EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Ψηφίστηκε η διάταξη για την συνταξιοδότηση των αγροτών στα 62

 Παράλληλα οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ θα μπορούν να ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας τους εξ' αποστάσεως και από τον προσωπικό τους υπολογιστή

Τη δυνατότητα συνταξιοδότησης με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και του 62ου έτους της ηλικίας τους θα έχουν και οι αγρότες όπως οι ασφαλισμένοι των υπολοίπων ταμείων βάσει της τροπολογίας του υπουργείου εργασίας που ψηφίστηκε την Πέμπτη στη Βουλή.

Το ισχύον συνταξιοδοτικό καθεστώς των αγροτών δεν τους επέτρεπε να συνταξιοδοτούνται πριν τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους, ακόμη και αν είχαν πραγματοποιήσει 40 έτη ασφάλισης.

Το νέο αυτό πλαίσιο αφορά όλους τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ αγρότες, οι οποία στα 62 έτη τους και άνω, συμπληρώνουν 40 έτη ασφάλισης σε οποιοδήποτε ασφαλιστικό φορέα. Σε κάθε περίπτωση, για τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης ισχύει η αναγνώριση πλασματικών ετών, σύμφωνα με όσα ισχύουν για τα λοιπά ασφαλιστικά ταμεία.

Με τη δεύτερη διάταξη που ψηφίστηκε , αναβαθμίζονται οι ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρει ο ΟΑΕΔ και απλοποιούνται δραστικά οι διαδικασίες στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και στα πρότυπα των πλέον προηγμένων ευρωπαϊκών δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης.

Μεταξύ άλλων, εφεξής οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ θα μπορούν να ανανεώνουν την κάρτα ανεργίας τους εξ' αποστάσεως και από τον προσωπικό τους υπολογιστή, χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία τους στις υπηρεσίες του Οργανισμού.

Όπως εκτιμάται η αυτόματη ανανέωση θα μειώσει έως και κατά 3.600.000 σε ετήσια βάση τις επισκέψεις στις υπηρεσίες και θα θέσει οριστικό τέλος στις ουρές και την ταλαιπωρία των ανέργων στον ΟΑΕΔ. Παράλληλα θα αποδεσμεύσει τους εξειδικευμένους συμβούλους από καθημερινές διοικητικές διαδικασίες προκειμένου να επικεντρωθούν στην επανένταξη των ανέργων στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση η αξιοποίηση του διαδικτύου για τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ κατέστη τεχνικά εφικτή και λειτουργικά ασφαλής, καθώς η από 1η Μαρτίου 2013 ολοκληρωμένη λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» επιτρέπει την αξιόπιστη ηλεκτρονική καταγραφή των ροών της μισθωτής εργασίας και συνεπώς την άμεση ενημέρωση του Οργανισμού για κάθε μεταβολή της εργασιακής κατάστασης των εγγεγραμμένων στα μητρώα του ανέργων, αλλά και τον εντοπισμό τυχόν παραβατικών συμπεριφορών ως προς τη μη νόμιμη λήψη επιδόματος ανεργίας από άτομα που ήδη εργάζονται.

Σημειώνεται, πάντως, ότι οι περίπου 140.000 εγγεγραμμένοι άνεργοι που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας θα συνεχίσουν να προσέρχονται αυτοπρόσωπα στις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ για λόγους διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος.

Στη δήλωσή του ο κ. Βρούτσης αναφέρει τα εξής:

«Υλοποιούμε σήμερα μια πρόσφατη εξαγγελία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το ασφαλιστικό των αγροτών. Η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ να παίρνουν σύνταξη στα 62 έτη ύστερα από 40 χρόνια ασφάλισης - όπως, δηλαδή, όλοι οι ασφαλισμένοι των υπόλοιπων ταμείων - είναι ζήτημα δικαιοσύνης, ζήτημα ίσης μεταχείρισης. Σε κάθε περίπτωση, ο εξορθολογισμός και η ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης στη χώρα μας είναι μια διαρκής προσπάθεια. Βήμα-βήμα εντοπίζουμε στρεβλώσεις και αδυναμίες, αποκαθιστούμε αδικίες του  παρελθόντος. Παράλληλα, αλλάζουμε εντελώς το τοπίο στις σχέσεις των ανέργων με τον ΟΑΕΔ. Με την ψηφιακή ανανέωση της κάρτας ανεργίας, σταματάμε οριστικά τις ουρές και την ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας και απελευθερώνουμε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό για την ουσιαστική και αποτελεσματική στήριξη των ανέργων». 
 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ποιοι δικαιούνται επιδότηση για να μετατρέψουν την κεντρική θέρμανση από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο

Πρόγραμμα επιδότησης της μετατροπής κεντρικών θερμάνσεων από πετρελαίου σε φυσικού αερίου στις περιοχές Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, με ενισχύσεις που θα φθάνουν έως και το 60% του κόστους, ανακοίνωσε την Πέμπτη ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννης Μανιάτης.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 15 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 10 θα διατεθούν στην Αττική, 2 στην κεντρική Μακεδονία και 3 στη Θεσσαλία (είναι οι τρεις περιοχές όπου υπάρχουν δίκτυα αερίου) και εκτιμάται ότι θα ενταχθούν, αντίστοιχα, 30.000 νοικοκυριά στην Αττική, 7.000 στη Θεσσαλονίκη και 9.000 στη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά:

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν μονοκατοικίες και πολυκατοικίες στις τρεις περιφέρειες, που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης κάτω από 2.500 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Δεν θα υπάρχουν εισοδηματικά κριτήρια και οι αιτήσεις θα προκριθούν με σειρά προτεραιότητας, μέχρις εξάντλησης του προϋπολογισμού.

Η επιδότηση εξαρτάται από το μέγεθος του καυστήρα. Έως 35.000 θερμίδες η ανώτατη ενίσχυση είναι 1000 ευρώ, ενώ από εκεί και πάνω η ενίσχυση διαφοροποιείται ανάλογα με το αν εκτός από τον καυστήρα θα αλλάξει και ο λέβητας. Συγκεκριμένα από 35.000- 120.000 θερμίδες η επιδότηση είναι 1500 ευρώ και 2000 με αλλαγή λέβητα, από 120.000-170.000 θερμίδες δίνονται 2300 ευρώ (3000 με αλλαγή λέβητα), από 170.000- 200.000 θερμίδες επιδότηση 3300 ευρώ (4.000 με αλλαγή λέβητα) και πάνω από 200.000 θερμίδες επιδότηση 4.700 ευρώ (5.500 με λέβητα).

Ενδεικτικά, για μονοκατοικία το κόστος μετατροπής είναι 2000 ευρώ και η επιδότηση 1000 ευρώ. Για πολυκατοικία με 10 διαμερίσματα το κόστος μετατροπής είναι 5.000 ευρώ και η επιδότηση 3000 ευρώ. Για πολυκατοικία με 20 διαμερίσματα το κόστος είναι 9.000 ευρώ και η επιδότηση θα είναι 5.500 ευρώ.

Οι τρεις ΕΠΑ (οι εταιρείες παροχής αερίου που δραστηριοποιούνται στις ισάριθμες περιφέρειες), ανακοίνωσαν επίσης ότι θα προχωρήσουν σε πρόσθετα κίνητρα όπως εκπτώσεις στα τέλη σύνδεσης, χρηματοδότηση του υπόλοιπου κόστους, κλπ.

Οι συμβάσεις θα πρέπει να υπογραφούν από την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου, οι αιτήσεις υπαγωγής και τα δικαιολογητικά θα πρέπει να κατατεθούν ως τις 30 Απριλίου 2015 και τα τελικά δικαιολογητικά (τιμολόγια) ως τις 30 Ιουλίου 2015.

Στόχος του προγράμματος, όπως επισήμανε ο κ. Μανιάτης είναι η βελτίωση της καθημερινότητας και η δημιουργία θέσεων εργασίας, η αντιμετώπιση του φαινομένου της αιθαλομίχλης που δημιουργήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από την υπερβολική καύση βιομάζας (τζάκια, σόμπες κλπ).

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να καταργηθεί η προϋπόθεση συμφωνίας του 51% των συνιδιοκτητών προκειμένου να γίνει η μετατροπή της κεντρικής θέρμανσης ο κ. Μανιάτης είπε ότι σχετική ρύθμιση θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, υπάρχουν ωστόσο και ισχυρά επιχειρήματα υπέρ της διατήρησης αυτού του καθεστώτος.

