EPIOSYINFO NEWS
latest

728x90

468x60

Έρχονται αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο – Δειτε ποιοι δικαιούνται

Πρώτα θα γίνουν περικοπές μισθών σε όσους ανήκουν στις κατηγορίες υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

- Οι αυξήσεις αφορούν σε εργαζόμενους στην Υγεία και την Παιδεία, δείτε ποιοι και πότε θα πάρουν τις αυξήσεις

- Μισθοί και εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων στο Δημόσιο

Η εξειδίκευση και το πτυχίο σώζουν τους μισθούς στο Δημόσιο, ενώ όσοι δεν έχουν πτυχίο θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται και μάλιστα άμεσα.

Είναι ξεκάθαρο πως θα υπάρξουν διορθώσεις στη μισθοδοσία του Δημοσίου και όπως είπε χαρακτηριστικά η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στα ποσά, αλλά αναδιανομή.

Κάπως έτσι το νέο σχέδιο προβλέπει μειώσεις στους μισθούς 204.414 υπαλλήλων που ανήκουν στις κατηγορίες της υποχρεωτικής και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μικρές αυξήσεις στους βασικούς μισθούς των εργαζόμενων σε Υγεία και Παιδεία.


Το σχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με την εφημερίδα Το Έθνος, προβλέπει τη δημιουργία ενός ειδικού μισθολογίου για τους εργαζόμενους στους τομείς της Υγείας και της Παιδίας.

Κάπως έτσι οι καθηγητές Πανεπιστημίων, οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων αλλά και οι νοσηλευτές θα πρέπει να περιμένουν ευνοϊκή ρύθμιση.

Οι αποδοχές τους θα αυξηθούν κατά ένα μικρό ποσό σε ό,τι αφορά στον βασικό μισθό. Η αύξηση αυτή ωστόσο θα υπολογίζεται σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια και έτσι θα ευνοηθούν όλοι.

Οι αυξήσεις αφορούν σε 124.000 εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε περίπου 8.000 πανεπιστημιακούς και άλλες 8.000 νοσηλευτές.

Η τρόικα πιέζει οι μισθοί στο δημόσιο να φτάσουν στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα, να μειωθούν δηλαδή κατά μέσο όρο κατά 200 ευρώ οι αποδοχές των νεοεισερχομένων.

Από την κυβέρνηση διαρρέεται ότι ναι μεν θα υπάρξουν μειώσεις στους υπαλλήλους “χαμηλών προσόντων” αυτές ωστόσο δεν θα είναι τόσο μεγάλες ώστε να φτάσουν οι αρχικοί μισθοί στα επίπεδα του ιδιωτικού τομέα καθώς όπως χαρακτηριστικά λέγεται ένα τέτοιο μέτρο δεν πρόκειται να περάσει από τη Βουλή.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Η εξουσιαστική κάστα των δικαστών ανταμείβεται για τις υπηρεσίες που προσφέρει στο σύστημα (Βίντεο)

Του Γ. Γ. 
Μόλις χτες αναπαράγαμε ένα ενδιαφέρον ρεπορτάζ της Τζώρτζιας Κορνάρου σύμφωνα με το οποίο οι δικαστές θα πάρουν αναδρομικά 360.000.000 ευρώ.

Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με το δημοσίευμα ήταν μια «προσυμφωνημένη απόφαση μεταξύ δικαστών και κυβέρνησης προκειμένου να απορρίπτονται αιτήματα κλάδων εργαζομένων που θα επιβάρυναν και θα ανέτρεπαν τις μνημονιακές μας δεσμεύσεις».
Σήμερα απ’ το δελτίο ειδήσεων του Mega (Δείτε το βίντεο) μαθαίνουμε ότι μετά την Ολομέλεια του

Συμβουλίου της Επικράτειας –των ίδιων των δικαστών δηλαδή- έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές των δικαστικών κάτι που σημαίνει ότι το κράτος θα πρέπει να  καταβάλλει –σ’ αυτούς και στους ένστολους- το αστρονομικό ποσό των 800.000.000 ευρώ!!! 

Είναι τόσο προκλητική αυτή η απόφαση που ακόμα και ο Ντελμπεντέρης αναγκάστηκε να διαχωρίσει την θέση του.

Εχουμε δηλαδή άλλη μια πρόκληση απ’ την εξουσιαστική κάστα των δικαστών η οποία ενώ δεν διστάζει με την «βούλα» της να επικυρώσει κάθε πράξη για την καταστροφή της ελληνικής κοινωνίας προς το συμφέρον μιας δράκας ντόπιων και ξένων πλουτοκρατών, η ίδια απολαμβάνει πλουσιοπάροχες αμοιβές για τις υπηρεσίες της που προσφέρει στο αστικό σύστημα.

Η εξουσιαστική κάστα των δικαστών στρέφεται ανοιχτά σε κάθε εργατική διεκδίκηση κηρύσσοντας τις απεργίες παράνομες και καταχρηστικές, ενώ είναι γνωστός ο ζήλος με τον οποίο   καλύπτει διαχρονικά όλα τα σκάνδαλα στα οποία συμμετέχουν επίλεκτα μέλη της αστικής τάξης, της οποίας τα συμφέροντα εξυπηρετεί.

           

Μετά απ’ αυτή την εξέλιξη ασυναίσθητα σου έρχεται στο μυαλό ένα πρόσφατο άρθρο που είχε γράψει ο Λεωνίδας Βατικιώτης στο περιοδικό «Επίκαιρα» και αναφέρεται στους Πορτογάλους δικαστές που ανέτρεψαν σχεδιασμούς τρόικας και κυβέρνησης κρίνοντας αντισυνταγματικά τα Μνημονικά μέτρα λιτότητας.

Σε μας όμως που «η δικαστική εξουσία λειτούργησε σαν το μακρύ χέρι των δανειστών, σαν το τελευταίο καταφύγιο τους…», όπως σημειώνει ο Λ. Βατικιώτης, είναι  αναμενόμενο να περιμένει τα ανταλλάγματα για τις υπηρεσίες που προσφέρει στο αστικό σύστημα «καλύπτοντας την αντισυνταγματικότητα πολλών νόμων, ακόμη και των ίδιων των Μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, και εθελοτυφλώντας σε κραυγαλέες παραβιάσεις της νομιμότητας στο όνομα της συνέχειας του κράτους»,

Αστοί δικαστές είναι και στην Πορτογαλία. Ισως όπως δεν θεωρούν κενό γράμμα τις συνταγματικές δεσμεύσεις…

πηγη


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ξενοδοχείον… η κόλαση

Ύστερα από την επίθεση που δέχθηκαν από τους εργοδότες τους αλλά και ορισμένα από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης της χώρας οι ξενοδοχοϋπάλληλοι της Κέρκυρας απαντούν αποκαλύπτοντας τις εφιαλτικές συνθήκες εργασίας που έχουν επιβληθεί στο νησί.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΣ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Οι μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν γεμίσει τουρίστες, τα ταμεία τους έχουν ξεχειλίσει περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Την ίδια ώρα λόγω all inclusive και κατευθυνόμενου τουρισμού , οι τουρίστες αυτοί δεν φαίνονται στους δρόμους της Κέρκυρας.

Τα μικρομάγαζα ψάχνουν πελάτες με το τηλεσκόπιο, τα μικρά οικογενειακά ξενοδοχεία και τα καταλύματα φυτοζωούν αν δεν βάζουν λουκέτο, περιμένουν να επιβιώσουν απ τα απόνερα που αφήνει πίσω της η κερδοφορία των μονοπωλίων και στενάζουν κάτω απ τον σκληρό ανταγωνισμό.

Οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία που στην πλειοψηφία τους εργάζονται στις μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις βγάζουν το μεροκάματο του τρόμου και αμείβονται με ψίχουλα. Η κερκυραϊκή οικονομία έχει παραδοθεί σε μία χούφτα πλουτοκράτες.

Μεγάλο μέρος των εργαζομένων εργάζεται 10ωρα και 12ωρα, χωρίς ρεπό, χωρίς διάλειμμα, με τεράστιο όγκο εργασίας και ρυθμούς εξαντλητικούς. Δεκάδες ήταν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι την προηγούμενη χρονιά που οδηγήθηκαν λόγω των εξαντλητικών ρυθμών εργασίας στο νοσοκομείο, τα κέντρα υγείας και ιδιωτικά ιατρεία. Ανάλογα περιστατικά έχουν ήδη ξεκινήσει να εμφανίζονται και φέτος.

Την ίδια ώρα δίνουν και παίρνουν οι απειλές για υπογραφή ατομικών συμβάσεων και επιπλέον αφαίρεση των ελάχιστων εργατικών δικαιωμάτων. Η υπερωριακή απασχόληση και η παράνομη εργασία τις ημέρες των ρεπό , είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αναγκαστική και απλήρωτη. Οι επαγγελματίες ξενοδοχοϋπάλληλοι αντικαθιστώνται από δεκάδες (σε κάθε ξενοδοχείο) εκπαιδευόμενους ή ψευτοεκπαιδευόμενους των σχολών της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι οποίοι στην πραγματικότητα δεν λαμβάνουν καμμία πρακτική άσκηση, αλλά απασχολούνται εξαντλητικά και υπερωριακά σε κανονικά πόστα εργασίας με αμοιβές σκλαβοπάζαρου.

