EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Βερολίνο: «Το ρωσικό εμπάργκο θα ρημάξει τη γερμανική οικονομία»

Στο Βερολίνο συνειδητοποίησαν μόλις σήμερα τις ζημιές που θα υποστεί η γερμανική οικονομία, από το ρωσικό εμπάργκο εισαγωγών ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων, και ποιο θα είναι το τίμημα για την ευθυγράμμιση του Βερολίνου με την Ουάσιγκτον σε βαθμό... υποταγής, στην ουκρανική κρίση.
 
Η επιβολή νέων κυρώσεων, εξόργισε τη Μόσχα, η οποία έκανε υπομονή και αποφάσισε να θυμίσει στην ΕΕ κάποια απλά πράγματα.
 
Ότι πρόκειται για μια αχανή χώρα, που διαθέτει ότι χρειάζεται στο έδαφός της, αυτάρκη, πρώτη πυρηνική δύναμη στον κόσμο και με ένοπλες δυνάμεις ικανές να την προστατεύουν από οποιαδήποτε απειλή.
 
Μέχρι τώρα η Ρωσία ξόδευε μέρος των πλεονασμάτων σε εισαγωγές ειδών πολυτελείας, και προϊόντων που δεν παράγονταν στην ρωσική επικράτεια.
 
Αυτό αποφασίστηκε να τερματισθεί. Η Γερμανία δεν έχει πρώτες ύλες, ούτε ενεργειακές πηγές, και στηρίζεται στις εξαγωγές της για να είναι μια ευημερούσα χώρα.
 
Την ανησυχία τους για τις ζημιές που θα προκαλέσει στη γερμανική οικονομία το ρωσικό εμπάργκο εισαγωγών ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων εξέφρασαν οι εκπρόσωποι της Γερμανικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Χοντρικού και Λιανικού Εμπορίου και Εξαγωγών.
 
Όπως λένε οι υπεύθυνοι, η απαγόρευση στις εισαγωγές βοοειδών και χοιρινών, αλλαντικών, γαλακτοκομικών, λαχανικών και φρούτων θα προκαλέσει ιδιαίτερα σοβαρή ζημιά στους Γερμανούς παραγωγούς και εξαγωγείς, αλλά και στη γερμανική οικονομία γενικότερα, καθώς η Ρωσία αποτελεί μια πολύ σημαντική αγορά με υψηλή αγοραστική δύναμη.
 
Με την έγκριση της ρωσικής κυβέρνησης επισημοποιήθηκε σήμερα το εμπάργκο στις εισαγωγές γεωργικών και κτηνοτροφικών προϊόντων από τις χώρες που υποστηρίζουν τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.
 
Όπως δήλωσε σήμερα ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ τα συγκεκριμένα μέτρα ελήφθησαν για την προστασία των εθνικών συμφερόντων της Ρωσίας.
 
Το ψήφισμα της ρωσικής κυβέρνησης προβλέπει συνολική απαγόρευση της προμήθειας βοείου και χοιρινού κρέατος, πουλερικών, ψαριών, τυριού, γάλακτος, φρούτων και λαχανικών από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία και τη Νορβηγία για ένα έτος, με δυνατότητα αναθεώρησης. 
 
Ήδη στις Βρυξέλλες συζητείται προσφυγή στον ΠΟΕ. Φυσικά ο ΠΟΕ δεν μπορεί να τους σώσει, ούτε να υποχρεώσει μια χώρα που είναι αυτάρκης και δεν μπορεί να τιμωρηθεί στρατιωτικά (δεν υπάρχει δύναμη στον πλανήτη που θα μπορούσε να επιβάλλει αποφάσεις στη Ρωσία με σκληρό τρόπο χωρίς να ρισκάρει την δική της ύπαρξη) να ανοίξει ξανά τα σύνορά της στις κερδοφόρες εργασίες αυτών που της επιβάλλουν κυρώσεις.
 
Η ΕΕ πληρώνει την σύμπραξη με την Ουάσιγκτον στο θέμα της Ουκρανίας. Η Ρωσία μπορεί να ζήσει κλεισμένη στη μεθόριό της, αλλά και με ανοίγματα σε τεράστιες αγορές όπως η κινεζική, η ινδική, αλλά και αυτές της Λατινικής Αμερικής όπου ακούνε ΗΠΑ, και αλλάζουν δρόμο.
 
Οι ΗΠΑ έχουν ζημιές λόγω του ότι πραγματοποιούσαν εξαγωγές στη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά είναι πρόθυμες να τις υποστούν λόγω των γεωπολιτικών τους συμφερόντων.
 
Η ΕΕ όμως δέχεται τεράστιο πλήγμα. Έχει ανάγκη πρώτες ύλες, ενέργεια, και χάνει μεγάλο μέρος της εξαγωγικής της δραστηριότητας λόγω της ρωσικής απαγόρευσης.
 
