EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Τα "ένοχα" μυστικά της βιομηχανίας πουλερικών στη Μεγάλη Βρετανία [BINTEO - ΑΗΔΙΑ]

ΠΡΟΣΟΧΗ: ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΟΝΟ ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΓΕΡΟ ΣΤΟΜΑΧΙ

Τρία από τα κορυφαία σούπερ μάρκετ του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν ξεκινήσει έρευνες στις προμήθειες κοτόπουλων μετά από έρευνα του Guardian όπου αποκαλύπτεται σωρείες παρατυπιών υγιεινής στη βιομηχανία πουλερικών. Η ανησυχία επικεντρώνεται σε ένα καμπυλοβακτηρίδιο, το οποίο βρέθηκε στα δύο τρίτα των φρέσκων ​​κοτόπουλων που πωλούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά από έρευνα πέντε μηνών ο Guardian αποκάλυψε μια σειρά από παρατυπίες στη βιομηχανία κοτόπουλου. Πιο συγκεκριμένα η τα κοτόπουλα των εταιριών Sisters Food Group και Faccenda και βρίσκονται στα ράφια των Tesco, Asda, Sainsbury, Aldi, M & S και KFC έχουν πρόβλημα.




Οι καταγγελίες

1.Τα κοτόπουλα που πέφτουν στο πάτωμα, μπαίνουν ξανά στη γραμμή παραγωγής

2. Τα φτερά, τα έντερα και εντόσθια συσσωρεύονται για ώρες

3. Βρέθηκαν τουλάχιστον 250.000 πτηνά μέσα σε βρόμικα νερά μέσα σε δεξαμενές μετά τη σφαγή.

Τα μικρόβια Salmonella, Campylobacter, S. aureus, C. perfringens, Vibrio parahemolyticus, Shigella, E.coli και C.botulinum αποτελούν τα κύρια αίτια τροφιμογενών ασθενειών, η σημασία των οποίων διαφέρει από χώρα σε χώρα. Ηδη το Campylobacter συναγωνίζεται σήμερα σε συχνότητα τη Salmonella.

Οι οικονομικές επιπτώσεις των τροφιμογενών ασθενειών είναι σοβαρές και για τις χώρες με υγιή οικονομία. Σε 17 ομαδικές τροφοδηλητηριάσεις που οφείλονταν σε λάθη παραγωγής σε εργοστάσια στη Β. Αμερική το κόστος ανήλθε 586 εκατομμύρια δολλάρια. Υπολογίστηκε ότι οι τροφιμογενείς ασθένειες, κοστίζουν στις εθνικές οικονομίες των χωρών της Ε.Ε. 8,3 δισεκατομμύρια ECU.

Οι Εγγλέζοι οικονομολόγοι στο πρόγραμμά SALINPORK (Salmonella in pork: preharvest and post harvest epidemiology) υπολόγισαν το κόστος μόνο της Σαλμονέλλωσης στους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου, για το 1996, σε 1.139.264.119 λίρες ενώ ειδικά για την βιομηχανία τροφίμων και το ίδιο έτος σε 221.932.358 λίρες.

Προβλήματα στην καθαρότητα εξωτερικών χώρων

Η καθαριότητα της μονάδας επεξεργασίας περιλαμβάνει όχι μόνο τους χώρους των εγκαταστάσεων αλλά και τους προαύλιους εξωτερικούς χώρους του εργοστασίου. Όλοι οι εξωτερικοί χώροι πρέπει να διατηρούνται πάντα καθαροί και να πραγματοποιείται αποψίλωση των γηπέδων του εργοστασίου. Καλό θα είναι οι εξωτερικοί χώροι να είναι καλυμμένοι με τσιμέντο, άσφαλτο ή και πλάκες παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιούνται στην πεζοδρόμηση.

Τα απορρίμματα θα πρέπει να φυλάσσονται εντός στεγανών μεταλλικών κάδων και να αποκομίζονται από το χώρο του εργοστασίου σε τακτά χρονικά διαστήματα

Ατομική υγιεινή

Επειδή μεγάλος αριθμός μικροοργανισμών μεταφέρεται με τα χέρια του προσωπικού, τα άτομα που εργάζονται σε χώρους επεξεργασίας τροφίμων, ιδιαίτερα, μετά τη θερμική επεξεργασία, θα πρέπει να ακολουθούν αυστηρούς κανόνες υγιεινής στους χειρισμούς τους.

Οι εργαζόμενοι οφείλουν να ακολουθούν αυστηρά ορισμένους κανόνες, κάτι δεν έδειξε η έρευνα.

1. Να λούζονται καθημερινώς, το πλύσιμο των μαλλιών πρέπει να γίνεται τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και τα μαλλιά πρέπει να είναι επαρκώς κουρεμένα.

2. Οι άνδρες εργαζόμενοι πρέπει να είναι ξυρισμένοι καθημερινά. Εάν έχουν μουστάκι να κόπτεται και να περιποιείται άνω από τα άκρα του στόματος και εάν έχουν γενειάδα να είναι κοντή.

3.Το προσωπικό πρέπει να γνωρίζει τις απαιτήσεις σχετικά με το πλύσιμο των χεριών και την καθαρή ενδυμασία.

           


Πηγή: theguardian


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τι γίνεται με την Λάρκο;

Του Χάρη Φλουδόπουλου

Την περασμένη χρονιά η υπό κρατικό έλεγχο βιομηχανία νικελίου Λάρκο είδε δεκάδες υψηλόβαθμα στελέχη της να αποχωρούν από την εταιρεία, εισπράττοντας αποζημιώσεις της τάξης των διακοσίων και των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ.

Η επιβάρυνση για τον ισολογισμό ξεπέρασε τα 2 εκατ. ευρώ. Και βέβαια η εταιρεία ακολουθώντας τη γραμμή των σκληροπυρηνικών συνδικαλιστικών σωματείων, συνεχίζει να αμείβει στελέχη και εργαζόμενους με παχυλούς μισθούς.

Την ίδια στιγμή που δίνονται απλόχερες αποζημιώσεις και πλουσιοπάροχες αμοιβές που θα ζήλευαν ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη κερδοφόρων πολυεθνικών, η Λάρκο ως εταιρεία βρίσκεται στα πρόθυρα της ανηκέστου βλάβης: όπως μαρτυρούν τα στοιχεία του ισολογισμού που εγκρίθηκε προ ημερών, όλα τα βασικά μεγέθη είναι στο κόκκινο, με τις ζημιές και τις υποχρεώσεις να φουσκώνουν κυριολεκτικά κάθε μήνα που περνά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με πληροφορίες του «Κ» κάθε μήνα η βιομηχανία δεν πληρώνει τις οφειλές της στη ΔΕΗ για το ρεύμα που καταναλώνει, διογκώνοντας το χρέος της: δίνονται περίπου 2 εκατ. ευρώ μηνιαίως όταν ο λογαριασμός είναι της τάξης των 4 έως 5 εκατ. ευρώ (ανάλογα με την τιμή χρέωσης αφού ως γνωστόν η Λάρκο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για το νέο τιμολόγιο).

Δηλαδή με το «καλημέρα» και παρότι οι τιμές του νικελίου στην αγορά βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα, η εταιρεία μπαίνει μέσα 2 έως 3 εκατομμύρια το μήνα ή αλλιώς 24 έως 36 εκατ. ευρώ το χρόνο, μόνο από το ρεύμα.

Ο εκτροχιασμός των υποχρεώσεων, μάλιστα, έχει οδηγήσει σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ να ζητήσει την επιστροφή των μετοχών της ΛΑΡΚΟ στο Δημόσιο, αφού το Ταμείο διαπιστώνει ότι αυτές δεν μπορούν να πουληθούν.

Ενδεικτικά όπως υποστηρίζει η ΔΕΗ, ήδη έχει συσσωρευτεί μια συνολική οφειλή που φτάνει στα 200 εκατομμύρια ευρώ (που πάντως αμφισβητείται από τη Λάρκο η οποία υπολογίζει το πραγματικό χρέος στα 40 εκατ. ευρώ). Σε δυσθεώρητα ύψη βρίσκονται και οι απαιτήσεις της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έχει κινηθεί νομικά και έχει προχωρήσει σε δεσμεύσεις παγίων.

Με βάση την εικόνα που εμφανίζεται δηλαδή, τα περιθώρια έχουν στενέψει δραματικά και δεν λείπουν οι φωνές που μιλούν για την ανάγκη να υπάρξει πολιτική παρέμβαση.

