EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΙΠΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΔΕΙΞΑΝ ΠΟΤΕ… (ΒΙΝΤΕΟ ΝΤΟΥΚΟΥΜΕΝΤΑ)





Ένα βίντεο του ΕΟΕ (Ερευνητικός Οργανισμός Ελλήνων) όπου τα λόγια είναι φτωχά και  απλά σας προκαλούν να το δείτε… ΜΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΙΠΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΔΕΙΞΑΝ ΠΟΤΕ….


         

         

         

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μια ανώνυμη εταιρεία διαλύει το Εθνικό Σύστημα Υγείας

Αγγελική Δημοπούλου

Η κυβέρνηση ιδιωτικοποιεί την… κυβέρνηση. Η αρχή γίνεται από τη δημόσια υγεία, με νομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή και προωθεί τη σύσταση της ΕΣΑΝ ΑΕ, μιας ανώνυμης δηλαδή εταιρείας, που θα διαχειρίζεται – αντί του υπ. Υγείας ή άλλου κρατικού φορέα – τα οικονομικά των νοσοκομείων και των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων των οποίων πλέον η επιβίωση θα εξαρτάται καθαρά από το κέρδος.

Η Εταιρεία Συστήματος Αμοιβών Νοσοκομείων ΑΕ (ΕΣΑΝ): α) θα διανέμει στα νοσοκομεία και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια τα χρήματα του ΕΟΠΥΥ για τη νοσηλεία των ασθενών β) θα ορίζει το ύψος των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων στα οποία θα συμπεριλαμβάνεται και το μισθολογικό κόστος γ) θα διαχειρίζεται τους φακέλους των ασθενών έτσι ώστε να ελέγχει αν οι νοσηλείες είναι σύμφωνες με τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια και τις προδιαγραφές που έχουν τεθεί.

Στην ανώνυμη αυτή εταιρεία που αναλαμβάνει καθήκοντα του υπ. Υγείας αρχικά ήταν ασαφές πως θα διανεμηθεί το μετοχικό κεφάλαιο μεταξύ δημοσίου και ιδιωτών. Μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν, σύμφωνα με τους γιατρούς που αντιδρούν στο νέο σύστημα που προωθείται, ο υπ. Υγείας Μάκης Βορίδης αναγκάστηκε να διευκρινίσει ότι το 51% θα ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, το 29% θα ανήκει στον ΕΟΠΥΥ και το 20% στους ιδιώτες.

Ωστόσο, το γεγονός δεν καθησυχάζει τους φορείς που εκπροσωπούν γιατρούς και εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία και οι οποίοι επισημαίνουν ότι η δημιουργία της ΕΣΑΝ ΑΕ, «σηματοδοτεί την πλήρη απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας». «Δεν μας καθησυχάζει καθόλου αυτό το 51%. Μπορούν με μια οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση να αλλάξουν τις ποσοστώσεις και να καταλήξει η πλειοψηφία των μετοχών στους ιδιώτες» σημειώνει στοtvxs.gr, ο Δημήτρης Βαρνάβας πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Νοσοκομεία ΑΕ

«Η ίδρυση της ΕΣΑΝ ΑΕ σημαίνει πρακτικά ότι οι ιδιώτες μπαίνουν ως μέτοχοι στη διανομή του χρήματος που αφορά τα δημόσια νοσοκομεία. Δηλαδή το υπ. Υγείας αποποιείται ένα ρόλο που καθαρά του ανήκει και τον μεταβιβάζει σε μια ανώνυμη εταιρεία» εξηγεί ο κ.Βαρνάβας και προσθέτει: «με τα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια τα νοσοκομεία λόγω του ανταγωνισμού θα επιδιώκουν πια να έχουν προσοδοφόρους ασθενείς και θα κυνηγούν τα περιστατικά που φέρνουν χρήμα αφήνοντας τα υπόλοιπα στην τύχη τους. Ο ανταγωνισμός – και το είπε ακροθιγώς και ο Βορίδης στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε – μπορεί να οδηγήσει τα νοσοκομεία της επαρχίας σε λουκέτο. Δεν θα μπορέσουν να αντέξουν γιατί δεν εξυπηρετούν ακριβά περιστατικά πχ. επεμβάσεις ανοιχτής καρδιάς ή πλαστικές. Στα κλειστά ενοποιημένα νοσήλια συμπεριλαμβάνεται επίσης και το μισθολογικό κόστος. Αυτό σημαίνει ότι οι αμοιβές των γιατρών δεν θα καθορίζονται από ένα μισθολόγιο, όπως τώρα, αλλά από την προσέλκυση περιστατικών του νοσοκομείου».

Εκ Γερμανίας

Όπως έχει ενημερώσει ήδη ο Μάκης Βορίδης η ΕΣΑΝ ΑΕ θα αγοράσει την τεχνογνωσία του συστήματος κοστολόγησης των νοσοκομειακών αμοιβών από γερμανικό Ινστιτούτο έναντι 600.00 ευρώ. Η Γερμανία ήδη εφαρμόζει ένα αντίστοιχο σύστημα με αυτό που θεσμοθετεί το υπ. Υγείας.
«Στη Γερμανία που έχει ήδη παιχτεί αυτό το έργο, οι Γερμανοί γιατροί κάνουν λόγο για ‘αιματηρά εξιτήρια’. Δηλαδή πριν καν προλάβει ο ασθενής να αποθεραπευτεί του δίνουν εξιτήριο έτσι ώστε να μπει νέο περιστατικό. Στόχος τους είναι τα μεγάλα πακέτα κι όχι να κρατήσουν τον ασθενή αρκετά ώστε να αναρρώσει σωστά» αντιτείνει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ.

Όσο για την επιλογή της ΑΕ; Σύμφωνα με τα όσα γράφει στο tvxs.gr, ο ανεξάρτητος βουλευτής, Οδυσσέας Βουδούρης, «το σύστημα κοστολόγησης είναι προφανώς μια καίρια αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας. Η Κεντρική Υπηρεσία του διαθέτει πάνω από 1000 υπαλλήλους και προφανώς κάποιοι θα ήταν ικανοί να διεκπεραιώσουν αυτό το ρόλο. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι χρειάζονται πολύ εξειδικευμένες γνώσεις, μπορεί ο Υπουργός να ορίσει μια ομάδα εργασίας στο πλαίσιο του ΚεΣΥ (Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας), με την συμβολή της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, εμπειρογνωμόνων κοκ. Ακόμα και αν θεωρηθεί ότι αυτό δεν είναι αρκετό, θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν ad hoc φορέα, τύπου «Ινστιτούτο», ανάλογο άλλων χωρών».

Μιλώντας τον Αύγουστο στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Υγείας, Μάκης Βορίδης, σημείωσε ότι το σύστημα αυτό δεν μπορεί να ελέγχεται από μια κεντρική υπηρεσία του υπουργείου. Δικαιολόγησε δε την απόφασή του λέγοντας: «θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα ινστιτούτο, δηλαδή ένα ΝΠΔΔ, αλλά τότε, επειδή ακριβώς ένα ΝΠΔΔ ορίζεται από νόμο, αλλάζει και από νόμο – μια βαριά διαδικασία, που η μεταβολή της είναι εξαιρετικά απαιτητική».

Βάζουν τους ιδιώτες στο παιχνίδι

«Στο υπουργείο αυτό που εκφράζονταν μέχρι στιγμής ήταν το δημόσιο σύστημα υγείας. Τώρα θέλουν να βάλουν τους ιδιώτες στο παιχνίδι και θεσμικά. Και σε βάθος χρόνου ίσως  παίζουν πια μόνοι τους. Διότι το 20% που έχουν σήμερα σε αυτή την ανώνυμη εταιρεία μπορεί να γίνει και 30% και 50% ανάλογα με τις πολιτικές επιλογές. Εδώ πλέον καταργείται όχι μόνο το ΕΣΥ που ξέραμε αλλά και κάθε υπόνοια του δημοσίου συστήματος υγείας» σημειώνει ο Δημήτρης Βαρνάβας.

«Ένας καθοριστικός τομέας της πολιτικής υγείας που οφείλει να ασκεί το Υπουργείο, στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας των εκλογικών διαδικασιών και του κοινοβουλευτικού ελέγχου, θα περάσει προοδευτικά στα χέρια των ιδιωτικών επιχειρήσεων, που θα καθορίζουν την νοσοκομειακή τιμολογιακή πολιτική της χώρας, προφανώς για να εξυπηρετούν τα εμπορικά τους συμφέροντα» τονίζει σε άρθρο του στο tvxs.gr, οΟδυσσέας Βουδούρης και προσθέτει: «η εκχώρηση του τμήματος ενός υπουργείου στον εμπορικό τομέα αποτελεί μια πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία αλλά βρίσκεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με το νεοφιλελεύθερο δόγμα που εφαρμόζουν Τρόικα και Κυβέρνηση στην Ελλάδα».

πηγη


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Βγαίνουν από τα μνημόνια πιο χρεοκοπημένες σε σχέση με πριν!

Η Ιρλανδία βγήκε από το μνημόνιο, η Πορτογαλία το ίδιο, η Ισπανία το απέφυγε την τελευταία στιγμή, η Κύπρος μπήκε τελευταία σε ένα μνημόνιο «βαριάς κορφής», ενώ στην Ελλάδα οι κυβερνώντες ισχυρίζονται ότι «βγαίνουμε από το μνημόνιο».

