EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Φόβοι για ντόμινο λουκέτων στα ρωσικά τουριστικά πρακτορεία

Αυξάνεται η ανησυχία για το ενδεχόμενο τα λουκέτα των τελευταίων ημερών στα ρωσικά τουριστικά πρακτορεία να εξελιχθούν στο φαινόμενο του ντόμινο, κάτι που θα  προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στον ελληνικό τουρισμό σε μία σεζόν που είχε ξεκινήσει πολύ δυναμικά και προδιαγραφόταν ως μία από τις καλύτερες όλων των εποχών.

Μετά τα πρώτα τρία ρωσικά κανόνια που έσκασαν τον Ιούλιο, ακολούθησε το ηχηρό λουκέτο του Labirint και μόλις χθες του σαφώς μικρότερου μεγέθους Intaer. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τη Μόσχα, που μακάρι να μην επιβεβαιωθούν, κι άλλα μικρομεσαίου μεγέθους τουριστικά γραφεία από την Ρωσία είναι αυτή τη στιγμή στο κόκκινο.

Και μπορεί αυτά που βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη να μην είναι leaders, όπως ισχύει στην περίπτωση του Labirint, το οποίο «τάραξε» τα νερά της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας στα μέσα της σεζόν με την ανακοίνωση της πτώχευσης του, ωστόσο δεν παύουν να συνιστούν παίκτες της αγοράς, οπότε, αν οι φόβοι και οι πληροφορίες επαληθευτούν, τότε το κλίμα – και όχι μόνο – σε διάφορους προορισμούς της χώρας μας, αναμένεται να επιβαρυνθεί έτι περαιτέρω.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, οι λόγοι που οδηγούν τουριστικούς πράκτορες της Ρωσίας σε λουκέτα είναι – μεταξύ άλλων – η μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων τουριστών, λόγω της υποτίμησης του ρουβλιού, οι κυρώσεις που έχει επιβάλει η Δύση στη Μόσχα, η απαγόρευση των ταξιδιών σε Ρώσους πολίτες που έχουν υπηρετήσει στις ένοπλες δυνάμεις και τις υπηρεσίες ασφάλειας και η πολιτική παρότρυνση από το Κρεμλίνο ώστε οι Ρώσοι να επιλέγουν για τις διακοπές τους το εσωτερικό αντί του εξωτερικού.

Ήδη, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, στη Ρόδο και στη Σαντορίνη, μετρούν τις ζημίες τους από την περίπτωση του Labirint, το οποίο, μόνο για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, «άφησε στον αέρα» περί τους 8.000-9.000 Ρώσους τουρίστες και κυρίως τα ξενοδοχεία όπου έχουν καταλύσει, τα οποία είναι άγνωστο αν και πώς θα αποζημιωθούν.

Υπολογίζεται ωστόσο ότι η τελική ζημία θα είναι ακόμα μεγαλύτερη, καθώς ο συγκεκριμένος tour operator θα «κατέβαζε» φέτος το καλοκαίρι πολύ μεγάλο αριθμό Ρώσων τουριστών στην χώρα μας.

Οι τελευταίοι, εννοείται, ότι τώρα είτε δεν θα έρθουν καθόλου στην Ελλάδα είτε θα πρέπει να ξαναπληρώσουν τις διακοπές τους, σε άλλο γραφείο…

Το θετικό, για την Βόρειο Ελλάδα, είναι ότι το Labirint δεν είχε την Μακεδονία στους βασικούς του προορισμούς για φέτος. Αρκεί, βέβαια, το φαινόμενο να σταματήσει κάπου εδώ…

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Γιουχαΐσματα κατά Λεωνίδα Γρηγοράκου στο νοσοκομείο Ηρακλείου! Φωτό και Βίντεο

Με γιουγαϊσματα και συνθήματα έδιωξαν τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Λ.Γρηγοράκο, από το ΠΑΓΝΗ όπου μετέβη για επίσκεψη, οι εργαζόμενοι οι οποίοι με ανακοίνωσή τους, είχαν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την επίσκεψη του,  εξαιτίας των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νοσηλευτικό Ίδρυμα.
Σύμφωνα με το σωματείο εργαζομένων του νοσοκομείου, ο αναπληρωτής υπουργός αρνήθηκε να παραλάβει την επιστολή που είχαν ετοιμάσει καθώς και την ανακοίνωση που προετοίμαζε την "υποδοχή" του. 
Με τις εξελίξεις αυτές ο αναπληρωτής υπουργός δεν εμφανίστηκε στο Βενιζέλειο νοσοκομείο όπου επρόκειτο να πραγματοποιήσει προγραμματισμένη επίσκεψη υπό τον φόβο ότι και εκεί θα συναντήσει ανάλογο κλίμα.
Την ίδια ώρα σε γενική συνέλευση που πραγματοποίησαν οι γιατροί του Βενιζελείου ακούστηκαν πολλές απόψεις αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσουν απέναντι στον αναπληρωτή υπουργό.
Τελικά, ενώ αρχικά αποφασίστηκε να οι γιατροί να τηρήσουν την ίδια στάση με εκείνη των γιατρών του ΠΑΓΝΗ και να αναγκάσουν σε αποχώρηση των αναπληρωτή υπουργό τελικά επικράτησε η άποψη να του επιτρέψουν την πρόσβαση στο νοσοκομείο και όσοι από γιατρούς θελήσουν να παραμείνουν στην αίθουσα συνεδριάσεων και να παρακολουθήσουν την τοποθέτησή του. 
Η επιστολή :
Προς: Αν. Υπουργό Υγείας κ. Λ. Γρηγοράκο
Η επίσκεψή σας στο Νοσοκομείο μας γίνεται σε μια περίοδο ολοκληρωτικής επίθεσης της Κυβέρνησης που υπηρετείτε στα όποια εργασιακά δικαιώματα μας έχουν απομείνει και λίγο πριν την ολοκληρωτική διάλυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας και την συρρίκνωση και υποβάθμιση του ΠαΓΝΗ, που φέτος συμπληρώνει 25 χρόνια λειτουργίας.
Ξέρουμε και ξέρετε ότι δεν έρχεστε να δώσετε λύσεις και απαντήσεις στα προβλήματα των εργαζομένων και του νοσοκομείου μας. Δεν σας το επιτρέπει η πολιτική σας στην Υγεία όπως τη συναποφασίζετε με την Ε.Ε. και που σκοπό έχει να εξυπηρετήσει κυρίως τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στην Υγεία και όχι τους ασθενείς, τους εργαζόμενους, το λαό.  Η πολιτική που υπηρετείτε και εφαρμόζετε μας βρίσκει καθολικά απέναντι.  Μαζί σας δε διαπραγματευόμαστε τη διαχείριση της φτώχειας και της εξαθλίωσής μας, τη συρρίκνωση και την εκχώρηση σταδιακά υπηρεσιών και τμημάτων του νοσοκομείου μας στο ιδιωτικό κεφάλαιο, την εμπορευματοποίηση της υγείας.  Αγωνιζόμαστε να την ανατρέψουμε και αυτή είναι η μόνη μας επιλογή για να έχουμε προοπτική ως εργαζόμενοι και ως δημόσιο νοσοκομείο. 
Δεν ήταν ανάγκη να έρθετε στο νοσοκομείο μας για να μάθετε για τις 500 και πλέον κενές θέσεις του οργανισμού του, ούτε για την αποχώρηση 300 και πλέον εργαζομένων λόγω συνταξιοδότησης τα τελευταία 3 χρόνια χωρίς καμιά αναπλήρωση, αφού έχετε απαγορέψει τις προσλήψεις.   Σας είναι γνωστοί οι  μειωμένοι   προϋπολογισμοί τα τελευταία χρόνια – και ειδικά φέτος – του νοσοκομείου μας, που το οδηγούν σε συγχωνεύσεις και κλείσιμο κλινικών-μονάδων-τμημάτων και που σε λίγες μέρες θα αδυνατεί να καλύψει βασικές ανάγκες λειτουργίας του, μέχρι και την τροφή των ασθενών, αφού έτσι έχετε αποφασίσει. 
Γνωρίζετε ότι οι εργαζόμενοι κρατούμε όρθιο του νοσοκομείο μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες εργασίας, με υποστελεχωμένα όλα τα τμήματα του νοσοκομείου και ολοένα αυξανόμενη εντατικοποίηση, προσφέροντας την καλύτερη δυνατή περίθαλψη στους ασθενείς, χωρίς να επηρεαζόμαστε από την επιδείνωση της οικονομικής μας κατάστασης, ενώ εσείς με το νέο μισθολόγιο  που ετοιμάζετε μας οδηγείτε σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική εξαθλίωση. 
 Προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας χωρίς να υπολογίσουμε την παραβίαση του ωραρίου και της πενθήμερης εργασίας, τις απλήρωτες υπερωρίες, ενώ η ανταμοιβή που μας ετοιμάζετε είναι η κατάργηση του 8ωρου, η μεγαλύτερη εργατική κατάκτηση του τελευταίου αιώνα, επιβάλλοντας 9ωρο/45ωρο. 
Εργαζόμαστε σε χώρους κυρίως επικίνδυνους και ανθυγιεινούς χωρίς μέτρα πρόληψης και προστασίας, χωρίς υγιεινή και ασφάλεια, χωρίς εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου, χωρίς γιατρό εργασίας και τεχνικό ασφαλείας, που οφείλετε να μας παρέχετε.  Απεναντίας, με το νέο ασφαλιστικό που ετοιμάζετε μας πάτε όλους πέρα από τα 67 χωρίς να μας εντάξετε στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.  Επιπλέον των παραπάνω, μας «επιβραβεύετε» με την αξιολόγηση που τα φύλλα της έφτασαν μαζί σας σήμερα στο νοσοκομείο μας, χαρακτηρίζοντας ένα μεγάλο ποσοστό από εμάς ανεπαρκείς και ανίκανους με τις γνωστές σε όλους μας συνέπειες.
Μπορούμε να σας περιγράφουμε για ώρες πράγματα και καταστάσεις, αλλά σίγουρα θα σας τα έχουν πει κι άλλοι, τα ακούτε πλέον καθημερινά.  Σας τα έγραψε πρόσφατα και η Διοίκηση του Νοσοκομείου, που επειδή τόλμησε να σας πει δυο αλήθειες την εγκαλείτε στην τάξη της πολιτικής σας.  Όμως να το ξέρετε, οι εργαζόμενοι του ΠαΓΝΗ δεν έχουμε μόνο φιλότιμο και διάθεση προσφοράς, έχουμε και αγανάκτηση, έχουμε και τη διάθεση για αγώνα 
Πηγή: Cretalive.gr
Δείτε εδώ το βίντεο:
               