Δέος

Στην κατεύθυνση αυτή συνηγορούν και τα στοιχεία του ισολογισμού που ενέκρινε η γ.σ. της εταιρείας χωρίς ακόμη να έχουν επισήμως δημοσιοποιηθεί: ο τζίρος της έπεσε κατά 25,4% από τα 278 στα 207 εκατ. ευρώ, υπό την πίεση των χαμηλότερων τιμών του νικελίου. Οι ζημιές προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ήταν 51 εκατ. ευρώ ενώ μετά από φόρους έφτασαν τα 76 εκατ. ευρώ δηλαδή διπλασιάστηκαν από τα 34 εκατ. ευρώ του 2012.  Όσο για την καθαρή θέση της εταιρείας, το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε στα  –125,2 εκατ. ευρώ.

Εάν δεν είχε καταγραφεί σημαντική άνοδος των τιμών εξαιτίας της κρίσης σε δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς νικελίου, την Ινδονησία και τη Ρωσία, τότε η Λάρκο δε θα είχε καν κεφάλαια κίνησης. Σημειώνεται ότι τον περασμένο Μάιο οι τιμές του προϊόντος βρέθηκαν στο +47% από τις αρχές του 2014 σε υψηλό διετίας.

Χαρακτηριστικά το αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ συνοδεύεται από τη διαπίστωση ότι «οι υποχρεώσεις της εταιρείας είναι τέτοιες που καθιστούν τις μετοχές μη πωλήσιμες».

Μια νέα … «ΓΕΝΟΠ»

Με τα κοστολόγια της εταιρείας να βρίσκονται εκτός ελέγχου η συσσώρευση των ζημιών καθιστά όλο και πιο επισφαλή την επιβίωση της εταιρείας. Μάλιστα η καθυστέρηση που παρατηρείται στο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης, λειτουργεί ακόμη πιο επιβαρυντικά αφού υπάρχει πάντα ο κίνδυνος τα ολοένα διογκούμενα προβλήματα να «διώξουν» πιθανούς ενδιαφερόμενους. Βεβαίως κεντρικό ρόλο στην υπονόμευση των προσπαθειών για εξυγίανση και διάσωση της εταιρείας μέσω της ιδιωτικοποίησης διαδραματίζουν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες των πιο σκληροπυρηνικών σωματείων της ΛΑΡΚΟ. «Είμαστε κάθετα αντίθετοι με οποιασδήποτε μορφής ιδιωτικοποίηση.Θα μας βρει απέναντι οποιοσδήποτε επίδοξος αγοραστής, ακόμα κι αν αυτός είναι Έλληνας, δηλώνουν κατηγορηματικά οι επικεφαλής των Σωματείων της Λάρκο, στις επίσημες τοποθετήσεις τους» θυμίζοντας έντονα τα... «αντάρτικα» της ΓΕΝΟΠ. Οι συνδικαλιστές αυτοί, στην πλειοψηφία τους προσελήφθησαν εκτός ΑΣΕΠ, με τις διαδικασίες των κλαδικών συμβάσεων κυρίως στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και τις αρχές του 2000, από τις κομματικά τοποθετημένες διοικήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι επικεφαλής των Σωματείων δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε κίνηση εξορθολογισμού του μισθολογικού κόστους, εάν δεν λάβουν προηγουμένως ρητές διαβεβαιώσεις ότι η βιομηχανία θα παραμείνει υπό τον έλεγχο του δημοσίου.

Και βέβαια, η άτυπη συμμαχία των εργατοπατέρων, φαίνεται από το γεγονός ότι οι «Φωτόπουλοι» της ΓΕΝΟΠ, ενώ έχουν προσφύγει στην Ε.Ε. για την τιμολόγηση του ρεύματος της βαριάς βιομηχανίας στην υψηλή τάση, έχουν αφήσει στο απυρόβλητο την Λάρκο  «αδελφών» συνδικαλιστών.

Εκτός από τα σκληροπυρηνικά σωματεία που εκφράζουν κυρίως τους πιο προνομιούχους εργαζόμενους που είναι οργανικά τοποθετημένοι στο εργοστάσιο παρότι διοικητικοί, υπάρχουν και πιο λογικές φωνές, από τα ορυχεία, που ζητούν διασφάλιση των θέσεων και είναι πιο ανοιχτοί στο διάλογο για εξορθολογισμό του κόστους. Ωστόσο η «βολεμένη» πλειοψηφία, στην πραγματικότητα οδηγεί την εταιρεία στο γκρεμό.

Πολιτική λύση

Το πλάνο που που έχει συμφωνηθεί με την τρόικα προβλέπει το σπάσιμο της εταιρείας και χωριστούς διαγωνισμούς διαγωνισμοί για το εργοστάσιο και τα δημόσια μεταλλεία (Άγιος Ιωάννης). Όλα αυτά βεβαίως, προϋποθέτουν ότι θα υπάρξει άμεση κινητοποίηση, αφού το ρολόι μετρά αντίστροφα, ενώ και με τα νέα οικονομικά δεδομένα αποτελεί ερώτημα εάν θα υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον. Υπό τις συνθήκες αυτές αποτελεί μονόδρομο η πολιτική λύση ώστε να ξεπεραστούν τα εμπόδια για τον διαγωνισμό και να μπορέσει να προχωρήσει έστω και την ύστατη ώρα.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ποια δικαιώματα έχουν οι part time εργαζόμενοι και τι ισχύει για την εκ περιτροπής εργασία

Οι μερικώς απασχολούμενοι εργαζόμενοι κατέχουν στην επιχείρηση τα ίδια δικαιώματα με αυτούς που απασχολούνται με πλήρες ωράριο  σύμφωνα με το dikaiologitika.gr .

Έχουν δικαίωμα ετήσιας άδειας με αποδοχές και επίδομα αδείας, με βάση τις αποδοχές που θα λάμβαναν εάν εργάζονταν κατά τον χρόνο της άδειάς τους, για τη διάρκεια της οποίας εφαρμόζονται οι γενικές διατάξεις περί αδειών.

Αν παραστεί ανάγκη για πρόσθετη εργασία πέραν της συμφωνηθείσας, ο εργαζόμενος έχει υποχρέωση να την παράσχει, σύμφωνα με τις αρχές της καλής πίστης, υπό την προϋπόθεση ότι είναι σε θέση να το κάνει.

Ο μερικώς απασχολούμενος μπορεί να αρνηθεί την παροχή εργασίας πέραν της συμφωνημένης, του μειωμένου δηλαδή ωραρίου, εάν αυτή η πρόσθετη εργασία λαμβάνει χώρα κατά συνήθη τρόπο (εάν γίνεται δηλαδή σε μόνιμη βάση).

Η απασχόληση κατά την Κυριακή ή αργία ή νυχτερινή εργασία συνεπάγεται την καταβολή νόμιμης αποζημίωσης.

Καταγγελία της σύμβασης εργασίας λόγω μη αποδοχής από τον μισθωτό εργοδοτικής πρότασης για μερική απασχόληση είναι άκυρη.

Ο μερικώς απασχολούμενος, επί προσφοράς εργασίας με ίσους όρους από μισθωτούς της ίδιας κατηγορίας, έχει δικαίωμα προτεραιότητας για πρόσληψη σε θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης στην ίδια επιχείρηση.

Ο χρόνος της μερικής απασχόλησης λαμβάνεται υπόψη ως χρόνος προϋπηρεσίας όπως και για τον συγκρίσιμο εργαζόμενο. Για τον υπολογισμό της προϋπηρεσίας αυτής, μερική απασχόληση που αντιστοιχεί στον κανονικό (νόμιμο ή συμβατικό) ημερήσιο χρόνο του συγκρίσιμου εργαζομένου αντιστοιχεί σε μία ημέρα προϋπηρεσίας.

Κάθε ημέρα μερικής απασχόλησης θεωρείται ολόκληρη ημέρα προϋπηρεσίας.

Για τη ρύθμιση της μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο, τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και τα ΝΠΔΔΔ, εφαρμόζονται οι διατάξεις του Ν. 2190/1994 (ΦΕΚ 28 Α`), όπως ισχύει, με εξαίρεση τις περιπτώσεις όπου για την αντιμετώπιση έκτακτων ή επειγουσών αναγκών συμφωνείται με σύμβαση ορισμένου χρόνου μερική απασχόληση, διάρκειας μέχρι έξι (6) μηνών. Στην περίπτωση αυτή, η μερική απασχόληση δεν υπερβαίνει τις τέσσερις (4) ώρες ημερησίως.