Όμως σε τι κατάσταση βγαίνουν από τα μνημόνια οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου; Η απάντηση είναι: Έχοντας χάσει ένα μεγάλο μέρος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος τους και φλερτάροντας ακόμη με την ύφεση, αλλά ταυτόχρονα πιο χρεοκοπημένες απ” ό,τι μπήκαν!
Τα επίσημα στοιχεία της Eurostat αποδεικνύουν του λόγου το αληθές (βλέπε πίνακες).

Όσον αφορά το χρέος, κρατικό αλλά και του δημόσιου τομέα:

•Στην Ιρλανδία, το κρατικό χρέος αυξήθηκε ανάμεσα στο 2008* και το 2013 από 44,2% του ΑΕΠ σε 123,7% του ΑΕΠ και το ιδιωτικό από 276,9% σε 331,8% του ΑΕΠ. Το συνολικό της χρέος αυξήθηκε από 321,1% του ΑΕΠ σε 455,5% του ΑΕΠ!

•Στην Πορτογαλία, το κρατικό χρέος αυξήθηκε μεταξύ 2008* και 2013 από 71,7% σε 129% του ΑΕΠ και το ιδιωτικό χρέος από 239,5 σε 258,3% του ΑΕΠ. Το συνολικό της χρέος αυξήθηκε από 311,2% του ΑΕΠ σε 387,3% του ΑΕΠ!

•Στην Ελλάδα, το κρατικό χρέος αυξήθηκε ανάμεσα στο 2008* και το 2013 από 112,9% σε 175,1% του ΑΕΠ και το ιδιωτικό από 118,3 σε 129,4% του ΑΕΠ. Το συνολικό χρέος αυξήθηκε από 231,2% του ΑΕΠ σε 304,5% του ΑΕΠ!

Όσον αφορά την ανάπτυξη (μεταβολή του ΑΕΠ):

•Στην Ιρλανδία, η μεταβολή ήταν -2,2% το 2008*, -6,4% το 2009, -1,1% το 2010, 2,2% το 2011, 0,2% το 2012, -0,3% το 2013. Το 2011 και το 2012 η Ιρλανδία «φλερτάρισε» με την ανάπτυξη, η οποία όμως αποδείχτηκε ασθενική και πρόσκαιρη, αφού προσγειώθηκε ξανά σε ρυθμούς ανάπτυξης οριακά θετικούς ή αρνητικούς.

•Στην Πορτογαλία, από μηδενική ανάπτυξη το 2008* είχαμε στη συνέχεια: -2,9% το 2009, 1,9% το 2010, -1,3% το 2011, -3,2% το 2012, -1,4% το 2013.

•Στην Ελλάδα είχαμε υφεσιακό αρμαγεδδώνα: -0,2% το 2008, -3,1% το 2009, -4,9% το 2010, -7,1% το 2011, -7,0% το 2012, -3,9% το 2013! Χάθηκε σχεδόν το 25% του ΑΕΠ σε σχέση με το 2008!

Συμπέρασμα: Οι χώρες βγαίνουν από τα μνημόνια με θεαματικά αυξημένα βάρη κρατικού και ιδιωτικού δανεισμού σε σχέση με πριν, έχοντας χάσει «πολύ αίμα» στον τομέα της ανάπτυξης και αδυνατώντας να βγουν ουσιαστικά από την ύφεση. Πώς να βρρεις το δρόμο για την ανάπτυξη όταν η λιτότητα και τα τεράστια χρέη, κρατικά και ιδιωτικά, καθηλώνουν τόσο τις επενδύσεις όσο και την ύφεση; Η Ιρλανδία διδάσκει ότι ακόμη και όταν μια μνημονιακή χώρα βγει από την ύφεση, η ανάκαμψη είναι οριακή, αναιμική, πρόσκαιρη.

Αυτά για όσους στη χώρα μας, τάζουν έξοδο από τα μνημόνια και την ύφεση…

Κρατικό χρέος και χρέος ιδιωτικού τομέα
(% του ΑΕΠ)

Χώρα 2001(α) 2008 2013(α1) 2001(β) 2008 2012(β1)
Ιρλανδία 31,8 44,2 123,7 157 276,9 331,8
Ελλάδα 101,7 112,9 175,1 63 118,3 129,4
Πορτογ. 56,8 71,7 129 184 239,5 258,3

Πηγή: Eurostat και εδω


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ξεκίνημα νέας σχολικής χρονιάς

Αγιασμός! Είχα πραγματικά ξεχάσει τον Αγιασμό στο σχολείο. Την πρώτη μέρα της σχολικής χρονιάς. Πέρασαν τα χρόνια είναι η αλήθεια. Σίγουρα διαφορετική η οπτική γωνία του μαθητή-παιδιού, του δασκάλου και αυτή του γονιού.

Τα παιδιά ξαναβλέπουν τους φίλους τους και ξανασμίγουν με τις παρέες τους. Οι δάσκαλοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν το τέλος του καλοκαιριού. Οι γονείς αντιλαμβάνονται τις ευθύνες τους και καμαρώνουν τα θρεφτάρια τους. Για τα «πρωτάκια» αρχίζει η σχολική εμπειρία! Κάθε αρχή και δύσκολη, αλλά με αγάπη και μεράκι όλα θα πάνε καλά! Ένα καινούριο κεφάλαιο ανοίγει στη ζωή και όλοι πρέπει να καταλάβουμε πως αυτό είναι το σημαντικότερο για τα παιδιά μας. Παιδεία, γνώση, κοινωνικοποίηση!

Οι επιστήμες και οι τέχνες ανοίγουν την αγκαλιά τους, έτοιμες να υποδεχτούν τους μελλοντικούς επιστήμονες και τεχνίτες. Το αύριο, το μέλλον. Την αχτίδα φωτός και το παράθυρο αισιοδοξίας για την ύπαρξη, την επιβίωση και την αναγέννηση αυτού του τόπου. Μόνο τα παιδιά μας μπορούν να αλλάξουν την μοίρα αυτού του τόπου, αρκεί εμείς να μην υποθηκεύουμε τη ζωή τους. Να μην δημιουργούμε αναχώματα και να μην ορθώνουμε εμπόδια στη σκέψη και τις ιδέες τους. Συμπαραστάτες και σύμβουλοι στο έργο τους αλλά μέχρι εκεί. Αφού οι προηγούμενοι απέτυχαν κι εμείς δεν αποδεικνυόμαστε κατάλληλοι και απλά φερόμαστε κατώτεροι των περιστάσεων, ας αφήσουμε τους …επόμενους να χαράξουν τη δική τους πορεία. Ελεύθεροι από δεσμά και προαπαιτούμενα.

Ελλείψεις στην αρχή όλο και θα υπάρχουν. Πότε, σαν χώρα, παρουσιαστήκαμε έτοιμοι στην έναρξη της σχολικής περιόδου. Πότε το κράτος μερίμνησε ώστε όλα να βρίσκονται στη θέση τους με το άνοιγμα της εξώπορτας του σχολείου; Με το πρώτο κουδούνι; Διδακτικό προσωπικό, βιβλία, κτήρια και αίθουσες πάντα κάπου υπάρχει πρόβλημα. Θέληση να υπάρχει, υπομονή και καλή διάθεση, από όλους, και τα «πάντα όλα» έχουν τη λύση τους.

Φτάνει να αναλογιστούμε ότι υπάρχουν παιδιά σε όλο τον κόσμο που δεν απολαμβάνουν το δικαίωμα στη γνώση. Κάποια παιδιά, λόγω πολέμου, λόγω διωγμών, λόγω φτώχειας, ή δεν ξέρω τι άλλο, δεν θα κάτσουν σε θρανία. Δεν θα μάθουν γραφή και ανάγνωση, αριθμητική και ιστορία. Αυτό αν μπορούσαμε να εκτιμήσουμε και έπειτα να κάνουμε το επόμενο βήμα, θα ήμασταν πολύ ανώτεροι σε εσωτερικό επίπεδο. Από εκεί και πέρα όλοι θέλουμε το καλύτερο για τα παιδιά μας και το 2014, ακόμα και στην Ελλάδα της «κρίσης» απαιτούμε τα αυτονόητα.

Είναι απαράδεκτο να θεωρείται πολυτέλεια και να απευθυνόμαστε ακόμα στον πολιτικάντη ή στον «γνωστό» για να βρεθεί θέση στον παιδικό σταθμό για το παιδί μας. Δεν το χωρά ανθρώπινος νους, παιδάκια που πληρούν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια, να απορρίπτονται από παιδικούς σταθμούς λόγω περιορισμένων θέσεων ή περικοπών κονδυλίων. Ποιος έχει αναλάβει «Θεός στη θέση του Θεού» και κάνει διακρίσεις; Ποιος είναι αυτός που στερεί από ένα παιδί τη θέση του δίπλα στα άλλα παιδάκια και δημιουργεί ακόμα έναν πονοκέφαλο στους γονείς του;

Φτάνει όμως για σήμερα. Η μέρα απαιτεί αισιοδοξία, ελπίδα και ηρεμία. Η χρονιά ξεκινάει κι αν από την αρχή «στραβώσει» δύσκολα θα «βγει»! Καλή χρονιά σε όλους μας. Ας αναλάβει ο καθένας τον ρόλο που του αναλογεί, με ευθύνη και σεβασμό στον εαυτό του, στην κοινωνία μα κυρίως στα παιδιά!

