EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Αμετανόητος Μητσοτάκης: Το σημαντικότερο δεν είναι οι απολύσεις αλλά η μείωση του κόστους μισθοδοσίας…

«Η Ελλάδα έχει πετύχει να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών», δήλωσε σε συνέντευξή του στο CNBC ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικαλούμενος την αποδοχή των επενδυτών απέναντι στα ελληνικά ομόλογα. Τόνισε δε, πως η Ελλάδα οδεύει φέτος για την πρώτη χρονιά ανάπτυξης μετά από την εξαετή ύφεση.

Μητσοτάκης, τότε σαφώς και διαλέγεις να «εκτελέσεις» τους πρώτους. Τι σημασία έχει αν καταστρέψεις και μερικές χιλιάδες ζωές, το θέμα είναι να σου πουν «μπράβο» τα αφεντικά!

Παράλληλα επανέλαβε πως η δέσμευση της Αθήνας να προχωρήσει στις εναπομείνασες 6.500 απολύσεις στο Δημόσιο έως το τέλος του χρόνου θα τηρηθεί, αν και επεσήμανε πως δεν θεωρεί ότι αυτό είναι το σημαντικότερο θέμα όταν μιλούμε για το Δημόσιο τομέα, αλλά το ότι το κόστος μισθοδοσίας έχει μειωθεί ήδη 30% και ότι το μεγαλύτερο μέρος της προσαρμογής έχει ολοκληρωθεί.

Ο ίδιος αρνήθηκε να τοποθετηθεί στο θέμα του δημοσιονομικού κενού που η τρόικα υπολογίζει σε 2 δισ. ευρώ, ενώ η Ελλάδα πολύ χαμηλότερα. Σημείωσε πάντως, ότι η Ελλάδα έχει καταφέρει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά.

Ερωτηθείς τέλος για το σενάριο η τρόικα να καθυστερήσει την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκειμένου να έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματα των stress test ανέφερε ότι «είναι για το συμφέρον όλων οι συζητήσεις να τελειώσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα».

Πηγή


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η μάστιγα της ανεργίας ακυρώνει την κυβέρνηση

Σοκαριστικά είναι τα ποσοστά ανεργίας στους νομούς Μακεδονίας και Θράκης: 30% στην Έδεσσα, 50% στο Κιλκίς, 60% στις Σάππες. Την ίδια ώρα η Θεσσαλονίκη αναμένει δυσμενείς εξελίξεις σε ΕΛΒΟ και λιμάνι.

Η ανεργία που μαστίζει εδώ και χρόνια τη Βόρεια Ελλάδα, φέρνοντας φτώχεια και απελπισία στα νοικοκυριά, ακυρώνει την κυβερνητική προπαγάνδα για τα οφέλη στην (εποχική) απασχόληση από την τουριστική άνοδο.
Στις «καλές» περιοχές, οι μη απασχολούμενοι κυμαίνονται στο 30%, ενώ στις υπόλοιπες φτάνουν ακόμη και στο 60% του ενεργού πληθυσμού!

