γερμανία . Εληξε οριστικά η μεταπολεμική « περίοδος χάριτος» που είχε δώσει το Βερολίνο στο Παρίσι ,προκειμένου να εξιλεωθεί η Γερμανία στα μάτια της ευρωπαικής κοινής γνώμης για όσα διέπραξε στην Ευρώπη στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Για το λόγο αυτό στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα η Γερμανία ως πρώτη οικονομική δύναμη της Ευρώπης μετέτρεψε σταδιακά τη γαλλική οικονομική ελίτ σε «οικονομικό παράσιτο» : Για να εξασφαλίσει την ανοχή ,αν όχι τη συγκατάβασή της στην επέκταση της γερμανικής επιρροής στην υπόλοιπη Ευρώπη .Τώρα πλέον το πανίσχυρο Βερολίνο δεν χρειάζεται το γαλλικό παράσιτο…

«Η επιστροφή της Αυτοκρατορίας»

Είναι η Γερμανία το μοντέλο που θα πρέπει να ακολουθήσουμε στο μέλλον εμείς, οι Ευρωπαίοι; διερωτάται ο γάλλος συγγραφέας Πασκάλ Ορντονό στο βιβλίο του με τίτλο «Η επιστροφή της Αυτοκτρατορίας. Το κατά φαντασίαν γερμανικό μοντέλο», που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες .«Μας λένε ότι οι άλλες χώρες είναι ανίκανες να κάνουν αυτά που επιτυγχάνουν οι Γερμανοί. Οι γερμανολάτρες λένε ότι ο πιο εύκολος τρόπος θα ήταν να αναθέσουμε τις τύχες της Ευρώπης στους Γερμανούς,τους ανθρώπους που είχαν το θάρρος να κάνουν μεταρρυθμίσεις και να αλλάξουν τα πάντα. Μα το Γερμανικό ιμπέριουμ δεν οδηγεί σε μια γερμανική Ευρώπη;Η Γερμανία δεν έχει καμία νομιμοποίηση για να οδηγήσει την Ευρωπαϊκή Αυτοκρατορία.Το γερμανικό μοντέλο έχει πολλές ρωγμές, κενά και ψευδείς παραστάσεις.Το γερμανικό μοντέλο είναι φανταστικό. Σε τριάντα χρόνια, η Γερμανία δεν θα είναι η πρώτη οικονομική δύναμη στην Ευρώπη» εκτιμά ο Πασκάλ Ορντονό.

Το χάσμα ανάμεσα στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη αρχίζει να μοιάζει αγεφύρωτο. « Η ΕΕ και το ενιαίο νόμισμα είναι οι πραγματικοί λόγοι του χάσματος που υπάρχει πλέον ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία» γράφει ο γάλλος οικονομολόγος Φρανσουά Μπουονομό στην γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos. « Ο πρωθυπουργός μας είναι ένας κακός …Δον Κιχώτης..Είναι προφανές γιατί οι γερμανοί γερμανοί βιομήχανοι τον επευφημούσαν κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Γερμανία. Ο ίδιος ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι οι δυσκολίες της Γαλλίας δεν προέρχονται, κατ’ ουσίαν, από τα … κουσούρια μας. Είναι το άμεσο αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης των χωρών της κεντρικής Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε συνδυασμό με την εισαγωγή του ευρώ… Η ελίτ της Γαλλίας αρνείται να παραδεχτεί ότι η πολιτική που ακολούθησε η χώρα μας για πάνω από 20 χρόνια είναι λανθασμένη. Αμέσως μετά την έναρξη ισχύος της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η γερμανική βιομηχανία “αποίκησε” την Κεντρική Ευρώπη, σύμφωνα με τα λόγια του σοσιαλιστή πρώην υπουργού Ζαν Πιέρ Σεβενεμάν» .