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Όχι» του ΣτΕ στις «ανοιχτές» Κυριακές – Ποιο είναι το σκεπτικό

Δεκτή έκανε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ' αριθμ. 307/2014 απόφαση της Επιτροπής Αναστολών, την αίτηση των καταστηματαρχών, εμπόρων και ιδιωτικών υπαλλήλων, που ζητούσαν να ανασταλεί η από 7/7/2014 απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης με την οποία επιτρέπεται πιλοτικά για ένα έτος η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Κατά συνέπεια, προσωρινά, τα καταστήματα δεν θα ανοίγουν τις Κυριακές, μέχρι να εκδοθεί από την Ολομέλεια του ΣτΕ οριστική απόφαση επί της κύριας προσφυγής που έχουν καταθέσει οι έμποροι, κλπ, η οποία θα συζητηθεί το πρώτο δεκαήμερο του ερχόμενου Νοεμβρίου, με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Μακρή. Η οριστική απόφαση αναμένεται να δημοσιευθεί στο τέλος του έτους ή στις αρχές του 2015.

Η Ολομέλεια έκρινε ότι από τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές οι έμποροι, καταστηματάρχες, κλπ θα υποστούν ανεπανόρθωτη οικονομική βλάβη και «αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη» ηθική βλάβη.

Ειδικότερα, Ολομέλεια του ΣτΕ, με πρόεδρο τον Σωτήρη Ρίζο και εισηγήτρια την Μαρία Καρακανώφ, έκρινε ότι η ηθική βλάβη των εμπόρων, υπαλλήλων, κλπ που αναφέρεται «στο δικαίωμα του ελευθέρου χρόνου και της απολαύσεώς του από κοινού με την οικογένειά τους κατά την κοινή αργία της Κυριακής καθώς και στο δικαίωμα στην άσκηση της θρησκευτικής λατρείας, παρίσταται αυτονοήτως δυσεπανόρθωτη».

Ακόμη, αναφέρεται ότι η οικονομική βλάβη όσων έχουν προσφύγει στο ΣτΕ «πιθανολογείται επίσης ως ανεπανόρθωτη, ή πάντως δυσχερώς επανορθώσιμη, από τα προσκομισθέντα από αυτούς στοιχεία και μελέτες αρμοδίων ερευνητικών φορέων της Ελλάδας και του εξωτερικού, εκτιμώμενα υπό το φως της κοινώς γνωστής οικονομικής κρίσεως, τα στοιχεία δε αυτά δεν αμφισβητούνται ούτε αποκρούονται από τη διοίκηση».

Παράλληλα, οι δικαστές σημειώνουν ότι «η επίκληση εκ μέρους της διοικήσεως της εξαγωγής συμπερασμάτων από την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου ως λόγου δημοσίου συμφέροντος κωλύοντος τη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής, δεν δύναται να αντισταθμίσει την πιθανολογούμενη βλάβη των αιτούντων (εμπόρων, κλπ), πολλώ μάλλον καθ' όσον η διοίκηση δεν επικαλείται ούτε προσκομίζει στοιχεία ή μελέτες επί των οποίων δύναται να θεμελιωθεί προσδοκία θετικών αποτελεσμάτων από το επίμαχο μέτρο».

Όμως, στην απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ τονίζεται ότι οι υπόλοιποι ισχυρισμοί των εμπόρων, κλπ, δεν κρίνονται «προδήλως βάσιμοι». Μεταξύ αυτών των ισχυρισμών είναι ότι παραβιάζεται η υπερνομοθετικής ισχύος διεθνής σύμβασης της Γενεύης που καθιερώνει την Κυριακή ως ημέρα αργίας και η ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 94/104/1993) και ότι εκδόθηκε η υπουργική απόφαση εκτός της προβλεπόμενης προθεσμίας.

Τέλος, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν ως προς την ανάγκη εξυπηρέτησης του αυξημένου αριθμού τουριστών και τις Κυριακές, ότι μπορεί με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη να οριστούν οι περιοχές που επιτρέπεται η λειτουργία των καταστημάτων έως 250 τμ και υπό τον όρο να μην ανήκουν σε αλυσίδα καταστημάτων, να μη λειτουργούν ως «κατάστημα εντός καταστήματος» και να μην βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα, εκπτωτικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών- Βιοτεχνών- Εμπόρων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, δύο εμπορικές εταιρείες που έχουν καταστήματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη και δέκα έμποροι.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τα δάνεια «πνίγουν» τις εταιρείες ΜΜΕ

“ Σε οικονομική ασφυξία οι εισηγμένες εταιρείες ΜΜΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα στοιχεία του εξαμήνου είναι αποκαρδιωτικά. Μόνο οι Αττικές Εκδόσεις έχουν κερδοφορία, ενώ το σύνολο του δανεισμού του Πήγασου υπερβαίνει τα 152 εκατ. ευρώ!  ”
 
Σε οικονομική ασφυξία οι εισηγμένες εταιρείες ΜΜΕ στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα στοιχεία του εξαμήνου είναι αποκαρδιωτικά. Μόνο οι Αττικές Εκδόσεις έχουν κερδοφορία, ενώ το σύνολο του δανεισμού του Πήγασου υπερβαίνει τα 152 εκατ. ευρώ!

Ο Τηλέτυπος κατόρθωσε να μειώσει τις ζημίες του στα 6,5 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2014 από 9,8 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του περσινού έτους. Παραμένει, όμως, σε υψηλά επίπεδα ο δανεισμός της εταιρείας, στα 121 εκατ. ευρώ.

Ακολουθεί με αύξηση των δανείων του στα 152 εκατ. ευρώ το προηγούμενο εξάμηνο ο Όμιλος του Πήγασου έναντι 147 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2013. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών του ήταν 32 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο 1/5 των δανείων που έχει λάβει, ενώ οι ζημίες του υποχώρησαν στα 10 εκατ. ευρώ.

Ο Όμιλος της Καθημερινής έχει με τη σειρά του υψηλό δανεισμό, στα 99 εκατ. ευρώ, αλλά πέτυχε μείωση των ζημιών του από 9,7 εκατ. ευρώ στο α΄ εξάμηνο του 2013 σε 2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών μειώθηκε σε 30 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία των Αττικών Εκδόσεων πέτυχε να επανέλθει σε κερδοφορία (454.000 ευρώ) έναντι ζημιών 156.000 ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2013. Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 14,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο δανεισμός της είναι στα 12 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η Ναυτεμπορική εμφανίζει μείωση του κύκλου εργασιών της κατά περίπου 1 εκατ. ευρώ, στα 3,1 εκατ. ευρώ, και ζημίες ύψους 1 εκατ. ευρώ. Ο δανεισμός της ανέρχεται σε 3,3 εκατ. ευρώ.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

11η Σεπτεμβρίου: Ο Ήρωας που αποκάλυψε την συνωμοσία ισλαμιστών – ΗΠΑ και δολοφονήθηκε μαζί με τα παιδιά του.

Ο ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.

Τον βάφτισαν “συνωμοσιολόγο” τήν ίδια στιγμή που οι ίδιοι διακινούσαν τερατώδεις θεωρίες συνωμοσίας για να κρύψουν την φρικτή αλήθεια.

Ο Phillip Marshall όμως μόνον συνωμοσιολόγος δεν ήταν. Αντίθετα, ήταν ο μόνος που αποκάλυψε ονόματα, τοποθεσίες και όλο το παρασκήνιο πριν από το τρομοκρατικό χτύπημα. Του έκλεισαν το στόμα δολοφονώντας αυτόν, τα παιδιά του, ακόμα και τον σκύλο της οικογένειας. Ένας ρουφιάνος δημοσιογράφος  τοπικής εφημερίδας έγραψε ότι “αντιμετώπιζε ψυχολογικά προβλήματα” και έτσι τα ΜΜ”Ε” μπόρεσαν να στήσουν την αποσιώπηση του εγκλήματος. “Δολοφόνησε τα δυο του παιδιά, τον σκύλο και αυτοκτόνησε”…

 

20131216-235219.jpgΈτσι, αντί για τους προφανείς ενόχους που θησαύρισαν από την πρέζα του Αφγανιστάν και τα πετρέλαια του Ιράκ, ο κόσμος κυνηγά τους νεφελίμ.

Η ηχηρή δικαίωση ενός μάρτυρα της Αλήθειας. Τον σκότωσαν μαζι με τα δυο του παιδιά, επειδη αποκάλυψε την εμπλοκή της Σαουδικής Αραβίας στην 9/11.

Μία μικρογραφία της “11ης Σεπτεμβρίου” είχε γίνει και με την τρομοκρατική ενέργεια στον Μαραθώνιο της Βοστώνης:

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ! Απέλασαν νύχτα τον σαουδάραβα που είχε συλληφθεί στην Βοστώνη για λόγους “Εθνικής ασφάλειας”!!


πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΤΙ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΕΡΗΜΗΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ;;

Ασχολούμαστε ακόμα με τα σχέδια των σκοπιανών εναντίον της Μακεδονίας μας και εκπλησσόμαστε για την παρέλαση του τούρκου αντιπροέδρου στον Εχίνο της Ξάνθης υπό τους ήχους του εμβατηρίου τους της άλωσης και τη βουβαμάρα αποδοχής των ημετέρων.

Εκπλησσόμαστε για τις δηλώσεις του Ερτογάν ότι και η Θεσσαλονίκη είναι η δική του και δεν αντιδρούμε όταν λέει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανύπαρκτη.

Ποτέ όμως δεν διερωτηθήκαμε οι «δικοί» μας τι κάνουν.

Και μάλιστα στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης.

Υπενθυμίζω.

1.Δειλά αλλά σαφώς το Σημιτικό καθεστώς με επιφανή εκπρόσωπο του, μας είχε περίπου πει, ότι τα Ελληνικά νησιά κοντά στην τουρκία κάπως έπρεπε να ανήκουν σε αυτήν (Ιδεολογική προσέγγιση του εκσυγχρονισμού, Πάνου Πικραμένου)

2.Σύμπασα (συμπεραίνεται) η πολιτική ηγεσία της χώρας απεδέχθη σιωπηλά την προσφώνηση της κυβέρνησης δια της κ. Μπενάκη προς τον κ. Παπούλια κατά την πρώτη ανάληψη της προεδρίας του, όπου του ανέφερε και αυτός το απεδέχθη, ότι θα μειωθούν οι ελευθερίες των Ελλήνων, θα χάσουμε εθνική κυριαρχία κτλ (8-2-2005 ΑΝΝΑ ΨΑΡΟΥΔΑ – ΜΠΕΝΑΚΗ σε ΚΑΡΟΛΟ ΠΑΠΟΥΛΙΑ…

3.Σύμπασα η πολιτική ηγεσία της χώρας με τιμητικές εξαιρέσεις (πχ ΚΚΕ αλλά και πολλοί άλλοι Έλληνες πολιτικοί), υποστήριξε το σχέδιο Ανάν εκτουρκισμού της Κύπρου. Ο δε κ. Κώστας Καραμανλής απλά δεν το υποστήριξε δημοσίως ως ο ΓΑΠ. Έδωσε όμως εντολή δια του κ. Μολυβιάτη σε όλους τους ευρωβουλευτές της ΝΔ στην ΕΕ να ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου Ανάν εκτουρκισμού της Κύπρου.

4.Εδώ και πολλά χρόνια υπάρχει μία επιτροπή τούρκων και ελλήνων διπλωματών που συζητούν ερήμην και μυστικά από τον Ελληνικό λαό τις σχέσεις Ελλάδας και τουρκίας. Και σύντομα μας έρχεται ο Βεζύρης του σουλτάνου Νταβούτογλου στην Αθήνα για άλλη μία συνεδρία της επιτροπής αυτής. Τι συζητούν και πού έφτασαν μέχρι τώρα;;

5.Επί χρόνια υπάρχει εν εξελίξει θρασύτατη παραποίηση της Ελληνικής ιστορίας και παιδείας με το ίδρυμα Σόρος κτλ, και βιβλία ως αυτό της 6ης δημοτικού της κυρίας Ρεπούση κτλ.

6.Επί χρόνια το Ελληνικό κράτος όχι μόνον δεν αντιδρά αλλά επιδιώκει ποικιλοτρόπως τον εκτουρκισμό των Ελλήνων Πομάκων.

7.Επί χρόνια η Ελληνική Θράκη σχεδόν, ως λέγεται, διοικείται από τον τούρκο πρόξενο. Και οι τούρκοι δεν κρύβουν πλέον τον αρχικό τους στόχο για «ανεξαρτητοποίηση» της Ελληνικής Ξάνθης.

8.Έφτασαν ακόμα να διαδίδουν και την απόσχιση της Κρήτης μας.

9.Επί χρόνια το Ελληνικό κράτος προσκαλούσε τους μουσουλμάνους της Ασίας να έρθουν ελεύθερα στην Ελλάδα, που είχε μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι, με αποτέλεσμα σήμερα σύμφωνα με πολλά στοιχεία οι λαθρομετανάστες μαζί με τους νομιμοποιηθέντες, να πλησιάζουν να είναι η πλειοψηφία των κατοίκων της Ελλάδα.

10.Επί χρόνια πολλοί στην Ελλάδα δείχνουν να ασπάζονται την Νταβουτόγλεια επιδίωξη του νεοοθωμανισμού και την ανασύσταση της νεοοθωμανικής αυτοκρατορίας με υπαγωγή – υποδούλωση της Ελλάδας σε αυτήν. Εξέχοντες Έλληνες «διανοούμενοι» και οι δορυφόροι τους, έχουν ασπασθεί τους στόχους του Νταβούτογλου για υποδούλωση της Ελλάδας και της Κύπρου στην τουρκία.

11.Για να προετοιμάσουν τον Ελληνικό λαό στην ιδέα υποδούλωσης του, επί χρόνια τα γνωστά Ελληνικά ΜΜΕ του κάνουν πλύση εγκεφάλου για τη «μεγαλοσύνη» και το μεγαλείο της τουρκίας με τα γνωστά εμετικά σίριαλ.

12.Πρόσφατα ο κ.. Πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη μίλησε για μετατροπή της Μακεδονίας μας σε κάποιου είδους ειδική οικονομική ζώνη. Με ό,τι αυτό σημαίνει.

13.Βρίσκεται σε εξέλιξη η εφαρμογή στην Κύπρο νέου σχεδίου Ανάν για τον τελικό και πλήρη εκτουρκισμό της.

14.Θρασύτατα ο κ. Μπουτάρης προσπαθεί μα μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη μας σε νεοοωθωμανική πόλη

15.Περιττό να αναφερθεί ότι στα πλαίσια αυτά, ως φαίνεται, έγινε από τους ΓΑΠ, Βενιζέλο, Σαμαρά και Αναστασιάδη, η υποδούλωση και εξαθλίωση του Ελληνισμού Κύπρου και Ελλάδας.

Και άπειρα άλλα, γνωστά και άγνωστα

Συμπέρασμα. Όλα τα ανωτέρω δείχνουν να οδηγούν:

Α. Σε μέγα κίνδυνο απόσχισης της Μακεδονίας μας

Β. Σε μέγα κίνδυνο απόσχισης της Ελληνικής Θράκης.

Γ. Σε σχεδόν βέβαιο εκτουρκισμό όλης της Κύπρου. Και τέλος

Δ. Σε συνειδητή ή διατασσόμενη και αποδεχόμενη (σύμφωνα με όλα τα ανωτέρω) επανασύσταση της νεοοθωμανικής αυτοκρατορίας υπό τις ενθουσιώδεις ιαχές των ημετέρων νεοοθωμανών για την εκ νέου υποδούλωση στους τούρκους του Ελληνισμού και της επακόλουθης εξαφάνισης του που θα ακολουθήσει.  

Ευριπίδης Μπίλλης
Hellasforce
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ! Οι Rothchilds και ο Λάτσης ελέγχουν την διαδικασία πώλησης κρατικής περιουσίας!


Ποιός κυβερνά αυτή την χώρα; Ο κύριος Σαμαράς, ο κύριος Λάτσης ή η οικογένεια Rothchilds;


10550014_822782977761772_3523791535056536802_o

Ακόμη και πίσω απο την πώληση της ΔΕΠΑ, οι νομικοί σύμβουλοι του ομίλου Λάτση ελέγχουν την διαδικασία πώλησης κρατικής περιουσίας!…

905864_822782994428437_7435241203586906533_o

Αυτή είναι η ενεργειακή στρατηγική της χώρας μας!
Αυτοί την καθορίζουν και αυτοί την ελέγχουν!

Πάνος Λειλιάτσος

ΠΗΓΗ
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Handelsblatt: Κοροϊδία το success story για τους Έλληνες

Τον κίνδυνο να καταλήξει το πτωχοκομείο της Ευρώπης η Ελλάδα, τονίζει η γερμανική εφημερίδα, αν δεν ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.

Η ελληνική κρίση δεν έχει παρέλθει μολονότι πολλά στοιχεία παραπέμπουν στην σωστή κατεύθυνση, παρατηρεί σε κύριο άρθρο της η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, μεταδίδει η Deutsche Welle.

H εφημερίδα απαριθμεί τα πεδία στα οποία έχει σημειωθεί πρόοδος, όπως την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος μετά από δεκαετίες, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας στη διεθνή κατάταξη, τα βήματα βελτίωσης στο πεδίο του εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, την προοπτική θετικού προσήμου στην ανάπτυξη και τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού της Ελλάδας, που θα της επιτρέψει να επιστρέψει στις αγορές.

“Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κάνει λόγο για success story σχολιάζοντας πως όλα αυτά εκλαμβάνονται από τους Έλληνες ως καθαρή κοροϊδία, καθώς καταβάλλουν ένα υψηλό τίμημα για αυτό που ο Σόιμπλε χαρακτηρίζει σημαντική πρόοδο”, τονίζει χαρακτηριστικά η γερμανική εφημερίδα.