Ο πραγματικά χαμένος της ουκρανικής κρίσης είναι η ΕΕ, και μαζί με αυτήν η Ελλάδα
 
Δείτε την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ σήμερα και θα καταλάβετε:
 
"Σήμερα, Πέμπτη 7 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε, στο Υπουργείο Εξωτερικών, σύσκεψη υπό τον Γενικό Γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Π. Μίχαλο, με τη συμμετοχή του Γεν. Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής & Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΑΑΤ Δ. Μελά, εκπροσώπων εξαγωγικών και κλαδικών φορέων (ΣΕΒ, ΣΒΒΕ, ΣΕΒΕ, ΚΕΕΕ-ΕΒΕΑ, ΕΒΕΘ, INCOFRUIT HELLAS, ΣΕΘ, ΕΚΕ, ΣΕΓ, ΟΦΑΕ, ΟΑΕΠ), καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων. 
 
Αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι νεότερες εξελίξεις σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών προϊόντων στη Ρωσία, υπό το φως των αντιδράσεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην πρόσφατη επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ.
 
Ο Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ κ. Μίχαλος ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τις πρωτοβουλίες και ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών με στόχο τη διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης των ελληνικών προϊόντων στην ρωσική αγορά, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς. 
 
Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η σύσταση Ομάδας Εργασίας - με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων και εκπροσώπων κλαδικών, εξαγωγικών φορέων - με αντικείμενο την εποπτεία των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία, τη διαχείριση των ζητημάτων που ανακύπτουν, καθώς και το συντονισμό των σχετικών δράσεων.
 
Συμφωνήθηκε, τέλος, ότι η συγκεκριμένη Ομάδα Εργασίας θα εξετάσει άμεσα τις προοπτικές διεύρυνσης των αγορών για τα οπωροκηπευτικά προϊόντα της χώρας μας και θα υποβάλει το συντομότερο δυνατόν τις σχετικές προτάσεις της."
 
"Διεύρυνση των αγορών", προφανώς εννοεί την απίστευτη απάντηση της Κομισιόν στους Έλληνες παραγωγούς που έλεγε "να πουλάτε στις Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία" που δεν έχουν κυριολεκτικά "μαντήλι" να κλάψουν!
 
Ας πουλήσουν και οι λοιποί Ευρωπαίοι στις χώρες αυτές, να δούμε ποιοι θα πρωτοαγοράσουν.
 
πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σύγκρουση ΙΧ και τρολλευ

Καραμπόλα ανάμεσα σε τρία οχήματα σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην περιοχή του Χαλανδρίου εξαιτίας της ολισθηρότητας του οδοστρώματος από την καλοκαιρινή μπόρα.

Ένα ΙΧ αυτοκίνητο που παραβίασε ερυθρό σηματοδότη  και μια μοτοσικλέτα συγκρούστηκαν πλαγιομετωπικά με τρολλευ με αποτέλεσμα να πέσει οδηγός της μηχανής και να προκληθούν υλικές ζημιές στο αυτοκίνητο και το τρολλευ της Ο.ΣΥ ΑΕ.
 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ελλάδα – Κίνα. Τόσο κοντά, μα τόσο πολύ κοντά.

Η Κίνα δείχνει τον δρόμο

Συμβάσεις 450 ευρώ μικτά, δίμηνες ή τρίμηνες, σε συμφωνία με το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της παρεχόμενης υπηρεσίας. Εργασιακό περιβάλλον που μοιάζει περισσότερο με ορνιθοτροφείο, σκοτάδι και λάμπες, φώτα από τις TFT οθόνες, 200 χλωμά πρόσωπα  αγχωμένα,  πληκτρολογούν ασταμάτητα επί 8ωρο. Διάλειμμα, απότι μάθαμε, προβλέπεται ανά δίωρο, προκειμένου να εξυπηρετηθεί η φυσική ανάγκη αποβολής των προϊόντων βιολογικής επεξεργασίας του κάθε οργανισμού που βρίσκεται μπροστά στην κάθε οθόνη.

Η εικόνα δεν είναι από την γνωστή (διαβόητη εδώ και χρόνια Foxconn, βασικού κατασκευαστή (υπεργολάβου) της Apple όπου οι  σκλάβοι  εργαζόμενοι  ζούσαν κάτω από καθεστώς δουλείας. Δεν είναι εικόνα από τις εγκαταστάσεις της Orange Telecoms στη Γαλλία. Δεν είναι εικόνα από τα τόσα εργασιακά στρατόπεδα συγκέντρωσης ανά τον –καπιταλιστικό- πλανήτη του 2014. Είναι μία όψη της ελληνικής καθημερινότητας. Είναι η καθημερινότητα νέων ανθρώπων που είχαν την «τύχη» να προσληφθούν από την εταιρεία πρότυπο ελληνικής επιχειρηματικότητα και νέων τεχνολογιών GLOBO. Δεν υπάρχουν φωτογραφίες, δεν υπάρχουν βίντεο. Υπάρχουν μόνο μαρτυρίες τρομαγμένων και ισοπεδωμένων από την ανεργία και τη δυστυχία, ανθρώπων. Η ένδεια και ο φόβος, σύμμαχοι του απάνθρωπου κορπορατικού Κράτους, κρατάνε τα σώματα δεμένα, τις ψυχές άδειες και τα στόματα κλειστά.