Μέσα σ αυτά η ανασφάλιστη εργασία , οι ελαστικές μορφές απασχόλησης, η καθυστέρηση των μισθών , αλλά και οι χαμένοι οριστικά μισθοί απ τα επιχειρηματικά παιγνίδια (αλλαγές εταιρικών σχημάτων , off shore εταιρείες, Μον. ΕΠΕ ,leasing κ. α. ) εξαφανίζουν επιχειρήσεις , υπεύθυνους και τα χρήματα των εργαζομένων (βλπ. Γυαλισκάρι, Μπέης , κλπ.).

Μπροστά σ αυτόν τον εργασιακό μεσαίωνα που αποτελεί κεντρική πολιτική της κυβέρνησης και της Ε.Ε. για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, έχουμε υποχρέωση ως διοίκηση του σωματείου να καλέσουμε τους εργαζόμενους σε ταξικούς αγώνες για την ανατροπή του και να εκτελέσουμε την ομόφωνη απόφαση της γενικής μας συνέλευσης, για ανασυγκρότηση του κλάδου και οργάνωση των αγώνων του, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα.

Η μεγαλοεργοδοσία με τους μηχανισμούς της έχει εξοργιστεί αντιλαμβανόμενη ότι ο Σύνδεσμος Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας δεν ανέχεται την υπονόμευση των εργατικών δικαιωμάτων , δεν συμβιβάζεται με την νέα δουλεία και αξιοποιεί κάθε δυνατότητα που του παρέχεται για αποτελεσματικότερη οργάνωση των αγώνων. Έτσι εξηγείται η αντίδραση της με αφορμή ενημερωτικό δελτίο που διένημε το σωματείο μας στα μέλη του .

Τι πιστεύουν δηλαδή, ότι θα φορτώνουν διπλή δουλειά στους εργαζόμενους και εμείς θα τους λέμε να το αποδεχτούν και να συνεχίζουν να δουλεύουν μέχρι να καταλήξουν στον νοσοκομείο;

Όχι βέβαια , θα καλέσουμε τους εργαζόμενους να δουλεύουν ανθρώπινα.

Τι νομίζουν, ότι θα εξαφανίζουν επιχειρήσεις, δεδουλευμένα και δικαιώματα και εμείς θα τα μαθαίνουμε τελευταίοι όταν δεν θα υπάρχει κανένα περιθώριο αντίδρασης;

Τι θέλουν, να παραμυθιάζουν όλη μέρα τους εργαζόμενους με τα στελέχη τους, να τα «καταπίνουν» οι εργαζόμενοι και να μην ξέρει τίποτα το σωματείο ώστε να επιβάλλουν την ασυδοσία τους;

Όχι βέβαια , θα τα μαθαίνουμε όλα και θα λέμε στους εργαζόμενους την αλήθεια. Δεν θα είναι μονομερής η πληροφόρηση .

Όλοι αυτοί που τις τελευταίες μέρες ερμηνεύουν το ενημερωτικό δελτίο του σωματείου μας παραποιώντας την αλήθεια , δεν έχουν αγωνία μήπως τάχα πληγεί ο τουρισμός από ένα έντυπο .

Άλλωστε αν είχαν τέτοια αγωνία θα την είχαν δείξει για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους επισκέπτες και την προστασία του κερκυραϊκού περιβάλλοντος , που είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα.

Στην πραγματικότητα τρέμουν μήπως σηκώσουν ανάστημα οι εργαζόμενοι και διεκδικήσουν το δίκιο τους.

Ανησυχούν μήπως δεν συνεχίσουν να λειτουργούν οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, τα εξαντλητικά ωράρια κ.λπ.

Φοβούνται μήπως δεν μπορέσουν να μειώσουν κι άλλο τους μισθούς , να αφαιρέσουν κι άλλα δικαιώματα , για να κερδίσουν περισσότερα.

Φοβούνται τους αγώνες των εργαζομένων που έρχονται , γι αυτό και ετοιμάζουν με την κυβέρνηση τους , την κατάργηση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Δεν τους αδικούμε, δικαίως ανησυχούν και αυτό μας τιμά.

Η ανησυχία τους αποτελεί δείγμα της σοβαρής προσπάθειας που κάνουμε, για να οργανωθεί και να διεκδικήσει άσπρη μέρα ο μόνος παραγωγός του πλούτου που είναι ο εργαζόμενος.

Για να είναι κυρίαρχος στον τόπο του ο κερκυραϊκός λαός και όχι οι μονοπωλιακοί όμιλοι .

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ

ΠΗΓΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αυτό τον δόλιο τρόπο γνωρίζουν, αυτόν εμπιστεύονται – Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος η ψήφιση νομοσχεδίων

Όπως αναμενόταν… Αναδιαμορφώθηκε το πρόγραμμα του νομοθετικού έργου της Βουλής κατά το πρώτο θερινό τμήμα. Αύριο θα τεθεί προς ψήφιση το κατεπείγον νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος με αντικείμενο τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό.

 Την Πέμπτη το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τις αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης (το οποίο ήταν προγραμματισμένο) και την Παρασκευή το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για τα επενδυτικά σχέδια.
 

Αντίθετα δεν θα φτάσει στην Ολομέλεια του πρώτου θερινού τμήματος το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις μεταμοσχεύσεις, το οποίο θα συζητείτο σήμερα και αύριο.

Παράλληλα αναβάλλονται οι συνεδριάσεις της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για το νομοσχέδιο σχετικά με τα ζητήματα εφοδιαστικής (logistics).

Έτσι απλά… Τα πάντα με τη μορφή του κατεπείγον έτσι ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα επιλογής… 

Τέτοια δημοκρατία, τέτοια ανεξαρτησία από την κυβέρνηση του πανηγυριού και της χαράς… Πάντα δόλια…

Πηγή: Hellasforce

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

ΒΙΝΤΕΟ-Μειώσεις στο εφάπαξ από τον νέο τρόπο υπολογισμού

Δραστικές μειώσεις στο εφάπαξ φέρνει ο νέος τρόπος υπολογισμού, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Mega.

Η ρύθμιση αφορά όσους βγήκαν σε σύνταξη από 1η Σεπτεμβρίου του 2013, ενώ άγνωστο παραμένει αν θα υπάρξει αναδρομική περικοπή.

Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, επισημαίνει πως η μείωση ισχύει μόνο για το εφάπαξ των υπαλλήλων του ΙΚΑ.

Δείτε το βίντεο του Mega. 



ΠΗΓΗ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Εγκλωβισμένοι 65.000 δανειολήπτες που πήραν δάνειο σε ελβετικό φράγκο

Πρωτόδικη «νίκη» για δανειολήπτη από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης.
Εγκλωβισμένοι είναι περισσότεροι από 65.000 δανειολήπτες που έχουν λάβει δάνειο σε ελβετικό φράγκο και οι οποίοι υφίστανται σοβαρές ζημίες, αφού αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρήματα που έλαβαν.

Οι δανειολήπτες, οι οποίοι θεωρούν ότι έπεσαν θύματα παραπληροφόρησης από τις τράπεζες το 2007-2010, πλήρωναν κανονικά το δάνειό τους για πολλά χρόνια και κατέληξαν να χρωστούν στις τράπεζες.

Για αυτό το λόγο, έχουν ήδη συστήσει ειδικό σύλλογο για να διεκδικήσουν την μετατροπή των δανείων σε ευρώ, ενώ ελπίζουν πως θα καταφέρουν να κερδίσουν τον αγώνα, έπειτα και από την
απόφαση που εξέδωσε το  Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης υπέρ συνταξιούχου αστυνομικού.


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσή του Συλλόγου, η προδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου στις 30/4/2014 για την υπόθεση C-26/13 καθώς και η πρώτη θετική απόφαση πανελληνίως σε ατομική αγωγή από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης στις 6 Ιουνίου με αρ. 23/2014 δημιουργεί νέα δεδομένα στην συντεταγμένη επίλυση, ενός θέματος με βαθύ κοινωνικό αντίκτυπο.

Η υπόθεση του  συνταξιούχου αστυνομικού

Ο ενάγων, συνταξιούχος αστυνομικός σήμερα, που δικαιώθηκε από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, σύναψε δανειακή σύμβαση με τραπεζικό ίδρυμα το 2007 με σκοπό να αγοράσει ένα διαμέρισμα. Η δανειακή σύμβαση ήταν σε συνάλλαγμα, και δη σε ελβετικά φράγκα. Το δάνειό του εγκρίθηκε και έτσι στις 5 Ιουνίου του 2007 η τράπεζα του κατέβαλε το ποσό των 166.680,60 ελβετικών φράγκων. Από εκείνη τη στιγμή, ωστόσο, ο δανειολήπτης βρέθηκε εγκλωβισμένος σε μια οικονομική περιπέτεια.

Το ελβετικό φράγκο άρχισε να υποχωρεί σταδιακά έναντι του ευρώ, με αποτέλεσμα παρά τα χρήματα που ο δανειολήπτης κατέβαλε το κεφάλαιο του δανείου να μην μειώνεται στον βαθμό που ο ίδιος θα περίμενε. Συγκεκριμένα, η ισοτιμία του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ είχε υποχωρήσει σε 1,183 το 2012 από 1,65 το 2007, όταν και εκταμιεύτηκε το δάνειο.

