EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Οι προτεινόμενες αλλαγές για τη «μικρή ΔΕΗ»

Τις προτεινόμενες αλλαγές σε μία σειρά διατάξεων του νομοσχεδίου για τη «μικρή ΔΕΗ» που ψηφίζεται το βράδυ της Τετάρτης μοίρασε στους βουλευτές του Α΄ Τμήματος της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Διευκρίνισε, πάντως ότι μοιράζει το κείμενο, προκειμένου να έχουν γνώση της νέας μορφής του σχεδίου νόμου, όσο συνεχίζεται η συζήτηση, καθώς υπολείπεται η υπογραφή των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλου, που εκείνη την ώρα επέστρεφαν στην Αθήνα από το εξωτερικό.

Με τις προωθούμενες αλλαγές ρυθμίζονται θέματα του ΑΔΜΗΕ, των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων, των μετεγκαταστάσεων ή της μεταφοράς οικισμών, λόγω εξορυκτικής δραστηριότητας, θέματα εργασιακών δικαιωμάτων, κ.ο.κ.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το κείμενο των αλλαγών.

ПНГН

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΟΛΘ: Οι υποψήφιοι αγοραστές

Πρόκειται για τα εξής:

APM Terminals, B.V.
Deutsche Invest Equity Partners, GmbH
Duferco Particiption Holding, SA
International Container Terminal Services, Inc
Mitsui & Co., Ltd.
P&O Steam Navigation Company (DP World)
Russian Railways JSC / GEK TERNA S.A.
Yilport Holding, Inc.

Επίσης, εγκρίθηκαν τα αρχικά σχέδια της Σύμβασης Αγοραπωλησίας Μετοχών και Συμφωνίας Μετόχων και η διαγωνιστική διαδικασία εξελίσσεται στη Β” φάση, όπου οι προεπιλεγέντες επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση σε λεπτομερή στοιχεία για την ΟΛΘ ΑΕ και τους ειδικούς όρους του διαγωνισμού (data room).


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ανοίγει τα χαρτιά του ο Γκίκας Χαρδούβελης για φόρους, θυσίες, ανάπτυξη

Να παίξει για πρώτη φορά «στο δικό του γήπεδο» με τους δανειστές θα δοκιμάσει σήμερα, Τετάρτη, ο κύριος Χαρδούβελης, ένα ακριβώς μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στο υπουργείο Οικονομικών. Αφού πρώτα χρειάστηκε να βρεθεί δύο φορές αντιμέτωπος «εκτός έδρας» με τους Ευρωπαίους ομολόγούς του στα συμβούλια Γιούρογκρουπ, ο κύριος Χαρδούβελης θα δοκιμάσει να φέρει.. το παιχνίδι στα μέτρα του, δίνοντας όχι πια απλώς διαβεβαιώσεις στους ξένους αλλά, εκμεταλλευόμενος, και το στίγμα των δικών του προθέσεων, στην πρώτη επίσημη ομιλία του στο συνέδριο του Economist που διεξάγεται στην Αθήνα με θέμα τα επιτεύγματα της χώρας μας αλλά και τα εμπόδια που συναντά η ελληνική Οικονομία, στα «πέτρινα χρόνια» του Μνημονίου.

Ως ενός μηνός υπουργός, ο κύριος Χαρδούβελης ξέρει πως με τα λόγια δεν μπορεί να αλλάξει τα πάντα. «Ποντάρει» όμως ότι με την επιστημονική του επάρκεια μπορεί να υψώσει ένα τείχος στις πολιτικές πιέσεις που κυριάρχησαν, εντός και εκτός Ελλάδος, όλα τα προηγούμενα χρόνια πριν αναλάβει το καθήκον του υπουργού Οικονομικών της χώρας του.