Ο κ. Μανιάτης τόνισε ακόμη ότι αν υπάρξει πρόβλημα εφοδιασμού με φυσικό αέριο λόγω Ουκρανίας δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να διακοπεί η παροχή σε νοικοκυριά, σχολεία, νοσοκομεία και λοιπές βασικές υποδομές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Εταιριών Παροχής Αερίου το φυσικό αέριο θα είναι 35- 40% φθηνότερο από το πετρέλαιο θέρμανσης μετά και τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, ενώ σε σχέση με πέρυσι η τιμή του αερίου είναι 11% χαμηλότερη. Στο δίκτυο φυσικού αερίου έχουν πρόσβαση 800.000 νοικοκυριά στην Αττική και έχουν συνδεθεί 300.000. Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα έχουν συνδεθεί το 52% των κατοίκων (683.000).

Για την ενεργοποίηση του προγράμματος απαιτείται νομοθετική ρύθμιση η οποία θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή καθώς και Υπουργική Απόφαση για τον Οδηγό του προγράμματος που θα σταλεί στο ΦΕΚ επίσης την ερχόμενη εβδομάδα.

Η εκτίμηση των ΕΠΑ είναι ότι τα χρήματα του προγράμματος θα απορροφηθούν σε ορίζοντα 2-3 μηνών και τα νοικοκυριά θα που θα επιλεγούν θα περάσουν σε θέρμανση με φυσικό αέριο ήδη από τη φετινή χειμερινή περίοδο.

Πηγή
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Χρυσάφι πληρώνουν οι ανασφάλιστοι το νοσήλια

Παράνομες χρεώσεις καταγγέλλει το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού

Τέλος δεν έχει ο Γολγοθάς που βιώνουν χιλιάδες  ανασφάλιστοι Έλληνες πολίτες στην προσπάθειά τους να εξασφαλίσουν μια ελάχιστη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ώστε να μην πεθάνουν αβοήθητοι.

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού καταγγέλλει δυο ακόμη περιπτώσεις άτυχων συμπολιτών μας που πληρώνουν ακριβά το τίμημα της ανεργίας και της ανέχειας και ακόμη πιο ακριβά τη νοσηλεία τους σε δημόσια νοσοκομεία.

Στη πρώτη περίπτωση, θύμα της γραφειοκρατίας και των ανάλγητων μνημονιακών πολιτικών είναι ένα ανασφάλιστο παιδί μόλις 12 ετών, που στα τέλη Αυγούστου  μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου στην Θεσσαλονίκη μετά από ατύχημα με πολλά θλαστικά τραύματα και χρειάστηκε να νοσηλευτεί για δύο ημέρες ως επείγον περιστατικό.

Το νοσοκομείο ζητά σήμερα από τους ανασφάλιστους γονείς του παιδιού 600 € ως νοσήλια. Σύμφωνα με το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού η χρέωση αυτή είναι εντελώς παράνομη, αφού βάσει εγκυκλίου αλλά και των σχετικών ανακοινώσεων της κυβέρνησης οι ανασφάλιστοι χρήζουν ΔΩΡΕΑΝ νοσηλείας σε ΟΛΑ τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας από τον περασμένο Ιούνιο (ΦΕΚ 1465, 05/06/2014).

Η δεύτερη περίπτωση αφορά ασθενή του ιατρείου, ο οποίος νοσηλεύτηκε το 2013 στο Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» με οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου και για αυτή την νοσηλεία χρεώθηκε με 4.500 € ,ένα χρέος που μεταφέρθηκε στην εφορία αφού ο άνθρωπος δεν είχε την δυνατότητα να το πληρώσει.

Πριν ένα μήνα, στο ίδιο νοσοκομείο, τοποθετήθηκε στον ασθενή εμφυτεύσιμος απινιδωτής, καθώς η ζωή του βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο ασθενής ακολούθησε την διαδικασία που περιγράφει το ΦΕΚ 1465  και η οικογένειά του αναμένει την τριμελή επιτροπή να συνεδριάσει και να αποφασίσει για την τύχη του.

Σύμφωνα με τη σύζυγό του η επιτροπή αυτή δεν έχει συνεδριάσει ποτέ μέχρι σήμερα και ήδη έχουν συσσωρευτεί πάρα πολλές αιτήσεις πολιτών που αναμένουν την νοσηλεία τους.

Και οι δυο αυτές περιπτώσεις αφορούν σε πολύ σοβαρά ιατρικά περιστατικά και όχι μια απλή επίσκεψη στο γιατρό. Ειδικά, ο ασθενής – που έχει βαριά καρδιακή ανεπάρκεια και ενδεχομένως θα χρειαστεί μεταμόσχευση καρδιάς – ζει τώρα με την αγωνία ενός επιπρόσθετου χρέους στην εφορία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για τα δύο παραπάνω περιστατικά έχει ενημερωθεί το Υπουργείο Υγείας εδώ και δυο εβδομάδες, αλλά προς το παρόν δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για την διευθέτηση του προβλήματος.

Την ίδια ώρα, αρκετοί είναι ανασφάλιστοι που ενώ αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας δεν πηγαίνουν καν στο νοσοκομείο υπό τον φόβο υπέρογκων χρεώσεων. 
 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πρόστιμο - «μαμούθ» στην Ελλάδα για επικίνδυνα απόβλητα

Tην επιβολή προστίμου στην Ελλάδα, με ένα κατ’ αποκοπή ποσό ύψους 14.904.736 ευρώ και ημερήσια χρηματική ποινή 72.864 ευρώ, έως ότου εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις ζητά η Κομισιόν από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο με νέα προσφυγή της για ανεπαρκή διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων.
 
Πέντε χρόνια μετά την πρώτη καταδικαστική απόφαση, η Επιτροπή έκρινε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται με τα πρότυπα της ΕΕ.

Η δικαστική απόφαση του 2009 σημείωνε την έλλειψη σχεδίου διαχείρισης για την αντιμετώπιση των διάφορων ειδών επικίνδυνων αποβλήτων, όπως τα ιατρικά απόβλητα και οι χημικές ουσίες, τα οποία παραμένουν στο περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα και μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB)] και πολυχλωροτριφαινύλια (PCT).

Οι υποχρεώσεις της Ελλάδας για τα απόβλητα

Σύμφωνα με την Επιτροπή, για να συμμορφωθεί η Ελλάδα, πρέπει:

Να καταρτίσει κατάλληλο σχέδιο διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων.
 
Να δημιουργήσει κατάλληλες εγκαταστάσεις για τη διαχείριση των παραγόμενων επικίνδυνων αποβλήτων. Για παράδειγμα, όπως τονίζει η Κομισιόν, στην Ελλάδα δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις για την αναγέννηση ελαίων, την επεξεργασία των οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους, την ανακύκλωση συσσωρευτών ή την ανάκτηση ορισμένων μετάλλων.
 
Να αντιμετωπίσει το ζήτημα των παλαιών αποβλήτων που έχουν αποθηκευτεί προσωρινά, έως ότου καταστεί δυνατή η αποτελεσματική διαχείρισή τους.
 
Η Ελλάδα έπρεπε να έχει συμμορφωθεί πλήρως, εντός του 2013. Ωστόσο, το πρώτο αναγκαίο βήμα για την επίλυση του προβλήματος, η θέσπιση ενός κατάλληλου εθνικού σχεδίου διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων, δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί και, έως σήμερα, η Επιτροπή δεν έχει λάβει κάποιο αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα συμμόρφωσης. 
 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τι μας κρύβουν τελικά με τον υιό του Έμπολα και αποστέλλουν συνεχώς στρατό στην Αφρική;

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Η Γερμανία αποστέλλει στην Σενεγάλη 100 στρατιωτικούς για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα

Η Γερμανία σχεδιάζει να διαθέσει έως και 100  εξειδικευμένους στρατιωτικούς στη Σενεγάλη, για να βοηθήσει στις απεγνωσμένες προσπάθειες για την καταπολέμηση του ιού Έμπολα, ως μέρος γαλλογερμανικής αποστολής που είχε συμφωνηθεί από τις 19 Σεπτεμβρίου 2014.