Η πολιτική της λιτότητας, την οποία ακολουθεί κατ` εντολή των διεθνών δανειστών η Αθήνα, «προκάλεσε στην χώρα την πιο βαθιά και μακρά ύφεση από το τέλος του πολέμου, αναφέρει η εφημερίδα, παραπέμποντας στη μείωση κατά 25% του ελληνικού ΑΕΠ, στο κλείσιμο 250.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στην εξαφάνιση ενός εκατομμυρίου θέσεων εργασίας.

Υπενθυμίζονται επίσης η κατά το ένα τρίτο μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών (σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ) και οι εκτιμήσεις της Κομισιόν που θέλουν τους τέσσερις στους δέκα Έλληνες να απειλούνται από τη φτώχεια.

“Δεν αναμένεται να αλλάξει γρήγορα κάτι σε αυτό. Η Ελλάδα θα μείνει για δεκαετίες περίπτωση εξυγίανσης”, παρατηρεί η Handelsblatt, επισημαίνοντας ότι το κυριότερο πρόβλημα της χώρας δεν είναι σε καμία περίπτωση τα χρέη της.

“Πολύ πιο ανησυχητική είναι η κοινωνική εξάρθρωση”, τονίζει η εφημερίδα, εστιάζοντας στο υψηλό ποσοστό της ανεργίας που θα παραμείνει και του χρόνου στο 27%. Η υψηλή ανεργία και η συρρίκνωση των εισοδημάτων έχουν καταστροφικές επιπτώσεις στη χρηματοδότηση των συντάξεων. “Τα συνταξιοδοτικά ταμεία θα χρειαστούν μέχρι το 2020 επιπροσθέτως τουλάχιστον 10 δισεκατομμύρια ευρώ…Το 2055 η χώρα θα πρέπει να δαπανά το 24,3% του ΑΕΠ για τη χρηματοδότηση των συντάξεων. Το αντίστοιχο ποσοστό στη Γερμανία θα είναι 12,5%”, υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Δεν υπάρχει ανάπτυξη με νέα προγράμματα λιτότητας

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα προβλήματα αυτά οξύνονται από την λιτότητα αλλά και το δημογραφικό, ενώ υπενθυμίζεται ότι το ποσοστό των γεννήσεων έχει μειωθεί στην Ελλάδα κατά 15% από το 2008. «Πάνω από 150.000 Έλληνες επιστήμονες έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό.

Αναφορικά με τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που έχει εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η εφημερίδα υποστηρίζει ότι δεν φτάνουν στην Ελλάδα, καθώς οι τράπεζες δεν δίνουν πιστώσεις, επειδή έχουν συσσωρεύσει πολλά τοξικά δάνεια. “Πώς θα μπορέσει η χώρα να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες”, διερωτάται η Handelsblatt. “Σε κάθε περίπτωση όχι με νέα προγράμματα λιτότητας. Αντ` αυτών θα πρέπει η ΕΕ να βοηθήσει έτσι ώστε να ενισχυθούν με ευνοϊκά δάνεια οι κλάδοι εκείνοι της οικονομίας που είναι προσανατολισμένοι στο μέλλον”.

Ενδεικτικά αναφέρονται ο τουρισμός, οι μεταφορές, η φαρμακοβιομηχανία, οι περιβαλλοντικές τεχνολογίες και ο τομέας της πληροφορικής. “Ταυτόχρονα, θα πρέπει οι Έλληνες να συνεχίσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων με αποφασιστικότητα”, αποφαίνεται η εφημερίδα, δίνοντας έμφαση στην ανάγκη αναμόρφωσης του εκπαιδευτικού συστήματος, το οποίο θα πρέπει να προσαρμοσθεί στις οικονομικές και κοινωνικές ανάγκες, έτσι ώστε να μην μεταναστεύουν οι ταλαντούχοι Έλληνες στο εξωτερικό. “Σε διαφορετική περίπτωση η Ελλάδα θα γίνει το πτωχοκομείο και το γηροκομείο της Ευρώπης”, καταλήγει η Handelsblatt.


Πηγή: Deutsche Welle

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έρχονται αυξήσεις έως και 25% στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Πρόκειται για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ΥΚΩ), που πληρώνονται μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, τόσο της ΔΕΗ όσο και των ανταγωνιστών της, και οι οποίες «επιδοτούν» το κόστος ηλεκτροδότησης των καταναλωτών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, αλλά και όλων εκείνων που ανήκουν στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Πόσο ακριβώς θα είναι η αύξηση των ΥΚΩ, και πως θα επιμεριστούν στις τρεις κατηγορίες καταναλωτών, δηλαδή σε οικιακούς, εμπορικούς και βιομηχανικούς, δεν είναι ακόμη σαφές.

Το βέβαιο είναι ότι μέσα στο Σεπτέμβριο, το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΚΑ) θα καταθέσει την αναμενόμενη νομοθετική ρύθμιση τόσο για τον τρόπο επιμερισμού ανά κατηγορία των ΥΚΩ (για το ύψος των οποίων έχει αποφασίσει η ΡΑΕ), όσο και για το ρυθμό πληρωμής από τους καταναλωτές των ΥΚΩ παρελθόντων ετών που δεν είχαν πληρωθεί.

Πόσο λοιπόν θα αυξηθούν; Σήμερα, για κάθε 1.000 κιλοβατώρες που καταναλώνει ένα νοικοκυριό πληρώνει από 6,99 ευρώ μέχρι και 44,8 ευρώ το τετράμηνο, ανάλογα με την κλίμακα της συνολικής κατανάλωσής του. Το κόστος αυτό πολύ σύντομα θα αυξηθεί.
Σενάρια αύξησης 25%

Εκτιμάται ότι η αύξηση θα είναι περίπου 25% προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες δαπάνες για ΥΚΩ το έτος 2012 και 2013 έτσι όπως προσδιορίστηκαν με απόφαση της Ρυθμιστική Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ). Η απόφαση εκείνη «εκτόξευσε» τη δαπάνη για τις ΥΚΩ σε 842 εκατ. ευρώ για το 2012 και σε 850 εκατ. ευρώ για το 2013, έναντι μόλις 670 εκατ. ευρώ το 2011.

Οι λόγοι της αύξησης είναι δύο : Αφενός το συνεχώς αυξανόμενο κόστος για αγορά πετρελαίου με το οποίο «δουλεύουν» οι μονάδες της ΔΕΗ στα νησια. Αφετέρου η διόγκωση του αριθμού των καταναλωτών που έχουν ενταχθεί τα δύο τελευταία χρόνια στο Κοινωνικό Τιμολόγιο ξεπερνώντας πλέον τους 500.000.

Προκειμένου, το αρμόδιο υπουργείο, να αποφύγει ένα ηλεκτροσόκ στους καταναλωτές, με τη ρύθμιση που ετοιμάζεται να καταθέσει στη Βουλή θα επιμερίζει την ανάκτηση των ΥΚΩ σε δύο ή και περισσότερα έτη. Διαφορετικά θα προέκυπταν αυξήσεις-σοκ.

Σημειώνεται ότι παλαιότερα ο επιμερισμός των ΥΚΩ γινόταν με απόφαση της ΡΑΕ, ωστόσο το Συμβούλιο της Επικρατείας απεφάνθη ότι αυτό ήταν παράνομο. Σαν αποτέλεσμα απαιτείται πλέον κάθε χρόνο νομοθετική ρύθμιση.

Το μεγαλύτερο πάντως μέρος του ποσού που οι καταναλωτές πληρώνουν για ΥΚΩ αντιπροσωπεύει το αυξημένο κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών, το οποίο το 2012 ανήλθε σε 784 εκατ. ευρώ και το 2013 στα 771 εκατ. ευρώ.

Κάθε χρόνο 400 εκατ. ευρώ για Κρήτη
Το υψηλό αυτό κόστος προκύπτει από το γεγονός ότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί οι προγραμματισμένες από την προηγούμενη δεκαετία επενδύσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, με αποτέλεσμα η ζήτηση στα νησιά να καλύπτεται από ακριβές μονάδες πετρελαίου.

Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο για την ηλεκτροδότηση της Κρήτης οι καταναλωτές επιβαρύνθηκαν με 415,6 εκατ. ευρώ το 2012 και με 388,6 εκατ. το 2013. Ωστόσο, το κόστος διασύνδεσης του νησιού υπολογίζεται, με βάση τις μελέτες που έχουν γίνει, σε 1-1,5 δισ. ευρώ.
Με λίγα λόγια σε 3-4 χρόνια, η επένδυση θα μπορούσε να έχει αποσβεστεί!

Υπογράφεται η υποβρύχια διασύνδεση για Κυκλάδες
Αν τα νησιά είχαν διασυνδεθεί με ηλεκτρικό καλώδιο με την ηπειρωτική χώρα, οι καταναλωτές δεν θα χρειαζόταν να πληρώνουν τόσο μεγάλα ποσά για ΥΚΩ.

Παρεπιμπτόντως, σε ειδική τελετή την Τετάρτη πέφτουν οι υπογραφές μεταξύ του ΑΔΜΗΕ και των αναδόχων εταιρειών για την υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση των Κυκλάδων με το Λαύριο, έργο που συζητείται πάνω από 20 χρόνια, και που επιτέλους παίρνει σάρκα και οστά. Υπολογίζεται ότι μέσα στο 2017, η διασύνδεση θα έχει ολοκληρωθεί, και οι πετρελαικές μονάδες της ΔΕΗ θα αποτελέσουν επιτέλους παρελθόν.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι το ετήσιο κόστος για Μύκονο, Πάρο, Σύρο, ανέρχεται σε 64 εκατ. ευρώ, όταν το κόστος διασύνδεσής τους ανέρχεται σε 240 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του σχετικού έργου που έχει δημοπρατήσει ο ΑΔΜΗΕ από πέρυσι. Αρκούν δηλαδή 4 χρόνια, προκειμπενου η επένδυση να έχει αποσβεστεί.