Ο Προμηθέας (δεσμώτης) του Αισχύλου είναι δεμένος με αλυσίδες και έχει δεσμοφύλακες   το Κράτος και τη Βία, τα τρομερά δίδυμα, τα παιδιά του Πάλλαντα και της Στύγας. Αν ζούσε ο μεγάλος τραγικός, σήμερα και ξαναέγραφε, θα έβαζε για δεσμοφύλακες του Προμηθέα, τηνGLOBO και τη Pizza Fan (π.χ.), δίδυμα αδέρφια παιδιά του Στουρνάρα, γεννημένα από το σπέρμα του Σαμαρά και το αίμα του Βενιζέλου. Αλλά αυτά έχουν να κάνουν με την τραγωδία.

Στη Foconn που μας φέρνει στα χέρια μας τα αγαθά της Apple (εκείνα τα άι –i Pad, I Phone, IPod κλπ)  και σύμφωνα με την εφημερίδα Southern Weekly,(Southern Weekend) οι υπάλληλοι δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, δεν μιλάνε και δεν αναπτύσσουν συζητήσεις και σχέσεις. Δεν έχουν δεσμούς, δεν έχουν εραστές, οι άνδρες φτιάχνονται με porn-videos που βλέπουν στα γειτονικά internet-café και δεν χαμογελάνε.  Η θυσία της ζωής τους (όπως ακόμα την αντιλαμβανόμαστε εδώ στην Ελλάδα) αξίζει 130 δολάρια ΗΠΑ.

Στην GLOBO οι άνθρωποι (όσο ακόμα διατηρούν την ανθρώπινη ιδιότητα) απαγορεύεται να μιλούν μεταξύ τους, πολύ περισσότερο να συζητούν για εργασιακά ζητήματα, να πηγαίνουν στην τουαλέτα πέρα του προδιαγεγραμμένου χρόνου που παρέχει η εταιρεία γι’ αυτό το σκοπό καθώς και μία άλλη σειρά από «αντιπαραγωγικές» δραστηριότητες αφού η καθυστέρηση των λίγων λεπτών συνεπάγεται καθυστέρηση στο Data Entry που με τη σειρά του σημαίνει καθυστέρηση στην παράδοση της δουλειάς. Και εδώ μπαίνει το ερώτημα: Αν την δουλειά την κλείνει η εταιρεία με κριτήριο την ταχύτητα, γιατί δεν επωμίζεται και το ανάλογο επιχειρηματικό και οικονομικό ρίσκο και να προσλάβει περισσότερους ανθρώπους προκειμένου να βγει η δουλειά, ανθρώπινα; Ίσως γιατί το μοντέλο διαχείρισης εργασίας, που αγαπάνε και εφαρμόζεται στην Κίνα και σε άλλες χώρες, δουλεύει με λιγότερους, υποαμοιβόμενους  που δε σταματάνε ούτε για κατούρημα (εκτός των συγκεκριμένων – εγκεκριμένων ολιγόλεπτων διαλειμμάτων)..

Παράλληλα, τα ΜΜΕ, δείχνουν αυτές τις επιχειρήσεις ως παραδείγματα προς μίμηση, στον τομέα του επιχειρείν, Χαρακτηριστική είναι η παρουσίαση που είδαμε από τηλεοράσεως πριν από λίγο καιρό.

Στο Jungle Report, δε συνηθίζουμε να μεταφέρουμε εμπειρίες (ειδικά τόσο φορτισμένες) δίχως τεκμήρια της αλήθεια τους. Εδώ όμως είναι μία περίπτωση που έφτασε στα αυτιά μας από άσχετους μεταξύ τους, ανθρώπους και επιπλέον άσχετους με αντίπαλα προς την εταιρεία συμφέροντα.  (Εκτός αν το συμφέρον των εργαζομένων είναι αντίθετο με το συμφέρον της εταιρείας).

Η σιωπή πάνω στο θέμα από κόμματα και ΜΜΕ (δεν περιμέναμε το αντίθετο μετά τα τηλεοπτικά εγκώμια για την ίδια εταιρεία) μας έβαλε σε διαδικασία αναζήτησης της αλήθειας, με τρόπο που να μην μπορεί να αμφισβητηθεί. Αλίμονο. Τα πάντα είναι χωμένα στο υπόγειο, μαζί με τους εργαζομένους. Εκεί που δεν μπαίνει ήλιος αλλά ακόμα και το φως ελέγχεται από τους διακόπτες της εταιρείας. Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν μπορούσαμε να μείνουμε απαθείς. Ειδικά στην περίπτωση που εργαζόμενοι εκεί θα αρχίσουν να εμπνέονται από τον μακάβριο αγώνα που δόθηκε στην Orange και στη Foxconn, με αυτοκτονίες και «αυτοκαταστροφική αντίσταση»

Δεν έχουμε την αντοχή να σιωπήσουμε την ίδια ώρα που διαχέεται από τα ΜΜΕ κλίμα επιβράβευσης και αποδοχής του είδους αυτού της επιχειρηματικότητας.  Δεν μπορούμε να σιωπάμε όταν η Κινεζοποίηση εντείνεται και απλώνεται στη χώρα, απειλεί τη ζωή και την κοινωνία. Δεν γίνεται να σιωπάμε όταν η επίθεση στην κοινωνία, από αισχρούς εκμεταλλευτές έχει τη συμπαράσταση και τη νομική κάλυψη των κυβερνώντων.