Οι Γερμανοί στρατιωτικοί θα επανδρώσουν  γαλλική βάση στο Ντακάρ, από την οποία, δύο γερμανικά μεταφορικά αεροσκάφη θα μεταφέρουν προμήθειες προς τις γύρω περιοχές. Η Γαλλία θα παράσχει επίσης και αυτή αριθμό μεταφορικών αεροσκαφών .
«Αυτή τη στιγμή, δεν είναι θέμα χρημάτων, αλλά μάλλον  ικανότητα έγκαιρου εφοδιασμού και γρήγορης υλοποίησης», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις θα κατασκευάσουν  επίσης ένα κέντρο θεραπείας στην Λιβερία, και η Γαλλία θα κατασκευάσει ένα παρόμοιο στην Γουινέα. Κάθε κέντρο θα περιέχει 50 κρεβάτια.

Οι Γερμανοί είναι εμφανώς απρόθυμοι να αναπτύξουν  τις στρατιωτικές δυνάμεις τους, οπουδήποτε, συγκεκριμένα τα δύο τρίτα των Γερμανών, για παράδειγμα,  αντιτάσσονται στην αποστολή οπλισμού στους Κούρδους του Ιράκ.

Αλλά εδώ δίνεται η  ευκαιρία να χρησιμοποιηθεί ο γερμανικός στρατός σε μια σαφώς ανθρωπιστική αποστολή . Δεν υπάρχει καμία άλλη  απόδειξη ότι τα κίνητρα της Γερμανίας εδώ, δεν είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από δηλωμένη πρόθεση για «βοήθεια». Υπάρχει μια ανθρωπιστική κρίση. Πάνω από 2.600 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην χειρότερη  επιδημία που έχει καταγραφεί ποτέ, από το ξέσπασμα του ιού Έμπολα. Και ο γερμανικός στρατός μπορεί να κάνει κάτι γι “αυτό, καταλήγει το άρθρο.

Αυτό που φοβούνται  η Γερμανία , ή Γαλλία και  οι ΗΠΑ, είναι η εξάπλωση του υιού σε Ευρώπη και Αμερική και την δυσοίωνη  προοπτική των εκατομμυρίων θυμάτων. Οι υπηρεσίας ασφαλείας της δύσης, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θέλουν να προκαλέσουν πανικό μην ανακοινώνοντας τους φόβους τους, αλλά με την αποστολή δυνάμεων στην Αφρική, καταδεικνύουν σαφώς την επικινδυνότητα της κατάστασης.

Με πληροφορίες από εδω


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η κυβέρνηση νομοθετεί το «bail in» για δήμευση καταθέσεων και κάτω των 100.000 ευρώ

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο εκλεκτός της τρόικας Γιάννης Στουρνάρας «ανοίγει» οριστικά το δρόμο για την κατάσχεση των τραπεζικών καταθέσεων και κάτω των 100.000 ευρώ προωθώντας στη Βουλή για ψήφιση νομοσχέδιο θεσμοθέτησης τη διαδικασία του «bail in» με πρόσχημα τη διάσωση των τραπεζών.

Αφού η κυβέρνηση άρχισε τους εκβιασμούς μιλώντας ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς για «bank run» σε περίπτωση που εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ, έρχεται ο Γ. Στουρνάρας να φορτώσει στους καταθέτες-επενδυτές την κατάρρευση μίας τράπεζας.

Και έχουν το θράσος κάτι τύποι σαν τον Α. Γεωργιάδη να προειδοποιούν πώς η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα είναι αυτή που θα οδηγήσει στο «άδειασμα» των τραπεζών. Όχι βέβαια η πολιτική της τρόικας που εφαρμόζει πιστά η κυβέρνηση και απειλεί με δήμευση των καταθέσεων σε περίπτωση που οι τράπεζες καταρρεύσουν, όπως έγινε στην περίπτωση της Κύπρου.

Όλα αυτά είναι δείγματα μιας κυβέρνησης που βρίσκεται σε πανικό από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, που τη δείχνουν να έχει πάρει την «κάτω βόλτα» και του «φτυσίματος» που έφαγε ο Α. Σαμαράς από την Α. Μέρκελ για την αντιμετώπιση του χρέους.

Όχι «κούρεμα» δεν δέχεται, αλλά ούτε το «πράσινο φώς» για την επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους δεν δίνει το Βερολίνο θεωρώντας απλά πώς αυτό το θέμα θα πρέπει να το διαπραγματευτεί με την επόμενη κυβέρνηση. Τη νυν τη θεωρεί τελειωμένη…

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες από της Τράπεζα της Ελλάδας η νομοθέτηση του «bail in» βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο και θα αφορά πέραν των τραπεζών και τις εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.

Η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει συγκροτήσει η Τράπεζα της Ελλάδος ετοιμάζει το σχετικό σχέδιο νόμου, το οποίο θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί πριν το τέλος του χρόνου, καθώς πρέπει να τεθεί σε ισχύ βάσει της συμφωνίας με την τρόικα από τις αρχές του 2015.

Το «bail in», δηλαδή η υποχρέωση για τη διάσωση μιας τράπεζας να πληρώνουν πρώτοι -και πριν παρέμβει το κράτος- τις ζημίες οι μέτοχοι και οι πιστωτές-ομολογιούχοι, υιοθετείται στο πλαίσιο της ένταξης στην ελληνική νομοθεσία της Bank Recovery Resolution Directive (BRRD), δηλαδή της οδηγίας για την ανάκαμψη και την εξυγίανση χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων. Η ισχύς της οδηγίας επεκτείνεται πέραν των τραπεζών και στις ΕΠΕΥ, συνεπώς και στις χρηματιστηριακές εταιρείες.

Δεν είναι αποσαφηνισμένες οι αλλαγές που φέρει η υιοθέτηση της συγκεκριμένης οδηγίας σε σχέση με θεσμούς που ήδη υπάρχουν στη χώρα, όπως το ΤΕΚΕ και το Συνεγγυητικό Κεφάλαιο. Η οδηγία προβλέπει τη λειτουργία ταμείων εξυγίανσης τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις ΕΠΕΥ, ενώ ήδη στην Τράπεζα της Ελλάδος έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί Διεύθυνση Εξυγίανσης.

Το ΤΕΚΕ σήμερα καλύπτει έως 30.000 ευρώ ανά επενδυτή, έως 100.000 ανά καταθέτη, αλλά αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο πώς θα συνεχιστεί και από εδώ και πέρα. Είναι πολύ πιθανό να δεσμεύονται και λογαριασμοί με μικρότερα ποσά, κάτω των 100.000 ευρώ.

Τεράστια ερωτήματα δε προκαλεί και το γεγονός της ένταξης στο «bail in» των χρηματιστηριακών εταιρειών. Αυτό δείχνει πώς πρόθεση της κυβέρνησης είναι να βάλει χέρι και σε μικρότερα ποσά, πάλι μέσω των τραπεζών, αφού τα χρήματα είναι κατατεθειμένα σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

defencenet.gr

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Με εταιρεια “αχυρο” χτύπησε η Πειραιώς το Ντυνάν στον …πλειστηριασμό της!

ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ!

Μηπως κύριε Σάλλα θα εκχωρησετε την αχυρενια εταιρεια στον κύριο Βγενοπουλο; Ή απλως αποφασίσατε να παίξετε τον νοσοκόμο, ε, και η κυβερνησούλα σας είπε να σας κανει ενα δωράκι…

Τα ίδια αρπακτικά που κατάφεραν να βάλουν χέρι στα σπίτια και τις ιδιοκτησίες των Ελλήνων πολιτών, τα ίδια κοράκια που έχουν υποβάλει τον ελληνικό λαό σε υποχρεωτική αφαίμαξη, οι ίδιοι αυτοί τοκογλύφοι αλώνουν τώρα και την υγεία!

Με όρους πλιάτσικου και με ένα αστείο ποσό ύψους περίπου 115 εκατ. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς εξαγόρασε το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν».

Με έναν στημένο πλειστηριασμό, όπου ο μόνος πλειοδότης ήταν όλως τυχαίως η θυγατρική της Τράπεζας, η εταιρεία «ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ», ένα νοσοκομείο που μέχρι πριν μερικά χρόνια ήταν κόσμημα πέρασε στα χέρια της Πειραιώς.

Η όλη διαδικασία μπάζει από παντού και οι προσπάθειες της Πειραιώς να κουκουλώσει το σκάνδαλο, λέγοντας ότι σκοπεύει να πουλήσει το νοσοκομείο όταν βρεθεί υποψήφιος αγοραστής από τον χώρο της υγείας δεν πείθουν κανέναν νοήμονα άνθρωπο.