Ο συνταξιούχος προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ζητώντας να αποπληρώσει το δάνειο που είχε λάβει βάσει της ισοτιμίας που ίσχυε την ημέρα που η τράπεζα του κατέβαλε τα χρήματα.

Σύμφωνα με το thrakitoday.gr, το Πρωτοδικείο Ξάνθης δικαίωσε τελικώς τον δανειολήπτη, δημιουργώντας ένα δεδικασμένο, αν και πρόκειται για πρωτόδικη απόφαση.
Στην επίμαχη δανειακή σύμβαση που είχε συνάψει ο συνταξιούχος περιλαμβανόταν ο υπ” αρ. 7ος όρος σύμφωνα με τον οποίο «εφόσον το δάνειο ή οποιοδήποτε τμήμα αυτού έχει χορηγηθεί σε συνάλλαγμα ο οφειλέτης υποχρεούται να εκπληρώσει τις εντεύθεν υποχρεώσεις του προς την τράπεζα είτε στο νόμισμα της χορήγησης είτε σε ευρώ, με βάση την τρέχουσα τιμή πώλησης του νομίσματος χορήγησης την ημέρα της καταβολής».

Ο εν λόγω όρος κρίθηκε ασαφής και αόριστος και κατ” επέκταση καταχρηστικός από το Δικαστήριο, με τον δανειολήπτη μάλιστα να ισχυρίζεται πως δεν είχε ενημερωθεί για τον σοβαρό κίνδυνο που διατρέχει από ένα ενδεχόμενο μεγάλης αλλαγής της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ τόσο για τις δόσεις, όσο και για το κεφάλαιο και ζήτησε να κηρυχθεί άγονος ο επίμαχος όρος, γιατί δεν ήταν σε γνώση του.

Προς αυτήν την κατεύθυνση το Δικαστήριο έκρινε πως η οφειλή του δανειολήπτη πρέπει να υπολογιστεί βάσει της ισοτιμίας των δύο νομισμάτων την περίοδο που εκταμιεύτηκαν τα χρήματα του δανείου.

ΠΗΓΗ
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Μόνο το 39,9% οφειλετών του ΙΚΑ και το 43% του ΟΑΕΕ, έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση χρεών

Μόλις 9 στους 100 οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών είχαν υπαχθεί στα τέλη Μαΐου σε ρύθμιση για τη σταδιακή αποπληρωμή των χρεών τους. Συγκεκριμένα, σε σύνολο 381.401 οφειλετών είχαν υπαχθεί μόλις οι 33.467.

Από την επεξεργασία των στοιχείων του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του ΙΚΑ που αφορούν στην πορεία των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ καταδεικνύεται πως το 40% των οφειλετών που έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση δεν καταβάλουν τις δόσεις.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για το 39,9% των οφειλετών του ΙΚΑ και το 43% των οφειλετών του ΟΑΕΕ.
Στα τέλη Μαΐου στην «πάγια ρύθμιση» είχαν υπαχθεί οφειλές ύψους 196 εκατ. ευρώ, όταν στα τέλη Απριλίου οι οφειλές αυτές ήταν 176 εκατ. ευρώ. Βάσει των ίδιων στοιχείων στα τέλη Μαΐου στη ρύθμιση «Νέας Αρχής» είχαν υπαχθεί οφειλές ύψους 426 εκατ. ευρώ, όταν στα τέλη Απριλίου οι οφειλές αυτές ήταν 439 εκατ. ευρώ.

Πάντως, το υπουργείο Εργασίας ήδη εξετάζει τη βελτίωση της υφιστάμενης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών με κύριο άξονα την αύξηση των δόσεων, κάτι που θα θέσει προς συζήτηση στις νέες διαπραγματεύσεις με την τρόικα.

Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επεξεργάζεται νέο σχέδιο με στόχο την είσπραξη 13,5 δισ. ευρώ μέσω της αύξησης του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής από 48 σε 72.
Μάλιστα, εξετάζεται οι οφειλές που θα κεφαλαιοποιηθούν να αφορούν μέχρι και τον Μάιο 2014.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Σε κατάρρευση οδηγούνται τα Ασφαλιστικά Ταμεία

Μόλις 9% των οφειλετών ασφαλιστικών εισφορών εντάχθηκαν σε ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών τους, ποσοστό που σε απόλυτα νούμερα σημαίνει ότι εντάχθηκαν μόλις 33.467 οφειλέτες από σύνολο 381.401 υπόχρεων. Αλλά και από αυτούς τους ελάχιστους που εντάχθηκαν μόνο οι 4 στους 10 πληρώνουν δόσεις.

Το βέβαιο είναι ότι αν δεν υπάρξει αλλαγή  στις ισχύουσες διατάξεις τόσο για την ρύθμιση χρεών της «Νέας Αρχής» όσο και για την «Πάγια Ρύθμιση», τα έσοδα των ταμείων θα καταρρεύσουν,  γι” αυτό οι διοικήσεις των Ταμείων  ζητούν αύξηση των δόσεων και μείωση των καταβαλλόμενων ποσών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν αποσταλεί στο υπουργείο Εργασίας, 4 στους 10 οφειλέτες στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΕ δεν πληρώνουν, παρ” ότι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση. Μάλιστα, από την έναρξη των διατάξεων, τον Ιούλιο του 2013 έως σήμερα, το 39,9% των οφειλετών του ΙΚΑ και το 43% των οφειλετών του ΟΑΕΕ δεν εξυπηρετούν τις δόσεις τους.
 
Στο ΙΚΑ, βάσει του πίνακα που υποχρεούται να δημοσιοποιεί το Ταμείο,  στις 13 Ιουνίου, είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση «Νέα Αρχή» 20.486 άτομα για να ρυθμίσουν οφειλές ύψους 809.625.438 ευρώ.
Αντίστοιχα, στην «Πάγια Ρύθμιση», έχουν ενταχθεί έως τις 13 Ιουνίου 15.743 οφειλέτες, με σύνολο οφειλής 561.285.041 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά, στο ΙΚΑ το ύψος των οφειλών που έχουν ρυθμιστεί ανέρχεται στα 1.370.910.479 ευρώ. Από αυτά όμως σχεδόν τα μισά, δηλαδή 642.188.642 ευρώ έχουν ήδη χαθεί.

Αντίστοιχα, στον ΟΑΕΕ, στην ρύθμιση «Νέα Αρχή» στις 13 Ιουνίου, είχαν ενταχθεί 24.684 οφειλέτες με συνολική κεφαλαιοποιημένη οφειλή 331.067.189 ευρώ. Στην «Πάγια Ρύθμιση» για το ίδιο διάστημα είχαν ενταχθεί 22.595 οφειλέτες, με ενεργή κεφαλαιοποιημένη οφειλή 153.750.198 ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι οι συνολικές οφειλές που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση ανέρχονται στα 484.817.387 ευρώ. Από αυτά όμως τα 241.386.093 ευρώ έχουν βγει εκτός ρύθμισης.

Για την παραπάνω κατάσταση, είναι βεβαίως ενήμερη και η Τρόϊκα, ενώ στο υπουργείο Εργασίας ετοιμάζουν αλλαγές έτσι ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων των ρυθμίσεων αλλά και να κεφαλαιοποιηθούν οι παλιές οφειλές.

Στην επόμενη επίσκεψη των τροικανών είναι πλέον ή βέβαιο ότι θα τεθεί το θέμα, καθώς οι ισχύοντες όροι οδηγούν τα Ταμεία σε κατάρρευση.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Μπλόκο» έξω από Ειρηνοδικείο Ηρακλείου την Τετάρτη

Έξω από το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου δίνουν ραντεβού για μια ακόμη Τετάρτη τα μέλη της Λαϊκής Στάσης Πληρωμών ορθώνοντας ανάστημα ενάντια στους πλειστηριασμούς. 

Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται:
 
Ανανεώθηκε το ραντεβού μας για την επόμενη παρέμβασή μας την ερχόμενη Τετάρτη 25/06/2014 στις 15:30 έξω από το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου,καθώς για την τακτική μας συνέλευση.
 

Μόνο η αλληλεγγύη και η συνένωση των δυνάμεών μας,θα μπορέσει να επιφέρει θετικά αποτελέσματα και στην ουσία να σώσει τις περιουσίες μας,αλλά κυρίως την ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας.
Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις συνελεύσεις των γειτονιών,τους συλλόγους και τις συλλογικότητες του Ηρακλείου να συζητήσουν το ζήτημα και να αποφασίσουν τη στήριξη και τη συμμετοχή τους στο κίνημα της ΛΑΪΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ.


ΠΗΓΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δύο παγκόσμιοι πόλεμοι έναν οικονομικό και τρία φέσια η συνεισφορά του μεγαλύτερου Μπαταχτσή της Ευρώπης..