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Oικονομικές ατασθαλίες σε συνδικαλιστική οργάνωση

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας ολοκληρώθηκε πολύμηνη εκτεταμένη έρευνα, στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης, που διενεργήθηκε, μετά από παραγγελία της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, για την πραγματοποίηση φορολογικού ελέγχου σε δευτεροβάθμια συνδικαλιστική Οργάνωση - Ομοσπονδία, για τη χρονική περίοδο 2007-2010.

Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας, εξετάστηκαν, αναλύθηκαν και αξιοποιήθηκαν στοιχεία, τα οποία συνέλεξε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, καθώς και δεδομένα, τα οποία είχαν περιληφθεί σε Έκθεση Ελέγχου του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που αφορούσε στη νομιμότητα των οικονομικών ενισχύσεων/επιχορηγήσεων από νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, με αποδέκτη την Ομοσπονδία.

Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη Ομοσπονδία είναι δευτεροβάθμια συνδικαλιστική Οργάνωση των επαγγελματικών σωματείων των εργαζομένων του παραπάνω νομικού πρόσωπου, ενώ ως προς τη νομική της μορφή είναι Σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Ειδικότερα, από την επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων και στοιχείων, σε συνδυασμό με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, το οποίο διέπει και ρυθμίζει τη λειτουργία των συνδικαλιστικών Οργανώσεων, προέκυψαν μεγάλες παρατυπίες στις επιχορηγήσεις και ενισχύσεις της Ομοσπονδίας από το ως άνω νομικό πρόσωπο (εισροές χρημάτων), αλλά και οικονομικές ατασθαλίες στις εκροές χρηματικών ποσών, από την Ομοσπονδία προς τα μέλη της, μεταξύ των οποίων σε έξοδα κίνησης, ταξίδια στο εσωτερικό, το εξωτερικό, αποζημιώσεις κ.ά. δαπάνες.

Όπως διαπιστώθηκε, για την τετραετία 2007-2010, στην οποία επικεντρώθηκε η έρευνα, υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες νομοθετικές διατάξεις και διαδικασίες σε εισροές μεγάλων χρηματικών ποσών προς την Ομοσπονδία.

Αναλυτικότερα, οι παρατυπίες αυτές αφορούν:

- Σε ποσό ύψους 5.642.592,54 ευρώ, το οποίο εισέρρευσε στη συνδικαλιστική οργάνωση, μέσω λογαριασμού του παραπάνω νομικού προσώπου, με τις κρατήσεις/συνδρομές των εργαζόμενων, που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα Διακοπών, στη λειτουργία του παραθεριστικού κέντρου και, γενικότερα, στις συνδρομές που προβλέπονται από το καταστατικό της για τα μέλη της.

- Σε ποσό ύψους 2.370.472,28 ευρώ, που εισέρρευσε, μέσω άλλου λογαριασμού, ο οποίος αφορούσε στις επιχορηγήσεις του παραπάνω νομικού προσώπου προς την Ομοσπονδία, στο πλαίσιο υλοποίησης των όρων των Εθνικών Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που έχουν υπογραφεί μεταξύ τους.

- Επίσης, κατά την αντιπαραβολή των στοιχείων του λογιστηρίου του νομικού προσώπου με το Βιβλίο Ταμείου που τηρούσε η συνδικαλιστική οργάνωση, διαπιστώθηκε ότι εισπράξεις και πληρωμές, συνολικού ποσού 2.178.252,15) ευρώ, το οποίο αφορούσε στη λειτουργία των προγραμμάτων “Διακοπών” και “Παραθεριστικού Κέντρου” αντίστοιχα, δεν είχαν καταγραφεί, όπως προβλέπεται στο Βιβλίο Ταμείου της.

Επιπλέον, διαπιστώθηκαν οικονομικές ατασθαλίες στις εκροές χρημάτων από την Ομοσπονδία προς τα μέλη της, οι οποίες αφορούσαν, κυρίως, σε έξοδα κίνησης, ταξίδια, αποζημιώσεις και άλλες δαπάνες.

Πιο αναλυτικά:

- Κατά την επεξεργασία εντολών πληρωμής, που είχαν εκδοθεί με αιτιολογία έξοδα κίνησης – λειτουργικών Επιτροπών, έξοδα κίνησης ΔΣ, κλπ, που αφορούσαν αποζημιώσεις μελών της, προέκυψε ότι ορισμένες κατηγορίες εξόδων για αποζημίωση, οι οποίες είχαν καταχωρηθεί με συγκεκριμένες κωδικές ονομασίες και ενδείξεις, δεν προσδιορίζονται στις αντίστοιχες κατηγορίες αποζημίωσης, που προβλέπονται τόσο στο καταστατικό όσο και στον κανονισμό λογαριασμού αλληλεγγύης του Σωματείου.