Οι ανωτέρω συμβάσεις που καταρτίζονται για την κάλυψη έκτακτων ή επειγουσών αναγκών λήγουν αυτοδικαίως με την πάροδο της συμφωνηθείσας διάρκειάς τους, χωρίς να απαιτείται προς τούτο καμία άλλη διατύπωση, η δε για οποιονδήποτε λόγο ανανέωσή τους ή μετατροπή τους σε σύμβαση ή σχέση εργασίας αορίστου χρόνου απαγορεύεται και είναι αυτοδικαίως άκυρη.

Τι είναι η εκ περιτροπής εργασία και τι ισχύει

Εκ περιτροπής εργασία σημαίνει ότι ο εργαζόμενος απασχολείται μεν με πλήρες ωράριο, αλλά λιγότερες από τις ισχύουσες στην επιχείρηση ημέρες εργασίας για την εβδομάδα, το δεκαπενθήμερο ή τον μήνα. Η εκ περιτροπής εργασία ανήκει στην ευρύτερη έννοια της μερικής απασχόλησης. Η συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου για παροχή εκ περιτροπής εργασίας γίνεται εγγράφως και αναγγέλλεται στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Επιβολή εκ περιτροπής εργασίας με απόφαση του εργοδότη προβλέπεται σε περίπτωση που περιοριστούν οι δραστηριότητες του εργοδότη, ο οποίος μπορεί, αντί καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, να επιβάλλει σύστημα εκ περιτροπής απασχόλησης στην επιχείρησή του, η διάρκεια της οποίας δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τους εννέα (9) μήνες στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Αυτό ισχύει εφόσον προηγουμένως προβεί σε ενημέρωση και διαβούλευση με τους νόμιμους εκπροσώπους των εργαζομένων σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 260/2006 και του Ν. 1767/1988.

Ειδικότερα, ως εκπρόσωποι των εργαζομένων ορίζονται κατά την εξής σειρά προτεραιότητας:

α) Οι εκπρόσωποι από την πλέον αντιπροσωπευτική συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης ή της εκμετάλλευσης η οποία καλύπτει κατά το καταστατικό της εργαζομένους

ανεξάρτητα από την κατηγορία, τη θέση ή την ειδικότητά τους.

β) Οι εκπρόσωποι των υφιστάμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων της επιχείρησης ή της εκμετάλλευσης.

γ) Το συμβούλιο εργαζομένων.

δ) Εάν ελλείπουν συνδικαλιστικές οργανώσεις και συμβούλιο εργαζομένων, η ενημέρωση και διαβούλευση γίνεται με το σύνολο των εργαζομένων.

Η ενημέρωση μπορεί να γίνει με εφάπαξ ανακοίνωση σε εμφανές και προσιτό σημείο της επιχείρησης.

Η διαβούλευση πραγματοποιείται σε τόπο και χρόνο που ορίζει ο εργοδότης.

Γνωστοποίηση της συμφωνίας αυτής ή της απόφασης του εργοδότη για απασχόληση εκ περιτροπής στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας θα πρέπει να γίνει εντός οκτώ (8) ημερών από την απόφαση ή τη συμφωνία.

Η εφαρμογή του συστήματος εκ περιτροπής εργασίας έχει σκοπό την αντιμετώπιση πρόσκαιρων οικονομικών προβλημάτων προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της επιχείρησης και η αποφυγή απολύσεων. Συνεπώς, ο λόγος για τον οποίο ο εργοδότης δικαιούται να επιβάλλει μονομερώς εκ περιτροπής απασχόληση θεωρείται ότι είναι η αποφυγή απολύσεων. Στην περίπτωση αυτή, ο νόμος θεωρεί ευνοϊκότερη για τον εργαζόμενο τη μονομερή μεταβολή των όρων εργασίας από την απώλεια της θέσης εργασίας με βάση και την αρχή ότι η καταγγελία της σύμβασης εργασίας αποτελεί την έσχατη λύση.

Σε κάθε περίπτωση, η άσκηση από τον εργοδότη του συγκεκριμένου δικαιώματος θα πρέπει να γίνεται όπως επιβάλλουν ο κοινωνικός και οικονομικός σκοπός του και η αρχή της καλής πίστης σύμφωνα με το άρθρο 281 ΑΚ. Άλλωστε, με τη διαδικασία των διαβουλεύσεων δίνεται η δυνατότητα στους εργαζομένους να πληροφορηθούν με σαφήνεια και επαρκή αιτιολογία τους λόγους που επιβάλλουν τη λήψη ενός τέτοιου μέτρου. Σε περίπτωση δε μονομερούς επιβολής του, χωρίς να δικαιολογείται από τα στοιχεία που περιήλθαν σε γνώση τους, ή εάν εκ των υστέρων αποδειχθεί ανακριβής ο ισχυρισμός του εργοδότη περί περιορισμού της δραστηριότητάς του, οι εργαζόμενοι μπορούν να ζητήσουν να ελεγχθεί δικαστικά η μονομερής επιβολή του συστήματος εκ περιτροπής εργασίας και να αναγνωριστεί η ακυρότητά της.

Επιπλέον, μπορούν να διεκδικήσουν την καταβολή αποζημίωσης, η οποία αντιστοιχεί στις αποδοχές που θα λάμβαναν εάν δεν είχε επιβληθεί το συγκεκριμένο σύστημα.

Η εφαρμογή του συστήματος εκ περιτροπής απασχόλησης, σε κάθε περίπτωση, προϋποθέτει διαδικασία διαβούλευσης, σύμφωνα με το ΠΔ 240/2006.

Βάσει των αρχών αυτών δημιουργείται η υποχρέωση του εργοδότη, πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης που επηρεάζει ή ενδέχεται να επηρεάσει τα κάθε είδους δικαιώματα των εργαζομένων (ατομικά, συλλογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά κ.λπ.) να προβαίνει σε διαδικασία ενημέρωσης και διαβούλευσης με τους εκπροσώπους τους. Η υποχρέωση του εργοδότη συνίσταται, αφενός, στην έγκαιρη («κατάλληλος χρόνος») και προσήκουσα («κατάλληλος τρόπος και περιεχόμενο») ενημέρωση, ώστε να μπορούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων να προβαίνουν στη δέουσα εξέταση των στοιχείων που τίθενται σε γνώση τους και να διαμορφώνουν τη θέση τους, αφετέρου στην έγκαιρη και προσήκουσα διαβούλευση μαζί τους στη βάση των αιτιολογημένων εργοδοτικών απαντήσεων προς τις απόψεις της πλευράς των εργαζομένων (άρθρο 4 ΠΔ 240/2006).

Σε ό,τι αφορά τα προαπαιτούμενα της ενημέρωσης και της διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, που πρέπει να τηρηθούν για να επιβληθεί η εκ περιτροπής εργασία (άρθρο 2 παρ. 3 Ν. 3846/2010), ο εργοδότης έχει υποχρέωση να προχωρήσει σε σοβαρή συζήτηση για τους λόγους που υπαγορεύουν αυτή την επιχειρηματική απόφαση, να δώσει τα οικονομικά στοιχεία και να εξαντλήσει κάθε περιθώριο εναλλακτικών λύσεων.

Αν δεν γίνει ενημέρωση με διαβίβαση στοιχείων, ώστε να λάβουν γνώση οι εργαζόμενοι της πρόσφατης και πιθανής εξέλιξης των δραστηριοτήτων και της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης, καθώς και της κατάστασης, της διάρθρωσης και της πιθανής εξέλιξης της απασχόλησης σε αυτήν και δεν δοθεί από τον εργοδότη ένα χρονικό διάστημα διαβούλευσης, τότε η επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας θα είναι παράνομη.