Και αν υπάρχει Γερμανία σήμερα, αυτό οφείλεται αφενός στη διορατικότητα των ΗΠΑ, οι οποίες θυσίασαν τεράστια ποσά ύστερα από δυο παγκοσμίους πολέμους, κι αφετέρου στην καλή θέληση των ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες παρόλο το βαρύτατο οικονομικό τίμημα που υπέστησαν από τη βιαιότητα των ναζί, έβαλαν στην άκρη τις όποιες απαιτήσεις για αποζημίωση. 

Η παραπάνω διαπίστωση δεν ανήκει σε κάποιον λαϊκιστή αντι-γερμανό, αλλά στον εξέχοντα Γερμανό οικονομολόγο-ιστορικό και νυν καθηγητή στο London School of Economics, Άλμπρεχτ Ριτσλ.

                      

Βέβαια όλα αυτά τα έχουν ξεχάσει σήμερα οι Γερμανοί και ειδικά η κυρία Μέρκελ και οι συν αυτοί Σόιμπλε και λοιποί, έχοντας επιβάλλει μία εξοντωτική λιτότητα στον αδύνατο κρίκο τον Ευρωπαϊκό νότο και ειδικά στην Ελλάδα που έγινε  το πειραματόζωο της Ευρώπης. 

Οι Γερμανοί συμπεριφέρονται σήμερα μ” έναν τιμωρητικό τρόπο, που τους
κάνει μισητούς και στη Ελλάδα και στους υπόλοιπους λαούς της Ευρώπης. Αλλά και  αναλογικά η Ελλάδα έχει υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες στον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο,όχι μόνο σε θανάτους εξαιτίας της θηριωδίας των Ναζί,αλλά και σε υποδομές,αφού υπέστη τεράστιες καταστροφές,αλλά και σε οικονομικό επίπεδο με τα αναγκαστικά δάνεια τα οποία ακόμη και σήμερα αρνείται πεισματικά να επιστρέψει με την ευλογία δυστυχώς κάποιων Ελλήνων πολιτικών.


 Ξεχνώντας την μεγαλοψυχία του πολιτισμένου κόσμου,στον οποίο μάλλον δεν ανήκει έχει την  απάνθρωπη άποψη -ένα είδος σύγχρονου ναζισμού- δηλαδή ότι οι λαοί που συσσωρεύουν χρέη πρέπει να τιμωρούνται.Και είναι τόσο ανιστόρητοι ή μάλλον τους κάνουν γιατί έτσι τους βολεύει που ούτε τις απόψεις του δικού τους Ιστορικού της Οικονομίας καθηγητή της Οικονομίας στο London School of Economics Άλμπρεχτ Ριτσλ δεν λαμβάνουν υπόψιν. 

Ο τελευταίος τόνισε σε συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα στην ιστοσελίδα του Spiegel ότι η Γερμανία ήταν ο μεγαλύτερος μπαταχτσής του 20ού αιώνα.«Η Γερμανία ήταν ο βασιλιάς, όταν μιλάμε για χρεοκοπίες χωρών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα πληρωμών που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα είναι ασήμαντο αναλογικά με αυτά που προκάλεσε η Γερμανία. Σύμφωνα με τον ιστορικό της οικονομίας, η Γερμανία χρεοκόπησε -ανοιχτά ή συγκαλυμμένα- τρεις φορές τα τελευταία εκατό χρόνια.

Η πρώτη φορά ήταν το 1931 όταν το Βερολίνο κήρυξε στάση πληρωμών στα δάνεια που είχε λάβει από αμερικανικές τράπεζες μετά τον Α” Παγκόσμιο Πόλεμο το πρώτο αιματοκύλισμα που προκάλεσε.

                  

Η δεύτερη φορά το 1953, όταν η Αμερική προχώρησε στο «κούρεμα» του γερμανικού χρέους, το οποίο περιορίστηκε έτσι σε ένα ελάχιστο ποσό, ενώ οι
 

Ευρωπαίοι ήταν αναγκασμένοι να φέρουν τα βάρη από τον πόλεμο και τις επιπτώσεις της γερμανικής κατοχής.


                 

Και το μεγάλο όφελος της Γερμανίας προέκυψε  από την απόφαση των ΗΠΑ να μην της επιβληθούν σημαντικές πολεμικές επανορθώσεις,και αυτό ήταν μία  χειρονομία-ζωής  που έθεσε τις βάσεις για το «οικονομικό θαύμα» του Βερολίνου.
 

Παράλληλα, όμως, σήμαινε ότι τα θύματα της γερμανικής κατοχής στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, έπρεπε να εγκαταλείψουν τις απαιτήσεις τους για αποζημιώσεις οι οποίες αναβλήθηκαν έως ότου θα γινόταν η επανένωση της Γερμανίας, η οποία μετά τον πόλεμο είχε χωριστεί σε δύο κράτη.
 
Αλλά και την τρίτη φορά η Γερμανία αρνήθηκε το 1990, έπειτα από την ενοποίηση της, να αποπληρώσει τα δάνεια που είχε λάβει από την Ελλάδα και τις άλλες χώρες που είχε καταλάβει, όπως απέφυγε να πληρώσει και το κόστος της κατοχής τους.
 
 
               

Αποτέλεσμα της μεγαλοψυχίας που έδειξε ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΣ κόσμος σε αυτή,γιατί επαναλαμβάνω δεν ανήκει στους ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΟΥΣ λαούς δυστυχώς κουβαλάει ακόμη τα κτηνώδη και απάνθρωπα ένστικτα, βλέποντας μόνο την λογιστική άποψη της τεράστιας κρίσης που πλήττει τον Ευρωπαϊκό νότο και εδώ στην Ελλάδα  έχει μέχρι στιγμής  στοιχίσει τη ζωή σε 6000 συνανθρώπους μας περίπου,αρνείται πεισματικά  και δεν συζητά  σε αντίθεση με την ευνοϊκότατη μεταχείριση που έτυχε από τους πιστωτές της στην πρόσφατη ιστορία της, κάθε έννοια διαγραφής των χρεών του νότου. 
Και επειδή όποιος δεν γνωρίζει την Ιστορία του (και δεν αναφέρομαι στους Γερμανούς) είναι υποχρεωμένος να τη ξαναζήσει,πολύ φοβάμαι ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη

Αφιερωμένο σε όλους αυτούς τους οσφυοκάμπτες  Ραγιάδες που είναι της άποψης ότι» χρωστάμε τι να κάνουμε;»και έχουν δεχθεί να υποθηκεύσουν την ζωή τους στους Διεθνείς τοκογλύφους και δυστυχώς όχι μόνο την δική τους.Έχουν δεχθεί να υποθηκεύσουν τη ζωή των παιδιών τους που πολλά από αυτά έχουν γίνει μετανάστες και όχι μόνο αυτών, αλλά και  των εγγονιών τους και των δισέγγονών τους, και πόσων άλλων μελλοντικών γενεών.

πηγη
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Τι λένε οι Συγκοινωνιολόγοι για τη νέα τιμολογιακή πολιτική στα εισιτήρια αστικών συγκοινωνιών

Ενστάσεις για τη νέα τιμολογιακή πολιτική των αστικών συγκοινωνιών της Αττικής, διατυπώνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων. Τα μέλη του χαρακτηρίζουν μεν θετική τη «μείωση των τιμών των εισιτηρίων και καρτών απεριορίστων διαδρομών», πλην όμως «αρνητική» την κατάργηση της κάρτας απεριορίστων διαδρομών για τα λεωφορεία και τρόλει.
 
Ειδικότερα, ο Σύλλογος επισημαίνει πως η μείωση των τιμών των εισιτηρίων και καρτών απεριορίστων διαδρομών «είναι πολύ θετική για τους πολίτες και τους επισκέπτες της Αττικής, ιδιαίτερα σε αυτή τη δυσμενή οικονομική συγκυρία» αλλά τονίζει πως «είναι αμφίβολο, αν η αναμενόμενη αύξηση στην επιβατική κίνηση θα αντισταθμίσει την απώλεια των εσόδων περίπου 10 εκ. ευρώ για τον ΟΑΣΑ (και τους εποπτευόμενους από αυτόν φορείς)». Ως εκ τούτου -προσθέτουν οι συγκοινωνιολόγοι- «αν αυτό δεν συμβεί, τότε η απώλεια αυτή θα πρέπει να επιδοτηθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, δηλαδή από τους φορολογούμενους».
 
Σύμφωνα με τους ίδιους, προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα πρέπει να ληφθούν πρόσθετα μέτρα που θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα των συγκοινωνιακών υπηρεσιών, όπως αναμόρφωση δρομολογίων, ευρύτερη κάλυψη περιοχών, καλύτερος συντονισμός μεταξύ των μέσων μαζικών μεταφορών κ.ά., ώστε να διασφαλιστεί κατά το δυνατόν η αύξηση στην επιβατική κίνηση.
 
Σε ό,τι αφορά τη μείωση του χρόνου ισχύος του ενιαίου εισιτηρίου από 90 λεπτά που είναι σήμερα σε 70 λεπτά, οι ίδιοι δηλώνουν ότι θα δημιουργήσει σύγχυση στους τακτικούς χρήστες των αστικών συγκοινωνιών και οικονομική επιβάρυνση. «Τα 90 λεπτά είναι ένας αποδεκτός χρόνος μετακίνησης για τους επιβάτες που χρησιμοποιούν περισσότερα του ενός συγκοινωνιακά μέσα» αναφέρουν.
 