Το ποιοι κρύβονται πίσω από το ξεπούλημα της υγείας, οι μίζες και οι ρεμούλες των υποτακτικών που δουλεύουν για χάρη των τραπεζιτών θα αποκαλυφθούν άμεσα και τότε κάποιοι όχι μόνο θα χάσουν τον ύπνο τους, αλλά δεν θα ξέρουν πού να κρυφτούν!

Οι λεπτομέρειες

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει το newsbomb.gr, η «ΗΜΙΘΕΑ Α.Ε» φέρεται να είναι εταιρεία συμφερόντων του ομίλου Πειραιώς, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.

Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί τον βασικό πιστωτή του νοσηλευτικού ιδρύματος, με δάνεια ύψους 90 εκατομμυρίων ευρώ. Αφού προχώρησε σε κατάσχεση του κτηρίου και προκάλεσε η ίδια τον πλειστηριασμό –σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάρτιο είχε υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Ερρίκος Ντυνάν, Τράπεζας Πειραιώς και υπουργείου Υγείας- εξαγόρασε ολόκληρο το νοσοκομείο, με τίμημα-σκάνδαλο, απαλλαγμένο μάλιστα από χρέη!

Ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, είχε φροντίσει ελάχιστες ημέρες νωρίτερα να περάσει τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, η οποία προέβλεπε ότι σε περίπτωση αναγκαστικού πλειστηριασμού στοιχείων ενεργητικού ιδιωτικής νοσηλευτικής μονάδας ή ιδιωτικής κλινικής, ως επιχείρησης ή συνόλου περιουσίας, και ανεξάρτητα από τη νομική της μορφή, μεταβιβάζεται μαζί με τα ανωτέρω αυτοδικαίως στον πλειοδότη η διοικητική άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικής κλινικής που τυχόν υπάγεται στην κατάσχεση ή συνδέεται με μεταβιβαζόμενα στοιχεία ενεργητικού, εφόσον ο νέος φορέας πληροί τις προβλεπόμενες νόμιμες προϋποθέσεις.

Έτσι, ο κ. Βορίδης φρόντισε ώστε η Τράπεζα Πειραιώς να βάλει στο χέρι εκτός από τα κτήρια και τον εξοπλισμό, και την άδεια λειτουργίας του νοσοκομείου.

Το «σκάνδαλο Ντυνάν» αποτελεί πλέον μια υπόθεση-πιλότο για τις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων που θα ακολουθήσουν και ως μόνο αποτέλεσμα θα έχει την πλειοψηφία των δημόσιων νοσοκομείων να περάσει στα χέρια ιδιωτών, ακριβώς όπως το… σχεδιάζουν εδώ και χρόνια οι Γερμανοί με τους εγχώριους συνεργάτες τους…

Hellasforce.com
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ιστορίες του Καραγκιόζη

Η αλήθεια είναι ότι τον Γκίκα (Χαρδούβελη) δεν πρέπει να τον παίρνουμε και πολύ στα σοβαρά. 
Πρώτον, διότι έχει παρελθόν - και τι παρελθόν! 
 
Δεύτερον, διότι από την αρχή της κρίσης έχει πει και προφητέψει πολλά και διάφορα, που καλύτερα να τα ξεχάσουμε κι εμείς κι αυτός. Και τρίτον, διότι  απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του ίδιου ανθρώπου ο οποίος εμπιστεύεται τον Μπαλτάκο, τον Χρύσανθο, τον Σταμάτη, τον Άδωνι. Και τον Στουρνάρα επίσης.
 
Εντούτοις δεν είναι σωστό να τον παίρνουμε και στην πλάκα. Διότι, όσο κι αν ο ίδιος έχει κάνει την τύχη του, η δική μας έρμη τύχη εξαρτάται εν πολλοίς από τα χούγια του. Στο πασαλίκι των Μνημονίων, μπορεί πασάς να είναι ο Σαμαράς και βεζίρης ο Βενιζέλος, αλλά Βεληγκέκας είναι ο Γκίκας. Βεληγκίκας κατά κάποιο τρόπο. Όπου σπαθί εκεί και πίστη. Κόβει μισθούς, καρατομεί φορολογούμενους, εκτελεί συντάξεις. Στο ενδιάμεσο κάνει κομφετί τις υποσχέσεις του Τσίπρα.

Όταν λοιπόν ο εν λόγω δηλώνει δημοσίως ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα διαγραφής χρέους, οφείλουμε να προβληματιστούμε. Γιατί το λέει; Η πρώτη αυθόρμητη απάντηση είναι γιατί τα έχει μπερδέψει και νομίζει ότι είναι υπουργός της Μέρκελ. Η δεύτερη, πιο ψαγμένη, είναι ότι αισθάνεται κάποια συμπάθεια προς τους δανειστές - μη βάλουμε χέρι στα κέρδη τους. Η τρίτη όμως, και πιο φιλοσοφημένη, είναι ότι ενόψει της διαφημισμένης διαπραγμάτευσης για το χρέος, στα ενδότερα του Μαξίμου καθορίστηκαν όχι μόνο τακτικές, αλλά και ρόλοι.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι για να κάμψουν τους άκαρδους δανειστές, ο Σαμαράς θα παίζει τον κακό με κείνους και τον καλό με μας. Και ο Γκίκας τον καλό με κείνους και τον κακό με μας. Κατά το κακός μπάτσος και καλός μπάτσος της εποχής που οι αριστεροί ανήκαν στη δικαιοδοσία της Ασφάλειας. Ο μεν πασάς δηλαδή θα εμφανίζεται με ένα ψαλίδι νά, για να κόψει το κεφάλι του χρέους, ο δε Βεληγκίκας με ένα σπαθί νά, για να κόψει το δικό μας. Για να βρεθεί στο τέλος η χρυσή τομή - ψαλίδι, σπαθί, μια φέτα από μας, αλλά και μια από το χρέος

Θα πείτε ότι αυτά είναι ιστορίες του Καραγκιόζη. Σωστό. Αλλά αφού έχουμε πασά, έχουμε βεζίρη, έχουμε Βεληγκίκα, γιατί να μην έχουμε και Σπαθάρη;
  

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΤΕΛΕΙΩΣΕΣ! ΤΡΑΒΑ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ ΤΩΡΑ. ΔΕΝ ΣΕ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΑΛΛΟ…

Εμείς ακούσαμε χθες με τα ίδια μας τ’ αυτιά την ίδια την καγκελάριο να λέει: ”.. πολλοί τουρίστες Γερμανοί πηγαίνουν με χαρά στην Ελλάδα..”

Συγκλονιστήκαμε!

Συθέμελα! Και πατόκορφα!

Αν δεν είναι αυτό στήριξη της πολιτικής σου, και έκφραση ευαρέσκειας,
..τότε τί είναι;

Τί θα μπορούσε να είναι;

Μετά από τέτοιο θρίαμβο είμαστε βέβαιοι ότι από σήμερα κιόλας θ’ αρχίσεις τις φορολογικές ελαφρύνσεις και παροχές!

Και δεν εννοούμε βέβαια μόνον εκείνη την ήδη εξαγγελθείσα μείωση κατά 30% στον ανεβασμένο κατά 450% φόρο πετρελαίου θέρμανσης,
..που θα προκαλέσει την συντριπτική μείωση κατα 12 λεπτά την τιμή του καυσίμου, και θα βάλει φωτιά σε καυστήρες, σόμπες, και μπορεί και στα τόπια,
..παρά εννοούμε πως θα μπορέσεις στα σίγουρα να βάλεις τους γίγαντες οικονομολόγους που σε περιτριγυρίζουν, να ξαναρίξουν μιά ματιά σε κείνον τον ΕΝΦΙΑ,
..θα μπορέσεις να μειώσεις την προκαταβολή φόρου απ’ το 50% στο 48%,
..θα δυνηθείς να ξαναδώσεις τον 13ο και 14ο μισθό τουλάχιστον στους έρμους τους συνταξιούχους του δημοσίου,
..θα κάνεις πραγματικότητα το όνειρο της πολιτικής σου καριέρας, να μειώσεις τον ΦΠΑ εστίασης,
..θα σταματήσεις τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας,
..θα δημιουργήσεις νέες θέσεις εργασίας, ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΝΟΡΩΝ,
..θα δώσεις την δυνατότητα 100 δόσεων για χρέη -πλαστά και άλλα- προς την εφορία!