Ο κύριος Χαρδούβελης, σύμφωνα με όσα έλεγαν κυβερνητικοί παράγοντες στο protothema.gr, ετοίμαζε από καιρό την κίνηση αυτή: θα επιχειρήσει να τονίσει πως δεν πάει άλλο με τους φόρους στην Ελλάδα και ότι η υπερφορόγηση έχει καταστει ανυπόφορη. Αναμένεται να τονίσει πως αφού με θυσίες η χώρα απέφυγε την πλήρη κατάρρευση, πρέπει να επαναπροσδιορίσει τα μέτρα που ελήφθησαν υπό την πίεση των στιγμών. Οι εποχές δεν είναι οι ίδιες όπως πριν δύο χρόνια, τα πρωτογενή πλεονάσματα ήρθαν νωρίτερα, η χώρα επέστρεψε στις αγορές και δανείζεται με πιο λογικά επιτόκια (σσ: ενώ ετοιμάζεται να εκδώσει άμεσα και νέο 3ετές ομόλογο), πολλές μεταρρυθμίσεις έγιναν και άλλες προωθούνται, ενώ αναμένεται και περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.  Υπό τις συνθήκες αυτές πλέον, ο κύριος Χαρδούβελης μπορεί να μιλά διαφορετικά, επιδιώκοντας να έχει και η Ελλάδα μερίδιο όταν από την ΕΚΤ αρχίσει «να βρεχει λεφτά» στην Ευρωζώνη, ώστε να μην κρατά «ομπρέλα» η χώρα μας.

Δύο μέχρι πρότινος Ιταλοί πρωθυπουργοί, ο κύριος Μόντι και ο κύριος , οι οποίοι θα πλαισιώσουν την εκδήλωση, αναμένεται να δώσουν -δημοσίως επίσης- το στίγμα της στήριξης των ελληνικών προσπαθειών. Η ιταλική προεδρία της ΕΕ θέλει να συμβάλει στην ανακούφιση των χωρών του ευρωπαϊκού νότου που πλήττονται από ύφεση και αποπληθωρισμό, όπως η χώρα μας.

Απέναντί του, από πλευράς των δανειστών, ο κύριος Χαρδούβελης θα έχει εκπρόσωπους του ΔΝΤ, της ΕΕ, της ΕΚΤ. O επικεφαλής του ESM κύριος Κλάους Ρέγκλινγκ αλλά και ο διάδοχος του Ματτίας Μορς στην αποστολή της Τρόικα, ο Ιρλανδό Ντέκλαν Κοστέλο θα μετάσχουν στο συνέδριο και θα έχουν ένα ίδιαίτερο τετ-α-τετ με τον κύριο Χαρδούβελη, πριν την επιστροφή της Τρόικα, την Πέμπτη το απόγευμα, στα γνώριμα για αυτήν «λημέρια» τυ ΥΠΟΙΚ.

Ένα μίνι-θρίλερ ξέπασε πάντως όταν ο κύριος Τόμσεν ακύρωσε την τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του στο συνέδριο, δίνοντας λαβή για σχόλια και σενάρια. Γρήγορα διευκρινίστηκε πάντως πως ο μόνος λόγος της απουσίας είναι η διαπραγμάτευση του ΔΝΤ για τις δόσεις των δανείων στην Ουκρανία, ενώ την Πέμπτη θα βρίσκεται κανονικά στη συνάντηση της Τρόικα με τον κύριο Χαρδούβελη στην Αθήνα.

ΠΗΓΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η Εφορία μπλοκάρει και τις θυρίδες

Σε μπαράζ δεσμεύσεων και κατασχέσεων χιλιάδων λογαριασμών, θυρίδων, μετοχών του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, τις οποίες έχουν στην κατοχή τους οι φορολογούμενοι στις ελληνικές τράπεζες, προχωρούν τους τελευταίους μήνες οι εφορίες. Το εντυπωσιακό, μάλιστα, είναι ότι ο ίδιος ο οφειλέτης βρίσκεται προ εκπλήξεως καθώς δεν γνωρίζει τίποτα για τη διαδικασία αφού, σύμφωνα με τους νέους νόμους, η Εφορία δεν του κοινοποιεί την απόφαση της κατάσχεσης. Απλώς το μαθαίνει όταν πάει στην τράπεζα.