Επίσης, οι συγκοινωνιολόγοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στην κατάργηση της κάρτας απεριορίστων διαδρομών αποκλειστικά για λεωφορεία και τρόλεϊ, σημειώνοντας πως, παρά το γεγονός ότι το μετρό είναι το πιο ποιοτικό μέσο μαζικής μεταφοράς στην Αττική, εν τούτοις το λεωφορείο κατέχει τη μερίδα του λέοντος στην επιβατική κίνηση. «Οπότε οι πολίτες που χρησιμοποιούν κάρτα απεριορίστων διαδρομών αποκλειστικά για το λεωφορείο (και το τρόλεϊ) θα έχουν οικονομική επιβάρυνση, καθώς καταργείται η κάρτα απεριορίστων διαδρομών μειωμένου κόστους για τα μέσα αυτά. Αυτό είναι αρνητικό, καθώς το μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα του λεωφορείου έναντι του μετρό είναι η ευελιξία του στην προσβασιμότητα απομακρυσμένων περιοχών και η ευρεία γεωγραφική του κάλυψη» λένε. Σε ό,τι αφορά την είσοδο από την μπροστινή πόρτα σε λεωφορεία και τρόλεϊ, όπως ίσχυε παλαιότερα στην Αθήνα και εφαρμόζεται σήμερα σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις (π.χ. Λονδίνο και Στοκχόλμη), τονίζουν πως πρόκειται για ένα μέτρο που βοηθάει στη μείωση της λαθρεπιβίβασης, αλλά θα πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις, ώστε αυτό να μην έχει ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη συμφόρηση και αναμονή για τους επιβάτες. Στην κατεύθυνση αυτή, μπορεί να βοηθήσει η αποδοτικότερη δρομολόγηση των λεωφορείων και τρόλεϊ κατά τις ώρες αιχμής (δηλ. αύξηση των δρομολογίων), ώστε να επιμεριστεί η επιβατική κίνηση και να αποσυμφορηθούν τα οχήματα τις περιόδους αυτές.
 
Για την αύξηση των σημείων πώλησης εισιτηρίων στα 5.000, επισημαίνουν, πως δεν θα διευκολύνει την πώληση των εισιτηρίων, αφού και σήμερα τα σημεία πώλησης εισιτηρίων στην Αττική είναι περισσότερα από 4.000, αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι ανενεργά (δεν έχουν εισιτήρια). Οπότε, αποφαίνονται, ο στόχος θα πρέπει να είναι πρώτα να λειτουργήσουν τα υπάρχοντα.
 
Ο Σύλλογος Ελλήλων Συγκοινωνιολόγων τονίζει ακόμη ότι θα πρέπει να προχωρήσει με πιο εντατικούς ρυθμούς η εφαρμογή της έξυπνης κάρτας. «Η σωστή εφαρμογή αυτού του μέτρου μπορεί να μειώσει δραστικά τα φαινόμενα λαθρεπιβίβασης, να αυξήσει τα έσοδα για τους οργανισμούς αστικών συγκοινωνιών και να εξυπηρετήσει πιο αποδοτικά το επιβατικό κοινό» λέει.
 
Τέλος, σε ό,τι αφορά τη μετονομασία από ΟΑΣΑ σε «Συγκοινωνίες Αθηνών», οι συγκοινωνιολόγοι προτείνουν «Συγκοινωνίες Αττικής».
 
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Δρομολογείται ο Δυτικός Προαστιακός Θεσσαλονίκης

Σύμφωνο συνεργασίας για την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2014 - 2020 και της υλοποίησης του έργου "Δυτικός Προαστιακός Σιδηρόδρομος Θεσσαλονίκης" υπογράφουν την Πέμπτη πέντε δήμαρχοι, ισάριθμες εταιρείες και ένα ερευνητικό ινστιτούτο.

Στόχος του συμφώνου είναι η από κοινού δράση των φορέων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία χρηματοδότηση για την ωρίμανση του έργου, από εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους, καθώς και η ένταξη της υλοποίησής του σε επιχειρησιακό πρόγραμμα του τρέχοντος ΕΣΠΑ 2007-2013 και του επόμενου (ΣΕΣ 2014-2020) ή σε άλλο αναπτυξιακό χρηματοδοτικό μέσο της ΕΕ ή της Ελλάδας.

Το σύμφωνο υπογράφουν οι δήμαρχοι Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, Δέλτα, Γεώργιος Γλώσσης, Κορδελιού – Ευόσμου, Στάθης Λαφαζανίδης, Παύλου Μελά, Διαμαντής Παπαδόπουλος και Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου, οι εταιρείες ΟΣΕ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ και ΕΡΓΑ ΟΣΕ ΑΕ, η Μητροπολιτική Αναπτυξαική Θεσσαλονίκης ΑΕ, ο Οργανισμός Λιμένος (ΟΛΘ ΑΕ) και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών / Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης. Στη συνάντηση έχει προσκληθεί ο υπουργός Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Πού θα κάνει στάση ο δυτικός προαστιακός;
Μεταξύ άλλων, το προτεινόμενο προς ωρίμανση έργο θα περιλαμβάνει την ανακατασκευή και την επανάχρηση υφιστάμενου τμήματος μη ενεργού σιδηροδρομικού δικτύου του ΟΣΕ ή/και την κατασκευή νέων τμημάτων, ώστε να καταστεί λειτουργική η προαστιακή σιδηροδρομική σύνδεση περιοχών της Δυτικής Θεσσαλονίκης (Σίνδος, Κορδελιό, Εύοσμος, Σταυρούπολη, Αμπελόκηποι, Μενεμένη) με το λιμάνι.

Επίσης, το έργο προβλέπει τη δρομολόγηση διαθέσιμων οχημάτων τύπου «RAIL BUS», καθώς και την κατασκευή 11 ενδιάμεσων στάσεων και τερματικών σταθμών στις ενδεικτικές θέσεις: Χρυσοστόμου Σμύρνης και Αισχύλου (Διαβατά), Νέα Μοναστηρίου και Αθανασίου Διάκου (Ελευθέριο – Κορδελιό), Νέα Μοναστηρίου και Επτανήσου (Εύοσμος), σταθμός ΚΤΕΛ «Μακεδονία», εμπορικό κέντρο “City Gate”, Επτανήσου και Καραολή & Δημητρίου (Εύοσμος), Ελ. Βενιζέλου και Σοφοκλέους (Αμπελόκηποι), Παπαφλέσσα και Αγίας Κυριακής (Εύοσμος – Άνω Ηλιούπολη), Μικράς Ασίας και Καραολή & Δημητρίου (Σταυρούπολη) και στη Σίνδο και το Λιμάνι Θεσσαλονίκης (τερματικοί σταθμοί).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Έτσι θα επιλέγονται οι προϊστάμενοι στο Δημόσιο

Με βασικά στοιχεία την κατάργηση της μοριοδότησης των «στατικών» χαρακτηριστικών των υπαλλήλων -πτυχία, πιστοποιητικά κ.λπ.,- την ενεργοποίηση γραπτών και «δομημένων συνεντεύξεων», καθώς και την ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ, κατατέθηκε από τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη Βουλή, προκειμένου να ψηφιστεί από το Α' Θερινό Τμήμα, το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο δημόσιο, με τίτλο «Τροποποίηση διατάξεων του Υπαλληλικού Κώδικα (Ν. 3528/2007) περί επιλογής προϊσταμένων οργανικών μονάδων και λοιπές διατάξεις».

«Με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων στοχεύουμε να εντοπίσουμε τους πιο κατάλληλους υπαλλήλους για να πλαισιώσουν τις θέσεις ευθύνης της δημόσιας διοίκησης με στόχο ένα Δημόσιο φιλικό και αποτελεσματικό προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Θεσμοθετούμε ένα σύστημα που θα αναδεικνύει τα στελέχη αυτά με διαφάνεια, αξιοκρατία και αντικειμενικότητα. Με σταθερά και στοχευμένα βήματα χτίζουμε τη νέα δημόσια διοίκηση», δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης «με το νέο σύστημα εισάγονται αξιοκρατικά κριτήρια για την ανάληψη θέσης ευθύνης στη δημόσια διοίκηση και μπαίνει τέλος στη λογική της αρχαιότητας, αλλά και της κομματικής –συχνά- επιλογής. Στόχος είναι να επιλέγονται οι πλέον κατάλληλοι υπάλληλοι για κάθε συγκεκριμένη θέση ευθύνης. Να εντοπίζονται, δηλαδή, τα δυναμικά εκείνα χαρακτηριστικά και οι ειδικές δεξιότητες που πρέπει να έχει ένας δημόσιος υπάλληλος για κάθε συγκεκριμένη θέση ευθύνης».

Όπως αναφέρεται από το υπουργείο, για να διασφαλιστεί η αντικειμενικότητα στο νέο σύστημα, προβλέπεται η ουσιαστική εμπλοκή του ΑΣΕΠ, σε όλα τα στάδια της διαδικασίας, ενώ ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στη συνέντευξη ως κύριο εργαλείο αξιολόγησης των υποψηφίων.