Και αυτά για αρχή!

Γιατί στη συνέχεια θα σταματήσεις να λες ψέματα παντού, πάντα, και για τα πάντα,
..θα σταματήσεις να γέρνεις σαν υποβρύχιο, από μαγκιά, όταν απευθύνεσαι σε πολιτικούς σου αντιπάλους,
..θα ξεκινήσεις την αποχουντοποίηση μέσα στο κόμμα σου, φεύγοντας πρώτος εσύ!

Όλα αυτά, κι άλλα τόσα, περιμένουμε να δούμε εμείς οι καλόπιστοι υποστηρικτές σου, μετά τον χθεσινό σου θρίαμβο!

Τα υπόλοιπα θα σου τα στείλουμε γραπτώς μετά τις εκλογές..
 
Στο σπίτι!..
ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΑΠΟ ΕΔΩ
ΠΗΓΗ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο άνθρωπος χάμστερ: Παράγει ενέργεια για το γραφείο του περπατώντας σε γιγάντια ρόδα (βίντεο)

Στο παρελθόν είχαμε δει γραφεία να τροφοδοτούνται ενεργειακά με τη χρήση διαδρόμων γυμναστηρίου. Ωστόσο ένας καλλιτέχνης και μηχανικός Ρομπ Γκόντσοου παράγει ενέργεια κάνοντας το... χάμστερ.

Ο τροχός τρέχει στη φυσική ταχύτητα του διασκελισμού του χρήστη και κρατάει σε εγρήγορση το χρήστη, ενώ χάρη στο ειδικό τιμόνι, εξασφαλίζει και σωστή ισορροπία.

    

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στο μικροσκόπιο οι εφοριακοί -Ελεγχος πόθεν έσχες στους υπαλλήλους της γ.γ. Δημοσίων Εσόδων

Τραπεζικές καταθέσεις, εμβάσματα στο εξωτερικό, αποκλίσεις στο εισόδημα... Ολα θα μπουν στο μικροσκόπιο για τους υπαλλήλους της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Με απόφαση της Κατερίνας Σαββαΐδου, οι υπάλληλοι θα περάσουν από εξονυχιστικό έλεγχο πόθεν έσχες, ο οποίος μάλιστα θα γίνει κατά προτεραιότητα, σύμφωνα με εμπιστευτικό πρόγραμμα που θα υποβάλλει η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της ΓΓΔΕ.

Τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνουν οι έλεγχοι, σύμφωνα με την απόφαση της κ. Σαββαΐδου όπως αναφέρει το euro2day.gr είναι:

  • Απόκλιση φορολογητέου εισοδήματος με τραπεζικό υπόλοιπο,
  • Μεταβολή τραπεζικών καταθέσεων,
  • Εμβάσματα στο εξωτερικό,
  • Απόκλιση τεκμηρίων διαβίωσης και δηλωθέντων εισοδημάτων,
  • Μεταβολή περιουσιακής κατάστασης,
  • Απόκτηση και μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων εντός του ίδιου έτους,
  • Απόκλιση του συνόλου των καταθέσεων από ανάλωση κεφαλαίου,
  • Υπηρεσία που υπηρετεί, θέση έργου, θέση ευθύνης, χρόνος παραμονής σε θέση ευθύνης,
  • Συνυπηρέτηση με σύζυγο στην ίδια υπηρεσία,
  • Σύζυγος και συγγενείς Α΄ βαθμού λογιστές.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ολα στο φως -Στο διαδίκτυο οι προϋπολογισμοί υπουργείων, ΟΤΑ, ΜΚΟ

Τη δυνατότητα να παρακολουθούν online τα οικονομικά υπουργείων, φορέων Δημοσίου, ΟΤΑ και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, θα έχουν σύντομα οι πολίτες, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που κατατέθηκε την Τετάρτη στη Βουλή.

Σύμφωνα με το υπουργείο, το νομοσχέδιο ενσωματώνει στο Ελληνικό Δίκαιο την Οδηγία 2013/37 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την ελεύθερη διάθεση δεδομένων του δημοσίου σε κάθε τρίτο φορέα. Προβλέπεται ότι εντός τριών μηνών κάθε δημόσιος φορέας θα οριστικοποιήσει τη λίστα των δεδομένων που θα είναι διαθέσιμα, των οποίων η ανάρτηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών από την ψήφιση του νόμου. Η γενική αρχή που διέπει το σχέδιο νόμου είναι ότι όλα τα δεδομένα του δημόσιου τομέα είναι ελεύθερα προς διάθεση, με την επιφύλαξη αυτών που προστατεύονται από το ιδιωτικό απόρρητο, καθώς και όσα αναφέρονται σε ζητήματα εθνικής ασφαλείας.

Στο πλαίσιο αυτό, το σχέδιο νόμου εισάγει δυο βασικές καινοτομίες, που ενισχύουν τη διαφάνεια:
  • Η εκτέλεση των προϋπολογισμών των υπουργείων, των ΝΠΔΔ, των ΟΤΑ Α' και Β' Βαθμού και των ΝΠΔΔ αυτών, πρέπει να εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του κατά κανόνα σε πραγματικό χρόνο και να παρέχει αναλυτικές καταστάσεις και για το σκέλος των εσόδων και για το σκέλος των εξόδων ανά κωδικό αριθμό εσόδου ή εξόδου. Με τον τρόπο αυτό, κάθε πολίτης θα μπορεί να αξιολογεί και να έχει πλήρη γνώση της πορείας εκτέλεσης του προϋπολογισμού κάθε φορέα.
  • Καθιερώνεται η υποχρεωτική ανάρτηση των οικονομικών στοιχείων τους στο αναβαθμισμένο «πρόγραμμα Διαύγεια» για όλες τις Αστικές Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες (μεταξύ των οποίων και οι ΜΚΟ), τα σωματεία, τα ιδρύματα και τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ) και λοιπούς μη κερδοσκοπικούς φορείς, οι οποίες επιχορηγούνται από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα με ποσό άνω των 3.000 ευρώ ετησίως.
Θεσπίζεται, επίσης, ετήσιος διαγωνισμός για την αξιοποίηση των ανοικτών δεδομένων, ενώ καθιερώνονται παράλληλα και βραβεία σε φορείς του δημοσίου τομέα που έχουν επιδείξει αποτελεσματικές και καινοτόμες διαδικασίες ανοικτής διάθεσης των δεδομένων τους.

Από «κόσκινο» διορισμοί στο δημόσιο και πτυχία υπαλλήλων

Ταυτόχρονα το νομοσχέδιο προβλέπει, υποχρεωτικό και αυτεπάγγελτο έλεγχο γνησιότητας των δικαιολογητικών των διοριστέων στο Δημόσιο και αμελλητί έλεγχο των ήδη υπηρετούντων με απάντηση εντός πέντε ημερών από τις υπηρεσίες τους και αφορά τη χρήση εγγράφων, πληροφοριών και δεδομένων του δημοσίου τομέα.

Στο ίδιο πλαίσιο, το νομοσχέδιο ορίζει πως η κατάθεση, χρήση και διατήρηση σε ατομικό υπηρεσιακό φάκελο υπαλλήλου, πλαστού, νοθευμένου ή παραποιημένου πιστοποιητικού ή τίτλου βεβαιώσεως, συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα που συνεπάγεται την αυτοδίκαιη αργία του υπαλλήλου.
Από την άλλη, καταργούνται οι συνολικά, πέντε θέσεις βοηθών του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και κάθε διάταξη σχετική με τις θέσεις αυτές.

Προσλήψεις μόνο αν υπάρχουν κενές θέσεις

Με άλλο άρθρο του νομοσχεδίου απαγορεύεται ο διορισμός ή πρόσληψη στις δημόσιες υπηρεσίες, μονίμου προσωπικού, ή με σύμβαση αορίστου χρόνου, ή ορισμένου χρόνου με δυνατότητα ανανέωσης της σχέσης εργασίας του, εφόσον στον οικείο φορέα δεν υφίσταται κενή οργανική θέση. Κατ' εξαίρεση μόνο, επιτρέπεται κάτι τέτοιο σε προσωποπαγή θέση, αποκλειστικά στις ρητά οριζόμενες περιπτώσεις (π.χ. συμμόρφωση της Διοίκησης με δικαστική απόφαση, διορισμός αποφοίτων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης).