Πηγή: Τα ΝΕΑ
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νέμεσις: Η απονομή πραγματικής δικαιοσύνης … ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΟΛΟΙ !

Η Θεία Δίκη, που σύντομα θα αποδοθεί στους υπαίτιους της εξαθλίωσης των Ελλήνων  στους δολοφόνους των χιλιάδων συμπολιτών μας μέσα από την φτώχεια και την ανέχεια, σε εκείνους που ξεπουλάνε τα χώματα που έχουν ποστιστεί με το αίμα των προγόνων μας στο διάβα των αιώνων για να είμαστε εμείς ελεύθεροι.


             

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στο Δημόσιο με πλαστό πτυχίο ο σύζυγος της βουλευτού Μαρίας Γιαννακάκη!

Ο Κώστας Γασπαρινάτος είχε εμφανίσει πλαστό πτυχίο Πολιτιστικής Διαχείρισης και Οικονομικών του Πολιτισμού από το London School of Economics -γεγονός, μάλιστα, το οποίο αποδέχεται και η ίδια η σύζυγός του.

Μετά την αποκάλυψη της ιστοσελίδας, η Μαρία Γιαννακάκη, σε δήλωσή της, τόνισε ότι η ίδια δεν γνώριζε για το γεγονός και ζήτησε ο σύζυγός της να υποστεί τις προβλεπόμενες από το νόμο συνέπειες.
Αναλυτικά η δήλωση της κυρίας Γιαννακάκη

«Όπως είδε το φως της δημοσιότητας, ο σύζυγος μου, εργαζόμενος από τη δεκαετία του 1980 στον Δήμο Κορυδαλλού, είχε προσκομίσει εκ των υστέρων και μετά την πρόσληψή του, πλαστό πτυχίο.
Ο αιφνιδιασμός μου ήταν απόλυτος, καθώς είχα πλήρη άγνοια, αφού με τον σύζυγό μου γνωρίστηκα το 1998 σε ακαδημαϊκό χώρο.

Ως έλληνας πολίτης, πολλώ δεν μάλλον ως βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου, πιστεύω ότι πρέπει να υποστεί τις συνέπειες που προβλέπονται από το νόμο, οι οποίες και θα ακολουθηθούν για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους που έχουν υποπέσει σε τέτοια αδικήματα. Κατά συνέπεια ζητώ να υποστώ εγώ και η οικογένεια μου, την ίδια μεταχείριση που έχουν και όλες οι υπόλοιπες οικογένειες.

Προκαλώ μάλιστα οποιονδήποτε να αναφέρει, αν από την ημέρα που πληροφορήθηκα το γεγονός, απευθύνθηκα οπουδήποτε προκειμένου να προστατεύσω τον σύζυγό μου.

Τέλος, θέλω να δηλώσω ότι οποιοσδήποτε συσχετισμός του γεγονότος με την κοινοβουλευτική μου ιδιότητα και την πολιτική μου δραστηριότητα δεν έχει καμιά επαφή με την πραγματικότητα. Οι ελάχιστοι που προσπαθούν να αξιοποιήσουν το γεγονός για δικές τους σκοπιμότητες, δεν θα καταφέρουν τίποτα».
Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με το aftodioikisi.gr, όλα ξεκίνησαν, όταν τον περασμένο Ιανουάριο, με απόφαση του δημάρχου Κορυδαλλού, Σταύρου Κασιμάτη, με βάση σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ξεκίνησε ο έλεγχος πλαστών πτυχίων υπαλλήλων του δήμου.

Για την περίπτωση του κ. Γασπαρινάτου, καθόσον είχε προσληφθεί τη δεκαετία του ’80 ως ΔΕ, αλλά αργότερα έγινε ΠΕ, καθώς εμφάνισε πτυχίο Πολιτιστικής Διαχείρισης και Οικονομικών του Πολιτισμού από το London School of Economics (LSE), το ερώτημα του Δήμου Κορυδαλλού στάλθηκε στον ΔΟΑΤΑΠ.

Η απάντηση του ΔΟΑΤΑΠ τον περασμένο Ιούλιο ήταν ότι «δεν υπάρχει τέτοιο πτυχίο».
Ακολούθησαν όλες οι νόμιμες ενέργειες (πειθαρχικές διαδικασίες, ενημέρωση του ΥΔΜΗΔ και του ΣΕΕΔ), αλλά ο κ. Γασπαρινάτος, αναμένοντας πιθανότατα τα αρνητικά αποτελέσματα, πρόλαβε και κατέθεσε αίτημα συνταξιοδότησης, βγαίνοντας στη σύνταξη σχεδόν ένα μήνα πριν (τον Ιούνιο του 2014).
Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει πειθαρχικός καταλογισμός, αλλά και αναζήτηση ποινικής ευθύνης για το συγκεκριμένο υπάλληλο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Γασπαρινάτος, με το συγκεκριμένο «μαϊμού» πτυχίο, δίδασκε επί σειρά ετών στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, όπου και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, γνωρίστηκε με τη Μαρία Γιαννακάκη, όταν το 2000 η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, είχε περάσει, όπως αναφέρει στο βιογραφικό της, πρώτη.

Hellasforce


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μηνυτήρια αναφορά κατά των Χαρδούβελη – Σαββαΐδου για τον ΕΝΦΙΑ

Μηνυτήρια αναφορά κατά του Υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη, της Γενικής Γραμματέως κας Αικατερίνης Σαββαΐδου και κατά παντός άλλου υπευθύνου σχετικά με την  τέλεση του αδικήματος της καταπίεσης (άρθρο 244 του Ποινικού Κώδικα). Το άρθρο αυτό αναφέρει ότι: “Υπάλληλος που εν γνώσει εισπράττει φόρους, δασμούς, τέλη ή άλλα φορολογήματα, δικαστικά έξοδα ή οποιαδήποτε δικαιώματα που δεν οφείλονται τιμωρείται με φυλάκιση”.

Η μήνυση υποβλήθηκε από τον Σύλλογο “Έλληνες Φορολογούμενοι” και τον κ. Γιάννη Σιάτρα, ο οποίος δρα προσωπικά, αλλά και με την ιδιότητά του ως Προέδρου του πολιτικού κόμματος “Έλληνες Φορολογούμενοι – Κίνημα Πολιτών”.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση: «Το σκεπτικό της μήνυσης βασίζεται στα εξής σημεία:

1) Καμμία κυβέρνηση να εισπράττει φόρους οι οποίοι δεν προβλέπονται στον Ετήσιο Προϋπολογισμό που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή. Στον Προϋπολογισμό του έτους 2014 που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων, από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), προβλέπονται έσοδα ύψους 2.650 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, με βάση την εξουσιοδότηση της Βουλής των Ελλήνων, η οποία ενέκρινε το νόμο του Προϋπολογισμού του 2014, το σύνολο του ποσού που μπορεί να καταλογισθεί ως έσοδο από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (όπως αυτός θεσπίστηκε με το νόμο 4223/2013) μπορεί να φθάσει στο ανώτατο ύψος των 2.650 εκατομμυρίων ευρώ.

2) Τί έγινε στην πραγματικότητα με τα εκκαθαριστικά που εκδόθηκαν και “κοινοποιήθηκαν” στις 31 Ιουλίου; Η Κυβέρνηση αρνείται να αναφέρει πόσο είναι το συνολικό ποσό του φόρου (ΕΝΦΙΑ) που βεβαιώθηκε στους πολίτες. Αρνείται επίσης να πληροφορήσει πώς προκύπτει η αξία του κύριου και συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ σε κάθε εκκαθαριστικό. Αντ’ αυτού πληροφορούμαστε αόριστα ότι έχουν γίνει κάποια λάθη.

Όμως, όλοι γνωρίζουν ότι το ποσό που έχει βεβαιωθεί είναι υψηλό και σίγουρα ανώτερο από τα 3,2 δισεκατομμύρια που -ανεπίσημα- αφήνεται να διαρρεύσει από την Κυβέρνηση. Γι” αυτό, υπάρχουν πλήθος μαρτυρίες από εφοριακούς, από δημοσιογράφους, αλλά και από βουλευτές. Όμως, ακόμη και εάν το ποσό που βεβαιώθηκε ως φόρος στα εκκαθαριστικά της 31/7/2014 είναι 3,2 δισ. ευρώ, τα κυβερνητικά όργανα που σχεδίασαν την εφαρμογή του ΕΝΦΙΑ και που υπέγραψαν τα εκκαθαριστικά, έχουν υποπέσει στο ποινικό αδίκημα του άρθρου 244 του Ποινικού Κώδικα, περί “καταπίεσης”.