Σημειώνεται δε ότι η διεθνής πρακτική και η εμπειρία σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, δείχνει ότι μόνο με δομημένη συνέντευξη μπορούν να αξιολογηθούν τα «δυναμικά» χαρακτηριστικά υποψηφίων προϊσταμένων.

Την  ίδια στιγμή, για τη διασφάλιση της αντικειμενικότητας αυτής, εισάγονται δύο δικλείδες ασφαλείας: α) η συνέντευξη θα είναι «δομημένη», δηλαδή θα αξιολογεί με ενιαίο τρόπο συγκεκριμένες δεξιότητες όπως προκύπτουν από τα βιογραφικά των υποψηφίων και από τις δηλώσεις ενδιαφέροντος και β) η συνέντευξη θα διεξάγεται από έμπειρα και πιστοποιημένα στελέχη, που θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ.

Επίσης, επισημαίνεται από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ότι καινοτόμο στοιχείο του νέου συστήματος αποτελεί και το γεγονός ότι στις διαδικασίες αξιολόγησης πέραν των εκπροσώπων του ΑΣΕΠ και του Δημοσίου, θα συμμετέχουν και επιλεγμένα στελέχη του ιδιωτικού τομέα, ως μέλη των συλλογικών οργάνων. «Τα στελέχη αυτά θα προτείνονται από το ΑΣΕΠ και θα έχουν πιστοποιηθεί σχετικά. Αυτή η καινοτομία εισάγεται κυρίως για να μεταφέρεται σχετική τεχνογνωσία στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού από τον ιδιωτικό τομέα στο κράτος. Επιπλέον όμως συμβάλλει και στην περαιτέρω διασφάλιση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας της διαδικασίας».

Τέλος, σημειώνεται ότι για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα ακολουθήσει νέα μελέτη για το σύστημα επιλογής προϊσταμένων, σε συνεργασία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης με το συναρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών. 
 
πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Διακοπές… στα ίδια, για τους Ευρωπαίους – σπίτι τους το 75% των Ελλήνων

Οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες αναμένονται να περάσουν το μεγαλύτερο μέρος των διακοπών τους στη χώρα τους αυτή τη χρονιά. Η ανάλυση των ταξιδιωτικών τάσεων από τη MasterCard, βάσει των αποτελεσμάτων της έρευνας Euromonitor, δείχνουν ότι το 2014 θα σημειωθεί αύξηση της τάξεως του 114% των Ευρωπαίων που θα παραμείνουν στη χώρα τους – ποσοστό που συνιστά μεγαλύτερο από το διπλάσιο αριθμό ατόμων που έκανε διακοπές στον τόπο του το 2013. 

Πιο συγκεκριμένα,οι Ευρωπαίοι δείχνουν ότι θα προτιμήσουν τις αναμενόμενες εγχώριες διακοπές παραμένοντας σε όσα ξέρουν όσον αφορά το πώς θα αξιοποιήσουν τον ελεύθερο χρόνο τους. Πρώτη στην κατάταξη έρχεται η Γαλλία, που στατιστικά συνιστά την πρώτη χώρα στην οποία οι ταξιδιώτες θα επιλέξουν να ηρεμήσουν και να ξεκουραστούν στη χώρα τους από ότι να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, αμέσως μετά ακολουθούν η Ισπανία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουκρανία.

Η έρευνα της MasterCard αναφορικά με τις συνήθειες των ταξιδιωτών δείχνει πόσο πολύ αγκαλιάζουμε πλέον τις διακοπές στην χώρα μας: ένα ξεχωριστό κομμάτι έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ότι το 2013, περισσότεροι από 2 στους 5 Ευρωπαίους απόλαυσαν τις διακοπές τους στη χώρα τους, συγκριτικά με λιγότερους από το ένα πέμπτο που επέλεξε να ταξιδέψει εκτός Eυρωπαϊκής Ένωσης.

Η ίδια έρευνα έδειξε ότι οι Ευρωπαίοι ψάχνουν για οικειότητα και καθησυχασμό από την πρώτη στιγμή: πάνω από τους μισούς από εμάς (56%) δηλώνουμε ότι καθοριστικός παράγοντας για την οργάνωση ενός ταξιδιού είναι οι προτάσεις φίλων, συναδέλφων και συγγενών. Ακόμα και όταν φτάνουμε στον ταξιδιωτικό μας προορισμό, συνεχίζουμε να ψάχνουμε για αξιοπιστία και άνεση στον ελεύθερο χρόνο και τις δραστηριότητές μας: σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι (46%) επέλεξαν διακοπές σε παραλία, παρά πιο περιπετειώδεις επιδιώξεις μέσα στο 2013. Πιθανότατα, σε αυτό το πλαίσιο εξηγείται και η τάση των ταξιδιωτών από χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Τουρκία και οι Σκανδιναβικές χώρες, να κατατάσσουν την Ελλάδα στο top 10 των ταξιδιωτικών τους προορισμών για διακοπές.

Ο Javier Perez, πρόεδρος της MasterCard Europe, σημειώνει: «Με τόσα πολλά που προσφέρει η Ευρώπη, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι ταξιδιώτες παραμένουν στις χώρες τους. Οι Ευρωπαίοι φαίνεται να αποφεύγουν την υποτιθέμενη ανησυχία που προκαλείται στους ίδιους, εγκαταλείποντας τα ανεκτά τους όρια, και τείνουν να εξερευνούν ότι είναι πιο κοντά σε αυτούς.

Παρόλα αυτά, όσο κοντά ή μακριά κι αν ταξιδεύουμε για τις πολυαναμενόμενες διακοπές μας, το να εξερευνούμε ταξιδιωτικούς προορισμούς και να διευρύνουμε τους ορίζοντές μας δεν θα έπρεπε ποτέ να αποτελεί μια αγχωτική εμπειρία».
 
Δεν θα κάνουν διακοπές 3 στους 4 Έλληνες

Παράλληλα, έρευνα του ΙΝΚΑ καταδεικνύει ότι το 75% των Ελλήνων δεν θα πάει διακοπές.
Για τη διεξαγωγή της έρευνας, ρωτήθηκαν μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων 791 άτομα εκ των οποίων μόλις τα 198 απάντησαν ότι θα κάνουν διακοπές φέτος το καλοκαίρι.

Το 75% των ερωτηθέντων δεν θα κάνει διακοπές για οικονομικούς λόγους, λόγω επαγγελματικής και εισοδηματικής αστάθειας (15%), λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων κ.ά. (10%).
Από το 25% όσων θα κάνουν διακοπές, το 40% θα κάνει ολιγοήμερες διακοπές το πολύ πέντε ημερών. Το μέρος καταγωγής κερδίζει έδαφος, καθώς εκεί θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους οι Έλληνες τουρίστες.

Συγκεκριμένα, στις διακοπές τους οι Έλληνες διαμένουν:
σε ιδιόκτητο σπίτι 40%,
σε συγγενικό-φιλικό σπίτι 30%,
σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια το 30%.

Η διάρκεια των διακοπών όλης, από κοινού, της οικογένειας, φαίνεται ότι περιορίζεται όλο και περισσότερο. Το ΙΝΚΑ εκτιμά ότι το ελάχιστο κόστος για διαμονή-διατροφή 15 ημερών μιας τετραμελούς οικογένειας σε τουριστικό προορισμό αγγίζει πλέον τα 2.700 ευρώ.

Κατά το 2014 θα πραγματοποιήσει:
4 ήμερες διακοπές το 40% των οικογενειών
7 ημέρες το 25% των οικογενειών
10 ήμερες το 20% των οικογενειών
15 ήμερες το 13% των οικογενειών
20 ήμερες μόλις το 2% των οικογενειών.

Σύμφωνα με το ΙΝΚΑ, η σύντμηση της διάρκειας των διακοπών οφείλεται κυρίως σε παράγοντες αποσυντονισμού του σύγχρονου Έλληνα, σε ένταση της οικονομικής δυσπραγίας, σε δυσανάλογες και αντίστροφες με τον πραγματικό πληθωρισμό μειώσεις αμοιβών της μισθωτής εργασίας, συντάξεων, δώρων, επιδομάτων αδείας σε συνδυασμό με την παρεπόμενη ανάγκη για πρόσθετη εργασία αλλά και στην χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών τόσο μεταξύ γονέων όσο και κυρίως μεταξύ παιδιών και γονιών.

Τέλος, το Ινστιτούτο Καταναλωτή σχολιάζει τα παράπονα των καταναλωτών για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες (κόστος μεταφοράς ΙΧ και ατόμου, αρρωστημένος κλιματισμός), τονίζοντας πως αποτελούν ένα επιπλέον αίσθημα ανασφάλειας και απέχθειας για την μετακίνησή τους.


ΠΗΓΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Αμετακίνητος στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών ο Λοβέρδος

Αμετακίνητος εμφανίστηκε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος στο θέμα της αξιολόγησης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε σήμερα με την ΟΛΜΕ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλοι οι γονείς θέλουν την αξιολόγηση προκειμένου να βελτιώσουν την παρεχόμενη εκπαίδευση. Για να συμπληρώσει προς τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ που τάχθηκαν κατά της αξιολόγησης ότι μόνο μέσω αυτής θα καλυτερεύσουν τα πράγματα και ότι δεν θα «παγώσει» με τίποτα την αξιολόγηση.