Με δεδομένη την αδυναμία των πολιτών να εξοφλήσουν τους υπέρογκους φόρους που έχουν συγκεντρωθεί τα τελευταία χρόνια εξαιτίας των υψηλών συντελεστών φορολόγησης, των έκτακτων εισφορών σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες και των φόρων στα ακίνητα, η Εφορία έχει ενεργοποιήσει τη νομοθεσία που προβλέπει κατασχέσεις της κινητής και ακίνητης περιουσίας των πολιτών, στέλνοντας καθημερινά χιλιάδες κατασχετήρια στις τράπεζες. Τα νούμερα αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο μήνα με τον μήνα. Στις αρχές του χρόνου, όταν καθιερώθηκαν τα ηλεκτρονικά κατασχετήρια, η Εφορία έστελνε με email περίπου 500 ανά ημέρα.

Τον Μάιο έφτασαν τις 2.000, τον Ιούνιο τις 2.200, ενώ μόνο τις τρεις πρώτες ημέρες του Ιουλίου ξεπέρασαν τις 3.000 ανά ημέρα.  Επί της ουσίας, δηλαδή, από τις αρχές του χρόνου οι ΔΟΥ έχουν κοινοποιήσει εντολές να δεσμευτούν λογαριασμοί, θυρίδες και μετοχές σε πάνω από 500.000 πολίτες οι οποίοι αδυνατούν να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους.  Μάλιστα, οι τράπεζες για να ξεχωρίζουν τις θυρίδες που έχουν δεσμευτεί τις μαρκάρουν με ένα πορτοκαλί ή κίτρινο αυτοκόλλητο έτσι ώστε οι αρμόδιοι υπάλληλοι να μην επιτρέπουν την πρόσβαση στους πελάτες. Εάν αυτό συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς και τον Ιούλιο, τότε θα δεσμευτούν οι περιουσίες σε πάνω από 250.000 φορολογούμενους. Σύνολο, δηλαδή, πάνω από 750.000 φορολογούμενοι.

Εκτός από τους λογαριασμούς, η νομοθεσία προβλέπει πλέον και τη δέσμευση της τραπεζικής θυρίδας που σε άλλα χρόνια θεωρούνταν ασφαλής τόπος φύλαξης πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων. Η κατάσχεση απαιτήσεων στα χέρια τρίτων θεωρείται από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών το πιο πρόσφορο μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, καθώς μπορεί να επιβληθεί με πιο γρήγορη διαδικασία σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο, όπως η κατάσχεση κινητών ή ακινήτων περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη. Είναι δε πιο αποδοτικό καθώς μπορεί να εφαρμοστεί με διαδικασία η οποία δεν γνωστοποιείται άμεσα στον οφειλέτη, με συνέπεια ο τελευταίος να μην έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει για να την αποτρέψει!

Η διαδικασία της κατάσχεσης γίνεται ως εξής: από τη στιγμή που η Εφορία διαπιστώσει ότι ένας φορολογούμενος δεν πληρώνει τη δόση του για πάνω από δύο μήνες η ρύθμιση στην οποία έχει υπαχθεί ακυρώνεται και ξεκινάει η διαδικασία δέσμευσης λογαριασμών, θυρίδων και μετοχών.

Τα δικαστικά τμήματα των εφοριών αποστέλλουν ηλεκτρονικά κατασχετήρια σε όλες τις τράπεζες με την εντολή να δεσμευτεί η περιουσία του μέχρι του οφειλόμενου ποσού.   Η κάθε τράπεζα είναι υποχρεωμένη αυτομάτως να ελέγξει τα αρχεία της και να δεσμεύσει οτιδήποτε έχει στην κατοχή του ο πολίτης το αργότερο μέσα σε πέντε ημέρες. Τα χρήματα πρέπει να αποδοθούν στο Δημόσιο μέσα σε οκτώ εργάσιμες ημέρες. Δηλαδή καταθέσεις άνω των 1.500 ευρώ, θυρίδες και ελληνικές μετοχές που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των τραπεζικών χρηματιστηριακών εταιρειών.  Εξαιρούνται οι μετοχές και τα ομόλογα άλλων κρατών όπως του Γερμανικού Δημοσίου, καθώς θεματοφύλακας των αξιών αυτών είναι αλλοδαπές και όχι ελληνικές τράπεζες.