Ο γάλλος οικονομολόγος εκτιμά ότι η γαλλική ηγεσία «έκανε μια πολύ κακή ανάλυση των επιπτώσεων που είχε η πτώση του Τείχους του Βερολίνου, αλλά και η κατάρρευση της σοβιετικής αυτοκρατορίας. Η νομισματική ένωση σε αυτό το νέο πλαίσιο δεν μπορούσε παρά να οδηγήσει μόνο σε μια καταστροφή της γαλλικής οικονομίας. Οι ηγέτες μας εξαπάτησαν τον κόσμο ότι δήθεν θα προκληθούν νέοι πόλεμοι στην Ευρώπη, εάν αποτύχει η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» .

Η έξοδος από το ευρώ σημαία της Λε Πεν

Οι διαπιστώσεις για την καταθλιπτική αυτοκρατορικού τύπου» κυριαρχία της Γερμανίας στην Ευρώπη αντανακλούν μεν τη συζήτηση που διεξάγεται στη Γαλλία ,αλλά δυστυχώς προς το παρόν το μόνο κόμμα που έχει περιλάβει στο πρόγραμμά του την έξοδο από το ευρώ είναι το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πέν. Όπως γράφει η Le Monde «από την άνοδό της στην ηγεσία του Εθνικού Μετώπου έκανε κύριο σύνθημά της την απελευθέρωση της Γαλλίας από τα δεσμά του ενιαίου νομίσματος. «Η Γαλλία θα πρέπει, από κοινού με τους Ευρωπαίους εταίρους της, να προετοιμάσει μια επιστροφή στα εθνικά νομίσματα,” λέει η Λε Πεν στο πρόγραμμά της .

Η Le Monde παραδέχεται μάλιστα ότι το σύνθημα της εξόδου από το ευρώ έχει ανεβάσει τα ποσοστά της Μαρίν Λε Πεν . Μετά την πρωτιά στις ευρωεκλογές ,πήρε για πρώτη φορά και δύο έδρες στις εκλογές της περασμένης Κυριακής για τη Γερουσία. Η ηγέτις του Εθνικού Μετώπου δεν διστάζει να ασπαστεί μελέτες του αριστερού Γάλλου οικονομολόγου Ζακ Σαπίρ για την μονομερή μετατροπή του νομικού καθεστώτος που διέπει το γαλλικό δημόσιο χρέος με βάση το γαλλικό δίκαιο, ώστε η αποπληρωμή του να γίνει πιο εύκολα. Ο Μπερνάρ Μονό, οικονομικός σύμβουλος της Μαρίν Λε Πέν λέει : «Για εμάς η πολιτική είναι υπεράνω της οικονομίας. Θα πρέπει να πούμε στους δανειστές μας : Δεχτείτε τις προτάσεις μας ή το χρέος διαγράφεται» .Τι θα συμβεί όμως αν οι πιστωτές αρνηθούν(όπως και θα κάνουν) τη μετατροπή του χρέους από ευρώ σε γαλλικά φράγκα και σύρουν το γαλλικό κράτος στα δικαστήρια ,είτε στη Γαλλία είτε στις χώρες τους; Ο οικονομολόγος Ζακ Σαπίρ δεν έχει καμία αμφιβολία ότι η Γαλλία θα νικήσει στα δικαστήρια με βάση το γεγονός ότι «μία νομική αρχή ισχύει για όλες τις περιπτώσεις. Η πραγματικότητα είναι ότι είναι αδύνατο να προβλέψουμε τι θα συμβεί, επειδή η κατάσταση αυτή δεν έχει παρουσιαστεί ξανά στην ιστορία της ζώνης του ευρώ. Ο οικονομολόγος Γενς Νόρντβινγκ παραδέχεται ότι η νομική δομή της ΕΕ είναι περίπλοκη και η αρχή lex monetae (το κυρίαρχο κράτος επιλέγει το νόμισμά του) θα κλιμακώσει τον ανταγωνισμό ανάμεσα στη Γαλλία και την Ευρώπη».Όπως λέει ο Νταβίντ Αμιέλ ,ηγετικό στέλεχος των Γάλλων Σοσιαλιστών, «η επιτυχία του Εθνικού Μετώπου μας υποχρεώνει να μελετάμε όλα τα σενάρια».