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ολοι όσοι δικαιούνται το εποχικό επίδομα του ΟΑΕΔ -Το ύψος του φθάνει τα 916 ευρώ (λίστα)

Σε λίγες ημέρες και συγκεκριμένα από την 1η Οκτωβρίου ξεκινά η υποβολή των αιτήσεων για την καταβολή του ειδικού εποχικού επιδόματος του ΟΑΕΔ σε εποχιακά εργαζόμενους. Το ύψος του επιδόματος κυμαίνεται από 458,15 ευρώ έως 916,30 ευρώ σε εποχιακά εργαζόμενους.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι του εποχικού επιδόματος

Δικαιούχοι του ειδικού εποχικού βοηθήματος είναι τα άτομα που παρέχουν την εργασία στην Ελλάδα, εφ' όσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και ασκούν ένα από τα παρακάτω επαγγέλματα: οικοδόμου,
  • λατόμου,
  • ασβεστοποιού,
  • πλινθοποιού,
  • αγγειοπλάστη,
  • δασεργάτη,
  • ρητινοσυλέκτη,
  • καπνεργάτη,
  • μουσικού μέλους του οικείου επαγγελματικού σωματείου,
  • υποδηματεργάτη,
  • μισθωτού ναυπηγοεπισκευαστικης ζώνης,
  • χειριστή εκσκαπτικών,
  • ανυψωτικών,
  • οδοποιητικών,
  • γεωτρητικών μηχανημάτων,
  • ηθοποιού,
  • τεχνικού κινηματογράφου και τηλεόρασης,
  • χείριστη και βοηθού χείριστη κινηματογράφου,
  • ελεγκτή κινηματογράφου και θεάτρου,
  • ταμία κινηματογράφου και θεάτρου ,
  • μισθωτού τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου,
  • σμυριδεργάτη.
Το επίδομα δικαιούνται, ακόμη:
  • Οι μισθωτοί της ναυπ/κής ζώνης, εφόσον υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ , όταν παρέχουν την εργασία τους σε επιχειρήσεις με έδρα στην Ελλάδα και δραστηριότητες σε μία ή περισσότερες χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Συνταξιούχοι, οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι και την 10/9/2014, που κατά το έτος 2013 ασκούσαν ένα από τα παραπάνω επαγγέλματα και έχουν τις προϋποθέσεις για την λήψη του βοηθήματος έτους 2014. Θα δικαιούνται το εποχικό βοήθημα εφ' όσον η σύνταξη που λαμβάνουν (κύρια και επικουρική) είναι μικρότερη από την κατώτερη σύνταξη που χορηγεί το ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και η οποία για το έτος 2014 ανέρχεται στο ποσό των 486,84 €. Το ίδιο ισχύει και για όσους καθίστανται συνταξιούχοι από 11/9/2014 και μετά, και πληρούν τις προϋποθέσεις.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Προκηρύξεις διαγωνισμών και 3.420 προσλήψεις 11μηνες συμβάσεις σε 16 δήμους

Προκηρύξεις των διαγωνισμών θα γίνουν σταδιακά από το ΑΣΕΠ και θα αφορούν σε ειδικότητες νηπιαγωγών, βρεφονηπιοκόμων, βρεφοκόμων, μαγείρων, καθαριστριών, κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων. Οι αιτήσεις μπορούν να γίνουν σε 16 δήμους της χώρας και αφορούν σε 3.420 προσλήψεις με συμβάσεις 11 μηνών.
  • Στην Αττική θα ανοίξουν 164 θέσεις για καθηγητές μουσικής και χορού, οδηγούς απορριμματοφόρων, λογιστές εργάτες, χειριστές μηχανημάτων βρεφονηπιοκόμων, βρεφοκόμων, μαγείρων, καθαριστριών, κοινωνικών λειτουργών και ψυχολόγων.
  • Στην Κεντρική Μακεδονία θα προκηρυχθούν 384 θέσεις τεχνικών,. Οδηγών μαγείρων και βρεφοκόμων
  • 31 θέσεις στην Κρήτη για υδραυλικούς, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς
  • 18 θέσεις στην Ήπειρο για φωτογράφους μουσικούς εργάτες και εικαστικούς
  • Στη Θεσσαλία ανοίγουν 48 θέσεις αρχαιολόγων, συντηρητών, νηπιαγωγών και μαγείρων
  • Στη Στερεά 48 θέσεις για ηλεκτρολόγους, μάγειρες, γραμματείς μουσικούς και χορευτές

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Τσουνάμι» αιτήσεων για πρόωρη συνταξιοδότηση: Αποχωρούν έστω και με τα μισά λεφτά για να αποφύγουν τις αλλαγές

Μπαράζ αιτήσεων για πρόωρες συνταξιοδοτήσεις καταγράφεται στα ασφαλιστικά ταμεία, εν όψει των αλλαγών που θα γίνουν στο Ασφαλιστικό το 2015.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι από το χώρο της δημόσιας διοίκησης φέτος θα αποχωρήσουν πάνω από 30.000 εργαζόμενοι, ενώ στα υπόλοιπα ταμεία του ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αναμένεται να φτάσουν τις 72.000.

Οι αλλαγές που θέλουν να προλάβουν οι εργαζόμενοι είναι:

1. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, καθώς στα ταμεία κύριας ασφάλισης θα υιοθετηθεί μεικτό σύστημα που θα οδηγήσει σε μείωση των παροχών,καθώς το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται από τη βασική σύνταξη και από την αναλογική σύνταξη.

Το ύψος της βασικής σύνταξης είναι στα 360 ευρώ,όσο είναι δηλαδή σήμερα η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, παράλληλα με τη βασική σύνταξη θα καταβάλλεται και επιπλέον αναλογικό ποσό σύνταξης, με βάση τα έτη ασφάλισης. Το αναλογικό ποσό σύνταξης θα υπολογίζεται βάσει των συνολικών αποδοχών από ολόκληρο τον εργάσιμο βίο. Για τους ασφαλισμένους που θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2015 και συνταξιοδοτούνται μέσα σε αυτό το έτος, η σύνταξή τους θα αποτελείται από το άθροισμα δύο επιμέρους ποσών:
  • το ποσό της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που έχει συμπληρωθεί έως31 Δεκεμβρίου 2010 υπολογίζεται με τον παλιό τρόπο, δηλαδή με τι συντάξιμες αποδοχές των πέντε καλύτερων ετών της τελευταίας δεκαετίας.
  • το ποσό της σύνταξης για τον χρόνο ασφάλισης που συμπληρώνεται από 1 Ιανουαρίου 2011 και μετά υπολογίζεται με τις συντάξιμες αποδοχές όλης της περιόδου μέχρι και τον προηγούμενο μήνα από εκείνον της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.
2. Η αύξηση του ορίου χορήγησης της κατώτατης σύνταξης από τις 4.500 ημέρες ασφάλισης (15ετία) στις 6.000 ημέρες ασφάλισης (20ετία).

3. Η κατάργηση ή ο περιορισμός των μπόνους που χορηγούνται στην κατώτατη σύνταξη και τα οποία οδηγούν σε αύξηση ως και 30% των αποδοχών των συνταξιούχων.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Εφθασε το αυτοκίνητο του μέλλοντος -Το κατασκεύασαν μαθητές Λυκείου στην Κρήτη [εικόνες]

Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που θα φορτίζεται από υδρόψυκτη μονάδα κυψέλης καυσίμου υδρογόνου κατασκεύασαν μαθητές από την Κρήτη δίνοντάς μας μια εικόνα του πως θα είναι το όχημα του μέλλοντος.

Οι μαθητές του 6ου Επαγγελματικού Λυκείου Ηρακλείου ολοκλήρωσαν το πρότζεκτ τους την περυσινή χρονιά και το παρουσίασαν στο πλαίσιο της Εκθεσης ExpoCreta, που πραγματοποιήθηκε από τις 12 έως τις 17 Σεπτεμβρίου 2014, στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Κρήτης, στις Γούρνες Ηρακλείου.

Για το συγκεκριμένο εγχείρημα εργάστηκαν οι μαθητές όλων των τομέων του σχολείου μαζί με τους καθηγητές τους.