Δεν γίνεται να ανεχόμαστε το μέλλον  που μας επιφυλάσσουν. Ούτε εμείς ούτε κανείς σ’ αυτόν τον πλανήτη. Και αν το Κράτος και η Βία μας έχουν καθηλώσει στην αδράνεια μας, τα άλλα αδέλφια τους, ο Ζήλος και η Νίκη (τα υπόλοιπα παιδιά του Πάλλαντα και της Στύγας) , μας γνέφουν από τα βάθη της μυθολογίας μας.

Γιατί δεν χαίρεστε; Οι θέσεις εργασίας που υποσχέθηκε η κυβέρνηση, ανοίγουν και μας περιμένουν.

πηγη
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ευτυχώς δε γίναμε Αργεντινή” και γίναμε Ελλάδα…

         Ευτυχώς δε γίναμε Αργεντινή” και γίναμε Ελλάδα…

          

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Πως να σώσετε από κατάσχεση τον μισθό και την σύνταξη σας


Κάθε φορολογούμενος σύμφωνα με τη νομοθεσία μπορεί να προστατεύσει από το ενδεχόμενο κατάσχεσης έναν και μόνο λογαριασμό καταθέσεων, ανεξάρτητα αν οι καταθέσεις προέρχονται από μισθούς και συντάξεις ή άλλη πηγή εσόδων.

Στην περίπτωση, όμως, που υπάρχει τραπεζικός λογαριασμός στον οποίο καταβάλλονται οι μισθοί του φορολογούμενου τότε αυτός θα πρέπει υποχρεωτικά να δηλωθεί στην ειδική εφαρμογή του TAXIS net.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να δηλώνουν στην ειδική εφαρμογή του TAXISnet τον τραπεζικό λογαριασμό τους ο οποίος θα είναι ακατάσχετος από την εφορία μέχρι του ποσού των 1.500 ευρώ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Εντατικοί έλεγχοι για παράνομη στάθμευση στο κέντρο της Αθήνας

Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Τροχαίας στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Αθήνας για παράνομες σταθμεύσεις.

Χθες, Τρίτη εντοπίστηκαν 500 παραβάσεις.

Από αυτές, οι 320 αφορούσαν ΙΧ, οκτώ δημόσιας χρήσης οχήματα, 168 δίκυκλα και τέσσερις σε φορτηγά. Επίσης, αφαιρέθηκαν 47 πινακίδες κυκλοφορίας.

Οι έλεγχοι για τις παράνομες σταθμεύσεις θα συνεχιστούν.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αγία Νάπα: Ρωσίδες τουρίστριες έστειλαν ταξιτζή στο νοσοκομείο

Στο νοσοκομείο κατέληξε ένας ταξιτζής στην Αγία Νάπα της Κύπρου αφού βρήκε το μπελά του με δύο νεαρές Ρωσίδες τουρίστριες που άρχισαν να τον πετροβολούν.
Ο
 ταξιτζής ήταν σταθμευμένος μπροστά σε στάση λεωφορείου όπου περίμεναν οι δύο 24χρονες.

Όταν πέρασε το λεωφορείο, ο οδηγός δεν επέτρεψε στις δύο νεαρές να επιβιβαστούν καθώς ήταν μεθυσμένες. Οι δύο κοπέλες, ωστόσο, δεν πήραν ταξί και περίμεναν να περάσει άλλο λεωφορείο.

Ούτε όμως και ο οδηγός του δεύτερου λεωφορείου τους επέτρεψε να επιβιβαστούν, καθώς ο ταξιτζής τον… ενημέρωσε για την κατάστασή τους.

Μόλις έφυγε και το δεύτερο λεωφορείο, οι δύο Ρωσίδες κατάλαβαν τι είχε συμβεί. Άρπαξαν πέτρες και ξέσπασαν στον ταξιτζή, ο οποίος βρέθηκε στις Πρώτες Βοήθειες, καθώς τραυματίστηκε στο κεφάλι, ενώ ζημιές υπέστη και το όχημά του.

Οι Ρωσίδες τουρίστριες πέρασαν το βράδυ τους στα κρατητήρια.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις: 30.000 θέσεις εργασίας για νέους 25 – 29 ετών

Ξεκίνησε η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για 30.000 θέσεις εργασίας που αφορούν σε νέους από 25 έως 29 ετών, στο πλαίσιο των προγραμμάτων voucher του υπουργείου Εργασίας.

Η μέγιστη χρονική διάρκεια απασχόλησης θα είναι έξι μήνες, ενώ οι μισθοί κυμαίνονται από 1.840 έως 1.950 ευρώ για όλο το εξάμηνο.

Τα κριτήρια είναι το ατομικό και οικονομικό εισόδημα και ο παρατεταμένος χρόνος ανεργίας. Όποιος έχει συμμετέχει παλιά σε ανάλογα προγράμματα χάνει μόρια.