- Όσον αφορά στα αποτελέσματα ελέγχου των δαπανών της Ομοσπονδίας, που προέρχονται από τη χορήγηση αποζημιώσεων στα μέλη της για ταξίδια, προέκυψε ότι πολλές εντολές πληρωμής είτε δεν συνοδεύονται από κανένα παραστατικό – αποδεικτικό τόσο της πραγματοποίησης όσο και του συνολικού πραγματικού κόστους των ταξιδιών είτε συνοδεύονται από μέρος παραστατικών (μεταφορικών μέσων ή ξενοδοχείων).

Επίσης, σε πολλές περιπτώσεις, μέλη της φαίνεται να έχουν λάβει παραπάνω αποζημίωση από την προβλεπόμενη για ημερησία δαπάνη, διαμονή και διανυθέντα χιλιόμετρα.

Καταγράφηκαν ακόμα, περιπτώσεις υπέρβασης αποζημίωσης για κάλυψη ημερησίας δαπάνης και για κάλυψη δαπάνης διανυθέντων χιλιομέτρων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι συνολικά 463 εντολές πληρωμής για αποζημίωση ταξιδιών εντός της Ελλάδας και στο εξωτερικό, ποσού 228.115,59 ευρώ, δεν συνοδεύονται από κανένα παραστατικό αποδεικτικό τόσο της πραγματοποίησης όσο και του συνολικού πραγματικού κόστους των ταξιδιών.

Από τα παραστατικά των ταξιδιών που ελέχθησαν, για τις περιπτώσεις που προκύπτουν οι ημερομηνίες τέλεσης αυτών, μέλη της Ομοσπονδίας φαίνεται να έχουν λάβει και παραπάνω αποζημίωση ύψους 23.264 ευρώ, σε σχέση με την προβλεπόμενη, για ημερησία δαπάνη, διαμονή και διανυθέντα χιλιόμετρα.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε για τη συγκεκριμένη υπόθεση με τα αποτελέσματα της έρευνας, έχει υποβληθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

ΠΗΓΗ
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Το χαράτσι κρίθηκε τελεσίδικα αντισυνταγματικό.

Στη χώρα μας δεν υπάρχει Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο που θα έκρινε αμετάκλητα περί της συνταγματικότητας ή μη ενός νόμου.

Η ουσιαστική αντισυνταγματικότητα των νόμων κρίνεται κατά τους όρους του άρθρου 100 παρ. 1 εδ. ε του Συντάγματος από το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο.

 Μέχρι να υπάρξει τέτοια απόφαση, το κάθε δικαστήριο μπορεί να κρίνει ελεύθερα την αντισυνταγματικότητα των νόμων. Άσχετα λοιπόν με το τι έχει κρίνει το ΣτΕ για το ΕΕΤΗΔΕ (το γνωστό χαράτσι μέσω ΔΕΗ), η συνταγματικότητα των νόμων κρίνεται σε κάθε δικαστική απόφαση και κανένα δικαστήριο δεν είναι υποχρεωμένο να ακολουθήσει στην κρίση του άλλο δικαστήριο, ούτε φυσικά το ΣτΕ.

Σύμφωνα με το άρθρο 87 παρ. 2 του Συντάγματος

«Oι δικαστές κατά την άσκηση των καθηκόντων τους υπόκεινται μόνο στο Σύνταγμα και στους νόμους και σε καμία περίπτωση δεν υποχρεούνται να συμμορφώνονται με διατάξεις που έχουν τεθεί κατά κατάλυση του Συντάγματος».

Σύμφωνα δε με το άρθρο 93 παρ. 4 του Συντάγματος

«Tα δικαστήρια υποχρεούνται να μην εφαρμόζουν νόμο που το περιεχόμενό του είναι αντίθετο προς το Σύνταγμα». Η κρίση για την αντισυνταγματικότητα του εφαρμοζόμενου νόμου εξετάζεται και αυτεπάγγελτα από το δικαστήριο και είναι ένα παρεμπίπτον ζήτημα για το οποίο αποφαίνεται η απόφαση.

Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, εφαρμόζοντας τα ανωτέρω, έκρινε, όπως είχε δικαίωμα και υποχρέωση ως παρεμπίπτον ζήτημα που αποτελούσε αναγκαία προϋπόθεση του κύριου ζητήματος, την συνταγματικότητα του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, δηλαδή την συνταγματικότητα του ΕΤΗΔΕΕ.

Με την με αρ. 1101/2012 απόφασή του έκρινε, μεταξύ των άλλων:

α) ότι το ΕΕΤΗΔΕ είναι φόρος, σύμφωνα με το άρθρο 78 του Συντάγματος και όχι ανταποδοτικό τέλος,

β) ως φόρος είναι αντισυνταγματικός αφού προσκρούει στο άρθρο 4 παρ. 1 και 5 του Συντάγματος
« Η επιβολή φόρου επιτρέπεται μόνο εάν και στο βαθμό που υφίσταται φοροδοτική ικανότητα».
Συγκεκριμένα η πιο πάνω απόφαση αναφέρει στις σελίδες 18 και 22 ότι: «…οι ρυθμίσεις του άρθρου 53 του ν. 4021/2011 αντίκειται στις διατάξεις των παρ. 1 και 5 του άρθρου 4 του Συντάγματος….».

γ) ότι το ΕΕΤΗΔΕ θεσπίζει αμάχητο τεκμήριο φοροδοτικής ικανότητας, παραβιάζοντας το άρθρο 20 παρ. 1 του Συντάγματος

«Kαθένας έχει δικαίωμα στην παροχή έννομης προστασίας από τα δικαστήρια και μπορεί να αναπτύξει σ’ αυτά τις απόψεις του για τα δικαιώματα ή συμφέροντά του, όπως νόμος ορίζει».

δ) η επιβολή αυτού του φόρου είναι προσωρινή και αφορά μόνο τα έτη 2011 και 2012,

ε) ότι η είπραξη από τη ΔΕΗ του φόρου ΕΕΤΗΔΕ είναι αντισυνταγματική αφού η ΔΕΗ δεν είναι όργανο του κράτους που ασκεί δημόσια εξουσία, επομένως δεν δικαιούται να εισπράττει φόρους και πολύ περισσότερο να κόβει το ρεύμα που είναι μια ιδιωτική σύμβαση επειδή δεν πληρώθηκε ο φόρος.

Στη συνέχεια το Δημόσιο αντί να ασκήσει έφεση κατά τη απόφασης, ώστε να κριθεί η υπόθεση στο δεύτερο βαθμό δικαιοδοσίας, αντιθέτως, φοβούμενο προφανώς και την κρίση των Εφετών, παραιτήθηκε από το δικαίωμα άσκησης έφεσης και προσέφυγε κατευθείαν στον Άρειο Πάγο. Με τον τρόπο αυτό όμως, κατέστη τελεσίδικη η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου παράγοντας πλέον δεδικασμένο.

Σύμφωνα τώρα με το άρθρο 331 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας

«Το δεδικασμένο εκτείνεται και στα ζητήματα που κρίθηκαν παρεμπιπτόντως και αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση του κύριου ζητήματος, αν το δικαστήριο ήταν καθ” ύλην αρμόδιο να αποφασίσει για τα παρεμπίπτοντα αυτά ζητήματα».

Επομένως η παρεμπίπτουσα κρίση του ΠΠΑ περί της αντισυνταγματικότητας του ΕΕΤΗΔΕ κατέστη πλέον τελεσίδικη παράγοντας δεδικασμένο που ισχύειέναντι πάντων.


Ο Άρειος Πάγος στη συνέχεια δεν έκρινε το θέμα της συνταγματικότητας, αλλά απλά ανέστειλε προσωρινά την απαγόρευση της είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ από τη ΔΕΗ, μέχρι να συζητηθεί η κύρια αίτηση αναίρεσης τον Μάρτιο του 2013.