3) Ως είσπραξη κατά την έννοια του αρ. 244 ΠΚ νοείται και ο καταλογισμός από τον αρμόδιο υπάλληλο και όχι μόνο η εν στενή έννοια είσπραξη του ποσού (βλ ερμηνεία Ποινικού Κώδικα Μιχαήλ Μαργαρίτη, άρθρο 244 παρ. 3)”. Δηλαδή, δεν έχει σημασία αν ένα ποσό μπει στα ταμεία του Κράτους. Ο νόμος και η δημοσιονομική θεωρία θεωρούν ότι ένα ποσό “εισπράττεται” από τη στιγμή που βεβαιώνεται και καταλογίζεται στα βιβλία του Κράτους, ως απαίτηση. Άλλωστε, αυτοί που τελικά δε θα μπορέσουν να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, δε θα απαλλαγούν απ” αυτόν, αλλά θα χρεωθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις και κάποια στιγμή θα εφαρμοστούν οι διαδικασίες για την αναγκαστική είσπραξή του.

4) Το ότι τα εκκαθαριστικά της 31/7/2014 είναι πιθανό να ακυρωθούν, δεν αλλάζει την ουσία του πράγματος, αφού -όπως αναφέρουν νομικοί κύκλοι- “η τυχόν μεταγενέστερη έκδοση νέων εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ για το σύνολο των υπόχρεων, δεν αναιρεί το αξιόποινο της πράξεως, αφού ως έγκλημα αποτελέσματος, ο νόμος τιμωρεί και την απόπειρα, η οποία -σε κάθε περίπτωση- έχει συντελεστεί”: Κάποιοι αποπειράθηκαν έστω να χρεώσουν τους Έλληνες φορολογούμενους με ένα ποσό μεγαλύτερο από αυτό που είχαν εξουσιοδότηση και ενδεχομένως κάθε ένα μας με ένα ποσό μεγαλύτερο από αυτό που οφείλουμε σύμφωνα με τον νόμο.

5) Η Κυβέρνηση ετοιμάζεται να υποπέσει στο ίδιο αδίκημα για ακόμη μία φορά. Όπως όλοι οι κυβερνητικοί παράγοντες και βουλευτές καθημερινά αναφέρουν, στη νέα έκδοση των εκκαθαριστικών, το ποσό που θα βεβαιωθεί θα φθάνει στα 3,2 δισ. ευρώ, έτσι ώστε, με βάση ένα “ποσοστό εισπραξιμότητας” που αυτοί το υπολογίζουν στο 80% με 81%, να εισπραχθούν τελικά τα 2,65 δισ. ευρώ, στα οποία έχει δεσμευθεί (!) η χώρα μας απέναντι στην τρόικα.

Όμως, αυτό θα συνιστά μία ακόμη παράβαση του άρθρου 244 του Ποινικού Κώδικα.

Οι Έλληνες Φορολογούμενοι, δεν μπορούμε να ανεχθούμε άλλο τις παρανομίες της δημόσιας διοίκησης, επειδή κάποια στιγμή, η ίδια η Κυβέρνηση θα πρέπει να μάθει να σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους και επειδή τελικά δε μας έχουν απομείνει πολλοί τρόποι νόμιμης αντίδρασης, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην υποβολή μηνυτήριας αναφοράς προς τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, κατά του Υπουργού των Οικονομικών, της Γενικής Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων και παντός άλλου υπευθύνου, για το αδίκημα της “απιστίας” (άρθρο 244 του Ποινικού Κώδικα), ζητώντας την ποινική τους τιμωρία, ενώ επιφυλασσόμαστε για την ικανοποίηση της ηθικής μας βλάβης.

Ο αγώνας των “Ελλήνων Φορολογουμένων” δε σταματά εδώ. Τις επόμενες μέρες θα ανακοινώσουμε μία σειρά από τρόπους με τους οποίους μπορούμε να καθυστερήσουμε την πληρωμή και –κυρίως- να διεκδικήσουμε τη μείωση του φόρου που μας αναλογεί, μέσω νομικών μέτρων.

Βεβαίως, θα αγωνιστούμε και με κάθε άλλο τρόπο. Στα αμφιθέατρα, στους δρόμους και τις πλατείες. Θα συνεχίσουμε να πηγαίνουμε παντού, πόρτα-πόρτα, για να μάθουμε στους πολίτες τα δικαιώματά τους. Η κοινωνία δεν αντέχει πλέον άλλους φόρους οι οποίοι άλλωστε έχουν τόσο χαμηλή ανταποδοτικότητα.»

Πηγή: Hellasforce

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Ποινήν εκτίουμε, λυπηθείτε μας»

Του Τάσου Παππά
Το πιο εξοργιστικό, κατά τη γνώμη μου, με τα κυβερνητικά κόμματα (εν γένει) δεν είναι τα χοντρά ψέματα που λένε, οι μισές αλήθειες που εκστομίζουν για να κοροϊδέψουν τους πολίτες, οι ανοίκειες πολλές φορές επιθέσεις που εξαπολύουν στους αντιπάλους τους, η δαιμονοποίηση των εσωτερικών διαφωνιών, η απόπειρά τους να βιάσουν την πραγματικότητα. Ολα αυτά τα έχουμε συνηθίσει, έχουμε μάθει να ζούμε με την υπερβολή και τις μεγαλοστομίες και πολλοί έχουμε συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι οι θεαματικές κωλοτούμπες είναι μέρος του πολιτικού παιχνιδιού.

Αυτά όμως που δύσκολα μπορείς να χωνέψεις, παρά το γεγονός ότι αφθονούν στον επίσημο λόγο τους, είναι η αλαζονεία, η έπαρση της μοναδικότητας και η ιδιοκτησιακή αντίληψη που έχουν για την εξουσία. «Εμείς και κανένας άλλος», «ή με μας ή με το χάος», «οι άλλοι είναι επικίνδυνοι, ούτε ξέρουν ούτε μπορούν να διοικήσουν». Παρακολουθώντας την ομιλία Σαμαρά στη ΔΕΘ και τη συνέντευξη Τύπου του Ευάγγ. Βενιζέλου, έμενες με την εντύπωση ότι χωρίς αυτούς και τα κόμματά τους στη διακυβέρνηση, η χώρα θα καταστραφεί, ότι την περιμένουν συμφορές που όμοιές της δεν έχουμε δει ούτε στους χειρότερους εφιάλτες μας. Δηλαδή, ένας Αρμαγεδδών.
«Δεν υπάρχει περίπτωση ο λαός να εμπιστευθεί ένα κόμμα που φλερτάρει με την τρομοκρατία, που δημαγωγεί, που λαϊκίζει και είναι κολλημένο στο χθες» είπε ο πρωθυπουργός. «Δεν θα πάμε στο μηδέν, αλλά πολύ κάτω απ’ αυτό» πλειοδότησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος με τη γνωστή του ευφράδεια έθεσε στον εαυτό του καμιά δεκαριά ρητορικές ερωτήσεις του τύπου: «Να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει τι; Μήπως θα δώσουν ρευστότητα οι τράπεζες; Μήπως θα γίνουν επενδύσεις από Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες; Μήπως θα μηδενιστεί η ανεργία; Μήπως θα διαγραφεί το χρέος (σ.σ. το οποίο κατά την ανάλυσή του είναι βιώσιμο);».

Αμφότεροι με συντριμμένες πόζες και σπαραξικάρδιες εκφράσεις θέλησαν να μας πείσουν ότι σηκώνουν μεγάλο βάρος, μεγαλύτερο απ’ ό,τι τους αναλογεί – λες και δεν είναι τα κόμματά τους υπεύθυνα για τη χρεοκοπία, λες και οι ίδιοι κάνουν με το ζόρι μια δουλειά που δεν τους αρέσει, αλλά παρ’ όλα αυτά τη διεκπεραιώνουν γιατί δεν υπάρχει κανείς να την αναλάβει. «Ποινήν εκτίουμε» θα μπορούσαν να κραυγάσουν, αντιγράφοντας τον Β. Πολύδωρα, έμπλεοι οργής που δεν κατανοούμε τα πάθη που τραβάνε. Μήπως ήρθε η ώρα να δραπετεύσουν; Οχι για κανέναν άλλο λόγο, αλλά για να γλιτώσουν από τα βάσανα. Εμείς κάπως θα τα κουτσοβολέψουμε. Αλλωστε, η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει. Μόνο, πριν αποχωρήσουν, να μας φέρουν σε επαφή με την Παναγία και τον Θεό, με τους οποίους, κατά πώς μας αφήνουν να υποθέσουμε, έχουν προνομιακή σχέση.

πηγη


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δημοσιογραφία χωρίς περιεχόμενο

Δεν υπάρχει άνθρωπος του χώρου σε ολόκληρο τον κόσμο που να μη γνωρίζει ότι η δημοσιογραφία στην Ελλάδα δεν είναι ελεύθερη. Εξάλλου, η θέση της χώρας στην παγκόσμια κατάταξη της ελευθερίας του Τύπου έχει γκρεμιστεί ολοκληρωτικά μετά την εφαρμογή των μνημονίων – όχι ότι τα πράγματα πριν ήταν καλύτερα, όμως από το 2010 και μετά έχουν χαθεί εντελώς τα προσχήματα.

Τι φταίει σε όλο αυτό; Μία και μόνο απάντηση δεν υπάρχει.