«Επιθυμώ να βρούμε κοινή οδό», είπε στους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ ο κ. Λοβέρδος, οι οποίοι ζήτησαν να μη γίνει καμία απόλυση εκπαιδευτικού, αναφερόμενοι κυρίως στις 85 απολύσεις εκπαιδευτικών, μεταξύ των οποίων είναι και η απόλυση του προέδρου της ΟΛΜΕ Θ. Κοτσυφάκη, ο οποίος έχει ειδικότητα ιατρικών επαγγελμάτων από αυτές που καταργήθηκαν στα Τεχνικά λύκεια.
Μάλιστα ο κ. Κοτσυφάκης ρώτησε τον υπουργό αν θέλει να συνδέσει το όνομα του «με τις πρώτες απολύσεις εκπαιδευτικών» , ενώ ο κ. Λοβέρδρος του απάντησε άμεσα κάνοντας λόγο για «συνδικαλιστικό εκφοβισμό».

Πάντως, ο υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι δεν έχει φθάσει τίποτε στο γραφείο του καθώς δε δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η απόφαση του κ. Αρβανιτόπουλου. Σε ο,τι αφορά στις μελλοντικές κινήσεις ο υπουργός είπε ότι θα συζητήσει με την ΟΛΜΕ.

Βασικά ζητήματα που έθεσε η ΟΛΜΕ στη σημερινή συνάντηση ήταν πάντως τα εργασιακά, δηλαδή τα αιτήματα για «πάγωμα» της αξιολόγησης και της επιστροφής όλων των ειδικοτήτων στα Τεχνικά Λύκεια. Ο κ. Λοβέρδος είπε ότι θα συμβάλει στην ανανέωσή τους η οποία είναι μια διαρκής διαδικασία. Πρόσθεσε ότι πράγματι η επαγγελματική εκπαίδευση πρέπει να γίνει λεωφόρος της εκπαίδευσης και όχι παράδρομος όπως σήμερα.

Ο κ. Κοτσυφάκης πάντως τάχθηκε κατά της αξιολόγησης λέγοντας ότι θα μετατρέψει σε ζούγκλα τα σχολεία, συνδέοντας την αξιολόγηση με το μισθό ενώ αμφισβήτησε και τους αξιολογητές. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης μέλη της ΟΛΜΕ πραγματοποιούσαν έξω από το κτίριο του υπουργείου Παιδείας παράσταση διαμαρτυρίας.

Οπως ανακοινώθηκε, ωστόσο, παράταση δόθηκε στους υποψηφίους για τις εξετάσεις στα πειραματικά σχολεία. Με απόφαση του υπουργού Παιδείας οι μαθητές που έκαναν αίτηση συμμετοχής στη δοκιμασία/τεστ εισαγωγής στα πρότυπα πειραματικά σχολεία και δεν παρέλαβαν το Δελτίο συμμετοχής τους στην εν λόγω διαδικασία μπορούν να το παραλάβουν και αύριο Τρίτη 24 Ιουνίου μέχρι 8.30 π. μ., ημερομηνία διεξαγωγής της δοκιμασίας εισαγωγής για τα Πρότυπα πειραματικά Γυμνάσια και την Τετάρτη 25 Ιουνίου μέχρι 8.30 π. μ. ημερομηνία διεξαγωγής της δοκιμασίας εισαγωγής στα Πρότυπα πειραματικά Λύκεια, προ της ενάρξεως της εξεταστικής διαδικασίας.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Ξεκινούν απεργίες για τη «μικρή ΔΕΗ»

Απόφαση για 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες με την έναρξη της συζήτησης του σχεδίου νόμου για τη «μικρή ΔΕΗ» έλαβε ομόφωνα η διοίκηση του Σωματείου «Σπάρτακος» της ΔΕΗ, που εκπροσωπεί κυρίως τους εργαζομένους στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Δυτικής Μακεδονίας.

Το Σωματείο κάνει λόγο για τη «μητέρα των μαχών» και καλεί σε «συστράτευση, ουσιαστική συμμετοχή και στήριξη άπαντες τους εργαζόμενους, τους θεσμικούς φορείς, τους συνταξιούχους, τους ανέργους και καθέναν πολίτη τούτης της χώρας».

Υπέρ της προκήρυξης κινητοποιήσεων τάσσεται και η Ένωση Διοικητικού και Οικονομικού Προσωπικού (ΕΔΟΠ-ΔΕΗ), υποστηρίζοντας ότι με το νομοσχέδιο «ολοκληρώνεται ο διαμελισμός της επιχείρησης και έτσι η τροφοδοσία με ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα εναπόκειται πλέον στα χέρια της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για όλους εμάς».

Το νομοσχέδιο για τη δημιουργία της λεγόμενης «μικρής ΔΕΗ», με τον διαχωρισμό και την πώληση μονάδων παραγωγής που αντιστοιχούν στο 30% του παραγωγικού δυναμικού της επιχείρησης και αντίστοιχου μεριδίου πελατών, έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή.

Οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που εισφέρονται στη νέα εταιρεία, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, είναι οι εξής:

– Λιγνίτης: ΑΗΣ Αμύνταιο Ι και ΙΙ, ισχύος 600 MW, ΑΗΣ Μελίτη Ι, ισχύoς 330 MW και η άδεια ηλεκτροπαραγωγής για τον σταθμό παραγωγής Μελίτη ΙΙ, ισχύος 450 MW. Επίσης τα δικαιώματα της ΔΕΗ στα λιγνιτωρυχεία που απαιτούνται για τη λειτουργία τους (Αμυνταίου, Κλειδιού, Λόφων Μελίτης, Κομνηνών Ι και ΙΙ, Βεύης).

– Υδροηλεκτρικά: Πλατανόβρυση, ισχύος 116 MW, Θησαυρού, ισχύος 384 MW, Άγρας, ισχύος 50 MW, Εδεσσαίος, ισχύος 19 MW, Πουρνάρι Ι και ΙΙ, συνολικής ισχύος 334 MW.

– Φυσικό αέριο: ΑΗΣ Κομοτηνής, ισχύος 485 MW.

Πηγή: ΑΜΠΕ
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Βόμβα» του Ελεγκτικού Συνεδρίου: Άκυρες οι μειώσεις στις συντάξεις δικαστικών

Νέα «μαύρη τρύπα» από την αναδρομική επιστροφή των συντάξεων των δικαστών -  Τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν, υπολογίζονται σε παραπάνω από 150 εκατ. ευρώ

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα σχεδόν ομόφωνα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τις αναδρομικές, από 1η Αυγούστου 2012 περικοπές των συντάξεων των δικαστικών, εισαγγελέων και των μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν αναδρομικά στους συνταξιούχους δικαστές υπερβαίνουν τα 150 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς ωστόσο έως τώρα να γνωρίζει κανείς δημόσιος φορέας το ακριβές ύψος και παρά το γεγονός ότι κάποιος βουλευτής αναφέρεται σε συγκεκριμένα νούμερα.

Και αυτό γιατί οι συντάξεις των δικαστών κυμαίνονται ανάλογα με το βαθμό που κατείχαν, την οικογενειακή τους κατάσταση, τα χρόνια προϋπηρεσίας, την  προηγούμενη ασφάλισή τους σε άλλα Ταμεία, κ.λπ.

Η απόφαση  αυτή της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα αποτελέσει «πυξίδα» για τις εκκρεμείς υποθέσεις των συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων, όπως είναι των ενστόλων, διπλωματών, διευθυντών γιατρών του ΕΣΥ, καθηγητών  Πανεπιστημίων, κ.λπ.

Δικαστές που γνωρίζουν καλά τα πράγματα στο  Ελεγκτικό Συνέδριο έλεγαν στο Πρώτο ΘΕΜΑ, ότι το «δια ταύτα» της σημερινής διάσκεψης του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου αποτελεί πρόκριμα για τις υπόλοιπες εκκρεμείς υποθέσεις των συνταξιούχων των άλλων παρόμοιων και συναφών κλάδων, όπως είναι ενστόλων, κ.λπ.

Ήδη με αποφάσεις του Μισθοδικείου κρίθηκαν αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ΕΣΔΑ οι αναδρομικές περικοπές των αποδοχών των εν ενεργεία δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, με αποτέλεσμα να πρέπει οι αποδοχές τους να επανέλθουν  στο ύψος προ του  δεύτερου Μνημονίου (Ιούλιος 2012).

Ακολούθησε  πριν από λίγες μέρες (13.6.2014) η δημοσίευση σειράς αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκριναν σχεδόν  ομόφωνα  ότι οι περικοπές των αποδοχών όλων των ένστολων όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών, κ.λπ.) που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 κατ΄  επιταγή του μνημονιακού νόμου 4093/2012 είναι αντισυνταγματικές από την εν λόγω ημερομηνία  έως και σήμερα.

Δηλαδή, η αντισυνταγματικότητα των περικοπών  των ενστόλων ανατρέχει και αυτών (όπως των δικαστών) αναδρομικά από 1η Αυγούστου 2012 τόσο για τους εν  ενεργεία όσο και για τους συνταξιούχους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την μνημονιακή νομοθεσία έγιναν περικοπές στις αποδοχές των δικαστικών όλων των βαθμών (εν ενεργεία και συνταξιούχων) και των ένστολων.