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ εν όψει ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, οι ηγεσίες 13 εργατικών κέντρων έδωσαν τραγικά στοιχεία. Ανάμεσά τους:
  • Στα Γιαννιτσά, μια περιοχή που βασίζεται και στην αγροτική παραγωγή, οι άνεργοι ξεπερνούν το 50%, σύμφωνα με την πρόεδρο του εκεί Εργατικού Κέντρου, Θεανώ Ζουρνατζίδου.
  • Σε Πέλλα και Ημαθία, που έβλεπαν λίγο φως από το ροδάκινο και τις εξαγωγές στη Ρωσία, το εμπάργκο τσάκισε ολοσχερώς μια περιοχή, όπου η ανεργία ξεπερνάει το 40%, μετά τη διάλυση της κλωστοϋφαντουργίας.
  • Στις Σέρρες η ανεργία κορυφώνεται,με το κλείσιμο του εργοστασίου της ΕΒΖ, στο 42%-43%.
  • Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζει και η Εδεσσα, με την ανεργία κοντά στο 30% και την τοπική αγορά να υποφέρει.
  • Στη Δράμα η ανεργία ξεπερνάει το 50%, η βιομηχανική περιοχή έχει μόνο κουφάρια και δεν υπάρχει στον νομό ούτε μία μεγάλη επιχείρηση που να απασχολεί πάνω από 100 άτομα προσωπικό.
  • Στη Ροδόπη, η ανεργία κυμαίνεται μεταξύ 45%-48%, ενώ στις Σάππες αγγίζει το 60%.
  • Στη Φλώρινα η ανεργία είναι πάνω από 35%, ενώ στους νέους φτάνει το 65%.
  • Λίγο καλύτερα είναι τα πράγματα στη Χαλκιδική, λόγω του τουρισμού, όπου όμως η ανασφάλιστη εργασία είναι τεράστια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Χαλκιδικής, Θόδωρο Αδαλή, η ανεργία βρίσκεται στο 20%.
  • Στη«φτωχομάνα» Θεσσαλονίκη η ανεργία είναι κοντά στο 32%, δηλαδή ένας στους τρεις είναι άνεργος. Μόνον από τον κλάδο της ένδυσης χάθηκαν συνολικά 83.000 θέσεις εργασίας, ενώ προϊόντα που άλλοτε έδιναν εισόδημα στον αγροτικό κόσμο αλλά και στη μεταποίηση, όπως ο καπνός και τα τεύτλα, έχουν χάσει κάθε δυναμική. Δύσκολα τα πράγματα και στη χαλυβουργία, με μειώσεις θέσεων εργασίας και μισθών. Την ίδια ώρα, η πόλη αναμένει δυσμενείς εξελίξεις σε ΕΛΒΟ και λιμάνι…
πηγη


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Από ένα ταμείο όλες οι συντάξεις

Την δημιουργία ενός Ενιαίου Εθνικού Ασφαλιστικού Ταμείου στο οποίο θα ενταχθούν σχεδόν όλα τα ταμεία και ενός Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων από το οποίο θα δίδονται όλες οι συντάξεις σχεδιάζει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα», οι αλλαγές θα αρχίσουν να ισχύουν από το 2017 με την δημιουργία ενός ενιαίου μηχανισμού είσπραξης των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και των φορολογικών εσόδων, το αρμόδιο υπουργείο θα μπορεί να παρακολουθεί ηλεκτρονικά όλες τις αλλαγές και τις εξελίξεις στον εργασιακό βίο των απασχολούμενων.

Αρχικά θα γίνει η ενοποίηση του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα απασχολούμενων, δηλαδή γιατρών, μηχανικών, δικηγόρων με τον ΟΑΕΕ. Παράλληλα θα υπάρξει ένταξη στο ΙΚΑ του νέου Ταμείου που θα προκύψει από την ενοποίηση ΕΤΑΑ και ΟΑΕΕ και θα ισχύσει νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Στη συνέχεια θα υπάρξει αναδιοργάνωση του ΟΓΑ και τέλος θα έρθει το Ταμείο όλων που θα ονομαστεί ΕΕΑΤ, δηλαδή Ενιαίο Εθνικό Ασφαλιστικό Ταμείο.

Στο νέο ταμείο θα ενταχθούν εκτός από τους 5.9720.000 ενεργούς ασφαλισμένους και τους 2.657.000 συνταξιούχους και τα 2.882.000 προστατευόμενα μέλη τους.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νέος κεντρικός σταθμός για τα ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα

Στην υλοποίηση της μελέτης, η οποία είχε εκπονηθεί πριν από δέκα χρόνια από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για την μετεγκατάσταση των δύο σταθμών του ΚΤΕΛ -Λιοσίων και Κηφισού- στον Ελαιώνα, προχωρά το υπουργείο Υποδομών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, «ξεπαγώνει» η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή των σύγχρονων εγκαταστάσεων και η εταιρεία Αττικό Μετρό θα αναλάβει να «τρέξει» τον διαγωνισμό και στη συνέχεια θα έχει τον ρόλο του τεχνικού συντονιστή των μελετών και της κατασκευής του έργου.