Το προφανές είναι ότι η πλειοψηφία εφημερίδων, καναλιών και δημοσιογράφων κρύβουν την αλήθεια. Αυτό όμως δε φαίνεται να πειράζει και πολύ τον κόσμο, μιας και τη δημοσιογράφο η οποία πριν τις ευρωεκλογές αποκάλυψε ότι ήξερε για τη μεταφορά χρημάτων στις τράπεζες το 2012 αλλά δεν είπε τίποτε, την έστειλε στην ευρωβουλή, ενώ τον συνάδελφό της ο οποίος παραδέχτηκε πως εκείνος και πολλοί ακόμη γνώριζαν εξ αρχής ότι το οικονομικό πρόγραμμα του 2010 δε βγαίνει αλλά δεν είπαν κουβέντα για να μη ρίξουν την κυβέρνηση, δεν τον κάλεσε κανείς να δώσει εξηγήσεις – φυσικά τις δουλειές του τις έχει κρατήσει όλες κανονικότατα.

Η μια πλευρά είναι αυτή. Η άλλη πλευρά –κι ίσως η πιο σημαντική- είναι ότι τα περισσότερα Μέσα δεν ενδιαφέρονται καθόλου για το περιεχόμενό τους. Είναι επανδρωμένα με ανθρώπους άπειρους και κακοπληρωμένους, οι οποίοι αναπαράγουν ό,τι κυκλοφορεί χωρίς καμιά διασταύρωση ή ερευνητική ματιά. Ακόμη κι οι έμπειροι πέφτουν σε αυτήν την λούπα πάρα πολλές φορές. Και πώς να μην πέσεις, όταν αναλαμβάνεις το πόσο-βιτρίνα του Μέσου στο οποίο δουλεύεις για 300 και 400 ευρώ το μήνα; Το περιεχόμενο των ΜΜΕ είναι η «ψυχή» τους. Κι όταν ξεπουλάς την ψυχή σου για τρία κατοστάρικα το μήνα, τότε δεν μπορείς να πάρεις τίποτε παραπάνω από το αποτέλεσμα δουλειάς των τριών κατοστάρικων. Ο εργαζόμενος θα δουλέψει σκληρά για έναν, δύο ή τρεις μήνες για να φροντίζει το περιεχόμενο και να δείξει καλή εργασιακή διαγωγή. Στον τέταρτο μήνα, όταν τα λεφτά του θα τελειώνουν μέσα σε δυο εβδομάδες, θα σταματήσει να δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον. Όση ανάγκη κι αν έχει τα χρήματα, το αποτέλεσμα της δουλειάς του –μοιραία- θα προσαρμοστεί στα μισθολογικά του δεδομένα. Κι αυτό δεν ενοχλεί καθόλου εκείνους που θα έπρεπε Άλλωστε τα περισσότερα Μέσα δεν στήθηκαν για να ενημερώνουν, αλλά για να δικαιολογούν έξοδα μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών.

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι το περιεχόμενο των ελληνικών μέσων ενημέρωσης συμβαδίζει κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό και με τις ανάγκες του αναγνωστικού κοινού. Μεγάλες και μικρές εφημερίδες ζορίζονται για να ξεπεράσουν τα 2.000 φύλλα την ημέρα. Ακόμη κι εκείνες οι οποίες προσπαθούν να ασκήσουν δημιουργική κριτική για την κατάσταση που ζούμε. Οι εκατοντάδες ενημερωτικές ιστοσελίδες που κυκλοφορούν στην πιάτσα αναπαράγουν το ΑΠΕ και τα τηλεγραφήματά του, τα οποία δεν είναι τίποτε άλλο παρά έτοιμα κείμενα σταλμένα από τα υπουργεία και μεταφράσεις ξένων μέσων ενημέρωσης. Η τηλεόραση σταμάτησε να χρηματοδοτεί την ερευνητική δημοσιογραφία κι έκοψε ακόμη και τις στοιχειώδεις συνεργασίες με ανταποκριτές μέσα στη χώρα. Συμβαίνει ένα σημαντικό γεγονός στην επαρχία και οι οθόνες γεμίζουν στις ειδήσεις των 8 και των 9 με ερασιτεχνικά βίντεο με το λόγκο του lasiraagapimou.blogspot.gr να κοτσάρεται φαρδύ πλατύ στη μέση της εικόνας, δίχως να ενοχλεί κανέναν διευθυντή ειδήσεων το δημοσιογραφικό ή το αισθητικό αποτέλεσμα.

Η δημοσιογραφία στην Ελλάδα αντιμετωπίζεται από τους ίδιους τους θεσμούς ως κάτι περιττό. Οι επίσημες ενημερώσεις των δημοσιογράφων για τα τρέχοντα ζητήματα έχουν καταργηθεί. Οι ειδήσεις βγαίνουν από τα γραφεία Τύπου των υπουργείων, από ραβασάκια υπουργών και βουλευτών, από διαρροές, κι από παραπολιτικές συζητήσεις. Κανένας δεν μπορεί να ρωτήσει τον εκπρόσωπο Τύπου για τις συναντήσεις της πολιτικής ηγεσίας. Κανείς δεν βλέπει καν τον πρωθυπουργό να απαντά στις ερωτήσεις των ίδιων των βουλευτών του κοινοβουλίου.

Εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, άνθρωποι διαμαρτύρονται για την έλλειψη ενημέρωσης στην Ελλάδα. Το ζήτημα είναι απλό και δε χωρά βαθύτερη ανάλυση. Αν δε βάλει ο αναγνώστης το χέρι στην τσέπη για να συγχρηματοδοτήσει ανεξάρτητες πηγές ενημέρωσης κι ανθρώπους οι οποίοι θα κάνουν πραγματική ερευνητική δημοσιογραφία, κανένα Μέσο δεν θα είναι ποτέ του ανεξάρτητο.

Υπάρχουν μερικοί άνθρωποι οι οποίοι έβαλαν και βάζουν το κεφάλι τους στο ντορβά για να κάνουν πράξη το ψώνιο τους για πραγματική ενημέρωση. Άλλοι με τα καλά τους, κι άλλοι με τα στραβά τους. Χιλιάδες αναγνώστες απολαμβάνουν τις αποκαλύψεις και τα θέματά τους, όμως ελάχιστοι είναι εκείνοι που μπαίνουν πραγματικά στη διαδικασία να κατανοήσουν ότι αυτό το περιεχόμενο –το οποίο τους ικανοποιεί και διαβάζουν καθημερινά- δε γεννιέται από μόνο του. Οι άνθρωποι που το παράγουν δεν έχουν στην αυλή τους ένα λεφτόδεντρο που αντί για φύλλα βγάζει ευρώ. Είναι κανονικοί άνθρωποι που πρέπει να ζήσουν. Και θέλουν να ζήσουν δουλεύοντας για κάτι το οποίο θα προσφέρει.

Είναι πολύ βολικό να τα ρίχνουμε όλα στους καναλάρχες, τους ιδιοκτήτες εφημερίδων και τους μεγαλοδημοσιογράφους. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους και την κάνουν με τον πλέον απροκάλυπτο τρόπο. Και κρίνονται γι’ αυτό. Το ερώτημα είναι αν πραγματικά θέλουμε να έχουμε την ενημέρωση που ζητάμε. Αν είναι διατεθειμένοι οι 100-200-300.000 άνθρωποι να δώσουν τρία ευρώ το μήνα για να συντηρήσουν ένα Μέσο το οποίο θα μπορεί να χρηματοδοτήσει τις έρευνές του και να αντιμετωπίσει τις δικαστικές διώξεις ενός μεγαλοεπιχειρηματία ή ενός υπουργού, όταν θα το σέρνουν κάθε τρεις και λίγο στα δικαστήρια για τις αποκαλύψεις του.

Προφανώς και δεν το θέλουμε. Διότι αν συνέβαινε το αντίθετο, τότε θα είχε ήδη γίνει. Τρανότερη ευκαιρία από αυτή που παρουσιάστηκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια, δεν υπήρξε. Και οι αφορμές ήταν πάρα πολλές.

Καλή λοιπόν η κριτική σε όσους αναλαμβάνουν να τραβούν το κουπί στις γαλέρες της ενημέρωσης, ακόμη καλύτερες οι καταδίκες για τους σαλτιμπάγκους κι εκτελεστές συμβολαίων στα ΜΜΕ, όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι κι ο πλέον θαρραλέος ήρωας είναι υποχρεωμένος να βρει έναν τρόπο να πληρώσει το ρεύμα, τη σύνδεση στο ίντερνετ, το τυπογραφείο και το πιάτο φαΐ στο τραπέζι του, ούτως ώστε να βγάλει στον αέρα το ανεξάρτητο Μέσο του.

Όπως κυλούν έως τώρα τα πράγματα, κάτι τέτοιο κρατά για λίγο. Μερικούς μήνες ή χρόνια. Κι ύστερα πάλι από την αρχή. Κι όλοι μαζί θα φωνάζουμε στους δρόμους «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι», κι όλοι μαζί θα στηνόμαστε μετά στις ουρές της εφορίες να πληρώνουμε τους φόρους για να μπορεί η κυβέρνηση να χαρίζει τις οφειλές των μεγαλοκαλαναρχών που τόσο μας αρέσει να βρίζουμε, αλλά ίσως τελικά να μην μπορούμε να ζήσουμε χωρίς αυτούς.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!