Η άσκηση των δικαιωμάτων ενημέρωσης και διαβούλευσης από τους εκπροσώπους των εργαζομένων, προκειμένου να προστατεύσουν αποτελεσματικά τους/τις συναδέλφους τους από τη μονομερή επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας πραγματοποιείται κατ’ αρχάς σε επίπεδο επιχείρησης‐εργοδότη. Εάν ο εργοδότης δεν συμμορφώνεται με τις αντίστοιχες δικές του υποχρεώσεις (π.χ. λειτουργεί παρελκυστικά ή περιορίζεται σε μια τυπική διαδικασία ανακοίνωσης των αποφάσεών του) με σκοπό την άμεση εφαρμογή τους, το σωματείο έχει καθήκον να καταγγείλει την παραβίαση αυτή στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές (ΣΕΠΕ, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ – εάν ο εργοδότης έχει υπαχθεί σε επιδοτούμενο πρόγραμμα), προκειμένου να υπερασπίσει τα δικαιώματα των εργαζομένων που θίγονται.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ετσι δίνονται οι μίζες στα τελωνεία

Απίστευτες ιστορίες χρηματισμού: «Πάρτα, μην είσαι χαζή, όλοι τα παίρνουν» ο φαινόμενο του χρηματισμού των τελωνειακών υπαλλήλων βρίσκεται στη σκοτεινή πλευρά της δημόσιας διοίκησης και παρά την κρίση τον μόνο που έχει αλλάξει είναι η τιμή...

Οι μαρτυρίες που εξασφάλισε και παρουσίασε την Κυριακή η «Καθημερινή» προκαλούν σοκ. Για πρώτη φορά, τελωνειακοί υπάλληλοι και εκτελωνιστές μιλούν ανοιχτά για όσα απίστευτα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες μιας από τις πιο κρίσιμες υπηρεσίες της χώρας, τις κρατικές πύλες εισόδου και εξόδου εμπορευμάτων και αγαθών.

«Μην είσαι χαζή, πάρτα, όλοι τα παίρνουν» ήταν η φράση που άκουσε τις περισσότερες φορές στη ζωή της, από τότε που έπιασε δουλειά σε ένα από τα μεγαλύτερα τελωνεία της χώρας. Δεν είχε ούτε μία εβδομάδα στη νέα δουλειά, όταν έγινε το πρώτο περιστατικό: «Με πλησίασαν εκτελωνιστές και μου έβαλαν λεφτά κρυφά στα χέρια. Δεν είχα κάνει κάτι σημαντικό, διεκπεραίωνα έγγραφα. Ηθελαν απλώς να τσεκάρουν αν θα μπω στο κόλπο. Αν τα έπαιρνα, θα έπεφτε σύρμα στους υπόλοιπους ότι ήμουν "δικιά τους"». Η Μ. επέστρεψε αμέσως τα χρήματα. «Τότε κατάλαβαν ότι θα έχουν πρόβλημα μαζί μου». «Ολοι το ξέρουν, αλλά κάνουν τα στραβά μάτια» είπε στην εφημερίδα η Μ. που διατηρεί την ανωνυμία της για προφανείς λόγους.

«Διάφορα έξοδα»

Οπως ανέφερε στην Καθημερινή ο εν ενεργεία εκτελωνιστής, στον οποίο η δημοσιογράφος αναφέρεται ως «Γιώργος», αλλά μιλά επίσης υπό τον όρο της ανωνυμίας, το ποσό αναφέρεται στα τιμολόγια ως «Διάφορα έξοδα». Ενδεικτικό της έκτασης του προβλήματος ότι οι σχετικές «μικροδαπάνες» αναφέρονται και σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΛ 1078/14): «Το ποσό της δαπάνης που τυχόν αναγράφεται στο τιμολόγιο του εκτελωνιστή, με βάση την κατάσταση που συντάσσει για μικροδαπάνες που ενεργεί για λογαριασμό του πελάτη του, δεν περιλαμβάνεται στην αξία της συναλλαγής που καταχωρίζεται στις καταστάσεις πελατών του εκτελωνιστή, δηλαδή ο εκτελωνιστής καταχωρίζει στις καταστάσεις πελατών μόνο την προμήθεια που λαμβάνει από τον πελάτη». «Το "γρηγορόσημο" ήταν καθεστώς», λέει ο ίδιος που μπήκε στο επάγγελμα τη δεκαετία του '80.

«Βρήκα από τότε ένα σύστημα εντελώς αντίθετο με τις αρχές και την ηθική μου. Για τα πάντα, από μια απλή καταχώριση διασάφησης (σ.σ.: έγγραφο με το οποίο ζητείται η εκτελώνιση ενός εμπορεύματος) μέχρι μια πληρωμή, οι τελωνειακοί κρατούσαν κάποιο ποσό. Η δουλειά μου ήταν να περνάω σωστά τα εμπορεύματα, οπότε ακολούθησα το ισχύον σύστημα με το "γρηγορόσημο". Ποτέ δεν μου είπαν "δώσε για να σε εξυπηρετήσω" αλλά αν θέλανε θα σου βάζανε τρικλοποδιά».

Τριάντα χρόνια μετά, και ύστερα από πέντε χρόνια ύφεσης, το... έθιμο τηρείται απαρέγκλιτα, αν και η κρίση έχει ρίξει τις τιμές. «Παλιότερα είχα περίπου 60-70 ευρώ έξοδα για μία εισαγωγή, τώρα 30-40 ευρώ. Για μια διασάφηση μπορεί να δώσουμε 5-10 ευρώ σε ελεγκτές και επόπτες». Σύμφωνα με τη Μ., ανάλογα με τη θέση του, ένας υπάλληλος μπορεί να βγάζει από 500 μέχρι 7.000 ευρώ τον μήνα από "γρηγορόσημα". Ωστόσο, ο απλός υπάλληλος που έβγαζε πριν από λίγα χρόνια 3.000 ευρώ τον μήνα, σήμερα μπορεί να μη βγάζει πάνω από 500 ευρώ. Ενας επόπτης, αντίστοιχα, από τα 15.000 ευρώ τον μήνα, έχει πέσει στα 4.000 ευρώ.

Οπως λένε, όποιος δεν δίνει «γρηγορόσημο», δεν εξυπηρετείται ή ταλαιπωρείται αναίτια. Αλλωστε, τα χρήματα δεν καταβάλλονται για να επισπευσθούν οι διαδικασίες ή να κάνει ο υπάλληλος τα στραβά μάτια για κάποια παράλειψη. «Τα χρήματα δίνονται για να γίνουν οι νόμιμες, απολύτως τυπικές διαδικασίες», τονίζει η Μ.

Αφόρητη η ψυχολογική πίεση σε αυτούς που δεν τα παίρνουν

Η πίεση να μπει η Μ. στο «νόημα» της υπηρεσίας έχει υπάρξει ασφυκτική. «Εκτελωνιστές άφηναν λεφτά στο γραφείο μου και όταν έλεγα "πάρτε παρακαλώ τα χρήματά σας" με κοιτούσαν με απορία. Επέμεναν, έφτανα στο σημείο να τα πετάω στο πάτωμα. "Ελα, για τον καφέ σου" έλεγαν».
Καμιά φορά, το ρεπερτόριο άλλαζε: «Πάρτα, μην είσαι χαζή, όλοι τα παίρνουν», «πού θα πάει θα τα πάρεις κι εσύ, όλοι έτσι έκαναν στην αρχή». Αλλοτε έβγαιναν στην επίθεση: «Ποια νομίζεις ότι είσαι; Δηλαδή εμείς θα είμαστε τα μαύρα πρόβατα και εσύ θα ξεχωρίζεις;».

Οι σκηνές ήταν συχνά σουρεαλιστικές. Οπως μαρτυρεί η Μ., «οι συναλλασσόμενοι έκαναν ουρά στα άλλα γραφεία, ενώ εγώ δεν εξυπηρετούσα κανέναν. Είχε πέσει σύρμα από τους συναδέλφους ότι δεν τα παίρνω και προτιμούσαν να περιμένουν στην ουρά παρά να έρθουν σε μένα να τους εξυπηρετήσω».

Την ίδια στιγμή, στα διπλανά γραφεία, τα συρτάρια ήταν ανοιχτά, σήμα για το «ό,τι προαιρείσθε». «Οι εκτελωνιστές συχνά βάζουν τα χρήματα μόνοι τους εκεί».

Πώς γίνεται η συναλλαγή

Η υπηρεσία έχει τον δικό της κώδικα. «Οι εκτελωνιστές χτυπούν τα κέρματα μες στην τσέπη για να δώσουν το σήμα στον υπάλληλο ότι κάτι θα πάρει» λέει η Μ. «Οι συναλλασσόμενοι ξέρουν πόσο θα δώσουν και σε ποιον. Αν δεν έχουν πάνω τους ψιλά, ζητούν από τον υπάλληλο ρέστα. Κάποιοι τους τα δίνουν με τον μήνα. Κάθε μήνα 300 ευρώ σε κάθε γραφείο. Δεν έχουν όλα τα γραφεία τα ίδια κέρδη. Ολοι θέλουν τα "καλά γραφεία" με τους "καλούς εκτελωνιστές". Γι' αυτό οι περισσότεροι μένουν πολλά χρόνια στα ίδια πόστα. Είναι το μαγαζάκι τους. Αν κάποιος προϊστάμενος επιχειρήσει να τους αλλάξει τμήμα γίνεται χαμός, πέφτουν από παντού τηλέφωνα»

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ασφαλιστικό: Στο τραπέζι και η κατάργηση της 15ετίας

Στο στόχαστρο του υπουργείου Εργασίας ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης. Σύνταξη μόνο με 6.000 ένσημα, αντί για 4.500. Ποιες αλλαγές φωτογραφίζει η έκθεση ΚΕΠΕ. Τι προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο και ποια νομοθετική διάταξη προωθείται....