Οι αιτήσεις μπορούν να κατατεθούν μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ για οποιεσδήποτε διευκρινίσεις λειτουργεί το τηλεφωνικό κέντρο 800 11 44444.

Μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική προκήρυξη εδώ.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η δημογραφική προσέγγιση του ασφαλιστικού προβλήματος

Δημήτρης Ν. Πατσάκης

Συνεχίζει να με προβληματίζει η σιωπή των παντός είδους εκπροσώπων των ασφαλισμένων για τις αιτίες που ευθύνονται για το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί το μέλλον των συντάξεων κάθε μορφής.
Μια από αυτές είναι και η αναμφισβήτητη καταστροφική σχέση που αφορά στον πληθυσμό που
-είτε συνταξιοδοτείται
-είτε θα συνταξιοδοτηθεί στο άμεσο μέλλον
-απασχολείται με κάθε μορφή, καταβάλλοντας εισφορές
-καθώς και και στο ποσοστό φυσικής αναπλήρωσης του ενεργού δυναμικού.
Κάθε παράμετρος από τις παραπάνω, έχει την δική της συμβολή στην κρίση. Και εξηγούμαι:
Με μια σειρά από μέτρα, αναβολές, ευνοϊκές ρυθμίσεις κ.τ.λ, με την επιρροή του «πολιτικού» κόστους, έχει δυναμιτίσει εκ θεμελίων την «υγεία» του συστήματος.
Για παράδειγμα, ένας πολύ μεγάλος αριθμός συνταξιούχων έχει εξέλθει της ενεργείας σε ηλικία,τόσο φυσική όσο και ασφαλιστική, πολύ μικρότερη του αναγκαίου ορίου. Σε σύγκριση μάλιστα με τους υπολοίπους «ατυχείς», έχει καταβάλει και ελάχιστες εισφορές σε σχέση με το προσδόκιμο επιβίωσης, μολονότι το ποσοστό αναπλήρωσης των αποδοχών ενεργείας αγγίζει,αν δεν υπερβαίνει το 100%.
Παράλληλα, ο ρυθμός αύξησης της μέσης σύνταξης, σε σχέση με το μέσα συνολικά έσοδα από εισφορές (εξαιρούνται οι «κοινωνικοί» πόροι και η συμμετοχή του κράτους) ήταν, στην πλειοψηφία των «ευνοημένων», προκλητικά άνιση.
Ας μην μας διαφεύγει πως, σε ό,τι σχετίζεται με την κύρια σύνταξη, ο υπολογισμός της τελευταίας ήταν ανεξάρτητος στην ουσία από τον «ατομικό» λογαριασμό του κάθε ασφαλισμένου. Αρκεί να αναφέρουμε πως, ακόμη και σήμερα, το συνολικό ασφαλιστικό έσοδο για τους «μονίμους» υπαλλήλους του Δημοσίου, ανέρχεται μόλις σε 6,67% των μικτών –τακτικών- αποδοχών, έναντι 20% των υπολοίπων, τυπικά ισότιμων ασφαλισμένων με καθεστώς εξηρτημένης απασχόλησης. Μόλις δε πρόσφατα, ο υπολογισμός της σύνταξης καθορίσθηκε στον μ.ο. της καλύτερης 5ετίας των τελευταίων 10 ετών προ της εξόδου, έναντι ποσοστού 70% (max στην 35ετία) του τελευταίου μήνα (για το Δημόσιο,τις Δ.Ε.Κ.Ω. και μια σειρά από εξομοιούμενες επιχειρήσεις, τύποις Ι.Δ).
Ας αντιληφθούμε την «νάρκη»,μέσω του ακόλουθου παραδείγματος:
Δημόσιο Δ.Ε.Κ.Ω. Ιδιωτικός τομέας
Ηλικία 60 60 60
Ασφάλιστρο 6,67%* 30%** 20%
*Κλιμακωτά από 1.1.1994
**Δ.Ε.Η (Κ.Α.Π)
(Υπόθεση εργασίας: 35έτη/10.500 ημέρες ασφάλισης)
Λάβετε υπόψη πως, η «ασφαλιστική σχέση» είναι κρίσιμη στο Δημόσιο και στο σύνολο του Ιδιωτικού Τομέα (Ι.Κ.Α) ενώ είναι ήδη αρνητική στις περισσότερες Δ.Ε.Κ.Ω. και Οργανισμούς που υπάγονται στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α,με όρους και προϋποθέσεις Δημοσίου, μέχρι σήμερα.
Συμπληρωματικά, η κατάσταση επιδεινώνεται από μια σειρά παράγοντες, όπως:
-Το προσδόκιμο ζωής, σε βάθος χρόνου -Την υπο-γεννητικότητα,
σε σημείο που επιβάλλεται η λήψη πρόσθετων μέτρων στο άμεσο μέλλον, σε κάθε περίπτωση σε βάρος ,τόσο των ενεργών όσο και των συνταξιούχων.
Είναι προφανές πως, η «σαλαμοποίηση» της ασφαλιστικής νομοθεσίας, με εξαιρέσεις, «αστερίσκους», «μεταβατικά στάδια» κ.ο.κ. δεν απέδωσε τίποτε, εκτός ίσως εκλογικών ποσοστών.
Το πόσο «υπερήφανοι» είναι όσοι απέκρουσαν και τελικά εμπόδισαν την λήψη μέτρων που θα έδιναν «κάποιες λύσεις» το 1997 (Έκθεση Σπράου), ή το 2000(προτάσεις Τ.Γιαννίτση), είναι ζήτημα μάλλον στοιχειώδους συνείδησης και ιστορικής αποτίμησης.
Για την σύνταξη του παρόντος σημειώματος, σημαντική ήταν η ανάγνωση –για μια ακόμη φορά- του «Ασφαλιστικό: Μια μέθοδος ανάγνωσης» του Πλ.Τήνιου.Ατυχώς, οι αλήθειες που εμπεριέχονται σε αυτό, δεν έτυχαν της έγκαιρης και –κυρίως- της αντίληψης όσων συνέβαλαν, με κάθε τρόπο, να φθάσουμε στα σημερινά «χάλια».