Όπως γράφει η εφημερίδα «Καθημερινή», η χρηματοδότηση του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στα 90 εκατ. ευρώ, θα γίνει μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, και το μερίδιο του ιδιώτη -σύμφωνα με τις έως τώρα ενδείξεις- φαίνεται ότι θα αναλάβει ο παραχωρησιούχος μαζί με τα ΚΤΕΛ.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο σταθμός θα δημιουργηθεί σε έκταση 90 στρεμμάτων στον Ελαιώνα, εκ των οποίων τα 45 στρέμματα θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των υπεραστικών λεωφορείων. Από τα 45 στρέμματα, τα 23 στρέμματα θα φιλοξενήσουν τον σταθμό των ΚΤΕΛ και τα υπόλοιπα 22 θα αξιοποιηθούν για εμπορικές χρήσεις, τη δημιουργία χώρων ψυχαγωγίας και στάθμευσης, ενώ δεν αποκλείεται μέχρι και η ανέγερση ξενοδοχείου στην περιοχή.

Πάντως ενδιαφέρον για το έργο, εκτός από τα ΚΤΕΛ, έχουν επιδείξει και οι συγκοινωνιακοί φορείς, που εκτιμούν ότι η μετεγκατάσταση των δύο υφιστάμενων κεντρικών σταθμών στον Ελαιώνα θα φέρει μεγάλη ανάσα στην πρωτεύουσα.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Στράτος Σιμόπουλος: «Ξεκινάει η ουσιαστική φάση της Ανάπλασης της οδού Πανεπιστημίου»

Για την Ανάπλαση της οδού Πανεπιστημίου μίλησε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων, κ. Στράτος Σιμόπουλος στην εκπομπή «Έξι Δέκα» της ΝΕΡΙΤ, ανακοινώνοντας ότι «Ξεκίνησε η ουσιαστική φάση. Η όλη διαδικασία, βέβαια ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια. Οι μελέτες προέρχονται από χρηματοδότηση του Ιδρύματος Ωνάση, έγιναν με την επίβλεψη της Αττικό Μετρό ΑΕ και συμμετείχε κυρίως το Υπουργείο Περιβάλλοντος και εμείς (Ως Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων), όσον αφoρά στις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις».

«Είναι ένα έργο, το οποίο θα εκτελέσει η Αττικό Μετρό ΑΕ και έρχεται ως συμπλήρωμα άλλων δύο έργων. Έρχεται ως συμπλήρωμα της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου και της κατασκευής της γραμμής 4 (του μετρό) και συμπληρώνει κάτι αντίστοιχο με την τριλογία των έργων, που έχουμε μπροστά μας από τα παλαιά διατηρητέα κτίρια της Αθήνας» εξήγησε ο κ. Σιμόπουλος, περιγράφοντας το σύνολο των παρεμβάσεων στη συγκεκριμένη περιοχή του ιστορικού κέντρου της Αθήνας (Βιβλιοθήκη, Πανεπιστήμιο, Ακαδημία).

Ειδικότερα, «πρόκειται για παρέμβαση, η οποία θα ξεκινήσει από το Σύνταγμα, θα τελειώσει στην Ομόνοια και βέβαια περιλαμβάνει κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε όλο το κέντρο. Και όταν λέμε πεζοδρόμηση, να έχουμε υπόψη μας ότι προφανώς θα υπάρχει η πρόσβαση για τα αυτοκίνητα τροφοδοσίας, για τα ταξί ακόμη και τα λεωφορεία, ενώ θα υπάρχουν και διαμπερείς κινήσεις.

Δηλαδή, έχει γίνει μία κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία πήρε όλο το πλαίσιο υπόψη της και δεν θα υπάρχει κανένα κυκλοφοριακό πρόβλημα από την πεζοδρόμηση. Αυτό είναι μια απάντηση σε ορισμένους που φοβούνται ότι θα μπλοκάρει το κέντρο» επισήμανε ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Έργων.

Σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων, «θα υπάρχουν πολλοί διάδρομοι πρόσβασης των λεωφορείων. Το ίδιο θα ισχύει και για τα ταξί. Στη μέση της λεωφόρου θα υπάρχει κατάλληλα διαμόρφωση – στη μέση του πεζοδρόμου δηλαδή- ώστε να μπορούν να παρκάρουν τα αυτοκίνητα τροφοδοσίας και βέβαια να γίνεται η μεταφορά των εμπορευμάτων. Βλέπετε, επίσης, ότι δρόμοι όπως είναι η Αμερικής και η Εμ. Μπενάκη δεν πεζοδρομούνται όπως επίσης και άλλοι δύο δρόμοι, οι οποίοι θα επιτρέπουν τη διαμπερή κίνηση των λεωφορείων».

«Πιστεύουμε ότι η δημοπράτηση για την κατασκευή του έργου θα γίνει εντός του 2015 και αν όλα πάνε καλά με το διαγωνισμό, περί τα μέσα του 2015 μπορεί να ξεκινήσουν οι εργασίες. Οι εργασίες θα κρατήσουν περίπου 2 χρόνια και -να τονίσω ότι- η χρηματοδότηση είναι από το ΕΠΕΡΑΑ, το

Πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ και από την Περιφέρεια (Αττικής)» ανέφερε ο κ. Σιμόπουλος, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «πρόκειται για ένα απολύτως περιβαλλοντικό έργο, γιατί στο μεγάλο της μήκος η γραμμή του τραμ θα τροφοδοτείται από συσσωρευτές, ενώ όλες οι φυτεύσεις που θα γίνουν, θα αρδεύονται από τα νερά της βροχής μέσω κατάλληλων ταμιευτήρων».

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στα πλαίσια του έργου, θα επεκταθεί η γραμμή του Τραμ από το Σύνταγμα έως την Πλατεία Αιγύπτου.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Tο πείραμα της τυφλής όρασης

Πολλοί τυφλοί – εξαιτίας κάποιου εγκεφαλικού επεισοδίου ή μιας κάκωσης του εγκεφάλου και όχι εξαιτίας τραυματισμού του ματιού – κάνουν κάτι αξιοπρόσεκτο.

Αν τοποθετήσουμε μπροστά τους ένα αντικείμενο, δεν μπορούν βέβαια να πουν τι αντικείμενο είναι αυτό ή που ακριβώς βρίσκεται.

Αν τους ζητήσουμε να το πιάσουν, θα πουν πως τους είναι αδύνατον αφού δεν το βλέπουν. Αν όμως πειστούν να προσπαθήσουν, καταφέρνουν να το βρουν, με μια σιγουριά που ξαφνιάζει ακόμα κι αυτούς τους ίδιους.

Αυτή η μυστηριώδης ικανότητα ονομάζεται «τυφλή όραση».

Όπως λέει ο Anthony Marcel, ένας ψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ που έχει κάνει έρευνες σε σχέση με την τυφλή όραση, αποδεικνύεται πως οι άνθρωποι αυτοί διαθέτουν μια έξοχη όραση αλλά δεν γνωρίζουν ότι μπορούν να δουν.

Χρησιμοποιώντας μια φωτογραφική μηχανή με μεγάλη ταχύτητα διαφράγματος, ο Marcel παρακολούθησε την ακριβή πορεία που διέγραψαν τα χέρια, οι παλάμες και τα δάκτυλα αυτών των ασθενών, καθώς πλησίαζαν τα αντικείμενα που συνειδητά δεν μπορούσαν να δουν. Όπως έδειξε το φιλμ, η προσέγγισή τους ήταν αρκετά ακριβής.

Σε τι μπορεί να οφείλεται αυτή η πραγματικά εκπληκτική επίδοση; Η άποψη των νευρολόγων για την τυφλή όραση είναι ότι η εγκεφαλική κάκωση που κατέστησε τυφλούς αυτούς τους ασθενείς περιορίζεται σε νευρωνικές περιοχές που επηρεάζουν την επίγνωση και όχι σε περιοχές που έχουν να κάνουν μ αυτή καθ αυτή την όραση.