Το συγκεκριμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο δεν καταναλώνει καύσιμα που είναι ρυπογόνα προς το περιβάλλον, ενώ είναι αθόρυβο κατά τη λειτουργία του. Στη θέση του ρεζερβουάρ των συμβατικών αυτοκινήτων υπάρχει υποδοχή για την ηλεκτρική φόρτιση του, ενώ το καινοτόμο στοιχείο εντοπίζεται στη μονάδα κυψέλης υδρογόνου που κατασκευάστηκε και από την οποία φορτίζεται το ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

Η μονάδα αυτή αποτελεί ένα πλήρες σύστημα ηλεκτρονικού και ηλεκτρο-μηχανολογικού ελέγχου, με όλα τα συστήματα ασφαλείας, καθώς επίσης και ένα ενσωματωμένο σύστημα πλοήγησης, με το οποίο μπορούν να επικοινωνούν τοπικές και απομακρυσμένες κινητές συσκευές, μεταφέροντας δεδομένα και λειτουργικά στοιχεία μέσω internet.



Το καύσιμο που χρησιμοποιείται είναι το υδρογόνο που αποθηκεύεται σε δύο φιάλες υδριδίων μετάλλων.



Αναλυτικά οι προδιαγραφές:
  • Ισχύς ηλεκτροκινητήρα 35 – 55 kWatt,
  • Ροπή 130 Nm
  • Μέγιστη περιστροφή 12.000 RPM.
  • Κατανάλωση 15 kWh / 100 km
  • Μέγιστη ταχύτητα 125 km/h
  • Επιτάχυνση 0 – 60 km/h σε 5 secs, 0 -100 km/h σε 12 secs
  • Αυτονομία 450 km
  • Ισχύς Inverter 5 kW/ 230 V A.C.
  • Ισχύς κυψέλης καυσίμου H2 5 kW / 72 V D.C.
  • Δύο φιάλες υδριδίων μετάλλων για την αποθήκευση του υδρογόνου, χωρητικότητας 2x3 m3.
Φωτογραφίες: Flashnews.gr



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πουλήθηκε το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν στην Ημιθέα Α.Ε.

Στα χέρια της εταιρείας «Ημιθέα ΑΕ» πέρασε το νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» έναντι τιμήματος 115.135.251 ευρώ, κατά τον πλειστηριασμό του ακινήτου που διενεργήθηκε εχθές  το μεσημέρι.

Στον πλειστηριασμό, επισπεύδουσα ήταν η Τράπεζα Πειραιώς στην οποία είχε περιέλθει το νοσοκομείο λόγω οφειλών που ανέρχονται στο τίμημα με το οποίο πωλήθηκε το Ερρίκος Ντυνάν.

Η Ημιθέα αναλαμβάνει το σύνολο των κτιρίων του Ντυνάν, τον εξοπλισμό του και κάθε άλλο δικαίωμα επί περιουσιακών στοιχείων αναγκαίων για τη λειτουργία του.

Σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή «σε περίπτωση αναγκαστικού πλειστηριασμού στοιχείων ενεργητικού ιδιωτικής νοσηλευτικής μονάδας ή ιδιωτικής κλινικής, ως επιχείρησης ή συνόλου περιουσίας, και ανεξάρτητα από τη νομική της μορφή, μεταβιβάζεται μαζί με τα ανωτέρω αυτοδικαίως στον πλειοδότη η διοικητική άδεια ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικής κλινικής που τυχόν υπάγεται στην κατάσχεση ή συνδέεται με μεταβιβαζόμενα στοιχεία ενεργητικού, εφόσον ο νέος φορέας πληροί τις προβλεπόμενες νόμιμες προϋποθέσεις».


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η μαύρη λίστα με τους επτά παιδόφιλους εκπαιδευτικούς -Οι δάσκαλοι από την επαρχία και ο καθηγητής στη Γλυφάδα

Tη λίστα με τα ονόματα των επτά εκπαιδευτικών που συμμετείχαν τα τελευταία χρόνια στη διακίνηση σκληρού υλικού παιδικής πορνογραφίας, παρέδωσε ο επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης, μετά και τη σχετική ενημέρωση που παρείχε στον υπουργό Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Εθνος» στη λίστα των ονομάτων περιλαμβάνονται τέσσερις εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στην Αθήνα και τρεις από την υπόλοιπη Ελλάδα. Ανάμεσά τους η περίπτωση καθηγηή σε γυμνάσιο της Γλυφάδας, λέκτορα του πανεπιστημίου Πατρών και δασκάλων σε δημοτικά σχολεία Ρεθύμνου, Κιλκίς και Δράμας. Οπως αναφέρει η ίδια πηγή πρόκειται για δικογραφίες διακίνησης σκληρού υλικού παιδικής πορνογραφίας που έχουν απασχολήσει τα τελευταία χρόνια τηςν ΕΛ.ΑΣ. και την επικαιρότητα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Δωρεά» 1.400.000 ευρώ στην Ιερά Μονή Ιβήρων από την Hellas Gold

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πριν από δυο περίπου εβδομάδες πραγματοποιήθηκαν οι τυπικές διαδικασίες στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για την ΔΩΡΕΑ ποσού € 1.400.000 από την Hellas Gold στην Ιερά Μονή Ιβήρων.

Η δωρεά δεν απορρέει βέβαια από τα ευλαβή αισθήματα των «επενδυτών», ούτε έγινε για να αναπέμπονται δεήσεις από τους μοναχούς υπέρ του προέδρου της Eldorado Gold και του συνεταίρου του, του προέδρου της ΑΚΤΩΡ. Άλλο έχουν κατά νου οι «επενδυτές» και η διοίκηση της Μονής.

Σε πρόσφατο άρθρο μας (εδώ) είχαμε αποκαλύψει ότι έχει «κλείσει» η συμφωνία μεταξύ εταιρείας και Μονής για την πώληση ή παραχώρηση στην εταιρεία 925 στρέμματα του ιδιόκτητου δάσους «Νταμπίζ» της Μονής στις Σκουριές. Η ΔΩΡΕΑ των € 1.400.000 των «επενδυτών» στη Μονή επιβεβαιώνει την πληροφορία μας.

Aπό το άρθρο «Χαρίζουν στην Eldorado Gold 925 στρ. δάσους» του δημοσιογράφου Σάκη Αποστολάκη στην «Ελευθεροτυπία» μαθαίνουμε ότι η χρήση του  δάσους θα περιέλθει στην εταιρεία όχι με πώληση αλλά με μακροχρόνια μίσθωση.

Είναι γεγονός ότι το τμήμα των 925 στρεμμάτων του δάσους είναι πλέον ελεύθερο από δικαστικές διεκδικήσεις αφού η εταιρεία αγόρασε τις διεκδικούμενες από πολίτες εκτάσεις. Ωστόσο για να πωληθεί η έκταση απαιτείται  απόφαση της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους και, αν υπάρξει τέτοια απόφαση, πρέπει να γίνει δημοπράτηση της έκτασης. Και αυτό είναι πρόβλημα γιατί πολλές μεγάλες Μονές – οκτώ κατά τις πληροφορίες μας – δεν συμφωνούν με την υλοποίηση της «επένδυσης χρυσού» της Hellas Gold στο προαύλιο του «περιβολιού της Παναγίας» και θα αρνηθούν την πώληση του δάσους για την μετατροπή του σε «λίμνη» τοξικών αποβλήτων. Αυτό είναι καλά γνωστό στην Μονή Ιβήρων και ειδικά στον παπά που διαχειρίζεται τα οικονομικά της Μονής και ουσιαστικά τη Μονή, αφού ο γέροντας της Μονής έχει αποτραβηχτεί για τη συγγραφή φιλοσοφικών διατριβών. Για τη μακροχρόνια μίσθωση (99 χρόνια) δεν απαιτείται απόφαση της Ιεράς Επιστασίας, άρα μια τέτοια μίσθωση λύνει το πρόβλημα της εταιρείας.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο της «Ελευθεροτυπίας», η Μονή έλαβε διαβεβαιώσεις από την Hellas Gold ότι «στο συγκεκριμένο χώρο δεν θα χύνονται απόβλητα της εξόρυξης και της επεξεργασίας του μεταλλεύματος, αλλά θα γίνεται μόνο απόθεση χωμάτων που δεν θα είναι επιβαρυμένα με βαρέα μέταλλα ή άλλα τοξικά, αρσενικό κ.λ.π». Eδώ μάλλον «την πάτησαν» οι Ιβηρίτες, διότι μόλις την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκε η «Τεχνική μελέτη εγκαταστάσεων διαχείρισης εξορυκτικών αποβλήτων υποέργου Σκουριών – φράγματα και χώροι απόθεσης τελμάτων εμπλουτισμού μεταλλείου Σκουριών». Τα 925 στρέμματα που θα μισθώσουν στην εταιρεία είναι η μισή έκταση του χώρου απόθεσης «Λοτσάνικο» που μόλις εγκρίθηκε (χάρτης κάτω) – και δεν προορίζεται για ακίνδυνα «χώματα» αλλά για απόβλητα εμπλουτισμού. Η Μονή πήρε επίσης διαβεβαιώσεις από την εταιρεία ότι μετά τη «χρήση» το «μισθίο» θα δενδροφυτευθεί και θα επιστρεφεί περίπου στην προτέρα κατάσταση… Στην πραγματικότητα, αυτό που θα πάρουν πίσω οι μοναχοί θα είναι ένα βουνό από τοξικά μεταλλευτικά απόβλητα πίσω από ένα φράγμα ύψους 150 μέτρων που θα χρειάζεται φροντίδα στο διηνεκές. Αλλά, ξέρουν οι καλόγεροι από τέτοιους μακρούς χρόνους…
Κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες μένει να ρυθμιστούν: ποιος θα καρπωθεί την ξυλεία από το ξερρίζωμα του αρχέγονου δάσους του Νταμπίζ; Ψιλά γράμματα, το σπουδαίο είναι ότι η επένδυση θα προχωρήσει «εις δόξαν Θεού» και με τις ευλογίες της Ιεράς Μονής.