Την αύξηση του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης από 15 σε 20 χρόνια προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας, βάσει και της εισήγησης του ΚΕΠΕ. Η διάταξη είναι έτοιμη, στο συρτάρι του υπουργού Εργασίας, αφού το μέτρο της σταδιακής αύξησης των απαιτούμενων ημερών ασφάλισης από 4.500 σε 6.000 είχε ζητηθεί από την τρόικα και το 2012. Τότε, η διάταξη αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή, αφού επελέγη η λύση της επιβολής ειδικής εισφοράς στις συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ, όμως σήμερα, και μετά από μια σειρά περιοριστικών ως προς τις παροχές, διατάξεων, το πρόβλημα του ασφαλιστικού δεν έχει βελτιωθεί.

Η τρόικα έχει θέσει επανειλημμένα το θέμα στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Μάλιστα, στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα ζητά «να αυξηθεί η συμμετοχή στην απασχόληση και στην ασφάλιση». Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει να αναλάβει πρωτοβουλίες για τον περιορισμό των μη ανταποδοτικών παροχών και για την εφαρμογή μέτρων ώστε να υπάρχει «στενότερη σύνδεση των συντάξεων με τις εισφορές».

Είναι χαρακτηριστικό ότι και στις διαπιστώσεις της έκθεσης του ΚΕΠΕ που διέρρευσαν στον τύπο γίνεται ειδική αναφορά για τον ελάχιστο χρόνο ασφάλισης στο κεφάλαιο «Ηλικία συνταξιοδότησης». Έτσι, στο στόχαστρο μπαίνει και η λεγόμενη 15ετία, τα 4.500 ένσημα δηλαδή, με τα οποία ο ασφαλισμένος μπορεί να κατοχυρώσει δικαίωμα.

Σταθερός στόχος άλλωστε παραμένουν οι πρόωρες -πριν από τα 62- συνταξιοδοτήσεις, οι οποίες όμως έχουν περιορισμένο αποτέλεσμα, αφού ισχύουν για συγκεκριμένο αριθμό ασφαλισμένων, που βρίσκονται κοντά στην ηλικία λήψης σύνταξης και στην πλειοψηφία τους έχουν θεμελιώσει ή έχουν έστω κατοχυρώσει δικαίωμα.

Για τους νέους ασφαλισμένους καμία σύνταξη δεν δίνεται πριν από τα 62 έτη. Ο ελάχιστος χρόνος ασφάλισης όμως, ισχύει για όλους, ακόμη και με το νέο σύστημα που θα εφαρμοστεί από το 2015. Για τη λήψη της βασικής, εγγυημένης από το κράτος σύνταξης, απαιτούνται 4.500 ημέρες ασφάλισης, ήτοι 15 χρόνια.

Η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «πέρα από την ηλικία συνταξιοδότησης, σημασία για τη βιωσιμότητα του συστήματος έχουν και οι μέρες ασφάλισης». Και διαπιστώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των νέων αιτήσεων πραγματοποιείται από την ομάδα με ημέρες ασφάλισης μεταξύ 4.500 και 4.790, ήτοι μεταξύ 15 και 16 ετών. Μάλιστα, το ένα τέταρτο των νέων συντάξεων του ΙΚΑ αφορά ασφαλισμένους που έχουν καταβάλει εισφορές για λιγότερα από 15 έτη. Οι μισοί από το σύνολο των νέων συνταξιούχων έχουν εισφέρει για λιγότερα από 22 χρόνια, αισθητά λιγότερα από την 35ετία.

Η επόμενη μεγάλη έξοδος αφορά μεν την 35ετία, όμως όπως επισημαίνεται στην έκθεση, αφορά μόνο το 7% των νέων συνταξιούχων. Τέλος, υπάρχει κι ένα 11% που κάνει αίτηση για συνταξιοδότηση έχοντας πραγματοποιήσει παραπάνω από 10.800 ημέρες ασφάλισης.

Με αυτά τα δεδομένα, οι μελετητές του ΚΕΠΕ καταλήγουν στα εξής συμπεράσματα: Η χρήση της μέσης ηλικίας συνταξιοδότησης (που παρεμπιπτόντως στην Ελλάδα είναι ψηλότερη απ’ ό,τι στην Ε.Ε.) είναι παραπλανητική. Τα στοιχεία του ΙΚΑ δείχνουν ότι ο γενικός κανόνας είναι η εξαίρεση. Η ηλικία συνταξιοδότησης για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους δείχνει να μειώνεται. Οι συντάξεις αναπηρίας του ΙΚΑ αποτελούν διέξοδο για νέους ασφαλισμένους ή για ασφαλισμένους με λίγες ημέρες ασφάλισης.

Ταυτόχρονα, το 26% των νέων συνταξιούχων του ΙΚΑ έχει εισφορές που δεν ξεπερνούν τη 15ετία και οι μισοί νέοι συνταξιούχοι έχουν εισφέρει για λιγότερο από 22 έτη. Εντύπωση προκαλεί βέβαια το γεγονός ότι οι μελετητές χαρακτηρίζουν την αναπηρία «διέξοδο» για τους ασφαλισμένους με λίγες ημέρες ασφάλισης!

Στο στόχαστρο και το πρώην ΤΕΒΕ

Με δεδομένη τη διαπίστωση ότι το μεγαλύτερο μέρος της κατώτερης σύνταξης αφορά κρατική επιδότηση, καθώς το ύψος της σύνταξης δεν αντιστοιχεί στις καταβαλλόμενες -λίγες- εισφορές, στο στόχαστρο αναμένεται να τεθεί και το θέμα του πρώην ΤΕΒΕ.

Το Euro2day.gr έχει αποκαλύψει ότι σχεδιάζεται μείωση των συντάξεων του πρώην ΤΕΒΕ, καθώς υπάρχει το μπόνους των 220 ευρώ στις συντάξεις με 15ετία, με αποτέλεσμα οι πρώην συνταξιούχοι του ταμείου να λαμβάνουν κατώτατη σύνταξη 768 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι στον ΟΑΕΕ 489 ευρώ.

Έτοιμη η διάταξη

Η διάταξη είναι έτοιμη από το 2012, όταν επιβλήθηκαν οι μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.300 ευρώ, όμως τελευταία στιγμή αποσύρθηκε λόγω έντονων αντιδράσεων.

Σύμφωνα με αυτήν, για τη θεμελίωση κατώτερης σύνταξης θα απαιτούνται 6.000 ημέρες ασφάλισης (ένσημα) ήτοι 20 χρόνια, από 4.500 ένσημα ή 15 χρόνια ασφάλισης που ισχύει σήμερα. Άμεσος στόχος είναι οι περίπου 150.000 ασφαλισμένοι που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα χρόνια κάνοντας χρήση του δικαιώματος για κατώτατη σύνταξη στα 65, με 15 χρόνια ασφάλισης. Μάλιστα, για να καταλαγιάσουν κάπως οι αντιδράσεις, τότε, συζητούσαν το ενδεχόμενο, να δοθεί στους συγκεκριμένους ασφαλισμένους το δικαίωμα εξαγοράς πέντε ετών ασφάλισης, της αναγνώρισης δηλαδή του απαιτούμενου επιπλέον χρόνου ασφάλισης με πλασματικά έτη ασφάλισης.

Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας ήταν ότι με το μέτρο θα εξοικονομηθούν μέσα σε έναν χρόνο, και εφόσον η αύξηση εφαρμοστεί άμεσα (χωρίς μεταβατικό στάδιο), περί τα 30 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Τον Οκτώβριο οι αλλαγές

Βάσει του σχεδιασμού, στο τέλος Ιουλίου αναμένεται να παραδοθεί το τελικό κείμενο του ΚΕΠΕ στο υπουργείο Εργασίας, όμως ήδη οι συναντήσεις μεταξύ του Γ. Βρούτση και των μελετητών είναι συνεχείς. Βάσει των μνημονιακών δεσμεύσεων στο τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να είναι έτοιμες οι αναλογιστικές μελέτες για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία. Τα νέα μέτρα θα πρέπει να οριστικοποιηθούν έως τον Οκτώβριο, να ψηφιστούν έως το τέλος του χρόνου και να εφαρμοστούν από την 1η Ιανουαρίου 2015.

*στο euro2day.gr 

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ηλεκτρονικά από την Παρασκευή τα χαράτσια για τα ακίνητα

“ Να σημειωθεί ότι φέτος για πρώτη φορά φορολογούνται τα αγροτεμάχια και οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι ”
 
Ένα ακόμη οικονομικό βάρος προστίθεται στο φορολογικό φορτίο 6 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίοι τον Αύγουστο θα πρέπει να καταβάλουν σε 5 ή και 4 δόσεις το φόρο ακινήτων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Taxis, τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ θα είναι διαθέσιμα σταδιακά από την Παρασκευή, 1η Αυγούστου. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.gsis.gr, με τους κωδικούς πρόσβασης στο taxis, προκειμένου να βρουν την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ, με την οποία θα πληρώσουν την πρώτη από τις 5 δόσεις.

Να σημειωθεί ότι φέτος για πρώτη φορά φορολογούνται τα αγροτεμάχια και οι «τακτοποιημένοι» αυθαίρετοι χώροι.
 


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Παγώνει» το πλαφόν στη συνταγογράφηση το ΣτΕ

«Παγώνει» προσωρινά με προσωρινή διαταγή του πρόεδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρη Ρίζου, η εφαρμογή της απόφασης του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη και της απόφασης του ΕΟΠΥΥ για το πλαφόν στη συνταγογράφηση των δραστικών ουσιών ανά ιατρό, ειδικότητα και γεωγραφική περιοχή.

Η προσωρινή διαταγή εκδόθηκε επί της προσφυγής που έχει καταθέσει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ενώ σήμερα κατατέθηκε αντίστοιχη προσφυγή και από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Ήδη, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι ζήτησε την ανάκληση της προσωρινής διαταγής του κ. Ρίζου, ενώ η απόφαση του ΣτΕ επί της αίτησης αναστολής του ΠΙΣ για το ίδιο θέμα θα εκδοθεί μέσα στο καλοκαίρι.

Οι γιατροί ζητούν να ανασταλεί και ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Υγείας για «τον καθορισμό ελαχίστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας και καθορισμό ορίου δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων».

Με τις δύο επίμαχες αποφάσεις τίθενται συγκεκριμένα όρια δαπάνης των φαρμάκων που μπορεί να γράφει ένας γιατρός ανά ασφαλισμένο κάθε μήνα και τα οποία εξαρτώνται από την ειδικότητά του και την περιφερειακή ενότητα της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται.

Οι ιατρικοί φορείς υποστηρίζουν ότι, πλέον της συνταγματικότητας, οι δύο επίμαχες προσβαλλόμενες αποφάσεις επιφέρουν σημαντικούς φραγμούς κατά την άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος σε όλη την πρωτοβάθμια περίθαλψη, ενώ είναι αντίθετες στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.

Ακόμη, σημειώνουν οι γιατροί ότι οι επίμαχες αποφάσεις παραβιάζουν το άρθρο 2 του Συντάγματος που αναφέρει ότι πρωταρχική υποχρέωση του κράτους είναι η προστασία της αξίας του ανθρώπου στην έννοια της οποίας περιλαμβάνεται και το δικαίωμα στην υγεία.

Όμως, με τις επίμαχες δύο αποφάσεις περιορίζεται υπέρμετρα το δικαίωμα πρόσβασης στην ιατρική περίθαλψης, προσθέτουν οι γιατροί.

Επίσης, παραβιάζεται το άρθρο 5 του Συντάγματος που προστατεύει την οικονομική ελευθερία, ενώ παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αλλά και η Ευρωπαϊκή οδηγία 2001/83/ΕΕ.

Εξάλλου, υπογραμμίζεται ότι για αν διαφυλαχθεί η προστασία της δημόσιας υγείας η συνταγογράφηση των φαρμάκων πρέπει να γίνεται αποκλειστικά και μόνο από τον έχοντα την ευθύνη της επιλογής του καταλληλότερου για τον κάθε ασθενή φαρμάκου, θεράποντα γιατρό.

Υπενθυμίζεται ότι και στο παρελθόν είχε δοθεί από το ΣτΕ ανάλογη αναστολή υπουργικής απόφασης για το πλαφόν στη συνταγογράφηση.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τα ρουσφέτια του αίσχους: Ποιοι νέοι ευρωβουλευτές διόρισαν γυναίκες, γιους και θυγατέρες! (λίστα)

Ο όρος «ρουσφέτια του αίσχους» δεν μπορεί να αποδώσει το μέγεθος της πολιτικής αλητείας μεγάλης μερίδας νεοεκλεγμένων ευρωβουλευτών.
Οι οποίοι, πριν καν λάβουν τις έδρες τους στο ευρωκοινοβούλιο, «βόλεψαν» στις Βρυξέλλες άνδρες, γυναίκες, γιους και θυγατέρες με παχυλούς μισθούς, αδιαφορώντας για τη κοινωνική πρόκληση που συνιστούν τέτοιες ξεδιάντροπες πρακτικές.

Αυτή είναι η λίστα της ντροπής, με ονοματεπώνυμα, που «δανειστήκαμε» από το «Πρώτο θέμα»…


Χωρίς ίσως να το γνωρίζουν, αν και θα έπρεπε γενικά να είναι υποψιασμένοι, οι Ελληνες ψηφοφόροι στις 25 του περασμένου Μάη έστειλαν στις Βρυξέλλες με τις επιλογές τους μαζί με τους ευρωβουλευτές και… στενούς συγγενείς αρκετών εξ αυτών. Για την ακρίβεια, ευρωβουλευτές διαφόρων κομμάτων βρήκαν ευκαιρία να αποκαταστήσουν, με την εκλογή τους στο Ευρωκοινοβούλιο, συζύγους, παιδιά, συγγενείς διαφόρων ειδών και κομματικούς φίλους.

Αποδεικνύεται έτσι ότι για μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού της χώρας η ενασχόληση με την πολιτική είναι και ένα μέσο επαγγελματικής αποκατάστασης σχεδόν ολόκληρης της οικογένειάς τους… 

Πρώτοι μάλιστα σέρνουν τον χορό οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής, δύο εκ των οποίων διόρισαν τις κόρες τους, ενώ αποκατέστησαν και κομματικά στελέχη στα γραφεία τους. 

Ο μοναδικός ευρωβουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νότης Μαριάς, είχε φροντίσει από καιρό να αποκαταστήσει τον γιο του στο γραφείο της ομάδας, στην οποία εντάχθηκε όταν εκλέχτηκε, ενώ δύο ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν στις Βρυξέλλες με το έτερον ήμισυ σε άτυπο επιτελικό ρόλο, αν και ακόμη δεν υπάρχει κανένας επίσημος διορισμός. 

Ολα αυτά τα ωραία και τόσο «ελληνικά» έχουν προκαλέσει από θυμηδία μέχρι ενόχληση στο Ευρωκοινοβούλιο, καθώς αποτελούν αντικείμενο σχολιασμού σε πολλά πηγαδάκια, με παλιούς παράγοντες να σηκώνουν ψηλά… χέρια και ώμους. Πρόκειται ασφαλώς για μια εικόνα που εκθέτει τη χώρα και φέρνει σε δύσκολη θέση τους άλλους Ελληνες ευρωβουλευτές, αλλά και την ίδια την ηγεσία του Ευρωκοινοβουλίου.


Είναι ενδεικτικό ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια να θεσπίσει κανόνες διαφάνειας, ώστε να μη διακυβεύεται το κύρος του από φαύλες συμπεριφορές. Για παράδειγμα, έχει απαγορεύσει στους ευρωβουλευτές να προσλαμβάνουν ως συνεργάτες συγγενείς πρώτου βαθμού (γονείς και παιδιά).