Έτσι ενώ η όραση τους είναι θαυμάσια, αυτό που προσλαμβάνουν τα μάτια τους δεν μεταδίδεται ποτέ σ εκείνο το τμήμα του εγκεφάλου που κάνει αντιληπτό το οπτικό ερέθισμα. Η τυφλή όραση προτάσσει μια εκπληκτική πιθανότητα σχετικά με τον εγκέφαλο: ένα τμήμα του μπορεί να γνωρίζει ακριβώς τι κάνει ενώ το τμήμα που υποθετικά γνωρίζει, η επίγνωση, παραμένει σε άγνοια.


Ο Marcel πραγματοποίησε κι άλλες πειραματικές εργασίες οι οποίες κατέδειξαν πως και στους υγιείς ο νους έχει την ικανότητα να γνωρίζει δίχως επίγνωση του τι γνωρίζει. Ο Marcel έκανε αυτή την ανακάλυψη τυχαία, μελετώντας τον τρόπο που διάβαζαν τα παιδιά. Πρόβαλε με αστραπιαία ταχύτητα λέξεις πάνω σε μια οθόνη, μερικές τόσο γρήγορα που τα παιδιά δεν μπορούσαν καν να τις διαβάσουν.

Όταν τους ζήτησε να βρουν ποιες ήταν αυτές οι λέξεις εντυπωσιάστηκε από ένα πολύ «έξυπνο λάθος»: κάποια παιδιά του ανέφεραν λέξεις με νόημα πολύ σχετικό με το νόημα της λέξης που ζητούσε, ας πούμε του έλεγαν «μέρα» αντί για «νύχτα».

Με παρακινημένη την περιέργεια ο Marcel άρχισε να μελετάει το φαινόμενο πιο μεθοδικά. Πρόβαλε πια τις λέξεις μόνο για μερικά εκατοστά του δευτερολέπτου – με τέτοια ταχύτητα που όσοι έπαιρναν μέρος στο πείραμα δεν ήξεραν καν πως είχε περάσει από μπροστά τους η λέξη.

Έπειτα τους ρωτούσε ποια λέξη από τις δύο που ακολουθούσαν είχε το ίδιο νόημα ή έμοιαζε με τη λέξη που πριν λίγο είχε περάσει αστραπιαία μπροστά απ τα μάτια τους . Αν για παράδειγμα η λέξη που δεν είχαν δει ήταν «βιβλίο» η παρόμοια λέξη θα ήταν «κοιτάζω» και η συγγενής λέξη «διαβάζω».

Ακόμα κι όταν τα άτομα που έπαιρναν μέρος στο πείραμα δεν είχαν ιδέα για την αρχική λέξη, έπεφταν μέσα στις προβλέψεις τους κατά 90% περίπου κάθε φορά, πράγμα που αποτελεί καταπληκτικό ποσοστό ακρίβειας για ανθρώπους που δεν ήξεραν καν τι ήταν αυτό που διάβαζαν.

Το αποτελέσματα των μελετών πάνω σ αυτό που Marcel αποκαλεί «μη συνειδητή ανάγνωση» και την «τυφλή όραση» δεν μπορούν να εξηγηθούν με βάση την κοινή άποψη που έχουμε για τον εγκέφαλο.

Οι  σύγχρονοι όμως ερευνητές έχουν υιοθετήσει μια μάλλον ριζοσπαστική συλλογιστική βάση: ένα μεγάλο μέρος, ίσως και το μεγαλύτερο, της νοητικής δραστηριότητας που ακολουθεί το ερέθισμα συνεχίζεται έξω από την επίγνωση μας.

Από το βιβλίο " Ζωτικά ψέματα-απλές αλήθειες" του Daniel Goleman.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πάνω από 1 εκατ. είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση έως το 2050

ΣΟΚ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΠΟΥ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ Η ΓΗ
Περισσότερα από ένα εκατομμύριο είδη ζώων και φυτών θα αφανιστούν έως το 2050 εξαιτίας του φαινομένου του θερμοκηπίου, με μεγάλη μερίδα εξ αυτών να θεωρείται ήδη «καταδικασμένη» ακόμη και αν ξεκινήσουν σήμερα οι προσπάθειες μείωσης των εκπομπών.