Όμως με βάση τα πιο πάνω:

α) Το ΕΕΤΗΔΕ αυτή τη στιγμή έχει κριθεί τελεσίδικα αντισυνταγματικό (αδιάφορο τι έχει αποφανθεί σχετικά το ΣτΕ) και επομένως όχι μόνο η ΔΕΗ δεν μπορεί να το εισπράξει, αλλά ούτε και η εφορία.

β) Εάν κάποια στιγμή κριθεί αμετάκλητα ως αντισυνταγματικό, οι πολίτες που το έχουν καταβάλει θα μπορούν να το αναζητήσουν πίσω ως αχρεωστήτως καταβληθέν,

γ) Το ΕΕΤΗΔΕ θεσπίστηκε μόνο για τα έτη 2011 και 2012 και επομένως ούτε το Δημόσιο και φυσικά ούτε η ΔΕΗ έχουν το δικαίωμα να εισπράξουν ΕΕΤΗΔΕ από 1-1-2013.

ΥΓ. Τα ανωτέρω είναι νομική άποψη και δεν συνιστούν συμβουλή ή προτροπή προς τους πολίτες.
Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 120 του Συντάγματος

«Η τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων…».
 
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τα πάνω κάτω στις εφημερίες των νοσοκομείων! Όλες οι αλλαγές

Αλλάζουν όλα τους επόμενους μήνες στη λειτουργία των νοσοκομείων με τις γνωστές σε όλους μας εφημερίες να αποτελούν σύντομα παρελθόν. 
 
Το νέο σύστημα έχει ήδη σχεδιασθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας και θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.    
Ένα νέο σύστημα εξυπηρέτησης των εκτάκτων περιστατικών στα νοσοκομεία αναμένεται να εφαρμόσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας καθώς οι δανειστές μας έχουν ζητήσει να εφαρμοσθεί κάτι πιο ευέλικτο το οποίο να ...κοστίζει και λιγότερο. 
 
Ειδικότερα τους επόμενους μήνες αναμένεται να καταργηθεί το σύστημα των εφημεριών και να υιοθετηθεί ένας νέος τρόπος εξυπηρετησης των εκτάκτων περιστατικών. 
 
Αντ αυτού θα αρχίσουν να λειτουργούν και να εξυπηρετούν τα έκτακτα περιστατικά τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) σε 8 νοσοκομεία της Αθήνας και σε 4 της Θεσσαλονίκης. 
Στην Αθήνα τα περιστατικά που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης θα απευθύνονται μεταξύ άλλων στα νοσοκομεία: Ευαγγελισμός, ΚΑΤ, Γεώργιος Γεννηματάς, Γενικό Κρατικό Νίκαιας, Αττικόν, και πιθανώς στο Θριάσειο. 
 
Από εκεί το εξειδικευμένο προσωπικό θα κατευθύνει τους ασθενείς αν χρειάζεται σε άλλα νοσοκομεία σε περίπτωση που χρήζουν νοσηλείας. Η μεταφορά τους θα γίνεται με το ΕΚΑΒ. 
 
Ωστόσο για τα σχέδια του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη αγκάθι αποτελεί η έλλειψη προσωπικού ειδικά νοσηλευτικού που θα πρέπει να βρίσκεται σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας των ΤΕΠ επί ποδός. Γι αυτό και το σχέδιο αναμένεται να υλοποιηθεί μετά την πρόσληψη των επικουρικών γιατρών ώστε να μπορούν να καλυφθούν έστω οι ανάγκες σε γιατρούς.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αφιέρωμα Τρόλεϊ: Ο κομπάρσος στις δημόσιες συγκοινωνίες της Αθήνας

Τα τρόλεϊ είναι ιδιαίτερα φιλικά με το περιβάλλον, καθώς χρησιμοποιούν μόνο ηλεκτρικό ρεύμα με αποτέλεσμα να μην ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα. Βέβαια η φιλικότητά τους προς το περιβάλλον εξαρτάται και από τον τρόπο παραγωγής του ρεύματος, το οποίο καταναλώνουν. Το θετικό όμως είναι ότι δεν συμβάλλουν στη ρύπανση του ήδη επιβαρυμένου από το νέφος αστικού περιβάλλοντος.

Το όχημα τρόλεϊ, είναι ουσιαστικά ένα ηλεκτρικό λεωφορείο ή ένα μέσο σταθερής τροχιάς με ρόδες λεωφορείου. Η τροφοδοσία με ηλεκτρικό ρεύμα δεν γίνεται με κάποια μπαταρία, αλλά από δύο «κεραίες» που είναι τοποθετημένες στην οροφή του και συνδέονται με ένα ηλεκτρικό δίκτυο, το οποίο είναι τοποθετημένο κατά μήκος των προεπιλεγμένων διαδρομών.

Στα αρνητικά του τρόλει είναι η σχετικά αργή κίνηση του που είναι ευάλωτη τόσο σε εμπόδια που μπορεί να βρεθούν στον δρόμο του, τα οποία ακινητοποιούν όλα τα τρόλεϊ της ίδιας γραμμής που επέρχονται, όσο και από τις αδυναμίες του ίδιου του ηλεκτρικού δικτύου από το οποίο τροφοδοτείται.

ΙΣΤΟΡΙΑ
Το 1938, η Ηλεκτρική Εταιρεία Μεταφορών (Η.Ε.Μ.) προχώρησε σε παραγγελία κατασκευής των 12 πρώτων τρόλεϊ, που ήταν μικρού μεγέθους, από την ιταλική κοινοπραξία Fiat/CGE. Παρόλο που τον Οκτώβριο του 1939 τα οχήματα έφτασαν στον Πειραιά για να τεθούν στη διάθεση της Εταιρίας Μεταφορών, παρέμειναν σε ακινησία ολόκληρη την περίοδο της κατοχής.

Η πρώτη γραμμή τρόλεϊ που εγκαινιάστηκε από την Η.Ε.Μ., το 1948, ήταν εκείνη της Καστέλλας, που αντικατέστησε την τροχιοδρομική γραμμή 20. Η γραμμή αυτή έχει διατηρήσει τον αριθμό αυτό έως σήμερα. Στις 27 Δεκεμβρίου του 1953, λειτούργησε η πρώτη γραμμή τρόλεϊ της Αθήνας στη διαδρομή Πατήσια - Αμπελόκηποι. Τα πρώτα 40 οχήματα που κυκλοφόρησαν σε αυτή τη γραμμή ήταν μεγάλου μεγέθους, τριαξονικά, ηλεκτροκίνητα λεωφορεία Alpha Romeo – GCE - Casaro.

Ακολούθησε επέκταση του δικτύου των τρόλεϊ στην Αθήνα και η προσθήκη νέων μοντέλων οχημάτων (π.χ. Lancia). Η Η.Ε.Μ. έφτασε τελικά να έχει στην κατοχή της στόλο από 137 ηλεκτροκίνητα λεωφορεία και παρείχε υπηρεσίες έως το 1970, οπότε και εξαγοράστηκε από το Ελληνικό Δημόσιο και μετονομάστηκε σε Η.Λ.Π.Α.Π. Α.Ε. (Ν.Δ 768/1970).

Σήμερα τα Αθηναϊκά τρόλει είναι σχεδόν πανομοιότυπα με τα λεωφορεία της πόλης. Διαθέτουν κλιματισμό και κινούνται στους δρόμους της πόλης, αθόρυβα λόγω της ηλεκτροκίνησης. Αν και 100% οικολογικά τα τρόλεϊ δεν κατάφεραν να γίνουν παγκόσμιο φαινόμενο όπως το Μετρό ή το Τράμ καθώς η εμπλοκή τους στην κίνηση και τα ι.χ τα υποβάθμισε τελικά.