Κι όμως, ακόμη και σ’ αυτό το «εμπόδιο» το ελληνικό δαιμόνιο βρήκε τη λύση, αφού οι δύο Χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές δεν προσέλαβαν ευθέως τις κόρες τους, αλλά το έκαναν στο πλαίσιο μιας ιδιόμορφης ανταλλαγής: ο καθένας πήρε τον άνθρωπο του άλλου και έτσι ξέφυγαν από τη θεσμική απαγόρευση.

Ως απάντηση για τις επιλογές τους, ορισμένοι ευρωβουλευτές επικαλούνται την ανάγκη να έχουν δίπλα τους έναν άνθρωπο της απολύτου εμπιστοσύνης τους, όμως φαίνεται ότι εδώ ισχύει και η αξέχαστη ρήση από παλιά ταινία του ελληνικού σινεμά: «Είναι πολλά τα λεφτά». Ακόμη και μετά τις μειώσεις και τις δικλίδες διαφάνειας και ελέγχου, ο κάθε ευρωβουλευτής πέραν του μισθού και των προνομίων που απολαμβάνει προσωπικά (συνολικά περί τις 15.000 ευρώ!), έχει την ευχέρεια να διαχειριστεί για την πληρωμή συνεργατών του 21.000 ευρώ τον μήνα!
Με την «κατάλληλη» δηλαδή διαχείριση και κατανομή των θέσεων, μπορεί το οικογενειακό εισόδημα να ξεπεράσει και τις 20.000 ευρώ μηνιαίως – ποσό διόλου άσχημο, όχι μόνο για να αντιμετωπίσει κανείς την παρούσα οικονομική κρίση, αλλά και κάνα δυο-τρεις μελλοντικές…

Χρυσή Αυγή: Η οικογένεια πάνω απ’ όλα 

Απίθανα κι όμως αληθινά πράγματα γίνονται στην Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα της Χρυσής Αυγής. Φαίνεται ότι οι εκπρόσωποι της εθνικιστικής και ναζιστικής ακροδε­ξιάς στη χώρα μας το εννοούν όταν λένε ότι βάζουν την οικογένεια πάνω απ’ όλα, ακόμη και από οποιονδήποτε κώδικα ηθικής συμπεριφοράς και σεβασμού στο δημόσιο χρήμα, το οποίο υποτίθεται πως θέλουν να προστατέψουν.

Επειδή, λοιπόν, δεν μπορούσε ο κάθε πατέρας να προσλάβει την κόρη του, εφάρμοσαν την εξής… επιτήδεια πατέντα: ο κ. Γιώργος Επιτήδειος προσέλαβε την κόρη του κ. Λευτέρη Συναδινού, Θεοδότα. Ομως, για να μη γίνει εντελώς προκλητικό το πράγμα, συμφώνησαν, και την κόρη του κ. Επιτήδειου, Μάρθα, δεν την προσέλαβε ο κ. Συναδινός, αλλά ο τρίτος εκ των ευρωβουλευτών του κόμματος κ. Λάμπρος Φουντούλης.

Στους διαδρόμους των Βρυξελλών ψάχνουν τώρα όλοι να ανακαλύψουν ποιον συγγενή, φίλο ή συνεργάτη του κ. Φουντούλη προσέλαβε ο κ. Συναδινός, ώστε να είναι ολοκληρωμένη και ισορροπημένη η απίστευτη τριγωνική σχέση που σκαρφίστηκαν οι απίθανοι τύποι, που πλασάρονται μεν ως πολέμιοι της φαυλοκρατίας, αλλά έγιναν φαυλότεροι των φαύλων μόλις πήραν πόστα.

Πάντως, για να μη μείνει παραπονεμένο και το κόμμα και ίσως για να μην αρχίσουν οι εσωκομματικές γκρίνιες, προσέλαβαν και δύο στελέχη που ήταν υποψήφιοι ευρωβουλευτές: ο κ. Επιτήδειος τον κ. Κωνσταντίνο Μποβιάτσο και ο κ. Φουντούλης τον κ. Αλέξανδρο Λύρη. Ωραίο επάγγελμα το «χρυσαυγίτης πολιτικός» δηλαδή…

Επιστημονική ευρηματικότητα φάνηκε να επέδειξε και ο ευρωβουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς, ο οποίος πήρε έγκαιρα τα μέτρα του για να μην εκτεθεί ευθέως. Ο γιος του, Γιώργος, προσελήφθη στο γραφείο της ευρωπαϊκής ομάδας των Αντιφεντεραλιστών, στην οποία επέλεξε να ανήκει ο νεοεκλεγείς ευρωβουλευτής.

Η σχέση ανάμεσα στον κ. Μαριά -ο οποίος είχε από καιρό βάλει στόχο να εκλεγεί στο Ευρωκοινοβούλιο- και τη συγκεκριμένη ομάδα είναι παλιά και στενή για να είναι τόσο αθώες όλες αυτές οι κινήσεις με τις επιλογές συνεργατών, συμβούλων και επιτελικών στελεχών.

Και επειδή οι σατανικές συμπτώσεις λέγονται έτσι επειδή είναι και σπάνιες, στα πηγαδάκια του Ευρωκοινοβουλίου η περίπτωση Μαριά είναι από τις πλέον συζητήσιμες τις τελευταίες εβδομάδες, παρότι τυπικά η όλη διαδικασία δεν μπορεί να αμφισβητηθεί – απλά όπως και όλες οι πολιτικές πράξεις εμπίπτει στον γνωστό κανόνα περί νόμιμου και ηθικού!

Χωρίς θεσμικό ρόλο οι Συριζαίοι σύζυγοι 

Δεν διορίστηκαν ακόμα και μάλλον δεν θα διοριστούν – ίσως να μην ήταν καν αυτός ο σκοπός τους από την αρχή. Ωστόσο η παρουσία συζύγων δύο ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες έχει συζητηθεί έντονα. Ιδιαίτερη εντύπωση έχει προκαλέσει η έντονη παρουσία του συζύγου της κυ­ρίας Σοφίας Σακοράφα, κ. Κωνσταντίνου Μπιτσάνη. Πρόκειται για τον πιο στενό και φυσικά έμπιστο συνεργάτη της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ εδώ και χρόνια.

«Είμαστε μαζί περίπου 25-30 χρόνια, αλίμονο αν χωρίσουμε στα 60 μας, επειδή εγώ τώρα έγινα ευρωβουλευτής, προς Θεού! Ο ρόλος του συζύγου μου είναι συμβουλευτικός. Βρίσκεται κοντά μου, μου συμπαραστέκεται, όπως έκανε πάντα, ρωτάω την άποψή του, όμως δεν πληρώνεται από πουθενά», δηλώνει η κυρία Σακοράφα στο «ΘΕΜΑ». Στις Βρυξέλλες έκανε την εμφάνισή της και είχε αρχικά συντονιστικό ρόλο και η σύζυγος του κ. Κώστα Χρυσόγονου, κυρία Ελένη Μυλωνά. Δεν έχει εντοπιστεί ωστόσο κάποιος θεσμικός ρόλος της.


Γιώργος Επιτήδειος – Λευτέρης Συναδινός: Οι Χρυσαυγίτες ευρωβουλευτές δεν προσέλαβαν ευθέως τις κόρες τους Μάρθα και Θεοδότα, αλλά το έκαναν στο πλαίσιο μιας ιδιόμορφης ανταλλαγής – ο ένας προσέλαβε την κόρη του άλλου και για να μην καρφωθούν έβαλαν στο παιχνίδι των προσλήψεων συμβούλων και τον Λάμπρο Φουντούλη, ξεφεύγοντας έτσι από τη θεσμική απαγόρευση των κανόνων των Ευρωκοινοβουλίου

Στην ΑΘήνα 

Επιτελικό ρόλο στο γραφείο της έχει δώσει η ευρωβουλευτής της Ελιάς κυρία Εύα Καϊλή στην αδελφή της Μανταλένα, την οποία έχει δίπλα της σε όλη τη διάρκεια της δεκάχρονης πολιτικής της καριέρας. «Η Μανταλένα έχει εξαιρετικές ευκαιρίες μακριά από την πολιτική. Οταν, όμως, μπλέκεις με όλα αυτά, η αδελφή σου είναι ο πρώτος άνθρωπος που εμπιστεύεσαι.

Η Μανταλένα ανέλαβε το γραφείο μου από τότε που πρωτοασχολήθηκα με την πολιτική, ενώ ακόμη και όταν έμεινα εκτός, εκείνη έκανε πάντα την πολιτική διαχείριση. Σήμερα είναι επιστημονική συνεργάτιδά μου στο γραφείο μου στην Αθήνα για τις ανάγκες της θέσης μου στο Ευρωκοινοβούλιο», παραδέχεται η κυρία Καϊλή στο «ΘΕΜΑ», τονίζοντας ότι εμπιστεύεται την αδελφή της όχι μόνο λόγω συγγένειας, αλλά και για τα προσόντα της.