Εάν ένας λογαριασμός έχει  χρήματα άνω των 1.500 ευρώ, τότε αυτομάτως το υπερβάλλον ποσό μέχρι του ορίου της οφειλής κατάσχεται υπέρ του Δημοσίου. Ετσι, για παράδειγμα, εάν κάποιος οφείλει 2.000 ευρώ στην Εφορία και έχει στην τράπεζα 5.000 ευρώ, κατάσχεται ολόκληρο το ποσό των 2.000 ευρώ. Εάν όμως οφείλει 2.000 ευρώ και διαθέτει 2.100 ευρώ, τότε κατάσχονται μόνο τα 600 ευρώ.  Εάν το ποσό που έχει στους λογαριασμούς του ο πολίτης δεν επαρκεί, τότε δεσμεύεται (εάν φυσικά διαθέτει) η τραπεζική του θυρίδα και οι μετοχές ελληνικών αξιών. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές αλλά και από τις εφορίες, έως σήμερα έχουν δεσμευτεί σε όλη την Ελλάδα πάνω από 15.000 θυρίδες.

Η Εφορία πλέον γνωρίζει τα πάντα

Η Εφορία ήδη από τις αρχές του χρόνου είναι πλήρως ενημερωμένη για την περιουσιακή κατάσταση καθενός φορολογούμενου, καθώς κάθε οφειλέτης μαζί με την αίτηση υπαγωγής στις νέες ρυθμίσεις πρέπει να υποβάλει μια αναλυτική δήλωση εισοδηματικής, περιουσιακής και λοιπής οικονομικής κατάστασης, στην οποία πρέπει να αναγράψει:
  • Πλήρη στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία του.
  • Τους αριθμούς και τα λοιπά στοιχεία όλων των τραπεζικών λογαριασμών του.
  • Στοιχεία για τις λοιπές αποταμιεύσεις και επενδύσεις του.
  • Στοιχεία για τις απαιτήσεις του από τρίτους και τις οφειλές του σε ασφαλιστικά ταμεία, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κ.λπ.) και λοιπούς φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
  • Στοιχεία για τα χρέη του σε ιδιωτικές εταιρείες και λοιπούς ιδιωτικούς φορείς. Θα πρέπει επίσης να δηλώσει το τρέχον και το μελλοντικό του εισόδημα. Η διαδικασία κατάσχεσης απαιτήσεων του οφειλέτη που βρίσκονται στα χέρια τρίτων κινείται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας (της ΔΟΥ ή του Τελωνείου) μέσω της έκδοσης κατασχετήριου εγγράφου, το οποίο όμως δεν κοινοποιείται στον οφειλέτη. Το κατασχετήριο αναγράφει, μεταξύ άλλων, το όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο και τον ΑΦΜ του οφειλέτη, το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία του τρίτου στα χέρια του οποίου επιβάλλεται η κατάσχεση.
Αν πρόκειται να γίνει κατάσχεση κατάθεσης, στο κατασχετήριο αναγράφεται η επωνυμία της τράπεζας στην οποία βρίσκονται κατατεθειμένα χρήματα του οφειλέτη, αν πρόκειται να γίνει κατάσχεση μισθού, αναγράφεται η επωνυμία της εταιρείας ή το ονοματεπώνυμο του εργοδότη όπου εργάζεται ο οφειλέτης, αν επίκειται κατάσχεση σύνταξης, τότε αναγράφεται η επωνυμία του ασφαλιστικού ταμείου, αν πρόκειται να κατασχεθούν ενοίκια που εισπράττει ο οφειλέτης, τότε αναγράφονται τα στοιχεία του ενοικιαστή κ.λπ. Αναγράφεται ακόμα και το ποσό για το οποίο επιβάλλεται η κατάσχεση.