Ακόμα και στην Αθήνα το τρόλεϊ σήμερα παίζει συμπληρωματικό ρόλο και είναι στη σκιά από το Μετρό, το Τραμ και το λεωφορείο. Βρίσκεται όμως στην γκάμα των "εργαλείων" της μαζικής μετακίνησης της πρωτεύουσας και όπως όλα δείχνουν η σχέση αυτή θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια ακόμα.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αλλάζουν όλα στα Δημόσια Έργα – Νομοθετικές πρωτοβουλίες Χρυσοχοΐδη

Τα  ζητήματα που έχουν προκύψει από την νομοθέτηση περί τα δημόσια έργα, συζητήθηκαν μεταξύ του υπουργού Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, του προέδρου και γενικού γραμματέα του ΣΑΤΕ Ζαχαρία Αθουσάκη και Δημήτρη Κωνσταντινίδη, παρουσία του προέδρου του ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.

Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία του ΣΑΤΕ.

Από τη συζήτηση προέκυψαν τα εξής ως προς τα επιμέρους θέματα που απασχολούν τον κλάδο των εργοληπτικών εταιρειών:

Κατάργηση κατωτάτων – ανωτάτων ορίων – Π.Δ. ρύθμισης θεμάτων ΜΕΕΠ
Ο υπουργός έκανε γνωστό πως έως τις 15 Σεπτεμβρίου θα δοθεί για διαβούλευση σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σχέδιο Π.Δ. με το οποίο θα αντιμετωπίζονται όλα τα ζητήματα που σήμερα ρυθμίζονται μέσω του ΜΕΕΠ. Στόχος του Π.Δ. είναι ο εκσυγχρονισμός του υφιστάμενου συστήματος και η προσαρμογή του στις Ευρωπαϊκές Οδηγίες. Προς το σκοπό αυτό μελετώνται τα αντίστοιχα συστήματα που ισχύουν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες Ο υπουργός διευκρίνισε πως αντίστοιχη δυνατότητα με αυτή που παρέχεται πλέον στις μεγάλες εταιρείες να μετέχουν σε δημοπρασίες μικρότερων έργων, θα έχουν και οι μικρότερες εταιρείες για τα μεγάλα έργα και αυτό θα προβλέπεται σαφώς με το Π.Δ. με συγκεκριμένα κριτήρια. Η οριστικοποίηση του Π.Δ. θα γίνει ως το τέλος Οκτωβρίου, αφού ληφθούν υπόψη και οι απόψεις των φορέων.

Κριτήρια Κατάταξης – εγγραφής στο νέο ΜΕΕΠ
Τα βασικά κριτήρια εγγραφής – κατάταξης στο νέο ΜΕΕΠ θα είναι η τεχνική εμπειρία, η τεχνική ικανότητα και η οικονομική επάρκεια, σύμφωνα με τον υπουργό ΥΠΟΜΕΔΙ. Για την τελευταία ο Πρόεδρος του ΣΑΤΕ επισήμανε την ανάγκη η εγγυοδοσία του ΤΣΜΕΔΕ να λαμβάνεται υπόψη, όπως συμβαίνει και σε πολλές χώρες της Ευρώπης, στις οποίες τα ασφαλιστικά ταμεία των Μηχανικών ασκούν αντίστοιχες λειτουργίες. Υπενθύμισε, μάλιστα, πως στις διατάξεις του σχεδίου νόμου της ΕΑΑΔΗΣΥ, το οποίο έχει ενταχθεί στο πολυνομοσχέδιο και αναμένεται να ψηφιστεί τις επόμενες ημέρες, υπάρχει σαφέστατη πρόβλεψη για την συμπερίληψη του ΤΣΜΕΔΕ στους φορείς που μπορούν να εγγυοδοτούν την ανάληψη έργων από κατασκευαστικές επιχειρήσεις. 

Στελέχωση  
Ο Πρόεδρος και Γενικός Γραμματέας του ΣΑΤΕ επανέλαβαν τη θέση του Συνδέσμου ότι η στελέχωση των επιχειρήσεων θα πρέπει να είναι ευθέως ανάλογη με το είδος και τον προϋπολογισμό του ανεκτέλεστου έργου και, μάλιστα, να προβλέπεται συγκεκριμένη στελέχωση ανάλογα με το έργο που κάθε επιχείρηση αναλαμβάνει. Ο υπουργός έδειξε να κατανοεί την ορθότητα του επιχειρήματος, στο οποίο, τελικώς συμφώνησε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ. Όπως υπογραμμίστηκε εκ μέρους του ΣΑΤΕ, στην παρούσα οικονομική συγκυρία είναι ανεπίτρεπτη η διατήρηση εικονικής στελέχωσης των επιχειρήσεων.

Υπεργολαβίες
Ο Υπουργός επισήμανε ότι υπάρχει αρνητική εμπειρία από την εφαρμογή του θεσμού της υπεργολαβίας, τουλάχιστον αναφορικά με την ποιότητα των έργων, εν τούτοις η ΠΕΣΕΔΕ έθεσε θέμα επέκτασης εφαρμογής του θεσμού της υπεργολαβίας, ώστε και μικρότερες επιχειρήσεις να έχουν συμμετοχή στην εκτέλεση σημαντικών έργων. Ο Πρόεδρος του ΣΑΤΕ εξέφρασε επιφυλάξεις ως προς αυτές τις θέσεις.

Αναθεώρηση τιμών
Ο υπουργός ενημέρωσε ότι μέσα στον Σεπτέμβριο θα φέρει προς ψήφιση νομοσχέδιο, στο οποίο θα συμπεριληφθεί η προσωρινή ρύθμιση – και έως την υλοποίηση του Παρατηρητηρίου Τιμών – με την οποία θα αντιμετωπίζονται τα προβλήματα που δημιουργεί ο απαρχαιωμένος μηχανισμός αναθεώρησης τιμών δημόσιων έργων. Κατά τα άλλα, με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα αντιμετωπίζονται, κατά βάση, τα ζητήματα που είχαν προβλεφθεί στο νομοσχέδιο το οποίο είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση τον Μάρτιο – Απρίλιο 2014, με τίτλο “ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ”, στην οποία είχε μετάσχει ο ΣΑΤΕ με παρατηρήσεις του.

Σε ότι αφορά τα θέματα του κλάδου, τα οποία ρυθμίζονται με τις διατάξεις του λεγόμενου νομοσχεδίου ΕΑΑΔΗΣΥ και δεδομένου ότι αποτελούν αρμοδιότητα του ΥΠΑΑΝ ο Υπουργός δεν έκανε καμία τοποθέτηση.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Διαγωνισμός για προσλήψεις μόνιμων υπαλλήλων σε εφορίες και δικαστήρια

Ο νέος διαγωνισμός θα αφορά κατόχους πτυχίου Νομικής ή Οικονομικών, ενώ όλοι οι νέοι υπάλληλοι θα διοριστούν στην Αθήνα


Νέο διαγωνισμό μόνιμων υπαλλήλων του κλάδου ΠΕ Εφοριακών προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.

Μέχρι το τέλος Αυγούστου, το υπουργείο θα υποβάλει στο ΑΣΕΠ νέο αίτημα για την πρόσληψη 400 εφοριακών, κυρίως στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

Ο νέος διαγωνισμός θα αφορά κατόχους πτυχίου Νομικής ή Οικονομικών, ενώ όλοι οι νέοι υπάλληλοι θα διοριστούν στην Αθήνα.

Μέσω ΑΣΕΠ θα προκηρυχθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες και ο διαγωνισμός του υπουργείου Δικαιοσύνης για 100 μόνιμους δικαστικούς υπαλλήλους, επιστήμονες Πληροφορικής.
Συγκεκριμένα, θα προσληφθούν 60 υπάλληλοι ειδικότητας ΠΕ Πληροφορικής και 40 ΤΕ Πληροφορικής, που θα εργαστούν στα διοικητικά, πολιτικά και ποινικά δικαστήρια, καθώς και στις Εισαγγελίες όλης της χώρας.