Η Μανταλένα Καϊλή έχει σπουδάσει δικηγόρος, πήρε μεταπτυχιακό στο Εμπορικό Δίκαιο στο Λονδίνο, έκανε την πρακτική της στη δικηγορική εταιρεία Norton Rose όπου εργάστηκε μικρό διάστημα, την περίοδο 2012-2013 ήταν μάνατζερ στα Village Cinemas στη Θεσσαλονίκη και εργάστηκε στον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης.

Μαρία Σπυράκη: Επιλογή συνεργατών βάσει προσόντων 

Από την πλευρά της η κυρία Μαρία Σπυράκη της Ν.Δ. δεν κατέφυγε σε οποιονδήποτε συγγενικό κύκλο και προτίμησε να προσλάβει στο γραφείο της δύο νεαρά στελέχη, γιους παλαιών κομματικών στελεχών. Τον κ. Γιώργο Μολυβιάτη, γιο του πρώην υπουργού Εξωτερικών, και τον κ. Μάκη Ζαγορίτη, γιο του παλιού γραμματέα της Ν.Δ. «Επιλέγω τους συνεργάτες του με βάση τα προσόντα, την εμπειρία και την αξιοσύνη τους», έγραψε στο Facebook η κυρία Σπυράκη, υπενθυμίζοντας ότι ο κ. Ζαγορίτης μιλά τρεις ξένες γλώσσες και έχει δύο μεταπτυχιακά.



Τα ονόματα Epitideiou Martha και Synadinou Theodota φιγουράρουν στις λίστες των εσωτερικών e-mail του Ευρωκοινοβουλίου, στις ομάδες των ευρωβουλευτών κάτω από τους ευρωβουλευτές FOUNTOULΙS Lampros και EPITIDEIOS Georgios

«Οικογενειακό» παιχνίδι με 21.000€ τον μήνα

Με τους συνεργάτες των ευρωβουλευτών γίνεται ένα ενδιαφέρον οικονομικό παιχνίδι. Κάθε μέλος του Ευρωκοινοβουλίου έχει τη δυνατότητα να προσλάβει συνεργάτες, αλλά με συνολικό προϋπολογισμό 21.000 ευρώ τον μήνα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και με βάση τις αμοιβές που προβλέπονται για τους συνεργάτες στις Βρυξέλλες, μπορεί να προσλάβει όσους συνεργάτες επιλέξει.

Υπάρχουν 19 βαθμίδες συμβούλων, με την πρώτη και χαμηλότερη να προβλέπεται αμοιβή 1.694,21 ευρώ (μεικτά 2.139,13) και τη 19η και υψηλότερη να φτάνει τα 7.802,33 ευρώ (μεικτά 9.466,82). Οι κρατήσεις δηλαδή είναι περίπου της τάξης του 20%, ενώ για να περάσει κάποιος από τη 13η βαθμίδα και πάνω πρέπει να έχει πτυχίο πανεπιστημίου ή τριετή προϋπηρεσία οπουδήποτε. Για τους συνεργάτες στην Αθήνα ισχύουν όσα προβλέπει η ελληνική νομοθεσία με τις αμοιβές των εργαζομένων και μπορεί να προσληφθούν είτε με τυπική πρόσληψη είτε με μπλοκ παροχής υπηρεσιών.

Οι ευρωβουλευτές μπορούν επίσης να προσλάβουν εταιρείες που παρέχουν υπηρεσίες οργάνωσης και λειτουργίας γραφείων. Ολα αυτά τα έξοδα, όμως, δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 21.000 ευρώ. Σημειωτέον ότι ειδικά και μόνο για τους Ελληνες ευρωβουλευτές ισχύει και η παροχή που τους δίδει με δικά του έξοδα το Ελληνικό Κοινοβούλιο, δηλαδή επιπλέον τέσσερις συνεργάτες (δύο αποσπασμένους και δύο μετακλητούς).

Και έξτρα διχίλιαρα

Για τους συνεργάτες που διορίζονται στο γραφείο των ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες ισχύει και το εξής: στις περιπτώσεις που βρεθούν σε αποστολή εκτός Βρυξελλών, για παράδειγμα αν ταξιδέψουν στην Ελλάδα για τις ανάγκες της δράσης του ευρωβουλευτή, λαμβάνουν ημερήσια αποζημίωση, πλέον του μισθού τους, 100 ευρώ! Μπορεί δηλαδή ένας συνεργάτης ευρωβουλευτή να βρίσκεται δέκα ημέρες στις Βρυξέλλες και τις άλλες είκοσι στην Ελλάδα κι έτσι θα πληρωθεί τον μισθό του και επιπλέον 2.000 ευρώ! 

Με μια απλή μελέτη εκτιμάται ότι η δουλειά σε ένα γραφείο Ελληνα ευρωβουλευτή μπορεί να βγει με το πολύ τρεις συνεργάτες (θα υπάρχουν έτσι κι αλλιώς και εκείνοι που έχουν διατεθεί και πληρώνονται από το Ελληνικό Κοινοβούλιο). Εάν δηλαδή ένας ευρωβουλευτής προσλάβει έναν-δύο «κανονικούς» και με πραγματικά προσόντα συνεργάτες που θα του κοστίσουν μαζί γύρω στα δέκα με δώδεκα χιλιάρικα ώστε να βγαίνει η δουλειά και να μην εκτίθεται, του μένουν και περίπου άλλα δέκα να τα διαθέσει ακόμη και στον πιο ανίκανο συγγενή, φίλο ή κομματικό στέλεχος.

Εάν μάλιστα οι συγγενείς, φίλοι ή κομματικά στελέχη έχουν τη στοιχειώδη δυνατότητα να κάνουν τα βασικά της δουλειάς, τότε όλος ο προϋπολογισμός των 21.000 ευρώ μπορεί να κινείται και να διατίθεται σε έναν στενό περίγυρο ανθρώπων του ευρωβουλευτή. Ακόμη κι αν δεν έχει κανένα πανεπιστημιακό πτυχίο, ένα παιδί ευρωβουλευτή μπορεί να παίρνει καθαρό μισθό 4.430 ευρώ (βαθμίδα 12) και μένοντας στην Αθήνα για είκοσι ημέρες να συμπληρώνει ακόμη 2.000 ευρώ!  Ολα αυτά επί δώδεκα μήνες τον χρόνο και επί πέντε χρόνια κάνουν ένα σεβαστό ποσό – μέχρι και καλή προίκα μπορεί να το χαρακτηρίσει κάποιος!



Ο Νότης Μαριάς των ΑΝ.ΕΛ. είχε ήδη τοποθετήσει τον γιο του Γιώργο στο γραφείο της ευρωπαϊκής ομάδας των Αντιφεντεραλιστών, με τους οποίους επέλεξε να συμπορευτεί στην Ευρωβουλή 

Για την ιστορία να σημειωθεί ότι ο καθαρός μισθός του ευρωβουλευτή είναι 6.200 ευρώ τον μήνα και ημερήσια αποζημίωση για κάθε ημέρα στις Βρυξέλλες ή το Στρασβούργο 300 ευρώ (περίπου 22 ημέρες επί 300, άλλα 6.000 ευρώ δηλαδή). Επίσης, έχουν επιπλέον 4.000 ευρώ για άλλα έξοδα γραφείου, πέραν δηλαδή εκείνων για τους συνεργάτες. Πιθανόν, μετά απ’  όλα αυτά να χρειάζεται και αλλαγή της ύλης του μαθήματος για τον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών: καλύτερο επάγγελμα μακράν είναι αυτό του ευρωβουλευτή – και του συνεργάτη του! 



H Σοφία Σακοράφα με τον σύζυγό της Κωνσταντίνο Μπιτσάνη, ο οποίος βρίσκεται συνεχώς μαζί της στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου: «Είμαστε μαζί περίπου 25-30 χρόνια, αλίμονο αν χωρίσουμε στα 60 μας, επειδή εγώ τώρα έγινα ευρωβουλευτής! 
Ο ρόλος του συζύγου μου είναι συμβουλευτικός. Μου συμπα­ραστέκεται όπως έκανε πάντα, όμως δεν πληρώνεται από πουθενά», δηλώνει η ευρωβουλευτής στο «ΘΕΜΑ»

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!