*Σύμβουλος Επιχ/σεων-Αναλυτής Οικονομικών Δημ.Υγείας & Κοινωνικής Ασφάλισης-πρ. Διοικητής Μ.Κ.Φ-πρ.σύμβουλος 1ης Υ.Πε.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Απίθανο βίντεο: Σπρώχνουν όλοι μαζί το τρένο για να απεγκλωβίσουν συνεπιβάτη τους

Ένα απίθανο βίντεο που καταγράφει τον απεγκλωβισμό ενός άνδρα σε αποβάθρα τρένου στο Περθ της Αυστραλίας κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Όλα ξεκίνησαν όταν κατά την επιβίβασή του στο συρμό ο άνδρας παραπάτησε στο κενό ανάμεσα στην αποβάθρα και το τρένο με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί το πόδι του.

Αμέσως, όλοι οι επιβάτες του τρένου βγήκαν έξω και μαζί με τον κόσμο που βρισκόταν στην αποβάθρα έσπρωξαν το τρένο για να απεγκλωβιστεί ο επιβάτης.

    

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Είναι άχρηστοι οι οικονομικοί σύμβουλοι?

Η μετ' επαίνων και ευχαριστειών (τυπικών θα μου πείτε) αποχώρηση του κ. Χαρδούβελη από την Eurobank, στην οποία διετέλεσε οικονομικός σύμβουλος και επικεφαλής του τμήματος Οικονομικών Μελετών για δεκατέσσερα συναπτά έτη από το 2000, για να αναβαθμιστεί σε Υπουργό Οικονομικών, σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως και με εύστοχο τρόπο στο διαδίκτυο, χωρίς να βρεθεί μια λογική εξήγηση, (πέραν της διαπλοκής), για το πώς το ελληνικό κράτος έρχεται να εμπιστευτεί την αποτροπή της χρεοκοπίας της χώρας σε ένα στέλεχος το οποίο συνεισέφερε τα μάλα στη χρεοκοπία μιας μεγάλης και πάλαι ποτέ ελπιδοφόρας τράπεζας. Κι αν και οι άλλες τρεις αδελφές της χρεοκόπησαν ταυτόχρονα, η χρεοκοπία της Eurobank ήταν η πιο μεγαλειώδης.

Αρκετές φορές έτυχε ν' αναρωτηθώ από δημοσιεύματα, πώς συμβαίνει διάφορα μεγαλοστελέχη να απολύονται από μια επιχείρηση εξ αιτίας χαμηλών επιδόσεων, και την άλλη στιγμή να προσλαμβάνονται από μια άλλη για να την ανατάξουν με τις ίδιες ή καλύτερες αμοιβές. Από πού να πηγάζει άραγε αυτή η αισιοδοξία; Από ποια λογική διαδικασία;

Αν είμαστε σίγουροι ότι τον πλοίαρχο του Costa Concordia κανείς δεν πρόκειται να τού ξαναεμπιστευτεί τιμόνι, γιαυτό και τόριξε στις διαλέξεις, πώς είμαστε σίγουροι ότι παρά τις διαλέξεις, δεν θα βρεθεί κάποιος διεθνής οργανισμός να εμπιστευτεί στον ΓΑΠ τη διοίκησή του; Τι είναι αυτό που καθορίζει ότι ο Francesco Schettino δεν θα ξαναβρεί δουλειά, ενώ ο Χαρδούβελης βρίσκει, και ο ΓΑΠ αν το θελήσει θα βρει;

Η τυχαιότητα αγαπητοί μου, η τυχαιότητα.