Και η Ασφάλεια Πολυγύρου συνεχίζει να τυπώνει πυρετωδώς νέες κλήσεις για τους «τρομοκράτες» κατοίκους της Β. Χαλκιδικής. 350 περίπου έχουν ήδη μάθει απ’έξω τον Ποινικό Κώδικα και ο αριθμός αυξάνεται συνεχώς. Σήμερα, 24 Σεπτεμβρίου, άλλοι 10 κάτοικοι της περιοχής παρουσιάζονται στην Ασφάλεια για να δώσουν ανωμοτί καταθέσεις. Αλλά αφού «τα βρήκαν» η εταιρεία με τη Μονή τέλος καλό, όλα καλά.

Και έτσι θα έρθει επιτέλους η ανάπτυξη σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο που εμείς δεν βρήκαμε τίποτα άλλο να κάνουμε εκτός από το να τον ξεκοιλιάσουμε.

Το παραπάνω κείμενο μας έστειλαν από το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΩΝ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΩΝ

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μπορεί η τεχνολογία να καταργήσει τα μετρητά;

Από τότε που εφευρέθηκαν τα μετρητά τον 7ο π.Χ. αιώνα είναι γενικότερα ο πιο βολικός τρόπος να πληρώνει κανείς για τις καθημερινές του αγορές. 

Καθώς, όμως, γίνονται ευκολότερες οι ηλεκτρονικές πληρωμές, οι οικονομολόγοι αρχίζουν να αναρωτιούνται αν τελειώνει η εποχή των χαρτονομισμάτων και των κερμάτων. Ο Κένεθ Ρογκόφ του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ θεωρεί ότι τελείωσε. Υποστηρίζει ότι η κατάργηση των νομισμάτων σε φυσική μορφή θα βοηθούσε τις κυβερνήσεις να συλλέγουν περισσότερους φόρους, να καταπολεμούν την εγκληματικότητα και ν’ αναπτύξουν καλύτερη νομισματική πολιτική.

Οι πλούσιες χώρες εξαρτώνται όλο και λιγότερο από τα μετρητά, καθώς γίνονται όλο και πιο δημοφιλή οι χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες, τα «ψηφιακά πορτοφόλια» και άλλα υποκατάστατα. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα το 2008 υπήρχαν 83 μηχανήματα ανά 100 χιλιάδες κατοίκους αλλά είχαν μειωθεί σε 68 μέχρι το 2012. Παρόλα αυτά, τα μετρητά παραμένουν σημαντικά και προκαλούν μια σειρά από προβλήματα. Η πλαστογράφησή τους είναι ένα απ’ αυτά. 

Το 2013 η Τράπεζα της Αγγλίας αφαίρεσε από την κυκλοφορία 680.000 πλαστά χαρτονομίσματα ονομαστικής αξίας 14,6 εκατ. ευρώ. Τ’ αυθεντικά μετρητά είναι χρήσιμα για τους εγκληματίες και με άλλους τρόπους αφού χάρη σε αυτά οι συναλλαγές είναι ανώνυμες: κανείς δεν μπορεί να βρει ποιος αγόρασε ένα κιλό κοκαΐνης εξετάζοντας τα μετρητά που χρησιμοποίησε.

Στις χώρες του ΟΟΣΑ το μέγεθος της «παραοικονομίας», δηλαδή των συναλλαγών που αποκρύπτονται από την κυβέρνηση είτε πρόκειται γι’ αγοραπωλησίες ναρκωτικών είτε πρόκειται για αδήλωτο εισόδημα από μπέιμπι σίτινγκ, υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Ρογκόφ, στην πλειοψηφία των χωρών περισσότερες από τις μισές συναλλαγές σε μετρητά είναι αδήλωτες. Τα χαρτονομίσματα με υψηλή ονομαστική αξία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα για τους εγκληματίες. Στην Ευρώπη κυκλοφορούν χαρτονομίσματα των 500 ευρώ με συνολική αξία 295 δισ. ευρώ και ένα εκατομμύριο ευρώ σε τέτοια χαρτονομίσματα ζυγίζει μόλις 2,2 κιλά.

Η κατάργηση των μετρητών θα εξάλειφε αυτομάτως το πρόβλημα της πλαστογράφησής τους και η συνεπακόλουθη μείωση της εγκληματικότητας θα ήταν ευλογία σε κοινωνικό και σε οικονομικό επίπεδο. Μόνο ο περιορισμός της φοροδιαφυγής θ’ απέφερε μεγάλα κέρδη στα δημόσια ταμεία. Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου Tufts, αν καταργούνταν τα μετρητά στις ΗΠΑ, τα φορολογικά έσοδα θ’ αυξάνονταν κατά 100 δισ. δολάρια τον χρόνο (77,65 δισ. ευρώ). Στο επίπεδο της νομισματικής πολιτικής, η υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων δανεισμού από τις κεντρικές τράπεζες θα ήταν αποτελεσματικότερη. Οσο υπάρχουν μετρητά, οι κεντρικοί τραπεζίτες υποθέτουν ότι η επιβολή αρνητικών επιτοκίων δανεισμού απλώς θα οδηγήσει τους καταθέτες να μετατρέψουν τα χρήματά τους σε μεγάλα χαρτονομίσματα και να τ’ αποσύρουν από τις τράπεζες χωρίς να τα ρίξουν στην πραγματική οικονομία.

Ωστόσο, η μετάβαση στο ψηφιακό χρήμα κρύβει και προβλήματα. Ακόμη και στον ανεπτυγμένο κόσμο πολλοί τίμιοι άνθρωποι δεν διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό και εξαρτώνται πλήρως από τα μετρητά. Ορισμένοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι θα μειωθούν τα έσοδα των κεντρικών τραπεζών από την αγορά κρατικών ομολόγων, στις ΗΠΑ το κέρδος υπολογίζεται σε 20 δισ. δολάρια τον χρόνο, αν και αυτές οι απώλειες θ’ αντισταθμίζονταν πολλαπλάσια από την αύξηση των φορολογικών εσόδων. Υπάρχει και το ερώτημα του αν οι ψηφοφόροι θ’ ανέχονταν την κατάργηση της ιδιωτικότητας που συνεπάγεται η κατάργηση των μετρητών. Ορισμένοι θα μπορούσαν να θυμώσουν τόσο πολύ ώστε να σταματήσουν να χρησιμοποιούν το εθνικό νόμισμα και να μετατρέψουν τις καταθέσεις τους σε συνάλλαγμα ή σε ψηφιακά νομίσματα όπως το Bitcoin.

Μια συμβιβαστική λύση θα ήταν η σταδιακή κατάργηση των χαρτονομισμάτων με μεγάλη ονομαστική αξία, ώστε και οι μικρές συναλλαγές να εξακολουθήσουν να είναι ιδιωτικές και η ζωή των εγκληματιών, πλην των μικροεγκληματιών, να γίνει δυσκολότερη.
 
πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!