Επίσης, στη σύναψη 391 εποχικών συμβάσεων θα προχωρήσουν αυτή την εβδομάδα δήμοι και φορείς από όλη τη χώρα. Με 72 νέους επιστήμονες θα ενισχυθεί ο ΕΛΓΑ, ενώ εκπαιδευτικό προσωπικό θα προσλάβουν οι σχολές Ικάρων, Ναυτικών Δοκίμων και οι ΑΕΝ Εμπορικού Ναυτικού.

proslipseis11

 proslipseis22

Πηγή: Έθνος


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΠΟΕΔΗΝ: Καμία κατάργηση ψυχιατρικών δομών

«Καμία κατάργηση» ψυχιατρικών δομών ζητεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, που προειδοποιεί για δυναμικές κινητοποιήσεις σε οποιαδήποτε απόπειρα συρρίκνωσης των ψυχιατρικών νοσοκομείων.

Αφορμή, η προώθηση από το υπουργείο Υγείας της υλοποίησης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με την οποία σε ένα χρόνο από σήμερα το Δαφνί δεν θα υφίσταται πλέον ως ψυχιατρείο. Η Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι σήμερα τα ψυχιατρικά νοσοκομεία στηρίζουν το σύστημα δημόσιας ψυχικής υγείας της χώρας κατά 80% και το υπόλοιπο 20% καλύπτεται από τους ψυχιατρικούς τομείς των γενικών νοσοκομείων. «Η πληρότητα των διαθέσιμων κλινών οξέων περιστατικών στα ψυχιατρικά και γενικά νοσοκομεία είναι 140%. Απαιτείται άμεσα η λειτουργία τουλάχιστον εννέα νέων ψυχιατρικών τομέων σε γενικά νοσοκομεία του Κέντρου χωρίς καμία κατάργηση», τονίζει η Ομοσπονδία.

Αναφορικά με τη σχεδιαζόμενη από το υπουργείο Υγείας μεταφορά των υφιστάμενων ψυχιατρικών κλινικών του Δαφνίου και των άλλων ψυχιατρικών νοσοκομείων σε γενικά νοσοκομεία, η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι οι χώροι που εξετάζονται είναι ακατάλληλοι, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που τίθενται από το ίδιο το υπουργείο Υγείας. Και προσθέτει ότι ακόμα και σήμερα να ξεκινήσει ο σχεδιασμός απαιτούνται τουλάχιστον τρία χρόνια για την επισκευή των χώρων.

Η Ομοσπονδία καλεί το υπουργείο Υγείας να κάνει απολογισμό για την αποασυλοποίηση των χρόνιων ασθενών που, όπως επισημαίνει, «ακόμα και τώρα μεγάλος αριθμός νοσηλεύεται στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και άλλοι πολλοί χρόνιοι προσέρχονται ως νέες εισαγωγές στα ψυχιατρικά και γενικά νοσοκομεία μετά το “κάζο” της αδιαφάνειας των ΜΚΟ». Και τονίζει «οι μισοί ασθενείς που εισάγονται είναι νεοχρόνιοι ασθενείς».

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις, οι προθεσμίες και η απειλή για τον Σαμαρά

Στην Αθήνα, οριστικά, θα γίνει η πέμπτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους επικεφαλής ελεγκτές της τρόικας.  
 
Αυτό πρακτικά συνεπάγεται ότι ο κ. Πολ Τόμσεν και οι συν αυτώ, θα έρθουν μεν μόλις για τρεις μέρες τον Σεπτέμβριο, για να κλείσουν τη διαπραγμάτευση της τέταρτης αξιολόγησης, το κύριο μέρος της οποίας θα λάβει χώρα στο Παρίσι, ωστόσο μέσα στον Οκτώβριο θα επιστρέψουν και πάλι στην χώρα, για τη γνωστή αποστολή: να κάνουν φύλλο και φτερό τους στόχους, ώστε να ανάψουν – αν ανάψουν – το πράσινο φως για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση που θα αφορά αυτή τη φορά τη διευθέτηση του χρέους.

Το πιθανότερο δε, είναι ότι η πέμπτη αξιολόγηση θα απαιτήσει όλο τον Οκτώβριο και ενδεχομένως μέρος του Νοεμβρίου, ενώ η συζήτηση για το χρέος θα πάει για τέλη εκείνου του μήνα, έτσι ώστε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Τουλάχιστον αυτός είναι ο έως τώρα προγραμματισμός, ο οποίος πολύ δύσκολα δεν θα τηρηθεί αυτή τη φορά. Κι αυτό γιατί οι προθεσμίες είναι συγκεκριμένες: αν η Ελλάδα δεν υλοποιήσει όσα προαπαιτούμενα πρέπει, τότε χάνει τα λεφτά των δόσεων από 1/1/2015, ενώ παράλληλα μπαίνει στη διαδικασία να συζητήσει ένα νέο πακέτο.

Κάτι τέτοιο όμως, ειδικά εκείνη τη χρονική περίοδο, όταν θα βρίσκεται στην κορύφωση της η συζήτηση για την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας, θα ισοδυναμεί με πολιτική αυτοκτονία του κ. Σαμαρά…

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Κωμικοτραγικό: Η λογίστρια του ξενοδοχείου το έσκασε (κυριολεκτικά) από το παράθυρο όταν ήρθαν για έλεγχο

Ένα απίστευτο σκηνικό εκτυλίχθηκε πριν από λίγες μέρες σε μεγάλο και πασίγνωστο ξενοδοχείο της Ερέτριας, όταν έκανε την εμφάνισή του κλιμάκιο του υπουργείου Εργασίας για να πραγματοποιήσει έλεγχο.

Όπως διαβάζουμε στο Eviazoom, το κλιμάκιο βρέθηκε στην περιοχή με σκοπό τον έλεγχο στις τουριστικές επιχειρήσεις για τη καταπολέμηση της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας.

Κατά την διάρκεια του ελέγχου σε κεντρικό ξενοδοχείο της περιοχής, οι ελεγκτές του υπουργείου εντόπισαν στην ρεσεψιόν τον διευθυντή της επιχείρησης και του ζήτησαν τα απαιτούμενα έγγραφα με τον ακριβή αριθμό των εργαζομένων και τις αμοιβές τους.

Εκείνος δεν γνώριζε… το παραμικρό -όπως είπε- και τους παρέπεμψε στην 35χρονη λογίστρια, η οποία όμως πρόλαβε να το σκάσει από το παράθυρο που βρίσκεται στο ισόγειο του κτιρίου, την στιγμή που έμπαιναν οι ελεγκτές.

Τελικά, όπως αποκαλύφθηκε, το ξενοδοχείο απασχολούσε πέντε ανασφάλιστους εργαζόμενους και εκτός από το τσουχτερό πρόστιμο, κινδυνεύει με λουκέτο.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ: Μέγαρο Μουσικής, Εκκλησία και μεγάλες επιχειρήσεις!

Κάπου ανάμεσα στις τυμπανοκρουσίες και τα σχέδια επί χάρτου για τις επικείμενες και σχεδιαζόμενες απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ που έχει κάνει τους ιδιοκτήτες αγροκτημάτων να χάσουν τον ύπνο τους υπό τη δαμόκλειο σπάθη της… φυλακής, βρίσκεται και η αλήθεια για το ποιοι πραγματικά θα γλιτώσουν τη διαδρομή στον γκισέ της Εφορίας για να αποδώσουν τον οβολό τους για τούτο το ρημάδι τον τόπο.