Οποιοσδήποτε γνωρίζει ότι το να φτάσει ένα καράβι στον προορισμό του με ασφάλεια, δεν αποτελεί θέμα τύχης, αλλά δεξιοτήτων, εμπειρίας, συγκρότησης, πρόβλεψης κινδύνων και ικανότητας αντιμετώπισης, και γιαυτό δεν συγχωρεί τα ναυάγια και τους καπετάνιους που τα φουντάρουν. Ενδόμυχα όμως φαίνεται ότι έχει συμφωνηθεί η διοίκηση, το management μιας τράπεζας, μιας επιχείρησης, ενός οργανισμού, μιας χώρας, παρά τα παραφερνάλια και τη θεοποίηση που συνοδεύουν τους manager και τους συμβούλους να μην αποτελεί θέμα σπουδών και ικανότητας που να συνδέονται αναλογικά με συγκεκριμένα αποτελέσματα, αλλά τύχης. Αν ένας σύμβουλος, ή ένας manager δεν κατορθώνει να φέρει κέρδη τη μια φορά, μπορεί κάλλιστα να φέρει μια επομένη. Η εναλλαγή στα boards των εταιριών μοιάζει τότε σαν εξορκισμός στη θεά τύχη με την προσδοκία ότι δεν μπορεί, κάποιος καινούργιος θα υπάρξει που θα φέρει το σημάδι της.

Και επειδή δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μετράει, παρά η τύχη, γιαυτό το λόγο παρατηρείται και υπερπληθωρισμός στο επάγγελμα του manager ή του συμβούλου, μιας κι ο πάσα εις θρασύς μπορεί να καυχηθεί ότι αυτός είναι ο τυχερός, αρκεί να του δοθεί η ευκαιρία να δοκιμάσει.

Πέρα από τις εξυπνάδες, θέλετε φαντάζομαι και πειστήρια. Θα τα έχετε.

Δε χωρά αμφιβολία ότι οι συμβουλευτικές εταιρίες παίζουν έναν ιδιαίτερο ρόλο στην παγκόσμια οικονομική τάξη. Και στην Ελληνική, φυσικά. Ρίξτε μόνο μια ματιά στο χορό των συμβούλων που στροβιλίζονται γύρω από το ΤΑΙΠΕΔ. Όπως ανέφερε ο κ. Σταικούρας μόνο την περίοδο Ιούλιος 2011-Μάρτιος 2012, το σύνολο των αμοιβών και εξόδων που καταβλήθηκαν σε συμβούλους για την “αξιοποίηση” των περιουσιακών του στοιχείων, ανέρχεται σε 6,9 εκατομμύρια ευρώ. Και τα αποτελέσματα, είναι επιεικώς πενιχρά. Ευτυχώς, δηλαδή. Επίσης, με το ποσό των 5,7 εκατ. ευρώ θα πληρωθούν από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων οι νομικοί, οικονομικοί και τεχνικοί σύμβουλοι του ελληνικού δημοσίου για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στην αναδιάρθρωση των συμβάσεων παραχώρησης για την κατασκευή των νέων οδικών αξόνων. Αυτά είναι δυο μόνο τυχαία παραδείγματα για το πόσο έχουν εισχωρήσει οι σύμβουλοι στους προυπολογισμούς της χώρας μας.

Οι Financial Times αναφερόμενοι απαξιωτικά σε σειρά άρθρων τους στη βιομηχανία συμβούλων, σημειώνουν ότι απασχολεί παγκοσμίως περί τα 3 εκ. και ότι γεννά περί τα 300 δις δολάρια έσοδα. Για το 2011 ενδεικτικά, οι εταιρίες συμβούλων στις ΗΠΑ παρείχαν επενδυτικές συμβουλές για κεφάλαια ύψους 13 τρις δολαρίων, ενώ παγκοσμίως το ποσό αυτό εκτιμάται στα 25 τρις δολάρια.

Παρά τα δισεκατομμύρια όμως που ρίχνουν οι εταιρίες και τα ασφαλιστικά ταμεία στις συμβουλευτικές εταιρίες, οι συμβουλές κάθε άλλο παρά χρήσιμες αποβαίνουν. Σύμφωνα με έρευνα του Oxford University’s Saïd Business School οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν την περίοδο 1999-2011 κατόπιν υπόδειξης των συμβούλων απέφεραν λιγότερα κέρδη, συγκεκριμένα κατά -1.1% ετησίως, απ' ότι αν οι συμβουλές τους είχαν αγνοηθεί. Τα αποτελέσματα αυτά βασίστηκαν στην ανάλυση των 29 μεγαλύτερων συμβουλευτικών εταιριών, οι οποίες αντιστοιχούν στο 90% της αγοράς. Δηλαδή, όχι μόνο δεν κατάφεραν να πάρουν τις αποδόσεις της αγοράς, οι οποίες κατά το κυρίαρχο νεοκλασσικό υπόδειγμα ακολουθούν την κατανομή του τυχαίου περιπάτου, αλλά επιπλέον κατόρθωσαν το ακατόρθωτο, να πάρουν δηλαδή ακόμα μικρότερες. Κι αυτό, ακριβοπληρώνοντάς τες.