πηγη

Οι νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Θεσσαλονίκη λόγω μετρό

Νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ από την επόμενη εβδομάδα σε δύο περιοχές της Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των έργων του Μετρό. Συγκεκριμένα, για τις ανάγκες κατασκευής του σταθμού "Δημοκρατία" και της διακλάδωσης της γραμμής προς την Σταυρούπολη, τη Δευτέρα θα μετακινηθεί ο εργοταξιακός χώρος στο βόρειο τμήμα της οδού Μοναστηρίου. Το νότιο τμήμα της οδού θα αποδοθεί στην κυκλοφορία, διαθέτοντας βελτιωμένα χαρακτηριστικά κυκλοφορίας και συγκεκριμένα δύο λωρίδες με κατεύθυνση δυτικά και τρεις προς ανατολικά.

Επίσης, στις 9 Οκτωβρίου θα περιοριστεί ο εργοταξιακός χώρος στο σταθμό "Ανάληψη" και θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις: αποδίδεται το τμήμα της οδού Δελφών, ήπιας κυκλοφορίας και πλάτους τεσσάρων μέτρων, από το ύψος της οδού Μάρκου Μπότσαρη έως την οδό Πέτρου Συνδίκα κι αμφιδρομείται η οδός Λυσικράτους για την εξυπηρέτηση της κυκλοφορίας και ιδιαίτερα για την πρόσβαση στο νοσοκομείο Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων Θεσσαλονίκης.

Ήδη αποδόθηκε στη κυκλοφορία τμήμα της οδού Δροσίνη τόσο για την κυκλοφορία όσο και για τη στάθμευση ΙΧ οχημάτων και προβλέπεται η δημιουργία πεζοδιάβασης με σηματοδότη στο ύψος της οδού Ψυχάρη.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η ΕΚΤ έβαλε τέλος στα σενάρια εξόδου από το Μνημόνιο

“ Ηχηρό μήνυμα προς την ελληνική κυβέρνηση να ξεχάσει κάθε κουβέντα για έξοδο από τα μνημόνια και άρση της εποπτείας της οικονομίας από την Ε.Ε. έστειλε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ”

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατέστησε σαφές χθες (Πέμπτη) ότι χωρίς πρόγραμμα προσαρμογής, το τραπεζικό σύστημα της χώρας μας δεν πρόκειται να δει σεντ από πωλήσεις τιτλοποιημένων δανείων του προς την κεντρική τράπεζα.

Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε της χθεσινής συνεδρίασης της ΕΚΤ στη Νάπολη, ο Ντράγκι επιβεβαίωσε ότι χώρες με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα αγορών ABS (χρεόγραφων διασφαλισμένων σε περιουσιακά στοιχεία) και καλυμμένων ομολόγων από τις ιδιωτικές τράπεζες της ευρωζώνης, που η ΕΚΤ ξεκινά αυτό τον μήνα με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Πρόσθεσε όμως ότι οι εν λόγω χώρες θα πρέπει να έχουν ένα πρόγραμμα προσαρμογής με την Ε.Ε. Στην παρατήρηση ότι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας με την Ε.Ε. τελειώνει στο τέλος του 2014 ο Ντράγκι επέμεινε ότι: «Πρέπει να υπάρχει ένα πρόγραμμα εκεί. Χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχουν αγορές».

Και συμπλήρωσε: «Έχουμε αποφασίσει να συμπεριλάβουμε χώρες που έχουν αξιολόγηση κάτω από ΒΒΒ-, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος, με δύο προϋποθέσεις: α. θα υπάρξει σειρά μέτρων τα οποία θα περιορίσουν το ρίσκο για τις συγκεκριμένες αγορές που θα γίνουν εκεί, έτσι ώστε τα στοιχεία ενεργητικού που αγοράζονται να έχουν ανάλογο ρίσκο με τα στοιχεία που αγοράζονται αλλού, β. οι χώρες αυτές θα έχουν ένα πρόγραμμα με την Ε.Ε.».

ΠΗΓΗ: efsyn.gr


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έκθεση «Julius Baer»: 35 χιλ. νοικοκυριά στην Ελλάδα με πλούτο άνω του ενός εκατ. ευρώ

Κατά 169 δισ. ευρώ ή 23% μειώθηκε ο ιδιωτικός πλούτος των Ελλήνων το διάστημα 2007-2013, σύμφωνα την έκθεση της ελβετικής τράπεζας Julius Baer «Wealth Report Europe».