Μπορεί ο εφοριακός να ανοίξει μια θυρίδα;

Σήμερα οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν προς ενοικίαση στους πελάτες τους περίπου 150.000 τραπεζικές θυρίδες, αν και άλλες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό σε περίπου 200.000. Η διαδικασία ανοίγματος της θυρίδας είναι μια ιδιαίτερα πολύπλοκη διαδικασία και χρειάζεται η παρουσία συμβολαιογράφου και εφοριακού αφού αποτελεί περιουσιακό στοιχείο του ενοικιαστή της και όχι της τράπεζας. Μέχρι στιγμής, παρόλο που εκτιμάται ότι έχουν δεσμευτεί 15.000 έως 20.000 θυρίδες, όπως υποστηρίζουν, η Εφορία δεν έχει προχωρήσει στο άνοιγμα καμιάς. Το ίδιο επιβεβαιώνεται και από τις τράπεζες. Οπως είναι γνωστό, ουδείς -εκτός του ιδιοκτήτη- γνωρίζει τι περιέχει μια θυρίδα. Ομως με τη διαδικασία της δέσμευσης ο ιδιοκτήτης της δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσει. Οπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, η δέσμευση της θυρίδας αποτελεί μέτρο εκφοβισμού των πολιτών για να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

                           thyrides_1
ΙΔΟΥ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ: Οι τράπεζες για να ξεχωρίζουν τις θυρίδες που έχουν δεσμευτεί τις μαρκάρουν με πορτοκαλί ή κίτρινο αυτοκόλλητο έτσι ώστε οι αρμόδιοι υπάλληλοι
να μην επιτρέπουν την πρόσβαση στους πελάτες


ΠΗΓΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Θα βρέχει… φόρους από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο!

Σε λίγες ημέρες λήγει η προθεσμία για την συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων και ήδη οι φορολογούμενοι σκέφτονται τους φόρους που θα πρέπει να πληρώσουν. Το φορολογικό φορτίο που καλούνται να σηκώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι φορολογούμενοι είναι βαρύ, ενώ φοροκαταιγίδα που έρχεται ξεκινά από τα τέλη Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι το Δεκέμβριο. Ήδη, το γεγονός ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούν τα 67 δισ. ευρώ δείχνει ότι εξαντλείται η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων.

Σύμφωνα με την Ημερησία, με βάση τα στοιχεία, για ένα εξάμηνο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν 11 δισ. ευρώ σε φόρους και τέλη!

Ανάμεσα στα χαράτσια που θα έρχονται το ένα μετά το άλλο στους φορολογούμενους είναι τα εξής: -Φόρος εισοδήματος
-Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων
-Ειδική εισφορά αλληλεγγύης
-Τέλος επιτηδεύματος
-Φόρος πολυτελούς διαβίωσης
-Τέλη κυκλοφορίας


Το χρονοδιάγραμμα που έχει κατακτηθεί από το οικονομικό επιτελείο για την είσπραξη φόρων και τελών είναι το ακόλουθο:
31 Iουλίου 2014
1η δόση φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2014
1η δόση ENΦIA


29 Aυγούστου 20142η δόση ENΦIA

30 Σεπτεμβρίου 20142η δόση φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2014
3η δόσηENΦIA

31 Oκτωβρίου 20144η δόση ENΦIA

30 Nοεμβρίου 20143η δόση φόρου εισοδήματος οικονομικού έτους 2014
5η δόση ENΦIA

31 Δεκεμβρίου 20146η δόση ENΦIA
Tέλη κυκλοφορίας 2015

ПНГН

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ο ΑΔΕΛΦΟΣ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ΕΚ ΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΩΝ ΤΗΣ «ΜΙΚΡΗΣ» ΔΕΗ ….

Ένας εξ αυτών που περιμένουν στον προθάλαμο, για να αρπάξουν τα πιό κερδοφόρα κομμάτια της μεγαλύτερης περιουσίας του ελληνικού λαού, που είναι η ΔΕΗ , είναι και ο Περιστέρης της άγνωστης σε πολλούς ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ.