Οι κλιματικές αλλαγές των επόμενων ετών προβλέπεται να οδηγήσουν στην εξαφάνιση του 25% της χλωρίδας και της πανίδας του πλανήτη, σύμφωνα με την πρώτη αναλυτική έρευνα για τις επιπτώσεις της αύξησης της θερμοκρασίας στα οικοσυστήματα. H καταστροφή που πρόκειται να αντιμετωπίσει η Γη προκαλεί πραγματικά σοκ, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Nature, τουλάχιστον ένα εκατομμύριο είδη θα έχουν εξαφανιστεί έως το 2050.

Η μεγαλύτερη έως τώρα διεθνής επιτροπή διερεύνησης του προβλήματος χρειάστηκε δύο χρόνια για να κάνει την πρώτη σημαντική εκτίμηση των επιπτώσεων της αλλαγής του κλίματος σε έξι βιολογικά πλούσιες περιοχές του κόσμου.

Οι έρευνες στην Ευρώπη, την Αυστραλία, την Kεντρική και Νότια Αμερική και τη Νότια Αφρική έδειξαν ότι είδη που ζουν σε ορεινές περιοχές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης, καθώς μπορούν απλώς να μετακινηθούν προς τις κορυφές προκειμένου να αποφύγουν τη ζέστη.

Πάνω από 1 εκατ. είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση έως το 2050

Αντίθετα, τα είδη που ζουν σε περιοχές όπως η Bραζιλία, το Mεξικό και η Aυστραλία είναι πιο τρωτά, καθώς πρέπει να διανύσουν -πράγμα αδύνατο- χιλιάδες χιλιόμετρα για να βρουν τις κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες. Πτηνά, τα οποία είχαν τις μεγαλύτερες ευκαιρίες διαφυγής, θα μπορούσαν θεωρητικά να αποδημήσουν προς πιο κατάλληλα κλίματα, αλλά τα δένδρα και άλλα μέρη του οικοσυστήματος που χρησιμεύουν για την επιβίωσή τους θα αφανιστούν. Μεταξύ των πλέον τρομακτικών διαπιστώσεων της επιστημονικής ομάδας είναι αυτές που αφορούν 24 είδη πεταλούδας στην Aυστραλία. Oλα, εκτός από τρία, θα εξαφανιστούν από τον τόπο όπου ζουν σήμερα, ενώ το ήμισυ των ειδών αυτών οδεύει προς τον αφανισμό. Στη N. Aφρική οι κυριότεροι τόποι διατήρησης των ειδών, όπως το Eθνικό Πάρκο Kρούγκερ, κινδυνεύουν να χάσουν έως και το 60% των ειδών που προστατεύουν! Στην επαρχία Σεράντο της Bραζιλίας -γνωστή και ως βραζιλιάνικη σαβάνα που εκτείνεται στο ένα πέμπτο των εδαφών της χώρας, η μελέτη 163 ειδών δένδρων έδειξε ότι το 70% εξ αυτών θα εξαφανιστεί. Πολλά από τα φυτά και τα δένδρα της περιοχής δεν υπάρχουν πουθενά αλλού στον κόσμο. Oι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 1.700 έως 2.100 από αυτά τα είδη -περίπου το 39% και 48% του συνόλου τους- θα εξαφανιστούν.

Επιπτώσεις στην Ευρώπη

Πάνω από 1 εκατ. είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση έως το 2050

Στην Ευρώπη, την ήπειρο που έχει υποστεί τις μικρότερες επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος, τα ποσοστά επιβίωσης είναι καλύτερα, αλλά ακόμη και εδώ προβλέπεται να αφανιστεί το ένα τέταρτο των πτηνών και περίπου το 11% έως 17% της χλωρίδας. Στη Bρετανία, ένα παράδειγμα είναι ο σταυρομύτης της Σκοτίας, που δεν υπάρχει πουθενά αλλού. Tο μελλοντικό κλίμα στη Σκοτία θα είναι διαφορετικό και τα πτηνά θα είναι αδύνατο να επιβιώσουν, ειδικά όταν αρχίσουν να καταφθάνουν άλλα πτηνά από θερμότερα κλίματα. O σταυρομύτης θα πρέπει να μετακινηθεί προς την Iσλανδία, όπου δεν υπάρχει όμως η κατάλληλη τροφή.