Πώς έγινε λοιπόν και οι σύμβουλοι, παρά την αποδεδειγμένη ανεπάρκειά τους μάς κάθισαν στο σβέρκο σαν πολύτιμοι και αναντικατάστατοι; Η επίσημη εξήγηση είναι ότι οι σύμβουλοι δρουν κάπως ως οι αποδιοπομπαίοι τράγοι, για να μπορεί η διοίκηση μιας εταιρίας να απεκδύεται των ευθυνών της και να μεταβιβάζει τη δική της ανεπάρκεια-ατυχία σε κάποιους άλλους άτυχους-ανεπαρκείς. Η ανεπίσημη εξήγηση, αυτή που ποτέ δεν λέγεται φωναχτά είναι ότι οι σύμβουλοι σε κάποιες (πολλές-λίγες) περιπτώσεις είναι για να δρουν ως οι μεσάζοντες στις μίζες.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Η Βουλή ψήφισε δασοκτόνο νόμο»

«Ημέρα κοινοβουλευτικής ντροπής» χαρακτηρίζουν 11 περιβαλλοντικές οργανώσεις την Τρίτη 5 Αυγούστου, «καθώς με πολιτική ευθύνη του ΥΠΕΚΑ και προσωπική ευθύνη των 50 βουλευτών που είπαν «ναι», υπερψηφίστηκε τελικά το χειρότερο από τα άρθρα του αντιδασικού σχεδίου νόμου «Περιβαλλοντική αναβάθμιση και ιδιωτική πολεοδόμηση – Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί – Εγκαταλελειμμένοι οικισμοί και Βιώσιμη ανάπτυξη»».

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Νίκου Ταγαρά, το άρθρο 36 προβλέπει σωρεία από νέες χρήσεις και περαιτέρω διευκόλυνση ισχυουσών χρήσεων σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις (όπως εκχερσώσεις, διανοίξεις δρόμων, εγκαταστάσεις ενέργειας, σύνθετα τουριστικά καταλύματα, κ.α.). Επίσης, επιτρέπονται πλέον επιβαρυντικές χρήσεις και για τα πάρκα και άλση σε πόλεις. Η ανυπολόγιστη συνολική επιβάρυνση για τον δασικό πλούτο της χώρας θα είναι μη αναστρέψιμη».

«Εκτός από δασοκτόνο, το σχέδιο νόμου που ψηφίστηκε στο σύνολό του την περασμένη Πέμπτη (με εξαίρεση το επονείδιστο άρθρο 36, το οποίο ψηφίστηκε σε ονομαστική ψηφοφορία χθες), είναι ένα νέο μνημείο κακής νομοθέτησης, ανασφάλειας δικαίου και περιφρόνησης κάθε έννοιας κράτους δικαίου. Με την αποδοχή σωρείας τροπολογιών της τελευταίας στιγμής, τη συνεχιζόμενη νομιμοποίηση αυθαιρέτων, την αγνόηση όλων των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας και τη σωρεία ασαφειών και φωτογραφικών ρυθμίσεων, ο νέος νόμος που ψήφισε η πλειοψηφία του Β’ Τμήματος Διακοπών της Βουλής αποτελεί ντροπή για την Ελληνική Δημοκρατία», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις MEDASSET, Greenpeace, Καλλιστώ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Αρκτούρος, Αρχέλων, MΟm, ΑΝΙΜΑ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS και WWF Ελλάς, «η κρίση δεν μπορεί πλέον να χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία για περιβαλλοντικά καταστροφικές πολιτικές, στο όνομα μιας χαώδους, μακροπρόθεσμα μη βιώσιμης και σαφώς αμφισβητήσιμης με οικονομικούς όρους «ανάπτυξης». Ο φυσικός πλούτος της χώρας απειλείται από την κυβερνητική πολιτική με συνέπεια την περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής των πολιτών. Το περιβάλλον πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κεφάλαιο για διατήρηση και ως πεδίο ανάπτυξης μιας πραγματικά βιώσιμης οικονομίας και όχι ως αναλώσιμος πόρος».

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το Πολυνομοσχέδιο

Κατά πλειοψηφία επί των άρθρων και του συνόλου του υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του υπουργείο Οικονομικών στη Βουλή.

Συγκεκριμένα, μετά την ονομαστική ψηφοφορία το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών «Μέτρα στήριξης και Ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, οργανωτικά θέματα του ΥΠΟΙΚ και άλλες διατάξεις» έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία από τη Β” θερινό τμήμα της Βουλής.
Να σημειωθεί ότι το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ.

Τα άρθρα 221 (για τα επικουρικά ταμεία και το εφάπαξ), 226 για την σύνθεση της Επιτροπής Ελέγχου για το πόθεν έσχες και 227 για την διαδικασία ελέγχου του πόθεν έσχες ψηφίστηκαν με 50 ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης και 47 κατά της αντιπολίτευσης.

Τα άρθρα 223 (για τους υπόχρεους σε δήλωση πόθεν έσχες), 224 (για το περιεχόμενο της δήλωσης πόθεν έσχες), 225 (για τα όργανα και τη διαδικασία ελέγχου πόθεν έσχες), 228 (για τις κυρώσεις για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες) 229 (για καταλογισμό περιουσίας) και 230 (για τη δήλωση οικονομικών συμφερόντων μαζί με τη δήλωση πόθεν έσχες) ψηφίστηκαν με 50 ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης, 39 κατά (ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΧΑ, Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί βουλευτές) και 8 παρών (ΑΝΕΛ, ΚΚΕ).


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!