Αυτό λοιπόν το «ευαγές ίδρυμα» του παγκοσμιοποιούμενου κεφαλαίου, εκτός όλων των άλλων δραστηριοτήτων που ανέπτυσσε με την βοήθεια «φίλων» στις κυβερνήσεις και τις συγκυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, έχει δραστηριοποιηθεί και στην αγορά , επισκευή ή κατασκευή κτιρίων που τα νοίκιαζε ή τα πουλούσε στους «αρίστους» των επιτελείων της παγκόσμιας «ανάπτυξης» (του κεφαλαίου εννοείται)

Τώρα που ο Σαμαράς άνοιξε τις πύλες και στον καζινοκαπιταλισμό της «κομμουνιστικής» (στο λογότυπο) Κίνας και που στρατιές Κινέζων στελεχών της COSCO κ.α , περιμένουν με την «βαλίτσα στο χέρι», η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ (που αύριο θα είναι και ένας απο αυτούς στους οποίους θα δοθεί με «διαφάνεια» η εκμετάλλευση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού), είπε να κάνει ακόμα μια μπίζνα που θα είναι καλή και κερδοφόρα τόσο για την ίδια όσο και για τον αδελφό του πρωθυπουργεύοντα Σαμαρά , αφού μαζί με αυτόν κατασκευάζουν βίλες και ξενοδοχεία «αναψυχής» για τα στελέχη των κινεζικών εταιρειών που υπάρχουν ή που έρχονται οσονούπω.

Αν αύριο αποδειχθεί, ότι ο αδελφός του Σαμαρά έχει, έστω και με δαιδαλώδεις διαδρομές, αποκτήσει «εταιρική συμμετοχή» στον αυριανό «ιδιοκτήτη» κομματιών της ΔΕΗ (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ), τότε το πράγμα ξεφεύγει απο μια «απλή» υπόθεση κερδοφόρας συμμετοχής σε κοινοπραξία κατασκευής οικιών και θερέτρων αναψυχής για Κινέζους.

ПНГН



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

H USA Today για τη γραφειοκρατία στην Ελλάδα

Με άρθρο του στη USA Today, ο καθηγητής δικαίου του Πανεπιστημίου του Τενεσί, Γκλεν Χάρλαν Ρέϊνολντς, μιλά για μια γραφειοκρατική τάξη που αναδύεται στην Ελλάδα μετά την κρίση, αλλά όχι μόνο σε αυτήν.

Θυμίζοντας το παράδειγμα της Ελληνίδας που προσπάθησε να στήσει μια επιχείρηση με μακαρόν (είχε γίνει πρόσφατα θέμα στους New York Times), o Ρέινολντς διατυπώνει την άποψη πως στην Ελλάδα υπάρχει αυτή τη στιγμή μια νέα τάξη ανθρώπων που δεν στηρίζεται στα δικά της κεφάλαια ή την εργασία (δεν είναι δηλαδή καπιταλιστές ή εργάτες), αλλά στόχος τους είναι να ορίζουν το κεφάλαιο και την εργασία. Να έχουν τον πολιτικό έλεγχο και να κατευθύνουν τις ζωές των ανθρώπων.

Αυτό το φαινόμενο εμφανίστηκε με ένταση στην πρώην ΕΣΣΔ, αναφέρει ο Ρέινολντς, όπου μια κάστα ανθρώπων -μέλη του κομματικού σωλήνα-ήλεγχαν τα πάντα στη χώρα. Αποτέλεσαν μια ιδιότυπη αριστοκρατία και δρούσαν στο όνομα της κοινωνίας, διαλύοντάς την.

Παρόμοιες συνθήκες μπορεί να διακρίνει κανείς και στις ΗΠΑ, αναφέρει ο καθηγητής, όπου οι φτωχοί αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό και με προγράμματα αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Τα χαρακτηριστικά αυτής της «Νέας Τάξης» των γραφειοκρατών στην Ελλάδα και στον υπόλοιπο κόσμο είναι ότι δεν επιθυμούν να ανέλθουν στην εξουσία, αλλά να μετέχουν στον πολιτικό έλεγχο.

Να μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στα ΜΜΕ, στους ακαδημαϊκούς κύκλους, στο χώρο της ψυχαγωγίας – να μπορούν κοινώς να διαμορφώνουν το θυμικό των πολιτών και να ελέγχουν τη λογική του.