Στο Μεξικό, οι μελέτες που έγιναν στην έρημο της Tσιουάουα, επιβεβαίωσαν ότι ακόμη και μια μικρή αλλαγή του κλίματος μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση ειδών. Για να επιβιώσουν, θα πρέπει να διανύσουν τεράστιες αποστάσεις. Tο ένα τρίτο των 1.870 ειδών που μελετήθηκαν θα αντιμετωπίσει προβλήματα. Στη Nότια Aφρική, μελετήθηκαν 300 είδη φυτών και τουλάχιστον το ένα τρίτο από αυτά προβλέπεται να χαθεί.

Πάνω από 1 εκατ. είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση έως το 2050

Πολλά είδη θεωρούνται καταδικασμένα, δεδομένου ότι χρειάζονται τουλάχιστον 25 χρόνια για να φανούν στο σύνολό τους οι επιπτώσεις του φαινομένου του θερμοκηπίου στον πλανήτη. Η διαρκής απελευθέρωση των επικίνδυνων ρύπων, ειδικά στις HΠA, επιδεινώνει την κατάσταση.

Λήψη μέτρων

Οι παραδοσιακές μέθοδοι για την προστασία των ειδών, όπως ο εγκλεισμός των ζώων σε ζωολογικούς κήπους ή ακόμη οι φυσικοί δρυμοί όπου μπορούν να αναπτυχθούν είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, δεν δίνουν επαρκείς λύσεις.

Η μόνη αποτελεσματική λύση στην αλλαγή του κλίματος, η οποία επιφέρει την εξαφάνιση των ειδών, είναι να περιορίσουμε στο ελάχιστο την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη. Mπορούμε ασφαλώς να διαχειριστούμε συγκεκριμένα είδη και οικοσυστήματα κατά τρόπο ώστε να τα προστατεύσουμε.
Αυτό, όμως, δεν είναι εφικτό για την πλειονότητα των ειδών και των οικοσυστημάτων στον πλανήτη.

Tο να αναλάβουμε σοβαρή δράση για την προστασία των ειδών σημαίνει πρωτίστως να υιοθετήσουμε το ταχύτερο δυνατό τεχνολογίες λιγότερο επιβαρυντικές για το περιβάλλον και παράλληλα να προχωρήσουμε στη σύναψη διεθνών σχετικών συμφωνιών.

Ορισμένα είδη αναμένεται ότι θα εκλείψουν το 2050. Ωστόσο, τα περισσότερα είδη που απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας της αλλαγής του κλίματος θα φθίνουν σιγά σιγά, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην εξαφάνιση κατά τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν. O περιορισμός, όμως, της υπερθέρμανσης του πλανήτη το ταχύτερο δυνατόν μπορεί να δώσει τη δυνατότητα σε πολλά απειλούμενα είδη να επιβιώσουν και μάλιστα για μεγάλο διάστημα έως ότου το κλίμα καταστεί εκ νέου κατάλληλο γι' αυτά.

imerisia.gr
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το βίντεο που σε 6 μόλις λεπτά θα σας ανοίξει τα μάτια!

Το απόσπασμα από το ντοκιμαντέρ Samsara, του κινηματογραφιστή Ron Fricke, κατορθώνει σε μόλις 6 λεπτά να φέρει στο φως έναν κόσμο που συνήθως κρύβεται πίσω από τις κάμερες.

Έναν κόσμο σκληρό αλλά όμως πολύ αληθινό, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς.

Προειδοποίηση: Το βίντεο περιέχει εικόνες που ίσως σας φανούν ιδιαίτερα σκληρές.

        

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!