Την ώρα λοιπόν που ολόκληρη η Ελλάδα προσπαθεί να βρει που θα δανειστεί για να πληρώσει τον ΕΝΦΙΑ και να μη γίνει «μπαταχτσής», όπως ορίζεται από το νέο μνημονιακό λεξιλόγιο, από τις σκοτούρες αυτές απαλλάσσονται σύμφωνα με το σχετικό Ν. 4223 παράγραφος 3, «Ν. Π. Ι.Δ. που δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ιδιοχρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την εκπλήρωση μορφωτικού, εκπαιδευτικού, πολιτιστικού, αθλητικού, θρησκευτικού, φιλανθρωπικού και κοινωφελούς σκοπού ή παραχωρούνται δωρεάν στο Δημόσιο».

Ένα τέτοιο ΝΠΙΔ του οποίου οι ιθύνοντες θα μπορούν να κοιμούνται απαλλαγμένοι από τις έννοιες του ΕΝΦΙΑ είναι και το διαχρονικά αγαπημένο «παιδί» όλων των κυβερνήσεων, το Μέγαρο Μουσικής του συγκροτήματος Λαμπράκη. Πρόκειται για το Μέγαρο το οποίο εν μέσω ξεπουλήματος ολόκληρης της χώρας στο όνομα της οικονομικής ανάκαμψης κρατικοποιείται, με το ελληνικό Δημόσιο – δηλαδή τον Έλληνα φορολογούμενο – να επωμίζεται περί τα 300 εκατ. ευρώ χρέη από τον δανεισμό του.

Από τη σχετική λίστα των φοροαπαλλαγών, ως είθισται δεν θα μπορούσε να λείπει το ράσο. Μία άλλη τεράστια πηγή «διαφυγόντων κερδών» του Δημοσίου, την οποία καλείται να πληρώσει ο φορολογούμενος είναι τα εκκλησιαστικά και μοναστηριακά ακίνητα, καθώς σύμφωνα με την παράγραφο στ. απαλλάσσονται «νομικά πρόσωπα και νομικές οντότητες των γνωστών θρησκειών και δογμάτων κατά την παρ. 2 του άρθρου 13 του Συντάγματος και ιδιοχρησιμοποιούνται για την εκπλήρωση του λατρευτικού, θρησκευτικού και κοινωφελούς έργου τους, καθώς και οι υποκείμενες στο ειδικό συνταγματικό καθεστώς Ιερές Μονές του Αγίου Όρους, κείμενα εντός ή εκτός αυτού».

Το αποκορύφωμα της επιλεκτικής ευαισθησίας του οικονομικού και κυβερνητικού επιτελείου ωστόσο συναντάται σε ό,τι αφορά στους επιχειρηματικούς κολοσσούς για τους οποίους στο όνομα της ανάπτυξης που κάπου χάθηκε στην πορεία η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου πάντα μεριμνά. 

Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 7 του Ν. 4223, «Με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης μπορεί να χορηγείται αναστολή πληρωμής του φόρου σε νομικά πρόσωπα. Η αναστολή πληρωμής χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ ενός έτους και μπορεί να επαναχορηγηθεί μέχρι τρεις φορές εντός διαστήματος δέκα (10) ετών από τη χορήγηση της πρώτης αναστολής. Για τη χορήγησή της πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) ο συνολικός κύκλος εργασιών του νομικού προσώπου, κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε. δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου,

β) ο συνολικός κύκλος εργασιών, όπως ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, έχει παρουσιάσει μείωση άνω του τριάντα τοις εκατό (30%) σε σχέση με το προηγούμενο προς αυτό φορολογικό έτος, και

γ) το νομικό πρόσωπο δεν έχει ή δεν ευθύνεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών δίνουν τη δυνατότητα σε μεγάλες επιχειρήσεις με τεράστια ακίνητη περιουσία στην κατοχή τους, να μην πληρώσουν τέσσερις χρονιές σε μία δεκαετία ΕΝΦΙΑ, αρκεί να έχουν μειωμένο τζίρο, που είναι απολύτως λογικό μέσα στις δεδομένες συνθήκες, ή να μην υπερβαίνει ο τζίρος τους το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου κατά το περασμένο φορολογικό έτος.

Ας πάρουμε για παράδειγμα λοιπόν ένα κανάλι, το οποίο έχει ακίνητη περιουσία εκατομμυρίων. Η εν λόγω επιχείρηση θα μπορούσε να παρουσιάζει μειωμένο τζίρο συστήνοντας ξεχωριστές εταιρίες για το κάθε σήριαλ, στις οποίες θα διοχετεύονταν τα έσοδα. Φυσικά το ίδιο δεν θα μπορούσε να βρει εφαρμογή μόνο σε κάποιο κανάλι αλλά και στους περισσότερους επιχειρηματικούς κολοσσούς, οι οποίοι χρόνια τώρα μέσα από ενδοομιλικές και τριγωνικές συναλλαγές μεταξύ θυγατρικών τους φοροαποφεύγουν, όπως για παράδειγμα κάποιες κατασκευαστικές εταιρίες ή άλλες που ασχολούνται με την ενεργειακή αγορά.

Κατά τα λοιπά και για τους… κοινούς θνητούς, το υπουργείο Οικονομικών με χθεσινή ανακοίνωση αναγνωρίζει αδικίες στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και υπόσχεται «διορθωτικές παρεμβάσεις το ταχύτερο».

Με απλοποίηση των διαδικασιών και λιγότερη ταλαιπωρία η απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου που θα υπογραφεί μέσα στις επόμενες 15 ημέρες θα προβλέπει υπό προϋποθέσεις μείωση κατά 50% του ποσού του φόρου για ανέργους και χαμηλά εισοδήματα και πλήρη απαλλαγή για πολύτεκνους και όσους έχουν σεισμόπληκτα ακίνητα.

Αναλυτικότερα:

Θα χορηγείται έκπτωση 50% στον φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του επί του ποσού του φόρου που βεβαιώθηκε αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος

β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Διαγράφεται ο φόρος για οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω και για όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος

β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων της οικογένειας, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Απαλλαγή από τον φόρο το Σεπτέμβριο ετοιμάζει το υπουργείο για όσους έχουν σεισμόπληκτο ακίνητο, και αρμόδια στελέχη λένε ότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να αγνοήσουν το εκκαθαριστικό που έχει αναρτηθεί στο Taxis. Αντίθετα, όσοι εκτός από το σεισμόπληκτο ακίνητο κατέχουν και άλλο θα πρέπει να πληρώσουν τη δόση του Αυγούστου και μετά θα γίνει συμψηφισμός.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΕΝΦΙΑ: Ποιοί θα πληρώσουν λιγότερο – Ποιοι θα εξαιρεθούν πλήρως (αναλυτική λίστα)

Διορθώσεις και ελαφρύνσεις στον ΕΝΦΙΑ προανήγγειλε το υπουργείο Οικονομικών με μακροσκελέστατη ανακοίνωση, αναγνωρίζοντας λάθη στον υπολογισμό του κυρίως λόγω του ότι ο φόρος αυτός εφαρμόζεται για πρώτη φορά.

Χωριά ολόκληρα ανά την επικράτεια «καίει» ο ΕΝΦΙΑ, καθώς ο φόρος υπολογίστηκε με αντικειμενικές αξίες έως και δέκα φορές πάνω από τις πραγματικές.

Πέραν των λαθών που οφείλονται σε παραλείψεις φορολογουμένων, με κλασικότερη όλων να μην έχει δηλωθεί ο όροφος ενός διαμερίσματος, οπότε ο φόρος να υπολογίζεται ωσάν το διαμέρισμα να ήταν στον έκτο, με τον υψηλότερο συντελεστή, παρατηρούνται φαινόμενα όπου σε ακίνητα στα μπετά δεν έχει περάσει η έκπτωση του 60% που προβλέπεται για ημιτελή κτίσματα ή σε περίπτωση συνιδιοκτησίας τα εκατοστά συμμετοχής στο ακίνητο αθροιζόμενα ξεπερνούν το 100%.