ΠΗΓΗ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ρομπόλης: Άπιαστο όνειρο η μείωση της ανεργίας στο 20% έως το 2020

Άπιαστο όνειρο θεωρεί ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Σάββας Ρομπόλης τη μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα κάτω από το 20% έως το 2020.

«Μέχρι το 2020 ούτε στην Ελλάδα η ανεργία θα πέσει κάτω του 20%, ούτε στην Ευρώπη κάτω από τα 20.000.000 πολίτες» ανέφερε ο κ. Ρομπόλης παρουσιάζοντας σχετική μελέτη για την ανεργία σε συνδυασμό με τη γήρανση του πληθυσμού, κατά τη δημόσια συζήτηση που διοργάνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ) με τίτλο «Γήρανση του Πληθυσμού: Ένταξη στην Απασχόληση, Κοινωνική Ασφάλιση».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι άνεργοι στις ηλικίες 45 έως 65 ετών είναι 359.000 άτομα, αριθμός διπλάσιος, δηλαδή, σε σχέση με τους νέους χωρίς εργασία, που ανέρχονται σε 178.000 άτομα.

Σύμφωνα πάντοτε με τον κ. Ρομπόλη, αυτοί οι άνεργοι στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι χαμηλών τυπικών προσόντων (όπως απόφοιτοι Λυκείου). Με βάση τα στοιχεία, προκειμένου η ανεργία να πέσει στα προ κρίσης επίπεδα (από το 28% στο 12%) απαιτείται να αυξηθεί το Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) κατά σχεδόν 48%.

Για το λόγο αυτό ο κ. Ρομπόλης πρότεινε κοινή ευρωπαϊκή δράση κατά της ανεργίας στην Ευρώπη, η οποία να περιλαμβάνει αντικίνητρα στις απολύσεις των ανέργων μεγαλύτερης ηλικίας, κοινωνικό πλάνο στις επιχειρήσεις (προ των απολύσεων), αλλά και προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και της «οικονομίας των γκριζομάλληδων», ώστε να απορροφηθούν οι άνεργοι αυτής της ηλικιακής κατηγορίας».

«Χρειάζεται να υποστηρίξουμε τους εργαζόμενους και ανέργους μεγαλύτερης ηλικίας ώστε αυτή η γενιά να μείνει ενεργή διότι μόνο έτσι θα στηριχθεί και η επόμενη-νεώτερη γενιά αλλά και το ασφαλιστικό σύστημα», τόνισε ατά την εισαγωγική του ομιλία ο Πρόεδρος της Ο.Κ.Ε. κ. Χρήστος

Πολυζωγόπουλος και υποστήριξε ότι «είναι συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης για να υποστηρίξει, παροδικά, ορισμένες κατηγορίες ανέργων αλλά έτσι, πολλαπλασιάζονται τα προβλήματα».
Στην ίδια συζήτηση, ο αναπληρωτής καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, Χρήστος Μπακαβός, εκτίμησε ότι χωρίς τη μετανάστευση δεν πρόκειται να αυξηθεί ο πληθυσμός.

Προέβλεψε ωστόσο, ότι τα επόμενα χρόνια θα έχουμε αρνητικές ροές μετανάστευσης. Δηλαδή, φυγή γηγενών προς αναζήτηση εργασίας στην Ευρώπη, επάνοδο στις ιδιαίτερες πατρίδες των αλλοδαπών λόγω κρίσης στην Ελλάδα. «Μέχρι το 2049 οι 4 στους 10 πολίτες θα είναι άνω των 50 και μέχρι 64 ετών», είπε.

Από την πλευρά του, ο αναλογιστής Βασίλης Μπέτσης ανέφερε, ότι κατά τα επόμενα χρόνια το ασφαλιστικό σύστημα θα απαιτεί σε ετήσια βάση επιπλέον των διατεθέντων, από 1 έως και 2,65 δισ. ευρώ προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του και τα μισά εξ αυτών θα οφείλονται στην ανεργία.

пнгн

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!