Η συρρίκνωση του πλούτου στην Ελλάδα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ποσοστιαία μεταξύ των 16 ευρωπαϊκών χωρών που εξετάζονται στην έκθεση, ενώ η μεγαλύτερη μείωση ιδιωτικού πλούτου καταγράφηκε στην Ισπανία, κατά 28% ή 1,4 τρισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι Ελληνες βρίσκονται μια θέση πάνω από το τέλος ως προς τον μέσο ιδιωτικό πλούτο ανά κεφαλή, στα 58.900 ευρώ. Είναι πλουσιότεροι μόνο από τους Σλοβάκους, όπου ο μέσος ιδιωτικός πλούτος ανά κεφαλή ανέρχεται σε 33.295 ευρώ.

Οι πολίτες του Λουξεμβούργου είναι αντιθέτως οι πλουσιότεροι, με τον μέσο ιδιωτικό πλούτο ανά κεφαλή να ανέρχεται σε 432.221 ευρώ.

Σημειώνεται ότι οι χώρες που εξετάζονται στην έκθεση είναι το Λουξεμβούργο, η Ελβετία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Φινλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Σλοβενία, η Ελλάδα και η Σλοβακία.

Πάντως, στην Ελλάδα υπάρχουν, σύμφωνα με την Julius Baer, 34.723 νοικοκυριά, το 0,8% του συνόλου, με πλούτο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Ενα ακόμη στοιχείο που διαφοροποιεί την Ελλάδα σημαντικά σε σύγκριση με τις άλλες χώρες είναι η σχετικά χαμηλή συγκέντρωση του πλούτου.

Το 10% των πλουσιότερων Ελλήνων κατέχει το 39% του πλούτου, έναντι 52% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη και 62% που είναι το υψηλότερο ποσοστό και αφορά την Αυστρία.

Το πλουσιότερο 1% στην Ελλάδα κατέχει το 13% του πλούτου έναντι 27% που είναι ο μέσος όρος στην Ευρώπη. Συνολικά, όπως επισημαίνεται στην έκθεση, το 10% των πλουσιότερων νοικοκυριών στην Ευρώπη κατέχει πάνω από το 50% του πλούτου της Γηραιάς Ηπείρου.

Οι συγγραφείς της έκθεσης, τέλος, προβλέπουν ότι ο ιδιωτικός πλούτος στην Ευρώπη θα αυξηθεί κατά 40% μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, φτάνοντας τα 79 τρισ. ευρώ το 2019.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το Δημόσιο ο μεγαλύτερος μπαταχτσής

Την ώρα που εφορία και Ασφαλιστικά Ταμεία στοχοποιούν και κυνηγούν τους οφειλέτες, οι οποίοι στην πλειονότητά τους αδυνατούν να καταβάλλουν τα οφειλόμενα λόγω της κρίσης, το Δημόσιο συνεχίζει να είναι ο μεγαλύτερος μπαταχτσής καθώς οι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες τον Αύγουστο, αυξήθηκαν στα 4,67 δισ. ευρώ.
Στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών καταδεικνύουν ότι τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκαν στα 3,931 δισ. ευρώ, από 3,915 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου , ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων αυξήθηκαν τον Αύγουστο στα 745 εκατ. ευρώ, από 742 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου.
Οι οφειλές των υπουργείων αυξήθηκαν από τα 253 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο στα 265 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο. Μείωση κατέγραψαν τα χρέη των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης, καθώς περιορίσθηκαν στα 2,260 δισ. ευρώ, από 2,293 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου. Πάντως, τα χρέη του ΕΟΠΥΥ αυξήθηκαν στα 1,457 δισ. ευρώ, από 1,365 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου.
Τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περιορίσθηκαν στα 345 εκατ. ευρώ, από 359 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου 2014.
Τέλος, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων αυξήθηκαν τον Αύγουστο στα 873 εκατ. ευρώ, από 819 εκατ. ευρώ στα τέλη Ιουλίου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!