Μάλιστα, ο νόμος 4093/2012 και υπουργικές αποφάσεις που εκδόθηκαν κατ΄  επιταγήν του εν λόγω νόμου προέβλεπαν την υποχρέωση επιστροφής  των αποδοχών που είχαν ήδη καταβληθεί σε δικαστές και στρατιωτικούς  αναδρομικά από τη 1η Αυγούστου 2012. Ο νομοθέτης χαρακτήρισε  την αναδρομική αυτή επιστροφή από 1η Αυγούστου 2012 και μετά, ως «αχρεωστήρως καταβληθείσες» αποδοχές.

Τώρα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου αποφάνθηκε ότι οι αναδρομικές περικοπές των συντάξεων των δικαστών, εισαγγελέων και μελών του ΝΣΚ που έγιναν στο πλαίσιο του μνημονιακού νόμου  4093/2012 είναι αντίθετες στην συνταγματική αρχή της αναλογικότητας και στον συνταγματικά κατοχυρωμένο κανόνα της  ισότητας.

Επίσης, προσκρούει ευθέως στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ που προστατεύει την περιουσία  στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι αποδοχές και οι συντάξεις.
Βασικά η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου έκρινε ότι οι περικοπές του επιβλήθηκαν στους συνταξιούχους με τον επίμαχο μνημονιακό νόμο υπερβαίνουν τα όρια που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη.

Παράλληλα, αναφέρθηκε από τους Συμβούλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι ναι μεν το κράτος μπορεί να προβεί σε μείωση των συντάξεων δικαστικών (όπως και των αποδοχών τους) όμως η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει προηγουμένως εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή  θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος.
 
Διετής και όχι πενταετής η παραγραφή

Επίσης, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, με ισχυρή μειοψηφία, έκανε στροφή 180 μοιρών στην νομολογία της  και αποφάσισε ότι η παραγραφή των αξιώσεων των συνταξιούχων δικαστικών είναι διετής και όχι πενταετής.

Το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο με παλαιότερες αποφάσεις του είχε κρίνει ότι η παραγραφή είναι πενταετής. Όμως, το υπουργείο Οικονομικών είχε ασκήσει αναίρεση επικαλούμενο απόφαση του Ανωτάτου  Ειδικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι η παραγραφή είναι διετής.

Έτσι, το Ελεγκτικό Συνέδριο έκανε  δεκτή την αναίρεση του υπουργείου Οικονομικών και παράλληλα προέβη στην  μεταστροφή της νομολογίας στο θέμα του χρόνου παραγραφής. 

ΠΗΓΗ
 
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

Νόμιμη η έκτακτη εισφορά των εφοπλιστών

Τα πράγματα στη θέση τους βάζει η ελληνική δικαιοσύνη, που υπερασπίζεται για μία ακόμα φορά το εθνικό συμφέρον κόντρα στην απαίτηση των Ελλήνων εφοπλιστών –που προκαλεί το κοινό αίσθημα- να μην πληρώσουν έκτακτη εισφορά.

Απάντηση στο «αντάρτικο» που κήρυξαν οι Έλληνες εφοπλιστές το τελευταίο εξάμηνο, από τότε που η κυβέρνηση έδωσε με νόμο υποχρεωτικό χαρακτήρα στη συνεισφορά των εφοπλιστών στην ελληνική οικονομία, ισχυριζόμενοι ότι καταπατώνται τα συνταγματικά τους δικαιώματα, δίνει το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά. Το δικαστήριο απέρριψε τις πρώτες προσφυγές ναυτιλιακών εταιρειών, κρίνοντας ότι πρόκειται για συνταγματικό και αναγκαίο νόμο, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Η απόρριψη των τεσσάρων πρώτων προσφυγών σημαίνει ότι το Δημόσιο πρόκειται να εισπράξει περίπου 2 εκατ. ευρώ. Επίσης, αναμένεται να απορριφθούν και όλες οι ανάλογες εκκρεμείς υποθέσεις, που αντιστοιχούν σε εισφορές πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και έχουν βεβαιωθεί από τον γενικό γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων και τον προϊστάμενο της ΔΟΥ Πλοίων Πειραιά.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Παρόν» για το σκεπτικό της απόφασης, το Εφετείο έκρινε ότι «η έκτακτη εφάπαξ εισφορά κοινωνικής ευθύνης», που επιβλήθηκε στα κέρδη ναυτιλιακών επιχειρήσεων, εντάσσεται στα πλαίσια μιας σειράς δημοσιονομικών μέτρων, μεταξύ των οποίων είναι οι «έκτακτες εισφορές» που έλαβε ο νομοθέτης με το νόμο 3845/10 αλλά και προγενέστερους, για την ικανοποίηση των κριτηρίων δημοσιονομικής πειθαρχίας, καθώς και για λόγους μειωμένης πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους, αφού «δεν ενδεικνυόταν η προσφυγή του στο δημόσιο δανεισμό».

Η απόφαση στηρίζεται σε λόγους δημοσίου συμφέροντος, που επιβάλλουν τη συμβολή επιχειρήσεων με μεγάλη φοροδοτική ικανότητα. Γεγονός που δεν αποκλείει τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις, παρά τις ιδιαίτερες φορολογικές απολαβές που προβλέπει γι” αυτές το Σύνταγμα. 

Μεταξύ άλλων, τονίζεται ο σκοπός «μείζονος εθνικού συμφέροντος», της διασφάλισης δηλαδή της δημοσιονομικής ισορροπίας της χώρας.

Γίνεται σαφές, πλέον, ότι η επιχειρηματολογία των Ελλήνων εφοπλιστών είναι σαθρή, γι” αυτό όλο το προηγούμενο διάστημα πόνταραν σε ενός τύπου εκβιασμό, περί εγκατάλειψης της ελληνικής σημαίας και του εθνικού νηολογίου. Όμως, η συνεισφορά στην πατρίδα δεν γίνεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά, δηλαδή όταν δεν θίγεται η τεράστια κερδοφορία των εφοπλιστών να δηλώνουν «πατριώτες» και όταν η κυβέρνηση τολμά να αγγίξει ένα μικρό μέρος των αμύθητων κερδών τους να φωνάζουν «δεν πληρώνω».

Το ζήτημα από εδώ και πέρα είναι να φροντίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου ώστε να εισπραχθούν τα ποσά αυτά και να μην μείνει η απόφαση της δικαιοσύνης στα χαρτιά, λόγω «τεχνικών δυσκολιών» ή άλλων δικαιολογιών που τυχόν εφευρεθούν, για να γίνει το χατίρι στους εφοπλιστές…

ΠΗΓΗ

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!

«Κόκκινα» δάνεια: «Βόμβα» 120 δις στα θεμέλια της κοινωνίας.

Σε ύψη-ρεκόρ έχουν φτάσει τα χρέη στις τράπεζες, τα οποία μόλις τους τρεις πρώτους μήνες του 2014 αυξήθηκαν κατά 1,6 δις ευρώ!  

Η ώρα της τελικής κρίσης πλησιάζει, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιέζει να «σπάσει το απόστημα», ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει πώς θα διαχειριστεί την επόμενη μέρα των τεστ αντοχής που προετοιμάζει για το φθινόπωρο.

Την τύχη των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και επιχειρήσεων θα αναλάβει να διαχειριστεί
ο νέος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. Η έκβαση του «πολέμου» που έχει ξεσπάσει εδώ και σχεδόν πέντε μήνες μεταξύ ΔΝΤ, ΕΚΤ και ΤτΕ σχετικά με τις αποφάσεις για τα «κόκκινα» δάνεια θα καθορίσει τις πραγματικές κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών αλλά και ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο» αν αυτές μείνουν… με το «μουτζούρη» για τα δάνεια των 216 δις ευρώ που έχουν χορηγήσει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.


Επισήμως, τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος μέχρι το Μάρτιο του 2014 δείχνουν άλμα των «κόκκινων» δανείων στα 84 δις ευρώ. Ήδη πλησιάζουν επικίνδυνα στο 50% του ΑΕΠ και, με τους ρυθμούς αυτούς, μέχρι τέλος του έτους αναμένεται ότι θα φτάσουν στα 90 δις ευρώ ή στο 45% του συνόλου των οφειλών στις τράπεζες από δάνεια. Σημειωτέον ότι το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρώπη είναι μόλις 6,1%!

Ένας στους δύο δανειολήπτες βουλιάζει στα χρέη και κινδυνεύει να περιέλθει σε πλήρη αδυναμία πληρωμής, παρότι παλεύει «με νύχια και με δόντια» για να πληρώνει έστω εκπρόθεσμα όσα και όποτε μπορεί, επιβαρυνόμενος με τόκους υπερημερίας, πριν ακόμα να συμπληρωθούν οι ενενήντα μέρες. Μαζί με αυτές τις περιπτώσεις, τα «τοξικά» δάνεια φτάνουν ήδη τα 110 δις ευρώ (50% των χορηγήσεων) και οδεύουν προς τα 120 δις ευρώ (ή 65% του ΑΕΠ) ως το τέλος της χρονιάς.

πηγη

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου !!!!!