Το πιο εκτεταμένο φαινόμενο είναι αυτό που αφορά οικόπεδα της περιφέρειας, για τα οποία δεν υπάρχει συντελεστής οικοπέδου ή συντελεστής αξιοποίησης οικοπέδου.
Ετσι, ο φόρος υπολογίστηκε με βάση τις αντικειμενικές αξίες των πλησιέστερων πόλεων και εκτοξεύθηκε στα ύψη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι απαλλαγές και οι εξαιρέσεις που εξετάζονται είναι:
Μειώνεται ο φόρος στο 50% για όσους έχουν
 
1. Συνολικό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό):
Έως 9.000 ευρώ (άγαμος).
Έως 10.000 ευρώ (έγγαμος χωρίς παιδιά).
Έως 11.000 ευρώ (έγγαμος με ένα παιδί).
Έως 12.000 ευρώ (έγγαμος με δύο παιδιά).

2. Συνολική επιφάνεια κτισμάτων έως 150 τ.μ.

3. Δεν χρωστούν στην Εφορία ή σε ασφαλιστικά ταμεία ούτε ένα ευρώ ή έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση χρεών.

Πλήρης απαλλαγή από τον φόρο

Αυτή παρέχεται σε τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% εφόσον πληρούν σωρευτικά τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Το συνολικό εισόδημα (πραγματικό ή τεκμαρτό) να είναι:
Έως 12.000 ευρώ για άγαμο.
Έως 13.000 ευρώ για έγγαμο.
Έως 14.000 ευρώ για έγγαμο με ένα παιδί.
Έως 15.000 ευρώ για έγγαμο με δύο παιδιά.
Έως 16.000 ευρώ για έγγαμο με τρία παιδιά.
Έως 17.000 ευρώ για έγγαμο με τέσσερα παιδιά.

2. Συνολική επιφάνεια κτισμάτων έως 150 τ.μ.

3. Δεν χρωστούν στην Εφορία ή σε ασφαλιστικά ταμεία ούτε ένα ευρώ ή έχουν προχωρήσει σε ρύθμιση χρεών.

Η διαδικασία στο taxisnet για τον ΕΝΦΙΑ

Το υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζοντας ότι σε κάποιες περιπτώσεις προέκυψαν υπερβολικές και άδικες επιβαρύνσεις, γεγονός που αποδίδει σε σφάλματα στην υποβολή των δηλώσεων από την πλευρά των φορολογουμένων, αλλά και «σε στρεβλώσεις και προβλήματα που οφείλονται στη μη εξαντλητική κάλυψη όλων των ειδικών περιπτώσεων του νόμου», δεσμεύεται για την ταχύτατη και πλήρη εξάλειψη όλων των αδικιών που προέκυψαν.

Ζητώντας δε επιείκεια αναφέρει ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται ο ενιαίος φόρος ακινήτων σε κάθε μορφή δικαιώματος επί ακίνητης περιουσίας, και «όπως είναι φυσικό για τέτοιας έκτασης μεταρρύθμιση, που εφαρμόζεται για πρώτη φορά, προκύπτουν προβλήματα, σφάλματα και στρεβλώσεις. Όλα αυτά θα αντιμετωπιστούν, πάντα με κριτήριο την εξάλειψη των αδικιών».

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Handelsblatt: Oι ελληνικές τράπεζες χρειάζονται πρόσθετα κεφάλαια

Οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες μάλλον θα χρειαστούν μεγαλύτερη στήριξη μετά τη νέα ανακεφαλαιοποίησή τους, υποστηρίζει η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt σε ανταπόκρισή της από την Αθήνα.

Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι τα «κόκκινα δάνεια» στην Ελλάδα φτάνουν πλέον τα 77 δισ. ευρώ και οι τράπεζες φοβούνται ότι θα επιβαρύνουν περαιτέρω τους ισολογισμούς τους. Γι’ αυτό, σημειώνει, γίνονται διαπραγματεύσεις ώστε να βρεθεί λύση στο πρόβλημα και διατυπώνονται πολλές σχετικές προτάσεις, όπως για παράδειγμα ένα κούρεμα στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Από την άλλη πλευρά, δεν λείπουν και εκείνοι που απλώς προφασίζονται αδυναμία εξυπηρέτησης προκειμένου να ξεφορτωθούν τα δάνειά τους, υποστηρίζει η εφημερίδα, επικαλούμενη τραπεζικές πηγές.

Επειδή λοιπόν οι τράπεζες φοβούνται τα μελλοντικά ρίσκα, εκταμιεύουν όλο και λιγότερα δάνεια προς τις επιχειρήσεις, κάτι που προκαλεί έλλειψη ρευστότητας, άρα πτώχευση για όλο και περισσότερες επιχειρήσεις, άρα νέα «κόκκινα δάνεια». Πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο, τονίζει η Handelsblatt.

Το συμπέρασμα της εφημερίδας: οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, που μόλις πρόσφατα ανακεφαλαιοποιήθηκαν, περιμένουν με «κάποια νευρικότητα» τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών στρες τεστ που θα γίνουν το φθινόπωρο, ώστε να διαπιστώσουν εάν χρειάζονται περαιτέρω ενίσχυση.

Πάντως, η γερμανική εφημερίδα παραθέτει και μία παλαιότερη, αισιόδοξη εκτίμηση από την πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Χριστίνα Σακελλαρίου: Ακόμα και αν προκύψουν πρόσθετες δανειακές ανάγκες, θα είναι διαχειρίσιμες, δηλώνει η κ. Σακελλαρίου.

Πηγή: Deutsche Welle
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Safe place: Το βίντεο – ασπίδα στην κακοποίηση των παιδιών

Με αισθητική που θα την ζήλευαν ακόμη και τα αμερικανικά στούντιο ο φοιτητής της ΑΚΤΟ δημιούργησε ένα καταπληκτικό βίντεο – animation για την κακοποίηση των παιδιών.

Αν η αισθητική του όμως είναι ευχάριστη έκπληξη το μήνυμα που μεταδίδει είναι γροθιά στο στομάχι της ελληνικής κοινωνίας.

Το μικρό παιδί δεν έχει κανένα ασφαλές μέρος να κρυφτεί από τον γονέα – τέρας.

Εμείς, ως κοινωνία, οφείλουμε να δημιουργήσουμε αυτό το ασφαλές μέρος για να μην κακοποιούνται τα παιδιά.

Ο δημιουργός του ονομάζεται Άγγελος Ροδιτάκης.

Το βίντεο που βλέπετε είναι η πτυχιακή του εργασία .

Όπως σημειώνει το DesignMag «o Άγγελος Ροδιτάκης είναι από τους ανθρώπους που δεν έφτασαν εκεί που ήθελαν σε ευθεία πορεία. Ακολούθησε την τεθλασμένη οδό. Γεννήθηκε πριν από 30 χρόνια στην Κρήτη και ξεκίνησε να σπουδάζει στη φιλοσοφική σχολή του Ρεθύμνου. Το πάθος του όμως ήταν εξαρχής το 3D animation».

Να το θυμόσαστε, έχει να δώσει πολλά στο μέλλον αν συνεχίσει έτσι.


         

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ατυχος ο Παναθηναϊκός αποκλείστηκε από το Τσάμπιονς Ληγκ

Δεν τον ήθελε η μπάλα τον Παναθηναϊκό, ο οποίος παρά την εξαιρετική εμφάνιση του στο δεύτερο ημίχρονο δεν κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος του 1-2 που είχε διαμορφωθεί από το πρώτο ημίχρονο.

Ο αποκλεισμός πλέον οδηγεί τον Παναθηναϊκό στα προκριματικά του Γιουρόπα Ληγκ, εκεί όπου θα επιχειρήσει να σώσει την Ευρωπαϊκή του “παρτίδα” εάν καταφέρει να προκριθεί στους ομίλους της δεύτερης διοργάνωσης της Eυρώπης.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!